Het Station wordt een multimodaal knooppunt, waar fiets, bus, auto, en tram (op z n vroegst in 2013 tussen Maastricht en Hasselt) samenkomen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Station wordt een multimodaal knooppunt, waar fiets, bus, auto, en tram (op z n vroegst in 2013 tussen Maastricht en Hasselt) samenkomen."

Transcriptie

1 Informatiebijeenkomst Spoorkruising en Stationsomgeving, 31 maart 2010 Organisatie en presentatie: Team Communicatie, Tom Janssen Team Mobiliteit en Milieu, Marijke Terpstra Vertegenwoordiging namens het College: Wim Hazeu, (voormalig) wethouder Milieu, Mobiliteit, Stadsbeer. Programma: Welkomstwoord van wethouder Hazeu Presentatie door mw. Marijke Terpstra Vragen en discussie. Verslag Welkomstwoord Wim Hazeu We moeten met z n allen de bereikbaarheid van Maastricht blijven garanderen en versterken. Maastricht is een compacte, drukbezochte stad en we willen zoveel mogelijk alternatieven bieden om het autoverkeer in de stad tot een minimum te beperken. Alternatieven zijn de bus, de fiets en binnenkort ook de tram. We proberen bezoekers en onze eigen bewoners zoveel mogelijk te faciliteren op dit gebied. De contouren van de ondertunneling van de A2 worden langzaam zichtbaar. Het gebied oost wordt een aantrekkelijke nieuwe woonomgeving, ook dankzij de Groene Loper. De bedoeling is om de barrière die het spoor vormt tussen het gebied oost en het centrum te verkleinen. Momenteel vormt het spoor een niet passeren obstakel van 1,5 km tussen de Noorderbrug en het Station. Daar moeten we iets aan doen. De functie van het Station groeit, steeds meer mensen nemen de trein. Ook de eigenaren van het Station (NS, Veolia, Prorail en NS Vastgoed) denken na over de toekomst. Iedereen wil het treinverkeer promoten. Dat is niet alleen beter voor de NS en partners, maar beslist ook voor het milieu. Het Station wordt een multimodaal knooppunt, waar fiets, bus, auto, en tram (op z n vroegst in 2013 tussen Maastricht en Hasselt) samenkomen. Wij hebben als gemeente een aantal varianten ontwikkeld voor verbetering van de situatie rond de spoorkruising. Daaruit is een variant als gunstigste naar voren gekomen. Maar er is nog niets definitief. We zijn knelpunten en kansen aan het inventariseren en willen langzaam onze koers bepalen. Tijdens deze bijeenkomst willen wij de aanwezigen informeren over deze varianten en de voorkeurskoers en wij zijn benieuwd naar uw gedachten daarover. Presentatie Marijke Terpstra De volledige PowerPoint Presentatie van Marijke Terpstra is te bekijken op > Projecten > Spoorkruising en Stationsomgeving. In haar presentatie geeft Marijke Terpstra uitleg over de voorgeschiedenis van ontwikkelingen rond het spoor. Al vanaf 1853, sinds de bouw van het eerste station, was er discussie in de stad over de te maken spoorovergangen. In 1916 is het huidige station gebouwd. De gelijkvloerse spoorovergang bij de Stationstraat moest hiervoor verdwijnen. Er werd druk gediscussieerd over compensatie voor deze overgang. Maar pas in 1960 werd de gelijkvloerse overgang bij de Scharnerweg vervangen door de huidige Scharnertunnel. In 1920 werd al wel de eerste passerelle gebouwd over het spoor, maar dat was geen succes. Mensen vonden de passerelle vies en gevaarlijk, dus in 1960 met de bouw van de Scharnertunnel werd die passerelle weggehaald.

2 In 1985 volgde de bouw van de passerelle zoals wij hem nu kennen. Deze passerelle is met name voor de ontsluiting van het eilandperron en de parkeerplaats aan de Meerssenerweg gebouwd. Sinds 2004 zijn er plannen voor een nieuwe aanpassing van de situatie rond de spoorkruising. Directe aanleiding was het feit dat de stadsbus stilstond (vanwege druk verkeer) in de Scharnertunnel. Dat was een ongewenste situatie. Het spoor vormt van oudsher een barrière voor de oost westverbinding in de stad en voor de vernieuwde wijken in oost en het centrum. Zowel vanuit mobiliteit als vanuit stedenbouwkundig oogpunt was er een aanleiding voor aanpassing van de situatie rond de spoorkruising. Meerdere andere projecten hangen direct samen met de aanpassing van de spoorkruising: de uitwerking van de A2, waarmee het verkeer door de Scharnertunnel zal afnemen; de inpassing van de tram (Maastricht Hasselt) bij het Station ( ); de uitbreiding van het aantal fietsstallingen tot totaal 6000 stuks; het fietsplan: de oost westrelatie voor fietsers verbeteren en de barrière van het spoor slechten; de uitbreiding van het aantal P&R plekken, totaal 500 plekken. Met de vernieuwde spoorkruising willen we het volgende bereiken: een efficiënt knooppunt voor tram, trein, bus, fiets, taxi, auto en voetganger; verbinding van stadsdelen oost en west verbinden; een aantrekkelijk Stationsgebied; een hoogwaardige stadsentree. Er is nadrukkelijk geen sprake van grootschalige vastgoedontwikkeling. Vanuit deze doelstellingen kwam een verkenningennota tot stand die vier busvarianten presenteerde. Bij al deze varianten werd uitgegaan van een nieuwe verbinding voor fietser en voetganger. De varianten zien er als volgt uit: Variant 1: Scharnertunnel bus via bestaande route (St. Maartenslaan/Stationsstraat/Wilhelminasingel) tram via St. Maartenslaan naar halte op busstation fietsstalling onder busstation, incl. fiets /looptunnel. Variant 2: Bypass bus via St. Maartenslaan/Spoorweglaan, via een bypass aangesloten op Scharnertunnel, met ondergronds busstation tram met halte in Stationsstraat ondergrondse fietsenstalling, incl. fiets /looptunnel. Variant 3: Traverse Zuid als brug bus via St. Maartenslaan over traverse naar oost, naar zuid over bestaande route tram met halte in Stationsstraat bovengronds busstation in 2 lagen (oost en zuid) fietsstalling boven sporen fiets en loopverbinding over traverse. Variant 4: Traverse Noord als brug bus via St. Maartenslaan over traverse naar oost, naar zuid over bestaande route tram met halte in Stationsstraat bovengronds busstation (met keerlus) fietsstalling onder busstation, incl. fiets /looptunnel.

3 De keuze voor de meest geschikte variant werd gemaakt op basis van de volgende afwegingscriteria: Openbaar vervoer Ruimte Milieu Fiets en voetganger Parkeren Investering en exploitatie Faseerbaarheid Afhankelijkheden (risico s) Uit zorgvuldige afweging van al deze factoren bleek dat Variant 1 Scharnertunnel de meest geschikte optie is. De conclusie is dan ook dat Variant 1 (Scharnertunnel) de voorkeursvariant is die aan de Raad zal worden voorgelegd. Deze variant betekent een sterke verbetering voor de stationsknoop en voor de fietser/voetganger. Bovendien is de variant goed realiseerbaar binnen de bestaande structuur en kunnen individuele dossiers (tram, fiets, parkeren, bus) verder worden ontwikkeld. Vanwege ruimtelijke optimalisatie is het de wens om de traverse te verbreden met de perrontoegangen. Prorail is bezig met een onderzoek naar de capaciteit van de passerelle. Mogelijk is deze passerelle onvoldoende geschikt om de aanwezige reizigersstromen goed af te wikkelen. Wij hebben Prorail gevraagd om ook de mogelijkheid te onderzoeken om gezamenlijk een nieuwe traverse te bouwen. Ook is het de wens om de stationstoegang oost te verbeteren waarvoor dan sporen moeten worden opgeheven (indien mogelijk). Dit om bouwruimte te creëren. Met Prorail worden onderhandelingen gevoerd over het weghalen van enkele sporen. Door het opheffen van sporen wordt de traverse ook aanzienlijk verkort en is er meer lichtinval. Dit komt de sociale veiligheid ten goede. Er wordt aangegeven dat sloop van huizen aan de oostzijde op dit moment nadrukkelijk niet aan de orde is. Dit is namelijk nog van zo veel aspecten afhankelijk dat daar nu echt niets over gezegd kan worden. Een belangrijk aspect hierbij is de genoemde onderhandeling met Prorail over spoorruimte aan de oostzijde. Eventuele sloop wordt niet per definitie uitgesloten omdat dit wel een stedenbouwkundige wens kan zijn (verbetering zichtlijn oost west). Mocht er in de toekomst (na afweging van alle aspecten) toch sprake zijn van sloop, dan zal de gemeente daar als eerste met de eigenaren van deze woningen over praten. Overigens zien we dat Prorail nu bezig is met de achterkant van het station meer eenheid te geven door een glazen omkapping. Deze plannen waren al volledig uitgewerkt door Prorail. Het project spoorkruising en stationsomgeving verkeert nog in een studiefase en is voorlopig nog niet in uitvoering. In de eerste helft van 2010 worden de volgende stappen genomen: opstelling een koersnota informatievoorziening voorbereiding financiering besluitvorming Raad voor koers Variant 1 In de tweede helft van 2010 wordt Variant 1 geoptimaliseerd in samenwerking met ProRail, NS, Provincie, Veolia, omwonenden en andere belanghebbenden.

4 Vragen van aanwezigen Vraag 1 Is er nog inspraak op keuze varianten, want mijn voorkeur gaat uit naar Variant 2? Bij Variant 2 is er sprake van een veel groter project, namelijk ondergrondse werken aan de Parallelweg, Dit brengt meer risico s met zich mee. Het is uiteraard nog mogelijk uw voorkeur voor een andere variant in te spreken bij de Raad. Bij Variant 2 ligt het busstation compleet onder de grond. Dat is in spitstijden prima, maar s avonds en s nachts is het in een dergelijk busstation niet levendig genoeg omdat er dan slechts weinig van gebruik wordt gemaakt. Dat kan reizigers een onbehaaglijk gevoel bezorgen. Vraag 2 Een ondertunneling voor voetgangers is een slechte optie. Een tunnel brengt altijd rommel en onveiligheid met zich mee. Wat mij betreft moet het spoor onder de grond, niet de mensen. Als dat niet mogelijk is, dan moeten we het hele project gewoon achterwege laten. We hadden onder de autoparking aan Parallelweg een fietsstalling moeten maken. Maastricht wil geen tunnels meer! Dat is een prachtige droom die ik graag zou ondersteunen. Maar helaas is een spoor onder de grond nooit financieel te realiseren in Maastricht. We zijn bekend met het trauma in Maastricht rondom tunneltjes en ook met een passerelle. Wij weten dat het geen ideale omgeving is, maar het doet het debat tekort om te zeggen dan maar helemaal geen project. We spreken hier niet over een eng, smal tunneltje, maar over een brede en levendige met toegang van daglicht. Voetgangers hebben er vrij baan om te flaneren. Ook voor fietsers wordt de doorgang goed georganiseerd. Bovendien is er continu toezicht en gaan bezoekers van de tunnel al snel weer naar boven. Misschien komen er zelfs winkelvoorzieningen. Vraag 3 Wordt huidige spoorwegovergang Duitse Poort opgeheven? Die vraag hebben wij nog niet van Prorail gekregen. Maar zou die vraag komen, dan zullen wij die troef nooit zomaar uit handen geven. We willen bij voorkeur de Duitse Poort niet kwijt. Wat de gemeente betreft zal dit ook alleen bespreekbaar zijn voor het autoverkeer. Vraag 4 Maar in het Wijkontwikkelingsplan staat dat de overgang Duitse Poort dichtgaat? We gaan in ieder geval proberen die overgang open te houden voor langzaam verkeer. Vergeet ook niet dat de Scharnertunnel echt gaat veranderen. Die zal in de toekomst steeds meer gebruikt worden. We moeten een beetje in de toekomst denken en afwachten wat ProRail wil. Misschien wil ProRail inderdaad in lijn met het landelijke beleid deze spoorwegovergang opheffen vanwege de veiligheid. Maar voor de stad is de overgang Duitse Poort belangrijk. Zo stelt ProRail ook voor de passerelle alleen open te stellen voor treinreizigers d.m.v. pasjes. Maar dat willen we niet. De passerelle is een unieke manier voor voetgangers om van oost naar west te komen. Dus moet hij openblijven voor iedereen.

5 Vraag 5: Nog altijd is de fietstunnel niet doorgetrokken vanuit de Scharnertunnel, dus verlengd naar de Akerstraat en Wilhelminasingel. Dat was het oorspronkelijke plan en dat moet doorgaan. Het uitstel komt ook door de vraag wat er verder met de Scharnertunnel gaat gebeuren. Het is geen onwil van partijen. Bij Variant 1 zullen wij wel een rechtdoorgang van de fietstunnel realiseren. Vraag 6: Wordt de straat boven de Scharnertunnel breder? Ja, het dak van de Scharnertunnel wordt verbreed. Vraag 7: Hoe is de fietsdoorgang ingepast in het stratennetwerk? Het fietsverkeer wordt goed ingepast in het netwerk Stationsstraat en St. Maartenslaan. Vraag 8: Er was altijd al een brug richting Professor Nijpelsstraat gepland. Hoe zit dat nu? Dat is een andere variant dan de voorkeursvariant, dus minder gunstig. We gaan ervoor zorgen dat Wittevrouwenveld en Wyckerveld, dus alle wijken in de richting oost logisch gaan aansluiten op het Station. Wij willen nu meteen doorpakken en zorgen voor een doorgaande fietsbeweging. Zoals gezegd, het is nog in de studiefase, maar het wordt zeker meegenomen. Vraag 9: Er wordt gesproken van twee sporen weghalen en de oostkant van het spoor aanpassen. Hoe ziet u dat en waarom zijn winkelvoorzieningen nodig? Er komt nu een echte entree aan de oostkant van het Station, en wij gaan bijv. een P&R garage bouwen. De stationsingang oost krijgt daarmee een veel duidelijker gezicht. Vraag 10: Werken in de ruimte hangt altijd met heel veel andere zaken samen. Wat zijn de randjes van het plan? Wat houdt optimalisatie in? Wat zijn de gevolgen voor de St. Maartenslaan, Stationsstraat, Meerssenerweg, etc. Krijgen we daar nog inspraak over? We zijn nog in de fase van verkenning: we weten nog niet goed wat de andere partners in het proces willen. Bijv. als 2 sporen eruit kunnen, dan creëer je ruimte, maar we hebben nu nog geen zekerheden hierover. We streven naar een steviger entree aan de oostkant van het Station. Nu is de stad ook aan de oostkant fundamenteel aanwezig en dat zorgt voor een nieuwe start van dit gebied. Vraag 11: Fietsenstalling ondergronds? Komen er dan wel genoeg plaatsen? Nu staan en liggen overal fietsen rond Station. Hoe kun je garanderen dat de mensen niet alsnog hun fiets bovengronds stallen?

6 Inhakend op eerdere opmerking over fietsenstalling onder parkeerterrein Parallelweg: dat had gekund, maar die stalling zou niet worden gebruikt. Fietsers willen dicht bij de entree stallen. Er is nu al een tekort aan fietsstallingen. In Variant 1 komt er een logische plek om de fiets te stallen. Tijdelijk gaan wij nu zorgen voor 500/600 plaatsen voor fietsstalling op het Stationsplein.. Maar straks gaat het over 6000 plekken in een grootschalige fietsstalling onder de grond. Uiteraard moet ook goed gehandhaafd worden. Vraag 12: Waarom komt er voor het Station geen plek voor het ophalen/wegbrengen van reizigers? Er zijn voorzieningen, maar die liggen niet recht voor het Station. Mensen kunnen gebruik maken van het taxispoor en van de Parallelweg. Nog handiger is het om het speciale parkeerspoor aan de Meerssenerweg te gebruiken. Vraag 13: De fietstunnel komt voor de Meerssenerweg omhoog. Betekent dit een grote stroom fietsers en brommers op deze weg? Wij sluiten niet helemaal uit om ook onder Meerssenerweg door te gaan. Nadere details moeten nog volgen. Vraag 14: Wat gebeurt er met de aansluiting richting zwembad? Is het een optie de fietstunnel rechtstreeks tussen de Meerssenerweg en Professor Nijpelsstraat door te trekken? En geen brommers meer toe te laten? Waar gaan al die fietsers blijven? Misschien komt er geen bocht in de tunnel, maar gaan fietsers meteen naar boven. Het laatste woord is nog niet gezegd over de aansluiting. Er wordt zeker ook nagedacht over sociale veiligheid. Vraag 15: De St. Maartenslaan is nu al zo druk met bussen en auto s, willen jullie dan ook nog een tram erdoor laten rijden? Op zich is de St. Maartenslaan niet zo druk, maar we zullen ook kijken naar de inrichting van de St. Maartenslaan. Er komen ongeveer 8 trambewegingen per uur van een zeer stille tram. Bovendien kan de tram wellicht ook zorgen voor opheffing van een buslijn. Vraag 16: Is er al een tijdsindicatie wanneer de plannen helder zijn? We kijken nu naar een grove planning. Eerst gaan we commitment opbouwen en koersen op een Raadsbesluit. Iedereen kan schriftelijke reacties aanleveren bij de Raad, zodat de Raad over individuele commentaren beschikt. De echte inspraakprocedure volgt midden dit jaar bij de besluitvorming in de raad. We zullen hiervoor een inspraakproces organiseren. Nu willen we graag een oriëntatie vaststellen dankzij een richtinggevende uitspraak van de Raad. Dat geeft ons de vrijheid om verder te ontwerpen. Vraag 17: Hoe lang wordt de tunnel inclusief toeritten en hoeveel korter kan de tunnel worden als sporen weggaan?

7 Antwoord Marijke: Onder alle sporen door, dan wordt de tunnel zeker 40 meter lang. Maar als sporen verdwijnen, dan wordt hij aanzienlijk korter. Marijke Terpstra zal de vraag voorleggen aan ontwerper en vraagsteller later antwoorden. Afsluiting Wim Hazeu Deze bijeenkomst was bedoeld om meer inzicht te geven in de mogelijkheden en plannen rond het Station. Dit is een open proces in synergie met de omgeving. Deze informatiebijeenkomst was het laatste publieke optreden van wethouder Wim Hazeu.

Spoorkruising en stationsomgeving. Marijke Terpstra, 31 maart 2010

Spoorkruising en stationsomgeving. Marijke Terpstra, 31 maart 2010 Spoorkruising en stationsomgeving Marijke Terpstra, 31 maart 2010 1)Wijck 1: 1853-1856 2)Wijck 2: 1856-1884 3)Boschpoort: 1856-1861 4)Staatspoor: 1865-1914 5)Huidige station: 1914- Luchtfoto uit 1965:

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede consultatieavond. Binnenstedelijk tracé

Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede consultatieavond. Binnenstedelijk tracé Tramlijn Vlaanderen Maastricht Tweede Binnenstedelijk tracé Inleiding wethouder Nuss Welkom Onze opdracht Waar staan we? Terugkoppeling eerste Doel en aanpak van van Vervolgstappen Onze opdracht 2009 2010

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Toelichting over de presentatie: Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Burgerronde 1 februari 2012, 18.00-19.00 uur Traianuskamer Doel: Toelichting: Informeren Presentatie Stedenbouwkundige

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

Treinhalte HwKk. Varianten 1A en 4

Treinhalte HwKk. Varianten 1A en 4 Treinhalte HwKk Varianten 1A en 4 Bestuursovereenkomst Provincie ZH - Rijnwoude Spoorverdubbeling met 4 treinen /per richting/per uur op werkdagen tot 20.00u Ambitie niveau station is niveau R-Net Prov.

Nadere informatie

Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht. Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012

Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht. Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012 Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012 Functies stationsomgeving Tramverbinding / tramhalte Busstation (circa 12 halten + bufferfunctie)

Nadere informatie

INTERNATIONAAL BUSSTATION

INTERNATIONAAL BUSSTATION Verkeersbesluit 11 december 2017 De gemeente Maastricht heeft bij verkeersbesluit 11 december 2017 besloten om de huidige halte voor internationale bussen aan de Meerssenerweg te handhaven, inclusief enkele

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013 Stationsgebied Toelichting Stedenbouwkundig Plan 2 & 3 april 2013 Stedenbouwkundig plan 2010: masterplan: geen vierde kwadrant, dóór de stad 2011: variantenstudie: keuze variant Korte Autotunnel 2012:

Nadere informatie

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle De spoorzone Zwolle: nu nog verscholen achter bussen, auto s, fietsen, hoge loopbruggen en bouwputten, maar straks de place-to-be in Zwolle. Dit gebied is een

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek langzaam verkeer

Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek langzaam verkeer Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek langzaam verkeer Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek langzaam verkeer Datum 24 juni 2010 MTT050/Wnj/0759 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina

Nadere informatie

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Dorpsraad, 7 april 2015 inhoudsopgave 1. Eisen en wensen halte 2. Locaties 1. Californische weg 2. Burgemeester van Kempenstraat 3. Sportpark 3. Vragen

Nadere informatie

10 jaar Project Gent Sint-Pieters

10 jaar Project Gent Sint-Pieters 10 jaar Project Gent Sint-Pieters Resultaten van de enquête Infopunt Project Gent Sint-Pieters Prinses Clementinalaan 215, 9000 Gent info@projectgentsintpieters.be 09 241 24 11 Tussen 24 januari en 12

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Welkom. Fort aan de. Buursteeg. Utrech. Fort aan de. Heiveldweg. Buursteeg. Bedrijventerrein. Ede De Batterijen. Voorpoort.

Welkom. Fort aan de. Buursteeg. Utrech. Fort aan de. Heiveldweg. Buursteeg. Bedrijventerrein. Ede De Batterijen. Voorpoort. Re Onde Welkom w ns e ds ou w eg (N 22 4) Fort aan de Utrech Buursteeg t Klomperstee g (N418) Fort aan de Bedrijventerrein Ede De Batterijen Nieuw eweg Noord (N418 ) Buursteeg 4 Aanleiding: Project Aanpak

Nadere informatie

Fietsstalling station Maastricht

Fietsstalling station Maastricht Omgeving Autoparkeren Om ruimte te maken voor de bouw van de ondergrondse fietsenstalling wordt de omgeving opnieuw ingedeeld. Parkeerplaatsen worden anders ingedeeld en deels opgeheven. - parkeerplaatsen

Nadere informatie

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM SEB A. Deze nota is in overleg met de volgende disciplines geconcipieerd: B. Er is wel overeenstemming KORTE INHOUD (GELIJKDUIDEND AAN VOORBLAD) Overeenkomst P+R terrein

Nadere informatie

31 oktober Stationsgebied Groningen De ideale verkeersmachine!

31 oktober Stationsgebied Groningen De ideale verkeersmachine! 31 oktober 2012 Stationsgebied Groningen De ideale verkeersmachine! Programma Opdrachtformulering Betrokken partijen Proces Resultaat Referenties Opdrachtformulering - Maak de ideale verkeersmachine voor

Nadere informatie

Algemene informatie. route binnenstedelijk trace. Wat ligt nu voor?

Algemene informatie. route binnenstedelijk trace. Wat ligt nu voor? Algemene informatie route binnenstedelijk trace Wat ligt nu voor? MER / voorontwerp BP formeel ter inzage tbv zienswijzen (formele procedure ikv RO) Ontwerpdetailering ligt ter informatie voor / gelgenheid

Nadere informatie

Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg

Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg Voorgesteld besluit: 1. In te stemmen met het starten van de gebiedsgerichte verkenning Guisweg in Q1 2018 door de Vervoerregio, in

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie. Spoorzone Rijen. Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen

Uitvoeringsstrategie. Spoorzone Rijen. Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen Uitvoeringsstrategie Spoorzone Rijen Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen Desiree Uitzetter, Daan Zandbelt en Boudewijn Kuijl 1 maart 2015 Agenda Doel van bijeenkomst: van Toekomstvisie naar Uitvoeringstrategie

Nadere informatie

Rapport Terras Stationsstraat

Rapport Terras Stationsstraat Rapport Terras Stationsstraat Augustus 2011 Jan Scheele jan.scheele@caesus.nl Algemene informatie enquete Tijdsspan: juli/augustus 2011 Aantal respondenten: 62 Medium: Internet; www.oiw-wyckmaastricht.nl/enquete

Nadere informatie

WELKOM! 25 maart 2015. Informatiebijeenkomst aanwonenden oostzijde station

WELKOM! 25 maart 2015. Informatiebijeenkomst aanwonenden oostzijde station WELKOM! 25 maart 2015 Informatiebijeenkomst aanwonenden oostzijde station PROGRAMMA Willemien Berkers, gemeente Assen projectleider stationsgebied 1. Korte terugblik 2. Waaraan is het afgelopen jaar gewerkt

Nadere informatie

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten:

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten: 3 e jaargang nr 2 - juli 2017 Voor het tracé van de Uithoornlijn is de voorkeursvariant eind 2016 vastgesteld. Nu wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Er is inmiddels een aantal bijeenkomsten

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht Hoe verandert uw route naar de? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat www.rijkswaterstaat.nl 0800-8002 (gratis, dagelijks 06.00-22.30 uur) maart 2014 cd0314ck001

Nadere informatie

TIPS: Nieuwe dia aanmaken Nieuwe Dia Voettekst Invoegen Koptekst en voettekst Overal toepassen. Pagina

TIPS: Nieuwe dia aanmaken Nieuwe Dia Voettekst Invoegen Koptekst en voettekst Overal toepassen. Pagina Pagina Presentatie Zuidasdok Resultaat gunning Zuidasdok Opzet presentatie Aanleiding Aanbesteding Zuidasdok op hoofdlijnen Eindbeeld Bouwmethode, -fasering en planning Vragen Presentatie gunning Zuidasdok

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek Ruimtelijke Onderbouwing

Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek Ruimtelijke Onderbouwing Deelrapport Ruimtelijk Onderbouwing Goudappel Coffeng Gemeente Maastricht Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek Ruimtelijke Onderbouwing 1 Onderzoek Spoorkruising Goudappel Coffeng 24 juni 2010

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013

Concept voorontwerp Jaarbeursplein. 27 maart 2013 Concept voorontwerp Jaarbeursplein 27 maart 2013 Toelichting Het Jaarbeursplein krijgt in de toekomst een complete metamorfose. De nieuwe bebouwing rondom het plein en het feit dat er geen auto's, bussen

Nadere informatie

1 Station Mook-Molenhoek

1 Station Mook-Molenhoek 1 Station Mook-Molenhoek station Mook-Molenhoek Opgeleverd Station Mook-Molenhoek is op 6 mei 2009 geopend aan de Maaslijn. Het station ligt op het traject Nijmegen- Roermond. Het station levert een belangrijke

Nadere informatie

Bijeenkomst 26 juni. avond 3 Werkgroep onderzoek tunnel Kerkweg

Bijeenkomst 26 juni. avond 3 Werkgroep onderzoek tunnel Kerkweg Bijeenkomst 26 juni avond 3 Werkgroep onderzoek tunnel Kerkweg Agenda 1. Welkom en mededelingen; 2. Terugblik; 3. Bespreken opzet avond; 4. Bespreken manier van beoordeling; 5. Presentaties bureaus; 6.

Nadere informatie

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken?

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? 1. Knooppunt van duurzame mobiliteit vernieuwd treinstation met een geïntegreerd tram- en busstation voldoende en comfortabele

Nadere informatie

Inhoud. Introductie p. 4 Station Alkmaar in 8 stappen p. 6 Conclusies p. 65 Vervolg... p. 66

Inhoud. Introductie p. 4 Station Alkmaar in 8 stappen p. 6 Conclusies p. 65 Vervolg... p. 66 17 september 2010 1 Inhoud Introductie p. 4 Station Alkmaar in 8 stappen p. 6 Conclusies p. 65 Vervolg... p. 66 3 Visie 2030 Karakteristieke bebouwing Overige bebouwing Belangrijke loopverbinding Voetgangersgebied

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Stationsproject De Groenling

Stationsproject De Groenling Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid Stationsproject De Groenling Stacey D heyger 5 november 2015 Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Aanleiding van het project... 2

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Gemeente Appingedam. Herinrichting Stationsomgeving.

Gemeente Appingedam. Herinrichting Stationsomgeving. Gemeente Appingedam Herinrichting Stationsomgeving. Agenda : 1. opening : Wethouder M.van Bostelen 2. uitleg herinrichting : P.Dost - aanleiding - uitgangspunten 4. uitleg procesverloop / planning : P.Dost

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Beschrijving van de Voorkeursvariant B14/B15 variant 6 die, op basis van de Variantenstudie dubbele overweg Tongersestraat d.d. 30 oktober

Nadere informatie

Vrijleggen MerwedeLingeLijn Verkenning Spoorkruisingen in Tricht. Roland Jansen - ProRail

Vrijleggen MerwedeLingeLijn Verkenning Spoorkruisingen in Tricht. Roland Jansen - ProRail Vrijleggen MerwedeLingeLijn Verkenning Spoorkruisingen in Tricht Roland Jansen - ProRail Spoorontwikkelingen in omgeving Tricht Vervangen Lingebrug Nieuwe stationstraverse Spoorvernieuwing Proef Elke Tien

Nadere informatie

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw,

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw, Noordstra, lepie Van: Kampen Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Brief aan Statenfracties betreffende tunnel Hurdegaryp, Bijlagen:

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/ per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Op dit moment

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010

Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010 Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010 Afdeling Projectontwikkeling 10 januari 2011 Aantal aanwezigen Locatie Ca 17 personen Aula in De Heemlanden

Nadere informatie

Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst. Eerste bijeenkomst. Floris Frederix 24 januari 2018

Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst. Eerste bijeenkomst. Floris Frederix 24 januari 2018 Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst Eerste bijeenkomst Floris Frederix 24 januari 2018 2 Inhoud Achtergrond verkeersonderzoek Olst Structuurvisie Aanpak Uitwerken verkeersonderzoek Olst

Nadere informatie

Gemeente Maastricht Spoorkruising en Stationsomgeving

Gemeente Maastricht Spoorkruising en Stationsomgeving Gemeente Maastricht Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek Openbaar Vervoer Spoorkruising en Stationsomgeving Deelonderzoek Openbaar Vervoer Datum 24 juni 2010 MTT050/Bsp/0762 Kenmerk Eerste versie

Nadere informatie

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn OV SAAL MLT Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn Presentatie Klankbordgroep Cees de Vries regiodirecteur ProRail Inhoud: OV SAAL MLT in context Toelichting verkende

Nadere informatie

Doorstroming N208 Van Pallandtlaan Sassenheim. Informatiebijeenkomst 16 april 2019

Doorstroming N208 Van Pallandtlaan Sassenheim. Informatiebijeenkomst 16 april 2019 Doorstroming N208 Van Pallandtlaan Sassenheim Informatiebijeenkomst 16 april 2019 Agenda 19.30: welkom Rogier Gerritzen 19.40: nut & noodzaak Bas Brekelmans 19.50: overzicht van beoogde maatregelen Jaap

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede.

Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. 2010/17 Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. Ingezonden: 29 mei 2010 Onderwerp: Verkeersstromen rond station Ede-Wageningen

Nadere informatie

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Bespreekpunten deze avond: stand van zaken (wat hebben we tot nu toe laten zien) proces: stedenbouwkundig plan bestemmingsplan bouwplannen

Nadere informatie

Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur

Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur Verslag Overleg: Locatie: Datum: Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur Aanwezig Bewonersplatform: Mw. Welp, dhr. Dijkhuis,

Nadere informatie

Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015

Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015 Katwijkerlaantracé Samenspraakbijeenkomst 25 november 2015 Welkom! Wijkpost Rokkeveen Opzet van de avond Inleiding Stand van zaken, Variantenstudie - Deelgebied A: Agaat - Deelgebied B: Zenobiagang - Deelgebied

Nadere informatie

Kaderplan Verkeer Centrum Bussum

Kaderplan Verkeer Centrum Bussum Kaderplan Verkeer Centrum Bussum Concept 9 mei 2017 Kaderplan Verkeer Centrum Bussum Programma van de avond Doel Korte terugblik Uitgangspunten Fusie Concept Kaderplan Verkeer Centrum Werkatelier Vervolg

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 16 mei Nummer: 2011/6/6. Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch. Afdeling: Beheer. Programma: Openbare Ruimte

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 16 mei Nummer: 2011/6/6. Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch. Afdeling: Beheer. Programma: Openbare Ruimte \ raadsvoorstel, d.d. 16 mei 2011 Nummer: 2011/6/6 Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch Afdeling: Beheer Programma: Openbare Ruimte Product: Station Onderwerp: Definitief ontwerp Aan de Raad. \ Voorstel Het

Nadere informatie

PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN. Eindrapport d.d. 8 mei 2013

PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN. Eindrapport d.d. 8 mei 2013 PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN Eindrapport d.d. 8 mei 2013 1 2 Inhoud 1 INLEIDING 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 2 HUIDIGE PARKEERSITUATIE 4 2.1 Inleiding 4 2.2 Huidige parkeercapaciteit

Nadere informatie

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Aanpak Astraat Dit plan gaat over de herinrichting van de Astraat, die deel uitmaakt van de westelijke binnenstad. De ov-bussen rijden vanaf 3 september

Nadere informatie

Parkeervisie Leiden. Parkeerpanel bewoners Bijeenkomst 1 15 november 2018

Parkeervisie Leiden. Parkeerpanel bewoners Bijeenkomst 1 15 november 2018 Parkeervisie Leiden Parkeerpanel bewoners Bijeenkomst 1 15 november 2018 1 Agenda 19:00 19:05 Welkom namens gemeente (Dennis Bruin) 19:05 19:20 Inleiding door Stan van de Hulsbeek (Spark) 19:20 20:00 Inventarisatie

Nadere informatie

Terugblik. 2009: Bestuurlijk Voorkeursalternatief. November 2011: Voorlopig Ontwerp

Terugblik. 2009: Bestuurlijk Voorkeursalternatief. November 2011: Voorlopig Ontwerp Presentatie informatiebijeenkomst Helperzoom en omgeving 17 juli 2012 Programma 20.00 uur Welkom 20.05 uur Toelichting verder uitgewerkt ontwerp 21.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen 22.00 uur

Nadere informatie

Samenvatting informatie inloopavond Stadswerven Zuid 25 juni 2012

Samenvatting informatie inloopavond Stadswerven Zuid 25 juni 2012 Postadres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Projectmanagement Spuiboulevard 300 DORDRECHT www.dordrecht.nl Contactpersoon R. Domenie T 078-7704293 E rhcm.domenie@dordrecht.nl Datum 25 juni 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

verslag besluitenlijst

verslag besluitenlijst Focusgroep fietsen zuidelijk stationsgebied verslag besluitenlijst verslag aanwezig van 12 oktober 2010, 19.30 21.30 uur, locatie: Antwerpseweg 5 te Gouda Dhr. L. Broekhuijsen Dhr. K. van de Kar Dhr. R.

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Groningen Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Groningen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 1, juni 2015

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 1, juni 2015 Deze nieuwsbrief informeert u over de plannen in en rond het stationsgebied en de directe omgeving. De Poort van Hoorn, een centraal punt in de gemeente Hoorn. Reizigers arriveren om naar school of werk

Nadere informatie

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied Stationsgebied Hilversum Hilversum De groene loper naar de mediastad 28.02.2019 Stationsgebied 02.10.2018 De pijlers voor een nieuw stationsgebied Warm thuiskomen in een levendig centrum Het kloppende

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Toelichting proces, onderzoeken en advies Aletta Koster 11 december 2017 Open Opbouw presentatie 1. Aanleiding & doel 2. Wat is een snelle fietsroute?

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

Informatiebrief Soesterberg-Noord

Informatiebrief Soesterberg-Noord 18 juni 2015 Informatiebrief Soesterberg-Noord [naam] [straat] [huisnr][toev] [Postcode] [Plaats] Beste bewoners en ondernemers in Soesterberg-Noord, Er gebeurt veel in uw woon- en werkomgeving. 9 juni

Nadere informatie

Concept ontwerp voor Cremerstraat en parkstrook. Bewonersavond 2 juli 2014

Concept ontwerp voor Cremerstraat en parkstrook. Bewonersavond 2 juli 2014 Concept ontwerp voor Cremerstraat en parkstrook Bewonersavond 2 juli 2014 Programma 19.30 Opening en doel van de avond 19.35 Resultaten internetpeiling 19.50 Toelichting op het ontwerp op hoofdlijnen

Nadere informatie

Welkom in TOP Debatserie De Campus en de Stad Campus en stad in Leiden 20 januari 2016

Welkom in TOP Debatserie De Campus en de Stad Campus en stad in Leiden 20 januari 2016 Welkom in TOP Debatserie De Campus en de Stad Campus en stad in Leiden 20 januari 2016 Programma: Opening Jan Bloemberg Terugblik op 3 debatten Stad en Campus in Delft Hans Reijnen Presentatie Stad en

Nadere informatie

Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK

Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK Stedelijke strategische projectstudie Gent Dampoort 1999 2004-2008 VOORGAANDE AANPAK Stedelijke

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Kaderplan Verkeer Centrum

Kaderplan Verkeer Centrum Bussum vitaal en bereikbaar Woensdag 31 augustus 2016 Antoinette Soede, Jan-Anne Waagmeester Overzicht stappen tot nu toe Tijdspad Gebiedsvisie Centrum Mei 2012 Startnotitie KVC Februari 2014 1 e bijeenkomst

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo Analyse Datum: 26 februari 2013 Van: KeMemo Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid 1. Aanleiding Arthur Kamminga heeft in december 2012 een alternatief voorstel gedaan voor de Esperantotunnel, de zogenaamde

Nadere informatie

CU update. februari 2016. over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant M K L E O F A B C D G I

CU update. februari 2016. over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant M K L E O F A B C D G I N M K O F L E A B C D J G I H februari 2016 CU update over de projecten in het Utrechtse Stationsgebied kjaarbeurskant Er gebeurt van alles in het Stationsgebied, maar waar wordt nou precies aan gewerkt?

Nadere informatie

Bereikbaarheid Waterland. Presentatie tijdens informatieavond 9 februari 2012

Bereikbaarheid Waterland. Presentatie tijdens informatieavond 9 februari 2012 Bereikbaarheid Waterland Presentatie tijdens informatieavond 9 februari 2012 Inhoud 1. Introductie project Bereikbaarheid Waterland 2. Proces tot heden 3. Te realiseren maatregelen 4. Vervallen maatregelen

Nadere informatie

architectuur stedenbouw landschap

architectuur stedenbouw landschap Traverse Dieren Rheden N786 Apeldoorns Kanaal N348 Projectteam Gijs Wolfs / Paul Kersten / Janneke Dries / Mieke van der Arend Opdrachtgever Gemeente Rheden / Provincie Gelderland Ontwerp 2011-2012 (realisatie

Nadere informatie

150 pp. Busstation. 150pp

150 pp. Busstation. 150pp Busstation en hoogspanningskabel 150 pp Busstation 150pp 0 m 20 m 40 m 60 m 80 m 100 m huidige busstation en Momenteel is de verspreidt over 2 locaties. Beide locaties zijn tijdelijk ingericht voor parkeren

Nadere informatie

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument Ringstraten Agenda 1. Welkom 2. Inleiding wethouder Ben van Hees 3. Aanleiding 4. Raadsbesluit 8 maart 2017 5. Ringstraten worden fietsstraat 6. Hoe

Nadere informatie

Bruggen bouwen over de Waterboulevard

Bruggen bouwen over de Waterboulevard Bruggen bouwen over de Waterboulevard Beter en goedkoper (voorstel Leefbaar Almelo en ChristenUnie) Bert Hümmels: Volgens ons hoeft de veel te dure categorie 4 brug in de Egbert Gorterstraat niet! Als

Nadere informatie

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Tekst fact-sheet Vragen en commentaar betreffen: Alternatief 3A verbinding Roemer N11 lokale verbinding Kostenindicatie Oplossend vermogen

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F:

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F: BVA Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Fietsenstalling Station Haren 1.117-1 - bepaling aantal stallingsvoorzieningen oostzijde - 10 maart 2014 Gemeente Haren 1.

Nadere informatie

Commissie Stadsontwikkeling, 1 november 2016 Voorkeursvariant Zuidtangent met spooronderdoorgang: een groen welkom in de stad

Commissie Stadsontwikkeling, 1 november 2016 Voorkeursvariant Zuidtangent met spooronderdoorgang: een groen welkom in de stad 1. Bestuurlijke context: rode draad 1/2013: Structuurvisie: Stationspark 5/2013: Voorbereidingskrediet Zuidtangent spooronderdoorgang 6/2016: Notitie Strategie Boulevard: stationsgebied als motor, de boulevard,

Nadere informatie

Aandachtspunten de Griend e.o.

Aandachtspunten de Griend e.o. Aandachtspunten de Griend e.o. Deelgebied 1: Deelgebied 2: Deelgebied 3: ARCH 1 Deelgebied 1: De kop van de Griend Om de Griend te laten functioneren als recreatieve ontmoetingsplek is het belangrijk om

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest

Initiatiefvoorstel. Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest Initiatiefvoorstel Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest Leeuwarden, maart 2011 1 Leeuwarden Nieuw Zaailand Model Tapijt HOSPER 2 Onderzoek naar herinrichting van de openbare

Nadere informatie