Na het inleveren van de kaarten zijn de voorkeursstemmen opgeteld en dit heeft geresulteerd in onderstaande uitslag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na het inleveren van de kaarten zijn de voorkeursstemmen opgeteld en dit heeft geresulteerd in onderstaande uitslag."

Transcriptie

1 Algemene leden vergadering 28 maart 2012 Tijdens de Algemene Ledenvergadering van woensdag 28 maart is door de aanwezige leden gezamenlijk de schouders gezet onder onze vereniging. Tijdens interactieve sessies hebben de leden zich uitgesproken over onze doelstellingen en hoe we deze energiek en vernieuwend kunnen verbinden met de maatschappelijke ontwikkelingen. Het was een stevige operatie, maar een ieder was er van overtuigd dat het nodig was. Door onze gezamenlijke inzet en kracht te bundelen zijn we in staat om onze vereniging nieuw elan te geven. Het bestuur heeft in eerste instantie haar notitie Implementeren van veranderingen toegelicht waarna er in groepjes per thema onder leiding van een bestuurslid als moderator gediscussieerd is over het belang. Tijdens de discussies is gebruik gemaakt van een aantal prikkelende stellingen. Na de discussies volgde een plenaire terugkoppeling vanuit de themagroepjes. De aanwezigen konden vervolgens met behulp van kaarten stemmen omtrent hun voorkeur in de volgorde van prioritering. Tevens bestond er de mogelijkheid om op en / of aanmerkingen te plaatsen. Na het inleveren van de kaarten zijn de voorkeursstemmen opgeteld en dit heeft geresulteerd in onderstaande uitslag. VMS focus 12% 17% 21% 20% 7% 23% Innovatie Duurzaamheid Onderwijs Omgevingshinder Kwaliteit Sociale Innovatie Op basis van deze uitslag is in algemeen overleg besloten om voor het jaar 2012 de focus vast te stellen op Onderwijs en Kwaliteit. Onderwijs 23% van de voorkeursstemmen Kwaliteit 21% van de voorkeursstemmen

2 Innovatie 17% van de voorkeursstemmen De VMS heeft vanaf 1994 gewerkt aan innovaties en duurzame processen. Deze innovaties, groot en klein, hebben geleid tot sterke verbeteringen van de arbeidsomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij de verwerking van elementenverhardingen. De innovaties zijn niet meer weg te denken en zullen uiteindelijk leiden tot de toepassing van hoogwaardiger hulpwerktuigen tijdens het logistieke proces van onze branche dan tot nu toe. Binnen 10 jaar zullen de dynamische robot en andere verdergaande technologische ontwikkelingen hun intrede doen in het vak. Behoudens reflectie behoeven deze ontwikkelingen geen vliegwiel, derhalve zal de VMS zich dan ook uitsluitend bezig gaan houden met het nuttig effect op de arbeidsomstandigheden en de bijdrage aan het onderwijs (kennis)van deze innovaties. Kijk eens naar buiten, anders zie je niks nieuws en innoveer door samen te werken! Zonder leiderschap geen innovatie! Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg! Innovatie begint bij de bron, wil onze traditionele markt zich bewegen zal het opgelegt moeten worden door regelgeving. De voorschrijfmarkt zal deze innovatie moeten steunen door projecten te ontwikkelen waarbij alle moderne innovatieve straten maak machines gebruikt kunnen worden. Om innovatief bezig te kunnen zijn zal er ook gekeken moeten worden naar het prijsbeleid, als er nog steeds werken om niet worden uitgevoerd zal innovatie in onze branche geen makkelijke intreding maken. Innovaties kenbaar maken bij ontwikkelaars en architecten. Om voorgaande te bereiken. Blijven ontwikkelen. Bij goede mensen blijft innovatie altijd doorgaan. Door prijsdruk wordt innoveren steeds moeilijker. Begint bij de bron. Starten bij initiatieffase. Zoeken naar proces en productontwikkeling.

3 Duurzaamheid 20% van de voorkeursstemmen Deze ontwikkeling is geen containerbegrip zoals transparantie en dergelijke maar een serieuze trend. Niet meer weg te denken uit onze processen en producten. Een selectiecriterium bij uitstek en derhalve een instrument om MKB- bedrijven buiten de deur te houden. Waar de overheden meestal zitten aan de Planet kant van duurzaamheid, milieubelasting en CO2 uitstoot,zitten onze uitvoerende leden veelal aan de People kant. Onderwijs en vakbekwaamheid, omgevingshinder en kwaliteit, zijn de aspecten die onze aandacht behoeven. Projecten worden zelden duurzamer dan de opdrachtgever vraagt! Een opdrachtgever die life cycle costing (LCC) als besliscriterium hanteert realiseert automatisch duurzaamheid! Duurzaamheid gaat om het bundelen van krachten op maatschappelijke doelstellingen! De VMS staat voor duurzame inzet van arbeidskrachten zonder afbreuk te doen aan vakmanschap De opdrachtgever, vaak de lokale overheid, speelt een sleutelrol in duurzaamheidvraagstukken Laagste prijs politiek is geen motivator voor duurzame ontwikkelingen Duurzaamheid komt voor in vele gedaantes. Het moet dus niet als containerbegrip gehanteerd worden maar altijd specifiek gemaakt worden. Inzicht op " Total cost of life" bevordert ontwikkelingen op een brede kijk op duurzaamheid Product, mensen en robotisering. Garantie geven, staan voor je product. Moet de opdrachtgever in investeren. Noodzakelijk voor ons bestaan de planeet. Opnemen in bestekken. Is meer dan alleen materiaal (planet). Lokale overheden van hun rol overtuigen.

4 Onderwijs 23% van de voorkeursstemmen Een enorme degeneratie van het technisch onderwijs heeft plaats gevonden. De klassen met ICTleerlingen puilen uit en in de klassen waar techniek wordt gegeven kun je een zandkorrel horen vallen, iets anders hoor je niet omdat er haast geen leerlingen zijn die dit geweldige mooie vak zien als hun toekomstrichting. Hoe gaan wij dit keren, hoe gaan we er zorg voor dragen dat bedrijven voldoende personeel in dienst kunnen nemen met de benodigde competenties. Wij hebben daar zelf een belangrijke rol in; door onze krachten te bundelen kunnen wij onze stem luid en duidelijk laten horen en kunnen wij samen met de onderwijsinstellingen, SPG s andere belangenorganisaties een halt toeroepen aan deze ontwikkeling en er zorg voor gaan dragen dat zo snel als mogelijk stappen worden gezet die leiden tot aantrekkelijke opleidingen waarmee jongeren goed opgeleid een duurzame loopbaan binnen onze branche tegemoet kunnen zien. Vakmanschap bepaalt Het beroepsonderwijs vormt de bakermat voor het vakmanschap! Bedrijven moeten zelf het onderwijs ter hand nemen. Leerling-ploegen vormen bevorderd het imago van de branche. Vakmanschap moet maar voor ieder onderdeel apart, ze hoeven niet allemaal echte straters te zijn Het beroepsonderwijs de theoretische basiskennis is een must voor het vakmanschap Het theoretische onderwijs moet bij de ROC s blijven en de praktijk in de bedrijven Leerling-ploegen bevorderen niet het imago van de branche dit past beter bij social-return Er moet met spoed het vak machinaal straatmaken komen ROC in samenwerking met Fundeon Conclusie zonder onderwijs geen vakmanschap meer in de bestratingsbranche, dus nr. 1 Om duurzaam ondernemen te realiseren. Vormt de basis. Ruimte creëren om binnen de bedrijven te kunnen leren. Vakmanschap in machinaal straten bevorderen. Essentieel voor onze ontwikkeling. Er zijn goed geschoolde vakmensen nodig om de werken te maken. Zonder onderwijs geen toekomst. Mechanisch straten is ook een vak. Onmisbaar voor de toekomst.

5 Omgevingshinder 7% van de voorkeursstemmen Opdrachtgevers krijgen steeds meer te maken met een vermindert tolerantiegedrag en aanspraak op economische schade ten aanzien van werken in de openbare ruimte. Straten die wekenlang open liggen, niet bereikbaar zijn voor hulpdiensten e.d. scoren hoog op het klachtenuurtje van menig wethouder. Werkzaamheden overdag in stedelijke gebieden en winkelcentra verschuiven in tijd steeds meer naar buiten normale werktijden. Halftime werken is een begrip dat steeds meer opgang doet en wederom de zorg legt bij de ondernemer maar gelijktijdig ook een bijzonder mooi onderscheidend vermogen kan geven aan een bedrijf. Bij halftime werken horen efficiënte logistieke processen waar optimale inzet van mens en machine een must is. Buiten normale uren werken(dikwijls in het donker) vereist extra aandacht voor veilig werken. Kortom de ontwikkeling van voor ons gepaste veiligheids- en kwaliteitseisen is actueel en vereist op korte termijn acties. De VMS kan hier erg veel voor haar leden betekenen in de vorm van workshops. Omdat veranderingen beginnen bij de uitvraag ( bestek en tekeningen) zal samen met de opdrachtgevers gekeken kunnen worden hoe bestekken( uitvraag) hierop kunnen worden ingericht. Minder hinder bij machinaal bestraten. Een goed logistiek proces is goed voor de omgeving maar slecht voor het rendement van de ondernemer. De versnippering van fasering in het bestek werkt positief op de verhoging inzake omgevingshinder. Omgevingshinder is een probleem van de opdrachtgever. Bij gebrek aan belangstelling onder de aanwezige leden is over dit onderwerp geen discussie gevoerd. Lost zich vanzelf op.

6 Kwaliteit 21% van de voorkeursstemmen De trots van de stratenmaker gaat onder aan het gevecht om de prijs. De kwaliteit wordt momenteel gemeten aan de inschrijfsom voor een werk. Voor de prijs wijkt, zo lijkt het, alles. De eigenwaarde van de toezichthouders/ directievoerders kent geen norm meer. De ondernemer meet de kwaliteit af aan de hand van de winst of het verlies. De stratenmaker is een afgeleide hiervan of wordt vervangen door een goedkope arbeidskracht van onbekende afkomst! Het lijkt of alles maar mag en kan, als het maar goedkoop is. Goedkoop is duurkoop is een oud gezegde.. velen van ons kennen dit gezegde niet meer of willen het niet kennen. Duurkoop is in ieder geval niet duurzaam en willen wij ons verzekeren van een duurzame toekomstbestendige bestratingbranche dan moeten wij ons onderscheiden met - KWALITEIT -, zowel in proces en product. Daarvoor is overleg binnen de keten een vereiste, een gezamenlijke visieontwikkeling over de branche een must en het delen van kennis en kunde een logisch gevolg van vorenstaande aspecten. Het visualiseren van logistieke processen, samenwerking met certificeringinstanties(seb), standaardisatie en de toepassing van duurzame producten kan een bijdrage leveren aan de eigenwaarde van de branche. Kwaliteit is dat wat de klant vraagt! De prijs bepaalt de kwaliteit! Kwaliteit is de basis van duurzaamheid! Samen met opdrachtgever bepalen wat onder kwaliteit wordt verstaan en hoe in te vullen. Het bestratingsbedrijf kan en wil toegevoegde waarde leveren aan opdrachtgevers en eindgebruikers. Verantwoordelijkheid nemen en krijgen voor het eindresultaat. Hierbij valt te denken aan langdurige garanties en zekerheden. Meedenken met de opdrachtgever vanaf initiatieffase en oplossingen aanbieden. Levensduurdenken / Total Cost of Ownership (TCO) bevorderen. Van initiatief tot en met onderhoud en beheer. Past performance (referenties van voorgaande projecten) mee laten wegen bij contractering. Hangt samen met duurzaamheid. Overwint het uiteindelijk altijd. Volgt op goed onderwijs. Relevant voor continuïteit. Mogelijkheden voorstellen om kwaliteitstool te gebruiken. Mogen wij nog kwaliteit maken of gaat het om de prijs? Eerst kwaliteit en daarna kwantiteit. Levensduur moet leidend zijn. Borging door certificering.

7 Sociale innovatie 12% van de voorkeursstemmen SROI, social return on investment, de zg. 5% regel waarbij 5% van de omzet ingezet wordt voor het aan het werk houden/zetten van uitkeringsgerechtigden e.d. is een trend waar de politiek zich erg warm voor loopt. Bij de grote gemeenten van ons land loopt dit % op tot 50%. Geldigheid van deze maatregel is meestal lokaal gebonden met als gevolg dat de reguliere arbeid wordt verdrongen. Als we dit fenomeen gaan toepassen als acquisitie-instrument dan zijn de gevolgen rampzalig voor de reguliere arbeidsmarkt. Verdringing van vakbekwaam personeel zal schering en inslag zijn terwijl dat geenszins de bedoeling kan zijn van de politiek. Ook kan het niet zijn dat onze branche het afvoerputje wordt van de maatschappij. Uitkeringsgerechtigden, kansloze jongeren moeten zeker een kans krijgen binnen de infra doch niet alleen. Natuurlijk begrijpen wij dat het sociaal maatschappelijk probleem van langdurig werklozen en uitkeringsgerechtigden niet alleen een probleem van de overheid is en dat wij dat probleem gezamenlijk moeten oplossen. Echter willen we dat duurzaam oplossen dan zal sociale innovatie ook moeten gaan over intrede, doorstroom en uittrede. Sociale innovatie moet meer gaan over het loopbaantraject binnen bedrijven. Bij de intrede van een werknemer wordt een virtueel traject doorlopen tot zijn/ haar uittrede. Zijn/haar loopbaan is uitgestippeld qua ontwikkeling, studie en carrière. Innovatie is iets anders als steriele implementatieprojecten! Sociale innovatie is geen innovatie. Het is innovatie in het kwadraat! Zonder dialoog geen sociale innovatie! Intrede van langdurig werklozen is de dood in de pot voor onze branche. (Sociale)innovatie is inderdaad anders omdat een bedrijf bij de begeleiding moet beschikken over coaches met andere dan technische competenties. Sociale innovatie is innovatie in het kwadraat omdat het grote veranderingen teweegbrengt binnen de private en publieke sectoren op het gebied van denken en handelen. De dialoog mag niet ontbreken bij sociale innovatie omdat het oplossen van sociaal maatschappelijke problemen beter gaat in onderling overleg en in samenwerking (op gelijkwaardige basis) dan door het opleggen van( powermanagement) Als de kandidaten zelf willen hoeft dit niet de dood in de pot te betekenen. Kunnen en leren begint bij willen. Is meer een algemeen belang. Laat onze markt geen stortbak worden, gebruik het juist. Is te algemeen en alles omvattend. Verstandig mee omgaan en leerwerk trajecten voorop.

Variatie in organisaties

Variatie in organisaties Variatie in organisaties Godelieve Spaas Metaforen Sinds mensenheugenis gebruiken we metaforen om de essentie te verbeelden van een verschijnsel. Voor organisaties hebben we er honderden, zo niet duizenden.

Nadere informatie

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet!

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! 30 november 2012 Vraag 1: Welke mogelijkheden zijn er om tot startkwalificatie opgeleid te worden? BOL opleiding BBL opleiding Niveau 2 mbo BOL

Nadere informatie

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt 4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt De wereld verandert. Steden groeien, gebouwen worden steeds hoger en de behoefte aan duurzaamheid neemt verder toe. Ook neemt de digitalisering

Nadere informatie

Deel I Introductie Recente ontwikkelingen Uitdagingen Best practices Koffiepauze Deel II Discussie aan de hand van stellingen

Deel I Introductie Recente ontwikkelingen Uitdagingen Best practices Koffiepauze Deel II Discussie aan de hand van stellingen Deel I Introductie Recente ontwikkelingen Uitdagingen Best practices Koffiepauze Deel II Discussie aan de hand van stellingen Aansluitend: netwerklunch (12:00-13:00) 2 3 Voldoen aan vraag opdrachtgever

Nadere informatie

JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV

JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV JEROEN THOMASSEN BRUIL INFRA BV EMVI TENZIJ.. Hoe kan een aannemer zich ECHT onderscheiden? WORSTELEN MET NIEUWE AANBESTEDINGSWET Vanaf april 2013 gunnen op EMVI..tenzij. Is het zinvol..of is het wet?

Nadere informatie

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse Contouren van morgen Proces van materialiteitsanalyse Definitie en context Definitie Wat is echt materieel voor een goed begrip van de waardecreatie door een onderneming? Te onderzoeken aan de hand van:

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Keurmerk Transport & Logistiek, voor een duurzame én rendabele toekomst. Vernieuwend ondernemen. www.keurmerktenl.nl

Keurmerk Transport & Logistiek, voor een duurzame én rendabele toekomst. Vernieuwend ondernemen. www.keurmerktenl.nl Keurmerk Transport & Logistiek, voor een duurzame én rendabele toekomst. Vernieuwend ondernemen. www.keurmerktenl.nl Het keurmerk waarmee u verder komt. Het Keurmerk Transport & Logistiek is een overkoepelend

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Aanleiding Social Return On Investment (SROI) is als thema opgenomen in het Beleidskader Programma Rijnstreek werkt dat op 28 februari 2013 door

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Sociaal ondernemen is win win win Werkwaardig is een zakelijk platform dat draait om mensen. Leden van Werkwaardig - werkgevers in de regio Delft - ontmoeten

Nadere informatie

Workshop House of Tomorrow Today

Workshop House of Tomorrow Today Workshop House of Tomorrow Today Ontsnap eens uit het peloton! 1. Teken uw keten(s) eens uit, vanaf grondstoffen (aanbod) t/m eindgebruiker (vraag). 2. Genereer probleem-klant combinaties. 3. Selecteer

Nadere informatie

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 TECHNUM in vogelvlucht Wat is Technum Welke participanten Waarom noodzakelijk Waar we voor staan Wat onze ambities zijn TECHNUM Zelfstandige onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Missionstatement en core values

Missionstatement en core values Missionstatement en core values Inhoud 1 Het formuleren van missionstatement en core values... 1 2 Het maken en uitdragen van missie en kernwaarden... 5 1 Het formuleren van missionstatement en core values

Nadere informatie

Hoe krijgen innovaties een kans?...

Hoe krijgen innovaties een kans?... Hoe krijgen innovaties een kans?... Inkoop Innovatie Urgent Meer doen met minder geld. De prestatiedruk van de Nederlandse overheid is groot en de verwachtingen zijn hoog. Het kabinet spant zich in om

Nadere informatie

Veilig werken en Aanbestedingen. Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017

Veilig werken en Aanbestedingen. Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017 Veilig werken en Aanbestedingen Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017 Even voorstellen Veiligheid en aanbesteden: Wat zien wij? Termijnen: Vaak krap (inschrijving en start na

Nadere informatie

Open Convenant 12 november 2015

Open Convenant 12 november 2015 12 november 2015 Cees Buijs Albert Martinus Geert Jan Verkade René de Kwaadsteniet 1 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 13-11-15 Duurzaam GWW begint bij ambitie en focus Winst in integrale gebiedsontwikkeling; Focus

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

Ontwikkelingen ten grondslag aan arbeidsreintegratie. Louis Polstra

Ontwikkelingen ten grondslag aan arbeidsreintegratie. Louis Polstra Ontwikkelingen ten grondslag aan arbeidsreintegratie Louis Polstra INHOUDSOPGAVE Kenniscentrum Arbeid & lectoraat Arbeidsparticipatie Beleidstheorie arbeidsre-integratie Maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Social Return waarde-vol!!

Social Return waarde-vol!! Social Return waarde-vol!! Hier komt tekst Gemeente Utrecht Thea Smid-Verheul Hier komt ook tekst Wat en waarom? Social return bij inkoop is: het vaststellen en uitvoeren van sociale voorwaarden door middel

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Introductie TenderCoach Adviseren, coachen en trainen ondernemers: Begeleiding van ondernemers bij

Nadere informatie

Visie op dienstverlening

Visie op dienstverlening Datum: 27-04-2011 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel document 3 1.3 Leeswijzer 3 2 Visie op dienstverlening 4 3 Doelstellingen voor dienstverlening 5 4 Ontwikkellijn dienstverlening

Nadere informatie

Een eeuw innovatie in de bouw De specifieke rol van de handel en toelevering. Frens Pries, directeur Balance&Result Peter van Heijgen, directeur HIBIN

Een eeuw innovatie in de bouw De specifieke rol van de handel en toelevering. Frens Pries, directeur Balance&Result Peter van Heijgen, directeur HIBIN Een eeuw innovatie in de bouw De specifieke rol van de handel en toelevering Frens Pries, directeur Balance&Result Peter van Heijgen, directeur HIBIN De bouw staat te boek als een weinig innovatieve, conservatieve

Nadere informatie

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Begin 2014 zijn de vakgroepleden Dak- en Gevelbegroeners door het bestuur bezocht. De inhoud van deze ledenbezoeken is als volgt samen te vatten:

Nadere informatie

Tendermanagement. in de afvalbranche

Tendermanagement. in de afvalbranche Tendermanagement in de afvalbranche Jaap Jan van Ingen Zelfstandig & Onafhankelijk & Realistisch 1. Aanbestedende diensten 2. Inschrijvende partijen 3. Projecten en Advies Duurzaam aanbesteden Nederlandse

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Intern MVO-management Verbetering van motivatie, performance en integriteit Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Regels, codes en integrale verantwoordelijkheid...4

Nadere informatie

MKB investeert in kennis, juist nu!

MKB investeert in kennis, juist nu! M201016 MKB investeert in kennis, juist nu! drs. B. van der Linden drs. P. Gibcus Zoetermeer, september 2010 MKB investeert in kennis, juist nu! MKB-ondernemers blijven investeren in bedrijfsopleidingen,

Nadere informatie

Verslag EMVI BPKV workshop: Thema s

Verslag EMVI BPKV workshop: Thema s Verslag EMVI BPKV workshop: Thema s Dinsdagmiddag 24 januari 2017 van 14.00 17.00 uur Locatie Gemeentehuis Haarlemmermeer in Hoofddorp Op 24 januari 2017 was in Hoofddorp de vervolgsessie op de succesvolle

Nadere informatie

Ù vertrouwt graag op een stevige fundering? Meeùs Bouw & Infra: een naam waarop u kunt bouwen! Meeùs is onderdeel van AEGON.

Ù vertrouwt graag op een stevige fundering? Meeùs Bouw & Infra: een naam waarop u kunt bouwen! Meeùs is onderdeel van AEGON. Ù vertrouwt graag op een stevige fundering? Meeùs Bouw & Infra: een naam waarop u kunt bouwen! Verzekeringen, PENSIOENEN, hypotheken met het accent op Ù Meeùs is onderdeel van AEGON. Meeùs Bouw & Infra:

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Introductie Bernd Karstenberg, LCC adviseur André van den Hoek, Projectmanager onderwijshuisvesting (o.a. voor Lucas

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Optimalisatie door Resultaatgerichte Samenwerking

Optimalisatie door Resultaatgerichte Samenwerking Optimalisatie door Resultaatgerichte Samenwerking Waardecreatie in de keten Bart Eissens Strategische vastgoedadviseur Sigma Coatings bouwdivisie Stof tot nadenken Het belang van de prestaties van vastgoed

Nadere informatie

Keurmerk Transport & Logistiek, een teken van vakmanschap en duurzaamheid. Vernieuwend ondernemen.

Keurmerk Transport & Logistiek, een teken van vakmanschap en duurzaamheid. Vernieuwend ondernemen. Keurmerk Transport & Logistiek, een teken van vakmanschap en duurzaamheid. Vernieuwend ondernemen. www.keurmerktenl.nl Het keurmerk voor een duurzame en rendabele toekomst. Het Keurmerk Transport & Logistiek

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314

Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314 Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE BEVERWIJK De raad van de gemeente Beverwijk; gelet op artikel 8a, eerste

Nadere informatie

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE PvdA manifest Inleiding Werk, werk, werk! is wat de Almeerse PvdA betreft één van de belangrijkste opdrachten voor een nieuwe coalitie in Almere. De gemeente Almere

Nadere informatie

Bedrijfsplan mkb. hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen. analyse. speerpunten. actieplannen

Bedrijfsplan mkb. hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen. analyse. speerpunten. actieplannen Bedrijfsplan mkb hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen analyse speerpunten actieplannen inleiding Binnen veel mkb-ondernemingen worden beschikbare middelen lang niet altijd even efficiënt en verstandig

Nadere informatie

M Scholing in het MKB. Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk

M Scholing in het MKB. Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk M200605 Scholing in het MKB Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk Zoetermeer, juli 2006 Scholing in het MKB Een overgrote meerderheid van de bedrijven in het MKB besteedt

Nadere informatie

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE > 2 INTRODUCTIES 29 STE SAMBO-ICT CONFERENTIE - 16 JANUARI 2014 - DOETINCHEM > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > DUBBELMAN@GLR.NL > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL 1. ORGANISATIE. Noorderpoort

FUNCTIEPROFIEL 1. ORGANISATIE. Noorderpoort FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: Deskundigheid Noorderpoort Lid Raad van Toezicht Sociale domein 1. ORGANISATIE Noorderpoort Noorderpoort bereidt jongeren en volwassenen voor op hun rol in de

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van ZVS Eemnes B.V. Auteur(s): W. Vorenhout, CO 2 -functionaris,

Nadere informatie

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil, onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-ondernemers MKB-Nederland

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon bouw op kennis Fundeon adviseert over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers U wilt kwalitatief

Nadere informatie

Ontstaan uit

Ontstaan uit Ontstaan uit + Tech-trends Tech-trends 2 Tech-trends 3 + Lerend organiseren E = K x A E = 9 x 1 = 9 E = 8 x 7 = 56 Hmmm Het moest anders. Disruption => Meest wendbare en lerende organisaties overleven

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De publieke sector is een zeer grote werkgever en heeft dus ook grote invloed op duurzaamheids- en arbeidsmarktvraagstukken.

Nadere informatie

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV 2 juni 2015 Opgesteld met de MVO-zelfscan van Bouwend Nederland Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid... 4 1.2. Gezondheid... 4 1.3. Opleiding...

Nadere informatie

Veranderingen in het opdrachtgeverschap

Veranderingen in het opdrachtgeverschap Veranderingen in het opdrachtgeverschap Masterclass Opdrachtgeveschap Efficiënt Energiebesparen 5 november2015 - Krimpende portemonnee - De spanning tussen vraag en aanbod - Regisserend Oprachtgeverschap

Nadere informatie

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Sinds 1 januari 2012 beschikken gemeenten op basis van art.9, lid 1 sub c van de WWB over de mogelijkheid om een Tegenprestatie

Nadere informatie

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst!

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst! Werken in de bouw Bouw aan je toekomst! De bouw biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van techniek houdt en graag samenwerkt. Mogelijkheden waar je misschien niet zo snel aan denkt. Want in de bouw

Nadere informatie

47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt

47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt 47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt 49% vindt dat mediabureaus tekort schieten in hun advies over online marketing Wat is de werkelijkheid van

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Optimalisatie vastgoedexploitatie door RGS

Optimalisatie vastgoedexploitatie door RGS Optimalisatie vastgoedexploitatie door RGS Waardecreatie in de keten Bart Eissens Strategische vastgoedadviseur Sigma Coatings bouwdivisie Stof tot nadenken Wie zorgt voor het optimaliseren van de processen

Nadere informatie

Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst.

Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst. Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst. Het onderzoeksproject Innovatief Personeelsbeleid richt zich op de vraag hoe

Nadere informatie

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Nieuwe invulling opdrachtgeversrol reduceert stichtingskosten en lifecycle costs en leidt tot het verdwijnen van de onrendabele top 1 Traditionele

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15 Technologische innovatie Strategische visie BRV over Technologische innovatie 20/11/2015 2 Technologische innovatie, een kans Meer te doen met minder

Nadere informatie

Arbeidsmarktagenda 21

Arbeidsmarktagenda 21 Arbeidsmarktagenda 21 Topsectoren en de HCA Voor de twee agrarische topsectoren is een Human Capital Agenda opgesteld met als doel, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zowel

Nadere informatie

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten!

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Regiomanager MKB- Nederland/ coördinator regio Hans Bakker, regiomanager MKB- Nederland/regionaal aanbestedingsbeleid coördinator aanbesteden Informeert Ontmoet

Nadere informatie

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service HECTAS Uw partner in facilitaire diensten Betrouwbare service Altijd binnen bereik Soms ligt iets dat goed is heel dichtbij. Neem nou HECTAS. Onze decentrale, klantgerichte organisatie heeft diverse vestigingen

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 3.0

Projectplan MKB Roadmaps 3.0 Projectplan MKB Roadmaps 3.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. Wegens succes

Nadere informatie

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer MVI & EMVI: Perfect match?, SMI Stabi congres, Zoetermeer Prof dr ir, Tilburg University Het is de route niet de kaart Niet de uitkomst maar het raadsel Het zijn je ogen niet de kleppen Niet het eindpunt

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): R. Egas, directie & CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst.

Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst. Innovatie, ontwikkelingen en samenwerking. Een blik op het micro-mkb op basis van de Innovatief Personeelsbeleid-vragenlijst. Ferry Koster, Daan Bloem en Petra van de Goorbergh ICOON#11 November 2017 Het

Nadere informatie

Van Samenhang naar Verbinding

Van Samenhang naar Verbinding Van Samenhang naar Verbinding Sogeti Page 2 VAN SAMENHANG NAAR VERBINDING Keuzes, keuzes, keuzes. Wie wordt niet horendol van alle technologische ontwikkelingen. Degene die het hoofd koel houdt is de winnaar.

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Voor vragen en opmerkingen:

Voor vragen en opmerkingen: Op 8 december heeft Wethouder Lara de Brito het manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ondertekend. Door ondertekening van dit manifest geven we ondersteuning aan een landelijk gedragen initiatief

Nadere informatie

Lef om samen te werken

Lef om samen te werken Lef om samen te werken InnovA58 14 juni 2018 Jesper Pots Universiteit Twente KplusV j.pots@student.utwente.nl Joost de Haan BAM Infraconsult Joost.de.haan@bam.com IN DEZE PRESENTATIE: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Nadere informatie

Roteb Educatiecentrum. Trajectbegeleiding/educatie

Roteb Educatiecentrum. Trajectbegeleiding/educatie Educatiecentrum Trajectbegeleiding/educatie Roteb werkt aan een schone stad als basis voor prettig wonen, werken en recreëren. We halen het vuil op, vegen de straten en legen de afvalbakken. Daarnaast

Nadere informatie

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Wie is het belangrijkst in de samenwerking?

Nadere informatie

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen Jos van Alphen Even voorstellen: Wat meten wij zoal? Kwaliteit van aankondigingen (transparantie, kosten) Termijnen (haastwerk is ongezond) Eisen aan inschrijvers (proportioneel?) Gunningscriteria (prijsbederf)

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies.

Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies. 1. Wat is innovatie. Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies. Innovatie is een ruim begrijp. Het is het vernieuwen en ontwikkelingen van nieuw producten, diensten of proces om iets nieuws waarde te

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

11 oktober 2012. Bouwlokalen. Lean bouwen bij Waal

11 oktober 2012. Bouwlokalen. Lean bouwen bij Waal 11 oktober 2012 Bouwlokalen Lean bouwen bij Waal Corporatie Beleggers Ontwikkelaars Gemeenten Lean bouwen bij Waal Sinds november 2009 Onderdeel van maakiq Ketenintegratie Verbinding op drijfveren Gemba

Nadere informatie

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten? voor en door ondernemers

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten?  voor en door ondernemers Lid worden? Met meer leden bereiken we meer. Meer inzet, meer overtuiging, meer gebundelde kennis. Logisch dat we de komende jaren flink willen groeien. In het belang van álle kleine en middelgrote infrabedrijven.

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap

Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap 10 Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap Kim van der Hoeven 1. Inleiding Ontwikkelingen in maatschappij en samenleving denk met name aan de

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie participatiewet

Nadere informatie

Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland

Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland Aanleiding Floris Vosse Hoe bij de gemeente Haarlem? Floris Vosse Hoe bij de provincie Noord Holland? Guus van den Bosch Hoe voor een marktpartij?

Nadere informatie

DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan. thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954

DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan. thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954 DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954 Waarom de quick scan? Snelle analyse van eigen organisatie Vernieuwend inzicht in de oplossing voor een

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Vraagstelling fundamentele vragen

Vraagstelling fundamentele vragen Vraagstelling De roerige tijden van bezuinigingen op lokaal en Rijksniveau zorgen ervoor dat geldstromen kritisch onder de loep worden genomen. Zowel door de uitvoerende organisaties, als door de subsidieverstrekkers,

Nadere informatie

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten vertrouwen, transparantie & Verbondenheid 2 Voor het Volledige rapport: www.regieraadbouwzuid.nl Een nieuwe marktbenadering Bij Wonen Limburg

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer )

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer ) Persoonlijke Balanced Scorecard van.( naam ) Pagina 1 2. Inhoud Titel Pagina 1. Voorblad 1 2. Inhoud 2 3. Aanleiding 3 4. Missie 4 5. Doelstellingen 5 6. Kritieke succesfactoren 6 7. Overzicht prestatie-indicatoren

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 46444 22 maart 2017 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nadere informatie

MVO JAARVERSLAG korte versie

MVO JAARVERSLAG korte versie MVO JAARVERSLAG 2017 korte versie MVO BIJ SAINT-GOBAIN DISTRIBUTION THE NETHERLANDS B.V. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een vanzelfsprekendheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al lang

Nadere informatie