Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit"

Transcriptie

1 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 16 april 2009 Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit De bescherming van onze leefomgeving is niet enkel een zaak van de goedkeuring van talloze milieurichtlijnen, -wetten, -decreten en - besluiten. Ook de afdwinging van de naleving ervan, via een milieuhandhavingsbeleid, is essentieel, stelt minister Hilde Crevits. Een blinde handhaving mag het evenwel ook niet zijn: door in het verleden de niet-naleving van alle milieuregels strafbaar te stellen, werden de parketten overstelpt met PV s. Met de inwerkingtreding van het Milieuhandhavingsdecreet op 1 mei 2009 komt daar verandering in. De Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving, die vandaag werd geïnstalleerd door Vlaams minister Hilde Crevits, zorgt voor een afstemming (wie doet wat?) tussen de verschillende handhavers (parket, politie, gemeentelijke/provinciale/gewestelijke toezichthouders, enz). Tevens worden de pure administratieve overtredingen uit het strafrecht gehaald, en worden deze door de Vlaamse milieu-administratie opgevolgd en gesanctioneerd. De zware milieumisdrijven (zoals illegale emissies) worden blijvend door de parketten en strafrechtbanken vervolgd, tenzij de procureur anders beslist. In die gevallen kan de Vlaamse milieu-administratie een boete opleggen. Door deze wijzigingen zal de milieucriminaliteit in Vlaanderen efficiënter én op maat, worden aangepakt. Dit komt vanzelfsprekend ons leefmilieu én onze gezondheid ten goede. Waarom is er nood aan een milieuhandhavingsbeleid? Milieuwetgeving moet borg staan voor een degelijke milieukwaliteit! Denken we bijvoorbeeld aan de waterkwaliteit van onze rivieren en waterlopen, of aan het beheer van onze schaarse bossen en waardevolle natuurgebieden. Maar wat baten al deze gebods- en verbodsvoorschriften als ze niet op een of andere manier kunnen afgedwongen worden? Welk nut heeft het om een bedrijf bepaalde vergunningsvoorwaarden op te leggen, zonder daar verder naar om te kijken? Al die vragen draaien allemaal rond één begrip: handhaving. De overheid controleert en ziet toe op de naleving van haar eigen milieuregelgeving. Zo kunnen overtreders bestraft worden met gevangenisstraffen en geldboetes. Dat is de meest bekende vorm van sanctionering. Daarnaast kan de overheid een beroep doen op andere handhavingsinstrumenten, zoals het stopzetten van een illegale afvalwaterlozing of het overbrengen van beschermde diersoorten naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.

2 Waarom moest het handhavingsbeleid aangepast worden? Het verleden leert dat de naleving van de milieuwetgeving vaak problematisch is. Daarvoor zijn diverse redenen aan te halen: 1. De milieuwetgeving, en de complexiteit ervan, heeft de voorbije jaren zo n vlucht genomen dat de kennis en de naleving ervan verre van evident is. 2. De eenzijdige strafrechtelijke aanpak van de niet-naleving van de milieuwetgeving leidde tot een veelheid van dossiers bij de parketten. Daar was en is echter niet altijd voldoende capaciteit, deskundigheid en prioriteitstelling voor de behandeling van deze dossiers. Om die redenen werd de handhaving van de milieuwetgeving als een kernopdracht vermeld in het Vlaams regeerakkoord van Met de inwerkingtreding van het Milieuhandhavingsdecreet op 1 mei realiseert Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits deze opdracht van het Vlaams regeerakkoord. Dit decreet, waaraan een traject van bijna vijftien jaar studie en voorbereidend werk is voorafgegaan, legt voor heel onze Vlaamse milieuwetgeving het algemene handhavingskader vast. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen? 1. Stroomlijning van het toezicht: wie doet wat? Tussen de verschillende milieuhandhavers (de Vlaamse overheid, de federale en lokale politie, de parketten, de gemeenten en de provincies) waren er tot nog toe onvoldoende werkafspraken. Ter remediering hiervan zal de Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving als overleg- en adviesorgaan een centrale rol spelen: Enerzijds via het realiseren van een afstemming tussen de verschillende actoren van het milieuhandhavingsbeleid, in het bijzonder door middel van samenwerkingsprotocollen (wie doet wat en wat is prioritair?); Anderzijds via het opstellen van een jaarlijks milieuhandhavingsrapport (wat deden we het voorbije jaar?) en een jaarlijks milieuhandhavingsprogramma (wat doen we het komende jaar?). Door deze gecoördineerde aanpak zullen burgers en bedrijven niet langer geconfronteerd worden met situaties waarbij als het ware om de dag een andere toezichthouder kan opduiken om hetzelfde te controleren. In functie van een gerichte specialisatie tussen de handhavers onderling, zal er finaal meer duidelijkheid komen wie de gecontroleerde mag verwachten en waarvoor.

3 Het aantal toezichthouders op lokaal niveau gaat toenemen. Naast de gemeentelijke toezichthouders worden er ook toezichthouders aangesteld bij de intercommunales en bij de politiezones. 2. Niet enkel strafrechterlijke maar ook bestuurlijke handhaving Het zachte handhavingsparcours: raadgevingen en aanmaningen In de meeste gevallen, tot zelfs 70 à 80% van de vastgestelde milieu-overtredingen, volstaat het om de overtreder er preventief toe te bewegen de milieuwetgeving te eerbiedigen. De instrumenten om dit te bewerkstelligen, zijn raadgevingen en aanmaningen. Als de milieu-inspectie geen overtredingen vaststelt, maar aanwijzingen heeft dat er bij een gecontroleerd bedrijf in de toekomst wel een overtreding kan ontstaan, kan ze een raadgeving sturen aan de exploitant van dat bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld omdat een milieu-inspecteur vanuit zijn expertise oordeelt dat installaties zouden kunnen falen. Dergelijke raadgevingen moeten ervoor zorgen dat het bedrijf de milieuwetgeving naleeft. Stelt milieu-inspectie evenwel een of meer milieu-overtredingen vast, dan kan ze de vermoedelijke overtreder aanmanen om de toestand te saneren, en om alle toepasselijke bepalingen in milieuwetten, - decreten, -besluiten en -reglementen na te leven. Gewoonlijk zal een aanmaning volstaan om te komen tot de nodige saneringen. Milieu-misdrijven en milieu-inbreuken Vroeger werd voor elke vaststelling door een milieu-inspecteur een PV opgesteld dat naar het parket werd doorgestuurd. Dit moest ook wel doordat alles in de milieuwetgeving strafbaar werd gesteld. Dit zorgde voor een veelheid aan PV s. Het strafrecht (gevangenisstraffen en strafrechtelijke geldboetes) is echter niet nuttig om administratieve formaliteiten te handhaven. Beter is dit aan te pakken met administratieve sancties, zoals bestuurlijke geldboetes. Daarom wordt nu het beleidsaccent verlegd van een exclusieve strafrechterlijke milieuhandhaving naar een gemengd handhavingsmodel: strafrechtelijke én bestuurlijke handhaving. De feiten die we blijvend prioritair via het strafrecht willen aanpakken, zijn milieumisdrijven. De feiten die we bestuurlijk willen aanpakken, zijn milieu-inbreuken. Afhankelijk van de aard, de ernst, de omvang en de gevolgen van de niet-naleving van de milieuwetgeving, krijgen we dus een andere aanpak: voor de ernstige feiten, de

