VMT 12 Motorcomponenten meten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VMT 12 Motorcomponenten meten"

Transcriptie

1 VMT 12 Motorcomponenten meten Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011

2 Zelfstudie 2

3 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motorcomponenten meten", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Mechanisch meten: de basisprincipes van het meten met een schuifmaat, schroefmaat, meetklok en voelermaten opnoemen Metingen uitvoeren met een schuifmaat, schroefmaat, meetklok en voelermaten Losse zuigers en cilinders meten: aan de hand van de uitgevoerde metingen de conditie van zuigers en cilinders bepalen een reparatie-advies geven Klepmechanisme meten: aan de hand van de uitgevoerde metingen de conditie van het klepmechanisme bepalen. een reparatie-advies geven Krukas en lagering meten: aan de hand van de uitgevoerde metingen de conditie van krukas en lagering bepalen. een reparatie-advies geven Cilinderbushoogte en zuigerhoogte meten: de uitsteekhoogte van (natte) cilinderbussen meten en aan de hand daarvan de pakkingdikte berekenen de uitsteekhoogte van zuigers meten en aan de hand daarvan de pakkingdikte berekenen of hoeveelheid materiaal wat van de zuiger afgedraaid moet worden. een reparatie-advies geven.

4 Zelfstudie 4

5 Zelfstudie 5 ISO-normen De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 156 landen. Veel bedrijven vragen van een bedrijf dat men ISO-gecertificeerd is waarmee een bepaalde kwaliteit geborgd wordt voor wat betreft administratie maar ook voor bijvoorbeeld werkplaatsen. Dit houdt onder andere in dat arbeidsprocessen worden vastgelegd maar ook dat het meetgereedschap periodiek gekalibreerd wordt. Voor betrouwbare meetinstrumenten is periodieke kalibratie vereist. Diverse ISO-normen stellen deze kalibratie verplicht. Alle kalibratie worden uitgevoerd ten overstaande van standaarden en worden geleverd met certificaat. De afwijking van instrumenten ten opzichten van normwaardes, wordt geregistreerd en daar waar mogelijk hersteld. Meten met de schuifmaat De schuifmaten die in de werkplaats gebruikte worden hebben veelal een nauwkeurigheid van 0,1 of 0,05 mm. Dit is te herkennen aan de nonius. Een nonius in 10 delen betekent een nauwkeurigheid van 0,1 mm, een nonius in 20 delen een nauwkeurigheid van 0,05 mm. Zoals bekend kan met een schuifmaat het volgende gemeten worden: binnenmaten buitenmaten dieptematen. Het aflezen gaat als volgt: 1. eerst lees je de hele millimeters af, zie pijl a; in dit geval 52 mm. 2. vervolgens kijk je welk streepje op de nonius gelijk ligt met een streepje van de liniaal, zie pijl b; in dit geval het zesde streepje: 0,3 mm (aflezen of berekenen: 6 x 0,05) 3. de gemeten maat bedraagt dan: ,3 = 52,3 mm.

6 Zelfstudie 6 VRAAG 1. Welke maat wordt gemeten op de afbeeldingen hieronder? Nauwkeurigheid 0,1 mm x 0,1= 46,7 mm Nauwkeurigheid 0,05 mm x 0,005 = 82,75 mm Aandachtspunten bij het meten met de schuifmaat zijn: het te meten voorwerp en de schuifmaat moeten schoon en op kamertemperatuur zijn de nonius moet soepel te bewegen zijn bij dichtgeschoven schuifmaat moeten de nulpunten van liniaal en nonius tegenover elkaar te staan, de zgn. nulpuntinstelling plaats het te meten voorwerp zover mogelijk tussen de bekken zet de schuifmaat altijd haaks op het te meten voorwerp berg de schuifmaat na gebruik schoon op in de bijbehorende doos of etui. Meten met de schroefmaat De schroefmaat wordt ingezet voor nauwkeurige metingen binnen de techniek. Met een schroefmaat kan tot op 0,01 mm. nauwkeurig gemeten worden. Schroefmaten zijn er in verschillende maten, oplopend met 25 mm. Een voorbeeld van het aflezen van de schroefmaat: 1. eerst hele millimeters aflezen (a), in dit geval 3 mm. 2. vervolgens halve millimeterstreepje aflezen (b); in dit geval zichtbaar, dus 0,5 mm bij de gemeten maat optellen (totaal dus 3,5 mm) 3. ten slotte de nonius aflezen (c); in dit geval 0,28 mm 4. de gemeten maat: 3 + 0,5 + 0,28 = 3,78 mm.

7 Zelfstudie 7 VRAAG 2. Welke maat wordt gemeten op de hier getoonde afbeeldingen? ,20 = 2,20 mm 3 + 0,5 + 0,33 = 3,83 mm B E L A N G R I J K : Om voldoende nauwkeurig te meten, moet de meetstift altijd met dezelfde kracht aangedraaid worden. Het aandraaien van de meetstift moet dan ook met de gevoelsschroef gedaan worden. Aandachtspunten bij het meten met de schroefmaat zijn: het te meten object en de schroefmaat dienen schoon en op kamertemperatuur te zijn houd de schroefmaat vast bij de geïsoleerde handgreep of plaats hem in een schroefmaatklem wanneer de meetvlakken tegen elkaar liggen dient de af te lezen maat 0,00 mm te zijn (nulpuntinstelling) of afstellen met een bijbehorend kaliber zet de schroefmaat (meetvlakken) altijd haaks op het te meten voorwerp na het meten dient de schroefmaat schoon in bijbehorende doos opgeborgen te worden, daarbij mogen de meetvlakken niet tegen elkaar liggen. Meten met de meetklok In tegenstelling tot de twee zojuist behandelde meetinstrumenten, wordt met de meetklok geen maat maar een maatverschil gemeten. De meetklok is voorzien van een grote en een kleine wijzer. De kleine wijzer geeft aan hoeveel maal de grote wijzer is rondgegaan. Afhankelijk van de aanduiding op de klok, bijvoorbeeld 0,01 mm per gedeelte tussen twee streepjes, komt één keer geheel ronddraaien van de grote wijzer overeen met 1 mm verplaatsing van de meetstift.

8 Zelfstudie 8 Aangezien er verschillende schaalverdelingen mogelijk zijn bij meetklokken moet je dus altijd kijken welke aanduiding op de wijzerplaat is aangegeven. De wijzerplaat is draaibaar, waardoor de beginstand van de wijzer steeds op 0 kan worden ingesteld. De meetklok wordt voor het meten meestal in een statief (al dan niet met magnetische voet) geplaatst, of in speciale houders. Aandachtspunten bij het meten met de meetklok zijn: het te meten object en de meetklok moeten schoon en op kamertemperatuur zijn zet de meetklok vast in een statief controleer of de meetstift soepel op en neer gaat zet de meetklok (meetstift) altijd haaks op het te meten meetvlak berg na het meten de meetklok schoon op in de bijbehorende doos. Meten met voelermaten Een set voelermaten bestaat uit een aantal plaatjes met een nauwkeurig vastgestelde dikte. Afhankelijk van de uitvoering van de set kan de dikte oplopen met een honderdste (0,01 mm), vijf honderdste (0,05 mm) of een tiende (0,1 mm). De voelermaten worden gebruikt voor het meten van spelingen, bijvoorbeeld klepspeling. Belangrijk daarbij is te letten op de hoeveelheid weerstand die je ondervindt bij het meten. Te weinig weerstand betekent een te dunne voelermaat, te veel weerstand betekent een te dikke voelermaat. In de praktijkopdracht zul je met behulp van een schroefmaat moeten leren aanvoelen wat de juiste weerstand is. Aandachtspunten bij het meten met voelermaten het te meten object en de voelermaten moeten schoon en op kamertemperatuur zijn de weerstand mag niet te hoog en te laag zijn; forceer nooit: dit kan leiden tot het knikken van de voelermaat berg na het meten de voelermaten schoon in de houder op. Andere meetinstrumenten Voor elk doel is er wel een special meetinstrument denk bijvoorbeeld aan het opmeten van klepgeleiders met een binnenmicrometer. Ook maakt men gebruik van kalibers waarmee snel een bepaalde afwijking mee gevonden kan worden. Tegenwoordig ziet men veel digitale meetinstrument die sneller afleesbaar zijn.

9 Zelfstudie 9 Inleiding Verbrandingsmotoren hebben een beperkte levensduur. Deze levensduur is niet voor alle motoren gelijk. Er zijn vele factoren die de levensduur van de motor beïnvloeden. VRAAG 3. Noem tenminste drie factoren die de levensduur van de motor beïnvloeden. 1 Rijgedrag van de motor 2 Materiaalkeuze 3 Oliekwaliteit 4 Onderhoud 5 Toepassen van originele onderdelen De mate van slijtage voor de verschillende onderdelen is aan grenzen gebonden. Binnen deze grenzen is revisie mogelijk. Revisie betekent dan ook dat alle componenten zodanig bewerkt of vervangen worden dat uiteindelijk de motor weer volledig voldoet aan de fabrieksspecificaties en de opgegeven prestaties kan leveren. Revisie vraagt dan ook de nodige vakkennis en begint bij meten. VRAAG 4. Noem minimaal vijf onderdelen in de motor die aan slijtage onderhevig zijn. Zuigers Cilinderbussen Zuigerveren Lagerschalen Nokkenas Krukas Klepgeleiders Klepzittingen Keerringen METEN Het meten aan onderdelen moet met de nodige nauwkeurigheid uitgevoerd worden. Maten en toleranties worden door de fabrikant namelijk in honderdste van mm opgegeven. Het spreekt dan ook voor zich dat de onderdelen eerst gereinigd moeten worden voordat de metingen uitgevoerd worden. Nauwkeurige meetinstrumenten zijn dus beslist noodzakelijk om uiteindelijk een kwalitatief goede en betrouwbare revisie uit te kunnen voeren. Meetklok De meetklok is een indirect meetinstrument. Dit betekent dat met de meetklok alleen maatverschillen kunnen worden gemeten. Met behulp van een statief kan onder verschillende hoeken gemeten worden. De meetstift moet onder voorspanning op het te meten voorwerp geplaatst worden.

10 Zelfstudie 10 VRAAG 5. Noem minimaal drie metingen die je met een meetklok kunt uitvoeren. Axiale speling van nokkenas Slingering van nokkenas Axiale speling van krukas Uitsteekhoogte cilinderbus Cilindermeetklok De cilindermeetklok is ook een indirect meetinstrument, die zoals de naam al aangeeft gebruikt wordt voor het meten van cilinders. Bij dit instrument wordt gebruik gemaakt van verwisselbare meetstiften. Houd tijdens het meten met het volgende rekening: de meetklok moet haaks op de cilinderwand staan de juiste meetstift moet gemonteerd zijn. CILINDER METEN Voordat je gaat meten, moet je eerst de lengte van de meetstift bepalen. Ga hiervoor uit van de door de fabrikant opgegeven cilinderdiameter. Meet de diameter van elke cilinder op meerdere plaatsen gemeten (zie afbeelding). De fabrikant geeft aan op welke plaats (A, B en C) in de cilinder gemeten moet worden. VRAAG 6. Wat moet met het opmeten van de cilinders bepaald worden? Ovaliteit Tapsheid Slijtage

11 Zelfstudie 11 De diameter neemt door slijtage vanaf de krukas naar de cilinderkopzijde gezien toe. Deze maatverandering moet bepaald worden en is aan een maximum gebonden. De metingen moeten in de langs- en dwarsrichting van het cilinderblok uitgevoerd worden. Zo krijg je per cilinder zes meetwaarden. Zodra de maatafwijkingen van één cilinder buiten de toleranties liggen, moet je indien mogelijk alle cilinders tot de eerste volgende overmaat opboren. Aan de zijde van de cilinderkop heeft de cilinder vaak een stootrand. Uitsteekhoogte cilinderbus meten Bij motoren met natte cilinderbussen moeten de cilinderbussen zodanig gemonteerd worden dat zij een bepaalde afstand boven het motorblok uitsteken; de cilinderkop moet namelijk de cilinderbus goed op de afdichting aan kunnen drukken. Belangrijk bij het meten van de uitsteekhoogte is dat de cilinderbus vastgeklemd wordt. Meet per cilinderbus op minimaal drie plaatsen; het gemiddelde van deze metingen is dan het hoogteverschil. Zorg dat de cilinderbus en het motorblok schoon zijn, vooral op de plekken waar je moet meten. Uitsteekhoogte zuigers meten Bij sommige typen motoren wordt de zuigerhoogte ten opzichte van het motorblok gemeten. Deze meting wordt op twee plaatsen uitgevoerd. Het is daarbij belangrijk dat de twee meetplekken in het verlengde liggen van de zuigerpen. Het gemiddelde van deze metingen is dan de hoogte die de zuiger boven het blok uitsteekt. Aan de hand daarvan kun je dan de dikte van de koppakking bepalen, of bepalen hoeveel er van de zuigerbodem afgedraaid moet worden. Opmerking Via bovenstaande meting kun je ook controleren of je met kromme drijfstangen te maken hebt (vooral bij motoren die waterslag hebben gehad). ZUIGERS METEN Om te bepalen of een zuiger geschikt is voor hergebruik, moeten een aantal controles uitgevoerd worden. Hiertoe moet de zuiger eerst goed gereinigd worden. De metingen aan de zuiger worden verricht met een schroefmaat en een voelermaat. VRAAG 7. Welke controles moeten uitgevoerd worden om te kunnen bepalen of een zuiger geschikt is voor hergebruik?

12 Zelfstudie 12 De diameter van de zuigermantel wordt haaks op de zuigerpen gemeten. De fabrikant geeft aan, op welke afstand van bijvoorbeeld de onderzijde van de zuiger deze maat gemeten moet worden. VRAAG 8. Waarom moet de zuigerdiameter haaks op de zuigerpen gemeten worden? Aan deze zijde is de zuiger het sterkst onderhevig aan slijtage als gevolg van leibaan- krachten en kantelen Per cilinder moet de maximale zuigerspeling berekend worden. Deze maximale speling kan als volgt berekend worden: verminder de grootst gemeten diameter in de dwarsrichting met de zuigerdiameter het resultaat is de zuigerspeling. Zodra voor één van de cilinders de zuigerspeling buiten de toleranties ligt, moeten alle cilinders naar de eerstvolgende overmaat opgeboord worden. Het spreekt voor zich dat er in dat geval overmaat zuigers gemonteerd moeten worden. Het kan zijn dat de zuiger versleten is, maar dat de cilinder nog goed is; in zo'n geval zullen de werkzaamheden zich beperken tot het nabewerken van de cilinder en vernieuwen van de zuiger. Het kan uiteraard ook voorkomen dat de zuigers nog in orde zijn en de cilinders te ver uitgesleten zijn. Omdat men bij bedrijfsauto's veel gebruik maakt van losse cilinderbussen, kan men deze vervangen en de zuigers laten zitten. Een en ander heeft te maken met de materiaalkeuze van de fabrikant. Dit is tegenwoordig zo goed ontwikkeld dat de fabrikant vooraf al zijn keuze kan maken welke onderdelen hij wil laten slijten. S A M E N V A T T E N D Zorgvuldig meten is zeer belangrijk om een goede beoordeling te kunnen maken en aan de hand daarvan voor de klant een economisch verantwoorde offerte.

13 Zelfstudie 13 BOORMAAT BEPALEN Bij het bepalen van de boormaat moet uitgegaan worden van de diameter (P) van de overmaat zuiger. Bij deze maat moet de minimale zuigerspeling (C) opgeteld worden. Na het boren worden de cilinders gehoond. Hierbij gaat maximaal 0,02 mm (H) materiaal van de cilinder verloren. Hiermee moet bij de bepaling van de boormaat rekening gehouden worden. De totale boormaat wordt nu: P + C - H = boormaat. VRAAG 9. Waarom is het zinvol om van de zuigerdiameter uit te gaan bij de bepaling van de boormaat? Hoe nauwkeuriger de passing van de zuiger in de cilinder, des te langer duurt het voordat door slijtage de maximale zuigerspeling wordt bereikt. ZUIGERPENNEN METEN De bevestiging van een zuigerpen kan op drie manieren uitgevoerd zijn. Zuigerpen vast in de zuiger. Bij deze constructie is de zuigerpen vast verbonden met de zuiger (krimpverbinding). De zuigerpen scharniert in de drijfstang. Voor het monteren van de zuigerpen moet de zuiger worden verwarmd. Zuigerpen vast in de drijfstang. De zuigerpen is hierbij vast aan de drijfstang bevestigd, en scharnierbaar aan de zuiger. Zuigerpen zwevend bevestigd. De zuigerpen is zowel in de drijfstang als in de zuiger scharnierbaar. De borgveertjes voorkomen dat de zuigerpen in axiale richting verschuift. VRAAG 10. Waarom is de speling tussen het drijfstangoog en de zuiger (zuigerpenoog) zo groot? Deze grote speling is nodig om de axiale bewegingen van de krukas en de drijfstang te kunnen volgen Met behulp van een meetklok en schroefmaat kan de speling bepaald worden. Zuigers en zuigerpennen worden steeds als set geleverd. De pennen mogen niet onderling uitgewisseld worden.

14 Zelfstudie 14 ZUIGERVEREN METEN Of een zuiger geschikt is voor hergebruik wordt mede bepaald door de speling van de zuigerveren in de groeven. Om deze speling te kunnen bepalen moeten de groeven eerst grondig gereinigd worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een speciale schraper of een stuk van een gebruikte zuigerveer. L E T O P : Zorg dat er geen materiaal van de zuiger geschraapt wordt. Na het verwijderen van de kool kan de zuiger met een koperborstel nabewerkt worden. Voor het bepalen van de speling wordt uitgegaan van een nieuwe zuigerveer. Hiernaast zie je hoe de speling gemeten moet worden. Deze manier is echter alleen mogelijk bij rechte zuigerveren. Tegenwoordig worden er namelijk ook veel taps toelopende zuigerveren toegepast, waarbij de meting niet kan worden toegepast. De slotspeling van de zuigerveer kan bepaald worden door deze in de cilinder te plaatsen. Druk de zuigerveer zoals in de onderstaande afbeelding is aangegeven met behulp van de zuiger tot aan de uiterste werkdiepte, meet vervolgens de slotspeling. Het spreekt voor zich dat de slotspeling voor alle zuigerveren gecontroleerd moet worden. VRAAG 11. Waarom is het beslist aan te raden om zodra bij één zuiger de zuigerveren vervangen moeten worden, deze bij alle zuigers te vervangen? Als bij één van de zuigers de zuigerveren worden vervangen, nemen de buigingskrachten op één punt van de krukas toe. Daardoor wordt het evenwicht verstoord. Gevolg: krukasbreuk en/of lagerschade. Controleer en reviseer eventueel tevens het draaiend gedeelte, anders kan het lager later defect raken. De olieschraapveren verdienen bij demonteren en monteren bijzondere aandacht. In een aantal gevallen is de olieschraapveer uit meerdere delen opgebouwd en kan hij niet met de gebruikelijke zuigerverentang verwijderd en gemonteerd worden.

15 Zelfstudie 15 Bij olieschraapveren met een expanderveer bepaalt de expanderveer in principe de radiale aanlegdruk van de olieschraapveer. De expanderveer steunt daarbij af in de zuigergroef. Let erop dat de juiste expanderveer gebruikt wordt. Te strakke olieschraapveren kunnen tot gevolg hebben dat door gebrekkige smering de zuigerveren verbranden. DRIJFSTANG METEN Drijfstangen moeten met behulp van speciale uitlijnapparatuur gecontroleerd worden. De drijfstang moet gecontroleerd worden op buiging en torsie. De verbuiging en tordering worden in hondersten per lengteeenheid opgegeven (b.v. 0,05 mm per 100 mm). Schuif het big-end op de passende as van het uitlijnapparaat. De zuigerpen moet gemonteerd zijn. Nadat het kaliber op de zuigerpen is geplaatst kan de eventuele tordering en/of verbuiging met een voelerlint gemeten worden. Een verbogen en/of getordeerde drijfstang moet in de meeste gevallen vervangen worden. Richten is niet altijd toegestaan. KRUKAS METEN De toestand van de krukas kan met behulp van vier metingen bepaald worden. VRAAG 12. Welke vier controlemetingen moet je uitvoeren worden om de Controle op haarscheuren bruikbaarheid van een krukas te bepalen? Controle op hardheid van de lagertappen Bepalen van de slingering Bepalen van de ovaliteit en diameter van de lagertappen De axiale en radiale speling moeten gecontroleerd worden als de krukas gemonteerd is (drijfstangen en zuigers zijn verwijderd).

16 Zelfstudie 16 VRAAG 13. Wat kan bepaald worden uit de meetwaarde voor axiale speling? Met deze meting kan een beeld verkregen worden over de mate van slijtage van de axiale lagers De radiale speling kan met behulp van plastigage gemeten worden. Nadat alle onderdelen gereinigd en ontvet zijn, moet op elke hoofdlagertap in de lengterichting een stukje plastigage geplaatst worden. Nadat de bouten van alle lagerkappen met het juiste aanhaalmoment vastgedraaid zijn, kunnen deze weer verwijderd worden. Ondertussen mag de krukas niet verdraaid worden. De plastic strip is ondertussen platgedrukt en heeft een bepaalde breedte aangenomen. Met behulp van de bijgeleverde liniaal kan de speling bepaald worden. LET OP: Men weet nu welke speling er is maar niet waar de slijtage is. De krukas kan versleten zijn maar ook het lager. VRAAG 14. Op welke andere wijze kan de radiale speling bepaald worden? Door het meervoudig meten van de tapdiameter met een schroefmaat en het meten van de diameter van het lager in gemonteerde toestand met een binnenschroefmaat. De speling wordt bepaald door het gemiddelde van de meetwaarden voor tap en lager van elkaar af te trekken. Dit is nauwkeuriger, maar ook bewerkelijker dan met plastigage. Nadat de krukas op V-blokken is geplaatst kan met een meetklok de slingering gemeten worden. De lagertappen moeten gecontroleerd worden op tapsheid en ovaliteit. De tapsheid kan bepaald worden door de diameter op twee plaatsen naast elkaar te meten, de ovaliteit door de diameter op twee plaatsen haaks op elkaar te meten.

17 Zelfstudie 17 VRAAG 15. In welke twee groepen worden de lagertappen verdeeld? Hoofdlagertappen Drijfstanglagertappen Zodra de maten van één van de lagertappen uit een groep buiten de toleranties liggen, moeten alle tappen in deze groep naar de volgende ondermaat geslepen worden. O P M E R K I N G : Het is niet altijd toegestaan om de tappen van de krukas te slijpen, in verband met dikte van de geharde laag. Let dus altijd op de aanwijzingen van de fabrikant. De afrondingen mogen niet weggeslepen worden. CILINDERKOP EN KLEPMECHANISME METEN Cilinderkop Controleer de cilinderkop na demontage op kromtrekken en scheuren. Scheuren komen meestal voor tussen de klepzittingen. Of een cilinderkop die tussen de klepzittingen of ergens anders is gescheurd, afgekeurd moet worden, verschilt per merk. Meestal heeft een revisiebedrijf hier meer ervaring mee. Scheuren die onder de klepzitting doorlopen, zijn niet toelaatbaar. Bij warme motor bestaat dan de kans dat de klepzitting loslaat. Vaak mag een cilinderkop wel gevlakt worden, maar mag de totale kop na bewerking niet onder een bepaalde maat komen (in verband met de sterkte van de cilinderkop). Let altijd bijzonder nauwkeurig op de minimale en maximale diepteligging van de klep na bewerking. Bij te hoge ligging kan de klep de zuiger raken. Bij te lage ligging ontstaat een te grote compressieruimte, waardoor de minimale compressie-einddruk niet meer kan worden gehaald. Klepgeleider en klepsteel Van de klepgeleiders moet de binnendiameter op meerdere plaatsen worden gemeten (zelfde werkwijze als bij cilinder meten). Hiervoor zijn er speciale binnenschroefmaten in de handel die tot op 0,001 mm nauwkeurig kunnen meten. Door de diameter van de klepsteel te meten, kan de maximum speling bepaald worden. Elke klepgeleider en klep vormen een combinatie. Als ze eenmaal gebruikt zijn, mogen ze niet meer onderling uitgewisseld worden. VRAAG 16. Waarom mogen kleppen en klepgeleiders niet uitgewisseld worden? Klepsteel en klepgeleider slijten op elkaar in. Daardoor ontstaat voor elke combinatie een specifiek slijtagebeeld. Verwisseling leidt tot ongewenste extra slijtage

18 Zelfstudie 18 Naast de diameter van de klepsteel zijn de onderstaande maten belangrijk tijdens het beoordelen van de klep: totale lengte slingering klepsteel en -schotel randdikte van de klepschotel. Klepveer De conditie van de klepveren is belangrijk voor het op tijd sluiten van de kleppen. De veerkracht is bepalend voor het al dan niet gaan zweven van de kleppen. De conditie kan bepaald worden door de volgende controles uit te voeren: meten van vrije veerlengte meten van veerkracht meten van haaksheid. Nokkenas Naast de radiale en axiale speling en slingering spelen nog een aantal maten een belangrijke rol in de beoordeling van de nokkenas. Deze metingen kunnen met een schroefmaat gecontroleerd worden: hoogte van de nokken ovaliteit van de lagertappen. Zodra de nokhoogte buiten de tolerantie ligt betekent dit in veel gevallen dat de nokkenas vervangen moet worden. Het is echter ook mogelijk om de betreffende nokken op te laten lassen en opnieuw te slijpen. Bij cilinderkoppen met bovenliggende nokkenas en losse of vaste "lagerkappen" moet de radiale speling per tap opgemeten worden. Bij een te grote speling moet je bepalen of de diameter van de lagertap of de betreffende boring hiervoor verantwoordelijk is. In het laatste geval moet de cilinderkop vervangen worden. Klepstoters Voor een goede cilindervulling is een bepaalde lichthoogte van de kleppen vereist. Deze is te bereiken door een juiste afstelling van de klepspeling. Bij de kleinere motoren worden al jaren hydraulische klepstoters toegepast. Deze zorgen mits ze goed functioneren altijd voor de juiste klepspeling. Vast klepstoters of nokkenassen kunnen weleens slijten. Om te controleren of een klepstoter is versleten, moet je deze demonteren en bekijken of de geharde laag aan de onderzijde niet is weggesleten. Om te controleren of de nokhoogte van een nokkenas nog goed is, zet je de klepspeling op nul, plaats je een klokmicrometer met statief op de tuimelaar draai je de motor rond. De lichthoogte wordt bij moderne motoren meestal in de werkplaatshandboeken vermeld.

19 Zelfstudie 19 Tuimelaars en tuimelaarassen De metingen en voorwaarden voor deze componenten komen overeen met de bepaling van de radiale speling voor krukas en krukaslagers, opgemeten met een binnen- en buitenmicrometer. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65

Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65 2.8 Cilinderblok reviseren Aanhaalmomenten in Nm (kgf.m) Drijfstanglagerkappen 50-53 (5,0-5,3) Hoofdlagerkappen: 1 e fase 30 (3,0) 2 e fase 60-65 Axiale drijfstangspeling controleren controleer de axiale

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Meten. Meten. De schuifmaat

Meten. Meten. De schuifmaat Meten Meten Indeze opdracht ga je meten met een schuifmaat. Eerst ga je kijken hoe een schuifmaat precies werkt. Daarna ga je metingen uitvoeren aan een proefplaatje. De schuifmaat De universele schuifmaat

Nadere informatie

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor Opbouw van de motor Onderdelen van de motor Cilinderblok (motorblok) In het cilinderblok of motorblok zijn krukas, drijfstangen en zuigers aangebracht. Uiteraard zijn ook de cilinders, waarin de zuigers

Nadere informatie

Meten met een schuifmaat

Meten met een schuifmaat Meten met een schuifmaat Doel antwoorden Je kunt metingen met een schuifmaat uitvoeren. Oriëntatie Met een rolmaat kun je geen heel kleine maten meten. Dit kun je wel met een schuifmaat. Hiermee kun je

Nadere informatie

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden.

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden. Inhoudsopgave Blz. 1 Schuifmaat Wat is een schuifmaat Meetplaatsen Bekken Binnenbekjes Doorn Blz. 4 Blz. 5 Toetsing Toetsblad 1 Toetsblad 2 Blz. 2 Blz. 3 Aflezen Grof aflezen Nauwkeurig aflezen Samenvatting

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini Technisch Reglement Klasse 01T 160cc 4T Mini 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 01T 160cc 4T MINI Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting) dat

Nadere informatie

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme Hoofdstuk 6 Verdelingsorganen a) de nokkenas met aandrijfmechanisme De plunjers van de brandstofpompen worden vrijwel altijd aangedreven door de nokken die bevestigd zijn op een nokkenas. Ook voor de aandrijving

Nadere informatie

Technisch onderwijs. Essex koeling en koppen

Technisch onderwijs. Essex koeling en koppen Technisch onderwijs Essex koeling en koppen Een tijdje geleden schreef ik al eens over de revisie van een Essex motorblok en wat daar zoal bij kwam kijken. Ik beloofde toen terug te komen op de cilinder

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) De kit 652cc : Meer power, zonder dat u een visamotor nodig heeft. Nieuwe aluminium cilinders met een nikasil coating, direct passend

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA Ons hoofdprogramma is gebaseerd op het ruilsysteem. Dit houdt in dat voor ieder door ons geleverd deel het oude deel retour moet komen zoals wij het deel

Nadere informatie

Montagehandleiding 720cc Kit VGS

Montagehandleiding 720cc Kit VGS Hoe monteer je de 720cc kit? De volledige gedetailleerde handleiding is nog niet klaar, maar volgende stappen helpen je allicht op weg. Stap 1 : haal de motor volledig uit de wagen en demonteer deze volledig

Nadere informatie

Stoterstangbuisjes vervangen Het gebeurt regelmatig dat de stoterstangbuisjes beschadigd worden, ze zijn heel fragiel.

Stoterstangbuisjes vervangen Het gebeurt regelmatig dat de stoterstangbuisjes beschadigd worden, ze zijn heel fragiel. Stoterstangbuisjes vervangen Het gebeurt regelmatig dat de stoterstangbuisjes beschadigd worden, ze zijn heel fragiel. En de goede staat van de buisjes is noodzakelijk om te vermijden dat je olielekken

Nadere informatie

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 210 minuten pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s)

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) 01) Bougies verwijderen. 02) Kleppendeksel demonteren. (=bovenzijde motor) 03) Verwijder

Nadere informatie

Revisie van motoren. door Joris Deckers. Motorenrevisie Deckers

Revisie van motoren. door Joris Deckers. Motorenrevisie Deckers Revisie van motoren door Joris Deckers 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 5 Hoofdstuk 1: het reinigen... 7 Hoofdstuk 2: De krukas... 8 1. Hardheidsmeting van de krukas... 9 2. De test van de krukas op scheuren...

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR

HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR HANDELING Nr. H78.100-3: Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR DEMONTAGE. 1. Verwijder de koppeling, na de positie t.o.v. het vliegwiel te hebben gemarkeerd. Verwijder de koppelingsplaat. 2. Verwijder

Nadere informatie

EVMT 22 Motoruitlijning

EVMT 22 Motoruitlijning EVMT 22 Motoruitlijning Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motoruitlijning",

Nadere informatie

Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem

Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem Vragen Project hydraulische vijzel 1.1 Materialen : hardheid 1) Wat is de hardheid van een materiaal? 2) Hoe werd de hardheid van een onderdeel

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand.

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand. Inhoudsopgave Blz. 1 Wat is een schuifmaat Meetplaatsen Bekken Binnenbekjes Doorn Toetsing Blz. 4 Toetsblad 1 Blz. 5 Toetsblad 2 Aflezen Blz. 2 Grof aflezen Nauwkeurig aflezen Samenvatting Zelf maken Houten

Nadere informatie

Oliekeerringen vervangen antwoorden

Oliekeerringen vervangen antwoorden Oliekeerringen vervangen antwoorden Doel Je kunt een lekkende of defecte oliekeerring vervangen. Oriëntatie In- en uitgaande assen van tandwielkasten of overbrengingen worden bijna altijd afgedicht door

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie blauw

Examen VMBO-GL versie blauw Examen VMBO-GL versie blauw 2018 gedurende 75 minuten profielvak M&T CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z]

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z] VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. 1. Gereedschap gereedschap Referentie Omschrijving [0197-A] [0197- A1Z] Mal voor nokkenassen Montagegereedschap voor uitlaatnokkenas

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd Inleiding Voor ons 3 e jaar hebben we samen met de verkoopklas een project opgezet dat is gebaseerd op het tv-programma wheeler dealers. Het is de bedoeling dat we een auto met een aantal mankementen weer

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

Diepteschroefmaat Pagina 223. Diepteschuifmaat Pagina 226. Diepteschuifmaat accessoires Pagina 232

Diepteschroefmaat Pagina 223. Diepteschuifmaat Pagina 226. Diepteschuifmaat accessoires Pagina 232 Diepte meetinstrumenten Diepteschroefmaat Pagina 223 Diepteschuifmaat Pagina 226 Diepteschuifmaat accessoires Pagina 232 222 iniaal Meetspanwijdte Spindelspoed (0-25 mm) referentievlak (voet) meetoppervlak

Nadere informatie

Praktijkinstructie Uitlijnen

Praktijkinstructie Uitlijnen Praktijkinstructie Uitlijnen Uitgave: Januari 21 Samengesteld door A. Brok Bronnen: PRAKTIJKINSTRUCTIE UITLIJNEN Waarom uitlijnen? Foutief uitgelijnde assen hebben tot gevolg dat: lagers, tandwielen, koppelingen

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS A. Chassis Het chassis bestaat uit de volgende delen c.q. moet aan de volgende regels voldoen: 1. Een standaard motorblok of origineel vervangingsonderdeel waarin een standaard

Nadere informatie

SOORTEN HANDGEREEDSCHAPPEN

SOORTEN HANDGEREEDSCHAPPEN pagina 1 van 5 SOORTEN HANDGEREEDSCHAPPEN 3. De draadtap. 3.1. Omschrijving. De draadtap is een verspanend gereedschap om met de hand inwendige schroefdraad te snijden in een boring. Draadtappen zijn cilindrische

Nadere informatie

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 1 Controleer of de gasveren en de watercilinders in de juiste tapgaten in het chassis zijn bevestigd, zie ook laatste pagina. 2 Controleer

Nadere informatie

Grote inspectie Compound Machine S.S. Christiaan Brunings.

Grote inspectie Compound Machine S.S. Christiaan Brunings. Amsterdam 06-11-14 Grote inspectie Compound Machine S.S. Christiaan Brunings. Na ruim 15 jaar, zonder noemenswaardig onderhoud, uitgezonderd het controleren van afstellingen, corrigeren van spelingen en

Nadere informatie

versie: januari 2011

versie: januari 2011 Rijsnelheid Het zaairesultaat wordt niet alleen bepaald door de perfectie en afstelling van de machine, maar ook door de rijsnelheid. De gewenste rijsnelheid is bij buitenvullers ongeveer 5 km per uur,

Nadere informatie

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt.

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt. De vierslagmotor De vier momenten van het verbrandingsproces kunnen in twee of vier slagen plaatsvinden. Vier slagen komt het meest voor. Als er vier slagen zijn, noem je het verbrandingsproces ook wel

Nadere informatie

reparatieverslag VERSLETEN ANKERRADTAP Jaap Tichler stage bedrijf Belle Heure Uurwerktechniek 25 mei 2012

reparatieverslag VERSLETEN ANKERRADTAP Jaap Tichler stage bedrijf Belle Heure Uurwerktechniek 25 mei 2012 reparatieverslag VERSLETEN ANKERRADTAP stage bedrijf Belle Heure Uurwerktechniek 25 mei 2012 Inhoud 1 Inleiding...2 2 Analyse...2 3 Reparatie plan...4 4 Versleten tapeind verwijderen...4 5 Platine uitdraaien...5

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur Richtlijnen voor een langere motor levensduur Behandel een aantal belangrijke montage aanwijzingen. Het biedt u de kennis om risico s omtrent de VW Transporter 2.5 TDI motor te voorkomen. Dit type motor

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Diagnose Transmissiesystemen Handgeschakeld

Branchetoetsdocument: Diagnose Transmissiesystemen Handgeschakeld pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Diagnose Transmissiesystemen Handgeschakeld Versie 4.1 VERVALLEN per 1-09-2009 Deelbranche(s) Personenauto Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie

Nadere informatie

Naam: Klas: Practicum veerconstante

Naam: Klas: Practicum veerconstante Naam: Klas: Practicum veerconstante stap Bouw de opstelling zoals hiernaast is weergegeven. stap 2 Hang achtereenvolgens verschillende massa's aan een spiraalveer en meet bij elke massa de veerlengte in

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) Gelieve te noteren dat de foto s van de kit verouderd zijn. (de foto s zijn van aluminium ciliners met een nikasil coating; owv budgettaire

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Cilinderkop (de )monteren

Cilinderkop (de )monteren Cilinderkop (de )monteren Materiaal: Cilinderkop pakking Uitlaat pakking Inlaat pakking Zet de zuiger van de betrokken cilinder in de bovenste stand zodat de kleppen los staan. Ik gebruikte hiervoor de

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-10.30 uur METAALTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

KD457.37 riemspanner GT357.13

KD457.37 riemspanner GT357.13 KD457.37 riemspanner GT357.13 AUDI: A3 serie 1 en serie 1 FL SEAT: Cordoba (III, IV), Ibiza (II, III), Inca, Leon I, Toledo serie 2 SKODA: Fabia, Octavia I FL VOLKSWAGEN: Bora, Caddy II, Golf IV, New Beettle

Nadere informatie

VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN

VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Bouwplaatsmachinisten motorenleer VERBRANDINGSMOTOREN - MOTORONDERDELEN 2 motorenleer voorwoord Situering Er bestaan al verschillende uitgaven over bouwplaatsmachines,

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus kent drie kerntaken. Deze moeten alle drie worden beoordeeld. De

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Scootertechnicus (ESCT) Dossier: 2016-2017 HKS Crebo: 25233 Print datum: 19-05-2017 1 / 11 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Mogelijke opdrachten bij Basis kerntaak

Nadere informatie

Vlak pedaal. Dealerhandleiding DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828. Geen Serie PD-GR500. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-PD

Vlak pedaal. Dealerhandleiding DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828. Geen Serie PD-GR500. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-PD (Dutch) DM-PD0001-04 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Vlak pedaal DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828 Geen Serie PD-GR500 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Balanceermachine GEBRUIKERSHANDLEIDING

Balanceermachine GEBRUIKERSHANDLEIDING - 1 - 1 Algemeen 1.1 Algemene veiligheidsregels De balanceermachine mag alleen gebruikt worden door personeel dat daar gemachtigd voor is en voldoende opgeleid is. De balanceermachine mag alleen maar gebruikt

Nadere informatie

*r -- 7 DAFTiucks STUURHUIS TYPE 8065 HAAKSE OVERBRENGING

*r -- 7 DAFTiucks STUURHUIS TYPE 8065 HAAKSE OVERBRENGING 7 DAFTiucks STUURHUS TYPE 8065 W ER K PLAATS N STR U KT ES HAAKSE OVERBRENGNG HAAKSE OVERBRENGNG 36. StofXaP 37. Ontluchtingsnippel 79. O-ring 80. Tussenflens 83. O'ring 84. Kogellager 85. Tandwiel 86.

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

GT Montage/demontage richtlijnen

GT Montage/demontage richtlijnen /UK/01-06/2014 Montage/demontage richtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Impreza (G10, G11, FL G11, GR/GV), Legacy (I, II, III, IV, V), L series Leone II, XT Coupe MOTOREN XT 1800, 1.5 i, 1.6

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS Inhoudsopgave Pag. Technische gegevens....................... 1A-1 1A-0 - BELANGRIJKE INFORMATIE 90-827857B1 NOVEMBER 1996 Technische gegevens VERMOGEN (kw)

Nadere informatie

Schuifmaat zelf maken

Schuifmaat zelf maken Index Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 4 Doel, materiaal en hulpmiddelen Stap 2 t/m 5 Stap 6 t/m 8 Stap 9, KLAAR! Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die

Nadere informatie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie Wijzigingen voorbehouden Subject to alterations Änderungen vorbehalten Toutes modifications reservées Salvo modificaciones

Nadere informatie

Technische Informatie G0300_012

Technische Informatie G0300_012 Bestemd voor: Voertuigseries: Onderwerp: GINAF dealers Voertuigen met SISU NOG14251 assen Reparatie SISU doorvoerassen Inleiding: Door middel van deze TI willen wij u als GINAF Trucks duidelijkheid verschaffen

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Technisch Specialist Personenauto's (TSPA)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Technisch Specialist Personenauto's (TSPA) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Technisch Specialist Personenauto's (TSPA) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25249 versie: 1v1 1 / 19 Inhoud Inleiding... 3 Basis kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. voor de. Spring Tension Tester

Gebruiksaanwijzing. voor de. Spring Tension Tester Gebruiksaanwijzing voor de Spring Tension Tester Inhoudsopgave Leveringsomvang 4 Controleren van de riemspanning 7 2 1 Opbouw Leveringsomvang www.carbondrive.net 3 Opbouw Leveringsomvang De Spring Tension

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

KD montagehandleiding

KD montagehandleiding KD457.37/NL/01-06/2014 KD457.37 montagehandleiding AUDI: A3 Serie 1 (AU34) SEAT: Cordoba III, Ibiza II, Inca, Leon, Toledo Series 2 SKODA: Octavia II, Octavia III VOLKSWAGEN: Bora, Caddy II, Golf IV, New

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1. Laat de radiateur leeglopen. Verwijder de motorkap. 2. Verwijder de aftapplug (1) om het cilinderblok leeg te laten lopen. Om het koelwater

Nadere informatie

520 www.facom.com DIGITALE METROLOGIE 522 WINKELHAKEN EN HOEKMETERS 536 VOELERMATEN EN KALIBERS 540 MECHANISCHE METROLOGIE 525 AFTEKENEN

520 www.facom.com DIGITALE METROLOGIE 522 WINKELHAKEN EN HOEKMETERS 536 VOELERMATEN EN KALIBERS 540 MECHANISCHE METROLOGIE 525 AFTEKENEN DIGITALE METROLOGIE 522 WINKELHAKEN EN HOEKMETERS 536 Schuifmaten... 522 Dieptemeter... 524 Micrometer... 524 Meetklok... 524 Accessoire... 525 MECHANISCHE METROLOGIE 525 Precisiehoekmeters... 536 Andere

Nadere informatie

HANDLEIDING ANALOGE SPAAKSPANNINGSMETER

HANDLEIDING ANALOGE SPAAKSPANNINGSMETER HANDLEIDING ANALOGE SPAAKSPANNINGSMETER INTRODUCTIE Bedankt voor het kiezen van een Sapim spaakspanningsmeter. De Sapim Spaakspanningsmeter is een precisiegereedschap voor het bepalen van de spaakspanning.

Nadere informatie

Pagina Overzicht meten Magneten Vacuümvoet Meetklokopnames Meetklokarmen 3-D, PH, modulair Meetstatieven Mini Meetstatieven 3-D FAT

Pagina Overzicht meten Magneten Vacuümvoet Meetklokopnames Meetklokarmen 3-D, PH, modulair Meetstatieven Mini Meetstatieven 3-D FAT Pagina Overzicht meten... 382-383 Magneten... 384 Vacuümvoet... 385 Meetklokopnames... 385-386 Meetklokarmen 3-D, PH, modulair... 387-388 Meetstatieven Mini... 387 Meetstatieven 3-D FAT... 389 Meetstatieven

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

1/4BX C645 I540 SC645

1/4BX C645 I540 SC645 BX Serie sproeidroogsproeiers Sproeidrogen is een van de meest complexe toepassingen met sproeiers in de industrie. De redenen hiervoor zijn de invloeden van de verschillende factoren, zoals het ontwerp

Nadere informatie

Motordistributiege-reedschapsset

Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 BMW 1.6 1.8 2.0 Inleiding Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset BMW 1.6 1.8 2.0 118i 120i316i 316ti 318i 318ti 320i Z4/X3 2 Inhoud

Nadere informatie

HepcoMotion. Nr. 2 Installatie details

HepcoMotion. Nr. 2 Installatie details Dit datasheet behoort bij de PRT2 catalogus PRT2 Catalogus 40-41 HepcoMotion Nr. 2 Installatie details HepcoMotion precisie ringen en rondgeleidingssystemen worden gemaakt volgens hoge kwaliteitseisen

Nadere informatie

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP)

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Montagehandleiding draagarmstellingen Type: Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Geachte klant, Bij de ontwikkeling van deze draagarmstelling

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10 opdrachten.

Nadere informatie

2.1 Eenvoudige meetapparatuur

2.1 Eenvoudige meetapparatuur 2.1 Eenvoudige meetapparatuur Je begeleider vraagt of je voor hem een strip ijzer op lengte wilt maken. Deze strip ijzer moet 250 mm lang zijn. Je gaat aan de slag en brengt hem even later de strip. Wat

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur VOLKSWAGEN VOLVO Nummer 16 2013 VKMC 01270 VKMC 01258-1 VKMC 01258-2 Richtlijnen voor een langere motor levensduur Veel technici nemen risico s door niet consequent de fabrieksaanwijzingen op te volgen.

Nadere informatie

meet- en krasgereedschappen, keurtoestellen

meet- en krasgereedschappen, keurtoestellen ß meet- en krasgereedschappen, keurtoestellen 7006 gradenboog 0 Met gradenverdeling 0-180 en vastzetschroef Normaal staal verchroomd, schaal mat verchroomd 7006 Gradenboog-Ø Liniaallengte 7006 mm 80 120

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE GL

profielvak mobiliteit en transport CSPE GL Examen VMBO-GL 2016 gedurende 270 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE GL Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 27

Nadere informatie

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor.

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor. GASMOTOREN Het Basisboek Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster Inhoud 1.0 Inleiding gasmotoren 7 1.1 Geschiedenis van de gasmotoren 7 1.2 Werking van de gasmotor 8 1.3 Samenvatting 13 1.4 Vragen 13 1.5

Nadere informatie

3.5 Snijden en tappen

3.5 Snijden en tappen 3.5 Snijden en tappen Is het jou ook wel eens gebeurd? Je bent een beschermkap aan het plaatsen en je draait een boutje eraf. Wat moet je dan doen? Snijden? Tappen? Nieuw schroefdraad maken? Voordat je

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: - Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking.

Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking. Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking. Waarom? Wanneer de hall effect sensor kapot is dan is de methode die BMW

Nadere informatie

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT Trimdicator Installatie Handleiding LEES DEZE HANDLEIDING IN ZIJN GEHEEL VOORDAT U BEGINT MET DE INSTALLATIE VAN UW PRODUCT HET STANDAARD SYSTEEM WERKT OP EEN 12 VOLT-SPANNINGSBRON (EEN 24 & 32 VOLT CONVERTOR

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Koppeling - Personenauto's Zijslagtestapparaat Centreerdoorn

Gebruiksaanwijzing Koppeling - Personenauto's Zijslagtestapparaat Centreerdoorn Gebruiksaanwijzing Art.nr. 4200 080 560 Inhoud 1. Voorwoord... 1 2. Leveringsomvang... 2 3.... 2 3.1 monteren... 3 3.2 Koppelingsplaat monteren... 4 3.3 Meetklok monteren en instellen... 5 3.4 Complete

Nadere informatie

Montagehandleiding Hager rook- en hittemelders - montage op centraaldoos -

Montagehandleiding Hager rook- en hittemelders - montage op centraaldoos - Montagehandleiding Hager rook- en hittemelders - montage op centraaldoos - Montage TG500A / TG501A rookmelder en TG530A / TG531A hittemelder op centraaldoos 1. Lees voorafgaand aan de montage de producthandleiding,

Nadere informatie

VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN

VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN 26 EAT - Motormechanische systemen VARIABELE KLEPTIMING VRAGEN VRAGEN BLZ 92, 93 EN 94 1 Bij veel motoren wordt een variabele kleptiming gebruikt. a Wat is het doel van variabele kleptiming? Het doel van

Nadere informatie

Nokkenassen uit- en inbouwen

Nokkenassen uit- en inbouwen pagina 1 van 9 Nokkenassen uit- en inbouwen Benodigde speciale gereedschappen, apparaten en hulpmiddelen t Blokkeerpen voor dieselinspuitpomp -3359- t Tegenhouder -T10051- t Trekker -T10052- t Nokkenasmontagegereedschap

Nadere informatie