Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk MCAC/djon/TSZ CI/13/31c

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk MCAC/djon/TSZ 0900-7707070 vragencure@nza.nl CI/13/31c"

Transcriptie

1 Aan het bestuur van: - Zorgaanbieders Cure en Care Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres MCAC/djon/TSZ vragencure@nza.nl Onderwerp Datum Wijzigingen beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen augustus 2013 Geachte heer, mevrouw, In september 2013 is het mogelijk voor zorgaanbieders om een beschikbaarheidbijdrage voor de (medische) vervolgopleidingen voor het jaar 2014 aan te vragen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In deze brief wil ik u informeren over de wijzigingen in de aanvraagprocedure en geef ik u meer informatie over de ziekenhuisopleidingen die in 2014 ook in aanmerking komen voor bekostiging via de beschikbaarheidbijdrage. Ziekenhuisopleidingen De Minister van VWS heeft in haar brief Verandering Fonds Ziekenhuisopleidingen van 27 juni 2013 aangekondigd dat alle opleidingen uit het Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO) vanaf 1 januari 2014 in aanmerking komen voor een beschikbaarheidbijdrage. Het FZO komt daarmee te vervallen. Vanaf 1 januari 2014 is de NZa verantwoordelijk voor het verstrekken van de beschikbaarheidbijdrage voor de opleidingen tot medisch ondersteunend personeel en gespecialiseerd verpleegkundigen (samen ziekenhuisopleidingen genoemd). Om in aanmerking te komen voor de beschikbaarheidbijdrage, moeten zorgaanbieders individueel hiervoor een aanvraag indienen bij de NZa. Voor meer informatie over de aanvraagprocedure verwijs ik u naar de paragraaf aanvraagprocedure in deze brief en naar onze website: Meer informatie over de beschikbaarheidbijdrage voor de ziekenhuisopleidingen en de wijzigingen die als gevolg van deze verandering voor u ontstaan, kunt u vinden in de bijlage van deze brief.

2 Aanvraagprocedure Om in aanmerking te komen voor een beschikbaarheidbijdrage voor het verzorgen van (medische) vervolgopleidingen in 2014 waaronder de bovengenoemde ziekenhuisopleidingen - moet u vóór 1 oktober 2013 bij ons een aanvraag indienen. Aanvragen die wij op of na 1 oktober ontvangen, worden zonder inhoudelijke beoordeling afgewezen. 2 van 7 Het formulier dat u nodig heeft voor deze aanvraag, komt in de eerste week van september beschikbaar op onze website. U krijgt hierover géén apart bericht. Het aanvraagformulier kunt u dan vinden op onze website door onder de rubriek Zorgonderwerpen bij Dossiers naar de medische vervolgopleidingen te gaan. U vindt onder het kopje Actueel het aanvraagformulier Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen Wij nemen uw aanvraag in behandeling wanneer deze op de juiste wijze en volledig ingevuld bij ons is binnengekomen. In de toelichting van het aanvraagformulier leggen wij uit hoe u het formulier in moet vullen. Leest u deze informatie goed voordat u uw aanvraagformulier invult. Met het aanvraagformulier doet u een aanvraag voor de beschikbaarheidbijdrage voor álle opleidingen (inclusief de ziekenhuisopleidingen) die uw instelling in 2014 wil verzorgen. Wij nemen slechts één aanvraagformulier per instelling (per NZa-nummer) in behandeling. De instellingen die in 2013 een beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen ontvangen, hebben van ons in het voorjaar een brief ontvangen waarop het instellingsspecifieke NZa-nummer is vermeld. Dit nummer heeft u nodig voor uw aanvraag. Niet alle instellingen die in 2014 een beschikbaarheidbijdrage kunnen aanvragen, hebben deze brief ontvangen. Het aanvraagformulier bevat daarom informatie over het NZa-nummer van uw instelling, zodat ook de zorgaanbieders die geen brief hebben ontvangen, een aanvraag kunnen invullen. Wanneer u een aanvraag wilt indienen voor de beschikbaarheidbijdrage stuurt u een naar formulierencure@nza.nl. In deze vermeldt u het volgende: Het onderwerp van de luidt Beschikbaarheidbijdrage opleidingen + [uw NZa-nummer]. In de bijlage voegt u het ingevulde aanvraagformulier in Excel toe onder vermelding van uw NZa-nummer. In de bijlage voegt u het voorblad - ondertekend door de Raad van Bestuur of bevoegde vertegenwoordiger - in PDF toe, eveneens onder vermelding van uw NZa-nummer. De wijze waarop de bekostiging van alle (medische) vervolgopleidingen in 2014 plaatsvindt, is vastgelegd in de beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen Deze beleidsregel kunt u vinden op onze website

3 De informatie vindt u door onder de rubriek Zorgonderwerpen bij Dossiers naar de medische vervolgopleidingen te gaan. U vindt onder het kopje Regelgeving de nieuwe beleidsregel. Hoogte vergoedingsbedragen 3 van 7 De Minister van VWS stelt jaarlijks de hoogte van de vergoeding per opleidingsplaats per fte vast. De vergoedingsbedragen 2014 voor de ziekenhuisopleidingen staan op onze website. Wij ontvangen van het Ministerie van VWS in het najaar van 2013 de definitieve vergoedingsbedragen 2014 per opleidingsplaats voor de andere (medische) vervolgopleidingen. De Minister van VWS heeft in de brief 1 aan de Eerste en Tweede Kamer al een voorstel gedaan voor de vergoedingsbedragen. Wanneer wij definitieve vergoedingsbedragen ontvangen, publiceren wij deze op onze website. Tot slot Op onze website houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en de wijze waarop de beschikbaarheidbijdrage bij de NZa aangevraagd kan worden. De informatie vindt u door onder de rubriek Zorgonderwerpen bij Dossiers naar de medische vervolgopleidingen te gaan. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u terecht bij de Informatielijn van de NZa. De Informatielijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot uur op telefoonnummer U kunt uw vraag ook per stellen: vragencure@nza.nl. Met vriendelijke groet, Nederlandse Zorgautoriteit drs. C.A.H. ten Damme RA unitmanager Tweedelijns Somatische Zorg 1 Brief Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector, 5 juli 2013, Kamerstuk 29282, nr. 178.

4 Bijlage 1 Ziekenhuisopleidingen De bekostiging van de ziekenhuisopleidingen vindt per 1 januari 2014 via de beschikbaarheidbijdrage plaats. In deze bijlage lichten wij u hierover verder in en geven wij aan wat er voor u verandert ten opzichte van eerdere jaren. 4 van 7 Tot 2014 worden de ziekenhuisopleidingen bekostigd uit het Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO). Het betreft hier de volgende opleidingen: 1. IC-verpleegkundige, 2. IC-neonatologie verpleegkundige, 3. IC-kinderverpleegkundige, 4. kinderverpleegkundige, 5. dialyseverpleegkundige, 6. oncologieverpleegkundige, 7. SEH-verpleegkundige, 8. obstetrieverpleegkundige, 9. operatieassistent, 10. anesthesiemedewerker, 11. radiodiagnostisch laborant, 12. radiotherapeutisch laborant, 13. klinisch perfusionist, 14. gipsverbandmeester en 15. ziekenhuishygiënist. Met ingang van 2014 vervalt de subsidieregeling van het FZO en zal de bekostiging van bovenstaande opleidingen plaatsvinden via de beschikbaarheidbijdrage. Het Ministerie zal voor het jaar 2014 dus geen subsidie voor ziekenhuisopleidingen meer verstrekken. In plaats daarvan neemt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bekostiging van de ziekenhuisopleidingen over. 1. Rolverdeling tussen het Ministerie van VWS, de NZa en het College voor Zorgverzekeringen De NZa heeft vanaf 1 januari 2014 de mogelijkheid om de ziekenhuisopleidingen middels een beschikbaarheidbijdrage te bekostigen. Dit betekent dat de bekostiging van de ziekenhuisopleidingen tot en met 31 december 2013 volledig onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van VWS valt. Voor meer informatie hierover gaat u naar Doordat de bekostiging van de ziekenhuisopleidingen vanaf 1 januari 2014 door de NZa wordt overgenomen, wijzigt de taak en verantwoordelijkheid van het Ministerie van VWS. Daarnaast krijgt het College voor Zorgverzekeringen een belangrijke rol in de betaling van de beschikbaarheidbijdrage. Hieronder lichten we kort de nieuwe rollen toe:

5 Het Ministerie van VWS Het Ministerie van VWS blijft verantwoordelijk voor de beleidskaders van de ziekenhuisopleidingen. Zij behoudt daarbij de verantwoordelijkheid voor de volgende zaken: Bepaling van de opleidingen die in aanmerking komen voor een beschikbaarheidbijdrage. Vaststelling van de hoogte van de vergoeding per diploma en per instromer. Aanlevering van gegevens over gerealiseerde opleidingen en instromers aan de NZa. Bepaling van de spelregels voor de uitgangspunten voor de toekenning van de bekostiging. 5 van 7 De Nederlandse Zorgautoriteit Binnen bovengenoemde kaders is de NZa verantwoordelijk voor de uitvoering van de bekostiging. De bekostiging vindt plaats via een beschikbaarheidbijdrage. Om in aanmerking te komen voor een beschikbaarheidbijdrage voor ziekenhuisopleidingen, moet de zorgaanbieder een aanvraag indienen bij de NZa. Hoe dat moet, staat beschreven in de brief en in paragraaf 3 van deze bijlage. Wanneer de NZa een aanvraag heeft ontvangen, beoordeeld en verwerkt, stelt de NZa een beschikking vast met daarin de hoogte van de beschikbaarheidbijdrage. Na afloop van het jaar stelt de NZa de definitieve beschikbaarheidbijdrage vast op basis van realisatiecijfers. College voor Zorgverzekeringen Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) is beheerder van het Zorgverzekeringsfonds (Zvf) en verricht daarom de feitelijke betaling van de beschikbaarheidbijdrage aan de instelling. Er zijn twee momenten in de cyclus waarop u als zorgaanbieder met het CVZ te maken heeft. 1. Bij de verleningsbeschikking: Voorafgaand aan het jaar stelt de NZa op aanvraag van de zorgaanbieder een verleningsbeschikking vast. In deze beschikking stelt de NZa de hoogte van de beschikbaarheidbijdrage vast en de wijze van bevoorschotting. De zorgaanbieder moet met deze beschikking een aanvraag tot betaling van de voorschotten indienen bij het CVZ. 2. Bij de vaststellingsbeschikking: Na afronding van het jaar vraagt de zorgaanbieder vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage aan bij de NZa. De NZa zal hierop een nieuwe beschikking opstellen met de hoogte van de vergoeding waar de zorgaanbieder daadwerkelijk recht op heeft. Wanneer de vergoeding hoger is dan de ontvangen voorschotten, kan de zorgaanbieder met de vaststellingsbeschikking bij het CVZ een verzoek indienen voor uitbetaling van het resterende bedrag. Wanneer het bedrag lager is dan de ontvangen voorschotten dient de zorgaanbieder dit bedrag terug te storten in het Zvf. 2. Belangrijkste punten van het beleid In de huidige FZO-regeling kunnen zorgaanbieders de eigen opleidingsbehoefte bepalen. Dit blijft ongewijzigd.

6 In de bekostiging van de ziekenhuisopleidingen middels de beschikbaarheidbijdrage blijven het aantal opleidingsplaatsen ongereguleerd. De positie van het CZO blijft in het nieuwe beleid ook ongewijzigd. In onderstaande paragrafen zijn de belangrijkste punten weergegeven van het nieuwe beleid. 6 van Kalenderjaar De NZa bekostigt de beschikbaarheidbijdrage in kalenderjaren. Dit betekent dat de NZa in het najaar van 2013 beschikkingen af zal geven voor VWS bekostigt de ziekenhuisopleidingen op dit moment in een cyclus van een studiejaar (augustus jaar t t/m juli jaar t+1). Om uniformiteit en transparantie binnen de verschillende beschikbaarheidbijdagen te waarborgen, zal de NZa deze opleidingen bekostigen in kalenderjaren conform de bestaande bekostiging van de (medische) vervolgopleidingen. De eerste vier maanden (september t/m december 2013) van het studiejaar vallen nog onder verantwoordelijkheid van VWS evenals de afhandeling van het studiejaar VWS zal zorgen voor een afronding en eindafrekening van de bestaande subsidierelaties. De betrokken instellingen zijn hierover door VWS geïnformeerd. 2.2 Vaste vergoeding In de bekostiging door een beschikbaarheidbijdrage zal sprake zijn van een vaste vergoeding per instromer en per verleend diploma. VWS zal daarvoor met ingang van 2014 per opleiding de hoogte van de vergoeding bepalen (zowel per diploma als per instromer). In de huidige FZO-subsidieregeling is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van het aantal personen dat voor de opleidingsinstellingen gezamenlijk in een jaar is/wordt opgeleid. Met ingang van 2014 is het voor de opleidingsinstellingen vooraf duidelijk wat zij ontvangen voor het verzorgen van een opleiding. 2.3 Bevoorschotting De regeling voor de beschikbaarheidbijdrage voor de (medische) vervolgopleidingen kent een voorschot van 85% van het bedrag in de verleningsbeschikking. De betrokken zorgaanbieders ontvangen maandelijks een voorschot in de maanden januari tot en met oktober. Vanaf 1 januari 2014 kunnen zorgaanbieders voor de ziekenhuisopleidingen ook een voorschot van 85% ontvangen. 3. Nieuwe procedure voor de ziekenhuisopleidingen Het verstrekken van de beschikbaarheidbijdrage vindt plaats volgens het proces van aanvraag, verlening, bevoorschotting, vaststelling en eindafrekening. Vóór 1 oktober 2013 kunnen de erkende opleidingsinstellingen een aanvraag voor een beschikbaarheidbijdrage 2014 indienen bij de NZa. De aanvraagprocedure vindt u in deze brief onder het kopje Aanvraagprocedure. Wanneer u naast ziekenhuisopleidingen ook een beschikbaarheidbijdrage voor andere (medische) vervolgopleidingen aanvraagt, gebruikt u hiervoor één formulier.

7 De NZa toetst de aanvraag voor de ziekenhuisopleidingen aan de gegevens die zij heeft ontvangen van het ministerie van VWS (op basis van informatie van het CZO). De NZa geeft vervolgens een beschikking af aan de zorgaanbieder met daarin een verlening van de beschikbaarheidbijdrage. De NZa baseert de aantallen instroom en diploma s op historische gegevens uit de administratie van het CZO. De verleningsbeschikking heeft een voorlopig karakter. Met de vaststellingsbeschikking na afloop van het jaar wordt de beschikbaarheidbijdrage definitief vastgesteld. 7 van 7 De zorgaanbieder kan met de verleningsbeschikking een verzoek indienen bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) tot uitbetaling van een maandelijkse voorschotten. Wanneer naast ziekenhuisopleidingen ook andere (medische) vervolgopleidingen in uw verleningsbeschikking zijn opgenomen, volstaat één aanvraag voor bevoorschotting van het CVZ. Na afloop van 2014 vraagt de zorgaanbieder een aanvraag tot vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage aan bij de NZa. Deze aanvraag wordt ingediend middels een daarvoor beschikbaar te stellen formulier. Het indienen van de aanvraag tot vaststelling gaat vergezeld met een accountantsverklaring. De NZa toetst deze aanvraag aan de gerealiseerde aantallen diploma s en instroomaantallen die zij van het ministerie van VWS heeft ontvangen. De NZa stelt vervolgens de definitieve beschikbaarheidbijdrage vast. De zorgaanbieder ontvangt een beschikking voor vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage. Wanneer de vergoeding hoger is dan de ontvangen voorschotten, kan de zorgaanbieder met de vaststellingsbeschikking bij het CVZ een verzoek indienen voor uitbetaling van het resterende bedrag. Wanneer het bedrag lager is dan de ontvangen voorschotten ontstaat een terugbetaalverplichting en dient de zorgaanbieder dit bedrag terug te storten in het Zvf.

Datum 28 JUNI 2013 Betreft

Datum 28 JUNI 2013 Betreft Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 Ei Den Haag Nederlandse Zorgautoriteit t.a.v. de Raad van Bestuur Postbus 3017 3502 GA Utrecht Datum 28 JUNI 2013 Betreft

Nadere informatie

29282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 22 april 2013.

29282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 22 april 2013. 32393 Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met de aanvulling met instrumenten voor bekostiging (Wet aanvulling instrumenten bekostiging WMG) 29282 Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/41c /194918

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/41c /194918 Aan het bestuur van: - Zorgaanbieders Cure en Care Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Sport van 2 7 JUNI 2D itffi ZU13. Datum. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Sport van 2 7 JUNI 2D itffi ZU13. Datum. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 7 JUNI 2D1 houdende beëindiging van dè Subsidieregeling zieken h u isople id i ngen

Nadere informatie

3.1 (Medische) vervolgopleidingen De (medische) vervolgopleidingen waarop deze beleidsregel van toepassing is, zijn te verdelen in twee categorieën:

3.1 (Medische) vervolgopleidingen De (medische) vervolgopleidingen waarop deze beleidsregel van toepassing is, zijn te verdelen in twee categorieën: BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 Informatiebijeenkomsten 24 & 25 september 2012 Myrte Weterings, projectleider Opbouw presentatie 1. Voorstellen 2. Aanvraagprocedure voor verlening

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014 Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

3.1 (Medische) vervolgopleidingen De (medische) vervolgopleidingen waarop deze beleidsregel van toepassing is, zijn te verdelen in twee categorieën:

3.1 (Medische) vervolgopleidingen De (medische) vervolgopleidingen waarop deze beleidsregel van toepassing is, zijn te verdelen in twee categorieën: BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014 BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG Versie 5, 6 juni 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Voorwaarden per betrokken partij

Nadere informatie

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2014 Juli 2014 Inhoud 1. Uitgangspunten 5

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5105

BELEIDSREGEL BR/CU-5105 BELEIDSREGEL Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage curatieve zorgfuncties GGZ 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0039. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen

BELEIDSREGEL AL/BR-0039. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg.

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure -ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2014 Februari 2015 Protocol beschikbaarheidbijdrage

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013

BELEIDSREGEL AL/BR Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot openbaar apotheker

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot openbaar apotheker Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot openbaar apotheker Versie 5, 6 juni 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Voorwaarden per betrokken partij

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage continuïteit van zorg

Beschikbaarheidsbijdrage continuïteit van zorg BELEIDSREGEL Beschikbaarheidsbijdrage continuïteit van zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

12-12-2012. College Zorg Opleidingen: een kijkje j in de keuken. Hier istie dan: de keuken van het CZO. De nieuwe etage van het CZO

12-12-2012. College Zorg Opleidingen: een kijkje j in de keuken. Hier istie dan: de keuken van het CZO. De nieuwe etage van het CZO College Zorg Opleidingen: een kijkje j in de keuken Marian Baardwijk MSM a.i. directeur Hier istie dan: de keuken van het CZO De nieuwe etage van het CZO 1 Daar waar: 13 CZO ers werken 6 beleidsadviseurs

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0039. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen

BELEIDSREGEL AL/BR-0039. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Q&A over het Capaciteitsorgaan en Fonds Ziekenhuisopleidingen

Q&A over het Capaciteitsorgaan en Fonds Ziekenhuisopleidingen Q&A over het Capaciteitsorgaan en Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO) Wat is het Capaciteitsorgaan? Het Capaciteitsorgaan is in 1999 opgericht door universitaire medische centra, algemene ziekenhuizen, beroepsbeoefenaren

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage curatieve geestelijke gezondheidzorg - ambsthalve

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage curatieve geestelijke gezondheidzorg - ambsthalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage curatieve geestelijke gezondheidzorg - ambsthalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695 Aan het bestuur van: GGZ Nederland (GGZN); Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) Gevangeniswezen (GW) Directie Forensische Zorg (DForZo), Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Enquête ramingen FZO beroepen

Enquête ramingen FZO beroepen Enquête ramingen FZO beroepen Inleiding Dertien van de vijftien opleidingen die vallen onder het College Zorg Opleidingen(CZO), worden sinds 1 januari 2011 bekostigd uit het Fonds Ziekenhuis Opleidingen

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van ActiZ T.a.v. de heer F. Bluiminck; de heer J. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010); categorale ziekenhuizen (011); academische ziekenhuizen (020); revalidatiecentra (100); zelfstandige behandelcentra (291); huisartsenlaboratoria (380);

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2017 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2017)

SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2017 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2017) SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2017 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2017) Januari 2016 1. Inleiding Dit document bevat de spelregels voor het door de stichting

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0047. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen

BELEIDSREGEL AL/BR-0047. Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage continuïteit van zorg

Beschikbaarheidbijdrage continuïteit van zorg BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage continuïteit van zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

FZO. Voortgangsbrief. Nr. 2. februari 2011

FZO. Voortgangsbrief. Nr. 2. februari 2011 Voortgangsbrief Voor vragen over het FZO kunt u terecht bij: NVZ, Niels Oerlemans, n.oerlemans@nvz-ziekenhuizen.nl NFU, Dirk Kramer, kramer@nfu.nl CZO, Els Wardenaar, info@ziekenhuisopleidingen.nl FZO

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Care/AWBZ/11/1c 11d0001860

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Care/AWBZ/11/1c 11d0001860 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Instructie inschrijven student

Instructie inschrijven student Instructie inschrijven student Wij willen u vragen de instructie goed door te nemen, omdat het van belang is dat de juiste gegevens op de aanmelding worden vermeld. Wanneer het aanmeldformulier niet correct

Nadere informatie

SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2016 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2016)

SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2016 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2016) SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2016 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ OF EEN JEUGD GGZ-INSTELLING (SPELREGELDOCUMENT 2016) 1. Inleiding Dit document bevat de spelregels voor het door TOPde stichting TOP

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c / Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21391 19 oktober 2012 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 oktober 2012, kenmerk MEVA-3128984,

Nadere informatie

Assurancerapport bij de aanvraag tot vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2016

Assurancerapport bij de aanvraag tot vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2016 Auditdienst Rijk Ministerie van Financiën Assurancerapport bij de aanvraag tot vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2016 Definitief Colofon Titel Uitgebracht aan Assurancerapport

Nadere informatie

Deze regeling is voorts van toepassing op zorgverzekeraars als bedoeld in artikel 3.10 hierna.

Deze regeling is voorts van toepassing op zorgverzekeraars als bedoeld in artikel 3.10 hierna. NADERE REGEL Macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2016 Gelet op de artikelen 36, 37, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013

Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage (Medische) Vervolgopleidingen 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels:

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels: Aan de besturen van - Gebudgetteerde GGZ-instellingen - GGZ Nederland - ZN - NVZ - NFU Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2015 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2015 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2015 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten 1. Inleiding Algemeen Voor 2015 zijn voor de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG), die is ondergebracht

Nadere informatie

2 e tranche B > Algemeen

2 e tranche B > Algemeen 2 e tranche B > Algemeen 1. Waarom is het Opleidingsfonds ingevoerd? Het Opleidingsfonds moet ervoor zorgen dat er per zorgopleiding voldoende specialisten worden opgeleid van de beste kwaliteit voor een

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 115020-248844 Met excuses voor de late reactie, berichten wij u als volgt. Bij brief van 29 januari 2015, die door de NZa op 3 februari 2015 is ontvangen, is door de Stichting Het

Nadere informatie

Nieuwbrief TOP Opleidingsplaatsen 15 februari 2019

Nieuwbrief TOP Opleidingsplaatsen 15 februari 2019 Nieuwbrief TOP Opleidingsplaatsen 15 februari 2019 1. Aanmelden van opleidingsplaatsen voor 2020 Voor het opstellen van het toewijzingsvoorstel maakt TOP Opleidingsplaatsen gebruik van de geïnventariseerde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 393 Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met de aanvulling met instrumenten voor bekostiging

Nadere informatie

Dit document is als volgt opgebouwd: Paragraaf 2 Paragraaf 3. Spelregels en verantwoordelijkheden Aanvullende opmerkingen

Dit document is als volgt opgebouwd: Paragraaf 2 Paragraaf 3. Spelregels en verantwoordelijkheden Aanvullende opmerkingen voor SPELREGELS TOEWIJZINGVOORSTEL 2015 VOOR DE ZORGOPLEIDINGEN IN DE GGZ DIE WORDEN BEKOSTIGD DOOR MIDDEL VAN EEN BESCHIKBAARKEIDBLJDRAGE (SPELREGELDOCUMENT 2015) Januari 2014 1. Inleiding Dit document

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer Kenmerk KBRE/mpan/GGZ 030 296 81 11 CI/10/43c 10D0047456

Behandeld door Telefoonnummer Kenmerk KBRE/mpan/GGZ 030 296 81 11 CI/10/43c 10D0047456 Aan de besturen van: - gebudgetteerde GGZ Zvw zorgaanbieders (450) - alle zorgverzekeraars - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) - GGZ Nederland - MeerGGZ - Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) Newtonlaan

Nadere informatie

Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2014 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2014 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Toewijzingsprotocol Instroomplaatsen 2014 Opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten 1. Inleiding Algemeen Voor 2014 zijn voor de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG), die is ondergebracht

Nadere informatie

Opleidingsregister voor de 3-jarige opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ

Opleidingsregister voor de 3-jarige opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ Opleidingsregister voor de 3-jarige opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ Beleidsregel Uitwerking van de algemene bepalingen inzake Opleidingen in hoofdstuk B meer specifiek de artikelen 15 en 18

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies; Besluit: 1. Algemeen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies; Besluit: 1. Algemeen Doorlopende tekst Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche (na doorvoering van de wijziging die is opgenomen in Staatscourant 2011, nr. 14323 van 5 augustus 2011) De Minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2015

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 780 15 januari 2015 Macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2015 Vastgesteld op 16 december 2014 REGELING NR/CU-731

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c Aan de Raad van Bestuur en collectieven van medisch specialisten van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra

Nadere informatie

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden Declaratie zorgkosten Informatie voor gemoedsbezwaarden Inhoudsopgave Registratie als gemoedsbezwaarde 3 Kinderen 3 Bijdragevervangende belasting 4 Spaartegoed huishouden 4 Vaststelling spaartegoed 4 Bezwaar

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2015 Februari 2016 Protocol beschikbaarheidbijdrage

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 NADERE REGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 Gelet op de artikelen 36, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk M. Hochheimer/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk M. Hochheimer/asat / Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96

Nadere informatie

SPELREGELS VOOR DE TOTSTANDKOMING VAN HET TOEWIJZINGSVOORSTEL 2018 VAN DE STICHTING TOP (SPELREGELDOCUMENT 2018) Februari 2017.

SPELREGELS VOOR DE TOTSTANDKOMING VAN HET TOEWIJZINGSVOORSTEL 2018 VAN DE STICHTING TOP (SPELREGELDOCUMENT 2018) Februari 2017. SPELREGELS VOOR DE TOTSTANDKOMING VAN HET TOEWIJZINGSVOORSTEL 2018 VAN DE STICHTING TOP (SPELREGELDOCUMENT 2018) Februari 2017 1. Inleiding Dit document bevat de spelregels voor het door de stichting TOP

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijlage 26 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c REGELING Informatieverstrekking monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten

Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Het controleprotocol heeft betrekking op de

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/51c /141182

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/51c /141182 Aan de besturen van zorgaanbieders die verpleging leveren zoals verpleegkundigen die plegen te bieden Zorgverzekeraars en zorgkantoren ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN Algemene ziekenhuizen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014 Aangetekend Amphia Ziekenhuis Raad van Bestuur [ ] Postbus 90158 4800 RK BREDA Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/13/22C

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/13/22C Aan het bestuur van: - Gebudgetteerde GGZ Zvw zorgaanbieders (450) - Alle zorgverzekeraars - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) - GGZ Nederland - Platform MeerGGZ - Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2013.289 RIS 269163 BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende

Nadere informatie

Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ en vaststelling kosten van verstrekkingen en vergoedingen 2013

Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ en vaststelling kosten van verstrekkingen en vergoedingen 2013 Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ en vaststelling kosten van verstrekkingen en vergoedingen 2013 Het College voor zorgverzekeringen, gelet op artikel 91, derde lid van de Wet financiering

Nadere informatie

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2010

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2010 Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZZ Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZZ Geldend vanaf 1 januari 2010 IZZ Zorg voor de zorg Reglement persoonsgebonden

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Beleidscyclus FZO 2013

Beleidscyclus FZO 2013 Beleidscyclus FZO 2013 De eerste bouwstenen voor een regionale en landelijke raming voor vijftien opleidingen voor medische ondersteuners en gespecialiseerde verpleegkundigen uit het Fonds Ziekenhuisopleidingen

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw subsidieaanvraag d.d. 16 januari 2008 bericht ik u het volgende.

Naar aanleiding van uw subsidieaanvraag d.d. 16 januari 2008 bericht ik u het volgende. = = = = Het bestuur van Stichting Atrium Medisch Centrum Parkstad Postbus 4446 6401 CX Heerlen Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag SP/7611/2008 Van Polanen Petel 070-3407095 4-3-2008 Onderwerp

Nadere informatie

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd.

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd. REGELING Regeling macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2018 Gelet op de artikelen 36, 37, 62 en 68 en 76 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), besluit de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

Subsidieregeling. zorgopleidingen. Verschijningsdatum juli 2011. 2 e tranche. Zorgopleidingen B

Subsidieregeling. zorgopleidingen. Verschijningsdatum juli 2011. 2 e tranche. Zorgopleidingen B Subsidieregeling zorgopleidingen Verschijningsdatum juli 2011 2 e tranche Zorgopleidingen B Inhoudsopgave Vooraf 3 1 Voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen 4 2 Het subsidieproces 7 3 Aanvraag

Nadere informatie

IN DIT NUMMER: SEPTEMBER

IN DIT NUMMER: SEPTEMBER IN DIT NUMMER: Ambulancezorg Nederland sluit aan Mandatering afgeven erkenningen Decentralisering vooropleidingseis Ziekenhuishygiënist FZO Feestelijke bijeenkomst OLVG Registratie Erkenningen Benoemingen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk J.J. Janse/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk J.J. Janse/asat / Het bestuur van Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres J.J. Janse/asat 088 770

Nadere informatie

besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling.

besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling. NADERE REGEL Macrobeheersinstrument curatieve geestelijke gezondheidszorg Gelet op de artikelen: - 35, zevende lid, - 36, eerste en derde lid, - 37, - 62, - 68, - 76, tweede lid, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 393 Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met de aanvulling met instrumenten voor bekostiging

Nadere informatie

Behandeld door adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009

Behandeld door  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure JWES/escs/EZK/ 09d Huisartsenbekostiging 12 november 2009 Aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn en Zorgverzekeraars Nederland Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht

Nadere informatie

Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA. geldend vanaf 1 januari 2010

Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA. geldend vanaf 1 januari 2010 Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA geldend vanaf 1 januari 2010 Inhoudsopgave Artikel 1. Algemeen... 3 Artikel 2. Aanvraag PGB eerstelijnspsychologische zorg... 3 Artikel

Nadere informatie

EDOC CONCEPT -1-

EDOC CONCEPT -1- -1- Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van [ ], nr. [ ], houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond inzake de subsidie voor rijksmonumentenonderhoud bij reeds

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013

Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2013 februari 2013 1. Uitgangspunten

Nadere informatie

Meest gestelde vragen POI-register (bijgewerkt augustus 2018)

Meest gestelde vragen POI-register (bijgewerkt augustus 2018) (bijgewerkt augustus 2018) De dikgedrukte woorden vindt u terug in de woordenlijst (p.6) Achtergrond Het POI-register (Praktijkopleidingsinstellingenregister) is ontwikkeld om het proces van de erkenningen

Nadere informatie