RIS166533_08-JAN-2010 Rekeningencommissie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIS166533_08-JAN-2010 Rekeningencommissie"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag RC /RIS RIS166533_08-JAN-2010 Rekeningencommissie STAND VAN ZAKEN TOEZEGGINGEN RC-RAPPORT (september 2009) Bij de behandeling van de jaarrekening 2008 door de Rekeningencommissie (RC) hebben individuele wethouders en het college toezeggingen gedaan. Ook heeft de RC in het rapport opmerkingen geplaatst waarop een reactie van het college werd verwacht. Onderstaand volgt de stand van zaken over de toezeggingen en de reacties van het college. In het overzicht is een onderscheid gemaakt naar: deel A onderwerpen waarop een reactie is geweest of waarvan de deadline is verstreken; deel B openstaande onderwerpen. Specifieke toezeggingen en opmerkingen die betrekking hebben op (de inhoud van) het verbetertraject van DSO worden apart behandeld en staan derhalve niet in dit document. Verder geldt dat de wethouder CIIO (los van het jaarrekeningentraject) heeft toegezegd dat de RC kwartaalrapportages ontvangt over de realisatie van het GSBIII. DEEL A. Onderwerpen met een reactie of waarvan de deadline is verstreken Onderwerp Portefeuillehouder Status 1. Overzicht bezuinigingen CIIO / CF afgedaan 2. Plan van aanpak IDC CIIO afgedaan 3. Advies afschrijvingsreserves CF volgen 4. Instellen nieuwe reserves CF afgedaan 5. Ontbrekende top-indicatoren SZW SWE afgedaan 6. GSB/coördinerend wethouderschap CIIO afgedaan 7. WMO SWE afgedaan 8. Liquiditeitenprognoses CF afgedaan 9. Tussentijdse afsluitingen CF afgedaan 10. Belangrijkste gemeentebrede processen CF afgedaan 11. Rouleren personeel CIIO afgedaan Toelichting op de onderwerpen met een reactie of waarvan de deadline is verstreken 1. Overzicht bezuinigingen In het rapport over de jaarrekeningen 2008 heeft de RC de wethouder CIIO verzocht om inzicht te geven in de wijze waarop de invulling van de bezuinigingstaakstelling is gerealiseerd, waarbij eveneens wordt aangegeven welke extra uitgaven hebben plaatsgevonden. In de reactie van het college op het RC-rapport 2008 (RIS164462) geeft het college inzicht in de wijze waarop de bezuinigingstaakstelling van 18 miljoen begrotingstechnisch is ingevuld. In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is dit onderwerp eveneens besproken, waaruit is gebleken dat de verstrekte informatie als ontoereikend wordt beschouwd. Met name door het CDA en de SP is aangegeven dat op dit onderwerp wordt teruggekomen (bij de vergaderstukken van 24 september is de brief van het CDA en de SP ter kennisname opgenomen). Bezoekadres: Spui 70, 2511 BT Den Haag Telefoon: Fax:

2 Rekeningencommissie 2 Voorgesteld wordt het college te verzoeken in het algemeen het verloop van bezuiningstaakstellingen inzichtelijk te presenteren in de begrotingen (zie het onderdeel efficiëntie en bezuinigingen van de paragraaf Bedrijfsvoering) en ook op te nemen in de jaarrekeningen, zodanig dat de raad het verloop van de realisatie ervan blijvend kan volgen. Mede gezien de vervolgactie vanuit de raad, kan voor de RC dit onderwerp verder als afgedaan worden beschouwd. 2. Plan aanpak IDC De wethouder CIIO heeft toegezegd de RC voor het zomerreces een plan van aanpak te sturen inzake de verbetering van het financieel beheer bij het Intern Dienstencentrum (IDC). Op 29 juli heeft de RC een plan van aanpak ontvangen van de wethouder CIIO (RIS165864). De toezegging beschouwen als afgedaan en (de uitvoering van) het plan van aanpak als apart onderwerp volgen (zie ook agendapunt 4 van de vergadering van ). 3. Advies afschrijvingsreserves De wethouder CF heeft de RC toegezegd het advies inzake de afschrijvingsreserves toe te sturen. Het advies over de afschrijvingsreserves is inmiddels besproken in de RC-vergadering van 8 juli (zie RIS164727). Naar aanleiding daarvan heeft de RC het college verzocht om een toelichting op de opbouw van de benodigde structurele middelen en om inzicht in de wijze waarop het college denkt te voorzien in de beschikbare middelen, mede in relatie tot de begrotingsbehandeling Terzake heeft het college in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) geantwoord dat jaarlijks bij de begrotingsvoorbereiding de structureel benodigde kapitaallasten moeten worden afgewogen tegen andere wensen en noden. Voorstel (volgen): Met het toesturen van het advies aan de RC is aan de toezegging voldaan. De aanvullende reactie van het college voorziet niet in een antwoord op de vraag van de RC over het inzicht. Overwogen kan worden het college met klem te verzoeken ook in of bij de programmabegroting de gemeenteraad (op totaalniveau) inzicht te geven in de structureel benodigde kapitaallasten (voor de gehele duur waarin mogelijk in beschikbare middelen moet worden voorzien). 4. Instellen nieuwe reserves De RC heeft het college verzocht om een toelichting inzake het bestuurlijke standpunt over het instellen en verlengen van reserves in In de reactie op het RC-rapport 2008 (RIS164462) geeft het college aan reserves zoveel mogelijk te willen beperken en daarom in 2009 in principe geen nieuwe reserves of verlenging van reserves toe te staan. Het college behoudt zich echter het recht voor om reserves in te stellen wanneer dit niet anders kan.

3 Rekeningencommissie 3 Het verzoek van de RC om een toelichting beschouwen als afgedaan. 5. Ontbrekende top-indicatoren SZW De wethouder SWE heeft toegezegd de ontbrekende gegevens inzake de top-indicatoren alsnog te verstrekken. In de reactie op het RC-rapport 2008 (RIS164462) zijn de toegezegde gegevens opgenomen. De toezegging beschouwen als afgedaan. 6. GSB/coördinerend wethouderschap In het RC-rapport over 2008 heeft de RC aangegeven bezorgd te zijn over het functioneren van het coördinerend wethouderschap voor wat betreft het financieel beheer inzake het GSB. De RC heeft daarbij het belang benadrukt van een adequate invulling hiervan in het algemeen en specifiek voor wat betreft het GSB. Het college heeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aangegeven de afwikkeling van de huidige GSB-periode via de huidige werkwijze voort te zetten. Het college geeft aan de commissie VBF inmiddels te hebben toegezegd om voor de verkiezingen met een notitie te komen waarin nader wordt ingegaan op de invulling van het coördinerend wethouderschap in de volgende raadsperiode. Dit onderwerp voor de RC beschouwen als afgedaan. 7. WMO De wethouder SWE heeft toegezegd de commissie een overzicht te verstrekken van de reële stand van de totale (actuele) uren die in het kader van de WMO/HV zijn beschikt (dus zonder de beschikkingen die vanwege herkeuringen zijn vervallen). Het college heeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aangegeven de toegezegde informatie in beginsel te verstrekken aan de betreffende vakcommissie, waarbij de RC uiteraard een afschrijft hiervan kan ontvangen. De toezegging (voor de RC) beschouwen als afgedaan. 8. Liquiditeitenprognoses Via het RC-rapport over 2008 is het college verzocht de RC na het zomerreces te informeren over de ambitie van het college inzake de kwaliteit van de liquiditeitsprognose en de financiële consequenties van het aantrekken van een geldlening eind 2008.

4 Rekeningencommissie 4 Het college heeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aangegeven te streven naar een afwijking op de prognoses van maximaal 15% voor de uitgaven en maximaal 20% voor de inkomsten. Het college geeft eveneens aan dat in samenwerking met de GAD wordt gekeken naar mogelijkheden om het (administratieve) beheer rondom de opzet van de decentrale prognoses te verbeteren. Inzake de financiële consequenties van het aantrekken van een geldlening eind 2008, geeft het college aan dat deze onverwachte roodstand de gemeente extra renteopbrengst heeft opgeleverd aangezien het rentepercentage voor deze roodstand (kasgeldleningen) lager was dan het rentepercentage op het uitgezette geld (deposito s) van de gemeente. Het college geeft toe dat hierbij sprake was van een toevalligheid, in hoofdzaak door de renteverlagingen vanwege de kredietcrisis. Dit onderwerp beschouwen als afgedaan. 9. Tussentijdse afsluitingen De RC heeft het college gevraagd om een toelichting inzake de periodes waarover een tussentijdse afsluiting van de administratie plaatsvindt en heeft het college verzocht de RC te informeren over de resultaten van deze tussentijdse afsluitingen. Aanvullend heeft de RC het college verzocht aan te geven welke tijdwinst door de tussentijdse afsluitingen wordt verwacht bij het opstellen van de jaarrekening. Het college geeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aan dat over het moment van tussentijds afsluiten overleg plaatsvindt tussen de directie Financiën, de diensten en de GAD. Inzake de tijdwinst die wordt verwacht door de tussentijdse afsluitingen geeft het college aan dat die in eerste instantie (voor de korte termijn) zullen tegenvallen en dat positieve effecten pas na enige jaren van gewenning worden verwacht. Uit de reactie van het college blijkt overigens dat het college veronderstelt dat het tweemaal tussentijds afsluiten (in plaats van per kwartaal) een wens is van de Rekeningencommissie. Deze veronderstelling is onjuist. Dit onderwerp beschouwen als afgedaan, waarbij het college via een brief op de hoogte wordt gebracht van de onjuiste veronderstelling dat de RC heeft uitgesproken een voorstander te zijn van het twee tussentijdse (harde) afsluitingen. Overwogen kan worden het college daarbij aan te geven dat de RC eraan hecht dat de tussentijdse (harde) afsluitingen worden afgestemd op financiële rapportages aan de raad (in casu het concernbericht), zodanig dat die rapportages zijn opgesteld op basis van (via een harde afsluiting) bijgewerkte administraties. 10. Belangrijkste gemeentebrede financiële processen De RC heeft het college verzocht om in de reeds bestaande en verplichte paragraaf bedrijfsvoering vanaf de programmabegroting 2010 en het jaarverslag over 2009 inzicht te geven in relevante aandachtspunten inzake het financieel beheer van de belangrijkste gemeentebrede en dienstspecifieke processen.

5 Rekeningencommissie 5 Het college heeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aangegeven in te stemmen met het verzoek van de RC. Dit onderwerp beschouwen als afgedaan. 11. Rouleren personeel In het RC-rapport 2008 heeft de RC het college verzocht om inzicht te geven in lopende initiatieven inzake het rouleren van personeel en verdere toepassingsmogelijkheden te onderzoeken. Het college heeft in de brief van 1 september 2009 (RIS166279) aangegeven dat meerdere initatieven worden ontplooid om het rouleren van personeel te bevorderen, zoals het inzetten van een (interne) headhunter, het via een klussenmarkt publiceren van tijdelijke opdrachten en werkzaamheden en het via een HBO-traineeprogramma werven van financiële mensen. Verder geeft het college aan te denken aan een projectenpool met medewerkers met diverse kennis en vaardigheden om te voorzien in tijdelijke en langdurige schaarste. Dit onderwerp beschouwen als afgedaan.

6 Rekeningencommissie 6 DEEL B. Openstaande onderwerpen Algemeen Onderwerp Dienst Portefeuillehouder 1. Aandachtspunten dienst Burgerzaken DBZ CIIO De wethouder CIIO heeft toegezegd diverse activiteiten uit te laten voeren die van belang zijn voor het financieel beheer (zie blz. 19 RC-rapport 2008). In de reactie van het college wordt terzake gesproken van een algeheel begrotingsonderzoek. De RC zal over de uitkomsten in het najaar worden geïnformeerd. 2. Reële stand uren WMO/HV De RC ontvangt van de wethouder SWE een overzicht van de reële stand van de totale (actuele) uren die in het kader van de WMO/HV zijn beschikt (dus zonder de beschikkingen die vanwege herkeuringen zijn vervallen), waarbij eveneens zicht is op de uiteindelijke groei van het aantal beschikte uren. SZW SWE 3. Kwaliteit financieel beheer DSB De RC zal in het najaar via een werkbespreking worden geïnformeerd over de voortgang van de planmatige aanpak om de kwaliteit van het financieel beheer te verbeteren. 4. Prestatie-indicatoren IMAR Het college heeft in de reactie op het RC-rapport toegezegd de RC in het najaar te informeren over de uitkomsten van de controle op het aantal gerealiseerde trajecten die de dienst OCW en de GAD gezamenlijk gaan uitvoeren. DSB OCW BDLM WVE Toezeggingen ten behoeve van het concernbericht 2009 Onderwerp Dienst Portefeuillehouder 5. Prestatie-indicatoren De wethouder CF heeft toegezegd de ontbrekende gegevens inzake top-indicatoren alsnog aan de raad ter beschikking te stellen, tenminste bij het concernbericht 2009 en zoveel eerder als mogelijk. - CF Toezeggingen ten behoeve van de dienstjaarrekeningen 2009 Onderwerp Dienst Portefeuillehouder 6. Leesbaarheid jaarrekeningen Alle diensten De wethouder CF en SWE hebben toegezegd te gaan werken aan het verbeteren van de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de dienstjaarrekeningen, mede op basis van best practices. In de reactie op het RC-rapport 2008 is dit inzet vanuit het gehele college bekrachtigd. Opmerking van het secretariaat: overwogen kan worden in het najaar 2009/voorjaar 2010 het college te vragen naar de Alle beheerportefeuillehouders (coördinatie via wethouder CF)

7 Rekeningencommissie 7 geïdentificeerde concrete maatregelen (best practices) terzake. 7. Inzicht in begrotingswijzigingen In een werkbespreking zal het in de dienstjaarrekeningen weergeven van het verband tussen de primaire begroting en de definitieve begroting aan de orde komen, alsmede de administratie lasten daarvan in relatie tot het verbeterde inzicht. 8. Samensteldossiers De wethouder CF heeft toegezegd het aanleggen van samensteldossiers bij diensten te introduceren. Opmerking van het secretariaat: overwogen kan worden in het najaar 2009/voorjaar 2010 het college te vragen naar de resultaten terzake. directie financiën directie financiën CF CF

Rekeningencommissie. Onderzoek naar de jaarrekening 2015 De komende jaarrekeningcyclus is als volgt uitgewerkt.

Rekeningencommissie. Onderzoek naar de jaarrekening 2015 De komende jaarrekeningcyclus is als volgt uitgewerkt. Gemeente Den Haag Notitie Rekeningencommissie Aan : de leden van de Rekeningencommissie Van : secretariaat van de Rekeningencommissie Nummer : RC/2016.06 RIS 292540 Onderwerp : Voorstel werkwijze onderzoek

Nadere informatie

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING Gemeente Den Haag Accountantsdienst GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING... 1 1. SAMENVATTING... 2 2. OPZET EN REIKWIJDTE VAN HET RAPPORT... 2 3. RAADSORGANISATIE 2013 IN HOOFDLIJNEN...

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

Doelstelling Het geven van een tussentijdse rapportage van de stand van zaken met betrekking tot de programmabegroting 2017.

Doelstelling Het geven van een tussentijdse rapportage van de stand van zaken met betrekking tot de programmabegroting 2017. No. 486526-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 17 mei 2017. Onderwerp Voorjaarsrapportage 2017. Advies raadscommissie Bespreekstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit De gemeenteraad

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Inhoudsopgave werkplan budgetcyclus

Inhoudsopgave werkplan budgetcyclus Inhoudsopgave werkplan budgetcyclus 2007-2009 1. Inleiding 2. Leeswijzer 3. Aanleiding werkplan 4. Vaststellingsprocedure werkplan 5. Documenten budgetcyclus 5.1 Kadernota 5.2 Programmabegroting (Pb) 5.3

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 12 november 2009 Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Programma Grondbeleid BW-nummer B. Velthuis Samenvatting De grondexploitatie (GREX) Waalfront

Nadere informatie

12 Stiens, 28 juli 2014

12 Stiens, 28 juli 2014 12 Stiens, 28 juli 2014 Raadsvergadering: 4 september 2014 Voorstelnummer: 2014/49 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576668

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk college van B&W 01-03-2016 Ferrie Förster Milde van Slooten 06 53986047 hvslooten@delft.nl

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen. Interne Dienstverlening Plooijer R.J. Monen 12 oktober 2009

Raadsvoorstel. Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen. Interne Dienstverlening Plooijer R.J. Monen 12 oktober 2009 Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen Bestedingsvoorstel opbrengst aandelen EZW Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2014 F VERSLAG VAN EEN

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Verstrekking werkkapitaal aan Kredietbank Nederland

RAADSVOORSTEL. TITEL Verstrekking werkkapitaal aan Kredietbank Nederland RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4355488 Aan : Gemeenteraad Datum : 11 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder C.J.M. van Eijk Agendapunt : B&W-vergadering : De Ronde : Agenda

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van:

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van: RIS112296_09-01-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk /2003.963 RIS 112296 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. vast te stellen: Uitvoeringsbesluit Organisatie 1. Omschrijving van het beleidsterrein

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

TOEZEGGINGENLIJST. Portefeuillehouders: LH = Lennie Huizer MO = Marco Oosterwijk

TOEZEGGINGENLIJST. Portefeuillehouders: LH = Lennie Huizer MO = Marco Oosterwijk TOEZEGGINGENLIJST Portefeuillehouders: LH = Lennie Huizer MO = Marco Oosterwijk GB = Gerrit Boudesteijn AL = Arnold de Leeuw JB = Jaap Blankenberg In geel geacrceerde afhandeling betekent dat de afhandeling

Nadere informatie

Accountantsdienst 1 INLEIDING 2 RECHTMATIGHEID. Directeur Financiën de heer mr. drs. G.J. Boot Sp D Tussentijdse bevindingen 2004

Accountantsdienst 1 INLEIDING 2 RECHTMATIGHEID. Directeur Financiën de heer mr. drs. G.J. Boot Sp D Tussentijdse bevindingen 2004 Gemeente Den Haag Accountantsdienst RIS124046_19-JAN-2005 Retouradres: Spui 70, 2511 BT Den Haag Uw brief van Directeur Financiën de heer mr. drs. G.J. Boot Sp D04.05 Uw kenmerk Ons kenmerk C.2004.1014

Nadere informatie

aan kopie van datum regioraad

aan kopie van datum regioraad Memo aan kopie van datum Gemeenteraad Vertegenwoordigers 5112014 regioraad betreft Regioraad 12 november 2014 Geachte raadsleden, Ten behoeve van de voorbereiding van de regioraadsvergadering op 12 november

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 15/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Vaststelling subsidie Huis voor de Binnenstad Programma Economie

Nadere informatie

Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan

Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan Agenda Planning & Control Cyclus 2015 Gemeente Oostzaan Oostzaan, november 2014 Versie 2.1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Planning en Control cyclus 2015 6 a. Jaarverslag, productenrealisatie 2014 (B&W en gemeenteraad)

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Betreft Jaarplanning 2018

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Betreft Jaarplanning 2018 > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

Antwoorden op vragen aan het college

Antwoorden op vragen aan het college Antwoorden op vragen aan het college Reg. nr.: 2015-28 Datum waarop de vragen zijn gesteld: (na raadsvergadering) 21 april 2015 Stellers vragen: Aart van Veen (D66), Wietze Smit (BBNu) en Gerrit Taute

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 6 november 2017

Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 6 november 2017 ( ( vt RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 26 oktober 2017 Zaaknummer : 484233 Datum Raadsvergadering : 6 november 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 21 december 2004

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 21 december 2004 RIS123192_21-DEC-2004 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche sv 2004.530 RIS 123192 Regnr. BOW/2004.1408 Den Haag, 21 december 2004 Inzake: verantwoording van

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Status. O ter kennisneming O ter (oriëntatie) bespreking X ter besluitvorming. Samenvatting

Aanbiedingsbrief. Status. O ter kennisneming O ter (oriëntatie) bespreking X ter besluitvorming. Samenvatting Aanbiedingsbrief aan: Algemeen Bestuur RUD Utrecht van: Dagelijks Bestuur steller: M. van Bockel onderwerp: AP03.2a_Reactie zienswijzen ontwerp 1 e Begrotingswijziging 2018 t.b.v.: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder Mw. C. Kreuk-Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (Programma 2) Onderwerp 2 e begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Portefeuillehouder: A. van den Berg Vergaderdatum: 2 maart 2010 Agendapunt: Beleidsveld: 150 Kenmerk D&H: 840252 Aard voorstel: Besluitvormend Kenmerk VV: Steller:

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 Aanleiding: In de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad maart 2012

T.J. Kolsteren raad maart 2012 Agendapunt commissie: 12 steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00747 29 maart 2012 Financiële beheersverordening

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt Voorstel voor bestuur Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt 5 b Kenmerk B2016/u1320 Portefeuillehouder W. Stegeman Opsteller/indiener M.J. Donker

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording Financiële verordening gemeente Beesel 2017 De raad van de gemeente Beesel gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Beesel 2017 Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

PLANNING Datum Onderwerp Commissie

PLANNING Datum Onderwerp Commissie PLANNING Datum Onderwerp Commissie Door naar Portefeuille- Algemene opmerkingen raad houder oktober-13 bovenlokale afspraken omtrent ja decentralisaties november-13 informatie inzake inclusie (kadernota

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-83 Actualisatie verordeningen 212, 213, en 213a Dienst/afdeling GFC De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december

Nadere informatie

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 13.10608 vergaderdatum raad 30 mei 2013 jaar/nummer 2013-060 Frans

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De raden van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.; OVERWEGENDE:

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Treasury 2014 Gemeente Lingewaard 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 4 7.

Nadere informatie

Uitvoeringsbeleid Treasury. Gemeente Emmen 2016

Uitvoeringsbeleid Treasury. Gemeente Emmen 2016 Uitvoeringsbeleid Treasury Gemeente Emmen 2016 Vastgesteld in het college van 5 juli 2016 Geldend vanaf 1 januari 2016 Inhoudsopgave A) Algemene kaders en uitgangspunten... 3 B) Betalingsverkeer... 3 C)

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen

Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen Concernstaf Raadsnummer 06.RI53O.OOI Inboeknummer o6bstoorrs Beslisdatum BTW s4 januari 2006 Dossiernummer 6oe.sSs Oplegvel Raadsvoorstel inzake kaders voor de belegging van de NREmiddelen 1 Samenvatting

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de in dit voorstel opgenomen specifieke aandachtspunten voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2016

Voorstel In te stemmen met de in dit voorstel opgenomen specifieke aandachtspunten voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2016 Datum raadsvergadering Agenda nr. Onderwerp : specifieke controle onderwerpen voor de accountantscontrole van de jaarrekening 2016 Aan de leden van de raad. Mrt ETTEN LEUR Voorstel In te stemmen met de

Nadere informatie

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld;

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 07-104; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; overwegende dat de verordening op de uitgangspunten

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden sv 2009.263 RIS 166255 Regnr.: BSD/2009.4383 Den Haag, 29 september 2009 Inzake: Vragen over de financieel

Nadere informatie

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen Procedure omgevingsvergunning art. 2.12 lid 1 sub a onder 3 o Wabo (voormalig projectbesluit), voor zover het gaat om het voorleggen aan de gemeenteraad Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 314540 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Bijlage 4. WORDT WAS Verschillen. Financiële verordening Gemeente Ridderkerk 2014 Ridderkerk 2012. Financiële verordening

Bijlage 4. WORDT WAS Verschillen. Financiële verordening Gemeente Ridderkerk 2014 Ridderkerk 2012. Financiële verordening Hoofdstuk 1 inleidende bepalingen Artikel 1. Definities art. 1 Niet meer opgenomen: - afdeling - Administratieve organisatie - Financieel beheer Deze definities hebben betrekking op de GR-BAR en zijn daarom

Nadere informatie

Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Geachte raadsleden,

Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Geachte raadsleden, Datum 2 juli 2019 Gemeenteraden Kenmerk 19.0011822 Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Inlichtingen S. von dem Borne Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren Telefoon (06) 82 013339 Onderwerp Reactie

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-068 Houten, 1 oktober 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Tweede bestuursrapportage 2013 Beslispunten: 1. De begroting 2013 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële effecten

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoogeveen. Nr. 102079 2 november 2015 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van

Nadere informatie

Inge Weerdenburg / juni 2016

Inge Weerdenburg / juni 2016 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Inge Weerdenburg 040-2083574 Inge.Weerdenburg@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 42774/45785 23 juni 2016 portefeuillehouder Marcel

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI Aan : Algemeen Bestuur Vergadering : 24 juni 2015 Agendapunt : 6e Van : Stuurgroep afsplitsing Avri Onderwerp : Integrale besluitvorming afsplitsing Avri Voorstellen 1. In te stemmen met voorliggende gemeenschappelijke

Nadere informatie

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012 Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Memo Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Aan: Leden van de

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

3 e Voortgangsrapportage dienst

3 e Voortgangsrapportage dienst 3 e Voortgangsrapportage dienst Inleiding De dienst OCW heeft een plan van aanpak verbetering kwaliteit jaarrekening opgesteld. Over de uitvoering van dit plan van aanpak is twee maal eerder via voortgangsrapportages

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 29 november 2006 Nummer voorstel: 215/2006 Onderwerp: Initiatiefvoorstel van

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t :

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t : De Drechtraad gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, alsmede artikel 30, eerste

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Financieel toezicht in Gelderland

Financieel toezicht in Gelderland Financieel toezicht in Gelderland Wat houdt financieel toezicht in? en Hoe staat uw gemeente ervoor? Gemeente Neerijnen 14 mei 2014 Gerrit Scholten - Provincie Gelderland Even voorstellen Gerrit Scholten

Nadere informatie

No Emmeloord, 17 november Onderwerp. Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort

No Emmeloord, 17 november Onderwerp. Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort No. 348852-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 17 november 2015. Onderwerp Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort Advies raadscommissie Hamerstuk voor de fracties van ONS,

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie