Rapportage Ondernemersenquête Lichtenvoorde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage Ondernemersenquête Lichtenvoorde"

Transcriptie

1 Rapportage Ondernemersenquête Lichtenvoorde Centrumcommissie December 2015

2 1 Inleiding Op initiatief van de centrumcommissie is er een enquête gehouden onder de centrumondernemers van Lichtenvoorde. Het doel van de enquête is een scherper inzicht te krijgen in de kansen en bedreigingen die de centrumondernemers zien voor het economisch functioneren van het centrum. In de rapportage wordt een samenvatting gegeven van de resultaten en afgesloten met conclusies en aanbevelingen. 2 Opzet van de enquête Er zijn 115 centrumondernemers uitgenodigd om de enquête in te vullen en 60 ondernemers hebben de enquête volledig ingevuld. Met 52% deelname is dit een zeer hoge respons. In de enquête zijn zowel vragen opgenomen op het niveau van de individuele onderneming als op het functioneren van het centrum als geheel. 3 Resultaten De resultaten uit de enquête zijn samengevat en hieronder thematisch gerapporteerd. Huurprijzen In de enquête wordt te hoge huren voor de winkelpanden het meest genoemd als pijnpunt. Van de geënquêteerden geeft 75% aan een bedrijfspand te huren. Verkeer Verkeersmaatregelen zijn diverse keren genoemd in de enquête. Hierbij worden verschillende zaken genoemd, sommige heel specifiek op straatniveau, andere hebben de bereikbaarheid van de dorpskern in het algemeen. Daarnaast gaat het om parkeren en overlastgevend verkeer. De volgende suggesties/opmerkingen komen uit de enquête: Bereikbaarheid: Slechte verkeersdoorstroming in het centrum. Verkeer leiden van Driehoek naar Koemstraat. Autovrijgebied verkleinen, waardoor klanten dichter bij de winkels kunnen komen. Verkeersdoorstroming door het centrum weer mogelijk maken, Molendijk- Dijkstraat en Rentenierstraat-Hagenstraat. Openstellen van de Besselinkstraat in twee richtingen. Slechte bereikbaarheid bij evenementen. Overlast: Vrachtverkeer in het centrum. (Brom)fietsenverbod in het centrum. Fietspaden in het winkelgebied opheffen. Straatniveau: Opheffen van eenrichtingsverkeer Rapenburgsestraat/Broekboomstraat. Slechte bereikbaarheid Korte Rapenburgsestraat. Parkeren: Opheffen blauwe parkeerzones, zijn nutteloos. Meer parkeervoorzieningen in het centrum. Vrij parkeren behouden is belangrijk.

3 Sfeer Voor het verbeteren van de sfeer in het centrum zijn diverse maatregelen genoemd: het zorgen voor meer groen in het centrum, aanpassen van het straatbeeld en het toepassen van mooiere (gezamenlijke) verlichting en muziek in de straten. Ook het schoon houden van het centrum en het vullen van leegstaande panden zijn genoemd als maatregel om de sfeer te versterken en om te komen tot een beter vestigingsklimaat. Evenementen De geënquêteerden geven aan dat er in Lichtenvoorde (nog) meer te beleven moet zijn. Gevraagd naar de invloed van evenementen op de omzet geeft dit een gevarieerd beeld. Van de geïnterviewde zegt 60% geen positief omzeteffect te zien van de georganiseerde evenementen, 13 % haalt hier wel meer omzet uit en 11% geeft aan dat dit afhankelijk is van het soort evenement. Overigens zegt 12% van de ondernemers er geen positieve omzet uit te halen, maar evenementen wel belangrijk te vinden voor de profilering van Lichtenvoorde. Compact centrum Het compact maken van het centrum is een aantal keren genoemd in de enquête, net als het afwaarderen van de winkelfunctie buiten het directe centrum. Bijvoorbeeld voor de omgeving Dijkstraat in combinatie met het verplaatsen van de zittende winkels naar het centrum. Een ander punt is het als één geheel vormgeven van het gebied tussen de Aldi en de Markt. Diversiteit winkelbestand Op de vraag welke winkels het centrum mist staan schoenwinkels met stip op 1 (22 x genoemd), op 2 staat de (chiquere) herenmodezaak (7x) en op 3 grote winkelketens (4x). Verder zijn ook nog vele andere suggesties gedaan waaronder: repair-store, kleermaker, speciaalzaken (vis-, kaas-, groente-, notenboer), sushibar, boekenzaak, babywinkel, kleine onderdelen winkel, gadgetwinkel, sportzaak en woonwinkels. Kortom de binnenstadondernemers zien een heel scala aan gewenste aanvullingen en mogelijkheden. Als voorziening is alleen een museum genoemd. Ongeveer een kwart van de geënquêteerde heeft een webshop, waarvan 24% hier geen omzet mee haalt en 76% een omzet van tussen de 1 25%. Ondernemersdynamiek Bijna 77 % van de geënquêteerden geeft aan geen plannen voor uitbreiding en/of verplaatsing te hebben binnen nu en vijf jaar. De rest wel, waarvan 15% binnen het centrum en 5% elders binnen Lichtenvoorde. Slechts 3% zegt te willen verhuizen naar een andere plek binnen de gemeente Oost Gelre of zelfs buiten de gemeentegrenzen. Slechts drie van de geënquêteerden geven aan te willen stoppen in de periode 2015 t/m 2018, 13 ondernemers willen stoppen in de periode , de rest (44 ondernemers) heeft geen plannen de komende 10 jaar te stoppen. Als het om bedrijfopvolging gaat geeft 20% aan een opvolger te hebben, de rest heeft geen opvolger of geeft aan hier nog geen zicht op te hebben of filiaalhouder te zijn. In totaal willen 12 bedrijven uit de enquête (= 13%) uitbreiden of verplaatsen binnen nu en vijf jaar, waarvan twee bedrijven aangeven te willen verplaatsen naar een plek buiten Lichtenvoorde.

4 Marketing De ondernemers geven aan dat het overgrote deel van de omzet afkomstig is van bestedingen van inwoners uit Lichtenvoorde. Behalve bestedingen van inwoners van de kern Lichtenvoorde (primair verzorgingsgebied) ontvangen dagelijkse winkels ook bestedingen van inwoners van buiten het primaire verzorgingsgebied. Dit aandeel binnen de totale omzet lijkt relatief klein in Lichtenvoorde. In de enquête wordt meerdere keren aangegeven dat de samenwerking in het centrum beter kan en er worden diverse suggesties gedaan om de koopkrachttoevloeiing te vergroten: Betere marketing van Lichtenvoorde uit een gezamenlijke pot waaraan iedereen meebetaald Marketingbudget omhoog Opstellen van een PR-plan Inspelen op toerisme Lichtenvoorde als plaats op de kaart zetten Inzet sociale media Financiële pot en inzet sociale media Regionale reclamecampagnes Goede vorm van openbare communicatie Thema s voor Lichtenvoorde uitvergroten, bijvoorbeeld aansluiten bij het verleden door Lichtenvoorde te promoten als leerstad. Invoeren van centrummanagement Gezamenlijke acties (ook een lokale internetwinkel!) Koopzondagen 4 Conclusies en Aanbevelingen Huurprijzen In de enquête wordt de hoogte van de huur veelvuldig aangegeven als pijnpunt. In de enquête geeft 75% aan een bedrijfspand te huren en 43% een dalende omzet te hebben gehad. Bij een dalende omzet drukt een vaste huurprijs relatief steeds harder op het bedrijfsresultaat. De enquête geeft echter geen inzicht in de m2 prijs, de lengte van het huurcontract, hoe oud het huurcontract is. Ook is niet duidelijk of ondernemers pro-forma hun huur hebben op gezegd of in onderhandeling zijn met de pand eigenaar over de huurprijs of omzet-gerelateerde huur. Specifiek vervolgonderzoek kan nuttig zijn om meer inzicht te krijgen in de huurbeleving van de gevestigde ondernemers en het huurprijzenbeleid van de pandeigenaren. Er is nu geen actueel overzicht voor handen van het commerciële vastgoed in het centrum voor gemeente, ondernemers en het centrummanagement. Stimuleren ondernemerschap Een nauwere samenwerking tussen pandeigenaren en ondernemers kan helpen bij het stimuleren van ondernemerschap in het centrum. Het instellen van een structureel overleg van pandeigenaren kan hier een belangrijke kwalitatieve bijdrage aan leveren.

5 Evenementen Evenementen zijn goed voor de beleving van Lichtenvoorde. Voor een groot draagvlak onder centrumondernemers is het belangrijk te zoeken naar een juiste balans in het programma. Hierbij zijn de kwaliteit van het evenement, het soort evenement, de locatie en de frequentie van het evenement belangrijke factoren. Een evenementenplein in het centrum kan overlast bij grote evenementen verminderen en de kwalitatieve mogelijkheden vergroten. Compact centrum Het compact maken van het centrum en het afwaarderen van de winkelfunctie buiten het kernwinkelgebied, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het economisch verduurzamen van het centrum. Diversiteit winkelaanbod Voor haar omvang kent het centrum van Lichtenvoorde een redelijk gevarieerd aanbod aan winkels. Toch is er een heel wensenlijstje van winkels die als versterking worden gezien en worden gemist. Welke ambitie sluit aan bij Lichtenvoorde? Voor welke zaken is er een reëel ondernemersperspectief en op welke plek? Specialistische verszaken worden vaak genoemd. Dit sluit aan op een trend die breder in Nederland zichtbaar is. Voor grote ketens, zoals Mediamarkt, is het centrum van Lichtenvoorde gezien haar regionale betekenis geen reële vestigingsplaat. Verkeer Er worden diverse verkeersmaatregelen voorgesteld en knelpunten aangegeven. in de enquête. De meeste van de genoemde knelpunten zijn bekend en kunnen alleen in samenhang met de op te stellen centrumvisie beoordeeld worden. Leegstand Leegstand is een uiting van het economisch functioneren van een winkelgebied in zijn geheel. Het bestrijden en voorkomen van leegstand kent vele aspecten en vraag om een samenhangende programmatische aanpak. Verminderen van de hoeveel m2, compacter maken van het centrum, thematiseren, invoeren van sfeerversterkende maatregelen en het versterken van het aanbod zijn onderdelen van een dergelijke aanpak. De centrumvisie voor Lichtenvoorde kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Online verkoop Bestedingen per m2 nemen niet alleen af, er vindt ook een verschuiving plaats van bestedingen naar webwinkels. Het marktaandeel van internetaankopen in de totale detailhandelsbestedingen in Nederland groeit nog steeds. Voor sommige branches ligt dit al boven de 20% (o.a. media en elektronica). Naar verwachting zal het marktaandeel van internet verder toenemen. Hoe groot het marktaandeel van internet wordt, is moeilijk te voorspellen. Beschikbare prognoses lopen sterk uiteen. Dit hangt onder meer af van technologische ontwikkelingen en de mate waarin nieuwe branches erin slagen zich aan te passen aan de online markt. Dit heeft ook gevolgen voor het functioneren van fysieke winkels in Lichtenvoorde. In de enquête geeft 76% van de centrumondernemers van Lichtenvoorde aan (nog) geen webshop te hebben. Met het oog op de toekomst is zouden de ondernemers in Lichtenvoorde hier sterker op in kunnen zetten.

6 Instellen ondernemingsfonds In de enquête wordt een betere samenwerking en de invoering van centrummanagement een aantal keren genoemd. De LOV is actief om zich als vereniging te versterken. Een volgende stap zou kunnen zijn om verder te professionaliseren het oprichten van een ondernemersfonds, waardoor iedere gebruiker gaat bijdragen aan de activiteiten ten behoeve van het versterken van het centrum. Dit sluit aan bij de regionale ontwikkeling. Steeds meer kernen besluiten om een ondernemingsfonds op te richten. Doetinchem en Zutphen hebben hier al langer geleden invulling aan gegeven. Recentelijk hebben ook Doesburg en Varsseveld hiertoe besloten. Zelhem, Hengelo, Vorden en Lochem bestuderen de mogelijkheden voor het instellen van een ondernemersfonds. Visie op het centrum De keuze voor de toekomstige functie en positie van het centrum is bepalend voor de winkelstructuur van Lichtenvoorde. Een geactualiseerde oriëntatie hierop kan meer richting geven aan de economische ontwikkeling van het centrum. Hierbij zijn de volgende vragen relevant: Wat is de toekomstig gewenste detailhandelsstructuur? Wat is hierin de haalbare functie en positie van het centrum? Wat betekent dit voor de omvang en samenstelling van het aanbod? Welke acties en/of maatregelen zijn nodig om de gewenste positie te kunnen (blijven) vervullen? Welke rol hebben verschillende partijen (gemeente, eigenaren, ondernemers, etc.) (uitvoeringsstrategie)? Hoe kan de gewenste structuur planologisch-juridisch verankerd worden in het (ruimtelijk) beleid? Hoe kunnen toekomstige initiatieven worden getoetst?

Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers)

Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers) Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers) Algemene resultaten 59 ondernemers, eigenaren en enkele professionals namens een winkelgebied hebben de ondernemersenquête volledig ingevuld. Hiervoor is gebruik

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Inleiding De gemeente Veenendaal heeft een sterk kernwinkelgebied, vier buurtwinkelcentra en twee woonboulevards. Veenendaal wil de positie van de

Nadere informatie

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen 2 COLOFON Opdrachtgever: Ondernemingsvereniging GO-Olst & Plaatselijk Belang Olst Datum: 31 augustus 2015 3 SAMENVATTING In Olst

Nadere informatie

Actualisatie Centrumvisie Rhenen

Actualisatie Centrumvisie Rhenen Actualisatie Centrumvisie Rhenen Vanavond: naar een actuele visie Visie 2009, stand 2016 Trends en middelgrote centrumgebieden Marktruimte Actualisatie van de visie In gesprek over het vervolg, hoe realiseren

Nadere informatie

Ondernemersavond 11 maart 2013

Ondernemersavond 11 maart 2013 Ondernemersavond 11 maart 2013 19.45 uur Welkom 19.50 uur Ondernemersenquête 20.15 uur korte pauze 20.30 uur Kwaliteitscatalogus stadscentrum 21.15 uur Afsluiting/hapje/drankje Ondernemersenquête - ca.

Nadere informatie

De kern van Haren. Dr. Karel Jan Alsem, Drs. Frits van Leer, Prof. Dr. Steven Brakman 5 juni Marklinq

De kern van Haren. Dr. Karel Jan Alsem, Drs. Frits van Leer, Prof. Dr. Steven Brakman 5 juni Marklinq De kern van Haren Dr. Karel Jan Alsem, Drs. Frits van Leer, Prof. Dr. Steven Brakman 5 juni 2014 Marklinq Doel Gezamenlijk komen tot een versterking van Haren Economische ontwikkeling Winkelbeleving Marketing

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Contactadres: Trip 7 5944 CS Arcen www.venlo.sp.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Het onderzoek pagina 4 Overige opmerkingen pagina 8

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee 2 trends en ontwikkelingen in de detailhandel (algemeen)! Economische stagnatie! Omzetverschuivingen van offline naar online winkels (internet winkelen)! Overcapaciteit

Nadere informatie

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015 Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert Stefan van Aarle 25 november 2015 AGENDA 19:30 uur presentatie scenario s 20:30 uur korte pauze 20:45 uur vragenronde 21:15 uur afronding Inleiding Even

Nadere informatie

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Rapportage oktober 2014 Inleiding Stichting Bi- Zone heeft begin oktober 2014 een vragenlijst uitgezet onder al haar contribuanten (alle bedrijven

Nadere informatie

Resultaten peiling 17: detailhandel

Resultaten peiling 17: detailhandel Hofpanel Resultaten peiling 17: detailhandel Maart 2013 1. Inleiding Van 10 tot en met 17 maart 2013 is er onder het Hofpanel een peiling gehouden over detailhandel. De gemeente Hof van Twente werkt aan

Nadere informatie

: Opzet detailhandels- en horecabeleid gemeente Boxtel

: Opzet detailhandels- en horecabeleid gemeente Boxtel Notitie : Opzet detailhandels- en horecabeleid gemeente Boxtel Datum : 6 januari 2014 Opdrachtgever : gemeente Boxtel Ter attentie van Projectnummer : A. van Schaaijk : 204x00523 Opgesteld door : Felix

Nadere informatie

Kernversterking door kernafbakening Leopoldsburg

Kernversterking door kernafbakening Leopoldsburg Kernversterking door kernafbakening Leopoldsburg Sterkten Schets Leopoldsburg Compactheid centrum Ruim aanbod dagelijkse goederen + hoge koopbinding Ruim aanbod horeca Verwevenheid van detailhandel en

Nadere informatie

Toekomst detailhandel Deventer

Toekomst detailhandel Deventer Toekomst detailhandel Deventer Binnenstadsavond 10 december Theo van Raaij, adviseur economie Gemeente Deventer Winnaars en verliezers Wanneer is de detailhandel kwetsbaar? Wanneer heeft de detailhandel

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen. Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen.  Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur De afdeling DAD/HBD Even voorstellen 1 www.hbd.nl Werkveld Adviseren en begeleiden van ondernemers- verenigingen bij ruimtelijke processen 9 adviseurs met eigen adviesrayon 2 www.hbd.nl Werkveld Herinrichting

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE

DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE Behorende bij raadsbesluit d.d. 21 juli 2016 Detailhandelsstructuurvisie Nederweert DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE Op basis van de constateringen en adviezen van BRO heeft het

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden. Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen

Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden. Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen Even voorstellen Adviseur retail en centrummanagement BRO Programmamanager Platform Binnenstadsmanagement

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk werkplaats winkels Visie Een compact en aantrekkelijk winkelgebied voor iedereen waar het plezierig vertoeven, werken en wonen is. Het centrumgebied nu Toenemende

Nadere informatie

Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar?

Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar? Rapport Wat vinden bezoekers van het centrum van Wassenaar? Project: 15070161 Datum: 28 oktober 2015 Inhoudsopgave 2 Inleiding 4 Conclusie en aanbevelingen 7 1: Oordeel centrum 14 2: Verbeterpunten 18

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Retailsymposium. 14 november 2017

Retailsymposium. 14 november 2017 Retailsymposium 14 november 2017 Programma 19.20 uur Introductie door gedeputeerde Hans Teunissen en Paul Berden 20.30 uur Korte pauze 1.5 jaar ervaring van de Limburgse pilotgemeenten 20.40 uur Anders

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Handelaarsenquête De Pinte. i.s.m. gemeentebestuur De Pinte, Ugent en Economische Raad voor Oost-Vlaanderen September 2018

Handelaarsenquête De Pinte. i.s.m. gemeentebestuur De Pinte, Ugent en Economische Raad voor Oost-Vlaanderen September 2018 Handelaarsenquête De Pinte i.s.m. gemeentebestuur De Pinte, Ugent en Economische Raad voor Oost-Vlaanderen September 2018 Versturen uitnodiging enquête 30/04/2018 Versturen 1ste reminder 4/05/2018 Versturen

Nadere informatie

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND Ondernemers en internetpanel over de winkelopeningstijden in Purmerend In opdracht van: Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Patty Laan

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten 16 april 2015 2012 Overview Actieprogramma Nov.: Provincie agendeert Actieprogramma LEW 2013 Mrt.: start ontwikkeling

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 Reacties uit de zaal: Een aantal mensen gaf aan dat het winkelaanbod in de Hoeksche Waard teveel van hetzelfde biedt. Echter, gezien de vergrijzing en wellicht afnemende mobiliteit van

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL Retail in beweging Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL 2016 Marc Majolée INRETAIL RETAILTRENDS Welkom in de nieuwe retailwereld! INRETAIL 2016 INRETAIL PROGNOSE ON-LINE KOPEN INRETAIL

Nadere informatie

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 OPZET.00u Korte toelichting.15u Discussie adhv 4 thema s.ruimtelijke kwaliteit/beleving.cultuur/horeca/evenementen.winkels/werken/

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/20 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt een winkelcentrum een winnaar? Case-study Zonder parkeren geen winkelomzet drs. Hans P. van Tellingen

Nadere informatie

Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016

Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016 Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016 Aanwezig: Buro Waalbrug: W. Haans en G. Perenboom. Gemeente Wijk bij Duurstede: W. Kosterman,

Nadere informatie

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Consumentenenquête Venray centrum Woonmax De Brier Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Aanpak enquête Resultaten consumentenenquête Venray 2015 2 www.seinpost.com/enquetevenray Digitaal: thuis, onderweg,

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

BELEVING CENTRUM BEILEN

BELEVING CENTRUM BEILEN Rapport BELEVING CENTRUM BEILEN Gemeente Midden-Drenthe September 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2017/180 Datum September 2017

Nadere informatie

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Even voorstellen Zaken Expert B.V. Stedelijk en economische ontwikkeling

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERNEMERSENQUÊTE PURMEREND, BEEMSTER EN WATERLAND 2013

SAMENVATTING ONDERNEMERSENQUÊTE PURMEREND, BEEMSTER EN WATERLAND 2013 SAMENVATTING ONDERNEMERSENQUÊTE PURMEREND, BEEMSTER EN WATERLAND 2013 Samenvatting Ondernemersenquête Purmerend, Beemster en Waterland 2013 Colofon In opdracht van: de gemeenten Purmerend, Beemster en

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum Raadhuisplein 5 2.2 Emmastraat 5 2.3 Verspreide bewinkeling

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

Mogelijke maatregelen, acties en instrumenten ter versterking van het handelsapparaat

Mogelijke maatregelen, acties en instrumenten ter versterking van het handelsapparaat Mogelijke maatregelen, acties en instrumenten ter versterking van het handelsapparaat Gevonden maatregelen en acties Verhogen van het aanbod in kwantitatieve zin Aantrekken nieuwe winkels Gevonden instrumenten

Nadere informatie

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht Aanleiding Binnensteden staan steeds meer in de belangstelling van bezoekers,

Nadere informatie

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Doelstelling en aanpak tot nu toe Doelen: 1- Oprichten ondernemersfonds in centrum Ommen 2- Samen werken aan sterk en

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

Beleidsplan & Actieplan. Winkelgebied Assendorp

Beleidsplan & Actieplan. Winkelgebied Assendorp Beleidsplan & Actieplan Winkelgebied Assendorp VERSIE 1.0 STATUS definitief DATUM 14 februari 2011 AUTEUR Simone Miellet Stuifzand Organisatieverbetering Rieteweg 17 8041 AJ Zwolle 038 4222 368 www.resultaatinjectie.nl

Nadere informatie

Vitaliteitsbenchmark. Centrumgebieden. Zutphen. De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden. 1 juli 2015.

Vitaliteitsbenchmark. Centrumgebieden. Zutphen. De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden. 1 juli 2015. Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden Zutphen De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden 1 juli 2015 Tim van Huffelen 2 Inhoud Aanleiding en doel De benchmark De resultaten voor Zutphen

Nadere informatie

Oosterhout, visie boodschappenstructuur. Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein

Oosterhout, visie boodschappenstructuur. Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein Oosterhout, visie boodschappenstructuur Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein Achtergrond Detailhandel sterk in beweging Opkomst e-commerce Dalende bestedingen Omvallende ketens Leegstand

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Strategisch Plan 2016-2018. Stichting Centrummanagement Zeist 21 maart 2016 [Versie voor externe partijen]

Strategisch Plan 2016-2018. Stichting Centrummanagement Zeist 21 maart 2016 [Versie voor externe partijen] Strategisch Plan 2016-2018 Stichting Centrummanagement Zeist 21 maart 2016 [Versie voor externe partijen] Samenvatting Leegstand in Zeist Centrum is door faillisement V&D en Macintosh nog verder toegenomen,

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Cross Channel Retail

Cross Channel Retail Cross Channel Retail Onderzoek naar de implicaties voor Nederlandse winkelcentra 20 juni 2014 ir. Suzanne Tol MRE Asset manager bij HB Capital Wat is cross channel retail? Theorie: bij cross channel is

Nadere informatie

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 Inleiding Op 18 december 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders conceptvisies over deelaspecten van het centrum aan raads- en burgerleden

Nadere informatie

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo Kopen op zondag in Hengelo niet heilig Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo SP afdeling Hengelo december 2010 1 Voorwoord Openingstijden

Nadere informatie

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Colofon Uitgave I&O Research Villawal 19

Nadere informatie

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn?

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 1 Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Onderzoeksvragen en opzet...4 Resultaten...5 Conclusies en aanbevelingen...9 Appendix A: tabellenboek...11

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Hoe ziet u de toekomst van Emmen Centrum? Samen aan de slag!

Hoe ziet u de toekomst van Emmen Centrum? Samen aan de slag! Hoe ziet u de toekomst van Emmen Centrum? Samen aan de slag! Stedelijke voorzieningen Trots van Emmen De basis voor de toekomst Variatie Trots van Emmen De basis voor de toekomst Openbare ruimte Trots

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen: studiedag detailhandel in uw gemeente. Bestrijden leegstand The Box

Provincie Oost-Vlaanderen: studiedag detailhandel in uw gemeente. Bestrijden leegstand The Box Provincie Oost-Vlaanderen: studiedag detailhandel in uw gemeente Bestrijden leegstand The Box Leegstand in Gent: enkele cijfers Retail/horeca: Leegstand: 2013: 6,7% 2017: 8,3% (bron: Locatus) Referentie:

Nadere informatie

Koopstromenmonitor. Druten

Koopstromenmonitor. Druten Koopstromenmonitor Druten Detailhandel in beweging De Nederlandse detailhandel is sterk in beweging. Na een periode waarin het winkelbestand, de werkgelegenheid en de omzet veel sterker toenamen dan de

Nadere informatie

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle Naar een Ondernemersfonds 22 januari 2018 Stefan van Aarle Wie ben ik? Ondernemer Regisseur binnenstad Tilburg Centrummanager Oosterhout Gebiedsregisseur Waalkade Nijmegen Transformatiemanager Winkelcentrum

Nadere informatie

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel 29 april 2014 Bestuur Winkeliersvereniging Heksenwiel DELA/DTZ Wijkraad BeKom SOAB Breda BV i.spape@soab.nl e.kalle@soab.nl Waarom een visie op Heksenwiel Leegstand,

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015

Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 Colofon Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 December 2015 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Kampen. Uitvoering: Onderzoek

Nadere informatie

MEMO. Zaaknr : 16Z03199 Documentnr :

MEMO. Zaaknr : 16Z03199 Documentnr : MEMO Zaaknr : 16Z03199 Documentnr : 17.0010961 Gemeente : Losser Datum: 11 april 2017 Afdeling : Beleid, Strategie en Projecten Afdeling : Beleid Strategie en Projecten Aan : het college van burgemeester

Nadere informatie

Bewoners Enquête Apeldoorn. Stadsdeel Noord West en Stadswijk Berg en Bos

Bewoners Enquête Apeldoorn. Stadsdeel Noord West en Stadswijk Berg en Bos Bewoners Enquête Apeldoorn Stadsdeel Noord West en Stadswijk Berg en Bos Response overzicht NoordWest heeft 33020 inwoners Schatting aantal voordeuren: 10.000 Totaal ingeleverd 1293 enquêtes = +/- 13%

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/30 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt uw winkelcentrum een winnaar? drs. Hans P. van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl

Nadere informatie

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing 04 February 2013 De transformatie van winkelstraten financieel beschouwd De snelle groei van online winkelen, de filialisering van winkelcentra,

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Burgerpanel Zeewolde. Inleiding. Centrum Zeewolde. Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde. Januari 2012

Burgerpanel Zeewolde. Inleiding. Centrum Zeewolde. Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde. Januari 2012 Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde Januari 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 1 e peiling met het nieuwe burgerpanel van Zeewolde.

Nadere informatie

Vraagstimulerende maatregelen

Vraagstimulerende maatregelen Dynamica in de retail. Deze week is er een spraakmakend rapport uitgekomen dat de situatie in de winkelretail beschrijft. Het rapport van Dynamis komt tot de conclusie dat vraagsturing niet tot het gewenste

Nadere informatie

Case 4: Consultancy KC Tennis

Case 4: Consultancy KC Tennis Case 4: Consultancy KC Tennis Projectgroep 6 Jordy Bakker Bas Heijnen Bart Janssen 21 april 2015 Arlon Biemans 1 Inhoudsopgave 1. Hoofddoel: Analyse m.b.t. strategie... 3 1.1 Verschillen doelgroep online

Nadere informatie

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl www.goudappel.nl 1 Goudappel Coffeng Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens,

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT Uitkomsten vragenlijst burgerpanel Periode: 18 januari tot 2 februari 2016 Aantal respondenten: 458 van 656 (70%) Inleiding De gemeente Noordwijkerhout werkt aan een versterking

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. Inhoud ROL EN INZET GEMEENTE. 1 Conclusies

Gebiedsontwikkeling. Inhoud ROL EN INZET GEMEENTE. 1 Conclusies Gebiedsontwikkeling ROL EN INZET GEMEENTE Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De kracht van de samenleving wordt steeds belangrijker. De gemeente Dordrecht is overtuigd van die kracht en zoekt

Nadere informatie

Ambitie Venestraat en omstreken

Ambitie Venestraat en omstreken Ambitie Venestraat en omstreken INHOUD Inleiding Relevante trends Nieuwe ambachten Branchering Realisatie visie MarketingCommunicatie (MarCom) Hoe verder Deze presentatie is vertrouwelijk en auteursrechtelijk

Nadere informatie

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws.

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws. Peter Nieland (PN) Echtgenoot Blogger Directeur Kadastermens Mountainbiker Westfries Vader van Nick PN = Positief Nieuws Kaartenman Voorzitter Bar-End Shopper (kijker) Winkelman En wie bent u? Naam. Gemeente.

Nadere informatie

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt 1/38 Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt Hans van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl 020 6260817 @hansvtellingen Herengracht

Nadere informatie

Ondernemersfonds Hengelo

Ondernemersfonds Hengelo Ondernemersfonds Hengelo EVALUATIE ONDERNEMERSFONDSEN HENGELO, VORDEN EN ZELHEM Aanleiding en context: In de raadsvergadering van 7 juli 2016 is besloten een pilot voor een periode van drie jaar te starten

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013 Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners Gemeente Drechterland Augustus 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Toekomstvisie Ureterp Een onderzoek naar de toekomstvisie van ondernemers over het centrum van Ureterp. 07 november 2016

Toekomstvisie Ureterp Een onderzoek naar de toekomstvisie van ondernemers over het centrum van Ureterp. 07 november 2016 Toekomstvisie Ureterp Een onderzoek naar de toekomstvisie van ondernemers over het centrum van Ureterp 7 november 216 26-1-216 CityLab Drachten Bosma, Jorn & Mollema, Bonita CityLab Drachten Onderzoek

Nadere informatie

Tijdens onze reis door het leven..

Tijdens onze reis door het leven.. Tijdens onze reis door het leven.. maken we allemaal een kaart.. Onze kaarten zijn als bomen.. The bladeren zijn de mensen die we kennen, gebouwen, gebeurtenissen,.., En nu zijn we hier, Iedereen heeft

Nadere informatie

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie!

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Even voorstellen Even voorstellen Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens, beleggers en gemeenten Bereikbaarheid

Nadere informatie