Landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers 8 november 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers 8 november 2013"

Transcriptie

1 Landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers 8 november 2013 Samenvatting van de thema s. Thema zeggenschap en inclusie Door: Aly Waninge, Anouk Bolsenbroek, Gineke Hanzen en Suzanne Ruijters De aanleiding van dit thema is het leernetwerk EMB Zeggenschap en Inclusie. Dit leernetwerk is gestart in 2012 en hiervoor is de VeranderKIZT gemaakt. Deze neemt je stap voor stap mee in het proces om personen met EMB zeggenschap te geven in wat ze doen en beleven en hen te ondersteunen bij het vervullen van waardevolle rollen. Zodat iedereen, of je nu een beperking hebt of niet, een goed leven kan leiden midden in de samenleving, gelijkwaardig kan optrekken met anderen en zelf bepalend is in hoe zijn leven eruit ziet. Anouk Bolsenbroek en Suzanne Ruijters vertelden over deze methode. Gineke Hanzen en Aly Waninge vertelden hoe Koninklijke Visio vorm geeft aan dit thema. De stappen die tot nu toe gezet zijn, zijn toegelicht. Het is de bedoeling om een screeningsinstrument te ontwikkelen om de mate van participatie objectief vast te leggen. Vanaf januari 2013 wordt een module Rehabilitatie voor mensen met EMB gestart en door actieonderzoek verder ontwikkeld. Belangrijke punten die in de workshops naar voren kwamen zijn: - Ga samen aan de slag gaan met dit thema - Zoek de verbinding met anderen die iets in het netwerk van de persoon met EMB kunnen betekenen - Bedenk welke verschillende sociale rollen de desbetreffende persoon kan krijgen, bijvoorbeeld zus van, tante van, buurvrouw van, lid van de volkstuinvereniging, en ondersteun hem/haar bij het vervullen van deze waardevolle rollen - Versterk onderlinge contacten in de wijk - Durf je buiten de geëffende paden te begeven bij het zoeken naar mogelijkheden - Vraag goede ondersteuning - Maak gebruik van bestaande werkwijzen: sociale rol versterking, persoonlijke toekomst planning, wijkontwikkeling en organisatieverandering, en het screeninginstrument om de mate van participatie vast te leggen. Afspraak: De inleiders van de workshop gaan zeker verder met samenwerken op dit thema, omdat beide methoden aanvullend kunnen zijn. Wie heeft belangstelling voor het leernetwerk Zeggenschap en inclusie? Contactpersoon: Gerda Schregardus, info@platformemg.nl Thema Communicatie Door: Adriënne van den Berg, Margriet Heim, Leendert van Dam en Gerna Scholte In deze workshop werd stil gestaan bij de diverse mogelijkheden om met communicatie aan de slag te gaan. Waaronder de methoden Kijk naar wat we zeggen en COCP-vg, de website en de activiteiten vanuit de stichting Milo Belangrijke punten die naar voren kwamen zijn: - Investeren in de relatie en communicatie is essentieel - Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende communicatiemethoden?

2 - Hoe kiezen we de juiste communicatiemethoden? - Hoe delen we onze kennis en vragen - De website communicatiemethodenemb.nl wordt weinig gebruikt. Wens: maak hem interactiever (forum om ervaringen met methodieken uit te wisselen) en actueel. - De community van het Platform zou hier ook voor gebruikt kunnen worden, maar deze wordt als weinig toegankelijk ervaren (inloggen met wachtwoord; uploaden van stukken via Gerda; lastige navigatie). - Geef suggesties voor - De workshopleiders staan open voor vragen. Thema Pijn Door: Sylvia Bruggink, Anne Bruns, Anne Wil Eertink In deze workshop werden de pijnlijsten REPOS, CPG, en PGA besproken. De belangrijkste boodschap was: neem pijn mee als hypothese bij gedragsveranderingen en ga dit meten. De belangrijkste punten uit deze workshop zijn: - Pijn is te meten door mensen die getraind zijn bij mensen met een uitingsbeperking en bij kinderen met EMB. De vraag is of er een betrouwbaar en valide meetinstrument is voor volwassenen met EMB. - REPOS is een meetinstrument van pijn voor volwassenen. Op dit moment wordt onderzocht of de REPOS een betrouwbaar en valide meetinstrument is voor volwassenen met EMB. s Heeren Loo is in samenwerking met de RUG bezig dit te onderzoeken. De RUG is bezig deze nieuwe lijst te valideren. De resultaten worden juli 2014 verwacht. - PGA werkt met een uitgeschreven individueel pijnprofiel. - Bij enkele organisaties zijn pijnteams bijvoorbeeld Sherpa, s Heerenloo, en Fatima. De belangstelling voor pijnteams. - Een pijnteam wordt ingeschakeld bij handelingsverlegenheid. Pijn kan gemeten worden op een methodische werkwijze en de leden van een pijnteam zijn hierin geschoold. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van video-opnames. - Het is belangrijk pijn te meten in de context. - Pijn, slapen, en vermoeidheid hangen nauw samen. Afspraak: - Het Platform EMG start een community EMB en pijn. Dit is een besloten digitale community waarvoor belangstellenden door de beheerder uitgenodigd kunnen worden. Zo kunnen pijnteams van verschillende organisatie kennis uitwisselen rondom het onderwerp pijn. Thema Slapen Door: Sylvia Bruggink en Tejo Hylkema In deze workshop werd het thema slapen besproken. - Wat weten we van de nacht van een deelnemer met EMB? - Overweeg de nacht in beeld te brengen - 1 e vraag: zijn er problemen overdag? - 80% van personen met EMB hebben slaapproblemen - Slaapteams bij organisaties zijn in ontwikkeling

3 - Slapen, pijn en vermoeidheid hangen nauw samen - Activeren overdag, kan er toe bijdragen dat iemand lekker moe is en beter slaapt - Bekijk het slaappatroon van personen met EMB. Neem dit op in het ondersteuningsplan - Sylvia en Tejo zijn graag bereid vragen te beantwoorden Thema met onderzoek aan de slag Door: Marion Kersten, Sabine Kef, Harriët Schoenmakers, Carla Wikkerman, Nelleke Boer In deze workshops werd kort de Masterclass wetenschappelijk onderzoek van de VGN belicht en twee praktijkvoorbeelden van onderzoek: puberteit en voorlezenplus. De centrale vragen waren: Wat is onderzoek? Wat zijn voorwaarden voor het doen van onderzoek? en Wat levert het je op. De volgende opbrengsten kwamen naar voren: - Het leert je systematisch te werken - Je leert objectief verantwoorden - Het leert je rust/afstand nemen en denktijd voor reflectie Belangrijke tips waren: - Om onderzoek te kunnen doen is draagvlak (bij collega s en manager) creëren essentieel en mobiliseer bronnen - Gebruik netwerken, kenniscentra, hogescholen, universiteiten - Zoek een sparringpartner, een maatje. De volgende VGN-masterclass wetenschappelijk onderzoek is gepland voor Nieuwe onderzoeksideeën vanuit de Kenniskringen zijn: muziek en emb, en seksualiteit Thema Bayley III (bij personen met EMB) Door: Linda de Visser, Marian Oldenburger, Viola de Leeuw In deze workshop werd het onderzoek toegelicht naar de Bayley III en de GTI. Er is onderzoek gedaan bij 24 cliënten met EMB. Belangrijke opmerkingen waren: - Formuleer de voorwaarden hoe het moet afgenomen moet worden - Verruiming van regels, bijvoorbeeld de tijdsduur en afbreekregel, is wenselijk - Kwalitatieve beschrijvingen zijn waardevol - Wat is de waarde van kwantitatief testen bij EMB? - Wanneer Bayley III en GTI gebruiken? - Dynamische testen is ook een wijze van meten en een bruikbare systematiek bij personen met EMB Ter informatie: - Zowel de Bayley-III-NL als de SNA komen medio 2014 op de markt. Ze worden uitgegeven door Pearson. - De SNA is door de RU Groningen onderzocht. Het normeringonderzoek van de standaardversie (dus de Bayley-III-NL) vindt plaats door de Universiteit Utrecht.

4 Thema Gehechtheid Door Cathelijn Oudshoorn en Mirjam Urbach Cathelijn vertelde aan de hand van een presentatie hoe ASVZ werkt aan de gehechtheidrelatie bij personen met EMB. Vervolgens werden de ervaringen uitgewisseld. De belangrijkste opmerkingen waren: - Duik in de geschiedenis van de persoon rond hechting en contact - Gehechtheid is een fundamentele basis voor ontwikkeling. - Gehechtheid, contact en interactie zijn nauw verbonden - Paula Sterkenburg werkzaam bij Vrije Universiteit Amsterdam en Bartiméus heeft een boekje en DVD uitgebracht waarmee werken aan gehechtheid bij EMB ondersteund kan worden. - Kan de gehechtheidrelatie hersteld worden? - Ook bij volwassenen met EMB heeft het aangaan van relaties effect op het welbevinden. - Er is een lijst die ondersteunend kan werken voor gehechtheid bij EMB in kaart te brengen. Via de community is de informatie hierover beschikbaar. - Opbouwen van een gehechtheidrelatie bij EMB is mogelijk en vraagt veel tijd en inzet. Ook begeleiders kunnen daar zorg voor dragen getuige het voorbeeld uit de presentatie. Tips: - Op de site van Bartiméus zijn de artikelen en publicaties van Paula Sterkenburg te vinden/verkrijgen. - Op de site van ASVZ is meer informatie te verkrijgen over het werken met de methodiek Triple C. - Zoek op de term gehechtheid om recente informatie/publicaties te vinden. Hechting is een verouderde term en geeft ook verouderde informatie. Ben je geïnteresseerd in het onderwerp hechting, kom dan naar het EMBcongres op 6 maart Ben je geïnteresseerd in het onderwerp gehechtheid, kom dan naar het EMBcongres op 6 maart Thema seksualiteit en puberteit Door Harriët Schoenmakers, Rita van Burgsteden, Claudia de Nijs en Colette de Gier In deze workshop werd kort stilgestaan bij het onderzoek naar puberteit bij EMB en de werkplaats seksualiteit en EMB. Belangrijke opmerkingen waren: - Organisaties hebben veel documenten rond seksualiteit maar niet voor personen met EMB - Maak het bespreekbaar: o hoe sta je er in? o Hoe staat de cliënt erin? o Welke materialen, spellen, e.d. zijn er? (verzamelen) - In elk ondersteuningsplan moet dit thema besproken worden - Ook voor personen met EMB moet een signaleringslijst voor seksueel misbruik ontwikkelen worden - Geef de cliënt de gelegenheid relaties aan te gaan en creëer hier gelegenheid.

5 - Geef gelegenheid om het eigen lichaam te ontdekken - Wat zijn grenzen? Oproepen: - Graag onderzoek naar seksualiteit bij EMB - Voor het ontwikkelen van de website seksualiteit en EMB is informatie welkom - Help casussen en materialen te verzamelen en stuur dit naar Rita Burgsteden en Claudia de Nijs - Informatie over puberteit en EMB is welkom en stuur dit naar Harriët Schoenmakers. En/ of vul de enquête in. Thema Alertheid Door Annemarie Remmerswaal, Margreet Hogenkamp, Renate Hilgers In deze workshop werd stil gestaan bij alertheid vanuit het LACS model. Wanneer is een cliënt alert en hoe kan iemand alert worden? De aanwezigen vullen eerst zelf de checklist sensomotorische voorkeuren voor volwassen van Williams & Shellenberger in. Voor de een werkt iets als een oppepper (alertheid verhogend), wat voor een ander een demper (alertheid verlagend) kan zijn. Het is goed om dit voor cliënten ook uit te zoeken. Bij de Amerpoort is dit verwerkt in het signaleringsplan. Op de communitie vind je hiervan voorbeelden. Belangrijke opmerkingen vanuit de workshop: - De lijst uit het onderzoek Attention please! Alertness in individuals with profound intellectual and multiple disabilities van Vera S. Munde wordt door de aanwezigen niet of nauwelijks gebruikt. Redenen: o Het stoplicht sluit niet aan bij de 5 of 3 fasen van alertheid gebruikt in de SI-theorie o De werkwijze is tijdrovend o De interventies: het aanbieden van tactiele, visuele of auditieve prikkel heeft niet de voorkeur. Liever wordt de ingang gekozen voor de interventie bewegen: vestibulaire, proprioceptieve en tactiele prikkel o De nadruk ligt op de lage alertheid. Slapen wordt als fase genoemd, terwijl het de vraag is of dit wel bij alertheid hoort. - De lijsten waarmee men wel werkt zijn: Vizier, Olga Bogdashina. Deze zijn niet wetenschappelijk onderzocht en niet geactualiseerd. - Het sensorisch profiel wordt ook gebruikt. Deze lijst is niet gevalideerd voor de EMB doelgroep. - Alle lijsten staan in communitie van het Platform EMG Tip! - Maak een signaleringsplan op basis van alertheid o Doe het samen (multidisciplinaire aanpak, dus gedragsdeskundige met een SI therapeut en soms de arts. Vraag: - Graag meer wetenschappelijk onderzoek naar alertheid i.s.m. bewegen. Thema Kwaliteitspijler 3 (VGN) Door Marion Kersten en Angelique Aelbercht In deze workshop werd na een toelichting op het vernieuwde Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg de kwaliteitspijler3 van de VGN toegelicht en besproken. Vervolgens

6 werd ingezoomd op de methode 'Kijk naar wat we zeggen' die ingediend is als good practice voor pijler 3. In het vernieuwde Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg vormt de individuele cliënt en zijn of haar ondersteuningsplan het vertrekpunt. Het primaire doel van kwaliteitsmeting is verbeteren, in het verlengde daarvan vindt verantwoorden plaats. Dit wordt vormgegeven via drie pijlers: - Pijler 1: Kwaliteitsgegevens op organisatieniveau; - Pijler 2: Kwaliteitsgegevens op niveau van de Individuele cliënt; - Pijler 3: Relatie cliënt en professional Bij pijler 3 is een belangrijke vraag: Hoe leert een team verbeteren?; Hoe leren te leren?. Voorbeelden van methodes waarbij dan gewerkt kan worden zijn: o COCP-vg o Teamportaal Syndion o Methoden Contact o Kijk naar wat we zeggen Besproken is wat daarbij de rol van de gedragsdeskundigen kan zijn: o (on)gevraagd advies bij plan van aanpak o Verbinding met kwaliteitsfunctionaris o Helikopterview o Coach o Vragen: waarom? o Reflecteren; spiegelen; adviseren; meekijken; expliciteren o Kijk verbreden o Kennis aanreiken Deze samenvatting is gemaakt door Gerda Schregardus, coördinator Platform EMG in overleg met de inbrengers.

Gedragsdeskundigendag Wetenschap en praktijk in beeld

Gedragsdeskundigendag Wetenschap en praktijk in beeld Gedragsdeskundigendag Wetenschap en praktijk in beeld - 2017 Vrijdag 1 december 2017 Locatie Amerpoort Nieuwenoordlaan 12 3744 PA Baarn (w) www.amerpoort.nl (m) info@amerpoort.nl (t) 035 647 5555 1 Het

Nadere informatie

Leren en ontwikkelen in interactie: Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Leren en ontwikkelen in interactie: Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Leren en ontwikkelen in interactie: Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg WELKOM! Even voorstellen: Martine Janssen Wouters,

Nadere informatie

Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg WELKOM! Even voorstellen: Anneke Ellerbroek, kwaliteitsfunctionaris

Nadere informatie

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P.

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P. Alle projecten richten zich op personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en staan onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp en/of Dr. A. van der Putten. Lopende projecten 1.

Nadere informatie

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning 23 januari 2012 Aanleiding Project Goeie Snap van elkaar Collega werd mantelzorger NAH Project Goeie Snap van elkaar Communicatie in de driehoek: mantelzorger

Nadere informatie

Visie op ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen en een leidraad voor hun ondersteuners.

Visie op ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen en een leidraad voor hun ondersteuners. Leidraad EMB in t vizier Visie op ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen en een leidraad voor hun ondersteuners. Inleiding De leidraad is ontwikkeld ter informatie en inspiratie

Nadere informatie

Van slaapprobleem naar slaapcomfort! Harry Broekhuizen, moeder van Wanda, Sandra van der Aa, Annemarie Remmerswaal, Sylvia Loos en Anja Doornveld.

Van slaapprobleem naar slaapcomfort! Harry Broekhuizen, moeder van Wanda, Sandra van der Aa, Annemarie Remmerswaal, Sylvia Loos en Anja Doornveld. Van slaapprobleem naar slaapcomfort! Harry Broekhuizen, moeder van Wanda, Sandra van der Aa, Annemarie Remmerswaal, Sylvia Loos en Anja Doornveld. Inhoud presentatie Even voorstellen Het ontstaan van het

Nadere informatie

Problemen in de prikkelverwerking op school. Aranka Altena Onderwijskundig Begeleider LWOE

Problemen in de prikkelverwerking op school. Aranka Altena Onderwijskundig Begeleider LWOE Problemen in de prikkelverwerking op school Aranka Altena Onderwijskundig Begeleider LWOE Doel workshop Informatie geven vanuit de fysiotherapie over prikkelverwerking Voorbeelden vanuit de praktijk kort

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Dit vind ik ervan! 2.0 Eigenaar Platform Dit vind ik ervan! Bestaande uit Cordaan, Philadelphia en Siza In gebruik sinds 1 januari 2015 Referenties/documentatie

Nadere informatie

Een cliëntvriendelijk ondersteuningsplan

Een cliëntvriendelijk ondersteuningsplan Best-practices Een cliëntvriendelijk ondersteuningsplan Verhalen uit de praktijk Hoe ziet een cliëntvriendelijk ondersteuningsplan er in de praktijk uit? Hoe kom je tot een cliëntvriendelijke aanpak van

Nadere informatie

Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE

Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE Uitwerking enquête Bouwsteen 3: Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg TEAMREFLECTIE Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aandacht voor teamreflectie in teams van begeleiders.... 4 2. Aandacht voor teamreflectie

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Landelijk Platform EMG. Hét Kennisnetwerk EMB

Landelijk Platform EMG. Hét Kennisnetwerk EMB Landelijk Platform EMG Hét Kennisnetwerk EMB voor professionals, ouders en een ieder die betrokken is bij mensen met een ernstig meervoudige beperking Mei 2012 2 INHOUD INHOUD... 2 VOORWOORD... 3 1. DOEL,

Nadere informatie

Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren'

Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren' Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren' Op 13 april 2017 kwamen zo'n 60 aanjagers van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming samen in Utrecht. Onder het motto

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Praktische checklist voor het inschatten van de ondersteuningsbehoefte van een cliënt bij gebruik ABCDate.

Praktische checklist voor het inschatten van de ondersteuningsbehoefte van een cliënt bij gebruik ABCDate. Praktische checklist voor het inschatten van de ondersteuningsbehoefte van een cliënt bij gebruik ABCDate. Versie 2.0-14 mei 2018 Hoe kan ik mijn cliënt ondersteunen bij deelname aan ABCDate? Hoe je als

Nadere informatie

CT-Toets VG-Humanitas DMH

CT-Toets VG-Humanitas DMH CT-Toets VG-Humanitas DMH Volledige naam (en afkorting) Eigenaar In gebruik sinds 2010 CT-Toets VG Humanitas DMH. Humanitas DMH Referenties/documentatie ten Vergert E. Humanitas. Raadpleging Humanitas

Nadere informatie

Resultaten eerste fase EMB in het vizier

Resultaten eerste fase EMB in het vizier Resultaten eerste fase EMB in het vizier Martin Schuurman, Kalliope Consult Bijeenkomst EMB in het vizier Oogst fase 1 en start fase 2 13 februari 2018 Doelen van het project Bundeling van actuele kennis

Nadere informatie

research centre on profound maatschappijwetenschappen research centre on profound maatschappijwetenschappen

research centre on profound maatschappijwetenschappen research centre on profound maatschappijwetenschappen Opgelet! Alertheid bij mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Vera Munde Afdeling Orthopedagogiek Rijksuniversiteit Groningen 19-03-2012 1 Opbouw van de workshop Introductie

Nadere informatie

EMB & ICT. Sociale relaties & ICT. Click to edit Master title style. Bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie

EMB & ICT. Sociale relaties & ICT. Click to edit Master title style. Bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie Click to edit Master title style EMB & ICT Sociale relaties & ICT Bevorderen van welzijn met behulp van technologie 21 maart 2019 Bevorderen van sociale relaties met behulp van technologie Click to edit

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden Landelijke Kenniskring Fysiotherapie bij EMB cliënten Gecoördineerd en gestimuleerd door het landelijk Platform EMG KennisCirkel V raag naar nieuwe kennis Kennis gebruiken Kennis im p lem en te re n Professional,

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Eigenaar Effectory In gebruik sinds 2010 Referenties/documentatie VGN (2007) Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, Visiedocument VGN (2013) Kwaliteitskader

Nadere informatie

Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van aanpak, dak- en thuislozenopvang

Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van aanpak, dak- en thuislozenopvang Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Niveau 3 1.1 Inventariseert hulpvragen van de cliënt D Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van Prestatie-indicatoren De

Nadere informatie

Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners?

Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners? Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners? Ingrid Korenstra Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid 19-03-2015 Even voorstellen:

Nadere informatie

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding In de contacten met ouders van kinderen met NCL

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke

Nadere informatie

Wijkteams als living lab

Wijkteams als living lab Ondersteuningsprogramma Wijkteams als living lab Een ondersteuningsprogramma voor het najaar van 2014 gericht op samenwerkende professionals van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling in nieuw te vormen

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Dit vind ik ervan! Ervaringen van cliënten met de geboden zorg en dienstverlening Eigenaar Siza In gebruik sinds 2009 Referenties/documentatie VGN (2007)

Nadere informatie

Evaluatie project PGA

Evaluatie project PGA Evaluatie project PGA Inleiding In de periode september 2012 tot september 2013 is door de expertisegroepen EVMB en Ouderen in 10 projectgroepen rondom individuele cliënten gewerkt aan ervaring opdoen

Nadere informatie

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding In de contacten met ouders van kinderen met NCL

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie 31-01-2019 De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Congres NVFVG 9 april 2015 Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Dr. Aly Waninge, Lector Hanzehogeschool Groningen Fysiotherapeut Koninklijke Visio 1 Inhoud

Nadere informatie

BETER MET MINDER Maak je hard voor inclusie. Kennismarkt (18-11-2013) Manon Verdonschot & Hans Kröber

BETER MET MINDER Maak je hard voor inclusie. Kennismarkt (18-11-2013) Manon Verdonschot & Hans Kröber BETER MET MINDER Maak je hard voor inclusie Kennismarkt (18-11-2013) Manon Verdonschot & Hans Kröber Opzet workshop Doel, aanpak & uitkomst Doel: nieuwe rol van professionals bij werken aan inclusie schetsen.

Nadere informatie

Het mechaniek van de klik : het Opvoedings- /Ondersteuningsprogramma

Het mechaniek van de klik : het Opvoedings- /Ondersteuningsprogramma 19-03-2013 Het mechaniek van de klik : het Opvoedings- /Ondersteuningsprogramma Conferentie maart 2013 Prof dr Carla Vlaskamp 19-03-2013 2 Ontwerp en ontwikkeling 1989, Boldershof Uit bed, wat nu? Opvoeden?

Nadere informatie

Aanwezig: Jantina Nieuwhuis, Maria Versseput, Angelique Geerts, Boudewijn van der Pas, Linda le Grand

Aanwezig: Jantina Nieuwhuis, Maria Versseput, Angelique Geerts, Boudewijn van der Pas, Linda le Grand Aanwezig: Jantina Nieuwhuis, Maria Versseput, Angelique Geerts, Boudewijn van der Pas, Linda le Grand Marc Cantrijn gaat de werkzaamheden van Jantina Nieuwhuis overnemen. Marc is vandaag verhinderd. Linda

Nadere informatie

NL - Gebruikersrichtlijnen

NL - Gebruikersrichtlijnen NL - Gebruikersrichtlijnen IC-Health CoP Platform 1 Inleiding Dit document geeft u informatie over de technische aspecten van het CoP platform en over de acties die u hier zelf kunt uitvoeren. 2 Online

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen

Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen Onze cliënten aan het woord onderzoek naar cliëntervaringen Matthieu den Hoedt - Ipso Facto beleidsonderzoek Paulien van den Berg - Het Raamwerk Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21-22 Postbus 82042

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Integraal Waarnemen voor Young Professionals

Integraal Waarnemen voor Young Professionals Integraal Waarnemen voor Young Professionals Doel Deze leergang is voor young professionals (midden twintig, midden dertig) die vol in het leven staan en tegelijkertijd merken dat er iets mist of gewenst

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Chris stelt zichzelf in les 1 kort voor en vertelt

Nadere informatie

Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk

Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk Kwaliteit van bestaan: Methoden in de praktijk Focus op kennis en onderzoek, aftrap NPG 22 juni 2015 Angelie van der Aalst Inhoud presentatie Zorginstituut Nederland Inventariserend onderzoek: doel Vaststellen

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Probleemomgeving Roots2Share is een internationaal samenwerkingsverband van twee Nederlandse musea (Museum Volkenkunde

Nadere informatie

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Doelgroep EMB Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking (EMB) vormen een bijzondere groep binnen Middin. De doelgroep mensen met een ernstige

Nadere informatie

TRACE. ADHD behandelen met een dieet

TRACE. ADHD behandelen met een dieet TRACE ADHD behandelen met een dieet Informatie voor kinderen van 12 jaar 1 Hallo! Als je deze folder leest, heb je waarschijnlijk te horen gekregen dat je ADHD hebt. In deze folder zullen we kort uitleggen

Nadere informatie

Workshop Ben ik tevreden? 25 April 2013

Workshop Ben ik tevreden? 25 April 2013 Workshop Ben ik tevreden? 25 April 2013 Welkom De cliënt neemt de regie, dat betekent dat u hem kwijtraakt! Even voorstellen Dr. Martha van Biene Ontwikkelaar van het instrument Dori Bakker Dienstverleningscoördinator

Nadere informatie

Aangeboren doofblindheid

Aangeboren doofblindheid Aangeboren doofblindheid Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met beperkingen in zien en horen sinds de geboorte of vlak daarna Saskia Damen Mijkje Worm Bartiméus wil kennis en ervaring over de

Nadere informatie

Team & Talent.

Team & Talent. Team & Talent Vanaf half 2015 zijn er binnen Odion pilots gedraaid met locatiescans bij een aantal locaties onder leiding van een coach van In voor Zorg en pilots met De Teamportaal (een online samenwerkingsinstrument)

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding

PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding Mensen worden steeds ouder, ook de mensen met een beperking. Ouder worden raakt alle aspecten van het leven en stelt andere eisen aan de zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 8 Hoofdlijn 8. Onderzoek, onderwijs, praktijk en beleid verbinden Kernboodschap

Nadere informatie

De toepassing van LACCS in de zorg en ondersteuning aan mensen met ernstig meervoudige beperkingen

De toepassing van LACCS in de zorg en ondersteuning aan mensen met ernstig meervoudige beperkingen PRAKTIJKONDERZOEK De toepassing van LACCS in de zorg en ondersteuning aan mensen met ernstig meervoudige beperkingen Resultaten van zeven N=1 studies Martin Schuurman 1 Wat is LACCS? LACCS is een visie,

Nadere informatie

Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018

Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018 Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018 Samenwerkingspartners 2 Gezamenlijk leren: 5 perspectieven +

Nadere informatie

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Vooraankondiging Symposium voor zorgaanbieders en cliëntenraden woensdag 14 maart 2012 Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders Belangrijke

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Eindrapportage Gehandicaptenzorg. Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg

Eindrapportage Gehandicaptenzorg. Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg Eindrapportage Gehandicaptenzorg Verslagjaar Eindrapportage Gehandicaptenzorg Inhoud Inleiding eindrapportage Gehandicaptenzorg... 3 Leeswijzer... 5 Eindrapportage Verstandelijk Gehandicapten... 7 Domein

Nadere informatie

Inclusieproject 28/01/2015

Inclusieproject 28/01/2015 Inclusieproject 28/01/2015 Wat doen we deze namiddag? 1. Kennismaking en doel project 2. Inclusief onderwijs 3. Co-teaching 4. Actie-onderzoek Reflective practioner 5. Praktische afspraken 1. Kennismaking

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus Creëer een veilig seksueel klimaat Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Creëer

Nadere informatie

Project Versterken van het sociale netwerk

Project Versterken van het sociale netwerk Project Versterken van het sociale netwerk Platform-bijeenkomst 21 januari 2019 Wil Molenaar(KansPlus) Helena Wiersma (LSR) Wist je dat? Mensen met een ernstige meervoudige beperking zien over een jaar

Nadere informatie

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017 Intervisie Ilse de Lange Educatie LSP Leidersdag 8 juni 2017 Programma Workshop Waarom intervisie? Intervisie de incidentmethode live! Praktische tips Waarom intervisie? Doelen: deskundigheid kwaliteit

Nadere informatie

op ontdekkingsreis Rehabilitatie voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen

op ontdekkingsreis Rehabilitatie voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen op ontdekkingsreis Rehabilitatie voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen Participatie bij Koninklijke Visio Op weg naar: Vergroten participatie Eigen invloed Zeggenschap (inspraak) Kan dat wel

Nadere informatie

Amerpoort Jan-Willem Schuurman

Amerpoort Jan-Willem Schuurman Amerpoort Jan-Willem Schuurman Kennisvouchers: een soort tegoedbonnen waarmee teams de tijd krijgen (en dus weg kunnen van de werkplek en vervangers kunnen inzetten) om kennis te delen of te vergaderen.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Welkom. Sessie 2.1 Gezondheidsvaardigheden in Zorg en Welzijn opleidingen. Namens de werkgroep Opleiding en Onderwijs

Welkom. Sessie 2.1 Gezondheidsvaardigheden in Zorg en Welzijn opleidingen. Namens de werkgroep Opleiding en Onderwijs Welkom Sessie 2.1 Gezondheidsvaardigheden in Zorg en Welzijn opleidingen Namens de werkgroep Opleiding en Onderwijs Alja Bosch Fontys HRM en Psychologie #gezondheidsvaardigheden Alja Bosch Fontys Hogeschool

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Onderlinge verbondenheid. begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen

Onderlinge verbondenheid. begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen Onderlinge verbondenheid begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen Onderlinge verbondenheid Alleen in verbondenheid met de ander kan je mens zijn. Door de ander ontdek

Nadere informatie

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Brede open school GO!2020 school van mijn dromen PPGO De school van onze dromen is Brede open school Tegen

Nadere informatie

WORKSHOP 4. MENTAAL GOED IN JE VEL.

WORKSHOP 4. MENTAAL GOED IN JE VEL. WORKSHOP 4. MENTAAL GOED IN JE VEL. DE BETEKENIS VAN ERVARINGEN/PRIKKELS EN RELATIES MET ANDEREN Simone van der Horst IZO Twente 09-04-2019 WELKOM! Simone van der Horst Gedragswetenschapper Mijn grootste

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS 90 Tweedegraads docenten en hbo-bachelors met een pedagogisch-didactisch getuigschrift die lesgeven in een beroepsgericht vak, kunnen bij

Nadere informatie

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie.

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Contentmarketing voor evenementen Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Voor wie ga je content schrijven? Om te beginnen moet je duidelijk voor ogen hebben voor wie je de content

Nadere informatie

Jouw gratis weggever maken

Jouw gratis weggever maken a Jouw gratis weggever maken Deel waardevolle kennis en help meer mensen. Cliënten aantrekken met e-mailmarketing Opdracht 1: Onderwerp en opzet van jouw gratis weggever Vul antwoord in op de onderstaande

Nadere informatie

HECHTINGSPROBLEMATIEK IN BEELD EN BEWEGING. Maartje Jaspers en Kim Rollé

HECHTINGSPROBLEMATIEK IN BEELD EN BEWEGING. Maartje Jaspers en Kim Rollé HECHTINGSPROBLEMATIEK IN BEELD EN BEWEGING Maartje Jaspers en Kim Rollé Inleiding Dit zijn wij Wie zijn jullie? Boekje Dit is de ruimte Veiligheid: Kaders zijn gesteld. Wat heb je nodig? Het tempo: Zo

Nadere informatie

Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES

Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES Verlies en rouw Ieder mens maakt in zijn leven verlies mee. Het overlijden van een familielid of vriend, maar ook een verhuizing of een verbroken relatie

Nadere informatie

Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015

Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015 Een academische omgeving voor het basisonderwijs NRO-Congres 4 november 2015 Bernard Teunis & Nienke van der Steeg b.teunis@poraad.nl n.vandersteeg@poraad.nl Opzet workshop 1. Voorstellen 2. Answergarden

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Weten is doen en doen is weten

Weten is doen en doen is weten Dr. Annette van der Putten Department of Special Needs Education and Child Care, University of Groningen, the Netherlands s Heeren Loo Weten is doen en doen is weten Kennis mbt motorische activering bij

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Burgerschapsonderwijs:

Burgerschapsonderwijs: 1 Burgerschapsonderwijs: ZELFEVALUATIE DOOR SCHOLEN HOE ZIET HET BURGERSCHAPSONDERWIJS OP ONZE SCHOOL ERUIT? WAAR STA JE ALS SCHOOL? ACADEMISCHE WERKPLAATS SOCIALE KWALITEIT VAN ONDERWIJS Conferentie Burgerschap

Nadere informatie

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt NieuwsBRIEF GOUD Gezond OUD Januari 2013 Nieuwsbrief voor het onderzoek Gezond OUD met een verstandelijke beperking. Uitgebracht door Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en Erasmus MC Opmaak en foto s Michael

Nadere informatie

Social media, de basis

Social media, de basis Social media, de basis Social media Er is een speciale training rondom social media ontwikkeld die je kunt downloaden op www.digivaardigindezorg.nl. In dit werkblad maak je kennis met de basisprincipes

Nadere informatie

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Versie: mei 2016 STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Samen Toekomstgericht vanuit Eigen Kracht SAMEN TOEKOMSTGERICHT VANUIT EIGEN KRACHT! STEK 2-5-2016 2 Inhoudsopgave Tot Slot 22 Inhoud Pagina Inhoudsopgave

Nadere informatie

Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV)

Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV) Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV) Programma Kennismaking Presentatie participatieladder Demarrage Samenwerkingspilot met

Nadere informatie

Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie / dia 2

Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie / dia 2 Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie 23-2-2015 / dia 2 Welkom en kennismaking 23-2-2015 / dia 3 Enkele stellingen 23-2-2015 / dia 4 Begeleiders moeten verplicht worden met kinderen en jongeren

Nadere informatie

Leergang Licht Verstandelijke Beperking

Leergang Licht Verstandelijke Beperking Het bestuur van de Stichting Opleidingserkenningen Care verklaart hiermee dat de onderstaande opleiding van Stichting Koraal Groep voldoet aan de normen die in de gehandicaptenzorg aan bij- en nascholingstrajecten

Nadere informatie

Professionals in jeugden opvoedhulp

Professionals in jeugden opvoedhulp Professionals in jeugden opvoedhulp Pactum biedt jeugd- en opvoedhulp in Gelderland en Overijssel. Thuis, op school en in de buurt verzorgen we specialistische hulpverleningsprogramma s. Ook bieden we

Nadere informatie

OVER HET PROGRAMMA. ZonMw financiert het programma (Zorg voor Beter)

OVER HET PROGRAMMA. ZonMw financiert het programma (Zorg voor Beter) OVER HET PROGRAMMA Kennis verbinden aan de praktijk CBO en Vilans organiseren i.s.m met andere partners (zoals het Trimbos Instituut) leernetwerken, werkplaatsen en andere activiteiten Vanuit het Kennisplein

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE ZORG - NIV

MAATSCHAPPELIJKE ZORG - NIV 1 Periode 1.1 Periode 1.2 Periode 1.3 Periode 1.4 Film en fotografie toepassen bij een doelgroep verschillende materialen en werkvormen. Schilderij maken Activiteiten gericht op ouderen, workshop aan de

Nadere informatie

Gastles 17 september 2009. van Theorie naar Praktijk. Door Theone Kampstra

Gastles 17 september 2009. van Theorie naar Praktijk. Door Theone Kampstra Gastles 17 september 2009 van Theorie naar Praktijk De SI-behandeling Door Theone Kampstra Wie is Theone Bewegingswetenschappen 1992-1997 Ergotherapie 1997-1999 Sensorische Integratie opleiding 2000 Werkzaam

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie