Doelgroep Directie/bestuur IB ers Leerkrachten. Start- naar basisbekwaam Basis- naar vakbekwaam. Leerkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doelgroep Directie/bestuur IB ers Leerkrachten. Start- naar basisbekwaam Basis- naar vakbekwaam. Leerkrachten"

Transcriptie

1 PO Aanbod cursussen

2 2 Cursussen - leerkracht Bevlogen schrijvers en lezers klas 5 en 6 (Athenascholen) 3 Voorwoord We zijn er trots op dat we voor volgend schooljaar weer een uitgebreid aanbod aan cursussen kunnen aanbieden. U bent zich aan het oriënteren voor volgend jaar op de nascholing. Wij hebben daarom het aanbod nu voor u op een rij gezet. U vindt in deze folder het aanbod dat wij hebben op leerkrachtniveau en leidingniveau met een link naar de website. Voor ons aanbod op leerlingniveau en schoolniveau kunt u terecht op onze website. Wellicht worden er in de loop van het schooljaar nog nieuwe cursussen ontwikkeld. We werken namelijk erg vraaggericht. Dat kan betekenen dat u in de loop van nog nieuwe cursussen op onze website kunt vinden. We raden u dan ook aan deze agenda te blijven volgen. In onze digitale nieuwsbrief geven we steeds een overzicht van de te starten cursussen. Per cursus staat vermeld of het past bij de competentieontwikkeling van start- naar basisbekwaam, of van basis- naar vakbekwaam. Daardoor kan het aansluiten op uw POP gesprekken. We wensen iedereen een leerzaam schooljaar toe. Mocht u vragen hebben, schroom dan niet om ons te bellen. Met vriendelijke groet, Hans Passenier directeur/bestuurder Andere testen dan CITO? Informatie over Boom testen, als alternatief voor de citotoetsen. Bevlogen schrijvers en lezers klas 3 en 4 (Athenascholen) De kinderen schrijven eigen periodeteksten, waarin de individuele vaardigheden zichtbaar worden en differentiatie vanzelfsprekend geborgd is. In deze nascholingscursus van twee dagen halen we de bouwstenen op van de cursus van afgelopen jaar. Daarnaast wordt dit tweede jaar de link met begrijpend lezen expliciet gelegd kunnen leggen. Ook bekijken we hoe het werk geëvalueerd kan worden. De kinderen schrijven eigen periodeteksten, waarin de individuele vaardigheden zichtbaar worden en differentiatie vanzelfsprekend geborgd is. In deze nascholingscursus van twee dagen halen we de bouwstenen op van de cursus van afgelopen jaar. Daarnaast wordt dit tweede jaar de link met begrijpend lezen expliciet gelegd. Bevlogen schrijvers klas 3, 4, 5 en 6 De kinderen schrijven eigen periodeteksten, waarin de individuele vaardigheden zichtbaar worden en differentiatie vanzelfsprekend geborgd is. In deze nascholingscursus van twee dagen leren leraren waar ze de focus van instructie kunnen leggen. Ook bekijken we hoe het werk geëvalueerd kan worden.

3 4 5 Bewegen, spelen en oefenen met je klas Verschillende spelen en oefeningen toepassen in de praktijk van alledag. Dyscalculieprotocol voor vrijescholen Deze cursus geeft inzicht in het sturen en volgen van rekenprocessen in de school, beschrijft competenties van leerkrachten rekenen wiskunde en helpt bij het maken van een schoolafgestemd protocol. Executieve functies: herkennen en stimuleren Executieve functies gaan over de mentale processen in denken, voelen en willen; deze sturen de inspanningen aan om een doel te bereiken en oplossingen te bedenken. Dankzij het onderscheid van de verschillende vaardigheden die hierbij nodig zijn, is het eenvoudiger om gericht te helpen en aan te sturen. Door deze korte cursus leert u de executieve functies kennen en herkennen: het gaat om mentale proces bij de werkhouding. Je leert deze te herkennen bij de kinderen en je leert hoe je kunt inspelen op het versterken. Het OPP: wanneer en hoe? Na de studiemiddag heb je goed zicht op wat er wettelijk verplicht is, op wat je zelf nodig vindt en hoe je dat in het OPP handig kunt vastleggen en bijhouden. We gaan werken aan de hand van een format, dat je na afloop mee kan nemen en kan aanpassen zodat je er zelf prettig mee werkt. Je begrijpt welke verplichte elementen in een OPP moeten zitten en om welke reden, en je leert om te gaan met veranderingen in de verwachtingen. We werken aan een eenvoudige (effectieve en niet-tijdrovende) methode om het OPP bij te stellen als dat nodig is. De Lichaamsgerichte zintuigen en het proces van hechten 0-7 jaar Cursisten weten hoe het proces van veilig hechten verloopt Cursisten kunnen de lichaamsgerichte zintuigen in de eigen groep concreet vormgeven Cursisten kunnen de zintuigen zelf concreter ervaren Loïs Eijgenraam E l.eijgenraam@bvs-schooladvies.nl T (06) Dyslexieprotocol voor vrijescholen Deelnemers kunnen aan de hand van het Protocol Dyslexie voor vrijescholen een protocol voor hun eigen school opstellen en uitvoeren. Ha! Ik wil leren Je krijgt als leerkracht handvatten om het onderwijs zó vorm te geven dat kinderen zich betrokken voelen bij hun eigen leerproces. Onderwerpen die na de cursus in je gereedschapskist zitten betreffen: Zelfstandig werken Coöperatief leren Leren vanuit de vraag Differentiëren in werkvormen, instructie, aanbod, verwerking en tijd Rekening houden met leervoorkeuren De voorwaarden om dit mogelijk te maken...en: als leerkracht kun je soms ook nog even ademhalen.. Gunnar Eric Gijbels E g.gijbels@bvs-schooladvies.nl Hiermee leer je kinderen rekenen Deelnemers hebben kennis gemaakt met de methodiek Hiermee leer je kinderen rekenen. Gerben Deenen Groot E g.deenen@bvs-schooladvies.nl T (06)

4 6 7 Hoogbegaafde kinderen in je klas Kinderen leren lezen, klas 1,2 en 3 Mediawijsheid Netwerk (hoog)begaafdheidsspecialisten De leerkracht weet wat hoogbegaafdheid is en kan dit signaleren. Daarnaast kan de leerkracht ingaan op de specifieke onderwijsbehoeften van het hoogbegaafde kind (HGW). De leerkracht is in staat om deze kennis om te zetten naar praktisch handelen in de klas. Saskia Snikkers E s.snikkers@bvs-schooladvies.nl Intervisietechnieken voor intern begeleiders We gaan oefenen met intervisie-technieken die in de psychologie worden gebruikt bij cliëntbesprekingen. Deze kunnen ook in de onderwijssituatie effectief worden ingezet. Aan de hand van een meegebrachte casus gaan we concreet oefenen in twee bijeenkomsten. De intervisietechnieken kunnen door de intern begeleiders daarna worden toegepast bij de besprekingen over de kinderen. In deze nascholingscursus van twee dagen leren leraren waar ze de focus van instructie kunnen leggen bij technisch lezen, bij reciteren en bij het geven van schrijfopdrachten. Ook bekijken we hoe het werk geëvalueerd kan worden. Kinderen met een pedagogische hulpvraag Tijdens de bijeenkomsten verdiepen de deelnemers hun kennis over executieve functies, extreem gedrag, temperamenten en de constitutietypen. De leerkracht kan de geleerde kennis toepassen in de praktijk van alle dag. Centraal zal staan de praktische toepassing. hebben handvatten om met de leerlingen het gebied van de nieuwe media te verkennen: daarvan de mogelijkheden, ook op het gebied van sociale contacten, en de risico s te bespreken. Gedacht kan worden aan lesvoorbeelden, maar ook een aanzet tot een leerlijn. Gunnar Eric Gijbels E g.gijbels@bvs-schooladvies.nl Muziek in de school Deelnemers hebben vijf grotere muziekstukken leren kennen Deelnemers hebben ideeën gekregen over het opzetten en onderhouden van een kinderkoor Deelnemers hebben feedback gekregen op hun eigen handelen in de eigen school Tijdens de bijeenkomsten verdiepen de deelnemers hun kennis over hoogbegaafdheid. Zij hebben een netwerk van specialisten in (hoog)begaafdheid binnen de vrijeschool, waar intervisie kan plaatsvinden. De scholen hebben een ondersteunend platform waar de specialist heen kan om feedback te krijgen op een verbetertraject (binnen het thema hoogbegaafdheid). De deelnemers kennen verschillende bronnen waar ze verrijkend lesmateriaal kunnen vinden en weten dit aan te passen aan de behoefte die er op school leeft. Gerben Deenen Groot E g.deenen@bvs-schooladvies.nl T (06)

5 8 9 Netwerk Rekenspecialisten NT2 en woordenschat Regenboog Licentiehouder Nascholing Regenboogtrainer worden Kleutertijd Netwerk van rekenspecialisten binnen de vrijescholen Platform voor uitwisseling van laatste ontwikkeling op het gebied van rekenen wiskunde Ondersteuning bij het effectief werken aan verbetering rekenvaardigheden van leerkrachten en kinderen Hulp bij implementatie reken-verbetertrajecten binnen de school Versterkte visie op rekengebied vanuit de vrijeschool-pedagogiek Kennis om de inhoud, leerlijnen en veranderingen aan het team over te dragen Netwerk Spelspecialisten De spelspecialist: Werkt landelijk samen met andere spelspecialisten binnen vrijescholen Is een vraagbaak in de school op gebied van spel en spelen, zowel in de klas als op het plein Kan in de eigen school spel als ontwikkelingsmogelijkheid voor alle kinderen beschrijven Draagt zorg voor de kwaliteit van spel en spelen in de eigen school. Bewaakt deze kwaliteit in de eigen school Schrijft visie op spel voor de eigen school De cursist ontwikkelt visie ten aanzien van aanbod en beleid in de eigen school met betrekking tot NT2, meertaligheid en woordenschat. De cursist kan de handreikingen uit de cursus direct toepassen in de eigen klas. Loïs Eijgenraam E l.eijgenraam@bvs-schooladvies.nl T (06) Opleiding leraar vrijeschool basisonderwijs - netwerkbijeenkomst periode onderwijs Praktisch geïnformeerd en direct mee aan de slag Nieuw netwerk om ervaringen uit te wisselen en vraagstukken te delen Concrete periodes en vaklessen ontworpen Het leerproces (Pedagogie, didactiek, ontwikkelingsfasen en menskundige benadering) in de klas vormgegeven Na deze cursus bent u licentiehouder Regenboogtrainingen binnen de school voor het lopende schooljaar. Regenboogtrainer worden Na certificering voldoet de cursist aan de volgende kenmerken, de leerkracht kan: Regenboogspelen voor kinderen gebruiken Kent het Regenboogspel voor leerkrachten, kan daarover vertellen in het eigen team Kent verschillende achtergronden in de sociale opvoeding van kinderen Kan een Regenboogtraining van 10 keer in de eigen klas verzorgen (een expliciete sociale vaardigheidstraining) Na certificering voldoet de cursist aan de volgende kenmerken, de leerkracht kan: Regenboogspelen voor kinderen gebruiken, kent de boekjes voor de kleutertijd en kan daaruit keuzes maken Kent het Regenboogspel voor leerkrachten, kan daarover vertellen in het eigen team Kent verschillende achtergronden in de sociale opvoeding van kinderen Kan in de eigen klas werken met de Regenboogpop/kabouter en de kaartjes Loïs Eijgenraam E l.eijgenraam@bvs-schooladvies.nl T (06)

6 10 11 Spelbegeleiding in de eigen kleuterklas De verschillende vormen van vrij spel kennen, herkennen en kunnen aanbieden Spelfasen van verschillende pedagogen kennen en in kunnen zetten De spelontwikkeling kennen en herkennen In kunnen spelen op spel dat stagneert. Spel in de eigen klas op eenvoudige wijze kunnen begeleiden opdat de spelkwaliteit voor het kind (en de klas) toeneemt Voorwaarden vanuit de volwassene kennen opdat het kind tot spel kan komen of in het spel kan blijven Peuterleidsters Loïs Eijgenraam E l.eijgenraam@bvs-schooladvies.nl T (06) Taalspecialisten Toegenomen expertise: Feedback kunnen geven op aanpak Zo leer je kinderen lezen en spellen Visie begrijpend lezen en schrijven van (periode) teksten Op de hoogte gehouden zijn van recente ontwikkelingen Hulp en vraagbaak kunnen zijn bij implementatie processen rondom verbetering van de opbrengsten voor lezen en spellen. Vertelcursus Leraren vertellen verhalen in de eigen klas. De leerlijn vertelstof is bekend. Leraren weten waar de verschillende verhalen te vinden zijn. Volglijn: verbeteringen en uitbreidingen U heeft uw kennis over mogelijkheden van Volglijn vergoot en kent de vernieuwingen. U kunt hierdoor optimaal gebruik maken van Volglijn. Voorbereiden eindtoets - klas 6 U leert diverse toetsen kennen (NIO, IEP, Centrale Eindtoets CITO, Route 8); hoe de klas optimaal voorbereid kan zijn. ZLKLS Basis Klankzuiver Zo leer je kinderen lezen en spellen Deze cursus vormt dag 1 van een tweedaagse cursus ZLKLS Basis. Samen met dag twee, Basis Niet Klankzuiver, is het resultaat verbetering van de opbrengsten van het technisch lezen binnen de vrijescholen, door kennis van de didactiek rondom spelling onderwijs en technisch leesonderwijs, hulp bij verbetertrajecten, vergroten expertise leerkrachten, en leesspecialisten. ZLKLS Basis Niet Klankzuiver Zo leer je kinderen lezen en spellen Samen met de cursus Basis Klankzuiver is het resultaat verbetering van de opbrengsten van het technisch lezen binnen de vrijescholen, door kennis van de didactiek rondom spelling onderwijs en technisch leesonderwijs, hulp bij verbetertrajecten, vergroten expertise leerkrachten, en leesspecialisten. ZLKLS Kleutertijd Zo leer je kinderen lezen en spellen Verbetering van de opbrengsten van het technisch lezen binnen de vrijescholen, door kennis van de didactiek rondom spelling onderwijs en technisch leesonderwijs, hulp bij verbetertrajecten, vergroten expertise leerkrachten, en leesspecialisten.

7 12 13 ZLKLS Voortgezet Zo leer je kinderen lezen en spellen Deze tweedaagse cursus richt zich op klas 2 tot en met 6 en levert verbetering van de opbrengsten van het technisch lezen binnen de vrijescholen, door kennis van de didactiek rondom spellingonderwijs en technisch leesonderwijs, hulp bij verbetertrajecten, vergroten expertise leerkrachten, en leesspecialisten. ZLKLS workshop Zo leer je kinderen lezen en spellen De deelnemers zijn op de hoogte van de uitgangspunten van de methodiek Zo leer je kinderen lezen en spellen en de meerwaarde van de methodiek voor het lees- en spellingonderwijs in de vrijescholen. Cursussen leiding Andere testen dan CITO? Informatie over Boom testen, als alternatief voor de citotoetsen. Dyscalculieprotocol voor vrijescholen Deze cursus geeft inzicht in het sturen en volgen van rekenprocessen in de school, beschrijft competenties van leerkrachten rekenen wiskunde en helpt bij het maken van een schoolafgestemd protocol. Leiderschap in de vrijeschool U krijgt een breder zicht op het zijn van schoolleider, directeur en rector in de vrijeschool U krijgt zicht op uw eigen professionele handelwijze in relatie tot de waarden in de vrijeschool Er is een platform om dringende vragen met elkaar te bespreken Rectoren Gunnar Eric Gijbels E g.gijbels@bvs-schooladvies.nl Volglijn: verbeteringen en uitbreidingen U heeft uw kennis over mogelijkheden van Volglijn vergoot en kent de vernieuwingen. U kunt hierdoor optimaal gebruik maken van Volglijn.

8 14 15 ZLKLW Workshop Zo leer je kinderen lezen en spellen De deelnemers zijn op de hoogte van de uitgangspunten van de methodiek Zo leer je kinderen lezen en spellen en de meerwaarde van de methodiek voor het lees- en spellingonderwijs in de vrijescholen. Cursussen - school Cursussen - leerling Het aanbod van cursussen op schoolniveau vindt u op onze website /po/cursussen/schoolniveau Het aanbod van cursussen op leerlingniveau vindt u op onze website /po/cursussen/leerlingniveau

9 Vondellaan GH Utrecht T: (030) E: I:

Cursussen - school. Voorwoord

Cursussen - school. Voorwoord PO Aanbod cursussen 2017-2018 2 Cursussen - school Teamontwikkeling in een professionele cultuur 3 Voorwoord We zijn verheugd voor het komend schooljaar weer een flink aantal cursussen te kunnen aanbieden.

Nadere informatie

Voorwoord. We wensen iedereen een leerzaam schooljaar toe. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om ons te bellen.

Voorwoord. We wensen iedereen een leerzaam schooljaar toe. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om ons te bellen. PO Aanbod cursussen 2018-2019 2 3 Voorwoord Het schooljaar 2018-2019 komt er alweer aan. En hoewel iedereen bezig is met de afronding van dit schooljaar, weten we dat scholen ook hun leraren vragen om

Nadere informatie

cursussen professionalisering leerkracht Inleiding

cursussen professionalisering leerkracht Inleiding VO Aanbod cursussen 2018-2019 2 Inleiding Het schooljaar 2018-2019 komt er alweer aan. En hoewel iedereen bezig is met de afronding van dit schooljaar, weten we dat scholen hun leraren ook vragen welke

Nadere informatie

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs 2 Inleiding Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken zijn naast het onderwijs in taal en rekenen belangrijk in het lesaanbod.

Nadere informatie

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshops Conferentie Autonomie en beweging 24 maart 2017 Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshop 2 Autonomie in relatie tot de ontwikkeling van het samenspel Loïs Eijgenraam

Nadere informatie

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs)

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) 36 Bijlage 5 Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) De schoolleider en de interne begeleider geven samen leiding aan het borgen van het leesonderwijs. Beiden hebben hierin

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2018-2019 Anne Frankschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Anne Frankschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Regenboogtrainer worden

Regenboogtrainer worden Regenboogtrainer worden Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen gebruiken waarmee kinderen kunnen worden

Nadere informatie

Regenboogtrainer kleutertijd worden

Regenboogtrainer kleutertijd worden Regenboogtrainer kleutertijd worden Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen gebruiken waarmee kinderen kunnen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Analyse en beleid deel II

Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Analyse en beleid deel II Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Analyse en beleid deel II 1. Domein Onderwijs Beeldvorming domein Onderwijs: Wat zien wij? Pedagogisch Handelen: Er ligt een stevig pedagogisch fundament, waarin

Nadere informatie

Regenboogtrainer worden middenbouw

Regenboogtrainer worden middenbouw Regenboogtrainer worden middenbouw Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen te gebruiken waarmee kinderen

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 41 Bijlage 6 Rol van de schoolleider in effectief rekenonderwijs (basisonderwijs) De

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool De Arnhorst Velp 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Arnhorst in Velp. Iedere school stelt een

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 31 Bijlage 4 Rol van de interne begeleider in effectief rekenonderwijs (basisonderwijs)

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

Inhoud Doelgericht werken Tijd voor spellingonderwijs Het spellingaanbod

Inhoud Doelgericht werken Tijd voor spellingonderwijs Het spellingaanbod Inhoud Voorwoord 7 1 Doelgericht werken 10 1.1 Twee soorten doelen 11 1.2 Inhoudelijke doelen 12 1.2.1 Schoolniveau 12 1.2.2 Leerjaarniveau 13 1.2.3 Lesniveau 14 1.2.4 Leerlingniveau 15 1.3 Toetsbare doelen

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

Jaarplan Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo :26 Status: Concept Auteur: A. Storm.

Jaarplan Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo :26 Status: Concept Auteur: A. Storm. Jaarplan 2015-2016 Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo 21-01-2016 11:26 Status: Concept Auteur: A. Storm pagina 1 / 6 Inhoudsopgave: Inleiding Jaarplan 2015-2016 Vertaling hoofdlijnen in schoolontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 IKC Het Sterrenbos 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van IKC Het Sterrenbos. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Trainingen en leergangen 2018

Trainingen en leergangen 2018 Trainingen en leergangen 08 Basisonderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben gegeven in

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod. De weg vrij voor talent

Professionaliseringsaanbod. De weg vrij voor talent Professionaliseringsaanbod De weg vrij voor talent RID Academie Sinds 1989 is het RID (Regionaal Instituut voor Dyslexie) specialist in onderzoek naar en behandeling van dyslexie. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Obs Koningin Emma

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Obs Koningin Emma SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Obs Koningin Emma 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Koningin Emma. Iedere school stelt een SOP op, dit is een

Nadere informatie

Het pedagogisch handelen van het team kenmerkt zich door:

Het pedagogisch handelen van het team kenmerkt zich door: Wij willen de leerlingen voorbereiden op hun toekomst middels betekenisvol en uitdagend onderwijs dat een wezenlijke bijdrage levert aan het mens-worden van onze leerlingen. Onze leerlingen mogen zijn.

Nadere informatie

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in Inleiding

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in Inleiding Jaarbericht 2016 2 Inleiding 2016 was voor ons een enerverend jaar. De grote transitie, waarbij we alle activiteiten rond ONL Dyslexie beëindigden en afname van werk in de leerlingenzorg meemaakten, zorgde

Nadere informatie

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in 2015. 2 Inleiding

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in 2015. 2 Inleiding Jaarbericht 2015 2 Inleiding Hierbij bieden we u ons jaarbericht 2015 aan. We willen graag dat u als partner in het vrijeschoolonderwijs weet waar we als BVS-schooladvies mee bezig zijn, waar we voor staan

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 o.b.b.s. De Wensvogel 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Wensvogel. Iedere school stelt een SOP op, dit is

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2018-2019 School De Wegwijzer Schoolleider Mark Mondé Datum nov. 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 beschrijven we wat onze voornemens zijn. Daarnaast vermelden we welke

Nadere informatie

Evaluatie jaarplan 2014-2015

Evaluatie jaarplan 2014-2015 OBS VOORHOUTE Jaarevaluatie van het schooljaar 2014 2015 Planning voor het schooljaar 2015 2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Evaluatie jaarplan 2014-2015... 4 Nascholing... 7 Leerresultaten...

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in Inleiding

Doel van BVS-schooladvies. Ontwikkelingen en activiteiten in Inleiding Jaarbericht 2017 2 Inleiding 2017 was voor ons een belangrijk jaar. Het was het eerste jaar waarin het effect van de transitie terug naar de kern werd gerealiseerd. De transitie, waarbij we ons richten

Nadere informatie

Doel, missie en visie van BVS-schooladvies

Doel, missie en visie van BVS-schooladvies Jaarbericht 2014 2 Inleiding Hierbij bieden we u ons jaarbericht 2014 aan. Hoewel het jaar 2015 alweer een heel eind gevorderd is, berichten we over het jaar 2014. We willen graag dat u als partner in

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Obs t Schaddeveld 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool t Schaddeveld. Iedere school stelt een SOP op, dit is een

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora) Ken de populatie! Wat vraagt de populatie? Wat heeft de school in huis om die vraag te beantwoorden? Wat heeft de school (nog) niet in huis om

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC Taalexpert De post-hbo opleiding Taalexpert heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs op expertniveau. Alle

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie 1 KC Den Krommen Hoek Protocol leesproblemen en dyslexie Verantwoording: Het protocol leesproblemen en dyslexie van kindcentrum Den Krommen Hoek is opgesteld op basis van het Protocol Leesproblemen en

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Wat is opbrengstgericht werken? Opbrengstgericht werken is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van de prestaties van leerlingen.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Jenaplan basisschool De Sterrenkring. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van CBS de Fakkel

Ondersteuningsprofiel van CBS de Fakkel Ondersteuningsprofiel van CBS de Fakkel Meer- en minder begaafdheid Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op taal/lees/rekengebied hebben we 25 uur een onderwijsassistent. Voor meer- en

Nadere informatie

Bijlagen Bijlage 1 Een voorbeeld van een arrangementskaart Bijlage 2 Uitdagend onderwijs: wij maken er werk van!

Bijlagen Bijlage 1 Een voorbeeld van een arrangementskaart Bijlage 2 Uitdagend onderwijs: wij maken er werk van! Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Inleiding De doelen uit het groepsplan Oudergesprekken in een schooljaar Hieronder volgt een korte uitleg van de plannen voor leerlingen die we binnen De Ziep gebruiken. Handelingsplannen

Nadere informatie

Evaluatie (School)jaarplan Jaar

Evaluatie (School)jaarplan Jaar (School)jaarplan 2015-2016 Jaar 2015-2016 School De Toermalijn Schoolleider Willem Kamper Datum 20 juni 2016 Inleidend In de evaluatie van het jaarplan 2015-2016 kijken we terug op de verbeterpunten van

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018 Onderwijs Op De Regenboog werken we in iedere groep op verschillende niveaus door te differentiëren in tempo, instructie, hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Daarbij blijven

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Anne Frankschool Ellecom 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool Ellecom. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA)

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA) Nascholingsaanbod 2015/2016 Jolanda Roelfsema (MA) www.dyslexie-specialist.nl Ee NASCHOLINGSAANBOD 2015/2016 Welkom bij Dyslexie in het onderwijs In deze brochure leest u meer over het nascholingsaanbod

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen van LVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores gebruikt.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

N ieuwsbrief. Algemene informatie. Jaargang 8, nummer 3. september 2015. In dit nummer:

N ieuwsbrief. Algemene informatie. Jaargang 8, nummer 3. september 2015. In dit nummer: N ieuwsbrief Jaargang 8, nummer 3 september 2015 Bureau Onderwijszorg De Liemers Algemene informatie In dit nummer: Algemene Informatie P. 1 Vervolg algemene informatie Gefeliciteerd! Beeldcoaching P.

Nadere informatie

PCBO De Kring Jaarplan

PCBO De Kring Jaarplan PCBO De Kring Jaarplan Kwaliteit Respect Identiteit Normen Gezelligheid Spelen, leren en groeien doen we samen! Wij zijn PCBO De Kring. Wij zijn een school in de wijk De Maten waar we de kinderen die aan

Nadere informatie

1. Masterclass Opbrengstgericht werken en leerlingvolgsysteem. 2. Masterclass Fundamenten van het rekenen

1. Masterclass Opbrengstgericht werken en leerlingvolgsysteem. 2. Masterclass Fundamenten van het rekenen MASTERCLASSES 2011 Voor adviseurs/ondersteuners gericht op Basisvaardigheden en Opbrengstgericht werken 2 Masterclassthema / workshopleiders / datum Voorwoord & doelgroep Overzicht masterclasses 1. Masterclass

Nadere informatie

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Intern begeleiders Lisette Kummu-Bax Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Iedere leerling moet de zorg en aandacht krijgen die het nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een aai over

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 ODS Daalhuizen 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van openbare daltonbasisschool Daalhuizen. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Basisondersteuningsprofiel OBS de Octopus

Basisondersteuningsprofiel OBS de Octopus Basisondersteuningsprofiel OBS de Octopus 2015-2016 Handelingsgericht werken Leraren verkennen en benoemen de onderwijsbehoeften van leerlingen o.a. door observatie, gesprekken en analyseren van toetsen.

Nadere informatie

CBS Oranje Nassauschool Meidoornstraat VX Stadskanaal

CBS Oranje Nassauschool Meidoornstraat VX Stadskanaal CBS Oranje Nassauschool Meidoornstraat 9 9501 VX Stadskanaal 0599-651572 05TL 1 Vastgesteld op: datum Inhoudsopgave Pagina Inleiding x 1. Algemene gegevens van de school x 2. Missie en Visie van de school

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van SmdB Bleskensgraaf

Ondersteuningsprofiel van SmdB Bleskensgraaf Ondersteuningsprofiel van SmdB Bleskensgraaf Meer- en minder begaafdheid Voor kinderen die meer en hoogbegaafd zijn hebben we een Plusgroep;.. Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, staat

Nadere informatie

JAARPLAN BS DE SPOORZOEKER 06WL ONDERWIJSSTICHTING MOVARE. Plein GG KERKRADE

JAARPLAN BS DE SPOORZOEKER 06WL ONDERWIJSSTICHTING MOVARE. Plein GG KERKRADE JAARPLAN 2019-2020 BS DE SPOORZOEKER 06WL Plein 36 6466 GG KERKRADE ONDERWIJSSTICHTING MOVARE VOORWOORD Het team van de Spoorzoeker werkt constant op een cyclische wijze aan verbeteringen van hun onderwijs.

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Pantarijn (18UM00) Pantarijn 18UM00 Directeur Bert - Hoogwerf Adres Dubbelstraat 6 3073 LG ROTTERDAM Telefoon 0104851184

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Wieling. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke verplichting.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 7 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 7 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 7 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 12 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018-2019 Naam school CBS Sjaloom Ingevuld op 19 november 2018 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening cbs Sjaloom is een dorpsschool met een leerlingen

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. De Verbinding

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. De Verbinding 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel De verbinding Algemene gegevens School De Verbinding BRIN 30RP Directeur Dhr. A. Jarmohamed Adres Jan Greshoffstraat 5 Telefoon 010-2290606 E-mail a.jarmohamed@bsdeverbinding.nl

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Sunte Werfert. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke verplichting.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Julianaschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Julianaschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Kennedyschool Datum besproken in Team 24-11-2014 Datum advies MR 25-11-2014 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Clara Fabriciusschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Clara Fabriciusschool. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2014-2015 Beste ouders en verzorgers, Afgelopen schooljaar is er wederom hard gewerkt door alle medewerkers om het maximale uit iedere leerling te halen. De afgelopen jaren heeft onze school

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2018-2019 o.b.s. De Boomhut 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van o.b.s. De Boomhut. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van CBS Juliana

Ondersteuningsprofiel van CBS Juliana Ondersteuningsprofiel van CBS Juliana schooljaar 2017-2018 Meer- en minder begaafdheid Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op taal/lees/rekengebied bieden wij waar nodig ondersteuning

Nadere informatie

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen - Inhoud Startende leraar die begeleid wordt in de dagelijkse praktijk van het lesgeven, waardoor er een praktische professionalisering plaatsvindt. Als net afgestudeerde word je geconfronteerd met de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Zakelijke gegevens: Naam school: CBS Instituut Coolsma Straat: Coolsmalaan 3-5 Telefoon: 0343-513735 Mailadres: info@cbscoolsma.nl Website: www.cbscoolsma.nl

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Egelantier Soest 31 mei & 1 juni 2016 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de school

Nadere informatie