Prestage huisartsgeneeskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prestage huisartsgeneeskunde"

Transcriptie

1 Prestage huisartsgeneeskunde 3 de fase bacheloropleiding geneeskunde Maart/april 2017 HANDLEIDING VOOR STAGELEIDERS Stagiair: Telefoon:

2 Beste stageleider Sinds academiejaar volgen de bachelor studenten geneeskunde het OPO (vak) Kwaliteitsvol Praktijkvoeren. Je zal merken dat zij al beschikken over specifieke kennis en vaardigheden nuttig voor de huisartsgeneeskunde. Deze handleiding wil je helpen om in te spelen op de verwachtingen van deze studenten en KU Leuven, Faculteit Geneeskunde. Met deze brochure willen wij je snel vertrouwd maken met enkele begrippen die centraal staan in de observatie van de praktijk door onze bachelorstudenten. In de voorgaande jaren liepen de studenten al twee stages: de verpleegstage (tussen 1 ste en 2 de bachelor; met focus inoefenen van de verpleegkundige vaardigheden) en de patiëntenzorgstage (december 2 de bachelor, met focus op de beleving van de patiënt). Tijdens de prestage huisartsgeneeskunde ligt de focus op het klinisch consult, de kennismaking met het elektronisch medisch dossier, het klinisch redeneren en het situeren van de patiënt in zijn omgeving. De specifieke leerdoelen voor deze stage zijn toegevoegd in bijlage 1. In bijkomende orde kan de stagiair in je praktijk uiteraard een aantal klinische vaardigheden inoefenen. 1. De onderdelen van een consult Tijdens de medische opleiding wordt de structuur van een consult uitgerafeld in aparte onderdelen. In de praktijk loopt dit natuurlijk niet zo kunstmatig opgedeeld. De oefening die de studenten moeten maken, bestaat er net in om in jouw consultvoering verschillende onderdelen te leren zien, die in verschillende mate zullen aanwezig zijn.

3 De studenten zullen dus kijken of zij volgende onderdelen herkennen: - Reason for encounter ( Wat brengt u vandaag hierheen? ) - Exploreren van de ICE van de patiënt: o Ideas (wat denkt de patiënt zelf dat het is? Wat heeft zij/hij gehoord van familie? Wat heeft zij/hij op internet gevonden of op TV gezien?) o Concerns (waar maakt de patiënt zich zorgen over? ) o Expectations (wat verwacht de patiënt van de arts inzake dit probleem?) - De anamnese (specifiek gaan doorvragen per probleem) - Klinisch onderzoek (meestal selectief) - Soms technisch onderzoek - Meedelen van de besluiten uit het voorgaande - Onderhandelen over het te volgen beleid o Bijkomend onderzoek? o Verwijzing? o Adviezen? o Medicatie? o Andere behandeling? o Afspraken voor vervolgconsult? - Afsluiten van het consult 2. Notuleren in het Elektronisch Medisch Dossier Reeds in de bachelorjaren worden de studenten geneeskunde vertrouwd gemaakt met de algemene principes van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) en met het belang van een kwaliteitsvolle notulering van medische bevindingen. Tijdens de weken voor de prestage huisartsgeneeskunde oefenen de studenten ook deze vaardigheid. Zij maken daarbij gebruik van één type EMD voor huisartsen (momenteel Care Connect), en van een database met virtuele patiënten. De studenten zullen dus vertrouwd zijn met de generische aspecten van een EMD, maar wellicht minder met de specifieke interface van de software die jij gebruikt in de dagelijkse praktijk. Eén van de opdrachten voor deze prestage luidt als volgt: Noteer minstens drie consulten zelf in het elektronisch medisch dossier: aanmeldingsklacht, objectieve gegevens van klinisch onderzoek, parameters, diagnose en beleid. Wij vertrouwen er op dat de studenten daar in slagen met een minimale ondersteuning op de stageplaats. Wij verwachten dus NIET dat de studenten alle toeters en bellen van jouw EMD leren kennen. Wij gaan er wel van uit dat ze even jouw plaats achter de PC mogen innemen, en de opdracht naar best vermogen uitvoeren. Als je er tijd kan voor maken zal er wellicht een boeiende gedachtenwisseling met je stagiair ontstaan over dit onderwerp. Indien de tijd voor verder gesprek ontbreekt, hebben wij daar alle begrip voor. Observeer wel even hoe de notulering in jouw EMD verloopt, en geef de student daar liefst enige feedback over (wat liep goed, wat kon beter?).

4 3. Klinisch redeneren/diagnostisch landschap Ervaren artsen maken onbewust een vrij ingewikkelde redenering om vanuit de klachten van de patiënt en via gerichte vragen vrij snel te komen tot een waarschijnlijke diagnose of een beperkte reeks van mogelijke diagnosen. Het expliciet maken van deze redenering helpt studenten in grote mate om zelf te leren komen tot adequate besluiten uit klinische situaties. Ook dit proces van klinisch redeneren hebben de studenten in de weken voor de prestage kunnen oefenen in situaties van toenemende complexiteit. Zij zullen dit nu dagelijks zien gebeuren in jouw praktijk. Om dit klinisch redeneren expliciet te maken, hanteren wij enkele specifieke termen: - Voorkans : de kans op een bepaalde aandoening vooraleer een bepaalde test gebeurt. De voorkans is NIET gelijk aan de prevalentie van een aandoening, maar is ook situationeel bepaald. Voorbeeld: de voorkans op een pneumonie bij een patiënt met hoest is groter bij een patiënt die een arts raadpleegt, dan bij een patiënt die blijft werken. In de hoorcolleges werd om die reden ook verwezen naar de wachtkamerkans. - Nakans : de kans op een bepaalde aandoening na een bepaalde test. In ons voorbeeld: de nakans op pneumonie is groter bij een patiënt met crepitaties over een longveld dan bij een patiënt met een normale longauscultatie. - Drempel : de weerstand bij een arts om een bepaald onderzoek te vragen, of om een behandeling te starten. De drempel wordt verhoogd of verlaagd door bepaalde argumenten. In ons voorbeeld: huisartsen vragen geen RX aan bij elke patiënt die hoest. De drempel om een RX aan te vragen zal flink dalen indien de arts crepitaties vaststelt over een longveld. - Diagnostisch landschap : een methode om een differentieel diagnose aanschouwelijk voor te stellen (zie ook bijlage 2). De bedoeling is om alle mogelijke diagnosen te overschouwen, en toch reeds reliëf te brengen in de differentieel diagnose. In een diagnostisch landschap onderscheiden wij o Het centraal aandachtspunt (In ons voorbeeld: een man van dertig jaar met een productieve hoest). o De binnencirkel: hier noteren wij alle ernstige en behandelbare aandoeningen die kunnen voorkomen bij dit type centraal aandachtspunt. o De buitencirkel: hier noteren wij de minder ernstige aandoeningen EN de ernstige maar niet behandelbare aandoeningen die kunnen voorkomen bij dit type centraal aandachtspunt. - Het klinisch redeneren zal vervolgens argumenten aandragen om de elementen uit de binnencirkel waarschijnlijker of minder waarschijnlijk te maken. - Daarna wordt dezelfde methode gebruikt voor de elementen uit de buitencirkel.

5 Heel deze redenering voert een ervaren arts vrijwel automatisch uit in zeer korte tijd. Studenten leren enorm bij indien zij de redenering zelf proberen te voeren, en daarbij coaching krijgen van een ervaren arts. Daarom klinkt één van de opdrachten voor deze prestage als volgt: Teken minstens twee diagnostische landschappen uit en bespreek deze met de stageleider. Wij verwachten dus dat je nagaat of de student niet teveel focust op één enkele diagnose ( tunneldenken ), en of zij/hij zoveel mogelijk verschillende diagnosen formuleert. Kijk daarbij ook of de meest voor de hand liggende diagnose niet vergeten wordt. Bespreek even de toewijzing aan binnen- en buitencirkel. Dit alles hoeft echt niet lang te duren. Voer zeker de opdracht niet zelf uit! 4. De patiënt en zijn omgeving De bachelorstudenen leren ook reeds dat ziekte en gezondheid niet los kan gezien worden van de leefomgeving van de patiënt. Dat is voor jou als huisarts evident, maar je stagiair moet dit nog ondervinden in de praktijk. Wij spreken dan over omgeving op microniveau (gezin, woonsituatie,..), mesoniveau (buurt, familie,werk,..) en macroniveau (sociaal-culturele omgeving, mogelijkheden voor zorg, ). (zie bijlage 3). Geef je stagiair de kans en de tijd om de omgeving van één patiënt ruim in kaart te brengen. Spreek ook af hoe dat concreet kan: een apart gesprek met deze patiënt, een huisbezoek door de stagiair, Wij verwachten dat de student hier maximaal een halve dag mee bezig is. 5. Omkadering van deze stage Onthaalgesprek Tijdens het onthaalgesprek in de praktijk legt men de concrete modaliteiten van de stage vast: begin- en einduur/maaltijden/pauzes/kledij/instrumenten/nota s/evaluatie/opdrachten/extra s. De student neemt vooraf zelf contact met de stageleider en vraagt naar een geschikt moment voor de aanvang van de stage om even te komen kennismaken. Indien de verplaatsing voor de stagiair te moeilijk is, kan dit gesprek desnoods verlopen via Skype of via telefoon.

6 De student wordt gevraagd om dit onthaalgesprek goed voor te bereiden. In de handleiding voor de student zit een document dat dit onthaalgesprek stuurt (zie bijlage 4). De student vult dit in, ondertekent het samen met de stageleider en houdt het zorgvuldig bij. Afsluitend gesprek en evaluatie Evaluatie van de student door de stageleider Aan het einde van de stageweek houden opleider en stagiair een gezamenlijk evaluatiemoment: zie sjabloon in bijlage 5. Ook hier kan dit gesprek kort en gericht verlopen. De stageleider vult later de evaluatie van de student online in op het stagebeheerprogramma. Je kan inloggen via volgende link: Je inloggegevens heb je via mail gekregen naar aanleiding van deze stage als dit de eerste stage is die je voor een KU Leuven student begeleidt. Als je al eerder KU Leuven studenten begeleid hebt, heeft u de inloggegevens gekregen naar aanleiding van een eerdere stage. Moest je deze verloren zijn, mag je nieuwe gegevens opvragen bij het Facultair Bureau Stages via stagesgeneeskunde@kuleuven.be. Belangrijk is de narratieve evaluatie : probeer de stagiair te vertellen wat haar/zijn sterke punten zijn, en wat aandachtspunten zijn. Vermijd om een concreet punt op 20 te vermelden aan de stagiair. Je kan tijdens het gesprek met hem/haar volstaan met een algemene vermelding zoals goed, uitstekend en soms ook niet zo goed. Durf het aan de Faculteit ook te melden indien je ernstige tekorten vaststelt, vooral wanneer deze het professioneel gedrag betreffen. Evaluatie van de stageplaats door de student Om de kwaliteit van de stageplaatsen op te volgen, vraagt de Faculteit aan de student om na afloop van de stage een korte vragenlijst in te vullen over het Aanbod aan leerervaringen, de Begeleiding, de Context en een korte Duiding (ABCD-score) in te vullen (zie bijlage 6). De stagiair krijgt hiervoor op het einde van de stage een mail met een link. Risicoanalyse stageplaats (VGM) Conform art. 2 1 van de wet van 6 augustus 1996, betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, worden stagiairs en co-assistenten gelijkgesteld met werknemers voor wat betreft de toepassing van de wetgeving (het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex over het welzijn op het werk). Omwille van de wetgeving mag de student NIET blootgesteld worden aan ioniserende stralen (isotopen en X-stralen). Als dit toch gebeurt, dient de stageleider dit te melden aan het Facultair Bureau Stages zodat gepaste opvolging voorzien kan worden. De student zal een dosismeter dragen en de gegevens zullen doorgegeven worden aan het Facultair Bureau Stages. Nota inzake beroepsgeheim De stagiair is vanzelfsprekend gebonden door het beroepsgeheim. Een uitgebreide nota hierover in bijlage 7.

7

8 Stagiair afwezig? Indien de stagiair niet verschijnt op de stageplaats of voorafgaand aan de stage geen contact opneemt kan je dat best melden aan het Facultair Bureau Stages via telefoonnummer of Elke Leunens is de verantwoordelijke voor de stageplanning. Wij wensen je veel plezier met deze stage en wij danken je voor al deze inspanningen! Namens de staf van het ACHG Prof Johan Buffels Prof Jan De Lepeleire Prof Ann Roex Dr Eveline Boogaerts Namens het Facultair Stagebureau Hilde Groenen Elke Leunens Annelies Brinkhof Christianne De Bruyn Monique Smets Namens de dienst Onderwijsondersteuning van de Faculteit Dr Ann Deketelaere

9 Bijlage 1: Leerdoelen van het vak Kwaliteitsvol Praktijkvoeren 1. De student kan tijdens een klinisch consult, de verschillende stappen die erin ondernomen worden duiden, verantwoorden en noteren in het elektronisch medisch dossier (EMD). Dit kan de student door: (1) de verschillende onderdelen van een consult te benoemen, (2) de verschillende vormen van en elementen in een klinisch redeneringsproces te benoemen (lage voorkans, nakans, drempels, sensitiviteit, specificiteit), (3) de differentiële diagnosen uit te tekenen op een diagnostisch landschap, (4) op basis hiervan de relevante elementen van de anamnese en het klinisch onderzoek en hun rationale te duiden, (5) de ernst en urgentie van de situatie in te schatten, (6) de klachten, observaties en diagnosen op gecodeerde wijze te noteren in het EMD (SOEP), (7) in het EMD op een efficiënte manier de weg te vinden naar EBM-informatie die relevant is voor deze patiënt (point-of-care EBM), (8) en dit alles op een coherente en duidelijke wijze te rapporteren naar stageleider/collega s. 2. De student kan een strategie uitwerken voor de aanpak van een ethisch probleem in het consult. 3. De student kan, mits ondersteuning en in een simulatieomgeving, audits uitvoeren ter verbetering van de aanpak van bepaalde aandoeningen/probleemstellingen in de eerste lijn. 4. De student kan, aan de hand van een voorbeeld, illustreren hoe het curatieve en preventieve handelen van elkaar verschillen. 5. De student kan aan de hand van een concrete casus illustreren hoe een continue wisselwerking bestaat tussen het individu en zijn omgeving. 6. De student kan, vertrekkende van een klinische of preventieve situatie in een eerste lijnssetting, de krachtlijnen (grote lijnen) uitstippelen van een plan voor de verbetering van de kwaliteit van zorg en voor het waarborgen van de patiëntveiligheid.

10 Centraal Aandachtspunt Kernelementen klachten -presentatie Interne cirkel : belangrijke «vulnerabele» aandoeningen Buitencirkel : Meest waarschijnlijke, frekwente en «gewone» verklaringen Bijlage 2: Diagnostisch landschap

11 Bijlage 3: Balansmodel Balansmodel van Bakker (1997)

12 Bijlage 4: Onthaalgesprek prestage huisartsgeneeskunde Bespreek met je stageleider de leerdoelen van deze stage. Hoe gaan jullie dat samen realiseren? Wat zijn jouw verwachtingen daarbij? Wat verwacht je van je stageleider? Is dat haalbaar tijdens deze week stage? Bespreek de 3 opdrachten met je stageleider: Noteren in het EMD: welke hulp verwacht je hierbij van je stageleider? Welke feedback wens je hierover? Welke medische software gebruikt deze praktijk? Uittekenen van een diagnostisch landschap: welke hulp verwacht je hierbij van je stageleider? Welke feedback wens je hierover? Breng een patiënt en zijn/haar omgeving in kaart: welke hulp verwacht je hierbij van je stageleider? Welke feedback wens je hierover? Praktische afspraken voor de stage: Uur van aankomst en vertrek: Kledij: Gewenst eigen materiaal: Maaltijden: Pauze? Mogelijkheden tot opzoeken? Eigen laptop? Login voor internet? Geplande momenten voor overleg/evaluatie: Andere: Bespreek de praktische vaardigheden die je wil (beter) leren (zie overzicht hierna). Welke hulp/ondersteuning verwacht je daarbij van je stageleider? Is dat haalbaar?

13 Overzicht van de IT vaardigheden en LO dat verwacht wordt te oefenen tijdens de stages in de bachelor Instrumenteel-technische vaardigheden Verpleeg stage Patiëntenzorg stage prestage HA geneeskunde asepsie blaascatheterisatie (man/vrouw) o - - EHBO-verbandleer o o o CPR o o o Gipsen - o o Instrumentenleer Infusietherapie - leidingen klaarmaken infusietherapie - minibag infusietherapie - catheter o - - klaarmaken en geven inspuiting - SC Klaarmaken en geven inspuiting IM knopen en hechten - o o maagtubage en stomazorg Parameters nemen Opmaak dossier Venapunctie Venapunctie - glycemiebepaling o o o Wondzorg - Droog aseptisch verband Wondzorg - Hechtingen verwijderen o o o Lichamelijk onderzoek Verpleeg stage Patiëntenzorg stage prestage HA geneeskunde abdominaal onderzoek cardiovasculair onderzoek hals- en longonderzoek algemeen oogheelkundig onderzoek - o o geriatrisch onderzoek gynaecologisch onderzoek - o o klinisch en neurologisch onderzoek van neonatus, kleuter en groot kind locomotorisch onderzoek neurologisch onderzoek NKO-onderzoek - + o proctologie urogenitaal onderzoek bij de man zwangerschapsbegeleiding - o o Legende Is geen leerdoel voor deze stage (-) Komt liefst aan bod (+) Komt mogelijk aan bod (o)

14 Bijlage 5: Evaluatiegesprek prestage huisartsgeneeskunde Hoe kijk je terug op deze korte stage? Hoe heb je je gevoeld op deze stageplaats? In hoeverre zijn de gestelde leerdoelen bereikt? Hoe kijk je terug op elke opdracht: - Noteren in het EMD - Opstellen van een diagnostisch landschap - In kaart brengen van een patiënt en haar/zijn omgeving Welke praktische vaardigheden kon je oefenen? Wat heb je gemist tijdens deze stage? Hoe heb je de ontvangen feedback ervaren? Wat is jouw feedback voor de stageleider? Kan er iets worden verbeterd voor volgende stages? Opgelet: dit document kan je gebruiken om de student te feedbacken over de stage. Los hiervan vragen we ook om de student een officiële beoordeling te geven via

15 Bijlage 6: ABCD score, evaluatie stageplaats huisartsgeneeskunde bachelor geneeskunde Administratieve data Stage: Patiëntenzorgstage (2 de opleidingsfase bachelor) Pre stage Huisartsen (3 de opleidingsfase bachelor) Stageplaats: Dit betrof een solopraktijk: ja /nee Aantal artsen waarbij ik kon meevolgen: (1; 2; 3; meer dan 3) Aanbod-Leerervaringen 1. Noteer hierna de leeftijd ratio van de patiënten: 0-5 jaar : %; 6-20 j: %; 21-50j:.%; 51-70j:.%; >75j:..% De volgende vragen hebben telkens de antwoordmogelijkheden: Helemaal niet akkoord Niet akkoord Eerder niet akkoord Eerder akkoord Akkoord Helemaal akkoord 2. Ik kreeg voldoende kans om delen van de consultatie onder toezicht uit te voeren 3. Ik kon zelf werken in het elektronisch dossier 4. Ik kon met patiënten communiceren onder supervisie 5. Ik merkte in deze praktijk specifieke aandacht voor individuele preventie. (bv. contraceptie; vaccinatie, borstonderzoek, ) Aanbod-zelfstudie 1. Er waren voldoende leerbronnen aanwezig 2. Er was vlot toegang tot internet 3. Er was voldoende plaats (ruimte, accommodatie)beschikbaar om te lezen, studeren (geherformuleerd) 4. Ik kreeg af en toe opzoekopdrachten gekoppeld aan geziene pathologie 5. Het werktempo in de praktijk bood mogelijkheden om iets op te zoeken of bij te studeren

16 Begeleiding 1. Ik werd op deze stageplaats goed begeleid en opgevolgd. 2. Ik werd gestimuleerd om vragen te stellen. 3. Ik werd voldoende geobserveerd. 4. Ik kreeg nuttige feedback (= adviezen voor mijn eigen leerproces). 5. Ik kon met de stageleider ook praten over ethische, emotionele, sociale, aspecten van het artsenberoep. 6. De stageleider had aandacht voor mijn stage opdrachten. Context Onthaal 1. Tijdens het onthaal gesprek werden de wederzijdse verwachtingen besproken Context-Werkorganisatie 2. De praktijk was voldoende ingericht voor de opleiding van stagiairs 3. De praktijk was voldoende technisch uitgerust Context-Multiprofessioneel overleg 4. Ik kreeg mooie voorbeelden van samenwerking met de andere actoren op de eerste lijn (zoals verpleegkundige, kinesist, apotheker, diëtist, psycholoog ) 5. Ik kreeg mooie voorbeelden van uitwisseling met de intramurale zorg (ziekenhuis, bejaardentehuis, MPI, overleg specialisten, ) Context-sfeer 6. Ik voelde mij nuttig op deze stageplaats Duiding 1. Ik zou deze stageplaats huisartsgeneeskunde aanbevelen aan de stagiairs die na mij komen (Ja/Nee) 2. Motiveer in het kader hierna de sterke aspecten van deze stageplaats, m.a.w. waarom je ze zou aanbevelen. 3. Schrijf in het kader hierna suggesties om deze stageplaats of de stage huisartsgeneeskunde in het algemeen te verbeteren. 4. Schrijf in dit kader vertrouwelijke informatie die in de eerste plaats bedoeld is voor de faculteit en niet als zodanig teruggekoppeld mag worden naar de stageplaats.

17 Bijlage 7 : Beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht De arts is ten opzichte van de patiënt gebonden door het beroepsgeheim. Ook de arts in opleiding is hierdoor gebonden, en een overtreding van het beroepsgeheim is een zware fout. De arts in opleiding mag alleen informatie over de patiënt meedelen aan andere personen van het behandelend team, in zoverre zij deze informatie nodig hebben voor de behandeling of verzorging van de patiënt. Het meedelen van niet relevante informatie moet ook in deze omstandigheden worden vermeden. Discussie over patiënten in het openbaar (bv. in cafetaria, kroeg of in familiekring) is ongepast. Ook bij wetenschappelijke voordrachten moet de anonimiteit van patiënten zo zorgvuldig mogelijk bewaard worden (geen naam, geboortedatum, woonplaats, beroep, foto, namen op radiografische opnames, enz.) Het bekendmaken of publiceren van gegevens over patiënten of van situaties die zich tijdens de stage hebben voorgedaan via elektronische media (internetsites, discussiefora, sociale netwerken als Facebook) is verboden. Elektronische transmissie van patiëntgegevens verloopt via beveiligde en geëncrypteerde kanalen. Gebruik van gewone voor de uitwisseling van informatie over patiënten is af te raden. Indien het niet te vermijden is om dit medium toch te gebruiken, dan mogen de berichten geen gemakkelijk identificeerbare informatie bevatten (zoals namen van patiënten), maar bijvoorbeeld een (administratief) dossiernummer. De arts in opleiding mag alleen dossiers (op papier of elektronisch) inzien, indien hij deel uitmaakt van het team dat voor een bepaalde patiënt verantwoordelijk is. Inzage omwille van wetenschappelijke redenen mag alleen indien hij van de verantwoordelijke arts hiervoor een uitdrukkelijke toestemming heeft gekregen. Het uit nieuwsgierigheid inkijken van een dossier van bekende personen, of van kennissen, is een zware overtreding en zal zwaar worden gesanctioneerd. Een bijzondere situatie kan optreden indien de arts in opleiding tijdens de stage in contact komt met patiënten die hij kent uit zijn privéleven. Hoewel hij in dit geval uiteraard (en a fortiori) dezelfde geheimhoudingsplicht heeft als anders, is het correct en beleefd om minstens aan de patiënt te vragen of die bezwaar heeft tegen zijn aanwezigheid, of zelfs aan te bieden om zich te verwijderen. Een goede regel is dat men over een patiënt niet anders spreekt of handelt, dan dat men zelf zou willen besproken of behandeld worden. Tekst goedgekeurd door commissie medische ethiek op 13 maart 2011, en Faculteitsbestuur Faculteit Geneeskunde op 18 mei 2011

FACULTEIT GENEESKUNDE. Patiëntenzorgstage. KU Leuven.

FACULTEIT GENEESKUNDE. Patiëntenzorgstage. KU Leuven. FACULTEIT GENEESKUNDE Patiëntenzorgstage KU Leuven stagesgeneeskunde@kuleuven.be Wat is de patiëntenzorgstage? De patiëntenzorgstage zorgt voor een eerste kennismaking van de student met de patiënt in

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg Department of Family Medicine and Chronic Care Gebouw K, 2 e verdieping Laarbeeklaan 103 B-1090 Brussel Tel: Fax: Mail:

Nadere informatie

2. LOGBOEK. 2.1 Administratieve gegevens stageplaats. Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : 2.2 Logboek stageactiviteiten

2. LOGBOEK. 2.1 Administratieve gegevens stageplaats. Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : 2.2 Logboek stageactiviteiten Verpleegstage 1 2. LOGBOEK 2.1 Administratieve gegevens stageplaats Naam Student: Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : Ziekenhuis: Beëindigd studiejaar: Afdeling: 2.2 Logboek stageactiviteiten

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde Department of Family Medicine Gebouw K, 1 e verdieping Laarbeeklaan 103 1090 Brussels (Belgium) Tel: Fax: Mail: Web: +32-2-477 43 11 +32-2-477

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDSBEROEPEN EN CRISISBEHEER OPLEIDING ALGEMEEN TANDARTS ERKENNING ALGEMEEN TANDARTS Erkenningscommissie

Nadere informatie

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding Prof. dr. Dirk Van Raemdonck Bestuurslid KAGB Programmadirecteur, bachelor- & masteropleiding geneeskunde, 7 oktober 2017 7 oktober 2017 De

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde

Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde FACULTEIT GENEESKUNDE Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde In de basisopleiding als arts stagesgeneeskunde@kuleuven.be Inhoud De basisopleiding geneeskunde: verschillende stagemomenten...

Nadere informatie

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5 Departement Verpleging Studenteninfo Gipskamer 0P5 Gipskamer 0P5 1. VOORSTELLING VAN DE DIENST 1.1. Inleiding Met deze brochure willen we jou als student wegwijs maken op de afdeling zodat je stage vlot

Nadere informatie

Onthaalbrochure voor stagiairs

Onthaalbrochure voor stagiairs Onthaalbrochure voor stagiairs Welkom Met deze brochure willen wij u welkom heten in ons ziekenhuis. We hopen dat u met het doornemen van deze brochure een antwoord vindt op enkele vragen over uw stage.

Nadere informatie

Begeleidingsdocument

Begeleidingsdocument Student naam FOTO voornaam hogeschool Stagebegeleider naam voornaam Stageplaats instelling afdeling Stagementor naam voornaam Stageperiode van tot PAGINA 1/20 2. INDIVIDUEEL STAGETRAJECT Schrijf neer welke

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Onthaalbrochure voor stagiairs

Onthaalbrochure voor stagiairs Onthaalbrochure voor stagiairs Welkom Met deze brochure willen wij u welkom heten in ons ziekenhuis. We hopen dat u met het doornemen van deze brochure een antwoord vindt op enkele vragen over uw stage.

Nadere informatie

Vraag 1: Voelt u zich thuis in de medische besliskunde of diagnostische logica? 1. Ja 2. Redelijk 3. Een beetje 4. Nee

Vraag 1: Voelt u zich thuis in de medische besliskunde of diagnostische logica? 1. Ja 2. Redelijk 3. Een beetje 4. Nee Vraag 1: Voelt u zich thuis in de medische besliskunde of diagnostische logica? 1. Ja 2. Redelijk 3. Een beetje 4. Nee 1 De dochter van Jeanne (78 jaar) heeft een afspraak gemaakt om met haar moeder op

Nadere informatie

Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt.

Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt. Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt. Inleiding In dit onderdeel beschrijven we de opdracht, maar allereerst krijg je algemene

Nadere informatie

RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde. Geachte stagegever,

RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde. Geachte stagegever, RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde Geachte stagegever, Om de studenten een eerlijke score te kunnen geven voor hun afstudeerstage of keuzevak stage, vragen wij u om het evaluatieformulier

Nadere informatie

VGM-dossier studenten Faculteit Rechtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen

VGM-dossier studenten Faculteit Rechtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen DESTE ALGEMEE BEHEE DECTE STAFDESTE ALGEMEE BEHEE DEST VGM DE COYLAA 58 BUS 5530 3001 HEVELEE, BELGË VGM-dossier studenten Faculteit echtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen nhoud 1. nleiding...

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar? PATIËNTEN INFORMATIE Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal Geen bezwaar? Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN - Gegevens organisatie/ bedrijf Naam:..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer: Hierbij vertegenwoordigd door:... Functie vertegenwoordiger:.....

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over het niet-chirurgisch dagziekenhuis 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3

Nadere informatie

Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyverklaring van onze praktijk mei 2018 Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen Om u goed te kunnen behandelen, leggen wij gegevens over u vast. Hierbij houden we ons

Nadere informatie

Feedbackformulier HBO-5

Feedbackformulier HBO-5 STAGEBELEID WGK-LIMBURG Feedbackformulier HBO-5 stagiair :.. Tel. GSM :.. E-mail:. Beste stagiair, School :.. Stagebegeleider school: Periode:. Tijdens de stageperiode is het belangrijk dat feedback van

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

INDUSTRIESTAGE PRAKTISCHE INFO VOOR DE START VAN DE STAGE. Faculteit Farmaceutische Wetenschappen. KU Leuven.

INDUSTRIESTAGE PRAKTISCHE INFO VOOR DE START VAN DE STAGE. Faculteit Farmaceutische Wetenschappen. KU Leuven. INDUSTRIESTAGE 2017-2018 PRAKTISCHE INFO VOOR DE START VAN DE STAGE Faculteit Farmaceutische Wetenschappen KU Leuven Paul Declerck Karlien Van Heuverswyn Ann Verhulst Algemene informatie De industriestage

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Valkliniek. informatie voor patiënten

Valkliniek. informatie voor patiënten Valkliniek informatie voor patiënten INLEIDING 3 WAT GEBEURT ER IN DE VALKLINIEK? 3 HOE VERLOOPT EEN DAG IN DE VALKLINIEK? 4 CONTACTGEGEVENS 7 2 U bent onlangs gevallen of u loopt gevaar om te vallen.

Nadere informatie

Infobrochure. Studenten G2

Infobrochure. Studenten G2 Infobrochure Studenten G2 Infobrochure Geriatrie 2 Beste student(e), De stage is ongetwijfeld de belangrijkste periode in je opleiding tot zorgkundige/verpleegkundige. Niet alleen is de praktijk de beste

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

Van Klacht tot Patiënt

Van Klacht tot Patiënt Van Klacht tot Patiënt Master I-fase 1 Toelichting Achtergrondinformatie In de fase tot het doctoraal examen krijgt u een visie op de taak van de arts aangereikt, die wordt bepaald door de gedachte dat

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid

Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal. Informatie en keuzevrijheid Wetenschappelijk onderzoek resterend lichaamsmateriaal Informatie en keuzevrijheid Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis waar

Nadere informatie

HUIS VOOR GEZONDHEID

HUIS VOOR GEZONDHEID HUIS VOOR GEZONDHEID Hét aanspreekpunt voor studenten geneeskunde en (toekomstige) artsen in Brussel Het Huis voor Gezondheid is een organisatie die dankzij het delen van haar kennis van het Brusselse

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten 1 Voorwoord Beste nieuwe medewerker, Beste student, Welkom bij de diëtisten. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg Laarbeeklaan 101 1090 Brussel Oncologisch Handboek Palliatieve zorg V1.2008 PALLIATIEVE ZORG: TOELICHTING EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN 1 Inleiding In 2002 werden drie wetten met betrekking tot de zorg voor

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Inhoudsopgave: Wat is CoZo en ehealth? 1 Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent ) 2 Hoe uw Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent

Nadere informatie

Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels. Datum aanmaak rapport:

Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels. Datum aanmaak rapport: Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels Datum aanmaak rapport:28-04-2015 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Patiënten oordeel De Europep patiënten oordeel vragenlijst

Nadere informatie

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum)

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Inleiding In deze brochure krijg je meer informatie over de LIC-stage in UZ Leuven. Verschillende afdelingen bieden deze stagevorm aan om

Nadere informatie

Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal

Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal Gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

COMPETENTIES VOOR ARTS EN STAGIAIR IN HET LEVEREN VAN CULTUURSENSITIEVE ZORG

COMPETENTIES VOOR ARTS EN STAGIAIR IN HET LEVEREN VAN CULTUURSENSITIEVE ZORG COMPETENTIES VOOR ARTS EN STAGIAIR IN HET LEVEREN VAN CULTUURSENSITIEVE ZORG Ann Roex APP.PENTALFA.BE Inhoud 1. Welke knelpunten ondervinden studenten / ervaren artsen op de werkvloer? 2. Welk is de meest

Nadere informatie

Evaluatie stagemeester industriestage

Evaluatie stagemeester industriestage Evaluatie stagemeester industriestage 2016-2017 Naam stagemeester & stageplaats: Naam student: Datum: Beste stagemeester Rond deze tijd, na ongeveer 3 maand stage, willen wij graag de stagiair feedback

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Folder voor ouders en kind Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Wat is

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit Patiënteninformatie Welkom op stroke unit 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Huisartsenpraktijk Thermion voor persoonlijke en wijkgerichte zorg. Praktijkinformatie

Huisartsenpraktijk Thermion voor persoonlijke en wijkgerichte zorg. Praktijkinformatie Huisartsenpraktijk Thermion voor persoonlijke en wijkgerichte zorg Praktijkinformatie Contact Telefonische bereikbaarheid Maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur. Tussen 10.00-10.30 uur is de praktijk

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN

OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN - Gegevens organisatie/ bedrijf..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer:.. Hierbij vertegenwoordigd

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 1116, Huisartspraktijk Smits, Oude Doesburgseweg 57 ZEVENAAR Datum aanmaak rapport: 19-12-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar?

Wetenschappelijk onderzoek. met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal; geen bezwaar? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Bron: De tekst van deze folder is afkomstig van de Nederlandse

Nadere informatie

LEREN OP STAGE. Hoe actiever hoe liever

LEREN OP STAGE. Hoe actiever hoe liever LEREN OP STAGE Hoe actiever hoe liever IN DEZE WORKSHOP Persoonlijke leerdoelen Start- en eindgesprek Feedback Hoe als stagementor ermee om patiënt MEDISCHE ZORG & LEREN stagementor stagiair universitaire

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Datum aanmaak rapport:15-03-2018 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-10-2015

Nadere informatie

Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde

Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde FACULTEIT GENEESKUNDE Praktische richtlijnen stage huisartsgeneeskunde Huisartsenstage tijdens de masteropleiding geneeskunde stagesfacgen@kuleuven.be Inhoud De zesjarige opleiding en de plaats van de

Nadere informatie

Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk

Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk Karl Segers, 30 oktober 2002 Voorwoord In februari 2001 enquêteerde het ICHO de laatstejaarshibo s over de stagemomenten die zij buiten hun opleidingspraktijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten

Informatiebrief patiënten Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 15 jaar HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Hallo, Wij willen je vragen om mee te doen aan HemoNED,

Nadere informatie

Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5

Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5 Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5 St Franciscusinstituut Leuven Els Swinnen 29 april 2015 Structuur van de opleiding MODULE 1 Initiatie verpleegkunde MODULE 2 Verpleegkundige

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7) Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Zoektocht naar een stage: de stagedatabank 2 Stagevacatures 3 Zoektocht naar

Nadere informatie

Feedback. Soorten feedback Evaluatieve feedback: Goed gewerkt. Descriptieve feedback: Goed gewerkt. Je hebt alle belangrijke elementen opgenomen.

Feedback. Soorten feedback Evaluatieve feedback: Goed gewerkt. Descriptieve feedback: Goed gewerkt. Je hebt alle belangrijke elementen opgenomen. Feedback Wat is feedback? Feedback gaat over het terugkoppelen van informatie. Nicolien van Hamel 1 legt het kort en bondig uit: Feedback betekent letterlijk: terugkoppeling. Bij feedback hoor je van de

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie

Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie Voorstelling van de dienst De polikliniek voor Urologie is gelegen op 0P3. Op onze polikliniek worden de patiënten gezien voor consultatie en worden er ook verschillende

Nadere informatie

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten Training Optimaliseren Dienstoverdra Training Competenties Dienstoverdrachte Arts-assistenten Estafette in het ziekenhuis Dienstoverdracht: training voor arts-assistenten Dienstoverdracht: training voor

Nadere informatie

BEGELEIDINGSDOCUMENT STAGE

BEGELEIDINGSDOCUMENT STAGE IDENTIFICATIEGEGEVENS STUDENT student: Onderwijsinstelling: FOTO Student Opleidingsjaar: Module: Reeds doorlopen stagetraject PERIODE STAGEPLAATS (instelling) STAGEPLAATS (afdeling) DOMEIN Ontwikkeld in

Nadere informatie

Een onbekend terrein. Teleconsulting Wa is da? Teleconsulting Casus. Tele-consulting / online consulting. Nieuw in Vlaanderen

Een onbekend terrein. Teleconsulting Wa is da? Teleconsulting Casus. Tele-consulting / online consulting. Nieuw in Vlaanderen Een onbekend terrein Een stap naar de toekomst Tas Chris Teleconsulting Wa is da? Een nieuwe manier van onderling overleg met collega s in de thuiszorg. Een mogelijkheid om de patiënt in zijn thuissituatie

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie

Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie volgnummer Voor de beroepssituaties: Dienstoverdracht in de praktijk, Multidisciplinair overleg, Partusbegeleiding: overdracht einde

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: CODA Verantwoordelijke: Ann Schrauwen Telefoon 03 633 20 10 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan zijn

Nadere informatie

Infobrochure. Studenten G1

Infobrochure. Studenten G1 Infobrochure Studenten G1 Infobrochure Geriatrie 1 Beste student(e), De stage is ongetwijfeld de belangrijkste periode in je opleiding tot zorgkundige/verpleegkundige. Niet alleen is de praktijk de beste

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Evaluatie van de stageplaatsen

Evaluatie van de stageplaatsen Titelpagina Evaluatie van de stageplaatsen per dienst. In deze demo wordt naast de executive summary en demografische kenmerken enkel dieper ingegaan op het thema: Leeromgeving. Ziekenhuis X Aantal Respondenten

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Praktische informatie Waar kan ik meer informatie vinden? Wil je meer weten over, ben je benieuwd naar ons team of wil je informatie over jouw problemen? Je leest en ziet er meer over op onze website:

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Van Klacht naar Probleem

Van Klacht naar Probleem Thema Ma.1.B / Meeloopdag HAG Van Klacht naar Probleem a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Bespreekbaar maken van seksuele gezondheid

Bespreekbaar maken van seksuele gezondheid Bespreekbaar maken van seksuele gezondheid Met behulp van het Onder vier ogen stappenplan Dr Sarah Swannet en seksuoloog Ruth Borms 1 Overzicht DEEL 1 DEEL 2 DEEL 3 DEEL 4 Welkom en start Onder vier ogen

Nadere informatie

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT PILOOTPROJECT IN SAMENWERKING MET DE BANK -& ZIEKENHUISSECTOR BEGELEIDING INZAKE BURN-OUT BURN-OUT INHOUD 4 Burn-out: een hedendaags fenomeen

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Welkom bij De Jutters De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 Hoofdlocatie Postadres De Jutters Dr. van Welylaan 2 2566 ER Den Haag Een volledig overzicht van

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Voor aanvang van de stage (Start )

Voor aanvang van de stage (Start ) De Stagiairs, Wat moet ik er mee? Ochtend Krans Anesthesie Dr. Slock Erika 15/09/2017 Start 20-02-2017 Febr 2018 selectie Juni 2018 selectie September 2018 Voor aanvang van de stage (Start 23-10-2017)

Nadere informatie

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4 Aanmelding voor de functie zeldzame ziekten versie d.d. 02/06/2016 validatie projectgroep d.d. 02/06/2016 goedkeuring begeleidingscomité d.d. 06/06/2016 Situering Deze procedure is gebaseerd op bestaande

Nadere informatie

In De Hoogstraat hechten we veel waarde aan privacy. We zien het als onze plicht om de

In De Hoogstraat hechten we veel waarde aan privacy. We zien het als onze plicht om de PRIVACYVERKLARING In De Hoogstraat hechten we veel waarde aan privacy. We zien het als onze plicht om de gegevens van onze revalidanten zo goed mogelijk te beschermen. Dat hoort bij ons werk en bij de

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 3215, Huisartspraktijk Hiddink, Vossenhol 14 BEMMEL Datum aanmaak rapport: 12-04-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht in hoe

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de praktijk: Huisartsenpraktijk ten Kate (1107)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de praktijk: Huisartsenpraktijk ten Kate (1107) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de praktijk: Huisartsenpraktijk ten Kate (1107) Datum aanmaak rapport:17-11-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten praktijk Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte

Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte Alleen als u dat goed vindt Wat leest u in deze folder? U heeft een chronische ziekte. Daarvoor wordt u langere tijd behandeld.

Nadere informatie

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen LEOh Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde VERSIE AIOS IN TE VULLEN DOOR DE AIOS Naam aios IN TE VULLEN DOOR DE OPLEIDER Datum gezien Groepsnummer aios BIG-nummer Naam huisartsopleider Paraaf

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Datum aanmaak rapport:08-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 15-4-2017 tot 15-4-2017

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Datum aanmaak rapport:28-08-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van:

Nadere informatie

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier Toegang tot uw medisch dossier Overal en altijd Dat is MijnDijklander d Handleiding Inhoudsopgave Wat is MijnDijklander? pag. 4 Wat heeft u nodig? pag. 5 Wat is DigiD DigiD aanvragen Inloggen op MijnDijklander

Nadere informatie

Iedereen die bij ons werkt heeft een geheimhoudingsplicht. Voor artsen en andere behandelaars is de geheimhoudingsplicht wettelijk vastgelegd.

Iedereen die bij ons werkt heeft een geheimhoudingsplicht. Voor artsen en andere behandelaars is de geheimhoudingsplicht wettelijk vastgelegd. PRIVACYVERKLARING In De Hoogstraat hechten we veel waarde aan privacy. We zien het als onze plicht om de gegevens van onze revalidanten zo goed mogelijk te beschermen. Dat hoort bij ons werk en bij de

Nadere informatie

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie