Nieuwsbrief. Nummer 9 juni Vrijwilligers gezocht! Kijk op het vrijwilligersprikbord op sameninoostgelre.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Nummer 9 juni Vrijwilligers gezocht! Kijk op het vrijwilligersprikbord op sameninoostgelre.nl"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nummer 9 juni 2015 Nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, Wmo en werk & inkomen per 1 januari 2015 Vanaf het begin van dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor een aantal extra taken op het gebied van jeugdzorg, Wmo en werk en inkomen. Waarschijnlijk heeft u hier al het een en ander over gelezen en gehoord. In deze nieuwsbrief leest u de laatste stand van zaken. Ondersteuning / Wmo De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning en begeleiding van mensen met een beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om de begeleiding van mensen met een psychische aandoening of dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Ook de ouderenzorg verandert. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Om ouderen hierbij te ondersteunen kunnen ouderen in Oost Gelre al geruime tijd een beroep doen op vrijwillige ouderenadviseurs en/of woonconsulenten. De jeugdhulp De gemeente is op 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een groot deel van de hulp, zorg en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun ouders. Dat is geregeld in de Jeugdwet. Het gaat dan om de geestelijke gezondheidszorg, de zorg voor jongeren met een verstandelijke beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering. De Participatiewet De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. In de Participatiewet zijn de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) samengevoegd. Meer informatie Veel informatie over de veranderingen in de zorg per 1 januari 2015 staat op van de Rijksoverheid. Daarnaast adviseren wij u om de lokale publicaties in de Elna en Groenlose Gids en op onze website en te blijven volgen. Informatie die echt voor u persoonlijk van belang is, ontvangt u van de gemeente via een brief, bijvoorbeeld wanneer uw indicatie afloopt. Vrijwilligers gezocht! Kijk op het vrijwilligersprikbord op sameninoostgelre.nl Op vindt u het vrijwilligersprikbord van Oost Gelre. Hier kunt u een oproep plaatsen als u een vrijwilliger zoekt. Als u zelf vrijwilligerswerk wilt doen, kunt u hier reageren op oproepen, maar ook zelf een oproep plaatsen. GEZOCHT: Vier leiders voor Jong Nederland t Gilde Vrijwilligers voor bardienst bij Den Diek (Lichtenvoorde) Vrijwilligers voor tuinieren bij Pluk Stad Groenlo Vragen en/of opmerkingen over de inhoud van deze nieuwsbrief kunt u mailen naar: communicatie@ oostgelre.nl

2 Waar kan ik terecht met mijn vraag? Ondersteunings- of zorgvraag? Neem contact op met het Wmo-loket! Heeft u een ondersteunings- of zorgvraag? Dan kunt u contact opnemen met het Wmoloket. De medewerkers van het Wmo-loket helpen u graag verder met uw vragen over ondersteuning of zorg. Als u een melding bij de gemeente doet, neemt een medewerker van het Wmo-loket contact met u op. Meer informatie U kunt contact opnemen met het Wmoloket via wmoloket@oostgelre.nl of via telefoonnummer (0544) Heeft u op dit moment zorg of ondersteuning? Dan neemt een medewerker van het Wmo-loket in de loop van 2015 contact met u op. Ondersteunings- of hulpvraag voor uw kind(eren)? Heeft uw kind nog geen hulp, maar heeft u wel een ondersteuningsvraag? Voor opvoedondersteuning, informatie en advies kunt u terecht bij het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin): telefoon (0544) binnenlopen bij het inloopspreekuur (elke derde donderdag van de maand van tot uur in Den Papendiek in Groenlo) Heeft uw kind jeugdhulp en heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente: Ini Ter Haar of Ela Hoenderboom: jeugdloket@oostgelre.nl (0544) Vragen over werk, scholing of inkomen? De gemeente wordt vanaf 1 januari verantwoordelijk voor mensen die kunnen werken, maar hierbij ondersteuning nodig hebben. Heeft u vragen over werk, scholing of inkomen? Dan kunt u terecht bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Dat kan via telefoonnummer (0544) of info@socialedienstoostachterhoek.nl. Ook geeft de SDOA regelmatig een digitale nieuwsbrief uit:

3 Gemeenten uit de Achterhoek reiken Achterhoek-kan-het-prijs uit Gemeenten hebben er dit jaar nieuwe taken bij gekregen op het gebied van de Wmo, de Jeugdzorg en de Participatiewet. Bij het uitvoeren van die taken zijn gemeenten op zoek naar nieuwe oplossingen en ideeën. Daarom hebben de acht gemeenten een Achterhoek-kan-het-prijs in het leven geroepen. Hierbij worden inwoners met nieuwe initiatieven en ideeën in het zonnetje gezet. De gemeenten willen inwoners uit de Achterhoek met deze prijs uitdagen om nieuwe oplossingen te vinden. Oplossingen waardoor inwoners weer zelf in staat zijn dingen te doen die zij voorheen niet (meer) konden. Met de Achterhoek-kan-het-prijs willen de gemeenten een positieve boost geven aan deze nieuwe oplossingen en ideeën. Meer informatie De organisatie is in handen van MEE Oost Gelderland. Inwoners kunnen zichzelf maar ook anderen nomineren voor de Achterhoek-kan-het-prijs. Er worden acht inwoners (één uit iedere gemeente) en twee vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gevraagd om mee te denken bij de uitvoering. De prijs wordt uitgereikt in de tweede week van oktober. Rond de zomer volgt meer informatie. Inschrijving Meer dan handen vrijwilligersprijzen geopend Win 5.000, - voor uw vrijwilligersproject Op 7 december reikt Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, de Meer dan handen vrijwilligersprijzen uit. Met deze prijzen zet hij inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt hij zijn waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Inschrijven voor deze prijzen kan tot 18 september via Voor wie? Behalve landelijk en lokaal werkende vrijwilligersorganisaties en -projecten maken ook vrijwilligers die onmisbaar zijn (geweest) voor deze projecten kans op een prijs. De ingeschreven projecten en organisaties kunnen deze vrijwilligers voordragen voor de VriendenLoterij Passieprijs. Over Veilig Thuis Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar. Contact: Wilt u advies en hulp voor de ander en/of voor uzelf? U kunt uw vragen stellen of uw hart luchten. U krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar uw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met u welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kunt u anoniem blijven. U kunt bellen met Veilig Thuis op (gratis en 24/7 bereikbaar).

4 Colleges in de regio stellen regionale uitvoerings- en transformatieagenda voor het sociaal domein vast De colleges van burgemeester en wethouders van de acht Achterhoekse gemeenten hebben de regionale en uitvoerings- en transformatieagenda voor het sociale domein vastgesteld. Hierin is afgesproken hoe de gemeenten verder gaan samenwerken op het punt van de drie decentralisaties (Wmo, Jeugdwet & Participatiewet). Van transitie naar transformatie Ondanks de vele voorbereidingen die zowel lokaal als regionaal getroffen zijn, is er nog veel werk te doen. De echte veranderingen beginnen eigenlijk pas nu. We bedoelen hier het transformatieproces (vooral de inhoudelijke vernieuwing en cultuur). Dit is gericht op het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de stelselwijziging: ander gedrag van professionals en burgers, andere cultuur bij instellingen en professionals, andere werkwijzen en vooral ook het anders met elkaar omgaan tussen inwoners/cliënten, professionals, instellingen en gemeenten. Enkele belangrijke punten uit de uitvoerings- en transformatieagenda: Uitvoering contracten 2015/inkoop 2016, 2017 Jeugdhulp en passend onderwijs: goede afstemming met scholen Verbinden werkzoekenden vanuit onderwijs en Participatiewet met activiteiten Wmo en Jeugd Vervoer en basismobiliteit: mobiliteit versterkt zelfredzaamheid en participatie Strategische belangenbehartiging richting Rijksoverheid Klanttevredenheidsonderzoek onder inwoners met een voorziening vanuit de Wmo De gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk om te weten wat klanten vinden van het contact met de gemeente. Daarom voeren we een onderzoek uit onder inwoners met een voorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De schriftelijke vragenlijst is aan ongeveer 600 inwoners met een Wmo-voorziening verstuurd. Het onderzoek bestaat uit een schriftelijke vragenlijst waarin we vragen stellen over de ondersteuning die de inwoner ontvangt. De vragenlijst versturen we aan 600 willekeurig gekozen inwoners met een Wmo-voorziening in Oost Gelre. Onderzoeksbureau BMC voert het onderzoek voor ons uit. In september maken we de resultaten van dit onderzoek bekend.

5 Corsotuin nieuwste parel in samenwerking tussen Bloemencorso, Perron8 en gemeente Oost Gelre De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL), Perron 8 (het activiteitenbureau van Stichting De Lichtenvoorde voor mensen met een beperking) en de gemeente Oost Gelre zetten de samenwerking voort met de aanleg van een Corsotuin aan de Richterslaan in Lichtenvoorde. De Corsotuin is een uitbreiding van het project Corso zonder Beperkingen, waarbij mensen met een beperking sinds 2013 meehelpen bij het bouwen van de corsowagens. Dit project is een succes waarbij de deelnemers worden gewaardeerd op hun waardevolle talenten en kwaliteiten. Vorig jaar ontstond het initiatief om ook aan de voorkant van het elk jaar terugkerende proces rondom het Bloemencorso de samenwerking op te zoeken. Daaruit is de Corsotuin nu een nieuw zichtbaar resultaat. Gemeente stelt grond beschikbaar Wethouder Van Uem: Het verzoek aan de gemeente om hiervoor een stuk grond ter beschikking te stellen, kwam vorig jaar net te vroeg. Er is toen met succes een proef gedraaid op eigen terrein van een corsogroep. Dit jaar is het verzoek voor een Corsotuin opnieuw gezamenlijk opgepakt. We hebben een stuk grond beschikbaar gesteld aan de Richterslaan. Het ontwerp dat is gemaakt past binnen de gebiedsvisie Het Hof van Lichtenvoorde en is afgestemd op de wensen van de naaste bewoners. Blijvende uitstraling Deze zomer gaan de dahlia s al groeien. De tuin krijgt een openbaar karakter en moet mensen uit Lichtenvoorde, maar ook van daarbuiten, uitnodigen om deze te gaan bekijken. Om de tuin gedurende het jaar een blijvende uitstraling te geven, wordt er door de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde binnenkort een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een eyecatcher. Deze creatieve verwijzing naar het Bloemencorso vormt straks het middelpunt van de Corsotuin. Meld uw mantelzorger aan voor een blijk van waardering De gemeente Oost Gelre vindt het werk van mantelzorgers belangrijk. Daarom ondersteunen we mantelzorgers, zodat ze hun zorg zo goed mogelijk kunnen doen. Graag willen we de inzet van mantelzorgers waarderen. Met een VVV-bon én met een leuke activiteit. Hieronder leest u daar meer over. Wij vinden mantelzorgers echte kanjers. Daarom willen we laten zien dat we hun inzet waarderen. Mensen die zorg ontvangen kunnen hun mantelzorger aanmelden. De aangemelde mantelzorger komt dan in aanmerking voor: een VVV-bon van 25,00. Deze sturen we in de eerste helft van november op. een leuke activiteit rondom de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Daarbij maken we onderscheid tussen een activiteit voor jonge mantelzorgers (van 8-18 jaar) en een activiteit voor volwassen mantelzorgers. De uitnodiging daarvoor versturen we in oktober. Meld uw mantelzorger aan. Doe dit vóór 1 oktober! Ontvangt u mantelzorg? En wilt u een blijk van waardering geven aan uw mantelzorger? Meld hem of haar dan aan bij VIT- hulp bij mantelzorg. Dat kan: telefonisch via (0544) ; digitaal via de website via bijgaand aanmeldingsformulier. Vragen? Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact op met VIT (0544) Met uw aanmelding gaat u er mee akkoord dat mantelzorgers gebeld en geregistreerd worden door VIT-hulp bij mantelzorg.

6 De nieuwe Jeugdwet: wat doen de medewerkers van het Jeugdloket? Ini ter Haar en Ela Hoenderboom werken voor het Jeugdloket van de gemeente Oost Gelre. Ouders en kinderen die een vraag hebben over een (her)indicatie kunnen bij Ini of Ela terecht. Beiden hebben een achtergrond in de (jeugd)zorg. Zowel Ini als Ela gaan dagelijks op huisbezoek bij gezinnen in onze gemeente. Tijdens dat huisbezoek worden vragen gesteld over verschillende onderwerpen (bijvoorbeeld wonen, financiën en werk). Daarna krijgen de ouders een gespreksverslag toegestuurd. De gemeente neemt daarna een besluit (een beschikking ) over welke en hoeveel zorg er ingezet wordt. Dat besluit wordt in een beschikkingsbrief naar de ouders toegestuurd. De gemeente informeert ook de zorgverlener, zodat die weet dat de zorg gestart of voortgezet kan worden. Bij een persoonsgebonden budget informeren ouders de zorgverlener zelf. Samenwerken en korte lijntjes Ook de samenwerking met andere partners is van belang: We hebben nauw contact met bijvoorbeeld het Ondersteuningsteam, het lokaal zorgnetwerk en het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). We willen dat ouders ons gemakkelijk kunnen benaderen: liever één keer te veel vragen, dan één keer te weinig. Als de vraag bij ons niet op z n plek is, verwijzen we door naar de juiste instantie. Ook onderhouden we de contacten met instellingen op het gebied van jeugdzorg, bijvoorbeeld met Jeugdbescherming Gelderland. Ela: Mensen vinden het fijn dat we op huisbezoek komen Ela heeft een achtergrond in de jeugdzorg, jeugd bescherming en gehandicaptenzorg (kinderen en jongeren). Bij de eerste gesprekken en contacten merkte ik dat ouders niet zo goed weten wat ze kunnen verwachten wanneer er iemand van de gemeente op huisbezoek komt. Als we uitleggen dat we ervaring hebben uit de praktijk, neemt dat gelijk al een stukje zorg bij hen weg. Ini: Samen kijken welke ondersteuning nodig is Het is voor ouders met een kind dat extra zorg nodig heeft, vaak zwaar. Ik vind het belangrijk dat wij dat onderkennen. We kijken samen met ouders welke hulp of ondersteuning van de gemeente nodig is. We proberen ons zo goed mogelijk in te leven in de wereld van ouders en hun kinderen en vertalen hun situatie naar de gemeente. Mijn ervaringen tot nu toe zijn dat ouders weten dat er veel kan veranderen voor hun kind en henzelf. Soms zijn ze bang dat alle zorg verdwijnt. In die gesprekken zeg ik tegen ouders dat het huisbezoek juist bedoeld is om samen te kijken wat al heel goed gaat en waar mogelijk nog extra zorg nodig is. En soms ook waar het niet meer nodig is. Ik ben erg onder de indruk van de openheid die ouders geven in de gesprekken. Ze willen het beste voor hun kind en gaan zelf heel ver in het bedenken van mogelijkheden en oplossingen. Maar soms zijn die er even niet en dan gaan we samen zoeken naar de beste zorg voor dit moment. Ela Hoenderboom (links) en Ini ter Haar Ervaringen van ouders uit de praktijk Begin dit jaar werd ik vanwege de nieuwe Jeugdwet benaderd door Ela Hoenderboom van onze gemeente. Het betrof de zorg voor mijn dochter: een heerlijke, lieve meid, maar wél een kind met complexe problematiek, waar we al heel lang met veel hulpverleners druk mee zijn geweest. Gelukkig kan ik zeggen dat het op het moment beslist goed met haar gaat. Ela is zowel bij mij als bij mijn dochter op bezoek geweest. We hebben een heel positief gesprek gehad, waarbij ik vooral blij verrast was met de kennis en open, meedenkende houding van Ela. We hebben nog regelmatig contact en de zorg voor mijn dochter wordt gecontinueerd. Wat ik echt fijn vind is de korte lijn die er nu is met de gemeente: de paar keer dat het nodig was had ik direct contact en werd er ook meteen gehandeld. Ben ik toch even blij dat ik in Oost Gelre woon! M.B.

7 Enkele cijfers over de jeugdhulp in Oost Gelre

8 Voorstel opheffen werkvoorziening Hameland per 1 januari 2017 Het college van B&W heeft ingestemd met het een voorstel voor het opheffen van sociaal werkvoorzieningsschap Hameland. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vijf Hameland-gemeenten (Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en Haaksbergen) de nieuwe Participatiewet niet samen gaan uitvoeren. Op 14 juli neemt de gemeenteraad een besluit. Het voorstel dat er nu ligt houdt in dat de Hameland per 1 januari 2017 wordt opgeheven. De taken die Hameland nu uitvoert, moeten dan ergens anders zijn ondergebracht. Wat doet Hameland? Bij Hameland werken mensen die tot 1 januari 2015 onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vielen. Dit zijn mensen die een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking hebben. Door deze beperking kunnen zij niet zelfstandig in een gewoon bedrijf werken. Hameland bestaat uit drie onderdelen: het ontwikkelbedrijf: vanuit hier worden mensen met een Wswindicatie geplaatst bij bedrijven en instellingen waar ze (begeleid) kunnen werken het werkbedrijf: hier werken mensen met een Wsw-indicatie beschut binnen, zodat ze een zinvolle tijdsbesteding hebben het concern: mensen die bij het concern Hameland werken, bijvoorbeeld als werkbegeleider of werkcoach Wat houdt het voorstel in? Per 1 januari 2016 moet het ontwikkelbedrijf zijn overgedragen aan gemeenten. Dat houdt voor Oost Gelre hoogstwaarschijnlijk in dat de taken die het ontwikkelbedrijf uitvoert, bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) worden ondergebracht. Per 1 januari 2017 is het werkbedrijf ergens anders ondergebracht. Het is nog niet duidelijk op welke manier dit wordt georganiseerd. Wel is duidelijk dat de medewerkers met een Wswindicatie en een vast dienstverband niet zonder werk of loon komen te zitten. Per 1 januari 2016 wordt het concern opgeheven. Een deel van de mensen die bij het concern werkt kan aan de slag bij de SDOA voor de taken die zij overneemt van de Hameland. De kosten voor de gemeente Oost Gelre voor het opheffen van Hameland bedragen Medewerkers uit Oost Gelre Er werken bijna 400 mensen uit Oost Gelre bij Hameland. Hiervan werken ongeveer 150 mensen beschut binnen. Het opheffen van Hameland moet zorgvuldig gebeuren. Daarom wordt vanuit Hameland met iedere Wsw-medewerker in het najaar een gesprek gepland om te praten over de toekomst. Raadsvergadering en commissievergadering Het voorstel wordt op 30 juni in de raadscommissie behandeld. De vergadering begint om half 8 in het stadhuis in Groenlo. U bent hier van harte welkom. Wat is de Participatiewet? De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) samen. Er is dus vanaf 1 januari één regeling voor iedereen die extra hulp nodig heeft om aan het werk te komen. Hiervoor kunnen inwoners bij de gemeente (SDOA) terecht. Veranderingen Wwb, Wsw en Wajong Wwb: er verandert voor u niets. Voorheen kon u zich melden bij de SDOA, en dat blijft zo. Wsw: als u voor 1 januari een Wswindicatie had, verandert er niets: u behoudt uw rechten en plichten. Vanaf 1 januari kunt u niet meer instromen bij de sociale werkvoorziening en kunt u terecht bij het UWV of de SDOA. Wajong: als u een Wajong-uitkering ontvangt wordt u mogelijk herbeoordeeld door het UWV. Als u geheel arbeidsongeschikt bent behoudt u uw Wajong-uitkering. Als u gedeeltelijk aan het werk kunt, dan valt u onder de Participatiewet en kunt u terecht bij de SDOA.

9 Zorgcorporatie in Mariënvelde per 1 juli van start Inwoners van Mariënvelde kunnen in eigen kern terecht voor Wmo-vragen over ondersteuning, hulp of zorg Op 1 juli gaat de zorgcorporatie in Mariënvelde van start. Jeanine Ebbers is vanaf dat moment het aanspreekpunt voor inwoners uit Mariënvelde die een vraag hebben over hulp, zorg of ondersteuning. Ook gaat op 1 juli de dagbesteding en inloopvoorziening op De Boog in Mariënvelde van start. Het doel van de zorgcorporatie in Mariënvelde is dat de inwoners zo lang mogelijk in de kern kunnen blijven wonen met de nodige (zorg)voorzieningen. Hiervoor werkt de zorgcorporatie samen met vrijwilligers en verschillende organisaties. Samen organiseren zij dagbesteding en verschillende activiteiten. Inwoners van Mariënvelde die een vraag hebben over hulp, zorg of ondersteuning hoeven geen contact meer op te nemen met het Wmo-loket van de gemeente, maar kunnen in hun eigen kern terecht. Inwoner van Mariënvelde en zorgof ondersteuningsvraag? Dan kunt u zich vanaf 1 juli melden bij Jeanine Ebbers, zorgcoördinator van de zorgcorporatie. Dat kan via telefoonnummer (tijdens kantooruren) of zorgbmv@marvisie.nl. Ook is er elke donderdag een inloopspreekuur van tot uur bij De Boog. Hier bent u van harte welkom! Zorgcoördinator is contactpersoon Als u als inwoner van Mariënvelde een zorg- of ondersteuningsvraag heeft op Wmo-gebied dan kunt u deze vraag stellen bij de zorgcoördinator, Jeanine Ebbers. Zij gaat vervolgens met u in gesprek en kijkt wat voor u een passende oplossing kan zijn. Als u inderdaad professionele hulp nodig heeft, dan kan dit via de zorgcoördinator geregeld worden. Hiervoor hoeft u niet naar de gemeente. Overigens mag u natuurlijk wel altijd een aanvraag indienen bij de gemeente, ook als u in Mariënvelde woont. Jeugdhulp Voor vragen over zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren kunt u bij het Jeugdloket van de gemeente Oost Gelre terecht. U kunt contact opnemen met Ini ter Haar of Ela Hoenderboom via (0544) Links Fleur Wieggers van de BMV Mariënvelde en rechts de nieuwe zorgcoördinator Jeanine Ebbers. Foto: BMV

10 Brief aan ouders/verzorgers met kinderen die jeugdhulp ontvangen Begin juni hebben wij een brief gestuurd naar een groot deel van de ouders/verzorgers met kinderen die jeugdhulp ontvangen. De afgelopen maanden hebben zorgverleners ons laten weten welke jeugdigen uit onze gemeente bij hen in zorg zijn of op de wachtlijst staan. Deze gegevens hebben wij gekregen omdat wij vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp. Wij zorgen ervoor dat de zorgverlener betaald wordt. En ouders kunnen bij ons terecht als hun kind andere of meer zorg nodig heeft. Controle gegevens is nodig We hebben gemerkt dat niet alle gegevens die wij gekregen hebben, juist zijn. Bijvoorbeeld omdat de ondersteuning al afgerond is. Daarom sturen wij ouders/verzorgers een brief. Daarin vragen we hen of ze de gegevens die wij hebben ontvangen, willen controleren. Geen brief naar jeugdigen met pgb De brief wordt niet gestuurd naar jeugdigen die ondersteuning krijgen via een persoonsgebonden budget (pgb). Zij hebben eerder dit jaar al een brief van ons ontvangen. Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van de gemeente Oost Gelre. De nieuwsbrief is bedoeld voor inwoners van de gemeente Oost Gelre en andere belangstellenden. Opmerkingen kunt u doorgeven via communicatie@oostgelre.nl.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN. Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 9 december 2014 Gewijzigde data afvalinzameling en

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Ondersteuning en hulp in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Voorwoord Dichtbij, bereikbaar en aanspreekbaar Het klinkt zo vanzelfsprekend en simpel: biedt mensen ondersteuning en hulp dichtbij, in

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Meer weten over... Zorg Jeugdhulp Werk

Meer weten over... Zorg Jeugdhulp Werk Meer weten over... Zorg Jeugdhulp Werk Wet maatschappelijke ondersteuning Jeugdwet Participatiewet 2 Meer weten over zorg jeugdhulp werk 3 Op 1 januari 2015 zijn de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Nieuwsbrief Nummer 3: Februari 2014 De komende tijd staan gemeenten grote veranderingen te wachten. Taken die nu nog bij het Rijk en de provincie horen, komen vanaf 1 januari 2015 naar de gemeente. Het

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting -

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting - Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting DOEN wat nodig is Managementsamenvatting - 1 - Kadernota sociaal domein 2 Doen wat nodig is De gemeente Almere

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Op 3 juni jl. was er op het AOC Terra college een informatiebijeenkomst over de jeugdzorg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de WMO-adviesraad

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Programma van vanavond Opening door de voorzitter. Presentatie decentralisaties door wethouder Conny Miermans Mogelijkheid voor stellen van vragen. Kennismaking

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015)

Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015) Decentralisaties regio Achterhoek Nieuwsbrief (nummer 8, mei 2015) Dit is de achtste nieuwsbrief over de samenwerking op het punt van de drie decentralisaties in de regio Achterhoek. Het is begonnen! Alle

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet hoorn.nl Wmo Partici patiewet Jeugdwet gemeente Aanleiding Jeugdwet huidige stelsel versnipperd samenwerking rond gezinnen schiet tekort druk op gespecialiseerde

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers Veranderingen Veranderingen zorg in en de en werk ouderenzorg Informatiebijeenkomsten [Naam 24 en bijeenkomst] 25 november [Datum] 2014 Jacqueline Poelen Jolande Schevers Programma 1. Voor welke zorg moet

Nadere informatie

Programma. Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni Aanleiding - decentraliseren. Doel van deze bijeenkomst

Programma. Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni Aanleiding - decentraliseren. Doel van deze bijeenkomst Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni 2014 Programma 19.30 Welkom, opening 19.45 Presentatie over de EHZ samenwerking 20.15 Workshops (2 ronden van elk een half uur) Doel van deze

Nadere informatie

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Utrecht.nl Nieuwe taken voor de gemeente; wat betekent dat voor u? Buurtteams in 2015 Vanaf 1 januari 2015 kunt u

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per 1-1-2015 Informatie voor cliënten van Bureau Jeugdzorg Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Deze wijziging

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 3 De Participatiewet 23 Heb je een beperking en heb je begeleiding nodig bij het werk? Dan

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014

Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014 Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014 De basis voor de met de decentralisaties gemoeide financiën voor 2015 zijn de cijfers zoals deze in de Meicirculaire 2014 door het

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen. Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 15 oktober 2014 Agenda nummer : 2014-07-13997 Portefeuillehouder : K. Krook Onderwerp : Vaststelling beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Alles over uw rechten en plichten en de aanvraagprocedure binnen de Wmo 2015 Ondersteuning voor thuiswonende Hagenaars Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Nieuwe Jeugdwet 1. Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment is de gemeente

Nieuwe Jeugdwet 1. Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment is de gemeente «Naam_» «Adres_Compleet» «PC_Woonplaats» Datum 02 december 2014 Onderwerp Aantal bijlagen Nieuwe Jeugdwet 1 Beste ouder(s), cliënt(en), Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment

Nadere informatie

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen INHOUDSOPGAVE 1. Hulp of ondersteuning nodig? 4 Waarvoor kunt u bij t Loket terecht? 5 Wie werken er bij t Loket? 5 Hoe werken we? 5 2. Ik

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp Veranderingen in de zorg. Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. De taakverdeling ziet er vanaf 2015 op hoofdlijnen

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Ondernemersbeurs voor starters. een knallende start IN HET KORT... Inzameling kerstbomen januari win knallende prijzen

AALTEN ACTUEEL. Ondernemersbeurs voor starters. een knallende start IN HET KORT... Inzameling kerstbomen januari win knallende prijzen Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. Ondernemersbeurs voor starters Op zaterdag 10 januari

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Toelichting stand van zaken decentralisaties sociaal domein. Commissie sociaal domein 9 september 2014

Toelichting stand van zaken decentralisaties sociaal domein. Commissie sociaal domein 9 september 2014 Toelichting stand van zaken decentralisaties sociaal domein Commissie sociaal domein 9 september 2014 Doelstelling bijeenkomst: informeren over inhoud decentralisaties sociaal domein stand van zaken van

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? Het Rijk heeft een aantal belangrijke (zorg)taken overgedragen aan de gemeenten. Zo is de gemeente sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Hoe krijg ik zorg en ondersteuning op Urk? U woont op Urk en u heeft een vraag over zorg, jeugd of werk. De eerste vraag is dan: Wat kunt u

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012

Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012 Raadsvergadering : 22 januari 2013 Commissie : Sociaal Agendapunt : Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012 Collegevergadering : 11 december 2012 Agendapunt : Portefeuillehouder : Wethouder J.B.

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Voorstel tot overdracht van de Wsw taken aan het ISWI per 1 januari 2011. AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies De Wsw (beleid en uitvoering) wordt door het team Zorg en Inkomen uitgevoerd. Voorgesteld

Nadere informatie

Participatiewet. Veranderingen voor de Oosterschelderegio. 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper.

Participatiewet. Veranderingen voor de Oosterschelderegio. 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper. Participatiewet Veranderingen voor de Oosterschelderegio 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper www.goes.nl Inhoud Huidige situatie Wwb, Wsw en Wajong Veranderingen Participatiewet Wet maatregelen Wwb Regionale

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Memo raad stand van zaken transitie sociaal domein januari 2016

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Memo raad stand van zaken transitie sociaal domein januari 2016 Onderwerp Memo raad stand van zaken transitie sociaal domein januari 2016 Collegevoorstel Zaaknummer 00458141 Aanleiding / voorgeschiedenis In het presidium van 9 september 2014 is toegezegd dat u voorafgaand

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland.

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland. Handige Websites Rijksoverheid www.dezorgverandertmee.nl, Het Informatiepunt langdurige zorg en jeugdhulp is via het telefoonnummer 0800 0126 bereikbaar voor vragen. Als u belt, houdt u dan uw indicatiebesluit

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Wethouder H.W.J. Raat. Aan de leden van de gemeenteraad. Betreft Voortgangsrapportage decentralisaties. Geachte leden van de raad,

Wethouder H.W.J. Raat. Aan de leden van de gemeenteraad. Betreft Voortgangsrapportage decentralisaties. Geachte leden van de raad, Wethouder H.W.J. Raat gemeente@amstelveen.nl Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 9 september 2013 Kenmerk Betreft

Nadere informatie

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Reusel, 11 december 2014 Welkom Programma Korte Toelichting op het dienstverleningsmodel De teams Wat

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

De decentralisatie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaat vooral vorm krijgen via de sociale wijkteams en dorpsdagvoorziening.

De decentralisatie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaat vooral vorm krijgen via de sociale wijkteams en dorpsdagvoorziening. Raadsinformatiebrief Onderwerp: Drie decentralisaties Informatie voor de raad, ter kennisgeving. Burgemeester en wethouders van Bergen, De secretaris, De burgemeester, Datum, oktober 2013. Samenvatting

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Wat is trekkingsrecht? Begin september heeft u een brief ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het PGB via trekkingsrecht.

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad

Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad Voor ouders, kinderen en jongeren Opvoeden is een mooie taak, maar niet altijd eenvoudig. Een peuter die bang of dwars is. Uw kind die niet goed meekomt op school.

Nadere informatie

Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad

Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad Ondersteuning aan kind en gezin in Lelystad Voor ouders, kinderen en jongeren Vragen over opvoeden en opgroeien? Veel ouders twijfelen of ze het juiste doen of hoe ze iets moeten aanpakken. Als ouder staat

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Maatschappelijke ondersteuning November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Drie decentralisaties per 2015: - Jeugdwet - Wmo 2015 - Participatiew Achtergrond decentralisaties Overzichtelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten?

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten? U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een gesprek heeft met een medewerker van het team maatschappelijke ondersteuning. Het gesprek kan bij u thuis plaats vinden of op een andere locatie. Aanleiding

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid.

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. HET WETTELIJK LANDSCHAP ANNO 2016 WET PASSEND ONDERWIJS Regelt dat zoveel mogelijk kinderen binnen regulier onderwijs een startkwalificatie halen. Legt zorgplicht bij scholen om voor iedere leerling een

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Ondersteuning thuis Mensen

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015

Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 De raad

Nadere informatie