Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal"

Transcriptie

1 Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal Transitie De transitie Wmo gaat over de maatwerkvoorzieningen huishoudelijke ondersteuning (HO), begeleiding bij de huishoudelijke ondersteuning, kortdurend verblijf (KV), begeleiding individueel (BGi), begeleiding groep (BGg) en persoonlijke verzorging (PV). De kosten in het eerste kwartaal betreffen de gefactureerde kosten voor de inzet in het eerste kwartaal. In een aantal gevallen is nog geen factuur door aanbieders ingediend. De gefactureerde kosten blijven binnen de begroting. Huishoudelijke hulp 2014 Aantal voorzieningen (diensten) Kosten Begroting per jaar (op ) (jaar) HO, KV, BGg, BGi, KV en PV 1e kwartaal (Q1)* * De werkelijke kosten voor Q1 zijn hoger omdat in Q1 niet alle zorg is gefactureerd. Kwaliteit In het eerste kwartaal waren er 19 klachten en 9 bezwaren over de huishoudelijke ondersteuning. Alle klachten en bezwaren zijn opgelost, indien nodig door bemiddeling van de gemeente, de bezwaren zijn schriftelijk ingetrokken. In 5 situaties is men overgestapt naar een andere zorgaanbieder. De klachten betroffen de nieuwe hulp, de vermindering van hulp en de communicatie erover. In het land worden vele rechtszaken gevoerd over de beperking van de huishoudelijke hulp. De jurisprudentie hierover zal de grenzen bepalen van de gemeentelijke verantwoordelijkheid hierin. Transformatie Het doel van de transformatie is een verschuiving van zorg naar participatie. Veel zorgaanbieders zetten deze transformatie al in 2014 in gang. Deze beweging is merkbaar in de aantallen, in de zwaarte en in nieuwe vormen van ondersteuning en in de samenwerking tussen zorgaanbieders. Ook Wmo-loket Bloemendaal transformeert en loopt in de praktijk tegen belemmeringen aan die moeten worden weggenomen om tot een echte oplossing te komen. Casus: In het kader van kostenbeheersing is in 2014 het aantal Wmo-zones voor collectief vervoer begrensd op 350. Een inwoner van Bloemendaal is inmiddels door zijn zones heen. De mogelijkheid van reizen tegen gereduceerd tarief staat voor hem open, maar dan zijn specifieke bepalingen (in zijn geval begeleiding van deur tot deur door de chauffeur) niet meer geldig.

2 Risico's Zorgaanbieders meldden in de eerste kwartaalgesprekken dat de nieuwe instroom regionaal ten opzichte van 2014 vrijwel is stilgevallen. Zij zullen in het volgende kwartaalgesprek cijfers over de instroom per kwartaal in 2014 en 2015 overleggen. Met elkaar zullen we de instroom dan analyseren. I&O research meldt in recent onderzoek dat Nederlanders de toegang tot de gemeentelijke zorg nog niet op het netvlies hebben ( Uit gesprekken met regionale zorgaanbieders blijkt dat aanbieders het Wmo-loket Bloemendaal goed kunnen vinden. De samenwerking wordt als goed ervaren en de lijnen zijn kort, een voordeel van een kleine gemeente. Als risico benoemden zorgaanbieders in de eerste kwartaalgesprekken de hoge administratieve kosten door de diversiteit in de uitvoering bij gemeenten, de organisatie en de kosten van het vervoer van cliënten en het vele werk door onderaanneming van specialistisch aanbod. Gemeenten sluiten contracten met kleine aanbieders bij minimaal 10 cliënten.

3 Kwartaalrapportage Q1 Wmo Wmo 2015 Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) ingevoerd waardoor de gemeente verantwoordelijk is geworden voor nieuwe taken, de zogenaamde maatwerkvoorzieningen, en nieuwe cliënten. Hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen en woonvoorzieningen zoals we die al kenden op grond van de Wmo 2007 blijven we ook onder de Wmo 2015 aanbieden, maar nu als maatwerkvoorziening. Maatwerkvoorzieningen Begeleiding individueel Begeleiding groep (inclusief vervoer) Kortdurend Verblijf Persoonlijke verzorging Huishoudelijke ondersteuning Huishoudelijke ondersteuning met begeleiding Rolstoelvoorziening Vervoersvoorziening Woonvoorziening Voor Begeleiding individueel en Begeleiding groep is het aanbod per doelgroep ingekocht. Doelgroepen Begeleiding groep en Begeleiding individueel Volwassenen die ten gevolge van het ouder worden kampen met beperkingen Volwassenen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking of chronische ziekte Volwassenen met psychiatrische problematiek Volwassenen met een verstandelijke beperking In de met zorgaanbieders gesloten overeenkomsten is vastgelegd dat elk kwartaal informatie over de voortgang van de uitvoering aan de gemeenten dient te worden verstrekt. De rapportages over het eerste kwartaal 2015 (Q1) zijn eind april ontvangen. Voor de (eerste) kwartaalrapportage is een sjabloon opgesteld waarin instellingen in ieder geval moeten rapporteren over: 1. Kwantitatieve gegevens: - ontwikkeling aantallen - financiën - iwmo (gegevensuitwisseling tussen gemeenten en zorgaanbieders) - Social Return On Investment (SROI) 2. Kwalitatieve gegevens: - het aantal, de aard en afhandeling van de ontvangen klachten - ontwikkeling transformatie - risico - organisatie Aan de hand van de eerste kwartaalrapportages hebben de gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond in mei gesprekken gevoerd met alle aanbieders. De Wmo 2015 kent een overgangsrecht voor personen die op 31 december 2014 een geldige AWBZ-indicatie hadden. Het overgangsrecht eindigt op de einddatum van de indicatie maar loopt uiterlijk tot 31 december 2015 en geeft het recht tot behoud van geïndiceerde zorg. Er bestaat overigens geen recht op zorg van dezelfde aanbieder. Door het contracteren van 30 zorgaanbieders eind 2014 konden nagenoeg alle overgangsklanten dezelfde zorgaanbieder behouden.

4 De toegang Loket Bloemendaal is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. De loketten zijn ondergebracht bij Welzijn Bloemendaal, met een locatie in Bloemendaal, Bennebroek en Vogelenzang. Medewerkers zijn in dienst van hun eigen organisatie maar vallen voor de inzet in het Loket onder functionele aansturing van de gemeentelijk coördinator. De volgende organisaties participeren in het Loket: Samenstelling Loket Bloemendaal Gemeente Bloemendaal (coördinator) Welzijn Bloemendaal Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Stichting MEE Kontext Zorgbalans In het eerste kwartaal hebben er in totaal 98 huisbezoeken plaatsgevonden met betrekking tot een melding in het kader van de Wmo of een aflopende indicatie voor Begeleiding of Kortdurend Verblijf. De verdeling was als volgt: 20 overgangscliënten voor Begeleiding (groep en individueel) en Kortdurend Verblijf. 78 meldingen in het kader van de Wmo. Van alle huisbezoeken is een gespreks- en onderzoeksverslag opgesteld. In die situaties waarin de cliënt het gespreks- en onderzoeksverslag ondertekend heeft teruggestuurd, is door de Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken een aanvraag voor een maatwerkvoorziening afgehandeld. De volgende besluiten zijn in kwartaal 1 van 2015 afgegeven. Soort voorziening Aantal besluiten 1 Begeleiding 22 Huishoudelijke ondersteuning 37 Rolstoelvoorziening 12 Vervoersvoorziening 26 Woonvoorziening 21 Totaal 118 Huishoudelijke ondersteuning in PGB In het kader van het overgangsrecht voor cliënten met een persoonsgebonden budget voor Huishoudelijke Ondersteuning hebben in het eerste kwartaal 30 huisbezoeken plaatsgevonden. In verband met gewijzigde regelgeving (meer inzet sociale netwerk, geen zorg inkopen met het Persoonsgebonden budget bij een gecontracteerde aanbieder, trekkingsrecht via Sociale Verzekeringsbank) zullen er naar verwachting per 1 juli 2015 nog 11 cliënten een persoonsgebonden budget voor Huishoudelijke Ondersteuning ontvangen. Evaluatie Er is in de eerste maanden van 2015 veel tijd geïnvesteerd in het verbreden van de kennis en het opdoen van ervaring. Veelal zijn cliënten door twee medewerkers bezocht om van elkaar te leren en met elkaar te komen tot een passende oplossing. Het afhandelen van meldingen nam daardoor veel tijd in beslag. De gemeentelijk coördinator werd in de meeste gevallen aan het einde van de melding, bij het gespreks- en onderzoeksverslag, geraadpleegd. Om meer sturend te kunnen zijn op de inhoudelijke aanpak van de melding is overeengekomen dat het werkoverleg vanaf mei ook onder leiding van de gemeentelijk coördinator plaatsvindt. Overigens lijkt de formatie op dit moment toereikend voor het aantal meldingen. De gemeentelijk coördinator volgt het aantal meldingen en de afhandelingstermijn om zo tijdig eventuele problemen te signaleren. 1 Een ondertekend gespreks- en onderzoeksverslag kan leiden tot meerdere besluiten voor maatwerkvoorzieningen.

5 Maatwerkvoorzieningen (diensten) in aantal Onderstaand een overzicht van de verschillende maatwerkvoorzieningen met de aantallen zoals bekend op 1 januari 2015 en het aantal lopende voorziening ín kwartaal 1 van Bij Begeleiding (zowel groep als individueel) is een toename zichtbaar. Deze bevat naast nieuwe Wmo-cliënten ook overgangscliënten die in de periode december 2014 tot februari 2015 nog door het CIZ zijn ge(her)indiceerd. Begeleiding groep kwartaal 1 Totaal 59 Volwassenen die ten gevolge van het ouder worden Totaal 34 kampen met beperkingen ZIN 32 Volwassenen met een matige of zware lichamelijke of Totaal 6 zintuigelijk beperking of chronische ziekte ZIN 6 PGB 0 Volwassenen met een matige of zware verstandelijke Totaal 4 beperking ZIN 2 Volwassenen met matige of zware psychiatrische Totaal 15 problematiek ZIN 15 PGB 0 Vervoer naar BGG Totaal 17 Begeleiding individueel kwartaal 1 Totaal 58 Volwassenen die ten gevolge van het ouder worden Totaal 6 kampen met beperkingen ZIN 4 Volwassenen met een lichamelijke of Totaal 13 zintuigelijke beperking of chronische ziekte ZIN 7 PGB 6 Volwassenen met een psychiatrische problematiek Totaal 28 ZIN 22 PGB 6 Volwassenen met een verstandelijke beperking Totaal 11 ZIN 9 Huishoudelijke ondersteuning kwartaal Huishoudelijke ondersteuning Totaal 307 ZIN Huishoudelijke ondersteuning met begeleiding Totaal 148 ZIN 141 PGB 7

6 Kortdurend verblijf kwartaal 1 1 Kortdurend verblijf Totaal 1 ZIN 0 PGB 1 Persoonlijke verzorging kwartaal 1 1 Persoonlijke verzorging Totaal 1 ZIN 1 PGB 0 Maatwerkvoorzieningen financieel In onderstaande tabel zijn de kosten zoals gefactureerd over de maanden januari t/m maart 2015 opgenomen. Voorziening Kosten kwartaal 1 Begroting per jaar Begeleiding groep, begeleiding individueel, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging * Huishoudelijke ondersteuning * Rolstoelvoorzieningen Vervoersvoorzieningen (incl. collectief vervoer) Woonvoorzieningen * De werkelijke kosten voor Q1 zijn hoger omdat in Q1 niet alle zorg is gefactureerd. Rapportages zorgaanbieders Met de aanbieders is overeengekomen dat zij elk kwartaal kwantitatieve en kwalitatieve informatie over de voortgang van de uitvoering aan de gemeente verstrekken. Het leveren van een kwartaalrapportage voor Wmo-voorzieningen is nieuw voor de aanbieders. Om de administratieve lasten te beperken is geen format bepaald. Wel is vastgelegd over welke onderwerpen moet worden gerapporteerd. De rapportages over het eerste kwartaal zijn inmiddels ontvangen en met alle aanbieders afzonderlijk besproken. De gemeenten van de regio s Zuid-Kennemerland en IJmond voeren deze gesprekken gezamenlijk. Gemeenten zijn wettelijk verplicht (onafhankelijk) toezicht te houden op de kwaliteit van de ingekochte voorzieningen. Voor de uitvoering hiervan in 2015 hebben we gezamenlijk met de gemeenten Beverwijk, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede en Velsen opdracht verleend aan Bureau Facit. Onderdeel van de opdracht is dat Bureau Facit alle kwartaalrapportage van de aanbieders de komende periode gaat doornemen en indien het bureau daartoe aanleiding ziet een onderzoek bij aanbieders kan instellen. Klachten en calamiteiten De gecontracteerde aanbieders zijn verplicht om op gemeentelijk niveau het aantal en de aard van ingediende formele klachten aan te geven. Er waren in het eerste kwartaal geen formele klachten van Bloemendaalse inwoners. Wel was er sprake van informele klachten die in alle gevallen betrekking hadden op de veranderingen in de Huishoudelijke Ondersteuning (meer inzetten op eigen kracht en sociale netwerk, geen indicatie meer in uren). De klachten zijn in zo goed als alle gevallen naar tevredenheid afgehandeld.

7 Transformatieplannen Transformatie van de zorg is in het kader van de Wmo 2015 van groot belang. Aanbieders dienen daarom 2x per jaar, in april en in september, aan te geven welke voortgang is gerealiseerd met betrekking tot de vereiste transformatie. De wijze waarop en mate waarin de aanbieders invulling geven aan de transformatie is met hen in de kwartaalgesprekken besproken. Diverse aanbieders hebben aangegeven dat het accent in het eerste kwartaal van 2015 heeft gelegen op het realiseren van continuïteit in de dienstverlening, de transitie. Daarbij is door hen ook aangegeven dat vanaf het tweede kwartaal het accent weer meer zal komen te liggen op de transformatie. In dit verband merken we op dat de aanbieders al in 2014 zijn gestart met inzetten van de transformatiebeweging. In veel gevallen zien we dat dit reeds gevolgen heeft voor het aantal cliënten dat ondersteuning via de zorgaanbieders ontvangt, c.q. voor de omvang/zwaarte van de ondersteuning. Verschillende aanbieders hebben er tevens op gewezen dat zij nauw met elkaar samenwerken, opdat voor nieuwe cliënten de meeste gepaste vorm van Begeleiding kan worden geboden. Ook is er sprake van transformatie in de werkwijze en van nieuwe initiatieven. Zo zien we dat enkele zorgaanbieders ervoor opteren om Begeleiding Individueel in groepsverband aan te bieden, dat gebruik wordt gemaakt van de zelfredzaamheidsmatrix, dat er pilots zijn om cliënten te leren zelfstandig van het (openbaar) vervoer gebruik te maken, dat domotica meer wordt ingezet (met bijvoorbeeld 24/7 bereikbaarheid als resultaat) dat de beweging van recreatieve naar arbeidsmatige dagbesteding is ingezet, dat er meer vrijwilligers worden ingezet en dat de inzet/belastbaarheid van mantelzorgers wordt betrokken bij de invulling van de ondersteuning van de cliënt. Daarnaast is een beweging ingezet waarbij zorgaanbieders meer gebruik maken van gezamenlijke accommodaties én meer een beroep doen op de eigen kracht van de cliënt. Tot slot kan gewezen worden op de inzet van de aanbieders om een bijdrage te leveren aan Social Return On Investment (SROI), inhoudende een inspanningsverplichting om 5% van de omzet in te zetten ten behoeve van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Aanbieders hebben in de gesprekken ook enkele risico s bij en voorwaarden voor het transformeren benoemd. Er is in dit kader onder meer gewezen op de grens aan een verantwoorde inzet van vrijwilligers bij bepaalde doelgroepen. Voor wat betreft de interne organisatie geven zo goed als alle aanbieders aan dat sprake is (geweest) van een reorganisatie. Zo wordt bijvoorbeeld meer gewerkt met zelfsturende of zelforganiserende teams en is het aantal directie- en/of managementfuncties verminderd.

Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januari-maart 2015)

Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januari-maart 2015) Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januarimaart 2015) Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januarimaart 2015) Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO - Huishoudelijke Ondersteuning (HO)... 8 WMO - Hulpmiddelen

Nadere informatie

Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland

Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland Plan van aanpak Huishoudelijke hulp toelage: gemeenten Zuid- Kennemerland 1. Inleiding De gemeenten in Zuid-Kennemerland (Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede en Zandvoort) werken

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per 25-01-2019. Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO -

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Sociaal Domein 2016 in de IJmond

Sociaal Domein 2016 in de IJmond Sociaal Domein 2016 in de IJmond Monitoring en sturing Els Diepenmaat Contractbeheer en financiën Cees de Ridder Transformatie Derkje Veurink Rapportage 1e kwartaal 2016 1 2 Monitoring en sturing Aan welke

Nadere informatie

Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015

Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015 Voortgang Wmo en Jeugdwet gemeente Buren Vierde kwartaalrapportage 2015 1. Inleiding Het jaar 2015 was een overgangsjaar. Zowel voor de veranderingen in het sociaal domein als voor de monitoring van die

Nadere informatie

Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ. Gemeenteraden IJmond

Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ. Gemeenteraden IJmond Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ Gemeenteraden IJmond Korte terugblik IJmond Voorjaar 2012 Kadernota Van Zorg naar Participatie. Samenwerking KAM Voorbereidingsfase Aantal cliënten met

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Gemeente Waterland augustus 2014 Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 3 2. CLIËNTTEVREDENHEID... 3 3. HET WMO-LOKET... 3 3.1 AANVRAGEN... 4 3.2 INDICATIES...

Nadere informatie

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen Dit zijn voorzieningen die in principe voor iedereen beschikbaar zijn die daar behoefte aan heeft, zonder ingewikkelde aanvraagprocedures. Het betreft huishoudelijke

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Rapportage Wmo

Rapportage Wmo Rapportage Wmo 1-8-2017 Rapportage Wmo Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Proces van toekenning 2 2.1 Informatie en advies 4 2.2 Aanmelding en gesprek 5 2.3 Aanvraag en beschikking 5 3. De start; klanten

Nadere informatie

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014 Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities 1 september 2014 Inhoud presentatie Opening en inleiding Achtergrond en breder kader Stand van zaken in de voorbereiding op de drie transities

Nadere informatie

Addendum Verantwoordings- en Controleprotocol

Addendum Verantwoordings- en Controleprotocol Addendum Verantwoordings- en Controleprotocol Wmo Regio Midden- en Zuid-Kennemerland Geldend voor de jaren 2016 en verder Haarlem, 20 oktober 2016 AANPASSINGEN VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL 1 Aanleiding

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Tweede kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 3 september 2007 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

de Raad van de gemeente Buren Maurik, 31 mei 2016 verzonden: - 1 JUNl 2016 onderwerp: Eerste kwartaalrapportage Wmo Jeugdwet 2016

de Raad van de gemeente Buren Maurik, 31 mei 2016 verzonden: - 1 JUNl 2016 onderwerp: Eerste kwartaalrapportage Wmo Jeugdwet 2016 gemeente Buren de Raad van de gemeente Buren uw brief van; uw kenmerk: onskenmerk: RI/16/261/Z16-42789 behandeld door: IZ/M.W.K. Coenders bijlage(n): 1 onderwerp: Eerste kwartaalrapportage Wmo Jeugdwet

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Algemeen beeld. Beleid Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal 2013

Algemeen beeld. Beleid Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal 2013 Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal Algemeen beeld Ontvlechting samenwerkingsverband Wmo De ontvlechting van de samenwerking loopt op schema. De overdracht

Nadere informatie

Indicatoren sociaal domein. T/m 2 e kwartaal 2018

Indicatoren sociaal domein. T/m 2 e kwartaal 2018 Indicatoren sociaal domein T/m 2 e 1. Gegevens Wmo Wmo - Oirschot Aantal unieke Wmo cliënten 779 800 791 797 812 794 799 794 Aantal periodieke voorzieningen 1355 1397 1392 1424 1416 1398 1399 1383 Huishoudelijke

Nadere informatie

Nadere regel Wmo Gemeente Ede

Nadere regel Wmo Gemeente Ede Nadere regel Wmo Gemeente Ede Inhoud Inhoud 2 Hoofdstuk 1 - Inleiding 3 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (PGB) 3 Artikel 1. Tarief PGB Artikel 2. Hoogte PGB Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Fout!

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018 CVDR Officiële uitgave van Steenbergen. Nr. CVDR483972_1 10 december 2018 Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen;

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Gemeenten Regio kop. Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel

Gemeenten Regio kop. Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel Gemeenten Regio kop Deelnemende gemeenten: Gemeente Den Helder Gemeente Schagen Gemeente Hollands Kroon Gemeente Texel Vragen via de mail richten aan (zie bijlage voor format): Schagen: aanbestedingen@schagen.nl

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Derde en vierde kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Derde en vierde kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 15 februari 2008 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 ALGEMEEN De individuele voorzieningen Wmo betreffen vervoersvoorzieningen, rolstoelen, woonvoorzieningen en hulp bij het huishouden. Onderstaand

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

het persoonsgebonden budget verandert wat betekent dit voor u?

het persoonsgebonden budget verandert wat betekent dit voor u? Foto: www.voordejeugd.nl het persoonsgebonden budget verandert wat betekent dit voor u? tweede druk februari 2015 Overheveling pgb naar gemeenten Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee

Nadere informatie

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017

Vragen divers. Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Vraag: Datum: 8 februari Deadline: 8 maart 2017 Vragen divers Onderwerp: Clientervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Gesteld door: CDA / M. Krikhaar Datum: 8 februari 2017 Portefeuillehouder: Hetty Tindemans Teammanager: Paul Schuylenburg Deadline: 8 maart

Nadere informatie

Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo

Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo Waar vind ik algemene informatie over de Wmo? Op de landelijke website www.info-wmo.nl en de website van de gemeente (www.boxtel.nl/wmo of www.haaren.nl kies

Nadere informatie

Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015

Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015 Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015 - Toegevoegd voor de volledigheid: en artikelen 3.8, tweede lid, en 5.4 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 - Wmo-adviesraad gewijzigd in Adviesraad Sociaal

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet)

Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet) Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet) Periode januari t/m maart 2015 (Q1 2015) 1. INLEIDING Afdeling Welzijnszaken Vastgesteld door college B&W: 28 juli 2015 1. INLEIDING 2 2 INFORMATIE

Nadere informatie

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Beleidsregels Wmo Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Agenda Introductie Wethouder Proces Inhoud Discussie Vervolg Taak gemeenteraad Op basis van de Wmo Kaders stellen 1. Wmo-Beleidsplan (artikel 2.1.2)

Nadere informatie

A. Jonges Advies Startnotitie Sociaal Domein

A. Jonges Advies Startnotitie Sociaal Domein Wmo-raad gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude T.a.v. G.M.M. Wehkamp, voorzitter Wmo-raad H&S A. Jonges Advies Startnotitie Sociaal Domein Geachte Wmo-raad, Op 11 december 2013 hebben wij uw schriftelijke

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal; gelet op de artikelen 11, 12, en 21 van de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Wat verandert er in 2015? Veel mensen die niet meer alles zelf kunnen, lukt het prima om hun leven te organiseren met hulp van familie of buren. Maar

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Uitvoering Wmo in 2015

Uitvoering Wmo in 2015 Uitvoering Wmo in 2015 Werkbijeenkomst gemeente Mill en Sint Hubert 11 september 2014 H.J. (Eric) van Maaren Beleidsadviseur Sociaal Domein Werkorganisatie CGM Beleidskaders Wmo 2015 Wettelijk beleid Gemeentelijk

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet)

Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet) Kwartaalrapportage Sociaal Domein (Wmo 2015 en Jeugdwet) Periode januari t/m maart 2015 (Q1 2015) 1. INLEIDING Afdeling Welzijnszaken Mei 2015 1. INLEIDING 2 2 INFORMATIE OVER DE UITVOERING VAN DE WET

Nadere informatie

De gegevens van de contactpersoon worden niet in de catalogus vermeld, maar worden gebruikt als er vragen zijn over de inhoud van dit formulier.

De gegevens van de contactpersoon worden niet in de catalogus vermeld, maar worden gebruikt als er vragen zijn over de inhoud van dit formulier. Formulier voor: - administratieve gegevens - digitale Producten- en Dienstencatalogus Voor de dienst Maatwerkvoorziening Begeleiding in (één of meer van) de H6 gemeenten. Dit zijn: begeleiding individueel

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015 Stadsteam Welzijn Oudewater Resultaten 2015 Onderwerpen Programmadoelen 2015 Beroep op stadsteam Transitie, continuïteit van zorg Beroep zorg jeugd en WMO Herindicaties Financiën / Budgetten Samenwerking

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo Van AWBZ naar Wmo Factsheet oktober 213 Nieuwe Wmo Gemeenten krijgen in de nieuwe Wmo-wetgeving (concept-wetvoorstel Wmo 215) meer zorgtaken. Het kabinet wil de AWBZ vanaf 215 ingrijpend hervormen. Dit

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018

Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 CVDR Officiële uitgave van Bergen op Zoom. Nr. CVDR605912_1 29 december 2017 Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 Het college van burgermeester en wethouders

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de

Nadere informatie

Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie

Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie Uitgangspunten Begeleiding Individueel, Groep Volwassenen Thuisbegeleiding Welzijnsvoorzieningen die hiermee samenhangen We verwachten samenwerking,

Nadere informatie

Kwartaalrapportage vierde kwartaal 2013

Kwartaalrapportage vierde kwartaal 2013 RIS.61 Schoonmaakondersteuning Kwartaalrapportage vierde kwartaal 213 Maart 214 Afdeling Maatschappelijke Zaken en Zorg Gemeente Emmen Inleiding Hierbij treft u de periodieke rapportage aan over de uitvoering

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Prijzen voor te leveren diensten

Prijzen voor te leveren diensten Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2018 Nr. 1000350 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 juli 2018 met nummer: ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 juli 2018 met nummer: ; 2e Wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 juli 2018 met nummer:

Nadere informatie

Effect veranderingen zorg in 2015

Effect veranderingen zorg in 2015 Effect veranderingen zorg in 2015 Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Langdurige zorg Donderdag 4 juni 2015 Stichting Overlegorganisatie voor Ouderen in Eindhoven Maatregelen Weet u het nog? Invoering

Nadere informatie

WMO Wet maatschappelijke ondersteuning

WMO Wet maatschappelijke ondersteuning WMO Wet maatschappelijke ondersteuning 6 maart 2007 1 Programma Kennismaking Uitleg door ABVAKABO FNV Uitleg door vertegenwoordiger gemeente Vragen en antwoorden 6 maart 2007 2 Inwerkingtreding 1 januari

Nadere informatie

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg.

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg. Memo Werkorganisatie van de gemeenten Van : Eric van Maaren (Beleidsadviseur Sociaal Beleid CGM) Aan : Commissie Burger gemeente Cuijk CC : Datum : 10 september 2015 Onderwerp : Her indicaties Pgb en eigen

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Rapportage Impactmonitor begeleiding

Rapportage Impactmonitor begeleiding Rapportage Impactmonitor begeleiding Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck Enschede, 31 januari 2012 SS/12/259/ova2 drs. Sylvia Schutte Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aantal cliënten met begeleiding...

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr. 264157 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016

Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016 *548423* Bijlage BBV Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016 Artikel 1 Begripsbepaling In de benoemde documenten staan alle begrippen reeds uitgewerkt. Voor de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Bijlage raadsinformatiebrief Rapportage WMO Begeleiding

Bijlage raadsinformatiebrief Rapportage WMO Begeleiding Bijlage raadsinformatiebrief Rapportage WMO Begeleiding Regionaal ondersteuningsteam Midden Limburg Eerste kwartaal 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Budgetplafonds 5 Facturatie 5 Aanvullende Wmo rapportage

Nadere informatie

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden.

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden. Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden www.reuseldemierden.nl/bekendmakingen Nummer : 2016-005 Datum : 29 januari 2016 Besluit Maatschappelijke

Nadere informatie

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd Toelichtingen Jeugd Functie 670 - Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd Onder deze functie vallen de algemene voorzieningen op grond van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Algemene voorzieningen zijn toegankelijk

Nadere informatie

Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxtel 2015, versie 2

Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxtel 2015, versie 2 Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxtel 2015, versie 2 HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN artikel 1.1 Begripsomschrijvingen 1. In dit besluit wordt verstaan onder: a. Verordening

Nadere informatie

DECENTRALISATIE BEGELEIDING BIJEENKOMST VOOR FRIESE GEMEENTEN OVER DE DATA SET DE KLANT ALS KOMPAS. Zorgkantoor Friesland 15 december 2011

DECENTRALISATIE BEGELEIDING BIJEENKOMST VOOR FRIESE GEMEENTEN OVER DE DATA SET DE KLANT ALS KOMPAS. Zorgkantoor Friesland 15 december 2011 DECENTRALISATIE BEGELEIDING BIJEENKOMST VOOR FRIESE GEMEENTEN OVER DE DATA SET DE KLANT ALS KOMPAS Zorgkantoor Friesland 15 december 2011 WAT KUNT U VERWACHTEN 1. Aanleiding bijeenkomst 2. Begeleiding

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48 dinsdag, 30 maart 2010 10:38 Laatst aangepast donderdag, 05 februari 2015 08:48 De Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie,

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Kwartaalrapportage tweede kwartaal 2013

Kwartaalrapportage tweede kwartaal 2013 RIS. Schoonmaakondersteuning Kwartaalrapportage tweede kwartaal 5 oktober Afdeling Maatschappelijke Zaken en Zorg Gemeente Emmen Inleiding Hierbij treft u de periodieke rapportage aan over de uitvoering

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Longfibrosevereniging 20 april 2018 Wethouder Corine Dijkstra Sinds 2015 Vernieuwing langdurige zorg AWBZ uitgaven groeiden explosief Zowel instroom

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BOXMEER HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN... 2 ARTIKEL 1.1 OMSCHRIJVING VAN DE VOORZIENING... 2 ARTIKEL 1.2 EIGEN BIJDRAGE...

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Nr. 83924 31 december 2014 Regeling PGB jeugdhulp Bodegraven-Reeuwijk 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan wordt in samenspraak met de zorgaanbieder en cliënt opgesteld, binnen de mogelijkheden van de afgegeven indicatie.

Het ondersteuningsplan wordt in samenspraak met de zorgaanbieder en cliënt opgesteld, binnen de mogelijkheden van de afgegeven indicatie. BIJZONDERE MODULE Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Deze module is van toepassing op de indicaties van gemeenten voor begeleiding, kortdurend verblijf/beschermd wonen, dagactiviteit en/of huishoudelijke

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Financieel besluit Wmo 2017, gemeente Utrecht. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Financieel besluit Wmo 2017, gemeente Utrecht. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 179948 20 december 2016 Financieel besluit Wmo 2017 gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; Gelet op

Nadere informatie

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR inleiding In de regionale werkgroep Toezicht Wmo is besloten een werkplan 2016 voor de toezichthouder op te stellen, voortvloeiend uit de opdracht

Nadere informatie

Algemeen Opdrachtomschrijving Totale hoeveelheid of omvang

Algemeen Opdrachtomschrijving Totale hoeveelheid of omvang Algemeen Gemeenten zijn op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van zelfstandig thuiswonende mensen die beperkt kunnen participeren. Hieronder

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 380 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2016 Hoofdstuk

Nadere informatie

Gemeenten moeten daarbij mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen en voorkomen dat inwoners op ondersteuning aangewezen zijn.

Gemeenten moeten daarbij mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen en voorkomen dat inwoners op ondersteuning aangewezen zijn. DE CONCEPT WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 in het kort Onderstaand schetsen wij de contouren van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning. Vervolgens wordt een samenvatting gegeven van de concept

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 399 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ AWBZ WMO Transitie: Project structuur en regionale aanpak Waar staan we nu Planning Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Besluit Wmo 2017 Beschermd wonen en Opvang

Besluit Wmo 2017 Beschermd wonen en Opvang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Smallingerland Nr. 59217 13 april 2017 Besluit Wmo 2017 Beschermd wonen en Opvang Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb) tarieven 2018

Persoonsgebonden budget (pgb) tarieven 2018 Persoonsgebonden budget (pgb) tarieven 2018 Algemeen De pgb tarieven Wmo zijn per 1 januari 2018 flink gewijzigd als gevolg van aangepast beleid. In dit overzicht worden de wijzigingen toegelicht. Voor

Nadere informatie

Managementrapportage Wmo. Gemeente Zederik. 4e kwartaal 2015

Managementrapportage Wmo. Gemeente Zederik. 4e kwartaal 2015 Managementrapportage Wmo Gemeente Zederik 4e kwartaal 2015 Pagina 2 Inhoud 1. Overzicht betaalde en verwachte kosten... 4 2. Overzicht kosten Begeleiding... 6 3. Overzicht kosten HO... 7 4. Overzicht kosten

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo PGB U kiest zelf uw zorgverlener en u moet zelf inschatten / bepalen hoe de zorg wordt verleend. U kunt iemand die u kent inhuren. U maakt zelf de zorgafspraken met de

Nadere informatie