EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek"

Transcriptie

1 EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011

2 Zelfstudie 2

3 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch en pneumatisch systeem", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. Soms wordt in de Zelfstudie verwezen naar de Theorieleerstof. Zoek de informatie die je nodig hebt, op in de genoemde hoofdstukken. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen: Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot Lezen van hydraulische schema's: kan zelfstandig de schema's van hydraulische systemen van verschillende merken lezen de meest voorkomende symbolen in een schema benoemen de verschillende componenten van sub-systemen aangeven bij een schema Hydraulische componenten controleren en aansluiten: een aantal veel gebruikte componenten in hydraulische systemen testen/controleren aan de hand van een test/controle de werking en de toestand van het component beoordelen de diverse componenten volgens voorschrift aansluiten de toestand van het gehele systeem controleren en beoordelen Lezen van pneumatische schema's: zelfstandig de schema's van pneumatische systemen van verschillende merken lezen de meest voorkomende symbolen in een schema benoemen de verschillende componenten van sub-systemen aangeven bij een schema

4 Zelfstudie 4 Pneumatische componenten controleren en aansluiten: een aantal veel gebruikte componenten in pneumatische systemen testen/controleren aan de hand van een test/controle de werking en de toestand van het component beoordelen de diverse componenten volgens voorschrift aansluiten de toestand van het gehele systeem controleren en beoordelen Beoordeling: Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Dit formulier wordt aan de cursist meegegeven. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop er de hele dag gewerkt is. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

5 Zelfstudie 5 Tijdens deze dag leer je via verschillende opdrachten werken naar het controleren en aansluiten van componenten en (sub-)systemen met behulp van drukmeters en de noodzakelijke schema's. De pneumatische en hydraulische installaties zijn vandaag de dag zo complex, dat het controleren en werken aan de installatie zonder schema's en gegevens zeer tijdrovend kan zijn, zo niet onmogelijk is. De schema's geven door middel van symbolen aan hoe het systeem is samengesteld, met behulp van de componenten en hoe deze componenten onderling zijn verbonden. Een aantal fabrikanten hanteert daarbij ook nog voorstellingen waarbij van de componenten de contouren zijn aangeduid (zie bijlage I). Via coderingen op de componenten en in het schema zijn de onderlinge verbindingen tussen de componenten in de installatie terug te vinden. Met behulp van zo'n schema kan men inzicht verkrijgen uit welke sub-systemen het geheel is opgebouwd. En hoe de verschillende componenten van deze subsystemen binnen het geheel globaal samenwerken. Op die manier is de werking van de verschillende subsystemen van een systeem vaak al af te leiden uit het schema. Eventuele bij de theorie behandelde zaken zoals eerder genoemde coderingen op componenten en een aantal bijzonderheden over componenten helpen dan om snel inzicht te krijgen.

6 Zelfstudie 6 VRAAG 1. Wat is de betekenis van de coderingen 0 tot en met 9 bij de aansluitingen van de pneumatische componenten? SCHEMALEZEN Pneumatische en hydraulische schema's zijn vaak apart in het werkplaatshandboek opgenomen. De aanduidingen van de componenten verschillen soms per fabrikant. Bij de meeste schema's komen we tegenwoordig symbolen en aanduidingen tegen volgens DIN-ISO-normering voor componenten (zie bijlage II). Bij zo'n schema of achter in het werkplaatshandboek zijn vaak lijsten opgenomen met betekenis van symbolen en afkortingen (zie bijlage III en IV). Ook coderingen voor de leidingen of kleurstickers tussen de verschillende componenten worden door sommige fabrikanten opgenomen. Een schema waarin de totale uitrusting van de installatie wordt weergegeven, is zeer omvangrijk. Om schema's hanteerbaar en overzichtelijk te maken, geven de fabrikanten in het werkplaatshandboek soms deelschema's van de (sub)systemen. Een deelschema kan bijvoorbeeld een compleet drukverzorgend systeem bevatten. Om een en ander bij zo'n systeem goed door te hebben moet een monteur uit het totale schema zelf de subsystemen kunnen opmaken. Het is immers hetzelfde schema dat de monteur gebruikt bij het aansluiten of vervangen van een component of het zoeken naar een storing.

7 Zelfstudie 7 Schemasymbolen In een schema met genormaliseerde functiesymbolen is de globale werking van een circuit of een deel ervan na te gaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van symbolen. Het schema geeft informatie over de inwendige schakeling van de component en de samenhang met andere componenten weer. In een schema kunnen de componenten willekeurig of als samenhangende groep componenten zijn opgenomen. Denk maar eens aan de luchtdroger met geïntegreerde drukregelaar. Het rechtlijnig en zo min mogelijk kruisend lopen van de leidingen maakt het schema overzichtelijker. De plaats van de componenten, leidingen en dergelijke aan de motor is niet direct uit het schema af te leiden. Om inzicht te krijgen in een bepaald schema is het zinvol om op een kopie van dat betreffende schema de weg van de lucht of vloeistof in de verschillende (sub)systemen in te kleuren. Bij zo'n schema zou je de druk, bijv. in de situatie "draaien", met behulp van een kleur kunnen aangegeven. En op de volgende kopie, de druk in de situatie "stilstaan" met een andere kleur. Belangrijk! Een grondige bestudering van schema's voorafgaande aan de metingen en een logische werkvolgorde bij het meten van drukken bespaart veel tijd bij het oplossen van storingen. Denk daarbij vooral aan de tijd die wordt uitgespaard door in één keer de verantwoordelijke component aan te wijzen en te vervangen, in plaats van enkele keren verwisselen van componenten.

8 Zelfstudie 8 HYDRAULIEK Omdat de diverse componenten van het hydraulische systeem verschillen van die van het pneumatische systeem zullen enige hier worden behandeld. Hydropomp Voor de voorziening van de vloeistof in het hydraulische systeem wordt gebruik gemaakt van de hydropomp. Er zijn verschillende soorten pompen. Tandwielpomp Wordt gebruikt voor drukken tot max. 150 bar. Het is een relatief simpele pomp die minder vuilgevoelig is als de andere type. De draairichting is bepalend voor de druk- of perszijde. Sikkelpomp Deze pompen geven lage drukken en relatief weinig opbrengst. Het voordeel van deze pompen is dat ze zeer plat uitgevoerd kunnen worden Schottenpomp Deze kan tot maximaal 200 bar leveren. Het voordeel is zijn continue volumestroom en daardoor lage geluidsproductie. De rotor met de radiaal geplaatste schotten wordt van buitenaf aangedreven. De rotor is excentrisch geplaatst ten opzichte van de stator en de mate van excentriciteit is maatgevend voor de opbrengst

9 Zelfstudie 9 Plunjerpomp Wordt vaker gebruikt voor hogere drukken. Hierbij liggen de zuigers parallel aan de aandrijfas. De schuine plaat of slagplaat wordt door de as aangedreven en zorgt voor de heen en weer gaande beweging van de plunjers. Deze pomp kan zowel links- als rechtsom draaien want de pers- en zuigkleppen zorgen ervoor dat de pers- en zuigkant niet veranderd Schuiven Voor het aansturen van de diverse componenten in een systeem worden schuiven gebruikt. Deze schuiven zijn van binnen zo geconstrueerd dat ze de stroomrichting van de hydraulische vloeistof kunnen beïnvloeden. Naar gelang de functie en het aantal functies wordt het symbool opgebouwd. Voor elke functie wordt een vierkantje getekend. Meer vierkantjes aan elkaar geven het aantal schakelstanden (functies) van het ventiel aan. Lijnen in een vierkantje geven de verbindingswegen aan, de pijlpunt geeft de doorstroomrichting aan. Dwarsstreepjes geven de afsluiting aan. Een vette punt geeft een onderlinge verbinding van doorgangswegen weer. De af- en aanvoerleidingen worden getekend aan het vierkant dat de functies in de ruststand weergeeft Om het een en ander duidelijk te maken is hieronder het symbool van een 4/3- schuif weergegeven. De bediening van de schuif staat tegen de buitenste vakjes getekend. Drukregelventiel Omdat niet overal altijd de druk gelijk hoeft te zijn, kunnen er in een systeem drukregelventielen voorkomen. Ook worden deze ventielen gebruikt als veiligheidsventielen of drukbegrenzingsventielen.

10 Zelfstudie 10 Smoringen Om de bewegingssnelheid van hydraulische cilinders te kunnen regelen, moet de volumestroom van en naar deze componenten worden geregeld. Een eenvoudige en goedkope manier is de regeling door middel van een smoring toe te passen. Er zijn twee soorten smoringen: smoorventiel, de stroomsnelheid is vooraf vastgesteld, dit noemt men een constante smoring stroomregelventiel, de stroomsnelheid kan met een regelschroef veranderd worden, dit noemt men een verstelbare smoring Terugslagklep Het kan gewenst zijn dat in een leiding de vloeistof maar een kant op kan stromen en niet terug. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een terugslagklep. Terugslagkleppen laten de volumestroom in één richting ongehinderd door en sperren de volumestroom in tegengestelde richting. Dergelijke terugslagkleppen kunnen ook worden gebruikt als leidingbreuk beveiligers. Conditionering Voor de conditionering van het hydraulische systeem worden diverse componenten gebruikt. Deze componenten zijn: Het filter; dit houdt de olie schoon van vuil zoals metaaldeeltjes, stof en slijtagedeeltjes van het systeem De oliekoeler; bij te hoge bedrijfstemperatuur van het systeem kunnen problemen ontstaan met de olie, in de componenten en in het functioneren van de installatie Het reservoir; deze houdt de olie op voorraad en zorgt mede voor warmte afvoer en vuildeeltjes opvang De accumulator; deze kan de hydraulische energie opslaan en weer afgeven. Hiermee wordt de installatie beveiligd tegen drukschommellingen in het systeem en hoge piekdrukken. De accumulator zorgt voor een constante druk in het systeem

11 Zelfstudie 11 De meetinstrumenten; om een hydraulisch systeem optimaal te laten functioneren en te kunnen controleren zijn meetgegevens nodig. De belangrijkste metingen die verricht kunnen worden zijn: oliepeil, olietemperatuur, vuilindicatie-filters, druk e.d.

12 Zelfstudie 12 PNEUMATIEK Componenten van het pneumatische systeem verschillen van die van het hydraulische systeem. Het kan echter voorkomen dat het symbool dat voor een component wordt gebruikt hetzelfde is als dat van het hydraulische systeem. Compressor Voor het verzorgen van de benodigde druk in het systeem wordt gebruik gemaakt van de compressor. De compressor is meestal direct verbonden met de motor. Luchtdroger Over het algemeen is het luchtsysteem onderhoudsvrij. Storingen worden meestal veroorzaakt doordat de compressor smeerolie verbruikt en deze tezamen met water uit de aangezogen lucht in het systeem stuwt. Dit is te zien door de zwarte drab bij de neus van de luchtdroger (met geïntegreerde drukregelaar) of bij de neus van de standaard drukregelaar, als daar de lucht van de compressor bij onbelast draaien ontwijkt. De compressor moet dan worden vervangen door een exemplaar dat geen olie verbruikt. Bij oudere systemen zijn de luchtleidingen van staal. Als deze roesten kunnen de roestdelen de ventielen of de kleppen inwendig beschadigen waardoor storingen optreden. Dezelfde storingen kunnen ook optreden als gevolg van de roest in de voorraadketels. Door de luchtdroger zijn de roestproblemen meestal geheel opgelost. Evenals de winterstoringen ten gevolgen van water in het systeem ontstaan. Tegenwoordig zijn luchtleidingen vaak van kunststof gemaakt.

13 Zelfstudie 13 Ventielen De meeste ventielen die worden gebruikt bij hydraulische systemen worden ook gebruikt in pneumatische systemen. Ze zijn in praktische vorm iets anders opgebouwd, maar de principewerking en functie blijven gelijk. Ook het gebruikte symbool is hetzelfde. Ook voor de conditionering geldt dat de symbolen gelijk zijn. Echter kunnen er in het hydraulische systeem andere componenten voorkomen dan in het pneumatische en andersom. CONTROLE COMPONENTEN Voor zowel hydraulische als pneumatische componenten gelden dezelfde controles. VRAAG 2. Welke controles moeten aan de componenten worden uitgevoerd? Beschadigingen, lekkages, gangbaarheid bewegende delen Als hydraulische componenten moeten worden gedemonteerd voor controle, ze moeten bijvoorbeeld uit elkaar worden gehaald, is het verstandig om de leidingen en aansluitpunten van de componenten af te dichten met afdekdopjes. Dit om te voorkomen dat er olie op de vloer terechtkomt en je kunt uitglijden. Verder is het belangrijk dat bij werkzaamheden aan de componenten het werkplaatshandboek wordt geraadpleegd. Componenten aansluiten Componenten worden dikwijls vervangen. Bij het aansluiten van de component moet erop gelet worden dat de component op de juiste wijze wordt gemonteerd. Het is wel belangrijk dat de afdekdopjes op de leidingen en componenten pas op het allerlaatste moment worden verwijderd. Dit om intreden van vuil tot het minimum te beperken. De verschillende componenten worden met elkaar verbonden door middel van leidingwerk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen starre leiding (pijp) en flexibele leiding (slang). Onjuiste keuze en montage maken een systeem storingsgevoelig. Deze leidingen zijn aan de hand van koppelingen met de componenten verbonden. Er zijn drie soorten koppelingen:

14 Zelfstudie 14 Vaste verbinding Demontabele vaste verbinding Snelkoppeling De vaste verbinding voor eenmalig gebruik. Wordt deze meerdere keren gebruikt, dan is de kans op storingen groter. Beter is dan gebruik te maken van de demontabele vaste verbinding. Deze zijn er op ingesteld om meerdere keren te gebruiken. Echter is ook dit beperkt. Wanneer een koppeling vaak los en vast moet is het het beste om gebruik te maken van snelkoppelingen. Deze kunnen onbeperkt los en vast worden gemaakt. Wanneer aan een hydraulisch of pneumatisch systeem wordt gewerkt, bijvoorbeeld storing zoeken of reparatie, moet gebruik worden gemaakt van de nodige schema's. Deze maken de installatieplaats van de componenten in het systeem en de componenten die met elkaar zijn verbonden, duidelijk. Controle systeem Wanneer een nieuwe installatie is opgebouwd of er is gewerkt aan een bestaande installatie, is altijd het schema geraadpleegd. Aan de hand van dit schema kan dan de gehele installatie worden gecontroleerd. Hierbij moet dan worden gelet op lekkages, montage en dergelijke. Niet alleen een visuele controle moet worden verricht, ook de diverse drukken zullen moeten worden gemeten. Aan de hand van deze drukken kan worden bepaald of een component goed functioneert en kunnen kleine (inwendige) lekkage worden opgespoord. Om er zeker van te zijn dat alle componenten zijn gecontroleerd en goed bevonden kun je tijdens de metingen voor jezelf een klein rapportje maken. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

15 Zelfstudie 15 BIJLAGE I

16 Zelfstudie 16 BIJLAGE II

17 Zelfstudie 17 BIJLAGE III

18 Zelfstudie 18

19 Zelfstudie 19 BIJLAGE IV

20 Zelfstudie 20

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink Open vragen Technische Leergang Hydrauliek Ing. R. van den Brink 2013 1 Hoofdstuk 1 1 Wat verstaat men 'technisch' gezien onder 'hydrauliek' 2 Wat wordt er bedoeld met 'elektro-hydraulische regeltechniek'?

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen A Inhoud 1. Inleiding 2. Natuurkundige begrippen. Kracht Druk Moment/koppel Arbeid Vermogen Volumestroom Slagvolume Hydrostatische aandrijving/overbrenging

Nadere informatie

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding In de land- en tuinbouw wordt veel gewerkt met hydraulische installaties, Een trekker heeft een hydraulische hefinrichting waarmee werktuigen opgetild

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 2 Hydraulische onderdelen 19 2.1 Oliereservoir 19 2.2 Pompen

Nadere informatie

Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek

Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek RBH 2015 Hoort bij: ISBN 978-90-6674-060-0 Technische Leergang Pneumatiek Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Wat is pneumatiek? 1 Als je overstapt van het

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f.

HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f. HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f. 2013 Pagina 1 Voorwoord: Voor u ligt het boek Hydrauliek. De betekenis van dit boek spreekt voor zich. Het boek bevat enerzijds basiskennis die minimaal noodzakelijk

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

5 Bediening van een koppeling

5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5.. Werking In voertuigen met een voetbediende droge enkelvoudige platenkoppeling is een mechanisme noodzakelijk

Nadere informatie

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen Provinciaal Technisch Instituut EEKLO Automatiseringstechnieken Hydraulica toepassingen Moerman P. 7S TSO CMP/Regeltechniek 2 1. Verband tussen debiet en druk. Aan de hand van de proefopstelling gaan we

Nadere informatie

Pneumatiek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Pneumatiek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Het woord pneumatiek is afgeleid van het Franse woord pneu. Dit betekent lucht. Je zou kunnen zeggen dat pneumatiek het werken met perslucht is. In het

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

1 Inleiding proportionaal-hydrauliek

1 Inleiding proportionaal-hydrauliek 1 Inleiding proportionaal-hydrauliek 1.1 Wat is proportionaal-hydrauliek? In de proportionaal-hydrauliek worden de hydraulische componenten zoals pompen, stuurschuiven, overdrukkleppen, reduceerkleppen,

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie blauw

Examen VMBO-GL versie blauw Examen VMBO-GL versie blauw 2018 gedurende 75 minuten profielvak M&T CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

Pneumatic info. Al duizenden jaren gebruikt de mens lucht als hulpmiddel, bijvoorbeeld om vuur te maken met een blaasbalg.

Pneumatic info. Al duizenden jaren gebruikt de mens lucht als hulpmiddel, bijvoorbeeld om vuur te maken met een blaasbalg. Pneumatic info Een stukje geschiedenis Al duizenden jaren gebruikt de mens lucht als hulpmiddel, bijvoorbeeld om vuur te maken met een blaasbalg. De Griek Ktesibios bouwde ca. 260 voor Christus het eerste

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314 Handleiding AZEZ Algemene instructies: Dit filter is ontworpen en gemaakt om aan de hoogste eisen van kwaliteit en afwerking te voldoen. De UDI AZEZ filter is een automatisch zelfreinigend filter dat wordt

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

Pompen AOC OOST Almelo Groot Obbink

Pompen AOC OOST Almelo Groot Obbink AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Fietspomp. 1. Waar komt bij deze pomp de lucht binnen? Geef deze plaats aan in de tekening met een pijl. 2. Wanneer komt er lucht onder het manchet bij de zuigslag

Nadere informatie

Bedrijfsvoorschriften

Bedrijfsvoorschriften 1 Inhoud 2 Inleiding 2 2.1 Gebruiksdoel 2 2.2 Toepassingsgebied 2 2.3 Te ontraden gebruik 2 3 Veiligheid 2 4 Transport en opslag 2 5 Installatievoorschriften 2 5.1 Plaatsing 2 5.2 Inbouw in leidingwerk

Nadere informatie

EAT-244 Diagnose Airconditioning

EAT-244 Diagnose Airconditioning EAT-244 Diagnose Airconditioning Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 PRINCIPE AIRCO-INSTALLATIE 5 ONDERDELEN AIRCO-INSTALLATIE 7 CONDENSOR 8 EXPANSIE-APPARATUUR EN VERDAMPER

Nadere informatie

Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal

Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal De beste methodes voor monstername Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal 1. Een maximale densiteit aan data 2. Een minimum verstoring van de data 3. De juiste frequentie Waar moet je

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen 15-02-2018 10:52 Als autobedrijf heb je regelmatig te maken met garantieclaims voor beschadigde en/of lekkende nieuwe hydraulische druklagers. Na onderzoek blijkt in de meeste

Nadere informatie

Hydraulische kracht- en drukmanometers. Visuele referentie voor systeemdruk en kracht. glycerine, voor demping en een lange levensduur

Hydraulische kracht- en drukmanometers. Visuele referentie voor systeemdruk en kracht. glycerine, voor demping en een lange levensduur Hydraulische kracht- en drukmanometers Van links naar rechts: Visuele referentie voor systeemdruk en kracht Voor automatische regeling van fluctuaties van de manometer regelt het ventiel de beweging van

Nadere informatie

Bijlage 005-2, Checklist van machines en gereedschappen CHECKLIST MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOORBEELD

Bijlage 005-2, Checklist van machines en gereedschappen CHECKLIST MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOORBEELD Bijlage 005-2, Checklist van machines en gereedschappen CHECKLIST MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOORBEELD Checklist machines en gereedschappen Om de productiekwaliteit te kunnen waarborgen dienen alle apparatuur

Nadere informatie

POMPEN Adviesbureau de Koster v.o.f.

POMPEN Adviesbureau de Koster v.o.f. POMPEN Adviesbureau de Koster v.o.f. 2016 Pagina 1 2.6 Wormpomp Dit type verdringerpomp wordt wormpomp, monopomp of enkelwormpomp genoemd. Het hart van de pomp zijn de rotor en de stator. De metalen worm,

Nadere informatie

Het spoelen van een airconditioning

Het spoelen van een airconditioning Het spoelen van een airconditioning E. Gernaat (2016) 1 Wanneer spoelen? In zijn algemeenheid: Wanneer men verontreiniging van het systeem vermoedt moet er worden gespoeld. Met name geldt dit wanneer een

Nadere informatie

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006)

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006) Bij het uitoefenen van alle hieronder vermelde vaardigheden dienen de daarbij noodzakelijke technieken en gereedschappen worden toegepast en dient rekening te worden gehouden met eigenschappen van materialen,

Nadere informatie

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Werking/ functie De FikVacWet gebruikt u voor het opzuigen van onder meer snijdvloeistoffen, hydrauliekolie, lekvloeistoffen, adsorbenten, slib en spanen,

Nadere informatie

Origineel vervangende onderdelen

Origineel vervangende onderdelen Voordelige alternatieven voor de meest uiteenlopende automerken! Bijzonder interessant en toepasbaar op de meest voorkomende voertuigen binnen het reguliere wagenpark. WAECO is een van de leidende leveranciers

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VO-100-HE Type: VO-100-HE Gewicht: 92 kg

Handboek van een vacuümunit type VO-100-HE Type: VO-100-HE Gewicht: 92 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED

HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED VEILIGHEIDS- EN BEDIENINGSVOORSCHRIFT HYDRAULISCHE GEREEDSCHAPPEN Waarschuwing: Hi-Force hydraulische apparatuur werkt met zeer hoge druk. Neem de volgende veiligheidstips in

Nadere informatie

OilSense On - site Olieanalyse

OilSense On - site Olieanalyse OilSense On - site Olieanalyse Afhankelijk van het labo en de gekozen analyseparameters betaalt u per oliestaal al gauw 50 voor een eenvoudige olieanalyse. Heeft u een uitgebreid machinepark en analyseert

Nadere informatie

[INSTALLATIE HANDLEIDING]

[INSTALLATIE HANDLEIDING] [INSTALLATIE HANDLEIDING] o Aquacombi @ info@aquacombi.nl W www.aquacombi.nl T 088 98 99 100 1 VOORDAT U BEGINT WATERDRUK De voorgeschreven werkingsdruk ligt tussen 1,5 en 6 bar. Bij stromend water, mag

Nadere informatie

Hydrualiek. De tandwielpomp

Hydrualiek. De tandwielpomp Hydrualiek Om het oliecircuit van olie te voorzien heeft men een oliepomp nodig. Omdat we hier met een landbouwtoepassing zitten wordt de pomp aangedreven door de aftakas van de traktor (beter bekend als

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 )

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 ) Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 ) Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle

Nadere informatie

...een product van BEKA

...een product van BEKA Algemene beschrijving en hydraulisch schakelschema Algemene beschrijving De hydraulisch aangedreven vetpomp BEKA HAMAX Systeem 2 wordt voornamelijk gebruikt voor het smeren van hydraulische hamers en alle

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Reactieloze pneumatische ratel EG554A (3/8 ) EG554B (1/2 )

Gebruikershandleiding Reactieloze pneumatische ratel EG554A (3/8 ) EG554B (1/2 ) Gebruikershandleiding Reactieloze pneumatische ratel EG554A (3/8 ) EG554B (1/2 ) Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle

Nadere informatie

HANDLEIDING Voor hydraulische aggregaten

HANDLEIDING Voor hydraulische aggregaten HANDLEIDING Voor hydraulische aggregaten 2 Inhoudsopgave Waarschuwingen... 2 Het gebruik... 3 Algemeen... 3 Plaatsing van het aggregaat...3-5 Demontage van het aggregaat... 6 Transport... 6 Voorafgaand

Nadere informatie

ECTS-fiche. Elektro-mechanica HBO5. toegepaste mechanica

ECTS-fiche. Elektro-mechanica HBO5. toegepaste mechanica ECTS-fiche Identificatie 1. Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module toegepaste mechanica Code 7369 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste aanwezigheid 100%

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1")

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1) Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1") Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap is uitgebreid

Nadere informatie

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen.

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen. Wat is pneumatiek? Wat betekent het woord pneumatiek? Het Nederlandse woord pneumatiek komt van het Grieks woord pneumatikos, dat van de wind komend betekent Tegenwoordig duiden we met het woord pneumatiek

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

Installatiehandleiding en gebruikershandleiding

Installatiehandleiding en gebruikershandleiding Elektrisch in hoogte verstelbare douchebrancard Installatiehandleiding en gebruikershandleiding Aangepast sanitair Populierenlaan 59, 1911 BK Telefoon (0251) 316482 Fax (0251) 314043 Website www.sanmedi.nl

Nadere informatie

...een product van BEKA

...een product van BEKA Hydraulische vetsmeerpomp HP- met stalen reservoir De BEKA-MAX vetsmeerpomp HP- is hydraulisch aangedreven en heeft de mogelijkheid tot maximaal onafhankelijke uitgangen. Standaard wordt de pomp met één

Nadere informatie

Signalering. Comfort en veiligheidssystemen

Signalering. Comfort en veiligheidssystemen INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen 4 Signalering 8 laadsystemen 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 1.18 1.19 1.20 1.21 1.22 1.23 2 2.1 2.2a 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.8a

Nadere informatie

FT-203 Versnellingsnaven 2

FT-203 Versnellingsnaven 2 FT-203 Versnellingsnaven 2 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag versnellingsnaven 2, die je binnenkort gaat volgen. Tijdens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische pons- felsmachine EG

Gebruikershandleiding Pneumatische pons- felsmachine EG Gebruikershandleiding Pneumatische pons- felsmachine EG01-009-0009 Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

Banden de- en montage machine

Banden de- en montage machine Banden de- en montage machine - 1 - Algemene veiligheidsregels Deze handleiding bevat belangrijke informatie, lees deze aandachtig door voordat men de machine gaat gebruiken. 1. Omschrijving van de machine

Nadere informatie

Brammer introduceert: De ParkerStore

Brammer introduceert: De ParkerStore Brammer introduceert: De ParkerStore Doe uw voordeel met het ParkerStore -concept bij Brammer Vakkundige ondersteuning Professionele dienstverlening Innovatieve oplossingen Ons Brammer ParkerStore concept

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

G, H-serie, Hydraulische drukmanometers. Maakt de systeemdruk zichtbaar. Glycerinegevuld (G-serie) voor demping en een lange levensduur

G, H-serie, Hydraulische drukmanometers. Maakt de systeemdruk zichtbaar. Glycerinegevuld (G-serie) voor demping en een lange levensduur G, H-, Hydraulische drukmanometers Van links naar rechts: Maakt de systeemdruk zichtbaar manometer en aansluitstuk Manometer aansluitstuk met hoek van 4 voor veilige werk omstandigheden. Glycerinegevuld

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische haakse slagmoersleutel EG557A (3/8 ) EG557B (1/2 )

Gebruikershandleiding Pneumatische haakse slagmoersleutel EG557A (3/8 ) EG557B (1/2 ) Gebruikershandleiding Pneumatische haakse slagmoersleutel EG557A (3/8 ) EG557B (1/2 ) Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk

Nadere informatie

HYDROVAC B E N D I X

HYDROVAC B E N D I X I. Wat is een HYDROVAC? HYDROVAC B E N D I X Het is een servo-remsysteem dat werkt met onderdruk die de remmen door hydraulische druk bekrachtigen. Wanneer we een remsysteem gebruiken dat op het principe

Nadere informatie

Drukval aan afsluiter (bar) Aansl. Debietfactor Barstdruk kg

Drukval aan afsluiter (bar) Aansl. Debietfactor Barstdruk kg SLANGBREUKBEVEILIGINGEN "... 1 " BSPP Hiermee kan voldaan worden aan veiligheidsvoorschriften EN 983 artikel 5.3.4.3.2 Automatische terugstelling na herstel slangbreuk Lage drukval Corrosiebestendige uitvoering

Nadere informatie

de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven

de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven 2 uitgebreide service Als professional in onderhoud vragen uw klanten flexibiliteit, kwaliteit en duidelijkheid van u. Op

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Naam: Klas: 2 Beroepstaak Onderhoud Remsysteem De mountainbike van Peter remt niet goed meer. Zijn mountainbike heeft hydraulische schijfremmen.

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie HBO5. Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100% Ingeschatte totale 160 studiebelasting

ECTS-fiche. 1. Identificatie HBO5. Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100% Ingeschatte totale 160 studiebelasting ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module Pneumatica Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste 100% aanwezigheid Ingeschatte

Nadere informatie

INNOVATORS IN MOTION

INNOVATORS IN MOTION BERG HORTIMOTIVE Burg. Crezeelaan 42a 2678 KZ De Lier - Holland E-mail: service@berghortimotive.nl Internet: www.berghortimotive.com Tel. (+31) (0)174-517700 (+31) (0)174-613293 (service) BENOMIC HYDRO

Nadere informatie

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL

OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL 2 OPLEIDING VOOR DEALERS VAN TUINMATERIEEL Fedagrim, de Belgische federatie van leveranciers van machines, gebouwen en uitrusting voor landbouw en groene zones vzw, heeft een reeks verdelers van tuinmaterieel

Nadere informatie

TRIPLE SOLAR ENERGIEDAK 2.0 WKO balanceren met een aluminium zonthermisch dak

TRIPLE SOLAR ENERGIEDAK 2.0 WKO balanceren met een aluminium zonthermisch dak TRIPLE SOLAR ENERGIEDAK 2.0 WKO balanceren met een aluminium zonthermisch dak Introductie: Het Triple Solar zonthermisch dak (ook wel energiedak genoemd) is speciaal ontwikkeld voor het regenereren, balanceren

Nadere informatie

Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen

Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor installatie en gebruik van de LD (Lage Druk) luchtmessen van Fiktech B.V. Deze handleiding dient beschikbaar en

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6

Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6 Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6 Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 Geachte klant, Graag vragen wij uw aandacht voor de volgende turbo waarbij met ingang van 1/6/2011 een zogenaamde mounting kit wordt bijgeleverd. Deze mounting

Nadere informatie

EXALTO. Parts Op vindt u nog meer artikelen 1. Hydraulische stuurinrichtingen. Besturingsset 1 (27Kgm) Besturingsset 2 (50-240Kgm)

EXALTO. Parts Op  vindt u nog meer artikelen 1. Hydraulische stuurinrichtingen. Besturingsset 1 (27Kgm) Besturingsset 2 (50-240Kgm) Besturingsset 1 (27Kgm) Een hydraulische besturing voor de prijs van een mechanische. Deze enkele hydraulische besturing wordt compleet geleverd met een stuurpomp type 20 HB met een opbrengst van 20 cc.

Nadere informatie

Service handboek voor onderhoud van "Classic" hydraulische aggregaten.

Service handboek voor onderhoud van Classic hydraulische aggregaten. Goed onderhoud verzekert u van een lang(er) leven van uw hydraulische aggregaat. Dit service handboek vertelt hoe men moet zorgen voor het aggregaat, welke testapparatuur er beschikbaar is en hoe men het

Nadere informatie

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING IN ONTVANGST NEMEN VAN HET APPARAAT INLEIDING TECHNISCHE GEGEVENS PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE VAN DE TRANSPARANTE

Nadere informatie

2.1. Enkelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap

2.1. Enkelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Hoofdstuk 5 Hydraulisch reddingsgereedschap Cursus Korporaal reddingstechnieken 2. Soorten hydraulisch reddingsgereedschap Industrie vs brandweer Bij de brandweer: Hydraulische gereedschapsset, enkelwerkend

Nadere informatie

Bedrijfsvoorschrift. Luchtgekoelde Persluchtnakoelers RA-E. Elektrisch gedreven modellen: 10, 20, 30, 40, 65, 80, 120, 160, 200 en 250

Bedrijfsvoorschrift. Luchtgekoelde Persluchtnakoelers RA-E. Elektrisch gedreven modellen: 10, 20, 30, 40, 65, 80, 120, 160, 200 en 250 Bedrijfsvoorschrift Luchtgekoelde Persluchtnakoelers RA-E Elektrisch gedreven modellen: 1, 2, 3, 4, 65, 8, 12, 16, 2 en 25 (Bouwjaar: 27) Klompenmakerstraat 16d 2984 BB Ridderkerk Nederland Tel: +31-()18-412855

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R

Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2005 VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL 2005 VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat uit 64

Nadere informatie

woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen.

woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. 0 2018-2019 H. O. Boorsma. Elektro pneumatiek & EasyRelais & EasySoft Basic Wat

Nadere informatie

Jabsco Lobben - en impellerpompen. Verdringerpompen

Jabsco Lobben - en impellerpompen. Verdringerpompen Jabsco Lobben - en impellerpompen Verdringerpompen 175 Jabsco Lobbenpompen De lobbenpomp is van oorsprong ontwikkeld als sanitaire verdringerpomp voor het verpompen van voedingsmiddelen. Door het hygiënische

Nadere informatie

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP Demonteren van het pompelement: De getallen tussen haakjes verwijzen naar de nummers op de onderdelentekening 1. Koppel de leiding los

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

voertuigentechniek CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 27

Nadere informatie

HANDLEIDING voor hydraulische aggregaten

HANDLEIDING voor hydraulische aggregaten HANDLEIDING voor hydraulische aggregaten Inhoudsopgave Waarschuwingen... 2 Het gebruik... 3 Algemeen... 3 Plaatsing van het aggregaat... 3 Demontage van het aggregaat... 4 Transport... 4 Voorafgaand aan

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Luchtdrukremsysteem aansluiten

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Luchtdrukremsysteem aansluiten Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Luchtdrukremsysteem aansluiten Naam: Klas: 2 Beroepstaak Bedrijfsauto: Luchtdrukremsysteem aansluiten Personenauto s hebben een hydraulisch remsysteem. Bedrijfsauto s zijn

Nadere informatie

Dossier Terugslagventielen

Dossier Terugslagventielen Dossier Terugslagventielen Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 0 BE-00 Brussel www.festo.com Terugslagventielen Het doel van terugslagventielen is om de doorstroming van lucht in één richting door te

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

1 Montagehandleiding Aanvullende montage ACC (Auto Cut Control) art.nr. GAS.009.N5

1 Montagehandleiding Aanvullende montage ACC (Auto Cut Control) art.nr. GAS.009.N5 ** Bijliggende Gebruiksaanwijzing 1 Montagehandleiding Aanvullende montage ACC (Auto Cut Control) art.nr. GAS.009.N5 1.1 Vullen en ontluchten van het voorspansysteem (zie afb. Drukregeleenheid, Ontluchtingsventiel

Nadere informatie