Tussenrapportage ISV3 Drechtsteden, 2012 Voorstel tot wijziging van de regionale inzet van ISV3 subsidie in de Drechtsteden. Augustus 2012, JJV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tussenrapportage ISV3 Drechtsteden, 2012 Voorstel tot wijziging van de regionale inzet van ISV3 subsidie in de Drechtsteden. Augustus 2012, JJV"

Transcriptie

1 Tussenrapportage ISV3 Drechtsteden, 2012 Voorstel tot wijziging van de regionale inzet van ISV3 subsidie in de Drechtsteden. Augustus 2012, JJV 1. Inleiding De vijf Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht hebben - net als in de vorige twee ISV perioden - er voor gekozen om regionale afspraken te maken over de inzet van door de provincie Zuid-Holland verstrekte ISV3 subsidie. De beschikbare ISV3 middelen worden ingezet op die plekken, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de regionale doelstellingen zoals geformuleerd in regionaal vastgestelde beleidsvisies en richtlijnen. Conform het provinciaal beleidskader ISV3 worden de afspraken niet langer tussen provincie en gemeenten, maar direct met de regio Drechtsteden gemaakt en vastgelegd in de Bestuursovereenkomst ISV3 Provincie Zuid-Holland Drechtsteden, d.d. 22 april In de bestuursovereenkomst is onder punt 5 opgenomen dat de provincie in 2013 aan de hand van de jaarrekeningen van de gemeenten beoordeelt of de afgesproken prestatie gehaald kan worden. De Drechtsteden hebben vervolgens afgesproken om halverwege de periode een midtermreview uit te voeren, zodat tijdig maatregelen getroffen kunnen worden indien projecten vertragen of af vallen. Tevens is afgesproken dat de ISV3 middelen voor het onderdeel Wonen door de regio pas aan de gemeenten worden doorbetaald, indien uit de Midtermreview of anderszins blijkt dat de betreffende prestatie geleverd kan en zal worden. Tenslotte is regionaal nog afgesproken dat er bij de midtermreview zo nodig een herverdeling van middelen plaatsvindt, indien er met de oorspronkelijke projecten niet voldoende prestaties worden geleverd en de regionale prestatie met andere projecten moet worden aangevuld. Bij een informatieronde in het tweede kwartaal van 2012 is gebleken dat het merendeel van de ISV3 projecten vertraging oploopt en dat slechts een beperkt deel voor 2015 gerealiseerd kan worden, waardoor niet aan de afspraken uit de bestuursovereenkomst met de provincie Zuid- Holland kan worden voldaan. Dit is voor de projectgroep ISV aanleiding geweest om onderliggend voorstel voor herverdeling op te stellen. In deze tussenrapportage wordt, vooruitlopend op de daadwerkelijke midtermreview in 2013, eerst inzichtelijk gemaakt hoe de regionale ISV3 prestatie er voor staat. Daarna worden voorstellen gedaan tot aanpassing van de regionale prestatie, om zo tot een betere benutting van de ISV3 te komen. 2. Verdeling ISV3 Drechtsteden De provincie stelt in de periode aan de Drechtsteden de volgende deelbudgetten ter beschikking: a. Wonen b. Geluidsanering c. Nazorg/monitoring bodemsanering Totaal ISV3 budget Op 1 juli 2010 is door het Drechtstedenbestuur de volgende regionale verdeling van ISV3 middelen voor herstructurering vastgesteld:

2 Gemeente Project 1 HI Ambacht Centrumgebied Papendrecht Centrum /busstrook Sliedrecht BW Plein Zwijndrecht koninginneweg Zwijndrecht heerjansdam regio begeleiding IKC totaal Afgesproken prestaties 3a). Wonen Afgesproken doelstellingen bestuursovereenkomst: 1. Realiseren van ten minste de helft van de herstructureringsopgave De herstructureringsopgave benutten om de tekorten aan gewenste woonmilieus te verkleinen 3. Bevorderen dat per regio 30 % van de woningbouw in de sociale sector wordt gebouwd 4. Bevorderen dat de provinciale ambitie wordt gehaald om 80% van de opgave in de Zuidvleugel binnen Bestaand stads- of dorpsgebied 2010 (BSDG 2010) te realiseren. 5. Bevorderen van de fysieke kwaliteit van de leefomgeving 6. Het uitvoeren van het verstedelijkingsprogramma (wonen, kantoren, en ) rondom de stedenbaanstations. 7. Het behouden en versterken van cultuurhistorische waarden en culturele en toeristische 8. Het ontwikkelen en uitbouwen van het groenblauwe netwerk in het stedelijke netwerk. Deze doelstellingen zijn vertaald in prestaties, die in de bestuursovereenkomst nader worden beschreven en onder punt 4 van deze notitie verkort worden weergegeven. 3b). Nazorg/Monitoring bodemsanering 1. Algemeen. Jaarlijks rapporteren voortgang nazorg-/monitoringlocaties. 2. Algemeen: Voor 1 januari 2014 aan het bevoegd gezag een voorstel doen tot het, mits milieuhygiënisch verantwoord mogelijk, beëindigen van de nazorg en/of monitoring per uiterlijk 31 december Indien de nazorg/monitoring niet kan worden beëindigd dan wordt een nieuw nazorg- /monitoringsplan opgesteld, dat uiterlijk 1 januari 2014 ter goedkeuring aan het bevoegd gezag wordt voorgelegd. 3. Algemeen: In het geval dat de nazorg/monitoring moet doorlopen na 31 december 2014 spannen de gemeenten Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en de regio Drechtsteden zich samen met de provincie in om het Rijk te bewegen dat voor de nazorg ook na 2014 financiële middelen beschikbaar worden gesteld. 4. Papendrecht. De nazorg van de Veerdam in Papendrecht wordt uitgevoerd conform een door het bevoegd gezag goedgekeurd nazorgplan. 5. Sliedrecht. De nazorg van de voormalige gasfabriek in Sliedrecht worden uitgevoerd conform een door het bevoegd gezag goedgekeurd nazorgplan. 6. Zwijndrecht. De monitoring van de locaties Lindtsedijk 20/Oude Maasweg, de voormalige stort Lindtsedijk 100, Lindtsedijk 100 (voormalige terrein Van Oeveren), de voormalige stortplaats Strooppot en de nazorg van de Westkeetshaven/Tozindo in Zwijndrecht worden uitgevoerd conform een door het bevoegd gezag goedgekeurd nazorg-/monitoringsplan.

3 Stand van zaken: uitvoering van de nazorg-/monitoringsprojecten loopt volgens planning. Samen met het regionale Juridisch Kennis Centrum wordt bekeken wat de juridische mogelijkheden zijn voor door de provincie overgedragen nazorglocaties, waarvoor subsidie was toegezegd, maar waar nu blijkt dat deze na 2014 niet langer beschikbaar is. Daarnaast wordt door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) bekeken op welke bovengenoemde locaties na 2014 nog daadwerkelijk nazorg/monitoring nodig is en bij welke locaties een andere oplossing mogelijk is (hetzij beëindiging van de nazorg/monitoring, hetzij aanvullende sanering, hetzij optimalisatie/extensivering bestaande nazorg/monitoring). 3c. Geluid Doelstelling: Bevorderen dat het aantal nog niet aangepakte woningen op de zogenoemde A-lijst met de helft vermindert. Op 1 januari 2010 (begindatum ISV-3) bedraagt het aantal nog niet aangepakte woningen 453. Afgesproken prestatie: In de gemeenten Alblasserdam, Sliedrecht en Zwijndrecht worden van de 453 woningen van de A-lijst (waarvan 159 woningen in Alblasserdam, 282 woningen in Sliedrecht en 12 woningen in Zwijndrecht) 267 woningen gesaneerd. Stand van zaken: De geluidsanering wordt door de OZHZ begeleid. Momenteel is de sanering van de nog vanuit ISV-2 te saneren woningen in de afrondingsfase beland. De verwachting is dat deze zogenoemde doorloop ISV-2 in 2012 zal zijn afgerond. Daarnaast wordt gewerkt aan de voorbereiding van de vervolgsanering ISV-3. Voor deze vervolgsanering ISV-3 is de huidige planning dat in totaal (inclusief de doorloop ISV-2) minimaal 120 woningen in Alblasserdam, 135 woningen in Sliedrecht en 12 woningen in Zwijndrecht gedurende de ISV3 periode worden gesaneerd. Totaal zullen derhalve minimaal 267 woningen worden gesaneerd. 4. Stand van zaken per herstructureringsproject medio 2012 Gemeente Afgesproken prestatie Haalbare prestatie in ISV3 periode Hendrik-Ido- Stand van zaken: Ambacht 1. Project Centrumgebied Budget regionale ,- Woningen in het 80 n.v.t. waarvan sociaal 50 n.v.t. Versterken Brede school; Uitbreiding winkel; Zorgcluster. De school gaat uit het project en komt nabij de Volgerlanden bij de locatie jeugdspeelpark (planning 2017/18). Uitbreiding winkel wordt op haalbaarheid onderzocht en is vertraagd (realisatie na ISV-periode). Geen bijzondere aandacht voor realisatie zorgcluster. Conclusie: het project levert geen bijdrage aan de ISV3 prestatie in deze ISV periode.

4 Gemeente Prestatie Haalbare prestatie in ISV3 periode Papendrecht 2. Project Centrum Busstrook Stand van zaken: De ontwikkeling is nog tot eind dit jaar onzeker, afhankelijk van afzet. Appartementen worden mogelijk omgezet in zorgappartementen van Rivas. Ontwerp is gereed, bestemmingsplan gereed, het bestuurlijk draagvlak is er: zodra afzet rond is kan het project beginnen. Appartementen lopen nu niet, maar als Rivas voor deze locatie kiest (ten koste van andere locatie) is afzet meteen rond. Budget regionale ,- Woningen in het (onder voorbehoud) waarvan sociaal (onder voorbehoud) Versterken m2 commerciële ruimte; parkeergarage voor 230 plaatsen. Wel bovengrondse garage, minder parkeerplaatsen. Er komt een groen dak op de garage, toegankelijk voor bewoners. Gemeente Prestatie Haalbare prestatie in ISV3 periode Sliedrecht 3. Project Burgemeester Winklerplein Stand van zaken: In juni 2011 zijn definitief plan + overeenkomst door de gemeenteraad vastgesteld, evenals het structuurplan. Aan het bestemmingsplan wordt gewerkt. Van de 1 e twee deelfasen wordt aan het ontwerp gewerkt. Die woningen worden verhuurd via de leegstandswet en moeten nog worden gesloopt. De ISV3 prestaties hebben betrekking op het gehele plan. Met fase 1 en 2 wordt slechts een deel gerealiseerd; merendeel van de woningen zit in een latere fase. Na realisering van de eerste twee deelplannen wordt een deel van het plein ingericht. Budget regionale ,- Woningen in het 201 Als onderdeel van fase 1 en 2, 53 woningen. waarvan sociaal Versterken m2 winkelruimten, waarvan m² herstructurering; 160 parkeerplaatsen in ondergrondse parkeergarage; Allereerst wordt de bushalte en omgeving ingericht. Als onderdeel van fase 1 en 2 wordt 1588m2 bv winkeloppervlakte en 84 parkeerplaatsen gerealiseerd. Voor

5 40 parkeerplaatsen in gebouwde parkeervoorziening. einde 2014 wordt ook het buitengebied opnieuw ingericht. Gemeente Prestatie Haalbare prestatie in ISV3 periode Zwijndrecht 4. Project Voorzieningencluster Heerjansdam Stand van zaken: Brede school: bouwrijp maken gestart. WoZoCo: overleg met corporaties, start bouw (30 woningen). De overige 48 woningen worden er ca. 30. Tempo afhankelijk van verkoop en ontwikkeling Brede School, WoZoCo. Budget regionale ,- Woningen in de 80 Dit worden er 60. dorpskern, waarvan sociaal: Versterken functie dorpskern Brede school; bibliotheek; woonzorgcomplex. Brede School & WoZoCo worden tijdig gerealiseerd. 5. Project Koninginneweg Stand van zaken: Budget regionale ,- Woningen in het 190, waarvan sociaal 40 Bestuurlijk draagvlak is er, maar momenteel geen dekking VAT kosten. Omgevingsvergunning 1 e deelgebied verleend, voortgang vooral afhankelijk van de markt: verkoop van de woningen. Die verloopt zeer moeizaam (4 woningen in 1 jaar tijd). Investeringen in buitenruimte (groen & blauw) zijn afhankelijk van tempo woningbouw. Zwijndrecht is in overleg met de provincie over langere planning HOV-D. Daarnaast onderzoekt de gemeente of de woningbouw met CPO kan worden vlotgetrokken. Verstedelijkingsprogramma rondom de stedenbaanstations m² kantoor-voorziening; voorbereiden 2.500m² winkel in deelproject Passage; toevoegen 100 parkeerplaatsen P+R; herinrichting stationsplein inclusief verbeteren leefbaarheid, veiligheid en overstapgelegenheid; Met de provincie in overleg over de HOV-D planning. De winkel- en kantoor worden niet gerealiseerd, aangezien daar geen markt voor is. Over de P + R plaatsen wordt najaar 2012 een definitief besluit genomen. Het stationsplein wordt momenteel heringericht.

6 Toevoegen stallingsmogelijkheden voor 120 fietsen. Het behouden en versterken van cultuurhistorisch e waarden en culturele en toeristische Het ontwikkelen en uitbouwen van het groenblauwe netwerk in het stedelijke netwerk. 1. het stationsplein wordt heringericht tot entree voor de stad, 2. De Koninginneweg krijgt de allure van een ruime bomenlaan met verminderd autoverkeer, verbeterde verblijfsgebieden en ruim baan voor het openbaar vervoer (HOV-D). 3. de historische Rotterdamseweg meer herkenbaar maken. Doel is een plan waarmee minimaal de oorspronkelijke singelstructuur kan worden hersteld. Met de provincie in overleg over de HOV-D planning. Planning 1 e 2 fases (Burg Jansenlaan-R damseweg & R damseweg- Beneluxplein) eerste helft Afhankelijk van woningbouw Woonkracht10 en daarmee: van het verkooptempo. 5. Midtermreview De prestaties die met de regionale ISV3 projecten geleverd kunnen worden, staan onder druk. Het merendeel van de projecten is momenteel onzeker. Dat komt deels door de markt (gebrek aan vraag) en is deels het gevolg van gemeentelijke besluitvorming en planologische procedures. De regionale werkgroep ISV3, waarin alle Drechtstedengemeenten zijn vertegenwoordigd, was het er over eens dat er extra prestaties geleverd moeten worden, om de afspraken uit de bestuursovereenkomst te compenseren met vergelijkbare prestaties die bijdragen aan de ISV3 doelstellingen. Bij de herverdeling in 2012 zijn de vijf ISV3 projecten waar wel ISV3 subsidie aan was toegekend wederom beoordeeld op basis van hun bijdrage aan zowel ISV3 als regionale doelstellingen binnen de ISV3 periode ( ). De werkgroep heeft er voor gekozen om projecten waar de ruimtelijke procedures op orde zijn, maar voortgang vooral van de markt afhangt, niet te korten. De redenatie daarbij is, dat vertraging door de markt onder de huidige economische omstandigheden goed te verklaren is. Het ligt niet voor de hand om deze projecten die nu al onder druk staan vanwege de crisis, verder te benadelen door subsidies in te trekken. Dit geldt voor de projecten Koninginneweg, Voorzieningencluster Heerjansdam (beide Zwijndrecht) en Centrum Busstrook (Papendrecht). Voor projecten waarvan de plannen nog niet uitvoeringsgereed en de ruimtelijke procedures nog niet op orde zijn, alsmede projecten waarvan de prestatie geheel buiten de ISV3 periode valt, stelt de werkgroep ISV3 voor om de subsidiereservering wel in te trekken (Centrumgebied Hendrik-Ido-Ambacht) of te korten (Burgemeester Winklerplein Sliedrecht). In het verdeelbesluit van het Drechtstedenbestuur in 2010 was de verdeling van de ISV3 middelen gebaseerd op de mate waarin projecten bijdragen aan ISV3 doelstellingen en in de mate waarin zij de regio versterken. Daarnaast was een uitgangspunt dat de ISV bijdrage over niet te veel projecten versnipperd mocht worden, maar dat de ISV3 subsidie een wezenlijke financiële bijdrage aan het project moet leveren. Om die reden hebben niet alle projecten die aan de ISV doelstellingen bijdragen, in 2010 ISV3 subsidie ontvangen, maar is het nu wel mogelijk om ISV3

7 middelen aan andere projecten toe te wijzen om de totale regionale ISV3 prestatie te verhogen. Hiertoe zijn door de vijf ISV gemeenten verschillende projecten aangedragen. De werkgroep ISV3 stelt voor om vijf van deze projecten aan de bestuursovereenkomst toe te voegen. De eerste drie projecten leveren een bijdrage aan de versterking van het (binnenstedelijke) groen blauwe netwerk in de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht (ISV doelstelling 8). De ISV subsidie wordt bij deze projecten ingezet om een hogere kwaliteit van het groen en de openbare ruimte te realiseren. In deze projecten is de marktvraag om verschillende redenen geen belemmering voor de voortgang, waardoor realisatie van de prestaties vrij zeker is. Bij het project Burgemeester Winklerplein wordt slechts een beperkt deel van de afgesproken prestatie in de ISV3 periode gerealiseerd. Het voorstel is daarom om aan de ISV3 prestatie van Sliedrecht het herstructureringsproject Oude Uitbreiding West toe te voegen. Tot slot wordt voorgesteld om in Zwijndrecht het project Multifunctionele Accommodatie Kort Ambacht Zuid aan de ISV3 prestatie toe te voegen. De realisatie van de MFA versterkt het niveau en daarnaast zowel fysiek als sociaal de leefbaarheid in de buurten rondom het nieuwe wijkgebouw. Hieronder volgt een korte omschrijving van de projecten en de beoogde ISV3 prestatie: Alblasserdam Brede School Mesdaglaan Circa m² bebouwd Beukelmanschool, ca m² bebouwd Adullam (dagbesteding gehandicapten) en ca. 75 m² bebouwd Kiekeboe (peuterspeelzaal). Circa 28 extra parkeerplaatsen in de openbare ruimte naast ca. 16 parkeerplaatsen voor Adullam op eigen terrein. Bijdrage aan ISV prestatie 8 De insteek is om het programma te realiseren met behoud van zo veel als mogelijk de kwaliteiten van water en groen. Tevens wordt een bestaande functie van een trapveld behouden en in de planontwikkeling ingepast Planning Volgens de planning wordt in de eerste helft van 2013 gestart met de bouw en wordt medio 2014 opgeleverd. Papendrecht Pieter Zeemanlaan Aantal woningen 30 meergezinswoningen voor Stichting Philadelphia Zorg 800m² bedrijfsruimte voor Gemiva SVG Groep 1.100m² buitenruimte met schuur en kas voor Gemiva Bijdrage aan ISV prestatie 8 Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het groen-blauwe netwerk. De Pieter Zeemanlaan gaat hiervan onderdeel uitmaken. Planning December 2012 Slobbengors Bijdrage aan ISV prestatie 8 Planning 5.000m² commerciële ruimten Aanleg natuurlijk park Aanleg van een natuurlijk park dat onderdeel uit gaat maken van het groen-blauwe netwerk. Bestemmingsplan eind 2013 rond (inclusief eventueel beroep). Start aanleg januari 2014, oplevering december 2014.

8 Sliedrecht Oude Uitbreiding West Aantal woningen Bijdrage aan ISV prestatie 1 t/m 5. Planning 250, bestaande uit: - 74 EGW-sociaal - 42 EGW-markt - 73 MGW-sociaal - 21 MGW-markt - 40 beneden-bovenwoningen, koop, sociaal Medisch voor 1 e lijn zorg (oa huisartsen en diverse aanvullende diensten). Woonvoorziening voor autisten. Speel kinderen. Herstructurering, verbeteren van woonmilieus, de sociale woningvoorraad en de leefomgeving. Eerste fase woningen opgeleverd in 2012, evenals medisch, de rest volgt voor einde Zwijndrecht Multifunctionele accommodatie Kort Ambacht Zuid Bijdrage aan ISV prestatie 5 & 6. Planning Start bouw 2014 Ontmoetingsplaats voor: - brede school - kinderdagverblijf - welzijnswerk - sport/sportzaal, - cultuur en recreatie Versterken van de (fysieke) leefomgeving en (wijk/buur)functie, toevoegen van in de invloedsfeer (binnen ISV: een straal van 800 meter) van een stedenbaanstation. 6. Voorstel nieuwe middelen: De werkgroep ISV3 stelt voor om de beschikbare ISV3 subsidie voor de Drechtsteden als volgt (her) te verdelen: Gemeente Project 1 Alblasserdam Brede School Mesdaglaan Papendrecht Centrumplan, deelgebied busstrook Papendrecht P. Zeemanlaan Papendrecht Slobgors Sliedrecht Burg. Winklerplein + Oude uitbreiding West Zwijndrecht Herstructurering Koninginneweg + MFA Kort Ambacht Zuid Zwijndrecht heerjansdam regio begeleiding IKC totaal De provincie betaalt ISV3 middelen in jaarlijkse voorschotten aan de regio. In de bestuursovereenkomst is afgesproken dat uitbetaling van de middelen, door regio aan de gemeenten, pas plaatsvindt na vaststelling van de midtermreview, of zoveel eerder indien duidelijk is dat het project zeker door gaat. Voorgesteld wordt om, indien de provincie akkoord is met de herverdeling en deze door het Drechtstedenbestuur wordt vastgesteld, de van de provincie ontvangen voorschotten naar rato uit te keren voor de projecten waarvan het bestemmingsplan is vastgesteld en waar de bouw is gestart.

Rapportage Midtermreview ISV3 Drechtsteden, 2013 Stand van zaken regionale ISV3 prestatie Drechtsteden. Juni 2013, JJV

Rapportage Midtermreview ISV3 Drechtsteden, 2013 Stand van zaken regionale ISV3 prestatie Drechtsteden. Juni 2013, JJV Rapportage Midtermreview ISV3 Drechtsteden, 2013 Stand van zaken regionale ISV3 prestatie Drechtsteden. Juni 2013, JJV 1. Inleiding De vijf Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht,

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

2.2 Provinciaal beleid

2.2 Provinciaal beleid Bijlage behorend bij het raadsvoorstel en -besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Hoek Markt- Veestraat (wijzigingen tekst toelichting zijn cursief weergegeven). 2.2 Provinciaal beleid

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling/Projectmanagement Vastgoedontwikkeling

Gebiedsontwikkeling/Projectmanagement Vastgoedontwikkeling Bijlagen/nummer 2011/142 Dienst/afdeling/sector Raadsvoorstel 142/1 Herontwikkeling Wagnerplein Gebiedsontwikkeling/Projectmanagement Vastgoedontwikkeling Aan de raad, Aanleiding Doel van dit raadsvoorstel

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 Onderwerp Vragen zware staalindustrie bij de Biesbosch Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016 Raadsvoorstel Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Vergunninghouders Commissie: Samen leven 9 juni 2016 BBVnr: 1084300 Portefeuillehouder: Mevr. T. Keuzenkamp e-mailadres opsteller: b.monsma@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

ISV 3 programma gemeente Harlingen

ISV 3 programma gemeente Harlingen ISV 3 programma gemeente Harlingen Stand van zaken van 17 september 2015. In 2011 heeft de provincie Fryslân de gemeente Harlingen ISV 3 subsidie toegekend voor de herstructurering Plan Zuid. Eind 2014

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar BP14.00639 Openbaar Onderwerp Herontwikkeling Clarissenstraat 31-33 Samenvatting De Nivo-garage is eigendom van St. Jozef. De ligging mag fraai zijn, de bijkomende kosten voor ontwikkeling zijn fors. De

Nadere informatie

Onderwerp : Afsluiting financieel kader Bijgesteld Ontwikkelingskader Stationsgebied en kredieten korte termijn ontwikkeling Stationsgebied

Onderwerp : Afsluiting financieel kader Bijgesteld Ontwikkelingskader Stationsgebied en kredieten korte termijn ontwikkeling Stationsgebied Raadsvoorstel *Z033D51A932* Aan de raad Documentnummer : INT-16-30494 Afdeling : Ontwikkeling Onderwerp : Afsluiting financieel kader Bijgesteld Ontwikkelingskader en kredieten korte termijn ontwikkeling

Nadere informatie

Onderwerp verantwoording Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing periode (ISV-2)

Onderwerp verantwoording Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing periode (ISV-2) Raadsvoorstel Bevoegdheid College Protocol van toepassing Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 29 juni 2010 Registratienummer: 2010/46 Agendapunt nummer: 10 Onderwerp verantwoording Investeringsbudget

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00533567 Op voorstel B&W d.d.: 23 december 2014 Datum vergadering: 10 maart 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad: Verklaring

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2011-10566 Uitvoering snelfietsroute 13 december 2011 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders stelt u voor op grond van artikel 192 van de gemeentewet

Nadere informatie

Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl

Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 28 februari 2019 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl Korte inhoud:

Nadere informatie

College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 10 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode april 2012 Status Openbaar Datum 10 mei 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a) bestuurlijk College

Nadere informatie

MEMO. : Leden van het algemeen bestuur van de ODMH CC :

MEMO. : Leden van het algemeen bestuur van de ODMH CC : Afdeling Expertise Marlies van Bergen T 088 5450 334 mbergen@odmh.nl Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl MEMO Aan : Leden van het algemeen bestuur van de ODMH CC : Van : Marlies van Bergen

Nadere informatie

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking pagina 1 BIJLAGE 2 Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking achtergrondinformatie over het project Noordoevers en nadere toelichting op overwegingen van het Drechtstedenbestuur Het

Nadere informatie

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Presentatie Alblasserwaard Vijfheerenlanden 15 april 2015 Inhoud Missie en werkgebied Hoofdtaken Bestuurlijke aansturing Sturing en verantwoording Financiële

Nadere informatie

Onderwerp: Aankoop van kassencomplex met woonhuis van fam. Van Oijen, Tuinbouwweg 31 in Haarsteeg

Onderwerp: Aankoop van kassencomplex met woonhuis van fam. Van Oijen, Tuinbouwweg 31 in Haarsteeg Samenvatting: Inleiding: Met fam. Van Oijen is overeenstemming bereikt over de aankoop van hun kassencomplex met woonhuis aan de Tuinbouwweg 31. Afweging: De aankoop van het glastuinbouwbedrijf aan de

Nadere informatie

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Stand van zaken fysieke projecten in Zuid Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Plaats De Posten Huidige fysieke projecten in Zuid Het Rutbeek/bungalowpark, PL: René Pruysers Beekwoude, PL: René Pruysers

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

PROJECTRAPPORTAGE. Bijlage Decemberrapportage 2014. actief en betrokken. dewolden.nl. Pagina 1

PROJECTRAPPORTAGE. Bijlage Decemberrapportage 2014. actief en betrokken. dewolden.nl. Pagina 1 PROJECTRAPPORTAGE Bijlage Decemberrapportage 2014 actief en betrokken dewolden.nl Pagina 1 Projectrapportage, bijlage van de Decemberrapportage 2014 Inhoudsopgave Over de volgende projecten wordt gerapporteerd:

Nadere informatie

Wij gaan er van uit u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Wij gaan er van uit u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. H^AARjrrnerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Aan de leden van de gemeenteraad uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum Projectstatusrapportage 2e kwartaal 2013 Geachte leden, Bijgaand ontvangt

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 23 februari 2016 Vragen nr. 16 Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep De voorzitter van

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Er is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een kunstwerk

Nadere informatie

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Raadsvoorstel Inleiding: Volgens het duale stelsel zijn wij bevoegd tot het aangaan van privaatrechtelijke rechtshandelingen. Als die rechtshandelingen van ingrijpende aard zijn, vragen wij uw raad vóóraf

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

-1/5- Ons kenmerk:

-1/5- Ons kenmerk: Registrator: 2014-41748 (Reg.dat.: 31/10/2014) Afd./cluster: provinsje fryslân postbus 20120 8900 hm Ieeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 College van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Afdeling : Beleid en Ontwikkeling Portefeuillehouder : Wethouder M.M. Kuijken Onderwerp : Resultaten evaluatie centrumplan 't Hof / herinrichting fase

Nadere informatie

kwartaal 2013 (juli t/m september). Voor de volledigheid benadrukken we dat ontwikkelingen van na deze periode nog niet zijn meegenomen.

kwartaal 2013 (juli t/m september). Voor de volledigheid benadrukken we dat ontwikkelingen van na deze periode nog niet zijn meegenomen. PURMEREND Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1103003 datum 26 november 2013 Projectstatusrapportage 3e kwartaal 2013 Geachte leden van de raad, VERZONDEN 2 7.11.13 Bijgaand

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november 2015 Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit 1. in te stemmen met

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Opinienota Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Nummer 2019/401758 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling PCM Auteur Dieben, G.C. Telefoonnummer

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Rapportage Top 12 projecten. Ligt ter inzage bij het raadsvoorstel inzake de Beleidsrapportage 1 oktober 2012

Rapportage Top 12 projecten. Ligt ter inzage bij het raadsvoorstel inzake de Beleidsrapportage 1 oktober 2012 Rapportage Top 12 projecten Ligt ter inzage bij het raadsvoorstel inzake de Beleidsrapportage 1 oktober 2012 het gegeven, en binnen het Eendrachtterrein Opzetten van een goed beheer en exploitatie van

Nadere informatie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden Startnotitie 1 Doelstelling project Het project is gericht op het tot stand brengen van een actuele bestemmingsregeling (eindproduct) voor de bedrijventerreinen

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Rapport Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Datum: 10 september 2011 Rapportnummer: 2011/271 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

Memo Kenmerk thm/2009.00091 Aan Stuurgroep gasfabrieken Kopie Werkgroep B08 Van Remco de Boer, Thom Maas (Bodem+) Datum 2 april 2009 Onderwerp Herijking programma gasfabrieken Aanleiding De afspraken met

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Wat hebben we aan de Drechtsteden? Drechtraad 2 april 2013 Wat kunt u verwachten? Grootse opgaven van het rijk. Cijfers. Eigen kracht? Relatie tussen de transities

Nadere informatie

Krediet ten behoeve van realisatie plein (openbaar gebied) op locatie Grotestraat 2 (Coberco) in Markelo

Krediet ten behoeve van realisatie plein (openbaar gebied) op locatie Grotestraat 2 (Coberco) in Markelo Aan de raad, Onderwerp: Krediet ten behoeve van realisatie plein (openbaar gebied) op locatie Grotestraat 2 (Coberco) in Markelo Voorstel: - In te stemmen met de aankoop van de locatie Grotestraat 2 -

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VRIJSTAANDE WINKEL-/HORECARUIMTE AAN HET ACHTEROM 100 TE DORDRECHT CENTRUM

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VRIJSTAANDE WINKEL-/HORECARUIMTE AAN HET ACHTEROM 100 TE DORDRECHT CENTRUM VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VRIJSTAANDE WINKEL-/HORECARUIMTE AAN HET ACHTEROM 100 TE DORDRECHT CENTRUM Algemeen: Dordrecht is met ca. 119.000 inwoners niet alleen één van de grootste steden van Zuid-

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 375089 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

F. Buijserd Burgemeester

F. Buijserd Burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.11294 vergaderdatum raad 9 juli 2015 jaar/nummer (griffie)

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Grondslag Wet ruimtelijke ordening (Wro) en bestemmingsplan Buitengebied Bunnik 2011

Grondslag Wet ruimtelijke ordening (Wro) en bestemmingsplan Buitengebied Bunnik 2011 RAADSVOORSTEL NR: 19-27 Raadsvergadering Zaaknummer 28-03-2019 652877 Onderwerp: Vaststellen kader herontwikkeling perceel Auto Bildt Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen kader herontwikkeling perceel

Nadere informatie

RAPPORTAGE TASK FORCE WONINGBOUW DRECHTSTEDEN VOORJAAR

RAPPORTAGE TASK FORCE WONINGBOUW DRECHTSTEDEN VOORJAAR RAPPORTAGE TASK FORCE WONINGBOUW DRECHTSTEDEN VOORJAAR 2007 Voortgang woningbouwproductie 2005 t/m 2009 en 1 e aanzet voor een woningbouwplanning 2010-2015 1. Inleiding Uit de toetsen van voorjaar 2007

Nadere informatie

Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg

Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg G E N N E P VERGADERING GEMEENTERAAD Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E 29-11-2016 Datum : 23 augustus 2016 Zaaknummer : 218294 Onderwerp : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg

Nadere informatie

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015).

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). - Preambule - Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend

Nadere informatie

MUM HIM II MIMI III GEMEENTE HARLINGEN. Advies College van Burgemeester en Wethouders

MUM HIM II MIMI III GEMEENTE HARLINGEN. Advies College van Burgemeester en Wethouders GEMEENTE HARLINGEN Advies College van Burgemeester en Wethouders MUM HIM II MIMI III Registratienummer: bwl5.00211 ŗ'"~ j- Portefeuillehouder: M. Ie Roy ' Beslissing conform: Datum: ' Ľ L - í " Routing:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Herziening Coppensdijk 10 Vinkel Reg.nr. : 5459860 B&W verg. : 20 januari 2016 Commissie : ROB Cie_verg. : 16 februari 2016 Raadsverg.

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Utrecht Vernieuwt - Krachtwijken Verbetering van de woon- en leefsituatie van een aantal buurten in Utrecht, de Krachtwijken in het bijzonder: Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep, Zuilen-Oost

Nadere informatie

Collegevoorstel 61/2003. Registratienummer 3.10714. Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833. Programma Grondbeleid. Portefeuillehouder Depla

Collegevoorstel 61/2003. Registratienummer 3.10714. Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833. Programma Grondbeleid. Portefeuillehouder Depla 61/2003 Registratienummer 3.10714 Opgesteld door, telefoonnummer J.H. Berends, 2833 Programma Grondbeleid Portefeuillehouder Depla Onderwerp van het voorstel ROC-Waalboog-Heyendaal Voorstel om te besluiten

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.18.1594 *B.18.1594* Landgraaf, 11 september 2018 ONDERWERP: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor een zonnepark in Abdissenbosch

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

B&W-voorstel. 1) Status

B&W-voorstel. 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke motivering voor transformatie voormalig kantoor Brabants Dagblad aan het Emmaplein naar 56 woonstudio s en 550 m2 kantoorruimte. 1) Status Het voorstel heeft betrekking

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER Algemene toelichting Stichting Brentano Amstelveen (SBA) is gespecialiseerd in wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen in Amstelveen. SBA is al 40 jaar actief

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: Verzoek bewoners Zandweg Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 2016/25 Beleidsveld: Beleid en regie Datum: 31 mei 2016 Portefeuillehouder: F.J.W. Saelman Procedure: Inhoudelijke Contactpersoon:

Nadere informatie

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde Logo Groen IJsselmonde Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde 1 juni 2016 www. Groenijsselmonde.nl Bestuursovereenkomst voor de samenwerking van de Landschapstafel IJsselmonde De publiekrechtelijke

Nadere informatie

Nr.: Registratienr: Onderwerp: Investeringsbudget Stedelijke vernieuwing (ISV)-3

Nr.: Registratienr: Onderwerp: Investeringsbudget Stedelijke vernieuwing (ISV)-3 Purmerend, 21 april 2010 Aan de gemeenteraad, Inleiding en probleemstelling: Voor u ligt het Meerjaren Ontwikkeling Programma (MOP) voor de aanvraag van de ISV-3 gelden. Het ISV is een Rijksbijdrage gericht

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014.

Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014. Beantwoording raadsvraag van Ad van de Sande (VVD), ingediend op 7 november 2014. Onderwerp: Juridische/financiële consequenties voor de gemeente Oirschot van het mogelijk (niet) doorgaan, dan wel het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer:

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer: Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 18 juni 2013 Zaaknummer: 1026789 Onderwerp: Afwikkeling Noordoevers-Transformatiezone Beslispunten 1 in te stemmen met het niet actief ontwikkelen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen

Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen 1310524 Afdeling: Onderwerp Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen Samenvatting In maart 2013 is met Bouwfonds een koopovereenkomst gesloten voor de realisering

Nadere informatie

Bestemmingsplan Glastuinbouw

Bestemmingsplan Glastuinbouw Factsheets knelpunten gemeente Nieuwkoop Luchtfoto / overzicht Geldend bestemmingsplan Knelpunten 1. Nieuwveens Jaagpad 13 Nieuwveen Kadastraal NVNOO, sectie C, nummers 01878 en 01879 Nieuwveens Jaagpad

Nadere informatie

Samenvatting informatie inloopavond Stadswerven Zuid 25 juni 2012

Samenvatting informatie inloopavond Stadswerven Zuid 25 juni 2012 Postadres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Projectmanagement Spuiboulevard 300 DORDRECHT www.dordrecht.nl Contactpersoon R. Domenie T 078-7704293 E rhcm.domenie@dordrecht.nl Datum 25 juni 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0675 B.18.0675 Landgraaf, 15 mei 2018 ONDERWERP: Aankoop 7 panden Europaweg Noord 132 t/m 144 Raadsvoorstelnummer: 45 PROGRAMMA

Nadere informatie

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 17-04-2012

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 17-04-2012 zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel ECONOMIE, CULTUUR EN ARBEID Reg.nr. B&W d.d. 17-04-2012 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d.

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma 2016-2020 gemeente Harlingen In 2013 heeft de gemeenteraad de woonvisie voor de gemeente Harlingen voor de periode 2013 2020 vastgesteld. In de woonvisie

Nadere informatie

: 4: Ruimtelijke Ontwikkeling in en de Kern, plus verkeer en vervoer : 263 / Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 3 (ISV 3)

: 4: Ruimtelijke Ontwikkeling in en de Kern, plus verkeer en vervoer : 263 / Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 3 (ISV 3) B&W-nota zaaknummer blad programma werkdoel onderwerp Sta :67284 : 1 /6 datum nota : 11-12-2017 : 4: Ruimtelijke Ontwikkeling in en de Kern, plus verkeer en vervoer : 263 / Investeringsbudget Stedelijke

Nadere informatie

Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden

Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden Auteur J.P. Groffen-Hopmans Intern Bedrijf Gemeente Papendrecht Onderwerp Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland; Besluiten: Artikel I

Provinciale Staten van Noord-Holland; Besluiten: Artikel I Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 23 september 2013, tot vaststelling van de Wijziging Verordening stedelijke vernieuwing Noord-Holland 2011 ten aanzien van leningen Provinciale Staten

Nadere informatie

VASTE AGENDAPUNTEN Omschrijving Beslissing Griffie Eig/afd. 1. Opening. Besluit: Akkoord

VASTE AGENDAPUNTEN Omschrijving Beslissing Griffie Eig/afd. 1. Opening. Besluit: Akkoord 18ini02871 OPENBAAR Besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders Aanwezig : De heren Van Dijk, Kuster en Van de Wardt en dames Kock en Ankersmit Secretaris : De heer Hoeffnagel Afwezig : Mevrouw

Nadere informatie

memo Toetsing ontwikkeling Land van Matena aan ladder voor duurzame verstedelijking

memo Toetsing ontwikkeling Land van Matena aan ladder voor duurzame verstedelijking memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010-2018555 Fax: 010-4121039 E-mail: info@rho.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: Gemeente Papendrecht Mevr. M.A.G. van t Verlaat Toetsing ontwikkeling Land van Matena

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :17-02-09 Onderwerp Rapportage quick scan parkeergarage Status besluitvormend Voorstel 1. Varianten 1, 1A, 3 en 3A uit de rapportage positief te beoordelen; 2. Voorkeur uit te spreken voor

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49 september 2011 1. Inleiding Hierbij hebben wij het genoegen u de Voortgangsrapportage WOM van november 2018 aan te bieden. In deze rapportage informeren wij alle voor de WOM belangrijke stakeholders over

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D Toelichting D66 De ROM-D heeft geldzorgen en verkeert door diverse

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 20 september 2011 Onderwerp: Financiële bijdrage aan Yulius in combinatie met een subsidie aan Crescendo. Voorgesteld

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Aan de raad. Hoogmadeseweg 60A Besluit categorie vvgb 09-2014 Beslispunten *Z001D11AA5 5* 1.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen 1 1. Huenderstraat 2 (locatie voormalig kantoor Betula) Centrum 2011, bestemming Maatschappelijk Het perceel is in

Nadere informatie

Datum : 22 mei 2007 Nummer PS : PS2007RGW03 Dienst/sector : RWS Commissie : RGW

Datum : 22 mei 2007 Nummer PS : PS2007RGW03 Dienst/sector : RWS Commissie : RGW S T A T E N V O O R S T E L Datum : 22 mei 2007 Nummer PS : PS2007RGW03 Dienst/sector : RWS Commissie : RGW Registratienummer : 2007REG001239i Portefeuillehouder: Hr. R.W. Krol Titel : Aanvullend budget

Nadere informatie

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE Complexen in exploitatie Het betreft exploitaties waarvoor een op uitvoering gebaseerde exploitatieopzet is vastgesteld. In deze complexen is per 31 december 2013 totaal een bedrag geïnvesteerd van ca.

Nadere informatie