DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime"

Transcriptie

1 volgens het oud regime DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN?

2 volgens het oud regime UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrente komt binnenkort vrij. Het is waarschijnlijk een tijd geleden dat u deze heeft afgesloten en nu dit kapitaal vrijkomt, heeft u de keuze: n Nog even doorsparen. Of n Het geld laten uitkeren als aanvulling op uw inkomen. Wilt u doen waar u altijd al van droomde en gaan genieten van uw vrije tijd? Dan is het fijn dat uw kapitaal nu vrijkomt. Maar misschien staat u wel voor een lastige keuze, want er zijn in een aantal gevallen wel (fiscale) regels waar u aan moet voldoen. Ook zijn er de laatste jaren meer keuzemogelijkheden gekomen. Denk hierbij aan banksparen. Deze REAAL Lijfrentewijzer geeft u informatie over de verschillende mogelijkheden die u heeft met uw opgebouwde kapitaal en de fiscale gevolgen van uw keuze. Het helpt u bij het maken van een weloverwogen en goede keuze. Voor een advies op maat kunt u vanzelfsprekend terecht bij uw adviseur. Op vindt u snel een adviseur bij u in de buurt. Wat is een lijfrenteverzekering? Een lijfrente is een levensverzekering waarvoor u - eenmalig of periodiek - premie heeft betaald aan een verzekeringsmaatschappij. Met deze verzekering bent u verzekerd van extra inkomen op een bepaald moment. Dat kan zijn als u met pensioen gaat, maar ook als u bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. U heeft een lijfrenteverzekering afgesloten om een kapitaal op te bouwen en nu uw lijfrente bijna vrijkomt, kunt u kiezen wat u met het vrijgekomen geld wilt doen.

3 volgens het oud regime UW MOGELIJKHEDEN De mogelijkheden die u met uw vrijgekomen kapitaal heeft, worden voor een groot deel bepaald door: n Welke fiscale regels voor u gelden. n Wanneer en hoe lang u de lijfrente-uitkering wilt ontvangen. n Of u kiest voor banksparen (een rekening) of een verzekering. Oud Regime Nieuw regime Premiebetalend Afgesloten vóór 16 oktober 1990 Afgesloten na 16 oktober 1990 Koopsom Afgesloten vóór 1 januari 1992 Afgesloten na 1 januari 1992 In sommige gevallen heeft u meer mogelijkheden met uw vrijkomende lijfrente dan in andere gevallen. Dit heeft te maken met het fiscaal regime. Het Regime Uw mogelijkheden De termen oud en nieuw regime zijn ontstaan door wijzigingen in de belastingwetgeving. Met het oud regime heeft u uitgebreidere mogelijkheden. Uitkering Periodiek Later ineens Schenken uitkeren uitkeren Lijfrente volgens oud regime Ja Ja Ja Ja Lijfrente volgens nieuw regime Nee Nee Ja Ja

4 volgens het oud regime VOLGENS HET NIEUW REGIME KUNT U ZELF BEPALEN WAT U DOET MET UW VRIJKOMENDE LIJFRENTE? Nee, als een lijfrente vrijkomt bent u - volgens de belastingwetgeving - in principe verplicht om dit geld te gebruiken voor een nieuwe lijfrente. Met deze nieuwe lijfrente kunt u uw vrijkomende lijfrente uit laten keren of de uitkering hiervan uitstellen. WANNEER MOET U EEN KEUZE MAKEN? Dit moet u uiterlijk doen op 31 december van het jaar na het jaar waarin uw verzekering afloopt. Het is echt belangrijk dat u op tijd uw keuze doorgeeft. Anders heeft dit grote nadelige fiscale gevolgen voor u. Bekijk goed wat bij uw situatie past: uitkeren via een rekening (banksparen) of een verzekering. Ook kunt u in veel gevallen ervoor kiezen om uw lijfrente nog even verder door te laten groeien. Dat kan via een rekening of een verzekering. U heeft drie mogelijkheden:... Klik op één van de mogelijkheden voor meer informatie.

5 volgens het oud regime VOLGENS HET NIEUW REGIME UITKEREN VIA EEN REKENING (BANKSPAREN) Uw pensioen is in zicht en u wilt gaan genieten van uw vrijkomende lijfrente. Sinds 1 januari 2008 heeft u de mogelijkheid om uw vrijkomende lijfrente te laten uitkeren via een rekening. Dit noemen wij banksparen. U ontvangt tijdens een door uzelf bepaalde periode een gegarandeerde maandelijkse uitkering. De uitkeringsperiode is minimaal vijf jaar als de uitkeringen per jaar niet meer zijn dan een wettelijk bedrag per jaar (zie Ontvangt u meer dan het wettelijk bedrag, dan is de uitkeringsperiode minimaal twintig jaar. De periodieke uitkeringen worden beschouwd als inkomen en worden in box 1 van de inkomstenbelasting belast. De uitkeringen kunnen ingaan in de periode van het jaar waarin u 65 wordt tot en met het jaar waarin u 70 wordt. Kiest u ervoor om uw uitkeringen eerder in te laten gaan? Dan moeten uw uitkeringen in ieder geval doorlopen tot het jaar waarin u 85 wordt. Wanneer de einddatum bereikt is, stopt de uitkering. Wanneer u tussentijds overlijdt, dan ontvangen uw erfgenamen de resterende uitkeringen. De looptijd van deze uitkering kan tussentijds niet worden aangepast. Goed om te weten Als u gaat banksparen, dan valt de rekening die u hiervoor opent onder het depositogarantiestelsel (tot een maximum van e ).

6 volgens het oud regime VOLGENS HET NIEUW REGIME UITKEREN VIA EEN VERZEKERING EEN OUDEDAGSLIJFRENTE; UW LEVEN LANG AANVULLING OP UW PENSIOEN OF AOW Uw pensioenleeftijd is in zicht en u wilt gaan genieten van uw vrijkomende lijfrente. U zoekt een oplossing die zorgt dat u de rest van uw leven een aanvulling heeft op uw pensioen of AOW. Kies dan voor de oudedagslijfrente. U bent dan zeker van een aanvulling op uw pensioen vanaf de uitkeringsdatum tot aan uw overlijden. U kunt deze verzekering afsluiten tot en met het jaar waarin u 70 wordt. Uw uitkeringen ziet de Belastingdienst als inkomen en worden daarom in box 1 van de inkomstenbelasting belast. Als u overlijdt, dan stopt de uitkering. Als u een inkomen wilt regelen voor een nabestaande, dan kunt u uw lijfrente combineren met een nabestaande(n)lijfrente (zie hierna). EEN TIJDELIJKE OUDEDAGSLIJFRENTE Naast een levenslange verzekering kunt u ook kiezen voor een tijdelijke uitkering. U ontvangt dan tijdens een door uzelf bepaalde periode een gegarandeerde maandelijkse uitkering. U kunt deze verzekering afsluiten tot en met het jaar waarin u 70 wordt. Uw uitkeringen ziet de Belastingdienst als inkomen en worden daarom in box 1 van de inkomstenbelasting belast. De uitkeringsperiode is minimaal vijf jaar als de uitkeringen per jaar niet meer zijn dan een wettelijk bedrag (zie Wanneer u overlijdt of als de einddatum bereikt is, stopt de uitkering. Als u een inkomen wilt regelen voor een nabestaande, dan kunt u uw lijfrente combineren met een nabestaande(n)lijfrente (zie hierna). VERVOLG

7 volgens het oud regime VOLGENS HET NIEUW REGIME UITKEREN VIA EEN VERZEKERING EEN NABESTAANDE(N)LIJFRENTE ALS U DE LIJFRENTE NIET ZELF WILT GEBRUIKEN U wilt uw vrijkomende lijfrente niet of niet geheel voor uzelf gebruiken? Bijvoorbeeld omdat u er zeker van wilt zijn dat uw nabestaande(n) financieel goed verzorgd achterblijven? Kies dan voor een nabestaande(n)lijfrente. Er zijn regels wie u als nabestaande aan kunt wijzen. EEN OVERBRUGGINGSLIJFRENTE ALS U EERDER WILT STOPPEN MET WERKEN Geeft de hoogte van het geldbedrag dat nu vrijkomt u de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken? Met een overbruggingslijfrente overbrugt u - letterlijk - de periode tussen de dag waarop u stopt met werken en de datum waarop uw wettelijke pensioen ingaat. Het kapitaal moet dan wel voor 31 december 2005 zijn opgebouwd in uw lijfrenteverzekering. De overbruggingslijfrente kan op elk gewenst moment ingaan en heeft een maximale uitkering van e per jaar (dit bedrag wordt niet meer geïndexeerd). De periode dat u deze overbruggingslijfrente ontvangt, mag maximaal duren tot het jaar waarin u pensioen gaat ontvangen, of het jaar waarin u 65 wordt.

8 volgens het oud regime VOLGENS HET NIEUW REGIME UITSTELLEN VAN DE UITKERING U heeft uw geld nog niet direct nodig? Dan kunt u uw lijfrente verlengen en verder door laten groeien. Dat kan via een rekening of een verzekering. Het voordeel hiervan is dat uw vermogen onaangeroerd blijft en u er nog een extra periode rendement over behaalt. Uw uiteindelijke opgebouwde kapitaal kan hierdoor veel hoger worden. Als u uw uitkering uit wilt stellen, dan gelden hiervoor wel leeftijdsgrenzen. Bent u nog niet pensioengerechtigd? Dan kan het aantrekkelijk zijn om uit te stellen, omdat na uw pensioen vaak lagere belastingtarieven gelden.

9 volgens het oud regime VOLGENS HET OUD REGIME Het kan zijn dat u voor 1992 een lijfrente heeft afgesloten. U heeft dan meestal te maken met een lijfrente volgens het oud regime. In dat geval heeft u meer mogelijkheden nu uw geld vrijkomt. U bent bijvoorbeeld niet verplicht om uw kapitaal om te zetten in een lijfrente. Met een lijfrente afgesloten in het oud regime heeft u de volgende uitgebreidere mogelijkheden: Klik op één van de mogelijkheden voor meer informatie. UW VERZEKERING VALT ONDER HET OUD REGIME ALS n U voor 16 oktober 1990 een verzekering heeft afgesloten waarvoor u steeds een bedrag heeft betaald. n U voor 1 januari 1992 een verzekering heeft afgesloten waarvoor u één keer premie heeft betaald (koopsom). Deze verzekeringen worden volgens het oud fiscaal regime belast. Na deze datums mag er geen aanvullende inleg met de verzekeraar zijn afgesproken.

10 volgens het oud regime VOLGENS HET OUD REGIME VRIJHEID BIJ EEN KEUZE VOOR EEN TIJDELIJKE LIJFRENTE In het oud regime zijn de mogelijkheden voor de periode waarvoor u een tijdelijke lijfrente afsluit breder. U kunt de uitkering bijvoorbeeld voor uw 65e jaar in laten gaan. Later kan ook. De verzekering moet in ieder geval ingaan voor, of in het jaar waarin u 75 wordt. Bij het bepalen van de minimale duur van de uitkeringsfase geldt de zogenaamde 1% sterftekans. Wanneer u tussentijds overlijdt, dan ontvangen de door u aangewezen begunstigden de met de verzekeraar afgesproken uitkeringen. De looptijd van een tijdelijke lijfrente bepaalt u eenmalig en kunt u tussentijds niet meer aanpassen. Tip! Bent u nog niet pensioengerechtigd? Dan kan het aantrekkelijk zijn om uit te stellen, omdat na uw pensioen vaak lagere belastingtarieven gelden. VRIJHEID BIJ EEN KEUZE VOOR LEVENLANGE AANVULLING OP UW PENSIOEN OF AOW U kunt ook kiezen voor een levenslange aanvulling op uw pensioen of AOW. Deze verzekering keert maandelijks een bedrag uit, tot uw overlijdensdatum (of wanneer de verzekering op twee levens is afgesloten tot het moment dat de langstlevende overlijdt). U kunt deze verzekering afsluiten tot het jaar waarin u 75 wordt. De uitkering van een levenslange lijfrente is lager dan een tijdelijke lijfrente. Maar u bent hiermee wel verzekerd van een levenslang periodiek extra inkomen. Uw periodieke uitkeringen ziet de Belastingdienst als inkomen en worden in box 1 van de inkomstenbelasting belast. Is uw inkomen in de toekomst laag? Bijvoorbeeld omdat u met pensioen gaat of tijdelijk minder werkt? Dan is de kans groot dat uw lijfrente in een lagere belastingschaal valt, dan wanneer u deze ineens had laten uitkeren. In dat geval houdt u met een lijfrenteverzekering netto meer over.

11 volgens het oud regime VOLGENS HET OUD REGIME GEEN BEPERKINGEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN BEGUNSTIGDE Er zijn geen beperkingen voor wie u opgeeft als begunstigde. MEER MOGELIJKHEDEN BIJ OVERBRUGGING NAAR EEN PENSIOEN OF AOW Uw vrijgekomen geldbedrag biedt u de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Met de lijfrente kunt u zorgen voor (aanvullend) inkomen in de periode tot aan uw pensioen of AOW. GEEN LEEFTIJDSBEPERKING BIJ HET UITSTELLEN VAN DE UITKERING Wilt u uw vrijgekomen geldbedrag nog verder door laten groeien? In tegenstelling tot het nieuw regime heeft u met een polis die onder het oud regime valt niet de leeftijds-beperking van 70 jaar. INEENS UIT LATEN KEREN Wilt u uw geldbedrag in één keer uit laten keren? Met het oud regime kan dat.

12 volgens het oud regime VOLGENS HET OUD REGIME SCHENKEN AAN UW (KLEIN)KINDEREN Heeft u uw opgebouwde lijfrentekapitaal niet zelf nodig? U kunt uw periodieke lijfrente-uitkering, of (een deel van) uw kapitaal schenken aan uw (klein) kinderen. Bij schenking van een lijfrente-uitkering koopt u een direct ingaande lijfrente waarvan uw meerderjarige (klein)kinderen de periodieke uitkering ontvangen. U behoudt wel de zeggenschap. Ook kunt u eventueel later de lijfrente-uitkering weer aan uzelf of iemand anders geven. Bij schenking van een periodieke lijfrente-uitkering wordt geen schenkbelasting geheven. Uw (klein) kinderen betalen bij schenking inkomstenbelasting over de ontvangen lijfrente-uitkeringen. Dit kan minder zijn dan u zou moeten betalen, als voor hen een lager tarief in de inkomstenbelasting geldt. Voor elk van uw (klein)kinderen geldt een eigen heffingskorting. Schenkt u uw kapitaal in het geheel aan uw (klein) kinderen, dan heeft u hierover geen zeggenschap meer. Bij schenking van kapitaal aan uw (klein) kinderen betalen uw (klein)kinderen schenkbelasting over 70% van het bedrag. Eventueel kunnen uw (klein)kinderen gebruikmaken van de jaarlijkse of eenmalige hoge schenkingsvrijstelling.

13 volgens het oud regime U HEEFT MEERDERE LIJFRENTEVERZEKERINGEN Het is goed mogelijk dat u meerdere lijfrenteverzekeringen heeft die op verschillende momenten vrijkomen. Als dat het geval is, kunt u deze verzekeringen in de laatste fase van de opbouwperiode het beste bundelen in één overzichtelijk lijfrenteproduct. U stort dan alle vrijkomende lijfrentes in één nieuwe lijfrente. Dat kan op verschillende tijdstippen. Er zijn meerdere voordelen voor het bundelen van uw verzekeringen. Zo krijgt u een hogere uitkering, omdat u minder kosten betaalt. Daarnaast is het beheer van de kapitalen in één uitkerende verzekering of rekening veel overzichtelijker. Het bundelen van uw verzekeringen heeft wel fiscale consequenties. Het is bijvoorbeeld ongunstig om kapitaal uit het oud regime samen te voegen met kapitaal uit het nieuw regime. Informeer in dit geval bij uw adviseur naar uw mogelijkheden.

14 volgens het oud regime DE OPLOSSINGEN VAN REAAL We kunnen ons goed voorstellen dat u na het lezen van deze publicatie meer wilt weten over de oplossingen die REAAL u biedt. Op staan deze overzichtelijk weergegeven. Ook leest u hier meer over de rentetarieven van de bankspaarproducten van REAAL en meer algemene informatie over lijfrente. Zo kunt u in een oogopslag de mogelijkheden zien. Meer informatie Heeft u nog vragen? Maakt u dan een afspraak met uw financieel adviseur. Hij kan u het beste adviseren. Voor algemene vragen over lijfrente kunt u ook gerust contact opnemen met REAAL op telefoonnummer Wij helpen u graag verder. Wel is het belangrijk voor u om te weten dat wij u niet mogen adviseren. Voor advies moet u echt contact opnemen met uw adviseur.

15 volgens het oud regime Begrippen Banksparen (bancaire lijfrente) Sinds 1 januari 2008 heeft u de mogelijkheid om een lijfrente bij een bank af te sluiten. Dit wordt ook wel een bancaire lijfrente of banksparen genoemd. Een bancaire lijfrente is een geblokkeerde bankrekening die levensonafhankelijk is, er zit geen verzekeringselement in. Fiscaal regime Vanwege wijzigingen in de belastingwetgeving zijn de termen oud en nieuw regime ontstaan. Oud regime betekent dat de regels van vóór de wijziging nog gelden. Levenslange oudedagslijfrente Dit wordt ook wel een lijfrente-uitkering via een verzekering of een lijfrenteverzekering genoemd. Hiermee ontvangt u een periodieke uitkering zolang u leeft. Met een levenslange oudedagslijfrente kunt u een tekort aan pensioen aanvullen. Bijvoorbeeld als u ondernemer bent en geen of weinig pensioen bij een werkgever heeft opgebouwd. Lijfrentekapitaal Het bedrag dat vrijkomt wanneer de eerder door u afgesloten lijfrenteverzekering de einddatum bereikt. Lijfrenteverzekering Een lijfrente is een levensverzekering waarvoor u - eenmalig of periodiek - premie heeft betaald aan een verzekeringsmaatschappij. Met deze verzekering bent u verzekerd van extra inkomen op een bepaald moment. Dat kan zijn als u met pensioen gaat, maar ook als u bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. U heeft een lijfrenteverzekering afgesloten om een kapitaal op te bouwen en nu uw lijfrente bijna vrijkomt, kunt u kiezen wat u met het vrijgekomen geld wilt doen. VERVOLG

16 volgens het oud regime Begrippen Overbruggingslijfrente Met een overbruggingslijfrente overbrugt u de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin uw wettelijke pensioen ingaat of het jaar waarin u 65 wordt. De uitkeringen mogen per jaar niet meer zijn dan een wettelijk bedrag. Tijdelijke oudedagslijfrente Een tijdelijke oudedagslijfrente wordt gesloten voor een vooraf afgesproken looptijd van ten minste vijf jaar. Deze verzekering wordt gesloten op het leven van de verzekeringnemer. De uitkeringen komen aan hem toe en mogen niet eerder ingaan dan in het kalenderjaar waarin de verzekeringnemer de 65-jarige leeftijd bereikt. De uiterlijke ingangsdatum moet liggen in het kalenderjaar waarin hij 70 jaar wordt. De uitkeringen mogen per jaar niet meer zijn dan een wettelijk bedrag. 1% Sterftekans Het 1%-sterftekanscriterium houdt in dat de kans op overlijden binnen de verzekeringsduur statistisch gezien minimaal 1% moet bedragen. De feitelijke duur per geval verschilt op basis van leeftijd en geslacht. Omdat de sterftekans bij ouder worden toeneemt, geldt dat de minimale uitkeringstermijn korter wordt naarmate u ouder wordt. MEer informatie? Kijk op Aan deze Lijfrentewijzer is door REAAL de uiterste zorg besteed. Voor informatie die desondanks niet juist of onvolledig is opgenomen, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid.

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN?

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrentekapitaal komt binnenkort vrij. Weet u al wat u met het geld

Nadere informatie

Op het moment dat een oud regime polis tot uitkering komt, heeft u de keuze uit de volgende mogelijkheden:

Op het moment dat een oud regime polis tot uitkering komt, heeft u de keuze uit de volgende mogelijkheden: Oud regime lijfrente Als u de mogelijkheden die u heeft bij een oud regime lijfrente vergelijkt met de mogelijkheden die u heeft bij een nieuwe regime lijfrente, dan zult u zien dat de oud regime lijfrente

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij midden in het leven Uw lijfrente komt vrij De mogelijkheden Inhoud 5 6 7 8 9 11 16 17 Uw lijfrente komt vrij Uitstellen, verzamelen en kiezen Met pensioen Lijfrenten, welke uitkeringen zijn mogelijk?

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime Ken je lijfrente Lijfrente oud regime Lijfrente oud regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering AEGON Lijfrente Stappenplan Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een doel. Dat houdt nooit op, het hoort

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

De MoneyWise Lijfrentewijzer. Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden?

De MoneyWise Lijfrentewijzer. Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden? De MoneyWise Lijfrentewijzer Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden? Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Uw lijfrente komt vrij... 3 Uw mogelijkheden... 4 Meer mogelijkheden met Oud Regime... 4

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

Het lijfrente-advies van mijn VvAA-adviseur geeft mij een zeker gevoel.

Het lijfrente-advies van mijn VvAA-adviseur geeft mij een zeker gevoel. Het lijfrente-advies van mijn VvAA-adviseur geeft mij een zeker gevoel. Welke bestedingsmogelijkheden heb ik voor mijn lijfrentekapitaal? VvAA biedt zorgprofessionals alles wat nodig is om professioneel

Nadere informatie

Direct ingaande lijfrente

Direct ingaande lijfrente Direct ingaande lijfrente Direct ingaande lijfrente Wat is de Direct ingaande lijfrente? De Direct ingaande lijfrente is een lijfrenteverzekering waarmee u zorgt voor een aanvulling op uw pensioen of inkomen.

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen Uw lijfrente komt vrij Pensioen Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. Uw lijfrente komt vrij 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrente komt tot uitkering verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrente komt tot uitkering VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

DE MONEYWISE LIJFRENTEWIJZER

DE MONEYWISE LIJFRENTEWIJZER DE MONEYWISE LIJFRENTEWIJZER Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden? UW ONLINE GIDS IN FINANCIËN INHOUDSOPGAVE 1. uw lijfrente komt vrij 3 2. uw mogelijkheden 4 de belangrijkste verschillen

Nadere informatie

Vrijkomende lijfrente

Vrijkomende lijfrente Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Mei 2016 2 Inleiding Inleiding Binnenkort bereikt uw lijfrenteverzekering de einddatum. Dit betekent dat een lijfrentekapitaal beschikbaar

Nadere informatie

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN INHOUD Een woord vooraf 3 Wat als uw verzekering de einddatum nadert? 5 Welke belastingregels gelden voor mijn lijfrenteverzekering?

Nadere informatie

Inhoud. vragen en antwoorden over de AOW-leeftijdsverhoging en de oudedagslijfrente verzekering

Inhoud. vragen en antwoorden over de AOW-leeftijdsverhoging en de oudedagslijfrente verzekering vragen en antwoorden over de AOW-leeftijdsverhoging en de oudedagslijfrente verzekering Inhoud 1 Onze brief 2 1.1 Waarom krijg ik een brief van de Onderlinge s-gravenhage? 2 2 De toelichting bij onze brief

Nadere informatie

De MoneyWise Lijfrentewijzer. Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden?

De MoneyWise Lijfrentewijzer. Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden? De MoneyWise Lijfrentewijzer Uw lijfrente komt vrij, wat zijn uw mogelijkheden? Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Uw lijfrente komt vrij... 3 Uw mogelijkheden... 4 Meer mogelijkheden met Oud Regime... 4

Nadere informatie

Direct ingaande garantielijfrente

Direct ingaande garantielijfrente Direct ingaande garantielijfrente Direct ingaande garantielijfrente Wat is de Direct ingaande garantielijfrente? De Direct ingaande lijfrente is een lijfrenteverzekering waarmee u zorgt voor een vaste

Nadere informatie

Interpolis Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven

Interpolis Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven Interpolis Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven Keuzemogelijkheden en belastingregels Klik op de vraag om het antwoord te lezen. inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Leeswijzer 3 1. Regime pre-brede Herwaardering

Nadere informatie

Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrentekapitaal?

Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrente? Inhoudsopgave 1 vrijkomende lijfrente 2 1.1 Wat moet u doen als uw lijfrente vrij komt? 2 1.2 laten uitkeren of laten doorgroeien? 2 1.3 Moet

Nadere informatie

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven.

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. 1 Regime pre-brede Herwaardering lijfrente (pre-bhw, tot 1992) oud regime of kapitaalverzekering met lijfrenteclausule 1a. Periodieke uitkeringen 1a.1. Periodieke

Nadere informatie

Algemene informatie oudedagvoorzieningen

Algemene informatie oudedagvoorzieningen Algemene informatie oudedagvoorzieningen Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: De productvormen... 2 Direct ingaande bancaire lijfrente... 2 Direct ingaande verzekerde lijfrente...

Nadere informatie

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar.

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar. Een lijfrenteverzekering 1. Wat voor lijfrenteverzekering heb ik nu? U hebt nu een verzekering waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt. U betaalt premie, of een koopsom, of eventueel een extra storting. De

Nadere informatie

DBV Lijfrenteoplossingen. Nu oogsten of nog laten staan?

DBV Lijfrenteoplossingen. Nu oogsten of nog laten staan? DBV Lijfrenteoplossingen Nu oogsten of nog laten staan? DBV Lijfrenteoplossingen Nu oogsten of nog laten staan? DBV lijfrenteoplossingen voor: uw persoonlijke oudedagsvoorziening een directe aanvulling

Nadere informatie

Vergelijkingsoverzicht Life Supply BV

Vergelijkingsoverzicht Life Supply BV Bedrijfsnaam Naam: Plaats: Life Supply BV Heemstede Wft-nummer: 12018417 Persoongegevens Geboortedatum: 24-8-1949 Geslacht: Woonachtig in: Uitgangspunten Product: Uitgangspunt: Fiscale herkomst: Man Nederland

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

Oudedagsvoorzieningen

Oudedagsvoorzieningen Algemene informatie Oudedagsvoorzieningen VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De productvormen Direct ingaande bancaire lijfrente Bij de direct ingaande bancaire lijfrente ontvangt de rekeninghouder

Nadere informatie

Vrijkomende lijfrente. Wat doet u met uw vrijkomende

Vrijkomende lijfrente. Wat doet u met uw vrijkomende Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende Vrijkomende lijfrentekapitaal? lijfrente Inhoud Inleiding 1 Uw vrijkomende lijfrentekapitaal 1.1 Wat moet u doen als uw lijfrentekapitaal vrij komt?

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

Banksparen? Wij zijn uw bank.

Banksparen? Wij zijn uw bank. Banksparen? Wij zijn uw bank. U wilt voldoende extra inkomen als u met pensioen gaat. Wij hebben hiervoor de producten! Op enig moment gaat u met pensioen. Een leven met veel vrije tijd gaat dan beginnen.

Nadere informatie

Extra Pensioen Uitkering Productinformatie

Extra Pensioen Uitkering Productinformatie Extra Pensioen Uitkering Productinformatie 1/12 Extra Pensioen Uitkering, een bankspaarproduct Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze informatie over de Extra Pensioen Uitkering bedoeld? 2. Algemene informatie

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

gegarandeerde aanvulling op

gegarandeerde aanvulling op AEGON Garantie Inkomen Genieten van een gegarandeerde aanvulling op uw inkomen Genieten van een gegarandeerde aanvulling op uw inkomen U heeft een kapitaal beschikbaar of u heeft via uw lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen Klaar voor uw pensioen Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen 2 Uw toekomst met financieel perspectief Uw pensioen is in aantocht. Als u via één of meerdere lijfrentepolissen geld opzij hebt

Nadere informatie

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45 Banksparen Inleiding Als u uw pensioen wilt aanvullen heeft u de keus uit een groot aantal mogelijkheden. Deze website www.pensioenvoordenotaris.nl geeft u objectieve en onafhankelijke informatie over

Nadere informatie

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen Klaar voor uw pensioen Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen 2 Uw toekomst met financieel perspectief Uw pensioen is in aantocht. Als u via één of meerdere lijfrentepolissen geld opzij hebt

Nadere informatie

Uw inkomen voor nu of later. Lijfrente opbouwen en uitkeren

Uw inkomen voor nu of later. Lijfrente opbouwen en uitkeren Uw inkomen voor nu of later Lijfrente opbouwen en uitkeren Wat leest u in deze brochure? 01 Genieten van het leven 3 02 Uw pensioenopbouw 4 03 Lijfrente 5 04 Lijfrente opbouwen met Extra Pensioen Sparen

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrente verzekering

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrente verzekering AEGON Lijfrente Stappenplan Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrente verzekering Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Dat houdt nooit op, het hoort

Nadere informatie

Direct Ingaand Pensioen

Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen U hebt in een pensioenregeling een pensioenkapitaal opgebouwd. Met dit pensioenkapitaal moet u een pensioen aankopen. Dit is meestal een levenslang ouderdomspensioen,

Nadere informatie

Algemene informatie. Vermogensopbouw VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Algemene informatie. Vermogensopbouw VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Algemene informatie Vermogensopbouw VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De productvormen Levensverzekering met garantie Bij deze verzekering is het bedrag op de einddatum gegarandeerd. Ook kan

Nadere informatie

Nabestaandenvoorzieningen

Nabestaandenvoorzieningen Algemene informatie Nabestaandenvoorzieningen VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De productvormen Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Nadere informatie

Het Natuurlijk Garantieplan

Het Natuurlijk Garantieplan Vermogen opbouwen met gegarandeerd rendement. Dat is bij ons volkomen natuurlijk. Het Natuurlijk Garantieplan Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

Vormen van levensverzekering. Een overzicht

Vormen van levensverzekering. Een overzicht Vormen van levensverzekering Een overzicht 1 In deze special worden diverse aspecten van verzekeringen besproken. In dit artikel geven we een algemeen overzicht van verzekeringsvormen uit heden en verleden.

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering Kerncijfers 2013 1. Levensverzekering kapitaalverzekering Kapitaalverzekering eigen woning Premiebetaling Lifetime vrijstelling Minimaal 20 jaar 157.000 Minimaal 15 jaar 35.700 Kapitaalverzekering Brede

Nadere informatie

Vormen van levensverzekering

Vormen van levensverzekering Vormen van levensverzekering In deze special worden diverse aspecten van verzekeringen besproken. In dit artikel geven we een algemeen overzicht van verzekeringsvormen uit heden en verleden. Levensverzekeringen

Nadere informatie

Direct Ingaande Lijfrente

Direct Ingaande Lijfrente Voorwaarden Direct Ingaande Lijfrente Deze voorwaarden zijn op 01-11-2012 gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Rotterdam. Overzicht Een Direct Ingaande Lijfrente is een verzekering

Nadere informatie

Even over uw inkomen voor nu of later.

Even over uw inkomen voor nu of later. Even over uw inkomen voor nu of later. Inhoud. Genieten van het leven. Ook na uw pensioen. 3 Uw pensioenopbouw. 4 Lijfrente. 5 Lijfrente opbouwen met Extra Pensioen Sparen. 6 Lijfrente uitkeren met Extra

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Als u uw vrijgekomen lijfrente nog niet nodig heeft

Als u uw vrijgekomen lijfrente nog niet nodig heeft AEGON Lijfrente uitstelrekening Als u uw vrijgekomen lijfrente nog niet nodig heeft Als u uw vrijgekomen lijfrente nog niet nodig heeft U heeft jaren geleden de keuze gemaakt om een lijfrentekapitaal op

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zuivere Lijfrente. januari

Algemene voorwaarden Zuivere Lijfrente. januari Algemene voorwaarden januari 2017 09 041 16-12 Voorwaarden Belangrijke informatie In de voorwaarden van de leest u: Een uitleg van de belangrijkste woorden die wij gebruiken. Gegevens over de koopsom die

Nadere informatie

Bijlage. ING Direct Ingaande Lijfrente

Bijlage. ING Direct Ingaande Lijfrente Bijlage ING Direct Ingaande Lijfrente Waarom deze informatie? Een financieel product zoals een levensverzekering vinden veel mensen ingewikkeld. Daarom is het goed om te weten wat een dergelijk product

Nadere informatie

Oudedagsvoorzieningen. LeefVrij

Oudedagsvoorzieningen. LeefVrij Oudedagsvoorzieningen LeefVrij Oudedagsvoorzieningen LeefVrij Uw lijfrenteverzekering komt binnenkort tot uitkering. Daar heeft u jaren premies of een koopsom voor betaald. Nu is de tijd gekomen om ervan

Nadere informatie

Koopsomplan. Een flexibele aanvulling op uw inkomen voor later

Koopsomplan. Een flexibele aanvulling op uw inkomen voor later Koopsomplan Een flexibele aanvulling op uw inkomen voor later Extra financiële ruimte Hebt u nu een bedrag beschikbaar dat u nog met fiscaal voordeel bij Loyalis wilt storten? Dan kunt u kiezen voor het

Nadere informatie

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Premie- en kapitaalovereenkomst

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Premie- en kapitaalovereenkomst Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen Premie- en kapitaalovereenkomst Hoe is uw pensioen opgebouwd? Pensioen: uw keuze telt Het pensioen bestaat in Nederland

Nadere informatie

Productinformatie en voorwaarden AanvullendPensioen Sparen

Productinformatie en voorwaarden AanvullendPensioen Sparen Productinformatie en voorwaarden AanvullendPensioen Sparen 1. Productinformatie van AanvullendPensioen Sparen 2. Voorwaarden van AanvullendPensioen Sparen De productinformatie en voorwaarden van AanvullendPensioen

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Versie 1-01-07-2014 Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je met deze

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen van RegioBank. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook leest

Nadere informatie

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Mogelijkheden bij een ontslagvergoeding Via nn.nl 2 Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Ontslag. Het kan iedereen overkomen. Uw wereld verandert. Maar voor iedereen

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Algemene brochure. Vrijkomende lijfrente. De mogelijkheden voor uw vrijkomende lijfrentekapitaal

Algemene brochure. Vrijkomende lijfrente. De mogelijkheden voor uw vrijkomende lijfrentekapitaal Algemene brochure Vrijkomende lijfrente De mogelijkheden voor uw vrijkomende lijfrentekapitaal Inhoud Uw vrijkomende lijfrentekapitaal 5 Lijfrente Wijzer 6 Fiscale informatie en Klantprofiel 8 Overige

Nadere informatie

ASR Kerncijfers 2013

ASR Kerncijfers 2013 ASR Kerncijfers 2013 Inhoud 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering 2. Levensverzekering - lijfrente 3. Levensverzekering - gouden handdruk 4. Afkoop kleine lijfrente 5. Eigen woning 6. Inkomstenbelasting

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen 8.4252.00 (19-01-2017) Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Hoe is uw pensioen opgebouwd? Pensioen: uw keuze telt Het

Nadere informatie

Productwijzer ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele- en vaste rente 2008-2013 Augustus 2015

Productwijzer ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele- en vaste rente 2008-2013 Augustus 2015 Productwijzer ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele- en vaste rente 2008-2013 Augustus 2015 Pensioenaanvulling 2008-2013 1. Waarvoor is de Pensioenaanvulling 2008-2013 bedoeld? Aanvragen 2. Wilt u

Nadere informatie

AEGON OverlijdensRisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden

AEGON OverlijdensRisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden AEGON OverlijdensRisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden De zekerheid dat de zorg voor uw nabestaanden goed is geregeld Even stilstaan bij iets waar u niet graag aan denkt U denkt er niet graag over

Nadere informatie

Haal het maximale uit uw ontslagvergoeding

Haal het maximale uit uw ontslagvergoeding AEGON Gouden Handdruk Verzekering Haal het maximale uit uw ontslagvergoeding Haal het maximale uit uw Gouden Handdruk U bent bij uw werkgever vertrokken en heeft hiervoor van uw werkgever een vergoeding

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Maak optimaal gebruik van uw ontslagvergoeding U heeft bij uw ontslag een financiële vergoeding gekregen van uw werkgever

Nadere informatie

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening Voorwaarden Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening De AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening is een geblokkeerde spaarrekening. Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Productwijzer Erfrente

Productwijzer Erfrente Productwijzer Erfrente Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de erfrente. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de premie en wat doet de

Nadere informatie

Aanvraag offerte Koopsomplan

Aanvraag offerte Koopsomplan Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Aanvraag offerte Koopsomplan Terugsturen naar: 0 Lees eerst het dienstverleningsdocument en vul de Kennis- en ervaringstoets in voordat u dit formulier

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor een lijfrenteverzekering of een andere inkomensvoorziening

Als u premies betaalt voor een lijfrenteverzekering of een andere inkomensvoorziening 2 7 Betaalt u premies voor een of andere en? Dan kan het zijn dat u de premies mag aftrekken van uw inkomen. In deze brochure leest u meer over de aftrekmogelijkheden en waarmee u rekening moet houden

Nadere informatie

Productwijzer Kapitaalverzekering

Productwijzer Kapitaalverzekering productwijzers levensverzekeringen, Algemene Ledenvergadering d.d. 18 juni 2008 Productwijzer Kapitaalverzekering In deze productwijzer vindt u belangrijke algemene informatie over de kapitaalverzekering.

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden AEGON OverlijdensRisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan alles goed geregeld voor uw nabestaanden? Uw partner en kinderen kunnen anders voor onverwachte uitgaven komen

Nadere informatie

Lijfrente spaarrekening. een bankspaarproduct.

Lijfrente spaarrekening. een bankspaarproduct. Lijfrente spaarrekening een bankspaarproduct. 1. Kiezen voor de Lijfrente spaarrekening van a.s.r. Wat is een lijfrentespaarrekening? Een lijfrentespaarrekening is een bankrekening waarop u geld opzij

Nadere informatie

Betreft: Direct Ingaande Lijfrenteverzekering onder polisnummer.. te uwen name

Betreft: Direct Ingaande Lijfrenteverzekering onder polisnummer.. te uwen name Polisadministratie Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM T: (010) 21 77 111 F: (010) 21 77 119 E: info@flexgarant.nl De heer. Rotterdam, Betreft: Direct Ingaande Lijfrenteverzekering onder polisnummer..

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening. In dit document leest u welke afspraken er gelden

Nadere informatie

Wat u moet weten over uw Aegon Garantie Inkomen

Wat u moet weten over uw Aegon Garantie Inkomen Aegon Garantie Inkomen Wat u moet weten over uw Aegon Garantie Inkomen (inclusief de voorwaarden Aegon Garantie Inkomen AGI 1.0) Bent u zich aan het oriënteren of wilt u Aegon Garantie Inkomen aankopen?

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen van BLG Wonen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen 2 Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed

Nadere informatie

Cijfers 2016. Algemeen. Schijventarief box 1 jonger dan AOW-leeftijd Belastbaar inkomen meer dan. maar niet meer dan. belastingtarief tarief premie

Cijfers 2016. Algemeen. Schijventarief box 1 jonger dan AOW-leeftijd Belastbaar inkomen meer dan. maar niet meer dan. belastingtarief tarief premie Cijfers 2016 31-12-2015 Door de redactie In dit overzicht geven we de belangrijkste fiscale en sociale cijfers voor 2016 weer. Daarbij geven we uitsluitend de officieel gepubliceerde cijfers weer. Ook

Nadere informatie

Het Gouden Handdrukplan

Het Gouden Handdrukplan Het is uw gouden handdruk. Daar nemen wij geen risico s mee. Het Gouden Handdrukplan Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in levensverzekeringen, pensioenen

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrentenieren

Voorwaarden SNS Lijfrentenieren Voorwaarden SNS Lijfrentenieren 8.4250.00 (19-01-2017) Voorwaarden SNS Lijfrentenieren Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrentenieren. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Productwijzer Erfrente

Productwijzer Erfrente Erfrente Productwijzer Erfrente Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de erfrente. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de premie en wat

Nadere informatie

DOEN MET JE PENSIOEN!

DOEN MET JE PENSIOEN! 7 TIPS OM JE PENSIOENPLANNING IN EIGEN HAND TE NEMEN! DOEN MET JE PENSIOEN! Maak jij je zorgen over je pensioen? Je bent niet de enige! Ruim veertig procent van de Nederlanders doet dat!; Wil jij in alle

Nadere informatie

Productinformatie en voorwaarden Van Lanschot Lijfrente Sparen

Productinformatie en voorwaarden Van Lanschot Lijfrente Sparen Productinformatie en voorwaarden Van Lanschot Lijfrente Sparen 1. Productinformatie van Van Lanschot LijfrenteSparen 2. Voorwaarden voor Van Lanschot LijfrenteSparen De productinformatie en voorwaarden

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. Garantie Groei Polis

Klaverblad Verzekeringen. Garantie Groei Polis Klaverblad Verzekeringen Garantie Groei Polis Deze folder bevat een beperkte weergave van de polisvoorwaarden. Aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u precies weten wat er onder de

Nadere informatie

Klantprofiel KR8 in Verzekeringen

Klantprofiel KR8 in Verzekeringen Klantprofiel KR8 in Verzekeringen Inleiding Alvorens een advies te geven, zijn wij als financieel adviseur verplicht ons een beeld te vormen van uw persoonlijke en financiële situatie. Dit Klantprofiel

Nadere informatie

Inkomstenbelasting. Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen

Inkomstenbelasting. Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen INHOUD Inleiding 3 Gebruikte begrippen en afkortingen 3 A. OVERBRUGGINGSLIJFRENTEN 3 1.

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen blijven

Nadere informatie

2. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) en pijler 1

2. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) en pijler 1 1. Wegwijs in pensioenland 1.1. Waarom eens stilstaan bij uw pensioen?...1 1.2. Oudedagsvoorziening is eigenlijk een beter woord............. 1 1.3. De drie pijlers van ons pensioensysteem.....................

Nadere informatie

Benut uw vermogen optimaal met GOODLIFE rente

Benut uw vermogen optimaal met GOODLIFE rente GOODLIFE rente 2 Benut uw vermogen optimaal met GOODLIFE rente U hebt er al vaak aan gedacht. Het moment dat uw koopsom- of lijfrenteverzekering tot uitkering komt. Toen u de verzekering afsloot, deed

Nadere informatie

Vrijkomend pensioen. Wat doet u met uw vrijkomende pensioenkapitaal?

Vrijkomend pensioen. Wat doet u met uw vrijkomende pensioenkapitaal? Vrijkomend pensioen Wat doet u met uw vrijkomende pensioenkapitaal? Inhoud Inleiding 3 Inhoudsopgave 1 Uw vrijkomende pensioenkapitaal 3 1.1 Wat moet u doen als uw pensioenkapitaal vrij komt? 3 1.2 Mag

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed nu

Nadere informatie