De zes denkhoeden van Edward de Bono. Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De zes denkhoeden van Edward de Bono. Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken"

Transcriptie

1 De zes denkhoeden van Edward de Bono Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken

2 Index 1.0 De zes hoeden techniek van de Bono 2.0 Meerwaarde van de zes hoeden techniek 3.0 Voordelen van de zes denkhoeden techniek 4.0 De bedenker van de zes hoeden techniek 5.0 De zes hoeden techniek uitgelegd 6.0 Vragen bij de zes hoeden techniek 7.0 De zes denkwijzen toegelicht

3 1.0 De zes hoeden techniek van Bono De zes hoeden techniek van Bono is een goede techniek om uitdagingen aan te gaan, problemen op te lossen en samen tot het juiste besluit te komen. Deze techniek is ontwikkeld door Edward de Bono en gaat uit van het idee dat mensen vaak geneigd zijn problemen steeds op eenzelfde manier te benaderen. Door heel bewust verschillende denkhoeden te gebruiken, word je gedwongen om het probleem ook eens van een andere kant te bekijken en steeds vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Een denkhoed staat voor een manier van denken. Er zijn zes denkhoeden en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Je kijk op een situatie hangt dus af van de hoed die je op hebt. Het denkproces wordt geanalyseerd, afgebroken en opgesplitst in verschillende denkrollen die door denkhoeden worden voorgesteld. Deze techniek kan goed in een samenwerkoefening of in een vergadering gebruikt worden. Elke deelnemer speelt dan de rol die bij de denkhoed hoort. De 'blauwe hoed' speelt dan de voorzittersrol. 2.0 Meerwaarde van de zes hoeden techniek De denkhoeden techniek is bij uitstek geschikt om de creativiteit binnen de besluitvorming te bevorderen. Je bekijkt de vraagstelling vanuit een volledig nieuw gezichtspunt. Dat levert verrassend nieuwe invalshoeken en alternatieven op. Je zult ook merken dat het makkelijker wordt om over te schakelen naar een andere manier van denken. Ineens begrijp je bijvoorbeeld de argumenten van je collega veel beter. Nog een groot voordeel is dat iedereen zich volledig kan concentreren op één ding. Je hoeft je even niet bezig te houden met de andere invalshoeken. Bovendien heeft de techniek een groot strategisch belang. Doordat je een bepaalde hoed opzet, kun je dingen denken en zeggen die je anders nooit zou hebben gedacht of gezegd. 3.0 Voordelen van zes hoeden techniek Maakt het mogelijk om dingen te zeggen zonder risico. Help je om uit je gebruikelijke rol stappen Helpt om gezamenlijk en snel in een discussie te schakelen. Maakt meerdere perspectieven zichtbaar. Geeft regels voor het denk- en communicatie proces. Zorgt voor een duidelijke focus tijdens het denken. Verbetert de onderlinge communicatie. Verbetert de gezamenlijke besluitvorming.

4 4.0 De bedenker van de zes hoeden techniek Edward de Bono (Malta, 19 mei 1933) is een Britse psycholoog, arts en managementauteur. Hij studeerde met een Rhodesbeurs aan de Universiteit van Oxford en verzorgde colleges aan de universiteiten van Oxford, Cambridge, Londen en Harvard. Voor de BBC maakte hij de televisieserie De Bono's Thinking Course en voor de Duitse WDR The Greatest Thinkers. De Bono bedacht onder andere de term 'lateraal denken' en het concept van de 'zes denkhoeden'. Een mooi voorbeeld van wat hij bereikt heeft met het lateraal denken concept zijn de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984, de eerste spelen die winstgevend waren. De organisatie directeur, Peter Ueberroth, schreef dit succes toe aan de Bono. Zijn methode gaat ervan uit dat het denkvermogen van mensen uit tenminste zes denkwijzes bestaat: objectief, subjectief, positief, negatief, creatief en analytisch. De Bono stelt dat in het Westerse denken aan de rationele en kritische denkwijze de voorkeur wordt gegeven. Deze logische denkwijze is effectief voor redelijk voorspelbare en terugkerende situaties maar niet voor ingewikkelder problemen. Dan is het nodig dat mensen ookgebruik maken van hun creatieve en intuïtieve denkvermogens.

5 5.0 De zes hoeden techniek uitgelegd De rode hoed: emotioneel denken Deze hoed staat voor emoties, spontaniteit, gevoel en intuïtie. Je reageert vanuit je gevoel en hoeft geen argumenten te geven. Hoe voel ik me hierbij, wat zegt mijn intuïtie me? De witte hoed: objectief denken Deze hoed staat voor feiten, cijfers en informatie. Je gaat uit van objectieve informatie. Wat weet ik en wat niet? De zwarte hoed: kritisch denken Deze hoed staat voor zwartkijken, voor nadruk op het negatieve en op aanwezige risico s. Je bent advocaat van de duivel, voorzichtig, pessimistisch. Pas op! Het kan hier gevaarlijk, moeilijk zijn. De gele hoed: positief denken Deze hoed staat voor positief en constructief denken, optimistisch zijn.je bent op zoek naar voordelen en bekijkt het van de zonnige kant. Wat is goed en haalbaar in het idee? De groene hoed: creatief denken Deze hoed staat voor creativiteit, groei, energie en leven. Je brengt alternatieven en nieuwe ideeën aan. Je bent opbouwend, vruchtbaar en mag freewheelen (vrij associëren) in je manier van denken. Hoe kan het anders? De blauwe hoed: analytisch denken Deze hoed staat voor afstandelijkheid en controle. Je bent de dirigent die het proces in de gaten houdt. Je evalueert wat is bereikt, stelt vast wat de volgende stap moet zijn. Welke actie onderneem ik, wat organiseer ik, wat is het besluit?

6 Vragen bij de zes hoeden techniek Rode hoed = gevoelshoed Hoe voel ik me daarbij? Hoe voel ik me nu? Welk voorgevoel heb ik? Wat voel ik aan? Zwarte hoed = pas op-hoed Wat kan er fout gaan? Wat is het probleem precies? Waarom is dit moeilijk? Waar is er gevaar te bekennen? Wat kunnen de risico s zijn? Groene hoed = ideetjeshoed Kan ik dit anders doen? Hoe? Wat kan ik zoal doen? Hoe los ik iets op? Hoe kunnen we dit anders doen? Ik heb een nieuw idee! Ik zoek een andere weg om dit op te lossen. Als we nu eens? Blauwe hoed = planhoed Waar en wanneer doe ik iets? Wat moet ik doen? Hoe ga ik dat doen? Witte hoed = weethoed Wat weet ik al en wat nog niet? Welke informatie moet/kan ik vinden in boeken, op internet, Welke vragen stel in aan anderen? Is mijn informatie juist? Hoe weet ik dat? Is mijn informatie volledig? Ken ik ieders standpunt? Beschik ik over alle feiten? Gele hoed = goede punten hoed Wat zijn de voordelen? Wat gaat er goed?

7 Waarom zal dit wel lukken? Waarom is dit belangrijk? Wat is er aantrekkelijk in het idee? 7.0 De zes denkwijzen toegelicht Objectief denken Subjectief denken Positief denken Negatief denken Creatief denken Analytisch denken Wit is geen kleur; het is blanco, neutraal en daarmee een treffende metafoor voor het objectieve denken. In het witte denken staan feiten,cijfers en gegevens centraal. In dit denken is er ruimte voor onderzoek. Maar ook voor het onbevooroordeelde luisteren. Argumenten, meningen of conclusies zijn in het witte denken niet aan de orde. Rood is de kleur van warmte, vuur en liefde en metafoor voor het subjectieve denken. In het rode denken staan gevoelens en intuïtiecentraal. Het is het tegenovergestelde van het witte, rationele denken. In het rode denken is er ruimte voor emoties, persoonlijke meningen,vermoedens en ingevingen. Emoties kunnen positief en negatief zijn. Geel is de kleur van de zon, een vrolijke kleur en metafoor voor het positieve denken. In het gele denken staan de voordelen en de kansencentraal. Daarin is ruimte om na te denken over de positieve kanten van een vraagstuk. Geel is ook de kleur van in beweging brengen en van constructief denken. NEGATIEF Zwart is de kleur van de nacht, een sombere kleur en symbool voor negatief denken. In het zwarte denken staan de nadelen gevaren, risico s centraal. Daarin is ruimte om na te denken over waarom iets niet zal lukken. Het is het kritische denken dat in het Westen zeer goed ontwikkeld is. Groen is de kleur van het land waarin nieuwe gewassen groeien en daarmee een metafoor voor het creatieve denken. In het groene denken is er ruimte voor nieuwe ideeën, alternatieven en oplossingen. De Bono zegt hierover Het menselijk brein is berekend op het vormen van patronen om die steeds opnieuw te gebruiken, terwijl alles wat niet in deze patronen past, wordt afgekeurd. De meeste denkers hebben behoefte aan zekerheden. Ze willen het graag bij het juiste eind hebben. Maarcreativiteit is een proces waarin provocatie, exploratie en risico s een rol spelen. Creativiteit is het spelen met gedachten Blauw is de kleur van de hemel. Van daaruit heb je zicht over het geheel. Daarmee is blauw een treffende metafoor voor het analytische denken. Daarin is ruimte voor beschouwen, het geheel van een afstand bekijken en van conclusies trekken. In het blauwe denken worden ook prioriteitengesteld en afspraken gemaakt. Het structureren van een gesprek of een vergadering. Zwart is de kleur van de nacht, een sombere kleur en metafoor

8 Heel in het kort zijn dit de denkstijlen van de 6 hoeden: Met deze hoed op zorg je dat het denkproces vlot verloopt en er niet afgedwaald wordt. De witte hoed zet je op wanneer je pure feiten wilt benoemen. Alles dus zo objectief en neutraal mogelijk. Rood staat voor intuïtie, vermoedens, meningen, gevoelens en emoties, die mogen ook een plek krijgen. De groene hoed gaat uitgebreid op zoek naar alternatieven, oplossingen en innovatieve benaderingen. Zwart voor wanneer je op zoek bent naar de risico's, valkuilen en redenen waarom het fout is gegaan of kan gaan. De gele hoed probeert alles van de positieve en constructieve kant te bekijken.

Open Water Congres 2015. workshop stimulering deelname

Open Water Congres 2015. workshop stimulering deelname Open Water Congres 2015 workshop stimulering deelname Inleiding Cijfers wijzen het uit: er is terugloop in deelname. Er is echter groei in open water zwemmen buiten de KNZB. Kijk ook naar Engeland met

Nadere informatie

Paspoort naar succes GEERT TEUNISSEN. Dunboek Paspoort naar succes

Paspoort naar succes GEERT TEUNISSEN. Dunboek Paspoort naar succes Paspoort naar succes GEERT TEUNISSEN Dunboek Paspoort naar succes INLEIDING Paspoort naar succes Als je droomt van een inspirerende werkplek, inspirerend werk, nieuwe carrière of nieuw levenspad, dan is

Nadere informatie

De relatie tussen Zes denkende hoofddeksels van Edward de Bono en Metaprofielanalyse Mind Sonar

De relatie tussen Zes denkende hoofddeksels van Edward de Bono en Metaprofielanalyse Mind Sonar De relatie tussen Zes denkende hoofddeksels van Edward de Bono en Metaprofielanalyse Mind Sonar Humor is by far the most significant activity of the human brain. (Edward De Bono) Certificatieopdracht Metaprofielanalyse

Nadere informatie

Toepassingsmogelijkheden van de methode De Bono bij mediation

Toepassingsmogelijkheden van de methode De Bono bij mediation Toepassingsmogelijkheden van de methode De Bono bij mediation Dit artikel gaat over de vraag hoe je de methode van De Zes denkhoeden van Edward de Bono (hier: methode De Bono ) kunt gebruiken bij mediation.

Nadere informatie

Het welbewust opzetten van een hoed is een veelzeggende handeling. Of je dat nu doet in gedachte of in daad, door werkelijk een hoed op te zetten.

Het welbewust opzetten van een hoed is een veelzeggende handeling. Of je dat nu doet in gedachte of in daad, door werkelijk een hoed op te zetten. THE THINKING HATS Als we denken proberen we vaak teveel dingen tegelijk te doen. Daardoor ontstaat verwarring. Emotie, hoop, informatie, logica en creativiteit strijden om voorrang. Het denken is als jongleren

Nadere informatie

Food for Soul Change & development

Food for Soul Change & development Food for Soul Change & development 03.2017 De denkhoeden van de Bono Je bewust zijn van je mentale instelling helpt in het structureren van je denken. Verschillende hoeden met ieder hun eigen manier van

Nadere informatie

Community Development Onderdeel: Vaardigheden. 1e kwartaal bijeenkomst 2 13 september 2012 Docenten: Elly Hellings en Maya Mathias

Community Development Onderdeel: Vaardigheden. 1e kwartaal bijeenkomst 2 13 september 2012 Docenten: Elly Hellings en Maya Mathias Community Development Onderdeel: Vaardigheden 1e kwartaal bijeenkomst 2 13 september 2012 Docenten: Elly Hellings en Maya Mathias Agenda Introductie zes hoeden techniek van de Bono De Bono opwarmoefening

Nadere informatie

Lateraal denken in groepsdiscussies. Dr. Edward De Bono 1990 The six thinking hats

Lateraal denken in groepsdiscussies. Dr. Edward De Bono 1990 The six thinking hats Lateraal denken in groepsdiscussies Dr. Edward De Bono 1990 The six thinking hats De Bono: Sturen van laterale denkprocessen Doel: Uiteenrafelen van denken door steeds een verschillende denkhoed (perspeccef)

Nadere informatie

THINKING HATS. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

THINKING HATS. Gebruik van de tool Template Voorbeeld THINKING HATS Gebruik van de tool Template Voorbeeld Thinking Hats De Thinking Hats helpt je om alle kanten van een idee te bekijken. Heb je een nieuw idee voor een product, dienst of voor je bedrijf,

Nadere informatie

5. Klassen-of groepsgesprek

5. Klassen-of groepsgesprek 5.1 Beurten verdelen: Rondje doel Iedereen aan het woord laten over een onderwerp tijdens een gesprek wanneer n.v.t. groepssamenstelling klassikaal, groepjes duur 30 minuten voorbereiding: - Tijdens een

Nadere informatie

1 De objectieve of witte focus

1 De objectieve of witte focus Het gedachtegoed van de zes denkhoeden van De Bono en de zes logische niveaus van leren van Bateson en Dilts inspireert ons al vele jaren. Lenneke heeft jarenlang de methode De Bono ingezet in haar praktijk

Nadere informatie

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN WAT IS? Creativiteit: het vermogen om perspectieven, paden, oplossingen, mogelijkheden en ideeën te zien die anderen niet kunnen of willen zien. Innovativiteit vereist creativiteit.

Nadere informatie

Zes denkende hoofddeksels

Zes denkende hoofddeksels Zes denkende hoofddeksels Samenvattingen uit het boek Zes denkende hoofddeksels Auteur: Edward de Bono Uitgeverij: Contact Amsterdam/Antwerpen, 1998 Uitleg door Edward de Bono op https://www.youtube.com/watch?v=o3ew6h5nhcc

Nadere informatie

De Hoedenmethode. e-book. Denk Creatief & Moeiteloos.

De Hoedenmethode. e-book. Denk Creatief & Moeiteloos. De Hoedenmethode Denk Creatief & Moeiteloos e-book Download de laatste versie van dit e-boek op /dehoedenmethode Creatief denken: de Hoedenmethode Hoe start je jouw creatieve denkproces? Vooraf De Hoedenmethode

Nadere informatie

Opschaling van Innovatie

Opschaling van Innovatie 15 SEPTEMBER 2016 Opschaling van Innovatie NRC Live Zorgtechnologie Felix Meritis - Amsterdam Edwin Dekker, Joris van den Hurk 14-9-2016 I 1 Overzicht: Voorstellen FME, Edwin, Joris De uitdaging: obstakels

Nadere informatie

DE ZES ZIENSWIJZEN VAN DE MULTIFOCUS

DE ZES ZIENSWIJZEN VAN DE MULTIFOCUS DE ZES ZIENSWIJZEN VAN DE MULTIFOCUS Hoe je kijkt, bepaalt wat je denkt en wat je doet Iedereen kijkt vanuit zijn eigen bril naar de werkelijkheid. Deze zienswijze is de basis van ons bewustzijn en vormt

Nadere informatie

Antreum RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep de heer Consultant

Antreum RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep de heer Consultant RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding In dit rapport treft u een beschrijving aan van uw primaire

Nadere informatie

Inspiratiesessie SLO conferentie Day a Week School. 14 november 2018

Inspiratiesessie SLO conferentie Day a Week School. 14 november 2018 Inspiratiesessie SLO conferentie Day a Week School 14 november 2018 Leerlingen van verschillende scholen 1 hele dag per week samen Eigen, vaste leerkracht en medeleerlingen Hele dag passend onderwijs Heterogene

Nadere informatie

Symposium Leren van toetsen

Symposium Leren van toetsen Symposium Leren van toetsen Feedforward in digitale feedback Bob Wassenaar Iris Böhm Programma Voorstellen Presentaties beide onderzoeken discussie Masterthesis feedback Aanleiding onderzoek: Vraagstuk

Nadere informatie

Patronen; armen over elkaar

Patronen; armen over elkaar De zes denkhoeden A"tude Patronen; armen over elkaar De Zes Hoeden Tools for parallel thinking Dr. Edward de Bono M.D., Ph.D., (filosofie, medicijnen, & psychologie), Rhodes geleerde Een zeer vooraanstaande

Nadere informatie

ProfileXT Individual Profile

ProfileXT Individual Profile PXT Rapport is bestemd voor Jean François Maes Onderzoek afgenomen op: 06/01/2017 Afgedrukt op: 06/01/2017 Copyright 2003-2017 Profiles International, Inc. Bericht voor De gedragswetenschap heeft bewezen

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Denken over denken Denken over denken - Onderbouw O: Ik geef sterke punten van mijn aanpak/uitwerking aan -19-0 O: Ik geef verbeterpunten van mijn aanpak/uitwerking

Nadere informatie

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads.

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads. Huiswerk les 4 Oefen met de nieuwe handtruc uit de lesomgeving. De achterliggende gedachte blijft hetzelfde. Je zoon of dochter ziet dat het mogelijk is om iets leren. Met de vorige handtruc kwam al naar

Nadere informatie

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch)

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) pag.: 1 van 6 Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) Bron: www.fractal.org/bewustzijns-besturings-model/vragenlijsten/vragenlijst-leerstijlen.htm Auteur: onbekend Een leerstijl is de manier waarop

Nadere informatie

Tijd voor creativiteit

Tijd voor creativiteit Tijd voor creativiteit 7/2/2015 Tijd voor creativiteit De beste ideeën ontstaan: 63% Onder de douche, in bad, op de toilet 51% In bed: in slaap vallen, dromen, ontwaken 42% Onderweg: auto, fiets, file

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Beoordeling van het PWS

Beoordeling van het PWS Weging tussen de drie fasen: 25% projectvoorstel, 50% eindverslag, 25% presentatie (indien de presentatie het belangrijkste onderdeel is (toneelstuk, balletuitvoering, muziekuitvoering), dan telt de presentatie

Nadere informatie

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans Bijlage : De Multifocus-quickscans Multifocus Profiel-quickscan Hieronder staan 8 stellingen. Geef aan in hoeverre je vindt dat deze stellingen op jou van toepassing zijn. Ga daarbij uit van de werkelijke

Nadere informatie

Logica en gedrag. mens. idee. doelen

Logica en gedrag. mens. idee. doelen Drijfveren In het menselijk denken en doen zijn veel aspecten te onderscheiden en te meten. Benaderingen en tests te over! De drijfveer is een boeiend aspect, omdat er veel aan te verbinden valt, en hij

Nadere informatie

EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN

EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN 2018 Kopiëren en vrijelijk gebruiken vinden wij prima, netjes met bronvermelding graag. 1 DE EMPATHISCHE

Nadere informatie

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT PF Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Persoonlijke flexibiliteit is uw vermogen om met grote uitdagingen en veranderingen

Nadere informatie

Dag 1. Lisa Mariachiara Emanuala

Dag 1. Lisa Mariachiara Emanuala Dag 1 Lisa Mariachiara Emanuala Deelnemende landen en deelnemers Kroatië Marija Luketić Polen Ewa Kamińska Anna Łączyńska Litouwen Živilė Laurutienė Rūta Nekrašienė België Karin Lemmens Mark Pauwels Focus

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases.

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases. Creatieve technieken Dit document biedt je een leidraad om te komen tot creativiteit, namelijk door het doorbreken van vastgestelde denkpatronen. Om je op weg te helpen, beschrijven we enkele creatieve

Nadere informatie

WERKBLADEN. Starterskit. voor zelfcoaching. Mark Vlemmings. Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen

WERKBLADEN. Starterskit. voor zelfcoaching. Mark Vlemmings. Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen WERKBLADEN Starterskit voor zelfcoaching Mark Vlemmings Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen WERKBLAD ANALYSE 1 Dit is het probleem waar ik aan wil werken: 2 Ik heb de volgende onprettige gevoelens

Nadere informatie

Wat is bedrijfskunde?

Wat is bedrijfskunde? Wat is bedrijfskunde? Bedrijfskunde gaat over bedrijven. Het vakgebied houdt zich bezig met het vormgeven, organiseren en besturen van bedrijven. En daar komt heel wat bij kijken: verkoop, financiën, personeelszaken,

Nadere informatie

De zes denkhoeden. Handleiding

De zes denkhoeden. Handleiding De zes denkhoeden Handleiding De Bono Expertisecentrum s- Hertogenbosch april 2013 Auteurs: Harry van der Schans en Frans van Gaal Niets in deze uitgave mag worden vereenvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

David de Bruijn Ron Koppes

David de Bruijn Ron Koppes David de Bruijn Ron Koppes Workshopagenda Introductie van het onderwerp Inspectie & Handhaving De Carrousel verkennen van het onderwerp De Meetlat vorm je mening De Terugkoppeling Inspectie & Handhaving

Nadere informatie

Rapport selectieassessment

Rapport selectieassessment Rapport selectieassessment Datum: Kandidaat: dhr Proefpersoon Organisatie: XYZ Rol: Manager Customer Support Adviseur: Dit rapport beschouwen wij als strikt vertrouwelijk en zal niet zonder toestemming

Nadere informatie

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen te onderscheiden. De stijlen kunnen worden onderverdeeld in: TEGENBEWEGENDE STIJLEN MEEBEWEGENDE STIJLEN = duwen = trekken Tegenbewegende

Nadere informatie

Het Beeld van Onszelf

Het Beeld van Onszelf Het Beeld van Onszelf Onze natuurlijke staat van zijn is bewust-zijn, een bewustzijn dat niet van iets is, maar een allesomvattende staat van zuiver ervaren. Binnen dit bewustzijn is onze geest evenwichtig,

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Liesbeth Vanhelmont Herhaling van het Heron Interventiemodel De moeilijkere interventies onder de loep Confronterende interventie Deblokkerende interventie Katalyserende

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! V-ICT-OR Vlaamse ICT Organisatie

Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! V-ICT-OR Vlaamse ICT Organisatie Only Once! Formulieren standaardiseren met OSLO als goede basis!! 1 Even voorstellen Johan van der Waal Strategisch adviseur - OSLO Johan.vanderwaal@v-ict-or.be - KING gemeenten NL Johan.van.der.waal@kinggemeenten.nl

Nadere informatie

Masterclass Productief Denken, Creatief Probleem Oplossen & Innovatie Leiderschap. Flexibel schakelen, met leiderschap van de 21e eeuw

Masterclass Productief Denken, Creatief Probleem Oplossen & Innovatie Leiderschap. Flexibel schakelen, met leiderschap van de 21e eeuw Innovatief doen Masterclass Productief Denken, Creatief Probleem Oplossen & Innovatie Leiderschap Flexibel schakelen, met leiderschap van de 21e eeuw In een omgeving die voortdurend verandert, hangt het

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Mijn Risicoprofiel. Hoe ga ik met risico s om?

Mijn Risicoprofiel. Hoe ga ik met risico s om? Mijn Risicoprofiel Hoe ga ik met risico s om? Deze test is ontwikkeld door Caroline Wildeboer, Jasper van den Heuvel, Rob Schmidt en Nancy Polet; organisatieadviseurs bij Antea Group. 1 Inleiding Deze

Nadere informatie

Ametrien. Wil je graag dingen veranderen, maar blijft je innerlijke

Ametrien. Wil je graag dingen veranderen, maar blijft je innerlijke Amethist Herinner jij je contact met de Machtige Spirit? Neem je de moeite om te bidden en vraag je om hulp? Spreek nog vaker liefdevolle gebeden uit en focus je nog meer op vrede voor jezelf en de wereld.

Nadere informatie

The Challenge! Samen anders denken en doen. Dit is het Challenge-schrift van: Naam: Directie: Hulp nodig? Wij hebben nog wel een idee...

The Challenge! Samen anders denken en doen. Dit is het Challenge-schrift van: Naam: Directie: Hulp nodig? Wij hebben nog wel een idee... The Challenge! Samen anders denken en doen. Hulp nodig? Wij hebben nog wel een idee... Nee bedankt, we hebben geen tijd. Dit is het Challenge-schrift van: Naam: Directie: The Challenge wordt georganiseerd

Nadere informatie

VUL DE MBTI VRAGENLIJST IN VANUIT JE GEVOEL EN PERSOONLIJKHEID, NIET VANUIT JE FUNCTIE

VUL DE MBTI VRAGENLIJST IN VANUIT JE GEVOEL EN PERSOONLIJKHEID, NIET VANUIT JE FUNCTIE Wat is jouw voorkeur gedrag? In welke omgeving kom je wel en niet tot je recht en waarom? Hoe reageer jij bij stress of bij veranderingen? Nieuwsgierig naar jouw profiel? Vul onderstaande MBTI-vragenlijst

Nadere informatie

Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over.

Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over. Leerstijl test Vragenlijst leerstijl Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over. Eens 1. Ik heb uitgesproken ideeën over recht, onrecht,

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best?

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? SPIEGELKAARTJES Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? Deze kaartjes houden jou een spiegel voor. Op elk kaartje

Nadere informatie

bewezen hacks om betere cijfers te halen

bewezen hacks om betere cijfers te halen 10 bewezen hacks om betere cijfers te halen Luister muziek terwijl je studeert Als je tijdens het studeren naar muziek met een hoog tempo luistert, leer je beter. Daar kwamen onderzoekers van de universiteit

Nadere informatie

De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen.

De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen. 1 De kalifaatkinderen Even ons geheugen opfrissen. Islamitische staat (IS), ook ISIS of Daesh genoemd is een groep gewapende strijders die ontstaan is in de nasleep van de oorlog(en) in Irak. De oorlog

Nadere informatie

JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011)

JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011) JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011) STIJL: Dio heeft veel energie, wil vooruit en slaat voortdurend nieuwe wegen in. Hij vertrouwt op zijn ingevingen van het moment en gaat recht op zijn doel af. Hij zal

Nadere informatie

Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands

Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands Talen Conferentie havo vwo 28 september 2015 Geppie Bootsma g.bootsma@aps.nl Naam Datum 21 e eeuwse vaardigheid: creativiteit Het bedenken van nieuwe ideeën en

Nadere informatie

Leerstijlentest. Uitspraak Eens Oneens. 1. Ik heb een uitgesproken mening over wat goed en slecht is.

Leerstijlentest. Uitspraak Eens Oneens. 1. Ik heb een uitgesproken mening over wat goed en slecht is. Leerstijlentest Niet iedereen is zich bewust van zijn/haar manier van leren. Deze vragenlijst is bedoeld om u te helpen inzicht te krijgen in uw voorkeurwijze van leren. De nauwkeurigheid van het resultaat

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk 1 RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van

Nadere informatie

Workshop Insights Discovery

Workshop Insights Discovery Workshop Insights Discovery Klantendag OR-ondersteuning 9 maart 2018 Sarton Training & Advies Chrétien Sarton Over mij Politicoloog en jurist 5 jaar adviseur bij Deloitte. 14 jaar trainer-adviseur voor

Nadere informatie

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 Doelen Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te bevorderen Programma

Nadere informatie

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog Effectief feedback geven Mart Calff, medisch psycholoog Aanspreken van een collega Een collega aanspreken op ongewenst gedrag is voor de meesten van ons een lastige beslissing. Voordat we besluiten om

Nadere informatie

VAN WEIGEREN NAAR WILLEN OP ZOEK NAAR GEDEELD WILLEN IN DAGELIJKSE DEMENTIEZORG

VAN WEIGEREN NAAR WILLEN OP ZOEK NAAR GEDEELD WILLEN IN DAGELIJKSE DEMENTIEZORG VAN WEIGEREN NAAR WILLEN OP ZOEK NAAR GEDEELD WILLEN IN DAGELIJKSE DEMENTIEZORG ANNELIEKE DRIESSEN OOST WEST THUIS BEST? UITDAGINGEN IN DE EERSTELIJNS OUDERENZORG SYMPOSIUM UNO- UMCG 6/12/2012 A.E.DRIESSEN@UVA.NL

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

DE L CKER DOELEN STELLEN

DE L CKER DOELEN STELLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DOELEN STELLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van Het

Nadere informatie

cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden

cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden In zijn oorspronkelijke vorm bestaat een organisatie uit een groep mensen met een gezamenlijk doel, die elkaar goed kennen en in dezelfde

Nadere informatie

Onderhandelen. Kevin de Ram

Onderhandelen. Kevin de Ram Onderhandelen Kevin de Ram Onderhandelen Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. januari 2016 Kevin de Ram Onderhandelen 1 Voorwoord In dit rapport beschrijf ik wat onderhandelen betekend.

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Naam: Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen. 2 Algemeen werk- en denkniveau Ver beneden - gemidde ld Ver bovengemidde ld Algemene

Nadere informatie

Aan het eind van deze workshop

Aan het eind van deze workshop Creatief Denken in de Kleuterklas 2012 Minka Dumont Doelstelling Aan het eind van deze workshop weet u de regels voor het creatief denken bent u in staat activiteiten vorm te geven waarbij het creatief

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in september 2019 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in 2018 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor cognitieve

Nadere informatie

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 AGENDA Consumer insight en marketingcommunicatie Geïntegreerde marketingcommunicatie (IMC) Het creatieve concept

Nadere informatie

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes Naam: Saskia Arends Datum: 16-09-2016 Realisatiekracht Beginner Kan nog geen ideeën snel omzetten tot prototypes Zet ideeën om tot werkende prototypes Zet in een kort cyclisch proces ideeën om tot werkende

Nadere informatie

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012 Thomas-Kilmann test Merlijn Camp 11099003 WDP29 juni 2012 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord 2 1. Inleiding 2 2. Karaktereigenschappen 3 2.1 Doordrukken 3 2.2 Vermijden 3 2.3 Samenwerken 3 2.4 Toegeven 3 2.5

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en logistiek proces - 3 Talenten en beroepen: logistiek Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

Ontmoet de HEKS in jou DAG 2 - EMPATHIE. Sacha Franke. Sacha s School vol Magie

Ontmoet de HEKS in jou DAG 2 - EMPATHIE. Sacha Franke. Sacha s School vol Magie Ontmoet de HEKS in jou DAG 2 - EMPATHIE Sacha Franke Sacha s School vol Magie DAG 2 EMPATHIE Empathie is het vermogen je in te kunnen leven in de ander, je in de ander te kunnen verplaatsen. Om iemand

Nadere informatie

Zo doen wij dat: professionaliseren. Josée Bours Marlies de Groot

Zo doen wij dat: professionaliseren. Josée Bours Marlies de Groot Zo doen wij dat: professionaliseren Josée Bours Marlies de Groot Waarom professionaliseren? Missie Het succes van de leerling is de reden van ons bestaan Collegebeleid Professioneel statuut Wet BIO IJkpunten:

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

decreatiewerkplaats.nl

decreatiewerkplaats.nl decreatiewerkplaats.nl Dynamische Consensus besluitvorming decreatiewerkplaats.nl Dynamische Consensus * besluitvorming decreatiewerkplaats.nl Programma Wat gaan we doen Programma Wat gaan we doen a)

Nadere informatie

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam)

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) 1 ste graad 2 de graad 3 de graad Communicatie manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal uiten. manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal

Nadere informatie

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ 1 2 VOORWOORD De komende jaren staan gemeenten voor grote veranderingen in het sociale domein. Verschillende taken worden vanuit de rijksoverheid

Nadere informatie

Werken vanuit gezamenlijk inzicht

Werken vanuit gezamenlijk inzicht ROUTE paars 1 werkvorm 1 Docentencompetentiespel Elkaar feedback geven. Onderlinge samenwerking bevorderen. Respect voor onderlinge verschillen bevorderen. Ieder in eigen kwaliteiten inzetten en daarmee

Nadere informatie

1 Soms vermijd ik situaties die me in contact brengen met mensen waar ik problemen mee heb.

1 Soms vermijd ik situaties die me in contact brengen met mensen waar ik problemen mee heb. De SOS test Uw Stijl Onder Stress test Hoe goed kent u uzelf? Een goede manier om uw zelfinzicht te vergroten is om uw Stijl Onder Stress te verkennen. Hoe reageert u wanneer een gesprek echt moeilijk

Nadere informatie

Wat maakt je zo boos?

Wat maakt je zo boos? Shari Klein en Neill Gibson Wat maakt je zo boos? 10 stappen om boosheid te transformeren naar verbondenheid met jezelf en anderen Een introductie over de bedoeling van Geweldloze Communicatie en hoe je

Nadere informatie

ILS-K 1 12/1/2016 INSTRUMENT LEER STIJL - K PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN. Marc van Dongen

ILS-K 1 12/1/2016 INSTRUMENT LEER STIJL - K PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN. Marc van Dongen ILS-K 1 12/1/2016 INSTRUMENT LEER STIJL - K PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN Marc van Dongen ILS-K 2 12/1/2016 Gegevens deelnemer School: Naam leerling: Marc van Dongen Afnamedatum: 29 november 2016 10:33:00

Nadere informatie

Datum : 26 augustus 2014 Verantwoordelijke psycholoog : Marin Kramer-Kemps Registerpsycholoog NIP

Datum : 26 augustus 2014 Verantwoordelijke psycholoog : Marin Kramer-Kemps Registerpsycholoog NIP Kandidaat : Mevrouw X. Voorbeeld Opdrachtgever : Interzorg Onderzoeksvorm : Bouwsteen persoonlijkheid (OPQ) Datum : 26 augustus 2014 Verantwoordelijke psycholoog : Marin Kramer-Kemps Registerpsycholoog

Nadere informatie

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 2 3 1 Doelen Programma Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te

Nadere informatie