GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2011"

Transcriptie

1 GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2011 WOORD VOORAF De RKW streeft de principes van een goed beheer na en wenst zijn legitimiteit en integriteit te maximaliseren. Daartoe heeft hij op vrijwillige basis en dus zonder enige wettelijke verplichting in 2007 een interne auditfunctie en in 2008 een Auditcomité gecreëerd. De auditfunctie analyseert op een onafhankelijke en systematische wijze en volgens internationaal erkende normen alle processen en werkmethodes van de RKW. Daarnaast evalueert de auditfunctie de interne en externe risico s die de interne werking van de RKW kunnen beïnvloeden. Tot slot formuleert de auditfunctie verbeteringsvoorstellen voor een betere beheersing van de risico s en voor een efficiëntere en effectievere uitvoering van de opdrachten van de RKW. 1 Het Auditcomité is verantwoordelijk voor de opvolging van de auditwerkzaamheden. Het onderzoekt de auditrapporten die door de auditfunctie opgesteld werden en analyseert de actieplannen die door de geauditeerde diensten geformuleerd werden om aan de verbeteringsvoorstellen tegemoet te komen. Het Auditcomité volgt ook de realisatie van die actieplannen stelselmatig op. Tot slot ziet het toe op de tijdige en correcte uitvoering van de jaarlijkse auditplannen. Een beschrijving van de auditwerkzaamheden en de werking van het Auditcomité in 2011 vindt u hierna terug in het jaarrapport van het Auditcomité.

2 SAMENSTELLING VAN HET AUDITCOMITÉ Conform zijn charter is het Auditcomité samengesteld uit 2 onafhankelijke experten, waarvan één met financiële expertise, en 3 leden van het Beheerscomité. Op 31 december 2011 was het Auditcomité samengesteld uit: De voorzitter: de heer Jean-Claude Daoust, afgevaardigd bestuurder van Daoust n.v. en erevoorzitter van het VBO. De expert met financiële expertise: professor dr. Johan Christiaens, docent bij de onderwijs- en onderzoeksgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering van de Universiteit van Gent. De leden van het Beheerscomité: mevrouw Esther Deman en de heren Luc Coulier en Daniel Van Daele, respectievelijk vertegenwoordigers van de gezins-, de werkgevers- en de werknemersorganisaties. De vergaderingen van het Auditcomité worden ook bijgewoond door de dagelijkse leiding van de Rijksdienst en door vertegenwoordigers van KPMG Advisory, de firma aan wie de interne auditfunctie uitbesteed is. 2 BEVOEGDHEDEN VAN HET AUDITCOMITÉ Het Beheerscomité heeft het Auditcomité gecreëerd om hem bij te staan in zijn toezichtsfunctie. Het Auditcomité werd belast met het nazicht op de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de financiële en de beheersrapportering, op het systeem van interne controle, op de naleving van wetgeving, reglementering en gedragsregels en op de efficiëntie en effectiviteit van het auditproces. Het Auditcomité is ook bevoegd voor het valideren van auditverslagen, het formuleren van aanbevelingen, het opvolgen van actieplannen en voor de interne en externe evaluaties van de auditfunctie en van het Auditcomité.

3 UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEDEN Het Auditcomité heeft in 2011 vier keer vergaderd: op 15 februari, op 1 september, op 26 oktober en op 15 december. Tijdens deze vergaderingen besteedde het Auditcomité aandacht aan de uitvoering van de auditplannen van 2010 en 2011 en ging het akkoord met het nieuwe meerjarenauditplan Tevens volgde het Auditcomité stelselmatig de realisatie van de actieplannen op en werkte het een kwaliteitsprogramma uit voor de opvolging van de auditwerkzaamheden. Tot slot onderzocht het Auditcomité de voorstellen voor de implementatie van een eigen Dienst Interne Audit bij de Rijksdienst en nam het uitgebreid kennis van de internationale auditnormen. Meerjarenauditplan Uitvoering van het auditplan Op 15 februari 2011 valideerde het Auditcomité 3 auditrapporten van audits die tijdens het laatste trimester van 2010 uitgevoerd werden. In het rapport over het Sociaal toezicht concludeerde KPMG dat de belangrijkste doelstelling van het sociale toezicht, namelijk op het terrein toezien op de rechten van de sociaal verzekerden, bereikt werd. KPMG detecteerde 4 middelmatige en 2 lage risico s. In het rapport Evaluatie en promotie kwam KPMG tot de conclusie dat het promotieproces een uniforme en objectieve behandeling van de kandidaten garandeert en dat de evaluatie van nieuwe medewerkers op een correcte en systematische wijze plaatsvindt. Ook concludeerde KPMG dat weinig medewerkers regelmatig geëvalueerd worden. KPMG formuleerde 1 middelmatig en 1 laag risico.

4 Tijdens de IT-audit onderzocht KPMG de ontwerpversie van het business continuity & disaster recovery plan. KPMG beschreef 6 hoge en 2 middelmatige risico s. Het Auditcomité is van mening dat de onderzochte processen over het algemeen op een efficiënte en effectieve wijze uitgevoerd worden, maar dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Tevens concludeerde het Auditcomité dat de continuïteit een belangrijk aandachtspunt is, aangezien er niet steeds back-ups voorhanden zijn, de taken niet altijd in handleidingen of procedures beschreven zijn en sommige diensten geconfronteerd worden met pensioneringen. Uitvoering van het meerjarenauditplan Op 15 februari 2011 deelde KPMG mee dat het driejarenauditplan tijdig en volledig uitgevoerd werd en dat de implementatiegraad van de acties hoog is. In 2008 valideerde het Auditcomité 30 actieplannen. Van de 25 plannen met een verstreken deadline werden er 18 volledig uitgevoerd en werden er 7 gestart. Dit komt neer op een realisatiegraad van 72 %. 4 In 2009 ging het Auditcomité akkoord met 39 acties. Van de 33 acties met een verstreken deadline werden er 25 gerealiseerd, wat overeenkomt met 75 %. De implementatie van de overige 6 acties werd ook al aangevat. Het Auditcomité nam met genoegen akte van de opmerking van KPMG dat realisatiegraden van 70 à 75 % een groot succes genoemd kunnen worden. Veel andere organisaties, zowel private als publieke, kennen meestal veel lagere implementatiegraden.

5 Meerjarenauditplan Opmaak van het meerjarenauditplan In 2011 ontwikkelde KPMG in verschillende stappen een nieuw meerjarenauditplan. Eerst werden de bestaande versies van het omgevingsmodel*, het audituniversum** en het risicoraamwerk*** geactualiseerd. Daarna werd een overzicht opgesteld van de strategische risico s van de Rijksdienst, van de wijzigingen en projecten van de voorbije drie jaren en van de toekomstige verwachtingen en projecten. Tot slot werd op basis van de verzamelde informatie een ontwerp van meerjarenauditplan opgesteld. Dit plan bevat zowel zekerheidsverstrekkende als opvolgings- en ad hoc audits. Het ontwerp van meerjarenplan werd door het Auditcomité van 1 september 2011 en door het Beheerscomité van 4 oktober 2011 goedgekeurd. In het auditplan 2011 zijn 5 audits opgenomen: 2 zekerheidsverstrekkende audits (Boordtabellen en Interne communicatie), 2 ad hoc audits (Hoofdelijke bijdragen en Uitbetaling van de kinderbijslag) en 1 opvolgingsaudit (Aankopen en contractbeheer). 5 Het auditplan 2012 bestaat uit 11 audits: 10 zekerheidsverstrekkende audits (Beleid van duurzaam energie- en milieubeheer, Opstellen en opvolgen van de jaarlijkse begroting, Cel Vorming, Toekennen en betalen in de nationale verdeling, Toekennen en betalen in de openbare sector, Beheer van de gebouwen, Continuïteit van de diensten en successieplanning, Quickscan van de nieuwe betalingstoepassing Itinera-I, Personeelsadministratie en master data en Migratiestrategie van Gweb naar Itinera-I) en 1 opvolgingsaudit (Gegevensfluxen).

6 Het auditplan 2013 bevat 9 audits: 5 zekerheidsverstrekkende audits (Waarden van de Rijksdienst, Toekennen en betalen in de nationale verdeling, Toekennen en betalen in de openbare sector, Cel Interne Controle en Beheer van de werkgevers) en 4 opvolgingsaudits (Bulkbetalingen, Mediatie en geschillenbeheer, Administratief toezicht en Financieel toezicht). Uitvoering van het auditplan 2011 Op 26 oktober 2011 heeft KPMG de eerste rapporten ter uitvoering van het auditplan 2011 aan het Auditcomité voorgelegd. In het rapport over de uitbetaling van de gezinsbijslagen concludeerde KPMG dat er voldoende controles zijn om een stipte uitbetaling te garanderen. KPMG detecteerde 1 middelmatig en 1 laag risico. Na de bespreking van het auditrapport verhoogde het Auditcomité het niveau van de risico s tot hoog en middelmatig, omdat de uitbetaling van gezinsbijslagen een kerntaak van de Rijksdienst is en het risico op onterechte wijzigingen aan rekeningnummers reëel is. Tevens vroeg het Auditcomité aan het Algemeen Bestuur om geïnformeerd te worden over het overleg met Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, inzake de systematische controle van de titularissen van rekeningnummers. Tot slot verzocht het Auditcomité KPMG om na te gaan of de nieuwe betalingstoepassing Itinera-I, die nog in ontwikkeling is, controles voorziet voor wijzigingen aan rekeningnummers. 6 Op 15 december 2011 werd het Auditcomité ingelicht over de log van wijzigingen aan rekeningnummers die in Itinera-I voorzien is. Tevens ontving het Auditcomité informatie over de gegevensstroom waarmee de identiteit van de titularis van een bankrekening automatisch geverifieerd kan worden.

7 In het rapport Aankopen en contractbeheer kwam KPMG tot de conclusie dat de aankoopprocedure, die in 2010 na een eerste audit van dit onderwerp opgesteld werd, niet door alle diensten op een eenvormige manier opgevolgd wordt. KPMG beschreef 3 middelmatige en 1 laag risico. Na de bespreking van de auditresultaten vroeg het Auditcomité aan KPMG om een kostenbatenanalyse te maken van een efficiënter gebruik van SAP door de Rijksdienst. Op 15 december 2011 lichtte KPMG de kosten-batenanalyse toe aan het Auditcomité. Het Auditcomité vroeg vervolgens aan het Algemeen Bestuur om een rationalisering van de bestaande SAP-licenties door te voeren. In het rapport over de hoofdelijke bijdragen concludeerde KPMG dat de huidige controles geen redelijke zekerheid verschaffen over de volledigheid van de verschuldigde hoofdelijke bijdragen. KPMG formuleerde één hoog en één middelmatig risico. Naast de 3 audits waarover KPMG in 2011 aan het Auditcomité rapporteerde, begon KPMG eind 2011 ook met de laatste 2 audits van het auditplan Over deze audits, Interne communicatie en Boordtabellen, rapporteerde KPMG tijdens het Auditcomité van 16 maart Opvolging van de auditwerkzaamheden Conform het Interne Auditcharter dient de Rijksdienst een programma voor kwaliteitsbewaking te ontwikkelen, dat onder meer supervisie, voortgezette professionele vorming, tevredenheidsbeoordelingen door de geauditeerden en een evaluatie van de uitgevoerde audits bevat.

8 Het Auditcomité heeft op 1 september 2011 een tevredenheidsenquête voor de evaluatie van de uitgevoerde auditopdrachten en kritische performantieindicatoren voor een systematische opvolging van de interne auditfunctie goedgekeurd. Vanaf die datum worden deze instrumenten systematisch toegepast voor elke uitgevoerde audit en worden de resultaten twee keer per jaar door het Auditcomité besproken en gerapporteerd aan het Beheerscomité. Verspreiding van informatie over de auditwerkzaamheden Conform het charter van het Auditcomité rapporteert de voorzitter aan het Beheerscomité over elke vergadering van het Auditcomité. Het Auditcomité heeft zijn praktijk bevestigd om enkel de notulen van zijn vergaderingen en niet alle besproken documenten aan de leden van het Beheerscomité en aan de regeringscommissarissen over te maken. Deze beslissing werd genomen omdat het Beheerscomité specifieke opdrachten aan het Auditcomité gedelegeerd heeft en de voorzitter systematisch aan het Beheerscomité rapporteert over de beraadslagingen binnen het Auditcomité. Het Auditcomité heeft besloten om de notulen ook te bezorgen aan de leden van de Directieraad, zodat zij een toenemend inzicht kunnen verwerven in de werkzaamheden en de toegevoegde waarde van de auditfunctie en geïnformeerd worden over de beslissingen van het Auditcomité. 8 Implementatie van een eigen Dienst Interne Audit Op 15 december 2011 besprak het Auditcomité een voorstel van het Algemeen Bestuur over de oprichting van een eigen dienst Interne Audit, die volgens artikel 26 van de bestuursovereenkomst tegen eind 2012 operationeel dient te zijn.

9 Dit voorstel gaat over de samenstelling van de auditdienst, de opname ervan in het personeelsplan 2012 en de functiebeschrijvingen en aanwerving van de auditoren. Het Auditcomité ging ermee akkoord om een auditdienst met 2 auditoren op te starten. Het Comité benadrukte daarbij de noodzaak aan voldoende vorming, aangezien de auditoren binnen de Rijksdienst aangeworven zullen worden. Het Auditcomité besliste ook om regelmatig de behoeften aan auditpersoneel te evalueren. Om de invoering van de auditdienst te concretiseren, vroeg het Auditcomité aan professor Christiaens en KPMG om een gefaseerde planning voor de invoering van de dienst uit te werken waarin onder meer rekening gehouden wordt met de optimale uitvoeringsfrequentie van de audits. Deze planning werd in 2012 aan het Auditcomité voorgelegd. Kennisvergaring Op 15 december 2011 verzorgde KPMG een uitgebreide presentatie over de professionele auditstandaarden. Tijdens de discussie ging het Auditcomité dieper in op de balans tussen zekerheidsverstrekkende en raadgevende opdrachten, op de waarde van communicatie en op de stakeholders van de interne auditfunctie. 9

10 TOEKOMST VAN DE INTERNE AUDITFUNCTIE Overdracht van de gezinsbijslagen Het Auditcomité heeft tijdens verschillende vergaderingen het onderwerp aangesneden van de overdracht van de gezinsbijslagen naar de gemeenschappen en de eventuele gevolgen ervan voor de Rijksdienst en zijn interne auditfunctie. Het Auditcomité kon de gevolgen echter niet in detail bestuderen, aangezien er op het politieke niveau nog geen beslissingen genomen zijn over de inhoud en de timing van de splitsing. Operationalisering van de interne auditfunctie in de socialezekerheidssector Tijdens meerdere vergaderingen werd het Auditcomité ingelicht over het auditproject dat binnen het College voor de socialezekerheidssector uitgewerkt werd. Het College heeft beslist om een interne auditfunctie en een Auditcomité te installeren binnen elke Openbare Instelling van de Sociale Zekerheid (OISZ). Het College heeft ook beslist om een permanente instantie, PLATINA (Platform Interne Audit) op te richten, die bestaat uit de hoofden van de auditdiensten van de OISZ. Die instantie zal belast worden met de coördinatie op methodologisch, conceptueel en inhoudelijk vlak bij de uitbouw van interne audit in de socialezekerheidssector. 10

11 APPRECIATIE VANWEGE HET AUDITCOMITÉ Het Auditcomité uit zijn tevredenheid over de kwalitatieve uitvoering van de audittaken en over de verdere professionalisering van de auditwerkzaamheden in Tevens neemt het met genoegen akte van de eerste stappen die de Rijksdienst gezet heeft voor de creatie van een eigen auditdienst. Tot slot wijst het Auditcomité erop dat het de gevolgen van de overdracht van de gezinsbijslagen naar de gemeenschappen en van het gemeenschappelijke auditproject binnen de socialezekerheidssector én de weerslag ervan op de kwaliteit van de interne auditfunctie van de Rijksdienst strikt zal opvolgen om te verzekeren dat de audittaken op een even efficiënte en kwalitatieve manier uitgevoerd zullen worden. Getekend te Brussel op 26 september

GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2012 INLEIDING

GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2012 INLEIDING GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2012 INLEIDING De RKW streeft de principes van een goed beheer na en wenst zijn legitimiteit en integriteit te maximaliseren. Daartoe heeft hij op

Nadere informatie

GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2010

GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2010 GOOD PUBLIC GOVERNANCE: JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2010 De Rijksdienst wil zijn interne werking voortdurend verbeteren en de internationale regels van goed beheer nastreven. Daartoe werd in 2008 een

Nadere informatie

Jaarrapport 2013 Auditcomité van de RKW

Jaarrapport 2013 Auditcomité van de RKW Jaarrapport 2013 Auditcomité van de RKW Jaarrapport 2013 van het Auditcomité van de RKW Het Auditcomité van de RKW heeft, conform het Charter van het Auditcomité, een rapport over 2013 opgesteld waarin

Nadere informatie

FAMIFED Federaal agentschap voor de kinderbijslag

FAMIFED Federaal agentschap voor de kinderbijslag Jaarrapport 2014 Auditcomité FAMIFED FAMIFED Federaal agentschap voor de kinderbijslag Jaarrapport 2014 van het Auditcomité van het Federaal agentschap voor de kinderbijslag Het Auditcomité van het Federaal

Nadere informatie

JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2009

JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2009 JAARRAPPORT VAN HET AUDITCOMITÉ 2009 Volgens het Charter van het Auditcomité dient het Auditcomité jaarlijks een verslag op te maken, waarin zijn samenstelling en bevoegdheden opgenomen worden en waarin

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ OPGESTELD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR INHOUDSOPGAVE Algemeen... 3 1. Samenstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden... 3 3.

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2. INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ Dit intern reglement maakt integraal deel uit van het Corporate Governance Charter van de Vennootschap. Deze bijlage is een aanvulling op de toepasselijke

Nadere informatie

Charter Audit Comité Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 2 oktober 2014

Charter Audit Comité Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 2 oktober 2014 Charter Audit Comité Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 2 oktober 2014 Charter van het Audit Comité van de Raad van Bestuur van Indaver NV 1 Doelstelling van het Auditcomité Het Auditcomité van Indaver

Nadere informatie

Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid

Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid 1. Functiecontext De Openbare Instellingen van Sociale

Nadere informatie

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9 Auditcharter Van HET AGENTSChap AUDIT VLAANDEREN 1 / 9 Inhoudsopgave MISSIE VAN HET AGENTSCHAP AUDIT VLAANDEREN... 3 ONAFHANKELIJKHEID... 4 OBJECTIVITEIT EN BEKWAAMHEID... 5 KWALITEIT VAN DE AUDITWERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

Audio Interne Auditcharter

Audio Interne Auditcharter Audio Interne Auditcharter Definities in het kader van dit charter : Lid het tot de vereniging Audio toegetreden lokaal bestuur (gemeente, stad of OCMW), andere publieke rechtspersoon, of private rechtspersoon

Nadere informatie

CHARTER VAN HET AUDITCOMITE

CHARTER VAN HET AUDITCOMITE CHARTER VAN HET AUDITCOMITE INLEIDING 2 I. ROL 2 II. VERANTWOORDELIJKHEDEN 2 1. Financiële reporting 3 2. Interne controle - risicobeheer en compliance 3 3. Interne audit 4 4. Externe audit: de commissaris

Nadere informatie

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing Wat u zeker moet weten over Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing VOOR LOKALE BESTUREN AUDIT VLAANDEREN www.auditvlaanderen.be 1 Inhoud AUDIT VLAANDEREN 5 INTERNE CONTROLE OF ORGANISATIEBEHEERSING?

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM )

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) Artikel 1 - Comité Krachtens artikel 3bis, 17 van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale

Nadere informatie

De effectieve directie

De effectieve directie Studiedag - Journée d études De interne audit en het auditcomité Walgraeve M. Hoofd interne audit NVSM 17.10.2008 Verslag over: De effectieve directie - Financiële, operationele en strategische risico

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Over Audit Vlaanderen

Hoofdstuk 1. Over Audit Vlaanderen Hoofdstuk 1. Over Audit Vlaanderen 1.1. De opdracht van Audit Vlaanderen Audit Vlaanderen heeft als taak het systeem van interne controle van de Vlaamse administratie en van de lokale besturen te evalueren

Nadere informatie

Interne controle, interne audit, compliance, externe controle

Interne controle, interne audit, compliance, externe controle De prudentiële verwachtingen van de CBFA inzake het deugdelijk bestuur van de IBP s Toepassing: Amonis Interne controle, interne audit, compliance, externe controle Françoise Leclercq 20/6/07 Agenda Actieplan

Nadere informatie

DNB BEOORDELINGSKADER VOOR DE AUDITFUNCTIE BIJ TRUSTKANTOREN INGEVOLGE DE RIB WTT 2014

DNB BEOORDELINGSKADER VOOR DE AUDITFUNCTIE BIJ TRUSTKANTOREN INGEVOLGE DE RIB WTT 2014 DNB BEOORDELINGSKADER VOOR DE AUDITFUNCTIE BIJ TRUSTKANTOREN INGEVOLGE DE RIB WTT 2014 In het kader van de integere bedrijfsvoering is een trustkantoor met ingang van 1 januari 2015 verplicht om zorg te

Nadere informatie

Deel 2: Charter van het Gemeenschappelijk Auditcomité in de OISZ

Deel 2: Charter van het Gemeenschappelijk Auditcomité in de OISZ Deel 2: Charter van het Gemeenschappelijk Auditcomité in de OISZ INHOUD I. Context...4 II. 1. Interne audit: een gemeenschappelijke uitdaging voor de OISZ...4 Basisprincipes m.b.t. de figuur van Auditcomité

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Interne werking

Hoofdstuk 5. Interne werking Hoofdstuk 5. Interne werking 5.1. De medewerkers van Audit Vlaanderen 5.1.1. Aantal medewerkers Op 1 januari 2014 werd het agentschap Audit Vlaanderen operationeel. Het vroegere agentschap Interne Audit

Nadere informatie

Deugdelijk bestuur van instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Zelfevaluatievragenlijst

Deugdelijk bestuur van instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Zelfevaluatievragenlijst Toezicht op de aanvullende pensioenen Brussel, 23 mei 2007 Deugdelijk bestuur van instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Zelfevaluatievragenlijst * In de tekst moeten de woorden de CBFA / de Commissie

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril. Eddy Guilliams 1 april 2014

Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril. Eddy Guilliams 1 april 2014 Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril Eddy Guilliams 1 april 2014 Agenda Interne controle/ organisatiebeheersing en audit Wie zijn we? Doelstellingen en monitoring in de leidraad organisatiebeheersing

Nadere informatie

Studiedag «Prestatie-audit in de federale overheid: stand van zaken en vooruitblik» K.U.Leuven-Instituut voor de Overheid

Studiedag «Prestatie-audit in de federale overheid: stand van zaken en vooruitblik» K.U.Leuven-Instituut voor de Overheid Studiedag «Prestatie-audit in de federale overheid: stand van zaken en vooruitblik» K.U.Leuven-Instituut voor de Overheid ROLLEN VOOR DE INSPECTIE VAN FINANCIEN IN HET BELGISCH AUDITSYSTEEM 29 oktober

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Interne audit

Jaarverslag 2014 Interne audit Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag 2014 Interne audit Raadgevend Comité 22 september 2015 Guy Mommens Directeur IAQP Plan 1. Rapport 2. Belangrijkste vaststellingen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen Brussel, 14 november 2002. CIRCULAIRE D1/EB/2002/6 AAN DE BELEGGINGSONDERNEMINGEN OVER HUN INTERNE CONTROLE EN OVER DE INTERNE AUDITFUNCTIE EN DE COMPLIANCE-FUNCTIE

Nadere informatie

VAN INSPECTEUR NAAR VERTROUWENSPERSOON DE URGENTIE VAN DE ONAFHANKELIJKE ROL VAN DE INTERNE AUDITOR

VAN INSPECTEUR NAAR VERTROUWENSPERSOON DE URGENTIE VAN DE ONAFHANKELIJKE ROL VAN DE INTERNE AUDITOR VAN INSPECTEUR NAAR VERTROUWENSPERSOON DE URGENTIE VAN DE ONAFHANKELIJKE ROL VAN DE INTERNE AUDITOR Deepdive: Van Inspecteur naar Vertrouwenspersoon Interne audit technieken voor private en publieke organisaties

Nadere informatie

Auditcharter van de groep Dexia

Auditcharter van de groep Dexia Januari 2013 Auditcharter van de groep Dexia Dit charter formuleert de grondbeginselen van de interne auditfunctie binnen de groep Dexia, door de opdrachten, de plaats in het interne controlesysteem, de

Nadere informatie

Befimmo NV. Reglement van de interne audit

Befimmo NV. Reglement van de interne audit Befimmo NV Inhoud Article 1 - Opzet... 1 Article 2 - Opdracht, doelstellingen en activiteiten... 2 Article 3 - Jaarprogramma... 3 Article 4 - Rapportering... 3 Article 5 - Autoriteit... 4 Article 6 - Onafhankelijkheid...

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS 1. ALGEMEEN Departement: Gedeelde diensten Dienst: Stafdienst GIS Naam van de functie: Stafmedewerker GIS Weddeschaal: B1B2B3 Datum: maart 2019 2. DOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

Kader voor organisatiebeheersing Lokaal bestuur Brasschaat

Kader voor organisatiebeheersing Lokaal bestuur Brasschaat Kader voor organisatiebeheersing Lokaal bestuur Brasschaat 1 Context Net als zijn voorgangers (gemeentedecreet en ocmw-decreet) bevat het decreet Lokaal Bestuur een hoofdstuk rond organisatiebeheersing

Nadere informatie

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE Nationaal Actie Plan d A ction N ational - NAPAN Task Force HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE VERSIE 2.0 GOED GEKEURD DOOR DE NTF OP 02/04/2015 Artikel 1. Definities Er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 22 juni 2011

Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 22 juni 2011 Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 22 juni 2011 Guy Mommens Jaarverslag 2010 Opbouw van het document: 1. Woord vooraf door voorzitter

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ BIJLAGE 4 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ OPGESTELD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR INHOUDSOPGAVE Algemeen... 3 1. Samenstelling... 3 2. Benoeming... 3 3. Bevoegdheden

Nadere informatie

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid.

Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid. Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid. SBOV workshop Mark Vandersmissen, manager-auditor Interne Audit 31 januari 2005 1 Opbouw presentatie Situering

Nadere informatie

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar.

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar. SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE I. SAMENSTELLING VAN HET AUDITCOMITÉ 1. Aantal leden - Duur van de mandaten Het Auditcomité telt minstens vier leden. De leden van het Auditcomité

Nadere informatie

Rol: Administratief medewerker Omgeving

Rol: Administratief medewerker Omgeving Datum opmaak: 2019-01-15 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Leveren van administratieve en logistieke ondersteuning aan de afdeling omgeving en de interne en externe klanten van

Nadere informatie

INTERNE AUDIT. BELAC 3-03 Rev 3-2014. Datum van toepassing: 27.06.2014

INTERNE AUDIT. BELAC 3-03 Rev 3-2014. Datum van toepassing: 27.06.2014 BELAC 3-03 Rev 3-2014 INTERNE AUDIT De versies van documenten van het managementsysteem van BELAC die beschikbaar zijn op de website van BELAC (www.belac.fgov.be) worden beschouwd als dé enige geldige

Nadere informatie

PROXIMUS NV van publiek recht CHARTER VAN HET AUDIT- EN TOEZICHTSCOMITE

PROXIMUS NV van publiek recht CHARTER VAN HET AUDIT- EN TOEZICHTSCOMITE PROXIMUS NV van publiek recht CHARTER VAN HET AUDIT- EN TOEZICHTSCOMITE Statuut Het Audit- en Toezichtscomité is een raadgevend comité van de Raad van Bestuur, met uitzondering voor de punten waarvoor

Nadere informatie

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité Bijlage 3 Intern reglement van het Auditcomité 1. Samenstelling en vergoeding Het Comité bestaat uit twee leden die door de Raad van Bestuur van de Zaakvoerder worden aangeduid uit de onafhankelijke Bestuurders.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op kredietinstellingen

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op kredietinstellingen Prudentieel toezicht op kredietinstellingen Brussel, 30 december 1997 CIRCULAIRE D1 97/10 AAN DE KREDIETINSTELLINGEN Mevrouw, Mijnheer, De hoeksteen voor de goede werking van de financiële sector is het

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten. Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013

WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten. Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013 WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013 WS 4 GEZAMENLIJK AANKOPEN EN OVERHEIDSOPDRACHTEN Ludovic Van den Bulck Bestuurcoördinator Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de organisatie van tijdelijke

Nadere informatie

Implementatie Code Banken

Implementatie Code Banken Implementatie Code Banken Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bngbank.nl BNG Bank is een handelsnaam van N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair gevestigd te Den Haag, KvK-nummer

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Samenstelling... 6 4. De voorzitter... 7 5. De secretaris... 7 6.

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

Certificatiemethode voor systemen

Certificatiemethode voor systemen 1- Doel Certificatiemethode voor systemen Beschrijving van het verloop van de certificatie van systemen van organisaties door PME Cert nv 2- Toepassingsgebied Certificatie van kwaliteitsmanagementsystemen

Nadere informatie

Algemene vergadering Welzijnsband Meetjesland. Woensdag 13 april 2011

Algemene vergadering Welzijnsband Meetjesland. Woensdag 13 april 2011 Algemene vergadering Welzijnsband Meetjesland Woensdag april 2011 Wat is interne controle? OCMW wil doelstellingen bereiken - operationeel - strategisch o.a. Beleids- en BeheersCyclus Risico = bedreigingen/obstakels

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Interne audit

Jaarverslag 2016 Interne audit Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag 2016 Interne audit Raadgevend Comité 20 juni 2017 Guy Mommens Directeur IAQP Plan 1. Rapport 2. Belangrijkste opmerkingen 3. Cijfers

Nadere informatie

Reglement. Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V.

Reglement. Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: - Auditcommissie: de auditcommissie van de raad van commissarissen van de vennootschap;

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 41/2013 van 9 oktober 2013 Betreft: aanvraag tot wijziging en uitbreiding van de machtiging 05/2013 van

Nadere informatie

in 12 slides Code Buysse II, samengevat in 12 slides

in 12 slides Code Buysse II, samengevat in 12 slides in 12 slides Code Buysse II, samengevat in 12 slides 1 Governance principes De ondernemers hebben hun bedrijf nog niet in een vennootschapsstructuur ondergebracht. De ondernemers activeren een raad van

Nadere informatie

Deontologische Code. Deze Deontologische Code is zowel op individuen als op entiteiten die interne auditdiensten verlenen van toepassing.

Deontologische Code. Deze Deontologische Code is zowel op individuen als op entiteiten die interne auditdiensten verlenen van toepassing. Deontologische Code INLEIDING Het doel van de Deontologische Code van het Instituut is het stimuleren van een ethische cultuur binnen het geheel van de professionele uitoefening van interne audit. Interne

Nadere informatie

Martine Verluyten Voorzitter van het Auditcomité van de Vlaamse Administratie

Martine Verluyten Voorzitter van het Auditcomité van de Vlaamse Administratie 1 Publieke versus private audit Gelijkenissen en verschillen een persoonlijke-ervaringsgebaseerde toelichting Martine Verluyten Voorzitter van het Auditcomité van de Vlaamse Administratie 2 2 1 Context

Nadere informatie

Mandaat van het Auditcomité

Mandaat van het Auditcomité ECB-OPENBAAR November 201 7 Mandaat van het Auditcomité Een Auditcomité op hoog niveau dat door de Raad van Bestuur is opgericht krachtens artikel 9b van het Reglement van orde van de ECB versterkt de

Nadere informatie

Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013

Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013 Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013 samen groeien samen oogsten samen proeven Inhoud 1. Historiek 2. Ratio 3. Interne controle 4. Types van audit 5. Drieledig doel 6. Organisatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 interne audit

Jaarverslag 2011 interne audit Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag 2011 interne audit Raadgevend Comité 20 juni 2012 Guy Mommens, diensthoofd IAQP Jaarverslag 2011 structuur (1) Nieuwigheid : aanpassing

Nadere informatie

A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving

A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving 1. Identificatie functie Functiebenaming: Directeur Directie Controle Functiecode: A3 Organisatie: Diensten van het Verenigd College Directie: Directie

Nadere informatie

Externe audit, interne controle en IT. Steven Van Roosbroek

Externe audit, interne controle en IT. Steven Van Roosbroek Externe audit, interne controle en IT Steven Van Roosbroek Gestegen verwachtingen Financieel Inhoudelijk Burgers 3 4 Kader voor de externe audit Nieuw systeem van plannen en boekhouden Integratie sectorale

Nadere informatie

Interne controlesysteem OCMW Ninove. Rapport aan de ocmw-raad over Voorstel van planning voor Raad van 09 juni 2011

Interne controlesysteem OCMW Ninove. Rapport aan de ocmw-raad over Voorstel van planning voor Raad van 09 juni 2011 www.ocmwninove.be Interne controlesysteem OCMW Ninove Rapport aan de ocmw-raad over 2010-2011 Voorstel van planning voor 2011-2013 Raad van 09 juni 2011 Rapport Interne controlesysteem 1. Inleiding Het

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V. Dit Reglement is goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van Telegraaf Media Groep N.V. op 17 september 2013. 1. Inleiding De Auditcommissie is een

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Interne audit

Jaarverslag 2012 Interne audit Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag 2012 Interne audit Raadgevend comité 19 juni 2013 Plan 1. Nieuwigheden 2. Auditprogramma 2012 Audituniversum Inhoud Uitvoering 3.

Nadere informatie

Intern reglement van de raad van bestuur van Enabel

Intern reglement van de raad van bestuur van Enabel Intern reglement van de raad van bestuur van Enabel Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Opdracht 3. Taken en verantwoordelijkheden 4. Werking van de raad van bestuur 5. Rol van de voorzit(s)ter 6. Taken van

Nadere informatie

PROTOCOL NR Na bespreking van de nota, waarvan kopie in bijlage, gaat het Bijzonder Comité hiermee eenparig akkoord.

PROTOCOL NR Na bespreking van de nota, waarvan kopie in bijlage, gaat het Bijzonder Comité hiermee eenparig akkoord. F3RYS Stropstraat l - 9000 Gent PROTOCOL NR. 1018 Protocol opgemaakt n.a.v. de zitting van het Bijzonder Comité d.d. 21 december 2017 tussen de TMVW en de vakorganisaties vertegenwoordigd door de onderscheiden

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

Vragenlijst zakelijke werking goed bestuur

Vragenlijst zakelijke werking goed bestuur Vragenlijst zakelijke werking goed bestuur 13.07.2017 Disclaimer Dit is een voorlopige versie van de vragenlijst voor aanvragen van werkingssubsidies. Gebruik dit document niet voor uw subsidieaanvraag.

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Relevant orgaan... 5-10 Te communiceren controle-aangelegenheden

Nadere informatie

Raad van Toezicht Quickscan en checklist

Raad van Toezicht Quickscan en checklist Raad van Toezicht Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Raad van Toezicht (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1. Hoe

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTCOÖRDINATOR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Weddeschaal (Loopbaanpad Asse, Brugge, Gent, Ronse C3 C5 / C4 C5 / B1 B2 B3 Projecten) 2. DOEL Instaan voor de coördinatie en realisatie van verschillende (complexere)

Nadere informatie

Certificatiemethode voor systemen

Certificatiemethode voor systemen Certificatiemethode voor systemen 1- Doel Beschrijving van het verloop van de certificatie van systemen van organisaties door PME Cert nv. 2- Toepassingsgebied Certificatie van kwaliteitsmanagementsystemen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Huishoudelijk reglement van FOPAS Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Hoofdstuk II Beheerscomité Opdracht Art. 3 Samenstelling Art. 4 Stemming Art. 5 Voorzitter- en ondervoorzitterschap Art. 6 Secretariaat

Nadere informatie

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit Vergadering Commissie 1 dinsdag 26 februari 2013 Agenda - Buitengewone Algemene Vergadering IVCA - Statutenwijziging Audio - Omvorming AGB - Wijziging toelagereglement buurt en wijk - Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

CORPORATE GOVERNANCE CHARTER

CORPORATE GOVERNANCE CHARTER CORPORATE GOVERNANCE CHARTER OORSPRONKELIJK CHARTER WERD GOEDGEKEURD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN 26 JANUARI 2006 UPDATE WERD GOEDGEKEURD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN 14 JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE CORPORATE

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Dit reglement is op grond van artikel 8.3 het reglement van de Raad van Commissarissen vastgesteld door middel van een besluit van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Matrix Comply-or-Explain Code Banken 2017

Matrix Comply-or-Explain Code Banken 2017 Matrix Comply-or-Explain Code Banken 2017 In oktober 2014 heeft de Nederlandse Vereniging van Banken de herziene Code Banken (de "Code Banken"), onderdeel van een pakket met de naam "Future Oriented Banking"

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Compliance Charter ERGO Insurance nv

Compliance Charter ERGO Insurance nv Compliance Charter ERGO Insurance nv Inleiding Op basis van de circulaire PPB/D. 255 van 10 maart 2005 over compliance aan de verzekeringsondernemingen werd een wettelijke verplichting opgelegd aan de

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 4 FEBRUARI 2014 MET BETREKKING TOT DE BIPT-AUDIT VAN HET EXTERNE BELEX-MEETSYSTEEM VAN BPOST VOOR DE CONTROLE

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK. van 17 november 2008. tot vaststelling van het kader voor de gezamenlijke aanbesteding van het Eurosysteem

BESLUIT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK. van 17 november 2008. tot vaststelling van het kader voor de gezamenlijke aanbesteding van het Eurosysteem NL BESLUIT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 17 november 2008 tot vaststelling van het kader voor de gezamenlijke aanbesteding van het Eurosysteem (ECB/2008/17) DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENTRALE

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ARCHIEFBEHEERDER WELZIJNSKOEPEL WEST-BRABANT

FUNCTIEBESCHRIJVING ARCHIEFBEHEERDER WELZIJNSKOEPEL WEST-BRABANT BIJLAGE FUNCTIEBESCHRIJVING ARCHIEFBEHEERDER WELZIJNSKOEPEL WEST-BRABANT Voorafgaande opmerking : Deze functiebeschrijving mag niet worden beschouwd als een strikte limitatieve afbakening van de persoonlijke

Nadere informatie

Audit bij Vlaamse lokale besturen Jan Leroy, VVSG

Audit bij Vlaamse lokale besturen Jan Leroy, VVSG Audit bij Vlaamse lokale besturen Jan Leroy, VVSG Studiedag Publieke auditfunctie Brussel, 14 december 2011 Inhoud Enkele cijfergegevens 2 - VVSG - Audit Vlaamse lokale besturen 1 Inhoud 3 - VVSG - Audit

Nadere informatie

Methodologie informatieveiligheid en privacy Overzicht

Methodologie informatieveiligheid en privacy Overzicht Methodologie informatieveiligheid & privacy : Methodologie informatieveiligheid en privacy (MNM VIEW) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. OVERZICHT VAN DE RELATIE TUSSEN DE DOCUMENTEN... 3 BIJLAGE A: DOCUMENTBEHEER...

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Rol: Technisch medewerker vrije tijd

Rol: Technisch medewerker vrije tijd Datum opmaak: 2019-01-15 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Leveren van technische, logistieke en praktische ondersteuning bij de voorbereiding, organisatie en uitvoering van activiteiten,

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2017 Opgesteld door Comité REACH, 9 oktober 2018 1

Nadere informatie

Algemene vergadering VVSG

Algemene vergadering VVSG Externe Audit Algemene vergadering VVSG Eddy Guilliams, Steven Van Roosbroek en Veerle Vanderlinden 12 juni 2014 Agenda 1. Audit Vlaanderen 2. Interne controle/organisatiebeheersing 3. Audits 4. Sensibiliseren

Nadere informatie

Geïntegreerde zorg voor

Geïntegreerde zorg voor Geïntegreerde zorg voor een betere gezondheid Toelichting KB geïntegreerde zorg financiering pilootprojecten Plenaire Sessie Pilootprojecten - 10 februari 2017 Ontwerp KB pilootprojecten geïntegreerde

Nadere informatie

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw

Titel: Procurement Assistant Referentie: Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw I. IDENTIFICATIE Titel: Procurement Assistant Referentie: 000465 Dienst: Dienst Overheidsopdrachten Departement: Financiële Directie Visumdirecteur: Luc Carsauw II. ORGANOGRAM Schatbewaarder Directeur

Nadere informatie