Behandeld door adres Kenmerk directie Zorgmarkten Cure SORE/escs/CV/5600/1900/07/1c

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld door adres Kenmerk directie Zorgmarkten Cure SORE/escs/CV/5600/1900/07/1c"

Transcriptie

1 Aan partijen betrokken bij het lokaal initiatief medisch specialistische hulp Moeder Teresalaan WB Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door adres directie Zorgmarkten Cure vrijeberoepen@nza.nl SORE/escs/ Onderwerp Datum formulierenset verrekening externe lumpsumhonorering april 2007 medisch specialisten Geachte heer of mevrouw, 1. Verrekeningsformulieren 2006 Hierbij ontvangt u een formulierenset voor de voorlopige en definitieve verrekening 2006 van de externe lumpsumhonorering medisch specialisten (bijlage 2). In genoemd formulier is een toelichting op de waarmerking opgenomen. Een overzicht van de te onderscheiden stappen inzake de verrekening (voorlopig en definitief) treft u aan in bijlage 1. De uiterste indieningtermijn voor het aanleveren van uw verzoek tot voorlopige verrekening 2006 bedraagt 1 september Voor de aanlevering van uw verzoek tot definitieve verrekening 2006 is deze vooralsnog gesteld op 1 september Het onderwerp indieningtermijnen zal in paragraaf 7 nader belicht worden. Ten opzichte van de verrekeningsformulieren 2005 heeft er in de verrekeningsformulieren 2006 slechts een minieme aanpassing plaatsgevonden. In de verrekeningsformulieren tot en met 2005 diende in de omzetopgave een onderscheid gemaakt te worden tussen de omzet die ten behoeve van ziekenfondspatiënten en nietziekenfondsverzekerden wordt gedeclareerd. Met de invoering van de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 is dit onderscheid niet meer aanwezig en behoeft in de omzetopgave dit onderscheid ook niet meer gemaakt te worden. Als gevolg van deze wijziging is de beleidsregel inzake de lumpsumfinanciering medisch specialisten gewijzigd vastgesteld. De gewijzigde beleidsregel met nummer CI-985 vindt u in bijlage 3.

2 2. Capaciteit Om inzicht te blijven houden in de capaciteit binnen de lokale initiatieven gedurende 2006 vindt u in bijlage 4 een formulier waarin u gevraagd wordt een overzicht in te vullen van de aantallen specialisten en artsassistenten, die gemiddeld over 2006 werkelijk aanwezig waren binnen het lokaal initiatief. Wij verzoeken u deze bijlage tegelijkertijd met uw verzoek tot voorlopige verrekening 2006 in te dienen. Overigens zullen de aangeleverde gegevens geenszins van invloed zijn op de hoogte van de vast te stellen verrekening. 2 van 7 3. 'Omzet elders' De door de medisch specialisten gedeclareerde omzet die ter dekking van de lumpsum moet worden verantwoord, is onderhevig aan de in de bijgevoegde beleidsregel vastgelegde omzetdefinitie. Tevens is deze omzetdefinitie neergelegd in de verrekeningsformulieren en dient de verrekeningsaccountant in het Rapport van bevindingen te bevestigen dat alle gedeclareerde prestaties die binnen deze omzetdefinitie vallen, zijn meegenomen in de omzetverantwoording. In de omzetdefinitie staat dat in het kader van de verrekening onder omzet wordt verstaan: alle declaraties voor hulp verricht in het desbetreffende jaar door de deelnemende medisch specialisten. Alleen praktijkdelen waarvoor door de Minister van VWS expliciet toestemming is verleend, dat deze niet deelnemen aan het initiatief, kunnen buiten de verrekening worden gelaten. De omzet in deze praktijkdelen dient wel bij de verrekening afzonderlijk in een aparte bijlage vermeld te worden. Met deze expliciete toestemming wordt bedoeld dat de Minister van VWS op basis van een gezamenlijk verzoek van het lokaal initiatief toestemming geeft om specifieke en afgebakende omzet niet in de omzetverantwoording op te nemen. Deze toestemming dient te zijn verkregen per deelnemend specialisme en per omzetdeel. Begin 2005 is de FIOD-ECD in opdracht van de NZa een inventariserend onderzoek gestart naar de vraag of door de medisch specialisten de gedeclareerde extramurale omzet in 2001 en 2002 volledig wordt verantwoord zoals is omschreven in deze omzetdefinitie. Uit het door de FIOD-ECD gehouden inventariserende onderzoek, dat zich heeft toegespitst op de specialismen oogheelkunde, plastische chirurgie, orthopedie en dermatologie is het volgende gebleken. Van de medisch specialismen die binnen het onderzoek vielen werken met name oogartsen en plastisch chirurgen zowel in het ziekenhuis als in een ZBC. Van 46% van de medisch specialisten, die op meerdere plaatsen werkzaam zijn, is gebleken dat de omzet die buiten het ziekenhuis wordt gerealiseerd, buiten de omzetverantwoording van de lumpsum wordt gehouden. De genoemde groep beschikt niet over de expliciete toestemming van het Ministerie om deze omzet buiten de lumpsumverantwoording te mogen houden. Er is in die gevallen aldus sprake van een economisch delict.

3 De cijfers uit het onderzoek kunnen niet geëxtrapoleerd worden naar alle medisch specialisten deelnemend aan een lokaal initiatief, dit gelet op de onderzoeksopzet. Bij het gehouden onderzoek zijn die specialisten geselecteerd waarvan vooraf is besloten dat de kans op het ten onrechte niet opgeven van omzet het hoogst is, aangezien de geselecteerde specialismen veelal ook in ZBC's werkzaam zijn. Daarnaast richtte het onderzoek zich op de jaren 2001 en Sinds die tijd zijn er meer ZBC's bijgekomen en is de kans groot dat er meer medisch specialisten zowel in een ziekenhuis als in een ZBC werkzaam zijn. 3 van 7 Hoewel het onderzoek niet representatief is, geven de resultaten wel aan dat medisch specialisten, die deelnemen aan de lumpsumhonorering, in meerdere gevallen zich niet aan de spelregels houden. Gelet op de uitkomsten van het onderzoek verzoeken wij alle partijen binnen het lokaal initiatief er op toe te zien dat de regels zoals zijn neergelegd in de beleidsregel en verrekeningsformulieren ook worden nageleefd. 4. Trendmatige aanpassing lumpsum per 1 januari 2007 De lumpsum 2007 (exclusief de incidentele prijsmutatie 2006 van 2,10%) wordt structureel verhoogd met 2,20% en incidenteel verhoogd met 0,90%. De structurele aanpassing van de lumpsum per 1 januari 2007 van 2,20% is het gevolg van een nacalculatie over de prijsaanpassing 2006 van 0,90% en de voorcalculatorische aanpassing naar het niveau 2007 van 1,30%. 5. Mutatiesystematiek lumpsum De lumpsum vanaf 2003 muteert ten algemene op basis van de productie van de polikliniekhoudende, aan het lokaal initiatief deelnemende, medisch specialisten. Voor deze polikliniekhoudende specialismen wordt het verschil berekend tussen de aantallen eerste polikliniekbezoeken, dagverpleging en opnamen volgens de definitie in de functiegerichte budgettering voor ziekenhuizen in het jaar t enerzijds, en die aantallen in het jaar t-1 anderzijds. Bedoeld worden hier de aantallen die bij de verrekening van het ziekenhuisbudget in het jaar t respectievelijk t-1 in aanmerking zijn genomen. Deze worden vermenigvuldigd met voor elk specialisme specifieke parameterbedragen voor eerste polikliniekbezoeken, dagverpleging en opnamen op prijsniveau jaar t. Voor de mutatie van de lumpsum 2007 dienen aldus de gerealiseerde parameters in 2007 vergeleken te worden met deze in In bijlage 5 vindt u de parameterwaarden zoals deze worden gehanteerd bij de berekeningen van de lumpsum 2006 en Daarnaast kent een tweetal poortspecialismen een afwijkende systematiek. Voor de specialismen radiotherapie en psychiatrie, die geen parameters kennen, wordt de mutatie berekend op basis van de relatieve stijging of daling van de gevrijwaarde omzet. Tevens kennen de specialismen inwendige geneeskunde en cardiologie naast de parametersystematiek een extra systematiek.

4 Bij deze systematiek, wordt de relatieve meer of minder stijging van de gevrijwaarde omzet in het kader van dialyseverrichtingen respectievelijk WBMV-functies tussen twee jaren vergeleken met de mutatie in parameters. Ten behoeve van de deze specifieke berekeningen vindt u in bijlage 6 de vrijwaringpercentages per specialisme voor de jaren 2006 en van 7 Voor de ondersteunende specialismen muteert het lumpsumaandeel basis van de gemiddelde mutatie van de aan het lokaal initiatief deelnemende poortspecialismen. Voor de goede orde merken wij op dat de totale uitkomst van de berekening van de mutatie nog zal worden aangepast met de structurele trendmatige aanpassing van het desbetreffende lumpsumjaar. 6. In- en uittreden van specialismen lokaal initiatief Aan de lumpsumfinanciering van een lokaal initiatief dient per lumpsumjaar een door het Ministerie van VWS goedgekeurde raamovereenkomst ten grondslag te liggen. Het komt regelmatig voor dat de NZa de lumpsum op basis van een verzoek vanuit het lokaal initiatief dient aan te passen in het kader van het in- en uittreden van specialismen. Hieronder volgt per specifieke situatie de mogelijke gevolgen voor de lumpsum. Ten algemene merken wij op dat een aanpassing van de lumpsum in het kader van de in- of uitreding slechts kan geschieden voor een geheel specialisme en op basis van een tripartiet verzoek hiertoe, waarbij veelal een tripartiet verzoek aan het Ministerie van VWS ten grondslag moet liggen. A) specialisme treedt uit de lumpsum en gaat in loondienst van het ziekenhuis: De totale lumpsum is gebaseerd op de omzet zoals deze door de destijds deelnemende specialismen in het basisjaar zijn opgegeven. Indien een specialisme bijvoorbeeld per 1 januari van het jaar t uit de lumpsum gaat en in loondienst treedt van het ziekenhuis, wordt door de NZa het NZa lumpsumaandeel van het jaar t van het betreffende specialisme uit de totale lumpsum gehaald. Indien dit specialisme namelijk destijds niet aan de lumpsum had deelgenomen was de lumpsum in principe ook niet met het desbetreffende NZa lumpsumaandeel toegenomen. Het gezamenlijk verzoek kan rechtstreeks aan de NZa worden gericht en er behoeft geen toestemming van het Ministerie van VWS worden verkregen. Het NZa lumpsumaandeel is gebaseerd op de in het basisjaar (meestal 1994) opgegeven gedeclareerde omzet, trendmatig aanpassingen en eventuele specialisme-specifieke mutaties. B) specialisme treedt uit de lumpsum en gaat in volledige vrije vestiging, maar blijft wel in het ziekenhuis actief: De totale lumpsum wordt, rekening houdend met de ingangsdatum, net als in situatie A verlaagd met het NZa lumpsumaandeel van het betreffende specialisme. Voor deze situatie geldt dat door het gehele lokale initiatief aan het Ministerie van VWS een goedkeuringsverzoek dient te worden gericht, aangezien er in deze situatie sprake moet zijn van een gewijzigde raamovereenkomst.

5 C) specialisme treedt uit de lumpsum en is niet meer actief in het ziekenhuis De totale lumpsum wordt, rekening houdend met de ingangsdatum, net als in situatie A verlaagd met het NZa lumpsumaandeel van het betreffende specialisme. Voor deze situatie geldt dat door het gehele lokale initiatief aan het Ministerie van VWS een goedkeuringsverzoek dient te worden gericht, aangezien er in deze situatie sprake moet zijn van een gewijzigde raamovereenkomst. 5 van 7 D) specialisme gaat van loondienst naar deelname lumpsum: Indien een specialisme uit loondienstverband treedt en gaat deelnemen aan de lumpsum, dient de raamovereenkomst aangepast te worden en dit betekent aldus dat er door het lokaal initiatief een verzoek aan VWS moet worden gericht om het specialisme deel te laten nemen. De lumpsum wordt in beginsel aangepast met de loonkostencomponent van het betreffende specialisme zoals in het FB budget was verwerkt. E) specialisme gaat van volledige vrije vestiging naar deelname lumpsum: Ook hierbij dient het lokaal initiatief een verzoek te richten aan VWS om de raamovereenkomst aan te passen. De lumpsum wordt in beginsel aangepast met de gedeclareerde omzet van het jaar t-1 voor het betreffende specialisme. Met omzet wordt hierbij bedoeld de omzet zoals deze volgens de omzetdefinitie dient te worden verantwoord en dient ter dekking van de lumpsum. F) specialisme is nieuw in het betreffende ziekenhuis en doet mee aan de lumpsum: De gevolgen voor de situatie F zijn identiek aan deze in situatie E en dit betekent dat de lumpsum wordt aangepast met de gedeclareerde omzet in het jaar t-1. Indien er geen omzet bekend is, zal er per individueel verzoek gekeken worden hoe de lumpsum zal worden aangepast. Ook hier dient overigens het lokaal initiatief een verzoek te richten aan VWS. 7. Indieningtermijn en stand van zaken verrekeningen Zoals bekend is voor de aanlevering van uw verzoek tot voorlopige en definitieve verrekening een indieningtermijn gesteld (1 september jaar t+1 respectievelijk 1 september jaar t+2). Deze indieningtermijn is vastgelegd in een beleidsregel en staat tevens vermeld in de verrekeningsformulieren. Gelet op deze gestelde indieningtermijnen zou op dit moment de definitieve verrekening 2004 en voorlopige verrekening 2005 afgehandeld moeten zijn. Zoals blijkt uit de bijgevoegde tabel, is dit helaas niet de huidige stand van zaken. absoluut aantal lokale initiatieven definitief verrekend voorlopig verrekend nog niet verrekend procentueel definitief verrekend 99% 99% 97% 94% 78% 38% 0% voorlopig verrekend 1% 1% 1% 1% 8% 29% 20% nog niet verrekend 0% 0% 2% 5% 14% 33% 80%

6 Naast het feit dat elk lokaal initiatief zich dient te houden aan de wettelijke indieningtermijnen, noodzaakt een aantal ontwikkelingen ertoe dat de achterstanden op korte termijn worden weggewerkt. Het gaat daarbij om de voorgenomen wijziging in de ziekenhuisbekostiging en het voornemen van de Minister van VWS om de lumpsumfinanciering per 1 januari 2008 af te schaffen. 6 van 7 In de nieuwe situatie, waarbij geen sprake meer is van een lumpsum én de nieuwe bekostigingssystematiek is geïntroduceerd, is het niet wenselijk dat partijen geconfronteerd worden met nog te verrekenen bedragen uit oude jaren. Het is daarom van belang dat de (definitieve) verrekeningsverzoeken van de oude jaren op korte termijn worden aangeleverd indien hierin een achterstand is opgetreden. Daarnaast is het van belang dat de verrekeningsverzoeken voor de jaren 2006 en 2007 sneller worden aangeleverd. Derhalve verzoeken wij partijen binnen het lokaal initiatief om er op toe te zien dat de gestelde indieningtermijnen ook daadwerkelijk gehaald worden en dat eventuele achterstanden zo spoedig mogelijk worden weggewerkt. De NZa is in het verleden coulant geweest bij een overschrijding door het lokaal initiatief van de gestelde indieningtermijnen. De nieuwe situatie die ontstaat door de voorgenomen afschaffing van de lumpsum in samenhang met de nieuwe bekostigingssystematiek, noodzaken ertoe dat de indieningtermijnen door de NZa stringent getoetst zullen worden. In aansluiting op het bovenstaande is de NZa op dit moment bezig met het verkennen van een procedure om lokale initiatieven de achterstanden zo veel mogelijk te laten inlopen. Daarnaast wordt ook onderzocht wat de mogelijkheden zijn om verrekeningsverzoeken voor de jaren 2006 en 2007 versneld binnen te krijgen. Dit is dan ook de reden dat de indieningtermijn ten behoeve van de definitieve verrekening 2006 vooralsnog op 1 september 2008 is gesteld. Als gevolg van de nog op te stellen procedure kan deze indieningtermijn nog wijzigen. Over de procedure en de mogelijke gevolgen voor de aanlevering van de verrekeningsverzoeken zult u op korte termijn nader worden geïnformeerd. 8. Overzicht lumpsumberekening 2006 en 2007 Met onze circulaire van 15 februari 2006 met kenmerk SORE/erug/CI/06/09c bent u onder andere geïnformeerd over de Ex post opschoning in verband met de invoering van DBC's in het vrije segment (B-segment) en de opschoning van de lumpsum 2006 in verband met de nieuwe bekostiging opleidingen. Daarnaast zijn in de bijlagen ook de concept lumpsumberekeningen voor de jaren 2005 en 2006 opgenomen. Anders dan te doen gebruikelijk zijn bij de nu voorliggende circulaire de concept lumpsumberekeningen voor de jaren 2006 en 2007 niet opgenomen. De reden hiervoor is dat met de huidige mutatiesystematiek, de DBCopschoning in verband met de introductie van segment B en de agioopschoning, de lumpsumhoogte van jaar t in sterke mate wordt beïnvloed door de lumpsum in de jaren voorafgaand aan het jaar t.

7 Als gevolg van het feit dat een flink aantal van de bepalende gegevens over het jaar 2005 voor alle lokale initiatieven nu nog ontbreekt, geeft een berekening van de lumpsumhoogte op dit moment geen getrouw beeld van de uiteindelijke hoogte van de lumpsum 2006/ van 7 De ex post opschoning in verband met de invoering van segment B en de mutatiesystematiek voor 2005 zullen daarom verwerkt worden bij de afhandeling van uw verzoek tot voorlopige verrekening van de lumpsum Voor de opschoning van de lumpsum 2005 gaan wij uit van de gegevens zoals deze door de bij het lokaal initiatief betrokken instelling zijn aangeleverd voor de bepaling van het FB-budget. Voor informatie met betrekking tot de huidige stand van zaken en de hoogte van de lumpsum van uw lokaal initiatief verwijzen wij naar de genoemde mogelijkheden in paragraaf 9 van deze circulaire. 9. Vragen Voor algemene vragen inzake de lumpsumfinanciering medisch specialisten, de verrekeningsprocedure of specifieke vragen met betrekking tot de berekening van de lumpsum voor uw lokaal initiatief kunt u zich, onder vermelding van het NZa-nummer van uw lokaal initiatief, wenden tot het volgende adres: vrijeberoepen@nza.nl. Voor vragen over bevoorschotting alsmede de afhandeling van te verrekenen bedragen in het verrekentarief van de bij het lokaal initiatief betrokken instelling, kunt u zich, onder vermelding van het NZa-nummer van de bijbehorende instelling, wenden tot het volgende adres vragencure@nza.nl. Met vriendelijke groet, Nederlandse Zorgautoriteit drs. L.M. Hoppen directeur Zorgmarkten Cure Bijlage(n): 5

1. OPSCHONING STARTLUMPSUM 2005 IN VERBAND MET INVOERING B-SEGMENT

1. OPSCHONING STARTLUMPSUM 2005 IN VERBAND MET INVOERING B-SEGMENT Aan besturen en medische staven in: algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) aan partijen betrokken bij het lokaal initiatief medisch specialistische hulp en en aan de ziektekostenverzekeraars

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c Aan de Raad van Bestuur en collectieven van medisch specialisten van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels:

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels: Aan de besturen van - Gebudgetteerde GGZ-instellingen - GGZ Nederland - ZN - NVZ - NFU Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Behandeld door adres Kenmerk directie Zorgmarkten Cure JKUK/mbrd/CI/08/01c

Behandeld door  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Cure JKUK/mbrd/CI/08/01c Aan de besturen van: - Algemene ziekenhuizen (010) - Academische ziekenhuizen (020) - Ambulancediensten (240) - CPA s (810) en zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c / Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011 BELEIDSREGEL Beleidsregel Overgangsregime kapitaallastenvergoeding () 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw),

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage -

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Zeist, juni 2009 Onderzoek in opdracht van Samenvatting: Achtergrond Vektis heeft in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie

Nadere informatie

Invoering beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten 29 september 2011

Invoering beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten 29 september 2011 Aan de besturen van: algemene ziekenhuizen oogziekenhuis st. Maartenskliniek UMC s dialysecentra radiotherapeutische centra ZBC s de zorgverzekeraars productiesamenwerkingsverbanden Brancheorganisaties:

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5039

BELEIDSREGEL BR/CU-5039 BELEIDSREGEL BR/CU-5039 Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5060

BELEIDSREGEL BR/CU-5060 BELEIDSREGEL Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

d. Met deze beleidsregel vervalt Artikel 9.4 lid b van de beleidsregel Extramurale zorg CA-289 (2008).

d. Met deze beleidsregel vervalt Artikel 9.4 lid b van de beleidsregel Extramurale zorg CA-289 (2008). Bijlage bij circulaire Care/AWBZ/09/22c Beleidsregel Lumpsum Zintuiglijk Gehandicapten 2009 1. Algemeen Kenmerk a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ

Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ Opzet voor 2013 november 2012 2 Inhoud 1. Nacalculatie in de cggz 4 Inleiding 4 2. Nacalculatie op de geopende DBC s 2013 5 2.1 Nacalculatie op

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer Kenmerk KBRE/mpan/GGZ 030 296 81 11 CI/10/43c 10D0047456

Behandeld door Telefoonnummer Kenmerk KBRE/mpan/GGZ 030 296 81 11 CI/10/43c 10D0047456 Aan de besturen van: - gebudgetteerde GGZ Zvw zorgaanbieders (450) - alle zorgverzekeraars - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) - GGZ Nederland - MeerGGZ - Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) Newtonlaan

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s BELEIDSREGEL BR/CU-2020 Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009

Behandeld door  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009 Aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn en Zorgverzekeraars Nederland Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk MCAC/djon/TSZ 0900-7707070 vragencure@nza.nl CI/13/31c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk MCAC/djon/TSZ 0900-7707070 vragencure@nza.nl CI/13/31c Aan het bestuur van: - Zorgaanbieders Cure en Care Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen.

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen. REGELING Regeling Verplichte aanlevering budget- en DBBC omzet Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende regeling

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 235 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 6 juli 2012 In de vaste commissie

Nadere informatie

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen BELEIDSREGEL Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (ZvW) zoals die

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/41c /194918

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/41c /194918 Aan het bestuur van: - Zorgaanbieders Cure en Care Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

e. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel aanvaardbare kosten 2002'.

e. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel aanvaardbare kosten 2002'. Bijlage 1 bij circulaire II/501/01/9c Aanvaardbare kosten 2002 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel is van toepassing op de organen voor gezondheidszorg als vermeld in artikel 1, onder A, nummer 16 (instellingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695 Aan het bestuur van: GGZ Nederland (GGZN); Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) Gevangeniswezen (GW) Directie Forensische Zorg (DForZo), Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van ActiZ T.a.v. de heer F. Bluiminck; de heer J. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie juli 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Proces 6 3. Tariefberekening op hoofdlijnen 7 4. Bepaling macrokader honorarium 2014 8 5. Productie 9 6. Toegekende

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Care/AWBZ/11/1c 11d0001860

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Care/AWBZ/11/1c 11d0001860 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

De Beleidsregel nacalculatie bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie.

De Beleidsregel nacalculatie bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie. Bijlage 1 bij circulaire Care/AWBZ/10/17c BELEIDSREGEL NACALCULATIE Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment regelarme instellingen Wlz CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT

BELEIDSREGEL CA-BR Experiment regelarme instellingen Wlz CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT BELEIDSREGEL CONCEPT / PUBLICATIE VOORGENOMEN BESLUIT Experiment regelarme instellingen Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz). BELEIDSREGEL Overheveling ggz budget Wlz-Zvw Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels.

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels. Bijlage 6 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1508. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR-1508. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 11 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1.

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1. Aan de besturen van de AWBZ-instellingen sector V&V en de zorgkantoren Utrecht, 14 januari 2005 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: CSTS/CWIT/ihot/CARE/650/05/1c Behandeld door: mevr. C.F.C. Steennis

Nadere informatie

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c Aan de besturen van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra (060) Audiologische centra (070) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz 2015-2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D Aan de besturen van de algemene ziekenhuizen (010) oogziekenhuis (011-1700) academische ziekenhuizen (020) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische centra (090) revalidatie-instellingen

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als bedoeld in artikel 2.5a van het Besluit zorgverzekering

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als bedoeld in artikel 2.5a van het Besluit zorgverzekering BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument Zintuiglijk gehandicaptenzorg 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel d, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten REGELING Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37, 38, derde lid, 39, tweede lid en 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Aan de directies/raden van bestuur van de instellingen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Geachte heer, mevrouw,

Aan de directies/raden van bestuur van de instellingen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Geachte heer, mevrouw, Aan de directies/raden van bestuur van de instellingen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Behandeld door Lilianne van der Velde T 030 273 96 80 ljk.vander.velde@nvzziekenhuizen.nl

Nadere informatie

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen VOOR- PUBLICATIE Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 Het aantal DBC s is in 2015 gestegen met bijna 10%. Deze stijging hangt voor een belangrijk deel samen met de verkorting van de DBC-doorlooptijd

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/51c /141182

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/51c /141182 Aan de besturen van zorgaanbieders die verpleging leveren zoals verpleegkundigen die plegen te bieden Zorgverzekeraars en zorgkantoren ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN Algemene ziekenhuizen

Nadere informatie

Regeling nadere voorschriften met betrekking tot de verrekening van

Regeling nadere voorschriften met betrekking tot de verrekening van Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Regeling nadere voorschriften met betrekking tot de verrekening van uitkeringskosten

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: onbepaald.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: onbepaald. BELEIDSREGEL Prestatiebekostiging farmaceutische zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en die wordt geleverd

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan Nysingh advocaten-notarissen T.a.v. de heer mr. C.T. Dekker Postbus 600 8000 AP ZWOLLE aangetekend per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 176196/CTD/jl 5561/25.b102

Nadere informatie

Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging.

Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging. Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hechten aan een goede overgang van FB bekostiging naar prestatiebekostiging. Door de werkgroep is geconstateerd dat

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5105

BELEIDSREGEL BR/CU-5105 BELEIDSREGEL Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage curatieve zorgfuncties GGZ 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg.

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure -ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Bekostiging & financiering in de cure

Bekostiging & financiering in de cure Alleen de hoofdzaken 2011 Bekostiging & financiering in de cure Inleiding 2001 2002 Afstudeeronderzoek DBC Ministerie VWS 2002 2004 Lid landelijk projectteam DBC s NVZ vereniging van Ziekenhuizen 2004

Nadere informatie

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1 REGELING Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende

Nadere informatie

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012 Bron: OECD Health Data 2011 http://stats.oecd.org/index.aspx?datasetcode=sha Inleiding Biesheuvel lumpsum Boter bij de vis Einde lumpsum Invoeren uurtarief Einde bouwregime Invoeren DBC Einde FB-budget

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk J.J. Janse/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk J.J. Janse/asat / Het bestuur van Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres J.J. Janse/asat 088 770

Nadere informatie

Toelichting op REGELING CI/NR

Toelichting op REGELING CI/NR Toelichting op REGELING Toelichting op Regeling Inleiding Recentelijk heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de regeling Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijlage 26 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c REGELING Informatieverstrekking monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ 2015-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Bepaling BKZ aandelen per medisch specialisme 1. Inleiding Dit memo dient ter voorbereiding op de 4 de klankbordgroepbijeenkomst

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling BELEIDSREGEL CI-949 Bijlage 8 bij A/06/177 Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel

Nadere informatie

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 31016 Ziekenhuiszorg Nr. 623 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juni 2015 Hierbij

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c / Aan de besturen van: Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) Landelijke

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: onbepaald.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: onbepaald. BELEIDSREGEL Prestatiebekostiging farmaceutische zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en die wordt geleverd

Nadere informatie

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie.

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie. Bijlage 10 bij circulaire AWBZ/CARE/11/9c BELEIDSREGEL Ketenzorg dementie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

f. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel instandhoudingsinvesteringen'.

f. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel instandhoudingsinvesteringen'. BELEIDSREGEL I-618 / II-608 / III-771 Bijlage 1 bij circulaire GA/yb/III/03/GGZ/05c Instandhoudingsinvesteringen 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel is van toepassing op organen voor gezondheidszorg als vermeld

Nadere informatie

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling

Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling Beleidsregel declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel is van toepassing op organen voor gezondheidszorg

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 7708770 vragencure@nza.nl CI/15/28c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 7708770 vragencure@nza.nl CI/15/28c InEen Postbus 2672 3500 GR Utrecht Landelijke Huisartsen Vereniging Postbus 20056 3502 LB Utrecht Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2038

BELEIDSREGEL BR/CU-2038 BELEIDSREGEL Concept Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage 2012 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het voornemen om een beleidsregel vast te stellen die inhoudelijk overeenkomt met hetgeen in dit

Nadere informatie

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten BELEIDSREGEL Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010); categorale ziekenhuizen (011); academische ziekenhuizen (020); revalidatiecentra (100); zelfstandige behandelcentra (291); huisartsenlaboratoria (380);

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Fase 2 / Berekening CVZ augustus 2010 Inhoud 1. Algemene inleiding 5 2. Berekening overdekking per ziekenhuis per boekjaar 7 3. Berekening schadelastschuif

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In het derde lid wordt bijlage 3 vervangen door: bijlage 4.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In het derde lid wordt bijlage 3 vervangen door: bijlage 4. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 11230 23 juli 2009 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 juli 2009, nr. MEVA/NBO-2937264,

Nadere informatie

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument Zintuiglijk gehandicaptenzorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel d, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 2

Gebruikersdocument deel 2 Gebruikersdocument deel 2 Verantwoording tariefswijzigingen Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpassingen kostentarieven... 4 2.1 Infertiliteit, correctie op gebruikte

Nadere informatie

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030)

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030) Nederlandse Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister H.M. de Jonge Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT 29 MEI 2019 SCANPLAZA Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436 Bijlage 25 bij circulaire Care/Wlz/15/07c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor Zuid-Holland Noord Amstelland en de Meerlanden Postbus 400 2300 AK Leiden Tel. 071-5 825 911 www.zorgkantoor-zorgenzekerheid.nl Datum Ons kenmerk Uw kenmerk 7 juli 2015 20150629 MV - Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw BELEIDSREGEL BR/CU-5035 Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg BELEIDSREGEL Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, sub b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie