Gert Middelkoop & Jan Winsemius

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gert Middelkoop & Jan Winsemius"

Transcriptie

1 College: Ontwerp & Economie Type kennis: Werkvorm: Disciplineoverschrijdend Hoor- en discussiecollege met gastsprekers Studiejaar: 2 de kwartaal Vrijdag: 18:40 20:30 Bijeenkomsten: donderdagavond 10, 17 en 24 november, 1, 8 en 22 december 2011, en 12 januari 2012 én een afrondende bijeenkomst op een nader te bepalen datum. Studielast: Toetsvorm: 1 studiepunt (28 uur, waarvan 12,25 tijdens de colleges en 15,75 voor de afronding) praktijkopdracht Inleverdatum: 16 februari 2012 Bijzonderheden: Deze collegereeks kan verzwaard, voor 2 studiepunten, afgerond worden in overleg met de docent Docent: Gert Middelkoop & Jan Winsemius Doelstelling: Economische krachten hebben in een steeds wisselende verschijningsvorm altijd een grote impact op de stedenbouw en architectuur. Indirect omdat economische processen een sturende invloed hebben op hoe de stedelijke samenleving vorm krijgt. Direct omdat gebouw-, vastgoed- en gebiedsontwikkeling gestuurd worden door financieeleconomische kaders. In dit college zullen de voor stedenbouw en architectuur relevante economische, de maatschappelijke werkelijkheid vormende, krachten en mechanismen aan de orde komen. Inhoud: De collegereeks wordt ingeleid door te kijken naar het belang van ruimtelijke condities voor sociaal-economische ontwikkelingen op verschillende ruimtelijke schaalniveaus. Het belang van de locatie wordt onderbouwd door verschillende locatietheorieën. Het creëren van unieke kwaliteiten van een plek in een mondiale economie zijn bepalend voor welvaart en ontwikkeling van plaats. Dit heeft (inter)nationale demografische verschuivingen van mensen tot gevolg. Interventie van de overheid in betreffende ruimtelijke ontwikkelingsprocessen krijgt steeds meer aandacht. Door middel van beleid en planning proberen overheidsinstanties de inrichting en/of het gebruik van de ruimte te verbeteren. Het is de creatieve onderhandelingskracht van de private sector die voordelen van deze ruimtelijke ontwikkelingen kan benutten/gebruiken. Conjuncturele schommelingen in de economie verdienen in het bereiken van ruimtelijke doelstellingen extra aandacht. Na de financiële crisis met als gevolg een stagnatie in de bouwproductie, is dit onderwerp erg actueel.

2 Interventie in de ruimte is in Nederland sterk afhankelijk van grondeigendom. De verantwoordelijkheid voor ruimtelijke interventie wordt over het algemeen genomen door gemeenten, corporaties en ontwikkelaars, aangezien oorspronkelijke grondeigenaren niet willen/kunnen meewerken aan gebiedsontwikkeling. Gemeenten hebben bij gebiedsontwikkeling per definitie een rol vanwege de (maatschappelijke) taken en bevoegdheden van de lokale overheid. Het beleid dat de gemeente voert bij interventie in de grondmarkt wordt grondbeleid genoemd, waarbij de overheid ingrijpt in bestaande eigendoms- en gebruiksverhoudingen. Het spectrum aan juridische en financiële instrumenten van grondbeleid is onlosmakelijk aan de markt en het vastgoedproces verbonden. De mogelijkheden om bepaalde beleidsdoelstellingen te realiseren worden voor een belangrijk deel bepaald door de grondprijs. Voordat over kan worden gegaan op grondverwerving moet worden vastgesteld wat de waarde is van het eigendomsrecht op grond. De verschillende methoden van grondwaardeberekening zullen tijdens de collegereeks aan de orde komen. De rol van de architect is in de afgelopen eeuwen steeds veranderd. Het is daarom goed te kijken naar de rol van de architect in de huidige bouwsector. Welke factoren wegen zwaar in het uiteindelijke ontwerp en wordt deze vooral vraag- dan wel aanbodgestuurd? Er wordt kortom gekeken naar de bedrijfskolom van de bouw waarbij de student een introductie krijgt in de marktwerking door middel van tenders. Daarbij wordt gekeken naar de vraag of de huidige ontwikkelingen in de bouwsector de rol van architecten(bureaus) in de nabije toekomst zullen veranderen. Het begrijpen van (macro-)economische ontwikkelingen en het begrijpen en herkennen van de financiële opgave wordt voor de architect en stedenbouwkundige een steeds belangrijker onderdeel. Deze collegereeks biedt voor ontwerpers een eerste kennismaking met economie en financiële rekenkunde gerelateerd aan grond- en vastgoedontwikkeling.

3 Planning, inhoud en literatuur per bijeenkomst De kennis die nodig is voor het maken van de eindopdracht wordt verkregen uit de in de colleges behandelde stof, de powepointcolleges en de te lezen literatuur. Alle literatuur voor deze collegereeks is gratis te downloaden of zal worden aangeleverd door de docenten. College 1 (10 november): Invloed van macro-economie op de woningmarkt Het belang van ruimtelijke condities voor sociale en economische ontwikkeling op verschillende ruimtelijke schaalniveaus (lokaal, regionaal, nationaal en internationaal). Wat ontwerpen de ontwerpers en wat is de samenhang met de macro-economische context en beleid? - G.W. Middelkoop (2006), Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en marktwerking, In: Kraan, D.J. & Lever, C., IN Holland staat een huis, het volkshuisvestingsbeleid op een kruispunt, Wim Drees Stichting voor Openbare Financiën, pp (literatuur wordt digitaal aangeleverd). - Van der Cammen, H. & De Klerk, L. (2008) Ruimtelijke ordening, Van grachtengordel tot VINEX-wijk, Houten ISBN (te lezen hoofdstuk nader te bepalen) College 2 (17 november): Bijzondere kenmerken van de woningmarkt en de investeringscriteria vastgoedspelers De woningmarkt is niet vergelijkbaar met andere markten. Dit college behandelt de belangrijkste kenmerken en ontwikkelingen. Tevens worden de belangrijkste investeringscriteria van spelers in het vastgoedproces toegelicht. - G.W. Middelkoop (2010), Inleiding tot investeringsbeoordeling en grondexploitatie, collegedictaat, waarvan: Hoofdstuk 2: Investeren in de gebouwde omgeving (blz ) Hoofdstuk 3: Spelers in het vastgoedproces (blz ) Hoofdstuk 4: Het vastgoedontwikkelproces (blz ) College 3 (24 november): Investeringsopgave per gebied en waarderingsmethoden Dit college gaat nader in op de investeringsopgave, de voor- en nadelen van verschillende waarderingsmethoden. - G.W. Middelkoop (2010), Inleiding tot investeringsbeoordeling en grondexploitatie, collegedictaat, waarvan: Hoofdstuk 5: De waardering van projecten (blz ) Hoofdstuk 8: De grondexploitatie (blz ) College 4 (1 december): Waardebepaling van grond en marktoptimalisaties Dit college behandelt de belangrijkste methoden om de waarde van grond te bepalen en gaat in op mogelijke marktoptimalisaties.

4 - G.W. Middelkoop (2010), Inleiding tot investeringsbeoordeling en grondexploitatie, collegedictaat, waarvan: Hoofdstuk 5: De waardering van projecten (blz ) Hoofdstuk 8: De grondexploitatie (blz ) College 5 (8 december): Risicobeheersing, plannen - risicoprofiel In dit college passeren verschillende plannen de revue en wordt gereflecteerd op het risicoprofiel en de flexibiliteit. Tevens worden de gevolgen van de kredietcrisis op woningbouwplannen en voor specifieke actoren behandelt. College 6 (22 december): Casus stedelijke transformatie Aan de hand van de theorie uit voorgaande colleges wordt gekeken naar voorbeelden van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling in de praktijk. * Relevantie voor de eindopdracht - Buitelaar, E., Segeren, A. & Kronberger, P. (2008) Stedelijke transformatie en grondeigendom, Nai Uitgevers, Rotterdam en Ruimtelijke Planbureau, Den Haag. Bevindingen (blz. 9-25) Verdieping: Oorspronkelijk eigendom en grondverwerving (blz ) Tijdelijke eigendom en grondontwikkeling (blz ) Ruimtelijke effecten van grondeigendom (blz ) Link: College 7 (12 januari): gebiedsontwikkeling en de kredietcrisis De afgelopen tweeëneenhalf jaar hebben de ontwikkelingen op de woningmarkt in het teken gestaan van de gevolgen van de kredietcrisis. De periode daarvoor was er door economische groei en vooral door de steeds ruimere financieringsmogelijkheden en lagere rentestand, een groeiende koopkrachtige woningvraag. De resultaten uit het verleden en de verwachtingen voor de prijsontwikkeling lieten een zeer zonnig beeld zien zodat alle risico s te verwaarlozen leken. Nu is het perspectief onzeker. De economische groei staat onder druk, financieringsmogelijkheden nemen af en er is een reëel risico van verdere stijgende rente. Wat zijnd e gevolgen voor gebiedsontwikkeling? - Deloitte, Financiële effecten crisis bij gemeentelijke grondbedrijven (digitaal beschikbaar) - Noordanus, After the crunch: De betekenis van de kredietcrisis voor de vastgoedsector (digitaal beschikbaar) - TU Delft & Akro Consult, Gebiedsontwikkeling en de kredietcrisis, Een recessie met structurele consequenties. Opgave afronding Zoals uit de planning naar voren komt biedt de module een intensief en gevarieerd programma, met zowel theoretische verdieping, recente kennis van praktijkdeskundigen en vele constructieve ingrediënten voor een eigen visie op gebiedsontwikkeling. De collegereeks zal worden afgerond middels het maken van een werkstuk waar de

5 visie van de student voor een bepaalde ontwikkeling tot uiting kan worden gebracht. Het werkstuk zal wordt gemaakt aan de hand van een casus, gerelateerd aan de beroepspraktijk. Opgave verzwaarde afronding Deze collegereeks kan verzwaard, voor 2 studiepunten, afgerond worden. De exacte formulering van de verzwaarde opgave vindt plaats in overleg met de docent. Beoordelingscriteria Het werkstuk zal met een voldoende moeten worden afgerond in een nader te bepalen periode. Wanneer het eindwerkstuk niet voldoende is, bestaat er gedurende een gelimiteerde periode een mogelijkheid tot verbetering. Leerdoelen Na afloop heeft of kan de student: Kennis van (macro-)economische trends en ontwikkelingen en de invloed hiervan op de grond- en vastgoedmarkt. Kennis van verschillende actoren in het ontwikkelingsproces in de grond- en vastgoedmarkt en het kunnen verklaren van het belang van eigendom met betrekking tot fysiek-ruimtelijke interventies. Basiskennis in de financiële rekenkunde in relatie tot grondwaardeberekening en waardering van vastgoedprojecten Kennis hebben van de plek van ontwerpers als adviseurs in het bouwproces. Kunnen rekenen en begrijpen van motivering en beoordelingsprincipes van opdrachtgever en ontwikkelaar. Kunnen rekenen op een sigarenkist. Financiële argumentatie rondom een plan kunnen aanbrengen. Actueel inzicht in de gevolgen van de kredietcrisis voor de vastgoedsector Eindkwalificaties van de opleiding tot architect die in deze collegereeks (deels) aan de orde komen MArch a 9b 9c 9d 9e 9f 9g 9h 9i 9j Vervaardigt (vernieuwende) architectonische concepten en ontwerpen die aan maatschappelijke, esthetische, technische, financiële, functionele en juridische eisen voldoen. 4. Maakt technisch bekwaam een integraal ontwerp dat voldoet aan kaders voor kwaliteit, (bouw)voorschriften, budget, tijd en eisen van gebruikers en opdrachtgevers. 9a. Past bij het maken van architectonische concepten, ontwerpen en projecten passende kennis van de maatschappelijke (sociale, economische, culturele én politieke) processen, ontwikkelingen en trends, voor zover die van invloed zijn op het vakgebied van de architectonische vormgeving, toe en verantwoordt deze kennis en inzichten.

6 Eindkwalificaties van de opleiding tot stedenbouwkundige die in deze collegereeks (deels) aan de orde komen MUrb a 10b 10c 10d 10e 10f 10g 10h 10i 10j Vervaardigt op verschillende schaalniveaus (vernieuwende) stedenbouwkundige concepten en ontwerpen die aan maatschappelijke, esthetische, technische, financiële, functionele en juridische eisen voldoen. 3. Interpreteert en beoordeelt maatschappelijke (sociale, economische, culturele én politieke) en ruimtelijke processen, ontwikkelingen en trends zelfstandig en/of in (multidisciplinair) teamverband en vertaalt deze in stedenbouwkundige (ruimtelijk-programmatische) concepten, visies, strategieën en/of ontwerpen. 10a. Past bij het maken van stedenbouwkundige concepten, ontwerpen en projecten passende kennis van de geschiedenis en de theorie van de stedenbouw en van de relatie met andere bij de ruimtelijke ordening betrokken disciplines toe en verantwoordt deze kennis en inzichten. 10d. Past bij het maken van stedenbouwkundige concepten, ontwerpen en projecten passende kennis van de maatschappijwetenschappen, de economie, de sociale en historische geografie en de ecologie toe en verantwoordt deze kennis en inzichten. Gert Middelkoop is econometrist en planoloog (UvA). Hij is oprichter van en vennoot bij Bureau Middelkoop. Daarnaast is Gert als docent verbonden aan de opleiding Planologie van de Universiteit van Amsterdam en doceert hij aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Tevens is Gert werkzaam als bestuurslid bij Stichting Lijn in Landschap (uitgever van o.a. Blauwe Kamer, Scape en het jaarboek LS), is hij lid van de Raad van Toezicht van zorginstelling Brentano in Amstelveen, lid van het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie en jurylid van De Gouden Piramide. Jan Winsemius is sinds 1998 vennoot bij Bureau Middelkoop. Jan is oorspronkelijk jurist, gespecialiseerd in PPS en grondbeleid. Inmiddels is zijn werkveld verbreed naar planologie, planeconomie, stedenbouw en volkshuisvesting. Die brede kennis combineert hij in een grote variatie aan aan advies- en onderzoeksopdrachten. De afgelopen 4 jaar is Jan onder andere bouwregisseur geweest in de regio Groningen-Assen. Momenteel is hij adviseur van de gemeente Amsterdam voor de herontwikkeling van Amstel III. Jan is tevens docent op de ASRE en directeur van VGG.

Klimaat Stad Gebouw. Ralf Pasel (Pasel.Künzel Architecten) 2010-2011 / 2 de semester

Klimaat Stad Gebouw. Ralf Pasel (Pasel.Künzel Architecten) 2010-2011 / 2 de semester Atelier 2.5: Thema: Object: 51,9 N Context Klimaat Stad Gebouw Studiejaar: 2010-2011 / 2 de semester Vrijdag: 13u45-19u45 Bijeenkomsten: 11, 18 en 25 februari 11, 18 en 25 maart 1, 8 en 15 april 13, 20

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Van Wederopbouw naar Reconstructie

Van Wederopbouw naar Reconstructie Van Wederopbouw naar Reconstructie Maarten Hajer Volg PBL: @leefomgeving @maartenhajer 1985/7, Nederland Nu Als Ontwerp Vier scenario s Zorgvuldig Dynamisch Kritisch Ontspannen De geschiedenis Wederopbouw,

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Sturen op grondtransacties op basis van inzichten uit onderzoek

Sturen op grondtransacties op basis van inzichten uit onderzoek Sturen op grondtransacties op basis van inzichten uit onderzoek December 10, 2018 Fred Hobma Urban Development Management TU Delft 1 Vermelding onderdeel organisatie Grondexploitatiemodellen Publiek Joint

Nadere informatie

VVG Congres Visie op de toekomst vanuit de markt

VVG Congres Visie op de toekomst vanuit de markt Visie op de toekomst vanuit de markt Peter van der Gugten Algemeen directeur, Proper-Stok Ontwikkelaars, Ede Proper-Stok sterkt de stad Kennis Creativiteit - Innovatie én Ondernemerschap Waar is in NL

Nadere informatie

ideaalwonen in OUD IJSSELMONDE een ontwerpstrategie Een Visie op de Ontwikkeling van de Koninginneweg e.o.

ideaalwonen in OUD IJSSELMONDE een ontwerpstrategie Een Visie op de Ontwikkeling van de Koninginneweg e.o. ideaalwonen in OUD IJSSELMONDE een ontwerpstrategie Een Visie op de Ontwikkeling van de Koninginneweg e.o. De nieuwe woningmarkt in Oud IJsselmonde De crisis heeft binnen de volkshuisvesting flink toegeslagen.

Nadere informatie

Praktijkateliers ALGEMENE INFORMATIE 11-11-2009

Praktijkateliers ALGEMENE INFORMATIE 11-11-2009 Praktijkateliers ALGEMENE INFORMATIE 11-11-2009 1. Inleiding De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft in samenwerking met diverse werkgevers uit de regio een programma opgezet dat voorziet in beroepservaring

Nadere informatie

Beleggers in gebiedsontwikkeling

Beleggers in gebiedsontwikkeling Beleggers in Incentives en belemmeringen voor een actieve rol van institutionele beleggers bij de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden P5 presentatie april 2015 Pelle Steigenga Technische Universiteit

Nadere informatie

Modulehandleiding IMOVGM60M4: Overheid en Vastgoed

Modulehandleiding IMOVGM60M4: Overheid en Vastgoed Modulehandleiding IMOVGM60M4: Overheid en Vastgoed Opleiding: Vastgoed en Makelaardij Cluster : IMO Studiejaar: 4 Periode: jaar 4, kwartaal 2 EC s: 2 Auteur: M. R. de Voogd Datum: november 2011 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Overzicht opleidingen e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond r oed alleen Uitzondering;

Nadere informatie

Ontwerpwedstrijd Nieuw elan voor buurten uit de jaren 70 en 80 groot onderhoud als culturele opgave

Ontwerpwedstrijd Nieuw elan voor buurten uit de jaren 70 en 80 groot onderhoud als culturele opgave Wedstrijdregels Ontwerpwedstrijd Nieuw elan voor buurten uit de jaren 70 en 80 groot onderhoud als culturele opgave Naam en adres de wedstrijd wordt aangeduid met de naam: Ontwerpwedstrijd Nieuw elan voor

Nadere informatie

Ontwikkelingen rond het grondbeleid

Ontwikkelingen rond het grondbeleid Ontwikkelingen rond het grondbeleid Inleiding voor wooncongres 3 november 2015 Herman de Wolff (H.W.deWolff@tudelft.nl) Delft University of Technology Challenge the future Opzet Grondbeleid: waarom ook

Nadere informatie

Overzicht opleidingen

Overzicht opleidingen Overzicht opleidingen Stand van zaken oktober 2013 Opleiding Onderwijsinstelling Deeltijd Voltijd Duur Kosten Overig Leegstand Post-MA NRP Academie (transformatie) NRP, ism TU Delft, Nyenrode en Hogeschool

Nadere informatie

(7-6 pt.) 1 x 6 Grotendeels, maar er zijn enkele lacunes aanwijsbaar

(7-6 pt.) 1 x 6 Grotendeels, maar er zijn enkele lacunes aanwijsbaar Rubric Eindopdracht LA 3 Studiejaar: 2013-2014 Student: Johan Rietjens Studentnummer: 0870537 Gelegenheid: 1 jaar 2014-2015 Datum: 15 december 2014 Beoordelaars: Bartel Standaar-Dorhout & Hanneke Koopmans

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

leergang projectontwikkeling

leergang projectontwikkeling Inleiding Professionalisering van het vak is in alle NEPROM-opleidingen hét uitgangspunt Een goede samenwerking tussen overheid en smaatschappijen bevorderen, staat bij de NEPROM hoog op de agenda. Daarnaast

Nadere informatie

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Veranderend speelveld een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld vastgoed Kenmerken vastgoed grondgebonden lange levensduur en dus lange terugverdientijd beleggingsvorm nodig om in de toekomst

Nadere informatie

Cursus Volkshuisvesting 2013

Cursus Volkshuisvesting 2013 Cursus Volkshuisvesting 2013 PROGRAMMA DATA: 7 mei, 8 mei, 4 juni en 5 juni 2013 LOCATIE: Villa Jongerius, Kanaalweg 64, Utrecht Versie 14 mrt 2013, Arjan Raatgever, Platform31 Dag 1: Inleiding in de volkshuisvesting

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Aanzet tot profielen voor herbestemmingsprofessionals e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Het Jaar van de Ruimte

Het Jaar van de Ruimte meets Het Jaar van de Ruimte Het Vastgoedsymposium Informatiebrochure Vrijdag 4 december 2015 Utrecht, Nederland Voorwoord Stichting Hèt Vastgoedsymposium is een samenwerkingsverband tussen de drie academische

Nadere informatie

Buro Ontwerp & Omgeving Velperweg MB Arnhem (026)

Buro Ontwerp & Omgeving Velperweg MB Arnhem (026) Buro Ontwerp & Omgeving Velperweg 157 6824 MB Arnhem (026) 443 26 63 Wij zijn Buro Ontwerp & Omgeving Wij zijn een partner voor bedrijven, overheden en ondernemende burgers bij het realiseren van ruimtelijke

Nadere informatie

MASTEROPLEIDINGEN ARCHITECTUUR STEDENBOUW

MASTEROPLEIDINGEN ARCHITECTUUR STEDENBOUW MASTEROPLEIDINGEN ARCHITECTUUR STEDENBOUW Opleidingen tot architect (MArch) & stedenbouwkundige (MUrb) Inhoud 1 Masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw 2 Titel en inschrijving 3 Instroomniveau Architectenregister

Nadere informatie

Informatie instroomprogramma masteropleidingen

Informatie instroomprogramma masteropleidingen Informatie instroomprogramma masteropleidingen De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) biedt twee deficiëntieprogramma s aan. De deficiëntieprogramma s hebben tot doel de kandidaten op een aanvangsniveau

Nadere informatie

De ondernemende architect

De ondernemende architect De ondernemende architect Nieuwe realiteit Nieuwe architect Nieuwe BNA Bijeenkomsten met leden november / december 2012 Visie BNA De Nieuwe Realiteit leidt tot een transitie naar een nieuwe architectuurpraktijk!

Nadere informatie

We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig.

We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig. We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig. Studiospacious Studiospacious is een jong bureau dat zich richt op het ontwerpen

Nadere informatie

Woningmarkt na de crisis. Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Woningmarkt na de crisis. Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance Woningmarkt na de crisis Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance 1 Waar staan we met Nederland na de crisis? Nederlandse economie is er heel voorzichtig weer bovenop aan

Nadere informatie

Cultureel opdrachtgeverschap

Cultureel opdrachtgeverschap Cultureel opdrachtgeverschap De uitdaging aan de corporaties van Futura Tilburg 1 oktober 2009 1 Meerdere kanten van de tafel Architect HJ Snijder De Nijl Bewoner Met verbouwervaring Consultant BVR Overheid

Nadere informatie

In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling. Woonhof Waterrijk Eindhoven

In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling. Woonhof Waterrijk Eindhoven Woonhof Waterrijk Eindhoven In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling 1/5 In opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling heeft M3H architecten een schetsontwerp gemaakt voor een van de stedelijke kamers

Nadere informatie

Toekomstperspectief Spoorzone Delft Bijeenkomst Gemeenteraad 20 maart Hans de Jonge Hoogleraar Vastgoed TU Delft Directievoorzitter Brink Groep

Toekomstperspectief Spoorzone Delft Bijeenkomst Gemeenteraad 20 maart Hans de Jonge Hoogleraar Vastgoed TU Delft Directievoorzitter Brink Groep Toekomstperspectief Spoorzone Delft Bijeenkomst Gemeenteraad 20 maart 2012 Hans de Jonge Hoogleraar Vastgoed TU Delft Directievoorzitter Brink Groep 1 Inhoud 1. de context 2. de spoorzone 3. de kansen

Nadere informatie

De (kern)taken van DSO. Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010

De (kern)taken van DSO. Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010 De (kern)taken van DSO Werkbespreking voor de commissie Ruimte 3 november 2010 Inleiding De volgende onderwerpen komen aan de orde De structuur van DSO De activiteiten van DSO De nabije toekomst van DSO

Nadere informatie

c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR

c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

leegstand en herbestemming

leegstand en herbestemming leegstand en herbestemming Gerben van Dijk, 17 maart 2011, KNX : gebruik #leegst in uw tweets programma introductie motto SBR, prettig kennis te maken focus duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Stadskantoor Rotterdam

Stadskantoor Rotterdam h e r o n t w i k k el i n g Stadskantoor Rotterdam a m b i t i ed o cu m en t Ambitiedocument Stadskantoor Rotterdam Stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden 1. Inleiding In het centrum van

Nadere informatie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie Actuele vacatures Vind jij deze opgave leuk? Centrumgebieden veranderen. In de gemiddelde winkelstraat in Nederland is het aantal bezoekers in 10 jaar tijd met 20% gedaald. De uitdaging is om centrumgebieden

Nadere informatie

Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed

Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed Bachelorjaar: 3 Cursusjaar: 01-013 Semester 1, blok 1 nr? Docenten: Mila Ernst en Roosien Verlaan In studiejaar 01-013

Nadere informatie

Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden

Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Eendaagse masterclass sturen op wonen Voor wethouders, raadsleden en andere belangstellenden Uw werkterrein is het woonbeleid, u heeft ambitie

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet

Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet - op luchtige hoofdlijnen - ing. G.K. (Gerrit) Modderkolk dia 2 Even voorstellen: Procap management en advies bij ruimtelijke ontwikkelingen gebiedsontwikkeling, herstructurering,

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig.

We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig. We houden van de constant veranderende stad, ze fascineert ons. We willen haar mooier maken. Duurzaam. Stoer. Eigenzinnig. Studiospacious Wij zijn Studiospacious. Een jong bureau van twee architecten die

Nadere informatie

Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van

Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van Joël Eichler b1168754 TU Delft Urbanism Urban Regeneration Studio Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van vroeg naoorlogse woonwijken. Introductie

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

NIEUWE ROL BELEGGERS ALS FINANCIER VAN VASTGOEDONTWIKKELING VOOR DE VRIJE HUURSECTOR

NIEUWE ROL BELEGGERS ALS FINANCIER VAN VASTGOEDONTWIKKELING VOOR DE VRIJE HUURSECTOR NIEUWE ROL BELEGGERS ALS FINANCIER VAN VASTGOEDONTWIKKELING VOOR DE VRIJE HUURSECTOR Een onderzoek naar de potentie van nieuwe verdienmodellen vanuit het perspectief van de belegger 13 april 2016 - P5

Nadere informatie

Voorzieningenplanning

Voorzieningenplanning Voorzieningenplanning Bouwstenen Hooglandseweg Zuid 28 3813 TC Amersfoort Tel: 033-25 84 337 www.bouwstenen.nl portal@bouwstenen.nl Datum: 12 maart 2013 Onderwerp: Actualisering Spoorboekje Maatschappelijke

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehandleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Toegepaste psychologie Code onderwijseenheid: HBOMIGV20151TP Studiejaar: 1 Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Samen brengen we de praktijk verder

Samen brengen we de praktijk verder Samen brengen we de praktijk verder Stichting Kennis Stichting Kennis De Stichting Kennis (SKG) is een lerend netwerk van overheden en marktpartijen, die zich professioneel met gebiedsontwikkeling bezighouden.

Nadere informatie

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau Libau Team Ruimtelijke Kwaliteit Huisadviseurschap als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie Libau adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hoge der A 5 9712 ac Groningen 050 3126545 info@libau.nl

Nadere informatie

IORE-1AR (Inleiding Ondernemingsrecht) IORE-1AE (Economie voor Juristen) IORE-1AR: de heer mr. S. Boelens IORE-1AE: de heer R.

IORE-1AR (Inleiding Ondernemingsrecht) IORE-1AE (Economie voor Juristen) IORE-1AR: de heer mr. S. Boelens IORE-1AE: de heer R. Algemene informatie Titel OWE Code OWE Onderdelen Eigenaar OWE Inleiding Ondernemingsrecht IORE IORE-1AR (Inleiding Ondernemingsrecht) IORE-1AE (Economie voor Juristen) IORE-1AR: de heer mr. S. Boelens

Nadere informatie

Bijlage 10 - Funtieprofielen

Bijlage 10 - Funtieprofielen Bijlage 10 - Funtieprofielen Perceel 1 Ruimtelijk-juridische professionals Perceel 1 bestaat uit vier profielen: a) Senior jurist Ruimtelijke Ontwikkeling b) Allround jurist Ruimtelijke Ontwikkeling c)

Nadere informatie

Activiteiten Resco Partners

Activiteiten Resco Partners Activiteiten Resco Partners 2011 Wie zijn wij: Resco Partners is een onafhankelijk team van vastgoeddeskundigen met jarenlange ervaring en een veelzijdige kennis van zaken. Resco Partners adviseert over

Nadere informatie

Workshop: Communicatieprocessen en de Nationale Omgevingsvisie (NOVI)

Workshop: Communicatieprocessen en de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) Workshop: Communicatieprocessen en de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) Angélique Boel en Katrin Bruchmann 28 juni 2019 Praktijkcongres: Omgevingswet voor communicatieprofessionals Praktijkcongres: Omgevingswet

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220)

Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220) Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220) Het werkelijke tentamen zal bestaan uit ca. 40 multiple choice vragen. De correcte antwoorden van deze voorbeelden zijn te vinden onder

Nadere informatie

In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling. Stationsplein, Amersfoort

In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling. Stationsplein, Amersfoort Amersfoort In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling, Amersfoort 1/6 M3H heeft een uitwerking gemaakt van het stedenbouw kundig plan voor het voormailge NS rangeerterrein aan de noordzijde

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

DNB voor de klas. VWO-HAVO-MBO Lessen over actuele thema s. VWO-HAVO-MBO-VMBO De wereld van DNB

DNB voor de klas. VWO-HAVO-MBO Lessen over actuele thema s. VWO-HAVO-MBO-VMBO De wereld van DNB DNB voor de klas DNB voor de klas Kennis overdragen, daar gaat het om in uw werk als docent. De Nederlandsche Bank (DNB) helpt u graag hierbij. Wij bieden lesmateralen voor verschillende schooltypen en

Nadere informatie

Profielschets. Hoofd Gebiedsontwikkeling. Gemeente Rotterdam. ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs.

Profielschets. Hoofd Gebiedsontwikkeling. Gemeente Rotterdam. ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs. Profielschets Hoofd Gebiedsontwikkeling Gemeente Rotterdam ERLY the consulting company Datum: december 2016 Adviseur: drs. Lilian Vos Voor de Directie Ruimtelijke Economische Ontwikkeling van de Gemeente

Nadere informatie

Competenties van de procesmanager in relatie met het procesverloop

Competenties van de procesmanager in relatie met het procesverloop Modelontwerp: Competenties van de procesmanager in relatie met het procesverloop Aan de hand van het Stationsplein West, Fietsparkeren en de Rabobrug binnen het stationsgebied Utrecht Centraal Wessel W.

Nadere informatie

!"# $ $ % % " $# & $' $ ( & ) * ) *$# & " $ + &, & & $ - && $- $# & ' $ %$+ ' %&%&. $# + %% %/!# 0 $ 1 & $2 $3 % 0!# 0% & $ % % 4 5$6 & 1+0 % $

!# $ $ % %  $# & $' $ ( & ) * ) *$# &  $ + &, & & $ - && $- $# & ' $ %$+ ' %&%&. $# + %% %/!# 0 $ 1 & $2 $3 % 0!# 0% & $ % % 4 5$6 & 1+0 % $ !"# % % " # ' ( ) * ) *# " +, - - # ' %+ ' %%. # + %% %/!# 0 1 2 3 % 0!# 0% % % 4 56 1+0 % / !"# % " ' ' ( ) + 7 7 ( 7 8! 9 : ( ; < 1 8 * +(, --+(./ ') = 7 ' 7 8 + 8 : > 7

Nadere informatie

REGIO GRONINGEN-A SSEN

REGIO GRONINGEN-A SSEN REGIO GRONINGEN-A SSEN W O N I N G B E H O E F T E O N D E R Z O E K 2 015 REGIO GRONINGEN-ASSEN WONINGBEHOEFTEONDERZOEK 2015 _ 2 Waarom dit onderzoek? De woningmarkt in de regio Groningen-Assen is de

Nadere informatie

waar is ruimte in de stad?

waar is ruimte in de stad? Briefing ontwerpteams: waar is ruimte in de stad? Briefing voor ruimtelijke verkenningen in de 8 stadsdelen van Den Haag. Dit project is onderdeel van de Agenda Ruimte voor de Stad. De stad aan zet 14

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld

Veranderend speelveld. een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Veranderend speelveld een nieuw vertrekpunt op een veranderend speelveld Martin Stijnenbosch economisch geograaf; docent Universiteit Utrecht (1975 1990); STOGO (1984 2012); Hanze Hogeschool (2013- nu)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Nieuw leven in Schuttersbosch. Initiatief M3H & Bureau Jochem Heijmans

Nieuw leven in Schuttersbosch. Initiatief M3H & Bureau Jochem Heijmans Nieuw leven in Schuttersbosch Initiatief M3H & Bureau Jochem Heijmans 1/6 Lommerrijk in een houten boshuis. In Schuttersbosch aan de bos- en heiderijke zuidrand van Eindhoven bouwde Philips in 1953 meer

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing herenhuis in

Nadere informatie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie Actuele vacatures Vind jij deze opgave leuk? Centrumgebieden veranderen. In de gemiddelde winkelstraat in Nederland is het aantal bezoekers in 10 jaar tijd met 20% gedaald. De uitdaging is om centrumgebieden

Nadere informatie

De praktijk als buitenschools curriculum. Zelfsturing

De praktijk als buitenschools curriculum. Zelfsturing Academies van Bouwkunst Werkgeversbrochure De beroepspraktijk als onderdeel van de opleidingen tot architect, stedenbouwkundige & landschapsarchitect Deze brochure is bestemd voor werkgevers van medewerkers

Nadere informatie

Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. gevestigd te Delft JAARRAPPORT 2018

Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. gevestigd te Delft JAARRAPPORT 2018 Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling gevestigd te Delft JAARRAPPORT 2018 concept 1-7-2019 Inhoudsopgave blz 1. Bestuurlijke gegevens 1 2. Jaarverslag van het bestuur 2 3. Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

INTRODUCING. Gebiedsontwikkeling na de crisis. Private ontwikkelaars en de crisis. Ronald J. Tol. Terugkommiddag MCD Kennisnetwerk

INTRODUCING. Gebiedsontwikkeling na de crisis. Private ontwikkelaars en de crisis. Ronald J. Tol. Terugkommiddag MCD Kennisnetwerk I I INTRODUCING INTRODUCING Terugkommiddag MCD Kennisnetwerk Gebiedsontwikkeling na de crisis Private ontwikkelaars en de crisis Ronald J. Tol Amsterdam, 25 juni 2009 OPBOUW PRESENTATIE 1. INTRO EN DOELSTELLING

Nadere informatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie Inleiding Filantropie Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie PAO Inleiding Filantropie Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam PAO Philanthropic Studies t.a.v. Saskia Franssen De Boelelaan

Nadere informatie

Minor Landschapsgeschiedenis

Minor Landschapsgeschiedenis Minor Landschapsgeschiedenis Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een minor Landschapsgeschiedenis aan die zich richt op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam

Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing

Nadere informatie

BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL

BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL monumenten van het verleden, motoren van de toekomst Pieter van Wesemael Hoogleraar Architectural Design & Urban Cultures Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Bijlage(n)

Nadere informatie

Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling. Dr. ir. Erwin Heurkens De Slinger, Congres Nieuwe Omgevingswet, Utrecht, 21 juni 2017

Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling. Dr. ir. Erwin Heurkens De Slinger, Congres Nieuwe Omgevingswet, Utrecht, 21 juni 2017 Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling Dr. ir. Erwin Heurkens De Slinger, Congres Nieuwe Omgevingswet, Utrecht, 21 juni 2017 1 Content Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling Voorbeelden buitenland Voorbeeld

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

Opleidingsprofiel MPPM

Opleidingsprofiel MPPM Opleidingsprofiel MPPM De ontwikkelingen in het beroepenveld Fysiek vooruitgangsdenken op basis van een eindontwerp in de ruimtelijke inrichting heeft in de loop van de afgelopen eeuw moeten plaatsmaken

Nadere informatie

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING DATUM : 28-11-2012 OVER Het HerontwikkelLAB Introductie 2 VISIE Het overaanbod van kantoorruimte en de veranderde vraag ernaar hebben een omvangrijke en veelal structurele

Nadere informatie

In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling. Stationsplein, Amersfoort

In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling. Stationsplein, Amersfoort Stationsplein Amersfoort In opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling M3H heeft een uitwerking gemaakt van het stedenbouw kundig plan voor het voormailge NS rangeerterrein aan de noordzijde

Nadere informatie

Verder bouwen op de bestaande voorraad

Verder bouwen op de bestaande voorraad Verder bouwen op de bestaande voorraad Frank Wassenberg SRE, Eindhoven, 23 januari 2014 frank.wassenberg@platform31.nl Opzet 3 x achtergrond Andere rollen partijen, overheid voorop Wijzigende rollen op

Nadere informatie

Veranderingen in het geo-informatie landschap: de rol van de burger

Veranderingen in het geo-informatie landschap: de rol van de burger KIP project Participatory Geo-information: Veranderingen in het geo-informatie landschap: de rol van de burger Context van het onderzoeksproject, aanpak en verwachtingen Karin Pfeffer Onderzoeksteam: Linnet

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire i Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2018 Masterclass voor professionals Kijk voor meer informatie over onze opleidingen op www.uu.nl/rebo/executive Recht, Economie,

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Vastgesteld door de Examencommissie CoH, clustercommissie Filosofie op 1-2-2019 Scriptiereglement

Nadere informatie

Programma NEPROM LEERGANG PROJECTONTWIKKELING ronde 119

Programma NEPROM LEERGANG PROJECTONTWIKKELING ronde 119 PROGRAMMA BLOK I 27, 28 EN 29 MEI 2010 Introductie op conceptontwikkeling U Hoofddocent: Leonore Reijnen BLOK 1 7 en 8 februari 2019 INTRODUCTIE, HET VAK, DE KADERS Donderdag 7 februari 2019 09.30 12.30

Nadere informatie

Van Duurzame Wegen naar Duurzame Netwerken

Van Duurzame Wegen naar Duurzame Netwerken Van Duurzame Wegen naar Duurzame Netwerken Symposium 10 jaar Samenwerking RWS-RuG Groningen, 22 november 2017 prof.dr. Jos Arts Hoogleraar milieu- en infrastructuurplanning, RUG Strategisch adviseur duurzame

Nadere informatie

Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil

Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil Lessons learned na 1 pilotjaar Theo Aquarius Ministerie van BZK Paul van Dijk Akro Consult 5 april 2018 Opzet presentatie Algemene introductie 5 thema s op basis

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT ALA 2

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT ALA 2 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT RECREATIEVE (ZWEM)ACTIVITEITEN I. ALGEMENE INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als Aqua Leisure & Activity Host (Begeleider

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

The landscape in between

The landscape in between The landscape in between Wat is de toekomst van het landschap tussen Eindhoven en Helmond? Hoe definieren we dit landschap tussen nu en 2070? Wie voert het beleid in dit landschap? URBAN L AB Rijk van

Nadere informatie

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 THEMA S - Identificatie - Opleiding - Opdrachtgevers - Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

6 7 NORM= het niveau waarop het vak volgens de doelstelling van het onderwijsprogramma wordt afgesloten 8 9 Excellent

6 7 NORM= het niveau waarop het vak volgens de doelstelling van het onderwijsprogramma wordt afgesloten 8 9 Excellent Bachelor Opleiding Sociale Geografie & Planologie Beoordelingsprotocollen Wetenschappelijk Rapporteren en Presenteren, Groepsonderzoekproject & Bachelorproject De Beoordelingsprotocollen van Wetenschappelijk

Nadere informatie

Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties. Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018

Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties. Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018 Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018 1 Content Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling Lessen uit internationale

Nadere informatie

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling Urban Insights Monitor & Platform Urban Insights Platform & Monitor Laagdrempelig inzicht

Nadere informatie