Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Delft VERZONDEN. Geachte leden van de raad,"

Transcriptie

1 Ruimte km Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan ES Delfl IBAN NL21 BNGH t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld door Bram Coremans bcoremans@delfl.nl Internet Telefoon l401 5 VERZONDEN Datum Uw brief van Onderwerp evaluatie effectiviteit milieuzone Uw kenmerk Bijlage Geachte leden van de raad, 1 januari 2010 is in samenspraak met belanghebbende partijen de milieuzone ingesteld in de gemeente Delft. Met de belanghebbenden is de afspraak gemaakt dat de milieuzone in 2013 zal worden geëvalueerd. Deze afspraak is vastgelegd in het collegebesluit bij invoering van de milieuzone. Met deze brief wordt invulling gegeven aan deze afspraak. Context Voor het instellen van de milieuzone in Delft heeft het college het landelijke convenant "Stimulering schone vrachtauto's en milieuzones" ondertekend. De looptijd van dit convenant zou tot en met zijn, maar is recentelijk een jaar verlengd tot en met Hiermee is de looptijd van het convenant gelijk aan de looptijd van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) waarin de milieuzone als maatregel is opgenomen. Toen in 2009 de afspraken werden gemaakt over evaluatie van de milieuzone zijn we er vanuit gegaan dat in 2013 de vraag over het voortbestaan van de milieuzone relevant zou zijn, Die relevantie werd bepaald door de prognoses van de luchtkwaliteit. De prognoses zijn de laatste jaren regelmatig bijgesteld. Door deze aanpassingen blijkt de vraag over het voortbestaan van de milieuzone op dit moment nog niet relevant. De verlenging van het convenant en de constatering dat de luchtkwaliteit nog niet ver genoeg verbeterd is maken een uitgebreide evaluatie op dit moment niet zinvol. We beperken ons op dit moment daarom tot het uiteenzetten van de noodzaak van de milieuzone. In aanvulling daarop is de handhaving van de milieuzone relevant en wordt de aanpak van de evaluatie van de milieuzone in de toekomst uiteengezet. De milieuzone De milieuzone in de gemeente Delft kent een bijzondere ligging. In tegenstelling tot de meeste milieuzones ligt de milieuzone in Delft niet in de binnenstad, maar op de belangrijkste doorgaande route door de stad. Het gaat om de route Oostpoortweg, Julianalaan, Mijnbouwstraat, Sint Sebastiaansbrug en de Zuidwal. Vanwege het voorkomen van sluipverkeer is de milieuzone ook ingesteld in de gebieden ten noorden en zuiden van de Oostpoortweg.

2 Afbeelding 1 : Kaart van de milieuzone op Beoogd effect van de milieuzone Met het instellen van een milieuzone wordt de toegang tot een gebied beperkt voor vrachtwagens die niet voldoen aan een bepaalde Euronorm. De Euronorm geeft aan hoe schoon een vrachtwagen is. Nieuwe voertuigen die anno 2013 worden geproduceerd voldoen aan de Euro V! norm. Per 1 juli van dit jaar zijn alleen Euro IV vrachtwagens of schoner toegestaan in de milieuzones. Ongeveer 20% van de voertuigen voldoet niet aan deze norm. Zij kunnen 12 keer per jaar een ontheffing krijgen of hebben een langdurige ontheffing als bijzonder voertuig. Het effect van de milieuzone is dat het vrachtwagenpark sneller verschoond zal worden omdat oude voertuigen worden beperkt in de toegang tot het gebied. Dit effect is het grootst in de milieuzone zelf, maar straalt ook uit naar de gebieden rondom milieuzones. Het effect wordt versterkt door de aanwezigheid van milieuzones in meerdere steden. De aanwezigheid van schonere vrachtwagens zorgt voor een verlaging van de uitstoot van schadelijke stoffen. Deze verlaging is noodzakelijk omdat langs een aantal wegvakken in de milieuzone de luchtkwaliteit anno 2010 niet voldeed aan de norm. Door het instellen van de milieuzone in combinatie met andere maatregelen kan tijdig, per 1 januari 2015 aan de normen worden voldaan. Noodzaak van de milieuzone Toen de milieuzone werd ingesteld was het duidelijk dat de maatregel nodig was om tijdig aan de normen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Sindsdien is er veel veranderd en is het belangrijk om na te gaan wat de noodzaak nu is eind

3 Voor het bepalen van de noodzaak van de milieuzone zijn twee vragen van belang: Zijn er knelpunten luchtkwaliteit in de milieuzone? Is het effect van de milieuzone op deze knelpunten significant? De antwoorden op deze vragen volgen uit de zogenaamde monitoringstool luchtkwaliteit die ingesteld is met de vaststelling van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit door de toenmalige minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (tegenwoordig Infrastructuur en Milieu). De resultaten van de monitoringstool zijn leidend bij de bepaling van de luchtkwaliteit en besluitvorming. De gegevens in de monitoringstool bestaan uit meetgegevens van het landelijke meetnet, aangevuld met berekeningen op basis van de lokale situatie (verkeer, bebouwing, bomen en congestie). Vraag 1: Zijn er knelpunten luchtkwaliteit in de milieuzone? Onderstaande afbeelding op de volgende pagina is een plot uit de monitoringstool. Het betreft het monitoringsjaar met de gegevens van de luchtkwaliteit over De gekleurde stippen op de kaart zijn de toetspunten waarop de luchtkwaliteit moet voldoen per 1 januari De kaart laat alleen de stikstofdioxide (N02) concentratie zien. Fijnstof blijft al een aantal jaar ruim onder de norm in de gemeente Delft. Hetzelfde beeld zien we landelijk terug. De donkerblauwe stippen op de kaart geven aan dat de concentratie N02 op dat toetspunt varieert tussen de 38,5pg/m3 en 40,5pg/m3. Omdat de norm voor NO2 40pg/m3 bedraagt, is er op deze toetspunten dus sprake van een knelpunt. Uit de kaart blijkt dat dit langs meerdere wegvakken het geval is.

4 Vraag 2: Is het effect van de milieuzone op deze punten significant? Het effect van de milieuzone is vastgelegd in een correctiefactor die geldt voor alle milieuzones in Nederland. Uit deze correctie factoren blijkt dat het gemiddelde effect ongeveer 10% bedraagt. Om te bepalen of dat significant is, moet gekeken worden naar dat deel van de concentratie schadelijke stoffen waaraan het verkeer bijdraagt. Driekwart van de concentratie NO2 in gemeente Delft bestaat uit de zogenaamde achtergrondconcentratie. Dat is simpel gezegd het gedeelte waar we in Delft niet zoveel aan kunnen doen en bestaat uit uitstoot van het verkeer op de hoofdwegen, industrie, huishoudens en uitstoot uit het buitenland. Het 10% effect van de milieuzone is dus van toepassing op 25% van de totale concentratie. Dat betekent dat van de 40 pg/m3 NO2 op de beoordelingspunten ongeveer 10 pg/m3 NO2 effect ondervindt van de milieuzone. Het effect bedraagt daarmee ongeveer 1 pg/m3 NO2 op de totale concentratie. Het effect van de milieuzone is met l vg/m3 NO2 verbetering van de concentraties significant. Behalve de groengasbussen van Veolia is er geen andere maatregel die een vergelijkbaar effect heeft. Bij de schone bussen geldt bovendien dat het effect daarvan alleen optreedt op wegvakken waar veel bussen rijden. In de milieuzone is dit het geval, maar nog altijd veel minder dan vrachtverkeer. Conclusie Omdat er sprake is van knelpunten luchtkwaliteit waarop het effect van de milieuzone significant is, is de noodzaak van de milieuzone onveranderd ten opzichte van de situatie toen de milieuzone werd ingesteld in Omvang evaluatie Uit de gegevens van de monitoringstool blijkt dat er in de milieuzone van de gemeente Delft nog altijd sprake is van knelpunten luchtkwaliteit voor NO2. Gezien het effect van de milieuzone is het evident dat deze maatregel zinvol is en in stand gehouden dient te worden. Een uitgebreide evaluatie waarbij de effecten afgewogen worden tegen de kosten en ingegaan wordt of met de milieuzone het beoogde doel bereikt is, is op dit moment daarom weinig zinvol. In hoofdzaak bestaat deze evaluatie daarom uit de bepaling van de noodzaak van de milieuzone. Omdat het effect van de milieuzone mede afhankelijk is van de handhaving op de milieuzone, wordt aanvullend ingegaan op de handhaving. Dit is tevens voor de branche organisaties van de vervoerders TLN en EVO (die belanghebbende zijn bij elke milieuzone) van belang. Tot slot wordt aangegeven hoe omgegaan wordt met het evalueren van de milieuzone in de toekomst. Handhaving Uit tabel 1 met controles blijkt dat maandelijks tussen de 20 en 50 vrachtwagens worden gecontroleerd in de milieuzone. Uit de cijfers blijkt dat gemiddeld ongeveer 5% van de chauffeurs in overtreding is. Als het aantal controles hoger ligt, ligt ook het aantal overtreders wat hoger, 1 tot 3%. Bij sommige uitschieters is dit ook het geval.

5 Overtredingen / O l 33 Resultaat I 1 6.4% 6.2% 8.1% 2.0% 0.0% 2.9% 8.9% Tabel 1 : Overzicht handhaving milieuzone vanaf juni % controle in december Er rijden dagelijks zo'n 300 vrachtwagens door de milieuzone, gebaseerd op de verkeerstellingen voor de afsluiting van de Sint Sebastiaansbrug. Door die afsluiting zal het aantal voertuigen in werkelijkheid lager liggen. Hoeveel lager dat precies is, is op dit moment niet bekend. Gezien het aantal unieke vrachtwagens per dag lijkt het aantal controles van maximaal 50 vrachtwagens per maand gering. Er zijn echter nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op het aantal controles. Door training zijn de handhavers bijvoorbeeld in staat om zonder natrekken van het kenteken te beoordelen of een vrachtwagen voldoet. Vanaf een bepaald kenteken zijn voertuigen namelijk altijd van een bepaalde euroklasse. Aangezien de norm voor de milieuzone bij Euro IV ligt en Euro VI inmiddels al op de weg verschijnt, is er een groot aantal voertuigen die herkend kunnen worden. Een andere factor die van invloed kan zijn, zijn de bewegingen die de handhavers maken op een dag. De vrachtwagens rijden vooral op de doorgaande route in de milieuzone, terwijl de handhavers ook in de wijken moeten controleren. Algemeen kan gezegd worden dat de pakkans bij het overtreden van de toelatingseisen van de milieuzone niet heel groot lijkt. Daar tegenover staat dat er diverse factoren van invloed zijn waardoor er mogelijk een grotere pakkans is dan uit de cijfers blijkt. Door vast te stellen wat het verloop is in het aantal overtredingen kan bepaald worden of de pakkans groot genoeg is of dat er extra handhaving gewenst is. Het verloop van het aantal overtreders kan bepaald worden door bijvoorbeeld elk half jaar een honderd procent controle te organiseren. Als blijkt dat het aantal overtredingen significant hoger ligt dan de tot nu toe bekende 5 tot 8% is het zaak de handhaving te intensiveren. Aanpak evaluatie in de toekomst Per 1 januari moet worden voldaan aan de normen voor de luchtkwaliteit. Door de wijze waarop de monitoring van de luchtkwaliteit is ingericht wordt pas halverwege 2016 duidelijk of daadwerkelijk aan de normen wordt voldaan. Komend jaar en in wordt wel steeds duidelijker of de prognoses van de luchtkwaliteit uitkomen. Daarmee komt ook de mogelijkheid in beeld om daadwerkelijk het voortbestaan van de milieuzone af te wegen. Om deze afweging zorgvuldig te maken worden de volgende acties uitgevoerd: Halfjaarlijkse honderd procent controle in 2014 en Monitoren en zonodig intensiveren handhaving Jaarlijks de noodzaak van de milieuzone bepalen op basis van de monitoringstool.

6 Halverwege 2014 afspraken met de belanghebbenden maken over de invulling en uitvoering van de evaluatie in Eind 2014 verkeerstellingen uitvoeren om de laatste stand van zaken voor de grens van 1 januari 2015 te bepalen. Tweede helft starten met de uitvoering van de evaluatie Tweede kwartaal evaluatie in concept gereed Derde kwartaal 2016 concentraties per 1 januari 2015 bekend en verwerken in de evaluatie Vierde kwartaal 2016 besluitvorming over het voortbestaan van de milieuzone. Bij bovenstaande planning is er vanuit gegaan dat in 2014 de concentraties NOa nog geen aanleiding geven het voortbestaan van de milieuzone af te wegen. Mocht dit wel het geval zijn, zal de evaluatie ook in 2014 starten en wordt de planning dus een jaar ingekort. Wij beschouwen met deze brief de toezegging "evaluatie effectiviteit milieuzone" als afgedaan. Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Delft,, burgemeester n mr. drs. G.A.A. Verkerk, secretaris drs. T. W. Andriessen I.E.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Anneke Smilde 3 december 2014 Inhoud Het probleem. De oplossing: NSL. Totstandkoming en werking NSL. Belangrijke peilers: Maatregelen Monitoring

Nadere informatie

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 1. Opzet onderzoek 1.1. Inleiding Startpunt voor de invoering van een milieuzone is het bepalen van de aard en omvang van het

Nadere informatie

Gemeente Delft 2 1 JULI 2015 VERZONDEN - 1 JULI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft 2 1 JULI 2015 VERZONDEN - 1 JULI Geachte leden van de gemeenteraad, Besturing en Controlling Bestuursondersteuning Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 12.0517 d.d. 22-5-2012 Onderwerp Aanvullend en Wijzigend Convenant stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteurs : Dhr. P.J.J. Tromp en P.J. Möllers Telefoon 5114633/4943 E-mail: ptromp@haarlem.nl en pmollers@haarlem.nl

Nadere informatie

Veelgestelde vragen logistieke zone binnenstad Delft

Veelgestelde vragen logistieke zone binnenstad Delft Veelgestelde vragen logistieke zone binnenstad Delft 06-03-2018 Algemeen Waarom is er in de binnenstad een logistieke zone voor zwaar vrachtverkeer ingevoerd? De gemeente Delft wil minder zwaar verkeer

Nadere informatie

2. EVO, waarvan de zetel is gevestigd te Zoetermeer, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door (naam en functie), hierna te noemen: EVO,

2. EVO, waarvan de zetel is gevestigd te Zoetermeer, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door (naam en functie), hierna te noemen: EVO, - 1 - CONVENANT TOT DERDE AANVULLING EN WIJZIGING VAN HET CONVENANT STIMULERING SCHONE VRACHTAUTO S EN MILIEUZONERING DE PARTIJEN 1. DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE STAATSSECRETARIS VAN

Nadere informatie

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s In Nederlandse stedelijke gebieden bestaan problemen voor wat betreft de luchtkwaliteit. Overheden hebben de verplichting om de lokale luchtkwaliteit

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Gemeente Delft Juridische zaken De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Juridische

Nadere informatie

CONVENANT TOT VIERDE WIJZIGING VAN HET CONVENANT STIMULERING SCHONE VRACHTAUTO'S EN MILIEUZONERING

CONVENANT TOT VIERDE WIJZIGING VAN HET CONVENANT STIMULERING SCHONE VRACHTAUTO'S EN MILIEUZONERING CONVENANT TOT VIERDE WIJZIGING VAN HET CONVENANT STIMULERING SCHONE VRACHTAUTO'S EN MILIEUZONERING DE PARTIJEN 1. DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw,

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw, Wijk- en Stadszaken hm Milieu Doorkiesnummers: Telefoon 260 22 64 Fax 21 3 68 23 Aan De leden van de Gemeenteraad VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011 Datum 14-1 1-2011 Ons kenmerk 1181575 Uw brief van Onderwerp Aanbieding

Nadere informatie

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Informatienota B&W Onderwerp : Monitoring Luchtkwaliteit 2012 B&W-vergadering : 29 januari 2013 Registratienummer : BW13.00119 Registratiecode : *BW13.00119* Auteur : Gijs Gerrits Portefeuillehouder :

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Vastgoed Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 juni 2018 Betreft Contouren harmonisatie milieuzones

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 juni 2018 Betreft Contouren harmonisatie milieuzones > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire Samenleving Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad. Behandeld door Olga

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft Semen!eying Programmeren Gemeente Delft De Torenhove Madinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Programmeren, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Presentatie schakeldag 11 juni 2013 Luchtkwaliteitsbeleid Nederland en Europa Beleidsdoel: gezondheidsschade door luchtverontreiniging zoveel mogelijk beperken.

Nadere informatie

Gemeente Delft 13NOV, 2013

Gemeente Delft 13NOV, 2013 Veiligheid Advies Gemeente Delft Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Delft. VERIOi. drs. T.W. Andriessen 1.s. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. VERIOi. drs. T.W. Andriessen 1.s. Geachte leden van de raad, Ruimte Programmeren Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Programmeren, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad,

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad, Samenleving Mlc Gemeente Delft Advies Westlandweg 40 2624 AD Delfl IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78,2600 ME Delft Aan de gemeenteraad Behandeld door G.

Nadere informatie

Nota. Deze nota regelt zowel de verlenging van het convenant als de mandatering tot 1 januari 2017.

Nota. Deze nota regelt zowel de verlenging van het convenant als de mandatering tot 1 januari 2017. Ruimte Advies Doorkiesnummers: 2468 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan Nota Datum 19-11-2014 Ons kenmerk 1759812 Opsteller Bram Coremans Bijlage 5 Onderwerp Verlenging convenant

Nadere informatie

-3 g.ï-<*i-ït>\fi. Onderwerp Aanbieding nota "Actualisatie plan van aanpak luchtkwaliteit 2006"

-3 g.ï-<*i-ït>\fi. Onderwerp Aanbieding nota Actualisatie plan van aanpak luchtkwaliteit 2006 a -3 g.ï-\fi. AM Gemeente Delft Wijk- en Stadszaken Milieu Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787, t.n.v, gemeente Delft Retouradres : Wijk- en Stadszaken, Postbus 78,

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Ruimte en Economie to+a Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Afschrift van reactie op brief van belangenvereniging Binnenstad Noord over parkeren in autoluwplusgebied

Gemeente Delft. Onderwerp Afschrift van reactie op brief van belangenvereniging Binnenstad Noord over parkeren in autoluwplusgebied Bestuur Mit Gemeente Delft Bestuursondersteuning bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit

Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit Luchtkwaliteit 1 (5) Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 17 september 2010 kregen alle panelleden van dat moment (1423 personen) een e-mail met de vraag

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht: Bijlage(n) Uitvoeringsprogramma 2013-2015 'Gezonde Lucht voor Utrecht', met

Gezonde lucht voor Utrecht: Bijlage(n) Uitvoeringsprogramma 2013-2015 'Gezonde Lucht voor Utrecht', met Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Aan de leden van de Commissie Stad en Ruimte Behandeld door E.J.L. van der Waard

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 APR Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 APR Geachte leden van de raad, Samenleving Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de gemeenteraad van Delft

Nadere informatie

Doelstelling Voldoen aan het wettelijk kader, verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid.

Doelstelling Voldoen aan het wettelijk kader, verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid. Factsheet Onderwerp Luchtkwaliteit over het jaar 2013 Inleiding Op 16 december 2014 is de vijfde rapportage over de voortgang van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit aan de voorzitter van

Nadere informatie

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam Notitie Aan Stadsontwikkeling Rotterdam Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 1 augustus 2017 22188119 MZ Rotterdam S.M. Davison J.W.T. Voerman M. Ameling J.H.H. van den Elshout Onderwerp Effect

Nadere informatie

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht 1. Kan het college aangeven wat de kosten zijn van de genoemde nieuwe extra maatregelen voor de gemeente, alsmede

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Gezonde lucht voor Utrecht Wiet Baggen, senior adviseru Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst Utrecht.nl Inhoud Schets gemeente Utrecht Karakteristieken Bouwprojecten stilgelegd / Veranderende

Nadere informatie

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 7 maart 2012 Luchtkwaliteit heemtuin in Gorsel project: 70922.01

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 7 maart 2012 Luchtkwaliteit heemtuin in Gorsel project: 70922.01 memo aan: van: Johan van der Burg datum: 7 maart 2012 betreft: Luchtkwaliteit heemtuin in Gorsel project: 70922.01 INLEIDING In Gorssel (Gemeente Lochem) is aan de Molenweg het herstel van de heemtuin

Nadere informatie

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad,

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad, Samenleving &VI Gemeente Delft Advies Westlandseweg 40 2624 AD Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Roetmemo Roetkaart december 2014

Roetmemo Roetkaart december 2014 Roetmemo Roetkaart december 2014 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Ontwikkelorganisatie/ sector Milieu & Mobiliteit Afdeling Expertise Milieu Auteur Wiet Baggen Projectnaam Roetmemo - Roetkaart Datum 18

Nadere informatie

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Achtergrondinformatie Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging die een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de mens. Kortstondige blootstelling

Nadere informatie

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM Monitoring NSL Werksessie Veehouderijen Hans Berkhout RIVM 1 Werksessie NSL 31 maart 2016 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 1. Doel monitoring NSL 2. Bepalen luchtkwaliteit 3. Resultaten MT2015

Nadere informatie

Landelijke effectstudie

Landelijke effectstudie Landelijke effectstudie milieuzones vrachtverkeer 2010 Effecten op de luchtkwaliteit Agentschap NL s-hertogenbosch A msterdam R o t terdam Eindhoven M aastricht D en Haag U t recht Tilburg L eiden B r

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid. Steller Jeroen Engels. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid. Steller Jeroen Engels. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN >ote Bestuursdienst Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid Steller Jeroen Engels De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Bezoekadres Waagstraat 1 Postadres

Nadere informatie

Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda. Toetsing aan NIBM-criterium

Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda. Toetsing aan NIBM-criterium Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda Toetsing aan NIBM-criterium 10 mei 2017 Verantwoording Titel Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda Opdrachtgever Gemeente Breda Projectleider

Nadere informatie

VOORTGANG HAALBAARHEID INVOERING MILIEUZONE EN EFFICIENTERE BEVOORRADING BINNENSTAD HAARLEM.

VOORTGANG HAALBAARHEID INVOERING MILIEUZONE EN EFFICIENTERE BEVOORRADING BINNENSTAD HAARLEM. Nota van B&W Onderwerp Voortgang haalbaarheid invoering milieuzone en efficiëntere bevoorrading binnenstad Haarlem. Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. P.J.J. Tromp en P.J. Möllers Telefoon 5114633 E-mail:

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Leiden Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Leiden Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Leiden Johan van der Burg datum: 3 december 2013 betreft: Luchtkwaliteit Greentower te Leiden project: 120728 INLEIDING Op de kantorenlocatie aan het Kanaalpark, ten oosten van

Nadere informatie

Evaluatie milieuzone Maastricht

Evaluatie milieuzone Maastricht Evaluatie milieuzone Maastricht Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Maastricht Nijmegen, 21 november 2014 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1 Inleiding 1 Hoofdstuk 2 Effecten wagenpark 3 2.1 Effecten in de

Nadere informatie

Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma

Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma Nota van Antwoord Kabinetsstandpunt Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) Reactie van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu op de inspraakreacties Datum: september

Nadere informatie

NOTITIE 1 INLEIDING 2 WETTELIJK KADER. Luchtkwaliteitsonderzoek. Rotonde N212 - N463 Woerden WD69-1 WD69-1/ R.

NOTITIE 1 INLEIDING 2 WETTELIJK KADER. Luchtkwaliteitsonderzoek. Rotonde N212 - N463 Woerden WD69-1 WD69-1/ R. NOTITIE Onderwerp Luchtkwaliteitsonderzoek Project Rotonde N212 - N463 Woerden Opdrachtgever Provincie Utrecht Projectcode WD69-1 Status Concept 01 Datum 27 maart 2017 Referentie WD69-1/17-004.444 Auteur(s)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten Notitie Contactpersoon Sander Kamp Datum 7 februari 2017 Kenmerk N001-1233768KMS-evp-V03-NL Luchtkwaliteit Paleis het Loo 1 Inleiding Paleis het Loo is voornemens uit te breiden en een groei te realiseren

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvragen trekkingsrechten starterslening

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvragen trekkingsrechten starterslening B en W Adviesnota Onderwerp Aanvragen trekkingsrechten starterslening Zaaknummer 405033 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 12 juni 2018 Team Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Leon Langenhuizen

Nadere informatie

Ingekomen 2 7 NOV 20H. Kopie aan:

Ingekomen 2 7 NOV 20H. Kopie aan: Aan de Gemeenteraad van Lelystad Stadhuisplein 2, 8232 ZX Lelystad Postbus 91, 8200AB Lelystad Gemeente Lelystad Ingekomen 2 7 NOV 20H Kopie aan: DVL-STW Gemeente Lelystad 2 7 NOV ZOU 140027395 Lelystad,

Nadere informatie

Onderwerp stand van zaken touringcarparkeren Zuidplantsoen

Onderwerp stand van zaken touringcarparkeren Zuidplantsoen Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de Gemeenteraad Delft

Nadere informatie

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189. memo aan: van: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 betreft: Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.01 INLEIDING De ministeriële regeling NIBM bevat geen kwantitatieve uitwerking

Nadere informatie

I informatieoverzicht melding

I informatieoverzicht melding 3 1 Schoemakerstraat 97 Postbus 5044 2600 GA Delft T (088) 798 2 222 dvsloket@rws.nl http://www.rijkswaterstaat.nl/d Contactpersoon Werenfried Spit T 088 7982 361 I informatieoverzicht melding 1. Inleiding

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg datum: 10 maart 2014 betreft: Luchtkwaliteit Nagelpoelweg 56 te Apeldoorn project: 140171 INLEIDING Aan de Nagelpelweg 56 in Apeldoorn is het bedrijf

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 30 175 Besluit luchtkwaliteit 2005 Nr. 154 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Milieuzones: de oplossing voor duurzaam vrachtverkeer op het gemeentelijk wegennet? Mark Degenkamp, gemeente Utrecht

Milieuzones: de oplossing voor duurzaam vrachtverkeer op het gemeentelijk wegennet? Mark Degenkamp, gemeente Utrecht 1 Milieuzones: de oplossing voor duurzaam vrachtverkeer op het gemeentelijk wegennet?, gemeente Een gemiddelde vrachtwagen levert een 20 tot 30 keer zo grote bijdrage aan de luchtkwaliteitsproblematiek

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20951 2500 EZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag www.rijksoverheid.nl Betreft

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER memo aan: van: Gemeente De Ronde Venen en De Stichtse Vecht Johan van der Burg datum: 28 augustus 2014 betreft: Luchtkwaliteit Fietsbrug bij Nigtevecht project: 130530 INLEIDING Aan de zuidzijde van Nigtevecht

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Status definitief Versie 002 Rapport M.2016.1428.00.R001 Datum 19 oktober 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Hoorn postbus 603

Nadere informatie

GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK,

GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK, Corsa nummer:17.121849 GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK, Gelezen het Convenant" Stimulering Schone Vrachtauto's en Milieuzonering d.d. 23

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Tiel Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Tiel Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Tiel Johan van der Burg datum: 3 september 2012 betreft: Luchtkwaliteit Tuincentrum Hamsche Biezen project: 110281 INLEIDING In Wadenoijen (gemeente Tiel) is het tuincentrum Life

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

0 41 Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw,

0 41 Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw, Ruimte en Economie Advies 0 41 Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de gemeenteraad

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT KENTEKENHERKENNING IN DE MILIEUZONE DEN HAAG

PRIVACYREGLEMENT KENTEKENHERKENNING IN DE MILIEUZONE DEN HAAG Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2011.417 RIS 181089 PRIVACYREGLEMENT KENTEKENHERKENNING IN DE MILIEUZONE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - het convenant Stimulering Schone

Nadere informatie

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling memo aan: van: Bogor projectontwikkeling SAB datum: 4 februari 2015 betreft: Luchtkwaliteit Plantageweg 35 Alblasserdam project: 140479 INLEIDING Het gebied tussen de Plantageweg, de Cornelis Smitstraat,

Nadere informatie

Communicatieplan Milieuzone gemeente Den Haag

Communicatieplan Milieuzone gemeente Den Haag RIS151071a_11-DEC-2007 Communicatieplan Milieuzone gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Milieu en Vergunningen NME/C, team Milieucommunicatie Opsteller: M. Verhoef 23 november 2007 Samenvatting Communicatieplan

Nadere informatie

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Gemeente Boxtel College van burgemeester en wethouders de heer F.HJ.M. van Beers Postbus 10000 5280 AD Boxtel GEMEENTE

Nadere informatie

B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s

B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s B i j l a g e n B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s B i j l a g e 2 : B e s l u i t G e d e p u t e e r d e S t a t e n Gedeputeerde Staten Datum 1 5 JUN 2009

Nadere informatie

NIBM-toets winkelcentrum Mereveldplein in De Meern

NIBM-toets winkelcentrum Mereveldplein in De Meern Notitie Contactpersoon Maaike Teunissen Datum 28 juni 2013 Kenmerk N001-1215927MTU-evp-V02-NL 1 Aanleiding onderzoek Tauw heeft een NIBM-onderzoek uitgevoerd in opdracht van Hoorne Vastgoed BV. Zij zijn

Nadere informatie

011,41 Gemeente Delft

011,41 Gemeente Delft Programma's en Projecten 011,41 Gemeente Delft afdeling bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden

Nadere informatie

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20155031.R04.V01 Document: 14067 Status: definitief

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit. Woontoren Bètaplein. Gemeente Leiden. Datum: 12 juni 2015 Projectnummer:

Onderzoek luchtkwaliteit. Woontoren Bètaplein. Gemeente Leiden. Datum: 12 juni 2015 Projectnummer: Onderzoek luchtkwaliteit Woontoren Bètaplein Gemeente Leiden Datum: 12 juni 2015 Projectnummer: 120728 SAB Postbus 479 6800 AL Arnhem tel: 026-357 69 11 fax: 026-357 66 11 Auteur: Johan van der Burg Projectleider:

Nadere informatie

de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 24 april 2012 Betreft Tweede monitoringsrapport NSL

de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 24 april 2012 Betreft Tweede monitoringsrapport NSL > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 21-23 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan.

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan. Besturing Controlling Communicatie Besturing Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Besturing, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad,

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning 01 A Gemeente Delft Advies en expertise Geld De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres

Nadere informatie

Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem

Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem Toelichting bij collegebesluit Milieuzone bestel- en vrachtverkeer Haarlem 1. Omschrijving en functie milieuzone Een van de opgaven uit het Activiteitenplan Stedelijke Distributie (brief Cie Beheer van

Nadere informatie

Gemeente Delft. Wij gaan er vanuit u hiermee voldoende geinformeerd te hebben en verzoeken u de toezegging als afgedaan te beschouwen.

Gemeente Delft. Wij gaan er vanuit u hiermee voldoende geinformeerd te hebben en verzoeken u de toezegging als afgedaan te beschouwen. Besturing Controlling Communicatie Bestuursondersteuning Retouradres : Bestuursondersteuning, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de gemeenteraad Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan

Nadere informatie

O 2 JAN >. Gemeente Delft

O 2 JAN >. Gemeente Delft Goscand archiet O 2 JAN.2014 6>. Gemeente Delft Ruimte Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Programmering Geld Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Programmering

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u de evaluatie van de aanpak Oud & Nieuw

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u de evaluatie van de aanpak Oud & Nieuw Veiligheid km Gemeente Delft Advies Phoenixstraat 16 261 1 AL Delfl Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Posîbus 78, 2600 ME Delfl Gemeenteraad

Nadere informatie

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Notitie Project: Oude Tempel Soesterberg Onderwerp: Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Referentie: 16M8024 Datum: 18 juli 2016 Auteur: Mevrouw ing. N.J.W. Pirovano

Nadere informatie

Onderwerp: Afschrift antwoord op Statenvragen van de heer Jansen (GL) over de emissiefraude met auto's (PS/2015/731)

Onderwerp: Afschrift antwoord op Statenvragen van de heer Jansen (GL) over de emissiefraude met auto's (PS/2015/731) PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Datontv.: Q4 DEC 205 Luttenbergstraat 2 Postbus 0078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel.nl Provinciale Staten van

Nadere informatie

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen.

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen. Memo aan: van: Gemeente Arnhem SAB datum: 18 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Schuytgraaf Arnhem project: 150131 INLEIDING Het voornemen bestaat om veld 13 van de in aanbouw zijnde woonwijk Schuytgraaf

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN AUTOMATISCHE NUMMERPLAATHERKENNING (ANPR) TEN BEHOEVE VAN DE HANDHAVING VAN DE MILIEUZONE VOOR VRACHTWAGENS

IMPLEMENTATIE VAN AUTOMATISCHE NUMMERPLAATHERKENNING (ANPR) TEN BEHOEVE VAN DE HANDHAVING VAN DE MILIEUZONE VOOR VRACHTWAGENS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2008.1189 RIS 162115 IMPLEMENTATIE VAN AUTOMATISCHE NUMMERPLAATHERKENNING (ANPR) TEN BEHOEVE VAN DE HANDHAVING VAN DE MILIEUZONE VOOR VRACHTWAGENS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER

Nadere informatie

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal Memo aan: van: Gemeente West Maas en Waal Paul Kerckhoffs datum: 25 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Gouden Ham/De Schans project: 90249 INLEIDING In het recreatiegebied De Gouden Ham is men voornemens

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Brunssum Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Brunssum Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Brunssum Johan van der Burg datum: 4 april 2014 betreft: Luchtkwaliteit Ei van Brunssum project: 90217.04 INLEIDING In het centrum van de Brunssum wordt een extra winkellus gerealiseerd

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Toezenden jaarverslag toezicht en handhaving kinderopvang

Gemeente Delft. Onderwerp Toezenden jaarverslag toezicht en handhaving kinderopvang Besturing en Controlling Retouradres : Bestuursondersteuning, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad hkrc Gemeente Delft Bestuursondersteuning De Torenhove Martinus Nijhomaan 2 2624

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 5.10). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Bijlage Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het volledige luchtkwaliteitsonderzoek. In de eerste paragraaf van deze bijlage is het geldende beleid en de daarbij horende normering weergeven. De

Nadere informatie

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 )

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 ) Luchtkwaliteit 1.1. Toetsingskader Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen De Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; Gemeente Hof van Twente Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; Gemeente Hof van Twente Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Hof van Twente Johan van der Burg datum: 20 februari 2014 betreft: Luchtkwaliteit Hengevelde, Marke III project: 120218 INLEIDING Aan de zuidwestzijde van de kern van Hengevelde

Nadere informatie

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Bogor Projectontwikkeling

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Bogor Projectontwikkeling Memo aan: van: Bogor Projectontwikkeling Paul Kerckhoffs datum: 19 januari 2016 betreft: Luchtkwaliteit Rozengrachttoren Zaandam project: 150124 INLEIDING In Zaandam verrijst Inverdan als nieuw stadshart.

Nadere informatie

Notitie. Zowel in 2010 als 2015 wordt aan de grenswaarden voldaan. 1

Notitie. Zowel in 2010 als 2015 wordt aan de grenswaarden voldaan. 1 Notitie Datum: 5 februari 2013 Project: Oude Haagweg Uw kenmerk: - Locatie: S Gravenhage Ons kenmerk: V040746ad.00003.tdr Betreft: Beoordeling luchtkwaliteit Versie: 01_001 Inleiding In opdracht van Madevin

Nadere informatie