Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen"

Transcriptie

1 Provinciaal Technisch Instituut EEKLO Automatiseringstechnieken Hydraulica toepassingen Moerman P. 7S TSO CMP/Regeltechniek

2 2 1. Verband tussen debiet en druk. Aan de hand van de proefopstelling gaan we na welk verband er bestaat tussen het debiet q v en de druk p e. De afsluitkraan 1 stelt een hydraulische weerstand voor. Afhankelijk van de grootte van de doorstroomopening krijgen we een andere waarde voor p e. De overdrukklep beschermt de pomp tegen te hoge drukken. Neemt de weerstand toe, dan zal de druk p e stijgen. Door de hogere druk neemt de wrijving toe en zullen de inwendige lekverliezen van de pomp stijgen. Drukstijging heeft een daling van het afgeleverd debiet voor gevolg. * Verslag. - opstellingsschema; - werkingsprincipe; - tabel met de opgenomen waarden (druk, tijd, debiet); - grafiek op mm-papier; - besluit.

3 3 2. Drukbegrenzingsventiel. Aan de hand van het onderstaande schema wordt de werking en het doel van de overdrukklep verduidelijkt. Bij een druk p e1 kleiner dan de openingsdruk p e0 van de overdrukklep 1 stroomt de olie via de afsluitkraan 2 en leiding T1 naar de maatbeker. Sluiten we de kraan meer en meer af, dan stijgt de druk p e1. Wordt de druk p e1 gelijk aan p e0, dan opent de overdrukklep 1 en een gedeelte van het pompdebiet stroomt via de leiding T2 naar de maatbeker. In een installatie kan de drukstijging eveneens veroorzaakt worden door het blokkeren van de cilinder of motor. De overdrukklep beveiligt dan de installatie!

4 4 3. Stuurventielen. Met behulp van stuurventielen kan men de olie in een bepaalde richting sturen. Het ventiel 1 kan de olie enkel tegenhouden of doorlaten. Het ventiel 2 kan de poort A verbinden met de pomp of met de tank waardoor een enkelwerkende cilinder kan in- en uitgestuurd worden. Het ventiel 4 zet afwisselend poort A of B onder druk.

5 5 4. Enkelwerkende cilinder. In ruststand wordt de olie via de overdrukklep naar de tank gepompt. De werkdruk is p e1. De cilinder staat volledig ingeschoven (aansluiting van de cilinder is via de afsluiter en het ventiel verbonden met de tank). De druk p e2 is 0 bar. Wordt het ventiel omgeschakeld, dan gaat de cilinder naar boven bewegen. De druk p e2 is een funktie van de belasting.

6 6 5. Dubbelwerkende cilinder - drukversterking. In de getekende ruststand wordt de olie rond gepompt. Wordt het 4/3-ventiel naar de ene kant bediend dan zal de cilinder uitschuiven, naar de andere kant zal hij terug inschuiven. Komt de cilinder in zijn eindpositie, volledig ingeschoven en wordt het 4/3-ventiel niet in zijn middenpositie gebracht of wordt de pomp niet afgeschakeld, dan wordt de olie via de overdrukklep naar de tank teruggepompt. Bij het uitschuiven dient de druk p e2 en p e3 gecontroleerd te worden bij een al dan niet in snelheid afgeremde cilinder. Tevens moet de belasting aangepast worden.

7 7 6. Terugslagklep. De werking en de functie van een terugslagklep wordt verduidelijkt aan de hand van de onderstaande figuur. De terugslagklep 1 belet dat de cilinder zakt, de kraan 4 moet gesloten zijn. In de getekende stand van het 4/2-ventiel stroomt olie via de terugslagklep 2 terug naar de tank. De terugslagklep 3 blijft afgesloten en verhindert dat de olie naar de tank stroomt.

8 8 7. Gestuurde terugslagklep. In de ruststand staat de bovenste aansluiting van de cilinder onder druk, zodat de cilinder ingeschoven staat. Bij omschakelen van ventiel 1 gaat de cilinder naar boven bewegen. Wanneer het ventiel 1 in zijn ruststand terugkeert, zal de terugslagklep 3 verhinderen dat de olie uit de cilinder naar de tank terugstroomt. Door nu het ventiel 2 te bedienen, kan men de terugslagklep opensturen, zodat de cilinder kan zakken.

9 9 8. Regelbare smoring. Met de regelbare smoring kan men het debiet dat in de maatbeker staat regelen. Het pompdebiet wordt dan opgesplitst in twee debieten, nl. het geregelde debiet door de smoring en het restdebiet door de overdrukklep. Het debiet door de smoring is afhankelijk van het drukverschil (te vergelijken met de wet van ohm uit elektriciteit) erover en van de viscositeit van de olie. Een nauwkeurige snelheidsregeling is daarom niet mogelijk met dit soort smoring.

10 10 9. Tweewegs- en driewegsdebietregelaars. Het debiet van een regelbare smoring is afhankelijk van het drukverschil erover. Bij een debietregelaar zorgt men ervoor dat het drukverschil over de smoring constant gehouden wordt. Men kan nu de snelheid nauwkeurig regelen. Het pompdebiet dat niet door de smoring stroomt, moet via de overdrukklep naar de tank afgevoerd worden.

