Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren."

Transcriptie

1 Fase 1

2 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn ze echt wel zo gemotiveerd op het MBO als ik dacht? Allemaal vragen die ik tijdens deze les kon ondervinden. Ik begin met een uitleg over de verschillende potloden. Dit doe ik op een interactieve manier, door vragen te stellen en de leerlingen hun ideeen erover te laten vertellen. Daarna leg ik de opdracht uit. De leerlingen moeten een stuk uit een foto uit de krant selecteren met een diaraam en deze natekenen: op ware grote, 1x vergroot, 2x vergroot en op A3. Op een hand-out krijgen de leerlingen nogmaals de opdracht, de uitleg over de potloden en een planning. Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Zodra de les aan zijn eind komt, roep ik dat de leerlingen hun spullen mogen opruimen, het lokaal moet netjes achter gelaten worden, tafels schoon, krukken onder de tafel en de vloer geveegd. Dit is de taak van de corvee, maar ik stel voor om allemaal te helpen zodat iedereen eerder klaar is. Ik ben tijdens deze week heel positief geweest. Als leerlingen moeite hadden met de opdracht ging ik er even bij zitten en heb ik geprobeerd om ze te motiveren en stimuleren om weer aan de slag te gaan. Dit werkte goed en ik kreeg het idee dat de leerlingen het fijn vonden dat ik de moeite nam om ze te helpen en de tijd voor ze nam. Volgens mijn stagecoach is het belangrijk dat ik voordat de les begint centraal ga staan en voor iedereen zichtbaar ben, goed oogcontact maak en wacht op stilte, daarna pas vraag of iedereen er klaar voor is en dan pas begin met mijn verhaal. Volgens mij stond ik wel centraal en kon iedereen mij zien, maar ik vroeg om stilte en moet er dus om denken dat de leerlingen vanzelf stil worden en weten dat ik wil beginnen. Op deze manier hoef ik niet mijn stem te verheffen om de les te beginnen.

3 Reflectie week 2 De tweede week hebben de leerlingen verder gewerkt aan de opdracht. Ik ben de les weer op dezelfde manier gestart maar heb nu rekening gehouden met de tips die ik vorige week van mijn coach had gekregen. Deze keer ben ik op een centrale plek aan het bureau gaan zitten. Heb ik gevraagd of iedereen aan 1 kant van de klas wilde zitten, heb ik geduldig gewacht op stilte en ben ik de les begonnen. Ik heb in plaats van een instructie, een kleine miniquiz met de klas gedaan. De vragen sloegen op de instructie die ik vorige week gegeven had over de potloden. Het was een leuke manier, ook voor de leerlingen om de les te beginnen. Door de stof te herhalen en op een andere manier te geven hoop ik dat de leerlingen het beter kunnen onthouden. Het wachten op stilte duurde niet lang. Ze hadden al snel in de gaten dat ik wilde beginnen. Ook het opruimen verliep hetzelfde als de week ervoor. Ik vroeg de leerlingen hun spullen op te ruimen en de leerlingen die corvee hadden de klas netjes te maken. Ik geef altijd aan elkaar te helpen, zodat het voor iedereen sneller gaat of de leerlingen dit daadwerkelijk doen laat ik aan henzelf over. De start van de les ging eigenlijk heel goed. Ik dacht dat het verheffen van mijn stem een goede manier was om de leerlingen te laten weten dat ik graag wil beginnen. Maar de tip van mij coach was een gouden. De leerlingen merken snel genoeg dat je wil beginnen als ze zien dat je op ze aan het wachten bent. Mijn enthousiasme kon deze les wel iets beter. Ik was niet fit en kon heel slecht tegen alle drukte om mij heen. Ik heb geprobeerd dit niet te laten merken en hoop dat dit ook niet zo is overgekomen, maar ik had het deze week wel erg zwaar.

4 Reflectie week 3 Dit was de laatste week dat de leerlingen tijdens de les aan een de opdracht konden werken. Een aantal leerlingen was al klaar, zij mochten van mij verder werken aan iets van een andere les of iets voor zichzelf doen. Ik wilde de leerlingen niet alvast de nieuwe opdracht geven, omdat ik deze weer gezamenlijke wilde starten. Anders lopen de snellere leerlingen ook steeds meer voor op de andere leerlingen. De les verliep goed. De leerlingen waren goed bezig met de opdracht en ik liep rond om te helpen. Later ben ik aan het bureau gaan zitten en vroegen de leerlingen om hulp als zie doe nodig hadden. Dan liep ik er naartoe. wat ging goed De les ging goed en de leerlingen waren lekker aan het werk. Ik had de lessen van de afgelopen weken goed voorbereid en dat kon ik ook merken. Ik kon de leerlingen helpen en wist duidelijk te verwoorden wat de bedoeling was. wat kon beter Ik weet van deze les niet zo goed wat beter kon. De leerlingen waren goed aan het werk en waren rustig. De start van de les ging goed en ook het einde verliep netjes.

5 Reflectie week 4 Deze week ben ik met de leerlingen aan een nieuwe opdracht begonnen. Ze kregen van mij een stapeltje van drie dezelfde plaatjes. Het eerste plaatje moesten ze op papier plakken. Hierbij maakte ze een brainstorm met woorden waaraan zij moesten denken bij het kijken naar dit plaatje. Vervolgens plakte ze ook het tweede plaatje op een A4 papier. Ze moesten het plaatje afmaken op een figuratieve manier. Het derde plaatje moest op een nieuw A4 worden afgemaakt op een abstracte/non-figuratieve manier. De leerlingen begonnen allemaal met de opdracht. Ik heb rondgelopen om de leerlingen tips te geven, te helpen en ze andere inzichten te geven (houd het plaatje eens op de kop). Bij het afsluiten van de les heeft de klas eerst het lokaal opgeruimd en netjes gemaakt. Daarna vroeg ik ze om nog even allemaal te gaan zitten. Ze hadden die ochtend de vorige opdracht ingeleverd en ik heb mijn complimenten gegeven voor de leerlingen die het allemaal hebben ingeleverd. De leerlingen die het niet hadden ingeleverd kregen een onvoldoende en ook dit heb ik uitgelegd; Iedereen heeft zijn best gedaan om het af te krijgen en sommige leerlingen hebben misschien wel tot midden in de nacht doorgewerkt, ik vind het dan niet eerlijk dat leerlingen die het niet inleveren, daar nog een kans voor krijgen. Ik wilde op deze manier ook duidelijk maken wat mijn grenzen zijn en hoop ermee te bereiken dat de leerlingen weten dat ze de volgende opdracht ook allemaal weer op tijd in moeten leveren. Verder heb ik aan het einde van de les nog wat andere mededelingen gedaan en daarna konden de leerlingen vertrekken. Ik vond het einde van de les heel goed gaan. Het is volgens mij een goede keus geweest om aan de leerlingen duidelijk te maken wat mijn grenzen zijn en hoe het werkt als je iets niet inlevert. Op deze manier hoop ik te bereiken dat iedereen in de gaten heeft dat ze hun opdracht op tijd moeten inleveren. De start van de les kon beter. Ik had de opdracht uitgelegd en daarna kreeg ik nog erg veel vragen en bleek dat nog onduidelijk was wat figuratief precies is. Ondanks dat ik dit ook had uitgewerkt op een hand-out voor de leerlingen had ik meer beeldmateriaal moeten laten zien. Ik had geen plaatjes laten zien waardoor de leerlingen geen beeld erbij hadden. Later ben ik met plaatjes van realistisch, figuratief en nonfiguratief door de klas gegaan en heb ik de verschillen met ze besproken.

6 Reflectie week 5 Deze week heb ik met mijn mentorleerlingen gevoerd. Tijdens mijn eigen lessen hebben de leerlingen verder gewerkt aan de opdracht. Mentorgesprekken De mentorgesprekken werden gevoerd om inzicht te krijgen of de leerlingen de juiste keuze heeft gemaakt voor de opleiding. Vinden ze het hier wel leuk? Hoe vinden ze de klas? Voelen ze zich hier thuis? Hoe gaat het met plannen? Wat vinden ze moeilijk en lopen ze misschien ook tegen problemen aan? Het was voor mij de eerste keer dat ik mentorgesprekken moest voeren. Aan de hand van een lijst met vragen hielden we deze gesprekken. In de klas Tijdens de lessen mochten de leerlingen verder werken aan hun opdracht. Ik liep rond om de leerlingen te helpen. Toen ik bij een groepje kwam waar een meisje een smiley in een zonnetje had getekend, vertelde ik dat dat niet de bedoeling was. Daarop kreeg ik als reactie dat het toch figuratief was (een zon kan gee smiley hebben). Ik reageerde door te zeggen dat ik kinderen dat altijd doen en dat ik het daarom niet echt serieus kon nemen (ik had het gevoel dat ze de opdracht een beetje belachelijk maakte). Zij was het hier niet mee eens en zei dat figuratieve tekeningen ook kinderlijk zijn. Waarop ik reageerde dat figuratieve tekeningen niet per definitie kindertekeningen zijn. Ik stelde haard voor om op de computer naar figuratieve schilderijen te zoeken. Toen ze dit had gevonden ging de discussie eigenlijk weer verder. Ik wilde haar laten inzien dat ze serieus aan de opdracht moest werken en zij wilde absoluut niet iets aannemen van wat ik zei. Later zag ik ook bij een ander meisje dat ze een smiley in de zon had gemaakt. Ik zei tegen haar dat ik net best boos op iemand was geworden omdat ik het idee had dat ze de opdracht niet serieus nam door er een smiley in te tekenen, omdat dit iets is wat veel kinderen vaak doen. Dit meisje begreep het wel maar legde uit dat ze dacht dat dit bij figuratief hoorde. Ik zei dat ze misschien wel gelijk had maar dat er eens over na moest denken of ze ook een andere manier wist om een zon figuratief te maken. Ze heeft dit later heel mooi opgelost. De mentorgesprekken gingen voor mijn gevoel heel goed. Ook mijn stagecoach zei dat ik het goed had gedaan. Ook de manier waarop ik het tweede meisje met de smiley in de zon benaderde was beter dan de eerste keer.

7 Tijdens de mentorgesprekken had ik misschien wat meer door kunnen vragen op reacties van de leerlingen. We hadden erg kort de tijd, waardoor ik soms het gevoel kreeg dat ik snel moest. Zo vertelde een leerling dat ze een probleem heeft en dat ik in een brief, later wel kon lezen waardoor dat probleem was gekomen. Hierop dacht ik, oke dan lees ik eerst de brief en gaan we er dan nog eens over praten en kijken wat we er aan kunnen doen. Dus ik wilde het gesprek voortzetten, waarop mijn collega vroeg, wil je ook geholpen worden? Toen dacht ik, misschien had ik het toch beter wel meteen kunnen vragen. Ook de discussie met het meisje in de klas was niet slim. Ik had beter gewoon kunnen zeggen probeer de zon eens op een andere manier figuratief te maken. Ik had de discussie niet met haar aan moeten gaan. Dit had ik na de discussie ook meteen door en gelukkig ging het de tweede keer een stuk beter.

8 Reflectie week 6 Een nieuwe opdracht stond voor deze week op het programma. Ik heb de leerlingen eerst een instructie gegeven over deze opdracht. Tijdens deze instructie heb ik de leerlingen meteen iets laten maken, zodat ze konden ervaren wat er werd gezegd. De leerlingen moesten een portret uitvergroten door middel van een raster en ze moesten het hele portret tekenen met graffietstift. Ook hadden we deze week een ouderinformatieavond. Op deze avond kwamen alle ouders naar school om informatie te krijgen over de opleiding en om te kijken naar het werk van hun kinderen. De instructie voor de portretles ging goed. Ik had het portret eerst zelf gemaakt en wist dus precies hoe alles moest, hierdoor kon ik het goed uitleggen. Het was ook heel leuk dat de leerlingen meteen iets met de graffietstift moesten doen. Op deze manier konden ze meteen ervaren hoe het werkt. Er was een leerling dat het raster op haar eigen manier wilde maken. Met deze leerling had ik al eens eerder een discussie en wilde dit nu niet, maar ik wilde wel zeggen dat ze het anders moest doen. Ik ben naar haar toe gegaan en heb gezegd dat het raster niet helemaal goed gaat. Ze ging meteen in de aanval en zei: wat maakt het nou uit of ik het zo doe of op uw manier, het komt allebei op hetzelfde neer. Toen zei ik: Ja dat klopt, maar dit is niet de opdracht en dat andere wel. Ze probeerde het nog een paar keer, maar ik heb volgehouden en steeds gezegd dat ze zich aan de opdracht moest houden. Uiteindelijk is ze opnieuw begonnen en ging het goed. Ik vond het heel spannend om voor het eerst alle ouders te zien en sommige te spreken. Ouders willen heel graag weten hoe het met hun eigen kind gaat, maar deze avond is er niet voor om daarover te praten, hiervoor zijn de ouderspreekavonden. Als een ouder dan zo direct vroeg hoe zijn zoon of dochter het doet vond ik het heel moeilijk om hier meteen antwoord op te geven. Ik probeerde dan maar voorzichtig te zeggen wat ik zie en wat belangrijk is, zoals: ik zie dat uw zoon soms wel een hele rommelige la heeft en het is wel heel belangrijk dat ze hun la goed op orde hebben.

9 Reflectie week 7 Deze week hebben de leerlingen verder gewerkt aan het portret en heb ik met de leerlingen een spel gedaan. Het spel was een beetje ter voorbereiding van de presentaties. Leerlingen moesten in groepjes van vier elkaar hun meest grappige verhaal vertellen. Het grappigste verhaal moesten ze uitkiezen en deze alle vier oefenen. Vervolgens moest het groepje voor de klas gaan zitten en alle vier hetzelfde verhaal vertellen. De klas moest vervolgens raden van wie het verhaal daadwerkelijk was. Het spel ging erg goed. Leerlingen vonden het heel leuk om even wat anders te doen en onbewust werden ze een beetje geconfronteerd met het presenteren. Ze moesten voor de klas zitten en een verhaal vertellen. De meeste leerlingen hadden hier geen moeite mee en vonden het heel leuk. Er was 1 leerling die het niet leuk vond en ook niet mee wilde doen. Ik heb hier verder niks mee gedaan, omdat ik niemand wilde dwingen. Bij de presentaties viel wel op dat dit meisje ook het meeste moeite had met presenteren. De tijdsplanning kon deze les iets beter. Het spel was sneller afgelopen dan ik had verwacht en ik had niet nog een ander spel bedacht om te doen. Ik heb aan de leerlingen gevraagd of zij nog een spel wisten en dat hebben we uiteindelijk nog even gespeeld.

10 Reflectie week 8 Deze week hadden de leerlingen WPU. Dit houdt in dat de leerlingen vrij zijn om te kiezen waar ze aan willen werken en in welk lokaal. We hadden deze week omdat de leerlingen de week erop presentatieweek hebben en dan al het werk af moet zijn. Ook hadden we een vergadering met iemand van het cibapcollege Zwolle. Deze mevrouw kwam ons iets vertellen over de methode waarmee wij komende periode moeten gaan werken. Het begeleiden tijden de WPU-uren ging goed. De leeringen konden rustig aan het werk en ik liep af en toe langs om te kijken hoe het ging. Omdat de leerlingen met allemaal verschillende dingen bezig zijn moest ik soms ook helpen met bijvoorbeeld 3D, terwijl ik dit normaal nooit geef. Dit vond ik heel erg leuk omdat je dan ook een keer wat anders doet en ook ziet hoe leerlingen het tijdens andere vakken doen. De vergadering ging op zich ook wel goed, maar soms vond ik het moeilijk om sommige dingen te volgen. Dan merk ik wel dat ik nog niet alles weet, waardoor het moeilijk is te begrijpen. Zo ging het over financiën en ik dacht dat ik met een goed idee kwam, maar blijkbaar wist ik nog niet precies hoe het in elkaar steekt en zei ik iets dat niet mogelijk was. Misschien is het een idee om me in de komende fase meer te verdiepen in de school en ook in de opleiding met betrekking tot het cibap.

11 Reflectie week 9 Deze week moesten de leerlingen presenteren. Van al het werk dat ze in de afgelopen periode hebben gemaakt mochten ze drie dingen uitzoeken waarover ze iets wilde vertellen. Het was heel erg leuk om te zien hoe elke leerling dit op zijn eigen manier doet. Na de presentaties hadden wij nog rapportvergadering. Hier spraken we over de studiehouding en beroepshouding van de leerlingen en zorgden we ervoor dat elke leerling alle cijfers op het rapport heeft. Ook hebben de leerlingen na de presentaties al hun werk op de foto gezet en een portfolio gemaakt op internet. Voor mijn gevoel ging deze week eigenlijk heel goed. De leerlingen hebben leuke presentaties gegeven. De een heel anders dan de ander. Ook heeft iedereen hard gewerkt aan zijn portfolio. Hierbij heb ik bij iedereen de tip gegeven om een apart account aan te maken voor je portfolio, zodat je nooit via je eigen pagina hoeft om werk te laten zien aan iemand. Ik weet niet wat beter kon deze week.

12 Fase 2

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Reflectie gespreksvaardigheden. Gespreksvaardigheden dhr. H.J.J. Korte VD-A240-11 Liza Kester 12003107 Voeding en Diëtetiek 1C1 28 januari 2013

Reflectie gespreksvaardigheden. Gespreksvaardigheden dhr. H.J.J. Korte VD-A240-11 Liza Kester 12003107 Voeding en Diëtetiek 1C1 28 januari 2013 Reflectie gespreksvaardigheden Gespreksvaardigheden dhr. H.J.J. Korte VD-A240-11 Liza Kester 12003107 Voeding en Diëtetiek 1C1 28 januari 2013 Inleiding Tijdens periode twee van blok één zijn er vier lessen

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Is docentschap iets voor mij?

Is docentschap iets voor mij? Is docentschap iets voor mij? Docentschap: Onderwijs, iets voor mij? 07-11-2014 Daniëlle Ramp Industrial Design s125459 // 0842535 Dit ingeplande improvisatiemoment zorgde bij mij voor een adrenalinekick,

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE KB 2012

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE KB 2012 sport, dienstverlening en veiligheid CSPE KB 2012 bijlage 2 opdracht 9 EVALUATIEFORMULIER SPORT- EN SPELDAG Naam: C. Gűrbűz Bij aankomst stond duidelijk aangegeven hoe wij naar het veld moesten lopen (bewegwijzering).

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012 sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB 2012 bijlage 2 opdracht 9 EVALUATIEFORMULIER SPORT EN SPELDAG Naam: C. Gűrbűz Het stond allemaal duidelijk aangegeven hoe wij naar het veld moesten lopen. Er

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Evaluaties. Milou Visser Iselinge Hogeschool

Evaluaties. Milou Visser Iselinge Hogeschool 2012 Evaluaties Milou Visser Iselinge Hogeschool Evaluatie rekenles bingo Aantal leerlingen: 6 leerlingen hebben het spel bingo gespeeld. Groep: 2 Ik startte de les met een inleiding over het spel bingo.

Nadere informatie

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe COVA 2 Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Lerares: L. te Hennepe Inhoudsopgave Inleiding 2 Casus 3 Leerdoelen 3 Sterkte zwakte analyse 4 Gespreksanalyse 6 Reflectie 9 Bijlagen 12

Nadere informatie

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens?

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: 1 2 Welke strategie heb je gebruikt? 3 Ben je het er mee eens? Ben je het er mee oneens? 4 Zou je die vraag aan de klas kunnen stellen? 5 Kun je je 6 Wil 7 oplosmethode

Nadere informatie

Bijeenkomst 2: Houding en gedrag

Bijeenkomst 2: Houding en gedrag Bijeenkomst 2: Houding en gedrag Wat hebben de kinderen deze bijeenkomst gedaan? De bijeenkomst van deze week stond in het teken van houding en gedrag. De bijeenkomst zag er als volgt uit: 1. Kringgesprek

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Bespreking Vraag de groepjes te vertellen hoe zij de wanten hebben vergeleken.

Bespreking Vraag de groepjes te vertellen hoe zij de wanten hebben vergeleken. Titel Handen en wanten Groep/niveau 4/5 Leerstofaspecten Oppervlakte vergelijken en ordenen. Benodigdheden één A4-blaadje per leerling viltstiften schaar Organisatie Na een klassikale inleiding gaan de

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Evaluatie Beeld en beroep

Evaluatie Beeld en beroep Evaluatie Beeld en beroep Inhoud Introductie 1 Respondenten 2 Gegeven cijfer 2 De online informatie over het Project Beeld van het Beroep via innovationlab.nhl.nl was duidelijk 3 Er was voldoende variatie

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Lesplan theaterlezen. Voorlezen? Herhaald lezen?

Lesplan theaterlezen. Voorlezen? Herhaald lezen? Lesplan theaterlezen Wil je aan de slag met theaterlezen? Dit lesplan laat zien hoe je dat kunt doen. Je geeft vier lessen van elk ongeveer een half uur. Elke les heeft een ander aandachtspunt. Zo help

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu asdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjk mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw

pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu asdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjk mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Lesvoorbereiding Kunstles xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv Samenvoeging documenten

Nadere informatie

Vaardighedenlijst Taal stimuleren

Vaardighedenlijst Taal stimuleren Vaardighedenlijst Taal stimuleren Naam: Ingevuld door: Datum (eerste meting): Datum (tweede meting): Kwaliteitsverbetering doe je zelf Vier stappen In beeld brengen van een kwaliteitsaspect Vul de lijst

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 2 Deel 1 Beïnvloeden van gedrag - Zeg wat je doet en doe wat je zegt - 3 Interactie Het gedrag van kinderen is grofweg in te delen in gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is gedrag dat we

Nadere informatie

Naam: Whitney Cheung Klas: IV1B. Evaluatieverslag

Naam: Whitney Cheung Klas: IV1B. Evaluatieverslag Naam: Whitney Cheung Klas: IV1B Evaluatieverslag Whitney Cheung Evaluatieverslag Uitgeverij Media College Amsterdam 2011 2 Inhoud Inleiding... 4 Onderzoekfase... 5 Creatiefase... 6 Realisatiefase... 7

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam.

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam. PostMasters Inleiding Postmasters is een franchiseformule in Nederlandvoor alle postzaken en print werk bent u hier bij het goede adres. Het motto van Postmasters is we deliver en dat is wat ze de klant

Nadere informatie

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Presentatie Feedback Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Inhoud Reflecties Voorbereiding presentatie Reflecties Silver Huber: Breakdance Goede duidelijke presentatie. Heel helder en goed te horen. Leuk dat ie

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Inhoud Voorwoord 9 Inleiding 10 Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Mind-app 15 De kracht van de mindmap 16 Overzicht en inzicht 16 Ordenen, onthouden en bedenken 17 Een mindmap voor alles! 17 Gebruik

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 5. In beeld gevangen Les 5. In beeld gevangen Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les Deze les maken de leerlingen

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Onvermijdelijk. Iris Hendricksen

Onvermijdelijk. Iris Hendricksen Onvermijdelijk Iris Hendricksen 2 Het begon allemaal toen ik haar ontmoette. Via de telefoon had ik haar al gesproken, maar ik dacht dat ze volledig contact gestoord was. Ik vroeg haar namelijk om een

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

TAALSTIMULERENDE TIPS

TAALSTIMULERENDE TIPS TAALSTIMULERENDE TIPS Contact Taalondersteuner VGC Jeugddienst: jeugddienst@vgc.be 02/563.05.79 Taalondersteuner Welzijn en Gezondheid: drometalis@vgc.be 1 Wat is taalstimulering? Basisprincipes - Taal

Nadere informatie

Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen

Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen Danique Voorthuijzen Docent BKV Jaar 3 Minor cultuureducatie Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen Marly Brust - Docent Nederlands Jochum Sipma - Docent Geschiedenis Naomi Spoelstra

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten LEREN PROGRAMMEREN MET Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen LEREN PROGRAMMEREN MET Ron Ford Ron Ford Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen 11-03-13 11:11 Handleiding voor docenten Scratch

Nadere informatie

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman Eindreflectie Taakbekwaam bovenbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman OBS Jan Ligthart, Zelhem Mieke van den Berg Groep 8b Intern opleider: Marc Neerhof Stage: Het afgelopen

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Open dagen Woensdag 17 februari uur Vrijdag 19 februari uur

bericht Belangrijke data: Open dagen Woensdag 17 februari uur Vrijdag 19 februari uur bericht Info : 23 Jaargang 14 : 12-02-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 13 februari Oud papier 18 februari Sportspeldag groepen 5 en 6 19 februari Sportspeldag

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen.

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen. Folders uitdelen Ik begin aan mijzelf te twijfelen, ben ik echt wel goed bezig. Ben ik echt wel toe aan andere ouders helpen. Zo overtuigd dat ik het aankon, zo erg is dat naar beneden gehaald omdat ik

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Tijdsduur van de volledige opleiding: maximum 1 uur. 1. Voorbereiding Vóór de opleiding plaats vindt. Doel In deze minivorming

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1.

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. Leonie van Drunen Klas: 1VTA 05-11-2014 Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. - Wat heb ik me voorgenomen? Om het gegeven thema ruimte te bepalen, heb ik mezelf eerst de vragen

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 25 februari

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Agressief gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is agressief gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Werkvorm 5. Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA

Werkvorm 5. Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA Werkvorm 5 Roos van Leary deel 2 LEONIE VAN DRUNEN 2VTA April 19, 2016 Werkvorm 5 Roos van Leary deel 2 1 2 Een meisje had een mobieltje in haar hand, toen ik haar waarschuwde om haar telefoon weg te doen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Week 4 (lesduur 100 minuten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse

Week 4 (lesduur 100 minuten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse Naam Geertje Geurtsen Groep Week 4 (lesduur 0 uten) Havo 8ste klas (2) Lesvoorbereiding: Didactische Analyse ICO (Stagebegeleider) Frans Olofsen Praktijkschool Geert Groote College Groep Mentor Geertje

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten Pop- formulier Naam Geboortedatum Studentnummer Vorige/laatste opleiding Ben je uit- of thuiswonend Heb je een eigen werkruimte Wat is je reistijd (van deur tot deur) Persoonlijke gegevens Soumaya Slilem

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien

om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien Licht GROEP 1-2 09 80 minuten 1, 32, 42 en 54 De leerling: om te zien waarvan sommige uit zichzelf licht geven en andere door mensen gemaakt zijn geen kleuren kunt zien is om activiteiten te ondernemen

Nadere informatie