Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015)"

Transcriptie

1 Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015) Dit is de achtste nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Het is begonnen! Alle gemeenten voeren nieuwe taken uit die tot 2015 nog bij de provincie of bij het rijk hoorden. Het gaat vooral om taken op het sociaal terrein: begeleiding van zorgbehoevende mensen (AWBZ), jeugdzorg, (passend) onderwijs en reintegratie en participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze overheveling van taken noemen we 'decentralisaties'. Met het overhevelen van de taken wordt tegelijkertijd flink bezuinigd op het budget. Gemeenten krijgen ongeveer 25% minder geld voor de taken dan de provincie en het rijk er aan uitgaven. De gemeenten moeten alles dus op een andere, efficiëntere manier (laten) organiseren. Een omvangrijke operatie, waarbij veel partijen betrokken zijn en waar inwoners ook het nodige van merken. De decentralisaties gaan ook heel wat betekenen voor de gemeentelijke organisaties. Dus het is goed als jullie er van weten. Deze nieuwsbrief is in de eerste plaats bedoeld voor de medewerkers en colleges van de acht gemeenten. Daarnaast kan de nieuwsbrief binnen de gemeente, eventueel in een eigen bewerking, gebruikt worden voor andere communicatie, bijvoorbeeld richting lokale Wmo-raden en gemeenteraden. In deze nieuwsbrief vertellen we op welke wijze de acht gemeenten in de regio Achterhoek op het vlak van de drie decentralisaties samenwerken. De gemeenten hebben opdrachten verstrekt aan de regionale projectorganisatie en daarvoor zijn er een regiegroep bestaande uit vier gemeentesecretarissen en diverse ambtelijke kartrekkers aangewezen die samen met hun projectgroepen hard aan het werk zijn. Daarnaast zijn er onlangs bestuurlijke trekkers aangewezen die samen met deskundige werkgroepen een zogenaamde uitvoerings- en transformatieagenda afwerken. Meer informatie over hoe dit is georganiseerd vind je in deze Nieuwsbrief. Maar ook lees je over steeds meer voorbeelden van transformatie/nieuwe oplossingen die in de Achterhoek worden uitgeprobeerd.

2 Colleges in de regio stellen regionale uitvoerings- en transformatieagenda voor het sociaal domein vast De colleges van burgemeester en wethouders van de acht Achterhoekse gemeenten hebben de regionale en uitvoerings- en transformatieagenda voor het sociale domein voor 2015 vastgesteld. Hierin is afgesproken hoe de gemeenten verder gaan samenwerken op het punt van de drie decentralisaties. Van transitie Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor nieuwe taken voor jeugd, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Dit gaat tot nu toe goed: geen inwoner tussen wal en schip. Tot nu toe zijn we vooral bezig geweest met het transitieproces waarvan het inkoopproces een hele belangrijke was. Dit betreft de periode van het veranderen van het huidige stelsel : de regels, wetten, financiële verhoudingen en dergelijke, die het mogelijk moeten maken om tot een nieuwe situatie te komen. De Achterhoekse gemeenten zijn daarin waar noodzakelijk en zinvol, het afgelopen jaar gezamenlijk opgetrokken. Dit proces gaat in 2015 verder...naar transformatie Ondanks de vele voorbereidingen die zowel lokaal als regionaal getroffen zijn, is er nog veel werk te doen. De echte veranderingen beginnen eigenlijk nu pas. We bedoelen hier het transformatieproces (vooral de inhoudelijke vernieuwing en cultuur). Dit is gericht op het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de stelselwijziging: ander gedrag van professionals en burgers, andere cultuur bij instellingen en professionals, andere werkwijzen en vooral ook het anders met elkaar omgaan tussen inwoners/ cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers, professionals, instellingen en gemeenten. Dynamische werkagenda De samenwerkende Achterhoekse wethouders verenigd in het POHO Sociaal hebben daarbij opdracht gegeven aan een ambtelijke regiegroep om met een werkagenda te komen die richting geeft aan de transformatie in het sociaal domein en duidelijkheid schept waarop en waarom wordt samengewerkt. Samenwerken dient een duidelijke meerwaarde op te leveren. Het uitgangspunt zoals in het voorjaar van 2014 geformuleerd lokaal waar het kan, regionaal waar het slimmer is is en blijft leidend. Deze agenda is een dynamische werkagenda voor het sociaal domein als middel om de samenwerking de komende tijd te richten en in te richten.

3 Uitvoerings- en transformatiegenda in het kort Onderstaand in het kort enkele onderwerpen waarop de regionale samenwerking voor de drie decentralisaties zich richt met vetgedrukt de bestuurlijke trekkers (wethouders) die voor elk van de onderwerpen bestuurlijk verantwoordelijk zijn: Uitvoering contracten 2015: Jos Hoenderboom (Oost Gelre) en Bert Kuster (Oude IJsselstreek) Inkoop 2016, 2017: Jos Hoenderboom en Antoon Peppelman (Bronckhorst) Integrale Jeugd Gezondheids Zorg Ilse Saris (Winterswijk) en Paul Seesing (Bronckhorst) Toekomstverkenning kwetsbare ouderen (onder andere dementie): Kees Telder (Doetinchem) en Ingrid Wolsing (Montferland) Versterking voorliggend veld in het sociale domein (onder andere: meer bewonersinitiatieven, meer ondersteuning mantelzorgers): Ilse Saris en Kees Telder Gezamenlijke werkgeversbenadering om kwetsbare inwoners op een effectieve manier aan werk te helpen: Peter van der Warth (Oude IJsselstreek) en Frans Langeveld (Doetinchem) Jeugdhulp en passend onderwijs: goede afstemming met scholen: Loes van der Meijs (Doetinchem) en Henk Rijks (Aalten) Veranderende rol partijen in de zorg : Kees Telder en Joke Pot (tijdelijk, Berkelland) Verbinden werkzoekenden vanuit onderwijs en Participatiewet met activiteiten Wmo en Jeugd: Han Boer (Berkelland) en Loes van der Meijs Verbinden Wmo-dagbesteding en Participatiewet: Wim Aalderink (Winterswijk) en Henk Rijks Doelgroep 18-, 18+: Geen jongeren tussen wal en schip: Antoon Peppelman (Bronckhorst)en Ingrid Wolsing Productontwikkeling: bijvoorbeeld Ondersteuning thuis (voorheen HH1/2, persoonlijke verzorging en dagopvang): Antoon Peppelman Vervoer en basismobiliteit: mobiliteit versterkt zelfredzaamheid en participatie: Peter Drenth(Doetinchem/POHO mobiliteit)/paul Seesing Strategische belangenbehartiging richting Rijksoverheid: Loes van der Meijs en Ted Kok (Aalten)

4 Pilot Mariënvelde (interview) De Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) & zorgcorporatie in Mariënvelde Ellen Penterman: Pionieren op het gebied van zorg, met als doel dat Mariënvelders zo lang mogelijk in Mariënvelde kunnen blijven Mariënvelde is een dorp met bijna 900 inwoners in de gemeente Oost Gelre. In Mariënvelde wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisering van de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV). Dit bestaat uit een te bouwen multifunctionele accommodatie én een zorgcorporatie. Over die zorgcorporatie spraken we met Carry de Vries, beleidsmedewerker Wmo bij de gemeente Oost Gelre, en Ellen Penterman, zorgrealisator voor de BMV. Ellen Penterman: Het doel van de BMV en de zorgcorporatie is eigenlijk heel simpel. Inwoners van Mariënvelde hebben de BMV bedacht om de mensen zo lang mogelijk in Mariënvelde te kunnen laten wonen. We doen dat door de zorg anders te organiseren. Het is een uniek voorbeeld in Nederland! Start zorgcorporatie in juli De zorgcorporatie gaat van start in juli. Op dit moment zijn we heel druk bezig met het maken van afspraken en maken van beleid over hoe we de zorg gaan organiseren. Ook zijn we bezig met de werving van de zorgcoördinator. De zorgcoördinator is dé contactpersoon voor inwoners die hulp of ondersteuning nodig hebben. Hij of zij voert de brede intake uit. Hierbij worden alle leefgebieden van de inwoner bevraagd. In juli starten we als eerste met het overnemen van de Wmo-functie begeleiding, zowel groeps- als individuele begeleiding. We gaan dit realiseren in Mariënvelde, samen met een inloopvoorziening. In de toekomst moeten er meer functies van Wmo en Jeugdhulp volgen aldus Ellen. Daarbij is het belangrijk dat er verbindingen worden gelegd met het voorliggend veld. De zorgcoördinator voert de gesprekken en maakt de verslagen. De verslagen worden vanwege juridische redenen naar de gemeente gestuurd, waar een toets volgt. Voorbeeld van Ellen uit de praktijk Vanuit een brede intake met een inwoner van Mariënvelde kwam de vraag om ondersteuning in het mobiel blijven, te blijven bewegen. Deze vraag kwam bij mij en ik heb gekeken hoe er met het voorliggend veld (vrijwilligers) een verbinding kan worden gelegd. Ik ben op zoek gegaan naar een vrijwilliger, die ik heel snel gevonden had. Deze vrijwilligster vergroot de wereld van de inwoner door activiteiten te ondernemen met hem. Ze lopen meerdere keren per week een ronde door en buiten Mariënvelde. De vrijwilligster kan op deze manier iets betekenen voor anderen uit het dorp en dat vindt zij heel belangrijk. Praktijkondersteuners in Mariënvelde Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande. Bijvoorbeeld het organiseren van praktijkondersteuning door praktijkondersteuners van de huisartsen. Op dit moment moeten inwoners voor bijvoorbeeld bloedprikken en eenvoudige

5 controles nog naar omliggende dorpen. We willen kijken of we dit vanaf september in Mariënvelde kunnen organiseren, licht Ellen toe. Optimale samenwerking Carry noemt de samenwerking als belangrijke pijler. Het is heel belangrijk dat je elkaar goed vindt en weet wat je aan elkaar hebt. De zorgcoördinator wordt als het ware ook een onderdeel van ons team Wmoconsulenten. Ze doen bijvoorbeeld samen intervisie en bijscholing. De zorgcoördinator kan dan direct de vertaalslag maken naar Mariënvelde. Ellen loopt nu al regelmatig mee met het Wmo-loket, om kennis op te doen. Uiteraard is dit nieuw voor ons allemaal. Dat betekent dus ook dat we regelmatig hobbels op de weg tegenkomen. Maar dat maakt het tegelijk ook heel leerzaam. Je wilt toch samen kijken hoe je de zorg op een nieuwe, kleinschalige manier kan vormgeven. We blijven samen op zoek naar wat werkt voor Mariënvelde en Oost Gelre! Pilot met ondersteuning vanuit het ministerie De BMV Mariënvelde is één van de pilots waarvoor gelden vanuit het Rijk beschikbaar zijn gesteld (de zogenaamde Borstlapgelden ). Deze gelden zijn bestemd voor pilots die bezig zijn met het vernieuwen van de zorg of het anders organiseren van de zorg. Bij de BMV vertaalt zich dat in ondersteuning vanuit het ministerie om een projectplan of blauwdruk te ontwikkelen, zodat anderen in Nederland gebruik kunnen maken van de ervaringen in Mariënvelde. Op dit moment wordt het projectplan getoetst bij de andere initiatieven in de Achterhoek: in Barlo en Bronckhorst. Voor meer informatie Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van de BMV Mariënvelde. Bijschrift: De BMV Mariënvelde en 16 andere burgerinitiatieven zijn beschreven in het boekje Visie, durf en vertrouwen. Te vinden op

6 Doetinchem en Berkelland stellen plan van aanpak proeftuin ondersteuning thuis vast De gemeenten in de Achterhoek willen denken in nieuwe oplossingen bij de uitvoering van de nieuwe taken vanuit de drie decentralisaties. Daartoe wordt er door de acht gemeenten op diverse manieren geëxperimenteerd (zie hierboven bijv. BMV Mariënvelde) Zo hebben de colleges van Berkelland en Doetinchem het plan van aanpak ondersteuning thuis vastgesteld. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis Ondersteuning thuis is erop gericht om inwoners zolang mogelijk zelfstandig thuis (en in de samenleving) te laten functioneren. In een proeftuin willen Berkelland en Doetinchem experimenteren met het ontwikkelen van een nieuwe invulling/werkwijze voor de zogenaamde laagcomplexe ondersteuning (voorheen HH1/2, persoonlijke verzorging en dagopvang) om de ondersteuning zo adequaat en efficiënt mogelijk te organiseren. Borstlapgelden De begeleidende werkzaamheden die voor de proeftuin worden verricht worden betaald uit de zogenaamde Borstlapgelden. Deze komen voort uit het Principe Achterhoekakkoord van 7 november 2013 waarin afspraken zijn gemaakt over de huishoudelijke verzorging in 2014 en de werkgelegenheid van ontslagen Sensiremedewerkers in zeven gemeenten in de Achterhoek. In het akkoord verklaren alle betrokken partijen gezamenlijk actief deel te nemen aan een proeftuin in de Achterhoek om goed voorbereid de overgang te kunnen maken naar de nieuwe Wmo. Het departement van VWS verklaarde zich daarbij bereid aan deze proeftuin actief mee te werken in zowel organisatorische zin als in financiële en/of personele zin. In het verslag aan de Tweede kamer Lessen uit de Achterhoek van 10 februari 2014 van de heer Borstlap worden 5 mogelijke ideeën voor proeftuinen uitgewerkt. Twee sporen Het plan van aanpak gaat uit van twee sporen: 1. Concreet starten vanuit het gebied rond J.W. Andriessenhuis in Borculo met aanbieders werkzaam in het gebied in zorg en welzijn om vanuit de verbinding van de verschillende domeinen een gebiedsgericht ondersteuningsaanbod te ontwikkelen. 2. Vanuit cliëntperspectief nadenken en formuleren: waar is behoefte aan als je langer thuis wilt/moet wonen bij ouderdom, ziekte of beperking. Daarbij niet vanuit huidige producten en doelgroepen denken. Werksessies houden met aanbieders, medewerkers, gemeente (ambtelijk en bestuurlijk), belangenbehartigers, cliënten/omgeving/mantelzorgers, inwoners.

7 Samen aan de slag voor jongeren uit praktijk- en speciaal onderwijs In de hele Achterhoek wordt hard gewerkt om de nieuwe taken zo goed mogelijk uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is het speciaal en praktijkonderwijs. Gemeenten, UWV en het onderwijs werken intensief samen aan de verdere uitwerking van de Participatiewet. Gezamenlijke bijeenkomst De Achterhoek zet zich gezamenlijk in om te voorkomen dat jongeren uit het praktijkonderwijs en speciaal onderwijs tussen wal en schip vallen. Ook hun (arbeids)mogelijkheden moeten zo goed mogelijk worden benut. Daarom werken alle Achterhoekse scholen voor praktijkonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs, het UWV en de Achterhoekse gemeenten momenteel aan concrete uitvoeringsafspraken om de jongeren vanuit praktijkonderwijs en speciaal onderwijs naar werk te begeleiden. Werkafspraken Dit gebeurt tijdens intensieve werksessies, zoals op woensdag 22 april. Op locatie bij Pronova praktijkonderwijs in Winterswijk maakten de partijen regionale onder meer werkafspraken over de ondersteuning van leerlingen die bijna klaar zijn met hun opleiding. Een van de werkafspraken is een leerlingenoverleg per school, waarin al enkele maanden voor het afronden van de opleiding de ondersteuningsbehoefte van de leerling wordt besproken tussen school en gemeente. Zo kunnen op tijd voorbereidingen worden getroffen, bijvoorbeeld het vinden van een passende werkplek. In heel de Achterhoek dezelfde regelingen Ook is inmiddels een overzichtelijk werkproces opgesteld en worden komende tijd regionale afspraken gemaakt over welke begeleiding en ondersteuning de scholen, het UWV en de gemeenten kunnen inzetten voor deze groep jongeren. Denk bijvoorbeeld aan een loonkostensubsidie voor de werkgever of begeleiding op de werkplek door een jobcoach. Voor (ouders van) leerlingen, maar ook voor werkgevers is het prettig dat de procedures en regelingen regionaal zoveel mogelijk gelijk zijn.

8 Werknet: partijen verbinden om kwetsbare jongeren aan het werk te helpen Sinds kort bestaat de projectorganisatie Werknet die tot doel heeft kwetsbare jongeren aan werk te helpen. We spreken met procesmanager Hans van Es. Hans van Es: Geen enkele jong volwassene mag tussen wal en schip vallen als het gaat om opleiding en werk Wat doet Werknet? Afgelopen jaren is in de Achterhoek in het kader van het regiocontract met de Provincie Gelderland een extra impuls gegeven om te komen tot een sluitende aanpak scholing naar werk voor kwetsbare jongeren. Je hebt hen met name over jongeren vanuit praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het MBO onderwijs, die vanwege een stapeling van problematieken niet zelfstandig de weg naar werk kunnen vinden. Deze groep vraagt een gecoördineerde inzet van onderwijs, zorg en arbeidstoeleiding, die vanuit de samenwerking van partijen via Werknet kan worden geleverd. Geen enkele jong volwassene mag tussen wal en schip vallen als het gaat om opleiding en werk. Met Werknet willen we sociaal betrokken instellingen en bedrijven in de Achterhoek bewegen om gezamenlijk te werken aan arbeidstoeleiding. Je nuttig voelen doordat je door je werk een steentje bijdraagt maakt dat jongeren beter functioneren op sociaal vlak en zich gelukkiger voelen, daar willen we met Werknet graag aan bijdragen. Wie zijn aangesloten? Werknet is geen structuur of nieuw gevormde organisatie maar is een set van samenwerkingsafspraken in de Achterhoek gemaakt door Gemeenten, Onderwijsinstellingen Praktijk,- voortgezet speciaal onderwijs en MBO onderwijs niveau 1 die de krachten, inzet en middelen hebben gebundeld om daarmee een sluitende aanpak te kunnen bieden. Werknet streeft daarbij naar een zo vroeg mogelijke inzet om daarmee duurdere begeleidingstrajecten te voorkomen.

9 Werknet richt zich o.a. op de organisatie van activiteiten als gespecialiseerde begeleiding, activering, arbeidstoeleiding en bijzondere schoolprogramma s voor de doelgroep en zet zich in via pilots op bij meer werkgevers mogelijkheden te krijgen om het werkplek leren (onderwijs op het werk) in te richten en daarmee jongeren via scholing in het bedrijf klaar te maken voor een functie in het bedrijf. Waarvoor kan men bij u terecht? Alle toeleiding die goed loopt in de reguliere samenwerking tussen partijen moet vooral ook zo blijven doorlopen, echter in die situaties waarin het net ven niet lukt, of hulp en ondersteuning van andere partijen nodig is, dan kan Werknet als sterke partner een alternatief bieden. Voor meer informatie: Hans van Es, h.vanes@graafschapcollege.nl, tel Gemeente Oost Gelre ontwikkelt website voor informatie rondom zorg, preventie en participatie Begin april ging het online platform live. Deze site is het verzamelpunt voor inwoners van Oost Gelre met allerlei informatie en interactie rondom (jeugd)zorg en ondersteuning en werk & inkomen. Ook is er een vrijwilligersprikbord op de site en worden de functionaliteiten de komende maanden verder uitgebreid. Eva Ploum, webmaster van Samen In Oost Gelre, legt uit: Verschillende websites worden ondergebracht in deze sameninoostgelre.nl. Zo is de vrijwilligerswebsite bijvoorbeeld verwerkt in het vrijwilligersprikbord. En binnen enkele maanden is ook onze digitale sociale kaart te vinden op het online platform. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Samen in Oost Gelre het startpunt voor zelfredzaamheid wordt. Een oplossing dichtbij dat is het motto van dit mooie online platform. Uniek concept Het concept van sameninoostgelre.nl is afkomstig van Marotura, een bedrijf dat gespecialiseerd is in online business. Geïnspireerd door de problemen waarop zij stuitten tijdens het ziekbed van hun vader ontwikkelden zij een concept waarin inwoners, zorgorganisaties en gemeente elkaar kunnen vinden en ondersteunen. Het platform richt zich op specifieke doelgroepen, en sluit vervolgens zoveel mogelijk aan op de communicatiestijl en informatiebehoefte van de lezer. De opzet en inhoud van Samen in Oost Gelre is gebaseerd op een onderzoek naar de informatie die inwoners zoeken op het internet en de behoeften die inwoners hebben met het oog op de grotere zelfredzaamheid die de gemeente van hun vraagt. Op het platform kunnen inwoners informatie over allerlei onderwerpen vinden en delen, en ze kunnen gemakkelijk in contact komen met elkaar, de lokale en regionale organisaties en de gemeente. Onderdelen van sameninoostgelre.nl Informatie en nieuws over ondersteuning, (jeugd)zorg, werk en inkomen Lokaal nieuws uit Oost Gelre

10 Overzicht van activiteiten voor en door inwoners van Oost Gelre en omgeving Mogelijkheid om contact op te nemen met gemeente en zorgaanbieders Vrijwilligersprikbord: vraag en aanbod van vrijwilligers in Oost Gelre Geïntegreerde digitale sociale kaart Meer informatie Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Eva Ploum via e.ploum@oostgelre.nl of (0544) Acht gemeenten Achterhoek stellen Achterhoek kan het prijs in De gemeenten in de Achterhoek willen denken in nieuwe oplossingen bij de uitvoering van de nieuwe taken vanuit de drie decentralisaties. Daartoe stellen de acht gemeenten de Achterhoek kan het prijs in waarbij initiatieven die aansluiten bij de eigen kracht van inwoners extra in het zonnetje worden gezet. Zo veel mogelijk zelf oplossingen vinden In de Achterhoek willen we al onze inwoners, dus ook kwetsbare inwoners in de breedste zin van het woord, uitdagen om zelf oplossingen te vinden waardoor ze weer in staat zijn om dingen te doen die zij voorheen niet konden. Dat willen we doen door het delen, etaleren en belonen van lopende inwonersinitiatieven die een positieve boost geven aan nieuwe ideeën in de regio Achterhoek. Door middel van de Achterhoek-Kan-Het prijs worden deze initiatieven erkend en kunnen ze als voorbeeld dienen voor andere initiatieven. Ook kunnen andere mensen worden gestimuleerd om hetzelfde te doen of nieuwe ideeën te krijgen voor mee doen aan de samenleving. Transformatieagenda De Achterhoek-Kan-Het prijs sluit aan bij de Achterhoekse transformatieagenda waarmee een cultuuromslag in het sociale domein moet worden gerealiseerd. Het

11 gaat hierbij onder andere om pilots en ideeën die aansluiten bij de eigen kracht van inwoners. De gewenste cultuuromslag kan hiermee worden gerealiseerd. De organisatie van de Achterhoek-Kan-Het-Prijs wordt verzorgd door MEE Oost Gelderland. Inspraak en participatie Inwoners kunnen zichzelf en anderen nomineren voor de Achterhoek-Kan-Het Prijs. Ook worden er 8 inwoners die iedere gemeente vertegenwoordigen en 2 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gevraagd om mee te denken bij de uitvoering van de Achterhoek-Kan-Het prijs. Planning De uitreiking van de prijs vindt plaats in de 2 e week van oktober De opdracht Met de notitie D ran in de Transities hadden de acht gemeenteraden in 2014 een aantal opdrachten gegeven waaronder kennis delen en gezamenlijke inkoop. Hiervoor is nu de uitvoerings- en transformatieagenda in de plaats gekomen (zie eerder in deze nieuwsbrief). De oude organisatie met onder andere regionale projectgroepen voor Jeugd, Wmo, Participatiewet en Communicatie blijft in gewijzigde vorm bestaan. Hoe deze er precies uit komt te zien staat te lezen in de volgende nieuwsbrief. Kopij Kopij voor de volgende nieuwsbrief graag uiterlijk 16 augustus 2015 inleveren bij Jan Dirk Focker: j.focker@gemeenteberkelland.nl. Colofon Deze nieuwsbrief wordt verzorgd namens de werkgroep communicatie, leden: Projectleider Jan Dirk Focker (Berkelland), Nancy Hermsen (Oude IJsselstreek), Ingrid Kuipers (Bronckhorst), Marlies ten Tije (Oost Gelre), Marieke Verhoeve (Montferland) en Anja Wormeester (Doetinchem). De nieuwsbrief is bedoeld voor medewerkers (intranet gemeenten) en collegeleden (mail), maar kan ook voor andere doeleinden, al dan niet bewerkt, worden gebruikt.

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 7, februari 2015)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 7, februari 2015) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 7, februari 2015) Dit is de zevende nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Het is begonnen!

Nadere informatie

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 2, december 2013)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 2, december 2013) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 2, december 2013) Dit is de tweede nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Alle gemeenten

Nadere informatie

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 6, november 2014)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 6, november 2014) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 6, november 2014) Dit is de zesde nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Alle gemeenten

Nadere informatie

Transformatie Sociaal Domein Achterhoek 2015 en verder

Transformatie Sociaal Domein Achterhoek 2015 en verder Transformatie Sociaal Domein Achterhoek 2015 en verder Versie 3.0: ter vaststelling door college s en kennisname aan gemeenteraden van de Achterhoekse gemeenten 1 Aanleiding en doel nota Sinds 1 januari

Nadere informatie

samenwerking is een win/win situatie voor meerdere partijen.

samenwerking is een win/win situatie voor meerdere partijen. Memo Aan: Gemeenteraad Cc: Van: Wethouders Kuster en Van de Wardt Datum: 12 mei 2015 Kenmerk: 15ini01188 Onderwerp: Transformatie Sociaal Domein Achterhoek Aanleiding voor de mededeling Sinds 1 januari

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs (VSO/PrO) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Evaluatie pilot Ondersteuning Thuis (pilot Borstlap) in de Achterhoek. gemeente Doetinchem

Evaluatie pilot Ondersteuning Thuis (pilot Borstlap) in de Achterhoek. gemeente Doetinchem Evaluatie pilot Ondersteuning Thuis (pilot Borstlap) in de Achterhoek gemeente Doetinchem Februari 2016 Inhoud 1 INLEIDING 1.1 Achtergrond 2 KERN VAN DE PILOT 3 OPZET SPOOR DOETINCHEM 3 RESULTATEN DOETINCHEM

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 74/2014 Datum : 22 april 2014 B&W datum : 29 april 2014 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Achterhoekse gemeenten en MEE - Oost Gelderland

Nadere informatie

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 5, september 2014)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 5, september 2014) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 5, september 2014) Dit is de vijfde nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Alle gemeenten

Nadere informatie

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Collegevergadering : 29 oktober 2013 Agendapunt : 19 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting

Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting Voor u ligt de transformatie-agenda over het sociaal domein in Hengelo. De transformatie-agenda is een actieplan waarin staat hoe de gemeente Hengelo

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio.

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. Datum 26 februari 2014 1. Samenvatting In de strategische

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Resultaten markconsultatie. Achterhoekse gemeenten Juli 2014

Resultaten markconsultatie. Achterhoekse gemeenten Juli 2014 Resultaten markconsultatie Achterhoekse gemeenten Juli 2014 Leeswijzer 1. Inleiding 2. Aan te besteden functies in het kader van de Transitie WMO 3. Kaders beleid Achterhoek 4. Schema Inkooptraject 5.

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Projectplan Informele Zorg

Projectplan Informele Zorg Projectplan Informele Zorg Naam van het project Informele Zorg Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling Samenleving

Nadere informatie

Kaders voor continuïteit en vernieuwing op het sociale domein.

Kaders voor continuïteit en vernieuwing op het sociale domein. RIS.6468 Kaders voor continuïteit en vernieuwing op het sociale domein. Beleid voor de invoering van de drie decentralisaties in Emmen. Januari 2014. 2 1. Inleiding. Op 1 januari 2015 worden de nieuwe

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 9 juni Vrijwilligers gezocht! Kijk op het vrijwilligersprikbord op sameninoostgelre.nl

Nieuwsbrief. Nummer 9 juni Vrijwilligers gezocht! Kijk op het vrijwilligersprikbord op sameninoostgelre.nl Nieuwsbrief Nummer 9 juni 2015 Nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, Wmo en werk & inkomen per 1 januari 2015 Vanaf het begin van dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor een aantal extra taken

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL *D * D

RAADSVOORSTEL *D * D RAADSVOORSTEL *D14.005150* D14.005150 DATUM 6 oktober 2014 AGENDAPUNT 9 ONDERWERP Beleidsplan Sociaal Domein 'Koggenland voor elkaar' 2015-2016 INLEIDING Op 1 januari 2015 decentraliseert het Rijk een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Inleiding De samenleving verandert De vraag naar ondersteuning verandert Nederland verandert (moet veranderen) De financiering

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein Samen de samenleving sterker maken Estinea, partner in het sociaal domein Estinea biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking. Meedoen? Gewoon doen! Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ AWBZ WMO Transitie: Project structuur en regionale aanpak Waar staan we nu Planning Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Werkbedrijf Achterhoek

Werkbedrijf Achterhoek Werkbedrijf Achterhoek CONVENANT WERKBEDRIJF ACHTERHOEK De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk Het UWV Werkbedrijf Regio Achterhoek

Nadere informatie

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 3, februari 2014)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 3, februari 2014) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 3, februari 2014) Dit is de derde nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Alle gemeenten

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk Iedereen telt en doet mee Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De opgave voor het sociaal domein 3. Waar staat Nijkerk nu? 4. Principes voor

Nadere informatie

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Uitbreiding van het Sociaal Domein 2007: Invoering Wmo 2015: Participatiewet 2015: Jeugdzorg 2015: AWBZ Bedreiging:

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting -

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting - Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting DOEN wat nodig is Managementsamenvatting - 1 - Kadernota sociaal domein 2 Doen wat nodig is De gemeente Almere

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Communicatie aanpak Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Van visie naar opgave - beleidsdoel Vanuit de visie op 3D Meedoen en meetellen : transitie 3D = transformatie = cultuuromslag De visie Meedoen

Nadere informatie

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage.

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij Rapportage voor bepaling koers WSD en een zienswijze op de betreffende rapportage. Raadsvoorstel Datum: 14 maart 2017 Onderwerp Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage. Status Besluitvormend

Nadere informatie

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding marktconsultatie 21 februari 2019 Op eigen kracht, dat doen we samen! Programma van vandaag Toelichting proces Toelichting uitgangspunten en contouren aanbesteding

Nadere informatie

Handboek proces berichtenverkeer in de maak

Handboek proces berichtenverkeer in de maak De acht Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland werken, daar waar mogelijk, samen binnen het Sociaal Domein. In deze

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vraag MGR algemeen 1 Waarom is gekozen voor een modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen Betreft Vergaderdatum Hoofdlijnennotitie Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein 21-oktober-2013 Gemeenteblad 2013 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid Samenwerkingsagenda Zorg & Zekerheid en gemeenten Holland Rijnland 1 Inleiding De komende tijd staan gemeenten, zorgverzekeraars

Nadere informatie

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014 Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities 1 september 2014 Inhoud presentatie Opening en inleiding Achtergrond en breder kader Stand van zaken in de voorbereiding op de drie transities

Nadere informatie

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding 6 02 03 03 05 07 08 09 10 17 Inhoud Inleiding Werkgroep Toegang Werkgroep Uitvoering Werkgroep Beheer Werkgroep Inkoop

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal 0 1. Inleiding Het vitaal houden van onze samenleving is cruciaal in het bouwen aan een solide toekomst voor onze inwoners. Het Sociaal Domein is volledig

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 20 mei 2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Inkoopdocument Jeugdzorg Wmo/AWBZ Afdeling : Sociaal Domein Ambtenaar

Nadere informatie

Informatienota. Inleiding

Informatienota. Inleiding Informatienota Vergadering : Voorstelnummer : Registratienummer : 13.014527 Portefeuillehouder : W. Hompe Afdeling : KCC 2 Bijlage(n) : B&W-datum/nummer : juli 2013, nummer Commissie/datum : Samenleving,

Nadere informatie

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Mei 2019 Dit is een overzicht van de uitkomsten van de twee werksessies met gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren.

Nadere informatie

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D.

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D. B&W voorstel Onderwerp Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid 0637362590 Versie Auteur Kummer, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Tomassen, J.F.A. Portefeuillehouder Medeverantwoordelijke(n)

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Workshop 3 Gemeenten werken samen in de regio Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Eindhoven 17 juni 2013 Arne van Hout casus Achterhoek Caroline Mobach procesbegeleiding Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen. Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 15 oktober 2014 Agenda nummer : 2014-07-13997 Portefeuillehouder : K. Krook Onderwerp : Vaststelling beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16 Oplegvel 1. Onderwerp Integrale aanpak 16-27 jarigen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Iedere jongere in onze regio moet de kans krijgen

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN Transformatie als uitdaging Met ingang van 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de gedecentraliseerde taken op het gebied van jeugdzorg, begeleiding

Nadere informatie

opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg

opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg 1 inleiding aanleiding voor de quick scan In het regeerakkoord heeft het kabinet aangekondigd dat de jeugdzorg wordt gedecentraliseerd naar

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Mei 209 Dit is een overzicht van de uitkomsten van de twee werksessies met gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren.

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning

Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning gemeente Roosendaal, versie: 21-10-14 De gemeente Roosendaal zet er met communicatie op in dat alle inwoners goed op de hoogte zijn van de veranderingen

Nadere informatie

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen.

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen. RAADSVERGADERING VAN 31 OKTOBER Agendapunt: Correspondentienummer: ra1200074 Datum voorstel: 1 oktober Bijlagen: Wmo beleidsplan De Friese Meren 2013-2016 Reactie Wmo adviesraden, OSS en maatschappelijk

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie