Nota van B&W. Inleiding. Context. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp overgang naar centrumgemeente Haarlem: financiële consequenties 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van B&W. Inleiding. Context. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp overgang naar centrumgemeente Haarlem: financiële consequenties 2008"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp overgang naar centrumgemeente Haarlem: financiële consequenties 2008 Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 27 januari 2009 Inlichtingen Guzelien Hermans ( ) Registratienummer b( ~ C P Inleiding 1 januari 2008 is Haarlem (in plaats van Amsterdam) de centrumgemeente geworden voor de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz), de Maatschappelijke Opvang (MO), de Verslavingszorg en vrouwenopvanglhuiselijk geweld. Deze overgang en de verwachte financiële consequenties staan beschreven in de B&W nota "Regionale Samenwerking vanaf 2008 op het gebied van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg" van 22 april 2008 (nr ). Het college van Haarlem heeft pas in november 2008 formeel ingestemd met de overgang van Haarlemmermeer van centrumgemeente Amsterdam naar Haarlem. In de bijlage is het collegebesluit van Haarlem opgenomen. In deze nota wordt een samenvatting gegeven van de financiële consequenties voor 2008 voor Haarlemmermeer en voor de regio Amsterdam Meerladen (AM regio) en vindt besluitvorming plaats omtrent de besteding van de middelen die vrijgekomen zijn. Over de activiteiten en verplichtingen van 2009 zullen binnenkort ook afspraken gemaakt worden met Haarlem en de AM regio. Context Door de overgang van taken van de gemeente Haarlemmermeer is een bedrag van ,= voor de taakgebieden OGGz, MO en de Verslavingszorg en E ,= voor Vrouwenopvang toegevoegd aan de doeluitkeringen 2008 van Haarlem. Haarlemmermeer had al een aantal lopende activiteiten en verplichtingen, nl: 1. Verslavingszorg: Amsterdam had voor 2008 al een subsidie verstrekt aan de Brijder Verslavingszorg voor activiteiten in de gehele AM regio. Het aandeel voor Haarlemmermeer is E Haarlem zal dit bedrag overmaken aan Amsterdam. 2. Haarlemmermeer heeft de Brijder voor 2008 een additionele subsidie verstrekt van f: voor preventieve activiteiten met name gericht op jongeren. Haarlem zal dit bedrag overmaken aan Haarlemmermeer.

2 Onderwerp Volgvei 2 financiële consequenties 2008 overgang centrumgemeente 3. Haarlemmermeer heeft voor de Maatschappelijke Opvang E betaald aan exploitatiekosten. Aangezien de opvang in 2008 ook nog open is voor inwoners uit de Amstelland regio, zal E worden betaald vanuit het regionale AM budget. Het restant (ad E ) zal nu door Haarlem aan Haarlemmermeer worden overgemaakt. 4. In de AM regio bestaat al jarenlang een hechte samenwerking op het gebied van de OGGz, de MO en de verslavingszorg. Voor deze samenwerking heeft Amsterdam in 2007 in totaal E overgeheveld vanuit de OGGz middelen naar een regionaal budget dat beheert wordt de gemeente Amstelveen. Hieruit werd ook in 2008 een aantal regionale activiteiten gefinancierd. Haarlem zal voor 2008 het Haarlemmermeerse aandeel (ad E ) overmaken naar het regionale budget beheerd door de gemeente Amstelveen. 5. Op het gebied van Huiselijk Geweld heeft Amsterdam ca E bijgedragen aan activiteiten voor Haarlemmermeer voor het steunpunt en de frontoffice (vrouwenopvang). Verder heeft Haarlemmermeer een subsidie van E verleend aan het steunpunt huiselijk geweld. Haarlem zal Amsterdam en Haarlemmermeer overeenkomstig compenseren. Samengevat Het totale bedrag van activiteiten die in 2008 in Haarlemmermeer werden uitgevoerd bedraagt E Hiervoor maakt Haarlem E over aan Amsterdam, E naar Amstelveen (AM budget) en E naar Haarlemmermeer voor: e Brijder Verslavingszorg: E Maatschappelijke Opvang E Huiselijk Geweld E Totaal E Deze inkomsten zijn al verwerkt in de najaarsrapportage. De middelen die we zelf al hadden gereserveerd in de programmabegroting vallen hierdoor dus vrij. Hieronder wordt voorgesteld hoe deze vrijgekomen middelen zullen worden bestemd. Voor het jaar 2008 levert de overgang van Haarlemmermeer ook een financieel surplus op voor Haarlem van E E = E ,=. voor de OGGzIMO. Gezien de toekomstige plannen van Haarlemmermeer, Haarlem en de andere gemeenten van de regio Kennemerland voor activiteiten op het gebied van de MO1 OGGz (Stedelijk Kompas) heeft Haarlem besloten om hiervan E te labelen voor deze regionale activiteiten. E reserveert Haarlem voor uitbreiding van de personele capaciteit. Aangezien dit geoormerkte middelen betreft, zullen deze middelen worden overgeheveld naar In 2009 is een aantal deelnota's van het kompas gepland, waarin ook zal worden ingegaan op de financiële aspecten. De regio wordt bij het opstellen van deze plannen betrokken, maar Haarlem neemt de uiteindelijke beslissing over het inzetten van de doeluitkeringen. Voor vrouwenopvang/huiselijk geweld is er een financieel surplus voor Haarlem van E E = E Deze middelen zullen worden ingezet voor de (regionale) vrouwenopvang en activiteiten op het gebied van huiselijk geweld (inclusief het regionaal geregelde huisverbod van plegers).

3 Onderwerp Volgvei 3 financiële consequenties 2008 overgang centrumgemeente Nieuwe Bestemming Financiële tegenvallers In de Voortgangsrapportage Maatschappelijke opvang van 25 juni 2008 (ref lub) werd al een totaal aan financiële tegenvallers gemeld van E voor de realisatie van de opvang. Zoals al vermeld in de voortgangsrapportage, kunnen deze kosten nu betaald worden uit de extra middelen vanuit Haarlem. Administratieve correcties In de administratie waren de kosten voor de huur van de grond van de maatschappelijke opvang nog niet betaald (E in totaal voor 2007 en 2008). De grond is weliswaar eigendom van gemeente, maar de uitgaven komen ten laste van het budget voor de Maatschappelijke Opvang en de inkomsten bij Vastgoed. Tenslotte waren de eigen bijdragen van de bewoners over 2007 geïnd door de gemeente. In het contract met Humanitas was echter afgesproken dat deze inkomsten naar Humanitas hadden gemoeten. Hiervoor is in 2008 een bedrag van E overgemaakt aan Humanitas. Het totaal van deze correcties bedraagt E Alle middelen die verwacht werden vanuit de centrumgemeente en vanuit het AM regiobudget zijn nu ontvangen. Ook zijn inmiddels alle openstaande rekeningen voor de realisatie van de opvang verrekend. Vanaf 2009 hebben we alleen nog maar te maken met de exploitatiekosten van de opvang. Binnenkort zal met Haarlem besproken worden om deze kosten te dekken uit de doeluitkeringen. Extra uitgaven en openstaande verzoeken 2008 Met de nota Actieprogramma jeugd Zwanenburg, van A tot Z van 13 mei 2008 (nr ) is ingestemd om E extra subsidie te verstrekken aan de Brijder Verslavingszorg voor de activiteiten in Zwanenburg. Deze kosten kunnen nu gedekt worden uit de extra middelen van Haarlem. In maart 2008 hebben we van Humanitas een verzoek ontvangen voor bijstelling van de begroting (zie bijlagen 2 en 3). Het betreft een verzoek voor extra middelen voor: exploitatietekort 2007 (incl. nachtwacht): E kosten nachtwachten 2008: E e exploitatietekort 2008: Totaal De exploitatietekorten van 2007 en 2008 komen doordat de inkomsten vanuit de AWBZ lager waren dan begroot. Dit heeft weer te maken met het feit dat de cliënten die vanuit de Gemeente voorrang hadden gekregen voor opvang voornamelijk uithuis geplaatste gezinnen waren. De problematiek van deze gezinnen was niet zwaar genoeg om in aanmerking te komen voor financieringen vanuit de AWBZ. Dit kan Humanitas niet aangerekend worden. Bij de contractonderhandeling is toegezegd aan Humanitas dat tekorten door minder AWBZ inkomsten besproken zullen worden. De kosten voor de nachtwachten zijn structureel hoger dan begroot. Dit komt doordat de CAO Humanitas verplicht 2 mensen per nachtdienst te laten functioneren in plaats van één nachtwaker die was begroot. In 2007 heeft Humanitas dat nog op kunnen vangen door andere financiële meevallers. Ook deze extra kosten kunnen Humanitas niet aangerekend worden.

4 Onderwerp Volgvei 4 financiële consequenties 2008 overgang centrumgemeente Deze extra kosten zijn ook al gemeld in de voortgangsrapportage over de Maatschappelijke opvang in juni Daar stelden we ook in dat gewacht zou worden om Humanitas te beantwoorden, nadat duidelijk was hoeveel middelen Haarlem zou overmaken aan Haarlemmermeer. Nu duidelijk is dat Haarlem heeft ingestemd om alle lopende verplichtingen op het gebied van Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en Huiselijk Geweld te betalen uit de doeluitkeringen en gezien de argumenten voor het tekort, kiezen we ervoor om in te stemmen met het verzoek van Humanitas tot bijstelling van de begroting. Andere middelen In 2008 hadden wij middelen gereserveerd voor de Collectieve Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). De activiteiten die op dit gebied hebben plaatsgevonden zijn grotendeels gefinancierd uit het AM regiobudget. Haarlem heeft ook ingestemd om het Haarlemmermeerse deel van deze verplichtingen te financieren vanuit de doeluitkeringen van het Rijk. Voor 2008 is er op deze post dus een bedrag van E over. Samenvatting Totaal extra middelen: vanuit Haarlem: Rest Collectieve GGz: Extra uitaaven: Fin. tegenvallers Admin.correcties Brijder Zwanenbrug: Humanitas totaal: Ontregelde huishoudens Tot en met 2007 gaf de grondslag 'psychosociaal probleem' toegang tot de AWBZ-functie ondersteunende begeleiding algemeen (verder genoemd OB ALG). Sinds l januari 2008 is dit niet meer mogelijk was een overgangsjaar, waarin het CIZ nog adviezen gaf voor indicaties en de financiering (op basis van dit advies) nog vanuit de AWBZ kwam. Gemeenten worden vanaf 2009 hiervoor financieel gecompenseerd door het rijk, omdat de verwachting is dat mensen met psychosociale problemen vaker een beroep zullen doen op door gemeenten gefinancierde voorzieningen. De middelen die door het Rijk zijn toegevoegd aan het gemeentefonds bedragen E De eerste schattingen van Amstelring zijn dat er in totaal nodig is om alle huidige en nieuwe cliënten ondersteunende begeleiding te bieden. Het geschatte tekort voor 2009 is dus E

5 Onderwerp Voigvei 5 financiële consequenties 2008 overgang centrumgemeente Binnenkort zullen wij hierover een apart collegebesluit nemen. We stemmen nu wel vast in om bij de jaarrekening 2008 aan de raad voor te stellen om het restant van de OGGz middelen ad E over te hevelen naar 2009, om zodoende een gedeelte van het tekort te kunnen dekken en om zo hulp te kunnen blijven bieden aan de ontregelde huishoudens. Communicatie Aangezien deze besluiten interne financiële verschuivingen betreffen, is externe communicatie niet relevant. Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: - Kennis te nemen van de instemming van Haarlem met de overkomst van de centrumgemeente taken en het overnemen van alle Haarlemmermeerse verplichtingen op dit gebied ad E ; - In te stemmen met het verzoek van Humanitas tot de bijstelling van de begroting voor de Maatschappelijke Opvang ad E te honoreren; - In te stemmen om bij de Jaarrekening 2008 aan de raad voor te stellen om E over te hevelen naar 2009 voor de overgangsregeling ontregelde huishoudens - deze nota ter informatie te zenden aan de raad Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, namens dezen, de portefeuillehouder, Bijlage l Collegebesluit Haarlem Bijlage 2 verzoek bijstellen begroting dd 20 maart 2008 van Humanitas Bijlage 3 van Humanitas over de AWBZ inkomsten van 2008

6 Onderwerp: Overkomst taken gem. Haarlemmermeer naar Centrumgemeente Haarlem per 1/1/2008 Inleiding Op 30 maart 2006 heeft het kabinet besloten dat de gemeente Haarlemmermeer deel gaat uitmaken van de veiligheidsregio Kennemerland. Een gevolg van deze beslissing was dat de GGD Amstelland de Meerlanden (AM) in twee veiligheidsregio's kwam te liggen. Gezien de ongewenste effecten van deze incongruentie voor de veiligheid, is besloten dat ook de GGD AM gesplitst werd. Vanaf 1 januari 2008 maakt de Haarlemmermeer onderdeel uit van de GGD Kennemerland. Deze beslissing had weer tot gevolg dat er een nieuwe incongruentie ontstond op het gebied van Maatschappelijke Opvang (MO), Verslavingsbeleid (VB) en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en Vrouwenopvang (prestatievelden 7, 8 en 9 van de WMO). Gem. Haarlemmermeer heeft daarom het ministerie van V.W.S verzocht om Haarlem als Centrumgemeente toegewezen te krijgen in plaats van Amsterdam. Eind december 2007 werd duidelijk dat het ministerie van V.W.S Haarlem heeft aangewezen als centrumgemeente voor de gem. Haarlemmermeer. De communicatie hierover is niet optimaal geweest. Zowel Amsterdam als Haarlem hadden aangegeven eerst meer informatie te willen ontvangen over de financiële consequenties van deze wijziging. Deze informatie kwam pas formeel in februari van dit jaar via een brief van het ministerie van V.W.S. Uit de brief van VWS van februari 2008 blijkt, dat per 1 januari 2008 onderstaande gelden beschikbaar worden gesteld vanuit het Ministerie V.W.S. voor de overkomst van taken van gem. Haarlemmermeer: een bedrag van ,= voor de taakgebieden Maatschappelijke Opvang, Verslavingsbeleid, O.G.G.Z. en l ,= voor Vrouwenopvang. Deze bedragen zijn exclusief de indexering voor In bijlage C zijn de overkomende gelden weergegeven. Gezien de overkomst van de taken van gemeente Haademmermeer betekent de overkomst van taken een verhoging van personele werkzaamheden binnen gem. Haarlem. Immers de bestaande subsidierelaties, die de gem. Haarlemmermeer onderhoudt met haar instellingen, zullen via een centrale regie vanuit Haarlem gesubsidieerd gaan worden. Dit betekent een aanzienlijke taakverzwaring op de huidige personele Haarlemse capaciteit. Met betrekking tot bovenstaand surplus besluiten wij om voor de jaren op jaarbasis een bedrag ad ,= te reserveren vanuit het budget tbv. programmanr. 3, beleidsveld MONBIOGGZ - ten behoeve van inhuur van personele formatie. Het Ministerie heeft ingestemd om een deel van de overkomende gelden aan te wenden voor beheerskosten, zoals boven uiteengezet. Voor het jaar 2008 levert de overkomst van gem. Haarlemmermeer een financieel surplus op van ,=. (vanuit MOIOGGZ). Gezien de toekomstige plannen van Haarlemmermeer en Haarlem voor het Regionaal Kompas menen wij dat het wenselijk is om de middelen, waar nog geen Haarlemmermeerse verplichtingen aanhangen, te labelen voor het hiervoor

7

8 van ,= doteren wij aan de voorziening. Tegenover deze uitgaven staan rijksinkomsten van ,=; 6. De betrokkenen ontvangen daags na besluitvorming informatie over dit besluit; 7. Het besluit van het college wordt ter informatie voorgelegd aan de commissie Samenleving. Beoogd resultaat Het jaar 2008 wordt gezien als een overgangsjaar waarin nadere samenwerking tussen Haarlemmermeer en centrumgemeente Haarlem wordt vormgegeven en voordelen voor de doelgroep zullen blijken. Voor de doelgroep zelf heeft deze overheveling geen directe gevolgen. Het huidige pakket aan voorzieningen blijf onveranderd. Zo zal er gedurende 2008 bekeken worden hoe Haarlemmermeer zich kan aansluiten bij de regionale aanpak Maatschappelijke Opvang Kennemerland (Regionaal Kompas). Ook zullen afspraken gemaakt worden over samenwerking tussen het Advies-en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) voor de regio Amstelland en de Meerlanden en het ASHG Kennemerland. Argumenten Vanaf 1 januari 2008 maakt Haarlemmermeer onderdeel uit van de GGD Kennemerland. Deze beslissing had tot gevolg dat er een nieuwe incongruentie ontstond op het gebied van Maatschappelijke Opvang w), Verslavingsbeleid (W) en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en Vrouwenopvang. Gem. Haarlemmermeer heeft daarom het Ministerie van V.W.S. verzocht om Haarlem als Centrumgemeente toegewezen te krijgen in plaats van Amsterdam. De overkomst van gem. Haarlemmermeer biedt voor gem. Haarlem een grotere efficiëntie op bovengenoemde gebieden. Financiële Paragraaf Onderstaand gaan wij nader in op de financiële gevolgen van de overheveling van de gem. Haarlemmermeer van het verzorgingsgebied van de gem. Amsterdam naar het verzorgingsgebied van de gem. Haarlem. Lovende verplichtingen van Haarlemmermeer 1. Maatschappelijke Opvang: gem. Haarlemmermeer heeft voor 2008 een bedrag verleend tbv. Maatschappelijke Opvang van ,=. Daarnaast wordt er een bedrag van ,= gesubsidieerd vanuit het regionale budget Amstelland de Meerlanden; 2. Verslavingszorg: gem. Amsterdam heeft voor 2008 een subsidie verleend aan de Brijderverslavingszorg van ,=, voorts heeft Haarlemmermeer voor 2008 een subsidie verleend aan de Brijderverslavingszorg van ,= voor preventieve activiteiten gericht op jongeren. 3. OGGZ: In de Amstelland de Meerlanden (AM) regio bestaat al jarenlang een hechte samenwerking op het gebied van de OGGZ. Voor deze samenwerking heeft Amsterdam in 2007 in totaal ,= overgeheveld vanuit de OGGZ middelen naar een regionaal budget dat beheerd wordt door de gem. Amstelveen. Hieruit worden een aantal regionale activiteiten gefmancierd. De portefeuillehouders uit de AM regio hebben besloten om dit regiobudget ook in 2008 voort te zetten om regionale activiteiten te

9 subsidiëren. Gedurende 2008 zal bekeken worden hoe deze samenwerking zal worden voortgezet. Het aandeel voor 2008 voor Haarlemmermeer bedraagt ,=. 4. Vrouwenopvang: Op het gebied van Huiselijk Geweld heeft gem. Amsterdam ,= bijgedragen aan activiteiten voor Haarlemmermeer tbv. het steunpunt en de fiontoffice (vrouwenopvang). Verder heeft Haarlemmermeer een subsidie van ,= betaald voor het steunpunt huiselijk geweld. Gem. Haarlemmermeer financiert de prestaties op het gebied van Maatschappelijke Opvang, Verslavingsbeleid, OGGZ en Vrouwenopvang in 2008 geheel uit bovengenoemde Rijksmiddelen. Bovenstaande verplichtingen hebben wij in bijgaande format weergegeven. Kanttekeningen De overkomst van gem. Haarlemmermeer is ingegaan per 1 januari 2008 en de daarbij behorende middelen komen via de BDU-uitkering Groot Stedenbeleid-3. Wij gaan ervan uit, dat deze middelen voor het jaar 2009 geen wijziging ondergaan. Niettemin zullen wij in de nota MONB-OGGZ 2009 opnieuw de subsidies voor Haarlemmermeer vaststellen. Voorts komen wij in een separate nota terug hoe de samenwerking tussen Haarlemmermeer en Haarlem vormgegeven kan worden. Hierbij wordt tevens vastgelegd hoe de geleverde prestaties vanuit gem. Haarlemmermeer in de jaren met gem. Amsterdam vastgesteld zullen worden, daar de gem. Haarlem over voornoemde periode geen risico overneemt met betrekking tot niet gerealiseerde prestaties in het kader van het Groot-Stedenbeleid- 3. Uitvoering Wij zullen met de gem. Amsterdam in overleg treden over de over te nemen prestaties in het kader van het Groot Stedenbeleid -3 en de wijze van afkekenen in Voorts bestempelen wij het jaar 2008 als een overgangsjaar en zullen dit gebruiken voor vormgeving van de samenwerking tussen gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem. Zo zal er gedurende 2008 bekeken worden hoe Haarlemmermeer zich kan aansluiten bij de regionale aanpak Maatschappelijke Opvang Kennemerland (Regionaal Kompas). Ook zullen afspraken gemaakt worden over samenwerking tussen het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) voor de regio Amstelland en de Meerlanden en het ASHG Kennemerland.

10 Bijlagen Format A: toekenning subsidies 2008 door gem. Haarlemmermeer; Format B: begrotingswijziging 2008; Format C: overzicht overkomst gelden vanuit het Rijk Het college van burgemeester en wethouders

11 ~umanitas />onder Dak College van B&W Gemeente Haarlemmermeer - t.a.v. mevr. G. Hermans Raadhuisplein TZ Hoofddorp referentie bcd\gemhmeer\ onderwerp verzoek bljstellen begroting datum 20 maart 2008 behandeld door Bert Deliën Geacht College, Hierbij dien ik ten behoeve van het project Maatschappelijke Opvang Haarlemmermeer een verzoek in ter bijstelling van de begroting. Het project Maatschappelijke Opvang aan de Hoofdweg 606 te Hoofddorp functioneert inmiddels ruim een half jaar. Aanvankelijk kon slechts een deel van de wooneenheden in de voorziening gebruikt worden maar sinds half november 2007 zijn alle woon-eenheden in gebruik en ontstaat er zelfs een wachtlijst. In dit opzicht kan gesteld worden dat het project in een noodzaak voorziet. Graag verwijs ik u naar het Jaardocument 2007 waarin Humanitas Onder Dak Twente (H0DT)verantwoording aflegt zowel inhoudelijk als financieel. In dit schrijven beperk ik me tot het verzoek ter bijstelling van de begroting voor genoemd project waarbij de berekeningen gemaakt zijn op basis van loon- en prijspeil Aanleiding voor dit verzoek vormen een aantal ontwikkelingen die zich binnen het project hebben voltrokken. 1. Zoals genoemd functioneert het project inmiddels ruim een half jaar. Per 18 juni 2007 is de locatiemanager in dienst getreden en per 1 juli 2007 de overige teamleden. De eerste bewoners werden per 15 juli 2007 geplaatst en tot 16 november 2007 kon het project slechts beschikken over de onderste verdieping van het complex. Per 16 november 2007 worden alle wooneenheden gebruikt. Zowel het slechts ten dele kunnen gebruiken van het aantal wooneenheden in 2007 alsook het feit dat het project gestart is vanaf 1 juli 2007 heeft gevolgen gehad voor de te genereren cliëntgelden deze waren minder dan begroot. Ook konden over een kortere periode en over minder cliënten, AWBZ inkomsten gegenereerd worden. 2. Gezien het feit dat het een nieuw project betrof en het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg) nog geen ervaring met dit project had opgedaan, heeft HODT zich richting het CIZ extra in moeten spannen om goede indicaties te verkrijgen voor in de wooneenheden wonende bewoners. Deze indicaties zijn een voorwaarde voor zorg vanuit de AWBZ. Er werden over 2007 indicaties afgewezen en qua omvang zeer beperkt afgegeven maar inmiddels worden er meer en zwaardere indicaties afgegeven. Ook in 2008 zal HODT extra inspanning hierop moeten blijven leveren. 3. De problematiek van de geplaatste bewoners was lichter dan aanvankelijk aangenomen. Vanuit de sociale dienst werden cliënten aangeboden waarbij sprake was van een 'lichte' problematiek. Deze problematiek gaf geen toegang Postbus BC Hengelo T (074) F (074) Bezoekadres: Bevrijderslaantje KT Hengelo Bank: SNS 91 S KvK: info@humod.nl

12 pagina 2 van 3 onderwerp verzoek blfstellen begroting datum 20 maart 2008 tot de AWBZ zorg omdat geen indicatie werd afgegeven door het CIZ. Inmiddels worden ook 'zwaardere' cliënten aangeboden. 4. Het feit dat bewoners bij aanvang gekenmerkt werden door een 'lichtere' problematiek maakte dat er een groter personeelsverloop ontstond dan verwacht. Medewerkers waren aangetrokken vanuit 'zwaardere' achtergronden en met meer competenties m.n. op het gebied van psychiatrische begeleiding. Deze medewerkers zochten in het werken met deze doelgroep ook een zekere uitdaging. Deze uitdaging werd minder bewaarheid. Gecombineerd met een voor werknemers ontspannen arbeidsmarkt, is een groot personeelsverloop binnen het project verklaarbaar. 5. Bij deze 'lichtere' problematiek kunnen ook andere competenties gevraagd worden van medewerkers en kunnen zelfs andere afwegingen t.a.v. de personele bezetting worden gemaakt. Vooralsnog lijkt het HODT niet verstandig om in te boeten op de gegarandeerde 24 uurs aanwezigheid in het project. Dit zou in de toekomst wellicht wel een optie zijn maar het lijkt HODT verstandig om een dergelijk besluit in gezamenlijkheid met alle betrokkenen te nemen hierbij zal dan ook de cliëntpopulatie qua zwaarte problematiek betrokken moeten worden. Wel heeft HODT andere competenties bij nieuwe medewerkers gevraagd waardoor lagere loonkosten onder begeleidend personeel zichtbaar zullen worden. 6. De personele bezetting 's nachts wordt vanaf de start van het project verzorgd door Zone3. Conform het bestek heeft HODT getracht de kosten van deze externe partij binnen de kosten van het bestek te brengen. Zoals reeds in het voortraject door HODT werd aangegeven, is inderdaad gebleken dat de kosten van een externe partij (welke dan ook) hoger liggen dan in het bestek opgenomen. Ook het zelf in dienst nemen van medewerkers voor deze functie van nachtwaker is geen optie omdat de kosten eveneens boven het bestek zouden uitkomen. Binnen de eigen CAO is HODT immers verplicht 2 mensen per nachtdienst te laten functioneren in plaats van de huidige situatie met Zone3 (1 personeelslid in de nachtdienst). Zoals reeds onder punt S beschreven heeft HODT er niet voor gekozen om de nachtwaker af te schaffen. Resumerend Bovenstaande ontwikkelingen overziend is het begrijpelijk dat de opbrengsten vanuit de AWBZ tegen zijn gevallen. Een kleine 1500 is in het boekjaar 2007 gegenereerd. Inmiddels zien we in het jaar 2008 zowel het aantal indicaties alsook de omvang van de indicaties toenemen. Wanneer hierbij betrokken wordt dat HOD over 2008 dezelfde productieafspraak met het Zorgkantoor Amstelland/Meerlanden heeft kunnen maken, dan is het aannemelijk dat in 2008 meer AWBZ inkomsten gegenereerd kunnen worden. De productieafspraak ligt op hetzelfde niveau als 2007 (E ). Dit is opmerkelijk te noemen omdat normaal gesproken het Zorgkantoor de realisatie over het afgelopen boekjaar als uitgangspunt neemt voor de productieafspraak

13 pagina 3 van 3 ondenverp verzoek bijstellen begroting datum 20 maart 2008 voor het komende boekjaar. Het Zorgkantoor Amstelland/Meerlanden toont zich zeer coöperatief. Ook de opbrengsten vanuit de eigen bijdrage van cliënten liggen lager dan verwacht. Verder zijn de kosten van de nachtwaker op jaarbasis hoger dan in het bestek opgenomen. Al met al kan gesteld worden dat het project de nodige aanloopproblemen heeft gekend die zeker ook zijn weerslag hebben gehad op het financiële resultaat over het boekjaar Dit boekjaar is afgesloten met een tekort van ruim t De verwachting is dat in het jaar 2008 meer AWBZ inkomsten en meer eigen bijdrage van bewoners gegenereerd kunnen worden. De begeleidingskosten zullen hierdoor gedekt zijn. Ook alle overige kosten van het project blijven binnen het bestek. Echter de kosten van de functie nachtwaker zullen boven het bestek blijven uitkomen. Hierbij dien ik dan ook het verzoek in de begroting met terugwerkende kracht tot startdatum project aan te passen met f: op jaarbasis. In afwachting van uw antwoord, verblijf ik, SJ~~J 6 7s met vriendelijke g L.

14 ,?.>.,?, i- 'Z financiën Page 1 of 2 Hermans, Guzelien Onderwerp: FW: financiën. ~~.~~~~~.~~~.~~~~~~~~~~~~~~~,.~,~,~,,~,,,,,~,,,,,,,,., >,,,,,.,,.,...,,.,.,...,,.,.,., Van: Ruud Rijerkerk [mailto:r.rijerkerk@humod.nl] Verzonden: maandag 12 januari :53 Aan: Hermans, Guzelien CC: Bert Delien; Marcel Michels Onderwerp: RE: financiën.,.,.,.,.,.,.,,.,*,.,.,.,.,.,.,.,,.,,.,.,,.,.,.,...,...,,.,.,.,., >,.,.,.,~~,.,.,.,.,., Beste Guzelien, Laat ook ik me eerst aansluiten om je bij deze alle goeds toe te wensen voor Met betrekking tot de fmanciën het volgende. Op basis van de (bij mij) laatst bekende cijfers zullen de AWBZ inkomsten voor 2008 lager uitvallen dan begroot en zullen naar verwachting circa bedragen. Dit is afgerond zo'n lager dan waar in de oorspronkelijke begroting van uit was gegaan. Op basis van de laatste cijfers die uiteraard nog niet definitief zijn, is er een negatief exploitatieresultaat geprognosticeerd over 2008 van circa Hierin is uiteraard nog geen rekening gehouden met de mogelijke toekenning van de aanvraag van de kosten van de nachtwaker ad op jaarbasis. Na een eventuele toekenning van deze structurele meerkosten kosten resteert er over 2008 vermoedelijk dus nog een exploitatietekort van tussen de en hetgeen o.a. terug te voeren is op de lagere AWBZ inkomsten. Dat het resterende tekort lager is dan de "gemiste" AWBZ inkomsten is onder andere te wijtenldanken aan het feit dat in het boekjaar 2008 kleine verschuivingen zijn waar te nemen tussen de diverse begrotingsposten en dat sommige kosten iets lager uit zullen vallen dan begroot (uiteraard exclusief de kosten van de nachtwaker). Richting 2009 is het, gelet op de doorgevoerde wijzigingen binnen de AWBZ, moeilijk te voorspellen hoe e.e.a. uit zal gaan pakken. Vooralsnog gaan we uit van gelijkblijvende dan wel iets hogere AWBZ inkomsten dan in 2008, mede op basis van signalen van toenemende problematiek bij cliënten. Hierbij dient wel opgemerkt te worden, dat we nog geen ervaring hebben met de nieuwe indicatiestelling door het CIZ als gevolg van de doorgevoerde wijzigingen in de AWBZ. Gerelateerd aan de oorspronkelijke begroting zou dit dus betekenen dat we voor 2009 een tekort zouden hebben op de AWBZ inkomsten van circa en nog een tekort m.b.t. de nachtwaker van Daarnaast geldt, dat de salariskosten als gevolg van een nieuwe CAO volgend jaar met zo'n 5?4 % zullen stijgen. Ten opzichte van de oorspronkelijke begroting, die is opgesteld op basis van loon- en prijspeil 2006, zullen de salariskosten in 2009 met zo'n 10% zijn gestegen. Ook m.b.t. de overige kosten (denk bijvoorbeeld aan energie-lasten) zijn aanzienlijke prijsstijgingen doorgevoerd. Ik hoop dat ik je vragen hiermee voldoende heb beantwoord en hoop tevens op een positieve beslissing van jullie kant m.b.t. de toekenning van de benodigde financiering. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je uiteraard even contact opnemen. Ik ben morgenochtend (=dinsdag) vanaf circa 10: 15

15 financiën Page 2 of 2 telefonisch te bereiken op onderstaand nummer en ik zal ook de mail rond die tijd nog even checken. Met vriendelijke groeten, Ruud Rijerkerk, Manager bedrijfsbureau Tel : r.ri!erkerk@humod.nl

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004.

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. Nr. : 04.0076. Dnst. : C&E Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. 2004. Per 1 januari 2004 zijn de wachtlijstmiddelen waarop stichting De Binnenvest

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Convenant dak- en thuislozen Schiphol. Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Theo Weterings

Nota van B&W. onderwerp Convenant dak- en thuislozen Schiphol. Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Theo Weterings 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Convenant dak- en thuislozen Schiphol Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Theo Weterings Collegevergadering 28 april 2015 inlichtingen Jan Willem de Zeeuw

Nadere informatie

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen.

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen. AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 169839 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Aanvraag subsidie zorginfrastructuurmiddelen Besluit: De subsidieaanvragen voor

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen

Raadsstuk. Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen Raadsstuk Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen Nummer 2019/90774 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 2.2 Voorzieningen Jeugd Afdeling JOS

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario.

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 3 december 2008 / 196/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 1 december 2008 Onderwerp Plan van aanpak EKD Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn /

Nadere informatie

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Nota van B&W onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Portefeuilehouders drs. Theo Weterings, Marjolein

Nadere informatie

Onderwerp Aanhuur Vondelweg 997 (gebouw Velserpoort) ten behoeve van maatschappelijke opvang dak- en thuislozen

Onderwerp Aanhuur Vondelweg 997 (gebouw Velserpoort) ten behoeve van maatschappelijke opvang dak- en thuislozen Collegebesluit Onderwerp Aanhuur Vondelweg 997 (gebouw Velserpoort) ten behoeve van maatschappelijke opvang dak- en Nummer 2017/163980 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 2.2 Opvang en

Nadere informatie

Registratienr.: BP

Registratienr.: BP Registratienr.: BP16.00160 Openbaar Onderwerp Dienstenpakket 2016 en (gewijzigde) subsidie 2016 ContourdeTwern Samenvatting De gemeente Boxtel heeft verschillende diensten op het gebied van hulpverlening,

Nadere informatie

Aan de commissie Inwonerszaken

Aan de commissie Inwonerszaken Vergaderdatum 29 augustus 2007 Made, 14 mei 2007 Agendapunt Aan de commissie Inwonerszaken Onderwerp Leesstuk indicatie en levering Hulp bij het huishouden Voorstel Financiële paragraaf Ter kennísname:

Nadere informatie

Het geheel van koerswijzigingen zoals genoemd in de Reactienota is verwerkt in bijgevoegde nota: Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014.

Het geheel van koerswijzigingen zoals genoemd in de Reactienota is verwerkt in bijgevoegde nota: Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014 Raadsvergadering : 18 november 2009 Politieke markt d.d.: 11 november 2009 Agendapunt : Portef.houder : Wethouder De Jager Voorstelnummer

Nadere informatie

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer gemsente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondenverp Verlenging contracten hulp hij het huishouden (HBH) Portefeulllehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 28 oktober 2008 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven Registratienummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : Ondersteunende begeleiding op grondslag psychosociaal en de pakketmaatregel AWBZ. Onderwerp

RAADSVOORSTEL. : Ondersteunende begeleiding op grondslag psychosociaal en de pakketmaatregel AWBZ. Onderwerp RAADSVOORSTEL Onderwerp : Ondersteunende begeleiding op grondslag psychosociaal en de pakketmaatregel AWBZ Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: 18 november 2009 Agendapunt : 11 Portef.houder

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/16502

Raadsvoorstel 2005/16502 Raadsvoorstel 2005/16502 Plan van aanpak Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeente Portefeuillehouder M. Steffens-van de Water/ H. Tuning Steller J. Sinke Collegevergadering 21 juni 2005 Raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Stelselwijziging leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/367273) CS/CC Collegebesluit 1. Kennis te nemen van het eindrapport

Nadere informatie

Raadsvoorstel Overheveling DU VO brede aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling (incl. begrotingswijziging)

Raadsvoorstel Overheveling DU VO brede aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling (incl. begrotingswijziging) Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Overheveling DU VO brede aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling (incl. begrotingswijziging) Van: Het college van B&W van 2 juli 2013

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Verdeelvoorstel voormalige AWBZ-middelen OB-a psychosociaal Portefeuille H. van der Molen Auteur Mevr. J.G.M. van Assema Telefoon 5115040 E-mail: avanassema@haarlem.nl

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Prestatieplan 2009 Vrouwenopvang Oplegvel Collegebesluit Portefeuille H. van der Molen Auteur Mevr. E.M. van der Kooij - Stut Telefoon 5115509 E-mail: emvanderkooij@haarlem.nl STZ/WWGZ Reg.nr.

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 29 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700697 Lbr: 17/054 Telefoon (070) 373 8421 Bijlage(n) - Onderwerp Regeling zorginfrastructuur Samenvatting De

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp 24-uurs crisisinterventie en casemanagement t.b.v. Wet Tijdelijk Huisverbod Portefeuille H. van der Molen Auteur Lizzy van der Kooij Telefoon 5115509 E-mail: emvanderkooij@haarlem.nl

Nadere informatie

Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7

Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7 Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7 Status: Opinierend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar L.W. Top, 0595-447716 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. ) L.W. Top Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Suzanne Bruns Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV.

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV. VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 14 juni 2011 Datum B&W besluit 26 april 2011 Portefeuillehouder B. Manders Behandelend ambtenaar C. van Hoorn Onderwerp:

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg 105/2003 Registratienummer 3.1327 Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, 2230 Programma openbare gezondheidszorg Portefeuillehouder G.J.M. van Rumund Onderwerp van het voorstel financiering jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar Besluitvormend

Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 30 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00527 Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In december 2014

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. M. Hamstra Telefoon 5114426 E-mail: mhamstra@haarlem.nl PD/SZW Reg.nr. 2007/132142 Bijlagen

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

B en W voorstel 14INT Inzet budget pakketmaatregel AWBZ

B en W voorstel 14INT Inzet budget pakketmaatregel AWBZ B en W voorstel 14INT00470 Onderwerp Inzet budget pakketmaatregel AWBZ Samenvatting voorstel In 2009 is de pakketmaatregel AWBZ ingegaan. Deze bezuinigingsmaatregel hield ondermeer in dat mensen met psychosociale

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder Mw. C. Kreuk-Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (Programma 2) Onderwerp 2 e begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Regionaal beleids- en afsprakenkader Wmo 2015 Afdelingshoofd : Bremmers, P.H.M. Auteur : Bankers, J. Datum vergadering : 08 december 2014

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Europese subsidies (EIF), voor het Taalplein in Haarlem Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. VG Nelom Telefoon 0235114209 E-mail: vgnelom@haarlem.nl SZW/Beleid Reg.nr.

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 12 december 2016 onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) (21.20-22.30 uur) portefeuillehouder Nelleke Vedelaar informant Bruns, Suzanne (405) afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT Dordrecht Aan Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT Begrotingsprogramma Sociale Infrastructuur en -thema maatschappelijke voorzieningen Betreft ontregelde huishoudens / gezinnen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen tarieven Meertaxi

Raadsvoorstel Vaststellen tarieven Meertaxi gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel20071176194 Vaststellen tarieven Meertaxi Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn en H. Tuning Steiler G.J. Beijer Collegevergadering 30 oktober 2007 Raadsvergadering

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein Raadsstuk Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/271414 1. Inleiding Het transitieproces sociaal domein De raad heeft vanaf 2012 de kaders voor de transitie van

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen. M. Steffens-van de Water. J.T.M. Aalbers ( )

Nota van B&W. onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen. M. Steffens-van de Water. J.T.M. Aalbers ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen M. Steffens-van de Water J.T.M. Aalbers (023 567 6680) Registratienummer

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Stichting Kontext prestatieplan bureau ouderenadviseurs 2009 Portefeuille H. van der Molen Auteur Mevr. M.A.I. Korthouwer Telefoon 5113610 E-mail: mkorthouwer@haarlem.nl

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 No. 11858-1 Emmeloord, 31 juli 2012. Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 Voorgenomen besluit De verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 29 mei 2018 Zaaknummer: 471970 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT Rita Stekelenburg BP Otten. Effecten veranderingen AWBZ Zorg voor de mens

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT Rita Stekelenburg BP Otten. Effecten veranderingen AWBZ Zorg voor de mens SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT REGISTRATIENR. BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORTEFEUILLEHOUDER 299791 Rita Stekelenburg BP Otten ONDERWERP Effecten veranderingen AWBZ AGENDANUMMER D1 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/054 Regeling zorginfrastructuur Datum: vrijdag 29 september 2017 14:51:46 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur 29 september

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0729 B.18.0729 Landgraaf, 19 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze Begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 GR WOZL PROGRAMMA

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: Het beleid in het kader van sociaal medische indicatie in relatie tot de Wet kinderopvang. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Bijlage 4. Financieel Overzicht Sociaal Domein

Bijlage 4. Financieel Overzicht Sociaal Domein Bijlage 4 Financieel Overzicht Sociaal Domein In dit hoofdstuk treft u de financiële gegevens over het jaar 2016 aan voor wat betreft de sociaal domein taken waar we als gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Fijnaart, 12 september 2005 t.a.v. Raadsgriffie. Ons kenmerk: pvda2005_196 Postbus AA ZEVENBERGEN Betreft: Initiatiefvoorstel

Fijnaart, 12 september 2005 t.a.v. Raadsgriffie. Ons kenmerk: pvda2005_196 Postbus AA ZEVENBERGEN Betreft: Initiatiefvoorstel Moerdijk Telefoon (0168) 46 20 71 Fax (0168) 46 20 71 Specht 30 moerdijk@pvda.nl 4793 HN Fijnaart www.moerdijk.pvda.nl Gemeente Moerdijk Fijnaart, 12 september 2005 t.a.v. Raadsgriffie Ons kenmerk: pvda2005_196

Nadere informatie

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling BOS-Impuls 2005&2006. Bestuurlijke context

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling BOS-Impuls 2005&2006. Bestuurlijke context Onderwerp Vaststelling BOS-Impuls 2005&2006 B & W-nota Portefeuille M. Divendal Auteur M.C. Struis Telefoon 5115710 E-mail: mcstruis@haarlem.nl STZ Reg.nr. JOS/2008/21405 Te kopiëren: A B & W-vergadering

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis Datum Agendapunt Documentnummer R05S002 Onderwerp Opvang en begeleiding van slachtoffers Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Het realiseren van een regionale voorziening voor de opvang en begeleiding

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Nijmegen

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis)

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000437 Dronten, 7 april 2015 Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen

Nadere informatie

GGD Drenthe} College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden

GGD Drenthe} College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden GGD Drenthe} Bezoekadres Mien Ruysweg 1 9408 KA Assen Postadres Postbus 144 9400 AC Assen College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden O 0592-30 63

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019 Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van Ravenhorst Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019 Onderwerp: Regionaal plan beschermd wonen en maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 1 februari 2018

Raadsbesluit Raadsvergadering: 1 februari 2018 ONDERWERP Budgetsubsidie Zorgbalans 2018 t/m 2020 SAMENVATTING Geadviseerd wordt de raad voor te stellen middelen beschikbaar te stellen, opdat het college kan overgaan tot de verstrekking van een budgetsubsidie

Nadere informatie

Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 9630

Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 9630 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 21 november 2007 / 239/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Berging archieven Gelders Archief/Digitalisering film- en videocollectie

Nadere informatie

- AM regio budget: 249,620 - Gemeente Haarlemmermeer (exploitatie MO): Brijder verslavingszorg Totaal

- AM regio budget: 249,620 - Gemeente Haarlemmermeer (exploitatie MO): Brijder verslavingszorg Totaal Nota van B&W Onderwerp subsidies 2009 voor de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 17 november 2009 Inlichtingen Guzelien Hermans (023-5676797)

Nadere informatie

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur Algemeen Onderwerp Regionale beleidsnotitie bij beleidsplan Bescherming en Opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten Eenheid Sturing E-mail sociaaldomein@regiogv.nl Kenmerk 17.0002772

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen.

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen. Rv. nr.: RAADSVOORSTEL B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Actualisering algemene uitkering 2015 o.b.v. september- en decembercirculaire 2014.

Nadere informatie

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D44 (met bijlagen) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT

NIEUWSBRIEF. Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT NIEUWSBRIEF Integrale Jeugdgezondheidszorg Regio WEST BRABANT Inleiding: Op 1 januari 2003 krijgen gemeenten de regie over de totale preventieve Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor kinderen tot 19 jaar. Naast

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

M. van Leeuwen /

M. van Leeuwen / steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.4 M. van Leeuwen 0402083584 Maarten.van.Leeuwen@Valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 110987/729701 22 02 2018 portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Raadsvoorstel *Z03CD89FFA8* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35503 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Inleiding Beverwijk neemt samen met de gemeenten van de RMC (Regionaal

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Nr Houten, 6 november Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode

Nr Houten, 6 november Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode Nr. 2007-076 Houten, 6 november 2007 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode 2008-2012. Beslispunten: 1. Te besluiten de werking van het

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Beleid Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) 2013 en 2014 Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl SZ/JOS Reg.nr.2012/486546

Nadere informatie

Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg BESLUITEN

Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten.

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten. RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.: 1 17-09-2013 13.09.07 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE BURGERS d.d. 26-8-2013 AGENDANUMMER:8 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/691480 Documentnummer: 1894/2015/693843 Besluitnummer: 47 9.1 Onderwerp: Stichting Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Publicatiedatum: 24 oktober 2017 Inleiding CZ zorgkantoor

Nadere informatie

Nota van B&W. Urgentieregeling woningzoekenden

Nota van B&W. Urgentieregeling woningzoekenden Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder J.J. Nobel, mr. A.Th.H. van Dijk Collegevergadering 13 december 2011 Inlichtingen J. Vijfhuizen (023 567 61 74) Registratienummer 2011.0047140 Samenvatting Per

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp tarief schoon huis 2018 1- Notagegevens Notanummer 2019-000169 Datum 23-01-2019 Programma: 08 Meedoen Portefeuillehouder Weth. Grijsen Team DEV-BLD 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

Inkoopbesluit specialistische jeugdhulp regio Noordoost Brabant

Inkoopbesluit specialistische jeugdhulp regio Noordoost Brabant mle Ja b b n.v.t. N ee Ja b I SO.00005350bbsl vso.00005350e Registratienr.: openbaar Ja Onderwerp Inkoopbesluit specialistische jeugdhulp 2017-2020 regio Noordoost Brabant Samenvatting In de Centrumregeling

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W Smallingerland week 33-2012. Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 9 augustus 2012. Ont. 1. 489601 Duurzame evenementen

Besluitenlijst B&W Smallingerland week 33-2012. Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 9 augustus 2012. Ont. 1. 489601 Duurzame evenementen enlijst B&W Smallingerland week 33-2012 Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp 9 augustus 2012 Ont. 1. 489601 Duurzame evenementen In de nota Duurzame Ontwikkeling is vastgesteld dat wij evenementen gaan uitvoeren

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 349007 zienswijze concept begroting 203 Atlant Groep Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 4 september 202 Datum vergadering: dinsdag 6 november 202

Nadere informatie