Beste leerkracht, Concept

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste leerkracht, Concept"

Transcriptie

1 Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept De leerlingen worden opgedeeld in vijf groepen die het tegen elkaar moeten opnemen in een actieve zoektocht doorheen het centrum van Antwerpen. Ze zullen hierbij in een cirkelbeweging vijf historische locaties bezoeken waar ze telkens een opdracht moeten vervullen. Elke opdracht behandelt een ander aspect van Rockox leven en er wordt steeds verwezen naar de algemene, historische achtergrond. De wandeling wordt afgerond met een interactieve quiz waarin getest wordt of elke groep de opdrachten succesvol heeft uitgevoerd. Naast de vijf opdrachten is een doorlopende opdracht het invullen van een tijdslijn waarbij ze gebeurtenissen uit het leven van Nicolaas Rockox moeten combineren met algemene politieke, religieuze en economische gebeurtenissen. Route Het startpunt van de wandeling is het Museum Rockoxhuis waar je (na reservatie) al het nodige materiaal voor de wandeling aan de balie vindt. Hier worden de groepen ingedeeld en krijgt elke groep een startlocatie toegewezen. De route van de wandeling brengt elke groep in een cirkelbeweging langs de vijf locaties, maar elke groep begint op een andere plaats. Er is geen uitgestippelde route tussen de locaties, maar elke groep moet zelfstandig zijn weg zoeken. Bij elke locatie die ze aandoen, moeten ze een kleine waarnemingsvraag juist beantwoorden om de volgende locatie te weten te komen. Zo zou een vraag bij het stadhuis bijvoorbeeld kunnen zijn: Hoeveel wapenschilden herken je in de gevel? - Antwoord A: 5 => Rubenshuis - Antwoord B: 8 => Museum Plantijn-Moretus - Antwoord C: 12 => Carolus Borromeuskerk In dit (fictieve) voorbeeld is B het juiste antwoord en moet de groep dus van het stadhuis naar het Museum Plantijn-Moretus gaan. Ze hebben enkele hulpmiddelen om hen te helpen bij het vinden van de verschillende locaties. Eerst en vooral hebben ze een stadsplan waarop alles aangeduid staat, daarnaast kunnen ze raad vragen aan voorbijgangers op straat en in het Antwerpse straatbeeld staan er overal wegwijzers. Dit spelelement is tegelijkertijd ook een controlemechanisme omdat alle groepen zo alle locaties moeten aandoen.

2 Locatie Carolus Borromeuskerk Het Steen & de Schelde Stadhuis & Grote Markt Vlaeykensgang Historische achtergrond Opdracht Startlocatie groep Religieus-politiek Inlevingsopdracht Jezuïeten Economisch-militair Kaartoefening Spaanse kooplui Politiek Wapenschild tekenen Brede Raad 4. Plantijn-Moretus Humanisme Brief Schrijven Humanisten 5. Rubenshuis Kunst Zoek de 7 verschillen Schilders Locaties De stadswandeling brengt de leerlingen dus langs vijf locaties in het centrum van Antwerpen, die elk voor een bepaald facet van het vroege zeventiende-eeuwse Antwerpen staan. De opdracht op elke locatie heeft dus een andere invalshoek. Zo krijgen de leerlingen uiteindelijk een vrij volledig beeld van het leven in die periode. De rode draad doorheen de wandeling is het leven van Nicolaas Rockox dat bij elke locatie ter sprake komt en de ideale insteek is om de algemene geschiedenis te verlevendigen. U kunt de route al eens bestuderen via deze Google Map zodat U al een visueel beeld heeft van de af te leggen weg. In onderstaande tabel staat de belangrijkste informatie ook kort samengevat. Indeling groepen De klas wordt verdeeld in vijf groepen die elk een sociale groep van de toenmalige maatschappij vertegenwoordigen. Elke groep heeft een locatie die past bij zijn afkomst en dit is dan ook zijn startlocatie. Elke leerling krijgt een individueel paspoort met uitleg over zijn persoonlijke personage. Zo kan iedereen zich beter inleven en zo krijgen ze ook meer achtergrondinformatie over hun groep. Het indelen van de groepen kan het beste al op voorhand gebeuren in de klas om de uitleg van het spel te vergemakkelijken. Hiërarchie Functie Opdracht voorstellen tijdens de quiz 1. Persoon 1 Drager Carolus Borromeuskerk 2. Persoon 2 Tijdsbewaker Het Steen 3. Persoon 3 Schrijver Stadhuis 4. Persoon 4 Kaartlezer Plantijn-Moretus 5. Persoon 5 Voorlezer Rubenshuis 6. Rockox (6) Leider Doorlopende opdrachten - schelpen uitwisselen - tijdslijn

3 Elk personage heeft een eigen functie zodat de verantwoordelijkheden binnen elk groepje automatisch verdeeld zijn. Iedereen krijgt ook op voorhand een bepaalde rol toegewezen voor de quiz zodat ze zich hierop kunnen voorbereiden. Zo bepaalt je personage dus je functie binnen je groepje en welke opdracht je tijdens de quiz moet voorstellen. Als je klas minder dan 30 leerlingen telt, geef je sommige leerlingen meerdere kaartjes zodat alle functies toch aan bod komen. Je kan ook altijd één of meerdere personage weglaten uit elke groep, zolang het niet persoon 1 en 6 is. Spelelement Daarnaast is het ook belangrijk om op te merken dat er een hiërarchie is tussen de verschillende personages waarbij Rockox telkens bovenaan staat. Wanneer twee groepen elkaar tijdens de wandeling tegenkomen, moeten ze per twee tegenover elkaar gaan staan en zich aan elkaar voorstellen. Het personage met de hoogste rang wint en krijgt als beloning het schelpje van zijn tegenstander. De bedoeling is om per groep zoveel mogelijk verschillende soorten schelpen te verzamelen. De wandeling bevat dit spelelement om de leerlingen enthousiast te maken zonder in te boeten aan informatieve waarde. Taak leerkracht Omdat de leerlingen alle informatie op zak hebben tijdens de wandeling en volledig zelfstandig hun weg moeten zoeken, heeft U als leerkracht eerder een begeleidende functie om alles in goede banen te leiden. Hieronder volgt een chronologisch verloop van Uw taken als leerkracht. Start wandeling: Aan de balie van het Museum Rockoxhuis vindt U (na reservatie) de vijf rugzakken waarin alle informatie zit die elke groep nodig heeft om de wandeling te kunnen afleggen. Er is ook één rugzak voorzien voor de begeleider met alle praktische informatie. In elke rugzak zit een checklist zodat U kunt controleren of al het nodige materiaal aanwezig is. In het Museum Rockoxhuis kunt U in de filmzaal rustig de uitleg van de wandeling doen. 1. Indelen van de groepen: Geef elke groep zijn eigen rugzak waarin alle informatie zit. 2. Praktische informatie afspreken: Spreek een duidelijk uur af waarop de leerlingen opnieuw in het Rockoxhuis moeten zijn. Reken erop dat de wandeling minstens 2 uur duurt. In elke rugzak zit een fiche met het nummer van het Rockoxhuis zodat ze met iemand contact kunnen opnemen in geval van nood. U kunt ook altijd Uw persoonlijk nummer aan de leerlingen geven. Als dit eenmaal gebeurd is, kunt U het best kort de bedoeling van het spel uitleggen. Deze informatie vinden ze ook terug in hun rugzak, maar dit kan het best samen overlopen worden aan het begin van de wandeling.

4 1. Doel: alle opdrachten oplossen door de vijf locaties te bezoeken 2. Hoe locaties vinden? Op elke locatie is er een doorschuifopdracht en dan moeten ze zelf de weg zoeken. Als hulpmiddel beschikken ze over een stadsplan, ze kunnen de weg vragen aan voorbijgangers en er staan overal borden in het straatbeeld die de weg wijzen naar de grote locaties. 3. Spelelement: als ze een andere groep tegenkomen moeten ze per twee gaan staan, zich aan elkaar voorstellen en de persoon met de hoogste rang wint het schelpje van de tegenstander. Wijs hen er ook op dat elk personage een eigen functie heeft. 4. Tijdslijn: om de tijdslijn te kunnen invullen moeten ze de informatie van hun personage en de tekstjes van de opdrachten aandachtig lezen. Nu zijn de leerlingen klaar om naar hun startlocatie te vertrekken en aan de rest van de wandeling te beginnen. Tijdens wandeling: De leerlingen bezoeken tijdens hun route twee musea (het Rubenshuis en het museum Plantijn-Moretus) waar ze telkens op het binnenplein een opdracht moeten oplossen. De toegang tot de musea is gratis voor scholen en de medewerkers van de beide musea zijn op de hoogte van de wandeling. U moet echter wel voor elke leerling een ticketje vragen aan de kassa. Daarom is het nodig dat U op die (twee) plaats(en) ter plaatse bent om de praktische zaken in goede banen te leiden. Hierdoor kunt U ook op twee plaatsen controleren of de leerlingen nog op schema zitten en hen eventueel aansporen om er vaart achter te zetten. Einde van de wandeling: Quiz De wandeling wordt afgerond met een quiz waarin wordt getest of elke groep alle opdrachten succesvol heeft afgerond. Deze quiz kan doorgaan in de binnentuin van het Museum Rockoxhuis of in de filmzaal. In de eerste ronde wordt er gekeken welke groep de meeste schelpen heeft verzameld. De Rockox van elk groepje is verantwoordelijk voor deze ronde. In de tweede ronde stelt iemand de tijdslijn van hun groepje voor. In de derde ronde worden de vijf opdrachten overlopen. Na de wandeling Wanneer de quiz afgelopen is en er een groepje tot winnaar gekroond is, moeten de rugzakken opnieuw afgegeven worden aan de inkombalie van het Museum Rockoxhuis. In elke rugzak zit een checklist zodat U kunt controleren of alle nodige spullen aanwezig zijn. Gelieve zorg te dragen voor het aanwezige materiaal en eventuele ontbrekende papieren te melden aan de inkombalie.

5 Praktische informatie Als U met Uw klas wilt deelnemen aan deze wandeling, kunt U contact opnemen met de Publiekswerking van het KMSKA om het nodige materiaal tijdig te reserveren. U kunt hen op verschillende manieren contacteren: Publiekswerking KMSKA Tel Fax publiekswerking@kmska.be Korte inhoud Vertrek/Aankomst: Museum Rockoxhuis Deelnemers: 25 max 30 leerlingen Duur: 2,5 uur (het museum opent om 10u) Kostprijs: gratis Locaties: meer informatie vindt U op deze Google Map. 1. Carolus Borromeuskerk 2. Het Steen & de Schelde 3. Stadhuis & Grote Markt 4. Museum Plantijn-Moretus 5. Rubenshuis Concept: Actieve zoektocht doorheen het historisch centrum van Antwerpen waarbij leerlingen diverse opdrachten moeten vervullen.

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE NT2 EN ONDERWIJS VOOR NIEUWKOMERS Beste lesgever, Je ontdekt het BELvue museum met je klas zonder gids. Je begeleidt dus zelf de activiteit met behulp van deze handleiding

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas

De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas De Gentmomenten voorbereiding van een Gentse stadsklas 1. WERKVORM groepjes van 5 of 6 kinderen. elke groep heeft een groepsleider ieder gentmoment heeft deze als taak in samenspraak met zijn groep het

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel voorkomende

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie

We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey

We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey Skills Scratch Wat ga jij de komende lessen doen?? We gaan in de komende lessen een Interactief bordspel bedenken en maken! MaKey-MaKey In deze video zie je een voorbeeld van een interactief bordspel:

Nadere informatie

Handleiding leerkracht

Handleiding leerkracht Handleiding leerkracht Lien Nijs en Britt Taels Inleiding Omdat het lesmateriaal rond de Europese unie niet erg uitgebreid is, willen wij in opdracht van onze CGP informatica hier verandering in brengen.

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Jaargang 4, tweede semester 2004

Jaargang 4, tweede semester 2004 Jaargang 4, tweede semester 2004 BOEKJE VAN HET SAMENLEVINGSINITIATIEF VU : Gemeenschapscentrum Essegem, Heidi Herremans, Leopold I straat 329, 1090 Jette Wat is er zoal gebeurd in dit tweede semester

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL

MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Klompenmuseum en belevingspad. Dit is een museum in Laakdal over hoe klompen gemaakt werden

Nadere informatie

Startpunt. Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool. Wat is Startpunt?

Startpunt. Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool. Wat is Startpunt? Startpunt Handleiding voor het bijbelonderwijs op de basisschool Wat is Startpunt? Startpunt is een handleiding voor leerkrachten op de basisschool, voortgekomen uit de praktijk van de basisschool. Veel

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

PAS. Handleiding. Deel B. Persoonlijke Arbeidsvaardigheden Signaleren. Een hulpmiddel bij het zoeken naar passend werk

PAS. Handleiding. Deel B. Persoonlijke Arbeidsvaardigheden Signaleren. Een hulpmiddel bij het zoeken naar passend werk PAS Een hulpmiddel bij het zoeken naar passend werk Handleiding Deel B Handleiding Adviesgroep ErgoJob Auteurs: Senioradviseur: In opdracht van: Marije Goos Lieke van de Graaf Wendy Speksnijder Natascha

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Met de Fotografie op reis naar Rotterdam.

Met de Fotografie op reis naar Rotterdam. Met de Fotografie op reis naar Rotterdam. PROGRAMMA ROTTERDAM ZATERDAG 19 MAART: 07:00 uur Bagage inladen. Aan parking bij de Magdalena Zaal in de Magdalenastraat te Brugge. Je kan hier gratis uw wagen

Nadere informatie

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Het Huis van Alijn is een museum over tradities, gewoontes en rituelen in het dagelijks leven. Ik herken er van alles uit de tijd van mijn grootouders, mijn ouders en

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Breendonk. Dit is een Belgisch fort gebouwd in Willebroek voor de Eerste Wereldoorlog.

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Verzamelingen Groep 4 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand aan deze museum hebben de leerlingen de KunstKabinet 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Leerlingen hebben geleerd over

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN

MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Museum voor Natuurwetenschappen. Dit is een museum in Brussel waar ik veel te weten zal komen over

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders De Opdrachten en Overzichten voor begeleiders Inhoud van de map ALGEMEEN Over Woordvoerders van de natuur Over de opdrachten en voorbereiding Praktisch: 2 vormen van begeleiden Overzicht opdrachten per

Nadere informatie

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden.

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden. PAV 2004-2005 Beste leerlingen, Samen met jullie leerkracht zullen jullie Brussel vandaag ontdekken. We zullen een stadswandeling maken doorheen het prachtige centrum. Het is vooral belangrijk om goed

Nadere informatie

Als leerkracht begeleid je deze activiteit zelf, zonder gids. Bereid de activiteit voor door het pedagogisch dossier te lezen.

Als leerkracht begeleid je deze activiteit zelf, zonder gids. Bereid de activiteit voor door het pedagogisch dossier te lezen. België op een originele manier leren kennen? Ga naar de gloednieuwe expo van het BELvuemuseum. Zeven thema s zeven zalen leiden je doorheen de geschiedenis van het land: democratie, welvaart, solidariteit,

Nadere informatie

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e),

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Voor u ligt de specifieke docentenbijlage behorende bij de opdracht An Eye- Opener van de Eureka!Cup 2010: Movin On! Voordat u

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015 Driestar lesschema Pabo 1 2014-201 Gegevens opleiding Naam Sandra Kögeler van Helden Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd Slb er L. van Hartingsveldt Periode 4 Gegevens stageschool Code Kri Naam

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

Opdracht didactisch Stripverhaal

Opdracht didactisch Stripverhaal Opdracht didactisch Stripverhaal Door Priscilla de Kock, Joey Larioza en Wesley van Vliet A. Inleiding B. Beginsituatie voorkennis C. Doelstelling D. Lesplannen A. Inleiding Deze lessenserie is bedoeld

Nadere informatie

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kennen de juiste betekenis van de voornaamste verkeersborden voor voetgangers

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

Ouders in kaart-spel. door BasisOnline. De interactieve afsluiter van uw informatieavond

Ouders in kaart-spel. door BasisOnline. De interactieve afsluiter van uw informatieavond Ouders in kaart-spel Binnenkort is het weer zover; dan komen de ouders naar uw verhaal luisteren in het kader van de informatie-avond Met deze spelvorm zorg je ervoor dat het een interactieve avond wordt

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Pagina 1 van 5 Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Voor het bereiken van het beste resultaat zijn wij uiteraard sterk afhankelijk van uw informatie. Voor elke selectieprocedure

Nadere informatie

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg!

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! gezinsactiviteiten Gezinsaanbod speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! 29 UNIVERSITEITS- BIBLIOTHEEK Mgr. Ladeuzeplein 21 3000 Leuven Universiteitsbibliotheek bib.kuleuven.be

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Water, Spons en Vuur!

Water, Spons en Vuur! Water, Spons en Vuur! Onderdeel : Spel Doelgroep : 8-11 jaar Locatie : Bos Sportveld Materialen checklist Fluitje EHBO-doos Pionnen Muziekinstallatie TOP Activiteiten CD Voldoende kaartjes in twee kleuren

Nadere informatie

de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs.

de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs. de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs. Beste leerkracht, Met het educatief pakket De glorie van de prehistorie haal je letterlijk een stukje

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Omgevingsonderwijs in Ermelo

Omgevingsonderwijs in Ermelo Omgevingsonderwijs in Ermelo Docentenhandleiding Vakgroep Geschiedenis Juli 2012 Inleiding Voor u ligt een lessenserie en docentenhandleiding die gaan over omgevingsonderwijs in Ermelo. Deze serie is gemaakt

Nadere informatie

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Op basisschool de Lemborgh in Limbricht wordt gewerkt met Goed Gelezen! begrijpend en studerend lezen en met Goed Gelezen! voortgezet technisch lezen.

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar het Damiaanmuseum te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant stelde Toerisme voor Autisme

Nadere informatie

Voorbereidende les en opdrachten. uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM. voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Voorbereidende les en opdrachten. uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM. voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Voorbereidende les en opdrachten uit de geschiedenismethode Speurtocht DE SLAG OM ARNHEM voor groep 8, uitgeverij ThiemeMeulenhoff. 2011 Airborne Museum Educatieve dienst (versie 11 juli 2011) Colofon

Nadere informatie

Oriëntatieloop Handleiding

Oriëntatieloop Handleiding Oriëntatieloop Handleiding Hoe kan ik de Oriëntatieloop ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt verrekend

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Stadsspel jaarthema 2011-2012

Stadsspel jaarthema 2011-2012 Stadsspel jaarthema 2011-2012 Dit spel is van: KSA Reinaart Weynstraat 70a 9100 Sint-Niklaas www.ksareinaart.be bondsraad@ksareinaart.be Korte inhoud + doel In het fictieve Westerse land Buurland komt

Nadere informatie

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch 3.3 Doelgroep Tijdens de workshop doelgroep baken je de groepen af waarvoor je wil werken. Dit kunnen primaire doelgroepen zijn: zij die rechtstreeks participeren in jouw werking, of secundaire doelgroepen

Nadere informatie

www.arbocatalogusvvt.nl

www.arbocatalogusvvt.nl AdMova 2011 www.admova.nl Colofon Sturen op Werkdrukbalans en Energie Wat is? AdMova 2011 Erna van der Weerd, Ben van Hilst Sturen op Werkdrukbalans en Energie is een uitgave van de Stichting A+O VVT.

Nadere informatie

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES WAAROM DEZE BIJSCHOLING? DE LEERDRIEHOEK Luisteren 5 tot 8% Lezen 11% Zien / horen (avm) 22% Leerkracht: docent Leerkracht: mediator Zien / horen (demo) 32% Erover

Nadere informatie

Aankomst met de bus op den Brink. Deelnemerslijsten. Postkaartjes op indianenklas? Onze animator op indianenklas. Beste leerkracht, Beste directie,

Aankomst met de bus op den Brink. Deelnemerslijsten. Postkaartjes op indianenklas? Onze animator op indianenklas. Beste leerkracht, Beste directie, Beste leerkracht, Beste directie, Binnenkort vertrekt u met Activak op indianenklassen, en via deze mail willen we u nog even de laatste praktische zaken doorgeven die toch wel belangrijk zijn naar een

Nadere informatie

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Hoe kan ik de fotozoektocht ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt

Nadere informatie

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3

BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 BIBLIOTHEEKBEZOEK GROEP 2 óf GROEP 3 - Kinderen maken kennis met de bibliotheek - De mogelijkheden van de bibliotheek vertellen en verschillende materialen laten zien - Boekpromotie: kinderen enthousiast

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST

TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST TRAGE WEGEN IN ZWIJNDRECHT EN BURCHT VRAGENLIJST JOUW GEGEVENS Naam:.. Adres:.. Telefoon:.. E-mail:. Ik vertegenwoordig volgende organisatie: Deze vragenlijst graag terugbezorgen vóór 1 februari 2019 Aan

Nadere informatie

4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound?

4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound? 4.3 Handleiding: Hoe gebruik ik Actionbound? Deze handleiding is voor iedereen die gebruik wil maken van de app Actionbound. Wil je graag eens een les geven buiten de vier schoolmuren en heeft uw les nood

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Beginsituatie Doelgroep beschrijven: Doelgroep: Kleuters, groep 1 en 2 (4,5 en 6 jarige) Aantal

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Inleiding De Canon van Flevoland is ontwikkeld door Nieuw Land. In zestien vensters toont het de culturele en historische geschiedenis

Nadere informatie

Combineer raak met beelden

Combineer raak met beelden Combineer raak met beelden De Nederlandse Opstand voor beeldslimme leerlingen Ronald Becx Inleiding/ Verantwoording: Het idee voor deze opdracht kreeg ik in de les toen we bezig waren met de Mystery van

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Stadswerken. Dierverzorgen. Foto: Hans Kraaijkamp. Informatieblad en handleiding. Groep 5 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc

Stadswerken. Dierverzorgen. Foto: Hans Kraaijkamp. Informatieblad en handleiding. Groep 5 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc Stadswerken Dierverzorgen Foto: Hans Kraaijkamp www.utrecht.nl/nmc Informatieblad en handleiding Groep 5 t/m 8 Dierverzorgen Met je laarzen aan in het stro staan, een konijntje voorzichtig uit zijn hok

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING nr: 18

LESVOORBEREIDING nr: 18 Professionele Bachelor Lager Onderwijs Brusselstraat 48 2018 Antwerpen ( 03 613 14 66 http://praktijkweb.kdg.be LESVOORBEREIDING nr: 18 naam: Peggy Van Rompaey doestage: 2 opleidingsgroep : PBLO school:

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het EMABB. Dit is de afkorting van het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen. Dit is een steenbakkerijmuseum in

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas WikiKids Atlas Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas 1. Inhoudsopgave. 1. Inhoudsopgave. p. 43 2. Inleiding. p. 44 3. Uitleg en kerndoelen WikiKids Atlas. p. 46 3.1. Inleiding. p. 46 3.2. Uitleg WikiKids.

Nadere informatie

Welk fietsslot zou jij kiezen?

Welk fietsslot zou jij kiezen? Welk fietsslot zou jij kiezen? Heel wat leerlingen krijgen in de derde graad een grotere fi ets. Om dat kostbare bezit voldoende te beschermen, is een goed fi etsslot noodzakelijk. In deze les bekijken

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Klassen NT2 bezoeken de collectie oude kunst en het fin-de-siècle museum. Het thema is portret en identiteit en de activiteit bestaat uit 5 inhoudelijke onderdelen en een afsluitmoment. Bij elke opdracht

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E E D U C A T I E V E & C U L T U R E L E D IE N S T T E L + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 3 0 3 F A X + 3 2 ( 0 ) 2 7 3 3 4 6 4 7 R E S E R V E R I N G E N + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 2 1 4 m a - d i - d o - v r 9. 3 0-1

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE

DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE BRIEVENBRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE DE INSTELLINGEN: WIE DOET WAT? INTRO VOOR DE LEERKRACHT Op de volgende pagina s vindt u materiaal waarmee u de belangrijkste Europese instellingen op

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Een poster voor een goed doel maken

Een poster voor een goed doel maken Een poster voor een goed doel maken Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Een reclameposter voor maken voor een zelfbedacht goed doel. instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kunnen

Nadere informatie

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG)

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) zomer 2009 Algemene tijdsvolgorde van de gesprekken Tijd Locatie Wat Wie Opmerkingen a. Een presentielijst wordt bijgehouden 9.30-10.00 T3 hal Ontvangst

Nadere informatie

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE OP WEG MET TYP-TOP ONLINE Handleiding voor de leerling UITGEVERIJ DE BOECK 1 Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 3 1.1 Programma openen via de methodesite... 3 1.2 Je account aan een klasgroep koppelen...

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket.

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket. Doelstelling(en) Vakgebonden eindtermen 1.1.1 Luisteren 1 De leerlingen kunnen op structurerend niveau luisteren naar uiteenzettingen, en probleemstellingen door een bekende volwassene m.b.t. een leerstofonderdeel

Nadere informatie

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen.

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen. 5.6 Vaardigheden verzameld: slim solliciteren Deze Vaardigheden verzameld is opgevat als een (ietwat aangepaste) webquest. Dat betekent dat de leerlingen zelfstandig alle opdrachten doorlopen en gebruikmaken

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie