Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015"

Transcriptie

1 Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Utrecht.nl

2 Nieuwe taken voor de gemeente; wat betekent dat voor u? Buurtteams in 2015 Vanaf 1 januari 2015 kunt u bij het Buurtteam in uw buurt terecht met vragen en problemen die u zelf niet meer goed kunt oplossen. Een Buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met veel ervaring op het gebied van (psychische) zorg, jeugdhulp, welzijn, woonbegeleiding, verslaving en werk. Zij werken nauw samen met scholen, consultatiebureaus, huisartsen en wijkverpleging. Vanaf 2012 zijn de eerste zes Buurtteams gestart. De ervaringen van bewoners en hulpverleners zijn positief. Per 1 januari 2015 komen er nog twaalf Buurtteams bij (zie kaartje hieronder). Wat doet het Buurtteam voor u? Bij het Buurtteam kunt u terecht als u vastloopt, bijvoorbeeld rond opvoeden en opgroeien, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid, overlast en meer. Als u belt of mailt heeft u binnen een paar dagen een afspraak. U krijgt één vast aanspreekpunt voor u of uw gezin, ook als er meerdere problemen spelen. Deze Buurtteam- medewerker gaat allereerst een gesprek met u aan. Het Buurtteam heeft heel veel kennis en ervaring in huis om samen met u tot een oplossing te komen. Als er meer nodig is Als blijkt dat u extra ondersteuning of speciale hulp nodig heeft, legt uw Buurtteam-medewerker de contacten met de juiste organisaties. Ook regelt het Buurtteam dat het behandelplan van bijvoorbeeld een specialist goed past bij de andere ondersteuning die u krijgt. Op deze manier zorgen we ervoor dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken en dat u niet steeds opnieuw uw verhaal moet vertellen. U heeft de touwtjes in handen Uitgangspunt bij de aanpak van het Buurtteam is dat u de touwtjes in handen houdt. Meer dan ooit wordt er gekeken naar wat u als cliënt wilt, wat u zelf kunt en wat uw familie, vrienden of buren kunnen doen. Lukt dat niet, dan heeft het Buurtteam de mensen in huis die u verder kunnen helpen. Buurtteams op 1 januari 2015 / Buurteams die er nu al zijn 1 Buurtteam West 2 Buurtteam Ondiep Pijlsweerd 3 Buurtteam Zuilen 4 Buurtteam Overvecht - Spoorzoom 5 Buurtteam Overvecht - Centrum 6 Buurtteam Overvecht - Vechtzoom 7 Buurtteam Overvecht De Gagel 8 Buurtteam Noordoost 9 Buurtteam Oost 10 Buurtteam Binnenstad 11 Buurtteam Lunetten 12 Buurtteam Hoograven / Tolsteeg 13 Buurtteam Dichters- en Rivierenwijk 14 Buurtteam Kanaleneiland-Noord 15 Buurtteam Kanaleneiland-Zuid 16 Buurtteam Leidsche Rijn 17 Buurtteam De Meern 18 Buurtteam Vleuten

3 Zorg voor de jeugd Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Ouders en verzorgers zijn hiervoor natuurlijk als eerste aan zet. Soms gaat dat niet vanzelf. Dan is extra zorg of ondersteuning nodig. Voor die begeleiding en ondersteuning gaat u naar het Buurtteam. Het Buurtteam helpt gezinnen met opvoedvragen en kan (ouders van) kinderen met gedragsproblemen of met psychische problemen begeleiden. Voor elk gezin dat om hulp vraagt, is er één contactpersoon en één plan. Ook voor meer ingewikkelde vragen kan het Buurtteam u de weg wijzen. Als u nu al begeleiding of zorg krijgt, loopt die gewoon door. Lieke heeft de touwtjes weer in handen Lieke Verbeek, een alleenstaande moeder met drie schoolgaande kinderen, vindt het opvoeden soms zwaar. Ook lukt het haar maar niet om zicht op haar financiën te houden. Buurtteam-medewerker Kim Vlas gaat met Lieke om tafel en samen brengen ze haar huishoudboekje op orde. Lieke meldt zich bij de voedselbank en kan zo aardig wat besparen. Zij praat ook veel met Kim over de kinderen en krijgt tips over hoe ze hen kan begrenzen en belonen. Samen gaan zij met de juf op school in gesprek over het gedrag van de kinderen. Na een paar weken heeft Lieke het gevoel dat ze de touwtjes thuis weer in handen heeft. Ze spreekt met Buurtteam-medewerker Kim af dat ze voorlopig nog wel contact houden, zodat Lieke nog om steun kan vragen als het nodig is.

4 Ondersteuning voor volwassenen Iedereen die hulp of begeleiding nodig heeft om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen en leven, moet die hulp ook krijgen. In Utrecht zetten we met de Buurtteams in op goede begeleiding, dichtbij huis, voor iedereen toegankelijk. Heeft u begeleiding nodig om zelfstandig thuis te blijven wonen? Kunt u hulp gebruiken bij het zoeken naar een zinvolle dagbesteding, het oplossen van problemen in het gezin, geldproblemen of woonoverlast? Dan kunt u terecht bij de medewerkers van het Buurtteam. Zij helpen u zoveel mogelijk zélf uw leven op de rit te krijgen. Ook als er speciale of langdurige ondersteuning nodig is kunnen de medewerkers van het Buurtteam die regelen. Als u nu begeleiding of dagbesteding heeft dan krijgt u die ook in Verandert er iets voor u, dan hoort u dat persoonlijk van uw zorginstelling. Herman zit beter in zijn vel Herman Sluijs heeft meerdere problemen: hij komt van zijn uitkering nauwelijks rond, gaat vaak naar de huisarts en slaapt slecht. Eigenlijk heeft hij een rollator nodig - hij is slecht ter been en kan zelf niet meer bij de supermarkt komen. Met Karim Abed van het Buurtteam praat Herman over wat hij nog wél kan en wat hij leuk vindt om te doen: creatief bezig zijn. Karim neemt contact op met de welzijnsorganisatie, die in de buurt een schildergroep heeft. Ook helpt hij met het aanvragen van Zorgtoeslag, om daarmee weer iets beter rond te kunnen komen. Herman en Karim blijven regelmatig contact houden en na een paar maanden zit Herman al wat beter in zijn vel, komt hij met zijn rollator makkelijker het huis uit, gaat het financieel iets beter, en heeft Herman meer sociale contacten. Alleen de huisarts heeft hem al een tijdje niet meer gezien.

5 Zoveel mogelijk mensen aan de slag Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, met of zonder beperking, zichzelf kunnen redden. De gemeente biedt daarom ondersteuning aan Utrechters die niet gemakkelijk een betaalde baan kunnen vinden. Zit u na 1 januari 2015 zonder werk? Heeft u geen recht (meer) op een WW-uitkering en kunt u zich financieel (even) niet redden? Dan kunt u via de gemeente Utrecht een beroep doen op een nieuwe wet: de Participatiewet. Deze wet is er zodat mensen met en zonder beperking zo snel mogelijk weer mee kunnen doen in de samenleving en financieel zelfstandig zijn. U gaat samen met de gemeente aan de slag om een baan te vinden. In de tussentijd ontvangt u, als u daar recht op hebt, een uitkering. De Participatiewet vervangt de Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wajong. Voor Utrechters die voor 1 januari zijn ingestroomd in de Wsw en een dienstverband hebben verandert er niets. Dat geldt ook voor mensen met een Wajong-uitkering die niet kunnen werken. Ontvangt u nu een bijstandsuitkering? Dan gaat u vanaf 1 januari automatisch over naar de Participatiewet. Voor veel mensen wordt de uitkering in 2015 wel lager. Ook worden de regels strenger. Daarom biedt de gemeente u bijvoorbeeld training en scholing, om uw kans op werk te vergroten. Buurtteam Voor vragen en zorgen over werk, werkloosheid en uitkeringen kunt u ook terecht bij het Buurtteam. Uw Buurtteam-medewerker helpt u de zaken op een rijtje te zetten en de contacten te leggen die nodig zijn om snel weer aan de slag te gaan. Voor meer informatie over de Participatiewet kunt u terecht op Kees kan meer Kees Westra heeft suikerziekte en is slechthorend. Hij kan informatie wat minder snel verwerken, waardoor anderen soms denken dat hij weinig kan. Maar Kees kan heel veel, als hij maar een beetje tijd krijgt om informatie te verwerken. Het best gaat het als hij volgens een vast schema kan werken, met niet te veel pieken en dalen. Door goed te kijken naar wat Kees kan en wil, is er via de gemeente een werkplek gevonden die bij hem past: Kees is nu aan de slag als assistent-conciërge bij een school. Hier werkt hij samen met de conciërge en doet taken die bij zijn mogelijkheden en beperkingen passen. Omdat Kees meer tijd nodig heeft om zijn werk uit te voeren, ontvangt de werkgever voor Kees een subsidie van de gemeente. De werkgever is heel tevreden met Kees en Kees is blij met zijn werk, waarin rekening met hem wordt gehouden.

6 Belangrijk nieuws - in het kort: Er zijn vanaf 1 januari 2015, verspreid over de stad, 18 Buurtteams. Het Buurtteam biedt hulp en ondersteuning voor iedereen, dichtbij huis. U kunt er terecht met vragen en zorgen over bijvoorbeeld opvoeden en opgroeien, werkloosheid, leven met een beperking, eenzaamheid of schulden. Een vaste contactpersoon van het Buurtteam coördineert alle hulp en ondertsteuning voor u of uw gezin.! i Wat blijft er bestaan naast het Buurtteam? Ook na 1 januari 2015 is er hulp bij het huishouden en dagbesteding. Als u medische zorg nodig heeft, blijft daarvoor de huisarts of wijkverpleegkundige de aangewezen persoon. Het consultatiebureau, de schoolarts, leerkrachten en begeleiders blijven gewoon aanspreekbaar voor vragen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kinderen (www.jeugdengezinutrecht.nl). Utrechters die een hulpmiddel of woningaanpassing nodig hebben, kunnen ook na 1 januari terecht bij het WMO-loket (www.utrecht.nl/wmo of ). Als u informatie zoekt over het vinden van een baan, financiële regelingen bij een laag inkomen of een uitkering dan kunt terecht bij het digitaal loket op of bellen met Krijgt u al ondersteuning? Voor veel mensen die nu al hulp en ondersteuning krijgen, geldt een overgangsrecht in Daar kunt u meer over lezen op de website Ook PGB-houders vinden hier meer informatie. Vanaf november 2014 informeert uw zorginstelling u persoonlijk over uw situatie in en na 2015.? Heeft u vragen? Veel informatie over de veranderingen in ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk kunt u vinden op Met vragen over de onderwerpen uit deze folder kunt u ook bellen: Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, oktober 2014 Tekst Barbara Slagman Vormgeving Tappan Communicatie, Den Haag Drukwerk RICOH, Nederland De Bondt, Barendrecht Bezoekadres Stadsplateau 1, 3521 AZ te Utrecht Postbus 2158, 3500 CE Utrecht Telefoon

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Hoe zit het met? informatie over welzijn en zorg in de gemeente Wijchen

Hoe zit het met? informatie over welzijn en zorg in de gemeente Wijchen Hoe zit het met? informatie over welzijn en zorg in de gemeente Wijchen Inhoudsopgave Even voorstellen 4 Voorwoord 6 Hoe is de zorg veranderd? 8 In vijf stappen naar hulp en zorg 13 Wat kunt u zelf oplossen?

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u.

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. De Sociale Wijkteams in Nijmegen bouwen aan sociale netwerken in de wijk en ondersteunen

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan?

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? uwv.nl werk.nl Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Wilt u meer informatie? Meer informatie vindt u op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 www.vgz-zorgkantoren.nl 1Inleiding 2015 1. Inleiding 1 2. Hoe krijgt u Wlz-zorg? 3 3. Hoe wilt u de Wlz-zorg geleverd hebben? 5 4. Wat is uw eigen bijdrage?

Nadere informatie

Florence komt bij u thuis Informatie over thuiszorg

Florence komt bij u thuis Informatie over thuiszorg Florence komt bij u thuis Informatie over thuiszorg Inleiding In de brochure Florence Thuiszorg vindt u belangrijke informatie over de zorgverlening die wij thuis bieden. Als u na het lezen van deze brochure

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Hervorming van zorg en ondersteuning: de vertaling van de transities binnen de gemeente

Hervorming van zorg en ondersteuning: de vertaling van de transities binnen de gemeente Hervorming van en : de vertaling van de transities binnen de gemeente naar VILANs klik hier! NOTA Cak premie van brutoloon eigen bijdrage WMO eigen bijdrage Wlz polis + eigen risico ouderbijdrage wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Ik heb wat. Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte

Ik heb wat. Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte Ik heb wat Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte 2012 Ik heb wat 2 Voorwoord Mensen met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd hebben vaak extra kosten. In het ene geval zijn dat dieetkosten,

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 INLEIDING Er wordt heel veel gezegd en geschreven over de veranderingen in de jeugdzorg van 1 januari 2015. En terecht. Het gaat namelijk over

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Ik ben langdurig ziek. Wat nu?

Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk, dan zorgen wij voor

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Koersbesluit Amsterdamse Zorg: Noodzaak Voorop. herinrichting Wmo

Koersbesluit Amsterdamse Zorg: Noodzaak Voorop. herinrichting Wmo Koersbesluit Amsterdamse Zorg: Noodzaak Voorop herinrichting Wmo Samenvatting Het koersbesluit Amsterdamse Zorg: Noodzaak Voorop is een uitwerking van de beleidsbrief van mei 2013, met een aanpassing op

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie