11 september 2015 Ester Biezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11 september 2015 Ester Biezen"

Transcriptie

1 Aan de leden van de adviescommissie Sociaal Bestuurlijk Publiekszaken Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 11 september 2015 Ester Biezen Onderwerp Inzet en resultaten re-integratie instrumenten 2015 Geachte leden, In deze brief informeren wij u over de inzet en resultaten van re-integratie instrumenten in het 1 e half jaar van Het eerste deel van deze nota geeft inzicht in de kosten en resultaten. Deel 2 gaat in op de instrumenten werkervaringsplaats en proefplaatsingen. In het derde deel melden we de resultaten. Het re-integratiebeleid kent als uitgangspunt dat iedereen naar vermogen mee doet. Omdat de re-integratiebudgetten teruglopen, is het niet mogelijk om alle bijstandsgerechtigden een voorziening aan te bieden op het gebied van re-integratie of participatie. Het maken van keuzes is noodzakelijk. De re-integratiemiddelen worden in eerste instantie besteed aan de doelgroep waarvan wij verwachten dat zij binnen 12 maanden (part)time betaald kunnen werken. Wij houden de re-integratie zo veel mogelijk in eigen hand. Uitbesteden aan commerciële re-integratiebureaus gebeurt incidenteel, als er sprake is van specialistische problematiek. Deze brief gaat in op alle instrumenten die de gemeente Oss vanuit het re-integratiebudget financiert. We hebben ook voorzieningen die vanuit andere middelen worden gefinancierd. Zo is er voor alle burgers van Oss het leerwerkloket. De financiering hiervoor komt uit budget dat het UWV hiervoor van het Rijk ontvangt. Ook voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid is er sprake van aanvullende financiering. Zo worden de startersbeurzen gefinancierd vanuit

2 2 middelen die het Europees Sociaal Fonds (ESF) ter beschikking stelt. Leerwerktrajecten voor jongeren worden deels gefinancierd uit provinciale middelen die centrumgemeente Den Bosch voor de arbeidsmarktregio heeft ontvangen en deels vanuit de extra middelen voor de integrale jongerenaanpak. Vanaf doen wij opnieuw een beroep op ESF-middelen. Regionaal is er een ESFproject vormgegeven, de kosten van caseloadbeheer worden voor 2 jaar voor 50% gesubsidieerd vanuit ESF. Er is wel sprake van voorfinanciering. Dit betekent dat de uiteindelijke subsidie pas in 2019 wordt verstrekt. Wij kiezen er vooralsnog voor deze middelen ook pas in te zetten als zij ontvangen worden. De pilot Participatiewet IBN blijft in deze nota buiten beschouwing. De begeleiding binnen de pilot wordt gefinancierd vanuit de dividendreserve (AGR) van IBN. U wordt separaat over de resultaten van de pilot geïnformeerd. I INZET RE-INTEGRATIEINSTRUMENTEN Overzicht 1 e half jaar Begroot Beschikbaar budget rijksoverheid Meeneemregeling re-integratiebudget Extra budget integrale jongerenaanpak Overheveling uitvoeringskosten Overheveling budget inburgering/educatie Totaal Het beschikbare budget rijksoverheid bedroeg over Er heeft in 2015 dus een verlaging plaatsgevonden van afgerond Deze verlaging was niet ingecalculeerd. Wij hadden op een verhoging gerekend, gezien de overkomst van Geffen. De overheveling van de uitvoeringskosten betreft de extra bijdrage aan uitvoeringskosten die we vanaf 2015 ontvangen wegens extra uitvoeringstaken die de Participatiewet met zich meebrengt. Aangezien we deze kosten volledig voor jobcoaching aanwenden, hebben we besloten deze post aan het re-integratiebudget toe te voegen.

3 3 Uitgaven re-integratie tot en met 30 juni 2015 In onderstaand overzicht zijn de belangrijkste re-integratie instrumenten opgenomen. Activiteit Uitgaven Rotonde Focus Kosten jobcoaching Personele kosten werkzoekendenkant Personele kosten werkgeverskant Verzuimcontrole, medische en psychodiagnostische adviezen Kinderopvang Indienstnemingssubsidie Bemiddelingsfee uitzendbureaus Trajecten integrale jongerenaanpak Educatietrajecten Overige trajecten Totaal Voor de volledigheid merk ik hierbij op dat het nieuwe instrument loonkostensubsidie wordt gefinancierd uit het BUIG-budget. 1. Arbeids- en trainingscentrum De Rotonde De Rotonde fungeert als diagnose-, arbeidstrainings- en arbeidstoeleidingscentrum voor alle deelnemers. Daarnaast stoomt De Rotonde deelnemers, waarvan de verwachting is dat zij niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, klaar voor de pilot Participatiewet IBN. 1 Door vooruitbetaling in juni zijn hier de kosten t/m het 3 e kwartaal opgenomen. 2 Door vooruitbetaling in juni zijn hier de kosten t/m het 4 e kwartaal opgenomen.

4 4 De resultaten 1e kwart 2e kwart totaal % Totaal aantal trajecten Uitval naar aanleiding van diagnose Uitval tijdens traject (medisch/psychisch) Afgeronde voortrajecten tbv pilot IBN Totaal uitval en voortrajecten % Afgeronde trajecten exclusief uitval en voortrajecten IBN % Uitstroomredenen Uitstroom werk % Uitstroom rechtmatig % parttime werk/tijdelijk werk % subtotaal resultaat werk/rechtmatig % proefplaatsing % werkervaringsplaats % specialistisch traject % sollicitatietraining via Focus % einde traject wegens te grote afstand arbeidsmarkt % subtotaal overig % Totaal % Een korte samenvatting van de resultaten: In 2015 hebben 176 mensen deelgenomen aan het traject; 24 mensen zijn uitgevallen, 19 mensen zijn doorgeleid naar de pilot IBN; Van de 133 afgeronde trajecten, hebben 64 mensen werk gevonden (48%); Er zijn 20 mensen door overige redenen uitgestroomd (15%); Totale (gedeeltelijke) uitstroom uit de uitkering vanuit de Rotonde: 63%. 2. FOCUS FOCUS is er voor de doelgroep die, door multi problematiek, een gebrek aan motivatie vertoont om te gaan werken. Door een intensief gedragsveranderend programma bereiken we dat deelnemers de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Zij raken intrinsiek gemotiveerd om weer te gaan werken. Het traject FOCUS is er om de problematiek hanteerbaar te maken en verzorgt uiteindelijk de arbeidsmarkttoeleiding van de deelnemers.

5 5 De resultaten 1e kwart 2e kwart totaal % Aantal afgeronde trajecten Uitstroomredenen Uitstroom werk % Uitstroom rechtmatig % parttime werk/tijdelijk werk % subtotaal resultaat werk/rechtmatig % dagbesteding % doorleiding naar project logistiek % werkervaringsplaats % einde traject wegens te grote afstand arbeidsmarkt % subtotaal overig % Totaal % Een korte samenvatting van de resultaten: In 2015 hebben 31 mensen het traject afgerond; Van de 31 afgeronde trajecten, hebben 16 mensen werk gevonden (52%); Er zijn 8 mensen door overige redenen uitgestroomd (25%); Totale (gedeeltelijke) uitstroom uit de uitkering vanuit FOCUS: 77%. 3. Kosten jobcoaching Jobcoaching wordt ingezet om ervoor te zorgen dat de plaatsing van de werkzoekende succesvol is. De nieuwe werknemer krijgt op de werkvloer extra begeleiding bij het uitvoeren van zijn taken, het omgaan met collega s etc. Uitgangspunt is dat jobcoaching zo veel mogelijk door collega s binnen het bedrijf uitgevoerd wordt. De werkgever ontvangt dan een begeleidingsvergoeding om dit te compenseren. Indien de werkgever de jobcoaching extern uitgevoerd wil hebben, wordt dit ingekocht bij IBN. Er hebben 22 klanten jobcoaching. Personele kosten werkzoekendenkant 4. Personele kosten werkgeverskant De consulenten aan de werkzoekendenkant zijn verantwoordelijk voor: Het geven van workshops op werkgebied en de training Werken aan Werk.

6 6 De regievoering over trajecten, zowel bij Rotonde als externe partijen. De diagnose van de arbeidsmogelijkheden en de coaching van deelnemers in hun zoektocht naar werk. De matching en arbeidsbemiddeling van kandidaten in het bijstandsbestand. De nazorg tijdens proefplaatsingen, werkervaringsplaatsen en 1e periode van het dienstverband. De consulenten aan de werkgeverskant zijn verantwoordelijk voor: Het opbouwen en onderhouden van werkgeversrelaties. Het acquireren van geschikte vacatures voor het bijstandsbestand. Het geven van workshops op werkgebied en de training Werken aan Werk. Het voorselecteren voor werkgevers van kandidaten op vacatures. Het tot stand brengen van plaatsingen die leiden tot dienstverbanden. 5. Verzuimcontrole, medische en psychodiagnostische adviezen De diagnosestelling vindt plaats door de eigen consulent. Vanaf gebruiken we hier standaard de methodiek Matchcare voor. Dit betreft dan de inschatting van de afstand tot de arbeidsmarkt, de potentiële loonwaarde en het plan van aanpak om weer tot de arbeidsmarkt toe te kunnen treden. In een aantal zaken is het niet mogelijk dit zelf te doen, omdat hier specialistische kennis voor nodig is. Dit betreft kennis op medisch en psychisch gebied. De arbeidsmogelijkheden worden dan door een arts of psycholoog in kaart gebracht. Sinds 2014 hebben we, anticiperend op de Participatiewet, zelf 2 arbeidsdeskundigen in dienst. De arbeidsdeskundigen beoordelen welke arbeidsmogelijkheden mensen met beperkingen nog wel hebben en wat voor soort werkomstandigheden/werkplekaanpassingen hiervoor gerealiseerd moeten worden. Deze onderzoeken zijn ondersteunend aan het reintegratieproces. Er worden met deze onderzoeken dus geen op zichzelf staande resultaten met betrekking tot uitstroom/schadelastbeperking geboekt. Daarnaast voeren de arbeidsdeskundigen de loonwaardemetingen uit bij werkgevers, indien een werknemer niet in staat is zelfstandig het minimumloon te verdienen. 6. Kinderopvang Kinderopvang wordt ingezet, zodat mensen in staat zijn een traject te volgen naar werk. Het is dus ondersteunend aan het re-integratieproces. Als de cliënt niet in staat is de opvang van zijn/haar kinderen in eigen kring te organiseren, besteden wij dit uit aan Cokon. Cokon regelt de benodigde opvang en de bijdrage die via de

7 7 fiscus kan worden aangevraagd. De fiscus vergoedt een groot deel van de kosten, wij betalen het restant (ongeveer 10% van de totale kosten). Hierdoor maken cliënten dus geen kosten voor kinderopvang tijdens de periode dat zij een beroep doen op een bijstandsuitkering. 7. Indienstnemingssubsidie Dit betreft een stimuleringsregeling voor werkgevers om mensen met een bijstandsuitkering in dienst te nemen. Wanneer zij een arbeidscontract van minimaal 12 maanden aanbieden en de intentie hebben dit na die periode te verlengen, kunnen zij gedurende de eerste 6 maanden van het dienstverband een loonkostensubsidie aanvragen van 30% van het minimumloon, inclusief vakantietoeslag en werkgeverslasten. Deze regeling passen wij toe om werkgevers te verleiden iemand in dienst te nemen die geen recente werkervaring heeft, maar wel in staat is als volwaardig werknemer te functioneren. Door de werkgever een financiële prikkel te geven, geeft deze regeling bijstandsgerechtigden een voorsprong ten opzichte van hun concurrenten op de arbeidsmarkt: mensen met een baan en mensen met een WWuitkering. De indienstnemingssubsidie wordt in de 7 e maand van het dienstverband betaald. De kosten die in 2015 zijn geboekt, betreft de financiële afrekening van de bonusbanen De kosten van de indienstnemingssubsidie worden pas na gemaakt. Er zijn tot en met indienstnemingssubsidies aan werkgevers toegekend. 8. Bemiddelingsfee uitzendbureaus Om de uitstroom naar werk en schadelastbeperking te bevorderen is in 2014 een financiële prikkel voor uitzendbureaus ingevoerd. Dit is te vergelijken met de indienstnemingssubsidie voor reguliere werkgevers. Voor elke maand dat een bijstandsgerechtigde geen aanspraak maakt op een uitkering doordat het uitzendbureau werk heeft geboden, ontvangt het uitzendbureau een vergoeding. Dit om te stimuleren dat uitzendbureaus bijstandsgerechtigden werk bieden en dit werk structureel proberen te maken. De regeling geldt gedurende maximaal 12 maanden per werknemer. 9. Trajecten kwetsbare jongeren De gemeenteraad heeft voor 2015 eenmalig aan extra middelen ter beschikking gesteld voor de aanpak van werkloosheid onder jongeren van 18 tot en met 26 jaar. Deze middelen worden besteed aan leerwerktrajecten en intensieve arbeidstoeleidingstrajecten. In de programmabegroting wordt aan de raad voorgesteld om voor 3 jaar beschikbaar te stellen.

8 8 10. Educatietrajecten Educatietrajecten worden ingezet om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer vaardigheden op te laten doen op het gebied van taal, rekenen, omgaan met geld en de computer. Door meer vaardigheden te hebben, komt de stap naar re-integratie een stapje dichterbij. 11. Overige trajecten Kostenposten die onder overige trajecten staan zijn bijvoorbeeld kosten van individueel ingekochte (leerwerk)trajecten voor mensen vanaf 27 jaar, reiskosten, cursussen zoals een heftruckopleiding en verstrekking van werkkleding. Samenwerkingspartners In deze nota vermelden wij de inzet en resultaten met betrekking tot re-integratie. Deze resultaten realiseren wij als afdeling Werk en Inkomen. Dit doen wij echter niet alleen. Samenwerking met andere partijen is voor ons een vanzelfsprekendheid. Voor jongeren gebeurt dit hoofdzakelijk met partijen in het onderwijsveld en het regionaal bureau leerplicht en voortijdig schoolverlaten (RBL BNO). Voor de overige uitkeringsgerechtigden investeren wij veel in ons netwerk met werkgevers, IBN en het UWV, houden we contact met diverse ondernemersverenigingen en leggen we verbindingen richting economische zaken, ondernemerszaken, het kernteam economie, Agrifood Capital en Noordoost-Brabant Werkt! II WERKERVARINGSPLAATS EN PROEFPLAATSING Naast bovengenoemde instrumenten maken wij ook gebruik van de instrumenten werkervaringsplaats en proefplaatsing. Dit betekent dat een bijstandsgerechtigde met behoud van uitkering bij een werkgever aan de slag gaat. Hier zijn vanuit het re-integratiebudget (naast de begeleidingskosten door eigen personeel) geen kosten aan verbonden. Werkervaringsplaats Een werkervaringsplaats zetten we in als een soort van stage. Het doel hiervan is het opdoen van werkervaring. Een werkervaringsplaats kan bij 1 werkgever maximaal 6 maanden duren. In de 1 e helft van 2015 zijn 27 mensen gestart op een werkervaringsplaats. Dit waren er in 2014 in totaal 31. Er wordt naar aanleiding van opmerkingen door uw commissie inzake de evaluatie van De Rotonde extra ingezet op werkervaringsplaatsen bij reguliere werkgevers.

9 9 Bij een werkervaringsplaats is er geen directe relatie met het vooruitzicht op een baan. De werkervaringsplaats is wel een middel om de arbeidsmogelijkheden van een kandidaat in beeld te brengen, te werken aan werknemersvaardigheden en werkervaring op te doen in een specifieke functie. Van de 27 mensen die met een werkervaringsplaats zijn gestart: doen er 6 mensen geen beroep meer op een uitkering; zijn er 3 mensen die nu een proefplaatsing hebben met kans op een baan; heeft 1 persoon parttime werk gevonden; heeft 1 persoon een 2 e werkervaringsplaats gekregen; zijn 3 personen gestart met een vervolgtraject; zijn 2 trajecten gestaakt wegens onvoldoende arbeidsmogelijkheden; lopen er nog 11 werkervaringsplaatsen. Proefplaatsing Een proefplaatsing betekent dat iemand op proef bij een werkgever gaat werken. De werkgever moet daarbij de intentie hebben om aan het einde van de proefplaatsing een baan te bieden voor minimaal 6 maanden. De duur van de proefplaatsing bedraagt maximaal 3 maanden. In de 1 e helft van 2015 zijn 63 mensen gestart met een proefplaatsing. Hiervan lopen er nog 15, er zijn er derhalve 48 afgerond. Van de 48 mensen die een proefplaatsing zijn gestart, doen er 31 geen beroep meer op een uitkering. Dit is 65%. Voor de overige mensen is een vervolgtraject ingezet. Denk daarbij aan FOCUS, De Rotonde, een leerwerktraject, etc. III RESULTATEN Tot en met hebben we 323 personen laten uitstromen uit de uitkering nl. 151 naar werk (was in 1 e half jaar van 2014, 132) en 172 (was in 1 e half jaar van 2014, 176) om overige redenen zoals verhuizing, samenwoning, etc. Daarnaast zijn er 45 mensen naar parttime werk bemiddeld. Op het gebied van uitstroom naar werk zijn de volgende resultaten bereikt:

10 10 Resultaat Aantal Uitstroom regulier 113 Uitstroom met loonkostensubsidie 38 Totaal 151 De uitstroom met loonkostensubsidie betreft mensen die niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen. Hun werkgevers ontvangen op basis van de loonwaarde van de werknemer een structurele loonkostensubsidie. Daarnaast is er schadelastbeperking gerealiseerd doordat 45 mensen parttime zijn gaan werken, waarvan 5 met een structurele loonkostensubsidie. Deze mensen stromen niet uit, maar ontvangen een uitkering als aanvulling op het eigen inkomen. Resultaat Aantal nieuwe parttime plaatsingen in Gemiddeld aantal parttime werkenden met aanvullende uitkering 203 Gemiddelde inkomstenkorting per parttimer 503 Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, dhr. C.P.W. van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen en Onderwijs

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss,

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss, Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss, gelet op de artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet, de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2015.1 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2016

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2016 Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Naam steller, telefoon. Portefeuillehouder

Naam steller, telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Stand van zaken De Rotonde Datum 25 maart 2014 Naam steller, Edith Langen Kenmerk telefoon 9354 Afdeling PWI Portefeuillehouder René Peters Kennisnemen van De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2015

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet 2015 Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer gelet op de artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet, de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Naam steller, telefoon. De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening De Rotonde; periode 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2015.

Naam steller, telefoon. De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening De Rotonde; periode 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2015. Onderwerp Voortgang De Rotonde Datum Naam steller, Ester Biezen Kenmerk telefoon 06-5538 2638 Afdeling PWI Portefeuillehouder Kees van Geffen Kennisnemen van De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

4 februari 2019 Ester Biezen. Resultaten Participatiewet Geachte leden,

4 februari 2019 Ester Biezen. Resultaten Participatiewet Geachte leden, Afdeling Werk & Inkomen E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 4 februari 2019

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Wmo-raad gemeente Oss Postbus 5 5340 BA OSS Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw

Nadere informatie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 83232 31 december 2014 Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Het college van de gemeente Raalte, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave,

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave, Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave, gelet op de artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet, de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening 2015

Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; overwegende dat het wenselijk is het beleid omtrent de re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet c.a Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Uden

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet c.a Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Uden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Uden. Nr. 181876 21 december 2016 Beleidsregels re-integratie Participatiewet c.a. 2016 College van gemeente Uden, 21 december 2016 nr. 2016-266 Het college

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag BELEIDSREGELS PARTICIPATIE 2015 Behorend bij de Participatieverordening 2015 Grondslag Artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet. Artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Overzicht instrumenten re-integratie

Overzicht instrumenten re-integratie Overzicht instrumenten re-integratie Werken met behoud van uitkering Zowel UWV als gemeenten bieden werkgevers mogelijkheden om een periode kosteloos te bekijken of de werknemer het werk aankan. Dit heet

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Invoering Participatiewet. Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014

Invoering Participatiewet. Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014 Invoering Participatiewet Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014 Huidige situatie Wet werk en bijstand Wsw Wajong Gemeenten UWV Nieuwe situatie Participatiewet Iedereen met arbeidsvermogen Geen instroom

Nadere informatie

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de G EMEENTĒ T Oss Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

Toelichting. Artikelsgewijs

Toelichting. Artikelsgewijs Toelichting Algemeen Deze verordening regelt de ondersteuning die de gemeente biedt bij de arbeidsinschakeling van werklozen die horen tot de doelgroep. De opdracht om die ondersteuning te bieden is geregeld

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA 7 februari 2018 Betreft Kamervragen van het lid Van Dijk

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 15156 20 februari 2015 Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet 2015 Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Alle begrippen

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472 GTTTnEENTE 1 Oss Stadsbele d Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij

Nadere informatie

Toelichting. Artikelgewijs. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Artikel 2 Vrijwilligerswerk. Artikel 3 Proefplaatsingen. Artikel 4 Leerwerkstage

Toelichting. Artikelgewijs. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Artikel 2 Vrijwilligerswerk. Artikel 3 Proefplaatsingen. Artikel 4 Leerwerkstage Toelichting Artikelgewijs Artikel 1 Begripsomschrijvingen Geen nadere toelichting Artikel 2 Vrijwilligerswerk Het doel van vrijwilligerswerk is de belanghebbende met behoud van uitkering te laten wennen

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Wat werkt voor wie in reïntegratie?

Wat werkt voor wie in reïntegratie? Wat werkt voor wie in reïntegratie? Overwegingen voor de Gemeenteraad Nijmegen Presentatie in opdracht van: Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Nijmegen, 12 oktober 2011 Lucy Kok www.seo.nl - secretariaat@seo.nl

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en gemeente

Samenwerking onderwijs en gemeente Samenwerking onderwijs en gemeente De school stelt alles in het werk om uw kind naar werk toe te leiden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van middelen die de gemeente heeft zoals jobcoaching en loonkostensubsidie.

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel *Z01821BCE26* documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 22 augustus 2016 Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal

Nadere informatie

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Werk Inkomen Veiligheid Onderwijs Wonen Welzijn en zorg Inleiding Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die niet in staat zijn om zelfstandig en met steun van hun

Nadere informatie

Beleidsregels Werkleeraanbod WIJ gemeente Bedum

Beleidsregels Werkleeraanbod WIJ gemeente Bedum CVDR Officiële uitgave van Bedum. Nr. CVDR55165_1 24 april 2018 Beleidsregels Werkleeraanbod WIJ gemeente Bedum Voorwoord Voor u liggen de beleidsregels re-integratie in het kader van de Wet investeren

Nadere informatie

STiP. collegetour. 16 november 2018

STiP. collegetour. 16 november 2018 STiP collegetour Achtergrond STiP Hoge werkloosheid/veel langdurige werkloosheid Geen perspectief op werk Maatschappelijk partners in de stad hebben moeilijke tijd Banen waar werk bleef liggen 2 Wat is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werken is meedoen

Nieuwsbrief Werken is meedoen Nieuwsbrief Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 17 november 2015

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 17 november 2015 Gemeenteblad nr. 580711 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 17 november 2015 Collegebesluit van 10 november 2015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe, gelet op artikel

Nadere informatie

Beleidsregels Participatie Ferm Werk 2017

Beleidsregels Participatie Ferm Werk 2017 Beleidsregels Participatie Ferm Werk 2017 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsomschrijvingen van de Participatiewet alsmede van de Participatieverordening 2017 GR Ferm

Nadere informatie

Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015

Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015 Voorstel Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015 Onderwerp : Vangnetregeling Participatiewet 2015 Inleiding Voor het verstrekken van

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet en IOAW/IOAZ 2017 gemeente Capelle aan den IJssel

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet en IOAW/IOAZ 2017 gemeente Capelle aan den IJssel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 83250 18 mei 2017 Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet en IOAW/IOAZ 2017 gemeente Capelle aan den IJssel HOOFDSTUK

Nadere informatie

Toelichting Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught 2018

Toelichting Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught 2018 Toelichting Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught 2018 In deze toelichting worden alleen die artikelen toegelicht die een verdere toelichting behoeven. Hoofdstuk 2 Wettelijke Re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 12, 13 december 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente De Wolden, gelet op artikel 18 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting SUBSIDIEKAART Toelichting Dit betreft een overzicht van de nu bestaande subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan en werkzoekenden voor mobiliteit, algemene scholing, opdoen van

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor

Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor 19 december 2017 Inhoud 1 2 3 4 Inleiding: te maken keuzes bij detacheren voor de doelgroep Praktijkervaring Soweco / Extend

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet/IOAW/IOAZ s-hertogenbosch 2016

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet/IOAW/IOAZ s-hertogenbosch 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-hertogenbosch. Nr. 126759 24 december 2015 Beleidsregels Re-integratie Participatiewet/IOAW/IOAZ s-hertogenbosch 2016 Het college van B&W heeft op 4 november

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, Ioaw en Ioaz Vught 2015

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, Ioaw en Ioaz Vught 2015 CVDR Officiële uitgave van Vught. Nr. CVDR372004_3 6 februari 2018 Beleidsregels Re-integratie Participatiewet Ioaw Ioaz Vught 2018. Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, Ioaw en Ioaz Vught 2015

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen CVDR Officiële uitgave van Meierijstad. Nr. CVDR601394_1 23 januari 2017 Participatieverordening Meierijstad 2017 De raad van de gemeente Meierijstad, gelezen het voorstel van de Stuurgroep fusie Meierijstad;

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Datum uitwerkingtreding

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Datum uitwerkingtreding Beleidsregels Participatieverordening 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Sint-Michielsgestel Officiële naam regeling Beleidsregels Participatieverordening

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

WERKFIT-TRAJECTEN. SBCM Congres De professional centraal 15 november 2017

WERKFIT-TRAJECTEN. SBCM Congres De professional centraal 15 november 2017 WERKFIT-TRAJECTEN EEN EERSTE INVENTARISATIE SBCM Congres De professional centraal 15 november 2017 AANLEIDING Participatiewet: meer nadruk op doorstroom SER verkenning 2016: Belang van werkfit maken Praktijk

Nadere informatie

Naast bovenstaande meerkosten voert IBN extra activiteiten uit die gericht zijn op:

Naast bovenstaande meerkosten voert IBN extra activiteiten uit die gericht zijn op: Voorstel voorwaarden Pilot Participatiewet IBN - Gemeenten 2016 Inleiding In 2014 zijn afspraken gemaakt tussen IBN en de gemeenten met betrekking tot de Pilot Participatiewet. Eén van de afspraken betrof

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet

Re-integratieverordening Participatiewet Re-integratieverordening Participatiewet 2015.1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. doelgroep: personen als bedoeld in artikel 7, eerste

Nadere informatie

Enkel die bepalingen die verdere toelichting behoeven worden hieronder behandeld.

Enkel die bepalingen die verdere toelichting behoeven worden hieronder behandeld. Toelichting Enkel die bepalingen die verdere toelichting behoeven worden hieronder behandeld. Artikel 3. Werkervaring Een werkervaringsplaats onderscheidt zich van een gewone arbeidsovereenkomst. Bij een

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Wettelijk kader - Wajong: duurzaam arbeidsongeschikten - Participatiewet: mensen met

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie

Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Inleiding Deze beleidsregels zijn een uitwerking van de Re-integratieverordening Participatiewet 2015 en de Verordening loonkostensubsidie 2015. De regels

Nadere informatie

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015.

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015. Nummer: 337-20 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK BANENAFSPRAAK BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers om de komende jaren een bepaald aantal werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit komt

Nadere informatie

Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek. Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek 2015

Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek. Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek 2015 Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek Het college van de gemeente Oldebroek, Gelet op de artikelen 6, tweede lid, 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid,

Nadere informatie

BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR

BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Toolbox Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken is

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet 2015 per (Aanpassing artikel 8)

Re-integratieverordening Participatiewet 2015 per (Aanpassing artikel 8) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haaren Nr. 52858 3 april 2017 Re-integratieverordening Participatiewet 2015 per 1-1-2017 (Aanpassing artikel 8) De raad van de gemeente Haaren; in zijn vergadering

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland. Artikel 2. Verplichtingen van de persoon uit de doelgroep

Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland. Artikel 2. Verplichtingen van de persoon uit de doelgroep GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oud-Beijerland Nr. 157294 14 september 2017 Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Boxtel gelet op de artikelen 7, 8 lid 1 sub a en 10 van de Participatiewet, artikel 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel *Z0184C81A92* documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 26 augustus 2016 Portefeuillehouder : A.M. Henisch-Hulsman

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude;

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; 122649 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; overwegende dat re-integratie van diverse doelgroepen een verantwoordelijkheid is van de gemeente; het Besluit re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

SUBSIDIEKAART MEI 2015

SUBSIDIEKAART MEI 2015 SUBSIDIEKAART MEI 2015 Toelichting Dit betreft een overzicht van de nu bestaande subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan werknemers en werkzoekenden voor mobiliteit, algemene

Nadere informatie

Beleidsregels Werknemersvoorzieningen, Jobcoach en Proefplaatsing gemeente Dantumadiel

Beleidsregels Werknemersvoorzieningen, Jobcoach en Proefplaatsing gemeente Dantumadiel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dantumadiel. Nr. 169147 2 december 2016 gemeente Dantumadiel Burgemeester en wethouders van de gemeente Dantumadiel; gelezen de: Participatiewet; Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Gemeenteblad Texel 2015 nr INTREKKING re-integratieverordening Participatiewet Re-integratieverordening Participatiewet 2015

Gemeenteblad Texel 2015 nr INTREKKING re-integratieverordening Participatiewet Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Gemeenteblad Texel 2015 nr 31 17-06-2015 INTREKKING re-integratieverordening Participatiewet 2015 Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 oktober

Nadere informatie

Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Alkmaar;

Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Alkmaar; CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR413995_1 29 mei 2018 Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. Het college van burgemeester en wethouders; gelet op de Verordening Loonkostensubsidie

Nadere informatie

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Nieuwegein 20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Onderwerp Verordening Individuele studietoeslag WIL en Datum 22 april 2015 Participatieverordening WIL Raadsvoorstel Afdeling Strat gie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Wat adviseert het college te besluiten? De raad voor te stellen: 1. Als gemeente Oss een partnership met IBN

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Beleidsregels Re- integratie Participatiewet/ IOAW/IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2016

Beleidsregels Re- integratie Participatiewet/ IOAW/IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2016 Beleidsregels Re- integratie Participatiewet/ IOAW/IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2016 Wettelijke grondslagen waarop de beleidsregels zijn gebaseerd Artikelen 6, 7, 8a en 10 van de Participatiewet, Artikelen

Nadere informatie

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Maatschappelijk betrokken ondernemen Maatschappelijk betrokken ondernemen Wanneer u een eigen bedrijf heeft, is het steeds een uitdaging om te zorgen dat u competente medewerk(st)ers in dienst neemt. Ook het financiële plaatje is daarbij

Nadere informatie

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL Uitwerking participatieverordening, vastgesteld DB 30 januari 2014 Pagina 1 van 6 Matrix 1 Beleidskader Klantgroepen (nadere uitwerking artikel 3 Participatieverordening)

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haaren. Nr. 5722 21 januari 2015 Beleidsregels Re-integratie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Het college van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregel Loonkostensubsidie Wwb

Beleidsregel Loonkostensubsidie Wwb Het college van de gemeente Hoogeveen; Beleidsregel Loonkostensubsidie gelet op de Wet werk en bijstand, de artikelen 8 en 13 van de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand en het Beleidsplan Reïntegratie

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie