Zorgvuldig omgaan met schade

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgvuldig omgaan met schade"

Transcriptie

1 Zorgvuldig omgaan met schade Dijkverbetering Hagestein Opheusden sterke dijken schoon water

2 Het kán gebeuren... Dijkverbeteringsprojecten zijn ingrijpend. Daarom kan de omgeving schade ondervinden van de werkzaamheden. Natuurlijk doen wij ons uiterste best om dat te voorkomen. Maar het kan gebeuren. In deze folder zetten we voor u uiteen welke schade kan ontstaan, wat wij doen om dit te voorkomen, wat wij vergoeden en bij wie u terecht kunt. Welke risico s loopt u door de dijkverbetering? In algemene zin kunnen bij de (dijk)werkzaamheden verschillende soorten schade ontstaan, zoals uitvoeringsschade, planschade, nadeelcompensatie en onteigeningsschade. Een paar voorbeelden: Scheuren in de muren van uw pand door trillingen bij het inbrengen van damwanden. Of door het gebruik van machines vlakbij uw pand. Dit is een voorbeeld van uitvoeringsschade. Schade aan uw tuin door het gebruik van grote machines. Ook dit is een voorbeeld van uitvoeringsschade. Soms hebben we extra gronden nodig, bijvoorbeeld als we dijken verbreden. Dat kan betekenen dat we een deel van uw grond moeten kopen. Dan heeft u te maken met onteigeningsschade. Overlast doordat uw bedrijf slechter bereikbaar wordt. Waardoor u bijvoorbeeld klanten en omzet misloopt. In dit geval gaat het om nadeelcompensatie. Uw perceel wordt minder waard omdat u er door een bestemmingsplanwijziging niet meer mag bouwen. We spreken dan van planschade. Juridische uitleg soorten schade Bij de werkzaamheden kunnen verschillende soorten schade ontstaan, zoals uitvoeringsschade of schade welke noodzakelijkerwijs voortvloeit uit het vastgestelde dijkverbeteringsplan. Het laatste wordt gezien als rechtmatige overheidsdaad en het eerste als een onrechtmatige daad. Uitgangspunt bij de onrechtmatige overheidsdaad is, dat schade door het waterschap volledig vergoed moet worden. U moet dan denken aan bouwkundige schade die kan ontstaan bij het aanbrengen van damwanden. Uitgangspunt bij de rechtmatige overheidsdaad is, dat de schade in beginsel ten laste van de burger komt, want de overheid staat immers in haar recht. Schade veroorzaakt door rechtmatige overheidsdaden worden behandeld als planschade en nadeelcompensatie en komen onder voorwaarden echter wel voor vergoeding in aanmerking. Planschade is vermogensschade: de waardevermindering van onroerende zaken of inkomensschade die ontstaat na wijziging van planologische situatie.

3 Uitvoeringschade: wat is dat precies? De meest voorkomende schade die kan ontstaan is uitvoeringsschade, dit geldt als een onrechtmatige overheidsdaad. De schades die we bij de dijkverbetering Hagestein Opheusden kunnen onderscheiden, zijn: Zettingsschade: bij zetting wordt grond samengedrukt, dit gebeurt bijvoorbeeld bij het aanbrengen van dijkbermen. Trillingsschade: deze schade ontstaat door intensieve trillingen, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een damwand. Accidentele schade: deze schade wordt veroorzaakt tijdens het werk, bijvoorbeeld een hijskraan die schade toebrengt aan een tuinhek. Wat doet het waterschap om schade bij de rechtmatige overheidsdaad te voorkomen? Om te voorkomen dat u schade ondervindt tijdens de werkzaamheden, nemen we voorzorgsmaatregelen om bijvoorbeeld verminderde bereikbaarheid te voorkomen of te beperken. Als u toch door een slechte bereikbaarheid onevenredige nadelen ondervindt, kunt u wellicht aanspraak maken op nadeelcompensatie. De toekenning van deze schade vindt plaats op basis van de Beleidsregel schadevergoeding Ruimte voor de Rivier (Staatscourant 2009, nr. 82). Meer informatie over het indienen van een aanvraag om schadevergoeding i.v.m. plan-en/of nadeelcompensatieschade is te vinden op Hier kunt u ook een schadeformulier downloaden. U kunt ook schriftelijk of telefonisch contact opnemen met Joost van der Poel, Secretaris van het schadeloket Ruimte voor de Rivier via: Programmadirectie Ruimte voor de Rivier, Postbus 24103, 3502 MC Utrecht, Voorzorgsmaatregelen bij uitvoeringschade Deze schades zijn niet altijd te voorkomen. Wij nemen altijd een aantal voorzorgsmaatregelen om bij schade zorgvuldig en rechtvaardig besluiten te nemen over een eventuele schadevergoeding. In de planfase hebben wij geïnventariseerd welke panden en woningen zich toen in de invloedsfeer van het werk bevonden. Op basis hiervan heeft de aannemer zijn uitvoeringsplan aangepast, met als doel om de invloedszone van de werkzaamheden te minimaliseren. De panden die zich na deze aanpassing nog steeds in de invloedssfeer bevonden worden bouwkundig opgenomen. Ruim voorafgaand aan de uitvoeringswerkzaamheden hebben we bij een groot aantal panden zettingsboutjes aangebracht en laten inmeten. Kort voor de werkzaamheden worden deze boutjes opnieuw ingemeten. We krijgen hiermee een goed beeld van de natuurlijke zetting, ook wel autonome zetting genoemd. Door deze boutjes voor, tijdens en na de uitvoering te meten, kunnen wij objectief vaststellen of onze werkzaamheden invloed hebben gehad op uw woning. Als bij uw woning geen meetboutjes zijn aangebracht, dan weet u dat uw woning ver genoeg van de werkzaamheden afstaat en buiten de invloedsfeer valt.

4 Schade door het verleggen van kabels en leidingen Voor eventueel optredende uitvoeringsschade door de beheerders als gevolg van het verlaten en verwijderen van de kabels en leidingen en de aanleg daarvan zijn de nutsbedrijven zelf verantwoordelijk. Het waterschap erkent hiervoor geen enkele aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor eventueel door aannemers van de nutsbedrijven toegebrachte schade. Wat gebeurt er tijdens de werkzaamheden? Tijdens het aanbrengen van damwanden of andere ingrijpende werkzaamheden wordt er bij enkele schadegevoelige panden gemonitord welke effecten de werkzaamheden hebben voor uw woning, door bijvoorbeeld het plaatsen van trillingsmeters. Hiermee worden de trillingen geregistreerd die tijdens de werkzaamheden ontstaan en er wordt ingegrepen als het toegestane trillings niveau wordt overschreden of indien constructieve schade optreedt. Wat doen wij voordat de aannemer aan het werk gaat? Indien uw pand of woning zich binnen de invloedsfeer van de werkzaamheden bevindt, krijgt u een aantal weken voor de start van de werkzaamheden een brief van de firma BouwRisk B.V. met een voorstel voor een afspraak om een bouwkundige opname van uw woning te maken. In de brief staan de contactgegevens vermeld voor het verzetten of maken van een vaste afspraak. Tijdens de opname wordt de staat van uw woning vastgelegd en vertaald in een rapportage ook wel de nulsituatie genoemd.u krijgt een afschrijft van het opname rapport digitaal toegezonden.

5 Welke stappen moet u nemen als er schade optreedt? Als u schade heeft of ziet ontstaan, moet u dit altijd melden. Ook als er vooraf geen bouwkundige vooropname is uitgevoerd. Loop niet met uw zorgen rond, maar meldt schade meteen: Schadeloket: Een onafhankelijk schade-expert maakt een afspraak met u om de schade te bekijken. Hij start zo nodig een bouwtechnisch onderzoek om te bepalen of het om constructieve of cosmetische schade gaat. Ook overlegt hij met het waterschap. Bij constructieve schade kan hij het waterschap adviseren om de werkzaamheden (tijdelijk) te staken of zonodig schade-beperkende maatregelen te treffen. Bij cosmetische schade zoals scheurvorming in pleisterwerk en bij naden van aansluitingen werkt de aannemer in de regel door. De schade-expert vergelijkt de gegevens van de nulsituatie met de situatie waarin de schade is opgetreden. Hij maakt hierbij gebruik van de meetboutjes en de bouwkundige opnames. Als er verschillen zijn met de nulsituatie, onderzoekt de schade-expert het verband: het causaliteitsonderzoek. Hij kijkt of de verschillen te wijten zijn aan de verbeteringswerkzaamheden of dat er andere oorzaken zijn. Daarna stuurt de schade-expert een schaderapport aan het waterschap: hierin staan de omvang van de schade, de oorzaak en een indicatie van de kosten van de schade of het schadeherstel. Het Waterschap beslist vervolgens over het al dan niet vergoeden van de schade en stuurt u het schaderapport met, of een schadevergoedingsvoorstel of een afwijzing. Wat zijn de stappen na het ontvangen van schade-afhandelingsbrief van het waterschap? Als u het eens bent met de beslissing van het waterschap, ondertekent u de akkoordverklaring en stuurt u deze terug naar het waterschap. Eventuele schadevergoeding wordt zo snel mogelijk uitgekeerd. Als u het niet eens bent met de beslissing van het waterschap, dient u gemotiveerd aan te geven waarom u het niet eens bent met de uitkomst en/of aanbod van het waterschap. Het waterschap zal haar besluit samen met uw motivering heroverwegen. Komt u niet tot een vergelijk met het waterschap, dan kunt u via de rechtbank een civiele procedure aanspannen tegen het waterschap. Immers u stelt het waterschap civiel rechtelijk aansprakelijk voor de schade die is geleden. Uiteraard kunt u een second opinion vragen. De kosten voor een deskundige of rechtsbijstand) komen alleen voor vergoeding in aanmerking, mits wordt voldaan aan de dubbele redelijkheidstoets. Deze houdt in dat: het inschakelen van een (eigen) deskundige redelijk moet zijn en moet bijdragen aan een geobjectiveerde schadevergoeding én dat de gemaakte kosten redelijk moeten zijn naar hun aard en omvang. Voldoen de kosten hier niet aan, dan zijn ze voor eigen rekening.

6 Meldingen van schade: Schadeloket Welke stappen moet u nemen als de werkzaamheden zijn afgerond en er daarna toch nog schade optreedt? Dan geldt dezelfde werkwijze als hiernaast. U meldt via het Schadeloket ( ) dat u nieuwe schade heeft. Het waterschap kan een aanvraag afwijzen als de aanvrager schadevergoeding aanvraagt vijf jaar na de ontdekking van de schade of vijf jaar na het ontstaan van de schade die het gevolg is van het waterschap dat rechtmatig gebruik heeft gemaakt van zijn publiekrechtelijke bevoegdheid. Het waterschap kan een aanvraag in ieder geval afwijzen als de schade meer dan 20 jaar geleden is ontstaan. Informatie en vragen Uiteraard zorgen wij dat u op tijd weet wanneer er voor uw deur wordt gewerkt. Via informatiebijeenkomsten en nieuwsbrieven houden we u zo goed mogelijk op de hoogte. Daarnaast kunt u altijd contact opnemen met onze omgevingsmanager Basten Heeg via telefoonnummer Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Tekst: Waterschap Rivierenland Ontwerp: Het Lab ontwerp + advies, Arnhem Fotografie: Peter Venema Druk: De Bondt, grafimedia

Nieuws brief. Kinderdijk Schoonhovenseveer. Beste lezer,

Nieuws brief. Kinderdijk Schoonhovenseveer. Beste lezer, Nieuws brief oktober 2012 Dijkverbetering Kinderdijk Schoonhovenseveer 3 Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater.

Nadere informatie

Met dit van de. Beleidsrege. voor de Rivier. Dit formulier dient. vragen. formulier te. Vergeet u niet het. U kunt. Ruimte.

Met dit van de. Beleidsrege. voor de Rivier. Dit formulier dient. vragen. formulier te. Vergeet u niet het. U kunt. Ruimte. Onderwerp Aanvraag om schadevergoeding - particulieren Programmabureau Ruimte Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Postbus 24103 3502 MC Utrecht T 088-7972900 www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon mr. Joost

Nadere informatie

Met dit. Dit formulier dient. vragen. Vergeet u niet het. formulier te. U kunt. Ruimte. Programmabureau. Postbus 24103

Met dit. Dit formulier dient. vragen. Vergeet u niet het. formulier te. U kunt. Ruimte. Programmabureau. Postbus 24103 Onderwerp Aanvraag om schadevergoeding - bedrijven Programmabureau Ruimte Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Postbus 24103 3502 MC Utrecht T 088-7972900 www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon mr. Joost R.M.

Nadere informatie

BEDRIJF. Aanvraag om schadevergoeding

BEDRIJF. Aanvraag om schadevergoeding BEDRIJF Aanvraag om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel met betrekking tot de behandeling en beoordeling van aanvragen

Nadere informatie

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims.

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims. PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding Met dit formulier kunt een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel met betrekking tot de behandeling en beoordeling van aanvragen

Nadere informatie

Schadevergoeding in de vorm van nadeelcompensatie en planschade. Datum 10 oktober 2014

Schadevergoeding in de vorm van nadeelcompensatie en planschade. Datum 10 oktober 2014 Schadevergoeding in de vorm van nadeelcompensatie en planschade Datum 10 oktober 2014 Inleiding Burgers, bedrijven en organisaties kunnen door het optreden van de overheid tijdelijk of blijvend nadeel

Nadere informatie

Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt. Hulploket Garages & Compensatieregelingen 14 januari 2014

Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt. Hulploket Garages & Compensatieregelingen 14 januari 2014 Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt Hulploket Garages & Compensatieregelingen 14 januari 2014 2 Agenda 1. Parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt 2. Hulploket Parkeergarages 3. Nadeelcompensatie

Nadere informatie

regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken

regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken Informatiebrochure regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken in het kader van de realisatie van de PKB Ruimte voor de Rivier Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Verzoek om schadevergoeding 3.

Nadere informatie

Wat en hoe. druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland

Wat en hoe. druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland Wat en hoe PLANSCHADE druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland 2008 afdeling Bestuursondersteuning / COM-EJ-102008 2 11 Als de nieuwe wet en de twee procentregel van toepassing is op het voorbeeld dan

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Wat is planschade? Onder planschade wordt verstaan inkomensderving of waardevermindering van een onroerende zaak, die het gevolg is van een beslissing van de

Nadere informatie

Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures

Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures Het land beschermen tegen overstromingen. Aanleg, reconstructie en onderhoud van rijkswegen. Het bevorderen

Nadere informatie

Schade bij Kustwerk Katwijk

Schade bij Kustwerk Katwijk Schade bij Kustwerk Katwijk In het najaar van 2013 willen het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Katwijk starten met Kustwerk Katwijk: de aanleg van de dijk in duin en de parkeergarage. De projectorganisatie

Nadere informatie

Nadeelcompensatie bij aanpassing van het spoor

Nadeelcompensatie bij aanpassing van het spoor Nadeelcompensatie bij aanpassing van het spoor Maakt de overheid plannen voor de aanleg van een nieuwe spoorlijn? Of voor de aanpassing van een bestaande spoorlijn? Dan gebeurt dat zo zorgvuldig mogelijk.

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERORDENING NADEELCOMPENSATIE, PLANSCHADETEGEMOETKOMING EN SCHADEVERGOEDING VOOR ONRECHTMATIGE HANDELINGEN ROTTERDAMSEBAAN 2014:

GEMEENSCHAPPELIJKE VERORDENING NADEELCOMPENSATIE, PLANSCHADETEGEMOETKOMING EN SCHADEVERGOEDING VOOR ONRECHTMATIGE HANDELINGEN ROTTERDAMSEBAAN 2014: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 69895 2 december 2014 GEMEENSCHAPPELIJKE VERORDENING NADEELCOMPENSATIE, PLANSCHADETEGEMOETKOMING EN SCHADEVERGOEDING VOOR ONRECHTMATIGE HANDELINGEN

Nadere informatie

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten Raad : 30 september 2003 Agendanr. : 11 Doc.nr : B 2003 11821 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

Nadere informatie

Andere voorbeelden waarbij mogelijk sprake kan zijn van planschade zijn verlies van privacy, (toename van) geluidsoverlast of andere hinder.

Andere voorbeelden waarbij mogelijk sprake kan zijn van planschade zijn verlies van privacy, (toename van) geluidsoverlast of andere hinder. Wat is planschade? Planschade is financiële schade die een persoon of een bedrijf lijdt als gevolg van een planologische maatregel. Zo n maatregel is in de meeste gevallen een wijziging van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Toelichting Planschade

Toelichting Planschade Toelichting Planschade Wat is planschade? De Wet ruimtelijke ordening bepaalt in artikel 6.1 de mogelijkheden voor het verhalen van schade als gevolg van planologische wijzigingen, ook wel planschade genoemd.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 355 8 januari 2010 Beleidsregel houdende bepalingen met betrekking tot het aanvragen en behandelen van aanvragen voor

Nadere informatie

Tegemoetkoming in planschade 2014

Tegemoetkoming in planschade 2014 Tegemoetkoming in planschade 2014 Achtergrond informatie De Wet ruimtelijke ordening stelt in artikel 6.1 dat belanghebbenden die schade hebben geleden door een ruimtelijk besluit in aanmerking kunnen

Nadere informatie

Verzoek om schadevergoeding Voor particulieren

Verzoek om schadevergoeding Voor particulieren Verzoek om schadevergoeding Voor particulieren Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van het gestelde in de Regeling Nadeelcompensatie Verkeer en

Nadere informatie

Geregistreerd partnerschap. Planschade

Geregistreerd partnerschap. Planschade Geregistreerd partnerschap Planschade Planschade Deze folder gaat over planschade. U krijgt antwoord op vragen zoals: 1. Wat is planschade? 2. In welke gevallen kan ik aanspraak maken op een tegemoetkoming?

Nadere informatie

Verordening Schadevergoeding

Verordening Schadevergoeding Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Verordening Schadevergoeding Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94 (lokaal tarief) F 020 608 39 00 KvK 41216593 www.agv.nl

Nadere informatie

Verzoek om schadevergoeding/nadeelcompensatie Voor bedrijven

Verzoek om schadevergoeding/nadeelcompensatie Voor bedrijven Verzoek om schadevergoeding/nadeelcompensatie Voor bedrijven Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van het gestelde in de Regeling Nadeelcompensatie

Nadere informatie

U dient dit formulier tezamen met bijlagen te mailen naar of op te sturen naar:

U dient dit formulier tezamen met bijlagen te mailen naar of op te sturen naar: BEDRIJF Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van het gestelde in de Regeling Nadeelcompensatie Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

U dient dit formulier tezamen met onderstaande bijlagen te mailen naar of op te sturen naar:

U dient dit formulier tezamen met onderstaande bijlagen te mailen naar of op te sturen naar: PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding Met dit formulier kunt een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Milieu 2014 (Staatscourant

Nadere informatie

Dijkversterking Merwededijk te Werkendam

Dijkversterking Merwededijk te Werkendam Dijkversterking Merwededijk te Werkendam Veel gestelde vragen en antwoorden Over het ontwerp van variant 4: buitenwaartse versterking in combinatie met gedeeltelijke damwand...3 1. Bij de buitenwaartse

Nadere informatie

Schaderegelingen bij aanleg en aanpassing van spoorlijnen

Schaderegelingen bij aanleg en aanpassing van spoorlijnen Schaderegelingen bij aanleg en aanpassing van spoorlijnen Schaderegelingen bij aanleg en aanpassing van spoorlijnen Aanleg van een nieuwe spoorlijn of aanpassingen van een bestaande spoorlijn buiten de

Nadere informatie

Werken met de Wet nadeelcompensatie. Wat, wie en hoe

Werken met de Wet nadeelcompensatie. Wat, wie en hoe Werken met de Wet nadeelcompensatie Wat, wie en hoe Uw inleider Mr. Olaf Schuwer Woonplaats: Zwolle Gewerkt bij: 4 gemeenten Werkzaam als: opleider/adviseur Awb en Gemeenterecht, tevens publicist Te behandelen

Nadere informatie

Postbus AA Zeewolde. Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Postbus AA Zeewolde. Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Gemeente Zeewolde Gemeentehuis Raadhuisplein 1 Postbus 1 3890 AA Zeewolde Telefoon (036) 5229522 Telefax (036) 5222394 E-mail info@zeewolde.nl Website www.zeewolde.nl Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Nadere informatie

Nadeelcompensatie bij vernatting

Nadeelcompensatie bij vernatting Nadeelcompensatie bij vernatting Deze notitie geeft een toelichting op hoe het waterschap om gaat met nadeelcompensatie bij vernatting van landbouwgronden als gevolg van door het waterschap genomen besluiten

Nadere informatie

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur.

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. Spreker: Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. De SAOZ adviseert overheden inzake o.a. planschade- en nadeelcompensatieclaims van burgers en bedrijven (objectief

Nadere informatie

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 111111111111111111 III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 Aan de bewoners van de Jan van Goyenkade 1 t/m 8, 78 en 7C, Paul Cézannestraat 31 en 33, Paulus Potterhof 18 t/m 21, Saenredamstraat 50 t/m 53 gemeente

Nadere informatie

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016 Uitvoering dijkverbetering Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk 98 128) 22 juni 2016 Programma 1. Aanleiding en contract 2. Introductie Tebezo, toelichting uitvoeringswijze en planning Walter de Vor Karst

Nadere informatie

Verzoek om schadevergoeding

Verzoek om schadevergoeding PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie. Dit formulier dient ervoor

Nadere informatie

Jaargang 20 01 Nummer. planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius.

Jaargang 20 01 Nummer. planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius. Raadsvoorstel Datum Dienst/sector/afdeling DSO/JZ/S&M Jaargang 20 01 Nummer 213 Kenmerk DSO 01.102518/01.005439 BGS Onderwerp Bijlagen planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius. rapport

Nadere informatie

U heeft schade... Onze schade-expert helpt!

U heeft schade... Onze schade-expert helpt! U heeft schade... Onze schade-expert helpt! Inhoud U heeft schade 3 Onze schade-expert is er om u te helpen 3 De schade-expert begeleidt u door het schadetraject 4 De schade-expert inventariseert samen

Nadere informatie

Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie.

Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie. BEDRIJF Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie. Dit formulier dient ervoor

Nadere informatie

Hagestein - Fort Everdingen

Hagestein - Fort Everdingen Nieuws brief November 2011 Dijkverbetering Hagestein - Fort Everdingen 6 Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater.

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER PLANSCHADE

INFORMATIEFOLDER PLANSCHADE INFORMATIEFOLDER PLANSCHADE Gemeente Landgraaf Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Maart 2010 N.b.: hoewel nu ook nog planschadeclaims kunnen worden ingediend op grond van oude wetgeving (artikel 49 WRO)

Nadere informatie

Verzoek om schadevergoeding

Verzoek om schadevergoeding PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding Met dit formulier kunt u een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Milieu 2014. Dit formulier

Nadere informatie

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims.

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims. BEDRIJF Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van het gestelde in de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en

Nadere informatie

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen Meldpunt Schade Particulier Verzoek om schadevergoeding in geval van nadeelcompensatie/ planschade Met dit aanvraagformulier kunt u een

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen. Gemeente Steenwijkerland

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen. Gemeente Steenwijkerland Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Steenwijkerland Versie 1.0 juli 2016 1. Inleidende bepalingen 1.1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen van de Algemene verordening ondergrondse

Nadere informatie

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad Agendapunt 8 Made, 13 mei 2003 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Overeenkomstig

Nadere informatie

27 januari 2005 SROB/05/008

27 januari 2005 SROB/05/008 \s? m- Gemeente ê \Q002 Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp 27 januari 2005 SROB/05/008 Voorstel tot het afwijzen van 2 verzoeken om planschade i.v.m. de bouw van een loods aan de Kruisweg Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 15 februari 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 maart 2005 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verzoek om planschadevergoeding.

Nadere informatie

Algemene eisen voor iedere klus Voor iedere klus geldt een aantal algemene eisen.

Algemene eisen voor iedere klus Voor iedere klus geldt een aantal algemene eisen. Zelf klussen Zelf klussen U wilt uw woning naar uw eigen smaak inrichten. Graag geven wij u veel vrijheid om te klussen. Vroeger moest u als u ging verhuizen de verandering vaak weer ongedaan maken. Tegenwoordig

Nadere informatie

VOORBEELD. Voeg hier jouw eigen foto toe. Dubbelklik op het icoontje. Bewonersavond. Dijkverbetering De Horn 25 februari

VOORBEELD. Voeg hier jouw eigen foto toe. Dubbelklik op het icoontje. Bewonersavond. Dijkverbetering De Horn 25 februari VOORBEELD Voeg hier jouw eigen foto toe. Dubbelklik op het icoontje Bewonersavond Dijkverbetering De Horn 25 februari 1 januari 2016 2010 Programma 20.00 20.15 Inleiding Willem Bogaard Achtergrond dijkverbetering

Nadere informatie

t 072 535 66 66 GEMEENTEHUIS f 072 535 67 88

t 072 535 66 66 GEMEENTEHUIS f 072 535 67 88 t 072 535 66 66 GEMEENTEHUIS f 072 535 67 88 Raadhuisplein 1 Postbus 1 e info@heiloo.nl bankrekening: Heiloo 1850 AA Heiloo i www.heiloo.nl 28.50.03.658 AANVRAAG TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE artikel 6.1

Nadere informatie

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen.

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. Inhoud Wonen naar uw zin pagina 3 Waarom regels? pagina 5 Toestemming vragen pagina

Nadere informatie

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen Aanvraagformulier schadevergoeding Centrumontwikkeling Zevenbergen Meldpunt Schade Bedrijf Verzoek om schadevergoeding in geval van nadeelcompensatie / planschade Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek

Nadere informatie

Handleiding voor onze zakelijke klanten

Handleiding voor onze zakelijke klanten Handleiding voor onze zakelijke klanten U hebt schade Schade komt altijd ongelegen. Zeker als de schade grote gevolgen heeft voor de continuïteit van uw bedrijf. Daarom krijgt u van ons en uw verzekeringsadviseur

Nadere informatie

Slachtoffer. Schade? van geweld? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen

Slachtoffer. Schade? van geweld? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen Slachtoffer van geweld? Schade? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen Slachtoffer van geweld? Als u slachtoffer bent geworden van een geweldsmisdrijf, dan is dat een ingrijpende ervaring.

Nadere informatie

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrum Plan Zevenbergen

Aanvraagformulier schadevergoeding Centrum Plan Zevenbergen Aanvraagformulier schadevergoeding Centrum Plan Zevenbergen Meldpunt Schade BEDRIJF Verzoek om schadevergoeding in geval van nadeelcompensatie / planschade Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek

Nadere informatie

Ad a. Algemeen belang Elke handeling met een publieke grondslag wordt geacht genomen of gedaan te zijn in het algemeen belang.

Ad a. Algemeen belang Elke handeling met een publieke grondslag wordt geacht genomen of gedaan te zijn in het algemeen belang. Toelichting Algemene toelichting Inleiding Artikel 7.14 van de Waterwet bevat een algemene regeling die voorziet in de vergoeding van schade als gevolg van de rechtmatige uitoefening van een taak of bevoegdheid

Nadere informatie

Mijn woning verbeteren? buitengewoon. Dat kan altijd!

Mijn woning verbeteren? buitengewoon. Dat kan altijd! Mijn woning verbeteren? buitengewoon Dat kan altijd! Inhoudsopgave Mijn woning verbeteren? Dat kan altijd! 3 Niet noodzakelijke aanpassingen 1. U brengt zelf verbeteringen aan 5...een vergoeding achteraf

Nadere informatie

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf?

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wanneer u overlast heeft van een bedrijf, dan kunt u op een aantal manieren actie ondernemen.

Nadere informatie

Samen verminderen we graafschade. Wat moet u weten?

Samen verminderen we graafschade. Wat moet u weten? Samen verminderen we graafschade Wat moet u weten? Gaat u graven, heien, een damwand slaan? Dan is het goed vooraf te weten wat u in de bodem kunt tegenkomen. Zo voorkomt u graafschade. Minder graafschade

Nadere informatie

Tegemoetkoming in Planschade

Tegemoetkoming in Planschade Tegemoetkoming in Planschade (behorend bij Planschadeverordening 2009) Met dit formulier kunt u melding maken van de door u geleden planschade als gevolg van het project Spoorzone Delft. Dit formulier

Nadere informatie

Lijst van afkortingen. 1 Inleiding Inleiding Opzet van het boek; terminologie Opzet van het boek

Lijst van afkortingen. 1 Inleiding Inleiding Opzet van het boek; terminologie Opzet van het boek Inhoud Voorwoord V Lijst van afkortingen XVII 1 Inleiding 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Opzet van het boek; terminologie 3 1.2.1 Opzet van het boek 3 1.2.2 Terminologie 3 2 Overheidshandelen en schade 7 2.1 Inleiding

Nadere informatie

Programma uur: inloop uur: opening door Gerard Korrel (lid Dagelijks Bestuur Waterschap AGV) uur: Presentatie & vragen

Programma uur: inloop uur: opening door Gerard Korrel (lid Dagelijks Bestuur Waterschap AGV) uur: Presentatie & vragen Programma 18.30 uur: inloop 19.00 uur: opening door Gerard Korrel (lid Dagelijks Bestuur Waterschap AGV) Voorstellen Doel van deze informatieavond 19.15 uur: Presentatie & vragen Willem Bogaard (projectleider

Nadere informatie

Huidige situatie. Heeft niet langer de voorkeur. Meer ruimte voor de rivier

Huidige situatie. Heeft niet langer de voorkeur. Meer ruimte voor de rivier Ruimte voor de Rivier Leonie de Jong Procesmanager vastgoed RvR Joost van der Poel Secretaris schadeloket RvR Seminar VVOR, Schadevergoedingsregeling in de Waterwet Inhoud ~ Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims.

Dit formulier is niet bedoeld voor het indienen van bouwschadeclaims. BEDRIJF Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van het gestelde in de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en

Nadere informatie

Zelf klussen Woningaanpassingen volgens het boekje

Zelf klussen Woningaanpassingen volgens het boekje Woningaanpassingen volgens het boekje Soms wilt u uw woning aan uw eigen smaak aanpassen. Plicht Getrouw doet daar niet moeilijk over. Wanneer handige doe-het-zelvers verbeteringen willen aanbrengen of

Nadere informatie

Met dit formulier kunt u een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Milieu 2014.

Met dit formulier kunt u een verzoek om vergoeding van schade indienen op grond van de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Milieu 2014. PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding luchthavens van nationale betekenis als gevolg van het luchthavenbesluit genomen door de minister van Infrastructuur en Milieu. Met dit formulier kunt u een verzoek

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0948-RBO

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek van het college van burgemeester en wethouders verplaatsen, of het anderszins

Nadere informatie

Mogelijkheden van klachtafhandeling

Mogelijkheden van klachtafhandeling Mogelijkheden van klachtafhandeling 1 Bespreken op de afdeling Wanneer u een klacht heeft, kunt u zich rechtstreeks wenden tot de betrokkene(n). Wij verzoeken u eerst te proberen op deze manier tot een

Nadere informatie

Aanvraagformulier schadevergoeding

Aanvraagformulier schadevergoeding Aanvraagformulier schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen voor een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie Vlaardingen. Dit formulier

Nadere informatie

SCHADEFORMULIER 1 PERSOONSGEGEVENS

SCHADEFORMULIER 1 PERSOONSGEGEVENS Vul dit formulier in als u een schade wilt melden als gevolg van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en/of werkzaamheden van Mooder Maas. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Heeft u tijdens het

Nadere informatie

Tegemoetkoming in Planschade

Tegemoetkoming in Planschade Tegemoetkoming in Planschade Met dit formulier kunt u melding maken van de door u geleden planschade als gevolg van het project Spoorzone Delft. Dit formulier is niet bedoeld voor verzoeken tot bouwschade

Nadere informatie

Het indienen van een schadeclaim

Het indienen van een schadeclaim Het indienen van een schadeclaim Algemeen De situatie kan zich voordoen dat u, tijdens uw verblijf in het St. Elisabeth Ziekenhuis, schade hebt opgelopen. U hebt dan de mogelijkheid een schadeclaim in

Nadere informatie

Onze helpende hand bij schade. Handleiding voor onze particuliere klanten

Onze helpende hand bij schade. Handleiding voor onze particuliere klanten Onze helpende hand bij schade Handleiding voor onze particuliere klanten Directe hulp bij schade Schade komt altijd ongelegen en u wilt er zo snel mogelijk van af. U wilt weten wat u wel en niet kunt doen.

Nadere informatie

Onze schade- expert helpt!

Onze schade- expert helpt! U heeft schade Onze schadeexpert helpt! U heeft schade Schade is altijd vervelend, en vaak erg ingrijpend. Er komt ineens van alles op u af. U moet belangrijke beslissingen nemen over de schadeafhandeling.

Nadere informatie

Wat kunt u doen met een klacht?

Wat kunt u doen met een klacht? Wat kunt u doen met een klacht? Uw opmerkingen over VUmc. Alle medewerkers van VU medisch centrum (VUmc) zetten zich in om u als patiënt tijdens uw bezoek of verblijf zo goed mogelijk te behandelen en

Nadere informatie

Advies bezwarencommissie. Postbus 250. Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE

Advies bezwarencommissie. Postbus 250. Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE Çjemeente Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900-1852

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Maasdriel Nr. 116856 7 juli 2017 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel Nadere regels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek

Nadere informatie

Hoe mooi mag je, t maken? Zelf Aangebrachte Veranderingen

Hoe mooi mag je, t maken? Zelf Aangebrachte Veranderingen Hoe mooi mag je, t maken? Zelf Aangebrachte Veranderingen Maak van uw huis uw thuis Klussen aan uw woning Prettig wonen heeft alles te maken met thuis voelen. In een omgeving waarin u zich lekker voelt

Nadere informatie

Beleid zelf aangebrachte voorzieningen

Beleid zelf aangebrachte voorzieningen Beleid zelf aangebrachte voorzieningen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken hanteert beleid voor het zelf aanbrengen van veranderingen in uw woning. Aanpassingen die uw woonplezier en wooncomfort vergroten

Nadere informatie

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Iedere patiënt heeft het wettelijk recht alle gegevens in te zien die over hem of haar worden bijgehouden in het medisch en het verpleegkundig dossier.

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014

Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Castricum. Nr. 78794 31 december 2014 Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014 Het college van burgemeester en wethouders maakt

Nadere informatie

Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier

Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier 17 juli 2012 Agenda Voorstellen/doel van de bijeenkomst Waar wilt u het over hebben? Terugkoppeling stand van zaken Presentatie Sloopbestek door dhr.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING PLANSCHADE

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING PLANSCHADE AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING PLANSCHADE artikel 6.1 Wet ruimtelijke ordening (indien dit formulier te weinig ruimte voor de beantwoording biedt, kunt u extra informatie op een bijlage toevoegen) 1.

Nadere informatie

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam II II II 2015/218861 II II II N gemeente Zaanstad Realisatie nformatie Infornr CD E Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam DATUM ONS KENMERK BIJLAGE(N) DOORKIESNUMMER ONDERWERP

Nadere informatie

KLUSSEN spelregels voor woningverandering

KLUSSEN spelregels voor woningverandering KLUSSEN spelregels voor woningverandering ZELF AANGEBRACHTE VERANDERINGEN Wilt u veranderingen aanbrengen in uw woning? De Veenendaalse Woningstichting geeft u daar ruimte voor. U leest in deze folder

Nadere informatie

wonen met karakter inhoud

wonen met karakter inhoud Lefier wil graag dat u comfortabel woont. We willen u meer bieden dan alleen onderdak; we willen dat u zich thuis voelt. Thuis in een goede woning en een prettige woonomgeving. Thuis, waar u woont volgens

Nadere informatie

Awb Algemene wet bestuursrecht

Awb Algemene wet bestuursrecht Awb Algemene wet bestuursrecht Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente. Dit moet u weten. Bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft regels over de

Nadere informatie

Waarom spelregels? Wijzigingen Toestemming vragen De spelregels op een rij

Waarom spelregels? Wijzigingen Toestemming vragen De spelregels op een rij ZELF AANBRENGEN VAN VERANDERINGEN (ZAV) In uw woning brengt u een belangrijk deel van uw tijd door. U wilt uw woning daarom ongetwijfeld naar uw eigen smaak inrichten, zodat het prettig wonen is. Veel

Nadere informatie

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG en Dijkverbetering KIS, UAV-GC contract (D&C) Max Slimmens OM-OG Marco van Leeuwen OM-ON Marco van

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het verplaatsen op verzoek van de gemeente of het anderszins nemen van maatregelen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Tegemoetkoming in planschade, gemeente Simpelveld 2011 Als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro)

Aanvraagformulier Tegemoetkoming in planschade, gemeente Simpelveld 2011 Als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) Toelichting Krachtens artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan degene die in de vorm van inkomensderving of vermindering van de waarde van een onroerende zaak schade lijdt of zal lijden als

Nadere informatie

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpen aan den IJssel. Nr. 49801 25 april 2016 Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN HELMOND

GEMEENTEBLAD VAN HELMOND GEMEENTEBLAD VAN HELMOND Jaar : 2006 Nummer: 47 Besluit : B & W 7 maart 2006 Bekendmaking Procedureregeling planschadevergoeding 2006 van de gemeente Helmond. Burgemeester en wethouders van Helmond maken

Nadere informatie

3. Relatie met bestaand beleid De gevolgen kunnen worden uitgesplitst in wijzigingen en het overgangsrecht.

3. Relatie met bestaand beleid De gevolgen kunnen worden uitgesplitst in wijzigingen en het overgangsrecht. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: Agenda nr: Onderwerp: Planschade, de gevolgen van de nieuwe Wro Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad te informeren over de

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming in planschade

Aanvraagformulier tegemoetkoming in planschade Aanvraagformulier tegemoetkoming in planschade Wat is planschade? Planschade kan voorkomen als de gemeente besluit een bestemming te wijzigen. Door zo n besluit kan iemand benadeeld worden. Dat nadeel

Nadere informatie

Mogelijkheden van klachtafhandeling 5

Mogelijkheden van klachtafhandeling 5 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Mogelijkheden van klachtafhandeling 5 1 Bespreken op de afdeling 5 2 Indienen bij de afdeling klachtenbemiddeling 5 Melden ter kennisgeving 5 Bemiddeling 6 3 Klachtencommissie

Nadere informatie

de kortste weg naar de beste oplossing

de kortste weg naar de beste oplossing de kortste weg naar de beste oplossing We hebben honderden ervaren juristen die thuis zijn in vrijwel alle soorten geschillen en claims Uw baas wil u op straat zetten. De nieuwe parketvloer trekt helemaal

Nadere informatie

Schaderegeling Koepoortgebied, versie 3a. 20 november 2007

Schaderegeling Koepoortgebied, versie 3a. 20 november 2007 Schaderegeling Koepoortgebied, versie 3a. 20 november 2007 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel Schaderegeling 3 2 SITUATIE EN HISTORIE 5 2.1 Bouwterrein en omgeving 5 2.2 Oorzaken schade

Nadere informatie

Grondverwerving; een introductie

Grondverwerving; een introductie Grondverwerving; een introductie Inleiding De provincie Zuid-Holland heeft als taak het provinciaal- /rijksbeleid uit te voeren. Zij doet er alles aan om dit goed en zorgvuldig te doen. Soms is het nodig

Nadere informatie