Aanvulling Masterscriptie: Kleurdenken bij Blauw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvulling Masterscriptie: Kleurdenken bij Blauw"

Transcriptie

1 Aanvulling Masterscriptie: Kleurdenken bij Blauw 1. Inleiding Organisaties kunnen meerdere strategieën volgen om veranderingen te realiseren. Zo n veranderstrategie is een doelgerichte en doelbewuste overweging om met een optimaal effect een wenselijk geachte verandering met gebruikmaking van een samenstel van methoden in een organisatie in te voeren en daarbij zo min mogelijk weerstand op te roepen (Cozijnsen en Vrakking, 1995: 159). In het onderzoek, Kleurdenken bij Blauw (Engelhart, 2008), zijn drie verschillende overzichten van veranderstrategieën met elkaar vergeleken. Het gaat om de vijf kleuren van veranderen van De Caluwé & Vermaak, acht veranderstrategieën van Van Amelsvoort & Metsemakers en tot slot vijf veranderstrategieën van Boonstra e.a.. Een vergelijking van deze overzichten heeft geleid tot zes kleuren van veranderen. De verschillende strategieën zijn hierbij gekoppeld aan twee organisatiestructuren, namelijk de klassieke structuur en de netwerkstructuur. Deze koppeling maakte het mogelijk om aan de hand van een bepaling van de organisatiestructuur de meest geschikte veranderstrategie voor Gelderland-Zuid te selecteren. Aan de hand van verscheidene interviews bleek dat op het moment van dataverzameling de organisatie niet gebruik maakte van een expliciete veranderstrategie. Er werd bij (interne) verandering wel gebruik gemaakt van een aantal methoden en er werd rekening gehouden met weerstand, maar deze methoden werden niet doelbewust en doelgericht van tevoren bedacht. Daarom mocht er niet gesproken worden van een veranderstrategie. Nog tijdens het schrijven van de scriptie heeft de organisatie echter grote stappen gezet in de richting van een expliciete veranderstrategie. In het onderstaande gedeelte zal daarom gekeken worden in hoeverre de huidige, door Gelderland-Zuid aangedragen veranderstrategie overeenkomt met de binnen het scriptieonderzoek aanbevolen veranderstrategieën. Hiertoe wordt eerst de door de organisatie zelf ontwikkelde veranderstrategie beschreven. Vervolgens vindt een korte herhaling plaats van de zes kleuren van verandering, zoals onderscheiden binnen de scriptie. Tevens wordt aangegeven welke hiervan voor Gelderland-Zuid van belang zijn. Tot slot worden de huidige en aanbevolen veranderstrategieën met elkaar vergeleken.

2 2. De huidige veranderstrategie 2.1 Boonstra over veranderen Boonstra noemt vijf soorten veranderstrategieën (zie ook Engelhart, 2008), die onderverdeeld kunnen worden in twee archetypische veranderbenaderingen, namelijk de ontwerpbenadering en de ontwikkelingsbenadering (Boonstra, 2000). In de ontwerpaanpak van verandering initieert, stuurt en controleert het topmanagement de veranderingen. Deskundigen vervullen een belangrijke rol in de probleemanalyse, de sturing en de uitvoering van de veranderingen. De aanpak is oplossingsgericht en de besluitvorming is veelal strak gestructureerd en geformaliseerd met grote invloed van topmanagement. De veranderingsmethode is gebaseerd op formele modellen om de complexiteit van de organisatie te reduceren ( ). Daartegenover wordt de ontwikkelbenadering geplaatst. In de ontwikkelbenadering worden organisaties niet als een bron van tekortkomingen gezien, maar als resultaat van kennis, inzicht en ervaring waarvan tijdens het veranderingsproces zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt. Het veranderingsvermogen van de organisatie wordt vergroot doordat organisatieleden worden betrokken bij de probleemanalyse en zij gaandeweg leren veranderingen zelfstandig vorm te geven. In onderstaande tabel staan de eigenschappen van de ontwikkelbenadering versus de ontwerpbenadering ten opzichte van elkaar weergegeven. Bron: ( ) Boonstra geeft aan dat de ontwikkelbenadering vaak impliciet nog een grote mate van gepland veranderen bevat. Het gaat namelijk om een duidelijk omschreven verandering, met een bepaalde gewenste situatie die als afzonderlijk traject wordt georganiseerd. De dagelijkse aanpassing en ontwikkeling van een organisatie gebeurt echter ongepland, op basis van interacties tussen mensen en door onvoorspelbare gebeurtenissen uit de omgeving. Dit complexe, dynamische, dagelijkse veranderproces benoemt Boonstra als lerend vernieuwen en staat ook wel bekend als derde-orde leren. Bij ontwerpen en ontwikkelen is sprake van geplande veranderingen, bij lerend vernieuwen gaat het om ongeplande veranderingen.

3 2.2 Veranderen bij Gelderland-Zuid In het rapport Organisatieontwikkelingstraject politie Gelderland-Zuid (2008) wordt aangegeven dat ruim zeventig procent van de veranderingen in Nederlandse organisaties vroegtijdig vastloopt of niet het beoogde resultaat realiseert. De oorzaak wordt gevonden in de planmatige aanpak van veranderingsprocessen, vanwege de dynamiek van de omgeving en de ambiguïteit van de vraagstukken(boonstra, 2000). De politieorganisatie maakt deel uit van een dergelijke dynamische omgeving, waar het gaat om vormgeven aan processen in een duurzame en daadwerkelijke verandering (Boonstra et al. 1996). Derhalve ligt momenteel bij Gelderland-Zuid voor wat betreft de veranderstrategie de nadruk op een ontwikkelbenadering. Het korps Gelderland-Zuid wil met deze benadering het lerend vermogen binnen de organisatie vergroten. Er wordt getracht het zogenoemde 'derde orde leren' te stimuleren. Hierbij gaat het om 'reflection on reflection in action': reflecties op eigen denken, handelen en leren, en op de assumpties die hieraan ten grondslag liggen, zoals de wijze waarop je gebeurtenissen observeert en interpreteert, de wijze waarop je problemen definieert, waarop je analyseert en conceptualiseert, waarop je acteert en interacteert. De bedoeling is dat hierbij cyclische interactie- en feedbackprocessen ontstaan waarin mensen kunnen leren en hun assumpties en handelingsrepertoires kunnen vernieuwen. Het verandertraject tracht bij de medewerkers een 'mindset'-verandering te stimuleren, waarbij men betekenis geeft aan het eigen handelen. Anders gezegd: medewerkers worden gestimuleerd na te denken over en te reflecteren op diverse aspecten van hun eigen handelen en waar nodig zelf met verbeteringen te komen. Medewerkers weten immers zèlf het beste welke aspecten van hun werk als goed zijn te typeren en welke aspecten verbeterd kunnen worden. Het verandertraject probeert hier bij aan te sluiten.

4 3. Veranderstrategieën binnen de scriptie Ter herhaling volgt hieronder het overzicht van de zes kleuren van veranderen (voor meer informatie verwijs ik de geïnteresseerde lezer graag door naar de scriptie zelf): Uit het onderzoek is gebleken dat de kenmerken van de interne structuur van GLZ grotendeels overeen komen met de kenmerken van de klassieke structuur. De organisatie bestaat uit meerdere hiërarchische niveaus, zowel horizontale als verticale specialisatie komt duidelijk terug, er bestaan meerdere protocollen om routinematig werken mogelijk te maken, het dienstverband van werknemers omvat een levenslange aanstelling binnen het korps, de selectie, training en ontwikkeling van medewerkers vindt plaats op wetenschappelijke wijze, medewerkers hebben ruimte voor eigen initiatief en medewerkers worden op meerdere manieren beloond. Toch wordt de interne structuur niet als zuiver klassiek beschouwd omdat medewerkers nog enige ruimte hebben om een eigen invulling aan zaken te geven. Daarnaast bestaan er nog niet voor alle gevallen protocollen en worden bestaande protocollen niet altijd even goed nageleefd. Vanwege deze nuances is niet alleen het blauwdrukdenken een geschikte veranderstrategie voor GLZ, maar ook het paarsdrukdenken en het rooddrukdenken.

5 4. Een vergelijking Wanneer we de huidige veranderstrategie van het korps vergelijken met de aanbevolen veranderstrategieën, dan blijkt deze hoofdzakelijk overeenkomsten te hebben met het paarsdrukdenken. De organisatie hanteert een bepaalde visie, maar laat aan de andere kant veel ruimte open om aan de hand van interactie met mensen uit de praktijk stap voor stap het onderhanden probleem en de karakteristieken van de mogelijke oplossing te verhelderen. Medewerkers worden gestimuleerd na te denken over en te reflecteren op diverse aspecten van hun eigen handelen en waar nodig zelf met verbeteringen te komen. Daarnaast worden de plannen getest in proeftuinen. De proeftuin is een experimentele methodiek waarmee op gecontroleerde wijze de uitkomsten van de visieprojecten in de praktijk worden uitgetest. Doel van een proeftuin is de geaccordeerde voorstellen van de projectgroepen uit te proberen in een 'doe-alsof-situatie', om aldus ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze, deze indien nodig aan te scherpen en een realistisch beeld te krijgen van de effecten voor mensen, systemen en processen. De ontwikkelaanpak (en dus ook het paarsdrukdenken) blijkt meer geschikt bij complexe problemen waar de oplossing niet direct voor de hand ligt. De ontwikkelaanpak heeft de voorkeur, als verbeteringen en vernieuwingen geleidelijk en stapsgewijs kunnen worden doorgevoerd en er waarde wordt gehecht aan het vergroten van het veranderingsvermogen van de organisatie ( ). Opgemerkt dient wel te worden dat de uiteindelijke uitkomst van het veranderproces, namelijk de creatie van derde-orde leren, overeenkomt met het zogenoemde witdrukdenken. Dit is een veranderstrategie gericht op ongeplande verandering, waardoor concrete aansturing onmogelijk wordt. Hier dient het korps rekening mee te houden. Naast het paarsdrukdenken zijn binnen de scriptie nog twee andere veranderstrategieën aangedragen die, gezien de structuur van de organisatie, van belang zijn voor Gelderland- Zuid. De eerste is het blauwdrukdenken, welke een grote gelijkenis vertoont met de ontwerpbenadering van Boonstra. De ontwerpbenadering (en dus ook het blauwdrukdenken) is het meest geschikt als het probleem bekend en weinig complex is en de oplossing voor de hand ligt. De benadering is noodzakelijk als de organisatie in een crisissituatie verkeert en snelle actie geboden is. Ook wanneer consensus over de aard van de beoogde verandering geen redelijk niveau bereikt of een forse inkrimping van het personeel nodig is, lijkt de ontwerpbenadering meer geschikt dan de ontwikkelbenadering. Ten tweede is het rooddrukdenken een geschikte strategie voor Gelderland-Zuid, hoewel deze momenteel nog te weinig gebruikt wordt binnen het korps. Vooral bij het veranderen van de zachte aspecten van de organisatie, zoals managementstijl, personeelssamenstelling en competenties, kan het rooddrukdenken een positieve bijdrage leveren aan het veranderproces. Het uitgangspunt is dat mensen zullen veranderen als je ze op de juiste manier prikkelt, bijvoorbeeld door straf- of lokmiddelen. Het rooddrukdenken kan hier als ondersteunend instrument voor het paarsdrukdenken gebruikt worden om de verandering soepeler te laten verlopen. Volgens het rooddrukdenken gaat veranderen namelijk om de combinatie van te bereiken veranderingen en de mensen die het moeten doen. Als de mensen het nut van de verandering niet inzien, zal deze niet slagen. Algemeen gesproken kan voor klassieke organisaties (bureaucratieën) het situatie-afhankelijk gebruiken van de twee benaderingen, waarbij gaandeweg meer en meer een ontwikkelaanpak wordt gevolgd, een oplossing bieden voor het doorgaans beperkte veranderingsvermogen van

6 deze organisaties ( ). Tot slot is het nog van belang op te merken dat het niet voldoende is om een veranderstrategie expliciet te maken; de strategie dient tevens gecommuniceerd te worden met de rest van de organisatie zodat voor iedereen duidelijk is wat er precies gaat gebeuren. Van belang hierbij is dat de manier van communiceren past bij de medewerkers. Uit de interviews binnen de scriptie is namelijk gebleken dat uitvoerende medewerkers doorgaans weinig aandacht besteden aan de berichten op intraweb. In dergelijke gevallen zou het handiger zijn om de communicatie te laten verlopen via de verscheidene teamoverleggen. Een belangrijke rol kan hierbij weggelegd zijn voor de teamchefs. Door medewerkers vroeg in het proces bij de verandering te betrekken kweek je gelijk draagvlak voor de verandering. Tevens ben je dan vroegtijdig in staat eventuele weerstand op te sporen. Het is voor de voortgang van een veranderingsproces van groot belang dat weerstand, in welke vorm dan ook, tijdig wordt onderkend en adequaat wordt beantwoord. Als dit niet gebeurt, zal er vroeg of laat sprake zijn van ernstige vertragingen en blokkades, waardoor het een en ander behoorlijk mis kan gaan (Doppler & Lauterburg, 1995). Om hiermee om te gaan is het van belang dat er in alle rust met de betrokkenen wordt gesproken, zij het met ieder persoonlijk of in kleine groepjes. Alleen een rustig gesprek waarbij noch tijd, noch resultaat van belang is, en alleen de oprechte belangstelling voor de situatie van de betrokkenen en voor hun persoonlijke meningen kunnen de sfeer van vertrouwen scheppen die nodig is om ook uiting te kunnen geven aan minder prettige gedachten en gevoelens. Het gaat er om de juiste vragen te stellen en goed te luisteren: Wat is er voor de betrokkenen zeer belangrijk? Wat zijn hun interesses, behoeften en wensen? Wat zou er kunnen gebeuren als men op de beoogde manier te werk zou gaan? Wat moet er als het even kan vanuit het standpunt van de betrokkenen worden verhinderd? Welke alternatieven zien de betrokkenen zelf? Hoe moet er volgens hen te werk worden gegaan om het probleem tot ieders tevredenheid op te lossen? Doppler en Lauterburg geven aan dat men door zulke vragen te stellen stapje voor stapje doordringt tot de gecodeerde boodschap en zo tot de kern van het probleem. Als vervolgens eenmaal duidelijk is waar de hoofdoorzaken van de weerstand liggen kan er worden gepraat over werkwijzen die rekening houden met de belangen van de betrokkenen en die niet in strijd zijn met de doelen van het project (Doppler & Lauterburg, 1995). Ook wanneer de verandering eenmaal in gang gezet is, blijft een goede communicatie van wezenlijk belang. Hoewel dit eigenlijk geldt voor alle veranderstrategieën neemt communicatie vooral bij het paarsdrukdenken een cruciale positie in. Het gaat hierbij niet alleen om een goede communicatie van de top van de organisatie naar beneden, maar juist ook om bottom-up communicatie. Uit het scriptieonderzoek bleek dat meerdere initiatieven blijven hangen op het teamniveau omdat de verbinding tussen de basis en de top van de organisatie niet altijd soepel verloopt. Ook sluiten bepaalde veranderingen niet altijd even goed aan bij de praktijksituatie van de uitvoerende agenten. Om nu optimaal gebruik te maken van deze kennis en initiatieven op de werkvloer is het van groot belang dat er aandacht wordt besteed aan een goede communicatie tussen de basis en de top. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de teamchefs en de zogenoemde proceseigenaren. Het is aan de teamchefs om initiatieven en opmerkingen die mogelijkerwijs organisatiebreed van belang zijn door te spelen aan de proceseigenaren. Deze proceseigenaren dienen op hun beurt kansrijke

7 initiatieven en opmerkingen door te communiceren naar de korpsleiding. Dit leidt ertoe dat de top van de organisatie beter op de hoogte is van wat er precies speelt in de basis en kunnen goede initiatieven gelijk organisatiebreed benut worden.

Een onderzoek naar de interne en externe veranderstrategie van politieregio Gelderland-Zuid

Een onderzoek naar de interne en externe veranderstrategie van politieregio Gelderland-Zuid Een onderzoek naar de interne en externe veranderstrategie van politieregio Gelderland-Zuid Ruud Engelhart Juli 2008 Kleurdenken bij blauw Een onderzoek naar de interne en externe veranderstrategie van

Nadere informatie

7s Model van McKinsey

7s Model van McKinsey 7s Model van McKinsey Het 7S model is ontworpen door McKinsey-medewerkers Richard Pascale en Antohny Athos om aan de hand van zeven vaste factoren de prestaties van een onderneming te kunnen analyseren.

Nadere informatie

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen.

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Praktijkplein Titel: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Toepassing: Beknopte samenvatting van twee implementatiemethodieken en hun toepassing bij het implementeren van een operational

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Het succesvol doorvoeren van organisatieverandering vraagt nogal wat. De uitdaging is om de beoogde verandering werkbaar te maken en te borgen

Nadere informatie

Visie. 1

Visie.  1 De visie vertaald in de 8 i s van verandering De ideeënwerkplaats heeft haar visie vertaald in de 8 i s van verandering en is ontwikkeld om leerprocessen te stimuleren en te faciliteren. Het cyclische

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

basisstrategieën van implementeren (1) bron: Pendlebury

basisstrategieën van implementeren (1) bron: Pendlebury basisstrategieën van implementeren (1) bron: Pendlebury verandering heeft tijd verandering moet snel verandering is opgelegd verandering met consensus zorgen voor actieve participatie betrokkenheid handhaven

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

Commons Naamsvermelding NietCommercieel GeenAfgeleideWerken 2.5 Netherlands License. Bekijk de licentie. (voornaam of voorletters) Peter

Commons Naamsvermelding NietCommercieel GeenAfgeleideWerken 2.5 Netherlands License. Bekijk de licentie. (voornaam of voorletters) Peter Soort document: Artikel SenS ID: 06 00 005 Hoofdcategorie Organisatie Format: pdf Rubriek(en) Procesmanagement Trefwo(o)rd(en) Draagvlak, verandering, sturing Niveau Advance Titel: Waarom het aansturen

Nadere informatie

Conclusies veranderen van organisatiecultuur

Conclusies veranderen van organisatiecultuur Hoofdstuk 11 Conclusies veranderen van organisatiecultuur In dit deel heb ik de basisprincipes en ingrediënten beschreven van de voor cultuurveranderingen in organisaties. 114 Leiders in cultuurverandering

Nadere informatie

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit Aad Zoeteman, Sigrid Fiering en Linda van der Lans Eenheid Audit en Advies (tel. 070 441 75 78) Provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Leiding geven aan overtuigingen

Leiding geven aan overtuigingen Leiding geven aan overtuigingen Volwassenen hechten meer waarde aan wat ze ervaren dan aan wat ze verteld wordt Marleen Wilschut Implementatie adviseur Nederlands Jeugdinstituut Implementatie Implementatie

Nadere informatie

The role of interpersonal conflict between top and middle managers in top-down and bottom-up initiatives. Rein Denekamp

The role of interpersonal conflict between top and middle managers in top-down and bottom-up initiatives. Rein Denekamp Samenvatting Inleiding In de huidige dynamische en complexe omgeving waarin veel organisaties opereren, wordt corporate entrepreneurship vaak gezien als een noodzaak. Het goed doorgronden van het ondernemend

Nadere informatie

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Augustus 2011 Waar werknemers onderdeel zijn van een organisatie, wordt beoordeeld.

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE VISIE SNO

PEDAGOGISCHE VISIE SNO PEDAGOGISCHE VISIE SNO J. RIEZEBOSCH, S.J. VERSTEEG INHOUD Inleiding... 3 Veiligheid... 4 Ruimte... 4 Pesten... 4 Continuïteit begeleiding... 4 Persoonlijke competentie... 5 Positief coachen... 5 (Kinder)Participatie...

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Klachten- en feedbackmanagement Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Klachten- en feedbackmanagement Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Klachten- en feedbackmanagement Normenkader 06-07 Opbouw module De module bestaat uit de volgende onderdelen: I. Beleid en cultuur II. Mensen en middelen III. Lerende organisatie

Nadere informatie

Veranderen door stil te staan

Veranderen door stil te staan Ik ben even uit de dagelijkse werkzaamheden en vraag me af hoe het nu daadwerkelijk gaat, ik vind het leuk om hier bij stil te staan -Medewerker- Veranderen door stil te staan Als we eenmaal weten wat

Nadere informatie

Profiel Voorbeeldrapport

Profiel Voorbeeldrapport Profiel Talent Scanner Inhoudsopgave 1. Algemene beschrijving... 3 1.1. Doel... 3 1.2. Sfeer van Invloed model... 4 1.3. Beschrijving van de interactiestijlen... 5 1.3.1 Interactiestijlen die sturen op

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

HR - beleid in 3D: Waar staan we als school/sg/organisatie?

HR - beleid in 3D: Waar staan we als school/sg/organisatie? HR - beleid in 3D: Waar staan we als school/sg/organisatie? Verticale integratie Horizontale integratie Diepte integratie - Horizontale integratie : Hoe stemmen wij alle elementen van onze horizontale

Nadere informatie

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden HANDOUT SCENARIO-ONTWIKKELING Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden SCENARIO-ONTWIKKELING I n h o u d Scenario-ontwikkeling 1 1 Wat zijn scenario s? 1 2 Waarom

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. pagina 1

INHOUDSOPGAVE. pagina 1 INHOUDSOPGAVE Achtergrond en inhoud Kottermodel Inleiding Inzet en toepassing Leeswijzer Score en kleuraanduiding Interpretatie van de score Gemiddelde Terugkoppeling Interventies Vertrouwelijkheid ChangeKitchen

Nadere informatie

Marijke Sybesma. Zaal 4 11:30 uur. Let s change! mail:

Marijke Sybesma. Zaal 4 11:30 uur. Let s change! mail: Marijke Sybesma Let s change! mail: M.M.Sybesma@hhs.nl Zaal 4 11:30 uur Verandering Virus.. Onder druk van.. Veranderende dynamiek van de omgeving Digitale en technologische ontwikkelingen en impact daarvan

Nadere informatie

Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit)

Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit) Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit) We delen de competenties in drie groepen in, zij het dat we de volgorde enigszins hebben gewijzigd, conform het model dat

Nadere informatie

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) Keuzedeel mbo Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0211 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer handel Op: 10-11-2015

Nadere informatie

Competenties directeur Primair Onderwijs ONDERWIJS. Schoolmanagement

Competenties directeur Primair Onderwijs ONDERWIJS. Schoolmanagement Competenties directeur Primair Onderwijs ONDERWIJS Schoolmanagement Ontwikkelt een gezamenlijke visie op onderwijs en opvoeding en houdt deze levend. Schept optimale randvoorwaarden voor goed onderwijs.

Nadere informatie

De kernvragen bij een organisatiediagnose

De kernvragen bij een organisatiediagnose De kernvragen bij een organisatiediagnose 1. Is duidelijk waarom de organisatie bestaat (de missie)? 2. Zijn de doelen gecommuniceerd en toetsbaar? 3. Maakt de strategie duidelijk hoe doelen gehaald gaan

Nadere informatie

Veranderen...het vinden van de juiste balans

Veranderen...het vinden van de juiste balans Veranderen...het vinden van de juiste balans Waarom veranderen? Bedrijven zullen zich altijd aan moeten passen aan veranderingen in de markt, in de wet- en regelgeving maar ook aan veranderingen bij het

Nadere informatie

De fasen die in een succesvol en duurzaam veranderingsproces belangrijk zijn.

De fasen die in een succesvol en duurzaam veranderingsproces belangrijk zijn. One Minute Pitch De CRI is een diagnose instrument dat de kwaliteit van een veranderproces in kaart brengt. Door verschillende medewerkersgroepen uit een organisatie te vragen naar hun persoonlijke mening

Nadere informatie

Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek

Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek Proces Typologie & Belangen & Samenspel Middelen Verandering Competenties formele rollen Typologie & Belangen & Proces Samenspel Middelen Verwarring Competenties

Nadere informatie

Persoonlijke stijl van veranderen

Persoonlijke stijl van veranderen Persoonlijke stijl van veranderen In het kleurenprofiel kun je zien hoe je scoort op de vijf veranderkleuren. Je kunt je score vergelijken ten opzichte van de gemiddelde score in Nederland, gebaseerd op

Nadere informatie

Dashboard module Klachtenmanagement 2012

Dashboard module Klachtenmanagement 2012 Dashboard module Klachtenmanagement 0 Onderstaande beschrijving omvat een toelichting en de kenmerken die tot een hoge score leiden in de module Klachtenmanagement van het Klantbelang Dashboard. Dit is

Nadere informatie

Normenkader Thema-onderzoek Klacht- en feedbackmanagement

Normenkader Thema-onderzoek Klacht- en feedbackmanagement Normenkader Thema-onderzoek Klacht- en feedbackmanagement Stichting toetsing verzekeraars Inleiding Het thema-onderzoek Klacht- en feedbackmanagement bestaat uit de volgende vier onderdelen. Ieder onderdeel

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

De kleurentest voor Veranderaars

De kleurentest voor Veranderaars De kleurentest voor Veranderaars Introductie Deze Kleurentest Denken en Doen ( uit: Leren Veranderen, de Caluwe en Vermaak) heeft als doel uw inzicht te versterken in de wijze waarop u denkt en handelt

Nadere informatie

Leiderschap in verandering

Leiderschap in verandering Leiderschap in verandering Collegereeks verandermanagement Focus Conferences, 9 februari 2010 Prof. dr. Jaap Boonstra Sioo/UvA Inhoud Management van verandering - Kijken naar organiseren en veranderen

Nadere informatie

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon* adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon*  adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek Screening van de individuele dienstverlener in de pijler advies / advies Internationaal ondernemen / strategisch advies in het kader van de maatregel kmo-portefeuille Sjabloon van het onderzoeksverslag

Nadere informatie

De Tango methode. Eelke Wielinga

De Tango methode. Eelke Wielinga De Tango methode Eelke Wielinga De Tango methode: waar is hij voor bedoeld? Wat doet de methode? Creëren van werkbare relaties waaruit nieuwe oplossingen kunnen voorkomen Wanneer toepassen? Complexe processen

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College Profiel & Selectieprocedure Directeur-bestuurder Stellingwerf College juni 2016 Onze school Het Stellingwerf College, een openbare school voor vmbo, mavo, havo, vwo en verrijkt en versneld vwo in Oosterwolde

Nadere informatie

Leerling 2020 wordt uitgevoerd door Schoolinfo in opdracht van de VO-raad.

Leerling 2020 wordt uitgevoerd door Schoolinfo in opdracht van de VO-raad. Leerling 2020 wordt uitgevoerd door Schoolinfo in opdracht van de VO-raad. 2018 Schoolinfo All rights reserved. De traditionele school Formeel De verdeling van de rollen en taken in de school zijn zeer

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANO BOND Aangesloten bij: NOC*NSF / European Canoe Association / International Canoë Fédération Commissie Opleidingen

NEDERLANDSE KANO BOND Aangesloten bij: NOC*NSF / European Canoe Association / International Canoë Fédération Commissie Opleidingen Profiel Trajectbegeleider / Leercoach Kwalificatieprofiel trajectbegeleider Algemene informatie Onder regie van datum: december 2005 versie: 3 NOC*NSF Ontwikkeld door KNVB, KNZB, KNGU en NeVoBo in samenwerking

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

De VeranderVersneller. De C3-aanpak om u op weg te helpen en om tot resultaat te komen bij organisatieverandering

De VeranderVersneller. De C3-aanpak om u op weg te helpen en om tot resultaat te komen bij organisatieverandering De VeranderVersneller De C3-aanpak om u op weg te helpen en om tot resultaat te komen bij organisatieverandering Visie van C3 op veranderen en veranderaanpakken Er is geen één beste manier van veranderen.

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing Door Pepijn Happel Intro We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden,

Nadere informatie

Samenvatting M&O H6: Communicatieproces

Samenvatting M&O H6: Communicatieproces Samenvatting M&O H6: Communicatieproces Samenvatting door K. 1320 woorden 29 oktober 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H6; Communicatieproces 6.1 De definitie van communicatie Bij communicatie

Nadere informatie

datum: december 2005 versie: 3 KNVB, KNZB, KNGU en NeVoBo in samenwerking met CINOP 0 vakman/vakvrouw niveau 4

datum: december 2005 versie: 3 KNVB, KNZB, KNGU en NeVoBo in samenwerking met CINOP 0 vakman/vakvrouw niveau 4 Profiel trajectbegeleider Kwalificatieprofiel trajectbegeleider Algemene informatie Onder regie van datum: december 2005 versie: 3 NOC*NSF Ontwikkeld door KNVB, KNZB, KNGU en NeVoBo in samenwerking met

Nadere informatie

Centrale vraag bij het onderzoek is: Is het verzorgde onderwijs inclusief de periode van werkend leren en de examinering van voldoende kwaliteit?

Centrale vraag bij het onderzoek is: Is het verzorgde onderwijs inclusief de periode van werkend leren en de examinering van voldoende kwaliteit? > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-generaal Veiligheid Programma Overdracht Taken en Onderwijs

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

IJsbrand Jepma. Inspiratiedag Samen innoveren en professionaliseren op de werkvloer. 11 september 2015

IJsbrand Jepma. Inspiratiedag Samen innoveren en professionaliseren op de werkvloer. 11 september 2015 IJsbrand Jepma Inspiratiedag Samen innoveren en professionaliseren op de werkvloer 11 september 2015 Kennen jullie Lerenderwijs? 1. Ik ken het boek niet ( Doesn t ring a bell ). 2. Ik heb er wel eens van

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie

Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie Zou het niet heerlijk zijn als: veranderingen soepeler verlopen, medewerkers er minder weerstand tegen hebben, projecten eerder klaar zijn en

Nadere informatie

Manager Bedrijfsvoering

Manager Bedrijfsvoering Manager Bedrijfsvoering Verbinder, peoplemanager en sparringpartner op strategisch niveau Severinus Severinus noemt zich dé zorgorganisatie in Veldhoven en omgeving. Zij bieden primair zorg voor mensen

Nadere informatie

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING SPECIALISMEN DE LANGEN CONSULTANCY Analyseren van knelpunten in uw organisatie en vervolgens: Uitstippelen van oplossingsgerichte strategieën

Nadere informatie

Module 3: Verandermanagement

Module 3: Verandermanagement Module 3: Verandermanagement STUDENTENHANDLEIDING Opleidingsmodule Verandermanagement waarin (aanstaande) interim managers in het onderwijs inzicht krijgen in manieren om een schoolorganisatie qua structuur

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Inleiding De burgervisitatiecommissie heeft haar bevindingen gedeeld over hoe wij onze visie over onze veranderende rol van de gemeente

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Visie en eindtermen voor jobcoachopleidingen

Visie en eindtermen voor jobcoachopleidingen Visie en eindtermen voor jobcoachopleidingen Versie 1.0 12 april 2012 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 2 Algemeen -Visie 3 -Methodiek 4 Intake/assessment 5 Jobfinding 6 Coaching on the job 7 Definitielijst

Nadere informatie

Training met persolog profielen

Training met persolog profielen Training met persolog profielen Verkrijg de beste resultaten op het werk en in uw dagelijks leven Ontdek een praktische manier om uw persoonlijkheid te ontwikkelen: U leert verschillende gedragstendensen

Nadere informatie

SPI op de sofa. SPIder conferentie. 6 oktober 2009. Jasper Doornbos Peter Brouwer. SPInoveren, inspireren en transpireren.

SPI op de sofa. SPIder conferentie. 6 oktober 2009. Jasper Doornbos Peter Brouwer. SPInoveren, inspireren en transpireren. SPI op de sofa SPIder conferentie SPInoveren, inspireren en transpireren 6 oktober 2009 Jasper Doornbos Peter Brouwer Improvement Focus Agenda Improvement Focus Samenvatting Doel Stelling Gedrag Waardoor

Nadere informatie

8-6-2010. Oplossingen voor Implementatie. Wat betekenen deze organisatie concepten voor RM implementatie in een organisatie?

8-6-2010. Oplossingen voor Implementatie. Wat betekenen deze organisatie concepten voor RM implementatie in een organisatie? 2. Oplossingen voor WELKOM Implementatie Door combineren van: 1. Organisatiekunde 2. Innovatiemanagement 3. Verandermanagement 2. Neo-modernistisch: menselijk begrip, de mens centraal Toenemende geschiktheid

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable?

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Niet alle competenties zijn even gemakkelijk te trainen. Ook zijn ze niet allemaal op dezelfde wijze

Nadere informatie

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES 1 Zijn uw medewerkers ArbeidsFit? Blijvend inzetbaar in veranderende organisaties Meebewegen met de toekomst Welzijn Nieuwe Stijl, kantelingen

Nadere informatie

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl De vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Het is een praktische werkvorm om op een gestructureerde

Nadere informatie

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Het leertraject SPM bestaat vanaf 2014 uit 3 modules die verspreid over 2 jaar gevolgd kunnen worden. Iedere module heeft een omvang van 4 x 2 dagdelen, verspreid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 29 628 Politie Nr. 265 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juli

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van

Nadere informatie

KWALITEITSBELEID

KWALITEITSBELEID KWALITEITSBELEID 201.01 1 Dit plan is vastgesteld tijdens de teambijeenkomst d.d. 16.01.201 tevens is toen de betreffende kwaliteitskaart door het team ingevuld. 1. VISIE OP KWALITEITSBELEID. OBS de Robbedoes

Nadere informatie

Vormgeven aan succesvol veranderen

Vormgeven aan succesvol veranderen Vormgeven aan succesvol veranderen Kring Andragologie Leergang Veranderkunde Interveniëren Jaap Boonstra 18 april 2013 Inhoud Vormgeven aan veranderen Niveaus van veranderen Interveniëren Overleven in

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) ALITEITSKAART werken (OGW) werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP PO werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van de resultaten

Nadere informatie

1a. Is de centrale doelstelling van het hele programma zorgacademie voor u duidelijk? Wat zijn volgens u de voornaamste doelstellingen?

1a. Is de centrale doelstelling van het hele programma zorgacademie voor u duidelijk? Wat zijn volgens u de voornaamste doelstellingen? Appendix 1 chapter 4 Interview schema Zorgacademie Voorafgaand aan het interview graag achterhalen of de geïnterviewde toestemming geeft voor het opnemen van het gesprek. Kort uitleggen dat het interview

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Een realistisch perspectief op veiligheid en gedrag

Een realistisch perspectief op veiligheid en gedrag Een realistisch perspectief op veiligheid en gedrag De logica van onveilig gedrag Eigen richtlijnen bepalen perspectief op veiligheid Goed gereedschap onvoldoende hefboom voor verandering Net als regels

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school projectgroep 1 NOvELLe: netwerk voor ontwikkeling van expertise voor de Limburgse lerarenopleidingen - Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school Gegevens respondent Codenaam: Postcode: Onderwijs:

Nadere informatie

Casusinformatie behorende bij de functie van Klantmanager 1 GEMEENTE ZOETERMEER Functiefamilie : Functienaam : Niveau : 1. Typering Functiefamilie

Casusinformatie behorende bij de functie van Klantmanager 1 GEMEENTE ZOETERMEER Functiefamilie : Functienaam : Niveau : 1. Typering Functiefamilie Casusinformatie behorende bij de functie van Klantmanager 1 Inhoud: 1. Generieke functie 2. Functieprofiel 3. Competentieprofiel 1. Generieke functie GEMEENTE ZOETERMEER Functiefamilie : Dienstverlening

Nadere informatie

Onderwijsontwikkeling met ict in de bve

Onderwijsontwikkeling met ict in de bve Onderwijsontwikkeling met ict in de bve VOR themaconferentie 25-11-04 Marijke Kral, HAN Dana Uerz, ITS Nico van Kessel, ITS Forum: Ammir Farokhi, Friesland College Peter Hettema, ROC Landstede Jan-Pieter

Nadere informatie

Workshop Insights Discovery

Workshop Insights Discovery Workshop Insights Discovery Klantendag OR-ondersteuning 9 maart 2018 Sarton Training & Advies Chrétien Sarton Over mij Politicoloog en jurist 5 jaar adviseur bij Deloitte. 14 jaar trainer-adviseur voor

Nadere informatie

stichting Opvoeden.nl

stichting Opvoeden.nl (definitieve versie: mei 2017) functieprofiel: Contentmanager stichting Opvoeden.nl Doel van de functie Het managen van de processen van contentbeheer en het bewaken van de voortgang ervan. Daarnaast mede

Nadere informatie

Vormgeven aan succesvol veranderen

Vormgeven aan succesvol veranderen Vormgeven aan succesvol veranderen Strategieontwikkeling en cultuurverandering in organisaties Jaap Boonstra Vormgeven aan verandering Onderzoeken Probleem en ambitie Doel en richting Criteria Sturen voordenken

Nadere informatie

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten VERGADERTIPS Dit is een uitgave van het Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten. Het CBA ondersteunt de medezeggenschap en inspraak binnen Fontys Hogescholen en is betrokken bij: CMR, DMR-en, IMR-en, (G)OC

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

8 Politieke processen: omgaan met macht

8 Politieke processen: omgaan met macht 8 Politieke processen: omgaan met macht Politieke processen: omgaan met macht 3 Inleiding 3 De organisatie: formeel en feitelijk 3 De academische organisatie 5 Tactische hulpmiddelen 5 Voorbereiding 6

Nadere informatie

Generieke competenties bepalen

Generieke competenties bepalen Generieke competenties bepalen Wilt u de generieke competenties voor uw organisatie bepalen? Generieke competenties zijn die eigenschappen die je van alle medewerkers verwacht zodat de organisatie haar

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Het voornaamste doel van dit proefschrift is nieuwe methoden te ontwikkelen en te valideren om de effectiviteit van customization te kunnen bepalen en hoe dataverzameling kan worden verbeterd. Om deze

Nadere informatie