WAT IS COOLSOCIETY? WAARDEVOL EN GEVALIDEERD CONCEPT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAT IS COOLSOCIETY? WAARDEVOL EN GEVALIDEERD CONCEPT"

Transcriptie

1 PAGINA 1 WAT IS COOLSOCIETY? CoolSociety biedt vmbo-scholen in steden een compleet programma voor de maatschappelijke stages van hun leerlingen. Daarbij staat voorop dat de leerlingen hun stage beleven als een zinvolle en leuke ervaring. Met ingang van schooljaar 2011/2012 worden maatschappelijke stages verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Tijdens deze stage verrichten leerlingen vrijwilligerswerk bij een non-profitorganisatie of maatschappelijk project. Bij de maatschappelijke stages spelen verschillende partijen een rol: de vmbo-leerlingen, hun scholen, stagemakelaars, stageaanbieders als non-profitorganisaties en maatschappelijke projecten en begeleiders/coaches afkomstig uit bedrijven of MBO/HBO-stagiairs. CoolSociety brengt al deze spelers samen in één programma. WAAROM VMBO-ERS UIT DE STAD? Vmbo-leerlingen in steden hebben de meeste ondersteuning nodig om hun maatschappelijke stage succesvol te maken. Zij zijn vaak minder vertrouwd met vrijwilligerswerk, vinden het moeilijker om een geschikte en leuke stageplek te vinden en hebben meer begeleiding nodig dan vmbo-ers in landelijke gebieden en havo- en vwo-leerlingen. WAARDEVOL EN GEVALIDEERD CONCEPT CoolSociety vergroot de persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie van leerlingen door stages aan te bieden die goed aansluiten bij de interesses en talenten van individuele leerlingen. Het programma is van hoge kwaliteit, is ingebed in het curriculum en kent intensieve begeleiding. De aanpak van CoolSociety is breed gevalideerd. Het programma is gestoeld op de ervaringen van De Slinger Jongeren, een burgerschapsprogramma van De Publieke Zaak voor MBO-studenten. CoolSociety wordt ontwikkeld in samenspraak met wetenschappers, scholen, kennisinstituten, bonden, overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Kijk ook eens op en WILT U MEER WETEN? Bent u een van deze spelers en wilt u meer weten? Vul uw gegevens in op en wij nemen graag contact met u op. COOLSOCIETY.NL IN DE TOEKOMST In de loop van 2011 wordt de website van CoolSociety ontwikkeld tot een multifunctionele webomgeving die het CoolSociety programma ondersteunt. Deze nieuwe website biedt niet alleen de nodige informatie maar maakt het ook mogelijk voor leerlingen, begeleiders, docenten en stageaanbieders om met elkaar te communiceren.

2 PAGINA 2 ORGANISATIE ACHTER COOLSOCIETY DE PUBLIEKE ZAAK De initiator van CoolSociety is De Publieke Zaak. De Publieke Zaak is een platform gericht op maatschappelijke vernieuwing en heeft hiertoe al diverse succesvolle programma s uitgevoerd die zijn gericht op een betere, leukere en hechtere samenleving. Een van deze programma s is De Slinger Jongeren. Net als CoolSociety is de Slinger Jongeren erop gericht om jongeren actief bij de samenleving te betrekken. Waar CoolSociety zich richt op vmbo-leerlingen, is De Slinger Jongeren bedoeld voor de mbo-leerlingen. Kijk ook eens op Meer weten over andere projecten van De Publieke Zaak? Neem een kijkje op HET INITIATIEF COOLSOCIETY De Publieke Zaak streeft naar het vergroten van de betrokkenheid van mensen in onze samenleving. De maatschappelijke stage biedt daartoe een unieke kans. Met ingang van schooljaar 2011/2012 worden maatschappelijke stages verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Op dit moment experimenteren scholen met de maatschappelijke stage. Over het algemeen zijn leerlingen enthousiast, maar de effectiviteit is niet altijd optimaal. Dit geldt met name voor vmbo-scholen in steden. Met CoolSociety biedt De Publieke Zaak een compleet programma voor alle spelers: van leerling tot docent en van non-profit organisaties tot bedrijven.

3 PAGINA 3 HET STAGEPROGRAMMA COMPLEET VAN A TOT Z CoolSociety biedt scholen een compleet programma van A tot Z waarmee zij invulling kunnen geven aan de maatschappelijke stage. Het stageprogramma van CoolSociety wordt uitgevoerd in zes stappen: voorbereiding, bewustwording, talentmatching, uitvoering stage, erkenning en verankering. Voor elk van deze stappen biedt CoolSociety een passende invulling. VOORBEREIDING Een goed begin is het halve werk. Bij de voorbereiding komen alle betrokken partijen tot gezamenlijke afspraken over de samenwerking. Deze afspraken worden vastgelegd in heldere eindtermen. Als deze fase is afgerond, is het voor alle betrokkenen duidelijk hoe we ervoor gaan zorgen dat de leerlingen een waardevolle en bijzondere leerervaring opdoen tijdens hun maatschappelijke stage. BEWUSTWORDING Juist omdat vmbo-leerlingen vaak weinig ervaring hebben met vrijwilligerswerk is het belangrijk om ze hiermee bekend te maken en ze te enthousiasmeren. Het programma voor de leerlingen begint met een burgerschapsworkshop, dat samen met docenten wordt gegeven. Tijdens deze workshop maken de kinderen ondermeer kennis met andere leerlingen die al eerder een maatschappelijke stage uit voerden en aan wie ze vragen kunnen stellen. TALENTMATCHING De ervaringen met de maatschappelijke stage tot nu toe wijzen uit dat wanneer leerlingen een stage doen die goed aansluit bij hun eigen voorkeuren en talenten, het succes aanzienlijk groter is voor zowel de leerling als de stageaanbieder. Daarom besteedt CoolSociety veel aandacht aan het vinden van precies de juiste stage voor elke leerling. Daarnaast is het koppelen van een coach aan de leerlingen een belang rijke stap in deze fase. Een goede begeleiding van de leerlingen tijdens hun stage versterkt de duurzaamheid van hun ervaringen.

4 PAGINA 4 UITVOERING STAGE In het programma van CoolSociety zoeken we zoveel mogelijk naar stages waarin leerlingen in kleine groepjes kunnen samenwerken. Werken in groepsverband maakt een stage leuker, intensiever en laagdrempeliger. Het uitvoeren van de stage vindt plaats in 2 fases; in de 1ste fase wordt in groepsverband een week lang de stage samen voorbereid en uitgevoerd. In de 2e fase gaan de leerlingen, ieder voor zich, nog een aantal keer alleen naar hun stageplek om vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier kunnen vmbo-leerlingen vanuit de veiligheid en ondersteuning van het groepswerk vervolgens zelf het initiatief nemen voor hun maatschappelijke stage. ERKENNING De rapportage van de stage kan door de leerling online worden gemaakt. De stageaanbieder beoordeelt de rapportage en evalueert de stage. Op school vindt een groepspresentatie van de stages plaats, waar ook de stageaanbieder voor wordt uitgenodigd. Eveneens aanwezig is de begeleider van de leerling vanuit de HBO/MBOopleiding of het bedrijfsleven. GOED OM TE WETEN: Het CoolSociety-programma wordt altijd in samenwerking met de school definitief vastgesteld.

5 PAGINA 5 COOLSOCIETY IS ER VOOR SCHOLEN CoolSociety verbindt vmbo-leerlingen met stageaanbieders. Via het programma van CoolSociety kunnen leerlingen hun maatschappelijke stage lopen bij non-profitorganisaties en maatschappelijke projecten. Het coördineren, plannen en begeleiden van maatschappelijke stages voor leerlingen betekent vaak veel extra werk voor scholen en hun docenten. CoolSociety neemt de school deze zorg uit handen en bespaart docenten en stagecoördinatoren daarmee veel tijd en moeite. Bovendien biedt het programma van CoolSociety een passende stage voor elke leerling. Als opleiding heeft u dus slechts één adres nodig voor stages voor al uw leerlingen. De bijdrage vanuit OCW kan door scholen worden aangewend voor de financiering van CoolSociety. VMBO-LEERLINGEN Een stage is interessant als de werkplek en werkzaamheden aansluiten bij jouw wensen en talenten. CoolSociety zorgt ervoor dat je een goede keuze kunt maken voor een passende en leuke stage. Van ouderen leren sms en en en tot het organiseren van een sportevenement. Vanzelfsprekend bieden we je persoonlijke begeleiding en er staan leuke workshops op het programma! NON-PROFITORGANISATIES EN MAATSCHAPPELIJKE PROJECTEN Heeft u als non-profitorganisatie of maatschappelijk project een stageplek beschikbaar voor vmbo-leerlingen? Dan gaat CoolSociety op zoek naar geschikte kandidaten die in aanmerking komen voor deze stage. Wij zorgen ervoor dat de kwaliteiten en interesses van de leerling overeenkomen met de inhoud van uw stage. Op die manier maken we een goede match tussen uw organisatie, de stage en de leerling.

6 PAGINA 6 BEDRIJVEN Op zoek naar een concrete invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Kijk dan wat CoolSociety voor uw bedrijf kan betekenen. Elke vmbo-leerling heeft tijdens de stage een persoonlijk begeleider nodig. Uw werknemers kunnen deze rol vervullen. De stages omvatten een concreet, vastomlijnd traject waarin uw personeel een waardevolle inhoudelijke en persoonlijke bijdrage kan leveren aan deze bijzondere ervaring voor leerlingen. MBO- EN HBO-STUDENTEN Ben jij MBO- of HBO-student en zoek je een stage in maatschappelijke richting? Word dan persoonlijk coach van vmbo-leerlingen tijdens hun stageperiode. Je kunt de leerlingen ondersteunen bij het gehele traject, van voorbereiding tot en met de eindpresentatie. Op jouw beurt doe je ervaring op in het begeleiden en aansturen van jongeren.

7 PAGINA 7 CONTACT Telefoon: Postbus BJ Amsterdam t.a.v. CoolSociety COOLSOCIETY p/a PricewaterhouseCoopers Thomas R. Malthusstraat JR Amsterdam

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen:

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen: Praktische handleiding voor stagebieders Met ingang van schooljaar 2011-2012 zijn alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs wettelijk verplicht om minimaal 30 uur maatschappelijke stage te lopen. De

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wat is dat eigenlijk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW 1 SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND 1 We nodigen iedereen van harte uit met ons mee te denken en mee te doen 2 Onderwijs doe je samen INLEIDING Op 1 september

Nadere informatie

Teamspot: Samen LOB makkelijker en leerzamer maken Organiseren, Verbinden, Matchen, Uitvoeren en Begeleiden

Teamspot: Samen LOB makkelijker en leerzamer maken Organiseren, Verbinden, Matchen, Uitvoeren en Begeleiden Teamspot: Samen LOB makkelijker en leerzamer maken Organiseren, Verbinden, Matchen, Uitvoeren en Begeleiden Huub, decaan havo 24 november 2016, Utrecht www.teamspot.nl Agenda 1. Voorstellen Teamspot.nl

Nadere informatie

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Hondsrug College Ondernemend leren Op het Hondsrug College Voor mavo, havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Inhoudsopgave Ondernemend leren Droom jij van een eigen bedrijf?

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Woerden, juli 2014 Auteur: Iris Meijerink Welzijn Woerden Rembrandtlaan 2 ǀ 3443 EG Woerden ǀ T 0348 421101 ǀ E i.meijerink@welzijnwoerden.nl

Nadere informatie

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Rondom: Hoe werk je samen aan een goed begeleide stage? Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Deze checklist is voor scholen en (potentiële) stagebieders die elkaar beter willen

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten Voor u ligt de tweede nieuwsbrief gemaakt in BAR-verband. zowel in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk wordt dezelfde nieuwsbrief verstuurd. De eerste pagina

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Jonge professionals aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw jonge professionals vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Mbo

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Stagiairs ervaren discriminatie

Factsheet persbericht. Stagiairs ervaren discriminatie Factsheet persbericht Stagiairs ervaren discriminatie Inleiding Stagiairs ervaren discriminatie Het is steeds lastiger voor studenten om een stageplek te vinden. Tijdens de sollicitatieprocedure ervaren

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Factsheet persbericht Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Inleiding Stageperiode Om een stageplek te vinden moeten vrijwel alle studenten solliciteren. Maar hebben allochtone

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Programma Radboud Plus Traject

Programma Radboud Plus Traject Programma Radboud Plus Traject Radboud Health Academy Versie: schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Radboud Profiel 4 2. Activiteiten Radboud Plus Programma 2.1 Workshops en individuele gesprekken

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

Informatiepakket Maatschappelijke stages in de Land- en tuinbouwsector

Informatiepakket Maatschappelijke stages in de Land- en tuinbouwsector Informatiepakket Maatschappelijke stages in de Land- en tuinbouwsector Maatschappelijke stages in de Land- en tuinbouwsector... 2 Inleiding... 2 Waarom is maatschappelijke stage belangrijk?... 3 Hoe ziet

Nadere informatie

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Onderzoek MaS 2.0. Samenvatting en conclusies:

Onderzoek MaS 2.0. Samenvatting en conclusies: Onderzoek MaS 2.0 De vrijwilligerscentrale heeft in september 2013 een onderzoek laten uitvoeren door een MBO student marketing medewerker bij de huidige stage bieders, waarbij gevraagd is naar de bevindingen

Nadere informatie

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 RUIMTE TONEN: GANG BINK 36 RUIMTE TONEN: BINK 36 VESTIA EN JOHAN DE WITT SCHOLENGROEP PRESENTEREN: MEDIA OPEN/INSPIREREND GALERIERUIMTES/PRESENTATIES INDUSTRIEEL/WERKEN

Nadere informatie

ONTDEK JE VAKMANSCHAP!

ONTDEK JE VAKMANSCHAP! ONTDEK JE VAKMANSCHAP! Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap op alle niveaus. In een doorlopende lijn van vmbo tot en met mbo en jonge professionals uit het bedrijfsleven.

Nadere informatie

Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019

Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019 Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019 EVEN VOORSTELLEN Jan-Willem van der Pol Zo n 35 jaar werkzaam bij ENGIE (v/h GTI, Cofely) in Dordrecht Vakgebied: elektrotechniek Sr. Werkvoorbereider

Nadere informatie

MAS Maatschappelijke stage

MAS Maatschappelijke stage MAS Maatschappelijke stage 073 644 29 29 www.pierson.nl Inhoudsopgave 1. MAS- Definitie 2. MAS op ds. Pierson 3. MAS- Stages 4. MAS- Verslaglegging 5. MAS- Certificaat en plusdocument MAS??? Wie heeft

Nadere informatie

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen!

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! 2 VOORWOORD Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! Samenwerken staat centraal bij Vrijwilligerspunt. Wij helpen met het realiseren van projecten, waarbij wij meerdere partners

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Voorwaarden voor erkenning stageplaats...4 Gang van zaken en regelgeving...4 Veelgestelde vragen...6 Belangrijke

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhoud 3 1. Wat is MAS? 4 1.1 MAS algemeen. 4 1.2 De goede plek 4 2. MAS op het Groen van Prinstererlyceum 5 2.1 Overgangsnormen 5 2.2 Doel 5 2.3 MAS-coördinatoren 5 3. Stage zoeken

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Werkgevers: stagiairs niet goed voorbereid

Factsheet persbericht. Werkgevers: stagiairs niet goed voorbereid Factsheet persbericht Werkgevers: stagiairs niet goed voorbereid Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van de schoolcarrière. Maar tegen welke problemen

Nadere informatie

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 In december 2007 hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Sociaal agogisch werk

Sociaal agogisch werk #5 Sociaal agogisch werk Groningen, Hoogeveen, Hardenberg lzijnswerk! e Jij? In het w! nt groeien * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Gouden Maatschappelijke Stage Tips. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1

Gouden Maatschappelijke Stage Tips. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1 Gouden Maatschappelijke Stage Tips Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1 Voorwoord Jongeren die vanaf schooljaar 2011-2012 instromen in het voortgezet onderwijs lopen tijdens hun middelbareschoolperiode

Nadere informatie

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf!

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Meer jonge mensen in de techniek Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Over TechniekTalent.nu TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren met één doel: meer instroom

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Maatschappelijke Stage Wim Krijbolder / Miriam Hendrikx Versienummer 1.0 Status document (concept, voorstel, Vastgesteld

Nadere informatie

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam Partijen: Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam Gemeente: Gemeente Edam-Volendam, vertegenwoordigd door mevrouw G. Kroon-Sombroek, portefeuillehouder Welzijn. Voortgezet onderwijs: Atlas

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Leerlinggids Maatschappelijke Stage Deze gids is van: School: klas WAAR STAAT WAT? pagina 1 Maatschappelijke Stage, wat is dat? 3 1.1

Nadere informatie

Fontys Sporthogeschool

Fontys Sporthogeschool Fontys Sporthogeschool Workshop LO2 en maatschappelijke stage Dennis Witsiers Docent Fontys Sporthogeschool SLO netwerkbegeleider BSM ZO Coördinator Praktijk Opleiding LO Tilburg Koos van Maurik Docent

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Kan ik hier stage lopen??

Kan ik hier stage lopen?? Kan ik hier stage lopen?? Mogelijkheden voor maatschappelijke stage in de parochie. Uitgave van: Pastorale Dienstverlening bisdom Rotterdam Informatieve websites www.samenlevenkunjeleren.nl/scholen/praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Maatschappelijke stages bij. peuterspeelzaalwerk. voor iedereen beter

Maatschappelijke stages bij. peuterspeelzaalwerk. voor iedereen beter Maatschappelijke stages bij peuterspeelzaalwerk voor iedereen beter Helpen bij opknapklussen, bij het organiseren van een opendag of extra inzet leveren op de woensdagmiddag. De jonge stagiaires brengen

Nadere informatie

Datum 10 mei 2017 Schriftelijk overleg internationalisering van het onderwijs: nota naar aanleiding van het verslag

Datum 10 mei 2017 Schriftelijk overleg internationalisering van het onderwijs: nota naar aanleiding van het verslag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Intentieovereenkomst. Deelnemende partijen:

Intentieovereenkomst. Deelnemende partijen: Intentieovereenkomst Deelnemende partijen: Groengebied Amstelland Recreatie Noord-Holland Scholengemeenschap Reigersbos Verklaring van functies Stagecoördinator: Centraal aanspreekpunt binnen RNH van alle

Nadere informatie

Met een hartelijke groet,

Met een hartelijke groet, Voor nadere informatie en aanvragen voor diensten uit zowel het basispakket als extra te leveren producten kan contact worden opgenomen met het idoe MaSteam te bereiken van maandag t/m donderdag tijdens

Nadere informatie

Inleiding maatschappelijke stage

Inleiding maatschappelijke stage Inleiding maatschappelijke stage Algemeen Met maatschappelijke stage doe je iets voor iemand anders zonder daar geld voor te krijgen. Nederland kan niet zonder vrijwilligers, zoals trainers bij sportclubs.

Nadere informatie

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Partijen: Gemeente: Gemeente Haarlemmermeer, vertegenwoordigd door Steffe Bak, portefeuillehouder Welzijn. Voortgezet onderwijs: Haarlemmermeer

Nadere informatie

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer

Instroom in sector transport en logistiek. Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer Instroom in sector transport en logistiek Kees Verboom adviseur werk Louis de Jong - marketeer 1. Even voorstellen 2. Op zoek naar jongeren 3. Landelijke ontwikkeling arbeidsmarkt 4. Onderwijsontwikkeling

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2017 2018 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede.

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. 34 Intervisiebijeenkomsten op de stageschool Werken en verwerken op de

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Entreprenasium. Hondsrug College

Entreprenasium. Hondsrug College Hondsrug College Ontdek Discover Découvrir Entdecken Sie Scopra Descubr Aνακαλύψτε 検 出 しなさい Descubra Ontdek Discover D Entdecken Sie Scopra Descubra Aνακαλύψτε 検 出 しなさ bra Ontdek Discover Découvrir Entdecken

Nadere informatie

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 1 Missie/visie OSG Willem Blaeu wil bevorderen dat leerlingen participeren in school en samenleving. Zij wil stimuleren dat de leerlingen de

Nadere informatie

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 Utrecht, maart 2010 INHOUD Inleiding 7 1 Het onderzoek 9 2 Resultaten 11 3 Conclusies 15 Colofon 16

Nadere informatie

denkers en doeners voor de toekomst

denkers en doeners voor de toekomst denkers en doeners voor de toekomst samen jongeren inspireren voor techniek techniekeducatie Aan de slag in de maritieme sector Nog te weinig jongeren kiezen voor een loopbaan in de techniek. Met een uniek

Nadere informatie

Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel

Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel Maatschappelijke stage bij Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel Handboek maatschappelijk stage Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel 2011-2012 Maatschappelijke stage Inleiding Samen leven kun

Nadere informatie

voor het middelbaar beroepsonderwijs

voor het middelbaar beroepsonderwijs voor het middelbaar beroepsonderwijs Peer Support betekent systematische en structurele begeleiding van een jongerejaars student door een ouderejaars. Peer Support is een internationaal erkend programma

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU 1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU school Schooltype: PO, SO, VO, VSO, MBO Adres Telefoon werkplekbegeleider E-mail (Werkplekbegeleider)

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

STAGEWIJZER. Stage bevordert een juiste beroepskeuze!

STAGEWIJZER. Stage bevordert een juiste beroepskeuze! Leerlingen in het beroepsonderwijs zijn uw toekomstige medewerkers. Al vroeg moeten ze nadenken over hun toekomst. Keuzes maken voor een vervolgstudie en beroep. Dat is soms best lastig. U kunt ze daar

Nadere informatie

maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander!

maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander! maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander! carmel www.carmelcollegesalland.nl college salland Inleiding Wat is een maatschappelijke stage? Je gaat een maatschappelijke stage lopen als onderdeel

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties DE NIEUWE VESTE, LOCATIE HARDENBERG Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties 2011 D E N I E U W E V E S T E, P I E T H E I N S T R A A T 1, 7772 ZJ H A R D E N B E R G. T EL. 0523-262170

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Veel ingezet op het betrekken van de tweedejaars mentoren bij LOB. om het MBO te bezoeken en aan te melden voor de Oriëntatiedagen.

Veel ingezet op het betrekken van de tweedejaars mentoren bij LOB. om het MBO te bezoeken en aan te melden voor de Oriëntatiedagen. LOB week georganiseerd voor leerlingen om locaties te bezoeken. LOB-lessen gegeven met behulp van de Loopbaancoach-app. Oud-leerlingen uitgenodigd om te vertellen over hun loopbaan. Activiteiten georganiseerd

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken Nieuwe vrienden maken Bijeenkomst maatschappelijke stages in de culturele- en erfgoedsector Ursulakapel Roermond, 17-03-2011 Organisatie: Huis voor de Kunsten Limburg - Cultuurscouts Parkstad Limburg -

Nadere informatie

Bruggerinfo HAVO VWO. gelooft

Bruggerinfo HAVO VWO. gelooft Bruggerinfo HAVO VWO gelooft Aangenaam: Guido Guido gelooft in jouw toekomst! Bij Guido ben jij het middelpunt. We vinden jou belangrijk. Wees dus vooral wie je bent. Samen verleggen we je grenzen. Daar

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk;

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk; FSCHRIFT G E M E E N T E an de leden van de gemeenteraad Datum: 24 maart 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U. 14.01556 Behandeld door: Onderwerp: Bijlagen: Verzonden: mevrouw M. Doveren Raadsinformatie:

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate Degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie AANLEIDING ONTWIKKELING OPLEIDING PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Vraag om pedagogisch professionals in de verschillende sectoren met

Nadere informatie

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch.

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. JIJ MAAKT HET OP EMMA Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. Ga je naar het vmbo, basis, kader of wil je liever naar de theoretische leerweg? Dan

Nadere informatie

Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond. Opbrengsten en overdracht

Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond. Opbrengsten en overdracht Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond Opbrengsten en overdracht 11 oktober 2011 Stageritme op de leerafdeling Het ritme van een stage is steeds meer uitgekristalliseerd en bestaat momenteel uit stages

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

2010-2011. Maatschappelijke Stage Stanislas College Pijnacker

2010-2011. Maatschappelijke Stage Stanislas College Pijnacker 2010-2011 Maatschappelijke Stage Stanislas College Pijnacker Dit stage boek is van: Naam:..Klas. E-mail.. Maatschappelijke stage 1 Inleiding Onze maatschappij draait om meer dan alleen werken voor de centen.

Nadere informatie

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk. Productenboek Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.nl december 2010 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen schooljaar 2014-2015 Me4You Maatschappelijke Stage op het Baudartius College in Zutphen in samenwerking met Stichting Perspectief. Bij de

Nadere informatie