HANDLEIDING NULVERKEERSDODENBRABANT.NL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING NULVERKEERSDODENBRABANT.NL"

Transcriptie

1 HANDLEIDING NULVERKEERSDODENBRABANT.NL

2 1. Inleiding Snelheid is een speerpunt in het verkeersveiligheidsbeleid van de samenwerkende partners in de Provincie Noord-Brabant. De partners hebben in het Brabants Verkeersveiligheidsplan de ambitie uit gesproken: Brabant gaat voor nul verkeersdoden. Om invulling te geven aan de ambitie voeren de partners projecten uit. Bedankt dat je langzamer rijdt! is de naam van een in 2014 door het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) gestart project. Ervaringen opgedaan in Nederland en België zijn samengevoegd en aangevuld met nieuwe elementen om te komen tot deze Zeeuwse aanpak. Het project bestaat uit een combinatie van burgerparticipatie, gedragsbeïnvloeding, handhaving en mogelijk infrastructurele ingrepen. In 2015 en 2016 is een pilot van dit project uitgevoerd. Het project is uitvoerig gemonitord. Op basis van de evaluatie van de totale pilot is besloten om het project te behouden en beschikbaar te stellen in Zeeland en daar buiten. In de provincie Noord-Brabant maken we graag gebruik van de ervaring van Zeeland. Het project Bedankt dat je langzamer rijdt! wordt ook in Brabant uitgevoerd. Voor u ligt de handleiding die in Zeeland is opgesteld, aangepast aan de Brabantse situatie. Deze handleiding geeft weer wat het project omvat en in welke situatie het project effectief is. 30 km/uur * JE RIJDT 30 KM/UUR. PLOTS STEEKT Reactie 8,3 meter Totale remweg 13,3 meter Remmen 5 meter ER EEN KIND OVER. JE MAAKT EEN NOODSTOP EN STAAT NET OP TIJD STIL. MET 50 KM/UUR RIJD JE IN DIE 50 km/uur SITUATIE DAT KIND MET 50 KM/ UUR AAN. DE BESCHIKBARE METERS Reactie 13,9 meter Remmen 13,8 meter OVERBRUG JE IN DE REACTIETIJD. Totale remweg 27,7 meter

3 2. Waarvoor is het project geschikt? Om verkeersveiligheid te verbeteren, is snelheidshandhaving erg belangrijk. Een paar kilometer per uur te hard rijden, verhoogt de kans op letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Er zijn verschillende gerichte acties mogelijk om de snelheid laag te houden. De infrastructuur wordt zo ingericht dat hard rijden onmogelijk wordt gemaakt. Smalle straten, maar ook snelheidsbeperkende maatregelen, zoals drempels en versmallingen, zijn hier voorbeelden van. Handhaving door de politie op snelheid is een andere insteek. Met het project Bedankt dat je langzamer rijdt! wordt door burgerparticipatie en gedragsbeïnvloeding het belang van het naleven van de geldende snelheidslimiet benadrukt. Weggebruikers worden er op een positieve wijze aan herinnerd welke snelheidslimiet in de straat van kracht is. Een succesvol project Om het project succesvol uit te voeren, zijn een aantal zaken van belang. Onderstaande punten helpen u op weg om te bepalen of een locatie in aanmerking komt: Het betreft een 30 km/u gebied binnen de bebouwde kom of een 60 km/u gebied buiten de bebouwde kom. Er is daadwerkelijk (met cijfers onderbouwd) sprake van snelheden die de limiet met meer dan 10 km/u overschrijden. De weginrichting voldoet grotendeels aan de daarvoor geldende richtlijnen (toets bijvoorbeeld op basiskenmerken wegontwerp). Zowel wegbeheerder als omwonenden zijn bereid om tijd en energie te steken in het project. Denkt u een geschikte locatie te kennen voor het project? Lees dan verder hoe u kunt bepalen of het project toepasbaar is op deze locatie, welke partners nodig zijn en welke stappen doorlopen dienen te worden.

4 3. De start: wel of geen project? Het probleem Bewoners kunnen verkeersonveiligheid en/of een snelheidsprobleem signaleren. Zij ervaren dat er te hard wordt gereden in de straat, of vinden het er te druk (door sluipverkeer). Het kan ook zijn dat een wegbeheerder aan de hand van cijfers (monitoring) ziet dat er te hard wordt gereden. Als er sprake is van een probleem, kan actie worden ondernomen. De actie ligt in eerste instantie bij de wegbeheerder. Ook wanneer bewoners een probleem ervaren, richten zij zich tot de wegbeheerder. Checklist Op basis van actuele gegevens brengt de wegbeheerder de situatie van een specifieke locatie in beeld. Dit gebeurt door het invullen van de checklist. Hiermee wordt inzicht verkregen in het lokale snelheidsgedrag en het gebruik van de weg. De checklist wordt door de wegbeheerder besproken met de politie. Wel of geen project? De wegbeheerder en de politie bepalen gezamenlijk of een locatie kansrijk is. Zij toetsen samen het project aan de bovenstaande punten. Op basis hiervan wordt een besluit genomen of er daadwerkelijk een start wordt gemaakt met het project.

5 Checklist locatie 1 Wat is het probleem? 1.1 Analyse van de weg Wat is de functie van de weg? (alleen bestemmingsverkeer, ook doorgaand verkeer, schoolroute, landbouwroute etc.) Is de inrichting geloofwaardig? Wat is de intensiteit? Wat zijn de voorzieningen in de omgeving? (school, speeltuin, sportveld, winkels etc.) 1.2 Analyse van het snelheidsgedrag Gemiddelde snelheid V85 Percentage voertuigen dat de snelheidslimiet overtreedt (totaal) Percentage voortuigen met een snelheidsovertreding van 7 km per uur of minder 10 km per uur of minder km per uur te snel Meer dan 20 km per uur te snel Op welke momenten wordt er te snel gereden? (weekdagen, spits, avond, weekend, etc.) Wie rijden er te snel? (buurtbewoners, vrachtwagen/ bestelverkeer, toeristen etc.) 2 Waarom is het een probleem? Vanaf wanneer is het een probleem? Wat zijn de consequenties? Wat is er al aan gedaan? (infra, informatie, voorlichting, educatie) Is er al gehandhaafd door de politie, en zo ja wat zijn de resultaten? 3 Voor wie is het een probleem? Wie lijdt er onder en op welke manier? Wie is er verantwoordelijk voor de oplossing? Meldingen bewoners: Hoeveel meldingen zijn er ontvangen? Waarover werd er gemeld? Wie hebben er gemeld? Is er naar aanleiding van de meldingen al actie ondernomen? 4 Wat zijn de mogelijke oorzaken van het probleem? Inrichting? Gedrag? Bepreek de ingevulde checklist met collega en/of politie en bepaal of dit een geschikte locatie is om het project uit te voeren.

6 4. Partners Wie doen er mee? Het project is in eerste instantie een samenwerking tussen bewoners en wegbeheerder(s). Daarnaast zijn er nog een aantal partijen die een belangrijke rol vervullen in het project. Wegbeheerder(s) De wegbeheerder is de initiator van het project. Dit begint met het invullen van de checklist en het samen met de politie bepalen of de voorgestelde locatie voor een project in aanmerking komt. Tijdens het project zelf verzorgt de wegbeheerder (of de ingehuurde- projectleider) de communicatie met bewoners, andere belanghebbenden en pers, en draagt zorg voor de monitoring (snelheidsmetingen). Bewoners De bewoners vervullen een actieve rol in het project. Ze bedenken zelf op welke wijze ze aandacht willen vestigen op de snelheid, naast het toepassen van de beschikbare basismaterialen. Raamposters, en spandoeken kunnen worden opgehangen en sandwichborden en klikostickers aangebracht. Tijdens het project is het wenselijk dat een afvaardiging van de bewoners zich actief inzet. Politie Bij de uitvoering van een project is het wenselijk dat de politie een handhavingsactie uitvoert. Uitvoerder De wegbeheerder kan ervoor kiezen om een projectleider aan te stellen om de bewoners te ondersteunen bij de uitvoering van de acties binnen het project. Dit kan bijvoorbeeld ook een buurtcoach van VVN of een projectleider van de ANWB zijn. Aanvullend kan VVN een meetteam beschikbaar stellen, of kan de politie een meting uitvoeren.

7 5. Het stappenplan Het project bestaat uit minimaal 1 periode en omvat, inclusief initiatiefase, een looptijd van ongeveer acht maanden. Onderstaand overzicht geeft de stappen weer tot en met de eerste periode. Wil je 2 periodes houden (duur circa 12 maanden) dan doorloop je stap 2 en stap 3 nog een keer. Als laatste wordt na afloop van het gehele project nog een nameting verricht door de wegbeheerder. Fase 1 Initiatiefase Locatiekeuze Week 1 Wegbeheerder/ projectleider Nulmeting Week 1 en 2 Wegbeheerder/ projectleider/ politie/ meetteam Checklist invullen Week 3 en 4 Wegbeheerder Overleg wegbeheerder en politie Week 5 Wegbeheerder/ projectleider/ politie Bepalen: go no go Week 5 Wegbeheerder Startbijeenkomst bewoners Week 8 Wegbeheerder/ projectleider Locatiekeuze: nulmeting en checklist Is er een locatie in beeld, dan kunt u aan de slag. De wegbeheerder vult de checklist in. Dit gebeurt aan de hand van actuele gegevens en feiten. Vandaar dat er op de betreffende locatie een nulmeting moet plaatsvinden op intensiteit en snelheid. De wegbeheerder bespreekt de ingevulde checklist met de politie en zij bepalen samen of de ingediende locatie geschikt is voor een project. Startbijeenkomst Als besloten wordt om het project uit te gaan voeren, organiseert de wegbeheerder/ projectleider een startbijeenkomst voor bewoners van de projectlocatie.

8 De wegbeheerder/projectleider organiseert de bijeenkomst volledig. Hij verstuurt de uitnodigingen, regelt een locatie en bereidt het programma voor. De inhoud van de bijeenkomst dient in ieder geval de volgende onderdelen te omvatten: Toelichting op de projectlocatie en problematiek (wegbeheerder). Algemene informatie project Bedankt dat je langzamer rijdt! (wegbeheerder/projectleider). Enthousiasmeren omwonenden (projectleider). Intekenlijst werkgroep en bereidheid tot werkvoorbereider (projectleider). Intekenlijst terugkoppeling (projectleider).* * Deze lijst is bedoeld voor bewoners die niet actief deel kunnen of willen nemen aan de acties, maar wel graag op de hoogte blijven van de voortgang en activiteiten. Een welkome aanvulling die indien mogelijk altijd moet worden gebruikt, is de inzet van een bestuurder en bewoners tijdens de bijeenkomst. Indien een bestuurder/ portefeuillehouder bereid is de avond te begeleiden, is dit een goed signaal richting de omwonenden. Wanneer er bewoners op voorhand al actief betrokken zijn (bijvoorbeeld met het aandragen van de locatie), kan het een extra stimulans zijn dat zij aanvullend aan de wegbeheerder iets over de ervaren problematiek vertellen. Na een algemene toelichting op het project door de wegbeheerder geeft de projectleider een toelichting op de werkzaamheden die van bewoners worden verwacht. Zij moeten goed weten wat van hen wordt verwacht, zodat zij bewust wel of niet intekenen om deel te nemen aan de werkgroep. Dit moment gebruikt de projectleider om zichzelf te presenteren en bewoners te stimuleren. Na afloop van de bijeenkomst maakt de wegbeheerder de balans op. Om daadwerkelijk een project op te starten, is medewerking van omwonenden een vereiste. Er moeten dan ook voldoende personen intekenen om deel te nemen aan een werkgroep. Indien de balans positief uitslaat en de wegbeheerder beslist om het project door te zetten, deelt hij dit mee aan de bewoners die zich hebben aangemeld voor de werkgroep. De projectleider nodigt bewoners uit om gezamenlijk een werkgroep te formeren en een voorman of -vrouw te benoemen. Zodra dit is gebeurd, communiceert men dit met de wegbeheerder en de andere omwonenden die zich hebben aangemeld via de intekenlijst terugkoppeling. Fase 2 Inventarisatiefase Werkgroepvergadering 1 Week 10 Bewoners en projectleider Werkgroepvergadering 2 Week 12 Bewoners en projectleider Brief bewoners, start project Week 15 Wegbeheerder/ projectleider Persbericht start project Week 16 Wegbeheerder/ projectleider

9 1e werkgroepvergadering bewoners In een eerste werkgroepvergadering bespreken de bewoners de mogelijkheden. Welke materialen zijn beschikbaar en welke acties zijn mogelijk? Het is gewenst dat ter ondersteuning de projectleider aanschuift op deze bijeenkomst. Omdat het de eerste bijeenkomst van de werkgroep betreft, neemt de projectleider het initiatief om deze bijeenkomst te plannen. Bewoners maken gebruik van het bestaande materiaal. 2e werkgroepvergadering bewoners Na de eerste vergadering als brainstorm te hebben gebruikt, komen de bewoners nogmaals samen om een keuze te maken. Welke acties gaan we uitvoeren, wie betrekken we erbij (denk aan een school of bedrijven uit de omgeving) en welke materialen bestellen we? Aan het eind van de bijeenkomst wordt dit definitief in een voorstel vastgelegd en aan de wegbeheerder doorgegeven. Brief bewoners De wegbeheerder (projectleider namens wegbeheerder) verstuurt een brief aan bewoners met de aankondiging van de projectperiode. Persbericht De wegbeheerder (of projectleider namens de wegbeheerder) verstuurt een persbericht met de aankondiging van het project. Hierin staat in ieder geval de periode van het project vermeld en wordt gewezen op de mogelijkheid van daadwerkelijke handhaving. Het persbericht wordt ook direct aan de werkgroep verstuurd. Fase 3 projectperiode Ophangen beeldmateriaal Week 17 Bewoners Handhaving politie/ meetteam Week Politie/ meetteam Verwijderen beeldmateriaal Week 25 Bewoners Meting intensiteit en snelheid Wegbeheerder/ Politie Evaluatie wegbeheerder- Week 30 Wegbeheerder/ projectleider bewoners Update bewoners en persbericht Week 31 Wegbeheerder/ projectleider Ophangen beeldmateriaal De bewoners zorgen ervoor dat het materiaal tijdig ophangt. Zij stemmen dit vooraf af met de wegbeheerder. De werkgroep is verantwoordelijk voor deze actie. Het staat uiteraard vrij dat ook bewoners die geen deel uitmaken van de werkgroep aan de actie meedoen. Dit vergroot in ieder geval het draagvlak.

10 Handhaving politie/vvn Een aantal maal gedurende de projectperiode (insteek is vijf maal, minimaal één maal) voert de politie een handhavingsactie uit op snelheid. Men koppelt aan de wegbeheerder terug hoeveel voertuigen gecontroleerd zijn en hoeveel overtredingen zijn geconstateerd. Indien de politie niet of te weinig kan handhaven, is inzet van het meetteam van VVN een alternatief. Verwijderen beeldmateriaal De bewoners verwijderen na afloop van het project het beeldmateriaal. Indien nodig wederom in samenwerking met de wegbeheerder. Als de keuze wordt gemaakt om na een aantal maanden nog een keer het project uit te voeren, dan bewaren de bewoners het materiaal. Meting Na de projectperiode voert de wegbeheerder weer een snelheids- en intensiteitsmeting uit. Dit dient conform de nulmeting plaats te vinden, op dezelfde locatie(s). Evaluatie bewoners <> wegbeheerder Werkgroep en projectleider evalueren de eerste projectperiode en bespreken de voortgang van het project. Eventuele afspraken voor het vervolg worden gemaakt. Het is belangrijk leerpunten uit het eerste deel mee te nemen voor het vervolg. Wordt de keuze gemaakt voor nog een periode, dan herhaalt u de stappen van week 12 - week 31. Andere betrokken partijen worden ingelicht over de gemaakte afspraken en de verkregen resultaten. Update aan bewoners en persbericht De wegbeheerder verstuurt een persbericht met de resultaten van de eerste projectperiode. Hierin staan in ieder geval de resultaten van de snelheidsmeting vermeld (in vergelijking met de nulmeting) en er wordt gewezen op de eventuele acties die zijn uitgevoerd. Het persbericht wordt ook direct aan de werkgroep verstuurd. De hiervoor uiteengezette planning is een basisopzet. Het staat een werkgroep uiteraard vrij om vaker samen te komen. Verder is qua acties nu alleen rekening gehouden met de inzet van politie en/of het meetteam van VVN. Er kunnen andere acties aan worden gekoppeld. Jaarlijks laten gemeente bijvoorbeeld fietstrainingen, scootmobielcursussen, een straatspeeldag etc. uitvoeren. Mooi om acties samen uit te voeren onder de noemer: Bedankt dat u langzamer rijdt! en Brabant gaat voor NUL verkeersdoden.

11 6. Voorbeelden referentiemateriaal Aan de slag! Op de volgende pagina s staan een aantal materialen en acties weergegeven die in het pilotproject zijn toegepast. Deze kunnen in het project worden gebruikt. Als laatste staat ook een voorbeeldbrief voor het uitnodigen van bewoners weergegeven. In te zetten materialen en acties Het pilotproject in Zeeland toonde aan dat een mix van gebruikte materialen een belangrijk onderdeel is van het project. Hierdoor ervaren weggebruikers duidelijk dat er iets aan de hand is. Er is een top drie van succesvolle materialen/acties die eigenlijk bij ieder project terug moeten komen: Sandwichbord meisje of raamposter: het beeld van het meisje met de grote ogen is opvallend en vormt een belangrijk kenmerkend onderdeel van het project. De boodschap komt vanuit de bewoners zelf en geeft aan waarom het belangrijk is de lokale geldende snelheidslimiet na te leven. De raamposter op A3 formaat met de tekst Bedankt dat je langzamer rijdt! kan achter de ramen van woningen worden geplaatst. 30 km/u klikosticker en klikosticker Bedankt!: de stickers zijn eenvoudig aan te brengen. Doordat de kliko (rolcontainer) om de twee weken aan de straatkant staat, heeft dit een herhalend effect. Weggebruikers worden weer even aan de snelheidslimiet herinnerd. Daarnaast is de hoeveelheid stickers die in één keer zichtbaar zijn in de straat opvallend. Naast de klikosticker kan ook de sticker met de Boodschap Bedankt dat je langzamer rijdt! op de kliko worden geplakt. Bewoners kunnen de boodschap persoonlijk maken door hun naam op de sticker te vermelden. Handhaving politie: handhaving door de politie is een essentieel onderdeel van het project. In de communicatie voor en tijdens het project werkt het ook goed om te vermelden dat de politie gaat handhaven. Weggebruikers houden hier rekening mee.

12 Voor het uitvoeren van het project vormt het standaardmateriaal de basis. Dit is in ieder geval de 30 km/u klikosticker en de sandwichborden met het meisje, aangevuld met raamposters en spandoeken. Een mix van materialen moet immers zichtbaar zijn in de straat. Er zijn tevens een aantal acties beschikbaar, zoals de inzet van politie en het meetteam van VVN. De materialen zijn door gemeenten te bestellen in pakketten voor 100 huishoudens. Bestelinformatie is te vinden in de toolkit 2018: Jaar van de snelheid. Indicatie urenbesteding en kosten: Wegbeheerder Verzamelen gegevens en opstellen checklist Overleg met bestuurders Metingen voorbereiden, (laten) uitvoeren, (laten) verwerken Projectleider Startbijeenkomst inclusief voorbereiding: 12 uur Communicatie: 8 uur Werkgroepen met bewoners: 8 uur Bewoners Startbijeenkomst Werkgroepen Ophangen en verwijderen beeldmateriaal Politie Handhaving (minimaal 2 maal)

13 Sandwichbord Bord met de tekst Bedankt dat je langzamer rijdt! en afbeelding van meisje. Het bord kan langs de weg worden geplaatst rond een boom en/of lantaarnpaal. NULVERKEERSDODENBRABANT.NL Raamposter Poster op A3 formaat met de tekst Bedankt dat je langzamer rijdt! kan achter de ramen van woningen worden geplaatst. NULVERKEERSDODENBRABANT.NL Klikosticker 30 km/u De sticker is eenvoudig op de rolcontainer aan te brengen. Steeds als de vuilnis wordt opgehaald, worden weggebruikers herinnerd aan het geldende snelheidsregime. Dit heeft ook na afloop van het project nog effect. Klikosticker Bedankt Ook deze sticker is eenvoudig aan te brengen en zorgt op de dag dat de vuilnis wordt opgehaald voor extra herkenbaarheid van de projectlocatie. GROETJES VAN Familie de Vries Spandoek Spandoeken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Een groot doek van 7 bij 1 meter en een kleiner doek van 3,5 bij 0,45 meter. Het ophangen van het grote spandoek is niet eenvoudig en dient samen met de wegbeheerder/projectleider te gebeuren. NULVERKEERSDODENBRABANT.NL

14 Voorbeeldbrief uitnodiging bijeenkomst voor bewoners Geachte heer/mevrouw, Bewoners in uw straat, de.. straat, hebben aangegeven dat er te hard wordt gereden. Mede daarom hebben wij uw straat geselecteerd voor het project Bedankt dat je langzamer rijdt. De komende maanden willen wij samen met u het project uitvoeren. Het project stimuleert automobilisten om langzamer te rijden. Door handhavingsacties van de politie en aandachttrekkende borden/ spandoeken in de straat vragen wij aandacht voor de toegestane snelheid van. km in de straat. Deze succesvolle aanpak heeft op diverse plaatsen (o.a. in Zeeland) al geleid tot 20% minder snelheidsovertredingen en daardoor meer verkeersveiligheid in de straat. Om het project te kunnen starten en een succes te maken, hebben wij uw hulp nodig. U kunt al een belangrijke bijdrage leveren door een poster, sticker of een spandoek op te hangen in of bij uw woning. Als u dit wilt doen, juichen wij dit zeker toe. Om het project te bespreken organiseren wij een bewonersavond op dag a.s. om uur in het verenigingsgebouw, straat te. U hebt dan ook de mogelijkheid om uw ideeën te bespreken en de borden, posters en spandoeken te bekijken. Wij hopen u te zien. Met het project dragen we bij aan een veiliger Brabant, want samen gaan we voor NUL Verkeersdoden in Brabant. Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van namens deze, Vergeet ook niet uw bewoners een brief te sturen met de uitkomsten van het project, bijvoorbeeld de meetgegevens.

15

16 Colofon Uitgave Provincie Noord-Brabant Teksten In samenwerking met ROVZ Beeldmateriaal Mark Neelemans, VVN, Nilsson, Graffitinetwerk.nl, ANDC outdoor projects

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Waarvoor is de campagne geschikt? 3. De start: wel of geen campagne? 4. Partners. 5. Stappenplan

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Waarvoor is de campagne geschikt? 3. De start: wel of geen campagne? 4. Partners. 5. Stappenplan Handleiding HANDLEIDING: BEDANKT DAT JE LANGZAMER RIJDT! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Waarvoor is de campagne geschikt? 3. De start: wel of geen campagne? 4. Partners 5. Stappenplan 6. Overzicht kosten

Nadere informatie

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 1. Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid.

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid. Overdracht College-Raad Datum 14 april 2016 onderwerp Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- Verkeersveiligheid portefeuillehouder Filip van As informant Bloemhof, I (Ilse) 2028 eenheid/afdeling Expertisecentrum

Nadere informatie

Bijpraatavond Berggierslanden 15 januari 2018

Bijpraatavond Berggierslanden 15 januari 2018 Bijpraatavond Berggierslanden 15 januari 2018 Programma vanavond Plenair deel (informerend) opening wijkwethouder Gert Stam ontwikkelingen in de wijk Berggierslanden woningbouw afwatering invulling maatschappelijke

Nadere informatie

Bedankt dat je langzamer rijdt!

Bedankt dat je langzamer rijdt! 1 Bedankt dat je langzamer rijdt! Colofon Documentgegevens Titel: Rapportnummer: Datum: 28 februari 2017 Status: Definitief Evaluatiestudie Pilot snelheidscampagne Bedankt dat je langzamer rijdt ZEE_2016_P01_R01_vs5

Nadere informatie

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12)

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Pagina 50 van 126 PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Een helder snelheidsbeleid voorkomt misverstanden én ongevallen. We zorgen voor eenduidige, geloofwaardige

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

Verkeersveiligheid in de slimme stad

Verkeersveiligheid in de slimme stad Verkeersveiligheid in de slimme stad Stiefkind of troetelkind Utrecht, 2 mei 205 Verkeersveiligheid in de slimme stad, Henk Stipdonk, SWOV Slimme stad een pleonasme? Bijna altijd, maar niet in Phnom Penh

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Het effect van buurtacties in 30km/uur-straten van vijf gemeenten

Het effect van buurtacties in 30km/uur-straten van vijf gemeenten Het effect van buurtacties in 30km/uur-straten van vijf gemeenten Onderzoek naar het effect van buurtacties een samenwerking van: maart 2019 Colofon Auteurs SWOV: Dr. Charlotte Bax Dr. Charles Goldenbeld

Nadere informatie

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Meldpunt Veilig Verkeer Analyse en zienswijze Meldpunt Veilig Verkeer http://www.meldpuntveiligverkeer.nl Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Datum: maandag 06 juli 2015 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

Verkeersveiligheid op maat

Verkeersveiligheid op maat Verkeersveiligheid op maat Rapportage bestuurlijk overleg Middelburg 23 september 2008 Provincie Zeeland Provincie Zeeland_23 september 2008_Rapportage bestuurlijk overleg 1 1 Inleiding Door Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Verkeersveiligheid meten zonder ongevallencijfers

Verkeersveiligheid meten zonder ongevallencijfers Verkeersveiligheid meten zonder ongevallencijfers Politiecongres 2015 Dr. Sjoerd Houwing (SWOV) en groepschef Dick Zaat (Nationale Politie) 26 November 2015 Politiecongres 1 Ontwikkeling verkeersveiligheid

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Even voorstellen.. Debbie Ammerlaan Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Amersfoort Projecten:

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan, MSc 9 juni 2016 Inhoud Even voorstellen.. Aanleiding snelheidsverhoging 40 km/u Werkgroep snelheidsverhoging Doelen advies werkgroep

Nadere informatie

Module verkeersveiligheid

Module verkeersveiligheid Module verkeersveiligheid Inleiding De gemeente Halderberge heeft veel aandacht voor verkeersveiligheid. In het collegewerkprogramma Samen vooruit heeft dit een belangrijke plaats. Het categoriseren van

Nadere informatie

Van L. Lurvink Kamer 1.A.05 Telefoon 24 maart Commissie EM. Memo. Betreft: Burgerinitiatief Dr. Cuyperslaan. Geachte heer, mevrouw,

Van L. Lurvink Kamer 1.A.05 Telefoon 24 maart Commissie EM. Memo. Betreft: Burgerinitiatief Dr. Cuyperslaan. Geachte heer, mevrouw, Commissie EM Van L. Lurvink Kamer 1.A.05 Telefoon 24 maart 2015 Memo Betreft: Burgerinitiatief Dr. Cuyperslaan Geachte heer, mevrouw, Conform de toezegging aan u in de memo van 26 november 2014 geef ik

Nadere informatie

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Joris Cornu joris.cornu@uhasselt.be 13 oktober 2014 Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Onderzoek naar de effecten van snelheidshandhaving case Limburg Inhoud Kadering samenwerking HOE handhaven?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 410 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp Presentatie gemeenteraad Dongen s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp 1 Welkom! Presentatie door: Verkeersgroep s Gravenmoer Ondersteund door: Dorpsraad s Gravenmoer, namens alle bewoners Voorwoord

Nadere informatie

Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving. Directeur VIA

Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving. Directeur VIA 1 Betrokken Erik Donkers burgers voor een veilige verkeersomgeving Directeur VIA 2 Verkeersveiligheid raakt iedereen VVN staat achter het motto van de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid verkeersveiligheid:

Nadere informatie

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Persnota 28 februari 2017 Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Vanaf maart 2017 ook snelheidscontroles zone 30 1. Plan Nieuw Kortrijk in het ruime centrum van Kortrijk 2.

Nadere informatie

Boodschap gezien, boodschap begrepen?

Boodschap gezien, boodschap begrepen? Boodschap gezien, boodschap begrepen? Workshop Herkenbaarheid Snelheidsregimes/Snelheidslimieten Stijn Daniels Brussel, 29 september 2016 Inhoud Factoren die snelheidsgedrag bepalen Proef op gewestwegen

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat Te besluiten om: 1. alle eerder genomen verkeersbesluiten in stand te laten; 2. niet over te gaan tot fysieke afsluiting door middel van

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard mei 2015 0 0.Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbevelingen 3. Planning en kostenoverzicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

M. van Baaren, S. van der Lee. Advies: In te stemmen met beantwoording in bijgaande Raadsinformatiebrief en deze naar de raad te sturen

M. van Baaren, S. van der Lee. Advies: In te stemmen met beantwoording in bijgaande Raadsinformatiebrief en deze naar de raad te sturen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: B. van Hell Tel nr: 8914 Nummer: 17A.01246 Datum: 13 november 2017 Team: CZ Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: M.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lelystad Haven

Nieuwsbrief Lelystad Haven Nieuwsbrief Lelystad Haven Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Dit ontwerp is met een

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan

Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Themabijeenkomst 20 juli 2016 Ing. Bart van Kruisbergen : Even voorstellen Agenda 1. Opening wethouder (5 min) 2. Toelichting doel, werkwijze en proces (5 min) 3.

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Even voorstellen.. Niels Bosch Sr. Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Maastricht Airport

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

*<BARCODE>* Voorstel raad nr.rv/11/

*<BARCODE>* Voorstel raad nr.rv/11/ Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt 26 juni 2012 RV/11/00106 15 Datum vergadering Voorbereidende Voorstelnummer Agendapunt gemeenteraad 12 juni 2012 RV/11/00106 11 Voorstel ingebracht

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsrapportage

Verkeersveiligheidsrapportage Focus op veilig en vlot verkeer in Gemeente Valkenswaard Verkeersveiligheidsrapportage Periode Q1 2014 - Q2 2016 2 november 2016 BLIQ Focus op veilig en vlot verkeer in Gemeente Valkenswaard BLIQ is dé

Nadere informatie

Wegcategorising HHSK

Wegcategorising HHSK Wegcategorising HHSK NOTA VAN BEANTWOORDING (d.d. 30 mei ) Zienswijzen die naar voren zijn gebracht bij de ter inzage legging van het ontwerprapport Wegcategorisering HHSK (versie 2.1, d.d. 18 januari

Nadere informatie

Collegevoorstel Toelichting:

Collegevoorstel Toelichting: Collegevoorstel Toelichting: In de afgelopen jaren is uw college gerapporteerd over de mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid bestemd voor de gemeente Heusden. Dit gebeurt in het

Nadere informatie

Regionaal voorbeeldgebied Duurzaam Veilig KOVO "KOV7"

Regionaal voorbeeldgebied Duurzaam Veilig KOVO KOV7 Raadsvergadering: 5 juli 2005 Agendapunt: 12 Kenmerk: R-050429-JSP-1429 Datum voorstel: 22 juni 2005 Wethouder Ws. Bron Informant: De heer J.N. Speulman Portefeuillehouder: Onderwerp: Regionaal voorbeeldgebied

Nadere informatie

Walk4Food Handleiding

Walk4Food Handleiding Walk4Food Handleiding Inhoud Inleiding 3 1. Wat is Walk4Food? 3 2. Samenstelling team 4 3. De organisatie stap voor stap 4 4. Na afloop van de sponsorloop 5 5. Tips 6 Bijlage: Opzet persbericht 7 2 Inleiding

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op de Bosscheweg

Maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op de Bosscheweg Collegevoorstel Inleiding: De Bosscheweg tussen Nieuwkuijk en Drunen is voor de gemeente Heusden met betrekking tot de verkeersveiligheidssituatie altijd een aandachtslocatie geweest. In september 2000

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november 2015 Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Inhoud presentatie - Wat is VVN - Activiteiten voor de doelgroepen - Cijfers verkeersveiligheid

Nadere informatie

Verontschuldigd: Leopold Vanhaeren (verkeersdeskundige), Marc Pilat (hoofdinspecteur politiezone Kempenland), Johan Groven (brandweer)

Verontschuldigd: Leopold Vanhaeren (verkeersdeskundige), Marc Pilat (hoofdinspecteur politiezone Kempenland), Johan Groven (brandweer) : : Verslag Gecomove 10/10/2014 Aanwezig wezig: Er wordt opgemerkt dat het verslag betreffende het agendapunt over Mobiliteitsmetingen in de Kanaalstraat en de Delannoylaan niet volledig is en aangevuld

Nadere informatie

Verkeersbesluit Uitbreiden en Instellen 60km/uur gebied met bijbehorende maatregelen in buitengebied Leende en Leenderstrijp

Verkeersbesluit Uitbreiden en Instellen 60km/uur gebied met bijbehorende maatregelen in buitengebied Leende en Leenderstrijp Verkeersbesluit Uitbreiden en Instellen 60km/uur gebied met bijbehorende maatregelen in buitengebied Leende en Leenderstrijp Besluit Burgemeester en wethouders besluiten gelet op artikel 18 lid 1d Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Herinrichting N972 Zuiderveen

Herinrichting N972 Zuiderveen Zuiderveen Welkom - Informatieavond 18 november 2010 - Gemeentehuis Oldambt, Winschoten Provincie Groningen, gemeente Oldambt Doel van de bijeenkomst Informatie geven over het verkeerskundig onderzoek

Nadere informatie

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Afdeling Leefomgeving Fysiek Versie 4 november 2016 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doelstelling... 3 2. Organisatie... 3 3. Wie zijn betrokken en wat is hun

Nadere informatie

Bijlage 1 Objectieve verkeersveiligheid

Bijlage 1 Objectieve verkeersveiligheid Bijlage 1 Objectieve verkeersveiligheid In deze bijlage beschrijven wij de input voor het beoordelen van verkeersonveilige locatie aan de hand van de diverse bronnen, nl.: de BLIQ rapportage op basis van

Nadere informatie

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017.

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Activiteit Wie Planning Actie Gemeentelijk projectplan Uitspreken intentie

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Betreft: Bezwaar tegen het verkeersbesluit A270, nummer 3059962 Zaaknummer

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen

Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen Onderwerp (afkomstig Bewegwijzering Bij de straatnaamcommissie nagaan of er wijzigen aangebracht kunnen

Nadere informatie

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Zeeuws Manifest Verkeersveiligheid Op weg naar nul Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Aandachtgebied: veiligheid motorrijders Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 Dit verkeersveiligheidsmanifest

Nadere informatie

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k Verkeersveiligheidspla n Harderwij k Verkeersveiligheidsplan Harderwijk aanleiding insteek route input analyseren strategie acties per thema programma actiepunten en verder Aanleiding Mobiliteitsvisie

Nadere informatie

Clusteringen klachten / wensen verkeersoverleg wijkverenigingen Roodenburgdistrict Al belegd in een project

Clusteringen klachten / wensen verkeersoverleg wijkverenigingen Roodenburgdistrict Al belegd in een project Clusteringen klachten / wensen verkeersoverleg wijkverenigingen Roodenburgdistrict 21-3 Al belegd in een project Buurt Locatie Klacht / wens Project 1. Cronestein T-splitsing Vrijheidslaan/Zoeterwoudseweg

Nadere informatie

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997 Startprogramma Duurzaam Veilig Nr. I&V - 451 Vergadering 26 september 1997 Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: commissie: Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum Memo Aan : Gemeenteraad Blaricum Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid Datum : 6 april 2011 Van : Bestuurstaf Blaricum Naam opsteller : M.v.d. Marel, K. Prosetiko, tel.nr. 219 Geachte raadsleden, Op

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : 14.1.001 Klacht Verzoekers stellen dat zij als direct-belanghebbenden door de gemeente niet zijn betrokken

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon:

WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon: WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon: 06 24658368 www.eeneind.nl email: petrovandenbos@gmail.com College van Burgemeester en Wethouders Jan van Schijnveltlaan 2

Nadere informatie

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019.

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019. Aan het College van B & W Valkenswaard Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord Datum: 14 april 2019 Geachte college, In het verleden heb ik diverse keren contact gehad met de bewoners

Nadere informatie

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017.

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk 17-033(2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Vakman VKM (versie 2, d.d. 4 december 2017) Vraag 1

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. de raad. 16 februari 2018 U Lbr. 18/005. Verkeersveiligheid

Brief aan de leden T.a.v. de raad. 16 februari 2018 U Lbr. 18/005.  Verkeersveiligheid Brief aan de leden T.a.v. de raad Datum 16 februari 2018 Ons kenmerk TLE/U201800040 Lbr. 18/005 Contactpersoon Paul.Picauly@vng.nl mvdvoet@ipo.nl Bijlage(n) 2 Onderwerp Verkeersveiligheid Samenvatting

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht De heer E. klaagt erover dat de gemeente Bergen niets doet aan de overlast die hij ondervindt als gevolg van de situatie op de weg vóór zijn woning, waardoor het hem nagenoeg onmogelijk

Nadere informatie

Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk

Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk, 1. Delannoylaan: Uit verkeersmetingen bleek dat er veel te snel gereden wordt in de Vlaanderenlaan / Delannoylaan / Corspelsestraat.

Nadere informatie

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017.

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017. 1 Enquête Verkeersveiligheid Bs de Horizon Grashoek De basisschool gaat in samenwerking met de gemeente en VVN (Veilig Verkeer Nederland) onderzoeken hoe de gevoelens van verkeersveiligheid/onveiligheid

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad, Ruimte km Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delfl IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

Vlaams Parlement, 4 februari 2016 Hoorzitting over de uitvoering van het 70 km/u-beleid

Vlaams Parlement, 4 februari 2016 Hoorzitting over de uitvoering van het 70 km/u-beleid Vlaams Parlement, 4 februari 2016 Hoorzitting over de uitvoering van het 70 km/u-beleid Advies en standpunt van het BIVV Marc Broeckaert Wouter Van den Berghe Overzicht Uitgangssituatie Is bordenvermindering

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring vrachtwagens Veldwijk

Definitief verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring vrachtwagens Veldwijk STAATSCOURANT 8 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 64144 november 2017 Definitief verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Datum 13 september 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht OM moet tienduizenden flitsboetes A29 terugbetalen

Datum 13 september 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht OM moet tienduizenden flitsboetes A29 terugbetalen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie:

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: [Met dit template maak je een communicatieplan voor jullie Move-project. Je bedenkt bij welke mensen jullie project onder de

Nadere informatie

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015 Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid ROV Oost-Nederland Samenwerking tussen de provincies Gelderland en Overijssel Vergroten efficiency Verminderen

Nadere informatie

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren.

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Definitieve lijst voor Hoornaar Veiliger! 1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Voor het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats is een

Nadere informatie

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 A. Inleiding en deelnemende locaties en/of afdelingen Inleiding Aanleiding project Uit onderzoek in 2002 is gebleken dat de mondhygiënische zorg van verpleeghuisbewoners

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013. Herziening besluit vrachtwagenverbod Doetinchem Noord

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013. Herziening besluit vrachtwagenverbod Doetinchem Noord Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Herziening besluit vrachtwagenverbod Doetinchem Noord Voorstel: 1. Het raadsbesluit van 1 juli 2010 wat betreft het verbod voor vrachtwagens,

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

HET LINT OOSTZAAN. Aanleiding. Centrale doelstelling

HET LINT OOSTZAAN. Aanleiding. Centrale doelstelling PAS DIT AAN OF VERWIJDER HET 1 2 3 HET LINT OOSTZAAN Aanleiding Wens om te komen tot een integrale visie voor de verkeersveiligheid op de wegen Kerkstraat, Zuideinde, Kerkbuurt, Noordeinde en De Haal in

Nadere informatie

Samenwerken in de wijk

Samenwerken in de wijk Meer lezen? Download de publicatie Samenwerken in de wijk met achtergronden over de 10 meest genoemde vragen en dillemma s bij samenwerken. Draaiboek voor bijeenkomst Samenwerken in de wijk 1 Introductie

Nadere informatie

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag plan gemeentelijke herindeling Bij Hoog en Laag Inleiding Op dit moment onderzoekt de provincie Gelderland in samenwerking met de gemeenten op verzoek van de raden wat de financiële gevolgen zijn van een

Nadere informatie

*Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478

*Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478 *Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken taakstelling huisvesting statushouders Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : R.G.

Nadere informatie

Mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid

Mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid Samenvatting: Inleiding: In de afgelopen jaren is uw college gerapporteerd over de mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid bestemd voor de gemeente Heusden. Dit gebeurt in het kader

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0011, d.d. 20 januari 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit "Verkeerscirculatie Levendaal-West" Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. In te stemmen met het ontwerp-verkeersbesluit

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

videosurveillance minder doden en gewonden

videosurveillance minder doden en gewonden videosurveillance Een groep automobilisten en motorrijders rijdt véél te hard op de Nederlandse wegen. Daar blijft het vaak niet bij. Ze maken zich vaak ook schuldig aan bumperkleven, agressief rijden,

Nadere informatie

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018 2018-2019 Status Vastgesteld MT 20 juni 2018-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim. 4 1.1 Ongeoorloofd verzuim... 4 1.2 Geoorloofd verzuim... 4 2. Procedure na het vaststellen

Nadere informatie

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad,

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad, Samenleving &VI Gemeente Delft Advies Westlandseweg 40 2624 AD Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

Brabantse aanpak voor publieke laadinfrastructuur

Brabantse aanpak voor publieke laadinfrastructuur Brabantse aanpak voor publieke laadinfrastructuur Informatiedocument voor gemeenten die deelnemen aan fase A2 augustus 2014 Inhoud Via dit document informeert de provincie Noord-Brabant de gemeenten die

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162) Aan de fracties van VVD en PvdA de heer A.J.H. Wijers, mevrouw C.P.W. Bode-Zopfi Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB d.bosmans@oosterhout.nl (0162) 48 91 03 Onderwerp Vragen ex art.

Nadere informatie