Needs assessment Report on strengthening Citizen Participation Committee Nickerie (document 1)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Needs assessment Report on strengthening Citizen Participation Committee Nickerie (document 1)"

Transcriptie

1 Needs assessment Report on strengthening Citizen Participation Committee Nickerie (document 1) 1 Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP II) - Ministry of Regional Development Assignment name: Strengthening Citizen Participation Committee of Nickerie Loan number: 2087/OC-SU September, 2010 Henrie Wesenhagen Consultant Kolonistenweg 13 Paramaribo Suriname Tel: / henriewesenhagen@yahoo.com

2 Achtergrond 2 Deze needs assessment is onderdeel van de opdracht tot versterking van de Bevolkingsparticipatie Commissie (BPC) van Nickerie. Het instellen van een Bevolkingsparticipatie Commissie is één van de activiteiten binnen de component Bevolkingsparticipatie van het DLGP welke als doel heeft burgers en stakeholders structureel te betrekken in het besluitvormingsproces op lokaal niveau waarmee grotere transparantie en verantwoordingsaflegging wordt bereikt. In maart 2004 is de BPC van Nickerie door de Districtsraad formeel ingesteld. De commissie is tussen 2006 en 2008 zeer actief geweest en het districtsbestuur ondersteund in het verspreiden van informatie, het organiseren en faciliteren van openbare bijeenkomsten. Na het overlijden van de voorzitter in october 2008 is de commissie vervallen tot inactiviteit.

3 Versterking van de BPC 3 Het doel van de opdracht aan de consultant is het versterken van de coördinatie en mobilisatie functie van de BPC in Nickerie. Uit te voeren activiteiten binnen deze opdracht: evalueren van de richtlijnen en taakomschrijving van de BPC; uitvoeren van een needs assessment; ontwikkelen van een actieplan voor het verbeteren van de rol van de BPC bij het bevorderen van goed bestuur, verantwoordingsaflegging, transparantie en participatie; implementatie van het actieplan, waaronder training en technische assistentie, in twee fasen.

4 Benadering uitvoering needs assessment (1/2) 4 De needs assessment is opgezet als een onderzoek dat inzicht moet geven in het volgende: De belemmerende en bevorderende factoren bij het functioneren van de BPC. De taakomschrijving van de BPC. De plaats van de BPC binnen de structuur van het commissariaat, en meer in het bijzonder de relatie tot de bestuursdienst. De interne organisatie van de BPC. De samenstelling van de BPC. De faciliteiten ter ondersteuning van het functioneren van de BPC. De onderwerpen voor het uit te voeren trainingsprogramma.

5 Benadering uitvoering needs assessment (2/2) 5 Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van diverse bronnen, waaronder: De eigen ervaringen met de BPC in Nickerie als local consultant in de periode Diverse basisdocumenten. Interview met een welwillend lid van de inactieve BPC. Interview met de Coördinator van het Burger Informatie Centrum. Interview met de Districts Commissaris. Informatie uit verschillende ontmoetingen met de Task Manager Bevolkingsparticipatie van de PIU DLGP en de Managing Director PIU DLGP waarbij de BPC tevens aan de orde is geweest. Beleidsplan Bevolkingsinformatie en Burgerparticipatie

6 Taakomschrijving BPC 6 In 2005 is een Reglement voor de BPC opgesteld, bedoeld als handvat bij het functioneren van deze participatiestructuur. In dit reglement worden geregeld: de installatie, het lidmaatschap, eisen van benoembaarheid, een taakomschrijving, de structuur en logistieke zaken van de BPC. Ter verduidelijking van de verhouding tussen de BPC en de districtsorganen zijn de taken van de Districts- Commissaris, van de Districts- en Ressortraad en van het Districtsbestuur als bijlage opgenomen.

7 Evaluatie taakomschrijving BPC (1/3) 7 Aan de hand van het BPC Reglement van 2005: T.a.v. Ondersteunen van de Districts- en Ressortraden bij de mobilisatie van de burgers: Er is sprake van onduidelijkheid over de mobilisatietaak tussen de BPC en de DR/RR, maar vooral de RR. Enige onduidelijkheid bestond ook met de Bestuursdienst; dit wordt toegeschreven aan onwetendheid over de rol en taken van de BPC. Bij de openbare hoorzittingen zat een lid van de BPC aan de hoofdtafel en was het contact met de burgers heel goed; de opkomst was ook groter dan toen de BPC een meer teruggetrokken positie kreeg. Er was ook onduidelijkheid over de buurtcommitees, in relatie tot het bestaan en de taken van de BPC.

8 Evaluatie taakomschrijving BPC (2/3) 8 T.a.v. Helpen monitoren van de uitvoering van de Ressort en Districtsplannen: Geen activiteiten ontplooid. T.a.v. Assisteren bij de ontwikkeling van het Bevolkingsinformatie Centrum (BIC): BPC heeft geen activiteiten ontplooid. T.a.v. Deelname aan de workshops voor de ontwikkeling van een Bevolkingsparticipatie Plan (BPP) en de uitvoering daarvan: De BPC heeft in 2004 meegewerkt aan de formulering van het BPP, maar dit plan is niet in uitvoering gebracht.

9 Evaluatie taakomschrijving BPC (3/3) 9 T.a.v. Deelname aan de consultaties voor de samenstelling van het Districts Strategisch Ontwikkelingsplan: In 2008 heeft de BPC voor het laatst geparticipeerd in consultatie meetings. T.a.v. Ondergaan van trainingen en participeren als trainers en assistenten bij Districts Workshops en andere trainingen: Leden van de BPC hebben in 2007 deelgenomen aan de Training of Trainers en een trainingsplan opgesteld en uitgevoerd voor de RR over het decentralisatieproces. T.a.v. Identificeren van financiële mogelijkheden voor ontwikkelingsprojecten (voorl. HIV/Aids, scholing, recreatie): De BPC heeft geen activiteiten ontplooid.

10 Samenstelling BPC 10 Er was een redelijk goede representatie van civil society binnen de BPC. Na het overlijden van de voorzitter van de BPC in october 2008 is geen vervanger aangewezen. De Districts Administrateur en de BIC Coördinator hebben als de trekkers gefungeerd.

11 Evaluatie samenstelling BPC 11 Uit de verschillende evaluatiemomenten komt het volgende naar voren: De BPC is geen vertegenwoordigend lichaam; de samenstelling van dit orgaan moet een weerspiegeling zijn van de diversiteit aan belangen en kenmerken van de lokale bevolking. De BPC is in essentie een Adviesraad voor de Bevolkingsparticipatie (advies en ondersteuning naar Districtsbestuur, DR/RR en BIC). Ambtenaar en/of politiek actief zijn levert een belangenconflict op voor wat betreft het lidmaatschap van de BPC. Proeve van een profielschets voor leden van de BPC: Trekker zijn vanuit zijn/haar ressort. Goed onderlegd zijn. Bekend zijn in zijn/haar omgeving. Voorbeeldfiguur zijn. Lid zijn van een actieve organisatie/sleutelfiguur in de gemeenschap.

12 Functioneren BPC 12 De BPC Nickerie kende globaal twee actieve perioden: en ; in deze laatste periode is zij het meest actief geweest. De leden waren gemotiveerd, goed getraind en begrepen het concept en de taken van burgerparticipatie binnen het decentralisatieproces. Ten aanzien van de vergaderingen van de BPC: - frekwentie: gemiddeld 1x per maand - agendapunten: te houden hoorzittingen; eigen initiatieven, waarvan één is uitgevoerd (stadsverfraaiing) - kosten: tijdens DLGP I uit projectbegroting en daarna uit districts-begroting - vergaderlokatie: eerst bij de Districts Administrateur op kantoor, daarna in de ruimten van het BIC Onderlinge taakverdeling: voorzitter, secretaris, penningmeester; daarnaast werden BPC leden gekoppeld aan de 5 ressorten als trekker in verband met de organisatie van de openbare hoorzittingen. Tijdsbesteding: de meeste tijd werd gegeven rondom de openbare hoorzittingen en tijdens het 1 ste wegen proefproject (huis-aan-huis campagne); volgens de DC zijn er in de actieve perioden 28 vergaderingen belegd.

13 Evaluatie functioneren BPC 13 Korte, maar actieve perioden van inzet vanuit de BPC: bij de organisatie van openbare hoorzittingen en het 1 ste wegen proefproject. Na wegvallen van de voorzitter is de BPC in elkaar gestort; volgens de DC voornamelijk vanwege drukke werkzaamheden van de overige leden. Het wegvallen van de BPC heeft volgens de DC het decentralisatieproces in Nickerie verlamd. Ondanks dat er een bestuur was gevormd en er van een taakverdeling sprake was, is er geen vastlegging geweest van het interne functioneren van de BPC; bijv. blijken er geen notulen te bestaan van vergaderingen van de commissie en is kennelijk geen archief bijgehouden. De periode van inactiviteit van de BPC was dermate lang dat maar weinig leden bereid waren om deel te nemen aan het evaluatiegesprek met de consultant. De aansturing en facilitering van de BPC zou moeten geschieden door de afdeling Beheer Bestuursressorten, maar door het komen te ontvallen van de desbetreffende DS als hoofd van deze afdeling, is er in dat opzicht een gab ontstaan. Deze werd in de praktijk ingevuld door de DA en de Coördinator BIC.

14 Activiteiten BPC periode Juni december 2004: deelname aan bijeenkomsten en workshops in het kader van de samenstelling van het Bevolkingsparticipatie Plan Nickerie. Buurtvergaderingen in verband met het 1 ste wegen proefproject. Mobiliseren van burgers in verband met openbare hoorzittingen. Keuze voor 2 e wegen proefproject. Project stadsverfraaiing uitgevoerd. 3 leden van de BPC hebben deelgenomen aan de Training voor Trainers en hebben in dat kader een training ontwikkeld en uitgevoerd gericht op de RR leden in Nickerie. In 2008: evaluatie meeting met de TM Bevolkingsparticipatie en de TM Civiele Werken van de PIU DLGP. Een voorgenomen enquête in de buurten is niet doorgegaan. Deze opsomming is niet uitputtend, maar is bedoeld om een globaal beeld te geven van de activiteiten van de BPC.

15 Aannames en beïnvloedende factoren 15 In het Bevolkingsparticipatie Plan zijn de volgende aannames en beïnvloedende factoren geïdentificeerd: Aannames 1. Burgers willen betrokken blijven in deze belangrijke participatiestructuur. 2. Het districtsbestuur wil de BPC blijven ondersteunen en haar betrekken bij bevolkingsparticipatie. 3. Decentralisatie in Suriname zal redelijk op tijd worden uitgevoerd, waardoor zowel de belangstelling van de BPC als van de burgers zal worden vastgehouden. Beïnvloedende factoren 1. Vanwege de vrijwilligersfunctie in de BPC zullen burgers niet willen deelnemen in activiteiten die veel tijd vergen en niet betaald worden. 2. Ondersteuning voor de BPC van de kant van de ambtenaren kan teruglopen. 3. Vertraging in de decentralisatie kan de BPC leden ontmoedigen, waardoor ze zich kunnen terugtrekken.

16 Knelpunten voor goed functioneren BPC 16 Burgers willen betrokken zijn bij de BPC, maar willen ondanks (of juist vanwege) het vrijwilligerskarakter van de commissie een vergoeding voor het gebruik van hun eigen transportmiddel en telefoon. Dit geldt niet voor iedereen; hangt mede af van de inkomenssituatie van het lid en daarnaast van de hoogte van de kosten die gemaakt (moeten) worden om deel te nemen aan bepaalde activiteiten. De ondersteuning vanuit het districtsbestuur blijkt mede uit de beschikbare faciliteiten, waaronder een vaste vergaderruimte. Bij mobilisatie activiteiten is onduidelijkheid gerezen over rol en plaats van de BPC, mede in relatie tot de RR leden. Bij openbare hoorzittingen is de BPC door een ambtenaar van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling teruggewezen: BPC leden mochten geen plaats nemen aan de hoofdtafel.

17 Voorwaarden voor goed functioneren BPC 17 Vergoeding voor gebruik eigen transportmiddel en telefoon. Vaste vergaderruimte. Logistieke voorzieningen/accomodatie. Duidelijkheid over rol en plaats van de BPC bij mobilisatie activiteiten ten opzichte van leden Districtsbestuur en DR/RR. Duidelijkheid over de plaats van de BPC tijdens de hoorzittingen (aan de hoofdtafel of niet). Goedgekeurd Bevolkingsparticipatie Plan. Secretariaat (kan bij BIC in verband met de nauwe samenwerking). Trainingen. Budget voor activiteiten BPC.

18 Trainingen voor de BPC 18 Kennis over decentralisatieproces/bevolkingsparticipatie/bic. Kennis over de structuur en werkwijze van het Districtsbestuur, inclusief taken en bevoegdheden. Vergadertechnieken. Mobilisatie en communicatie. Bijzondere aandachtspunten: Plaats van de BPC in de organisatiestructuur van het commissariaat en de relatie tot het districtsbestuur. BPC in relatie tot de buurtcomités. BPC model/ Para Force model

19 Conclusies en aanbevelingen (1/2) 19 De belangrijkste conclusie ten aanzien van de BPC Nickerie is dat deze non-existent is. De DC heeft in juli 2010 de DA gevraagd om voorstellen te doen gericht op de heractivering van de BPC, inclusief de bemensing. Hij heeft daarbij de verwijzing gedaan naar het voorbeeld van het buurtcomité Groot-Henar dat als pilot is opgezet en dat getrokken zou moeten worden door de BPC. Bij de samenstelling van de nieuwe BPC is hij voorstander van de sleutelpersonen benadering. Daarnaast zijn er nog vele andere issues die opgelost moeten worden op weg naar een goed functionerende BPC: vervullen van de randvoorwaarden, plaats binnen de structuur van het commissariaat, aansturing en facilitering, kerntaken, vrijwilligersfunctie, enz. Intussen zijn er nieuwe inzichten ontwikkeld ten aanzien van burgerparticipatie in het kader van het decentralisatieproces, zoals vastgelegd in het Beleidsplan Bevolkingsinformatie en Burgerparticipatie.

20 Conclusies en aanbevelingen (2/2) 20 Ten aanzien van burgerparticipatie is in het beleidsplan aangegeven dat deze het best kan worden benaderd en georganiseerd vanuit de ressorten met de Bestuurskantoren als focal point voor aansturing en facilitering. Deze inzichten zijn tijdens de gesprekken in Nickerie globaal voorgelegd en door alle betrokkenen als een goed en werkbaar perspectief beoordeeld. Aanbevolen wordt, op basis van de bevindingen uit deze assessment van de BPC Nickerie en gegeven het bestaan van nieuwe inzichten ten aanzien van burgerparticipatie, om: 1. de BPC Nickerie op te bouwen c.q. te transformeren naar het model dat beschreven is in het eerder genoemd beleidsplan; 2. een Handleiding voor de ontwikkeling (samenstelling, functioneren) van de BPC vanaf ressortniveau op te stellen waarin tevens de sturende en faciliterende rol van de BO kantoren in de ressorten wordt uitgewerkt en vastgelegd; 3. aan deze handleiding toe te voegen een trainings- en begeleidingsplan voor het succesvol realiseren van deze essentiële participatiestructuur.

Handleiding Bevolkingsparticipatie Commissie, inclusief Activity Plan Strengthening CPC Nickerie (document 2)

Handleiding Bevolkingsparticipatie Commissie, inclusief Activity Plan Strengthening CPC Nickerie (document 2) Handleiding Bevolkingsparticipatie Commissie, inclusief Activity Plan Strengthening CPC Nickerie (document 2) Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP II) - Ministry of Regional

Nadere informatie

Comp. 2.3 Burgerparticipatie en Voorlichting

Comp. 2.3 Burgerparticipatie en Voorlichting Comp. 2.3 Burgerparticipatie en Voorlichting Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP-II) Iris Gilliad MSc Task Manager Burgerparticipatie

Nadere informatie

DLGP-CIVIELTECHNISCHE WERKEN Component 4 Task Manager ing. M.Blenman

DLGP-CIVIELTECHNISCHE WERKEN Component 4 Task Manager ing. M.Blenman DECENTRALISATIE PROGRAMMA 1-2003-2009 Pilot districten: Nickerie, Para, Wanica, Commewijne en Marowijne DECENTRALISATIE PROGRAMMA 2-2009-2014 Paramaribo, Sipaliwini, Coronie, Saramacca en Brokopondo zijn

Nadere informatie

Modaliteiten Structurering Bevolkingsparticipatie

Modaliteiten Structurering Bevolkingsparticipatie Modaliteiten Structurering Bevolkingsparticipatie in Suriname Interactie tussen bestuurders en burgers Task manager Bevolkingsparticipatie:Iris Gilliad Counterparts Bureau Decentralisatie: Anna Lachman

Nadere informatie

Methodologie voor Participatieve Ressort- en Districtsplannen

Methodologie voor Participatieve Ressort- en Districtsplannen Methodologie voor Participatieve Ressort- en Districtsplannen Conclusies en Werkvoorstel 2007-2008 Drs.Msc. Romeo Ramlakhan Email: Rramlakhan@conare.gov.do Uitgevoerde Activiteiten A. Formele en informele

Nadere informatie

Paramaribo, 7 juni 2011 MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING NO. 3274

Paramaribo, 7 juni 2011 MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING NO. 3274 Paramaribo, 7 juni 2011 MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING NO. 3274 ONDERWERP: Houdende vaststelling van de Organisatiestructuur van de Districtscommissariaten ter uitvoering van artikel 6 lid 4 van

Nadere informatie

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Local Consultant on Citizen Participation HENRIE WESENHAGEN

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Local Consultant on Citizen Participation HENRIE WESENHAGEN DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Contourennota Beleid en structurering Afdeling Beheer Bestuursressorten Districts-Commissariaten Local Consultant on Citizen Participation

Nadere informatie

ORGANISATIESTRUCTUUR PILOT DISTRICTEN

ORGANISATIESTRUCTUUR PILOT DISTRICTEN ORGANISATIESTRUCTUUR PILOT DISTRICTEN MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING NO. 6838 ONDERWERP: Vaststelling Organisatiestructuur van het Districts-Commissariaat van de pilotdistricten Wanica, Marowijne,

Nadere informatie

Ministerie van Regionale Ontwikkeling. Voorlichtingsplan i.v.m. Hoorzittingen 2008

Ministerie van Regionale Ontwikkeling. Voorlichtingsplan i.v.m. Hoorzittingen 2008 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Voorlichtingsplan i.v.m. Hoorzittingen 2008 Paramaribo, januari 2008 Opgemaakt door de afdeling Burgerparticipatie en Voorlichting Mw. M. Drenthe Mw. A. Lachman Mw.

Nadere informatie

The Suriname REDD+ Project Strengthening national capacities of Suriname

The Suriname REDD+ Project Strengthening national capacities of Suriname The Suriname REDD+ Project Strengthening national capacities of Suriname Dear Stakeholders, The National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS), in collaboration with SBB, UNDP and

Nadere informatie

PROJECT CYCLE VOOR ELK PILOT DISTRICT

PROJECT CYCLE VOOR ELK PILOT DISTRICT DLGP VISIE, MISSIE EN DOEL Ministerie van Regionale Ontwikkeling >>Inter-American Development Bank (IDB)

Nadere informatie

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) PLAN VAN AANPAK HOORZITTINGEN December 2008

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) PLAN VAN AANPAK HOORZITTINGEN December 2008 Decentralisatie M I N I S T E R I E VAN REGIONALE ONTWIKKELING Decentralization and Local Government Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) PLAN VAN AANPAK HOORZITTINGEN 2008

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 28 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 28 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME DISTRICTSVERORDENING van 03 november 2010, houdende vaststelling van regels met betrekking tot het instellen en beheren van het Districtsfonds voor het

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME Wet van... houdende nadere wijzigingen van de Grondwet van de Republiek Suriname (S.B. 1987 No.116, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B.1992 No.38) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME In overweging

Nadere informatie

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Ministerie van Regionale Ontwikkeling. Bevolkingsinformatie en Burgerparticipatie

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Ministerie van Regionale Ontwikkeling. Bevolkingsinformatie en Burgerparticipatie DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Ministerie van Regionale Ontwikkeling Beleidsplan Bevolkingsinformatie en Burgerparticipatie 1. TRANSFORMATIE BURGER INFORMATIE CENTRUM

Nadere informatie

Interimregeling Financiële Decentralisatie

Interimregeling Financiële Decentralisatie Ministerie Van Regionale Ontwikkeling SURINAME Projectinformatie Document VII DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Interimregeling Financiële Decentralisatie WET van 11 maart

Nadere informatie

Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007

Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007 Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007 Index Doel en belang van Sectie DI Uitgangspunten Wettelijk Kader Huidige Organisatiestructuur SWOT-Analyse districten

Nadere informatie

Sustainable Development

Sustainable Development Mr. Bas Ahmadali Institute Suriname Local Government And Strategic Public Management http://basahmadali.nl/?p=58 Sustainable Development Duurzame ontwikkeling door decentralisatie en Bevolkingsparticipatie

Nadere informatie

Het decentralisatieproces in Suriname

Het decentralisatieproces in Suriname Het decentralisatieproces in Suriname Achtergrond DLGP 1 De bestuurlijke organisatie in Suriname is geregeld in de Grondwet van 1987 en in de Wet Regionale Organen (WRO). Deze organieke wet regelt de politiekebestuurlijke

Nadere informatie

Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname. Ministerie van Regionale Ontwikkeling

Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname. Ministerie van Regionale Ontwikkeling SURINAME PROFICIAT Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname De uitkomsten van DLGP-I > 2003-2008 De perspectieven van DLGP-II > 2009-2014 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization

Nadere informatie

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP)

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) M I N I S T E R I E VAN REGIONALE ONTWIKKELING Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19 Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling Inter-American Development

Nadere informatie

ADEK 20 mei Mr. Ahmadali - Managing Director "Decentralization and Local Gvt Streng 1

ADEK 20 mei Mr. Ahmadali - Managing Director Decentralization and Local Gvt Streng 1 ADEK 20 mei 2009 MASTER OPLEIDING TOT WETGEVINGSJURIST IN SURINAME Cluster Staats en Bestuursrecht Sectie 4: Decentralisatie Docent: Mr. B. Ahmadali email: b.ahmadali@decentralisatie.org Site: www.decentralisatie.org

Nadere informatie

Drs.Msc. Romeo Ramlakhan

Drs.Msc. Romeo Ramlakhan Methodologie voor Participatieve Ressort- en Districtsplannen 2008 Institutioneel Raamwerk en Stappenplan Drs.Msc. Romeo Ramlakhan Email: r_ramlakhan@yahoo.com ramlakhan@yahoo Kenmerken Participatieve

Nadere informatie

Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname. Ministerie van Regionale Ontwikkeling

Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname. Ministerie van Regionale Ontwikkeling SURINAME PROFICIAT Decentralisatieprogramma v/d Regering van Suriname De uitkomsten van DLGP-I > 2003-2008 De perspectieven van DLGP-II > 2009-2014 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization

Nadere informatie

Burger Informatie Centrum Functie beschrijvingen Maart 7, 2011

Burger Informatie Centrum Functie beschrijvingen Maart 7, 2011 Burger Informatie Functie beschrijvingen Maart 7, 2011 TM Burgerparticipatie Iris Gilliad i.s.m counterparts Burgerparticipatie en Voorlichting RO. Functienaam: Hoofd BIC Plaats in de organisatie: Districts

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland

Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland In dit huishoudelijk reglement wordt nader bepaald hoe de Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland haar werkzaamheden wil uitvoeren. Art.

Nadere informatie

INHOUD. Werkwijze maken PRODOC. Strategie & Begeleidende Principes. Inhoud PRODOC

INHOUD. Werkwijze maken PRODOC. Strategie & Begeleidende Principes. Inhoud PRODOC INHOUD Werkwijze maken PRODOC Strategie & Begeleidende Principes Inhoud PRODOC WERKWIJZE MAKEN PRODOC Internationale (Fabien Monteils) & Nationale Consultant (Lisa Best) Kader Studie (Terms of Reference/ToR)

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Wanica

Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Wanica Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Wanica Mei 2010 Drs. Natascha E. Neus Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Achtergrond en kader 4 2.1 Decentralisatie als wereldwijd verschijnsel.

Nadere informatie

Republiek Suriname. District Marowijne. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname. District Marowijne. Districtsbegroting 2008 Republiek Suriname Districtsbegroting 2008 juni 2007 Pagina 1 van 8 Dit is een qua layout en samenstelling een kopie van die van Commewijne. Alle vragen van Commewijne zijn van toepassing!! Voor specifieke

Nadere informatie

CONCEPT-DISTRICTSBESLUIT PLATFORM BURGERPARTICIPATIE ONTWIKKELING PARA HET DISTRICTSBESTUUR VAN PARA

CONCEPT-DISTRICTSBESLUIT PLATFORM BURGERPARTICIPATIE ONTWIKKELING PARA HET DISTRICTSBESTUUR VAN PARA CONCEPT-DISTRICTSBESLUIT PLATFORM BURGERPARTICIPATIE ONTWIKKELING PARA Districtsbesluit krachtens artikel 30 WRO*) van de Districtsraad van Para houdende vaststelling van regels met betrekking tot het

Nadere informatie

Republiek Suriname District Commewijne. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname District Commewijne. Districtsbegroting 2008 Districtsbegroting 2008 juni 2007 Waarom moet de Bijlage erbij??? Wat is het nut van de organisatiestructuur beschikking in een concept begroting?? Opmerking zit ook in sheet 2e recap vergelijk inhoud

Nadere informatie

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19 Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19 Inter-American Development Bank IDB Level 2 Evaluatie Rapport Taskmanager Financiën, Planning en Administratie District

Nadere informatie

Stichting Inter-Districten Samenwerking i.o. IDS

Stichting Inter-Districten Samenwerking i.o. IDS Stichting Inter-Districten Samenwerking i.o. IDS 1 STICHTING INTER-DISTRICTEN SAMENWERKING i.o. Naam en zetel Artikel 1 De Stichting draagt de naam: Stichting Inter-Districten Samenwerking, afgekort STICHTING

Nadere informatie

Concept Procesbeschrijving

Concept Procesbeschrijving Generation and Deposit of article 4 revenues into the district Fund Procedures and Guidelines for Transfers from the central budget to the District Fund and Revenues assigned by the Interim Law on Fiscal

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

DLGP Toolkit Human Resource Management. Raamwerk / Methodologie

DLGP Toolkit Human Resource Management. Raamwerk / Methodologie DLGP Toolkit Human Resource Management Raamwerk / Methodologie INLEIDING Dit handboek heeft als doel relevante functionarissen en diensten behulpzaam te zijn bij de implementatie van het Human Resource

Nadere informatie

Tools vanuit decentralisatie voor duurzame economische groei

Tools vanuit decentralisatie voor duurzame economische groei Tools vanuit decentralisatie voor duurzame economische groei In relatie tot Competitiveness Forum Suriname Expert view Paper: mr Bas Ahmadali, managing director Decentralization and Local Government Strengthening

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Para

Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Para Evaluatieonderzoek Bevolking Participatie Commissie van het district Para Mei 2010 Drs. Natascha E. Neus Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Achtergrond en kader 5 2.1 Decentralisatie als wereldwijd verschijnsel.

Nadere informatie

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19. Inter-American Development Bank IDB

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19. Inter-American Development Bank IDB Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Project nr. SU-OO19 Inter-American Development Bank IDB Level 2 Evaluatie Rapport Taskmanager Financien, Planning en Administratie District

Nadere informatie

DE VERHANDELING OVER DECENTRALISATIE, AUTONOMIE EN MEDEBEWIND DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) in opdracht van

DE VERHANDELING OVER DECENTRALISATIE, AUTONOMIE EN MEDEBEWIND DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) in opdracht van DE VERHANDELING OVER DECENTRALISATIE, AUTONOMIE EN MEDEBEWIND In het kader van DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) in opdracht van de Minister van Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Versie 28 mei 2015 Inhoud Artikel 1 Instelling/ instandhouding pag. 3 Artikel 2 Doel en reikwijdte pag. 3 Artikel 3 Belangenbehartiging pag.

Nadere informatie

FINANCIËLE DECENTRALISATIE

FINANCIËLE DECENTRALISATIE Ministerie van Regionale Ontwikkeling Ministerie van Financiën FINANCIËLE DECENTRALISATIE DE ZICHTBARE RESULTATEN Van het DECENTRALISATIE PROGRAMMA VAN DE REGERING VAN SURINAME ( Decentralization and Local

Nadere informatie

Van de concepten voor institutionele wetgeving inzake Decentralisatie

Van de concepten voor institutionele wetgeving inzake Decentralisatie Samenvatting Van de concepten voor institutionele wetgeving inzake Decentralisatie Zoals vervat in de Memorie van Toelichting (MvT) op de desbetreffende ontwerpen, afkomstig van de DLGP consultant, Mr.

Nadere informatie

DLGP. HRM en Organisatieontwikkeling. Plan van aanpak

DLGP. HRM en Organisatieontwikkeling. Plan van aanpak DLGP HRM en Organisatieontwikkeling Plan van aanpak Paramaribo, september 2006 INHOUD TEN GELEIDE... 3 INLEIDING... 4 BELANG VAN HRM VOOR DLGP SURINAME... 4 AGREEMENT... 7 TIJDSDUUR EN CONSULTANTS BTC...

Nadere informatie

Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen. WMO adviesraad gemeente Landerd

Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen. WMO adviesraad gemeente Landerd Gemeente Landerd Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen Wettelijke verplichting Wmo Adviesraad Convenant Plichten Bevoegdheden Verantwoordelijkheden 1. De leefbaarheid van de gemeente

Nadere informatie

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten.

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten. Huishoudelijk Reglement Structuur en werkwijze Stichting Fibula In dit huishoudelijke reglement zijn die onderwerpen geregeld, die niet in de statuten vervat zijn, en waarin de belangrijkste afspraken

Nadere informatie

Ministerie Van Regionale Ontwikkeling. De Voorlopige Bundel UITVOERINGSREGELINGEN FINANCIËLE DECENTRALISATIE IN DE INTERIMFASE 1 NOVEMBER 2006

Ministerie Van Regionale Ontwikkeling. De Voorlopige Bundel UITVOERINGSREGELINGEN FINANCIËLE DECENTRALISATIE IN DE INTERIMFASE 1 NOVEMBER 2006 Ministerie Van Regionale Ontwikkeling De Voorlopige Bundel UITVOERINGSREGELINGEN FINANCIËLE DECENTRALISATIE IN DE INTERIMFASE 1 NOVEMBER 2006 Uitgave: DLGP-Projectbureau Decentralization and Local Government

Nadere informatie

Ontmoeten met ambitie

Ontmoeten met ambitie Ontmoeten met ambitie Handleiding activiteiten Inleiding PerspectieF is een organisatie van christelijke jongeren die politiek actief zijn. PerspectieF wil stimuleren dat ook andere jongeren zich aansluiten

Nadere informatie

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015 CIVINET, Antwerpen Welkom! Programma van de workshop Theoretische achtergrond

Nadere informatie

Republiek Suriname District Wanica. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname District Wanica. Districtsbegroting 2008 Districtsbegroting 2008 juni 2007 Inleiding Wanica is in december 2006 als een van de 5 pilot districten begonnen met ressorthoorzittingen. Deze zijn bedoeld om de bevolking te horen welke noden zij als

Nadere informatie

Handleiding Burgerparticipatie en Communicatie voor de Regionale Organen

Handleiding Burgerparticipatie en Communicatie voor de Regionale Organen DISTRICT PARAMARIBO Handleiding Burgerparticipatie en Communicatie voor de Regionale Organen Op voordracht van het Districtsbestuur van Paramaribo, vertegenwoordigd door De Districtscommissaris van Paramaribo

Nadere informatie

Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR. Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid

Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR. Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid Aanbevelingen jongerenambassadeur SRGR Betekenisvolle Jongerenparticipatie bij Buitenlandse Zaken en de Bredere Overheid Participatie is een mensenrecht. Het is een van de belangrijkste principes in de

Nadere informatie

Taken, bevoegdheden en onderlinge verhouding DNA, DR en RR-leden Presentatie te Grun Djari NPS Partij Centrum

Taken, bevoegdheden en onderlinge verhouding DNA, DR en RR-leden Presentatie te Grun Djari NPS Partij Centrum Taken, bevoegdheden en onderlinge verhouding DNA, DR en RR-leden Presentatie te Grun Djari NPS Partij Centrum Decentralisatieprogramma van de Regering van Suriname (Decentralization and Local Government

Nadere informatie

Het ICT component Het ICT binnen DLGP

Het ICT component Het ICT binnen DLGP Het ICT component binnen DLGP Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) 2009-20142014 ICT-Task Task Manager Riaz Ahmadali) 13-10-2010 1 DLGP

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Deelnemen aan de samenleving Zelfstandig blijven Aan het werk blijven Senioren doen mee Gouda 11 maart 14 Een woord vooraf 1. Stichting Seniorenplatform

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Handvat DISTRICTSBESTUUR ingevolge Interimregeling Financiële Decentralisatie (S.B. 2003 No. 33)

Handvat DISTRICTSBESTUUR ingevolge Interimregeling Financiële Decentralisatie (S.B. 2003 No. 33) Ministerie van Regionale Ontwikkeling Handvat DISTRICTSBESTUUR ingevolge Interimregeling Financiële Decentralisatie (S.B. 2003 No. 33) Met inleiding van Minister van Regionale Ontwikkeling Michel Felisi

Nadere informatie

Overall DLGP-Project management ter versterking van Min R.O. en de Districten 1998-2014

Overall DLGP-Project management ter versterking van Min R.O. en de Districten 1998-2014 Overall DLGP-Project management ter versterking van Min R.O. en de Districten 1998-2014 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP-II) Mr. Basharat

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 1 Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 Preambule Vrijwillig medewerkers in zorg en welzijn verrichten onbetaald en vrijwillig werkzaamheden in georganiseerd verband. Zij doen

Nadere informatie

BIJLAGE 3 MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSHUISVESTING EVALUATIE OVERZICHT 2005 2010

BIJLAGE 3 MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSHUISVESTING EVALUATIE OVERZICHT 2005 2010 DIENST WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN PLANNING BIJLAGE 3 MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSHUISVESTING EVALUATIE OVERZICHT 2005 2010 1.Opstellen ontwerpwet Opvanginstellingen en standaarden kinder-/

Nadere informatie

Samen naar de Europese Agenda Stad

Samen naar de Europese Agenda Stad Samen naar de Europese Agenda Stad VNG Bestuurdersdag 30 November 2015 Nicolaas Beets Dutch Urban Envoy Inhoud Doelstellingen van het NL se EU Voorzitterschap 12 Thema s voor de Europese Agenda Stad Partnerschappen

Nadere informatie

Programma Mozambique. 1. Context analyse. 2. De programmadoelstellingen. 3. Het landenprogramma Mozambique

Programma Mozambique. 1. Context analyse. 2. De programmadoelstellingen. 3. Het landenprogramma Mozambique Programma Mozambique 1. Context analyse Mozambique is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. In de afgelopen jaren heeft Mozambique echter een sterke economische groei laten zien, is

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Artikel 1 - Verwijzing naar wettelijke basis De gemeenteraadbeslissing van 7 maart 2013 tot de delegatie van budgethouderschap aan wijkcomités en burgerinitiatieven.

Nadere informatie

(iv) Boven: Level 1 certificatie 2006. Boven: DNA keurt Interimregeling goed 2003. Onder: Nieuw Bestuursmodel

(iv) Boven: Level 1 certificatie 2006. Boven: DNA keurt Interimregeling goed 2003. Onder: Nieuw Bestuursmodel Decentralization and Local Government Strengthening Program Binnen het Ministerie van Regionale organen. DLGP stand van (i) De opdracht aan de PIU, (ii) Bereikte resultaten, (iii) Lopende, (iv) Aandachtspunten

Nadere informatie

JAARPLAN 2013 CLUSTER RECREANTEN

JAARPLAN 2013 CLUSTER RECREANTEN Atletiek Vereniging Hylas Correspondentie-adres : De Landman 138 1827 JC Alkmaar Accommodatie : Sportpark Viaanse Molen Havinghastraat 4 JAARPLAN 2013 CLUSTER RECREANTEN Maart 2013 1 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein

Adviesraad Sociaal Domein Adviesraad Sociaal Domein Jaarverslag 2017 1 Van de voorzitter: Hierbij het tweede jaarverslag van de Adviesraad Sociaal Domein. 2017 was een belangrijk jaar waarin de Gemeente de voorbereiding heeft getroffen

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 03-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN REGIONALE

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling door decentralisatie en bevolkingsparticipatie

Duurzame ontwikkeling door decentralisatie en bevolkingsparticipatie Duurzame ontwikkeling door decentralisatie en bevolkingsparticipatie Decentralization and Local Government Strengthening Program Binnen het Ministerie van Regionale Ontwikkeling 1 Toetsing DLGP aan de

Nadere informatie

Decentralisatie van Bestuur Lokaal bestuur in perspectief

Decentralisatie van Bestuur Lokaal bestuur in perspectief Decentralisatie van Bestuur Lokaal bestuur in perspectief 2003-2007 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Managing Director Mr. Basharat

Nadere informatie

Reglement Werving- en Selectiecommissie De Woningstichting. gevestigd te Wageningen

Reglement Werving- en Selectiecommissie De Woningstichting. gevestigd te Wageningen Reglement Werving- en Selectiecommissie De Woningstichting gevestigd te Wageningen 1 Artikel 1, Definities Stichting: de Woningstichting, gevestigd in de gemeente Wageningen. RvT: de Raad van Toezicht

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012; Verordening Wmo-raad gemeente Leudal 2013 De raad van de gemeente Leudal; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012; Overwegende dat op 1 januari 2007 de

Nadere informatie

1. Ontwatering wooncentrum Albina in Marowijne

1. Ontwatering wooncentrum Albina in Marowijne DISTRICTEN LEREN VANUIT HET DECENTRALISATIEPROGRAMMA HUN ONTWATERINGSPROBLEMEN ZELF AAN TE PAKKEN IN HET KADER VAN VERZELFSTANDIGING EN VERDERGAANDE CAPACITEITSOPBOUW VAN DE GEDECENTRALISEERDE DISTRICTEN

Nadere informatie

Report on Assistance in cloning DFP in Paramaribo and Sipaliwini

Report on Assistance in cloning DFP in Paramaribo and Sipaliwini Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Government of Suriname and the Inter-American Development Bank Operation: Project: Executor: 1343/OC-SU SU0019-Decentralization and Local

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN DECENTRALISATIE

STRATEGISCH PLAN DECENTRALISATIE Ministerie van Regionale Ontwikkeling STRATEGISCH PLAN DECENTRALISATIE Handleiding voor het Ministerie van Regionale Ontwikkeling Paramaribo, 31 mei 2006 Uitgave DLGP-projectbureau IDB-project: Decentralization

Nadere informatie

Instructies voor Buurtcomité s Bestratingsproject District Wanica. Iris Gilliad MSc Drs. Anna Lachman Drs. Simona Boldewijn

Instructies voor Buurtcomité s Bestratingsproject District Wanica. Iris Gilliad MSc Drs. Anna Lachman Drs. Simona Boldewijn Instructies voor Buurtcomité s Bestratingsproject District Wanica Iris Gilliad MSc Drs. Anna Lachman Drs. Simona Boldewijn Wanica, juli 2013 Inhoud - Informatie omtrent het project Rol buurtcomité Interne

Nadere informatie

REGLEMENT AUDIT- EN RISICOBEHEERCOMMISSIE ZLM VERZEKERINGEN

REGLEMENT AUDIT- EN RISICOBEHEERCOMMISSIE ZLM VERZEKERINGEN REGLEMENT AUDIT- EN RISICOBEHEERCOMMISSIE ZLM VERZEKERINGEN Pagina 1 van 5 Artikel 1 Definities Maatschappij : ZLM Verzekeringen (OVM ZLM U.A.) RvC : Raad van Commissarissen van de maatschappij Directie

Nadere informatie

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen ZIO, Zorg in Ontwikkeling Versie 1 INLEIDING Het Multidisciplinair Overleg (MDO) krijgt een steeds grotere rol binnen Ketenzorg, redenen hiervoor zijn:

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken regionale AYA Taskforce van het regionaal AYA netwerk ( ) 26 oktober 2017

Samenwerkingsafspraken regionale AYA Taskforce van het regionaal AYA netwerk ( ) 26 oktober 2017 Samenwerkingsafspraken regionale van het ( ) 26 oktober 2017 Inleiding De zorg voor AYA s in Nederland wordt gecoördineerd vanuit het zorg het Nationaal AYA Jong & Kanker Platform. Het Platform heeft een

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2014

Beleidsplan 2013-2014 Beleidsplan 2013-2014 Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van International Federation of Medical Students Associations The Netherlands (IFMSA-NL) voor het beleidsjaar 2013-2014. Hierin zijn de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

Vragenlijst zelfevaluatie RvC

Vragenlijst zelfevaluatie RvC Vragenlijst zelfevaluatie RvC Naam: Datum: 1. Verantwoordelijkheden en samenstelling van de RvC 1.1 Ik heb een duidelijk beeld van het mandaat en de verantwoordelijk heden van de RvC. 1.2 De RvC heeft

Nadere informatie

Decentralisatieprogramma van de Regering van Suriname

Decentralisatieprogramma van de Regering van Suriname Decentralisatieprogramma van de Regering van Suriname De 8 uitkomsten van DLGP-I en de 5 perspectieven Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

regie in eigen hand b. krachtenbundeling verspreiden van kennis stimuleren van onderzoek en ontwikkeling

regie in eigen hand b. krachtenbundeling verspreiden van kennis stimuleren van onderzoek en ontwikkeling Artikel 1. Visie (1) 1.1 De Parkinson Vereniging ontwikkelt zich tot een onmisbare professionele steun voor en door mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben met de ziekte van Parkinson

Nadere informatie

VOORBEREIDING TRAININGSMETHODOLOGIE

VOORBEREIDING TRAININGSMETHODOLOGIE Decentralisatie VOORBEREIDING TRAININGSMETHODOLOGIE Samengesteld door: Mw. Drs. Olvina Awanima Supervisor: Mw. Sheila Ketwaru Bureau voor de Dienstverlening aan NGO s Decentralization and Local Government

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Planning, Begroting en Financieel Beheer DLGP comp. 2.2

Planning, Begroting en Financieel Beheer DLGP comp. 2.2 Planning, Begroting en Financieel Beheer DLGP comp. 2.2 Ministerie van Regionale Ontwikkeling Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP-II) Drs. Mahender Pershad Task Manager Administratie,

Nadere informatie

Productschap Rijst Suriname; Samenwerken of Verzuipen

Productschap Rijst Suriname; Samenwerken of Verzuipen Productschap Rijst Suriname; Samenwerken of Verzuipen Winston Ramautarsing Nationale Rijst Conferentie 206 Paramaribo/ Nw.Nickerie 5/8 April 206 Opbouw:. Juridische kader voor instelling PRS 2. Organisatorische

Nadere informatie

Regionale geografie en het verschijnsel Decentralisatie http://basahmadali.nl/?p=844

Regionale geografie en het verschijnsel Decentralisatie http://basahmadali.nl/?p=844 http://basahmadali.nl/?p=58 Regionale geografie en het verschijnsel Decentralisatie http://basahmadali.nl/?p=844 Pesentatie voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (I.O.L.) 22-04-2015 Het verschijnsel

Nadere informatie

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Concept : 3 december 2014 Vastgesteld : Vergadering 11 december 2014 Opgemaakt : 15 december 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent.

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Ouderwerking omvat alle vormen van participatie door ouders in de Stedelijke Freinetschool De Boomgaard. De ouderraad overkoepelt de ouderwerking

Nadere informatie

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Inhoud:. Conclusies. Oordeel over communicatie 3. Hoe ging de samenwerking? 4. Oordeel over verloop en resultaat 5. Oordeel over nieuwe participatie werkwijze.

Nadere informatie

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van de International Federation of Medical Students Associations The Netherlands (IFMSA-NL) voor het beleidsjaar 2013-2014. Hierin zijn de speerpunten voor het

Nadere informatie

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Government of Suriname and the Inter-American Development Bank

Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Government of Suriname and the Inter-American Development Bank Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) Government of Suriname and the Inter-American Development Bank Operation: Project: Executor: 1343/OC-SU SU0019-Decentralization and Local

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught De gemeenteraad van de gemeente Vught, Gelezen het collegevoorstel van 11 juli 2017, Gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 lid 3 van de Wet

Nadere informatie

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Artikel 1 : Opdracht, doelstellingen en samenstelling Er werd goedgekeurd onder de benaming Sectorale Deelraad Vrije Tijd een raad voor vrijetijdsbeleid

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS

ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS 1 Agenda Korte introductie ARCADIS Document management als pijler van programma Digitaal samenwerken Doelstellingen (opleiding, support,

Nadere informatie