HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR"

Transcriptie

1 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR DEMONTAGE. 1. Verwijder de koppeling, na de positie t.o.v. het vliegwiel te hebben gemarkeerd. Verwijder de koppelingsplaat. 2. Verwijder de waterpomp en de waterinlaat. 3. Verwijder de cilinderkop. Verwijder: - de olieleiding, - het kleppendeksel, - de tuimelaaras van de inlaatkleppen samen met zijn bouten, om te voorkomen dat de onderdelen uit elkaar vallen, - de tuimelaarassen van de uitlaatkleppen, - de kopbouten, - de klepstoters, - de cilinderkop met de koppakking. 4. Verwijder de stoterbekers. 5. Draai het cilinderblok om en verwijder het ondercarter. 6. Verwijder de oliepomp. (zie handeling H ). 7. Verwijder het vliegwiel. Blokkeer de krukas met behulp van een houten wig (A). Draai de bevestigingsbouten los. 8. Verwijder het distributiedeksel: a) De krukas wordt weer geblokkeerd met behulp van de houten wig (A). Verwijder: - de poeliemoer (sleutel 1667-T), - de poelie, - het distributiedeksel. b) Verwijder de oliekeerring uit het distributiedeksel.

2 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Verwijder de distributietandwielen. a) Verwijder de tussenring, de halve maan spie van de poelie en de oliekeerring. b) Zet de tandwielen vast met behulp van gereedschap 1680-T of blokkeer de krukas met behulp van een houten wig. c) Verwijder de moer van de nokkenas (sleutel 1731-T). d) Verwijder de tandwielen en de distributieketting. e) Verwijder van het uiteinde van de krukas: - de steunring, - de stelring of stelringen (shims), - de buitenste flens van het krukas lager. 10. Verwijder de nokkenas. Verwijder de flens (1) die de nokkenas afsluit. Verwijder de nokkenas terwijl u hem geleidt aan de binnenkant van het cilinderblok. 11. Verwijder van de drijfstangen, zuigers en cilinderbussen: OPMERKINGEN: 1º) Markeer voor demontage bij ''a'', aan de tegenoverliggende kant van de nokkenas, met een elektrisch potlood of verf, elke drijfstang en zijn lagerkap. Markeer evenzo de positie van de drijfstangen op de krukas, begin daarbij te tellen (drijfstang 1) aan de kant van de koppeling. Markeer de drijfstangen in geen enkel geval door er met een centerpoint of slagletter op te slaan, omdat hierdoor de onderdelen kunnen vervormen wat ernstige ongelukken te weeg kan brengen. 2º) Als de krukaslagers, de zuigers of de cilinderbussen worden hergebruikt, moeten ze op de zelfde plaats terug worden gezet als voor demontage. a) Leg de motor op zijn zijkant (nokkenashuis naar boven). b) Verwijder de drijfstanglagerkappen. c) Verwijder de drijfstang-zuiger-cilinderbus combinatie en de cilinderbuspakking. d) Verwijder de lagerschalen. e) Verwijder de zuigerpennen. Verwijder een van de borgclips en neem de zuigerpen er met de hand uit. (markeer ze in geval van hergebruik). f) Verwijder de zuigerveren (zuigerveertang).

3 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Verwijder de krukas. OPMERKING: Merk de stand waarin de middelste hoofdlagerkap is gemonteerd. Als de lagerschalen hergebruikt worden, merk ze dan om ze op de zelfde plaats terug te kunnen zetten als die ze innamen voor demontage. Verwijder: - de bouten (1) van de halve oliekeringen, - de lagerkappen van de krukaslagers, - de onderste lagerschalen, - de krukas, - de bovenste lagerschalen. 13. Verwijder de twee helften van de oliekering van de achterste lagerkap en van het cilinderblok. GEREEDMAKEN VAN DE ONDERDELEN. 14. Reviseer de cilinderkop. (zie handeling H ). 15. Gereedmaken cilinderblok. a) Verwijder de afsluitplaten en aftappluggen. b) Maak het cilinderblok schoon en reinig de oliekanalen, met inbegrip van de oliesproeier voor de distributieketting. c) Monteer de afsluitplaten, vervang de pakkingen. Monteer de pluggen (koperen pakking). Monteer de oliesproeier van de distributieketting (het gat van de oliesproeier moet naar de krukas wijzen). d) Controleer dat de centreerpennen aanwezig zijn. e) Indien nodig verf de binnenkant van de motor met een verfspuit. Gebruik verfkleur AC8.

4 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Gereedmaken van de krukas. a) Maak de krukas schoon, in het bijzonder de oliekanalen. b) Als het vliegwiellager achter in de krukas vervangen moet worden, verwijder dan het gestuikte materiaal en trek het lager uit de krukas met behulp van gereedschap 1671-T en opzetstuk 1672-T. 17. Gereedmaken van de hoofdlagers. NB: Het verdient de voorkeur om de onderdelen te vervangen door een stel dat door onze service afdeling kan worden geleverd, welke onderdelen gereed zijn voor montage. OPMERKING: Het is mogelijk om alleen de lagerschalen van de drijfstangen of de krukas te vervangen. Het is ook mogelijk om, als er aan de lagers is gevijld, de boring van de lagers weer zuiver rond af te stellen. a) Controleer op een vlakplaat of de pasvlakken van de lagerkap nog vlak zijn. b) Monteer de lagerkap (zonder lagerschalen) op het cilinderblok (let bij het centrale lager op de juiste stand, welke voor de demontage is gemarkeerd). Trek de bouten aan met 10 mkg (98 Nm). c) Controleer dat de afstanden ''a'' en ''b'' gelijk zijn. Indien dit niet het geval is, moeten de pasvlakken van de lagerkap opgezuiverd worden met behulp van een frees of een vijl. Het verschil tussen de afstanden ''a'' en ''b'' mag niet groter zijn dan 0,01 mm. Meet opnieuw de afstand ''a'' en registreer het verschil met de originele boringmaat. 58,01 + 0,025-0 mm Dit verschil is de dikte ''e'' van de vulplaatjes, die tussen lagerkap en cilinderblok gemonteerd moeten worden. e = 58,01 + 0, a d) Monteer de lagerkap met de vulplaatjes. Trek de moeren aan met 10 mkg en meet de afstand "a". Die moet nu gelijk zijn aan de originele boringmaat, zo niet wijzig dan de dikte van de vulplaatjes.

5 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Gereedmaken van de drijfstangen, zuigers en cilinderbussen. a) Gereedmaken van de drijfstangen: 1º) Wij raden het zelf vervangen van de zuigerpenbussen af. Plaatsing vindt plaats na afkoeling van de zuigerpenbus met stikstof en de vereiste nauwkeurigheid van de boring kan niet worden verkregen zonder het gebruik van speciaal gereedschap. 2º) Vervang bij revisie van de motor de bouten van de lagerkappen. b) Monteer de zuigers op de drijfstangen: 1º) Olie de zuigerpen, de zuigerpenbus en de boring in de zuiger. 2º) Plaats een zuigerpenborgveer in een van de groeven. 3º) Verwarm de zuiger tot ongeveer 60º C (bij voorkeur in olie) om de zuigerpen gemakkelijk te kunnen plaatsen. Duw de geoliede zuigerpen door de zuiger en de drijfstang tot deze op de gemonteerde borgveer stuit en breng de tweede borgveer aan. c) Monteer de zuigerveren: NB: Als de bovenste - en de compressieveren een merkteken ''TOP'' of een andere fabrieksaanduiding hebben, moeten die kanten naar de bovenkant van de zuiger wijzen, zo niet dan maakt de montagerichting niet uit. Plaats met behulp van een zuigerveertang in onderstaande volgorde: 1º) De compressieveer (middelste), 2º) De olieschraapveer (groef naar de onderkant van de zuiger), 3º) De bovenste zuigerveer. d) Monteer de zuigers in de cilinderbussen: 1º) Olie de zuigers 2º) Verdraai de zuigerveren zo dat de openingen onderling 120º van elkaar liggen. 3º) Plaats zuigerveerklem 1656-T over de zuigerveren en laat de zuiger in de cilinderbus zakken. Verwijder zuigerveerklem 1656-T.

6 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Gereedmaken van de oliepomp. (zie handeling H ). 20. Gereedmaken van de waterpomp. (zie handeling H ). 21. Gereedmaken van het vliegwiel. a) Vervanging van de starterkrans: 1º) Verwijder de oude starterkrans met behulp van een stompe beitel. 2º) Verhit de boring van de nieuwe starterkrans met een brander welke een brander capaciteit heeft van 800 tot 1000 liter, tot een temperatuur van 200 tot 250º C (strogele kleur). 3º) Monteer de starterkrans, de afgeschuinde rand van de tanden afgekeerd van de koppeling. Doe dit snel en voltooi de plaatsing van de starterkrans indien nodig met een stompe beitel. De ruimte tussen de starterkrans en het pasvlak op het vliegwiel moet minder dan 0,05 mm bedragen. b) Zuiver het koppelingsvlak van het vliegwiel op. Wanneer koppelingsvlak ''a'' van het vliegwiel wordt opgezuiverd, moet een gelijke hoeveelheid materiaal worden afgenomen van het draagvlak ''b'' van de drukgroep. De afstand tussen de twee bewerkte oppervlakken moet zijn: 26,6 25,9 + 0, ,2 mm (tot oktober 1968) mm (vanaf oktober 1968) Er mag niet meer dan 0,3 tot 0,5 mm van het materiaal worden afgenomen. 22. Gereedmaken van de koppeling. (zie handeling H ).

7 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 7 MONTAGE 23. Plaatsen van de krukas. Bereid de plaatsing voor van de halve oliekeringen. a) Plaats stempel 1687-T in de boring van het achterste lager. b) Monteer de lagerkap en zet de bouten vast met 10 mkg (98 Nm). c) Monteer de halve oliekeringen (papieren pakking ingesmeerd met vloeibare pakking). Draai de bouten (2) aan maar zet ze niet vast. d) Zet de verbindingsbouten (1) van de twee helften vast. e) Zet beurtelings de bevestigingsbouten (2) van de halve oliekeringen vast met 1,3 mkg (12,8 Nm). f) Verwijder de lagerkap samen met zijn helft van de oliekering en verwijder stempel 1687-T. g) Olie de lagerschalen met een oliekan en plaats ze in het cilinderblok (let op de plaats en de oriëntatie in geval van hergebruik van de oude lagerschalen). h) Plaats de krukas voorzien van de binnenste flens (afgeschuinde rand aan de krukaszijde). Monteer de binnenste flens zodanig dat de uitsparing in de flens om het pasnokje in de lagerkap valt. LET OP: Houd de krukas aangedrukt tegen de binnenste flens, zodat de uitsparing in de flens op zijn plaats rond het pasnokje blijft zitten. i) Smeer de pasvlakken ''a'' van de twee halve oliekeringen en de pasvlakken van de voorste en achterste lagerkappen in met vloeibare pakking. j) Monteer nu definitief de lagerkappen, voorzien van de lagerschalen. Zet de bouten van de achterste en centrale lagerkap vast met 10 mkg (98 Nm). Zet de verbindingsbouten (1) van de halve oliekeringen vast. Zet de bouten van de voorste lagerkap nog niet vast.

8 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Uitlijnen van de voorste lagerkap. a) Monteer voorlopig op de krukas: - de buitenste flens (3) zodanig dat de uitsparing in de flens om het pasnokje in de lagerkap valt (afgeschuinde rand aan de zijde van de steunring), - de steunring (5), - het krukastandwiel (6), - de tussenring (1), - de poelie. b) Draai de poeliemoer licht aan (sleutel 1667-T). c) Zet de lagerkapbouten vast met 10 mkg (98 Nm). NB: Deze handeling dient om de vlakken ''a'' en ''b'' uit te lijnen om een correcte afdichting van het distributiedeksel te krijgen. d) Verwijder alle voorlopig gemonteerde onderdelen behalve de buitenste flens. 25. Afstellen van de axiale speling. a) Monteer op de krukas: - De stelringen (4) (gevonden bij demontage), - de steunring (5), - het krukastandwiel (6), - de oliekeerring (2), - de tussenring (1), - de poelie. b) Zet de poeliemoer vast met 20 mkg (196 Nm) (sleutel 1667-T). c) Druk de krukas met een hefboom tegen het voorste lager. d) Meet met behulp van voelermaatjes (A) de speling ''j'' tussen de buitenste flens (3) en steunring (5). Deze speling moet tussen de 0,03 en 0,06 mm liggen. Monteer stelringen ten einde deze speling te bereiken. e) Verwijder alle hiervoor gemonteerde onderdelen behalve de buitenste flens.

9 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Montage van de drijfstangen-zuigerscilinderbussen. a) Leg het cilinderblok op zijn zijkant (stroomverdeler naar boven). b) Controleer of de pasvlakken in het blok en op de cilinderbussen goed schoon zijn. c) Plaats de papieren pakking op de cilinderbussen (één pakking per cilinderbus). De platte kant van de pakking moet gelijk liggen met de platte kant ''a'' van de cilinderbus. Gebruik voor het plaatsen de kartonnen plaat die in de pakkingset aanwezig is of met behulp van de plaatijzeren ring MR d) Plaats de drijfstang-zuiger-cilinderbus combinatie in de boring van het cilinderblok. (Zorg dat de markering die in 11 is aangebracht, tegenover de nokkenas zit. NB: De lagerkap en de drijfstang hebben een schuin montagevlak. Dit moet richting de nokkenas wijzen (zie de dwarsdoorsnede van de motor). Zet de bus vast met behulp van een bout met een diameter van 10 mm, spoed 150, lengte 20 mm en een ring met buitendiameter 45 mm of gebruik bout 3074-T. e) Olie de kruktap met een oliekan. Plaats een lagerschaal in de drijfstang en in de drijfstanglagerkap Olie de vlakken van de lagerschalen. f) Monteer de lagerkap (let op de markering die bij demontage is gemaakt). g) Zet de bouten vast met 5 mkg (49 Nm). (Dop 1624-T en momentsleutel 2471-T). h) Plaats achtereenvolgens de andere drie drijfstangen-zuigers-cilinderbussen. OPMERKING: Controleer na montage van elke drijfstang, dat de krukas nog normaal ronddraait. 27. Montage van de nokkenas. a) Olie de lagertappen met een oliekan. b) Schuif de nokkenas in het cilinderblok terwijl u hem geleidt via de binnenkant van het cilinderblok. c) Plaats de lagerflens (3). Zet de bouten (1) vast met 1 mkg (9,8 Nm). Tik de borgplaatjes (2) om.

10 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Montage van de distributie. a) Plaats de tandwielen en gereedschap 1680-T op een vlakke ondergrond. Lijn de merktekens (centerpunt op het nokkenastandwiel en verfstreken op twee tanden van het krukastandwiel) op met de merktekens op gereedschap 1680-T. b) Verwijder gereedschap 1680-T en plaats de distributieketting. c) Monteer de stelringen die in 25 bepaald zijn en de steunring (vlakke kant naar de buitenste flens). d) Plaats de spieën in de nokkenas en de krukas. Breng de tandwielen en ketting aan, terwijl de groeven in de tandwielen over de spieën vallen. e) Plaats gereedschap 1680-T en de borgplaat en zet moer (1) vast met 15 mkg (147 Nm) (sleutel T). Tik de borgplaat om. NB: Vanaf 1/71 is de borgplaat vervallen. f) Verwijder gereedschap 1680-T. g) Monteer de oliekeerring, de bolle kant naar het krukastandwiel. 29. Montage van het distributiedeksel. a) Monteer de pakking van het deksel op het cilinderblok (vloeibare pakking alleen aan de kant van het cilinderblok). b) Plaats het distributiedeksel. Plaats de twee bouten (2) (lengte = 60 mm, met een platte ring van 1,5 mm dik en een veerring). Plaats onder de kop van de twee bouten (3) een platte ring met een dikte van 0,5 mm ingesmeerd met vloeibare pakking. c) Draai alle bouten in maar zonder ze vast te zetten. d) Centreer het distributiedeksel met behulp van ring 1679-T. Zet de bouten van het distributiedeksel vast met 1,5 mkg (15 Nm) en verwijder de ring 1679-T. e) Pers de oliekeerring van het distributiedeksel op zijn plaats met behulp van ring 1679-T en de poeliemoer.

11 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Plaats de spie en de tussenring op de krukas. Smeer vloeibare pakking aan de voorkant van de tussenring. Plaats de poelie, borgplaat met lip en de poeliemoer. Blokkeer de krukas met behulp van een houten wig (A). Zet de poeliemoer vast met 20 mkg (196 Nm) (sleutel 1667-T). Tik de borgplaat om. NB: Vanaf 11/71 is de borgplaat vervallen. 31. Montage van de oliepomp. (Zie handeling H ). 32. Montage van het ondercarter. a) Drenk de kurken pakkingen (1) van de voorste en achterste lagers gedurende enkele minuten in het water om de plaatsing te vergemakkelijken. b) Plaats de pakkingen (1) in de groeven van de lagers. Smeer de uiteinden ''a'' in met vloeibare pakking. c) Plaats het ondercarter (pasvlak ingesmeerd met vloeibare pakking) De langste bouten moeten aan beide kanten van het voorste- en achterste lager gemonteerd worden. Zet de bouten vast met 1,2 mkg (11,8 Nm). 33. Montage van de cilinderkop. a) Draai het cilinderblok weer om en verwijder de twee bouten waarmee de cilinderbussen op hun plaats werden gehouden. b) Olie en plaats de stoterbekers in het cilinderblok. c) Controleer dat de centreer nokken in het cilinderblok zijn geplaatst. Plaats de koppakking. d) Plaats de cilinderkop op het cilinderblok. e) Plaats de klepstoters (de stoters van de uitlaatkleppen zijn het langst). f) Plaats de kopbouten aan de uitlaatkant, zonder ze vast te zetten.

12 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 12 g) Opbouwen van de tuimelaaras van de inlaatkleppen. 1º) Olie de as (7). Begin de montage in het midden van de as. De oliegaatjes ''a'' moeten naar beneden wijzen en in de richting van de kleppen. 2º) Steek in elk van de twee gaten die het dichtst bij het midden van de as liggen: - 1 bout (1) voorzien van een ashouder (2). Plaats aan beide kanten van deze bouten: - 1 ring (3), - 1 veer (4), - een klep (5) of (6) (zie foto voor richting), - 1 ring (3), - 1 bout (1) voorzien van een ashouder (2), - 1 tussenliggende steun (8) op de bout (1), - 1 ring (3), - een klep (6) of (5) (zie foto voor richting), - 1 veer (4), - 1 ring (3), - 1 bout (1) voorzien van een ashouder (2). h) Plaats de tuimelaaras van de inlaatkleppen voorzien van zijn bouten. Controleer dat de stoterstangen om de kogelgewrichten van de stelbouten vallen. i) Draai alle kopbouten met de hand zo ver mogelijk in en zet ze vervolgens vast (momentsleutel 2471-T). de 1 ste maal met 3 mkg (29,5 Nm), de 2 de maal met 6 mkg (59 Nm). Let op de volgorde van vastzetten. OPMERKING: Na 1000 km moeten de kopbouten nagetrokken worden (koude motor). Ga daarbij als volgt te werk: Draai de bouten één voor één los en daarna weer vast met 6 mkg in de aangegeven volgorde.

13 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Montage van de tuimelaarassen van de uitlaatkleppen. a) Opbouwen van de tuimelaaras: Olie de as (1), houd de oliegaatjes ''a'' naar onderen en plaats op de as: - 1 tuimelaar (3) (zie foto voor richting) - 1 veer (2) - 1 ring (4) tegenover de veer. b) Plaats het geheel op zijn steun, monteer de ashouders en de moeren. Zet ze vast met 2,5 ± 0,3 mkg (24,5 Nm). 35. Stel de klepspeling af. NB: Stel de kleppen voorlopig koud, definitieve afstelling moet met warme motor gebeuren. De klepspeling moet bedragen: 0,20 mm voor inlaatkleppen, 0,25 mm voor uitlaatkleppen. De kleppen van een cilinder kunnen worden afgesteld wanneer de zuiger aan het einde van de compressieslag in het bovenste dode punt staat; de kleppen van de tegenovergestelde cilinder staan dan op tuimelen. Kleppen op tuimelen 1e cilinder 3e cilinder 4e cilinder 2e cilinder Kleppen afstellen van 4e cilinder 2e cilinder 1e cilinder 3e cilinder 36. Montage van het kleppendeksel. a) Monteer de drukringen en de afdichtringen op de bougiehulzen. b) Monteer het kleppendeksel (vloeibare pakking alleen aan de kant van het kleppendeksel). 37. Monteer de waterpomp en de inlaatbocht (plaats de rubberring tussen pomp en inlaatbocht). 38. Lijn de poelie van de waterpomp uit. (zie handeling H ). 39. Monteer de olieleiding (plaats de dubbele pakkingen).

14 HANDELING Nr. H : Revisie van de motor Montage van het vliegwiel. Als het vliegwiellager voor de koppelingsas, achter in de krukas, is verwijdert: Plaats het vliegwiellager, voorzien van vet, achter in de krukas met behulp van een buis met een buitendiameter van 39 mm en een binnendiameter 30 mm. Stuik op twee tegenover elkaar liggende plaatsen wat materiaal van de kraag, waarin het lager ligt, naar binnen met behulp van een stompe beitel. NB: Gebruik de oude stuikpunten niet opnieuw. Plaats het vliegwiel en zet de bouten vast met 6,3 tot 7 mkg (62 tot 68 Nm) (momentsleutel 2471-T). 41. Montage van de koppeling. a) Reinig de contactvlakken met de koppelingsplaat van het vliegwiel en de drukgroep. b) Plaats de koppelingsplaat in het vliegwiel en steek de koppelingsas van de versnellingsbak (1) in de naaf van de koppelingsplaat, om de koppelingsplaat te centreren ten opzichte van het vliegwiellager achter in de krukas. c) Monteer de drukgroep en breng daarbij de tijdens de demontage gemaakte markeringen in lijn met elkaar. Draai de bouten (tandring onder de kop) aan met 2 tot 2,25 mkg (20 tot 22 Nm). Controleer tijdens het vastzetten van de bouten dat de koppelingsas (1) vrij blijft schuiven in de spiebaan van de koppelingsplaat.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1. Laat de radiateur leeglopen. Verwijder de motorkap. 2. Verwijder de aftapplug (1) om het cilinderblok leeg te laten lopen. Om het koelwater

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP HANDELING Nr. H78.112-1: Vervanging van een cilinderkop. 1 VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug.

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de voorremmen. VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de voorremmen. VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL HANDELING Nr. H78.451-1: Werkzaamheden aan de voorremmen. 1 VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL NB: Met ingang van februari 1967, zijn de remtrommels van een ander materiaal gemaakt. Het is noodzakelijk om twee

Nadere informatie

Cilinderkop (de )monteren

Cilinderkop (de )monteren Cilinderkop (de )monteren Materiaal: Cilinderkop pakking Uitlaat pakking Inlaat pakking Zet de zuiger van de betrokken cilinder in de bovenste stand zodat de kleppen los staan. Ik gebruikte hiervoor de

Nadere informatie

MOTOR. 1 of 1 22/01/ :48 REVISEREN 1 DISTRIBUTIERIEM, SPANINRICHTING EN TANDWIELEN. Distributieriem - verwijderen

MOTOR. 1 of 1 22/01/ :48 REVISEREN 1 DISTRIBUTIERIEM, SPANINRICHTING EN TANDWIELEN. Distributieriem - verwijderen 300tdid_28 1 of 1 22/01/2013 20:48 DISTRIBUTIERIEM, SPANINRICHTING EN TANDWIELEN Distributieriem - verwijderen 4. Plaats gereedschap LRT-12-049 en de drukknop - een onderdeel van gereedschap LRT-12-031

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR HANDELING Nr. H78.433-1a: Vervanging van een torsiestaaf voor. 1 VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR ZEER BELANGRIJK: Gezien de nogal grote kracht die met behulp van een hefboom moet worden uitgeoefend

Nadere informatie

Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65

Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65 2.8 Cilinderblok reviseren Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen 50-53 (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65 Axiale drijfstangspeling controleren controleer de axiale

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Motor - 2.0 l Duratorq-Di (Puma) diesel/2,4 l Duratorq-TDCi (Puma) diesel - Nokkenassen Reparaties aan de wagen Speciaal Gereedschap Afstelgereedschap, BDP krukas 303-675 Transit 2000.5

Nadere informatie

1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1). 3. Verdraai de remstelnokken om te voorkomen

1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1). 3. Verdraai de remstelnokken om te voorkomen HANDELING Nr H78.420-3: Revisie van een achterste wieldraagarm 1 REVISIE VAN EEN ACHTERSTE WIELDRAAGARM DEMONTAGE 1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1).

Nadere informatie

1. Verwijder de wielnaaf /remtrommel

1. Verwijder de wielnaaf /remtrommel HANDELING Nr H78.413-1: Werkzaamheden aan de voorwiellagerhuizen 1 'VERVANGING VAN EEN WIELLAGER UITBOUWEN. 1. Verwijder de wielnaaf /remtrommel Zie hand. H78.451-1. 2. Demontage van de wielnaaf/remtrommel

Nadere informatie

Montagehandleiding 720cc Kit VGS

Montagehandleiding 720cc Kit VGS Hoe monteer je de 720cc kit? De volledige gedetailleerde handleiding is nog niet klaar, maar volgende stappen helpen je allicht op weg. Stap 1 : haal de motor volledig uit de wagen en demonteer deze volledig

Nadere informatie

MOTOR - K SERIE 34 REPARATIES. 1 of 1 07/04/ :02 DISTRIBUTIE-RIEM - NOKKENAS - K SERIE

MOTOR - K SERIE 34 REPARATIES. 1 of 1 07/04/ :02 DISTRIBUTIE-RIEM - NOKKENAS - K SERIE wmln000d_169 1 of 1 07/04/2015 20:02 DISTRIBUTIE-RIEM - NOKKENAS - K SERIE Service-reparatienr. - 12.65.18 Verwijderen - motoren met niet-automatische distributieriem-spanner 1. Maak de negatieve accukabel

Nadere informatie

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor Opbouw van de motor Onderdelen van de motor Cilinderblok (motorblok) In het cilinderblok of motorblok zijn krukas, drijfstangen en zuigers aangebracht. Uiteraard zijn ook de cilinders, waarin de zuigers

Nadere informatie

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s)

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) 01) Bougies verwijderen. 02) Kleppendeksel demonteren. (=bovenzijde motor) 03) Verwijder

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) Gelieve te noteren dat de foto s van de kit verouderd zijn. (de foto s zijn van aluminium ciliners met een nikasil coating; owv budgettaire

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD481.05/NL/01-06/2014 KD481.05 Montage/demontagerichtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Legacy (IV, V), Impreza (G11, FL G11, GR/GV), MOTOREN 1.5 i, 2.0 (i, R, X, XS, STi, XT), 2.5 (STi, Ti,

Nadere informatie

Nokkenassen uit- en inbouwen

Nokkenassen uit- en inbouwen pagina 1 van 9 Nokkenassen uit- en inbouwen Benodigde speciale gereedschappen, apparaten en hulpmiddelen t Blokkeerpen voor dieselinspuitpomp -3359- t Tegenhouder -T10051- t Trekker -T10052- t Nokkenasmontagegereedschap

Nadere informatie

11. Reinig de onderdelen.

11. Reinig de onderdelen. HANDELING Nr. H78.211-3: Revisie van een stroomverdeler. 1 REVISIE VAN EEN DUCELLIER STROOMVERDELER DEMONTAGE. 1. Verwijder de verdelerkap (29). Verwijder de rotor (30). 2. Demonteer het bewegende deel

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Klepstoters vervangen 190D 2.5 Geplaatst door Lutje_Benz - 22 okt :38

Klepstoters vervangen 190D 2.5 Geplaatst door Lutje_Benz - 22 okt :38 Klepstoters vervangen 190D 2.5 Geplaatst door Lutje_Benz - 22 okt 2012 16:38 Hallo! Vandaag de Klepstoters vervangen in mijn Mercedes-Benz 190D 2.5 uit 1986. Ik zal hier opschrijven hoe Ik te werk ben

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z]

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z] VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. 1. Gereedschap gereedschap Referentie Omschrijving [0197-A] [0197- A1Z] Mal voor nokkenassen Montagegereedschap voor uitlaatnokkenas

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) De kit 652cc : Meer power, zonder dat u een visamotor nodig heeft. Nieuwe aluminium cilinders met een nikasil coating, direct passend

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen

ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen Gedetailleerde instructies voor Ford Focus 2.0-liter 16V met motor code EDDB, EDDC, EDDD ContiTech toont hoe fouten bij het vervangen van

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

ContiTech: Tips van de experts voor het vervangen van tandriemen

ContiTech: Tips van de experts voor het vervangen van tandriemen ContiTech: Tips van de experts voor het vervangen van tandriemen Gedetailleerde instructies voor een CT884 K1 in een 1997 Opel Omega B (25_, 26_, 27_) 2.5 L V6 met motorcode X25XE ContiTech toont hoe fouten

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast.

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Verwijder de olie uit de tandwielkast. Demonteer de pomp door de twee M6 zeskant boutjes te verwijderen. Als de twee M6 bouten verwijderd zijn kan de pomp

Nadere informatie

Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, of GreensPro 1200 greensrol

Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, of GreensPro 1200 greensrol Form No. 338-643 Rev A Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, 44906 of 44907 GreensPro 00 greensrol Modelnr.: 7-5899 Modelnr.: 7-5907 Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË

Nadere informatie

Gereedschap. Renault Laguna II 2,0 IDE (F5R 700) - Distributieriem

Gereedschap. Renault Laguna II 2,0 IDE (F5R 700) - Distributieriem Gereedschap A = Gereedschap "Mot. 1054". Blokkeergereedschap voor krukas. B = Gereedschap " Mot. 1543". Gereedschap voor het voorspannen van de tandriem. C = Gereedschap " Mot. 1505". Frequentiemeter voor

Nadere informatie

Revisie stuurbekrachtings pomp (63-82)

Revisie stuurbekrachtings pomp (63-82) Revisie stuurbekrachtings pomp (63-82) Dutch Corvette Supplies Het reviseren van de pomp is, met behulp van het goede gereedschap eventueel zelf te doen. De hieronder beschreven revisie heeft betrekking

Nadere informatie

Figuur 1: De 2CV6 club '81

Figuur 1: De 2CV6 club '81 Citroën 2CV en Dyane Figuur 1: De 2CV6 club '81 1 Algemeen 1.1 Inleiding De eerste 2CV kwam in oktober 1948 op de markt. In de loop der jaren heeft deze auto vele wijzigingen ondergaan, de oorspronkelijke

Nadere informatie

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Bij het reviseren van een 110F motor blok zijn we flink wat problemen tegen gekomen, die te maken hadden met de olie voorziening van deze Fiat 500 uit 69.

Nadere informatie

DEMON TAGE. e) Tik de oliekeerring (6) uit het hulpstuurhuis. MON TAGE

DEMON TAGE. e) Tik de oliekeerring (6) uit het hulpstuurhuis. MON TAGE HA NDELI NG Nr H78.442-3: Revisie van het stuurhuis en de hulpstuurhuizen. 1 REVISIE VAN HET VOORSTE HULPSTUUR HUIS DEMON TAGE 1. Demonteer het voorste hulpstuurhuis a) Verwijder de vier moeren (2) waarmee

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

Copyright 2010: Donkervoort.info, Jasper D. Steffens. Handleiding. Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor

Copyright 2010: Donkervoort.info, Jasper D. Steffens. Handleiding. Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor Handleiding Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor Noodzakelijk speciaal- gereedschap Voorbereidende werkzaamheden OEM # nummer Midlock aftermarket # nummer 3387 VW- 1(Z- 3576) T10008

Nadere informatie

1. Uitbouwen UITBOUWEN - INBOUWEN : VOORSCHERM. http://public.servicebox.peugeot.com/docapv/affiche.do?ref=c4ag1sf1&refaff=c4a...

1. Uitbouwen UITBOUWEN - INBOUWEN : VOORSCHERM. http://public.servicebox.peugeot.com/docapv/affiche.do?ref=c4ag1sf1&refaff=c4a... 206 (T1) - C4AG1SF1 - Uitbouwen - inbouwen : Voorscherm http://public.servicebox.peugeot.com/docapv/affiche.do?ref=c4ag1sf1&refaff=c4a... Page 1 of 4 UITBOUWEN - INBOUWEN : VOORSCHERM 1. Uitbouwen Open

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

KD Montage/demontage richtlijnen

KD Montage/demontage richtlijnen KD469.22/FR/01-06/2014 KD469.22 Montage/demontage richtlijnen TOYOTA: Avensis, Avensis verso, Corolla, Corolla verso, Picnic, Previa, RAV4 MOTOREN 2.0 D4-D OE REFERENTIE Zie onder MONTAGESCHEMA VAN KIT

Nadere informatie

Onderhoud of revisie van een Vespa smallframe motor

Onderhoud of revisie van een Vespa smallframe motor Onderhoud of revisie van een Vespa smallframe motor Inhoud: Voorwoord en verantwoording 2 Motorblok uit frame verwijderen 3 Cilinder verwijderen 12 Vliegwiel verwijderen 17 Carterhelften scheiden 21 Vervangen

Nadere informatie

Chrysler Voyager ,5 CRD / 2,5 / 104 / / / R2516C Land van productie - Cilinderinhoud/Vermogen 2,5 / 104 kw Motoraanduiding

Chrysler Voyager ,5 CRD / 2,5 / 104 / / / R2516C Land van productie - Cilinderinhoud/Vermogen 2,5 / 104 kw Motoraanduiding 1 04-09-2010 15:24:28 Voertuig Chrysler Voyager 01-08 2,5 CRD / 2,5 / 104 / / 2001-2008 / R2516C Land van productie - Cilinderinhoud/Vermogen 2,5 / 104 kw Motoraanduiding R2516C Bosch-sleutel CHR 497 (CHR12987)

Nadere informatie

Servicebulletin Onderwerp:

Servicebulletin Onderwerp: MOTOR INLEIDING Dit servicebulletin bevat informatie over de productieverbetering en de reparatiemethode voor het betreffende onderwerp. Van toepassing op de auto s met onderstaande VIN s vóór het begin

Nadere informatie

49002A 92043A 92049B 11008A 49002A 92049A 92150A

49002A 92043A 92049B 11008A 49002A 92049A 92150A 130B 16126 13183 92009 11009 11022 92055 49002A 92043 92150 92036 11004 49002A 92036 11008A 92049 92049A 49120 92004 49015 11060 92150A 92045 92043A 92049B Ref. nr Part nr. + Benaming Aantal per product

Nadere informatie

a) Verwijder de moer (1) van de poel ie. Zet de poelie m.b.v. een gebruikte riem vast; plaats het ene eind in de bankschroef. Draai de moer los.

a) Verwijder de moer (1) van de poel ie. Zet de poelie m.b.v. een gebruikte riem vast; plaats het ene eind in de bankschroef. Draai de moer los. HANDELING Nr. H78.532-3a: REVISIE VA"' EEN PARIS-R HONE A 13 R 52 WISSELSTROOMDYNAMO 1 2 3 4 5 6 8 0 9 Demontage. 10 11 12 1. Verwijder de drie montagebouten van de wisselstroomdynamo. Neem het voorschild

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Gebruik... 3 2. Gebruik en onderhoud... 3 3. Technische kenmerken... 5 4. Smering... 5 5. Accessoires... 5 6. Geleverde delen... 5 7. Onderdelenlijst en -tekening... 6 CE Certifikaat van overeenstemming...

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS Inhoudsopgave Pag. Technische gegevens....................... 1A-1 1A-0 - BELANGRIJKE INFORMATIE 90-827857B1 NOVEMBER 1996 Technische gegevens VERMOGEN (kw)

Nadere informatie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie Wijzigingen voorbehouden Subject to alterations Änderungen vorbehalten Toutes modifications reservées Salvo modificaciones

Nadere informatie

Servicebulletin Onderwerp:

Servicebulletin Onderwerp: MOTOR INLEIDING Dit servicebulletin bevat informatie over de productieverbetering en de reparatiemethode voor het betreffende onderwerp. Van toepassing op de auto s met onderstaande VIN s vóór het begin

Nadere informatie

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 7. De korte veer verwijderen. 8. Alle componenten reinigen in paraffine. 9. Het pomphuis onderdompelen in benzine en de pompbuis uitblazen met gecomprimeerde lucht.

Nadere informatie

KDP Montage-/demontage-instructies

KDP Montage-/demontage-instructies KDP459.510/NL/01 07-2014 KDP459.510 Montage-/demontage-instructies CITROËN: FIAT: LANCIA: PEUGEOT: Berlingo (M49 en M59), Dispatch, Jumpy, Xsara FL, Xsara Picasso, C4. Scudo, Ulysse (U6) Zeta 206, 306

Nadere informatie

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen Gedetailleerde instructies voor Fiat 500 1.2 l motorcode 169 A4.000 ContiTech toont hoe fouten bij het vervangen van riemen kunnen vermeden

Nadere informatie

Peugeot-lndenor-motor.. :Q\ïë XID, XD 88, XD4 88, XD 90, XD4 90, XDP 88, XDP 70, XD2, XD2S, XDP4 90, XD2P

Peugeot-lndenor-motor.. :Q\ïë XID, XD 88, XD4 88, XD 90, XD4 90, XDP 88, XDP 70, XD2, XD2S, XDP4 90, XD2P Peugeot-lndenor-motor.. il \I ) :Q\ïë ±-"':"" H.-"""-F ----T:- 22'*-- I ` `": ` ` \I 'JM XID, XD 88, XD4 88, XD 90, XD4 90, XDP 88, XDP 70, XD2, XD2S, XDP4 90, XD2P Toegepast in oa. Peugeot 305, 404, 504,

Nadere informatie

PSA MA-transmissie. INA GearBOX

PSA MA-transmissie. INA GearBOX LuK Reparatiehandleiding Tractor Clutches PSA MA-transmissie INA GearBOX Reparatiehandleiding PSA-MA-transmissie Tap de transmissieolie af (pijl). Demonteer de transmissie uit het voertuig overeenkomstig

Nadere informatie

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN 1) Algemeen: Wij danken u voor de aanschaf van een product van Ide Automotive en wensen u en de eindgebruiker nog veel rijplezier toe. Het succes van deze transactie en daarmee

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur Richtlijnen voor een langere motor levensduur Behandel een aantal belangrijke montage aanwijzingen. Het biedt u de kennis om risico s omtrent de VW Transporter 2.5 TDI motor te voorkomen. Dit type motor

Nadere informatie

VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE

VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE ( voortrein niet uitgebouwd ) UITBOUWEN. 1. Leg blokken voor en achter de achterwielen. 2. Maak de handrem los en controleer dat de versnellingshandel

Nadere informatie

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring . Vervangen van schakelkabels (0,9mm specialerohloff kabel). Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring Bij vervanging van versleten of geknapte schakelkabels moeten twee mogelijke asringversies

Nadere informatie

Lekkende cilinderbus voetpakkingen een bekend euvel

Lekkende cilinderbus voetpakkingen een bekend euvel Lekkende cilinderbus voetpakkingen een bekend euvel Bij de introductie van de Traction in 1934 werd hoog opgegeven over het voor zijn tijd revolutionaire ontwerp van de motor: kopkleppen en zogenaamde

Nadere informatie

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen Practical Tip ContiTech Power Transmission Group ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen Gedetailleerde instructies voor CT 607 WP1 distributieriem kit in een Citroën Saxo (S0,

Nadere informatie

Motorset GreensPro 1200 rol voor greens

Motorset GreensPro 1200 rol voor greens Motorset GreensPro 00 rol voor greens Modelnr.: 36-689 Form No. 344-755 Rev A Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË Proposition 65 Waarschuwing Dit product bevat een chemische stof of chemische

Nadere informatie

Elektrische motorverwarmer, 230 V, 6 cil.

Elektrische motorverwarmer, 230 V, 6 cil. Installation instructions, accessories Instructienr. 30730080 Versie 1.2 Ond. nr. 30730078 Elektrische motorverwarmer, 230 V, 6 cil. Volvo Car Corporation Elektrische motorverwarmer, 230 V, 6 cil.- 30730080

Nadere informatie

7 DAFTrucks. DEMONTAGE EN MONTAGb EN 7674 STUURPOMP TYPE 7673 DEMONTAGE EN MONTAGE. het tandwiel fos; zorg hierbii het tandwiel niet worden

7 DAFTrucks. DEMONTAGE EN MONTAGb EN 7674 STUURPOMP TYPE 7673 DEMONTAGE EN MONTAGE. het tandwiel fos; zorg hierbii het tandwiel niet worden 7 DAFTrucks W E R KPLAATS N STR U KT ES STUURPOMP TYPE 7673 DEMONTAGE EN MONTAGb Opmerking Demontage en montage van de stuurpomp heett alfeen zin als er een testmogelijkheid beschikbaar is. Zowel de druk

Nadere informatie

REVISI E VAN EEN VERSNELLINGSBAK. 1. PI aats de versnel I ingsbak op de montagesteun. 2. Verwijder: 3. Merk de stand van het differentieellagerdeksel

REVISI E VAN EEN VERSNELLINGSBAK. 1. PI aats de versnel I ingsbak op de montagesteun. 2. Verwijder: 3. Merk de stand van het differentieellagerdeksel HANDELING Nr. H78.330-3: Revisie van een versnellingsbak. 1 REVISI E VAN EEN VERSNELLINGSBAK DEMON TAGE 1. PI aats de versnel I ingsbak op de montagesteun MR. 3053-30. 1 2 3 2. Verwijder: -het bovendeksel

Nadere informatie

Nippon Denso Startmotor koolborstel controle

Nippon Denso Startmotor koolborstel controle Nippon Denso Startmotor koolborstel controle Auteur: driepitjes Datum: dec 2016 Foto 1: 20 jaar jonge Nippon Denso startmotor model 028000 8990 (1 459 007 ) Af BMW fabriek gemonteerd op een BMW K75 motorfiets

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

VMT 12 Motorcomponenten meten

VMT 12 Motorcomponenten meten VMT 12 Motorcomponenten meten Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motorcomponenten

Nadere informatie

DAFTtucks DEMONTAGE EN MONTAGE WIELNAVEN. Verwijder afdekplaat 3 en, indien noodzakelijk, pakking 4 (Fig.2l. Fig. 2 DEMONTAGE

DAFTtucks DEMONTAGE EN MONTAGE WIELNAVEN. Verwijder afdekplaat 3 en, indien noodzakelijk, pakking 4 (Fig.2l. Fig. 2 DEMONTAGE 7 DAFTtucks W ER KPLAATS I N STRU KTI ES WIELNAVEN (N 1 40-142 f usee zonder 1. Bout 2. Veerring 3. Afdekplaat 4. Pakking 5. Borgmoer 6. Borgplaat 7. Borgring 8. Drukring 9. Buitenste wiellager 14. Naaf

Nadere informatie

(zie afbeelding 3) 39-49 Nm (65 mm) 39-49 Nm (57 mm) (zie afbeelding 3) 39-49 Nm (60 mm) 29-39 Nm (11 mm)

(zie afbeelding 3) 39-49 Nm (65 mm) 39-49 Nm (57 mm) (zie afbeelding 3) 39-49 Nm (60 mm) 29-39 Nm (11 mm) 1 Montagehandleiding versnellingsbak demontage en montage Standaard NISSAN; TERRANO II (R20); 2.7 TDi 4WD Aanwijzing(en) De motor is in de lengterichting gemonteerd met aangeflenste overbrenging en daarmee

Nadere informatie

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok Smeercircuit Oliestroom in motorblok 1. Oliesproeiers (5 x) 2. Hoofdolie-toevoergalerij 3. Olie van oliekoelerhuis 4. Olie naar oliekoeler/filters (vanaf oliepomp en via motorblok) 5. Carter 6. Olie-aanzuigleiding

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

R Montage en demontage instructies

R Montage en demontage instructies R154.13/NL/01-06-2014 R154.13 Montage en demontage instructies AUDI: SEAT: SKODA: VOLKSWAGEN: 50, 80 (81, 89-8A), 90 (81, 85, 89,8A), Coupé 85 Arosa, Cordoba (I en II), Ibiza (II en II FL1), Toledo serie

Nadere informatie

Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem).

Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem). Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem). Dit document is bedoeld om aanvullende (foto)informatie te geven bij het vervangen van de remschijven en remblokken aan de voorzijde

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Wielophangingskit MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur VOLKSWAGEN VOLVO Nummer 16 2013 VKMC 01270 VKMC 01258-1 VKMC 01258-2 Richtlijnen voor een langere motor levensduur Veel technici nemen risico s door niet consequent de fabrieksaanwijzingen op te volgen.

Nadere informatie

Motordistributiege-reedschapsset

Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 BMW 1.6 1.8 2.0 Inleiding Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset BMW 1.6 1.8 2.0 118i 120i316i 316ti 318i 318ti 320i Z4/X3 2 Inhoud

Nadere informatie

GT Montage/demontage richtlijnen

GT Montage/demontage richtlijnen /UK/01-06/2014 Montage/demontage richtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Impreza (G10, G11, FL G11, GR/GV), Legacy (I, II, III, IV, V), L series Leone II, XT Coupe MOTOREN XT 1800, 1.5 i, 1.6

Nadere informatie

Demonteren achterbrug

Demonteren achterbrug 6 mm imbus sleutel 10 hamer draad 1. Het handigste begin je met het delen van de ketting. Om wat meer ruimte te krijgen haal je de ketting van de spanner voorin. 1 2 2. Nu kun je bij de achteras de ketting

Nadere informatie

"Oude" onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud.

Oude onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud. "Oude" onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud. Excl.BTW Hooghiemstra Hardegarijp bv tel. 0511-473915 code artikelnummer omschrijving type voorraad verkoopprijs 3963 000.39.103.900 lager

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Trekhaak, vast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Trekhaak, vast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Instructienr. 30698770 Versie 1.3 Ond. nr. 30698764, 30754576, 30754968 Trekhaak, vast IMG-211570 Volvo Car Corporation Trekhaak, vast- 30698770 - V1.3 Pagina 1 /

Nadere informatie

Technische Informatie G0300_012

Technische Informatie G0300_012 Bestemd voor: Voertuigseries: Onderwerp: GINAF dealers Voertuigen met SISU NOG14251 assen Reparatie SISU doorvoerassen Inleiding: Door middel van deze TI willen wij u als GINAF Trucks duidelijkheid verschaffen

Nadere informatie

1 of 4 20/01/ :42

1 of 4 20/01/ :42 1 of 4 20/01/2013 20:42 Uitgegeven: 16-nov-2012 Voorwielophanging - Voorwiellager en wielnaaf Auto's gebouwd vanaf 01/1999 Verwijderen en aanbrengen Verwijderen 1. Krik de voorkant van het voertuig op.

Nadere informatie

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :84-30 Aug May 03

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :84-30 Aug May 03 SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Voorbumper MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

Bijlage 16: Handleiding

Bijlage 16: Handleiding Bijlage 16: Handleiding Hier volgt een zeer gedetailleerde handleiding van hoe de lasercutte Mendel geassembleerd kan worden. Eerst zal er begonnen worden met enkele kleinere tussenassemblees. In de handleiding

Nadere informatie

Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen

Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen Tenzij de fabrikant aanraadt zijn de volgende procedures aanbevolen: Altijd een nieuwe distributieriem

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Trekhaak, vast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr

Installation instructions, accessories. Trekhaak, vast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr Instructienr. Versie Ond. nr. 30796303 1.2 Trekhaak, vast M8903758 Pagina 1 / 14 Uitrusting A0000162 A0000163 A0000161 A0000172 A0000165 IMG-213342 Pagina 2 / 14 IMG-223220 Pagina 3 / 14 IMG-213320 Pagina

Nadere informatie

PAMLOCK trekvaste verbinding

PAMLOCK trekvaste verbinding Pagina 1 van 1 versie 01-12-2004 PAMLOCK trekvaste verbinding Kogelvergrendeling in borgkamer Conformator Borgring STANDARD rubberring Lasril De PAMLOCK trekvaste verbinding STD-Pk is ontworpen voor twee

Nadere informatie

UNIVERSAL S T A N D A R D-Ve verbinding

UNIVERSAL S T A N D A R D-Ve verbinding Pagina 1 van 7 versie 02-10-2006 UNIVERSAL S T A N D A R D-Ve verbinding 1. SCHOONMAKEN Maak de binnenkant van de mof zorgvuldig schoon. Let vooral op de kamer waar de ring in ligt (verwijder alle grond,

Nadere informatie

2005/09 G7300R-02 1/13

2005/09 G7300R-02 1/13 26 10 28 11 2 4 3 30 29 5 33 34 35 32 27 1 8 7 9 12 6 15 31 21 16 18 17 19 20 23 24 14 13 25 22 G7300R-02 1/13 A01 G7300R-02 13/13 283 289 281 282 286 280 285 292 294 293 288 291 287 295 284 290 2005/08

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD459.42/NL /01-06/2014 KD459.42 Montage/demontagerichtlijnen CITROEN: FORD: MAZDA: MINI: PEUGEOT: SUZUKI: VOLVO: Berlingo (B9, M59), C2, C3 (I, II and A51), C4, C5 (X7 and Fl), Dispatch II, Jumpy II,

Nadere informatie

KD Montage-/demontage-instructies

KD Montage-/demontage-instructies AUDI: SKODA: VOLKSWAGEN: KD457.48/NL/01-05-2016 KD457.48 Montage-/demontage-instructies A4 (serie 2, 2 FL, cabriolet), A6 (serie 2, 2FL, allroad), A8 Superb Passat MOTOREN 2.5TDi SCHEMA DISTRIBUTIERIEMSET

Nadere informatie

Neem de wieldraagarm...

Neem de wieldraagarm... C. Rijwielgedeelte zijspan Neem de wieldraagarm... en monteer met een M14x50 bout voorzien van veerring en ring de M14 stangkoppeling aan het uiteinde van de rechthoekige koker. De moer bevindt zich dan

Nadere informatie

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd riem Moeilijkheidsgraad Geschatte tijdsduur 2.5 uur Benodigd gereedschap - Ratel met dopset - Ringratels 10/11/12/13 - Steeksleutel 22 - Grote inbus (5mm) en een kleintje - Opvang teiltje Benodigd materiaal

Nadere informatie

NL-RULES-MOTOR LAB-4 CYLINDRES.pdf 1 21/06/ :22 INSTALLATIE/VERVANGING BATTERIJEN (ZIE PAGINA 24, STAP 40)

NL-RULES-MOTOR LAB-4 CYLINDRES.pdf 1 21/06/ :22 INSTALLATIE/VERVANGING BATTERIJEN (ZIE PAGINA 24, STAP 40) NL-RULES-MOTOR LAB-4 CYLINDRES.pdf 1 21/06/2018 11:22 INSTALLATIE/VERVANGING BATTERIJEN (ZIE PAGINA 24, STAP 40) OPGELET! Veiligheidsinformatie ivm batterijen Batterijen kunnen, in uitzonderlijke omstandigheden,

Nadere informatie

RW Motorreductor: Vervangen elektromotor

RW Motorreductor: Vervangen elektromotor Montage instructie RW motorunit Stap 1 (demontage) Demonteer de RW motorreductor uit het systeem Stap 2 (demontage) Plaats de RW motorreductor op een werkbank in een positie waarbij de elektromotor naar

Nadere informatie