Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer"

Transcriptie

1 Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 6 februari 2017 E. Biezen Onderwerp Resultaten 2016 Geachte leden, In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u regelmatig te informeren over de voortgang van de Participatiewet. Deze brief gaat over de resultaten van de afdeling Werk en Inkomen over Binnenkort ontvangt u een aparte raadsinformatiebrief over de evaluatie pilot met IBN en over resultaten armoedebeleid. Resultaten van het regionale werkbedrijf worden verstrekt via een nieuwsbrief vanuit de Agrifood Capital Werkt! Ontwikkelingen 2016 De komst van vergunninghouders zorgde voor nieuwe activiteiten zoals trainingen in eigen taal en de start van een participatieverklaringstraject. De wet Taaleis en nieuwe wetgeving over handhaving/bestuurlijke boete werden geïmplementeerd. De gemeente Oss is landelijk koplopergemeente als het gaat om het plaatsen van mensen naar vermogen en de inzet van loonkostensubsidie, daar waar nodig. Onze gemeente was belangrijk gesprekspartner voor de staatssecretaris en het Ministerie bij de evaluatie van de Participatiewet. We hebben namelijk alle mensen uit Oss, die zijn opgenomen in het Doelgroepregister (DGR) in beeld gebracht. De beschikbaarheid/bemiddelbaarheid van het aanbod is afgezet tegenover de indicatieve doelstelling van de Werkkamer voor de Banenafspraak in onze arbeidsmarktregio. Mede dankzij deze analyse en praktijkverhalen is een wetswijziging tot stand gekomen. De invoering van de praktijkroute is op 1 januari ingevoerd.

2 2 Daarnaast was Oss kartrekker in het proces van 11 gemeenten en IBN om te komen tot een bestuurlijk convenant en (de implementatie van) de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot de uitvoering van participatiewet in onze regio. Melding voor een bijstandsuitkering In 2016 hebben 1453 mensen zich gemeld bij de gemeente voor een bijstandsuitkering. Na melding krijgen de mensen, die direct bemiddelbaar zijn, een workshop met sollicitatietips. Een accountmanager zet zich in om deze mensen direct te plaatsen op openstaande vacatures. Alle klanten krijgen informatie over rechten en plichten in een persoonlijk gesprek. Uiteindelijk hebben 741 mensen een uitkering toegekend gekregen. De overige mensen hadden of geen recht op een uitkering, hebben besloten om af te zien van een aanvraag of hebben tijdens de aanvraagperiode werk gevonden. Cijfers zijn vergelijkbaar met andere jaren en sluiten aan bij een landelijk beeld. Bijstandsvolume Het bijstandsvolume is in 2016 gestegen met 9 % naar 1666 uitkeringen op 31 december Vorig jaar was de stijging in Oss 4,5%. Ook landelijk is de bijstand, ondanks de groei van de economie en de daling van de werkloosheid, fors gestegen. Grootste deel van de stijging is veroorzaakt door instroom van jongeren door verscherpte criteria Wajong en door instroom van vergunninghouders. De personen, die instromen in de uitkering, hebben steeds vaker multicomplexe problemen en een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Uitstroom naar werk is moeilijker en vraagt een grotere investering van zowel de gemeente, werkgever als van het individu. Bestand 31 dec % stijging Met uitkering Regulier bestand < 27 jaar ,3% > 27 jaar ,8% Subtotaal ,4% Vergunninghouder < 27 jaar % > 27 jaar % Subtotaal % Totaal met % uitkering Met LKS Zonder uitkering (NUG) 20 54

3 3 Volledige uitstroom uit de uitkering In 2016 zijn 601 personen volledig uitgestroomd uit de uitkering. Uitstroom uit de uitkering Percentage Oss in 2015 Percentage Oss in 2016 Percentage Landelijk in 2015 Studie 3% 3% 5% Werk 47% 44% 33% Overig 50% 53% 62% Totaal 100% 100% 100% 264 personen, waarvan 59 jongeren, zijn volledig uitgestroomd omdat ze een betaalde baan hebben gevonden. 15 mensen zijn gaan studeren waardoor hun uitkering werd beëindigd en voor 322 personen is de uitkering gestopt om overige redenen zoals verhuizing, samenwoning, overlijden, handhaving etc. Omdat we nog geen landelijke cijfers hebben over 2016, zijn de uitstroomresultaten afgezet tegen de Osse en landelijke resultaten in Parttime werk In 2016 zijn, naast de 264 mensen die volledig zijn uitgestroomd, ook 132 mensen geplaatst op een parttime dienstbetrekking. Zij ontvangen nog een aanvullende uitkering. Parttime werk is een manier om uiteindelijk volledig uit te stromen naar werk. In Oss wordt parttime werk gestimuleerd via een tijdelijke inkomstenvrijlating. Er is in euro bespaard op uitbetaling uitkeringen vanwege inkomsten uit parttime of tijdelijk werk. Loonkostensubsidie (LKS) Er werken op 31 december mensen met het instrument loonkostensubsidie. De structurele loonkostensubsidie, die wordt betaald aan de werkgever, wordt, net zoals de bijstandsuitkering, bekostigd uit het BUIG budget van de gemeente Oss. Voor de financiering blijven deze mensen dus meetellen. 100 mensen werken met LKS bij IBN, 37 bij SHD en 56 bij overige werkgevers. De gemiddelde loonwaarde bedraagt 47,5%. Naast LKS ontvangt de werkgever, indien nodig, een begeleidingskostenvergoeding, betaald uit het re-integratiebudget.

4 4 Beschutte werkplekken Het aantal beschutte werkplekken blijft landelijk ver achter. Volgens SZW waren half 2016 landelijk nog maar 115 mensen geplaatst op een beschutte werkplek. Ultimo 31 december 2016 heeft Oss 9 plaatsingen gerealiseerd. Vanaf 2017 geldt een nieuwe wet, die beschut werk verplicht stelt. We zijn in de regio druk bezig met het implementeren van deze nieuwe wetgeving. Meesterbeurs In september 2015 hebben we 627 uitkeringsgerechtigden aangeschreven om gebruik te maken van de meesterbeurs. Deelname is vrijwillig. We hebben 25 beschikbare beurzen. 11 beurzen zijn nu gerealiseerd. Voor 5 mensen heeft de meesterbeurs, direct of indirect, geleid tot (parttime) werk. De gemeente Den Bosch heeft 14, regio Midden Brabant heeft 17 en de regio Zuid Oost Brabant heeft 7 meesterbeurzen gerealiseerd. Duurzame uitstroom Om het succes van re-integratietrajecten te bepalen, is beoordeeld of er sprake is van hernieuwde opname in de uitkering na succesvolle uitstroom naar werk. Hiervoor is de volledige uitstroom naar werk in het 1e half jaar 2016 vergeleken met het uitkeringsbestand van 1 februari De parttime uitstroom is hier niet in meegenomen. De meting in 2015 wees uit dat er sprake was van 7,7% terugval. Dit percentage is verlaagd naar 6,9% in Dit betekent dat 93,1% van de mensen die in het 1 e half jaar volledig zijn uitgestroomd uit de uitkering op 1 februari 2017 niet zijn teruggekeerd in de uitkering. Benchmark Om de resultaten uit Oss te beoordelen ten opzichte van de resultaten van andere gemeenten nemen wij deel aan de Divosa-benchmark. In onderstaand overzicht hebben wij Oss vergeleken met de gemeenten Den Bosch, Veghel, Bernheze, Grave, Cuijk en Uden. De gegevens van Landerd waren helaas niet beschikbaar. In de benchmark is de groei van het uitkeringsbestand tegen elkaar afgezet. Daarnaast is de instroom, uitstroom naar werk en overige redenen afgezet tegen het gemiddeld uitkeringsbestand In de tabel zijn indexcijfers opgenomen.

5 5 Oss Den Bosch Cuijk Veghel Bernheze Grave Uden Uitkeringsbestand buig Uitkeringsbestand buig Instroom t.o.v. gemiddeld bestand Uitstroom totaal Uitstroom naar werk Uitstroom overige redenen Vrijwilligerswerk Als een betaalde baan niet mogelijk is, worden mensen met een bijstandsuitkering gestimuleerd tot het verrichten van vrijwilligerswerk. Bij elke vorm van contact wordt de mogelijkheid tot vrijwilligerswerk onder de aandacht gebracht. Dit doen we in samenwerking met Ons Welzijn. Dit heeft geleid tot 356 personen met een uitkering die in 2016 een vorm van vrijwilligerswerk verrichten. Vanuit het armoedebeleid is een aandachtsfunctionaris aangesteld die de verbinding maakt tussen vraag naar vrijwilligerswerk en aanbod van mensen die interesse hebben. Op deze manier geven we in Oss invulling aan de tegenprestatie. De inspectie SZW meldde vorige maand dat de tegenprestatie een verplichtend karakter moet hebben. Ondanks onze goede resultaten op vrijwilligerswerk voeren we formeel de wet niet correct uit. Voorlopig wijzigen wij onze dienstverlening niet en zo nodig gaan we een gesprek aan met de staatssecretaris. Jongeren De instroom van jongeren onder de 27 jaar in de bijstand is dit jaar fors toegenomen. Enerzijds omdat jongeren met Multi problematiek, door verscherpte criteria Wajong, een beroep doen op de Participatiewet. Anderzijds door de instroom van jonge, vaak alleenstaande vergunninghouders. Door taalachterstand of Multi problematiek is deze groep niet meteen beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Voor de jongeren die wel (bijna) arbeidsmarktrijp zijn, worden, op maat, trajecten ingekocht. Jongeren worden door hun jongerenconsulent en een accountmanager ondersteund in de zoektocht naar een geschikte vacature. Dit betreft sollicitatietraining en jobhunting. Het leerwerkloket is beschikbaar voor studieadvies. 59 jongeren zijn volledig uitgestroomd vanwege werk en 15 wegens studie. Kosten worden gefinancierd uit het gemeentelijk participatiebudget. Naast de jongeren met een uitkering geven we ook dienstverlening aan kwetsbare jongeren zonder uitkering. We hebben dit jaar 64 jongeren in traject genomen. Dienstverlening varieert van jobhunting, inzet loonkostensubsidie, scholingstrajecten tot begeleidingsgesprekken. Inmiddels hebben 21 jongeren een baan gevonden en zijn 5 jongeren naar school gegaan.

6 6 Kosten voor deze kwetsbare jongeren zonder uitkering worden gefinancierd uit de extra euro aan gemeentelijke middelen. Vergunninghouders: Participatie en werk In het bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom dat op 27 november 2015 is gesloten tussen Rijk en gemeenten/vng en het uitwerkingsakkoord van 28 april 2016 is afgesproken een extra impuls te geven aan de integratie en participatie van vergunninghouders. De invoering van het participatieverklaringstraject is daar een onderdeel van. Zo snel mogelijk meedoen in de samenleving is waar we ons op richten. Niet eerst inburgeren en dan participeren maar direct participeren. Vanaf medio oktober 2016 zijn we gestart met de uitvoering van het participatieverklaringstraject. Binnen een maand na start van de uitkering worden er 5 bijeenkomsten aangeboden. Deze gaan over: kernwaarden van onze samenleving, informatie over inburgering en het belang van taal, informatie over werk en een bezoek aan werkgevers en de mogelijkheden van meedoen door vrijwilligerswerk en sport. Het participatieverklaringstraject is onderdeel van een integrale aanpak. Een multidisciplinair team wordt ingezet voor: inkomen vergunninghouder, middelen voor inrichting woning, traject maximale deelname aan maatschappij (werk, vrijwilligerswerk), het participatieverklaringstraject en het volgen van de inburgeringscursus. Naast het participatieverklaringstraject bieden we aan vergunninghouders voortrajecten in eigen taal (Tigrinya en Arabisch) en werven we extra werkervaringsplaatsen en betaalde werkplekken voor deze groep. Taalachterstand en educatie Iedereen die een laag taalniveau heeft en inburgeringsplichtig is (vergunninghouders) is zelf verantwoordelijk voor het leren van de Nederlandse taal. De consulenten volgen dit nauwgezet. Andere uitkeringsgerechtigden die de Nederlandse taal niet goed beheersen worden, na de intake of een hercontrole, aangemeld bij de consulent educatie. Zij doet dan vooronderzoek naar het taalniveau en overige omstandigheden en meldt aan bij een opleiding (voor toetsing of direct voor een cursus). In 2016 zijn 203 aanmeldingen voor basiseducatie ontvangen. Daarvan zijn er 92 voor de taaleis.

7 7 De cursussen die zij kunnen volgen zijn: 1. computercursussen 2. taal voor anderstaligen (NT2: veelal voor uitkeringsgerechtigden die onder de wet taaleis vallen) 3. taal en rekenen voor Nederlandstaligen( NT1) 4. Omgaan met geld Uitvoering is door ROC de Leijgraaf, IVIO en bibliotheek (basisvaardigheden computer klik en tik ) Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd, Met vriendelijke groet, dhr. C.P.W. van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen en Onderwijs Bijlage: Infographic 2016

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

4 februari 2019 Ester Biezen. Resultaten Participatiewet Geachte leden,

4 februari 2019 Ester Biezen. Resultaten Participatiewet Geachte leden, Afdeling Werk & Inkomen E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 4 februari 2019

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de

Oss. In de raadsadviescommissie heb ik toegezegd u elke vergadercyclus te informeren over de G EMEENTĒ T Oss Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Onderzoeksregio oostelijk Noord-Brabant Boukje Cuelenaere 13 juli 2017 Actualisering gegevens realisatie LKS banen in de regio t/m december

Nadere informatie

11 september 2015 Ester Biezen

11 september 2015 Ester Biezen Aan de leden van de adviescommissie Sociaal Bestuurlijk Publiekszaken Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel *Z01821BCE26* documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 22 augustus 2016 Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal

Nadere informatie

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472 GTTTnEENTE 1 Oss Stadsbele d Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij

Nadere informatie

Opinienota. Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW

Opinienota. Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW Opinienota Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW Mei 2016 TOEKOMST UITVOERING PARTICIPATIEWET EN WSW 1. Inleiding en proces tot nu toe De regionale stuurgroep Werk en Inkomen heeft in oktober 2015

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag Werk en inkomen 2013 1/11 Inhoud Beleidsverslag 2013...1 Werk en inkomen...1 Inhoud...2 1 Inleiding...2 2.1 Ontwikkeling van de omvang van het uitkeringsbestand...3

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw.

Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw. Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2015/2095 Raadsvergadering : 20 oktober 2016 Agendapunt : Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw. Aanleiding Voor de uitvoering van de Participatiewet en

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen Aanvullende vragen burgerraadslid mw. A. van Esch (fractie PK) betreffende plan van aanpak re-integratie van uitkeringsgerechtigden (n.a.v. Politieke avond d.d. 12 maart 2009) en beantwoording. Politieke

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019 Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019 Alle gemeenten Een selectie van de indicatoren uit de Q4 rapportage vergeleken met de Divosa Benchmark Werk & Inkomen 1 Bestandsontwikkeling uitkeringen levensonderhoud

Nadere informatie

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Wat adviseert het college te besluiten? De raad voor te stellen: 1. Als gemeente Oss een partnership met IBN

Nadere informatie

Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Mei 2016 TOEKOMST UITVOERING PARTICIPATIEWET EN WSW 1. Inleiding en proces tot nu toe De regionale stuurgroep Werk en Inkomen, die bestaat uit de portefeuillehouders

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Notitie toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Notitie toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Notitie toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw September 2016 TOEKOMST UITVOERING PARTICIPATIEWET EN WSW 1. Inleiding en proces tot nu toe De regionale stuurgroep Werk en Inkomen, die bestaat uit de

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 maart 2015. Agendapunt : 11

Raadsvergadering : 12 maart 2015. Agendapunt : 11 Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2014/1437 I-SZ/2015/82 Raadsvergadering : 12 maart 2015 Agendapunt : 11 Onderwerp : Vaststelling van het Regionaal Beleidskader Participatiewet (inclusief bijbehorende documenten)

Nadere informatie

Naast bovenstaande meerkosten voert IBN extra activiteiten uit die gericht zijn op:

Naast bovenstaande meerkosten voert IBN extra activiteiten uit die gericht zijn op: Voorstel voorwaarden Pilot Participatiewet IBN - Gemeenten 2016 Inleiding In 2014 zijn afspraken gemaakt tussen IBN en de gemeenten met betrekking tot de Pilot Participatiewet. Eén van de afspraken betrof

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel *Z0184C81A92* documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 26 augustus 2016 Portefeuillehouder : A.M. Henisch-Hulsman

Nadere informatie

Onderstaande tabel toont enkele algemene kenmerken afkomstig van het CBS, die een beeld geven van de vergelijkbaarheid van de gemeenten.

Onderstaande tabel toont enkele algemene kenmerken afkomstig van het CBS, die een beeld geven van de vergelijkbaarheid van de gemeenten. BIJLAGE 3: G4-Divosa Benchmark In de commissievergadering van 11 mei 2017 is toegezegd Divosa cijfers (G4 Divosa- Benchmark) met u te delen (toezegging 17/T83). Dit document bevat de G4-Benchmark van 2016.

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018 Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018 Alle gemeenten Een selectie van de indicatoren uit de Q4 rapportage vergeleken met de Divosa Benchmark Werk & Inkomen 1 BUIG (gebundelde uitkering voor levensonderhoud

Nadere informatie

Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016

Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016 Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016 Bevindingen Laborijn Juli 2017 1 Inleiding In 2016 heeft Laborijn voor de gemeente Oude IJsselstreek het plan van aanpak budgetproblematiek

Nadere informatie

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Inzet MEEWERKEN tegenprestatie naar vermogen optima forma Uitgangspunten: Huidige beleidsuitspraken Vraagstelling: Is dit betaalbaar

Nadere informatie

Presentatie ISD de Kempen

Presentatie ISD de Kempen Presentatie ISD de Kempen Gemeente Reusel-De Mierden 5 september 2017 Sjak Vrieswijk Directeur ISD de Kempen Agenda ISD de Kempen (Uitgangspunten) Participatiewet Cijfers Werkplein de Kempen Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

*Z005D345734* documentnr.: INT/C/14/06666 zaaknr.: Z/C/14/07428

*Z005D345734* documentnr.: INT/C/14/06666 zaaknr.: Z/C/14/07428 *Z005D345734* documentnr.: INT/C/14/06666 zaaknr.: Z/C/14/07428 Raadsinformatiebrief Onderwerp Aard : Invoering van de Participatiewet : Actieve informatie Portefeuillehouder : Mw. W.T.G. Vervoort Reijnders

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: PWI Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Voorstel De verordeningen Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen, vaststellen. Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels is er ingestemd met het wettelijk verplicht stellen van beschut werk per 1-1-2017. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet vastgesteld. Daarmee zijn de

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Annabel Trouwborst regiocoördinator December 2018 1. Schets van de regio Arbeidsmarktregio Zuid-Holland

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Managementrapportage Werk en Inkomen

Managementrapportage Werk en Inkomen Managementrapportage 2018 Werk en Inkomen Inleiding Voor u ligt de managementrapportage van werk en inkomen (samenwerkingsverband Voorschoten en Wassenaar). Deze managementrapportage heeft dezelfde vorm

Nadere informatie

Naam steller, telefoon. De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening De Rotonde; periode 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2015.

Naam steller, telefoon. De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening De Rotonde; periode 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2015. Onderwerp Voortgang De Rotonde Datum Naam steller, Ester Biezen Kenmerk telefoon 06-5538 2638 Afdeling PWI Portefeuillehouder Kees van Geffen Kennisnemen van De ontwikkelingen bij re-integratievoorziening

Nadere informatie

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen 3. Definiëring doelgroepen UITGANGSPUNTEN VISIENOTA Participatie op het hoogst haalbare niveau. Investeren in de hele groep. Bevorderen optimale loonwaardeontwikkeling. Integrale toeleiding WMO/Participatie/Jeugd.

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Wmo-raad gemeente Oss Postbus 5 5340 BA OSS Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Wassenaar Oktober 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 Bijlage 5-3 POHO 21 september 2017 Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 POHO: Huib van Olden Opdrachtgever RSA: Leida Rasing Van: Asya van Wamel (gemeente

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet. Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Informatiebijeenkomst Bestuurlijke opdracht Participatiewet Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Wettelijk kader - Wajong: duurzaam arbeidsongeschikten - Participatiewet: mensen met

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Voorschoten September 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Leren van de monitor Participatiewet

Leren van de monitor Participatiewet Leren van de monitor Participatiewet Congres LCR Utrecht, 12 april 2018 Boukje Cuelenaere Presentatie 1. Ervaringsonderzoeken Participatiewet 2. Ervaringen gemeenten met cliëntenraden 3. Ervaringen cliëntenraden

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 e Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 Gemeente Stadskanaal Afdeling Werk & Inkomen 10-12-2013 Afdeling Werk en Inkomen Historische jaarcijfers en actuele stand 2013 Deel 1: Inkomensverstrekking Aantallen

Nadere informatie

Instroom en uitstroom uitkering

Instroom en uitstroom uitkering Analyse en maatregelen Het uitkeringsbestand is in de afgelopen jaren gestegen. Sinds lijkt het aantal uitkeringen zich echter redelijk te stabiliseren. Er is sprake van een hogere uitstroom (65 in het

Nadere informatie

ISD de Kempen Participatiewet 2017

ISD de Kempen Participatiewet 2017 ISD de Kempen Participatiewet 2017 Gemeente Eersel 31 januari 2017 Sjak Vrieswijk Directeur ISD de Kempen Agenda ISD de Kempen Uitganspunten Participatie Wet Cijfers Financiën Vangnetregeling Minima regelingen

Nadere informatie

Uitvoering Participatieverklaring

Uitvoering Participatieverklaring Openbaar Onderwerp Uitvoering Participatieverklaring Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Aan gemeenten is gevraagd om voor 1 september 2016 een Plan van Aanpak/Brief

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 15 september 2016

Datum raadsvergadering 15 september 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 24 mei 2016 Datum raadsvergadering 15 september 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-312 Bijbehorend veld van de programmabegroting Sociale Zaken en

Nadere informatie

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport)

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Eerste ijkmoment 2011 Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Ontwikkeling cliëntenbestand WWB/WIJ 1.450 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150

Nadere informatie

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0%

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0% Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Bijstandsuitkeringen Ontwikkeling bijstandsuitkeringen 24 en 25 - -7,5% - 2% 5% % 5% 25-2,5% % -5% -% -5% -2% 24 2,5% 7,5% Verticale as: afwijking t.o.v. landelijk

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000681 Dronten, 28 april 2015 maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van de consequenties

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding Zaaknummer: Z-16-70160 Documentnr.: PI-16-95484 Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik Analyse tekort inkomensdeel 2016 Inleiding Via dit document informeren wij u over het verwachte tekort voor

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017 IPS Van pilot naar subsidieregeling Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag 29 november 2017 Waarom een pilot IPS? De pilot en zijn resultaten Van pilot naar subsidieregeling Aansluiting bij UWV-regeling

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Bodegraven-Reeuwijk

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Bodegraven-Reeuwijk Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019 Bodegraven-Reeuwijk 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 285 284 282

Nadere informatie

Praktijkdag 6 maart 2017 De Praktijkroute. Antoinette de Ruijter - gemeente Amsterdam en Ine Neefjes - ministerie SZW

Praktijkdag 6 maart 2017 De Praktijkroute. Antoinette de Ruijter - gemeente Amsterdam en Ine Neefjes - ministerie SZW Praktijkdag 6 maart 2017 De Praktijkroute Antoinette de Ruijter - gemeente Amsterdam en Ine Neefjes - ministerie SZW Waar gaan we het over hebben? Waarom de Praktijkroute? Wat houdt de Praktijkroute in?

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 23 augustus 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 23 augustus 2016 2.1.3 Plan van aanpak maatschappelijke begeleiding en participatie vergunninghouders 1 Dossier 727 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 727 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 23 augustus 2016 Agendapunt

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

Leren van de monitor Participatiewet

Leren van de monitor Participatiewet Leren van de monitor Participatiewet Congres LCR Utrecht, 11 april 2019 Boukje Cuelenaere Presentatie 1. Ervaringsonderzoeken Participatiewet 2. Resultaten ervaringsonderzoek cliëntenraden 2017 3. Acties

Nadere informatie

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten 17.0002203 gemeenschappelijke regeling DE BEVELANDEN Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten Onderwerp Notitie beschut werk Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt :

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Voorstel aan de Raad Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB 2009 Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : 15 juni 2010 Zaaknummer : Beslispunt(en):

Nadere informatie

Stand van zaken resultaat BUIG-budget 2016 Gemeente Boekel

Stand van zaken resultaat BUIG-budget 2016 Gemeente Boekel Stand van zaken resultaat BUIG-budget 2016 20-9-2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 2 2. Verdeelmodel en Vangnetregeling... 2 3. Prognose resultaat 2016... 3 4. Maatregelen... 6 5. Verwachtingen voor 2017

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 29 november 2016 Zaaknummer : 368266 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet

Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni 2016 Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Planning tot nu toe? - Start Pilot IBN: okt 2014 - Regionale

Nadere informatie

Plan van aanpak Participatieverklaringstraject

Plan van aanpak Participatieverklaringstraject Plan van aanpak Participatieverklaringstraject Gemeente Ermelo Gemeente Harderwijk Gemeente Zeewolde Sociale Dienst Veluwerand 15 augustus 2016 1 *Į Inhoudsopgave Inleiding 3 Participatieverklaringstraject:

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999 Datum 8 november 2016 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Onderwerp Taaleis RIS294999 De raadsleden mevrouw Van der Gaag en de heer Kapteijns hebben op 9 september 2016 een brief met daarin dertien vragen

Nadere informatie

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Nieuwegein 20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Onderwerp Verordening Individuele studietoeslag WIL en Datum 22 april 2015 Participatieverordening WIL Raadsvoorstel Afdeling Strat gie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Datum 25 juni 2019 Registratienummer BSW/ 2019.47 RIS302945 Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Aanleiding De gemeente Den Haag heeft sinds het Rijk in 2015 een nieuw

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 11290 18 januari 2018 Beleidsregels Participatie Noordoostpolder 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder overwegende

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0%

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0% Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Bijstandsuitkeringen Ontwikkeling bijstandsuitkeringen 24, 25 en 26 -, -7,5% -5, 2 5% 24 5% 26 25-2,5%, 2,5% 5, -5% - -5% -2 7,5%, Verticale as: afwijking t.o.v.

Nadere informatie

Team: Sociaal Beleid/projectgroep vluchtelingen

Team: Sociaal Beleid/projectgroep vluchtelingen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel nr: 06-35113525 Nummer: 16A.00786 Datum: 16 augustus 2016 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Jan de Boer Team:

Nadere informatie

Najaarsnota 2015 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen

Najaarsnota 2015 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen Najaarsnota RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen 31-12- 31-08- Percentage toegekende aanvragen voor levensonderhoud in uitkering 60% 60% 65% Percentage uitstroom door handhaving 2,6% 1.0%

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 22juni mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening. Economie en Werk

RAADSVOORSTEL. 22juni mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening. Economie en Werk RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad Voorstel nummer Datum Onderwerp Programma 22juni2017 228044 9mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening Participatiewet en Verordening loonkostensubsidie voor personen met

Nadere informatie

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Werk Inkomen Veiligheid Onderwijs Wonen Welzijn en zorg Inleiding Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die niet in staat zijn om zelfstandig en met steun van hun

Nadere informatie

1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014. Notitie beleidskeuzes participatiewet

1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014. Notitie beleidskeuzes participatiewet 1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014 Notitie beleidskeuzes participatiewet Introductie Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. De Participatiewet is een bundeling van drie

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 mei

Raadsvergadering. 17 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-038 Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Aan de raad, Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA 7 februari 2018 Betreft Kamervragen van het lid Van Dijk

Nadere informatie

2017D36158 LIJST VAN VRAGEN

2017D36158 LIJST VAN VRAGEN 2017D36158 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de regering inzake de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers AAN De leden van de gemeenteraad van Venray Maatschappelijke Diensten Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl

Nadere informatie

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA MEEDOEN WERKT! Participatiewet / informatie Project participatiewet Lecso en LWvP: MEEDOEN WERKT! Producten en materialen die ontwikkeld zijn Participatiewet

Nadere informatie