11 11

12 Snelheidsregelventiel. Het snelheidsregelventiel regelt de uitgaande snelheid van de zuiger. De ingaande snelheid wordt niet beïnvloed daar de olie via de terugslagklep van het snelheidsregelventiel terug naar de tank kan stromen. De werking en de nadelen zijn identiek aan die van de regelbare smoring. Door het fenomeen drukversterking wordt er altijd op de toevoer geregeld!

13 Verliezen in leidingen. De drukverliezen in leidingen worden aangetoond a.d.h.v. de onderstaande opstelling. Omdat de vloeistof drukloos in de maatbeker stroomt, is de aanduiding p e2 ook het drukverlies p over de leiding. De grootste drukverliezen treden op bij : - de langste leidingen; - de kleinste diameter; - de leiding met de scherpste bochten.

14 Remwerking voor cilinders. Wanneer het 4/2-ventiel wordt omgeschakeld, zal de zuiger te samen met de belasting uitbewegen. Het snelheidsregelventiel zal de snelheid weinig of niet regelen. Schakel de pomp uit bij ingeschoven cilinder. Wat stel je vast? Indien in de leiding naar de zuigerstangzijde een overdrukklep geplaatst wordt, dan zal de belasting afgeremd worden door de olie aan de zuigerstangzijde. Door olie via het snelheidsregelventiel naar de zuigerstangzijde te sturen kan de cilinder met een regelbare snelheid uitbewegen. Schakel de pomp nu terug uit bij ingeschoven cilinder. Wat stel je vast? Van wat hangt de ingestelde druk af?

15 15

16 Toevoer- en afvoersnelheidsregeling met 2- of 3-wegsdebietregelaars. 1 Toevoersnelheidsregeling : Het debiet dat van de pomp naar de cilinder stroomt, wordt geregeld. De overdrukklep zorgt ervoor dat de zuiger hydraulisch ingespannen zit. De druk p e3 moet niet hoog zijn, een tegendruk van 5 bar is voldoende. De ingaande slag is op volle snelheid, afhankelijk van het pompdebiet. 2 Afvoersnelheidsregeling : Bij deze opstell!ing wordt de snelheid geregeld door het oliedebiet dat uit de cilinder wegstroomt, te regelen. De ingaande slag is op volle snelheid, afhankelijk van het pompdebiet.

17 17

18 Drukminderventiel - driewegsreduceerklep. Plaats het 4/3-ventiel in de stand zodat de cilinder zal uitschuiven. Hierdoor zal de druk p e2 niet boven de ingestelde waarde op de reduceerklep uitstijgen. De uitgangsdruk van dit ventiel wordt immers gebruikt om de cilinder te doen uitschuiven.

19 Volgordeventiel. Met een volgordeventiel kan net zoals in de pneumatica het uitschuiven van een cilinder afhankelijk gemaakt worden van een andere cilinder. Geef de cyclus!

20 Accumulator. De accumulator is te vergelijken met de reservoir uit de pneumatica of de condensator uit de elektriciteit. Gebruik : - vermindering van het toegepaste vermogen bij toepassingen met periodieke belasting; - onderhouden van de druk bij uitvallen of afschakelen van de pomp; - pulsatiedemping; - uitzettingscompensaties; - enz...

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink Open vragen Technische Leergang Hydrauliek Ing. R. van den Brink 2013 1 Hoofdstuk 1 1 Wat verstaat men 'technisch' gezien onder 'hydrauliek' 2 Wat wordt er bedoeld met 'elektro-hydraulische regeltechniek'?

Nadere informatie

Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek

Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek Vragen en opdrachten bij de Technische Leergang Pneumatiek RBH 2015 Hoort bij: ISBN 978-90-6674-060-0 Technische Leergang Pneumatiek Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Wat is pneumatiek? 1 Als je overstapt van het

Nadere informatie

HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f.

HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f. HYDRAULIEK Adviesbureau de Koster v.o.f. 2013 Pagina 1 Voorwoord: Voor u ligt het boek Hydrauliek. De betekenis van dit boek spreekt voor zich. Het boek bevat enerzijds basiskennis die minimaal noodzakelijk

Nadere informatie

Dossier Snelheidsregeling

Dossier Snelheidsregeling Dossier Snelheidsregeling Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 0 BE-030 Brussel Tel.: +3 70 3 39 Info_be@festo.com www.festo.com Snelheidsregeling Het doel van een snelheidsregeling is de snelheid van

Nadere informatie

Dossier Wegventielen. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.: +32 2 702 32 39 Info_be@festo.com www.festo.

Dossier Wegventielen. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.: +32 2 702 32 39 Info_be@festo.com www.festo. Dossier Wegventielen Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel Tel.: +3 70 3 39 Info_be@festo.com www.festo.com Wegventielen. Om pneumatische aandrijvingen te besturen of om de energietoevoer

Nadere informatie

Dossier Snelheidsregeling

Dossier Snelheidsregeling Dossier Snelheidsregeling Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel www.festo.com Inleiding Het doel van een snelheidsregeling is de snelheid van cilinders en pneumatische motoren regelen

Nadere informatie

2.1. Enkelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap

2.1. Enkelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Dubbelwerkend gereedschap Hoofdstuk 5 Hydraulisch reddingsgereedschap Cursus Korporaal reddingstechnieken 2. Soorten hydraulisch reddingsgereedschap Industrie vs brandweer Bij de brandweer: Hydraulische gereedschapsset, enkelwerkend

Nadere informatie

3.1. Basiswetten van de hydraulica Basiswetten van de hydraulica Hefbomen Hefbomen Hefbomen het Moment

3.1. Basiswetten van de hydraulica Basiswetten van de hydraulica Hefbomen Hefbomen Hefbomen het Moment Hoofdstuk 5 Hydraulisch reddingsgereedschap 2. Soorten hydraulisch reddingsgereedschap Industrie vs brandweer Bij de brandweer: Hydraulische gereedschapsset, enkelwerkend Hydraulische gereedschapsset,

Nadere informatie

Oefenbundel pneumatica

Oefenbundel pneumatica Oefenbundel pneumatica Festo Belgium nv Doel van deze oefenbundel is om aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen het nut en de werking van de meest voorkomende pneumatische componenten te leren

Nadere informatie

woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen.

woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. woensdag 2 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. 0 2018-2019 H. O. Boorsma. Elektro pneumatiek & EasyRelais & EasySoft Basic Wat

Nadere informatie

Pneumatiek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Pneumatiek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Het woord pneumatiek is afgeleid van het Franse woord pneu. Dit betekent lucht. Je zou kunnen zeggen dat pneumatiek het werken met perslucht is. In het

Nadere informatie

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding In de land- en tuinbouw wordt veel gewerkt met hydraulische installaties, Een trekker heeft een hydraulische hefinrichting waarmee werktuigen opgetild

Nadere informatie

Dossier Positioneren. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.: +32 2 702 32 39 Info_be@festo.com www.festo.

Dossier Positioneren. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.: +32 2 702 32 39 Info_be@festo.com www.festo. Dossier Positioneren Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 0 BE-030 Brussel Tel.: +3 70 3 39 Info_be@festo.com www.festo.com Het positioneren van pneumatisch aangedreven machineonderdelen De meeste pneumatische

Nadere informatie

Theorieopdracht (geen practicum)

Theorieopdracht (geen practicum) Opdrachten Theorie + Practicum pneumatiek Project Eye Catcher Opdracht 1 M.b.v. een 3/2 ventiel een enkelwerkende cilinder bedienen. Het 3/2 ventiel is drukknop bediend en veerretour. Opdracht 2a M.b.v.

Nadere informatie

1 Inleiding proportionaal-hydrauliek

1 Inleiding proportionaal-hydrauliek 1 Inleiding proportionaal-hydrauliek 1.1 Wat is proportionaal-hydrauliek? In de proportionaal-hydrauliek worden de hydraulische componenten zoals pompen, stuurschuiven, overdrukkleppen, reduceerkleppen,

Nadere informatie

Dossier Terugslagventielen

Dossier Terugslagventielen Dossier Terugslagventielen Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 0 BE-00 Brussel www.festo.com Terugslagventielen Het doel van terugslagventielen is om de doorstroming van lucht in één richting door te

Nadere informatie

5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking Schema. Tractor

5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking Schema. Tractor 5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking 5.1.1 Schema 9 10 M 4 Tractor 8 2 7 7 5 1 5 1 6 3 3 62 1. Cilinders 2. ECU 3. Hoeksensor 4. Kingpensensor 5. Hydrauliek unit 6. Centreerleiding 7. Stuurleidingen

Nadere informatie

Syllabus: Load Sensing en Flow Sharing

Syllabus: Load Sensing en Flow Sharing Syllabus: Load Sensing en Flow Sharing A B T P T a b 2 Bosch Rexroth Load Sensing en Flow Sharing Inleiding Deze syllabus is het toegezegde naslagwerk van de workshop van het Bosch Rexroth Knowledge Transfer

Nadere informatie

Principes voor het besturen van een dubbelwerkende cilinder 19

Principes voor het besturen van een dubbelwerkende cilinder 19 Principes voor het besturen van een dubbelwerkende cilinder 19 4. Principe voor het besturen van een dubbelwerkende cilinder. 4.1. Besturing met een bistabiel hoofdstuurventiel. 4.1.1. Pneumatische besturing.

Nadere informatie

HYDROVAC B E N D I X

HYDROVAC B E N D I X I. Wat is een HYDROVAC? HYDROVAC B E N D I X Het is een servo-remsysteem dat werkt met onderdruk die de remmen door hydraulische druk bekrachtigen. Wanneer we een remsysteem gebruiken dat op het principe

Nadere informatie

Basisset elektropneumatica. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.:

Basisset elektropneumatica. Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel. Tel.: Basisset elektropneumatica Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel Tel.: +32 2 702 32 39 didactic_be@festo.be www.festo.com De set wordt geleverd met 2 slotplaten van 694 x 297mm. Deze

Nadere informatie

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen A Inhoud 1. Inleiding 2. Natuurkundige begrippen. Kracht Druk Moment/koppel Arbeid Vermogen Volumestroom Slagvolume Hydrostatische aandrijving/overbrenging

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Examen VMBO-GL 2017 gedurende 70 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 4 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn

Nadere informatie

Booreenheid. De Booreenheid & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 2. Leer & werkboek.

Booreenheid. De Booreenheid & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 2. Leer & werkboek. Booreenheid. Werkplek 2 De Booreenheid & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven moeten

Nadere informatie

Basisvaardigheden pneumatiek. Perslucht; Compressor, Filter, Cilinders, Ventielen, Sensoren, Actuatoren, AND, OR.

Basisvaardigheden pneumatiek. Perslucht; Compressor, Filter, Cilinders, Ventielen, Sensoren, Actuatoren, AND, OR. Basisvaardigheden pneumatiek. Perslucht; Compressor, Filter, Cilinders, Ventielen, Sensoren, Actuatoren, AND, OR. Kennismaking met pneumatiek Wat is pneumatiek en waar wordt het toegepast. Benamingen van

Nadere informatie

woensdag 30 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen.

woensdag 30 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. woensdag 30 januari 2019 Elektro pneumatiek. (Kader en GL) Drukknop, Schakelaar, EasyRelais, Elektro-pneumatische ventielen. 0 2018-2019 H. O. Boorsma. Elektro pneumatiek & EasyRelais & EasySoft Basic

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

04 SORTEREN VAN DOZEN PROCESTECHNIEK

04 SORTEREN VAN DOZEN PROCESTECHNIEK PROCESTECHNIEK Doostransportband Wat leer je? je kent de opbouw en werking van een dubbelwerkende cilinder. Je kent de opbouw en werking en van een 5/2 stuurventiel. Je kunt een directe aansturing opbouwen

Nadere informatie

Nauw verbonden met de industriële toepassingen. Alle opleidingssets maken gebruik van industriële componenten.

Nauw verbonden met de industriële toepassingen. Alle opleidingssets maken gebruik van industriële componenten. Het modulair trainingssysteem met de vele praktische details. De aluminium profielplaat, gecombineerd met één van de beschikbare werkstations laat toe om een ergonomische werkstand te bekomen voor uw opleiding

Nadere informatie

Compacte automatische debietregelaar met patroon van polymeer

Compacte automatische debietregelaar met patroon van polymeer Compacte automatische debietregelaar met patroon van polymeer serie 127 01166/16 NL ACCREDITED ISO 9001 FM 21654 Werking De AUTOFLOW -toestellen zijn automatische debietregelaars die in staat zijn een

Nadere informatie

Dossier Pneumatisch Positioneren

Dossier Pneumatisch Positioneren Dossier Pneumatisch Positioneren De meeste pneumatische cilinders dienen enerzijds om werkstukken te positioneren en anderzijds om mechanische onderdelen aan te drijven. Het exacte aantal posities dat

Nadere informatie

Oliestroomregelventielen

Oliestroomregelventielen Oliestroomregelventielen 2 weg oliestroomregelventielen leiding tussenbouw type ST-U Deze ventielen regelen (smoren) de oliehoeveelheid in één stromingsrichting. In de tegenovergestelde richting kan de

Nadere informatie

Dossier Wegventielen. Festo Didactic, Training and Consulting Slide 1. F-Be/

Dossier Wegventielen. Festo Didactic, Training and Consulting Slide 1. F-Be/ Dossier Wegventielen 20.11.2014 Slide 1 De verschillende ventielen Wegventielen 2/2-ventiel 3/2-ventiel 4/2-ventiel 5/2-ventiel 4/3-ventiel 5/3-ventiel Regelventielen Smoring Snelheidsregelventiel Snelontluchter

Nadere informatie

DE DRUK VERLAGEN & BEHOUDEN

DE DRUK VERLAGEN & BEHOUDEN AVK REGELAFSLUITERS DE DRUK VERLAGEN & BEHOUDEN OPTIMALISEER UW WATER- BEHEER & VERMINDER WATERVERLIEZEN Water is een schaars goed en daarom moeten we onze watervoorraden goed beheren voor de groeiende

Nadere informatie

UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming. member of

UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming. member of UNIMIX compact en universeel regelsysteem voor vloerverwarming member of UNIMIX DE UNIMIX IS EEN COMPACT EN UNIVERSEEL REGELSYSTEEM VOOR VLOERVERWARMING DAT VOORZIEN IS VAN EEN INGEBOUWDE THERMOSTATISCHE

Nadere informatie

DWA FEEDBACK No. 13. Hydraulische varianten gelijkwaardig?

DWA FEEDBACK No. 13. Hydraulische varianten gelijkwaardig? DWA FEEDBACK No. 13 Uitgave van DWA Insight 25 mei 2016 Stefan van Kaam Hydraulische varianten gelijkwaardig? Bij een oplevering wordt een installatie gecontroleerd en blijkt een gekoeldwatercircuit niet

Nadere informatie

DE TRANSPORTBAND GIP SVEN VOSSEN 6EM

DE TRANSPORTBAND GIP SVEN VOSSEN 6EM DE TRANSPORTBAND GIP SVEN VOSSEN 6EM video 1. INLEIDING 2. DE AANSTURING 3. DE OVERBRENGING 4. HET PROCES ZELF 5. BEVEILIGINGEN 6. BEREKENINGEN INHOUDSOPGAVE INLEIDING De transportband is een geautomatiseerde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Docentenhandleiding 6. Letters en nummers op de hydrauliektafel 7

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Docentenhandleiding 6. Letters en nummers op de hydrauliektafel 7 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Docentenhandleiding 6 Letters en nummers op de hydrauliektafel 7 1 Inleiding hydrauliek 9 1.1 Hydraulische cilinder met tuinslang en waterkraan 11 1.2 Druk en kracht bij een hydraulische

Nadere informatie

Hydraulische kracht- en drukmanometers. Visuele referentie voor systeemdruk en kracht. glycerine, voor demping en een lange levensduur

Hydraulische kracht- en drukmanometers. Visuele referentie voor systeemdruk en kracht. glycerine, voor demping en een lange levensduur Hydraulische kracht- en drukmanometers Van links naar rechts: Visuele referentie voor systeemdruk en kracht Voor automatische regeling van fluctuaties van de manometer regelt het ventiel de beweging van

Nadere informatie

Dossier Proportionele drukregelventielen

Dossier Proportionele drukregelventielen Dossier Proportionele drukregelventielen Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel www.festo.com Proportionele drukregelventielen In het dossier persluchtverzorging werd het drukregelventiel

Nadere informatie

ProMinent Multifunctieventiel

ProMinent Multifunctieventiel Montage- en gebruikershandleiding ProMinent Multifunctieventiel NL A1581 Voor het begin van alle werkzaamheden de handleiding lezen. Nooit weggooien. De gebruiker is aansprakelijk bij schade als gevolg

Nadere informatie

G, H-serie, Hydraulische drukmanometers. Maakt de systeemdruk zichtbaar. Glycerinegevuld (G-serie) voor demping en een lange levensduur

G, H-serie, Hydraulische drukmanometers. Maakt de systeemdruk zichtbaar. Glycerinegevuld (G-serie) voor demping en een lange levensduur G, H-, Hydraulische drukmanometers Van links naar rechts: Maakt de systeemdruk zichtbaar manometer en aansluitstuk Manometer aansluitstuk met hoek van 4 voor veilige werk omstandigheden. Glycerinegevuld

Nadere informatie

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies nleiding in de PLC 14 Oefeningen 14.1 Basisinstructies 1. Aan ingang 124.0 sluiten we een NO drukknop (S1) aan, op 124.1 een NC (S2). Maak nu een programma zodanig dat 124.0 hoog is als we drukknop S1

Nadere informatie

www.kramp.com STUURSCHUIVEN Proportionele stuurschuiven (PVG)

www.kramp.com STUURSCHUIVEN Proportionele stuurschuiven (PVG) SUURSHUIVEN roportionele stuurschuiven (VG) VG 2 De VG 2 van Sauer-Danfoss is een hydraulische load-sensing stuurschuif met de grootst mogelijke flexibiliteit. Dat wil zeggen dat de eenvoudigste uitvoering

Nadere informatie

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 2 Hydraulische onderdelen 19 2.1 Oliereservoir 19 2.2 Pompen

Nadere informatie

Hoe werken ze? Europartners bvba Tel 02 / 270 21 21 Fax 02 / 270 21 25. Evenwichtscollectoren

Hoe werken ze? Europartners bvba Tel 02 / 270 21 21 Fax 02 / 270 21 25. Evenwichtscollectoren Hoe werken ze? Inleiding Om het verbruik zoveel mogelijk te beperken worden er in een moderne verwarmingsinstallatie meestal twee tot drie ketels in kaskade geschakeld. Een bijkomend voordeel is dat tijdens

Nadere informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie Algemene informatie Afhankelijk van de gebruikte carrosserie-uitrusting en systemen kunnen verschillende soorten krachtafnemers worden gebruikt. Dit document geeft voorbeelden van verschillende krachtafnemers

Nadere informatie

Syllabus: Motion Control in open systemen

Syllabus: Motion Control in open systemen Syllabus: Motion Control in open systemen 2 Bosch Rexroth Motion Control in open systemen Inleiding Deze syllabus is het toegezegde naslagwerk van de workshop van het Bosch Rexroth Knowledge Transfer Event

Nadere informatie

Syllabus: Verstelpompen met slimme regelaars

Syllabus: Verstelpompen met slimme regelaars Syllabus: Verstelpompen met slimme regelaars 2 Bosch Rexroth Verstelpompen met slimme regelaars Inleiding Deze syllabus is het toegezegde naslagwerk van de workshop van het Bosch Rexroth Knowledge Transfer

Nadere informatie

Dossier Proportionele drukregelventielen

Dossier Proportionele drukregelventielen Dossier Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel www.festo.com Het drukreduceerventiel of drukregelventiel In het dossier persluchtverzorging werd het drukregelventiel behandeld. Zoals

Nadere informatie

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES Technisch bulletin 71A datum 15 april 2011 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 INLEIDING Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet

Nadere informatie

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet nader in de VAS of NEN-EN 12845+NEN

Nadere informatie

2. axiale zuigerpompen :

2. axiale zuigerpompen : Pompen met H-W zuiger andere aandrijfmechanismen 1. rechtstreeks aangedreven pompen : pomp aangedreven door motor met H-W zuiger (hydraulische, pneumatische, stoom, verbrandingsmotor) H-W beweging motorzuiger

Nadere informatie

TBV-CMP. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter

TBV-CMP. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter IMI TA / Regelafsluiters / De is ontworpen voor modulerende regeling van eindunits in HV/AC systemen

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

Pneumatiek PO 0807 Moduul 8/Vakleer 7 Pneumatiek

Pneumatiek PO 0807 Moduul 8/Vakleer 7 Pneumatiek Naam: Klas: Datum: Vraag 1 Noem drie manieren kun je ventielen bedienen? 1 2 3 Vraag 2 In welke twee groepen kun je de elektromagnetisch bediende ventielen indelen? 1 2 In de figuur een 3/2 ventiel http://www.pneumatics.be

Nadere informatie

Pneumatica. www.pneumatica.be - H.Verbruggen

Pneumatica. www.pneumatica.be - H.Verbruggen Pneumatica www.pneumatica.be - H.Verbruggen Deze cursus is gemaakt om te gebruiken samen met de website www.pneumatica.be. Als je dit teken ziet dan kan je op deze site een gif-animatie bekijken of meer

Nadere informatie

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen.

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen. Wat is pneumatiek? Wat betekent het woord pneumatiek? Het Nederlandse woord pneumatiek komt van het Grieks woord pneumatikos, dat van de wind komend betekent Tegenwoordig duiden we met het woord pneumatiek

Nadere informatie

Overstortregelaar AVDO

Overstortregelaar AVDO Toepassing De AVDO is een zelf-werkende regelaar voor o.a. C.V.-installaties met moderne gas(wand)- ketels met een kleine waterinhoud. De AVDO kan worden toegepast voor het handhaven van een minimum circulatie

Nadere informatie

PVA10. Pneumatisch bediende 2-Weg RVS vrijstroomafsluiter PVA10

PVA10. Pneumatisch bediende 2-Weg RVS vrijstroomafsluiter PVA10 Robuuste, pneumatisch bediende 2-weg in dubbelwerkende en enkelwerkende uitvoering. DOORLAAT DN10 (3/8") tot DN80 (3") AANSLUITING 2-Zijdig Binnendraad volgens UNI EN 10226 (DIN ISO 7/1) 1/8 gasdraad t.b.v.

Nadere informatie

NL Montageaanwijzingen

NL Montageaanwijzingen NL Montageaanwijzingen Gelaagd reservoir BSP / BSP-B / BSP-SL / BSP-W / BSP-W-B / BSP-W-SL Pagina 34-44 WOLF GMBH / POSTFACH 1380 / D-84048 MAINBURG / TEL. +49.0. 87 51 74-0 / FAX +49.0.87 51 74-16 00

Nadere informatie

STANDAARD UITVOERINGEN

STANDAARD UITVOERINGEN HOEKGRIJPERS M/160300/M/11, M/160300/M/12 Enkelwerkend, dubbelwerkend 8 tot 25 mm Enkelwerkend, hoekgrijper, (M/160300/M/11), hoekgrijper, (M/160300/M/12) 2 tot 7 bar ( 8 mm 3,6 tot 7 bar, 10 mm 3 tot

Nadere informatie

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT LABORATORIUM ELEKTRICITEIT 1 Proef RL in serie... 1.1 Uitvoering:... 1.2 Opdrachten... 2 Proef RC in serie... 7 2.1 Meetschema... 7 2.2 Uitvoering:... 7 2.3 Opdrachten... 7 3 Proef RC in parallel... 11

Nadere informatie

D H L. Capaciteit. V ert. Hor. T ype P02 1,0 1, P03 1,3 1, P01 0,5 0, P06 3,0 3,

D H L. Capaciteit. V ert. Hor. T ype P02 1,0 1, P03 1,3 1, P01 0,5 0, P06 3,0 3, Stone Micro Units Gelijkspanning DC Vooraanzicht unit Elektromotor Ventielblok Pomp Reservoir T-1/4" P-1/4" 60 M6 A Type S panning Vermogen Diameter A M0 12 VDC 0 W 80 238 M06 24 VDC 0 W 80 238 M08 12

Nadere informatie

CALEFFI. Drukgecompenseerde regelafsluiter (PICV) serie /14 NL B 51

CALEFFI. Drukgecompenseerde regelafsluiter (PICV) serie /14 NL B 51 Drukgecompenseerde regelafsluiter (PICV) serie 145 CCREDITED CLEFFI 01262/14 NL ISO 9001 FM 21654 ISO 9001 No. 0003 Werking De drukgecompenseerde regelafsluiter is een toestel dat bestaat uit een automatische

Nadere informatie

De 3 voorwaarden van waterzijdig inregelen.

De 3 voorwaarden van waterzijdig inregelen. De 3 voorwaarden van waterzijdig inregelen. voorwaarde 1 Bij volle belasting moet voor alle eindunits het ontwerpdebiet beschikbaar zijn. voorwaarde 2 De verschildruk over de regelafsluiters mag niet teveel

Nadere informatie

Inleiding 3hv. Opdracht 1. Statische elektriciteit. Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken.

Inleiding 3hv. Opdracht 1. Statische elektriciteit. Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken. Inleiding hv Opdracht Statische elektriciteit Noem drie voorbeelden van hoe je statische elektriciteit kunt opwekken Opdracht Serie- en parallelschakeling Leg van elke schakeling uit ) of het een serie-

Nadere informatie

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken.

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. Experiment 5 5 Onderdelen van een autonome PV-installatie Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. grondplaat 1 zonnemodule 1 halogeenlamp 1 motor

Nadere informatie

Voor besturing van. en gereedschappen. enkel- en dubbelwerkende cilinders en gereedschappen

Voor besturing van. en gereedschappen. enkel- en dubbelwerkende cilinders en gereedschappen Van links naar rechts: Voor besturing van enkel- en dubbelwerkende cilinders en gereedschappen Voor gebuik met cilinder Ventieltype 3-weg, 2-posities enkel- en dubbelwerkende cilinders en gereedschappen

Nadere informatie

De olie uit opgave 1 komt terecht in een tank met een inhoud van 10 000 liter. Hoe lang duurt het voordat de tank volledig met olie is gevuld?

De olie uit opgave 1 komt terecht in een tank met een inhoud van 10 000 liter. Hoe lang duurt het voordat de tank volledig met olie is gevuld? 5. Stromingsleer De belangrijkste vergelijking in de stromingsleer is de continuïteitsvergelijking. Deze is de vertaling van de wet van behoud van massa: wat er aan massa een leiding instroomt moet er

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. Materiaal Dichtheid g/cm 3 Soortelijke warmte J/g C Smelttemperatuur C Smeltwarmte J/g Kooktemperatuur C Lineaire uitzettingscoëfficiënt mm/m C alcohol 0,8 2,5 114 78 aluminium

Nadere informatie

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding Showersave QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging

Nadere informatie

TA-Therm. Thermostatische circulatie controller

TA-Therm. Thermostatische circulatie controller TA-Therm Thermostatische circulatie controller IMI HEIMEIER / Drinkwater / TA-Therm TA-Therm Deze thermostatische circulatie controller voor automatische regeling van de circulatietemperatuur in warm tapwatersystemen

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen WATERWERKBLAD DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen WB 4.3 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit Werkblad heeft betrekking op de hierna aangegeven typen drukverhoginginstallaties. Het is niet van

Nadere informatie

CALEFFI ACADEMY // Hydraulisch inregelen, een installatie in balans APRIL 2017 Marc Heusinkveld

CALEFFI ACADEMY // Hydraulisch inregelen, een installatie in balans APRIL 2017 Marc Heusinkveld CALEFFI ACADEMY // Hydraulisch inregelen, een installatie in balans 18 19 20 APRIL 2017 Marc Heusinkveld PROGRAMMA vwat IS INREGELEN? vgastspreker: ROBERT DOORNEBOS, REMEHA vlunch vpraktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Showersave QB1-21 QB1-16 QB1-12. Installatiehandleiding

Showersave QB1-21 QB1-16 QB1-12. Installatiehandleiding Showersave QB1-21 Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging 3 2.0 Aandachtspunten bij

Nadere informatie

Oefenbundel elektropneumatica

Oefenbundel elektropneumatica Oefenbundel elektropneumatica Festo Belgium nv Doel van deze oefenbundel is om aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen het nut en de werking van de meest voorkomende elektropneumatische componenten

Nadere informatie

Groots in prestaties, licht in gewicht

Groots in prestaties, licht in gewicht PU-, Compacte elektrische pompen Afgebeeld: Groots in prestaties, licht in gewicht Manometers Gebruik altijd een manometer om het risico van overbelasting te beperken zodat u kunt rekenen op een lange

Nadere informatie

Werking pneumatiek. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Werking pneumatiek. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wim De Boer 29 november 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/91046 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Uitbalancering. Beschrijving. Ballorex Venturi. Versies. Voordelen. Toepassingen

Uitbalancering. Beschrijving. Ballorex Venturi. Versies. Voordelen. Toepassingen Ballorex Venturi Beschrijving De Ballorex Venturi is een assortiment manuele strangregelventielen die gebruikt worden voor het inregelen van verwarmings- en koelsystemen. De inregeling zorgt voor een gelijkmatige

Nadere informatie

TA-COMPACT-P. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV)

TA-COMPACT-P. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV) Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV) IMI TA / Regelafsluiters / De drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter verzekert u van

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

BETEX WSPM WERKPLAATSPERSEN, HAND- EN/OF VOETBEDIEND, 15, 30 EN 50 TON

BETEX WSPM WERKPLAATSPERSEN, HAND- EN/OF VOETBEDIEND, 15, 30 EN 50 TON BETEX WSPM, HAND- EN/OF VOETBEDIEND, 15, 30 EN 50 TON Deze robuuste hydraulische werkplaatspersen zijn geschikt voor professioneel montagewerk, of voor het professioneel testen van allerlei werkstukken.

Nadere informatie

Phydrostatisch = gh (6)

Phydrostatisch = gh (6) Proefopstellingen: Bernoulli-opstelling De Bernoulli-vergelijking (2) kan goed worden bestudeerd met een opstelling zoals in figuur 4. In de figuur staat de luchtdruk aangegeven met P0. Uiterst links staat

Nadere informatie

Onderzoek werking T-verter.

Onderzoek werking T-verter. Onderzoek werking T-verter. De Beer Gino Page 1 02/10/2007 Inhoudstabel: 1. Doelstellingen. 2. Benodigd materiaal. 3. Bespreking van de frequentieregelaar. 4. Instellingen en gebruik van de frequentieregelaar.

Nadere informatie

Hydraulische cilinders

Hydraulische cilinders Hydraulische cilders liftgplus.nl HYDRAULISCHE CILINDERS Hydraulische cilders Hydraulische cilders zijn er een groot aantal verschillende uitvoergen. Het assortiment omvat o.a. multifunctionele cilders,

Nadere informatie

CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // INREGELEN. SEPTEMBER 2016 Marc Heusinkveld

CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // INREGELEN. SEPTEMBER 2016 Marc Heusinkveld CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // INREGELEN SEPTEMBER 2016 Marc Heusinkveld ECOLOGIE ECONOMIE HVAC-SECTOR BUSINESS AS USUAL Eu-richtlijnen, Ecodesign, EPB àverplichtingen, andere aanpak, nieuwe systemen

Nadere informatie

Praktijkgids Energiebesparing bij veredelingsprocessen

Praktijkgids Energiebesparing bij veredelingsprocessen 1 Inleiding... 1 2 Warmteverliezen van open verfapparaten bij temperaturen dicht bij het kookpunt... 2 3 Bobijn- en boomverfautoclaven... 3 4 Warmteherwinning... 7 5 Samenvatting van adviezen voor energiebesparingen...

Nadere informatie

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314 Handleiding AZEZ Algemene instructies: Dit filter is ontworpen en gemaakt om aan de hoogste eisen van kwaliteit en afwerking te voldoen. De UDI AZEZ filter is een automatisch zelfreinigend filter dat wordt

Nadere informatie

2006 Frans Steijvers http://www.frans.steijvers.com

2006 Frans Steijvers http://www.frans.steijvers.com Renault V72 / N72 en overige modellen (september 1960 - september 1965) Hydraulische Hefinrichting R 324 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 03 technische gegevens : tandwielpomp 145-160 Bar, 17Ltr/Min. Bij

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 13 PRAKTIKUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam.. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert. 4.

Nadere informatie

techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 550 minuten techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV)

Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV) Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel- en inregelafsluiter (PIBCV) Pressurisation & Water Quality Balancing & Control Thermostatic Control ENGINEERING ADVANTAGE

Nadere informatie

Werking Pneumatiek. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Werking Pneumatiek. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Wim De Boer Laatst gewijzigd 29 November 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/91046 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 Bestekteksten Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 DEEL 4 SPECIALE TECHNIEKEN - VERWARMING & SWW, VENTILATIE, HVAC,... 2 LOT 40 CENTRALE VERWARMING - INDIVIDUELE

Nadere informatie

METAALTECHNIEK CSE GL

METAALTECHNIEK CSE GL Examen VMBO-GL 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur METAALTECHNIEK CSE GL Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en een bijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Vitodens 300-W type B3HA, Vitodens 333-F type B3TA, Vitodens 343-F type B3UA

Vitodens 300-W type B3HA, Vitodens 333-F type B3TA, Vitodens 343-F type B3UA Vitodens 300-W type B3HA, Vitodens 333-F type B3TA, Vitodens 343-F type B3UA De gaswandketels Vitodens van de reeks 300, type B3XX zijn uitgerust met een debietsensor. Dit geeft nieuwe mogelijkheden om

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gelijkrichting

Hoofdstuk 4: De gelijkrichting Hoofdstuk 4: De gelijkrichting 4.1. Inleiding: De gelijkrichting is een toepassing op het gebruik van de diode. Elektronische en elektrische apparatuur maken gebruik van de netspanning. Niettegenstaande

Nadere informatie

HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED

HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED HI-FORCE HYDRAULICS LIMITED VEILIGHEIDS- EN BEDIENINGSVOORSCHRIFT HYDRAULISCHE GEREEDSCHAPPEN Waarschuwing: Hi-Force hydraulische apparatuur werkt met zeer hoge druk. Neem de volgende veiligheidstips in

Nadere informatie