Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen"

Transcriptie

1 Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment in dit geval niet naar het College. Nee voorzitter, het CDA wil een groot compliment maken aan alle medewerkers van de gemeente. Ambtenaren die dag in dag uit hun bijdrage leveren aan onze stad. Of dat nou de griffie, bodes en assistenten hier op het Stadhuis zijn; of de straatvegers, stadswachten en groenwerkers op straat. Het zijn ook deze mensen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor de stad. En dat mag op onze waardering rekenen. Overigens ook complimenten aan het College, maar dat komt later. En ja voorzitter, dit is de laatste begroting van deze coalitie Overigens ook mijn laatste begroting. En ja, ook mijn eerste inderdaad.. En daarom leek het mij goed eens terug te gaan naar waar we zijn begonnen. Het coalitieakkoord Ruimte voor talent en ondernemen. Met een aantal speerpunten spraken wij de ambities voor de komende jaren af. En ik zou daar graag drie punten uit willen pakken. Drie punten die voor het CDA van belang zijn en zijn geweest in deze periode. En drie punten waar we kijken wat er is gebeurd, én kijken wat er nog moet gebeuren. Deze drie punten zijn: -De basis op orde -Rotterdam samen sterker maken -Ruimte voor betrokken Rotterdammers

2 Allereerst de basis op orde, In de afgelopen raadsperiode is er veel discussie geweest over die basis op orde. Logisch ook, want wat is de basis op orde? En logisch ook in een periode waarin er structureel minder wordt uitgegeven. Voor het CDA hoort bij de basis op orde in ieder geval dat de overheid niet meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. En zeker gezien de economische ontwikkelingen was dat geen gemakkelijke opgave. Dit College heeft er toch voor gekozen stevig te bezuinigen. Met bezuinigingen die oplopen tot meer dan 500 miljoen euro structureel. Bezuinigingen op welzijn en subsidies, bezuinigingen op het sociale domein en bezuinigingen op het ambtelijk apparaat. En dat is een compliment waard, want het vergt constante aandacht en soberheid. En het vergt het maken van keuzes. Deze keuzes hebben soms pijnlijke gevolgen gehad, maar zijn volgens het CDA wel nodig geweest. Als je minder geld binnenkrijgt moet je ook in eigen vlees snijden. Ook daar heeft dit College fors op ingezet met een stevige reductie op het ambtelijk apparaat. Overigens zijn er mensen in deze gemeenteraad die zich daar hard voor hebben ingespannen en zeer kritisch zijn geweest. Zich daar in hebben vastgebeten. Mensen van coalitie en oppositie. Ook daarvoor willen wij waardering uitspreken. Met het oog op volgende generaties moet ook onze financiële weerbaarheid op orde zijn. Daarom steunt het CDA dit College in het voornemen om het weerstandsvermogen weer terug te brengen tot boven de 160 miljoen euro. En ook de weerstandsratio, de verhouding tussen de beschikbare weerstandscapaciteit en de benodigde weerstandscapaciteit is boven de afgesproken norm. (Afgesproken is 1.4, we komen uit op 1.72.) Het CDA wil de rekening dus niet doorschuiven naar toekomstige generaties, zoals GroenLinks doet in haar tegenbegroting. De basis op orde geldt ook voor het onderhoud van onze infrastructuur. De afgelopen jaren is er bezuinigd op het onderhoud van wegen en buitenruimte. Zo is er vorig jaar nog eens 4 miljoen euro bezuinigd op de buitenruimte, waaronder het onderhoud van wegen (Begroting 2013).

3 Onze fractie is al meerdere malen kritisch geweest op het onderhoudsniveau en het netwerk van onze wegen. Rotterdamse wegen moeten we op orde houden. Met het oog op verkeersveiligheid mag niet teveel onderhoud worden uitgesteld. Bovendien moeten we ook oog blijven houden voor het voorzieningenniveau in de wijken buiten het centrum. Het CDA steunt de investeringen in de binnenstad. We zijn wel kritisch over de 1.2 miljoen euro die volgend jaar gaat naar programmering in de binnenstad. Als wij zouden moeten kiezen tussen subsidies voor leuke activiteiten op het schouwburgplein of het op orde houden van het lokale wegennet is de keus snel gemaakt. Het CDA blijft van mening dat we een goede balans moeten houden tussen de binnenstad en de basis voorzieningen in onze woonwijken. Vele Rotterdammers maken dagelijks gebruik van onze lokale wegen en die moeten goed op orde zijn. Wij zullen daarom vanavond ook met een voorstel komen om toch extra wegonderhoud mogelijk te maken.

4 Voorzitter, Ik kom op het tweede punt wat van belang is voor het CDA in deze periode: Rotterdam samen sterker maken Ook dat was van belang in het coalitieakkoord. Waar deze coalitie flink in heeft geïnvesteerd is onderwijs, en overigens met raadsbrede steun! Deze investeringen zijn een investering in de toekomst van onze jongeren, en daarmee een investering in deze stad. We zien dat het stap voor stap beter gaat. Het aantal voortijdig schoolverlaters daalt en de onderwijsresultaten gaan omhoog. Ook het komende jaar maakt deze coalitie daar ruimte voor vrij in de Begroting Het CDA steunt deze lijn en spoort het College aan hier hard aan te blijven werken. Maar, met onderwijs alleen gaan we het niet redden! Het sterker maken van de stad kunnen we niet zonder sterke schouders. En juist op dat punt kan de stad nog stukken beter. De stad kent nog veel wijken waar draagkracht nauwelijks te vinden is. Wijken met meer dan 50% sociale huurwoningen. Of wijken waar het gemiddelde inkomensniveau schommelt rond het minimum. Zonder gezinnen, zonder middeninkomens en zonder hoger opgeleiden kunnen we Rotterdam niet sterker maken. Deze groepen wil het CDA binden aan deze stad. De vraag is, doen we wel voldoende? Voor het eerst in jaren hebben we een break-even punt bereikt: er vertrekken niet meer gezinnen uit de stad dan er binnen komen. Het CDA is daar erg blij mee. Hoewel het natuurlijk ook te maken heeft met de situatie op de woningmarkt. Toch is het een compliment voor de stad. Het zegt wat over de stad als ouders ervoor kiezen hun kinderen hier te laten opgroeien. Hoe dan ook, het CDA is nog niet tevreden. Want als de huizenmarkt straks weer aantrekt, moeten we voorkomen dat gezinnen alsnog de stad verlaten. Daarom moet de woningvoorraad evenwichtiger in deze stad. Zo voldoet het woningbestand in sommige wijken niet aan de wens van gezinnen. Te kleine woningen, te weinig koopwoningen, zonder tuin en met weinig speelvoorzieningen. Daarom moeten we doorgaan met het kindvriendelijker maken van onze wijken. Dit College heeft zichzelf de target gesteld om 3000 gezinswoningen extra te realiseren in deze periode. De target lijken we niet te halen. Wat natuurlijk ook met de crisis te maken heeft.

5 Maar er zijn ook projecten die wel goed lopen. Neem het woningbouwproject De Weg naar Kralingen. Een nieuw stukje wijk dat gebouwd wordt in Kralingen- West. Met prachtige gezinswoningen aan water en groen. Binnen twee dagen was dit project helemaal vol en is er een gigantische wachtlijst. Dus het kán wel! Waarom lukt dit niet vaker? College, wat moet er gebeuren om dit meer mogelijk te maken? Wat gaat het College hiertoe ondernemen? Een specifieke oplossing voor sommige gezinnen kan zijn om twee kleine woningen samen te voegen tot één. Maar dan komen gezinnen soms in een enorme rompslomp terecht. Wij verzoeken daarom dit College het samenvoegen van kleine woningen naar een grote woning makkelijker te maken. De gemeente kan hier wat het CDA betreft gezinnen wat meer bij helpen. Daarom willen wij het College vragen om één aanspreekpunt te creëren voor gezinnen in het samenvoegen van kleine woningen. Ook het binden van studenten in de stad kan nog zoveel beter. Helaas wonen er nog te weinig studenten in de stad. En ook zijn er nog te weinig die hier blijven wonen. Onze stad kent geweldig veel studenten. Studenten die enorm veel potentie hebben om deze stad vooruit te helpen. Het CDA wil specifiek aandacht vragen voor jonge ondernemers in deze stad. Er zijn al veel initiatieven op dit gebied, maar een centraal centrum voor jonge ondernemers ontbreekt nog wel. Het CDA vindt op dit gebied nog onvoldoende terug in de plannen van het College. Wij zouden graag willen dat het College zou bekijken of we tot één centrum voor jonge ondernemers kunnen komen in de stad. Het liefst natuurlijk samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven, want subsidies geven lijkt ons niet de bedoeling.

6 Voorzitter, ik kom bij het 3 e belangrijke punt voor het CDA: Ruimte voor betrokken Rotterdammers Het gaat hier vandaag veel over wat het stadsbestuur zou moeten doen voor Rotterdammers. Maar het gaat vooral ook om de houding van de Rotterdammer zelf! Het CDA verwacht van mensen dat ze zich inzetten voor hun omgeving, voor hun wijk, voor hun sportvereniging. Onze stad kent veel van dat soort vrijwilligers. En daar is het CDA trots op. Maar we mogen mensen er ook op aanspreken als ze dat nog niet doen. Eén van de initiatieven waar het CDA zeer blij mee is, is de maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage heeft tot doel jongeren in contact te brengen met vrijwilligerswerk. Om zo een bijdrage te leveren aan de samenleving. Helaas heeft dit Kabinet besloten vanaf het schooljaar deze maatschappelijke stage af te schaffen. Het CDA vind dat doodzonde. Nu de maatschappelijke stage geworteld is in het onderwijs en de samenleving, wordt het weer onderuit geschoffeld. Veel scholen zijn enthousiast geworden over de maatschappelijke stage. En nog veel belangrijker: veel jongeren zijn enthousiast geworden over de maatschappelijke stage. Het CDA wil de maatschappelijke stage daarom behouden voor Rotterdam en wil aan het College vragen met een voorstel te komen hiervoor. Tot slot zien wij veel betrokken Rotterdammers in het verenigingsleven. Wij hebben ons al veel zorgen gemaakt over de invoering van de kostendekkende huren. En nog doen wij dat. Wij weten dat de wethouder hard werkt aan een goede invoering hiervan, maar uit de stad horen wij andere geluiden. Zo hebben wij onlangs nog samen met de VVD schriftelijke vragen gesteld over TC Hoogvliet. De CDA-fractie wil dat verenigingen niet de dupe worden van deze technische exercitie. Wij blijven deze ontwikkeling daarom kritisch volgen. Ook willen wij in dit kader aandacht blijven vragen voor het verduurzamen van sportverenigingen. Het moet ons van het hart dat er ook hier nog wel een schepje bij kan. In 2011 is hiertoe een motie van ons aangenomen. De teller op dit moment staat op vier verenigingen die verduurzaamd gaan worden. Dat kan echt beter. Wij willen dit College dan ook oproepen dit te doen. Duurzaamheid wordt zo ook zichtbaar en concreet voor de Rotterdammers.

7 Voorzitter, Ik kom tot een afronding. Het CDA steunt dit College in haar plannen voor komend jaar. Voor ons staat daarbij voorop dat we: - De basis op orde brengen en houden - Rotterdam samen sterker maken en sterke schouders hard nodig hebben - Ruimte geven aan betrokken Rotterdammers En overigens voorzitter, zijn wij tegen coffeeshops & softdrugs en tegen de winkelopening op zondagochtend. Het had u natuurlijk verbaasd als het CDA daar niets over had gezegd. Dus bij deze. Ik dank u wel.

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost.

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost. Jij komt nooit meer terug, voorbij, het ging allemaal zo vlug, al die kennissen die vragen, hoe het met ons gaat. Het is te laat, het is te laat. Dit zongen wij samen met snik in onze stem onder uw aanvoering

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Boekel- Venhorst. Betreft: Begroting 2015. Geacht college,

Boekel- Venhorst. Betreft: Begroting 2015. Geacht college, Boekel- Venhorst Betreft: Begroting 2015 Geacht college, De VVD fractie bedankt het college en de ambtenaren voor het aanbieden van de Programma- en Productbegroting 2015. Zoals in dit document staat is

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft.

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft. Zuid wil vooruit Willen is wet Willen is wet in Rotterdam. Generaties nieuwkomers hebben een wereldstad in elkaar geheid die niet stuk te krijgen is. Kranige mannen en vrouwen van heinde en verre staken

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 12 juli 16 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Geachte burgers van Brunssum, geachte collega raadsleden, geacht college van B en W, geachte

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Samenwerking in de samenleving Dames en heren, Graag heet ik u, mede namens het college van burgemeester

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago...

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... 4 Recreëren... 5 1 Bijeenkomst 4 november Sinds een aantal

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen.

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Algemene beschouwingen met betrekking tot de begroting 2015 van de gemeente Schinnen Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Na de gemeenteraadsverkiezingen is de

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

Gorinchem Begroting 2017

Gorinchem Begroting 2017 Gorinchem Begroting 2017 Begrotingsraad 10 november 2016 De derde begroting van dit college en wat voor één! - Goed en solide - Eindelijk de financiën op orde - Investeren in de stad staat centraal We

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen.

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Rotterdam, 8 juli 2014 Aan de Gemeenteraad Onderwerp: Verbeterde Kaderbrief 2014 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Op welke gronden deze

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

2e termijn, 28 oktober

2e termijn, 28 oktober 2e termijn, 28 oktober Voorzitter; Voor ons ligt de eerste begroting van dit nieuwe college en het zal niemand verbazen als ik zeg dat de PvdA daar erg tevreden over is. Het is een begroting voor het jaar

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Begrotingsbijdrage D66 uitgesproken door Elco van der Wilt, fractievoorzitter

Begrotingsbijdrage D66 uitgesproken door Elco van der Wilt, fractievoorzitter Begrotingsbijdrage D66 uitgesproken door Elco van der Wilt, fractievoorzitter Voorzitter, Het is Sint Maarten, Dat vieren wij in Groningen, maar ook in de plaats waar ik ben opgegroeid. Zuid- Scharwoude,

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni Voorzitter, Voor ons ligt de voorjaarsnota 2015. Een voorjaarsnota die voortbouwt op de afgelopen raadsperiode. Het CDA vindt dat het College complimenten verdient voor het werk over die afgelopen raadsperiode.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Op naar de verkiezingen

Op naar de verkiezingen Tekst algemene Beschouwingen begrotingsraad, 02-11-2017 Op naar de verkiezingen Voorzitter, Het coalitieakkoord van D66, VVD en CDA loopt op zijn eind. Tijd om te kijken waar we staan. Het college geeft

Nadere informatie

Energietransitie: gewoon doen!

Energietransitie: gewoon doen! Energietransitie: gewoon doen! Voorzitter, een drieslag dit jaar als het gaat om debatten over duurzame energie. Eind mei, half juli en nu vanavond. Eind mei had ik het over een enorme opgave, een opgave

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam 27+29 juni 2011

Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam 27+29 juni 2011 Algemene Beschouwingen CDA- Alblasserdam 27+29 juni 2011 Het Gevoel van Urgentie Enkele maanden geleden. De gemeenteraad wordt door het college geïnformeerd over de dreigende financiële problemen. De wethouder

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1 1 Kunst en cultuur. Hoe kun je op zoiets moois zoiets abstracts nou een prijssticker plakken? Zeggen: voor jou meer budget, en voor jou minder budget, en sorry, voor jou nu niets? Maar het moet. We moeten

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders,

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Nu vooruit! Speech lijsttrekker Berend de Vries 11 januari 2014 Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Ik wens u allen een mooi en succesvol

Nadere informatie

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS.

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Algemene beschouwingen Begroting 2019 Leefbaar Asten Samen zetten we er onze schouders onder Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Vandaag behandelen

Nadere informatie

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is.

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is. Algemene en financiële beschouwingen 2015 De basis op orde! Inleiding, VJR De economische crisis laat uiteindelijk ook in onze gemeente zijn sporen na. Uit de voorjaarsrapportage blijkt dat onze gemeente

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet. Sjoerd Potters

Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet. Sjoerd Potters Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet Sjoerd Potters Allereerst: de overheidsuitgaven De uitdaging is om de uitgaven te beheersen. Grootste uitgaven zijn de sociale zekerheid (77,6 miljard) en de

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016 Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 10 november 15 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016 Geachte burgers van Brunssum, geachte collega - raadsleden, geacht college van B

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Betreft: Raadsvergadering 23 mei 2013 Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Wij stemmen CDA fractie in met het voorstel om de woonwagenlocaties over te dragen en daarvoor.

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend gemeentebestuur PURMEREND~ Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1474110 4 april 2019 onderwerp Brief minister Ollongren Geachte leden van de raad, Op

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2018

Nieuwsbrief December 2018 Nieuwsbrief December 2018 Beste Lezer, Voor Trots waren volgende onderwerpen die in de maand december erg belangrijk. Dat waren: 1- Zienswijze deelname MRDH in coöperatieve vereniging NDOV 2- Startnotitie

Nadere informatie

december Geactualiseerde stadsvisie gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015, nr. 15.

december Geactualiseerde stadsvisie gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015, nr. 15. Illlllllllllllllllllll gemeente Veldhoven Raadsbesluit volgnummer datum raad agendapunt onderwerp 15.159 21 Geactualiseerde stadsvisie 2015-2030 De raad van de gemeente Veldhoven; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Meneer de voorzitter,

Meneer de voorzitter, Meneer de voorzitter, Als we de laatste tijd iets geleerd hebben, dan is het dat samenwerking in deze tijd van crisis essentieel is. We zien dat in de internationale politiek, waar verschillende Europese

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Deze laatste begroting van de huidige bestuursperiode nodigt uit tot vooruitkijken.

Deze laatste begroting van de huidige bestuursperiode nodigt uit tot vooruitkijken. Geacht college, raad en toehoorders, Ik wil graag beginnen met een compliment voor deze begroting, die naar het schijnt in een bijzonder korte tijd is opgesteld. En daarnaast voor de uiterst overzichtelijke

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Naar een economische waarde van groen

Naar een economische waarde van groen Lokale overheden zien in financieel moeilijke tijden investeringen in groen als een kostenpost waar ze zo snel mogelijk vanaf moeten. Bart Dijkman Koninklijke Ginkel Groep foto s: Koninklijke Ginkel Groep

Nadere informatie

Voorjaarsnota Partij van de Arbeid Voorjaarsnota 2016 Pagina 1

Voorjaarsnota Partij van de Arbeid Voorjaarsnota 2016 Pagina 1 Voorjaarsnota 2016 Voorjaarsnota 2016 Pagina 1 De voorjaarsnota 2016. Het stuk ziet er overzichtelijk uit. Het is naar mijn gevoel nog compacter geworden dan voorheen en dat is prima. Compliment voor de

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

De gemeenteraad van Haarlem, in vergadering bijeen op 25 juni 2014

De gemeenteraad van Haarlem, in vergadering bijeen op 25 juni 2014 GROENLINKS HAARLEM ^-1 Motie "Groen is geen Sluitstuk' De gemeenteraad van Haarlem, in vergadering bijeen op 25 juni 2014 Constaterende dat: In de bestuursrapportage 2014-1 voor de openstelling van de

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Herziening kwaliteitsambitie Openbare Ruimte BBV nr: 2014/340726

Raadsstuk. Onderwerp: Herziening kwaliteitsambitie Openbare Ruimte BBV nr: 2014/340726 Raadsstuk Onderwerp: Herziening kwaliteitsambitie Openbare Ruimte BBV nr: 2014/340726 1. Inleiding In de Visie en strategie beheer en onderhoud (2012/398572) ligt vast welke kwaliteitsambitie de gemeente

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Voorzitter, dames, mijne heren,

Voorzitter, dames, mijne heren, Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de VVD voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid op de Van Boetzelaerlaan en Sportlaan te verbeteren. Hieronder de volledige inbreng van de VVD tijdens de begrotingsbehandeling.

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de CDA fractie schriftelijke vragen gesteld.

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de CDA fractie schriftelijke vragen gesteld. Statenfractie CDA Mevrouw M.A.B. van der Sloot Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie