5 januari 2017 S. Dohmen 5772

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 januari 2017 S. Dohmen 5772"

Transcriptie

1 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Onderwerp Schuldhulpverlening Geachte leden van de gemeenteraad, In juli 2016 heeft uw raad het beleidskader Schuldhulpverlening vastgesteld. Middels deze brief informeren wij u over de voortgang. In het algemeen zien we dat de schuldenproblematiek niet sterk meer stijgt ten opzichte van de crisisjaren. Maar de schulden worden wel complexer. Dit houdt in dat we meer tijd kwijt zijn om mensen te stabiliseren en afspraken te kunnen maken met de schuldeisers. Het is het van belang dat we inwoners tijdig bereiken. Het beleidskader Schuldhulpverlening is daar grotendeels op gericht. In bijlage 1 treft u een cijfermatig overzicht van het afgelopen jaar met achtergrondinformatie. Dienstverlening We hebben onze dienstverlening uitgebreid met een eigen betalingssysteem via de Bank Nederlandse Gemeenten. Dit beschermt klanten beter tegen beslagleggingen en interne verrekeningen. Daarnaast hebben we een portal ingericht waarbij klanten op afstand inzicht kunnen krijgen in hun gegevens en traject. Voor ons is het een instrument om klanten te kunnen begeleiden in het weer zelfstandig beheren van hun financiën. We hebben de balieopenstelling verruimd door ook op een middag en een avond open te zijn voor de klanten. Daarbij gaan we ook regelmatiger op huisbezoek bij klanten die om welke reden dan ook niet naar het gemeentehuis kunnen komen.

2 2 Uitvoering fase 2 Het afgelopen half jaar hebben we onze dienstverlening voorbereid op de uitvoering van Fase 2 de schuldregeling. Tot op heden werd die uitgevoerd door PLANgroep. Vanaf januari 2017 voeren we deze regeling zelf uit. In december zijn we al gestart met een aantal klanten. De eerste ervaringen zijn positief. De doorstroom werkt soepeler en we werken met één registratiesysteem. Daarnaast hebben we ons registratiesysteem verder ingericht om vanaf 2017 ook zelf het financieel beheer uit te kunnen voeren. Preventie en Vroegsignalering Bij de ontwikkeling van het beleidskader zijn we gestart met een aantal werkgroepen. De werkgroep Preventie en Vroegsignalering bestaat uit afgevaardigden van Schuldhulpmaatjes, PROTA, Rabobank, Ons Welzijn, Basisteam Jeugd en Gezin en gemeente (SHV en Werk en Inkomen). Met de werkgroep is een eerste verkenning uitgevoerd over preventie en vroegsignalering: hoe gaat het nu, wat komen we tegen, hoeveel inwoners verwijzen we door en naar wie, kunnen we elkaar wel altijd goed vinden, wie zijn belangrijke signaleerders en wat missen we? Duidelijk is dat er een groot aanbod is, maar dat inwoners dat niet altijd vinden. Ook weten aanbieders (professionals en vrijwilligers) elkaar niet altijd te vinden. Om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring uit te wisselen is er 31 oktober 2016 een bijeenkomst georganiseerd. Daarnaast zijn onze consulenten Schuldhulpverlening in gesprek met de Sociale Teams om kennis over te dragen en afspraken te maken over de samenwerking. Ook gaan deze consulenten samen met Brabant Wonen op huisbezoek bij inwoners met een huurachterstand. Dit zijn allemaal activiteiten om inwoners met financiële problemen eerder in beeld te krijgen en sneller ondersteuning te kunnen bieden. Dienstverlening aan ZZP-ers Op dit moment hebben we een aantal ZZP-ers als klant. Formeel kunnen we klanten pas in traject nemen als zij uitgeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. We kunnen ZZP-ers nu nog onvoldoende helpen en willen daar graag verandering in brengen. Om duidelijk te krijgen op welke manier we hier een antwoord op kunnen geven, zijn we gestart met een eerste verkenning van het huidige aanbod voor ZZP-ers, de behoefte van de ZZP-er aan ondersteuning en de inrichting van de gemeentelijke dienstverlening. Ook gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn om de krachten en expertise meer te bundelen. In 2017 gaan we door met de verkenning en zullen op basis van de verzamelde input oplossingsrichtingen verder uitwerken. Dit alles in nauwe samenwerking met alle betrokken samenwerkingspartners, die een rol spelen in de ondersteuning voor ondernemers.

3 3 Bestanden vergeleken met MatchCare Samen met de afdeling Werk en Inkomen benaderen we actief klanten met een bijstandsuitkering, die kampen met schuldenproblematiek. Dit om te voorkomen dat de schulden misschien nog groter worden en om mensen een helpende hand te bieden. Financiële problemen kunnen daarnaast participatie in de vorm van (vrijwilligers)werk bemoeilijken. We hebben de bestanden van Werk en Inkomen (leefgebied schulden) en Schuldhulpverlening vergeleken. In totaal waren er klanten met een bijstandsuitkering, waarvan 719 met schulden. Via een gefaseerde benadering zijn 2 groepen klanten aangeschreven: de groep, die heeft aangegeven gemotiveerd te zijn om aan de schulden te werken en de groep met een schuld van ,= of meer. De eerst groep betrof een bestand van 52 klanten waarvan er uiteindelijk 39 zijn aangeschreven. De overige zijn wegens verschillende redenen niet aangeschreven ( o.a. geen uitkering meer of al bekend bij SHV). Daarna is het bestand hoge schulden vanaf euro onderzocht, dit zouden 41 klanten zijn. Na onderzoek is gebleken dat hiervan inmiddels 23 klanten in bewindvoering/wsnp of SHV zitten of geen schulden meer hebben na het doorlopen van WSNP, of een andere oplossing hebben gevonden. 7 klanten hebben geen uitkering meer ontvangen. Uiteindelijk hebben we 11 klanten aangeschreven. Op dit moment wordt direct contact met hen opgenomen. Het project is begin november gestart. Als een klant niet uit zichzelf reageert, wordt deze door een consulent na gebeld. Ook bieden we een persoonlijk gesprek aan. Er zijn wisselende reacties op ons aanbod en de motivatie bij de klant om echt iets te gaan doen is ook verschillend. Soms spelen denkbeelden over schuldhulpverlening en een eventueel traject een rol ( dan moet ik van 70 euro rondkomen ). Dit nemen we in de bewustwordingscampagne ook mee (drempelverlagende informatie, ervaringsverhalen, enz.). Bij sommige klanten is de situatie ondertussen veranderd en is ondersteuning niet meer nodig. Bewustwordingscampagne (werkgroep gedrag) Om gedrag te beïnvloeden en de beeldvorming over onze dienstverlening te verbeteren zijn we met onze partners een bewustwordingscampagne gestart. Alles met de uiting samen slimmer met geld behoort tot deze campagne. Een werkgroep bereidt de acties voor. In de werkgroep zitten afgevaardigden van de Rabobank, ex-zzp-er/ervaringsdeskundige, Programma FOCUS, sociaal team NW, gemeente (communicatie, schuldhulpverlening). De werkgroep heeft inmiddels het volgende opgeleverd: een gelddagboek (bijlage 2), twee nieuwsbrieven (bijlage 3 en 4) en de ontwikkeling van de website Samen slimmer met geld op de gemeentelijke website. Met name voor het

4 4 gelddagboek is veel belangstelling. We hebben circa 190 papieren exemplaren verspreid aan o.a. Brabant Wonen, publiekshal gemeentehuis, Ons Welzijn, Schuldhulpmaatjes, sociaal team, bibliotheek, Stichting Leergeld. De nieuwsbrief wordt vooral digitaal verspreid. Vanuit de werkgroep zijn er contacten gelegd met maatschappelijke partijen die ons kunnen helpen om de boodschap verder uit te dragen (bv. bestuur moskee, programma FOCUS). De werkgroepleden zijn ambassadeurs voor onze campagne en leggen mede de verbinding met het veld. Verder hebben we een bordspel armoede en schulden ontwikkeld. De introductie van het spel was op de bijeenkomst van 31 oktober met het veld. Doel van het spel is op een speelse manier met elkaar in gesprek gaan om elkaar(s aanbod) beter te leren kennen of een ingang te vinden bij mensen waarbij een vermoeden bestaat dat er sprake is van financiële problematiek. We hebben het spel inmiddels ook gespeeld met alle schuldhulpmaatjes en er zijn verzoeken vanuit de sociale teams en andere organisaties. Daarnaast leent het spel zich uitstekend om met én voor jongeren een aparte jongerenversie van het spel te ontwikkelen. Maatwerk Bij de ondersteuning gaan we ook steeds meer op zoek naar slimme oplossingen. Daarbij maken we ook gebruik van het IPW denkkader. Daar hebben we nu ervaring mee opgedaan. In 2017 zullen we dit verder gaan inbedden in onze werkwijze. We zijn daarin natuurlijk ook afhankelijk van de medewerking vanuit de schuldeisers. Gesprek Adviesraad Sociaal Domein Over het beleidskader en de beleidsregels voor toegang tot schuldhulpverlening hebben we het afgelopen half jaar diverse keren gesproken met de Adviesraad Sociaal Domein. Zowel over inhoud als proces hebben we afspraken gemaakt. In bijlage 5 t/m 8 treft u de adviezen en onze reactie op de adviezen. Tot slot We werken nu een half jaar aan de uitvoering van het beleidskader Schuldhulpverlening. We ontmoeten veel draagvlak bij onze maatschappelijke partners, waardoor het een gezamenlijke aanpak is geworden. Het komende jaar gaan we verder met het uitbreiden van de preventieactiviteiten en de bewustwordingscampagne.

5 5 Ook starten we met een onderzoek naar duurzame financiële dienstverlening om de kosten voor bewindvoering te verlagen en inwoners een gerichter aanbod te doen. Medio 2017 zullen wij uw raad opnieuw informeren over de voortgang. Met vriendelijke groet, dhr. C.P.W. van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen en Onderwijs Bijlagen: 1. Cijfers Schuldhulpverlening 2. Samen slimmer met gelddagboek 3. Nieuwsbrief samen slimmer met geld november Nieuwsbrief samen slimmer met geld december Advies ASD beleidskader schuldhulpverlening 6. Antwoord op advies ASD beleidskader schuldhulpverlening 7. Advies ASD beleidsregels schuldhulpverlening 8. Antwoord op advies ASD beleidsregels schuldhulpverlening

4 september 2017 S. Dohmen 5772

4 september 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076 G TUEENTE Oss Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze br ef en ons kenmerk vermelden? Datum t2-ro-2076

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving?

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving? G rrne E NTE Oss Beter Oss T.a.v. Dhr. Liedenbaum, Dhr. van de Wal Litherweg 64 5346 JE Oss E-ma l gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss W lt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons

Nadere informatie

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL G rrne E NTE Mens en Maatschapp j Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Raadhuislaan 2, Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening Cliëntenraad Assen WWB / WSW p/a Gemeente Assen Noordersingel 33 9401 JW ASSEN Het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 30018 9400 RA Assen. Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam. Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden

Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam. Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden Armoedeaanpak gemeente Leeuwarden Armoede is complex Oplossingen: inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Beleidskader Schuldhulpverlening Gemeente Oss

Beleidskader Schuldhulpverlening Gemeente Oss Beleidskader Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Oss Versie: 24 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Schuldhulpverlening in Oss 2.1 Stand van zaken 2.2 Proces en werkwijze 3. Ontwikkelingen 3.1 Landelijke

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Beleidskader Schuldhulpverlening

Beleidskader Schuldhulpverlening Beleidskader Schuldhulpverlening 2016-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Schuldhulpverlening in Oss 4 2.1 Stand van zaken 4 2.2 Proces en werkwijze 5 3. Ontwikkelingen 7 3.1 Landelijk beleid 7 3.2 Lokale

Nadere informatie

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep?

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep? Vragen raadslid dhr. J. Koelman (fractie SP) ex artikel 35 Rvo betreffende Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening 2012-2016 Gemeente Boxmeer (RIS 2012-441) en Jaarverslag 2013 PLANgroep, Uw partner

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Secretariaat ASD-Maastricht P/a Weth. Vrankenstraat E 10 6227 CG MAASTRICHT BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013. Beste mensen,

CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013. Beste mensen, CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013 Beste mensen, In de gemeente Hulst ontvangen momenteel ongeveer 300 inwoners een bijstandsuitkering. Door de slechte economische omstandigheden

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR613378_1 18 oktober 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 6 april 2016 2016/05 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening Schulddienstverlening Afdeling Inkomensondersteuning Eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Zwolle Januari 2013 Regina Koudijs Inhoud presentatie Algemeen Doelgroep Hoofddoel schulddienstverlening

Nadere informatie

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de G EMEENTĒ T Oss Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472 GTTTnEENTE 1 Oss Stadsbele d Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij

Nadere informatie

Werknemers met schulden

Werknemers met schulden Steeds meer mensen hebben problematische schulden. Ook in uw bedrijf werken misschien mensen met schulden. In deze folder vindt u informatie over de ondersteuning die de gemeente Capelle aan den IJssel

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Minima Effect Rapportage 2017 Nibud Datum 28 mei 2018 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Waarover wil je informeren? Met de Minima Effect Rapportage

Nadere informatie

Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening

Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. aflossingscapaciteit: het bedrag dat de schuldenaar dient af te dragen voor

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Fractie Beter Oss T.a.v. Joop van Orsouw Litherweg 64 5346 JE Oss Juridische Zaken Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening

Beleidsregels Schuldhulpverlening Beleidsregels Schuldhulpverlening WETSTECHNISCHE INFORMATIE Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie : Samenwerkingsorgaan Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Officiële naam regeling : Beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal Beleidsplan schuldhulpverlening 2017 2020 Een passend verhaal 1 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor het beleidsplan Sinds de inwerkingtreding van de Wgs op 1 juli 2012 is de zorgplicht van gemeenten op het

Nadere informatie

EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel

EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel Inleiding Met ingang van juli 2012 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Het beleidsplan

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Zaaknummer 00477122 Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De raad heeft 12 juli jl. de notitie Richting een nieuwe aanpak van schulden vastgesteld.

Nadere informatie

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV 1. Appingedam Besproken in raad d.d. 21 januari 2016. Stemt in met voorgestelde wijzigingen. Beleid sluit aan bij gemeentelijk armoedebeleid. Verdere opmerkingen: Versterken van samenwerking tussen organisaties;

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT

BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT 1 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Montfoort 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort Gelet op: de Algemene

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente?

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente? Geachte mevrouw, heer, Mijn naam is Sebastiaan van Niele. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam in de laatste fase van mijn studie. Op het moment doe ik onderzoek naar de gevolgen van decentralisatie

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen,

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen, College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus 75 9600 AB Hoogezand Midden-Groningen, 12-02-2018 Betreft: vragen op basis van artikel 33 van het RvO Geacht college, Naar

Nadere informatie

Beleidsregel schuldhulpverlening gemeente Leeuwarden 2014

Beleidsregel schuldhulpverlening gemeente Leeuwarden 2014 Beleidsregel schuldhulpverlening gemeente Leeuwarden 2014 Wettelijke grondslag(en) o f bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, artikel 3 in samenhang met artikel

Nadere informatie

Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom MG EMMELOORD. Geachte heer Hanson,

Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom MG EMMELOORD. Geachte heer Hanson, * gemeente NOORDOOSTPOLDER Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom 11 8303 MG EMMELOORD Uw bericht van 10 december 2018 Uw kenmerk Zaaknummer Datum 017134123 15 januari 2019 Onderwerp

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Project Sociaal huis Opdrachtgever Hans Killaars i.o.v. het college van B&W Trekker Nog te bepalen Datum 22 oktober 2014

Project Sociaal huis Opdrachtgever Hans Killaars i.o.v. het college van B&W Trekker Nog te bepalen Datum 22 oktober 2014 Project Sociaal huis Opdrachtgever Hans Killaars i.o.v. het college van B&W Trekker Datum 22 oktober 2014 Doel Waarvoor doen we het? In december 2013 heeft de gemeenteraad ingestemd met de kadernota minimabeleid

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Rapportage januari t/m juli 2013 Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Inleiding. In januari is de functie van bewonersadviseur overgegaan van de gemeente naar Pulse. De functie is ontstaan vanuit

Nadere informatie

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: 11-2-2018 Vragen RvO art. 33: toegang tot Geacht College, Naar aanleiding van het Rapport Een Open Deur van de Nationale Ombudsman

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten Jaarverslag 2017 Stichting De Boei Sociaal Werk Bunschoten Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1. De missie en visie van De Boei... 3 2. Bestuurssamenstelling... 3 3. Personele zaken... 3 4. Kerntaken van De

Nadere informatie

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening Pressure Cooker Schuldhulpverlening Uitgangspunten Resultaten uit het good practise onderzoek Hogeschool van Amsterdam Resultaten uit doelgroeponderzoek Hogeschool van Amsterdam 5 Speerpunten van gemeente

Nadere informatie

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086)

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) College van B&W en Raadsleden Den Haag T.a.v. Griffie Postbus 19157 2500 CD Den Haag Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) Geacht College en Raadsleden,

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs.

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs. P5T Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Participatieraad t.a.v. ambtelijk secretaris S.K. Augustin Datum Contactpersoon Registratienummer E-mail Onderwerp Bijlage 26 april

Nadere informatie

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten CBS onderzoek: % met laag inkomen Werknemers: 1,7% ZMP: 5,2% ZZP: 9,4% Zzp ers het meest

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Loon op Zand; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Loon op Zand; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Loon op Zand; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, Besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 21 APR Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 21 APR Geachte leden van de raad, Behandeld door Victor Jansen Schipper vjansenschipper@delft.n1 Gemeente Delft Retouradres : Gemeenteraad VERZONDEN 21 APR. 2017 Datum 20-04-2017 3019893 uw brief van Onderwerp Collegereactie Advies Sociaal

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Inhoud Waarom aandacht voor armoede en schulden in wijkteam Samenstelling wijkteam Ervaringen

Nadere informatie

Beleidsregels toelating tot schulddienstverlening gemeente Borger-Odoorn.

Beleidsregels toelating tot schulddienstverlening gemeente Borger-Odoorn. Beleidsregels toelating tot schulddienstverlening gemeente Borger-Odoorn. Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Borger-Odoorn; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

Nadere informatie

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN 1 CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN Asmae Noura en Gabriëlle van der Loo 2 PROGRAMMA Traject Schuldhulpverlening Preventieplan 2018-2021 3 EEN PAAR VRAGEN

Nadere informatie

Integrale schulddienstverlening

Integrale schulddienstverlening Integrale schulddienstverlening WELKOM 27 september 2012 Wat gaan we doen? Welkom Beleidskeuze schulddienstverlening, wethouder Margreet de Leeuw Essentie nieuwe wet + laatste cijfers, Joke de Kock Project

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander,

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail

Nadere informatie

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met Aan de gemeenteraad Zaaknummer 209444 Onderwerp: schulden a Voorstel Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met 1. Het college opdracht te geven de invulling van het revolverend fonds per 1 februari

Nadere informatie

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners CBS onderzoek: % met laag inkomen Werknemers: 1,7% ZMP: 5,2% ZZP: 9,4% Zzp ers het meest kwetsbaar

Nadere informatie

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Tussenevaluatie Pilot Schuldhulpverlening Driebergen Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Projectnaam: Projectleider: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Pilot Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappij & Dienstverlening Naam regeling: Beleidsregels schuldhulpverlening Zundert Citeertitel: Beleidsregels schuldhulpverlening Zundert Wettelijke

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leudal. Nr. 183289 23 december 2016 Beleidsplan schuldhulpverlening 2017 2020 Een passend verhaal 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor het beleidsplan Sinds de inwerkingtreding

Nadere informatie

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage.

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage. Aanwezig namenlijst laatste pagina Afwezig Kenmerk ZGW : 27590 Datum Notulen Door 13 april 2016 Henny Jansen Datum Vergadering Vergadering van 12 april 2016 Aftrap Mevrouw Bouchier, projectleider van de

Nadere informatie

Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland

Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland 18 maart 2008 RA0821391 Samenvatting Een gezin in Almere, man, vrouw en drie kinderen,

Nadere informatie

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal D:\bct\3party\neevia.com\Document Converter\temp\DSPDF_9D2_31303938323735313332.DOC 1 Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal GEMEENTE

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid Wat adviseert het college te besluiten? 1. In te stemmen met de inzet van de extra middelen ten behoeve

Nadere informatie

Jaarrapportage Onafhankelijke Cliëntondersteuning 2017

Jaarrapportage Onafhankelijke Cliëntondersteuning 2017 Jaarrapportage Onafhankelijke Cliëntondersteuning 2017 Inleiding In 2017 is een begin gemaakt met onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) nieuwe stijl in Stichtse Vecht. Met ingang van 1 januari 2017

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer Januari 2016 Kenmerk: I-SZ/2015/3138 / RIS 2016-122 (Bijlage 1) . Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer

Nadere informatie

Doelstelling en visie

Doelstelling en visie Werkplan ASD 2019 Doelstelling en visie Het is van belang dat bij de uitvoering van de wetten in het sociaal domein iedereen dezelfde kansen krijgt om mee te doen in de samenleving. De Adviesraad Sociaal

Nadere informatie

Adviesaanvraag Wmo adviesraad **

Adviesaanvraag Wmo adviesraad ** Bijlage 3 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier. Adviesaanvraag aan Wmo adviesraad m.b.t. Kadernotitie en ASV subsidiebeleid

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 352092 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein

Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein Mei 2012 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening...3 Artikel 3. Aanbod schuldhulpverlening...3

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v.

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v. Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v. Artikel 1. Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven

Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven #InclusieveStad en #CityDeal 12/10/2016 Inhoud Participatie

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk 2013 1 april 2013 BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING HEEMSKERK 2013 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 5 Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 9-9-2014 Openbaar Onderwerp : Beleidskader Sociaal Domein

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 9-9-2014 Openbaar Onderwerp : Beleidskader Sociaal Domein ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 9-9-2014 Openbaar Onderwerp : Beleidskader Sociaal Domein Portefeuillehouder(s) : P.J.M. Fens, K. van Waaijen Afdelingshoofd : Paraaf : Paraaf

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten Jaarverslag 2016 Stichting De Boei Sociaal Werk Bunschoten Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1. De missie en visie van De Boei... 3 2. Bestuurssamenstelling... 3 3. Personele zaken... 3 4. Kerntaken van De

Nadere informatie