BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer W. van der Velden sv RIS Regnr.: BSD/ Den Haag, 29 september 2009 Inzake: Vragen over de financieel verslaglegging en rapportage van de kosten en investeringen van de investering en het gebruik van Eos De gemeenteraad Het raadslid de heer Willem van der Velden heeft op 25 augustus 2009 een brief met daarin vijf vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Ingevolge het bepaalde in artikel 38, van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, antwoorden wij als volgt. 1) graag verneem ik de reden waarom ik nog geen antwoord heb mogen ontvangen op de genoemde brief (25 juni 2008)? Ons om onbekende reden zijn de vragen van 25 juni 2008 tussen wal en schip gekomen. Onze excuses daarvoor. 2) Kan het College zich vinden in de door mij in betreffende brief geconstateerde gebreken over de wijze van verslaglegging en presentatie van de kosten van een investering in, het Eos systeem? De verslaglegging en presentatie van de kosten van het Eos-systeem is gedurende de jaren inderdaad op twee grondslagen gebaseerd. Gemeenten hadden voor 2004 te maken met de comptabiliteitsvoorschriften van het Burgerlijk Wetboek 2 en vanaf 2004 met voorschriften van het BBV. Het BBV heeft een stelselwijziging doorgevoerd op het onderdeel sofware/automatisering. Daarin zijn nieuwe bepalingen opgenomen omtrent het activeren van (gedeeltelijk) in eigen beheer ontwikkelde systemen/software. In combinatie met nadere toelichtingen van de Cie BBV is in 2007 pas volledige helderheid ontstaan omtrent de wijze van activeren en afschrijven van systemen/software. De gemeente Den Haag heeft door de stelselwijziging in 2004 inderdaad op twee methodes de kosten van Eos verantwoord in de afgelopen jaren. (Zie de bijlage de voorschriften die de gemeente hanteerde tot 2004 en vanaf 2004). Dit betreft dus geen gebrek maar heeft wel geleid tot onduidelijkheid.

2 BSD/ ) Is het College is in staat en bereid om de Gemeenteraad op korte termijn alsnog een overzicht te verstrekken over de kosten en investeringen in verband met de invoering en onderhoud van Eos? Het overzicht van kosten en investeringen in verband met de invoering en onderhoud van Eos: - De aanschaf van het financieel ERP pakket (Oracle), licentiekosten, de bouw van het systeem, inrichten van het Kenniscentrum Eos, de uitrol naar diensten heeft in totaal 17,7 mln gekost tot en met Incidentele kosten die vanaf 2004 extra zijn gemaakt, met name bij de grote diensten, betreffen kosten voor extra inhuur voor conversies van systemen, (her)definiëren van rapportages en herinrichten van bedrijfsprocessen, bedragen circa 14 mln in de afgelopen negen jaren. - Het beheer door het Kenniscentrum houdt in ondersteuning aan alle diensten en kost gemiddeld ongeveer 2,5 mln per jaar vanaf Eenmalige programma Eos concern Eenmalige kosten diensten Kenniscentrum beheerskosten (per jaar) exploitatie geactiveerd exploitatie exploitatie (raming) Totaal Achtergrondinformatie Binnen de gemeente Den Haag was begin deze eeuw de organisatie en inrichting van de bedrijfsvoeringinformatie niet meer toegesneden op de eisen van de tijd. Alle diensten maakten gebruik van eigen systemen waarbij het accent lag op registratie en niet op informatie. De financiële administraties - veelal de kernadministraties voor bedrijfsvoering - stonden op zichzelf waardoor ieder jaar veel werk verricht moet worden om tot een voldoende jaarafsluiting te komen (afstemmen van bronadministraties met de financiële administraties). Bovendien wordt veel extracomptabel geadministreerd in spreadsheets en andere min of meer persoonlijke systemen. Daarnaast is het uiterst tijdrovend en arbeidsintensief om uit die administraties informatie te halen ten behoeve van de algehele besturing.

3 BSD/ Na een uitvoerige voorbereidingsfase waarin veel tijd besteed is aan het ontwikkelen van een visie op de bedrijfsvoeringinformatie, is na aanbesteding medio 2002 gestart met het programma EOS. EOS heeft tot doel om te komen tot een gestandaardiseerde en uniforme inrichting van de financiële bedrijfsvoering bij alle diensten waarbij gebruik gemaakt wordt van het ERP-pakket van de leverancier Oracle. Dit pakket is wereldwijd in gebruik bij een groot aantal bedrijven en instellingen. Bij de start van het programma is de ambitie uitgesproken dat met EOS juist ook de dienstoverstijgende bedrijfsprocessen ondersteund gaan worden; daar zit voor een groot deel de winst. Hiervoor zijn de processen begroten (van voorbereiding tot en met begrotingswijzigingen), consolideren/aggregeren van de begrotingsuitputting en onderling verrekenen benoemd. Immers, de echte winst van een gemeenschappelijk uniform instrument treedt pas op als alle diensten er gebruik van maken. Binnen de gemeente is besloten om EOS in tranches in te voeren. Dit omdat vooraf al duidelijk was dat gelijktijdige implementatie bij alle diensten irreëel was, en dat er zo een proces zou ontstaan waar diensten kunnen leren van diensten die hen zijn voorgegaan. Sinds 2005 is het systeem EOS operationeel binnen DSO en OCW, vanaf 2008 ook bij de andere gemeentelijke diensten. In 2005 is door Het Expertisecentrum (HEC) een tussenevaluatie gedaan over de voortgang van het project (zie RIS , alsmede de brief van de toenmalige wethouder SISS, RIS ). Het Expertisecentrum gaf onder andere aan dat de synergie en kostenbesparende effecten pas echt optreden als alle diensten gebruik maken van EOS. Immers, dan werpen de dienstoverstijgende functies (tussen diensten onderling en tussen diensten en concern) pas echt hun vruchten af, en ontstaat er gemeentebreed gedragen kennis over het hoe en waarom van de inrichting van de financiële processen. Daarnaast biedt gemeentebrede invoering van EOS de mogelijkheid om in de toekomst verdere concentratie van de financiële dienstverlening te bewerkstelligen. Voor de diensten zelf biedt EOS de mogelijkheid om de vele extracomptabele administraties te reduceren, en tegelijkertijd de kwaliteit van management informatie te verbeteren. 4) Indien ja, wanneer? Zie beantwoording vraag 3 5) Indien neen, graag de redenen. Zie beantwoording vraag 3 Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

4 BSD/ Bijlage 1 Tot 2004 Tot 2004 hanteerde de gemeente de volgende waarderingsgrondslagen voor materiele vaste activa:.materiele vaste activa met een aanschafwaarde lager dan ,- of een verwachte gebruiksduur van vier jaar of minder, worden niet als materiële vaste activa verantwoord, doch rechtstreeks ten laste van de exploitatierekening gebracht. Op bedrijfsactiva in uitvoering wordt niet afgeschreven. (bron: jaarrekening 2003, gemeente Den Haag) Methode:: de kosten van o.a. automatisering kwamen in één keer ten laste van de exploitatie. Vanaf 2004 Met de komst van het BBV in 2004 is door de commissie BBV lang nagedacht over het eenduidig verwerken van software op de balans: immateriële of materiële vaste activa. In mei 2007 kwam de definitieve notitie van de commissie met als besluit dat software onder materieel vast actief valt en dat geactiveerd en afgeschreven moet worden (art BBV). Methode: software valt onder materiele vaste activa en wordt op afgeschreven. De gemeentelijke interne richtlijn a.g.v het BBV van 2005 De gemeente ging na introductie van het BBV aan de slag met de vertaling van de BBV-artikelen en de aanpassing van de gemeentelijke waarderingsgrondslagen. Zie hieronder de interne richtlijn van de directie Financiën d.d Volgens de verordening financieel beheer en beleid worden grote investeringen in automatisering geactiveerd. Activering van zelf-ontwikkelde systemen gebeurt tegen vervaardigingsprijs (bij inkoop van derden tegen verkrijgingsprijs). Voorwaarde hierbij is dat het gaat om een automatiseringssysteem met een meerjarig economisch nut. Om duidelijkheid te krijgen over wat wel en wat geen onderdeel van de vervaardigingsprijs is, heeft de klankbordgroep gekeken naar de richtlijnen over de jaarverslaggeving van de stichting voor de jaarverslaggeving 1 en naar een handleiding van KPMG hierover. De klankbordgroep heeft een onderscheid gemaakt tussen nieuwe systemen en al bestaande systemen. Nieuwe systemen De richtlijnen over de jaarverslaggeving geven duidelijk aan dat de kosten in de onderzoeksfase niet geactiveerd mogen worden. Dit komt er op neer dat alle kosten die gemaakt worden tot aan het moment dat een keuze wordt gemaakt voor een bepaald systeem, niet geactiveerd worden. Op het moment dat de keuze gemaakt is, komen de volgende kosten in beeld: kosten voor ontwerpen, bouwen, testen en specifiek maken voor de betreffende onderneming (dienst). De volgende kosten moeten geactiveerd worden: - uitgaven voor verbruikte materialen en diensten bij het vervaardigen van het actief; - loon- salaris- en andere personeelskosten die direct zijn toe te rekenen aan het vervaardigen van het actief; 1 Richtlijnen voor de jaarverslaggeving, voor grote en middelgrote rechtspersonen. Van het bestuur van de Stichting voor de Jaarverslaggeving. Juni 2004.

5 BSD/ alle overige kosten die direct zijn toe te rekenen aan het vervaardigen van het actief, zoals honoraria om een wettelijk recht te registreren, de afschrijving van patenten en licenties die zijn aangewend om het actief te vervaardigen; - overheadkosten die noodzakelijk zijn om het actief te vervaardigen en die op een redelijke en consistente basis kunnen worden toegerekend aan het actief (bijvoorbeeld een deel van de afschrijvingen van onroerend goed, machines en inventaris, alsmede verzekeringspremies en rente). Hierbij gelden enkele voorwaarden: uren die direct zijn toe te rekenen moeten wel aantoonbaar zijn. Voor overhead geldt dat het kosten moeten zijn die noodzakelijk en aantoonbaar voor het actief gemaakt zijn.in gevallen waarbij de bovengenoemde kosten niet aan te tonen zijn zal de accountant constateren dat er onzekerheid is bij het vaststellen van de vervaardigingsprijs. Deze onzekerheid kan van invloed zijn op de strekking van de accountantsverklaring Al bestaande systemen Voor systemen die al bestaan, zoals Socrates bij SZW, geldt allereerst dat uitgaven die in eerdere jaarrekeningen als kosten zijn verantwoord, niet alsnog mogen worden geactiveerd. Alle kosten die gemaakt zijn tot en met 2004 zijn/worden dus niet geactiveerd. Bij Socrates is een zeer groot deel van de kosten al voor 2005 gemaakt. Het relatieve kleine bedrag dat SZW in 2005 nog investeert in Socrates hoeft ook niet geactiveerd te worden. Bij Eos geldt dat enkele diensten het systeem al gebruiken sinds 2004 (DSO en OCW). Bij die diensten hoeft niets meer geactiveerd te worden. (Hierbij wil ik opmerken dat nieuwe updates en releases onder onderhoud vallen en niet geactiveerd worden). Andere diensten hebben het systeem nog niet in gebruik genomen. Daarvoor gelden dus dat de regels zoals genoemd bij nieuwe systemen.

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Nummer : 11-12.2011 Onderwerp : Wijziging artikel 10, lid 2 van de Financiële verordening gemeente Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Korte inhoud : Actualisatie nota activabeleid gemeente

Nadere informatie

NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN

NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN INLEIDING Aanleiding De financiële verordening is in de vergadering van het algemeen bestuur van de MGR Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

Notitie software Mei 2007

Notitie software Mei 2007 Notitie software Mei 2007 2 1 Inleiding 1.1 Algemeen De taak van de commissie Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (hierna: BBV) is om een eenduidige toepassing van het BBV te bevorderen.

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Onderwerp : Financiële verordening 2018

Onderwerp : Financiële verordening 2018 Raadsvoorstel *Z04F440B9E1* Aan de raad Documentnummer : INT-18-45031 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Financiële verordening 2018 Inleiding Door de wijzingen in het Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN

NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN NOTITIE RICHTLIJNEN ACTIVEREN EN AFSCHRIJVEN VASTE ACTIVA MGR RIJK VAN NIJMEGEN INLEIDING Aanleiding De financiële verordening is in de vergadering van het algemeen bestuur van de MGR Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

geautoriseerde investeringskredieten en de actuele raming van de totale uitgaven weergegeven.

geautoriseerde investeringskredieten en de actuele raming van de totale uitgaven weergegeven. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Blaricum. Nr. 40785 5 april 2016 Financiële verordening BEL Combinatie Het Algemeen Bestuur van de Werkorganisatie BEL-Gemeenten, overwegende dat een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa

Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Stadskanaal. Nr. 182641 23 december 2016 Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa 2016-2019 De raad van de gemeente Stadskanaal; gelezen

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

H.C. Noppen secretaris

H.C. Noppen secretaris Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 25 september 2014 Agendapunt : 5.b Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, In artikel 5 van de Financiële Verordening Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

KBO-PCOB. Financieel verslag 2017

KBO-PCOB. Financieel verslag 2017 KBO-PCOB Financieel verslag 2017 BALANS PER 31 DECEMBER 2017, NA RESULTAATBESTEMMING 31 december 2017 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa 3.072 Materiële vaste activa 4.432 7.504 VLOTTENDE ACTIVA Overige

Nadere informatie

Dordrecht. Gemeentebestuur

Dordrecht. Gemeentebestuur Gemeentebestuur Dordrecht Aan de Gemeenteraad Nr. SBC/2006/153 Datum 6 maart 2006 Onderwerp nota Waardering en afschrijving 1. Inleiding Op 9 november 2004 heeft u de nota Waardering en afschrijving vastgesteld.

Nadere informatie

Nota waardering en afschrijving vaste activa

Nota waardering en afschrijving vaste activa Nota waardering en afschrijving vaste activa Concept Datum 30 maart 2012 Opgemaakt door afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Ingangsdatum...

Nadere informatie

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0) Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Winthontlaan 2, 3526 KV Utrecht Nederland Aan het College van Burgemeester

Nadere informatie

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg Financiële verordening RUD Zuid-Limburg 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begrippenkader... 3 Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording... 4 Artikel 2 Opstellen begroting en verantwoording...

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting de Leesfabriek Amersfoort

Jaarrekening Stichting de Leesfabriek Amersfoort Jaarrekening 2015 Stichting de Leesfabriek Amersfoort I N H O U D S O P G A V E P A G I N A Rapportage Samenstellingsverklaring Financiële positie 4 Kasstroomoverzicht 5 Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

NOTA VASTE ACTIVA 2010

NOTA VASTE ACTIVA 2010 NOTA VASTE ACTIVA 2010 Vaste activa Doel van de nota In de financiële verordening gemeente Asten 2010 zijn de uitgangspunten van het financieel beleid vastgelegd. De bepalingen uit deze verordening vormen

Nadere informatie

Besluit: vast te stellen navolgende Financiële Verordening RUD Utrecht

Besluit: vast te stellen navolgende Financiële Verordening RUD Utrecht STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 59288 oktober 2017 Financiële Verordening RUD Utrecht Besluit van het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht Overwegende

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting de Leesfabriek Amersfoort

Jaarrekening Stichting de Leesfabriek Amersfoort Jaarrekening 2016 Stichting de Leesfabriek Amersfoort I N H O U D S O P G A V E P A G I N A Rapportage Samenstellingsverklaring Financiële positie 4 Kasstroomoverzicht 5 Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2017 BATEN EN LASTEN

JAARSTUKKEN 2017 BATEN EN LASTEN BATEN EN LASTEN Jaarrekening Begroting Jaarrekening 2017 2017 2016 Opbrengsten Lumpsum Rijk 2.361.057 2.361.058 2.230.440 DVO prv Gelderland 493.269 497.599 492.282 Lumpsum Arnhem 1.090.970 1.090.970 1.128.779

Nadere informatie

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld;

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 07-104; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; overwegende dat de verordening op de uitgangspunten

Nadere informatie

Stichting Reanimatie Dordrecht. te Dordrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2017

Stichting Reanimatie Dordrecht. te Dordrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2017 Stichting Reanimatie Dordrecht te Dordrecht Rapport inzake de jaarrekening 2017 Inhoudsopgave Accountantsrapport 3 Samenstellingsverklaring van de accountant 5 Bestuursverslag 6 Bestuursverslag 7 Jaarrekening

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Inhoudsopgave 1. INLEIDING 4 2. BEGRIPPENKADER 4 3. ACTIVEREN 5 3.1 INVESTERINGEN 5 3.2 DREMPELBEDRAG 5 3.3 WAARDERINGSGRONDSLAG

Nadere informatie

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening Financiële verordening Het Algemeen Bestuur van gelet op artikel 17 eerste lid van de regeling openbaar lichaam en artikel 212 van de Gemeentewet; zoals luidend vanaf de inwerkingtreding van de Wet dualisering

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 Toelichting Bij de interne controles in het kader

Nadere informatie

Accountantsdienst RIS171885_15-APR-2010

Accountantsdienst RIS171885_15-APR-2010 Gemeente Den Haag Accountantsdienst RIS171885_15-APR-2010 ACCOUNTANTSRAPPORT EN GAD/2010.215 ACCOUNTANTSVERKLARING BIJ DE JAARREKENING 2009 VAN DE DIENST OPENBARE BIBLIOTHEEK VAN DE GEMEENTE DEN HAAG INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2018 BATEN EN LASTEN

JAARSTUKKEN 2018 BATEN EN LASTEN BATEN EN LASTEN Jaarrekening Begroting Jaarrekening 2018 2018 2017 Opbrengsten Lumpsum Rijk 2.247.417 2.247.418 2.207.502 DVO prv Gelderland 494.256 494.256 493.269 Lumpsum Arnhem 1.110.716 1.110.716 1.090.970

Nadere informatie

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019 Startdatum van de periode waarop de betrekking heeft 1 januari 2018 Einddatum van de periode waarop de betrekking heeft 31 december 2018 Jaarrekening vastgesteld (J/N) Datum deponering 1 INHOUD Jaarverslag2

Nadere informatie

Financieel verslag 2015

Financieel verslag 2015 Financieel verslag 2015 Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2015 3 Winst- en verliesrekening 2015 4 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 5 Overige gegevens 10 Statutaire regeling

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant FINANCIËLE VERORDENING OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT 2018 Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant Gelet op: Artikel 27, lid 1 van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen

Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen Toelichting op de artikelen Financiële Verordening gemeente Groningen Artikel 1 Definities Voor de gehanteerde begrippen in de verordening gelden de definities uit de Gemeentewet, de Wet Fido, het besluit

Nadere informatie

EMU-saldo gemeenten. Regiodagen Gemeentefinancien 2012. Dick van Tongeren 12 juli 2012

EMU-saldo gemeenten. Regiodagen Gemeentefinancien 2012. Dick van Tongeren 12 juli 2012 EMU-saldo gemeenten Regiodagen Gemeentefinancien 2012 Dick van Tongeren 12 juli 2012 Inhoud van de presentatie EMU- saldo: Nationale rekeningen en ESR95 Belangrijke concepten van registratie in NR Relatie

Nadere informatie

Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht CJ AMSTERDAM. Publicatiebalans 2016

Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht CJ AMSTERDAM. Publicatiebalans 2016 Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht 386 1016 CJ AMSTERDAM Publicatiebalans 2016 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 50142011. Rapportdatum: 30 juni 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Stichting Woord en Daad Winkels Spijksedijk 16 E 4207 GN GORINCHEM. Activiteitenverslag Financiële verantwoording 2016

Stichting Woord en Daad Winkels Spijksedijk 16 E 4207 GN GORINCHEM. Activiteitenverslag Financiële verantwoording 2016 Stichting Woord en Daad Winkels Spijksedijk 16 E 4207 GN GORINCHEM Activiteitenverslag 2016 & Financiële verantwoording 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Activiteitenverslag 1 Financiële verantwoording Balans

Nadere informatie

Nota Waardering, Activering & Afschrijving RUD NHN 2018 pagina 1 / 8

Nota Waardering, Activering & Afschrijving RUD NHN 2018 pagina 1 / 8 Nota Waardering, Activering & Afschrijving 2018 Regionale Uitvoeringsdienst NHN Te behandelen door het Dagelijks Bestuur : 15 november 2018 Vast te stellen door het Algemeen Bestuur : 12 december 2018

Nadere informatie

Immateriële vaste activa Website

Immateriële vaste activa Website Balans per 31 december 2018 BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatverdeling) 31 december 2018 31 december 2017 EUR EUR ACTIVA Immateriële vaste activa Website 65.354 76.280 65.354 76.280 Materiële vaste

Nadere informatie

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming)

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) Activa Referentie 31 december 2015 31 december 2014 (in euro's) Vaste activa 4.5.1 Materiele vaste activa 381 8.420 Vlottende activa

Nadere informatie

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden 1 Het Bestuur van de Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden gelet op artikel

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-22 mei 2017 1.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 van Stichting Crabbehoeve Dordrecht

Jaarrekening 2016 van Stichting Crabbehoeve Dordrecht 2016 Stichting Crabbehoeve Dordrecht INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 1 Opdracht 2 2 Algemeen 2 3 Resultaat 3 4 Financiële positie 4 BESTUURSVERSLAG 1 Jaarverslag de directie 6 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Onder baten wordt verstaan de aan derden in rekening gebrachte bedragen en ontvangen subsidies toe te rekenen rekenen aan het verslagjaar.

Onder baten wordt verstaan de aan derden in rekening gebrachte bedragen en ontvangen subsidies toe te rekenen rekenen aan het verslagjaar. STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2015 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATSBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag is opgesteld met inachtneming van in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen.

Nadere informatie

STICHTING KINDERKLEDINGBANK HAARLEM TE HAARLEM. Rapport inzake jaarstukken 2016

STICHTING KINDERKLEDINGBANK HAARLEM TE HAARLEM. Rapport inzake jaarstukken 2016 STICHTING KINDERKLEDINGBANK HAARLEM TE HAARLEM Rapport inzake jaarstukken 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT 1 Ontbreken van de verklaring 2 2 Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Noppes Midden-Holland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA

Stichting Noppes Midden-Holland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 140.539 141.403 Vlottende activa Vorderingen 220.726 56.120 Liquide middelen

Nadere informatie

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013 R Jaarverslag 2013 inhoudsopgave Directieverslag 3 Jaarrekening 2013 4 Balans 4 Winst- en verliesrekening 5 Toelichting op de jaarrekening 2013 6 Verwijzingen jaarrekening 2013 7 Overige gegevens 10 Controleverklaring

Nadere informatie

Nota investeren, waarderen en afschrijven Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Versie 2

Nota investeren, waarderen en afschrijven Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Versie 2 Nota investeren, waarderen en afschrijven Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant 2019 Versie 2 Inhoud 1 Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doelstelling... 4 1.3 Relevante wet- en regelgeving... 4 1.4 Leeswijzer...

Nadere informatie

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1 Gemeente Den Haag RIS115659s_17-MEI-2004 ACCOUNTANTSRAPPORT EN ACCOUNTANTSVERKLARING BIJ DE JAARREKENING 2003 VAN DE GRIFFIE VAN DE GEMEENTE DEN HAAG INHOUDSOPGAVE Accountantsrapport blz. 1 Inleiding 1

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

Stichting Klassieke Academie voor beeldhouwkunst gevestigd te Groningen. Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017

Stichting Klassieke Academie voor beeldhouwkunst gevestigd te Groningen. Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 gevestigd te Groningen Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 Inhoudsopgave Pagina Jaarverslag Samenstellingsverklaring 1 Resultaten 2 Financiële positie 3 Jaarrekening Balans

Nadere informatie

Programmabegroting Versie:

Programmabegroting Versie: Programmabegroting 2017 Versie: 5.0.0.0.0.0 2.2 Wijzigingen regelgeving BBV Wijzigingen in Besluit begroting en verantwoording (BBV) verwerkt in Programmabegroting 2017-2020. Samenvatting Het Besluit begroting

Nadere informatie

ECFE/U Lbr. 16/070

ECFE/U Lbr. 16/070 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Modelverordening ex artikel 212 Gemeentewet uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201601248 Lbr. 16/070 bijlage(n)

Nadere informatie

Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019

Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019 Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019 Hoofdstuk I Artikel 1 Hoofdstuk II Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Hoofdstuk III Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Welzijn Kapelle

Jaarrekening Stichting Welzijn Kapelle Jaarrekening 2016 Stichting Welzijn Kapelle INHOUDSOPGAVE Pagina 5.1 Jaarrekening 2016 5.1.1 Balans per 31 december 2016 4 5.1.2 Resultatenrekening over 2016 5 5.1.3 Kasstroomoverzicht over 2016 6 5.1.4

Nadere informatie

$çmxffin LUTD. Prgvrncï HorrAND. 1. Uniforme taakvelden: betrouwbare informatie voor interne sturing en externe vergelijkbaarheid

$çmxffin LUTD. Prgvrncï HorrAND. 1. Uniforme taakvelden: betrouwbare informatie voor interne sturing en externe vergelijkbaarheid Lid Gedeputeerde Staten R.A.M. van der Sande Prgvrncï HorrAND LUTD $çmxffin Contact 070-441 70 13 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

Stichting Cinema Enkhuizen gevestigd te Hoorn. Rapport inzake de Jaarrekening 2017

Stichting Cinema Enkhuizen gevestigd te Hoorn. Rapport inzake de Jaarrekening 2017 Stichting Cinema Enkhuizen gevestigd te Hoorn Rapport inzake de Jaarrekening 2017 Inhoudsopgave Jaarrekening Pagina Balans per 31 december 2017 2 Staat van baten en lasten over 2017 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014 Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage Samenstellingsverklaring 4 Voorwoord 5 Resultaten 6 Ondertekening van de rapportage 7 Jaarstukken 2014 Jaarrekening

Nadere informatie

Stichting Prinses Christina Concours Jaarrekening 2017 (verkorte versie)

Stichting Prinses Christina Concours Jaarrekening 2017 (verkorte versie) (verkorte versie) Den Haag, 26 maart 2018 Dit rapport heeft 7 pagina s 1 Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december 2017 3 Staat van baten en lasten over 2017 4-5 Toelichting behorende tot de jaarrekening

Nadere informatie

STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN

STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN JAARREKENING 2017 Versie: Openbaar Vastgesteld: juni 2018 A. Balans per 31 december 2017 (na resultaatbestemming) Activa 31-12-2017 31-12-2016 Vaste activa Materiële

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage 6 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum R.T.A. Korteland 6 november 2013 Steller E-mail Telefoonnummer J. van Dijk Jvan.dijk@drechtsteden.nl (078) 7703954 Onderwerp Nota

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Beheer Onroerend Goed Seinpost Slinge. Verslagperiode 1 januari december 2016

Jaarrekening Stichting Beheer Onroerend Goed Seinpost Slinge. Verslagperiode 1 januari december 2016 Verslagperiode 1 januari 2016-31 december 2016 Gegenereerd op 28 jun 2017 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG 3 Voorwoord 4 Resultaatanalyse 5 Financiële positie 7 Kengetallen 9 JAARREKENING 10 Balans 11

Nadere informatie

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto Financieel Verslag 214 Stichting Mama Watoto 1 Inhoud Jaarrekening Balans per 31 december 214 5 Winst-en-verliesrekening over 214 7 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 1 Overige gegevens

Nadere informatie

Regeling waardering en afschrijving activa 2016 Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)

Regeling waardering en afschrijving activa 2016 Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) Regeling waardering en afschrijving activa 2016 Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) Artikel 1. Definities In deze regeling wordt verstaan onder: Activa De bezittingen van de BSGR, deze zijn ingedeeld

Nadere informatie

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 26 van de gemeenschappelijke regeling BvoWB,

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 26 van de gemeenschappelijke regeling BvoWB, CVDR Officiële uitgave van Bedrijfsvoeringsorganisatie West Betuwe. Nr. CVDR603291_1 31 oktober 2017 Verordening van het algemeen bestuur van Bedrijfsvoeringsorganisatie West Betuwe houdende regels omtrent

Nadere informatie

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 Haarlem Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 INHOUD Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring van de accountant 3 TUSSENTIJDS OVERZICHT 1 Balans

Nadere informatie

STICHTING COLOURED CIRCLE Gevestigd te Amsterdam JAARREKENING Inhoudsopgave

STICHTING COLOURED CIRCLE Gevestigd te Amsterdam JAARREKENING Inhoudsopgave STICHTING COLOURED CIRCLE Gevestigd te Amsterdam JAARREKENING 2017 Inhoudsopgave 1. Rapport... 2 Algemeen... 2 Resultaatvergelijking... 2 Financiële positie en fiscale positie... 2 2. Jaarrekening... 3

Nadere informatie

Jaarrekening en balans 2017

Jaarrekening en balans 2017 Jaarrekening en balans 2017 Waag technology & society Nieuwmarkt 4 1012 CR Amsterdam T +31(0)20 5579898 waag.org Balans 2017 ACTIVA 31-12-2017 Materiële vaste activa 143.113 Totale vorderingen 775.577

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage M1 VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum Status behandeling Carrousel R.T.A. Korteland 3 oktober 2013 opiniërend Steller

Nadere informatie

Financiële verordening Het Gegevenshuis

Financiële verordening Het Gegevenshuis Financiële verordening Het Gegevenshuis Vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis d.d. 25 februari 2016. Inhoud Artikel 1 Begrippenkader...

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatbestemming) 31 december 2018 31 december 2017 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 8.781 7.577 Financiële vaste activa 153.727 119.000 Vlottende activa 162.508

Nadere informatie

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010 VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP Rapport inzake jaarstukken 2010 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsrapport 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 6 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

Vereniging Sociaal Verhaal. Noordwal EA DEN HAAG JAARREKENING 2016

Vereniging Sociaal Verhaal. Noordwal EA DEN HAAG JAARREKENING 2016 Vereniging Sociaal Verhaal Noordwal 10 2513 EA DEN HAAG JAARREKENING 2016 INHOUDSOPGAVE JAARREKENING 2016 JAARVERSLAG 1 JAARREKENING A. Balans per 31 december 2016 2 B. Staat van baten en lasten 2016 4

Nadere informatie

STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN

STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN STICHTING MST MENSEN IN BEELD HOUDEN JAARREKENING 2018 Versie: Openbaar Vastgesteld: maart 2019 Balans per 31 december 2018 (na resultaatbestemming) Activa 31-12-2018 31-12-2017 Vaste activa Materiële

Nadere informatie

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Haaren. Nr. CVDR446360_1 9 januari 2018 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie De raad

Nadere informatie

De Financiële verordening Werkorganisatie CGM. gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 12, tweede lid, van de Gemeenschappelijke regeling

De Financiële verordening Werkorganisatie CGM. gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 12, tweede lid, van de Gemeenschappelijke regeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Mill en Sint Hubert Nr. 172152 4 oktober 2017 Financiële verordening Werkorganisatie CGM 2017 Het Bestuur van de Werkorganisatie CGM, gelet op artikel 212

Nadere informatie

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten.

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Kenmerk: CTM 169773 Versie CONCEPT Datum 12-12-2017 1.1. Omvang van de opdracht De accountantsdiensten omvatten de volgende werkzaamheden:

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 Copro 18019C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Zeist Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8APR.2013

INGEKOMEN 0 8APR.2013 INGEKOMEN 0 8APR.2013 fa Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot Alphen aan den Rijn Jaarstukken 2009 Alphen aan den Rijn, 12 maart 2010 Inhoudsopgave Jaarstukken Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015 FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015 Stichting Toon Hermans Huis Roermond Balans per 31 december 2015 Activa Passiva Materiele vaste activa Stichtingsvermogen 180.094 55.446

Nadere informatie

Motiveer altijd uw antwoorden, ook als dat niet expliciet wordt gevraagd.

Motiveer altijd uw antwoorden, ook als dat niet expliciet wordt gevraagd. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave JAARREKENING WOENSDAG 29 JUNI 2016 12.15 15.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARRAPPORT 2014 STICHTING EXPLOITATIE MUSEUM ELISABETH WEESHUIS TE CULEMBORG

FINANCIEEL JAARRAPPORT 2014 STICHTING EXPLOITATIE MUSEUM ELISABETH WEESHUIS TE CULEMBORG FINANCIEEL JAARRAPPORT 2014 STICHTING EXPLOITATIE MUSEUM ELISABETH WEESHUIS TE CULEMBORG INHOUDSOPGAVE FINANCIEEL JAARRAPPORT 2014 VAN STICHTING EXPLOITATIE MUSEUM ELISABETH WEESHUIS TE CULEMBORG ACCOUNTANTSRAPPORT

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE JAARREKENING 2016

UITTREKSEL UIT DE JAARREKENING 2016 UITTREKSEL UIT DE JAARREKENING 2016 Stichting Bibliotheek aan den IJssel, gevestigd te Capelle aan den IJssel Balans per 31-12-2016 blz. 1 Winst en verliesrekening per 31-12-2016 blz. 3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-3 mei 2016 1.1 Balans per 31 december 2015 (Na resultaatbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-83 Actualisatie verordeningen 212, 213, en 213a Dienst/afdeling GFC De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december

Nadere informatie

STICHTING SPEELGOEDBANK HAARLEM TE HAARLEM. Rapport inzake jaarstukken 2017

STICHTING SPEELGOEDBANK HAARLEM TE HAARLEM. Rapport inzake jaarstukken 2017 STICHTING SPEELGOEDBANK HAARLEM TE HAARLEM Rapport inzake jaarstukken 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT 1 Ontbreken van de verklaring 2 2 Financiële positie 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

JAARRAPPORT 2017 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OMMEN

JAARRAPPORT 2017 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OMMEN JAARRAPPORT 2017 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OMMEN Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2017 2016 Vaste activa Inventaris 0 0 Automatisering 991 3.431 991 3.431 Vlottende activa Overlopende

Nadere informatie

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016 FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016 Stichting Toon Hermans Huis Roermond Balans per 31 december 2016 Activa Passiva Materiele vaste activa Stichtingsvermogen 183.014 180.094

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 Stichting Drop-Inn

Jaarrekening 2015 Stichting Drop-Inn Jaarrekening 2015 Stichting Drop-Inn 1 INHOUD 1. Balans per 31 december 2015 3 2. Exploitatierekening 2015 4 3. Toelichting bij de balans en exploitatierekening 5-11 4. Controleverklaring 12 2 BALANS 2015

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 Stichting Predik Het Woord

Jaarrekening 2016 Stichting Predik Het Woord Jaarrekening 2016 Stichting Predik Het Woord Opgericht 17 november 1986 Statutair gevestigd te Rhenen Balans 31 december 2016 met vergelijkende cijfers 31 december 2015 van Stichting Predik Het Woord.

Nadere informatie

Doelstelling: Het organiseren van het jaarlijkse bloemencorso in Lichtenvoorde.

Doelstelling: Het organiseren van het jaarlijkse bloemencorso in Lichtenvoorde. Bestuursverslag Kerngegevens Dit verslag van het bestuur betreft: Statutaire naam Statutaire zetel Rechtsvorm Stichting Doelstelling: Het organiseren van het jaarlijkse bloemencorso in. Onderhavige stichting

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA JAARREKENING 2015 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== 31-12-2015 ---------------- 31-12-2014 ---------------- activa: IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 6.875 8.375 MATERIËLE

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA JAARREKENING 2016 BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== 31-12-2016 ---------------- 31-12-2015 ---------------- activa: IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 5.375 6.875 MATERIËLE

Nadere informatie

Stichting Prinses Christina Concours Financieel jaarverslag 2015 (verkorte versie )

Stichting Prinses Christina Concours Financieel jaarverslag 2015 (verkorte versie ) Stichting Prinses Christina Concours Financieel jaarverslag 2015 (verkorte versie ) Den Haag, 30 mei 2016 Dit rapport heeft 7 pagina s Stichting Prinses Christina Concours Inhoudsopgave Jaarrekening Balans

Nadere informatie