Vijf vragen over het aanbestedingsbeleid van overheden in Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vijf vragen over het aanbestedingsbeleid van overheden in Utrecht"

Transcriptie

1 Vijf vragen over het aanbestedingsbeleid van overheden in Utrecht Voor de markt is het interessant te weten hoe de overheden in de provincie Utrecht, die deelnemen aan de Marktontmoeting Ondernemend aanbesteden, de projecten in de komende tijd op de markt willen gaan zetten en hoe zij het aanbestedingsbeleid in de komende tijd gaan vormgeven. Deze overheden zijn: - Gemeente Amersfoort - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Provincie Utrecht - Rijkswaterstaat - Waterschap Vallei&Veluwe Het gaat daarbij over de aandacht die de opdrachtgevers hebben voor duurzaamheid bij de gevraagde aanbiedingen en over hoe zij handen en voeten gaan geven aan social return. Verder is van belang welke rol het midden- en kleinbedrijf kan spelen op de projecten in De overheden geven in antwoord op vijf vragen inzicht in de richting en de accenten in het aanbestedingsbeleid: 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief Gemeente Amersfoort De crisis maakt dat we bij aanbestedingen nog secuurder kijken naar de invulling van de gunningscriteria, met name naar het passend zijn en de proportionaliteit van wat we eisen. Het aantal aanbestedingen loopt iets terug. We verklaren in elke aanbesteding onze Richtlijnen in de Openbare Ruimte van toepassing. Deze gaan in het algemeen iets verder dan de landelijke criteria. Als groenste stad van Europa in 2007 hechten wij zeer sterk aan duurzaamheid, met name in CO2-uitstoot en biodiversiteit. In opdrachten die zich daar voor lenen, wordt dit vertaald in gunningscriteria. Bij alle aanbestedingen boven 200 duizend gebruiken wij de 5% social return bouwblokkenmethode als contractvoorwaarde. Hierin dient de opdrachtnemer ter waarde van 5% van de gefactureerde opdrachtsom aan inspanningen te leveren, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit een aantal mogelijkheden die worden opgesomd in een keuzemenu. De SR verplichting hoeft niet in de onderhavige opdracht zelf te worden nagekomen, als de realisatie ervan maar wordt opgestart na de gunning van de opdracht. Kern van deze aanpak is de dialoog met de opdrachtnemer om te komen tot een mooie social return invulling tot tevredenheid van beide partijen.

2 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? Wij zien geen andere rol voor het lokale bedrijfsleven dan voor het landelijk bedrijfsleven. 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief Bij elke opdracht bekijken we welke contractvorm en welke EMVI criteria het beste passen. We hebben goede ervaringen met Gunnen op Waarde; dit zullen we verder gebruiken. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Als waterschap zijn we gewoon een onderdeel van de maatschappij en willen uiteraard onder crisisomstandigheden ook naar buiten laten zien dat de crisis bepaald niet aan ons voorbij gaat. Bestuurlijk is ingezet om de lasten de komende jaren minimaal, en bij voorkeur niet, te laten stijgen. Dit terwijl de nationale overheid allerlei taken gaat overhevelen naar de lagere overheden (onder andere hoogwaterbeschermingsprogramma, muskusrattenbestrijding, overdracht verschillende kunstwerken). Om de kosten niet of beperkt te laten stijgen zullen derhalve keuzes gemaakt moeten worden. Er wordt nadrukkelijk gekeken hoe de kosten kunnen worden beperkt: moeten we alles wat we deden nog zo blijven doen of zijn er mogelijkheden om werkzaamheden anders/slimmer/in samenwerking/of niet meer uit te voeren. Het reguliere investeringsvolume zal daardoor de komende jaren zeker onder druk komen te staan. NB: Door een éénmalig project (nieuwbouw RWZI-Utrecht) kan het totaalvolume de komende jaren per saldo toch nog stijgen. 2. Welke e mogelijkheden ter bevordering van duurzaam inkopen gebruikt u? Door bij de aanbestedingen in de standaardbestekken uit te gaan van de duurzaamheidscriteria volgens Agentschap NL. Daarnaast is het waterschap ondertekenaar van het FSC-convenant en worden via EMVI-gunning/criteria duurzaamheidsaspecten zwaar meegenomen/-gewogen bij aanbesteding en gunning. Binnen het waterschap wordt op dit moment gewerkt aan beleid om te bezien welke plek we social return willen geven. Op dit moment zou je kunnen zeggen dat we onbewust bekwaam zijn: vele aspecten zijn vanuit ons handelen reeds geïntegreerd in onze reguliere werkwijze. Door vanuit EMVI social return een plek te geven bij aanbestedingen kan/wordt hier nog concreter invulling aan gegeven. Binnen het waterschap vertaalt e.e.a. zich naar het structureel beschikbaar stellen van stageplaatsen binnen de verschillende onderdelen van het waterschap, het aangaan van samenwerkingverbanden met bijvoorbeeld de Hoge School Utrecht (RAAK-project), gericht personeelsbeleid. 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? Veel van onze projecten vallen met de kredietramingen onder de drempelbedragen. Conform het aanbestedingsbeleid van het waterschap kunnen die projecten meervoudig onderhands op de markt worden gezet. Hiervan profiteert vooral het regionale en lokale bedrijfsleven en dit draagt tevens weer bij aan aspecten als duurzaamheid en MVO.

3 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief Innovatief aanbesteden is geen doel op zich. Het is één van de mogelijkheden om een werk in de markt te zetten. Vooraf wordt binnen het waterschap geanalyseerd welke projecten wel en welke niet voorgesorteerd moeten worden om via een innovatieve aanbesteding op de markt te brengen. Nog steeds zien we in de markt dat lang niet alle partijen klaar zijn om mee te doen met een innovatieve aanbesteding: er is zeker nog werk aan de winkel. De verwachting is zeker dat het volume aan werk wat innovatief wordt aanbesteed de komende jaren nog flink kan/zal toenemen. Provincie Utrecht Wegenprojecten zijn dusdanig groot en kennen een lange voorbereidingstijd. Daarom tonen de huidige werkzaamheden de effecten van de crisis nauwelijks. Wegen worden gelegd en onderhouden dit jaar en het komende jaar zoals ze een jaar of twee terug zijn gepland. Wel merken we nu dat besluiten voor nieuwe activiteiten soberder zijn. Budgetten voor onderhoud lopen lichtelijk terug, keuzes voor nieuwe projecten en reconstructies worden zwaarder getoetst. Er komt geleidelijk minder werk in uitvoering in de jaren De provincie volgt bewezen trends, bijvoorbeeld door de inzet van de CO2-prestatieladder. Geen antwoord. 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? De provincie wil graag goede kansen geven aan regionale en lokale bedrijven mits alles wetmatig en auditbestendig verloopt. 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief De provincie gebruikt nu diverse aanbestedingsmethodes om ervaring op te bouwen in D&C, DBM, EMVI, Best Value Procurement. In de loop van 2013 evalueert ze deze pilots en ontwikkelt ze richtlijnen om de meest passende aanbestedingsmethodes toe te passen afhankelijk van de type en complexiteit van projecten. Voorbeelden van projecten met innovatief aanbesteden: de aanleg van de N421, het ecoduct Boele Staal N237 en de verdiepte ligging Soesterberg N237.

4 Rijkswaterstaat Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ontkomt niet aan de bezuinigingen bij de Rijksoverheid a.g.v. de crisis. Zo zal de recent bekend gemaakte bezuiniging van 250 mln. op de I&M-begroting (t.b.v. de bijstelling van het regeerakkoord) gevonden moeten worden in een verdere temporisering van aanlegprojecten en een vermindering van de budgetten voor het onderhoud van de wegen en vaarwegen. De precieze invulling hiervan is echter nog niet bekend. Echter, ondanks deze kortingen op de begroting van het Ministerie wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk de programma s en plannen van de I&M-begroting en het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) te handhaven en uit te voeren. De bezuinigingen leiden er in ieder geval toe dat een aantal efficiency- en besparingsmaatregelen zal worden doorgevoerd in het beheer en onderhoud van zowel de wegen als de waterwegen; ook zullen een aantal projecten uit in het investeringsprogramma van het MIRT later worden uitgevoerd, dan wel worden geschrapt; daarbij is nog niet bekend welke projecten dit betreft. In het onderhoud leidt dit ertoe dat niet zozeer het aantal aanbestedingen wordt verminderd, maar wel wijze en mate waarin dit onderhoud wordt uitgevoerd. Insteek blijft dat er met het nieuwe type prestatiecontracten wordt aanbesteed. Ook het asfaltonderhoud aan de wegen blijft op peil, alleen zal er o.a. door minder in de nacht te werken, door elektriciteitsverbruik te verminderen bij de verlichting, etc. op de kosten worden bespaard; dit kan echter leiden tot meer verkeershinder. De grote uitvoeringsprojecten zullen, zoals al gebruikelijk was bij Rijkswaterstaat, in de toekomst via een Design & Build -contractvorm worden aanbesteed, terwijl voor de zeer grote projecten (> 60 mln.) steeds meer de DBFM-contractvorm (PPS) zal worden toegepast. De crisis heeft dus niet direct invloed op de wijze van aanbesteden bij Rijkswaterstaat. Enerzijds worden een aantal contractuele voorwaarden op het gebied van duurzaamheid opgenomen die voor een opdrachtnemer de randvoorwaarden en uitgangspunten bepalen voor de uitvoering van het project. Daarnaast past Rijkswaterstaat de zgn. CO2-ladder toe bij de aanbesteding van een project, die iets zegt in welke mate een inschrijver aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoet. Heeft een inschrijver hoge duurzaamheidsambities dan staat hij hoger op de CO2-ladder en verkrijgt hij meer voordeel bij een aanbesteding. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat het programma DuBoCalc toepassen bij de aanbesteding van projecten. DuBocalc geeft een inschatting/berekening van het milieuvoordeel bij de toepassing van de materialen die de inschrijver in het project voorstelt; hij verbindt zich daaraan ook contractueel om deze materialen toe te passen. De uitkomst hiervan weegt vervolgens mee als kwaliteitsaspect in de zgn. EMVI-waardering, waarmee de inschrijver een aanbestedingsvoordeel kan behalen. Rijkswaterstaat voert op dit moment bij een tweetal prestatiecontracten een pilot uit voor het toepassen van social return. Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie van deze pilotprojecten zal een verdere uitrol van social return plaatsvinden.

5 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? De nieuwe aanbestedingswet, die vanaf 1 januari 2013 van kracht zal zijn, zal ertoe leiden dat het MKB-bedrijf meer mogelijkheden zal krijgen bij uitvoeringsprojecten. Ook Rijkswaterstaat zal haar beleid op de nieuwe wet moeten afstemmen, hetgeen betekent dat er meer mogelijkheden voor het regionale en lokale bedrijfsleven komen. Het laat onverlet dat een groot aantal projecten van Rijkswaterstaat nog altijd een aanzienlijke omvang hebben maar daarnaast zal gekeken worden in hoeverre er mogelijkheden voor het MKB-bedrijfsleven zijn om projecten van Rijkswaterstaat uit te voeren; dit gebeurt met name door selectie-eisen niet te hoog te stellen en de omvang van projecten die in de markt gezet worden. 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief Rijkswaterstaat is al sinds 2000 bezig met nieuwe contractvormen (prestatiecontracten, D&Cen DBFM-contracten). Dit is na 2003/2004 in een stroomversnelling gekomen en op dit moment besteedt RWS alleen nog de nieuwe geïntegreerde contractvormen aan (waarbij de contractvoorwaarden van de UAVgc gelden danwel contractvoorwaarden bij DBFM-contracten die een grote ontwerp- en uitvoerings/onderhoudsverantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer leggen). Deze werkwijze wordt gecontinueerd en tevens wordt een krachtige inzet gepleegd op de verdere toepassing van de DBFM-contractvorm; deze zal in de komende jaren steeds vaker worden toegepast. Waterschap Vallei&Veluwe De waterschappen krijgen ondermeer te maken met de wet houdbare overheidsfinanciering kortom de wet HOF. Deze wet zal ertoe leiden dat het investeringsvolume zal afnemen, en er dus op termijn minder projecten gerealiseerd gaan worden. Daarnaast staat de cofinanciering van projecten vanuit ondermeer de provincie onder druk, denk daarbij aan de ecologische hoofdstructuur. De waterschappen zullen blijven investeren in duurzame projecten zoals optimalisatie en uitbreiding van de productie van duurzame energie en het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater teneinde de milieudoelstellingen zoals verwoord in het klimaatakkoord te verwezenlijken. Omdat het hier om innovaties gaat zal meer gebruik gemaakt worden van geïntegreerde contracten. Voor aanbestedingen zal nog meer gebruik gemaakt worden van het gunningscriterium EMVI en moderne aanbestedingsvormen zoals Best Value Procurement, De waterschappen zullen in voorkomende gevallen echter ook gebruik blijven maken van de traditionele contract- en aanbestedingsvormen. Waterschap Vallei&Veluwe richt zich vooralsnog op de duurzaamheidscriteria van Agentschap NL. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam gww worden met belangstelling gevolgd. De verwachting is dat waterschappen zullen aanhaken bij deze ontwikkeling. Dit onderwerp heeft nog geen prioriteit bij ons waterschap. Uiteraard staat het waterschap open voor voor social return in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar dit onderwerp zal bij gemeenten meer prioriteit krijgen omdat daar meer profit te verwachten is omdat de inzet van kansarme groepen op de arbeidsmarkt kan leiden tot besparingen op de uitkeringen en andere sociale voorzieningen.

6 4. Welke rol ziet u voor het regionale en lokale bedrijfsleven? Het regionale en lokale bedrijfsleven is en blijft een belangrijke partner voor waterschap Vallei&Veluwe. Deze bedrijven moeten zich er echter wel op instellen dat zij in voorkomende gevallen ook als subcontractor ingezet kunnen worden. Denk daarbij aan het leggen en onderhouden van contacten met partners waarmee zij een combinatie of een andere samenwerking kunnen aangaan. 5. Wat is uw inzet voor 2013 met betrekking tot innovatief Waterschap Vallei&Veluwe richt zich in dit kader naar de Leidraad Aanbesteden, waarbij voor ieder project in een vroeg stadium wordt nagedacht over de best passende bouworganisatievorm voor het project en daaraan gekoppeld de contractvorm en de aanbestedingsprocedure. Zoals aangegeven is de verwachting dat wel meer gebruik gemaakt gaat worden van geïntegreerde contracten.

Marktdag 22 november 2012. Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6

Marktdag 22 november 2012. Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6 Marktdag 22 november 2012 Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6 Even voorstellen Paul Kuijpers (1961) Partner bij Balance & Result adviseurs, (Deventer) Ervaringen Haal het beste

Nadere informatie

Aanbesteding anno 2014

Aanbesteding anno 2014 Aanbesteding anno 2014 Facts & figures over ontwikkelingen in de aanbestedingsmarkt Aanbesteding 2014 Zoetermeer, 26 november 2014 1 Inleiding Inleiding Welke veranderingen heeft de aanbestedingswet teweeggebracht?

Nadere informatie

Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam. Wat doen we zelf. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam. Wat doen we zelf. Ministerie van Infrastructuur en Milieu Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam Wat doen we zelf 2 1 Doel Duurzaam Inkopen: Gebruik maken van inkoopproces om opdrachtnemers aan te zetten tot leveren

Nadere informatie

De meest geschikte contractvorm voor een duurzame natuurvriendelijke oever

De meest geschikte contractvorm voor een duurzame natuurvriendelijke oever De meest geschikte contractvorm voor een duurzame natuurvriendelijke oever Moderne Contract Vormen ing. Maureen de Munck ir. David Wattjes Amsterdam, 6 juni 2013 Natuurvriendelijke oevers Doelen : het

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen RWS. PIANOo congres Den Haag, 7 juni 2012. Leendert van Geldermalsen Projectmanager Duurzaam Inkopen RWS

Duurzaam Inkopen RWS. PIANOo congres Den Haag, 7 juni 2012. Leendert van Geldermalsen Projectmanager Duurzaam Inkopen RWS Duurzaam Inkopen RWS PIANOo congres Den Haag, 7 juni 2012 Leendert van Geldermalsen Projectmanager Duurzaam Inkopen RWS Wat vooraf ging Rijkswaterstaat wil in 2012 dé toonaangevende, publieksgerichte en

Nadere informatie

Social Return waarde-vol!!

Social Return waarde-vol!! Social Return waarde-vol!! Hier komt tekst Gemeente Utrecht Thea Smid-Verheul Hier komt ook tekst Wat en waarom? Social return bij inkoop is: het vaststellen en uitvoeren van sociale voorwaarden door middel

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Duurzaam inkopen, gewoon doen!

Duurzaam inkopen, gewoon doen! Duurzaam inkopen, gewoon doen! Duurzaam Inkopen, 27 januari 2010 ir. Mark Hoogbergen Adviseur Agenda 1 Introductie 4 Criteria 2 Waarom 5 Aan de slag 3 Doelstelling > Menu extra s Agentschap NL Als het

Nadere informatie

Innovatief opdrachtgeverschap

Innovatief opdrachtgeverschap Innovatief opdrachtgeverschap CBZ Bouwdag Verpleging en Verzorging Bussum, 6 maart 2008 Inhoud TNO en innovatief opdrachtgeverschap Waarom geïntegreerd contract? Wat kunnen we leren uit andere sectoren?

Nadere informatie

Actieplan. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Auteur : Noorderzijlvest Versie : Definitief Datum : DB-besluit, 12 december 2017 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Maatschappelijk verantwoord inkopen de

Nadere informatie

Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud

Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud Herma Zijlmans Projectmanager/Leveranciersmanager m.m.v. Wilhelm van Eeken - PM Variabel Onderhoud Erwin Kommeren PM Vast Onderhoud PPO Introductie Herma Zijlmans -

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten!

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Regiomanager MKB- Nederland/ coördinator regio Hans Bakker, regiomanager MKB- Nederland/regionaal aanbestedingsbeleid coördinator aanbesteden Informeert Ontmoet

Nadere informatie

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Jaap Peelen Business Manager Tender support In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Track record 64 tenders in bouw- en infrasector (EMVI en BVP) 71% werd als beste beoordeeld door de opdrachtgever

Nadere informatie

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw INFRASUCCES LCC Tender Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw Inhoud Duurzaam aanbesteden EMVI Rekenmodellen ikalm LCC Tender Innovatieve contracten Duurzaam aanbesteden Doel van de aanbesteding

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Opdrachtgevers: - Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht - Gemeente Amersfoort Middag/avond over biobased aanbesteden Centre of Expertise

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Partners in Public Business

Partners in Public Business Partners in Public Business Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat 12 juni 2008 Wat doet Rijkswaterstaat? Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van Verkeer en Waterstaat en werkt aan: - Vlot

Nadere informatie

DUURZAAM AANBESTEDEN BOEKELOSEBRUG & LAAN HVZ ENSCHEDE, 28 FEBRUARI 2019

DUURZAAM AANBESTEDEN BOEKELOSEBRUG & LAAN HVZ ENSCHEDE, 28 FEBRUARI 2019 DUURZAAM AANBESTEDEN BOEKELOSEBRUG & LAAN HVZ ENSCHEDE, 28 FEBRUARI 2019 Programma Introductie OG-perspectief: totstandkoming uitvraag aanbesteding Aanbesteden op innovatie ON-perspectief: de leidraad

Nadere informatie

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente).

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). presentatie 30 mei 2016 regionale marktdag Stedendriehoek Jan Teunis Hartgers inkoopadviseur, team inkoop gemeente Apeldoorn Inkoopplatform Stedendriehoek

Nadere informatie

Inhoudsopgave studiemateriaal

Inhoudsopgave studiemateriaal pag.: 1 van 6 Opleiding: NEVI 2 tactisch Onderdeel: Module K22, Europees aanbesteden - gevorderd Versie: 2 Algemene inleiding Inhoudsopgave Index Deel 1 Aanbestedingsplan Sub 1.1 Ontwikkelingen Overzicht

Nadere informatie

Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding

Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding De maatschappelijke relevantie van het MKB als motor van de economie is onomstreden en staat niet ter discussie. Dit betekent echter niet dat het MKB

Nadere informatie

Zaken doen met de gemeente Oldambt

Zaken doen met de gemeente Oldambt Zaken doen met de gemeente Oldambt een nieuw inkoopbeleid Inkoopteam Oldambt Esther Pontjodikromo-Gol 30-09-2016 Waar gaan we het wel en niet over hebben? Wel: Inkoopbeleid en toegankelijkheid regionaal

Nadere informatie

BEhendig in. resultaten van het onderzoek. Zilverstraat 69 Postbus 461 2700 AL Zoetermeer T 079 3 252 246 F 079 3 252 297

BEhendig in. resultaten van het onderzoek. Zilverstraat 69 Postbus 461 2700 AL Zoetermeer T 079 3 252 246 F 079 3 252 297 BEhendig in aanbesteden resultaten van het onderzoek Zilverstraat 69 Postbus 461 2700 AL Zoetermeer T 079 3 252 246 F 079 3 252 297 info@aanbestedingsinstituut.nl www.aanbestedingsinstituut.nl Resultaten

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het artikel Meer risico s voor staat bij megaproject Zuidas? 1

Vraag 1 Bent u bekend met het artikel Meer risico s voor staat bij megaproject Zuidas? 1 Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Bouwrecht Academie. Meer informatie

Bouwrecht Academie. Meer informatie Bouwrecht Academie Bouwrecht Academie Het bouwrecht regelt en waarborgt de bouwprocessen. Belangrijk daarbij zijn de afspraken tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Goede kennis van bouwrecht is

Nadere informatie

Workshop Schoonmaak. Regionale bijeenkomst PIANOo. Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011

Workshop Schoonmaak. Regionale bijeenkomst PIANOo. Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011 Workshop Schoonmaak Regionale bijeenkomst PIANOo Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011 1 Programma Eerste ronde Nico Koch, beleidssecretaris OSB Schets van de schoonmaakbranche Trends

Nadere informatie

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid!

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Doel van de sessie Presenteren nieuwe conceptteksten Vergelijken oude teksten en nieuwe conceptteksten Discussiëren over nieuwe conceptteksten! De nieuwe

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Kenmerk: Bizob2012MVI Versie: 1.1, d.d. 18-2-2014 Status: vastgesteld Inleiding De gemeente spant zich continu in voor een (verdere) professionalisering

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Kenmerk: Versie: Status: Bizob2012MVI 1.01 Definitief Opdrachtgever: Datum: Gemeente Eersel 12-07-2013 1 Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen. donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein

Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen. donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein 2014 1 Agenda Voorstellen Samenwerken Verschil publieke en private klant Inkoop en aanbestedingen in vogelvlucht Het inkoop

Nadere informatie

10/09/2013. 4 Maatregelen Nederrijn. Wie zijn we. Wat doen we. Wat doen we anders. Waarom doen we dit? Rijkswaterstaat Boskalis.

10/09/2013. 4 Maatregelen Nederrijn. Wie zijn we. Wat doen we. Wat doen we anders. Waarom doen we dit? Rijkswaterstaat Boskalis. Nederland efficiënter beschermen tegen hoogwater 4 Maatregelen Nederrijn 10 september 2013 Waterschap Rivierenland, Tiel Dirk-Jan Zwemmer (PM Boskalis) Jeroen Eikholt (CM ) Wie zijn we Wat doen we Wat

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten Vastgesteld door Dagelijks Bestuur SK op 17-12-2013. In werking getreden met terugwerkende kracht tot 1-4-2013. 1 Inleiding De Samenwerking

Nadere informatie

BIJEENKOMST KMVG 26 JANUARI 2012 FREYA VAN DER KROEF, DIRECTEUR TENMAN BV. PPS-DBFM(O) kansen voor maatschappelijk vastgoed?

BIJEENKOMST KMVG 26 JANUARI 2012 FREYA VAN DER KROEF, DIRECTEUR TENMAN BV. PPS-DBFM(O) kansen voor maatschappelijk vastgoed? BIJEENKOMST KMVG 26 JANUARI 2012 FREYA VAN DER KROEF, DIRECTEUR TENMAN BV PPS-DBFM(O) kansen voor maatschappelijk vastgoed? OVERZICHT PRESENTATIE Wat is PPS Integrale contactvormen Kenmerken Toepassingen

Nadere informatie

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding Jos van Alphen Bijeenkomst IPG 7-12-2016 Evaluatie Aanbestedingswet Lasten Aanbestedende diensten: Goedkoper: Gebruik elektronische middelen

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

BEST VALUE GARANTIE VOOR SUCCES?

BEST VALUE GARANTIE VOOR SUCCES? BEST VALUE GARANTIE VOOR SUCCES? Teus van Steenis - Inkoper Edwin Koevoets Projectleider Wegen BEST VALUE PROCUREMENT Best Value Procurement Vind de aanbieder die boven het maaiveld uitsteekt 17/11/15

Nadere informatie

meer werk of meerwaarde? Pps bij scholenbouw in Nederland

meer werk of meerwaarde? Pps bij scholenbouw in Nederland meer werk of meerwaarde? Pps bij scholenbouw in Nederland Overweegt u nieuwbouw of renovatie van een school? Deze folder geeft u inzicht in wat publiekprivate samenwerking (pps) bij scholen inhoudt. Wanneer

Nadere informatie

Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat

Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat Richard van Breukelen CFO 30-05-2013 Thema s 1. Kabinetsbeleid 2. Dealflow 3. Uitdagingen: versobering en efficiency 4. Contractering en gunningstrategie 5. Marktontwikkeling: Financiering DBFM 6. Marktontwikkeling:

Nadere informatie

Historie veranderende markt. vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak

Historie veranderende markt. vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak Historie veranderende markt vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak 1. Vroeger Rijke geschiedenis aanbesteden van (openbare) werken In 1815 eerste Nederlandse aanbestedingsregels:

Nadere informatie

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 De gemeente Cuijk hecht een grote waarde aan de sociale kant van duurzaam inkopen. Om die reden wordt hierbij

Nadere informatie

Duurzaamheid bij RWS. Van visie naar praktijk. Annette Augustijn. Symposium Duurzame Infrastructuur 28 april 2011, Woerden

Duurzaamheid bij RWS. Van visie naar praktijk. Annette Augustijn. Symposium Duurzame Infrastructuur 28 april 2011, Woerden Ministerie van Infrastructuur en Milieu Duurzaamheid bij RWS Van visie naar praktijk Symposium Duurzame Infrastructuur 28 april 2011, Woerden Annette Augustijn Programmadirecteur Duurzaam RWS 28 april

Nadere informatie

Duurzaam contractmanagement

Duurzaam contractmanagement Duurzaam contractmanagement Samenvatting Hoe wordt de duurzaamheid van de ingekochte producten en diensten ondergebracht in facilitaire contracten en wat betekent dat voor het contractmanagement? Inleiding

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Vastleggen budget Openbare verlichting

Vastleggen budget Openbare verlichting Openbaar Onderwerp Vastleggen budget Openbare verlichting Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Kwaliteitsverbeteringen door investeringen van de markt in ruil voor

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Kenmerk: Bizob2012MVI Opdrachtgever: Gemeente Haaren Versie: 2.1 Datum: 14 januari 2014 Status: Definitief Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

Resultaten Aanbestedingsanalyse 2010

Resultaten Aanbestedingsanalyse 2010 Resultaten Aanbestedingsanalyse 2010 Ten geleide Jaarlijks publiceert de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra, kortweg Aanbestedingsinstituut, de resultaten van haar analyse van alle openbaar

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Heereweg 1a 2161 AB Lisse 0252-417788 DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.0 Status Versie/ Datum Opgesteld Geautoriseerd Akkoord (werkvoorbereider)

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Versie 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. DOEL VAN HET INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 3 3. ETHISCHE UITGANGSPUNTEN & DUURZAAMHEID 3 4. KADERS VAN INKOPEN EN AANBESTEDEN

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie Datum: 30 mei 2016 Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Inhoudsopgave Reacties op gewijzigde Aanbestedingswet 2012 Innovatiegericht inkopen Concurrentiegerichte

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud: 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Betrokkenen 3 1.3 Doelstelling 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven 4 3 Rapportage management overleg 5 3.1. Algemeen

Nadere informatie

om de markt beter te benutten

om de markt beter te benutten 9 kansen om de markt beter te benutten Als inkoper of inkoopverantwoordelijke bent u altijd op zoek naar het beste wat de markt kan bieden. Deze handreiking biedt u negen vormen van innovatief aanbesteden

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Graafschap College Welkom!

Graafschap College Welkom! Welkom! Even voorstellen: Lianne te Winkel, inkoopadviseur bij het Graafschap College Jean-Paul Roegies, inkoopadviseur bij InkoopMeesters in het kort Verzorgt jaarlijks (beroeps)opleidingen voor circa

Nadere informatie

Contractvorm en Hoeveelheidsbepaling Prestatiegericht Contracteren bij (nat)beheer en onderhoud

Contractvorm en Hoeveelheidsbepaling Prestatiegericht Contracteren bij (nat)beheer en onderhoud Contractvorm en Hoeveelheidsbepaling Prestatiegericht Contracteren bij (nat)beheer en onderhoud Olaf Damen Contractmanager/ Tendermanager ProRail Freelance adviseur Themadag Baggernet 15 januari 2015 Inhoud

Nadere informatie

Juli What is your Social Return On Investment van de gemeente Vianen juli 2014

Juli What is your Social Return On Investment van de gemeente Vianen juli 2014 What is your Social Return On Investment van de gemeente Vianen 2014 Juli 2014 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Wat is social return on investment?... 3 3. Uitganspunten SROI gemeente Vianen... 3

Nadere informatie

1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie

1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie 1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie Bouwteam! Wat en waarom een introductie. Interactieve sessie / brainstorm met: Maurice Wielink - Ruim Omgevingsontwikkeling Rob Luiten CROW Sessie:1.5 (12:00

Nadere informatie

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Roadmap Provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit 1 Status presentatie Gemaakt voor het Programma icentrale Nog niet bestuurlijk vastgesteld

Nadere informatie

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag!

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Johan van Dalen, ProRail, Cindy de Groot, Provincie Zuid-Holland Esther Veendendaal, RVO 5 juni 2014 Ontstaan van Duurzaam GWW Het begon met Duurzaam Inkopen Nu verder

Nadere informatie

JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV

JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV EMVI TENZIJ.. Hoe kan een aannemer zich ECHT onderscheiden? WORSTELEN MET NIEUWE AANBESTEDINGSWET Vanaf april 2013 gunnen op EMVI..tenzij. Is het zinvol..of is het wet?

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 21-8-2012 Raadsvragen nr R12.50 Naam raadslid Marianne Vos Fractie Velsen Lokaal Registratienummer Rs12.00644 Portefeuillehouder(s) W. Westerman

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden

Innovatief aanbesteden Innovatief aanbesteden Negen kansen om de markt beter te benutten Als inkoper of inkoopverantwoordelijke bent u altijd op zoek naar het beste wat de markt kan bieden. Deze factsheet biedt u negen vormen

Nadere informatie

Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever

Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever Sander Lubberhuizen Jos van Nuenen Teamleiders afdeling Ingenieursbureau Keuze voor nieuwe contractvormen Projectspecifieke omstandigheden Geen systematische

Nadere informatie

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving).

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving). Voor u ligt een voorstel om op korte termijn tot een aanpassing van het aanbestedingsbeleid te komen, waarbij het lokale en regionale MKB een eerlijke kans krijgt om mee te dingen naar een overheidsopdracht.

Nadere informatie

Social Return. Hier komt tekst. Programma. 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld!

Social Return. Hier komt tekst. Programma. 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld! Social Return Hier komt tekst Thea Smid-Verheul Programma Gemeente Utrecht 7 juni 2016 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld! 1. Fors inzetten op Duurzaam Inkopen In 2020: 10% circulair

Nadere informatie

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL)

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Criteria duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Versie: 1.5 Datum: oktober 2011 Overzicht van criteria In onderstaande tabel is een onderscheid gemaakt naar de verschillende contractvormen, zoals

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college gaat akkoord de opdracht volgens de Nationaal Openbare procedure in de markt te zetten.

B&W Vergadering. 2. Het college gaat akkoord de opdracht volgens de Nationaal Openbare procedure in de markt te zetten. 2.1.4 Aanbesteding Beveiligingsdiensten Stadskantoor 2018-2022 1 Dossier 2198 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2198 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 10 oktober 2017 Agendapunt 2.1.4 Omschrijving

Nadere informatie

VORMGEVINGSPROTOCOL KWALITEITSBORGING VORMGEVING INFRASTRUCTUUR. P.W. van den Heuvel versie 23 november 2007 pagina 1 van 7

VORMGEVINGSPROTOCOL KWALITEITSBORGING VORMGEVING INFRASTRUCTUUR. P.W. van den Heuvel versie 23 november 2007 pagina 1 van 7 VORMGEVINGSPROTOCOL KWALITEITSBORGING VORMGEVING INFRASTRUCTUUR P.W. van den Heuvel versie 23 november 2007 pagina 1 van 7 Kwaliteitsborging Vormgeving Infrastructuur Inleiding De infrastructuur heeft

Nadere informatie

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen Jos van Alphen Even voorstellen: Wat meten wij zoal? Kwaliteit van aankondigingen (transparantie, kosten) Termijnen (haastwerk is ongezond) Eisen aan inschrijvers (proportioneel?) Gunningscriteria (prijsbederf)

Nadere informatie

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 1 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 1. Doelstellingen

Nadere informatie

EMVI Gunnen op waarde

EMVI Gunnen op waarde EMVI Gunnen op waarde Tjeerd Planting (CROW) Marjolein Bekkers (gemeente Woerden) 13 februari 2014 Welkom (geen presentatie maar discussie uurtje) Wat is Emvi/GOW? Emvi of Laagste prijs? Wat zijn goede/onderscheidende

Nadere informatie

Gunningscriteria en levenscyclus

Gunningscriteria en levenscyclus Gunningscriteria en levenscyclus Beheersen van Life Cycle Costs tijdens de aanbestedingsfase Joost Bouten ( GPO) LCC in de gewijzigde aanbestedingswet Wijziging: Nieuw gunningscriterium laagste kosten

Nadere informatie

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging Memo Datum: 15-5-2015 Onderwerp: Ter attentie van: Betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij gemeentelijke aanbestedingen al dan niet in combinatie met alternatieve aanbestedingsmethoden (afdoening

Nadere informatie

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Innovatieve contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Servicecentrum Scholenbouw Opdrachtgevers OCW VNG VO raad PO raad Ketenpartners Steunpunt Seu brede scholen

Nadere informatie

SROI waarde-vol. Thea Smid-Verheul 14 december 2017

SROI waarde-vol. Thea Smid-Verheul 14 december 2017 1 SROI waarde-vol Thea Smid-Verheul 14 december 2017 Wat is SROI? 2 Social return is: het vaststellen en uitvoeren van sociale voorwaarden door een sociale paragraaf op te nemen in aanbestedingen. Ofwel,

Nadere informatie

Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé

Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé directeur Bouwbedrijf Ponjé Vestigingsplaats: Handel (gemeente Gemert-Bakel) Opgericht in: 1932 Omzet: 8,5 mln euro Medewerkers: 46 personen Activiteiten:

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT AANLEIDING Provincie wil als werkgever én als opdrachtgever invulling geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsmarktparticipatie Begin

Nadere informatie

Roadmap provincie Utrecht

Roadmap provincie Utrecht Roadmap provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis- en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Astrid Weij, Bert Batenburg (provincie Utrecht), Corianne Stevens, Martijn van Rij (Sweco)

Nadere informatie

D&C light. Eenvoudig aanbesteden van Design & Construct

D&C light. Eenvoudig aanbesteden van Design & Construct D&C light Eenvoudig aanbesteden van Design & Construct Versie 1.1 d.d. 9 maart 2015 2 ProRail D&C light D&C light ProRail 3 D&C light Eenvoudig aanbesteden van Design & Construct ProRail wil een professionele

Nadere informatie

Inventarisatie projecten Noord- Holland Noord 2013. Marktontmoeting Ondernemend aanbesteden

Inventarisatie projecten Noord- Holland Noord 2013. Marktontmoeting Ondernemend aanbesteden Inventarisatie projecten Noord- Holland Noord 2013 Marktontmoeting Ondernemend aanbesteden November 2012 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Deelnemende overheden zijn: De organiserende partijen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Social Return

Voortgangsrapportage Social Return Voortgangsrapportage Social Return 1 Voortgangsrapportage Social Return Van 1 januari 2014 tot 1 oktober 2014 2 Inhoudsopgave 1 Social Return 4 2 Wie is verantwoordelijk 4 3 De uitvoering 4 4 De werkwijze

Nadere informatie

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Introductie TenderCoach Adviseren, coachen en trainen ondernemers: Begeleiding van ondernemers bij

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017 Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad Juli 2017 Aanleiding Zaanstad wil zo maatschappelijk verantwoord inkopen als mogelijk. De gemeente kijkt bij inkoop naar belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v Aanbesteden voor dummies 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbestedingsvormen 3. Contractvormen 4. Zorg voor een goede opdrachtnemer 5. Vraag

Nadere informatie

SROI binnen het RWB Regio Zwolle

SROI binnen het RWB Regio Zwolle 1 SROI binnen het RWB Regio Zwolle Inleiding SROI Social Return On Investment (SROI) is het opnemen van sociale voorwaarden, eisen en/of wensen bij de inkoop van diensten, werken en/of leveringen. Dit

Nadere informatie

Bouwend Nederland 12 april EMVI Bijeenkomst Infrastructuur Bouwend Nederland. Ontwikkelingsrichting Ruimtelijke Uitvoering gemeente Tilburg

Bouwend Nederland 12 april EMVI Bijeenkomst Infrastructuur Bouwend Nederland. Ontwikkelingsrichting Ruimtelijke Uitvoering gemeente Tilburg EMVI EMVI Bijeenkomst Infrastructuur Bouwend Nederland Ontwikkelingsrichting Ruimtelijke Uitvoering gemeente Tilburg Kwartiermaker contractadviseur Frank van Kruijsdijk Presentatie 12 april 2016 Voorstellen

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden is niet eng

Innovatief aanbesteden is niet eng Nationaal Sportvelden Congres 22 november 2012 Innovatief aanbesteden is niet eng Raymond Schuurkes i.s.m. Annette Biesboer en Thidder Fimerius Onderwerpen vandaag Een stukje historie en ontwikkelingen

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Stappenplan inkoop gemeente Heusden

Stappenplan inkoop gemeente Heusden Stappenplan inkoop 2017-2018 gemeente Heusden Inleiding De doelstellingen uit het huidige inkoopbeleid zijn nog steeds actueel. De gemeente Heusden wil het inkoopbeleid verder doorontwikkelen naar een

Nadere informatie

17 antwoorden op schriftelijke vragen bij het integraal inkoopbeleid gemeente Den Haag

17 antwoorden op schriftelijke vragen bij het integraal inkoopbeleid gemeente Den Haag Bijlage bij BSD/2015.839 17 antwoorden op schriftelijke vragen bij het integraal inkoopbeleid gemeente Den Haag Vragen PVDA 1. De afweging hoe een dienst of goed wordt ingekocht hangt af van verschillende

Nadere informatie

Ondanks Aanbesteden toch een mooi project? 29 januari 2018 Workshop Regiovergadering BNL Zuid Marcel Stuijts (Bizob) / Joost Fijneman (Stabi / BNL)

Ondanks Aanbesteden toch een mooi project? 29 januari 2018 Workshop Regiovergadering BNL Zuid Marcel Stuijts (Bizob) / Joost Fijneman (Stabi / BNL) Ondanks Aanbesteden toch een mooi project? 29 januari 2018 Workshop Regiovergadering BNL Zuid Marcel Stuijts (Bizob) / Joost Fijneman (Stabi / BNL) Enkele trends in cijfers (I) Aantal aanbestedingen Enkele

Nadere informatie

Handreiking D&C Contracten. 26 September 2005

Handreiking D&C Contracten. 26 September 2005 Handreiking D&C Contracten 26 September 2005 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat BIBLIOTHEEK RIJKSWATERSTAAT UTRECHT NR Z4Z).5...qo& RWS bibliotheek locatie Utrecht Postbus 20.000 3502

Nadere informatie

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Inhoud Ø marktconsultatie Ø eisen aan de levenscyclus Ø keurmerken Ø wijziging gunningscriteria Ø procedure

Nadere informatie

Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden. Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten

Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden. Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden van Vliet Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten April 2011 7 april 2009 2 April 2011 - Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden 3 April 2011

Nadere informatie