De zorg zit bij de jeugd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De zorg zit bij de jeugd"

Transcriptie

1 De zorg zit bij de jeugd Om een langdurige, duurzame oplossing te vinden voor het dreigende arbeidstekort in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) is het belangrijk te kijken naar doelgroepen die nog lang in de sector kunnen werken. Zo krijg je per nieuwe werknemer meer arbeidsjaren dan bij mannen die al meerdere jaren carriere achter de rug hebben. Van de twee jongste doelgroepen, middelbare scholieren en net afgestudeerden, zit het meeste potenaeel in de eerste groep. Zij staan nog voor hun studiekeus en kunnen nog alle kanten op. Zij denken veel na over hun toekomst en zullen, wanneer zij informaae krijgen over VVT banen, zich af vragen of een dergelijke funcae iets voor hun is. Maar hoe bereik je deze jongeren? Veel middelbare scholieren moeten een maatschappelijke stage doen. Deze stages worden vaak uitgevoerd in de zorg. Hier gebruik van maken is de ideale manier om jongeren inzicht te geven in VVT banen. Ze kunnen dan zelf ervaren wat de voordelen zijn van VVT werk. Vanaf 2011 worden dit soort maatschappelijke stages voor middelbare scholieren verplicht. De iniaaaefnemers van de NaAonale Zorgvernieuwingsprijs zouden middelbare scholen moeten benaderen om via hen zo veel mogelijk middelbare scholieren de maatschappelijke stage uit te laten voeren bij een instelling die veelal uit VVT banen bestaat. Na dit kijkje in de keuken, zou je deze jongeren kunnen aanbieden bij te verdienen in de zorg. Jongeren die bijverdienen in de VVT sector kunnen een deel van de werkdruk van de andere werknemers overnemen. Daarnaast is de kans groot dat deze scholieren zich willen doorontwikkelen in hun funcae en opleidingen gaan volgen. Een nieuwe volajd VVT er heej zijn plek gevonden.

2 Een zorgstage Scholieren zijn binnenkort verplicht een maatschappelijke stage te doen. Zij willen uiteraard dat deze stage leuk en interessant is. Dat kan in de zorg! Een paar reacaes op al uitgevoerde zorgstages door leerlingen van het Farelcollege in Ridderkerk, en van SG Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde (bron: Nick wandelde met ouderen: Het was leuk om die oudere mensen te helpen, want ze komen bijna nooit buiten. Als je ook maar één wandelingetje met ze maakt, dan zijn ze al erg dankbaar. We zijn met een man naar de kinderboerderij geweest, dat vond hij geweldig. Je krijgt dan ook allemaal verhalen te horen, dat is erg leuk. Ook Patrick wandelde met ouderen: Ik heb van de stage geleerd dat mensen heel dankbaar zijn, als je een klein beetje moeite voor ze doet. Tim hielp mee bij de verzorging van gehandicapten:ik heb deze stage samen met mijn moeder gevonden. Het was heel inspirerend. Ik hielp mensen met eten of in bad gaan of ik ging gewoon bij ze koffiedrinken. Mijn Ep voor andere leerlingen is: doe zo veel mogelijk. En onthoud alles goed, want later heb je er misschien wat aan.

3 De zorg als bijbaan Scholieren hebben vaak een bijbaan. In een supermarkt of een krantwijk. Maar waarom niet in de zorg? De voordelen voor de zorgsector: De kosten voor de instelling zijn laag. Beschikbaarheid van scholieren is vaak in de weekenden, avonduren en vakanees. Precies wanneer ze goed gebruikt kunnen worden. De kans is aanwezig dat de scholieren zich in de sector doorontwikkelen en cursussen en opleidingen willen volgen en zo voor een loopbaan in de zorg kiezen.

4 De zorg als bijbaan Voordelen voor de scholieren om in de zorg aan de slag te gaan: Goed bijverdienen Dankbaar werk, je krijgt er veel erkenning voor terug GunsEge werkejden Afwisselend werk Veel contact met mensen Je kan jezelf in de funcee goed ontwikkelen

5 Het concept Het globale stappenplan: 1.) De iniaaaefnemers van de NaAonale Zorgvernieuwingsprijs benaderen zorginstellingen om stageplekken te creëren. 2.) Middelbare scholen worden benaderd om via hen de stageplekken aan te bieden aan de scholieren. 3.) Scholieren die de zorgstage leuk vinden en goed uitvoeren krijgen de mogelijkheid op vaste basis bij te verdienen VVT sector. 4.) Deze scholieren krijgen de kans zich in de zorg te ontwikkelen; ze kunnen cursussen en trainingen volgen. 5.) Daarna wordt informaae verstrekt over de mogelijke vervolgopleidingen die tot een baan in de zorg leiden.

6 Het stappenplan uitgediept Het benaderen van de zorginstellingen: Er dienen veel stageplekken te worden gecreëerd om zo veel mogelijk scholieren kennis te laten maken met werken in de zorg. Het is echter wel belangrijk dat de stageplekken de scholieren interesseren voor het werken in de zorg. De stage moet leuk zijn en de scholieren moeten goed begeleid worden. Ze moeten niet worden afgescheept met de rotklusjes maar echt een idee krijgen van wat werken in de zorg inhoudt. Elke instelling is anders, en er moet goede communicaae tussen de scholier, de instelling en de iniaaaefnemers zijn om het niveau van de stages te waarborgen. Een hoog niveau van de stages is de sleutel tot succes. Het benaderen van middelbare scholen: Middelbare scholen dienen scholieren te helpen bij het vinden van stageplekken. Zij zullen open staan voor de aangeboden zorgstages en de stageplekken voorleggen aan de scholieren.

7 Het stappenplan uitgediept Het aanbieden van bijbanen in de zorg: Scholieren zijn alajd op zoek naar leuke manieren om bij te verdienen. Bied je ze een redelijk salaris en goede werkajden, dan zullen er alajd geïnteresseerden zijn. Het aantal scholieren dat na de stage ook daadwerkelijk aan de slag kan in de zorg is natuurlijk stukken lager dan het aantal stagiairs dat kan worden begeleid. Dit zorgt er echter wel voor dat je de meest gemoaveerde scholieren overhoudt die het werk het beste uitvoeren. Voor de echte zorgtaken is natuurlijk een opleiding nodig, maar er zijn zeker taken die scholieren uit kunnen voeren. Hierbij is de denken aan het helpen met het avondeten en de verzorgingsbehoejigden mee naar buiten nemen. De meeste taken zullen echter beter door de zorginstellingen zelf kunnen worden bedacht.

8 Het stappenplan uitgediept De ontwikkeling van de scholieren: Wanneer gemoaveerde scholieren aan de slag gaan bij een zorginstelling, dan is het belangrijk dat ze het werk leuk blijven vinden. Dit kan je bereiken door ze steeds meer bij te leren, ze cursussen en trainingen aan te bieden en ze steeds meer verantwoordelijkheid te geven. Zo houd je de bijverdieners tevreden met hun werk en worden ze tegelijkerajd ook beter in het werk dat ze doen. Het informeren over vervolgstudies: De scholieren zullen hun schoolloopbaan afsluiten, en de meesten zullen kiezen voor een vervolgopleiding. Mocht de zorgsector ze bevallen, dan moeten ze geholpen worden bij het vinden van een juiste vervolgopleiding. Wat zouden ze in de zorg willen doen? Waar liggen hun kwaliteiten en waar kunnen ze zich juist nog in kunnen ontwikkelen? Ze zullen informaae moeten krijgen van mensen met verstand van zaken. Je kan hierbij denken aan een informaaesite, een informaaelijn of regionaal aangestelde personen die benadert kunnen worden voor een gesprek.

9 En de mannen? De zwakte De zwakte van dit concept is natuurlijk dat het zich niet enkel richt op jongens. Ook meisjes die anders nooit in de zorg terecht zouden komen kunnen hierdoor worden aangesproken Maar is het dan eigenlijk wel een zwakte? Nee! Er dient een personeelstekort te worden opgelost, en door het aanbieden van zorgstages voor middelbare scholieren kunnen jongeren worden aangesproken die anders nooit over een baan in de zorg zouden nadenken. Of dit nou jongens of meisjes zijn, is dan van ondergeschikt belang. Om de scheve verhoudingen weg te werken zou gedacht kunnen worden aan een 50/50 regeling. Dan doen er (ongeveer) evenveel jongens als meisjes een stage in de zorg. Als veel jongens via de stages enthousiast worden over de zorg, zal bij de jongste generaae het beeld over de zorg als vrouwensector ook afnemen.

10 Samenvacng Scholieren die een maatschappelijke stage doen in de zorgsector kunnen daarmee meer leren over de VVT banen. Als zij het leuk vinden en goed zijn in het werk, kunnen ze zelfs gaan bijverdienen door op vaste basis te komen helpen bij de instelling. Zo wordt de werkdruk voor het personeel lager, kan de kwaliteit van de zorg omhoog en wordt er gewerkt aan het personeelsbestand van de toekomst. Na de middelbare school kunnen de de jongeren een zorggerelateerde opleiding kiezen en zo in de VVT sector blijven werken. De zorg zit bij de jeugd!

11 Bron: hdp://web.mhc.cc/photos/kweekvijver_691453b.jpg

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag.

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag. Nationale Zorgvernieuwingsprijs Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen? Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee

Nadere informatie

Meer mannenhanden aan het bed

Meer mannenhanden aan het bed Meer mannenhanden aan het bed Hoe zorgen we ervoor dat meer mannelijke zijinstromers voor een baan in de zorg kiezen? Introductie Deze presentatie geeft handen en voeten aan het enthousiasmeren van mannelijke

Nadere informatie

NATIONALE ZORGVERNIEUWINGSPRIJS. Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen?

NATIONALE ZORGVERNIEUWINGSPRIJS. Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen? Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen? Concept: `de invoering van een verplicht praktijkvak VVT (Verpleging, Verzorging, Thuiszorg) in één na laatste schooljaar gedurende één

Nadere informatie

HET CARE SEGMENTATIEMODEL

HET CARE SEGMENTATIEMODEL JONGEREN IN DE ZORG INLEIDING De zorgsector staat onder druk. Op korte termijn wordt er flink bezuinigd, wat ook gevolgen heeft voor het personeelsbestand. Tegelijkertijd leidt de vergrijzing van het personeelsbestand

Nadere informatie

MEER MANNEN IN DE ZORG?

MEER MANNEN IN DE ZORG? MEER MANNEN IN DE ZORG? Doelgroep: Manier van aanpak: jongens op de middelbare school bij de vakken verzorging en biologie meer aandacht besteden aan het thema zorg tot en met klas 3. Voor een onbezorgde

Nadere informatie

VVT SECTOR. De Les Zorg

VVT SECTOR. De Les Zorg VVT SECTOR De Les Zorg Samenvatting: Het idee is om op middelbare scholen, vanaf het 2e of 3e jaar een blokuur per week een verplichte les Zorg te gaan geven. In deze les wordt duidelijk wat de Zorg allemaal

Nadere informatie

Durf te zorgen! In opdracht van:

Durf te zorgen! In opdracht van: Durf te zorgen! Samenvatting Concept: Durf te zorgen! Doelgroep: Jongens op een VMBO, HAVO of VWO opleiding, die nog een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding (14 20 jaar). Deze doelgroep brengt

Nadere informatie

Hoe zorg je er voor dat meer mannen een baan in de zorg kiezen?

Hoe zorg je er voor dat meer mannen een baan in de zorg kiezen? Hoe zorg je er voor dat meer mannen een baan in de zorg kiezen? Samenvatting Om meer mannen in de zorg te krijgen is het belangrijk om al op jonge leeftijd het imago van de zorg te versterken. Daarom is

Nadere informatie

Verslag Blokstage 2019

Verslag Blokstage 2019 Verslag Blokstage 2019 Naam:... Klas:.. Profiel:...... Stagebedrijf / organisatie / instelling:.... Het Westeraam 1 / 19 Inhoudsopgave Handboek bij je blokstage... 3 Verslag van je kennismakingsgesprek...

Nadere informatie

Mannen, zorg ervoor!

Mannen, zorg ervoor! Mannen, zorg ervoor! Samenvatting De doelgroep waar ik voor heb gekozen zijn jongens die op dit moment nog op een VMBO, HAVO of VWO opleiding zitten. Voor deze jongeren is het vaak heel moeilijk zich voor

Nadere informatie

de Zorg & Techniek combinatie

de Zorg & Techniek combinatie de Zorg & Techniek combinatie Door Zorg met Techniek te combineren, wordt de zorgsector aantrekkelijker voor jongens en mannen. Een manier waarop dit gedaan zou kunnen worden is het creëren van nieuwe

Nadere informatie

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers.

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Uitdaging zorgsector: meer zorg voor hetzelfde geld. Vraag zorgsector:

Nadere informatie

Het betere werk! De maatschappelijke stage als instrument om de man van de toekomst kennis te laten maken met de zorgsector

Het betere werk! De maatschappelijke stage als instrument om de man van de toekomst kennis te laten maken met de zorgsector Het betere werk! De maatschappelijke stage als instrument om de man van de toekomst kennis te laten maken met de zorgsector Samenvatting Het feminiene imago, arbeidsmarkttekort en gebrek aan kennis vormen

Nadere informatie

www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html

www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html De huidige economische situatie zorgt voor meer en meer werklozen. Deze werklozen willen natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Dit concept richt zich

Nadere informatie

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 Datum: 31 Mei 2013 Opdrachtgever: FNV Jong Onderzoeksbureau: YoungVotes TM (DVJ Insights) Contactpersoon FNV Jong: Esther de Jong, Kim Cornelissen Contactpersoon YoungVotes:

Nadere informatie

Ik zorg. dat meer mannen kiezen voor een baan in de VVT!

Ik zorg. dat meer mannen kiezen voor een baan in de VVT! Ik zorg dat meer mannen kiezen voor een baan in de VVT! Samenvatting Dit plan heeft tot doel om werkzame mannen in de leeftijd van 30 t/m 55 jaar te enthousiasmeren voor een beroep in de zorgsector Verpleging,

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van het CSG Rehoboth. Schooljaar 2011-2012 Welkom bij de maatschappelijke stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de maatschappelijke

Nadere informatie

Get In Shape! Stoere mannen werken in de zorg!

Get In Shape! Stoere mannen werken in de zorg! Get In Shape! Stoere mannen werken in de zorg! Samenvatting concept Het concept bevat een reclame die ingaat op de handelingen binnen het werk en het imago van negatief naar positief omvormt en een dag

Nadere informatie

Bijlagen! Oftewel: alles wat je nodig hebt aan invullijstjes, denkoefeningen en meer!

Bijlagen! Oftewel: alles wat je nodig hebt aan invullijstjes, denkoefeningen en meer! Bijlagen! Oftewel: alles wat je nodig hebt aan invullijstjes, denkoefeningen en meer! Deze bijlagen horen bij de digitale handleiding maatschappelijke stages van de Stichting Oude Groninger Kerken zomer

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Zo wordt vakantiewerk succesvol! 5 tips voor leuk vakantiewerk

Zo wordt vakantiewerk succesvol! 5 tips voor leuk vakantiewerk Zo wordt vakantiewerk succesvol! 5 tips voor leuk vakantiewerk Wil jij extra geld verdienen? Dan is vakantiewerk daarvoor ideaal! Je hebt dan een extra zakcentje voor bijvoorbeeld je zomervakantie of om

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw. Kiezen

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

zorgvernieuwingsprijs

zorgvernieuwingsprijs Nationale Nationale zorgvernieuwingsprijs zorgvernieuwingsprijs Concept Een Incare afdeling van het UWV kan inspelen op de behoefte van mannelijke werklozen door startcursussen, vervolgcursussen en praktijkstages

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Rapportage brainstorm

Rapportage brainstorm Rapportage brainstorm ALGEMENE INFORMATIE Datum: 16 oktober 2013 Locatie: AOC Oost, Almelo Deelnemers: Jongeren tussen 13-20 jaar van (V)MBO, HAVO, VWO en HBO en ondernemers in de Agri&Food sector Centrale

Nadere informatie

Stageonderzoeken. Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007. Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com

Stageonderzoeken. Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007. Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com Stageonderzoeken Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007 Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com Gepubliceerd door Michelle van Gelder & Sui-Ai Chen de Ruyterkade 106 II 1011 AB Amsterdam

Nadere informatie

De EHBO-Z koffer. Eerste Hulp Bij Oriëntatie op Zorgberoepen

De EHBO-Z koffer. Eerste Hulp Bij Oriëntatie op Zorgberoepen De EHBO-Z koffer Eerste Hulp Bij Oriëntatie op Zorgberoepen Probleemstelling Het aantal mannen die werkzaam in de verpleging, verzorging of in de thuiszorg neemt toe. Maar het aandeel mannen in deze branches

Nadere informatie

En toch moedigt Paulus hier in onze tekst je aan.

En toch moedigt Paulus hier in onze tekst je aan. Lezen: Efeziërs 5:1-12 (wetslezing) en 13-20 Tekst: Efeziërs 5:18 Voorbeeld van een ballon: wanneer is die eigenlijk vol met lucht? Conclusie: een ballon kan vol zijn en toch is er dan nog ruimte voor

Nadere informatie

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK Tadek de Ruijter Niek Schadenberg Guillermo Peroti CMD2d Inhoudsopgave Inleiding 2 Vragenlijst 3 Albert Heijn Allerhande 4 Albert Heijn doelgroep 5 Interview 1 6 Interview

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College en CSG Rehoboth. Schooljaar 2011 2012 2 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij

Nadere informatie

Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Zorgarbeidspool 30-06-2010

Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Zorgarbeidspool 30-06-2010 Nationale Zorgvernieuwingsprijs Zorgarbeidspool 30-06-2010 Zorgarbeidspool Samenvatting Vooral mannen hebben in deze economisch slechte tijden, hun baan verloren. Zij vormen tweederde van de nieuwe groep

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Eindverslag School Ex Programma 2011

Eindverslag School Ex Programma 2011 Eindverslag School Ex Programma 2011 Inleiding Het School Ex Programma is de afgelopen twee jaren uitgevoerd met landelijke middelen voor jeugdwerkloosheid onder toezicht van de MBO-raad. In 2011 is het

Nadere informatie

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013 1 van 7 Resultaat Enquete Spots on Jobs 2013 (,,ouders, en ) 2 van 7 Volwassenen - statistiek Ik vind Spots on Jobs een waardevolle activiteit Totaal Tue-15 Er is op Spots on Jobs voldoende informatie

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College. Schooljaar 2012-2013 1 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de

Nadere informatie

Meer mans met zorg. Een man is geen vrouw. Battle of Concepts - Meer mans met zorg 1

Meer mans met zorg. Een man is geen vrouw. Battle of Concepts - Meer mans met zorg 1 Meer mans met zorg Een man is geen vrouw Battle of Concepts - Meer mans met zorg 1 Samenvatting Voor jonge, net afgestudeerde mannen is een baan in de VVT bijzonder interessant omdat daarbij het gezinsleven

Nadere informatie

Loopbaanpaspoort Rivierenland. Naam: vo-school

Loopbaanpaspoort Rivierenland. Naam: vo-school Loopbaanpaspoort Rivierenland Naam: vo-school Doel van het loopbaanpaspoort Rivierenland Het loopbaanpaspoort Rivierenland is een samenvatting van je vmbo-portfolio. Het paspoort geeft weer welke persoonlijke

Nadere informatie

Informatie en inspiratie

Informatie en inspiratie Informatie en inspiratie maatschappelijke stage op een agrarisch bedrijf voor agrarische ondernemers en LTO-organisaties (versie 1.0 - oktober 2012) - 1 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Wat is maatschappelijke

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar!

Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar! Spreekbeurt: Dierverzorger word je niet zomaar! 10-14 jaar Als men aan kinderen tussen tien en twaalf jaar oud de vraag stelt, wat ze later willen worden, dan staat het beroep van dierverzorger in de top

Nadere informatie

Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten.

Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten. Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten. Verander je werkomstandigheden en vergroot je werkplezier! Plezierig werken betekent jezelf vitaal en tevreden voelen

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege

Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het Alfrinkcollege Je maakt keuzes Keuzes maken is best een uitdaging en als je jong bent helemaal! Tijdens jouw schoolperiode maak je keuzes die van invloed

Nadere informatie

Resultaten van de Dag van de Mobiliteit ACE

Resultaten van de Dag van de Mobiliteit ACE Resultaten van de Dag van de Mobiliteit ACE Jordy Jeras Corné van Belzen (in samenwerking met Sander Sjerp) Voorwoord: Vraagstelling: Vanuit ACE wordt er jaarlijks de Dag van de Mobiliteit georganiseerd

Nadere informatie

Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers?

Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers? & Midlife carreers Wat drijft de 45 Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers? Midlife carrieers Achtergrond Op een totale beroepsbevolking van ruim 7 miljoen Nederlanders, is ruim 3 miljoen ouder

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

Topscorer. Marian Hoefnagel. Daar kun je. 2 op rekenen! BOEKEN BOEIEN

Topscorer. Marian Hoefnagel. Daar kun je. 2 op rekenen! BOEKEN BOEIEN Topscorer Marian Hoefnagel Daar kun je BOEKEN BOEIEN 2 op rekenen! Scoren Kijk, daar! Die jongen met dat blonde haar! Daan wijst naar een jongen die net de tram inkomt. Hij heeft een grote sporttas bij

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSZORG MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

GEZONDHEIDSZORG MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN GEZONDHEIDSZORG GEZONDHEIDSZORG Ben je het liefst praktisch bezig en houd je van afwisseling? Vind je het leuk om met mensen samen te werken? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil je anderen

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Antwoorden door een scholier 967 woorden 18 januari 2005 5,4 64 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Opdr.1 A. - het soort mensen - de herkomst - de huidskleur B.

Nadere informatie

Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6

Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6 1-11-016 Status Definitief Referentie WAD/PK 1/5 Auteur(s) Annemarie ten Klooster/Petra Kramp Informatie over de opleiding en de praktijk HBO Verpleegkunde niveau 6 Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Factsheet persbericht Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Inleiding Stageperiode Om een stageplek te vinden moeten vrijwel alle studenten solliciteren. Maar hebben allochtone

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar Jaargang 4, Nr. 7

Nieuwsbrief. Schooljaar Jaargang 4, Nr. 7 Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 Jaargang 4, Nr. 7 Beste ouders, Een kleine impressie van het pepernoten bakken in de nieuwe keuken van de school. De leerlingen hebben zichtbaar genoten, van het bakken,

Nadere informatie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Doel: Je onderzoekt hoe jij jouw talenten kunt inzetten in je werk (nu en later). Je gaat een activiteit buiten school onderzoeken. Dit kan zijn: a.

Nadere informatie

Doorstroomdossier 2018 Beroepsopleidingen ROC Nijmegen

Doorstroomdossier 2018 Beroepsopleidingen ROC Nijmegen Doorstroomdossier 2018 Beroepsopleidingen ROC Nijmegen Locatie Boxmeer Nijmegen (svp aankruisen) Gegevens student Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man vrouw Adres: Postcode en Plaats: Telefoon

Nadere informatie

WAT IS COOLSOCIETY? WAARDEVOL EN GEVALIDEERD CONCEPT

WAT IS COOLSOCIETY? WAARDEVOL EN GEVALIDEERD CONCEPT PAGINA 1 WAT IS COOLSOCIETY? CoolSociety biedt vmbo-scholen in steden een compleet programma voor de maatschappelijke stages van hun leerlingen. Daarbij staat voorop dat de leerlingen hun stage beleven

Nadere informatie

Het heeft geen zin om te proberen doelgroepen te definiëren of mensen te enthousiasmeren die geen affiniteit hebben met de zorg en/of zorgtaken.

Het heeft geen zin om te proberen doelgroepen te definiëren of mensen te enthousiasmeren die geen affiniteit hebben met de zorg en/of zorgtaken. Zelfsturende teams Mannen (en ook vrouwen) hebben bepaalde karaktereigenschappenen interessegebieden. Volgens het Enneagram*kan een man omschreven en getypeerd worden als één van negen menstypen. Bij voorkeur

Nadere informatie

Praktijkonderwijs werkt!

Praktijkonderwijs werkt! DE VENEN Praktijkonderwijs werkt! Ontdek hoe het werkt op 20 januari! Waar wil jij een pro in worden? Bij ons op school leer je vooral door te doen! Op school én in de praktijk, via stages. Je kunt bij

Nadere informatie

Digitaal Doorstroomdossier

Digitaal Doorstroomdossier Digitaal Doorstroomdossier Ewout Hooijer MBO Utrecht 95091: Veiligheid en vakmanschap (Niveau 3 BOL) Instroom: september 2014 Ewout Hooijer 18-11-1981 (leeftijd op 1 augustus 2014-32 jaar) Minkema College

Nadere informatie

Kan ik hier stage lopen??

Kan ik hier stage lopen?? Kan ik hier stage lopen?? Mogelijkheden voor maatschappelijke stage in de parochie. Uitgave van: Pastorale Dienstverlening bisdom Rotterdam Informatieve websites www.samenlevenkunjeleren.nl/scholen/praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4

Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 Bijlage 1: Doorlopende ontwikkellijn loopbaancompetenties sjm Competentie Indicator Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 1.Kwaliteiten reflectie 1.1 Ik weet waar ik goed en minder goed in ben. Maatschappelijke

Nadere informatie

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases.

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases. Creatieve technieken Dit document biedt je een leidraad om te komen tot creativiteit, namelijk door het doorbreken van vastgestelde denkpatronen. Om je op weg te helpen, beschrijven we enkele creatieve

Nadere informatie

Snuffelstage leerjaar 2

Snuffelstage leerjaar 2 Snuffelstage leerjaar 2 Naam Klas STAGEOVEREENKOMST Jouw gegevens Naam Klas Op deze datum ga ik stage lopen: Van uur tot uur. Gegevens van de stageplek Naam bedrijf Straat Postcode Plaats Contactpersoon

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 WAT GA JE DOEN? De maatschappelijke stage is een stage waarin jij vrijwilligerswerk gaat doen. Dat vrijwilligerswerk kan er op heel veel verschillende manieren uitzien.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Informatie voor leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College 0 Maatschappelijke Stage! Sinds 2011 nemen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs deel aan de Maatschappelijke Stage

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Recreatie In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt door

Nadere informatie

IF Kijkje in de keuken evaluatie Milieudefensie. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

IF Kijkje in de keuken evaluatie Milieudefensie. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Milieudefensie Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Kunt u aangeven hoe u op deze bijeenkomst bent geattendeerd?...2 2 Wat is uw belangrijkste reden om deze bijeenkomst te bezoeken?...3 3 In hoeverre

Nadere informatie

Snuffelstage voor klas 3

Snuffelstage voor klas 3 Informatiebrochure Snuffelstage voor klas 3 sj 2017-2018 Naam:.. Klas:.... Informatiebrochure Snuffelstage klas 3 In de activiteitenweek ga je op Snuffelstage. Gedurende één dag(deel) ga je meelopen met

Nadere informatie

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Mobiliteitstrajecten Van-Werk-Naar-Werk-Trajecten Juli 2014 PUBLIEKE ZAAK inleiding In dit document lichten sociale partners verenigd in het Samenwerkings - verband VVT-GHZ-GGZ

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Leiderschap over geld

Leiderschap over geld Leiderschap over geld Wat is leiderschap over geld? Is dat weten hoeveel je uitgeeft en niet over je inkomsten heen gaat? Is dit zoveel bezuinigen dat je overhoudt en later alsnog kan uitgeven? Is dit

Nadere informatie

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: Basis Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en RECRUITMENT EVENT EEN KRACHTIG MIDDEL OM BRILJANT TOPTALENT VAN MORGEN TE VERLEIDEN Om een plek te verkrijgen in de drukke agenda van scholieren en young professionals moet het event de nodige triggers

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Jonge mantelzorgers in Simpelveld / Bocholtz

Jonge mantelzorgers in Simpelveld / Bocholtz Jonge mantelzorgers in Simpelveld / Bocholtz 2015-2016 Jonge mantelzorgers hebben soms een dagtaak Je schrikt van het aantal handen dat omhoog gaat in zo n klas Sinds enkele jaren verzorgt het Steunpunt

Nadere informatie

1. Kansen op de arbeidsmarkt

1. Kansen op de arbeidsmarkt Studiewijzer 3 Verken de mogelijkheden II Wat vind jij belangrijk bij het maken van een keuze? Moet de studie vooral leuk zijn of kijk je ook naar wat je er later mee kan worden en of je kans maakt op

Nadere informatie

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst!

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst! Werken in de bouw Bouw aan je toekomst! De bouw biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van techniek houdt en graag samenwerkt. Mogelijkheden waar je misschien niet zo snel aan denkt. Want in de bouw

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN GOEDE CARRIERE Management samenvatting

ZORG VOOR EEN GOEDE CARRIERE Management samenvatting Meer Mannen in de Zorg en een beter imago Een positief imago en volledige awareness van de werkcondities en carriere mogelijkeden in de Zorg Management samenvatting Om meer mannen te kunnen enthousiasmeren

Nadere informatie