2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas."

Transcriptie

1 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 1 Altena College Woensdag 4 december Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Zit gelukkig alweer een stuk beter in mijn vel en merk dat ik het nu begin af te sluiten en er vrede mee krijg. Dus ik ben weer voor het grootste gedeelte mijzelf. 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 Presentatie gegeven. 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 13:10-14:00 C.K.V. Havo 4b 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Van de week heb ik mijn eerste presentatie als 'leraar' gegeven over een hoofdstuk uit het boek van Kunst Algemeen. Ik vond het erg leuk, maar was wel zenuwachtig. Desondanks viel het reuze mee met de zenuwen in vergelijking tot de vorige keer. Verder heb ik de rest van de dag mee geholpen met begeleiden. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. De presentatie ging best goed, maar er waren wel een aantal dingen waar ik nog op moet letten : - Voor je begint met de les zorgen dat alle leerlingen hun tassen van tafel hebben en hun boek open hebben. - Youtubedownloader inschakelen tijdens de powerpointpresentaties. Zo voorkom je dat je les word opgehouden door reclames of dat je filmpje opeens verdwenen is.

2 - Probeer alles vol uit te schrijven. - Probeer in de klas rond te blijven kijken, er waren leerlingen met hun mobiel aan het klooien. - Ook onder filmpjes corrigerend optreden of om aandacht vragen. Wat goed ging: - Weinig zenuwen - Alles verteld wat er in het hoofdstuk stond binnen de tijd. - Het is goed om verschil in muziek te laten horen, dan word het tastbaar. - De leerlingen vonden de les leuk. Vooral ook omdat er een praktijkopdracht aan gekoppeld was. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik vond het erg goed gaan en ik denk dat het alleen maar beter word naarmate ik meer voor de klas sta en oefen. Ik merk wel dat ik nog echt moet werken aan de manier waarop ik 'dominantere' leerlingen benader. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Voor volgende week wil ik me vooral richten op het presenteren van een nieuwe lessencyclus en de ontspannen houding voor de klas. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik twee nieuwe opdrachten uitleggen. Daarbij moet ik allebei powerpoint presentaties maken. 8. Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

3 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 18 Altena College Woensdag 4 december Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Ik heb het de laatste week erg druk gehad met school en het afronden van allerlei opdrachten en werken. Daardoor was ik wel een beetje moe, maar voelde me wel goed. 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 Presentatie gegeven. 9:20-10:05. B.V. Havo 3a Nieuwe opdracht uitgelegd. 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 13:10-14:00 C.K.V. Havo 4b Zelf eerste les gegeven. 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Van de week heb ik mijn tweede presentatie gegeven, ditmaal een uitleg van een nieuwe opdracht a.d.h.v. een powerpoint. Ook heb ik mijn eerste zelfstandige les gegeven. Ook hier heb ik een nieuwe opdracht uitgelegd en het hele uur voor de klas gestaan. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. De presentaties gingen best goed, maar er waren wel een aantal dingen waar ik nog echt rekening mee moet houden: - Echt controleren aan het begin van de les of de leerlingen hun tas van tafel hebben. - Als er teveel mensen aan een tafel zitten, ze verdelen over twee tafels om de orde te bewaren. - Na het uitleggeneen papieren lesbrief uitdelen en materialen klaarleggen. - 5 minuten voor de les afloopt aankondigen dat de leerlingen moeten opruimen.

4 - Probeer de powerpoints kort en bondig te houden. Leerlingen willen graag aan de slag. - Na de presentatie de lesbrief op het smartboard projecteren. - Probeer voorbeelden te geven die niet te ver van de leerlingen af staan. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik merkte dat ik wel zenuwachtig was om een hele les vol te krijgen. Maar ik vond het voor een eerste keer best redelijk gaan. Wel merkte ik dat ik voorbeelden gaf tijdens de volledige les, waar de leerlingen niet zo veel mee konden. Ik had beter kunnen verwijzen naar het werk dat andere leerlingen hebben gemaakt binnen die opdracht. Nu stond het werk te ver van hun 'beleving' af, waardoor ze niet zo goed wisten wat ze moesten doen. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Voor volgende week wil ik me vooral richten op een duidelijke en gestructureerde les. Het is de bedoeling dat ik in het begin kort aanhaal wat we besproken hebben en wat ik van de leerlingen verwacht aan het einde van de les. Ook ga ik een heel uur Kunst Algemeen presenteren en ik wil graag een duidelijke en gestructureerde presentatie geven. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik een volledige les presenteren aan Havo 5 (Kunst Algemeen) en ik ga met Havo 4b verder werken aan de affiché opdracht. 8. Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

5 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 4 Altena College Woensdag 15 januari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Goed. Er zijn is een keer geen bijzonderheden te vermelden :). 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 13:10-14:00 C.K.V. Havo 4b 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik een presentatie gehouden over 5 bladzijden uit het boek van 'De bespiegeling'. Vervolgens heb ik een blokuur gewerkt aan de opdracht 'Maskers' van Havo 3, waarbij ik vooral begeleid heb. Het 6e uur heb ik met Havo 4 gewerkt aan een kunstaffiche. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Ik vind wel dat ik progressie maak als ik kijk naar de afgelopen weken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik nog op moet letten: - Geen koffie drinken tijdens de les, aangezien de leerlingen zelf ook niets mogen drinken. - Het verplaatsen van lastige leerlingen is goed, maar zet ze dan wel alleen.

6 - Aan het einde van de les moeten de leerlingen de krukken op de tafel zetten. Zorg dat de leerling die dit moet doen het als eerste uitvoert, zodat een andere leerling kan vegen. - Vraag eerst centrale aandacht voor je begint met een mededeling (even wachten tot ze stil zijn is oke). - Houd overzicht, probeer niet achter je bureau te gaan zitten. - Als leerlingen heel vervelend zijn; waarschuwen, andere plaats geven, huiswerkkaart of terug laten komen, als ze echt storend zijn kun je ze verwijderen. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik merk dat ik wel steeds minder onzeker word om voor de klas te staan. Dat is een goede ontwikkeling in mijn opinie. Maar waar ik wel moeite mee blijf hebben is 'autoriteit' uitstralen en daar ook consequent naar handelen. Deze week heb ik er ook een leerling bijna uitgestuurd, de jongen in kwestie was zo gruwelijk vervelend dat ik er echt een beetje nijdig van werd. Maar dat is natuurlijk niet goed, ik moet juist rustig blijven. Ik had hem in ieder geval appart gezet en gedreigd dat als hij zich niet zou gaan gedragen hij kon vertrekken. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Voor volgende week wil ik me richten op doel 1 en 2, omdat ik denk dat ik me nog beter moet richten op die 'autoriteit' waar ik over sprak. Dat hangt naar mijn idee ook samen met doel 2, want als ik de basisbeginselen niet goed onder de knie heb kan ik ook geen duidelijke en gestructureerde lessen geven. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik weer een volledige les presenteren voor Havo 5 (Kua), ik ga verder werken aan de opdracht 'maskers' met Havo 3 en met de opdracht 'affiche' bij Havo Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

7 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 4 Altena College Woensdag 15 januari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Goed. Er zijn is een keer geen bijzonderheden te vermelden :). 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 13:10-14:00 C.K.V. Havo 4b 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik een presentatie gehouden over 5 bladzijden uit het boek van 'De bespiegeling'. Vervolgens heb ik een blokuur gewerkt aan de opdracht 'Maskers' van Havo 3, waarbij ik vooral begeleid heb. Het 6e uur heb ik met Havo 4 gewerkt aan een kunstaffiche. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Ik vind wel dat ik progressie maak als ik kijk naar de afgelopen weken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik nog op moet letten: - Geen koffie drinken tijdens de les, aangezien de leerlingen zelf ook niets mogen drinken. - Het verplaatsen van lastige leerlingen is goed, maar zet ze dan wel alleen.

8 - Aan het einde van de les moeten de leerlingen de krukken op de tafel zetten. Zorg dat de leerling die dit moet doen het als eerste uitvoert, zodat een andere leerling kan vegen. - Vraag eerst centrale aandacht voor je begint met een mededeling (even wachten tot ze stil zijn is oke). - Houd overzicht, probeer niet achter je bureau te gaan zitten. - Als leerlingen heel vervelend zijn; waarschuwen, andere plaats geven, huiswerkkaart of terug laten komen, als ze echt storend zijn kun je ze verwijderen. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik merk dat ik wel steeds minder onzeker word om voor de klas te staan. Dat is een goede ontwikkeling in mijn opinie. Maar waar ik wel moeite mee blijf hebben is 'autoriteit' uitstralen en daar ook consequent naar handelen. Deze week heb ik er ook een leerling bijna uitgestuurd, de jongen in kwestie was zo gruwelijk vervelend dat ik er echt een beetje nijdig van werd. Maar dat is natuurlijk niet goed, ik moet juist rustig blijven. Ik had hem in ieder geval appart gezet en gedreigd dat als hij zich niet zou gaan gedragen hij kon vertrekken. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Voor volgende week wil ik me richten op doel 1 en 2, omdat ik denk dat ik me nog beter moet richten op die 'autoriteit' waar ik over sprak. Dat hangt naar mijn idee ook samen met doel 2, want als ik de basisbeginselen niet goed onder de knie heb kan ik ook geen duidelijke en gestructureerde lessen geven. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik weer een volledige les presenteren voor Havo 5 (Kua), ik ga verder werken aan de opdracht 'maskers' met Havo 3 en met de opdracht 'affiche' bij Havo Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

9 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 5 Altena College Woensdag 22 januari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Goed. Ik heb het alleen erg druk gehad van de week en ik merkte dat dat terugkwam tijdens het lesgeven (beetje rommelig en soms wist ik zelfs niet meer wat ik moest vertellen). 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 Uitval 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 12:45-14:30 Open dag Leerlingen begeleid die nog niet klaar waren met opdrachten. 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik wederom een presentatie gehouden over 5 bladzijden uit het boek van 'De bespiegeling'. Vervolgens heb ik een blokuur gewerkt aan de opdracht 'Maskers' van Havo 3, waarbij ik vooral begeleid heb, aangezien de leerlingen wisten wat er op de planning stond. Omdat het open dag was en een aantal leerlingen nog niet klaar waren met hun futuristische huis, heb ik deze tot half 4 in het lokaal begeleid. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Ik vind wel dat ik progressie maak als ik kijk naar de afgelopen weken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik nog op moet letten: - Probeer eerst de aandacht te vragen voor ik iets vertel, dan pas verder vertellen als iedereen stil is.

10 - Gewoon even wachten tot de leerlingen stil zijn (duurt soms even) - Pak de werkstukken uit de la en laat ze uitdelen door een paar leerlingen, dit scheelt veel tijd. - Als ze hun huiswerk niet gemaakt hebben laat je het ze inleveren in postvak. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik merkte dat (doordat ik het zo druk had gehad) het voor mijzelf ook een beetje rommelig was. Zeker het eerste uur toen ik moest presenteren. Desondanks het feit dat ik de bladzijden wel 20 keer heb gelezen bleef het niet echt hangen. Voor de rest van de dag ging het geloof ik wel beter. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Voor volgende week wil ik me weer richten op doel 1 en 2, omdat ik denk dat ik me nog beter moet richten op die 'autoriteit' waar ik over sprak. Ook moet ik zorgen dat ik bij het aandacht vragen 'meer aanwezig ben' als docent. Ook wil ik kijken/onderzoeken wat ik kan doen om te zorgen dat als ik het druk heb, ik dit niet terug zie in mijn presentatie. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik weer een volledige les presenteren voor Havo 5 (Kua), ik ga verder werken aan de opdracht 'maskers' met Havo 3 en met de opdracht 'affiche' bij Havo Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

11 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 6 Altena College Woensdag 29 januari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Wederom goed. Ik ga het wel druk krijgen komende weken aangezien ik op kamers ga en nog alles moet voorbereiden. Dus ik hoop niet al te nerveus, of gestresst te zijn komende week (heb er wel veel zin in). 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 Begeleid 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 Begeleid 12:45-14:30 CKV Havo 4 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik een vol uur wederom gepresenteerd, ontzettend leuke stof behandelt en ik hoop dat mijn enthousiasme ook is overgeslagen op de leerlingen. In Havo 3 zijn ze nog steeds bezig met de maskers, deze heb ik dus vooral begeleid. De Havo 4 klas is bezig met het ontwerpen van een affiche en daar heb ik dus ook vooral een begeleidende rol in gespeeld. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Ik vind wel dat ik progressie maak als ik kijk naar de afgelopen weken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik nog op moet letten: - Zorg dat iedereen hun boek op tafel heeft (open). Controleer of ze op de goeie bladzijde zitten. - Als je een nieuwe paragraaf begint te presenteren, verwijs dan naar het paginanummer in het boek.

12 - Misschien iets minder mijn eigen mening verwerken in de presentatie (wat ik juist eigenlijk wel leuk vind omdat ik hoop dat het ook enige vorm van discussie ontlokt). Maar begrijpelijk dat het niet altijd gebruikt moet worden. - Als je merkt dat de aandacht in de laatste 5 minuten verslapt, geef dan huiswerk op, of doe iets geks of leuks (ik had een plaatje laten zien van ballerina tenen die al een aantal jaartjes dansen). - Ik ben niet echt 'zichtbaar' in de klas doordat ik niet zo groot ben, maar ook niet zo'n harde stem heb. Proberen op een andere manier toch op te vallen, bijv. door het dragen van felgekleurde kleding. Daardor val je harder op en weten de leerlingen precies waar je bent. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Wat me opviel is dat deze week de presentatie van Kua erg goed ging naar mijn gevoel. De meiden deden mee en vonden het volgens mij ook wel vermakelijk. Ik merkte wel dat ik me in de Havo 3 en 4 groep ontzettend irriteerde aan de 'populaire' meiden die ontzettend dwars, vervelend en irritant zaten te doen. Op een gegeven moment was ik ze zo zat dat ik gewoonweg besloot ze te negeren omdat ik ze al zoveel had gewaarschuwd. Maar dit moment moet ik natuurlijk voor zijn door bepaalde maatregelen te nemen, zoals ze uit elkaar halen, dreigen met straf of huiswerkcentrum etc. Dat is wel een punt waar ik volgende week aan wil proberen te werken. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Ik denk dat de doelstellingen die ik vorige week heb opgesteld (Voor volgende week wil ik me weer richten op doel 1 en 2, omdat ik denk dat ik me nog beter moet richten op die 'autoriteit' waar ik over sprak. Ook moet ik zorgen dat ik bij het aandacht vragen 'meer aanwezig ben' als docent. Ook wil ik kijken/onderzoeken wat ik kan doen om te zorgen dat als ik het druk heb, ik dit niet terug zie in mijn presentatie.) ook volgende keer weer van toepassing zijn. Dus hoe ga ik meer gezag uitstralen/houden, hoe zorg ik dat ik zichtbaar ben en de stof goed overkomt. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik een half lesje presenteren bij Kua en een quis maken met vragen over de behandelde stof van vorige week. Daarnaast gaan we met zowel Havo 3 en 4 verder aan de opdracht.

13 8. Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

14 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 7 Altena College Woensdag 5 februari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Het gaat goed, ik ben op het moment druk aan het verhuizen naar mijn kamer in Den Bosch. Daardoor was ik wel een beetje moe en chaotisch, maar het ging wel goed. 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 Begeleid 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 Begeleid 12:45-14:30 CKV Havo 4 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik een gedeelte uit het boek besproken met Kua en vervolgens een quiz gehouden met de leerlingen met betrekking op de stof van afgelopen weken. Dit om te zien of zij er iets van opgestoken hadden. Vervolgens zijn we verder gegaan met de opdracht 'maskers' met Havo 3 en heb ik CKV les gegeven aan Havo 4. De andere uren heb ik begeleid, samen met Alexandra. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Ik vind wel dat ik progressie maak als ik kijk naar de afgelopen weken. Toch zijn er een aantal dingen waar ik nog op moet letten: - Als je in bepaalde termen praat, controleer of de leerlingen het nog weten. - Als je een quiz houd, laat de leerlingen de goede antwoorden gelijk in hun boek opschrijven.

15 - Zorg dat leerlingen bij hun plaats blijven staan als ze (klaar zijn met) opruimen. Zo blijft het overzichtelijk. - In Havo 4 waren een paar leerlingen heel vervelend, om te voorkomen dat ik een machteleloos gevoel krijg als ik iemand eruit zou sturen, zou ik dat in bepaalde stappen aan kunnen pakken: waarschuwen, apart zetten, nu werken anders huiswerkcentrum, bij voortdurende lesverstoring pas eruit sturen. - Als een leerling niet hard werkt, zeg dan iets als; 'Je werkt niet zo hard, ik maak een rondje door de klas, als ik weer hier bij jou kom, dan heb je dit en dit af'. Of;'Je werkt niet hard, kom eens hier zitten, dan kun je je beter concentreren en dan kan ik zien waarom het niet lukt'. - Mensen die beeldend niet zo sterk zijn een extra positief zetje geven, zodat ze wat serieuzer aan het werk gaan. Omdat ze anders gaan vervelen of onrustig gedrag vertonen. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Wederom had ik het gevoel dat Kua met Havo 5 steeds beter gaat. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik daar controle over heb en dat dat zich loont. Met Havo 3 heb ik tot nu toe weinig problemen ondervonden, het meeste weerstand zie ik terug in Havo 4. Ik heb het idee dat zij mij tot nu toe het minst serieus nemen als leraar, ook al zie ik daar al wel verbetering in (in verhouding met afgelopen weken). 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. Ik denk dat de doelstellingen die ik vorige week heb opgesteld (Voor volgende week wil ik me weer richten op doel 1 en 2, omdat ik denk dat ik me nog beter moet richten op die 'autoriteit' waar ik over sprak. Ook moet ik zorgen dat ik bij het aandacht vragen 'meer aanwezig ben' als docent. Ook wil ik kijken/onderzoeken wat ik kan doen om te zorgen dat als ik het druk heb, ik dit niet terug zie in mijn presentatie.) ook volgende keer weer van toepassing zijn. Dus hoe ga ik meer gezag uitstralen/houden, hoe zorg ik dat ik zichtbaar ben en de stof goed overkomt. 7. Planning voor de komende week. Voor volgende week ga ik verder met het presenteren van lesstof van Kua. Havo 3 zal ik weer begeleiden met het afronden van het masker en in Havo 4 gaan we beginnen aan de laatste les voor het masker.

16 8. Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

17 Eveline Smokers, Stage 2 Altena College, Sleeuwijk Fontys Hogeschool voor de Kunsten Weekverslag 8 Altena College Woensdag 27 februari Geef in circa 2 regels aan hoe je persoonlijk welbevinden is. Ik heb het de laatste weken heel erg druk door de verhuizing en in privé loopt ook niet alles helemaal lekker. Daarom was ik behoorlijk moe en gestressed. Het zat allemaal erg hoog en ik kon eigenlijk vrij weinig meer hebben. Ik denk dat dat deze week ook terug is gezien in de lessen. 2. De verrichte activiteiten, op welke dag, welk uur, met wie en in welke klas. Ik loop een vaste dag (woensdag) in de week stage bij mevrouw van der Heijden. Deze week heb ik 4 uur les gegeven en 2 uur begeleid. 8:25-9:20. K.U.A. Havo 5 9:20-10:05. B.V. Havo 3a 10:05-10:50. B.V. Havo 3a 11:10-12:00 K.U.B.V. Havo 5 Begeleid 12:00-12:45 H.A. Theoretische Leerweg 4 Begeleid 12:45-14:30 CKV Havo 4 Opdracht nagekeken van de afgelopen periode. 3. Een korte, heldere beschrijving van die activiteiten. Het eerste uur heb ik wederom een gedeelte uit het boek besproken met Kua en vervolgens een aantal films besproken van een regisseur die verder in het boek aan bod komt. Verder heb ik met Havo 3 de opdracht afgerond en heb een aantal lessen mee begeleid. Doordat Havo 4 bezig zich even moest richten op een aparte taak, kon ik die les mooi gebruiken om de opdracht na te kijken. 4. Samenvatting van de feedback tijdens het wekelijkse gesprek met je WB. Omdat ik afgelopen week mijn 'eindgesprek' heb gehad, zijn er een extra aantal tips en verbeterpunten die ik in mijn volgende stage periode kan meenemen: - Denk goed na over wat ik wil dat leerlingen doen en wat doe ik zelf om hen daarin aan te sturen?

18 - Denk na, hoe krijg je onwillige leerlingen mee? Ligt dit aan de les die je geeft, aan je eigen uitstraling, of aan de leerling en hoe ga je hiermee om? - Probeer elke les te testen of de leerlingen de stof hebben opgenomen door middel van een quiz, vragen etc. - Probeer ook in de theorielessen de werkvormen af te wisselen, dus met quisvragen, spelletjes of na de presentatie door te vragen. - Stel altijd controlevragen om te zien of de leerlingen de stof hebben opgenomen. - Het is niet heel erg om 'onderonsjes' te hebben met leerlingen, maar houd oog op de klas. - In je SMARTplan staat dat je werkt aan een 'open en ontspannen houding voor de klas', maar wat betekend dit nu voor jou? - Gebruik in je presentaties kernwoorden in plaats van zinnen. - Je gebruikt teveel tekst op een dia, verspreid dit over meerdere dia's en gebruik meer plaatjes. - Nog steeds zijn de d/t fouten een probleem, probeer hier een manier voor te vinden. Het is heel vervelend als leerlingen je verbeteren. - Je moet duidelijk zijn naar leerlingen, gebruik ' ik wil' bijvoorbeeld om jezelf duidelijk te maken. 5. Persoonlijke aanvullende reflectie. Ik merkte dat deze dagen alles een beetje teveel was voor mij. Ik merkte dat dit ook echt terugkwam in de lessen doordat ik minder gefocused was, maar ook gestressed en moe. Desondank vond ik de lessen van gisteren niet echt extreem veel slechter gaan dan normaal gesproken. Ik heb gisteren ook les gehad, en ik heb mijn stage coordinator gesproken, maar ik mag in stage 3 en 4 gelukkig ook stage lopen op een middelbare school. Er stond iets in mijn folder dat niet helemaal meer up to date was. 6. Vastgestelde (nieuwe of aangescherpte leerdoelen). De leerdoelen die ik van te voren had voorgesteld zijn: Doel 1: Ik wil binnen 50 uur stage (oriënterend en praktijk) de basisbeginselen van het docentschap onder de knie te hebben. Doel 2: Ik wil zelf (binnen hetzelfde tijdsbestek) een goede lessencyclus kunnen opzetten en dit aan een klas kunnen presenteren. Doel 3: Ik wil werken aan een open en ontspannen houding voor de klas en ervoor zorgen dat leerlingen de les als prettig en zinvol beschouwen. Deze doelstellingen zijn goedbevonden, alleen te groot om in een keer aan te kunnen. Daarom is het noodzaak dat ik elke week aan een klein deel werk. 7. Planning voor de komende week. Waar ik komende week aan wil werken, is mijn aanwezigheid als docent in de klas. Het opvallen en de touwtjes in handen houden. Ook wil ik echt letten op de presentatie, waarbij ik in plaats van tekst echt

19 kernwoorden gebruik. Ook wil ik aan het einde van de lessen controleren of de leerlingen de stof hebben begrepen door middel van vragen en misschien een quis, of een andere werkvorm. 8. Geef in een alinea een reflectie op je WER/COR/evt. vakdidactische bijeenkomst. N.V.T.

Gegevens Student: Gegevens stage (plaats): Studentnummer: adres: Studiejaar+ Klas: 3DTV

Gegevens Student: Gegevens stage (plaats): Studentnummer: adres: Studiejaar+ Klas: 3DTV EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Gegevens Student: Naam student: EVELINE SMOKERS Studentnummer: 2388146 E-mailadres: EVELINE.SMOKERS@GMAIL.COM Studiejaar+ Klas: 3DTV Gegevens stage (plaats):

Nadere informatie

8:25 Klaarzetten van de P.P Komen het lokaal binnen Zodra ll zitten de les beginnen.

8:25 Klaarzetten van de P.P Komen het lokaal binnen Zodra ll zitten de les beginnen. Havo 5a Eveline Smokers / Kua 11/12/04 1 (8:25-9:20) Abstract expressionisme en action painting begrijpen. Verschil leren horen tussen Jazz en Bebop muziek. Leren wat typerend is voor de COBRA beweging.

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Beoordeling van de competenties stage bovenbouw

Beoordeling van de competenties stage bovenbouw Beoordeling van de competenties stage bovenbouw Hierbij vinden jullie een lijst met competenties die van belang zijn voor de stage bovenbouw. De lijst is bestemd voor de student en de mentor van de stageschool.

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Observatie l gedrag leerlingen

Observatie l gedrag leerlingen Observatie l gedrag leerlingen Datum: 27 Maart Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Klas: 1a1 Lesuur: 2 e, 4 e, 5 e, 6 e uur Inleiding Ik wil weten wat de invloed

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Observatie ll interactie leerling

Observatie ll interactie leerling Observatie ll interactie leerling Datum: 16 Mei Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Vak: Biologie Lesuur: 4 e uur Klas: 2b3 Docent: Mevr. Klasssen Inleiding Als

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het was even vroeg opstaan voor ons maar om 7.15 uur zaten wij samen in de trein met een grote thermoskan koffie.

Het was even vroeg opstaan voor ons maar om 7.15 uur zaten wij samen in de trein met een grote thermoskan koffie. Een nieuwe stageplek is altijd spannend, het is de week dat je heel veel indrukken krijgt, en een overload aan informatie. Ons stageproject begon met een briefing, waarin beknopt uitgelegd stond wat de

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Gedrag van de week schooljaar

Gedrag van de week schooljaar Gedrag van de week schooljaar 2019-2020 Binnen naar buiten 19 augustus Ik loop rustig naar binnen. Respect voor allen Samen verantwoordelijk Veiligheid voor ieder Ik ben vriendelijk voor klein en groot

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

R E F L E C T I E V A N KORTHAGEN

R E F L E C T I E V A N KORTHAGEN 1/5 Reflectievragen van Korthagen Fase 1: Handelen / ervaring opdoen Wat wilde ik bereiken? Ik wilde een leerling gaan begeleiden bij haar huisartsenstage, van het begin tot het eind van de stage en als

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN

goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN Ik vind dat de meeste docenten hier wel aardig zijn en dat ze goed lesgeven. Als je goed je best doet

Nadere informatie

Verslag tussentijdse reflectie

Verslag tussentijdse reflectie Verslag tussentijdse reflectie Aan de hand van het Stagewerkplan Eveline Smokers (2388146), 3DTV FHK. Begeleid door: A. van der Heijden & J. Ulffman. Stagedocent: J. Plasman. Inhoudsopgave: 1 Omslag Inhoudsopgave

Nadere informatie

Plannen en zelfstandig werken

Plannen en zelfstandig werken Studievaardigheden Plannen en zelfstandig werken di 1 2 3 4! Plannen en zelfstandig werken? Wat kun je al? Gebruik je agenda Stappenplan voor je profielwerkstuk Uitsmijter 1 Plannen en zelfstandig werken?

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2017-2018 Inhoud 2. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 3. Stappenplan gedrag 4. Reflectieverslag Waddenlaan 1 1.

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

1/1/2013 KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN HVA. Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden

1/1/2013 KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN HVA. Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden 1/1/2013 HVA KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden Link naar video: http://youtu.be/ez443nzmixg Omschrijving van de les: Deze kijkwijzer bevat een aantal fragmenten

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Toelichting student op zijn ontwikkeling aan de hand van voorbeelden uit de stage:

Toelichting student op zijn ontwikkeling aan de hand van voorbeelden uit de stage: Bijlage III: Competentie formulier stage onderbouw 1 (Vak)didactisch vermogen en operationaliserend vermogen Kun je vakinhoudelijke doelstellingen formuleren uitvoeren in de les 1= onvoldoende, nog niet

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Lesbeschrijving Nederlands

Lesbeschrijving Nederlands Lesbeschrijving Nederlands Overzicht Leerjaar 1 VOx leerlijn nr. 1 Mondelinge taal Onderdeel nr. 1.3 Spreekvaardigheid Subonderdeel nr. 1.3.1 Spreken Lesnummer 34 Titel van de les Ik houd mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender Een Goede Lezing Hans L. Bodlaender Dit verhaal Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

gevoelens (2) De les Inhoud Doel Materiaal Tip 52 GROEP 8

gevoelens (2) De les Inhoud Doel Materiaal Tip 52 GROEP 8 Les 15 Problemen en gevoelens (2) Inhoud In deze les herhalen de leerlingen de eerste drie stappen van het probleemoplossen: rustig worden en nadenken, vaststellen wat het probleem is en hoe ze zich voelen

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Do s and Don ts of Bilingual Education

Do s and Don ts of Bilingual Education Do s and Don ts of Bilingual Education Een korte handleiding Tweetalig Onderwijs voor Leerlingen Leraren Ouders Het tweetalig HAVO op Philips van Horne en tweetalig VWO op Het College komt mede tot stand

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

Vakdidactiek les

Vakdidactiek les Vakdidactiek les 1 30-08-2011 - inleiding op vakdidactiek - studieplanning Men is heel erg gewend om te praten: - non-verbale communicatie maar 35% blijft hangen In opvoeding en onderwijs speelt non-verbale

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer!

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Wat is huiswerk? Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Eérst even wat huiswerk echt IS: -

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

LEERLINGTEVREDENHEIDPEILING BASIS FORMULIER

LEERLINGTEVREDENHEIDPEILING BASIS FORMULIER LEERLINGTEVREDENHEIDPEILING BASIS FORMULIER Beste leerlingen van onze school, Onze school wil onderzoeken hoe de leerlingen over de school zijn. Wij willen graag je medewerking vragen voor een korte heidspeiling

Nadere informatie

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Reflectieverslag eindpresentatie Handelen Gespreksvaardigheden Ik wilde door de geleerde

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Planning Wat is mijn planningssysteem? Ik gebruik een agenda om deadlines van projecten en opdrachten te noteren. Vervolgens kijk ik hoeveel weken ik voor een taak heb voordat

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016)

Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016) Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016) Naam VvV: leerlingen klas 3 DL 15-16 Instelling Drachtster Lyceum Enquête Jan/feb 2016 Analyse Maart 2016 1. Vorig schooljaar was ik leerling in de afdeling:

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018 GSR voor en door christenen Naar de brugklas 2017/2018 VMBO HAVO Atheneum Gymnasium Naar de brugklas Nog een paar maanden basisschool, en dan... naar de middelbare school! Heb je er al zin in? Op de middelbare

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3.

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Welkom Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Onderstreep de woorden waarvan je de betekenis niet weet en zoek

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie