De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen."

Transcriptie

1 1 De kalifaatkinderen Even ons geheugen opfrissen. Islamitische staat (IS), ook ISIS of Daesh genoemd is een groep gewapende strijders die ontstaan is in de nasleep van de oorlog(en) in Irak. De oorlog in Irak was een oorlog van voornamelijk de VS en het Verenigd Koninkrijk met enkele bondgenoten om de dictator Saddam Hoessein af te zetten en de rijke olievoorraden van het land onder controle te krijgen. In een latere fase van de oorlog is ook België tot de actieve militaire operaties toegetreden door bombardementen voor de coalitie uit te voeren op IS stellingen. Na de val van Saddam is het land in chaos beland en brak een burgeroorlog uit in Irak en het buurland Syrië. Tijdens die burgeroorlog, die tot op heden voortduurt, was IS erin geslaagd een gebied onder controle te krijgen waar tien miljoen mensen woonden. In die gebieden gold terreur en strenge islamitische regels als wet. In die periode vertrokken geradicaliseerde moslims uit de ganse wereld om het kalifaat, zoals het nieuwe veroverde gebied werd genoemd, te steunen. Deze strijders kwamen ook voor een belangrijk deel uit België. Tijdens hun bewind vochten ze tegen de coalitietroepen en planden ook verschillende terreuraanslagen in Europa, onder meer in Zaventem. De laatste jaren heeft het kalifaat zo goed als al hun grondgebied verloren en zijn hun strijders gedood, op de vlucht of gevangen genomen. Met de strijders en tijdens het hoogtepunt van de macht van IS zijn ook vele meisjes en jonge vrouwen naar het kalifaat getrokken, in de hoop daar de samenleving van hun dromen te vinden. Een deel keerde ontgoocheld terug naar België waar ze gestraft werden, maar een ander deel van die vrouwen zit nog steeds opgesloten in kampen of gevangenissen. Ook hun kinderen. De kalifaatkinderen.

2 2 Een debat De vraag rest nu wat we met die kinderen van het kalifaat aan moeten. Repatriëren we ze of laten we ze aan hun lot over? Het is geen gemakkelijk debat. De voorstanders van de terugkeer vinden het een kwestie van menselijkheid, de tegenstanders drukken op de veiligheid van de Belgische burgers. We willen jullie daarin geen mening opdringen. We willen dat jullie zelf een mening vormen. Daarom gaan we jullie begeleiden in het nadenken over dit moeilijk probleem. En het is echt niet gemakkelijk: het gaat over kinderen van vijanden. Onze vijanden. We proberen dit probleem op te lossen met de methode van De Bono; het gekleurde hoedendebat. Daarover meer later in deze tekst. Maar voor we aan het debat beginnen moeten we eerst naar de feiten kijken. Anders lopen we kans dat ons denken ontspoort. De feiten We gaan het in het debat niet hebben over de ouders van de kinderen. De vaders zijn ofwel gedood, op de vlucht of zitten vast in Irak of Syrië. Ze wachten op hun proces. Ze lopen het risico zeer streng gestraft te worden. Zelfs de doodstraf hangt boven hun hoofd. Sommigen van hen hebben vreselijke dingen gedaan. Over hen gaat het debat niet. Het debat gaat evenmin over de moeders. De Belgische staat doet officieel geen pogingen om hen te laten terugkeren naar België. Er zijn geen afspraken of akkoorden met de partijen die de moeders gevangen houden. Ons debat gaat enkel over de terugkeer van hun kinderen. Over hoeveel kinderen gaat het? De bronnen geven een verschillend getal. De laagste schatting bedraagt 115 kinderen, de hoogste 145. Drie kwart van die kinderen is tussen de 0 en de 6 jaar oud, het grootste deel daarvan tussen de 0 en de 3 jaar oud. Het is echter moeilijk te zeggen hoeveel van die Belgische moeders en hun kinderen nog in leven zijn en waar ze precies zitten. De Belgische staat spoort hen niet actief op. Van sommigen onder hen is geweten dat ze in Koerdische kampen zijn ondergebracht. Welke nationaliteit hebben deze kinderen? Deze kinderen hebben de Belgische nationaliteit. Diegenen die daar geboren zijn, krijgen automatisch de Belgische nationaliteit wanneer hun moeder die aanvraagt. Zo is de wet.

3 3 Wat is de status van deze kinderen? Hun ouders zijn gevangen genomen als verslagen vijanden. Hun lot is onzeker. De kinderen zijn hulpeloos. De grootouders Enkele Belgische grootouders van deze kinderen hebben een zaak aangespannen om de kinderen terug naar België te krijgen zodat ze voor hun opvoeding kunnen zorgen. Twee moeders die bij de Koerden gevangen zitten hebben aan de rechtbank gevraagd om de Belgische Staat te verplichten hun kinderen terug te nemen. In eerste aanleg weigerde de rechtbank dat. Ook in beroep stelt de rechtbank dat de Belgische Staat niet verplicht is de kinderen te repatriëren. Ze vallen buiten de rechtsmacht van ons land. Het debat. We organiseren het debat in fasen. Tijdens elke fase van dit debat nemen we een ander gezichtspunt in. We bekijken het probleem telkens met andere ogen. We verdelen de klas in groepjes van 3 tot 5 leerlingen, naargelang van het aantal leerlingen in je klas. De leraar kan beslissen om jullie in de groep specifieke taken op te leggen zoals tijdbewaker, notulant, groepsleider, woordvoerder, onderzoeker. De gekleurde hoeden van De Bono. De Bono werkt in dit soort situaties, die we een moreel dilemma noemen, met gekleurde denkhoeden. Elke denkhoed benadert het probleem op een heel verschillende manier. Er zijn: De witte hoed. De witte hoed staat voor feitelijk denken. Hierin gaan we na wat is en wat niet is. De uitspraken hier zijn neutraal, feitelijk, objectief en hebben tot doel ons te informeren. Op de vorige pagina gaven we je al feiten om mee te werken. Het kan zijn dat jullie in je zoektocht nog meer info nodig hebben. Zoek daarom gericht naar wat je nodig hebt. Stel vragen als wie? Wat? Hoe? Wanneer? En Waar? De Rode hoed Feiten zijn niet zuiver neutraal. Ze raken ons. Zeker wanneer het onderwerp te maken heeft met kinderen en terreur. Die gevoelens spelen mee in het debat. Laten we ze daarom ook zichtbaar maken. Hoe voelen we ons bij de terugkeer van kalifaatkinderen? Gooi het eruit. Zeg wat je voelt. Durf twijfelen. Spuw het uit.

4 4 De zwarte hoed. In de zwarte hoed zoeken we naar oplossingen. Maar we concentreren ons op het negatieve, op de negatieve gevolgen van een beslissing. We zeggen waarom een terugkeer of een gevangenschap niet zal werken. We sommen de nadelen op. We bekijken alles langs zijn donkere, negatieve kant. De gele hoed. Zonneschijn. Tijdens deze ronde bekijken we alles langs de positieve kant. We gaan na waarom de terugkeer van de kalifaatkinderen goed kan zijn. We zien kansen, voordelen en we zijn optimistisch en positief. De groene hoed. In deze ronden zoeken we naar de oplossingen voor ons probleem. We hebben het al van verschillende kanten bekeken. Nu zoeken we naar creatieve oplossingen. We zoeken alternatieven. We provoceren met gedurfde stellingen. We gaan keihard in debat. De blauwe hoed De blauwe denkronde is de laatste. We trekken een conclusie. Hebben we een oplossing? Zijn we het eens? Kunnen we tot een compromis komen? We nemen nu afstand van onze eigen opinies en we bekijken alle opinies die aan bod zijn gekomen. We kijken ook naar het denkproces. Hebben we fouten gemaakt? Is het duidelijk voor mezelf? Wat heb ik ervan geleerd? Laten we beginnen. Ronde 1. De witte hoed. Hulpvragen. 1. Over hoeveel kinderen gaat het? 2. Zijn die kinderen schuldig aan misdaden? 3. Zijn er wetten of verdragen die kinderen in die situatie beschermen? 4. Wat zegt het verdrag van de Rechten van het Kind over kinderen in oorlogssituaties? 5. Is de Belgische staat wettelijk verplicht de kinderen te helpen? 6. Wat zijn de leefomstandigheden van de kinderen in de kampen? 7. Wat verwacht je van de toekomst van die kinderen indien ze daar blijven? En hun toekomst hier? We beseffen dat deze vragen enige voorbereiding vergen. Vraag hulp bij je leerkracht. Spreek af hoeveel tijd je nodig hebt om deze gespreksronde voor te bereiden. Zeg het ook indien je een antwoord niet weet. Ook specialisten weten soms zaken niet.

5 5 Ronde 2. De rode hoed. Denk niet na. Schrijf individueel het eerste op wat in je hoofd komt bij de volgende vragen. Maak een samenvatting van alle gevoelens die leven. 1. Wanneer ik denk aan kinderen in kampen dan voel ik dit.. 2. Wanneer ik denk dat de ouders van die kinderen misdaden hebben gepleegd en tegen ons gevochten dan voel ik dit 3. Wanneer we de kinderen terug laten komen naar België dan voel ik dit. 4. Wanneer we de kinderen aan hun lot over laten dan voel ik dit.. Ronde 3. De zwarte hoed. Tijd voor analyse. Met de nadruk op het negatieve effect. Beantwoord de onderstaande vragen. 1. De kalifaatkinderen laten terugkeren naar hun grootouders is een slechte beslissing omdat 2. De kalifaatkinderen aan hun lot overlaten is een slechte beslissing omdat Ronde 4. De gele hoed. Sunshine. De nadruk ligt op het positieve. 1. De kalifaatkinderen terug naar hun grootouders brengen heeft de volgende voordelen. 2. De kalifaatkinderen achterlaten heeft de volgende voordelen. Ronde 5. De groene hoed. Tijd voor oplossingen. We doen dit in verschillende stappen. Stap 1. We bekijken het moreel dilemma zoals Aristoteles dat zou doen. Hij zegt dat je morele beslissingen moet nemen vanuit DEUGDEN. Een daad of maatregel is goed als ze overeenkomt met een deugd. Laten we een modern woord gebruiken: waarden. Laten we twee waarden in ons vizier nemen: rechtvaardigheid en veiligheid. De kalifaatkinderen zijn niet verantwoordelijk voor wat hun ouders gedaan hebben. Ze hebben recht op een rechtvaardige behandeling. Maar wat is die precies? 1. Wat zijn de kenmerken van rechtvaardigheid voor opgesloten kinderen? Waarop hebben ze recht volgens jou? 2. Zijn de kinderen bij hun grootouders veiliger? 3. Hebben de kinderen betere kansen als ze terug naar België komen?

6 6 4. Kunnen deze kinderen, mits een goede opvoeding, productieve burgers worden? 5. Is de beslissing om hen terug te nemen rechtvaardig? 6. Zijn de kinderen veilig in de kampen? 7. Zijn wij veilig als de kinderen opgesloten zitten? 8. Kunnen die opgesloten en in de steek gelaten kinderen zich later wreken? 9. Zijn we veilig indien we hen laten terugkeren? 10.Zijn die kinderen gebrainwashed en dus een gevaar voor ons? Stap 2. We gaan nu nagaan welke maatregel nuttig kan zijn. We gaan er eveneens vanuit dat een maatregel nuttiger is naarmate hij nuttig is voor een zo groot mogelijk aantal mensen. De beste beslissing is dus de beslissing die het nuttigst is voor een zo groot mogelijk aantal mensen. Welke zijn de betrokken partijen? De kinderen. Over hun lot gaat het rechtstreeks. Sommigen zijn te jong om zelf te beslissen of hun situatie in te schatten. Het is voor hen nuttig in België te studeren. Wij, de burgers van dit land. Bij terugkeer moeten de kinderen met ons samenleven. De meningen zijn verdeeld. Sommigen denken dat het nuttig is dat ze goede burgers worden en dat hen achterlaten later tot wraak zal leiden. Andere denken dat ze met haat gevuld zijn en dat ze net als hun ouders zullen worden. De ouders. We hadden afgesproken dat ze niet bij het debat betrokken zijn. Door hun daden hebben ze hun rechten verspeeld. Hun nut wordt niet in rekening gebracht. De grootouders. Het gaat over het lot van hun geliefden. Familiebanden. Ze willen hen terug. De Koerdische bondgenoten. Ze willen dat de vrouwen en de kinderen terugkeren. Ze achten zich, gezien de burgeroorlog, niet in staat deze mensen te berechten. Welke maatregel is het nuttigst voor alle (of de meeste) betrokken partijen? Terugkeer of niet? Is er een leeftijdsgrens bij kinderen waarop we niet meer kunnen/mogen helpen? Moeten we helpen waar en wanneer we kunnen helpen? Of mogen we wraak nemen? Heeft deze regel een goede bedoeling? Goed voor wie dan? Is er een grens overschreden waarbij we als samenleving zeggen: dit is ons probleem niet langer?

7 7 Ronde 6. De blauwe hoed. Formuleer nu een oplossing voor het probleem. Neem een standpunt in. Maak een keuze. We zijn van mening dat de kalifaatkinderen naar hun grootouders in België moeten terugkeren. Dit zijn onze redenen: We maken een uitzondering voor We stellen deze voorwaarden We stellen ook deze alternatieve oplossingen voor We zijn van mening dat de kalifaatkinderen niet mogen terugkeren. Dit zijn onze redenen We maken een uitzondering voor We stellen deze voorwaarden We stellen deze alternatieve oplossingen voor We zijn onbeslist. We geraken er niet uit omdat Controlevragen. Hebben we over alle aspecten nagedacht? Dit heb ik geleerd uit het debat Deze fouten werden gemaakt tijdens het debat Dit is de algemene conclusie van het debat: We waren het eens over We waren het oneens met Vrijdenker.

THINKING HATS. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

THINKING HATS. Gebruik van de tool Template Voorbeeld THINKING HATS Gebruik van de tool Template Voorbeeld Thinking Hats De Thinking Hats helpt je om alle kanten van een idee te bekijken. Heb je een nieuw idee voor een product, dienst of voor je bedrijf,

Nadere informatie

5. Klassen-of groepsgesprek

5. Klassen-of groepsgesprek 5.1 Beurten verdelen: Rondje doel Iedereen aan het woord laten over een onderwerp tijdens een gesprek wanneer n.v.t. groepssamenstelling klassikaal, groepjes duur 30 minuten voorbereiding: - Tijdens een

Nadere informatie

25 maart Onderzoek: Aanslagen in Brussel

25 maart Onderzoek: Aanslagen in Brussel 25 maart 2016 Onderzoek: Aanslagen in Brussel Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Open Water Congres 2015. workshop stimulering deelname

Open Water Congres 2015. workshop stimulering deelname Open Water Congres 2015 workshop stimulering deelname Inleiding Cijfers wijzen het uit: er is terugloop in deelname. Er is echter groei in open water zwemmen buiten de KNZB. Kijk ook naar Engeland met

Nadere informatie

De zes denkhoeden van Edward de Bono. Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken

De zes denkhoeden van Edward de Bono. Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken De zes denkhoeden van Edward de Bono Een wereldberoemde techniek om creatief en lateraal te denken Index 1.0 De zes hoeden techniek van de Bono 2.0 Meerwaarde van de zes hoeden techniek 3.0 Voordelen van

Nadere informatie

3 september 2014. Onderzoek: Internationale spanningen en conflicten

3 september 2014. Onderzoek: Internationale spanningen en conflicten 3 september 2014 Onderzoek: Internationale spanningen en conflicten Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk door T. 1373 woorden 12 december 2014 7 63 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Tussen wie gaat het conflict en wat is de kern van het conflict?

Nadere informatie

Food for Soul Change & development

Food for Soul Change & development Food for Soul Change & development 03.2017 De denkhoeden van de Bono Je bewust zijn van je mentale instelling helpt in het structureren van je denken. Verschillende hoeden met ieder hun eigen manier van

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel door een scholier 1690 woorden 17 januari 2016 7,6 20 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Conflicten in Syrie mijn onderzoek Syrische bootvluchtelingen,

Nadere informatie

De Islamitische Staat

De Islamitische Staat De Islamitische Staat De Islamitische Staat Kalifaat van de Waanzin Marcel Kramer Schrijver: Marcel Kramer Coverontwerp: Marcel Kramer ISBN: Marcel Kramer Het enige dat het Kwaad nodig heeft om te kunnen

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft.

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft. Vluchtelingen Inleiding: De afgelopen weken was de zeventienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel veel in het nieuws. Als negenjarig jongetje werd hij door zijn ouders in 2002 naar Europa gestuurd.

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Het welbewust opzetten van een hoed is een veelzeggende handeling. Of je dat nu doet in gedachte of in daad, door werkelijk een hoed op te zetten.

Het welbewust opzetten van een hoed is een veelzeggende handeling. Of je dat nu doet in gedachte of in daad, door werkelijk een hoed op te zetten. THE THINKING HATS Als we denken proberen we vaak teveel dingen tegelijk te doen. Daardoor ontstaat verwarring. Emotie, hoop, informatie, logica en creativiteit strijden om voorrang. Het denken is als jongleren

Nadere informatie

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Rollenspel: Het Verdrag van Versailles ROL Vittorio Orlando Doel van de opdracht: De klas wordt verdeeld in groepjes van vier leerlingen. Elk groepslid speelt de rol van

Nadere informatie

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) De deelnemers beslissen in kleine groepjes of ze akkoord gaan met stellingen over armoede in het Noorden. Onenigheid over bepaalde stellingen moet opgelost

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN WAT IS? Creativiteit: het vermogen om perspectieven, paden, oplossingen, mogelijkheden en ideeën te zien die anderen niet kunnen of willen zien. Innovativiteit vereist creativiteit.

Nadere informatie

Nieuwe Golfoorlog in de maak?

Nieuwe Golfoorlog in de maak? Taak actualiteit Nieuwe Golfoorlog in de maak? De Eerste Golfoorlog was een oorlog tussen Irak en Iran van 1980-1988 en is genoemd naar het zeegebied van de Perzische Golf, omdat zich daar een belangrijk

Nadere informatie

Ken je rechten. Handleiding UNICEF bij digitale les. Ieder kind op de wereld heeft rechten. In het werkboek

Ken je rechten. Handleiding UNICEF bij digitale les. Ieder kind op de wereld heeft rechten. In het werkboek Ken je rechten Handleiding UNICEF bij digitale les Ieder kind op de wereld heeft rechten. In het werkboek Ken je rechten ontdekken leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs dat ze rechten hebben,

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs 16 november 2015 Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt door een scholier 1518 woorden 28 november 2003 6,3 51 keer beoordeeld Vak Nederlands Mijn spreekbeurt gaat over Amnesty International. Amnesty

Nadere informatie

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN IK WIL JOU NIET VERLIEZEN De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 55 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

Ledenpanel Januari 2016

Ledenpanel Januari 2016 Ledenpanel Januari 2016 Status: Afgesloten Begindatum: 27-01-2016 Einddatum: 02-02-2016 Live: 7 dagen Vragen: 20 Talen: nl Panelgrootte: 3.266 Bounced: 5 (0,2%) Geweigerd: 27 (0,8%) Gedeeltelijk geantwoord:

Nadere informatie

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Rechtsmachtrecht Misdrijven op Belgisch grondgebied gepleegd Misdrijven buiten het grondgebied van het Rijk gepleegd Territorialiteitsbeginsel

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 84. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 84. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG.

WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG. WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG www.kindereninbezetgebied.be INTRO: OVERAL OORLOG? Bekijk even volgend filmpje van karrewiet. Probeer daarna de vraagjes te beantwoorden https://www.ketnet.be/karrewiet/11-november-2015-oorlog-in-de-wereld

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

Bidden = vertrouwen. Hij is er wel! Een gebed maken... 2 Onze Vader

Bidden = vertrouwen. Hij is er wel! Een gebed maken... 2 Onze Vader Onze Vader Naam:. 2 Onze Vader Bidden = vertrouwen Hij is er wel! Op een nacht was er eens in een huis een brand uitgebroken. Daar woonde een heel gezin, met vader, moeder en drie kinderen. De brand was

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

Maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Onderzoek Syriërs: Is het veilig genoeg om terug te keren?

Maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Onderzoek Syriërs: Is het veilig genoeg om terug te keren? Maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Onderzoek Syriërs: Is het veilig genoeg om terug te keren? Samenvatting Syriërs: Wij kunnen en willen niet terug Zes op de tien (58%) Syriërs in Nederland die nu een

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Er zijn wereldwijd 65 miljoen

Nadere informatie

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Inleiding Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van een terrorist? > NEE, maar praktijk

Nadere informatie

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 19 mei 9.00 12.00 uur 20 03 Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Inhoud 2 1. Welk zelfbeeld heb je nu? 3 2. De basis van je zelfbeeld sterker maken 5 3. Leer je rechten kennen! 6 4. Je bent goed zoals je bent! 12 5. Wat heb je al in

Nadere informatie

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering.

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering. Hardinxveld-Giessendam, 4 mei 2014 Dodenherdenking Theo Boerman, loco-burgemeester 1: 4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument.

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 15 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de oproep van Arjen Lubach om te stoppen met Facebook. Ze beantwoorden tekstvragen en spelen een spel rond zelfbedachte

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 25 september 2015 Inhoud: De leerlingen weten wat de begrippen sleutelwoorden, kernzinnen en samenvatting betekenen. De leerlingen kunnen de sleutelwoorden

Nadere informatie

Aangeleerde hulpeloosheid

Aangeleerde hulpeloosheid Aangeleerde hulpeloosheid Lieven Coppens 21 januari 2008 Citaat deel 1 1 Geef me: de innerlijke rust om de dingen die ik niet kan veranderen te aanvaarden, Reinhold Niebuhr 1 Wat is aangeleerde hulpeloosheid?

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken is verschil vieren. Studiedag: Scoren in samenspel (7 juni 2018) Jana Delagrange - VCOK

Duurzaam samenwerken is verschil vieren. Studiedag: Scoren in samenspel (7 juni 2018) Jana Delagrange - VCOK Duurzaam samenwerken is verschil vieren. Studiedag: Scoren in samenspel (7 juni 2018) Jana Delagrange - VCOK Verschil mag er zijn: regelen of niet? Stap 1: samen 2 of meer meningen / standpunten evenwaardig

Nadere informatie

Oorlog in Syrië en de internationale context

Oorlog in Syrië en de internationale context Oorlog in Syrië en de internationale context Binnenlandse en internationale (geopolitieke) factoren - Historisch: koloniale en postkoloniale politiek - Autoritair regime - Socio-economische en milieufactoren

Nadere informatie

Welke effecten zal de eventuele toetreding van Turkije tot de EU hebben voor de EU zelf en voor Turkije?

Welke effecten zal de eventuele toetreding van Turkije tot de EU hebben voor de EU zelf en voor Turkije? Werkstuk door een scholier 1649 woorden 4 januari 2005 6 101 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Vanaf 1 mei 2004 hebben we 10 nieuwe lidstaten van de EU. Deze nieuwe lidstaten zijn voornamelijk

Nadere informatie

A. De materiaalmeester legt de kaartjes met de stellingen omgekeerd op tafel.

A. De materiaalmeester legt de kaartjes met de stellingen omgekeerd op tafel. OPDRACHTENBLAD HALTE 1 STELLINGEN A. De materiaalmeester legt de kaartjes met de stellingen omgekeerd op tafel. B. Jullie nemen om de beurt een kaartje en lezen de stelling voor aan de rest van de groep.

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM BIG BANG EVOLUTIE ERFELIJKHEID DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM Erfelijkheid en evolutie DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM Doelstellingen Algemeen. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten voor biologische

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik ken mensen, die als ze de krant krijgen, eerst op zoek gaan naar de strips of de cartoons. Strips als FC Knudde in de Stentor, of Anton Dingeman

Nadere informatie

Spider(wo)man. Doelstellingen

Spider(wo)man. Doelstellingen Spider(wo)man Vrouwendag/gender, derde graad Doelstellingen Kinderen benoemen kenmerken van helden Kinderen onderzoeken in hoeverre de rol van een meisje verschilt met de rol van een jongen in een film

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK Eindtermen: Wereldoriëntatie 3.1* ; 4.13 ; 4.15 ; 5.8 ; 5.9* Sociale vaardigheden 1.6 ; 3 Nederlands 2.9* ; 2.10* ; 3.4 ; 4.6 ; 4.7 Muzische vorming Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Chaos in Irak maakt de oliemarkt bloednerveus

INVINCO BENELUX. Chaos in Irak maakt de oliemarkt bloednerveus Chaos in Irak maakt de oliemarkt bloednerveus 2 Amper een week geleden viel de stad Mosul in handen van ISIS strijders. ISIS is een geradicaliseerde afsplitsing van Al Qaida. Sindsdien is het allemaal

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens VijfVijf tipstips om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens Vijf tips om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens Als je in je zwangerschap afscheid

Nadere informatie

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Le s b r i e f Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Voor je gaat lezen Dit is een lesbrief over het boek Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet, geschreven door Carmen Reid. Hoe ver zou

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS VRAAG 10 Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de werelpolitiek mengen?

Nadere informatie

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE 1 INLEIDING Ontwikkelingen in wetenschap en techniek leiden soms tot maatschappelijke vraagstukken

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting.

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting. Lesidee: Inwisselbaarheid: wat zou jij doen? Stel.. Jij bent Hertha (een Joods meisje) of Teun (een jonge Nederlandse, niet Joodse bewaker) en je bent verliefd. Hoe goed of hoe fout kun je zijn in zo n

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Schooljaar Zomer Editie 04/18. Gazet van t School RAMADAN

Schooljaar Zomer Editie 04/18. Gazet van t School RAMADAN Schooljaar 2018-2019 Zomer Editie 04/18 Gazet van t School D-DAY RAMADAN Op donderdag 6 juni was het zover. De 75ste verjaardag van D-day! Op onze school zijn er 10 moslims die aan de Ramadan doen. Maar

Nadere informatie

Vreemdelingen in België

Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur?

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

W I K K E N & W E G E N

W I K K E N & W E G E N W I K K E N & W E G E N Voor je ligt het leerwerkboek Wikken en Wegen, basisbegrippen levensbeschouwing. Een leerwerkboek is een boek om uit te leren en om in te werken. Het is van jezelf, verzorg het

Nadere informatie

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit 29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe De brexit Samenvatting Meerderheid wil dat GB lid blijft van EU Samenvatting Meeste mensen willen in EU blijven Veel mensen in Nederland zien het liefst dat de brexit

Nadere informatie

Les 2: Tekstopbouw: alinea s

Les 2: Tekstopbouw: alinea s Les 2: Tekstopbouw: alinea s OEFENING 1 ALINEA S HERKENNEN Vul aan. Kies uit de woorden: een samenvatting, het onderwerp, de naam, alinea s, vier, laatste Een tekst bestaat uit.. delen: 1) De titel De

Nadere informatie

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Don Boscocollege Hechtel Hieronder vind je een tekst en bijbehorende vragen waarmee de gangmakers in Hechtel een gesprek op gang willen brengen in verschillende

Nadere informatie

Webquest Europese Unie groep 3

Webquest Europese Unie groep 3 Webquest Europese Unie groep 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Hanne Vandenbussche 08 August 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/32194 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen?

Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen? 1 ONDERZOEK BIJ JONGEREN : KIJKEN NAAR NU EN LATER Over terroristen, klimaat en toekomst gesproken Prik wil jullie een vragenlijst voorleggen waarmee ruim 1300 leeftijdsgenoten en wat oudere jongeren reeds

Nadere informatie

2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz De bedoeling 2.2. De werkelijkheid

2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz De bedoeling 2.2. De werkelijkheid Inhoudsopgave 1. Misdaad en straf blz. 3 2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz. 4 2.1. De bedoeling 2.2. De werkelijkheid 3. Vrijheid na detentie blz. 5 3.1. Recidive, eens een boef altijd een

Nadere informatie

Ideeënwijzer bij KITS, de krant waar nieuws in zit

Ideeënwijzer bij KITS, de krant waar nieuws in zit Ideeënwijzer bij KITS, de krant waar nieuws in zit 15 november 2006 - Zeventiende jaargang - Nr. 6 Redactie: Joke De Vuyst, Piet Lerouge, Wilmert Neirinck, Wim Vromant Uitgewerkte lessuggesties 1. Strenge

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2637 Advies Luchtaanvallen IS(IS) Datum 24 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper

Nadere informatie

Woorden - boek. KlasseTaal. welke woorden gebruik jij? Met woorden verander je de wereld

Woorden - boek. KlasseTaal. welke woorden gebruik jij? Met woorden verander je de wereld 16 Keuze opdrachten - Vorm groepjes van 4 leerlingen. Kies 1 opdracht uit en werk dit als groepje uit. Je krijgt 15 minuten voor de opdracht Presenteer jullie resultaat aan de klas De klas beoordeeld jullie

Nadere informatie

De Hoedenmethode. e-book. Denk Creatief & Moeiteloos.

De Hoedenmethode. e-book. Denk Creatief & Moeiteloos. De Hoedenmethode Denk Creatief & Moeiteloos e-book Download de laatste versie van dit e-boek op /dehoedenmethode Creatief denken: de Hoedenmethode Hoe start je jouw creatieve denkproces? Vooraf De Hoedenmethode

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid.

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. 4 mei 2016, Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. We kennen allemaal de beelden van televisie. Huilende kinderen

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Samen maar verschillend

Ik en de maatschappij. Samen maar verschillend Ik en de maatschappij Samen maar verschillend Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ruud Schinkel Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie:

Nadere informatie

Levenseinde en euthanasie

Levenseinde en euthanasie Levenseinde en euthanasie Een verkenning naar de informatievoorziening over deze onderwerpen en de mening van mantelzorgers over euthanasie bij dementie Oktober 2017 Susanne van den Buuse (Alzheimer Nederland)

Nadere informatie

VOOR TIJDENS NA VOORSPELLEN VISUALISEREN BEOORDELEN. Ik maak een prent/film in mijn hoofd. VERBINDEN. Na elke alinea denk ik na.

VOOR TIJDENS NA VOORSPELLEN VISUALISEREN BEOORDELEN. Ik maak een prent/film in mijn hoofd. VERBINDEN. Na elke alinea denk ik na. LES 2 Internet? Yes, maar Dit kan ik al! Ik kan een informatieve tekst herkennen. Ik kan een feit van een mening onderscheiden. WERKBOEK Leesmaatje VOOR TIJDENS NA VOORSPELLEN VISUALISEREN BEOORDELEN Ik

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Over de doodstraf (Uit: Mensenrechteneducatie in Niet-confessionele zedenleer)

Over de doodstraf (Uit: Mensenrechteneducatie in Niet-confessionele zedenleer) Over de doodstraf (Uit: Mensenrechteneducatie in Niet-confessionele zedenleer) Doelstellingen: Reflecteren over pro en contra s van de doodstraf De eigen mening over de doodstraf toetsen aan de mening

Nadere informatie

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan Afghanistan NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan KABUL - In het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de internationale vredesmacht ISAF gedood. Dat maakte een woordvoerder van de troepen

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten zich inleven in een permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN. Ze gaan aan de slag met het vraagstuk of de

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

DEBAT DEBAT OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL HANDLEIDING OMSCHRIJVING

DEBAT DEBAT OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL HANDLEIDING OMSCHRIJVING OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van de expertmethode:

Nadere informatie

als ouders uit elkaar gaan

als ouders uit elkaar gaan als ouders uit elkaar gaan 1 als ouders uit elkaar gaan Veel kinderen stellen vragen aan tzitemzo over wat er met hen gebeurt als hun ouders uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld of zij kunnen beslissen bij welke

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 26 september 2014 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren de volgende begrippen kennen:

Nadere informatie

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Hoofdstuk 3 Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Waarom NL? Nederland was een neutraal land. Bleef in NL tot aan zijn dood. Vrede van Versailles Vs, Eng, Fra winnaars. Duitsland als enige schuldig

Nadere informatie

Preek de zaaier Lieve gemeente,

Preek de zaaier Lieve gemeente, Lieve gemeente, Stel dat er een winkel zou zijn waar je alles kon kopen wat nodig is om het koninkrijk van God op aarde gestalte te geven. Daar zouden we toch snel met een boodschappenlijstje naar toe

Nadere informatie