Perspectiefnota Gemeenteraad 7 juli 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Perspectiefnota Gemeenteraad 7 juli 2016"

Transcriptie

1 Perspectiefnota Gemeenteraad 7 juli 2016 Voorzitter, collega raadsleden, belangstellenden op de publieke tribune, wat vindt de VVD van de Gorinchemse financiën? Die zijn inmiddels ruimschoots besproken in diverse parallelsessies van de klankbordgroep Financiën. We hebben sinds begin dit jaar een vernieuwde vergaderstructuur, waar onderwerpen uitgebreid aan bod komen. Raadsopdrachten, nieuw beleid en financiële ontwikkelingen worden van diverse kanten belicht en er is genoeg gelegenheid tot discussie. Daarom ben ik eigenlijk verbaasd dat onze starttijd weer om 16 uur is en er een spoorboekje is tot diep in de avond. Enfin, daar komt de VVD zeker op terug bij de evaluatie van onze nieuwe vergaderstructuur. Voor nu zet de VVD Gorinchem in op continuering van financieel beleid, synergie in de binnenstad en overheidsparticipatie. Financieel beleid Jaarrekening Dat de Jaarrekening 2015 de goedkeurende verklaring van de accountant heeft, dat spreekt voor de VVD vanzelf. Een overzichtelijk verslag. Afwijkingen van begrote en werkelijke kosten zijn op de meeste punten helder verantwoord. Goed om te zien dat het gunstige exploitatieresultaat voor een belangrijk deel de negatieve correcties op grondexploitaties (-6mln) goedmaakt. Bovendien lijkt er sprake van een structureel begrotingsevenwicht. Ons weerstandsvermogen is verbeterd. De gemeente heeft jaar afgesloten met een positief resultaat, mede dankzij een aantal bijzondere en niet gebudgetteerde meevallers.

2 Zonder dat waren we slechts licht positief geëindigd; - dat geeft aan hoe kwetsbaar we nog zijn., - onze schulden nog steeds hoog zijn, - het risico profiel van onze grond exploitatie nog steeds hoog is, - we het geluk hebben dat de rente laag is, maar hoe lang zal dat zo blijven. De jaarrekening laat zien dat de jaren van financieel beleid, actief ingezet en gesteund door de VVD en gemeentebreed uitgevoerd, hun vruchten afwerpen; maar we zijn er nog niet. Het getuigt van goed beleid om de bijzondere baten te gebruiken om onze positie te versterken. Het past in ons beleid om de financiën weer op orde te krijgen en te houden. Immers een blik naar de toekomst laat nog steeds een risicovolle omgeving zien. We zijn zeer content dat de 3D s financieel redelijk goed zijn verlopen. Dat was spannend omdat het om stevige bedragen gaat op een gebied waar nog veel zaken in ontwikkeling zijn. Tijdens transitieperiode wil de VVD nog voorzichtigheid in acht nemen, in ieder geval tot Conclusie: de VVD is tevreden met de resultaten van In de jaarrekening is ook de ambitie uitgesproken, om het cijfer voor de waardering van de dienstverlening binnen 4 jaar te verhogen met 0,7 punt. Een mooi streven, maar wellicht te ambitieus (van 6,8 naar 7,5)? euro lijkt een magere investering, vooral daar deze verdeeld zou moeten worden over vier thema s: digitalisering, samenwerking, systemen en mensen. Een realistischer ambitie-investeringsverhouding lijkt gewenst. Welke dienstverlening gaat het precies om? Graag zien wij een nadere uitwerking. Transparante financiën In het coalitieakkoord is verwoord dat het financiële plaatje ook transparant moet zijn voor de inwoners van Gorinchem. Daarom is de VVD zeer content met de tweede editie van in 1 oogopslag, overzichtelijk, helder en toegankelijk. Mooi om te zien hoe effectief een motie kan zijn. En hoe er fijn uitvoering aan wordt gegeven.

3 Nu niet meteen weer een motie, maar een oproep om de mogelijkheden voor Gorinchem te bekijken om nog meer transparantie te bieden. En dat in de vorm van een praktische app, die op eenvoudige wijze snel en transparant inzicht in de lokale lasten geeft: de Lokale Lastenmeter. Kan het college de mogelijkheden eens bekijken? Naar onze mening een prima instrument om bewoners en bedrijven inzicht te geven in hun huidige situatie, bij wijzigingen of verhuizing. Zeer content is de VVD met de instelling van prestatie-indicatoren. In de komende begroting wordt hier al mee gewerkt. De gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen is sinds 1 januari 2015 van kracht. De insteek was een versteviging van de positie van de raden, meer controle grip en sturing mogelijk maken. VVD is altijd kritisch ten aanzien van de afstand van de raad ten opzichte van de gemeenschappelijke regelingen. Daarom willen we een compliment maken over de overkoepelende raadsinformatiebrief Zienswijze financiële stukken gemeenschappelijke regelingen, waar Gorinchem laat zien een constructief en kritisch partner te zijn. Perspectiefnota De VVD zet in op continuering van het financieel beleid, schuldenlast en risicoprofiel vragen er om. Dus doorgaan met afbouwen van de schulden, versterken van weerstandsvermogen, voorzieningen treffen waar nodig. En dat alles vanuit een strakke en actieve risico bepaling en met een oplettend kritische blik naar de toekomst. Prioriteiten stellen en dat doen, wat op de langere termijn ook verantwoord is en bijdraagt aan de leefbaarheid van Gorinchem. Naast het zorgen dat onze financiële positie weer sterk wordt en blijft, vinden we als VVD dat we moeten blijven investeren. Dat gaat wat ons betreft prima samen. De kunst ligt in het maken van de juiste keuzes.

4 Een van die keuzes is wat ons betreft Stadspromotie en binnenstad In oktober 2015 heeft de raad de raadsopdracht Stadspromotie bekrachtigd. Stadspromotie is een breed onderwerp dat aan vrijwel alle portefeuilles binnen het college raakt. Economie Doel is de binnenstad economisch te versterken, te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, een gunstig ondernemersklimaat en een goede bereikbaarheid van de stad. Maar ook de leefbaarheid te behouden en bezoekers te trekken. Daarnaast moet een impuls worden gegeven aan de stadspromotie, Gorinchem toeristisch meer op de kaart zetten. De binnenstad neemt bij het bereiken van deze doelen een cruciale positie in. Maar de binnenstad staat onder druk. Met name het winkelsegment heeft het moeilijk. Dit raakt de gehele binnenstad. Om aantrekkelijk te blijven is het zaak dat het voorzieningenaanbod op niveau blijft en aansluit bij de wens van de bezoeker/consument. Het is van belang de samenhang te bewaken zonder dat partijen op elkaar gaan wachten. Er zijn genoeg zaken die acuut aandacht behoeven, zonder dat daar een breed gedragen plan voor stadspromotie onder ligt. Een van die onderwerpen is de leegstand in de binnenstad. Leegstand in winkelstraten is een probleem waar iedere stad mee te maken heeft en Gorinchem is in dat kader zeker niet uniek. Toch is het naar onze mening zo dat de ene gemeente harder aan de weg timmert om de leegstand tegen te gaan dan de andere. In dat verband vragen wij ons af of er al is gesproken met ondernemers over het initiatief Aangename winkelstraten naar aanleiding van onze motie van vorig jaar. Zo'n 9 procent van de winkeloppervlakte in Nederland staat leeg. Grote winkelketens zoals V&D en Perrysport zijn failliet gegaan en dat levert grote aandacht op vanuit de politiek en de media.ook zien we 'gaten' door het verdwijnen van de Esprit store en Foto Klein.

5 De Expertgroep Future Retail City Centre van onderzoeksplatform voor retailers Shopping Tomorrow heeft in een rapport vier scenario's geschetst van het stedelijk winkelgebied van de toekomst. Doordat er steeds meer online gewinkeld wordt zal deze sterk gaan veranderen, zo luidt de verwachting. De Expertgroep heeft naar aanleiding van de scenario's een stappenplan ontwikkeld voor gemeenten, die een sleutelrol spelen bij de toekomst van de binnenstad. De gemeente zal naast de pet van grondbezitter en belastinginner zich moeten ontpoppen als regisseur van oplossingen voor de binnenstad namens verschillende stakeholders. Belanghebbenden zijn ondernemers, bewoners, bezoekers, vastgoedpartijen, branche- en overkoepelende organisaties. Zij zullen allen gehoord moeten worden om zo samen te werken aan een toekomstbestendige binnenstad. Zo kent men in de gemeente Leiden het startersfonds. Door betrokken ondernemers is een fonds in het leven geroepen waar startende winkeliers op basis van een goed businessplan tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor het opzetten van een bedrijf. Wellicht is een dergelijk initiatief ook voor Gorinchem een optie. Kan de wethouder economische zaken eens een proefballonnetje oplaten bij zijn gesprekken met de Gorinchemse omdernemers? Een tweede suggestie is om met de eigenaars van de winkelpanden in overleg te gaan over een omzetafhankelijke huur tijdens de opstartfase van een nieuwe winkel. Als derde noemen wij de mogelijkheid voor startende ondernemers om een winkelruimte te delen. Maar denk ook eens aan Bedrijven Investerings Zones voor Gorinchemse ondernemers. Het midden en -kleinbedrijf is de ruggengraat van de Nederlandse economie. In Gorinchem is dat niet anders. De gemeente dient vooruitlopend op de Omgevingswet die in 2018 van kracht zal zijn ruimdenkend en positief-constructief om te gaan met plannen van Gorinchemse ondernemers.

6 Aandacht voor bijvoorbeeld creatieve voorstellen van ondernemers voor de doorontwikkeling van kerngebied de Langendijk. Sta open voor initiatieven uit de stad! Richt een ondernemersstimuleringsfonds op en denk ontwikkel een BIZ programma voor Gorinchem. BIZ is de wet Bedrijveninvesteringszones, sinds 1 januari 2015 van kracht. Het mooie van de wet BIZ is dat ondernemers in gezamenlijkheid een kwaliteitsimpuls kunnen geven aan een winkelgebied of bedrijventerrein. En ondernemers zelf samen het initiatief nemen. De overheid speelt uitsluitend een faciliterende rol. De VVD ziet grote voordelen. Hoe staat het college tegenover de optie om deze wet ook in Gorinchem toe te passen en een BIZ in te stellen? Toerisme Geen bloeiende binnenstad zonder toeristen. Gorinchem is leuk en dat moet worden uitgedragen. Eind mei heeft het college besloten om de subsidierelatie met de VVV te beëindigen en een dienstverleningsovereenkomst aan te gaan met het regionaal bureau toerisme. Het RBT heeft de fractie van de VVD nog niet kunnen overtuigen van de meerwaarde. Sterker nog, wij vragen ons af of het college hiermee geen verkeerde keuze heeft gemaakt? Een blik op hun site leert dat Gorinchem nog niet echt in beeld is: Midden in Nederland vind je Rivierenland, een karakteristieke streek met de regio's Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bij een zoekopdracht naar 'Gorinchem' er een mooi overzicht verschijnt. Maar Welkom bij VVV Gorinchem' en 'Struinen over de vestingwallen' geeft een toch wat warmer gevoel. De VVV is in heel Nederland en ook daarbuiten een begrip terwijl niemand het RBT kent. De fractie van de VVD vraagt zich af of er daadwerkelijk sprake moet zijn van een keuze of dat beide instanties elkaar wellicht kunnen versterken. zal het proces kritisch blijven volgen en ziet uit naar de invulling van de werkafspraken met het RBT.

7 Opvallend is verder dat er is besloten niet verder te gaan met de stuurgroep stadspromotie en terug te vallen op eerdere formele overlegstructuren"? Met de stuurgroep bestond de mogelijkheid om een bredere input te krijgen en ook een breder draagvlak te creëren voor de stadspromotie. Die basis is nu weg. Waarom is hiervoor gekozen? Wat betreft de stadspromotie pleit de VVD voor samenhang en het creëren van synergie. Als toeristen een wandeling rond de wallen komen maken en alleen een kopje koffie op het terras drinken is dat niet genoeg. Als we inzetten op toerisme willen we zeker weten dat de hele stad daarvan profiteert. Iets vergelijkbaars geldt voor de evenementen. Als die niet een duidelijke spin-of hebben voor de rest van de stad, is het de vraag of we dat wel moeten stimuleren. Misschien moeten we wel selectiever zijn bij het kiezen welke evenementen we wel en niet willen. Zowel toerisme als evenementen hebben het risico in zich om wonen in de binnenstad minder aantrekkelijk te maken. Laten we vooral niet vergeten dat de binnenstad ook een woonfunctie heeft. Denk daarbij aan ongenoegen over de geluidsoverlast door de evenementen en de bereikbaarheid. Het is zaak dat we komen tot een intelligente mix waarbij toerisme en evenementen in dienst staan van de totale binnenstadseconomie en waarbij we bewoners kunnen uitleggen dat het offer niet alleen gebracht wordt voor de bezoeker en organisator van een evenement maar dat de hele stad daar voordeel bij heeft.

8 Ook de infrastructuur is een zeer belangrijke succes factor, zowel boven als onder grond. Infrastructuur, ons verkeersplan, daarvoor is al het een-en-ander in gang gezet waar het gaat om bereikbaarheid. Daar gaan we dus mee door. Maar ook de digitale kant, hoort volgens de VVD bij de broodnodige infrastructuurontwikkling. Gorinchem moet interessant zijn en blijven voor bedrijven. Bedrijven zijn al lang niet meer de grotere en MKB bedrijven. Steeds meer zijn zzp-ers of kleine organisaties een belangrijke factor. Onze ligging is daarbij een voordeel. Maar een zzp-er wil niet elle lang in de file staan op de Banneweg en wil vooral snel internet hebben. Hier ziet de VVD zeker mogelijkheden, maar kijkt ook met een schuin oog naar onze buurgemeente. De inwoners van Giessenlanden waren aan zet om glasvezel voor iedereen mogelijk te maken. Gezinnen, ondernemers, thuiswerkers, ouderen, veehouders en scholen zullen daar de komende decennia enorm van profiteren. Stichting GiessenlandenNet wilde de aanleg van glasvezel in Giessenlanden realiseren. De gemeente ondersteunt hierbij financieel. Meer dan 30% van de huishoudens koos voor een glasvezelpakket. Toen was het rendabel en verantwoord om in een woonplaats te investeren. Een mooi participatie moment. Voor het Gorinchemse bedrijfsleven is niet alleen de fysieke bereikbaarheid van de stad van belang maar ook de digitale bereikbaarheid. Volgens onze informatie laat deze digitale bereikbaarheid, in ieder geval in delen van onze stad, duidelijk te wensen over. Is het college op de hoogte van de capaciteit van de digitale infrastructuur in Gorinchem en voorkomende knelpunten? Indien er sprake is van knelpunten, wat zijn de acties die het college voor de komende periode heeft gepland om deze te verhelpen?

9 Participatie Tot slot wil de VVD benadrukken dat ook in het kader van binnenstad-promotie naast de burgerinitiatieven de participatiemomenten van groot belang zijn. Wij denken dat er in onze stad veel denkkracht en creativiteit zit! Maar we moeten de inwoners wel de gelegenheid geven dit te kunnen uiten. In het traject van een visie van de stad komen veel participatie-momenten. Pak deze gelegenheden met beide handen aan, om zo ook inzicht te krijgen in wat men wil. Uitgaan van de eigen kracht van Gorinchem. Ook al lijkt het soms zo, maar ook hier weten we niet altijd wat de inwoner wil en natuurlijk is dat niet eenduidig. We gaan hier vandaag weer veel bepalen. Vooral in een diversiteit aan moties, met een inhoud waarvan je je af kan vragen of de inwoners daar nou op zitten te wachten.. Niet wij bepalen Eind, Groenmarkt en Wallen! Niet voor de stad denken maar de stad zelf laten denken, denkkracht genoeg!

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Gorinchem Begroting 2017

Gorinchem Begroting 2017 Gorinchem Begroting 2017 Begrotingsraad 10 november 2016 De derde begroting van dit college en wat voor één! - Goed en solide - Eindelijk de financiën op orde - Investeren in de stad staat centraal We

Nadere informatie

Perspectiefnota Gemeenteraad 9 juli 2015

Perspectiefnota Gemeenteraad 9 juli 2015 Perspectiefnota 2016 2019 Gemeenteraad 9 juli 2015 Voorzitter, collega raadsleden, belangstellenden op de publieke tribune. Gorinchem ligt goed op koers en de fractie van de VVD wil daar nadrukkelijk aan

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 1 Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 2 I Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet BedrijvenInvesteringsZones (BiZ) in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw Poot (VVD) en mevrouw Verheul (D66), getiteld: Steun in de rug

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Toekomst detailhandel Deventer

Toekomst detailhandel Deventer Toekomst detailhandel Deventer Binnenstadsavond 10 december Theo van Raaij, adviseur economie Gemeente Deventer Winnaars en verliezers Wanneer is de detailhandel kwetsbaar? Wanneer heeft de detailhandel

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Beleid ondernemersfondsen

Beleid ondernemersfondsen Beleid ondernemersfondsen Bijlagen - Brief handelsvereniging Leek-Nietap ingekomen 7 mei 2018 - Advies inzake harmonisatie belastingen en heffingen van 7 juni 2018 Inleiding Ondernemersfondsen zijn fondsen

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE DOCUMENT. de wijk welgelegen. Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse)

MISSIE EN VISIE DOCUMENT. de wijk welgelegen. Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse) MISSIE EN VISIE DOCUMENT de wijk welgelegen Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse) Inhoudsopgave Aanleiding Over het ondernemersfonds Klankbordgroep Over JK creatives Missie

Nadere informatie

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder Gemeente Beverwijk Wethouder Tim De Rudder https://www.youtube.com/watch?v=hdoxyqpivas 2 Rabobank Utrechtse Waarden Jappie van der Heide (manager MKB) Rabobank-IJmond 4 Rabobank Utrechtse Waarden Alleen

Nadere informatie

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen!

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! Speerpunten MKB Westland 2019-2022 Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! 1 2 Consistent economisch beleid Goede samenwerking met gemeente Westland MKB Westland zet zich in voor een

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Programma Stadspromotie Utrecht nationaal en internationaal profileren als een stad met een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken, studeren, leven, bezoeken en investeren. Wat

Nadere informatie

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling ZITTERD REVISITED 2014 Actualisatie Zitterd ReviSited : profiel Ontmoetingscentrum = meer dan koopcentrum! - nieuwe

Nadere informatie

Nou, dan ga ik nu stoppen met complimenten, voordat we elkaar om de hals gaan vliegen of in de armen gaan vallen.

Nou, dan ga ik nu stoppen met complimenten, voordat we elkaar om de hals gaan vliegen of in de armen gaan vallen. Voorzitter, ik begin met complimenten. Want Zaltbommel staat er financieel gezien goed voor. Dat is natuurlijk vooral de verdienste van de voorgaande Colleges. Dit College is tenslotte nog maar een jaar

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Future Retail City Centre

Future Retail City Centre Mede mogelijk gemaakt door: Future Retail City Centre Succesfactoren voor collectieve interventies in binnenstedelijke winkelgebieden Jesse Weltevreden, Hogeschool van Amsterdam @jweltevreden van de consumenten

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel 2014-2018 Startnotitie 1 Inleiding De gemeente Scherpenzeel ligt in de Gelderse Vallei en is een fijne gemeente om te wonen, te werken en te recreëren. De gemeente

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht.

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Meijers Tuesday, November 08, 2016 4:10 PM Info Gem. Montfoort FW: Locoo-initiatief voor gemeenten Conceptmotie - versterk de lokale economie.docx; Locoo

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen!

Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen! Hanzeborden: op naar toekomstbestendig Kampen! De gemeente Kampen heeft de ambitie om samen met ondernemers, eigenaren en bewoners te werken aan een toekomstbestendige binnenstad en uitvoering te geven

Nadere informatie

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Versie definitief Datum 19 november 2009 1 (17) Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Auteur Tineke Brouwers Het tweede onderzoek Op 12 oktober 2009 kregen alle leden van het Bedrijvenpanel van

Nadere informatie

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen Voorzitter, Wat de ChristenUnie betreft maken we deze Algemene Beschouwingen zo concreet mogelijk. Ik begin daarom meteen met een belangrijke conclusie: met het voorliggende collegewerkprogramma en de

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 Biz Plan 2016 BIZ Ondernemers Driebergen (BIZ 3B) Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 BIZ DRIEBERGEN (BIZ 3B) Versie april 2015 Activiteiten 2016 Een Bedrijven Investerings Zone (verder te noemen

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Omgevingsvisie Maastricht Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018

Omgevingsvisie Maastricht Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018 Omgevingsvisie Maastricht 2040 Resultaten 2 e ronde dialoogsessies met strategische partners van Maastricht 24, 25 en 26 oktober 2018 Twee vragen centraal: 1. Reactie op Discussienotitie: beschrijving

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Presentatie Alblasserwaard Vijfheerenlanden 15 april 2015 Inhoud Missie en werkgebied Hoofdtaken Bestuurlijke aansturing Sturing en verantwoording Financiële

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn

Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn Ondergetekenden, De Gemeente Apeldoorn, hierna te noemen de gemeente, rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar wethouder M.J.P.

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

17 maart 2017 O P E N C O F F E E M A A S T R I C H T

17 maart 2017 O P E N C O F F E E M A A S T R I C H T 17 maart 2017 O P E N C O F F E E M A A S T R I C H T Welkom Els Hendriks Coachhuis - Input UWV - Locaties Q2 - Testimonials - Niels & Suhardi - 23 mrt Crossborder Mededelingen Roland de Vries ZZP Fabriek

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo als Übergang in einem intelligenten. Grenzregion

KADERNOTA Venlo als Übergang in einem intelligenten. Grenzregion KADERNOTA 2017 Venlo als Übergang in einem intelligenten Grenzregion 1 Inleiding We bespreken een Kadernota die anders is dan we gewend zijn. Je vraagt je dan af waarom is dat zo? Zij de financiële resultaten

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group LMG Local Media Group Informatie voor gemeenten en collectieven In deze brochure wordt kort uitgelegd wat LMG (Local Media Group) uw gemeente, collectief, ondernemersvereniging of winkelgebied te bieden

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Plan van Aanpak BIZ Vianen

Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Voorstraat Vianen oktober 2011 1 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Als vestingstad met historie, onder de rook van Utrecht, is Vianen trots op haar Voorstraat.

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

Samen ondernemend!

Samen ondernemend! Samen ondernemend! www.hartjeshertogenbosch.nl Hartje s-hertogenbosch is dé ondernemingsvereniging van de Bossche binnenstad. Sinds 1978 vormt ze de spreekbuis voor ruim 250 ondernemers uit de binnenstad

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren,

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren, Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009 Dames en heren, Een maand geleden mocht ik in Utrecht samen met vertegenwoordigers van 47 Europese landen

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Inspelen op een veranderende omgeving Roel Wever 7 april 2014 Rivierenland Een samenwerkingsproject van Provincie Gelderland en VNG Gelderland 1 De essenties

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Onderwerp : Voorstel inzake Winkeltijdenverordening Loon op Zand 2013 Programma : 4. Economische

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 Reacties uit de zaal: Een aantal mensen gaf aan dat het winkelaanbod in de Hoeksche Waard teveel van hetzelfde biedt. Echter, gezien de vergrijzing en wellicht afnemende mobiliteit van

Nadere informatie

Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds. Op naar een vitaal economisch Klundert

Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds. Op naar een vitaal economisch Klundert Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds Op naar een vitaal economisch Klundert Programma Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds Opening Waarom een Ondernemersfonds voor Klundert? Het proces tot nu toe

Nadere informatie

overwegende het raadsbesluit van 29 september 2015, waarin de uitgangspunten op hoofdlijnen zijn vastgesteld.

overwegende het raadsbesluit van 29 september 2015, waarin de uitgangspunten op hoofdlijnen zijn vastgesteld. Reg.nr. INTB-16-02457 het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal; overwegende het raadsbesluit van 29 september 2015, waarin de uitgangspunten op hoofdlijnen zijn vastgesteld. gelet op titel

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT

Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 Samen bouwen COLOFON Deze uitgave is tot stand gekomen met dank aan de inzet van

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Zitting van donderdag 7 juli 2016

Zitting van donderdag 7 juli 2016 Nr. 6 Zitting van donderdag 7 juli 2016 Voorzitter: de heer G. Veldhuijzen, wnd burgemeester. Aanwezig zijn de leden: de heren F. Alba Heijdenrijk, F.M.Th. Barth, R.J.J. van Breemen en H. Chaaby, mevrouw

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie