Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017"

Transcriptie

1 Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017 Zwolle, De Swollwachtfractie: Silvia Bruggenkamp, Cemal Yildirim, Marcel Mulder en William Dogger. Met als titel: Een handtekening voor onze stad! Voorzitter, wethouders, collega s van de raad, dames en heren, vandaag behandelen wij de begroting 2017 en de opmaat voor een meer jaren begroting. Vooraf aan de inbreng van de Swollwachtfractie op de voorliggende begroting wil namens mijn fractie alle ambtenaren van de gemeente Zwolle bedanken voor hun bijdrage en inzet voor onze stad Zwolle in Voorzitter, de bijdrage van de Swollwachtfractie zal zich richten op de inhoudelijke en politieke context van de begroting- zowel vanuit het nu als vanuit het meer jaren perspectief. Cijfermatige analyses- niet onbelangrijk- laat ik graag aan de cijfer fetisjisten over. (1)

2 Onze bijdrage heeft als titel meegekregen; een handtekening voor onze stad! Tijdens mijn betoog zal u blijken wat de Swollwachtfractie hiermee bedoeld. Voorzitter, het geld klotst tegen de plinten, incidenteel en structureel. Dit laat de begroting ons lezen! 20 miljoen Euro incidenteel en 7 miljoen Euro structureel. Met trots laat het College de stad en haar inwoners weten dat er twee forse bezuinigingsrondes voor nodig waren om de inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen. En dat de bezuinigingen pijn deden, maar tevens tot veel creativiteit heeft geleid om zaken op een andere manier op orde te brengen. Ondanks de financieel lastige tijden is het College van mening dat zij er toch in geslaagd zijn om te blijven investeren in de fysieke leefomgeving, het sociaal domein en het op peil brengen van de financiële reserves. Het vele geld wat nu ter verdeling voorligt is o.a. ontstaan dankzij een hogere uitkering van het Rijk, enkele meevallers en lagere rentelasten! U stelt daarbij de gemeenteraad voor om in een latere voorjaarsbrief 2017 met voorstellen te komen hoe een aanzienlijk deel van dit geld zou moeten worden ingezet. Voorzitter ik was in het Presidium kritisch over dit laatste, omdat dit mijn inziens een inbreuk zou kunnen zijn op het budgetrecht van de gemeenteraad, maar bij nader inzien is het toch een keuze waar mijn fractie zich kan achter scharen. Ik denk dat het toch verstandig is om heel goed na te denken hoe de gemeente deze gelden moet gaan inzetten om vervolgens bij de aankomende perspectiefnota hierover definitieve keuzes te maken. Maar voorzitter ik hecht er wel belang aan om u vandaagwellicht nog niet onze definitieve keuzes- maar al wel vast onze denkrichting mee te geven. (2)

3 Een richting waarvan de Swollwachtfractie denkt hoe zowel incidenteel- als structureel budget voor de komende jaren ingezet moet worden! Ik ga er dan ook vanuit dat ook de College partijen bij de besluitronde van deze begroting 2017 geen ruimte vragende amendementen in zullen dienen- met andere woorden geen voorschot te claimen op vrijkomend budget want ander is uw toegezegde voorjaarbrief bij voorbaat een wassen neus! Voorzitter ik vraag mij wel eens af wat nu precies de drijfveren van mensen zijn om de politiek in te gaan- zo ook om een gemeenteraad in te gaan! Ik hoop toch dat alles wat wij hier in de gemeenteraad van Zwolle doen- wij dat in de eerste plaats doen om mensen en dieren te helpen. Hun belangen staan altijd voorop! En als wij deze belangen dan voorop stellen, waarom laten wij het dan nog steeds toe dat het vele mensen en dieren in onze stad het nog zo slecht af gaan! Denk daarbij aan zorgafhankelijke mensen zoals gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. Maar denk ook aan andere groepen, zoals kwetsbare jongeren, dakloze mensen, mensen- waaronder veel kinderen- die in armoede leven. Maar denk ook aan mensen die buiten hun schuld werkeloos zijn geworden en ondanks grote inspanningen nog geen baan hebben kunnen vinden en als het helemaal tegen zit, buiten hun schuld om in de bijstand kunnen komen! En wat dacht u van dierenleed- een triest gegeven waar helaas ook iedere dag nog schrijnende voorbeelden over te noemen zijn- en voorzitter zo kan ik nog wel even door gaan! Maar voorzitter als ik deze trieste voorbeelden noem vraag ik mij ook altijd maar weer af waarom laat het College en een meerderheid van deze gemeenteraad, dus de mensen aan die knoppen zitten- dit nog steeds gebeuren, ook in Zwolle! (3)

4 Waarom wordt er bij financiële schaarste nog steeds financiële ruimte gecreëerd voor materiele zaken en zorgen wij niet op de eerste plaats om de menselijke zaken eerst goed op te lossen. Op onze politieke bugged list zou toch eerst de menselijke zaken moeten prijken en als er dan nog ruimte over is- ja dan pas- de materiele zaken! Nu prijkt ineens een declaratiefonds, waarmee de gemeente Zwolle de stijging van arme huishoudens wil tegengaan. Heel goed.. maar een dergelijk fonds had toch al veel eerder moeten bestaan. Ik mag toch hopen dat het College en de college partijen toch al veel langer wisten dat er armoede in onze stad aanwezig was? Vorig jaar hebben SP, GroenLinks en Swollwacht u al de financiële ruimte aangeboden om gelijk tot actie over te gaan, helaas paste dit toen blijkbaar nog niet in uw programmering! Of is het zo voorzitter, dat College leden en gemeenteraadsleden- of noem het politici- hun keuzes maken om na hun politieke periode ook nog graag iets van een materiele herkenbaarheid willen achterlaten voor de stad. Materiele herkenbaarheid- zeg maar een soort van Ekster die hier en daar een drol afdrukt op daken en straten? Uw handtekening voor onze stad! En voorzitter als we het er dan toch over hebben om een handtekening voor onze stad achter te laten, wie verzint het dan om een aantal hoge windmolens van meer dan 125 meter in onze stad te willen gaan plaatsen. Jaren geleden had Zwolle een burgemeester- die het onzalige idee had om een autoweg dwars door onze mooie historische binnenstad aan te laten leggen. Gelukkig is deze handtekening door verstandige mensen van tafel geveegd. (4)

5 Maar helaas zijn er ook nog voorbeelden waarbij Zwolse politici wel onzalige handtekeningen hebben achtergelaten- zoals de sloop van het mooie Gouverneurshuis. Voorzitter, ik wil daar mee zeggen, dat wij- politici- permanente verfoeilijke aantastingen van ons mooie stad niet moeten willen- zo n handtekening moeten wij voor onze stad niet achter willen laten- zelfs niet in het kader van duurzaamheidsactiviteiten! Tegen de beide- bij de windmolens betrokken wethouders van Christen Unie Huize wil ik dan ook zeggen, deze handtekening voor onze stad willen wij niet van u! Als u beiden als wethouders onze stad weer gaat verlaten, dhr. van As via Leiden, Dronten, Zwolle en dhr. Anker via Almere en Zwolleom straks weer in een andere gemeente wethouder te gaan worden- willen wij- Swollwacht- niet dat u als passanten deze handtekening voor onze stad achterlaat! Wethouder van As- wellicht beschouwde ik u in mijn vorige zinnen wel een beetje als een soort van trekvogel- overigens een naam van een vogeltype die u wel past als wethouder van dierenwelzijn. Maar voorzitter bij Swollwacht zijn wij ook niet te beroerd om een compliment uit te delen aan de heer van As! Dierenwelzijn wordt namelijk genoemd in de begroting bij programma 7.3 en dat zien wij als een erkenning, een erkenning waar Swollwacht jaren voor gepleit heeft en daar danken wij u voor! Inzet voor dierenwelzijn- en er is nog heel veel te doen voor u op dit domein- is een mooie handtekening voor onze stad- waar u- wat Swollwachtfractie betreft- wel trots op mag zijn! Voorzitter, nu ik namens de Swollwachtfractie ben begonnen om een compliment uit te delen aan wethouder van As, zijn wij als fractie niet te beroerd om er nog een paar uit te delen: (5)

6 Wethouder de Heer; uw inzet voor onze stedelijke economisch activiteiten en uw drive om de banen motor in het Zwolse aan te jagen is een mooie handtekening voor onze stad! Uw handtekening voor de stad zou nog veel mooier zijn als het u lukt om meer financiële ruimte te faciliteren voor sportverenigingen die terecht met veld- en accommodatie problemen zijn opgezadeld! Wethouder Vedelaar: ondanks dat u te maken heeft met financiële krapte op het sociaal domein en dat de trieste peilingen van uw partij u zeker niet onberoerd zullen laten, werkt u hard aan de sociale agenda van onze stad, en dat is een handtekening voor onze stad die er mag zijn. Maar u mag van de Swollwachtfractie toch nog wel een paar stappen harder gaan lopen om daarmee spoedige oplossingen te creëren voor de trieste voorbeelden welke ik in sociaal maatschappelijk opzicht in het begin van mijn betoog heb benoemd. Als u dat lukt, dan kunnen we wellicht zelfs uw handtekening voor onze stad gaan inlijsten! Wethouder Anker; uw inzet op het eveneens door bezuinigingen aangetaste programma jeugdzorg waarderen wij. Er is terecht extra ruimte voor jeugdzorg gevoteerd, dus kunt u gaan voor positieve resultaten op de jeugdzorg portefeuille. En zeg nou zelf beste wethouder- zo n handtekening voor onze stad is toch veel meer waard dan een handtekening voor het bepleiten van ongewenste hoge windmolens midden in onze mooie stad! Wethouder Brink; u heeft een niet te benijden portefeuille. De penningmeester van de stad Zwolle en wethouder van cultuur, die in tijden van financiële schaarste- en met projectmatige overschrijdingen van de Stadkamer- toch in staat is gebleken om een conservatieve begroting aan de gemeenteraad van Zwolle te presenteren. (6)

7 Wij hopen dat u ook in staat bent om bij de behandeling van de voorjaarsbrief de regie te houden op een evenwichtige, transparante en sociale verdeling van de incidentele en structurele meevallers. En als u daarbinnen de inbreng van de oppositie ook nog ten harte neemt, dan heeft u daarmee een mooie handtekening gezet voor onze stad en haar bewoners! En dan last but not least, onze kapitein en stuurman tegelijk, onze eigen Henk-Jan, burgervader en voorzitter van College en van de gemeenteraad. Zijn dagen lijken geteld! En dat bedoel ik niet letterlijk of lelijk, integendeel! Wij waarderen onze burgemeester die staat voor zijn stad, burgers, College en gemeenteraad, in goede tijden maar ook minder aangename tijden! Wat ons betreft is zijn handtekening voor onze stad al wel gezet! Voorzitter en tot slot de handtekening van de Swollwachtfractie een handtekening die wij- ondersteund door ruimte vragende amendementen of wellicht met een tegenbegroting- willen zetten en daarmee willen inbrengen bij de voorjaarsbrief van het College. Voor ons geen windmolens, maar dat is u wel duidelijk! Wij willen onze handtekening zetten voor een sociale agenda en willen daarmee de burger echt centraal plaatsen. Het bestrijden van armoede, financiële compensatie voor burgers die tijdens de transitie van zorg en welzijn zijn gedupeerd en het in ere stellen van gratis schoolzwemmen. Verder zullen wij bij de behandeling van de voorjaarsbrief krachtig inzetten op activiteiten voor een sterke lokale economie die heel veel banen genereerd. En ten slotte zal de Swollwachtfractie bij de behandeling van de voorjaarsbrief het dierenwelzijn niet onbenoemd laten! Voorzitter, dat is de handtekening die wij als Swollwachtfractie graag voor onze stad, haar burgers en dieren willen plaatsten! Dank u wel! (7)

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Met als titel: Zagen!

Met als titel: Zagen! Bijdrage Swollwachtfractie PPN d.d. 20 juni 2016 Met als titel: Zagen! Voorzitter, college leden, collega s van de raad, dames en heren, vandaag behandelen wij de perspectiefnota van het College. De titel

Nadere informatie

Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota

Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota 2018-2021 Zwolle, 26 juni 2017 Voorzitter, vandaag behandelen wij de perspectiefnota, de laatste perspectiefnota van het huidige College. In onze bijdrage hebben

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp. Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren.

Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp. Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren. Bijdrage Swollwacht Begroting 2019 Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp De keuzes van vandaag bepalen het Zwolle van morgen Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden,

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014

AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014 Raadsvoorstel Programmabegroting: Amendement A AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014 De gemeenteraad van Delft, in vergadering bijeen op 7 november 2013 ter bespreking van de Programmabegroting 2014-2017,

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren;

Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren; Algemene beschouwingen bij de Perspectiefnota 2020 2023 Uitgesproken door Silvia Bruggenkamp op 24 juni 2019 Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren; De eerste Perspectiefnota

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-102 Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Aan de raad, Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Gevraagde beslissing 1. De Programmabegroting 2015-2018

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid

Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid Hoe denken Amsterdammers over het gemeentelijk armoedebeleid? Dit is het onderwerp van een peiling van OIS in opdracht van AT onder Amsterdammers. Methode

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Begroting Bedragen x 1.000,00

Begroting Bedragen x 1.000,00 Begroting 2014 2014 2011 Huidig beleid uitgaven -47.546-51.187 Huidig beleid inkomsten 48.107 50.206 Mutaties reserves -1.657-506 Begrotingstekort huidig beleid -1.096-1.487 Nieuw beleid -443-1.712 Dekkingsvoorstel

Nadere informatie

Meer ruimte voor economie. De economische agenda van de OVV is vrijwel integraal overgenomen.

Meer ruimte voor economie. De economische agenda van de OVV is vrijwel integraal overgenomen. Inleiding Beste ondernemers, Met trots sta ik voor u. U bent onmisbaar voor Voorschoten. Jullie zorgen voor werk, voor bedrijvigheid. Mensen zijn afhankelijk van jullie. Voor hun inkomen, hun hypotheek

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Datum: 20 januari 2014 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Ontworpen door: M. van Bochove Ingekomen d.d. Adviesnr. 89688 Voorliggend

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

eumafonds Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Geachte mevrouw, heer,

eumafonds Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Geachte mevrouw, heer, eumafonds dr. Jan van Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 59091 1040 KB Amsterdam T 020 589 6464 020 589 64 44 Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT

Nadere informatie

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig.

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Begroting 2016 12 november 2015 Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Voorligt de begroting 2016. In de voorbereiding heeft de gemeenteraad het college kaders meegegeven waarmee het

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6466 Inboeknummer 15bst01179 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.103 (2.3.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE)

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig Armoede Manifest Armoede onder kinderen is dubbel triest 1 Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen 2 Signaleer vroegtijdig 3 Verbeter de schuldhulpverlening 4 6 Richten wij de Armoedecoalitie Eindhoven

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Beleidsplan Transitie Sociaal Domein en Verordeningen Jeugdhulp en Wmo 2015

Beleidsplan Transitie Sociaal Domein en Verordeningen Jeugdhulp en Wmo 2015 Portefeuille: P. van Bergen/ P. Bleeker No. B14.001200 Dronten, 26 augustus 2014 Beleidsplan Transitie Sociaal Domein en Verordeningen Jeugdhulp en Wmo 2015 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor:

Nadere informatie

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Aanleiding Transitie AWBZ Korting op budget Bestuurlijk aanbesteden Kanteling/Eigen kracht Nog niet uitgevoerd

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Utrecht, 1 juni 2017 C.H. Bos, fractievoorzitter Bijdrage Stadsbelang Utrecht Voorjaarsnota 2017 Pagina 1 Wordt Utrecht de Griekse

Nadere informatie

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën ZomerRaad Basiskennis Gemeentefinanciën 22 juli 2014 Wat is ProDemos? Landelijk Niet-partijgebonden Zonder winstoogmerk Informeert over de democratische rechtsstaat Stimuleert actieve politieke deelname

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Reactie op onderzoek rekenkamercommissie Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 4 mei 2016 Kennis te nemen van - Onze reactie op het rapport Armoede een voortdurende zorg van de Rekenkamercommissie.

Nadere informatie

PvdA Montferland. Algemene Beschouwingen 2017 en begroting 2018

PvdA Montferland. Algemene Beschouwingen 2017 en begroting 2018 PvdA Montferland Algemene Beschouwingen 2017 en begroting 2018 PvdA fractie Montferland November 2017 1. Leefbaar Montferland! Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt

Nadere informatie

Commissie: Samen leven 7 april Gemeenteraad: 21 april 2016

Commissie: Samen leven 7 april Gemeenteraad: 21 april 2016 Raadsvoorstel Onderwerp: Minimabeleid Ridderkerk Commissie: Samen leven 7 april 2016 BBVnr: 1040988 Portefeuillehouder: Dokter, H. e-mailadres opsteller: a.v.d.plaat@bar-organisatie.nl Onderwerp Minimabeleid

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Voorzitter, dit is de eerste begroting van deze bestuursperiode. De lijnen voor de komende vier jaar worden uitgezet. Voor onze fractie en deze fractievoorzitter is het ook

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelen en doelgroep... 4 2.1. Doelen... 4 2.1.1.

Nadere informatie

Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman. Over de geest van de decentralisatie-wetten

Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman. Over de geest van de decentralisatie-wetten Congres 1 april 2016 "Zeg, ken jij de (Nationale) ombudsman?" georganiseerd door de Nationale ombudsman, de Gemeente Den Haag en het Montesquieu Instituut Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman

Nadere informatie

Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis:

Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis: Algemene beschouwingen 2018 Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis: Graag wil ik beginnen met het schetsen van ons toekomstperspectief

Nadere informatie

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/060 - Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Datum: dinsdag 24 oktober 2017 15:17:29 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

12 mrt 2014/1006. Contactpersoon:

12 mrt 2014/1006. Contactpersoon: Beschermvrouwe Prinses Seotrfx ^umafonds 12 mrt 2014/1006 Aan alle politieke partijen in de gemeente Usselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN dr. Jan van Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 5909'

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders,

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Nu vooruit! Speech lijsttrekker Berend de Vries 11 januari 2014 Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Ik wens u allen een mooi en succesvol

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 501562 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Ra ad sv oorstel Raadsvoorstel Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168795 datum

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Amendement. De Gemeenteraad van Tilburg op 11 juli 2016 en op 14 juli 2016 in vergadering bijeen komt voor de behandeling van de perspectiefnota.

Amendement. De Gemeenteraad van Tilburg op 11 juli 2016 en op 14 juli 2016 in vergadering bijeen komt voor de behandeling van de perspectiefnota. Amendement Amendement 1 De Gemeenteraad van Tilburg op 11 juli 2016 en op 14 juli 2016 in vergadering bijeen komt voor de behandeling van de perspectiefnota. Constaterende dat: Dit college de ambitie heeft

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Gemeenteraad van Leiden Gemeente Leiden Bezoekadres Stadhuis Stadhuisplein 1 Postadres Postbus 9100 2300 PC Leiden Telefoon 071-5165165

Nadere informatie

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen.

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Goedenavond alle aanwezigen. Hierbij de beschouwingen van de PvdA fractie. Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Als ik het over leefbaarheid heb, heb ik eigenlijk aan 1 punt

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen.

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen. Behandeling Programmabegroting 2015 gemeente Almelo (d.d.13 november 20-14) Voorzitter Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

^Reumafonds. Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus AE OVERVEEN. 10 reumavriendelijke aanbevelingen voor gemeenten

^Reumafonds. Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus AE OVERVEEN. 10 reumavriendelijke aanbevelingen voor gemeenten Beschermvrouwe Prinses Beatrix ^Reumafonds dr. Jan vin Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 59091 1040 KB Amsterdam T 020-5896464 F 020*5896444 Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus 201

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Initiatief voorstel D66 en GL

Initiatief voorstel D66 en GL Initiatief voorstel D66 en GL Titel Nota dierenwelzijn Oostzaan Nummer 12/68 Datum 6 december 2012 Programma Leefomgeving Fase Onderwerp Dierenwelzijn Fractie D66 en GroenLinks Portefeuillehouder E.J.

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 31 mei 2016 onderwerp Perspectiefnota 2017-2020 portefeuillehouder informant Dreven, A van (Adila) 2267 eenheid/afdeling Concernstaf CSADV Voorgesteld besluit raad 1. De perspectiefnota

Nadere informatie

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen Begroting 2015 gemeente Zeist Het evenwicht verdwenen Nieuwe positie PvdA bij begroting 2015 Eerste begroting in de oppositie Geen invloed gehad op inhoud Positie zoeken in de oppositie / niet-coalitie

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008

Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008 Spreekpunten mw Bijleveld Aanbieding rapport Gevolgen Bevolkingsdaling 31 april 2008 De meesten van u, dames en heren, kennen het boek Gullivers Reizen van Jonathan Swift, maar - geef het maar eerlijk

Nadere informatie

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 Inleiding Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij,

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015 VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 24 februari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00155 Onderwerp: Raadsmededeling over: motie armoedebeleid - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Bij de behandeling van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 10 juli 2014 H. Teussink UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER (053)

Nadere informatie