4 milieumisdrijven, hanteren we prioritair strafsancties; voor de minder ernstige feiten, de milieu-inbreuken, administratieve sancties. Het is evident dat, bijvoorbeeld, het niet-bijhouden door een bedrijfsleider van bepaalde meeten registratiegegevens (milieu-inbreuk), van een geheel andere orde is dan bijvoorbeeld een illegale afvalwaterlozing (milieu-misdrijf). Niettemin kon vroeger alleen een strafrechter echt persoonlijk sanctionerend optreden, en al deze overtredingen op de milieuwetgeving bestraffen met gevangenisstraffen en/of geldboetes. Voorbeeld 1: Een bedrijf loost gevaarlijke stoffen in een waterloop. Een milieu-inspecteur stelt dit milieu-misdrijf vast en maakt een PV op en bezorgt dat aan het parket met de vraag om binnen de 180 te laten weten of het misdrijf strafrechterlijk behandeld zal worden. In afwachting van het antwoord van het parket (alsook later) kan de Vlaamse milieu-adminstratie altijd bestuurlijke maatregelen treffen, zoals het stopzetten van de activiteiten van het bedrijf, teneinde verdere milieuaantasting te voorkomen. Het parket kan op twee manieren reageren: 1) De procureur laat weten dat het dossier wel strafrechterlijk wordt behandeld. Dan kent het dossier zijn gerechtelijk verloop en zal de administratie niet bestuurlijk sanctioneren. Wel kan ze altijd bestuurlijke maatregelen opleggen. 2) De procuceur meldt aan de leefmilieu-administratie dat hij het dossier NIET strafrechterlijk zal behandelen. Dan kan de administratie zelf sanctionerend optreden door de vermoedelijke overtreder een bestuurlijke geldboete op te leggen. Voorbeeld 2: Een bedrijf dat valt onder de toepassing van de Vlaremreglementering voldoet niet aan de verplichting om gedurende een bepaalde termijn bepaalde documenten ter beschikking te houden van de milieu-inspectie. Onze milieuwetgeving kent tal van dergelijke administratieve verplichtingen waarvan de niet-naleving evengoed, zoniet sneller, beteugeld kan worden door de leefmilieu-administratie zelf. Dergelijke milieu-inbreuken zullen voortaan niet meer strafrechterlijk vervolgd worden. Zij zullen enkel nog gesanctioneerd kunnen worden door een bestuurlijke geldboete.

5 Zoals aangegeven kan de leefmilieu-administratie, los van de mogelijkheid om een milieu-overtreder te sanctioneren door middel van bestuurlijke geldboetes, evenzeer altijd bestuurlijke maatregelen opleggen. Maatregelen die er allereerst op gericht zijn om het geschonden leefmilieu te herstellen. In het ene geval kunnen toezichthouders het bevel geven aan de overtreder om een bepaalde actie te ondernemen, waardoor er paal en perk wordt gesteld aan een vastgestelde overtreding. Een voorbeeld daarvan is het bevel aan een overtreder om een milieuvergunning aan te vragen. In het andere geval kan de toezichthouder de overtreder bevelen om onmiddellijk een einde te stellen aan een vastgestelde illegale situatie. Zoals het bevel om machines stil te leggen of het bevel om bepaalde niet vergunde bedrijfsactiviteiten te staken. Tenslotte mag de toezichthouder zelf het heft in handen nemen door op eigen initiatief op te treden tegen een vastgestelde milieuovertreding. Aldus kan een toezichthouder overgaan tot de verzegeling van bedrijfsinstallaties. 3. Rechtsbescherming en de oplegging van de bestuurlijke geldboetes Vanaf 1 mei zal de Vlaamse leefmilieu-administratie dus instaan voor de oplegging van de hiervoor genoemde bestuurlijke geldboetes. Vermits het om een vorm van sancties gaat, zal ze dit doen volgens een bepaalde procedure die erop gericht is om de rechten van de vermoedelijke overtreder maximaal te beschermen, zoals bijvoorbeeld het recht om gehoord te worden door de administratie. Heeft de leefmilieu-administratie een bestuurlijke geldboete opgelegd, dan kan de overtreder hiertegen in beroep gaan bij een administratief rechtscollege -het Milieuhandhavingscollege. Ook hier zal, met eerbiediging van de rechten van verdediging, een wel bepaalde procedure moeten gevolgd worden. 4. Beteugeling van kleine overlast Vandaag de dag worden heel wat gemeenten geconfronteerd met allerlei vormen van overlast zoals het achterlaten van zwerfvuil, het wildplassen, sluikstorten, het niet opruimen van hondenpoep en dergelijke. Hoewel het allemaal relatief kleine en eenvoudige problemen zijn, hebben ze toch een belangrijke negatieve impact en leiden ze vaak tot irritatie

6 en ongenoegen in onze samenleving. Burgers vragen dat hun gemeentebesturen hiertegen kordaat ingrijpen. Vanaf 1 mei biedt het Milieuhandhavingsdecreet hen daartoe volop de mogelijkheid. Gemeentebesturen kunnen dan kiezen, ofwel voor politiestraffen, ofwel voor een administratieve geldboete van maximaal 250. Waar gemeenten zelf niet gaan optreden tegen overlastfenomenen, zullen die op grond van het Milieuhandhavingsdecreet strafbaar gesteld worden met een politionele geldboete van 45,45 (x 5,5). Persinfo: Cybelle-Royce Buyck woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits persdienst.crevits@vlaanderen.be

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Milieuhandhavingscongres, vrijdag 4 juni 2010, Gent Een jaar nieuwe milieuhandhavingspraktijk onder de loupe Dames en heren,

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007 milieuhandhavingsdecreet leidt tot betere milieuhandhaving op

Nadere informatie

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s Handhaving omgevingsgerelateerde thema s VVSG DC 15 oktober 2014 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker RO Omgevingsgerelateerde thema s Ruimtelijke ordening Milieu Wonen Onroerend erfgoed

Nadere informatie

Studiedag Is groen een taak voor blauw?

Studiedag Is groen een taak voor blauw? Studiedag Is groen een taak voor blauw? 15/04/2016 VHRM VLAAMSE HOGE HANDHAVINGSRAAD VOOR RUIMTE & MILIEU 1. Opdrachten van de VHRM Oprichting 2009 ~ Milieuhandhavingsdecreet Voorheen enkel informele overlegstructuren

Nadere informatie

Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS

Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS Karen Van Alsenoy VHRM Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte & Milieu LNE Sinds

Nadere informatie

Infosessies geluidsnormen muziek

Infosessies geluidsnormen muziek Infosessies geluidsnormen muziek Sigrid Raedschelders/ Anne Van Riet Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Overzicht 1. Regelgeving m.b.t.

Nadere informatie

Inspectiestrategie. en procedure voor de inbeslagname van dieren. Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA

Inspectiestrategie. en procedure voor de inbeslagname van dieren. Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA Inspectiestrategie van LB en procedure voor de inbeslagname van dieren Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA 1. Inspectiestrategie van LB 1.1. Context 1.2. Wettelijke bepalingen 1.3.

Nadere informatie

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Gewest- en autosnelwegen

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES WAT? GAS staat voor gemeentelijke administratieve sancties. Terwijl je vroeger bij bepaalde overtredingen moest verschijnen voor de politierechtbank en je bestraft

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december

Nadere informatie

Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex

Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex Markt 1 2450 Meerhout T 014 24 99 20 F 014 24 99 57 E info@meerhout.be www.meerhout.be 1 Algemeen GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties.

Nadere informatie

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal - afdelingshoofd Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer Milieunetwerkdag voor lokale politie 13 mei 2014 Inhoud 2. Bestuurlijke

Nadere informatie

2 E RONDE TAFEL MILIEUHANDHAVING (26.10.2005) Standpunt VVSG over het voorontwerp milieuhandhavingsdecreet (versie 12.10.2005) goedgekeurd door het VVSG-directiecomité op 24 oktober 2005 (doc.nr. DC 2005/189)

Nadere informatie

Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet. #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen

Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet. #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet #VVSGhandhaven - Mechelen 1. Wat is GAS? Bestuurlijke handhaving Gemeente kan een gemeentelijke administratieve sanctie opleggen

Nadere informatie

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Robin SLABBNCK Advocaat LDR LDR opleidingen, 1 december 2016 Stedenbouwhandhaving: nieuw handhavingsmodel Uitbouw pijler bestuurlijke handhaving RO (DABM als inspiratiebron

Nadere informatie

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de Een pro justitia, opgesteld door de bevoegde inspectiediensten wordt gestuurd de, de overtreder, de werkgever, en de FOD WASO, dienst administratieve

Nadere informatie

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 GAS = nieuw? GAS in Vlaanderen Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 Waarom? Ongepast gedrag blijft ongestraft:

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

Lokaal handhaven. Studiedag VVSG

Lokaal handhaven. Studiedag VVSG Lokaal handhaven Studiedag VVSG 26-05-2016 Visie Stad Genk Waarom handhaving? Kwalitatieve dienstverlening uitbouwen Geïntegreerd en integraal Handhaving staat nooit alleen Preventie pro-actie repressie

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE Lekkerstraat 10 B 3680 Maaseik Tel. 089/560 560 Fax 089/560 561 E-mail: stad.maaseik@maaseik.be www.maaseik.be ALGEMEEN REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES 2 HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED,

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2006-2007 4 juli 2007 ONTWERP VAN DECREET tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1208 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE Lekkerstraat 10 B 3680 Maaseik Tel. 089/560 560 Fax 089/560 561 E-mail: stad.maaseik@maaseik.be www.maaseik.be ALGEMEEN REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES 2 HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED,

Nadere informatie

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving Kabinet minister Schauvliege 1. Voorbereiding Artikel 41 Milieuhandhavingsdecreet: De Vlaamse Regering bezorgt binnen de drie jaar na de inwerkingtreding

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties 21 oktober 2014 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 1 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 2 Operationeel

Nadere informatie

ADVIES VAN 29 AUGUSTUS 2018 OVER HET KADERDECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING

ADVIES VAN 29 AUGUSTUS 2018 OVER HET KADERDECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING ADVIES VAN 29 AUGUSTUS 2018 OVER HET KADERDECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING SARO HAVENLAAN 88 - BUS 23 1000 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 2 II. ALGEMENE BEOORDELING... 2 III. BESTUURLIJKE HANDHAVING INZAKE

Nadere informatie

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering Marc Bockstaele (ere)hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie 1 Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering De Wet van 30 juni 1971betreffende de administratieve geldboeten,

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voerde gedurende de maanden mei tot en met juli 2008 een grootschalige

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme

Nadere informatie

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Stap 1: aanwijzing, artikel 1.65 lid 1 Wet kinderopvang Het college

Nadere informatie

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro)

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro) Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor meerderjarigen? (max. 250 euro) 1. Wie kan inbreuken vaststellen? De vaststelling van een inbreuk op het gemeentelijk politiereglement

Nadere informatie

Gezamenlijk advies Minaraad en SERV. Advies Uitbreiding van de titel handhaving van het DABM voor de handhaving van de regelgeving milieubeheer

Gezamenlijk advies Minaraad en SERV. Advies Uitbreiding van de titel handhaving van het DABM voor de handhaving van de regelgeving milieubeheer Advies Uitbreiding van de titel handhaving van het DABM Minaraad, 27 november 2008, nr. 2008 51 SERV, 3 december 2008 Samenvatting Het voorontwerp van decreet dat het voorwerp uitmaakt van dit advies breidt

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo

Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo CVDR Officiële uitgave van Venlo. Nr. CVDR326948_1 30 april 2018 Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor. 1. Inleiding

Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor. 1. Inleiding Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor 1. Inleiding De Wet lokaal spoor (Wls) treedt in werking op 1 december 20015. Deze wet beoogt de wetgeving inzake de lokale spoorwegen te moderniseren en zorgt ervoor

Nadere informatie

INHOUD. Deel 1. Algemeen kader van handhaving op lokaal niveau. 1Inleiding 11

INHOUD. Deel 1. Algemeen kader van handhaving op lokaal niveau. 1Inleiding 11 INHOUD 1Inleiding 11 Deel 1. Algemeen kader van handhaving op lokaal niveau 1 Belang van handhaving voor lokale besturen 15 1. Voor het welzijn van de burger zelf 17 2. Voor de geloofwaardigheid van de

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op het stilstaan en parkeren en op de overtredingen

Nadere informatie

GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1. TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen

GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1. TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1 TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities Artikel 16.1.1. [ De bepalingen van deze titel

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES WIJZIGING WETGEVING EN UITBREIDING TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN (wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet en wet van 7 mei 2004 tot wijziging van

Nadere informatie

Stuk 1249 (2006-2007) Nr. 1. Zitting 2006-2007. 13 juni 2007 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1249 (2006-2007) Nr. 1. Zitting 2006-2007. 13 juni 2007 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1249 (2006-2007) Nr. 1 Zitting 2006-2007 13 juni 2007 ONTWERP VAN DECREET tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI Toezicht,

Nadere informatie

Voorontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het toegangsverbod tot de voertuigen van de VVM

Voorontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het toegangsverbod tot de voertuigen van de VVM Advies Voorontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het toegangsverbod tot de voertuigen van de VVM Brussel, 18 oktober 2013 MORA_ADV_20131018_toegangsverbod_VVM Mobiliteitsraad Wetstraat

Nadere informatie

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving.

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. 1. Inleiding. Een ontwerp-kaderdecreet bestuurlijke handhaving (Vlaanderen : gewest en gemeenschap) is zichtbaar op de website van de

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

DE IMPLEMENTATIE VAN HET MILIEUHANDHAVINGSDECREET OP GEMEENTELIJK NIVEAU

DE IMPLEMENTATIE VAN HET MILIEUHANDHAVINGSDECREET OP GEMEENTELIJK NIVEAU DE IMPLEMENTATIE VAN HET MILIEUHANDHAVINGSDECREET OP GEMEENTELIJK NIVEAU Congres Lokale Milieuhandhaving Voorstelling van de resultaten van de studie 26-11-2012 INHOUD PRESENTATIE Bondige voorstelling

Nadere informatie

VR DOC.0406/1BIS

VR DOC.0406/1BIS VR 2018 2704 DOC.0406/1BIS De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Prof. Dr. Geert Van Hoorick Hoofddocent Universiteit Gent, Vakgroep Publiekrecht Advocaat te Gent Het nieuwe Vlaamse stedenbouwkundige

Nadere informatie

Workshop 6: takenpakket lokale toezichthouder

Workshop 6: takenpakket lokale toezichthouder Workshop 6: takenpakket lokale toezichthouder Uitgaande van de filosofie milieuhandhaving: Bestuurlijke handhaving boven strafrechtelijke Probleem helpende handhaving boven bestraffende Van zacht naar

Nadere informatie

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.)

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Toelichting Minaraad Algemeen kader g.a.s. Vroeger enkel politiestraffen mogelijk op inbreuken politiereglement Kleine overtredingen werden niet vervolgd

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5.

Hoofdstuk I. Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. REGLEMENT OP DE ADMINISTRATIEVE SANCTIES EN DE BEMIDDELING Hoofdstuk I. Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Hoofdstuk II. De gemeentelijke administratieve geldboete Hoofdstuk

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES 26 november 2008 De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voerde gedurende de maanden mei tot en met juli 2008 een grootschalige

Nadere informatie

ONTHAAL WELKOM! Lokale handhavingsplannen en handhavingsprotocols inzake ruimtelijke ordening

ONTHAAL WELKOM! Lokale handhavingsplannen en handhavingsprotocols inzake ruimtelijke ordening ONTHAAL WELKOM! Lokale handhavingsplannen en handhavingsprotocols inzake ruimtelijke ordening PROGRAMMA VANDAAG - Algemeen kader - Concreet voorbeeld: stad Leuven - Vragen ALGEMEEN KADER Jan Mellaerts

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2008 652 VLAAMSE OVERHEID [C 2008/35341] 21 DECEMBER 2007. Decreet tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding. Een nieuwe wet op de gemeentelijke administratieve sancties. Wegwijzer doorheen deze pocket

INHOUD. Inleiding. Een nieuwe wet op de gemeentelijke administratieve sancties. Wegwijzer doorheen deze pocket INHOUD Inleiding Een nieuwe wet op de gemeentelijke administratieve sancties Wegwijzer doorheen deze pocket 11 13 19 1 GAS als onderdeel van een integraal veiligheidsbeleid 23 1.1. Wat is overlast eigenlijk?

Nadere informatie

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk?

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Studiedag CPS Beheren van de publieke ruimte 19 november, Mechelen Koen Van Heddeghem Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) Historiek GAS VVSG onderzoek

Nadere informatie

TOOL OM LOKAAL TE REAGEREN 3Bx AFVAL IN GROENE RUIMTEN

TOOL OM LOKAAL TE REAGEREN 3Bx AFVAL IN GROENE RUIMTEN TOOL OM LOKAAL TE REAGEREN 3Bx AFVAL IN GROENE RUIMTEN 1 AFVAL IN GROENE RUIMTEN U STELT VAST : Afval dat werd achtergelaten in een «groene ruimte» Leefmilieu Brussel definieert als groene ruimten een

Nadere informatie

Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving voorwaarden

Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving voorwaarden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 400 van LYDIA PEETERS datum: 14 maart 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving

Nadere informatie

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving Deze vragenlijst wil een beeld schetsen van de toepassing van de GAS-wet (wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties). De gestelde vragen

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Stap voor stap Kleinhandelsvergunning Definitie Een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten is de schriftelijke toelating tot het voeren van

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw De politiezone Politiereglementen Gemeentelijke administratieve sancties Isabelle Vincke 12-12-2012 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad

Nadere informatie

Het beleid inzake handhaving van soorten. Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM

Het beleid inzake handhaving van soorten. Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM Het beleid inzake handhaving van soorten Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM MHD steunt op twee poten: organisatie handhavingsbeleid en vormgeving sanctiesysteem Onderkenning

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de nadere regels over het toezicht, de nalevingsondersteuning en de handhaving ten aanzien van de burgers en de private uitbetalingsactoren, wat betreft de toelagen

Nadere informatie

Milieu-inbreuken en milieumisdrijven in het komende handhavingsbeleid: is deze summa divisio werkbaar?

Milieu-inbreuken en milieumisdrijven in het komende handhavingsbeleid: is deze summa divisio werkbaar? Steven Declercq (19954141) Universiteit Gent Scriptie tot het behalen van het diploma Master in het Milieurecht Milieu-inbreuken en milieumisdrijven in het komende handhavingsbeleid: is deze summa divisio

Nadere informatie

Zakboekje voor toezicht en handhaving. Een introductie voor milieuhandhaving

Zakboekje voor toezicht en handhaving. Een introductie voor milieuhandhaving Zakboekje voor toezicht en handhaving Een introductie voor milieuhandhaving Toepasselijke regelgeving Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, titel XVI. Toezicht, handhaving

Nadere informatie

De werking van de Natuurinspectie en de praktijk van het toezicht in de natuur. 20 maart 2018

De werking van de Natuurinspectie en de praktijk van het toezicht in de natuur. 20 maart 2018 De werking van de Natuurinspectie en de praktijk van het toezicht in de natuur 20 maart 2018 1. Handhaving binnen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de werking van de Natuurinspectie 2. Bevoegdheden

Nadere informatie

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 JU Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 Categorie: Strafvordering Rechtskarakter: Aanwijzing i.d.z.v. artikel 130 lid 4 Wet RO Afzender: College van procureurs-generaal Adressaat:

Nadere informatie

Voorstellen FAVV Wet houdende diverse bepalingen

Voorstellen FAVV Wet houdende diverse bepalingen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen FAVV Wet houdende diverse bepalingen Djamel Dehas en Tomas Vanderstappen Diverse bepalingen? Wijziging van de wet van 4 februari 2000

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op de algemene politieverordening Lowazone (AR

Nadere informatie

BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE

BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE Bijlage 2 bij Toezicht en Handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen gemeente Westvoorne IZ/OWO

Nadere informatie

Vlaanderen is ruimte & milieu

Vlaanderen is ruimte & milieu Vlaanderen is ruimte & milieu MILIEUHANDHAVINGS- RAPPORT 2017 VOORWOORD Het Milieuhandhavingsrapport 2017 is reeds het negende milieuhandhavingsrapport van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, artikel 28, 1, eerste lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, artikel 28, 1, eerste lid; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de nadere regels over het toezicht, de nalevingsondersteuning en de handhaving ten aanzien van de burgers en de private uitbetalingsactoren, wat betreft de toelagen

Nadere informatie

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies Brussel, 23 april 2008 080423_advies_Aslasten Advies Over hoofdstuk XIV Aslasten van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij

Nadere informatie

T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e

T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e Vaak worden we gecontacteerd door werkgevers die een of andere inspectiedienst over de vloer hebben gekregen. Een sociale controle brengt

Nadere informatie

Toezicht en handhaving door de provincies als waterbeheerder

Toezicht en handhaving door de provincies als waterbeheerder Toezicht en handhaving door de provincies als waterbeheerder Hoorzitting Minaraad 9 mei 2019 Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid Toezicht en handhaving door de provincies als waterbeheerder

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 33 662 Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en enige andere wetten in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

LOKAAL IBA BELEID UITDAGINGEN VOOR GEMEENTEN EN RIOOLBEHEERDERS

LOKAAL IBA BELEID UITDAGINGEN VOOR GEMEENTEN EN RIOOLBEHEERDERS LOKAAL IBA BELEID UITDAGINGEN VOOR GEMEENTEN EN RIOOLBEHEERDERS Leiedal en WVI Beernem, Deerlijk 29 september 2016 IBA's binnen het GUP aantal IBA's 2017 2021 2027 Anzegem 223 3 2 218 Avelgem 21 0 3 18

Nadere informatie

Samenvatting studie toepassing GAS

Samenvatting studie toepassing GAS Samenvatting studie toepassing GAS VVSG-studie november 2008 VVJ-driedaagse 17/02/2011 De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voerde gedurende de maanden mei tot en met juli 2008 een grootschalige

Nadere informatie

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Indien de aard van de overtreding hiertoe aanleiding geeft, kan het college

Nadere informatie

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenstelling, de werking en de opdrachten van

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen 202 Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VHRM MILIEUHANDHAVINGSRAPPORT jaar Milieuhandhavingsdecreet ( ) Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving

VHRM MILIEUHANDHAVINGSRAPPORT jaar Milieuhandhavingsdecreet ( ) Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving VHRM Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving MILIEUHANDHAVINGSRAPPORT 2013 5 jaar Milieuhandhavingsdecreet (2009-2013) Inhoud Inhoudstafel 3 Voorwoord 7 1. Inleiding 9 1.1 Decreet van 5 april 1995

Nadere informatie

Het sociaal strafwetboek

Het sociaal strafwetboek Het sociaal strafwetboek Franky Blomme, sociaal inspecteurdirectiehoofd Toezicht op de Sociale Wetten 27.1.12 1 Sociaal strafwetboek Waarom een sociaal strafwetboek? 2 codificatie De codificatie van de

Nadere informatie

ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT. Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017

ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT. Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017 ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017 ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN Achtergelaten afval Zwerfvuil Sluikstorten 2 AFVAL IN HET

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Onderwerp Wijziging Algemene plaatselijke verordening Urk 2008 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit

Nadere informatie

ADVIES ONTWERP DECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING

ADVIES ONTWERP DECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING ADVIES ONTWERP DECREET BESTUURLIJKE HANDHAVING Advies 2018-15/ 6.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Uitgangspunten 4 3.3

Nadere informatie

BETREFT: SOCIAAL STRAFWETBOEK IMPACT OP HET TOEZICHT EN DE BESTRAFFING VAN INBREUKEN OP DE WELZIJNSWETGEVING

BETREFT: SOCIAAL STRAFWETBOEK IMPACT OP HET TOEZICHT EN DE BESTRAFFING VAN INBREUKEN OP DE WELZIJNSWETGEVING Nr. 988 Brussel, 30 september 2011 BETREFT: SOCIAAL STRAFWETBOEK IMPACT OP HET TOEZICHT EN DE BESTRAFFING VAN INBREUKEN OP DE WELZIJNSWETGEVING 1. Doelstelling van het Sociaal Strafwetboek (SSW) 1 Bundeling

Nadere informatie

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE / type document PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE www.wonenvlaanderen.be 1 SITUERING De Vlaamse Wooninspectie heeft een dubbele taakstelling. Enerzijds is er het optreden op strafrechtelijk gebied tegen

Nadere informatie

Toepassing Dwangsom bij ANB

Toepassing Dwangsom bij ANB Toepassing Dwangsom bij ANB Inhoud Situering dwangsom Wenselijkheid Wettelijke vereisten Toepassingshistoriek Criteria voor oplegging ideale dwangsom Inning Knelpunten Conclusie Situering dwangsom binnen

Nadere informatie

Reglement Administratieve Sancties. Politiezone HEKLA. Gemeente EDEGEM

Reglement Administratieve Sancties. Politiezone HEKLA. Gemeente EDEGEM - 1 - Reglement Administratieve Sancties Politiezone HEKLA Gemeente EDEGEM Goedgekeurd in de gemeenteraad op 18 april 2007. - 2 - HOOFDSTUK I: TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Dit reglement is - behoudens andersluidende

Nadere informatie

De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor?

De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor? De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor? Is er in uw bedrijf al eens een ernstig arbeidsongeval gebeurd? Dan bent u als werkgever, als lid van de hiërarchische lijn, als preventieadviseur, als

Nadere informatie

van Cathy Coudyser, Karin Brouwers, Marnic De Meulemeester, Jan Van Esbroeck, Johan Verstreken en Bart Caron

van Cathy Coudyser, Karin Brouwers, Marnic De Meulemeester, Jan Van Esbroeck, Johan Verstreken en Bart Caron ingediend op 1079 (2016-2017) Nr. 1 15 februari 2017 (2016-2017) Voorstel van decreet van Cathy Coudyser, Karin Brouwers, Marnic De Meulemeester, Jan Van Esbroeck, Johan Verstreken en Bart Caron houdende

Nadere informatie

Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie

Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie 13 april 2015 BESLISSING nr. 2015-11 over de weigering om toegang te geven tot een kopie een convenant over de verlenging van de levensduur

Nadere informatie