Rehab Centre Rugsymposium 2008 Wat is de visie van de fysiotherapeut bij lage rugklachten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rehab Centre Rugsymposium 2008 Wat is de visie van de fysiotherapeut bij lage rugklachten?"

Transcriptie

1 Rehab Centre Rugsymposium 2008 Wat is de visie van de fysiotherapeut bij lage rugklachten? Beroepsopdracht van: Samantha Kraak Marius Twisk Fenna Uittenbogaard Hogeschool van Amsterdam Opleiding Fysiotherapie 17 juni 2008

2

3 School: Hoge school van Amsterdam Studie: Fysiotherapie Jaar: , Amsterdam Gemaakt door: S. Kraak, nr F.M. Uittenbogaard, nr M. Twisk, nr Docent: R. van Oosten Opdrachtgever: Rehab Centre Alkmaar Contactpersoon: J. Walta Symposium lage rugklachten Wat is de visie van de fysiotherapeut bij lage rugklachten?

4 Inhoudsopgave Inleiding...6 Wat is de werking van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus bij a-specifieke lage rugklachten?...7 Inleiding... 7 Pasieve systeem... 7 Actieve systeem... 7 Mm. multividi en m. trasversus abdominus... 8 Neurale systeem... 8 Therapie... 8 Statisch-dynamisch stabiliserde oefeningen... 8 Motor control... 9 Graded activity... 9 Voorlichting... 9 Verzwakte mm. multifidi bij atleten Massage Conclusie De visie van het Rehab Centre bij lage rugklachten...11 De instelling De resultaten De aanpak van het Rehab Centre Conclusie Eindconclusie...14 Bijlage 1 Brief huisartsen Bijlage 2 Folder huisartsen Bijlage 3 Evaluatieformulier Bijlage 4 Uitkomst evaluatieformulieren Bijlage 5 Naslagwerk

5 Voorwoord Het afgelopen half jaar zijn wij hard bezig geweest met het organiseren van een symposium over lage rugklachten voor huisartsen uit de omgeving Alkmaar. Wij willen onze opdrachtgever Jacco Walta en de directeur van het Rehab Centre Edwin Glerum bedanken voor de vrijheid en het vertrouwen die zij ons hebben gegeven tijdens het organiseren van het symposium. Ook willen wij onze projectbegeleider Rene van Oosten bedanken voor zijn inzichten op het gebied van lage rugklachten.

6 Inleiding Tijdens het tweede jaar aan de opleiding fysiotherapie kwamen wij erachter dat er vanuit school geen activiteiten plaatsvinden om de beroepsrol professionalisering en ondernemen te ontwikkelen. Vanuit hier hebben wij gezocht naar een opdracht die op deze competenties aansloot. Via het Rehab Centre Alkmaar zijn we benaderd om een symposium voor huisartsen uit de omgeving Alkmaar. In de bijlagen krijgt u een indruk van wat wij de afgelopen maanden gedaan hebben. Maar het grootste deel van het organiseren van het Symposium waren niet het maken van de uitnodigingen,de evaluatieformulieren, het opstellen van de brief en het maken van de website en het draaiboek, maar het communiceren met de sprekers en de opdrachtgever. Omdat communicatie moeilijk op papier uit te drukken is hebben wij ervoor gekozen om alleen de gemaakte producten in de bijlagen toe te voegen. Alleen het organiseren van een symposium is niet op HBO-niveau. Daarom hebben wij in samenspraak met onze projectbegeleider Rene van Oosten besloten om een extra opdracht te doen. Doordat verschillende specialisten wat vertellen over de aanpak van lage rugklachten leek het ons interessant om de rol van de fysiotherapeut bij lage rugklachten te beschrijven. Deze hoofdvraag hebben we onderverdeeld in twee aparte deelvragen namelijk: Wat is de werking van de mm. multividi en de m. transversus abdominus bij lage rugklachten? Als tweede deelvraag hebben we gekeken naar de visie van het Rehab Centre bij lage rugklachten. Wij hopen dat u veel plezier ervaart bij het lezen van dit verslag.

7 Wat is de werking van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus bij a-specifieke lage rugklachten? Inleiding Hedendaags is een fysiotherapeut verplicht zijn behandeling te kunnen verantwoorden. Echter zijn verreweg niet alle handelingen evidence based. Neem bijvoorbeeld de SLR test, uit onderzoek blijkt deze test niet een geheel valide te zijn. Bij 86 % van de gevallen bleek de SLR test valide. De cross SLR test is meer valide. Dit om aan te tonen of juist uit te sluiten of er sprake is van radiculaire prikkeling 1. Het is belangrijk om als fysiotherapeut op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Onderstaand zal besproken worden wat een fysiotherapeut kan doen bij lage rugklachten, voornamelijk gericht op de werking van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus. Instabiliteit van de wervelkolom is een oorzaak van lage rugklachten. De stabiliteit van de wervelkolom wordt verstrekt door het: 1. passieve systeem (wervels, intervertebrale disci, facetgewrichten en ligamenten) 2. actieve systeem (spieren en pezen die hun werking hebben op de wervelkolom) 3. neurale systeem omvat de zenuwen en het centrale zenuwstelsel die het actieve systeem aansturen en controleren van de dynamische stabiliteit. 2 3 Pasieve systeem Cochrane (internationaal, non-profit organisatie verstrekt up-to-date informatie over de effecten van gezondheidszorg) publiceerde in 2004, dat er geen bewijs is, dat wervelkolommanipulatie beter pijn reduceert dan standaard therapieën, bij patiënten met acute of chronische lage rugklachten. Ook niet in combinatie met deze standaard therapieën. Met standaard therapie wordt hier huisartsenzorg, pijnstillers, oefentherapie en voorlichting bedoeld. 4 Echter zijn er momenteel nieuwe onderzoeken die het tegendeel bewijzen, gezien de vraagstelling zal hier niet verder op ingegaan worden. Actieve systeem Het actieve systeem is weer onder te verdelen in het: globale spiersysteem (m. rectus abdominus, de m.obliquus abdominus externus en het bovenste deel van de lumbale m. iliocostalis.) lokale spiersysteem(de lumbale mm. multifidi, de m. psoas major, de m. quadratus lumborum, het onderste gedeelte van de lumbale m. iliocostalis, het lumbale gedeelte van de m. longissimus, de m. transversus abdominus, het diafragma en de achterste vezels van de m. obliquus abdominus. 5 Spieren zorgen voor optimale segmentale stijfheid om zo de beweging en de stabiliteit op elkaar af te stemmen, om pijnvrij te functioneren. De m.

8 transversus abdominus en de diepe vezels bundels van de mm. multifidi zijn met name verantwoordelijk voor optimale segmentale stijfheid. 6 De mm. multifidi behoort tot de rugspieren en de m. transversus abdominus tot de buikspieren. Doormiddel van een cocontractie werken deze met elkaar samen en geven zo stabiliteit aan de wervelkolom 5 7 Mm. multividi en m. trasversus abdominus Patiënten met lage rugklachten hebben een significante kleinere verhoging van de m. transversus abdominus dikte en een lagere EMG activiteit, tijdens isometrische taken met weinig weerstand (zonder gebruik te maken van de ledenmaten) dan patiënten zonder lage rugklachten. 8 De activering van de m. transversus abdominus verbeterd de stabiliteit van de wervelkolom, zonder gezamenlijke verhoging van de activiteit van de grotere spieren te vereisen. 6 Patiënten met acute eenzijdige lage rugklachten hebben een asymmetrie van de mm. mulifidi, met minder spieren aan de zijde van de symptomen. 12 Patiënten met chronische lage rugklachten hebben atrofie in de mm. multifidi, quadratus lumborum, psoas, in verschillende mate. Die in mm. multifidi het prominentst waren en niet aanwezig in de m. gluteus maximus. Dit is gemeten doormiddel van een CT dwarsdoorsnede van de rugspieren, bij 36 huisvrouwen. 10 De m. multifidus hersteld zich niet spontaan, nadat de pijnsymptomen zijn verdwenen. Dit kan de oorzaak zijn van steeds terugkerende lage rugklachten. 11 Voor een maximale stabiliteit (in de wervelkolom) is maar 25% van de maximale kracht van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus nodig 12 Neurale systeem Patiënten met lage rugklachten slagen er niet in om bij snelle en middelsnelle bewegingen de m. transversus abdominus en obliquus internus abdominus van tevoren aan te spannen. 13 Het vertraagde begin van samentrekking van m. transversus abdominus wijst op een tekort van motorcontrole, verwacht wordt dat dit leidt tot een inefficiënte spierstabilisatie van de wervelkolom. 14 Het EMG (electromyogram, hiermee kan informatie verkregen worden over de functie van spieren en zenuwen) begin (aanspanning spier) van m. transversus abdominus werd vertraagd bij de lage rugklachten startend met beweging in elke richting. Terwijl het EMG begin van de rectus abdominus, erector spinae en m. oblique abdominal werd vertraagd bij specifieke bewegingsrichtingen. 15 Therapie Statisch-dynamisch stabiliserde oefeningen Op langer termijn zorgt specifieke oefentherapie voor een beter herstel dan medicatie en hervatten van normale activiteiten 16 Stabiliserende oefeningen gecombineerd met statisch-dynamische oefeningen met weerstand hebben een significant effect, blijkt uit een onderzoek bij patiënten met chronische lage rugklachten waarbij 10 weken werd

9 getraind met 3 groepen. Groep 1 deed enkel stabiliseerde training, groep 2 trainde ook dynamische training en groep 3 trainde ook statischdynamische. Van deze 3 trainingsmethodes blijkt statisch dynamisch de meest geschikte om de m. multifidus weer te herstellen. 17 Motor control Rehabilitative ultrasound imaging (RUSI) feedback resulteert in een groter succes in het aansterken van de lumbale mm. multifidi tot 3 tot 4 maanden na training. RUSI is een type echografie die gebruikt kan worden voor onderzoek, patiëntenonderwijs en behandeling. Onder andere is te beoordelen wat de spiergrootte is, dysfunctie te constateren en de samenstelling te beoordelen. 18 RUSI of vergelijkbaar beeldmateriaal is erg kostbaar, momenteel is dit niet realistisch voor in een reguliere fysiotherapie praktijk, maar wie weet wat de toekomst ons brengt. Graded activity Uit verschillende publicaties is gebleken dat graded activity een positief effect heeft op de behandelingsduur en op de recidieven. Het blijkt dat door training van functies en activiteiten door middel van graded activity de functies verbeteren, pijn reduceert en ziekteverzuim verbeterd bij patiënten met subacute lage rugklachten. Bij acute lage rugklachten is oefentherapie net zo effectief als geen therapie of andere conservatieve behandelingen. Ook blijkt dat individueel toegepaste interventies veel effectiever zijn dan gestandaardiseerde oefenprogramma s. Wel bleek uit dit onderzoek dat dit wel samen moet gaan met goede voorlichting. Voor patiënten met acute of subacute lage rugklachten, schijnt intensieve voorlichting efficiënt te zijn. Voor patiënten met chronische lage rugklachten, is de doeltreffendheid van individueel voorlichting nog onduidelijk. Ook zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar welke manier van voorlichting het meest effectief is. 21 Voorlichting De fysiotherapeut leert de patiënt controle te hebben op het herstel, het voorkomen van nieuwe klachten en hoe te handelen bij recidieven. Dit komt vooral aan bod tijdens de eerste behandelepisodes. Ook is het van groot belang om eerst de kennis van de patiënt zelf te inventariseren. Om dit te bereiken geeft de fysiotherapeut informatie over de volgende punten: de aard van de klachten het beloop de relatie tussen belasting en belastbaarheid onschadelijkheid van de pijn in de lage rug (en dat deze niet per definitie samen hoeft te gaan met beschadiging van structuren) de houding van de patiënt Om te zorgen dat de patiënt op de korte (tijdens de behandelepisodes) en op de lange (na de behandelperiode) termijn therapietrouw is, is het erg belangrijk om een goed inzicht te verschaffen in bovengenoemde punten. Op deze manier heeft de patiënt een reëel beeld van de behandeling en

10 zal hij minder snel teleurgesteld raken in de therapie. Ook is het van belang om geen tegenstrijdige informatie te geven. Verzwakte mm. multifidi bij atleten Uit onderzoek blijkt dat atleten, ondanks hun fitheid en vaak intensieve sterkte trainingsprogramma s alsnog lage rugklachten hebben. Onderzocht werd, gebruikmakend van ultrageluidweergave, the CSA (cross sectional area, wordt vaak gebruik als maat voor de maximumspierkracht) van de lumbale mm. multifidi op vier wervelniveaus (L2, L3, L4, L5) bij professionele cricketspelers met en zonder lage rugklachten. De CSA s van de m. multifidus op het L5 wervelniveau steeg voor de 7 cricketspelers met lage rugklachten die de stabilisatietraining uitvoerde, vergeleken met de 14 cricketspelers zonder lage rugklachten die geen stabilisatie training uitvoerde. Bovendien verminderde de hoeveelheid spierasymmetrie onder die met lage rugklachten beduidend en werd vergelijkbaar met cricketspelers zonder lage rugklachten. Deze gevolgen waren niet duidelijk voor de wervelniveaus L2, L3, en L4. Wel was er ook een 50% daling van het gemiddelde pijnniveau onder de cricketspelers met lage rugklachten.de spieratrofie van mm. multifidi kan zelfs bij atletische mensen met lagerugklachten bestaan. Het specifieke trainen resulteerde in een verbetering in CSA van de mm. multifidi en dit was samengaand met een daling van pijn. 23 Massage Tevens is uit onderzoek gebleken dat (pressure) massage wel degelijk een positief effect heeft op de behandeling van lage rugklachten. Dit effect is tot een jaar na stopzetting van de therapie nog merkbaar. Een kleine kanttekening is wel dat echt vooral effect heeft in combinatie met een oefenprogramma (vnl. stretching) en voorlichting. 24 Conclusie De spieren zorgen voor optimale segmentale stijfheid om zo de beweging en de stabiliteit op elkaar af te stemmen, om pijnvrij te functioneren. Met name zijn hier de m. transversus abdominus en de diepe vezels bundels van de mm. multifidi verantwoordelijk voor. Samen vormen ze een stabiliserend korset om de wervelkolom heen. Een voorwaarde voor het goed samenwerken van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus is dat de propriocepsis van de lage rug goed is. 25 De activering van de m. transversus abdominus verbeterd de stabiliteit van de wervelkolom, zonder gezamenlijke verhoging van de activiteit van de grotere spieren te vereisen. Patiënten met chronische lage rugklachten hebben atrofie in de mm. multifidi. De spieratrofie van mm. multifidi kan zelfs bij atletische mensen met lage rugklachten bestaan. Het specifieke trainen van de mm. multividi resulteert in pijnvermindering. Voor een maximale stabiliteit (in de wervelkolom) is maar 25% van de maximale kracht van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus nodig.

11 De visie van het Rehab Centre bij lage rugklachten De instelling Het Rehab Centre heeft 5 locaties in de regio Noord-Holland. Zo is er één in Castricum, Heiloo, Den Helder en Alkmaar. In Heemskerk staat de hoofdlocatie waar het secretariaat gevestigd is. Bij het Rehab Centre maken ze veel gebruik van oefentherapie. Zo kan elke locatie van het Rehab Centre gebruik maken van een aangrenzende fitnesszaal en hebben ze tal van moderne apparaten tot hun beschikking waaronder het Origene trainingsapparaat bij lage rugklachten. Het grootste deel van de patiënten populatie bestaat uit patiënten met rugklachten. Deze klachten variëren van specifiek tot a-specifiek. Origene Lower Back Revival System In de jaren negentig is sportarts Bertina begonnen met het ontwikkelen van een nieuw concept voor de behandeling van lage rugklachten. In de jaren negentig groeide de behoefte om de belastbaarheid van de rug van zwaar belaste werknemers te verhogen. Volgens de ideeën van sportarts Frank Bertina leek gerichte krachttraining het meest voor de hand liggende concept. Vanuit bepaalde body building - principes werd gekozen voor het isoleren van de belangrijkste spiergroep van de rug, namelijk de m. erector spinea. De huidige verkrijgbare krachttrainingsapparatuur bood echter onvoldoende mogelijkheden voor deze isolatie. Om die reden werd gekozen voor eigen aanpassingen en rolde hier het Origene trainingsapparaat uit.dit trainingstoestel maakt gebruik van een geïsoleerde training van de lumbaalextensoren. Met dit toestel wordt de extensiebeweging van de onderrug geprovoceerd over het gehele bewegingstraject met een optimale weerstand. De training 1 De training neemt ongeveer 20 minuten in beslag en wordt 1x per week afgenomen door een fysiotherapeut die opgeleid is door Frank Bertina. Bij de start van het trainingstraject wordt heel licht begonnen. Dit vooral om de patiënten met rugklachten te laten wennen aan deze extreme extensie beweging die zij meestal door de pijn in de onderrug uit de weg gaan. Bij een ideale patiëntensituatie worden de eerste tien weken van de behandeling één keer per week getraind hierna wordt het uitgebouwd naar één keer in de twee weken. De onderhoudstraining bestaat uit eenmaal trainen in één tot drie maanden De resultaten Het origene behandelconcept maakt deel uit van een promotieonderzoek van twee gezondheidswetenschappers aan de universiteit van Maastricht. Sinds begin 2004 deed een aantal fysiotherapiepraktijken waaronder het Rehab Centre mee met een practise-based observationele studie. Deze uitkomsten zijn beschikbaar in de vorm van een rapport.

12 Hierbij moet je rekening houden dat de resultaten gebaseerd zijn op theorieën en ervaringen uit de praktijk. Op dit moment is er nog geen wetenschappelijke onderbouwing aanwezig maar zijn ze hier wel mee bezig. Hieronder laten we zien wat de verklaringen zijn van de ontwikkelaars van het Origene concept. 1. De patiënt met rugklachten leert tijdens de Origene training om te durven bewegen. De patiënt merkt ook dat er tijdens de beweging een snelle krachtafname optreedt hierdoor zal zijn angst tot bewegen nog minder worden. 2. Tijdens de training vind er een subtiele maar zeer functionele en effectieve manipulatie plaats waarbij de wervels zich recht houden. Hierdoor kan de pijn en de beweeglijkheid direct positief worden beïnvloed. 3. Er vindt een verbetering plaats van de coördinatie van de verschillende spiersystemen door een intense betrokkenheid van de diepere spieren (de m.multividus waarover hiervoor al veel besproken is) inclusief bepaalde spieren rond de buikholte (de m.transversus abdominus) 4. De laatste verklaring is gebaseerd op de evolutie. Bij viervoeters worden de spieren van de rug gebruikt om veel kracht uit te oefenen tijdens lopen en springen (toonbeeld van de Origene is ook het jachtluipaard) Door het rechtop gaan staan van de mens is de conditie van deze rugspieren veranderd. Deze goed gecoördineerde en krachtige bewegingen worden door de mens minder gebruikt. Met behulp van de Origene training worden deze bewegingen geprikkeld tot een optimaal functioneren in de huidige maatschappij.

13 De aanpak van het Rehab Centre De Origene behandeling is eigenlijk bedoeld voor alle patiënten met a- specifieke lage rugklachten. De behandeling is niet bedoelt voor patiënten die een specifieke afwijking hebben. Hierbij denkend aan een hernia, reumatische afwijking, ernstige vernauwingen of groeistoornissen. Bij het Rehab Centre wordt er naast de a-specifieke lage rugklachten ook getraind met patiënten met specifieke afwijkingen denkend aan een Hernia. Bij het Rehab Centre is een protocol opgesteld voor patiënten met a-specifieke lage rugklachten. Dit protocol bestaat uit Origene training maar begint met een delordiserend/bekkenkantelend programma. De eerste drie weken wordt er geoefend op een oefenbal en met een stabiliser. Wanneer de patiënten voldoende in staat is om langdurig een delordiserend vermogen aan te houden en zo hun onderrugmusculatuur te coördineren en stabiliseren zijn ze klaar voor de Origene training. Naast de Origine training blijft de patiënt zijn delordiserend vermogen oefenen en wordt er vaak gebruik gemaakt van de mr-squat (leg press). De beenmusculatuur en onderrugmusculatuur worden via een computerspelletje getraind op kracht en coördinatie. Aan het begin en halverwege het protocol worden vragenlijsten afgelegd waaronder: VAS, PSK, Tampa en de Quebec Dissability Quistionary. Waarneer een patiënt verdacht wordt van distress of een vorm van depressie wordt de 4 DKL afgenomen. Ook wordt er aan het begin en halverwege een stabiliser test afgenomen. Hierbij moet de patiënt in een moeilijke houding ongeveer 1 minuut zijn delordiserend vermogen vast houden. Om even terug te komen op de behandeling van patiënten met een specifieke aandoening zoals een hernia, listhesis of een spondylodese. Deze patiënten volgen hetzelfde traject als de patiënten met a-specifieke lage rugklachten maar moeten eerst voldoende getraind zijn om op de Origene te mogen trainen. Dit verschilt van situatie tot situatie en wordt na elke behandeling geëvalueerd. Ook om het vertrouwen en de angst van bewegen voor de patiënten af te laten nemen. De patiënten met een specifieke rugklacht mogen niet in maximale extensie trainen en hebben een kleinere ROM als patiënten met a-specifieke klachten. Na een operatie worden de eerst drie maanden getraind zonder Origene. Deze training bestaat uit cardio en kracht apparatuur. Conclusie Bij het Rehab Centre wordt getraind via het protocol Origene. Dit programma is bedoelt voor patiënten met specifieke en a-specifieke lage rugklachten. De resultaten worden gemeten aan de hand van de vragenlijsten en de stabiliser meting. Bij het merendeel van de patiënten is er een verbetering van de VAS en de PSK. Doordat het Rehab Centre ook werkt met patiënten met specifieke klachten en met patiënten die pijngedrag vertonen worden er minder snel resultaten geboekt als de maker van het Origene trainingsapparaat zou willen. Maar dit is logisch te verklaren.

14 Eindconclusie Het organiseren van een symposium kost veel meer tijd en werk dan je van te voren kan bedenken. Vooral het communiceren met de opdrachtgever en de sprekers koste erg veel moeite. Hierdoor werd de accreditatie vertraagd en was het niet helemaal duidelijk wat zij precies gingen vertellen. Al met al is het allemaal goed gekomen en hebben we vanuit de evaluatieformulieren een goed gekregen voor het organiseren van dit symposium (uitkomst evaluatieformulieren zie bijlage 4). De tweede opdracht wat is de rol van de fysiotherapeut bij lage rugklachten? hebben we voldoende kunnen beantwoorden. Dit hebben we gedaan door de hoofdvraag op te splitsen in twee deelvragen. In de eerste deelvraag stond de evidence based centraal en in de tweede deelvraag stond de opdrachtgever centraal. Meest verbazingwekkende bij de eerste deelvraag is dat atleten die in goede conditie zijn spieratrofie kunnen hebben in de mm. multividi bij lage rugklachten. De m. multifidus hersteld zich niet spontaan, nadat de pijnsymptomen zijn verdwenen. Het specifieke trainen van de mm. multividi resulteert in pijnvermindering. Voor een maximale wervelkolomstabiliteit is maar 25% van de maximale kracht van de mm. multifidi en de m. transversus abdominus nodig. De activering van de m. transversus abdominus verbeterd de stabiliteit van de wervelkolom, zonder gezamenlijke verhoging van de activiteit van de grotere spieren te vereisen. Het meest opvallende bij de tweede deelvraag is dat het Rehab Centre zowel specifieke als a-specifieke lage rugklachten met het zelfde Origene protocol behandelt. Het voortraject hierbij is wel anders en de patiënten met een specifieke aandoening zoals een hernia en een listhesis mogen niet in maximale extensie trainen en hebben een kleinere ROM dan patiënten met a-specifieke lage rugklachten. Hierdoor is het logisch te verklaren dat er minder snel resultaten geboekt worden dan de maker van het Origene trainingsapparaat zou willen. Wel vind bij het merendeel van de patiënten vrij snel een afname plaatste van de VAS en de PSK. Op deze manier hebben we de hoofdvraag wat is de rol van de fysiotherapeut bij lage rugklachten goed kunnen beantwoorden. Uit de resultaten van het evidence based deel kwam dat het trainen van de mm. multividi en het trainen van de m. transversis abdominus pijn reduceert bij lage rugklachten. Met het Origene trainingsapparaat kan je de mm. multividi specifiek trainen om zo tot een vermindering van de lage rugklachten te komen.

15 1 John Wiley & Sons, Ltd Original article: Deville W L, van der Windt D A, Dzaferagic A, Bezemer P D, Bouter L M. The test of Lasegue: systematic review of the accuracy in diagnosing herniated discs. Spine Database of Abstracts of Reviews of Effects 2006 Issue 3 2 Panjabi M. M Clinical spinal instability and low back pain., Journal of Electromyography and Kinesiology Aug 13 (2003) 3 Yue JJ, Timm JP, Panjabi MM, Jaramillo-de la Torre J. Clinical application of the Panjabi neutral zone hypothesis: the Stabilimax NZ posterior lumbar dynamic stabilization system. Neurosurg Focus Jan 15 4 WJJ Assendelft, SC Morton, I Yu Emily, MJ Suttorp, PG Shekelle Spinal manipulative therapy for low-back pain Cochrane Library O'Sullivan PB. Lumbar segmental 'instability': clinical presentation and specific stabilizing exercise management. Man Ther Feb;5 6 McCook DT, Vicenzino B, Hodges PW.Activity of deep abdominal muscles increases during submaximal flexion and extension efforts but antagonist co-contraction remains unchanged. J Electromyogr Kinesiol Dec 19) 7 Richardson CA, Jull GA. Muscle control-pain control. What exercises would you prescribe? Man Ther Nov;1 9 Hides JA, Stokes MJ, Saide M, Jull GA, Cooper DH. Evidence of lumbar multifidus muscle wasting ipsilateral to symptoms in patients with acute/subacute low back pain. Spine Jan Hides JA, Jull GA, Richardson CA. Long-term effects of specific stabilizing exercises for first-episode low back pain. Spine Jun 1;26 17 Danneels LA, Vanderstraeten GG, Cambier DC, Witvrouw EE, Bourgois J, Dankaerts W, De Cuyper HJ. Effects of three different training modalities on the cross sectional area of the lumbar multifidus muscle in patients with chronic low back pain. Br J Sports Med Jun 18 Herbert WJ, Heiss DG, Basso DM. Influence of feedback schedule in motor performance and learning of a lumbar multifidus muscle task using rehabilitative ultrasound imaging: a randomized clinical trial. Phys Ther Feb 19 JA Hayden, MW van Tulder, A Malmivaara, BW Koes Exercise therapy for treatment of non-specific low back pain Cochrane Database: 2005

16 20 Moseley L: Combined physiotherapy and education is efficacious for chronic low back pain. Australian Journal of Physiotherapy 2002, 48: A Engers, P Jellema, M Wensing, DAWM van der Windt, R Grol, MW van Tulder Individual patient education for low back pain Cochrane Library Richtlijn Aspecifieke lage rugklachten (KNGF) 2003, Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO 23 Hides JA, Stanton WR, McMahon S, Sims K, Richardson CA. Effect of stabilization training on multifidus muscle cross-sectional area among young elite cricketers with low back pain. J Orthop Sports Phys Ther Mar;38 24 Furlan AD, Brosseau L, Imamura M, Irvin E. Massage for low-back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 2. Art. No.: CD DOI: / CD Gill KP, Callaghan MJ. The measurement of lumbar proprioception in individuals with and without low back pain. Spine Feb 1;23 Websites:

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA OK (LUMBOSACRALE) DISCECTOMIE/LAMINECTOMIE

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA OK (LUMBOSACRALE) DISCECTOMIE/LAMINECTOMIE VERSIE JANUARI 2017 POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL NA OK (LUMBOSACRALE) DISCECTOMIE/LAMINECTOMIE 1. Doel Het op eenduidige wijze uitvoering geven aan de postklinische fysiotherapeutische

Nadere informatie

Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek

Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek Onderzoek lage rug en heup core stability The Fifa 11 + Epidemiologie - 60-90% van alle mensen maakt een keer een episode van aspecifieke lage rugpijn door - Incidentie

Nadere informatie

Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn

Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn In de laatste 13 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van lage rugpijn. Voornamelijk het veelvuldig voorkomen van lage rugpijn en het

Nadere informatie

core stability training

core stability training core stability training Inleiding: Het strekken van de heup en de onderrug Het strekken van de heup veroorzaakt bij dansers vaak overbelasting van de onderrug. De verkorte stijve heupbuigers zorgen er

Nadere informatie

Evidence based medicine proof oefentherapie voor lage rugpijn Prof. Dr. Ulrike Van Daele Vakgroep Movant opleiding Revaki

Evidence based medicine proof oefentherapie voor lage rugpijn Prof. Dr. Ulrike Van Daele Vakgroep Movant opleiding Revaki 24 oktober 2015 Evidence based medicine proof oefentherapie voor lage rugpijn Prof. Dr. Ulrike Van Daele Vakgroep Movant opleiding Revaki 2 Lifetime prevalentie LRP: 84% Prevalentie chronische LRP: 23%

Nadere informatie

MOVING WITH SPONDYLARTHROPATHY. Dr C. Hindryckx. Fysische Geneeskunde en Revalidatie

MOVING WITH SPONDYLARTHROPATHY. Dr C. Hindryckx. Fysische Geneeskunde en Revalidatie MOVING WITH SPONDYLARTHROPATHY Dr C. Hindryckx Fysische Geneeskunde en Revalidatie Kan fysiotherapie het ziektebeeld positief beïnvloeden? Relatief aandeel in behandeling? Welke signs & symptoms beïnvloedbaar?

Nadere informatie

De Spit Gids. 20 januari. De Gids naar een snel herstel van Spit!

De Spit Gids. 20 januari. De Gids naar een snel herstel van Spit! De Spit Gids 20 januari 2015 Spit is de meest voorkomende klacht in het bewegend functioneren. Dit boek over spit geeft je alle basis informatie met betrekking tot wat het inhoud, hoe lang het normaal

Nadere informatie

Huisarts of hometrainer?

Huisarts of hometrainer? Huisarts of hometrainer? In het literatuuroverzicht werden zes studies opgenomen. Vier studies onderzochten het effect van training op ziekteverzuim, drie daarvan bestudeerden tevens de effecten op klachten

Nadere informatie

Whitepaper aspecifieke lage rugpijn. Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o.

Whitepaper aspecifieke lage rugpijn. Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o. Whitepaper aspecifieke lage rugpijn Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o. (co-writer) Inhoud Inleiding De praktijk Het trainingsprogramma De ervaringen

Nadere informatie

Stabiliteitstraining van de lage rug

Stabiliteitstraining van de lage rug Stabiliteitstraining van de lage rug De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Buik- en rugspieroefeningen worden veelvuldig toegepast in de behandeling bij

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Beroepsopdracht Hogeschool van Amsterdam gemaakt door:

Beroepsopdracht Hogeschool van Amsterdam gemaakt door: Beroepsopdracht Hogeschool van Amsterdam gemaakt door: Iris Dijksma Alice de Jong Simke Klaver Docentbegeleidster: Francien van Hoeve, HvA Opdrachtgever: Shanna Bussink, Only4Ladies Beroepsopdracht Hogeschool

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Aspecifieke lage rugklachten

Aspecifieke lage rugklachten Aspecifieke lage rugklachten Orthopedie alle aandacht Chronisch aspecifieke lage rugpijn Veel mensen hebben pijn onderin de rug. Van de westerse bevolking krijgt 60 tot 90% ten minste een keer in het leven

Nadere informatie

Samenvatting. Effectiviteit van geïsoleerde lage-rugtraining

Samenvatting. Effectiviteit van geïsoleerde lage-rugtraining Samenvatting In dit proefschrift zijn drie delen te onderscheiden. In het eerste deel wordt in drie gerandomiseerde, gecontroleerde studies (trials) de effectiviteit van geïsoleerde lagerugtraining onderzocht

Nadere informatie

De Lage Rugpijn. 20 januari. De Gids naar een snel herstel van lage rugpijn!

De Lage Rugpijn. 20 januari. De Gids naar een snel herstel van lage rugpijn! De Lage Rugpijn 20 januari 2015 Lage rugpijn is de meest voorkomende klacht in het bewegend functioneren. Dit beknopte boek over lage rugpijn geeft je alle basis informatie met betrekking tot wat het inhoud,

Nadere informatie

Fysius werkt samen met u aan een leven zonder rugpijn.

Fysius werkt samen met u aan een leven zonder rugpijn. Rugpijn? Rugpijn is niet vanzelfsprekend Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten. Dit zijn 2,6 miljoen mensen die

Nadere informatie

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Wat is de invloed van tractie op een lumbale

Nadere informatie

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie.

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie. Samenvatting De primaire doelstelling van het onderzoek was het onderzoeken van de lange termijn effectiviteit van oefentherapie en de rol die therapietrouw hierbij speelt bij patiënten met artrose aan

Nadere informatie

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag?

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Prof. dr. Rob A.B. Oostendorp Nederlands Paramedisch Instituut Amersfoort UMC St Radboud, Nijmegen Werkgroep Onderzoek Kwaliteit AANDACHTSPUNTEN doel conventionele

Nadere informatie

Informatiebrochure.

Informatiebrochure. Informatiebrochure Rugpijn is niet vanzelfsprekend Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten. Dit zijn 2,6 miljoen mensen

Nadere informatie

Assess & Correct. Deel V ASSESS & CORRECT

Assess & Correct. Deel V ASSESS & CORRECT Assess & Correct Deel V 1. - gezonde klanten - na-revalidatie 2. Meest fundamentele patronen als eerst oplossen - mobiliteit - motorische controle 3. Vaak voorkomende fouten 1 1. Gezonde klanten: - Max

Nadere informatie

Richtlijn fysiotherapeutische behandeling lumbale kanaalstenose

Richtlijn fysiotherapeutische behandeling lumbale kanaalstenose Richtlijn fysiotherapeutische behandeling lumbale kanaalstenose Een wetenschappelijk onderzoek naar de (kosten) effectiviteit van operatie vergeleken met een voortgezet conservatief beleid bij de behandeling

Nadere informatie

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten 5 april 2017 Sarcoïdose ontsporing afweersyteem ophoping afweercellen: granulomen overal in lichaam: longen, lymfesysteem, huid,

Nadere informatie

Paramedisch OnderzoekCentrum

Paramedisch OnderzoekCentrum Manueeltherapeutische classificaties voor lage-rugpijn: uitdaging voor de toekomst. Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Prof.dr. Janusz Bromboszcz Opbouw Relevantie van classificaties voor MT Profielen KNGF-richtlijn

Nadere informatie

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd.

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd. Nekklachten Herkent u de volgende symptomen? - Steeds terugkerende perioden met (acute) nekpijn - Statische houdingen niet kunnen volhouden - Vermoeidheid of het niet omhoog kunnen houden van het hoofd

Nadere informatie

Stabiliteit training. Wat, waarom en hoe?

Stabiliteit training. Wat, waarom en hoe? Stabiliteit training. Wat, waarom en hoe? Ik heb dit boek geschreven omdat core stability de laatste tijd een hot item is geworden. En dat is ook logisch. Ik ben er heilig van overtuigd dat als mensen

Nadere informatie

GET FIT 2 SKI. Johan De Coninck Physical Coach - DuofiTT

GET FIT 2 SKI. Johan De Coninck Physical Coach - DuofiTT . GET FIT 2 SKI Johan De Coninck Physical Coach - DuofiTT Duofitt training & treatment www.duofitt.be Johan De coninck Physical Trainer & Coach Functionele oefentherapie Re-training na revalidatie Sportspecifieke

Nadere informatie

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure 2018 PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN LAGE RUGPIJN PAIN AND MOTOR INTERACTIONS Brochure OPLEIDINGSINSTITUUT CIVA B.V. Organisatie cursus Organiserende instelling CIVA B.V. Adresgegevens Rumpenerstraat

Nadere informatie

EFA Target Product Aanpak Marketing Onderscheidend Besluit

EFA Target Product Aanpak Marketing Onderscheidend Besluit Wij zijn een alliantie van fitness clubs met de grootste expertise op het gebied van fitness en fysieke herconditionnering. Wij voeren permanent wetenschappelijk onderzoek naar oefenmethodes en trainingsprogramma

Nadere informatie

Case report klinische lumbale instabiliteit Blind varen op Tampascore kan leiden tot minder adequate therapie

Case report klinische lumbale instabiliteit Blind varen op Tampascore kan leiden tot minder adequate therapie FysioPraxis oktober 2009 Rubriek: CASUÏSTIEK, DIAGNOSTIEK EN BEHANDELEN Tekst en beeld: Huub Vossen, drs. Katrien Bartholomeeusen en Paul Huisman Case report klinische lumbale instabiliteit Blind varen

Nadere informatie

NVFB Standpunt Echografie binnen de Bekkenfysiotherapie

NVFB Standpunt Echografie binnen de Bekkenfysiotherapie 2017 NVFB Standpunt Echografie binnen de Bekkenfysiotherapie NVFB werkgroep: Nicole van Bergen (projectleider) Dorien Bennink Judith Jesterhoudt Petra van Nierop Suzanne Schelhaas Wilma Tempelaars Bas

Nadere informatie

A-specifieke lage rugpijn

A-specifieke lage rugpijn A-specifieke lage rugpijn A-specifieke lage rugpijn Veel mensen hebben rugklachten. In verreweg de meeste gevallen wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden: er is dan sprake van a-specifieke lage

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN Informatiefolder voor fysio- en ergotherapeuten CHRONISCHE POLSKLACHTEN Inleiding Regelmatig worden patiënten naar The Hand Clinic verwezen in verband met chronische

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing.

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing. (Chronische) lage rugklachten en rompstabiliteit Zeven tot acht op tien personen krijgen ooit te maken met (a)specifieke lage rugpijn. Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied

Nadere informatie

Epidurale en periradiculaire injecties bij chronische rugklachten is geen te verzekeren prestatie

Epidurale en periradiculaire injecties bij chronische rugklachten is geen te verzekeren prestatie Onderwerp: Epidurale en periradiculaire injecties bij chronische rugklachten is geen te verzekeren prestatie Samenvatting: Soort uitspraak: Datum: 10 juli 2007 Uitgebracht aan: Er is onvoldoende evidence

Nadere informatie

De Ischias Gids. 25 januari. De Gids naar een snel herstel van Ischias. De Ischias Gids door Bastin Hofman Lage Rugpijn Fysio.nl 1

De Ischias Gids. 25 januari. De Gids naar een snel herstel van Ischias. De Ischias Gids door Bastin Hofman Lage Rugpijn Fysio.nl 1 De Ischias Gids 25 januari 2015 Ischias is een veel geziene vorm van zenuwpijn die kan optreden in combinatie met lage rugpijn. Dit beknopte boek geeft je alle basis informatie over wat ischias inhoud,

Nadere informatie

Diagnostiek en Preventie bij lage rugpijn en nekpijn

Diagnostiek en Preventie bij lage rugpijn en nekpijn Diagnostiek en Preventie bij lage rugpijn en nekpijn M.J. Vongehr Fysiotherapeut Manueel therapeut McKenzietherapeut (MDT) Doelstelling Diagnostiseren en objectiveren van herstelbelemmerende factoren bij

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht

Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht Revalidatie schema na kraakbeenbehandeling van zowel het femur als het patellofemorale gewricht Locatie: Grootte: Belaste hoek*: *het traject waarin het geopereerde gebied belast wordt. Let op: dit schema

Nadere informatie

Chronische progressieve lagerugpijn met uitstraling in twee dermatomen bij een 44-jarige havenarbeider

Chronische progressieve lagerugpijn met uitstraling in twee dermatomen bij een 44-jarige havenarbeider 17 2 Chronische progressieve lagerugpijn met uitstraling in twee dermatomen bij een 44-jarige havenarbeider Jef Michielsen Introductie Deze casus toont het kenmerkende verhaal van een patiënt die al jaren

Nadere informatie

Piriformis Syndroom Gids

Piriformis Syndroom Gids Piriformis Syndroom Gids 25 januari 2015 Het Piriformis syndroom is een veel geziene oorzaak van zenuwpijn die kan optreden in combinatie met lage rugpijn. Dit beknopte boek geeft je alle basis informatie

Nadere informatie

Reken af met ziekteverzuim als gevolg van rugklachten! www.spinesport.nl

Reken af met ziekteverzuim als gevolg van rugklachten! www.spinesport.nl Reken af met ziekteverzuim als gevolg van rugklachten! www.spinesport.nl Sofie (36 jaar) Geruime tijd geleden kreeg ik ernstige onderrugklachten. De orthopeed constateerde flinke slijtage, op 2 plekken

Nadere informatie

Rugklachten en rughernia

Rugklachten en rughernia Rugklachten en rughernia Inleiding Als er over rugklachten gesproken wordt, hebben we het in feite over een grote groep van kwalen en ziekten die maar één ding gemeenschappelijk hebben: pijn zit in of

Nadere informatie

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure 2018 PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN LAGE RUGPIJN PAIN AND MOTOR INTERACTIONS Brochure OPLEIDINGSINSTITUUT CIVA B.V. Organisatie cursus Organiserende instelling CIVA B.V. Adresgegevens Rumpenerstraat

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Onderzoeksvraag:

Onderzoeksverslag. Onderzoeksvraag: Onderzoeksverslag Onderzoeksvraag: Zorgt de activatie van de m. transversus abdominis en de m. multifidus bij core stability training over een periode van 8 weken voor een afname van pijn bij mensen met

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER SHOCKWAVE THERAPIE

INFORMATIEFOLDER SHOCKWAVE THERAPIE INFORMATIEFOLDER SHOCKWAVE THERAPIE SHOCKWAVE THERAPIE WAT IS HET? In veel gevallen zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Whitepaper Bewegen tijdens en na de behandeling van kanker

Whitepaper Bewegen tijdens en na de behandeling van kanker Whitepaper Bewegen tijdens en na de behandeling van kanker Anouk Nijland-Suijthof, fysiotherapeut en oedeemtherapeut Inhoud Inleiding De voordelen van fysieke training tijdens en na de behandeling van

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 154 NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 155 SAMENVATTING Achtergrond Hoewel het lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) zo lang bestaat als de geschiedenis van onze

Nadere informatie

16/11/18. Assess & Correct. Deel V. Correctie strategieën. 3. Motorische controle correcties

16/11/18. Assess & Correct. Deel V. Correctie strategieën. 3. Motorische controle correcties Assess & Correct Deel V Correctie strategieën 3. Motorische controle correcties 1 Voetboog activatie Single leg hip bridge (foamrol) 2 Single leg wall stance Lateral step up + pallof press 3 CORE activating

Nadere informatie

LAGE-RUGPIJN: parade van richtlijnen. Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp

LAGE-RUGPIJN: parade van richtlijnen. Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp LAGE-RUGPIJN: parade van richtlijnen Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp PARADE van RICHTLIJNEN KNGF-richtlijn MT en Lage-rugpijn, in druk Richtlijn Aspecifieke lage-rugklachten, 2003 KNGF-richtlijn Lage-rugpijn,

Nadere informatie

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Fysiotherapie na acceleratie

Nadere informatie

Screening van rugen nekklachten

Screening van rugen nekklachten Screening van rugen nekklachten Wervelkolom Centrum Informatie voor patiënten F1035-3111 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Cursustijden: 09.00-12.30 13.30-17.00 uur. Cursuskosten: 495. Deelnemers: minimaal 16 en maximaal 24 deelnemers.

Cursustijden: 09.00-12.30 13.30-17.00 uur. Cursuskosten: 495. Deelnemers: minimaal 16 en maximaal 24 deelnemers. NEXUS Een opleidingsinstituut voor de fysiotherapeut waarin liefde voor het vak gekoppeld wordt aan een ambitie om te verbeteren. Bij ons werken voorlopers uit de praktijk die uw vragen beantwoorden. Wij

Nadere informatie

Inhoudsopgave Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 Doel... 2 Toepassingsgebied... 2 Werkwijze/ Uitvoering... 2

Inhoudsopgave Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 Doel... 2 Toepassingsgebied... 2 Werkwijze/ Uitvoering... 2 Inhoudsopgave 1. Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 2. Doel... 2 3. Toepassingsgebied... 2 4. Werkwijze/ Uitvoering... 2 4.1. Behandeling... 2 4.2. Controle/ Nazorg... 5 1. Titel Schouder,

Nadere informatie

Patient gegevens. Patiënt gegevens. Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153

Patient gegevens. Patiënt gegevens. Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153 Patient gegevens Patiënt gegevens Naam: Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153 Postcode: 2011CG Haarlem Geboortedatum: 5-6-1996 Leeftijd: 20 Geslacht: V Telefoon: 0616287075 Telefoon mobiel: Telefoon werk: Email:

Nadere informatie

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding.

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding. Onze praktijk Fysiotherapie Manuele therapie Kinderfysiotherapie Sportfysiotherapie Sporten onder begeleiding Echografie Voeding (Orthomoleculaire geneeskunde) Dry Needling Moderne praktijk Paramedisch

Nadere informatie

KNGF-richtlijnen bij Lage-rugpijn: Fysiotherapie of Manuele therapie? Dr. Erik J.M. Hendriks Prof. Dr. Rob A.B. Oostendorp

KNGF-richtlijnen bij Lage-rugpijn: Fysiotherapie of Manuele therapie? Dr. Erik J.M. Hendriks Prof. Dr. Rob A.B. Oostendorp KNGF-richtlijnen bij Lage-rugpijn: Fysiotherapie of Manuele therapie? Dr. Erik J.M. Hendriks Prof. Dr. Rob A.B. Oostendorp 1 2 Met dank aan de auteurs KNGF-richtlijn Manuele therapie (2003) Heijmans M,

Nadere informatie

Back on Track: eerste ervaringen met geprotocolleerde pijnrevalidatie in de eerste lijn. Reni van Erp, MSc

Back on Track: eerste ervaringen met geprotocolleerde pijnrevalidatie in de eerste lijn. Reni van Erp, MSc Back on Track: eerste ervaringen met geprotocolleerde pijnrevalidatie in de eerste lijn. Reni van Erp, MSc Disclosure slide Companies No relations Research funding CZ Fonds Provincie Limburg Adelante epartment

Nadere informatie

Core stability hype of noodzaak?

Core stability hype of noodzaak? Core stability hype of noodzaak? Praktische workshop Jora Wolfgram 20 04 2013 Programma: Even voorstellen Warming up Stukje theorie Zelf oefenen Afsluiting/vragen Even voorstellen: Jora Wolfgram MSc, MMT

Nadere informatie

A-specifieke lage rugpijn

A-specifieke lage rugpijn A-specifieke lage rugpijn A-SPECIFIEKE LAGE RUGPIJN INLEIDING Lage rugpijn komt veel voor. Bij de meeste mensen worden geen duidelijke afwijkingen gevonden. Artsen spreken dan over a-specifieke lage rugpijn.

Nadere informatie

Conclusies Orthopedie

Conclusies Orthopedie Conclusies Orthopedie Grote interdokter variatie, bij vrijwel gelijke incidentie GC Marne is bovengemiddeld duur voor Z&Z : 8% duurder Hoge kosten orthopedie wordt veroorzaakt door: 34% meer verwijzingen

Nadere informatie

Assess & Correct. Assessments 9/11/18. Deel II ASSESSMENTS. Ademhaling assessment. Mobiliteit assessment. Motorische assessment

Assess & Correct. Assessments 9/11/18. Deel II ASSESSMENTS. Ademhaling assessment. Mobiliteit assessment. Motorische assessment Assess & Correct Deel II Assessments ASSESSMENTS We delen onze assessments op in 3 hoofd categorieën: Ademhaling assessment Mobiliteit assessment Motorische assessment 1 1. Ademhalings assessment Ademhalings

Nadere informatie

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3?

Pijn. Wat is pijn 1,2,3? Hoe ontstaat pijn 1,3? Pijn Wat is pijn 1,2,3? Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Pijn geeft aan dat er een mogelijke beschadiging is van een deel van het lichaam. Denk maar eens aan het vastpakken van een te hete

Nadere informatie

Lage rugklachten. Risicofactoren

Lage rugklachten. Risicofactoren Lage rugklachten. Lage rugklachten is, na schouder en nekklachten, de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Geschat wordt dat, op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking van de geïndustrialiseerde

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Pre-& Postnataal Fitness. De bekkenbodem tijdens & na de zwangerschap

Pre-& Postnataal Fitness. De bekkenbodem tijdens & na de zwangerschap Pre-& Postnataal Fitness De bekkenbodem tijdens & na de zwangerschap Waar gaan we het in dit uur over hebben? Wat is de bekkenbodem? Anatomie & functie Wat zijn bekkenbodemklachten? Hoe train je de bekkenbodem?

Nadere informatie

Screening van rug- en nekklachten Wervelkolom Centrum

Screening van rug- en nekklachten Wervelkolom Centrum Screening van rug- en nekklachten Wervelkolom Centrum Bij het Wervelkolom Centrum van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kunt u terecht voor rug- en nekklachten. Bij de behandeling van rug- en nekklachten

Nadere informatie

Overdracht Fysiotherapie na Spondylodese operatie bij NedSpine

Overdracht Fysiotherapie na Spondylodese operatie bij NedSpine Overdracht Fysiotherapie na Spondylodese operatie bij NedSpine Naam:... Kamer nr Datum operatie: / / Ontslag: / / Operatie: niveau Status bij ontslag: Bijzonderheden: Transfers / lopen Van lig tot zit

Nadere informatie

Implementatieplan Flexchair-RBT

Implementatieplan Flexchair-RBT Implementatieplan Flexchair-RBT Job van der Bos & Sarah de Groot Beroepsopdracht Flexchair RBT, Amsterdam School of Health Professions - 1 - Auteur: Job van der Bos Sarah de Groot Opleiding: Hogeschool

Nadere informatie

Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling)

Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling) Multiple Sclerose (fysiotherapeutische behandeling) Remco Muller MNR, Fysiotherapeut Lid MS Zorgnet RMC Groot Klimmendaal Expertisecentrum voor volwassenen Inhoud Inleiding Evidence based practise Fysiotherapeutisch

Nadere informatie

Rugklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133

Rugklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133 Rugklachten De wervelkolom bestaat uit de nekwervels, borstwervels, lendenwervels, heiligbeenwervels en het staartbeen. Op deze site staat een specifiek artikel over nekklachten geschreven en daarom worden

Nadere informatie

Appendix. Nederlandstalige samenvatting (Dutch summary)

Appendix. Nederlandstalige samenvatting (Dutch summary) Appendix Nederlandstalige samenvatting (Dutch summary) 93 87 Inleiding Diabetes mellitus, kortweg diabetes, is een ziekte waar wereldwijd ongeveer 400 miljoen mensen aan lijden. Ook in Nederland komt de

Nadere informatie

Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit

Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit Lumbaal actief onderzoek Instabiliteit De actieve stabiliteit wordt gewaarborgd door de rug- en buikspieren en de tussen het bekken en de onderste extremiteiten uitgespannen musculatuur. Belangrijkste

Nadere informatie

(De afbeelding kan mogelijks afwijken omwille van kleine aanpassingen die aan het toestel continue aangebracht worden door de fabrikant.

(De afbeelding kan mogelijks afwijken omwille van kleine aanpassingen die aan het toestel continue aangebracht worden door de fabrikant. PRODUCTCATALOGUS VOOR SAMCON SPINE CONCEPT. TOESTEL AFBEELDING: (De afbeelding kan mogelijks afwijken omwille van kleine aanpassingen die aan het toestel continue aangebracht worden door de fabrikant.)

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES CROSS FIT BLESSURES U heeft een Crossfitblessure opgelopen, wat nu? De folder die voor u ligt is bedoeld om u informatie te verschaffen over de aanpak

Nadere informatie

Aspecifieke lage rugpijn: is een nieuw model voor behandeling een revolutie of herhaling van de geschiedenis?

Aspecifieke lage rugpijn: is een nieuw model voor behandeling een revolutie of herhaling van de geschiedenis? Beroepsopdracht Fysiotherapie Aspecifieke lage rugpijn: is een nieuw model voor behandeling een revolutie of herhaling van de geschiedenis? Opdrachtgever: Dhr. W.T.F. Schoemans, Stichting Geschiedenis

Nadere informatie

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 Rugklachten bij turnen Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 www.smautrecht.nl www.estherschoots.nl Wat gaan we doen: Rugbelasting bij turnen Turnen en rugklachten: epidemiologie Aandoeningen van de

Nadere informatie

Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht

Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht Revalidatie schema na microfracturing van het patellofemorale gewricht Locatie: Grootte: Belaste hoek*: *het traject waarin het geopereerde gebied belast wordt. Let op: dit schema is een richtlijn die

Nadere informatie

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD RESULTATEN ANALYSE 2014 GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD De Rughuis Methode heeft aangetoond dat de gezondheidstoestand en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische rugklachten enorm kan toenemen.

Nadere informatie

Manuele therapie en hoofdpijnklachten

Manuele therapie en hoofdpijnklachten Whitepaper Manuele therapie en hoofdpijnklachten Marieke Wichers - Schreur Algemeen fysiotherapeut & manueel therapeut Inhoud Inleiding Soorten hoofdpijn Welke hoofdpijnen zijn te behandelen middels manuele

Nadere informatie

Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling

Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling Deze folder geeft je informatie over het natuurlijke herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling en geeft je tips hoe

Nadere informatie

Medical Taping bij M. Parkinson

Medical Taping bij M. Parkinson Medical Taping bij M. Parkinson Door: Josya Sijmonsma Fysiotherapeut en Medical Taping Instructor Binnen Europa neemt de bekendheid van het Medical Taping Concept het laatste decennium enorm toe. Veel

Nadere informatie

Beroepsopdracht. Stabiliteitstraining is effectief bij patiënten met chronische aspecifieke lage rugklachten

Beroepsopdracht. Stabiliteitstraining is effectief bij patiënten met chronische aspecifieke lage rugklachten Hogeschool van Amsterdam ASHP, opleiding Fysiotherapie Beroepsopdracht Door: Miranda Arts Simone Lakeman Elleke Moerke Stabiliteitstraining is effectief bij patiënten met chronische aspecifieke lage rugklachten

Nadere informatie

Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen. Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut]

Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen. Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut] Revalidatie en preventie meer dan alleen spieren trainen Lorenzo d Hont [ Master Sportfysiotherapeut] Patiënt X VKB-R 2014 30 tot 40 maal grotere kans op een VKB recidief Na 12 maanden ondervindt 28%

Nadere informatie

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom (2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom Instituut: Sportrevalidatie Hilversum Verwijzer: Alle verwijzers Periode: 1-1-2016 t/m 31-12-2017 Fysiotherapeut: Alle fysiotherapeuten Inleiding Dit rapport

Nadere informatie

4 Beweegprogramma. 4.1 Voorbereiding

4 Beweegprogramma. 4.1 Voorbereiding 4 Beweegprogramma In dit onderdeel wordt het beweegprogramma gepresenteerd. Binnen het programma worden eerst doelstellingen gevormd die gelden op lange en korte termijn. Vervolgens wordt de introductie

Nadere informatie

Sporthervatting na een enkelblessure

Sporthervatting na een enkelblessure Sporthervatting na een enkelblessure Na uw enkelverstuiking of enkelblessure bent u behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van CWZ. Deze folder is bedoeld voor patiënten die na een enkelverstuiking

Nadere informatie

Redcord Blessurepreventie

Redcord Blessurepreventie Redcord Blessurepreventie Dag van de conditietrainer 2015 1 Wat is Redcord? Suspension trainer (instabiele touwen) met 2 ophangpunten. Verschil met de andere suspension trainers die meestal maar 1 ophangpunt

Nadere informatie

Whiplash en duizeligheid: een paar apart Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp

Whiplash en duizeligheid: een paar apart Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Whiplash en duizeligheid: een paar apart Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Wat te vewachten? 1. Praktijkervaring en registratie 2. Whiplash-trial 3. Prognostische factoren 1. Patiëntgegevens 1998 2003 Praktijk

Nadere informatie

Stabiliteit in menselijk bewegen

Stabiliteit in menselijk bewegen www.physios.nl 4 punten kennistoets Stabiliteit in menselijk bewegen Deel 4: een klinisch perspectief * Jaap van Dieën Prof.dr. J. H. van Dieën, Interfacultair Onderzoeksinstituut MOVE, Faculteit der Bewegingswetenschappen,

Nadere informatie

Assess & Correct ASSESS & CORRECT 7/07/17. Deel II

Assess & Correct ASSESS & CORRECT 7/07/17. Deel II Assess & Correct Deel II 1. Assessment strategie 2. Neurowetenschappen 3. First Things First 4. Assessment - Score criteria 5. Ademhalings assessment - Chemisch - Neurologisch - Mechanisch - Ademhalingsscreen

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Domeinbeschrijving manuele therapie NVMT

Domeinbeschrijving manuele therapie NVMT Domeinbeschrijving manuele therapie NVMT Voor u ligt de domeinbeschrijving manuele therapie. Deze beschrijving vormt de uitkomst van het project domeinbeschrijving manuele therapie dat door het bestuur

Nadere informatie

Het effect van acupunctuur en dry needling op pijn en functie bij myofasciale triggerpoints bij patiënten met chronische lage rugklachten

Het effect van acupunctuur en dry needling op pijn en functie bij myofasciale triggerpoints bij patiënten met chronische lage rugklachten Het effect van acupunctuur en dry needling op pijn en functie bij myofasciale triggerpoints bij patiënten met chronische lage rugklachten Carlien den Uil Afstudeeropdracht fysiotherapie Hogeschool Utrecht

Nadere informatie