TAS SESAM TIST TATAMI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TAS SESAM TIST TATAMI"

Transcriptie

1 Taalvaardigheidsmateriaal voor de eerste graad van het secundair onderwijs TAS SESAM TIST TATAMI TIST: alleen nog te downloaden via de website!

2 Schoolse taalvaardigheid is belangrijke voorwaarde om met succes de schoolloopbaan af te ronden. Voor heel wat leerlingen ligt de talige drempel op school te hoog om vakinhouden en vakspecifieke vaardigheden te verwerven. Deze leerlingen stromen naar types van het secundair onderwijs waar ze niet thuishoren, verliezen hun motivatie en worden schoolmoe. Eén op vijf jongeren in Vlaanderen verlaat zelfs de schoolbanken zonder diploma. Een school die gelijke onderwijskansen garandeert, streeft ernaar om met alle jongeren de eindtermen/ontwikkelingsdoelen te halen. Als taal dit streefdoel belemmert, heeft het hele schoolteam de opdracht om aan de schoolse taalvaardigheid van alle jongeren te werken. Een belangrijke rol is weliswaar weggelegd voor de leerkrachten Nederlands die tijdens hun lesuren met alle leerlingen een effectief taalvaardigheidstraject kunnen afleggen. Het uitstippelen van dat traject kan maar gebeuren na een objectieve analyse van de zwaktes en sterktes van de individuele jongeren en van de klasgroep als geheel. Het Steunpunt NT2 ontwikkelde voor de eerste graad dan ook twee evaluatie-instrumenten die de schoolse taalvaardigheid van de jongeren meten en functioneel lesmateriaal dat onmiddellijk bruikbaar is.

3 Het eerste jaar: TAS en SESAM TAS Taalvaardigheidstoets Aanvang Secundair onderwijs De TAS meet de taalvaardigheidsachterstand van jongeren die starten in het secundair onderwijs. De TAS wordt in september afgenomen bij alle jongeren in de A-stroom en de B-stroom. De TAS is niet bedoeld voor ex-anderstalige nieuwkomers. De TAS wordt klassikaal afgenomen. De afname neemt twee lesuren in beslag. De TAS bestaat uit een luistertoets en twee edittoetsen. De TAS werd ontwikkeld met de eindtermen Nederlands van het basisonderwijs als uitgangspunt. De TAS meet de algemene taalvaardigheidsachterstand maar doet geen uitspraak over specifieke tekorten. De TAS geeft een beeld van de algemene taalvaardigheid van iedere jongere en van de klasgroep als geheel. Het resultaat bepaalt tot welke taalvaardigheidscategorie een jongere behoort. Er worden 4 categorieën onderscheiden: zwak, middelmatig zwak, middelmatig sterk en sterk. Maar de TAS stelt eveneens vast hoe de achterstand over de klasgroep verspreid is. Met de resultaten van de individuele jongeren en het beeld van de klas als geheel, kan precies bepaald worden waar het inhaaltraject voor die klas moet beginnen. De TAS wordt geleverd in een koffertje dat een cd, een handleiding, toetsbladen, beoordelingssleutels en scoretabellen bevat. De handleiding bestaat uit een algemeen deel met achtergrondinformatie, een wegwijzer voor de afname en concrete tips voor het opstarten van een geschikt taalvaardigheidstraject voor alle leerlingen. Zowel de toetsbladen als de handleiding mogen voor de leerkrachten en jongeren van een zelfde school gekopieerd worden. Elke school moet dus slechts één exemplaar van de TAS aankopen.

4 SESAM inhaalbeweging taalvaardigheid aanvang secundair onderwijs De Sesam-reeks werd speciaal ontwikkeld om in het vak Nederlands aan de talige en cognitieve vaardigheden van de leerlingen te werken. De reeks is bestemd voor klassen van de eerste graad met een aantal leerlingen met taalvaardigheidsachterstand. De Sesam-reeks biedt de mogelijkheid om op een natuurlijke en motiverende manier aan de schoolse vaardigheden van alle leerlingen te werken. Het materiaal werd ontwikkeld met de eindtermen/ontwikkelingsdoelen Nederlands van het basisonderwijs en van de eerste graad als uitgangspunt. De reeks bestaat uit vijf onafhankelijke thema s. Elk nummer in de reeks behandelt een ander onderwerp. Deze thema s doorlopen een stijgende graad van complexiteit. Sesam 1 is het minst complex: de taken zijn zeer handelingsgericht en contextgebonden. Doorheen de thema s worden de onderwerpen van de tekst abstracter en staat het onderwerp minder dicht bij de leefwereld van de jongeren. Bij het ontwikkelen van de Sesam-reeks werd rekening gehouden met de eventuele ex-anderstalige nieuwkomers in de klas. Ieder thema wordt geleverd in een koffertje dat een cd, een handleiding en kopieerbladen met teksten en opdrachten bevat. De handleiding bestaat uit een algemeen deel waarin de taakgerichte taalvaardigheidsaanpak wordt uitgelegd en een wegwijzer bij de verschillende activiteiten. Het pakket omvat ook een aantal toetsen die naar inhoud en taakstelling aansluiten op het thema. De kopieerbladen mogen vrij gekopieerd worden, per school moet dus slechts één exemplaar aangekocht worden.

5 Sesam 1: Beetgenomen Hoe zaag je een vrouw in tweeën? Waarom kan je door je hand kijken? Werd er echt een camera gemaakt die door de kleren van mensen kijkt? Op deze en nog tal van andere vragen zoeken de jongeren een antwoord. In Sesam 1 draait het namelijk allemaal rond beetnemen en beetgenomen worden. Sesam 1: Beetgenomen bestaat uit 22 activiteiten en 3 voorbeeldtoetstaken. De reeks werd ontwikkeld voor klassen met veel leerlingen met een taalachterstand. De onderwerpen van de teksten zijn concreet en de leerlingen worden voortdurend uitgedaagd tot handelen. Sesam 2: Slim bedacht Hoe ontsnap je aan de aanval van een zwerm woeste bijen? Hoe hoog is jouw EQ? Hoe slim zijn dieren? Op deze en andere vragen zoeken jongeren een antwoord. In Sesam 2 draait het allemaal rond gezond verstand. Sesam 2: Slim bedacht bestaat uit 23 activiteiten en 3 voorbeeldtoetstaken. De jongeren gaan aan de slag met informatieve teksten en worden op natuurlijke wijze geconfronteerd met een steeds abstracter taalaanbod. Sesam 3: Anders dan gewoon Wat is het snelste dier in de wereld? Waarom wonen er in een Australisch dorp mensen onder de grond? Wie zijn de artiesten in een freakshow? Aan de hand van deze en andere vragen maken de jongeren een rariteitenkabinet. In dit kabinet verzamelen ze planten, dieren, mensen en verhalen die anders zijn dan gewoon. Misschien geven ze zelfs zichzelf een plek in het rariteitenkabinet. Sesam 3: Anders dan gewoon bestaat uit 20 activiteiten en 3 voorbeeldtoetstaken. Om het rariteitenkabinet vorm te geven, maken de jongeren gebruik van informatieve teksten.

6 Sesam 4: Toeren zonder grenzen Enkele jongens en meisjes stappen een reisbureau binnen. Ze hebben samen een reis gewonnen maar zijn nu een beetje ongerust, ze hebben namelijk allemaal andere interesses. De één wil op zoek gaan naar monsters, de ander naar mummies. Nog een ander wil de meest extreme sporten beoefenen terwijl een vierde de cultuur van het land wil opsnuiven. Gaat het reisbureau wel een geschikte reis kunnen uitstippelen? De jongeren worden uitgedaagd om de perfecte reis samen te stellen. Een reis die voldoet aan de eisen van alle winnaars. Daartoe gaan zij zelf in groepjes aan de slag met tal van informatieve teksten. Sesam 5: De mummie Er wordt een Egyptisch koningsgraf gevonden. Als heuse ontdekkersarcheologen gaan de jongeren op zoek naar de identiteit van de koning en de wijze waarop deze koning aan zijn einde is gekomen. Maar dat is niet alles, de jongeren moeten ook nagaan wie dat er recht heeft op de kostbare schatten die in het graf gevonden werden. En hoe zijn die mysterieuze gebeurtenissen te verklaren? Om het onderzoek af te ronden moeten de jongeren in verschillende rondes aan de slag. Zij halen relevante informatie uit geschreven teksten, vergelijken de verzamelde gegevens met andere onderzoekers, houden zelfs af en toe data achter de hand en trachten zo de waarheid te achterhalen.

7 Het tweede jaar: TIST en tatami TIST, Taalvaardigheidstoets Instap Tweede jaar Secundair onderwijs De TIST meet of de jongeren voldoende taalvaardig zijn om te functioneren in het tweede jaar van de eerste graad. De TIST wordt in september afgenomen bij alle jongeren in de A-stroom en de B-stroom. De TIST is niet bedoeld voor ex-anderstalige nieuwkomers. De TIST wordt klassikaal afgenomen. De afname neemt twee uren in beslag. De TIST bestaat uit drie leestaken, een schrijftaak en twee luistertaken. De TIST werd ontwikkeld met de eindtermen/ontwikkelingsdoelen Nederlands van de eerste graad als uitgangspunt. De TIST meet dus aan het begin van het schooljaar hoe ver de leerlingen nog verwijderd zijn van de vaardigheden die zij op het einde van dat jaar onder de knie moeten hebben. De TIST meet de algemene taalvaardigheid, maar gaat nog verder. De TIST brengt de specifieke sterktes en zwaktes van de jongeren in kaart. Een hiertoe ontwikkeld computerprogramma analyseert de volgende subscores: vaardigheden, receptief/productief, verwerkingsniveau, talige ondersteuning en perspectiefneming. Voor elk van deze parameters werden vier categorieën onderscheiden: zwak, middelmatig zwak, middelmatig sterk en sterk. Met al deze gegevens kan aan het begin van het schooljaar een effectief taalvaardigheidstraject voor de klas als geheel uitgestippeld worden. De TIST bestaat uit een handleiding, toetsbladen, beoordelingssleutels en scoretabellen bevat. De handleiding bestaat uit een algemeen deel met achtergrondinformatie, een wegwijzer voor de afname en concrete tips voor het opstarten van een geschikt taalvaardigheidstraject voor alle jongeren. De TIST kan gratis worden gedownload op

8 TATAMI taalvaardigheidstaken voor het middelbaar onderwijs De tatami-reeks werd speciaal ontwikkeld om in het vak Nederlands aan de schoolse taalvaardigheid van alle leerlingen te werken. De reeks is bestemd voor klassen van de eerste, tweede en zelfs derde graad. De tatami-reeks biedt de mogelijkheid om op een natuurlijke en motiverende manier aan de schoolse en cognitieve vaardigheden van alle leerlingen te werken. Het materiaal werd ontwikkeld met de eindtermen/ontwikkelingsdoelen Nederlands als uitgangspunt. De reeks bestaat uit onafhankelijke thema s. Elk nummer in de reeks behandelt een ander onderwerp. tatami 2 en 3 werden ontwikkeld voor het tweede jaar van de eerste graad. Ieder thema wordt geleverd in een koffertje dat een cd, een handleiding en kopieerbladen met teksten en opdrachten bevat. De handleiding bestaat uit een algemeen deel waarin de taakgerichte taalvaardigheidsaanpak wordt uitgelegd en een wegwijzer bij de verschillende activiteiten. Het pakket omvat ook een aantal toetsen die naar inhoud en taakstelling aansluiten op het thema. De kopieerbladen mogen vrij gekopieerd worden, per school moet dus slechts één exemplaar aangekocht worden.

9 tatami 2: Ongelofelijk maar waar De jongeren worden uitgedaagd om in groepjes de uitgever van een tijdschrift te helpen. Zijn hele redactieploeg, inclusief de hoofdredacteur is op mysterieuze wijze verdwenen. De redactie werkte aan een themanummer over op het eerste zicht onverklaarbare fenomenen: mysterieuze verplaatsingen van doodskisten, klopgeesten, UFO s, de bermudadriehoek en nog tal van andere verschijnselen. Zou er een verband zijn tussen het themanummer en de verontrustende verdwijning? In ieder geval heeft de uitgever al het materiaal verzameld en zoekt hij nu een bekwame mensen die het tijdschrift kunnen voltooien. De leerkracht gaat in naam van de uitgever een contract aan met verschillende leerlingengroepen. Zij engageren zich om zelfstandig en binnen een bepaalde termijn het tijdschrift af te werken. tatami 3: Striplabo Het klaslokaal wordt een striplabo met een atelier en een stripbib. De jongeren worden opgeleid tot stripspecialisten. Zij ontdekken de geschiedenis van de strip, verdiepen zich in het proces van strips maken, creëren zelf stripfiguren, geven met pen en papier geluid weer, laten beelden bewegen, richten een bibliotheek in. Striptheorie- en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Als stripexperts ondersteunen de jongeren de bezoekers van het striplabo. Maar deze bezoekers komen niet vanzelf. De leerlingen ondernemen tal van acties om hun striplabo te promoten: het uitvoeren van een enquête, het publiceren van een korte stripbespreking in de schoolkrant, de mogelijkheden zijn eindeloos. De verschillende activiteiten worden individueel, per twee of in groep uitgevoerd. Iedere activiteit wordt voorafgegaan en gevolgd door een klassikaal moment.

10 Ik bestel... exemplaren van TAS: BESTELFORMULIER: TAS en SESAM Ik bestel... exemplaren van Sesam 1: Beetgenomen Ik bestel... exemplaren van Sesam 2: Slim bedacht Ik bestel... exemplaren van Sesam 3: Anders dan gewoon Ik bestel... exemplaren van Sesam 4: Toeren zonder grenzen Ik bestel... exemplaren van Sesam 5: De mummie De prijs van één Sesam bedraagt 39,15 (incl. btw) De verzendingskosten zijn ten laste van de koper. LEVERINGSADRES Prijs: 25,80 (incl. btw) School / instelling:... (evt. scholengroep:... ) Administratief verantwoordelijke:... Straat... Postcode...Gemeente... Tel.nr.:...Fax.nr.:... Handtekening van verantwoordelijke: FACTURATIEADRES School / instelling:... (evt. scholengroep:... ) Administratief verantwoordelijke:... Straat... Postcode...Gemeente... Tel.nr.:...Fax.nr.:... Handtekening van verantwoordelijke

11 BESTELFORMULIER: TATAMI De prijs van 1 Tatami bedraagt: 49,80 (incl. btw) Ik bestel... exemplaren van Tatami 2: Ongelooflijk maar waar Ik bestel... exemplaren van Tatami 3: Striplabo De prijs van één Sesam bedraagt 39,15 (incl. btw) De verzendingskosten zijn ten laste van de koper. LEVERINGSADRES School / instelling:... (evt. scholengroep:... ) Administratief verantwoordelijke:... Straat... Postcode...Gemeente... Tel.nr.:...Fax.nr.:... Handtekening van verantwoordelijke: FACTURATIEADRES School / instelling:... (evt. scholengroep:... ) Administratief verantwoordelijke:... Straat... Postcode...Gemeente... Tel.nr.:...Fax.nr.:... Handtekening van verantwoordelijke:

12 TAS, Sesam, TIST en tatami zijn uitgaves van Steunpunt NT2. (Het Steunpunt NT2 is sinds 1 januari 2005 geïntegreerd in het Steunpunt GOK. Het Steunpunt GOK ondersteunt scholen bij het realiseren van gelijke onderwijskansen door nascholing, materiaalontwikkeling en onderzoek.) INFORMATIE EN BESTELLINGEN: Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) / Steunpunt GOK Blijde-Inkomststraat Leuven Tel.: Fax: cto@arts.kuleuven.be website:

Het leven na TAS en TIST in het vak Nederlands

Het leven na TAS en TIST in het vak Nederlands Het leven na TAS en TIST in het vak Nederlands Schooltaal: een struikblok? Tijd voor een taalbeleid! De taal die wordt gebruikt in leersituaties, is veel complexer dan alledaagse taal. Het verwerven van

Nadere informatie

VERWACHTINGEN VAN DE OVERHEID

VERWACHTINGEN VAN DE OVERHEID NEDERLANDS 1A & 1B VERWACHTINGEN VAN DE OVERHEID Verplichte screening van elke leerling die instroomt in het voltijds gewoon secundair onderwijs. Basis voor: Tijdelijke maatregelen om zwakke leerlingen

Nadere informatie

Een nieuwkomer onder de toetsen

Een nieuwkomer onder de toetsen Een nieuwkomer onder de toetsen Ricardo is een anderstalige nieuwkomer die in september op school is aangekomen. Hij kwam recht uit Colombia, sprak enkel Spaans, maar bleek al snel een vrij pientere leerling

Nadere informatie

TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid. Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011

TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid. Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011 TVO: taalvaardigheidsonderwijs & taalbeleid Ronde van Vlaanderen cyclus 2008-2011 enkele opwarmertjes... Tonica is de benaming voor een akkoord dat rust uitstraalt (zie verder subdominant en dominant die

Nadere informatie

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische tips Siteplan

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Identificatie en typering van de PARALLELTOETSEN

Identificatie en typering van de PARALLELTOETSEN Identificatie en typering van de PARALLELTOETSEN Praktische Informatie 1. Productinformatie Paralleltoetsen van de Peilingsproeven Nederlands voor het basisonderwijs; in opdracht van de Vlaamse Overheid;

Nadere informatie

Spelleidraad. Een educatief spel over Milieu, Mobiliteit, Duurzaamheid en Verkeersveiligheid

Spelleidraad. Een educatief spel over Milieu, Mobiliteit, Duurzaamheid en Verkeersveiligheid Spelleidraad Een educatief spel over Milieu, Mobiliteit, Duurzaamheid en Verkeersveiligheid Het bordspel in t kort Het verhaal Sam, een journalist van de plaatselijke krant, krijgt van zijn hoofdredacteur

Nadere informatie

Figuur 1. Intelligentiescores (numerieke, spatiale, verbale en algemene) per geslacht

Figuur 1. Intelligentiescores (numerieke, spatiale, verbale en algemene) per geslacht Tweede luik "Het verschil in schools presteren tussen jongens en meisjes" (literatuurstudie en emprirsche studie) (Jan Van Damme & Agnes De Munter- K.U.Leuven) 1. Welke sekseverschillen in prestaties?

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

Zin in lezen! Krachtige leeromgevingen voor begrijpend lezen in het eerste leerjaar? Saskia Timmermans. Uit het leven gegrepen

Zin in lezen! Krachtige leeromgevingen voor begrijpend lezen in het eerste leerjaar? Saskia Timmermans. Uit het leven gegrepen 3 Zin in lezen! Krachtige leeromgevingen voor begrijpend lezen in het eerste leerjaar? Saskia Timmermans Uit het leven gegrepen TOM (7jaar): MAMA: TOM: Mama, ik heb het lesje uit mijn boek helemaal gelezen!

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

De relatie tussen geboortekwartaal en schools succes in de eerste jaren van het lager onderwijs

De relatie tussen geboortekwartaal en schools succes in de eerste jaren van het lager onderwijs De relatie tussen geboortekwartaal en schools succes in de eerste jaren van het lager onderwijs Verachtert P. De Fraine B. Onghena P. Ghesquière P. Katholieke Universiteit Leuven 1. Achtergrond A. Leeftijdsverschillen

Nadere informatie

een korte introductie

een korte introductie een korte introductie Uitgeverij Bontekoe Zijpendaalseweg 91 6814 CG Arnhem 026 751 8901 info@uitgeverijbontekoe.nl Uitgebreide informatie vindt u op: www.uitgeverijbontekoe.nl Interveniërende methodiek

Nadere informatie

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën 2016 Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik & Boom uitgevers Amsterdam 1 Introductie Zelfregulerend leren houdt in dat leerlingen het eigen

Nadere informatie

Het hele plaatje: een Toolkit om breder te evalueren 1

Het hele plaatje: een Toolkit om breder te evalueren 1 28 ste HSN-CONFERENTIE Ronde 3 en 4 Pandora Versteden (a) & Marie Seghers (b) CTO, KU Leuven Steunpunt Diversiteit & Leren, UGent Contact: pandora.versteden@arts.kuleuven.be marie.seghers@ugent.be Het

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

STERKE SCHAKELS. Samen werken aan functionele taalvaardigheid. Probleemstelling STERKE SCHAKELS 1

STERKE SCHAKELS. Samen werken aan functionele taalvaardigheid. Probleemstelling STERKE SCHAKELS 1 STERKE SCHAKELS Samen werken aan functionele taalvaardigheid Probleemstelling Jongeren in het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) en het beroepssecundair onderwijs (BSO) stromen vaak uit zonder

Nadere informatie

Het verhaal van school 1

Het verhaal van school 1 4 - gelijke onderwijskansen scheppen door (school)taalvaardigheid te bevorderen: het proces op gang zetten Het verhaal van school 1 Een school met een 500-tal leerlingen in ASO, TSO en BSO, heeft vooral

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Integratie van AN in secundair onderwijs Tom Verheyen Filip Paelman Overzicht Omzendbrief Tasan Vervolgonderzoek Referentiekader Een

Nadere informatie

ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

Tendensen op het vlak van leesen luistervaardigheid aan het einde van het basisonderwijs: evidentie uit de peilingen in 2007 en 2013

Tendensen op het vlak van leesen luistervaardigheid aan het einde van het basisonderwijs: evidentie uit de peilingen in 2007 en 2013 Tendensen op het vlak van leesen luistervaardigheid aan het einde van het basisonderwijs: evidentie uit de peilingen in 2007 en 2013 Jo Denis Daniël Van Nijlen Rianne Janssen Overzicht De peiling lezen

Nadere informatie

BESTELFORMULIER EN PRIJSLIJST 2014 2015

BESTELFORMULIER EN PRIJSLIJST 2014 2015 BESTELFORMULIERENPRIJSLIJST20142015 TERUGFAXENnaar:032160689 of OPSTURENnaar: CRITTO Ingenieurshuis Desguinlei214 B2018Antwerpen1 ienetvzw InvulleninHOOFDLETTERSa.u.b. Leveringsadres: NaamInstituut:......

Nadere informatie

Voorstelling SiBO-databank

Voorstelling SiBO-databank Voorstelling SiBO-databank Schoolloopbanen in en na het basisonderwijs (SiBO) Nathalie Vandenberghe, Bieke De Fraine & Jan Van Damme Stuurgroepvergadering 27 oktober 2011 Inhoud voorstelling Achtergrond

Nadere informatie

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik 1 Introductie Leerlingen hebben recht op onderwijs dat bij hen past en dat hun individuele capaciteiten laat opbloeien. Deze kaarten helpen leerkrachten en docenten, intern begeleiders, remedial teachers,

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

De Leesrace: leesbevordering in een hogere versnelling

De Leesrace: leesbevordering in een hogere versnelling Tine Kuypers Stichting Lezen Vlaanderen Contact: tinekuypers@stichtinglezen.be De Leesrace: leesbevordering in een hogere versnelling 1. Inleiding De Leesrace is een leesbevorderingsproject dat zich in

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

Evaluatie als hefboom voor een sterker taalbeleid

Evaluatie als hefboom voor een sterker taalbeleid Ronde 1 Riet De Vos Onze-Lieve-Vrouwcollege, Zottegem / DPB Gent Contact: riet.devos@vsko.be Evaluatie als hefboom voor een sterker taalbeleid 1. Inleiding In het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Zottegem (campus

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Het Graaf Huyn College biedt de leerlingen bij aanmelding voor de brugklas ruime keuzemogelijkheden uit diverse onderwijssoorten. Vanaf het schooljaar 2019-2020

Nadere informatie

Peiling natuurwetenschappen eerste graad A-stroom. dr. Daniël Van Nijlen Colloquium 16 juni 2016

Peiling natuurwetenschappen eerste graad A-stroom. dr. Daniël Van Nijlen Colloquium 16 juni 2016 Peiling natuurwetenschappen eerste graad A-stroom dr. Daniël Van Nijlen Colloquium 16 juni 2016 Overzicht De peiling natuurwetenschappen Beschrijving van de steekproef Resultaten van de peiling o Behalen

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar kleuteren naar groep

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK SPACE MISSION COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 7 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 7 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

Leeshuis. Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! Lekker lezen met Leeshuis!

Leeshuis. Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! Lekker lezen met Leeshuis! Leeshuis Tabellenboekje nieuwe AVI-niveaus T E C H N I S C H L E Z E N Lekker lezen met Leeshuis! Leeshuis begrijpend en studerend lezen past zowel bij de oude als de nieuwe AVI! LEESHUIS TECHNISCH LEZEN

Nadere informatie

Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs. dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016

Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs. dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016 Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016 Overzicht De peiling wereldoriëntatie natuur en techniek Achtergrondinformatie Resultaten van de

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you.

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you. Wat wil jij worden? Docentenhandleiding Juni 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie Waarom deze opdrachtkaarten? Voor wie? Algemene lesdoelen Opbouw Taalniveau

Nadere informatie

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Zelfevaluatie Overzicht De GOK-cyclus: van beginsituatie-analyse (BSA) tot evaluatie Zelfevaluatie: stappen Valkuilen

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar kleuteren naar groep

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage DE BLOKKENDOOS GO! basisschool De Blokkendoos NIEUWSBRIEF Oktober 2018 Op de kalender 11/10 L5 workshop bouwstof Kunst in zicht 14/10 Boekenbeurs en brunch 19/10 Dag van de jeugdbeweging 26/10 Rapport

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Praktijklessen als kansrijke leeromgevingen voor vak én taal: een aanzet tot geïntegreerde scholing Goedele Vandommele Heidi De Niel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer van de map Deel 1 overloopt een aantal voorwaarden om ICT in te zetten bij de aanpak van leerproblemen op school. Je vindt er tips en beschrijvingen van leerlingen en van

Nadere informatie

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail.

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. Houd een online interview: Deze opdracht kan klassikaal, individueel of als groepsopdracht gedaan worden. Leerdoelen:

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

Uitgegeven door Steunpunt NT2, Blijde-Inkomststraat 7, B-3000 Leuven, 016.32.53.67, http://www.nt2.be

Uitgegeven door Steunpunt NT2, Blijde-Inkomststraat 7, B-3000 Leuven, 016.32.53.67, http://www.nt2.be Inleiding COLOFON Ontwikkeling Sara Gysen Griet Ramaut Mie Sterckx Met medewerking van Jos Cré Roelien Linthorst Walter Magez Kris Van den Branden Met dank aan alle anderstalige nieuwkomers, onthaalleerkrachten

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie 15-1-2014 Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Beste leerkracht, Concept

Beste leerkracht, Concept Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept

Nadere informatie

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Onderwijs en vorming Samenvatting 73.609 leerlingen (2012) 16.981 kleuters 26.537 kinderen in het lager

Nadere informatie

Ongelooflijk maar waar

Ongelooflijk maar waar Ongelooflijk maar waar Handleiding Auteurs: Nora Bogaert An Lombaerts Goedele Vandommele Vormgeving: Riet Theys Steunpunt NT2, Leuven 2004 Tweede herziene druk ISBN 90-75511-37-X D/2004/6131/2 Niets uit

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Secundair Onderwijs

TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE. Secundair Onderwijs TAALBELEID OP SCHOOL INSTRUMENT VOOR EEN ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE Secundair Onderwijs Blijde-Inkomststraat 7 B-3000 Leuven Tel.: 016/32 53 67 Fax: 016/32 53 60 E-mail: info@steunpuntgok.be Bezoek onze

Nadere informatie

Expeditie T Bouwfestijn, Techniekspelen en vernieuwd Waterspektakel. Educatief Uitdagend Avontuurlijk

Expeditie T Bouwfestijn, Techniekspelen en vernieuwd Waterspektakel. Educatief Uitdagend Avontuurlijk Expeditie T 2013 Bouwfestijn, Techniekspelen en vernieuwd Waterspektakel Educatief Uitdagend Avontuurlijk Technische expeditie Met de hele klas op technische expeditie? Aan de slag als een echte bouwvakker?

Nadere informatie

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd.

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd. Wedstrijdreglement Eustory Doel EUSTORY is een geschiedeniswedstrijd georganiseerd door BELvue, onder toezicht van de Koning Boudewijnstichting. Het wil jongeren van alle onderwijstypes de hand reiken

Nadere informatie

Snappet is een alternatief voor...

Snappet is een alternatief voor... Snappet is een alternatief voor... Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Informatie Nieuwe methode aanschaffen?

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Versie 1.0 18 mei 2014 Inleiding Als team van de Klimophoeve vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Handleiding Snappet vervanging

Handleiding Snappet vervanging Handleiding Snappet vervanging Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Rekenen met Snappet De leerlingen

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

14-3-2014. Het LiSO-project. Inhoud presentatie

14-3-2014. Het LiSO-project. Inhoud presentatie Het LiSO-project Onderzoek Loopbanen in het secundair onderwijs : een stand van zaken Eef Stevens www.steunpuntssl.be Inhoud presentatie 1. LiSO-project: wat, waar, hoe? 4. Ontvangen feedback 5. Opmerkingen,

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Evalueren en attesteren in functie van schoolloopbaanbegeleiding. Mark Verbelen

Evalueren en attesteren in functie van schoolloopbaanbegeleiding. Mark Verbelen Evalueren en attesteren in functie van schoolloopbaanbegeleiding Mark Verbelen Opwarmertjes Alle evaluatiegegevens die verzameld worden, worden meegenomen in de punten voor dagelijks werk. De klassieke

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! - Het is verboden de lesbrieven op internet te zetten

Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! - Het is verboden de lesbrieven op internet te zetten Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! Terwijl voor iedereen de vakantie er bijna op zit, maakt Geronimo zich klaar voor een nieuwe reis. Ook wij nemen jullie mee naar een ver land: Egypte!

Nadere informatie

Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren

Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren Van PO naar VO Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren SUGGESTIE 1: Informatie van een brugklasleerling Brugklasleerlingen infomeren leerlingen uit groep 8

Nadere informatie

TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL. Instrument voor een analyse van de beginsituatie

TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL. Instrument voor een analyse van de beginsituatie TAALVAARDIGHEID EN TAALBELEID OP SCHOOL Instrument voor een analyse van de beginsituatie de graad BSO deeltijds onderwijs www.cteno.be/sterke_schakels STERKE SCHAKELS Belangrijke opmerkingen vooraf Voor

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Aanbod voor secundair onderwijs

Aanbod voor secundair onderwijs Aanbod voor secundair onderwijs Schooljaar 2015 2016 Hanne Van Eeckhout 0485/91 00 11 Hanne.vaneeckhout@drugpunt.be www.drugpunt.be @Drugpunt Alcohol- en drugpreventie Wat is Drugpunt? Drugpunt Lokeren

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item

Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item Integratie - Populariteit (sociale ontwikkeling) heeft

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen 1. Achtergrond en doelstelling van Kaap SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen Situering Doelstelling Missie Onderwijsbeleid Naast het algemene NT2-aanbod is er nood aan een aanbod op maat

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

Toelichting competenties

Toelichting competenties Toelichting competenties De vraag van dit onderzoek was of leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders die werken met nieuwkomers aanvullende of extra competenties nodig hebben bovenop de bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Het LiSO-project. Inhoud presentatie. 1. LiSO-project: wat, waar, hoe? 2. Instrumenten 3. Mei Opmerkingen, suggesties & vragen

Het LiSO-project. Inhoud presentatie. 1. LiSO-project: wat, waar, hoe? 2. Instrumenten 3. Mei Opmerkingen, suggesties & vragen Het LiSO-project Onderzoek Loopbanen in het secundair onderwijs Eef Stevens www.steunpuntssl.be Inhoud presentatie 1. LiSO-project: wat, waar, hoe? 17 11 2015 2 Promotor: Prof. dr. Bieke De Fraine Onderzoeksmedewerkers:

Nadere informatie

SCHOOLKRANT KOHA Sint-Pieter. speciale editie

SCHOOLKRANT KOHA Sint-Pieter. speciale editie SCHOOLKRANT KOHA Sint-Pieter speciale editie Wie zijn wij, waar kan je ons vinden? Onze school heeft twee vestigingsplaatsen: 1. VESTIGINGSPLAATS "DE RING" KLEUTERS + EERSTE GRAAD De Ring 22 9220 - Hamme

Nadere informatie

WELKOM. Infomoment voor basisonderwijs

WELKOM. Infomoment voor basisonderwijs WELKOM Infomoment voor basisonderwijs Programma Wie maakt Stroom? Hoe zal Stroom er uit zien? Evalueren in Stroom Meewerken aan Stroom? Praktisch STROOM? Waarom een nieuwe school? In Leuven kiezen opvallend

Nadere informatie

Jouw klas in de bib.

Jouw klas in de bib. SCHOOLJAAR 2019-2020 Jouw klas in de bib. Ons gratis aanbod voor het kleuter- en lager onderwijs in Haacht en Boortmeerbeek. Workshops, auteursbezoeken en lezingen op maat van kinderen en leerkrachten.

Nadere informatie

handleiding Anders dan gewoon Handleiding anders_handleiding.indd 1 9/06/2006 9:55:43

handleiding Anders dan gewoon Handleiding anders_handleiding.indd 1 9/06/2006 9:55:43 Anders dan gewoon Handleiding anders_handleiding.indd 1 9/06/2006 9:55:43 Auteurs: bewerkt door: Lay-out: Nora Bogaert Kathleen Collijs Griet Ramaut Mie Sterckx Goedele Vandommele An Lombaerts Riet Theys

Nadere informatie