STUDIE 141 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Strijkster m/v

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE 141 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Strijkster m/v"

Transcriptie

1 STUDIE 141 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Strijkster m/v

2 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Strijkster m/v sector : kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Kleding - Confectie van de Vlaamse Onderwijsraad D/2000/6356/8

3 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL S TRIJKSTER I N H O U D 1 INLEIDING Identificatie van het beroepsopleidingsprofiel Gegevens beroepsprofiel Gegevens beroepsopleidingsprofiel 1.2 Opdracht Opdrachtgever Doelstellingen 1.3 Ontwikkelingsproces Legitimatie 2 2 SITUERING VAN DE OPLEIDINGEN Gegevens uit de beroepenwereld Beroepenstructuur Geraadpleegde beroepsprofielen 2.2 Gegevens uit de opleidingenwereld Opleidingenaanbod Regionale spreiding van het opleidingenaanbod en de tewerkstelling in Vlaanderen en het Brussels Gewest 2.3 Verantwoording van het te ontwikkelen beroepsopleidingsprofiel 7 3 HET BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Benaming van het beroepsopleidingsprofiel Globale beschrijving van het beroepsopleidingsprofiel Concrete vertaalslag Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen Evaluatie van de taken uit het beroepsprofiel Selectie van takenclusters en taken Formulering van de vaardigheden Concrete uitwerking van de vertaalslag Beroepshoudingen Contextgegevens 3.4 Niveau van het beroepsopleidingsprofiel 13 4 BIBLIOGRAFIE 15 5 MEDEWERKERS AAN DE SECTORCOMMISSIE 15 Bijlage 1: Functiebeschrijving en beroepsprofielen in de kledingen confectiesector (maart 2000) 16

4 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 1 1 INLEIDING 1.1 Identificatie van het beroepsopleidingsprofiel Gegevens beroepsprofiel Sector : kleding-confectie Beroep : strijkster Beroepsprofiel : strijkster Gelegitimeerd door : koepelcommissie opleidingsprofielen op : 17 september Gegevens beroepsopleidingsprofiel Sectorcommissie vaste kern : KLEDING-CONFECTIE uitgebreide commissie : STRIJKSTER Studiegebied : KLEDING Benaming van het profiel : STRIJKSTER (M/V) Legitimator : Afdeling TSO/BSO Afdeling BuSO Raad voor Volwassenenonderwijs Datum : Afdeling TSO/BSO: 28 april 2000 Afdeling BuSO: 22 juni 2000 Raad voor Volwassenenonderwijs: 27 juni Opdracht Opdrachtgever De koepelcommissie Opleidingsprofielen stelde op de vergadering van 4 december 1998 de vaste kern van de sectorcommissie opleidingsprofielen Kleding-Confectie samen. De sectorcommissie werd op 17 september 1999 uitgebreid met het oog op de ontwikkeling van een beroepsopleidingsprofiel naar aanleiding van het beschikbare beroepsprofiel Strijkster (SERV/IVOC, 1999) Doelstellingen 1 De uitbouw van het onderwijs optimaal verzekeren. 2 De opleiding strijkster beter laten aansluiten bij de arbeidsmarkt. 3 De uitstroom van gekwalificeerde strijksters verhogen. 1.3 Ontwikkelingsproces Het beroepsopleidingsprofiel wordt samengesteld op basis van een handleiding voor het schrijven van beroepsopleidingsprofielen voor het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs, ontwikkeld door de Dienst voor onderwijsontwikkeling. Het is afgeleid van het beroepsprofiel Strijkster. De werkgroepmethode wordt toegepast.

5 2 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER De uitgebreide sectorcommissie vergaderde op volgende dagen: vrijdag 21 januari 2000 (10 tot 16 uur) vrijdag 3 maart 2000 (12 tot 16 uur) vrijdag 24 maart 2000 (10 tot 12 uur). 1.4 Legitimatie De Raad voor Volwassenenonderwijs, de afdeling TSO/BSO, en de afdeling BuSO legitimeren het beroepsopleidingsprofiel. Het BOP wordt als advies aan de overheid voorgelegd.

6 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 3 2 SITUERING VAN DE OPLEIDINGEN 2.1 Gegevens uit de beroepenwereld Beroepenstructuur De beroepenstructuur is nog in ontwikkeling. Bijlage 1 geeft een voorlopig overzicht Geraadpleegde beroepsprofielen Het beroepsprofiel Strijkster, opgesteld door de Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen in samenwerking met IVOC (1999), is de basis voor het beroepsopleidingsprofiel Strijkster (m/v). Het beroepsprofiel Strijkster (SERV/IVOC, 1999) omschrijft het beroep van Strijkster als volgt: Een strijkster kan met de juiste apparatuur volgens de meest efficiënte werkmethode allerhande voor-, tussen- en eindstrijken van kledingstukken en andere verwerkte stoffen uitvoeren 1. Het geheel of gedeeltelijk strijken, persen, stomen of plisseren van stofdelen of verwerkte stoffen gebeurt ofwel met de bedoeling het assemblagewerk mogelijk te maken of te vergemakkelijken, ofwel om het stuk op te frissen of het zijn definitieve vorm te geven. De kleding- en confectiesector is een industriële sector die instaat voor het ontwerpen en het assembleren van kleding- en andere textielproducten (bed- en tafellinnen, gordijnen, lampenkappen, regenschermen, tenten, binnenbekleding van voertuigen, ). De confectiesector omvat in feite alle bedrijven waarin de typische confectietechnieken zoals patroonontwerp, snij-, stik-, strijkwerk of het overtrekken worden toegepast. Binnen de confectiesector kan men verschillende bedrijfstypes onderscheiden: - bedrijven die de volledige productie uitvoeren, van het ontwerp en de productie tot het verkopen; - loonconfectiebedrijven ontwerpen zelf geen collecties en houden zich enkel bezig met de productie; - kop- en staartbedrijven hebben geen eigen stikatelier. Ze leggen zich toe op het werk dat voorafgaat aan de productie van kleding en op de uiteindelijke levering en verkoop. Het stikwerk wordt uitbesteed, het strijkwerk gebeurt in het bedrijf en wordt belangrijker. 1 IVOC, (1998) : Beroepsopleidingen in de kleding- en confectiesector. Inventaris 98, Brussel.

7 4 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER In het productieproces van de confectie kunnen volgende stappen onderscheiden worden 2 ontwerpen patroontekenen modelmaken snijden stikken strijken / persen afwerken / verpakken De breigoednijverheid is een deelsector van de textielsector en behoort dus niet tot de confectiesector 3, maar het beroepsprofiel Strijkster is wel van toepassing binnen deze deelsector. De textielverzorgingssector (wasserijen en stomerijen) is ook een aanzienlijke afnemer van strijksters. Het beroep van strijkster wordt bijna uitsluitend door vrouwen uitgeoefend. Uit een onderzoek naar beroepen en functies in de Belgische confectiesector dat door IVOC in 1996 uitgevoerd werd, bleek op dat moment 97 % van de ondervraagde strijksters vrouwen. 4 Strijksters zijn niet in specifieke bedrijven geconcentreerd en zijn tewerkgesteld in zowel confectiebedrijven als textielverzorgingsbedrijven (stomerijen en wasserijen) Huys, R., (1996): Arbeidsorganisatie in een veranderende confectienijverheid. DWTC, Brussel. IVOC, (1997): De Belgische kleding- en confectiesector op de drempel van de eenentwintigste eeuw. Brussel. IVOC, (1996): Werken in de confectie, een overzicht van beroepen en functies in de Belgische kleding- en confectiesector. Brussel.

8 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Gegevens uit de opleidingenwereld Opleidingenaanbod De opleiding Strijkster wordt als dusdanig aangeboden door het deeltijds secundair beroepsonderwijs, door de VDAB en onder de vorm van werknemersleerlingencontracten (WLC). Onrechtstreeks komt ze aan bod in de tweede en derde graad van het voltijds secundair technisch en beroepsonderwijs, in het buitengewoon secundair onderwijs en in het volwassenenonderwijs Overzicht van het met het beroepencluster direct overeenstemmende opleidingenaanbod In het deeltijds secundair beroepsonderwijs komen de benamingen Operator in de strijk- en persafdeling* en Operator in de wasserij voor. De met een * aangeduide benaming is ook de benaming van een opleiding in het JLW (jongerenleerlingenwezen), vastgelegd bij koninklijk besluit. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) verzorgt de beroepsgerichte vaktechnische opleiding Strijken. De sectorale opleidingsinstelling IVOC plant een sectorspecifieke en beroepsgerichte navorming voor werknemers van kleding- en confectiebedrijven Overzicht van het met het beroepencluster aanverwante opleidingenaanbod Het hogeschoolonderwijs biedt in het studiegebied Industriële Wetenschappen en Technologie de basisopleiding Confectie van één cyclus aan en in het studiegebied Onderwijs de basisopleiding van één cyclus Kleding/Voeding-Verzorging aan. In het voltijds secundair onderwijs omvat het studiegebied Kleding in het BSO in de 2 de graad de studierichting Kleding met een vervolmakingsjaar, in de 3 de graad de studierichtingen Kleding-confectie, Kleding-verkoop en retouches en in het derde leerjaar van de 3 de graad de studierichtingen Confectie-modelmaken, Modeen maatkleding dames, Mode- en maatkleding heren en in de vierde graad de studierichting Kleding. Het buitengewoon secundair onderwijs biedt in opleidingsvorm 3 en 4 de kwalificatietechnieken Confectie, Damessnit en Herensnit aan. Het secundair onderwijs voor sociale promotie biedt in het studiegebied Confectie de afdeling Kleding-industriële technieken aan. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) biedt de opleidingen Cad-patronen, Retouche, Verkoop kleding, Verkoop woningdecoratie, Woningdecoratie en Stofferen aan. Het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO) organiseert kledingen confectieopleidingen ter vervolmaking voor de middenstand en werknemers uit KMO s.

9 6 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Onderzoek naar de bevolking van de opleidingen In het DBSO volgde op 1 februari 1999, volgens een bevraging bij de coördinatoren, geen enkele leerling de opleidingen Operator in de strijk- en persafdeling en Operator wasserij. In het hogeschoolonderwijs van één cyclus volgden in het academiejaar studenten (3 mannen en 55 vrouwen) de afdeling Confectie; 2 vrouwen de opleiding Kleding T.O. en 10 vrouwen de opleiding T.T.O. optie Kleding. In het voltijds secundair onderwijs volgden in het schooljaar : 450 leerlingen (4 jongens en 446 meisjes) de studierichting Mode en kleding TSO 1 jongen en 213 meisjes in de 2 de graad en 3 jongens en 233 meisjes in de 3 de graad; 1219 leerlingen (11 jongens en 1208 meisjes) in de 2 de graad de studierichting Kleding BSO; in de 3 de graad BSO 1 jongen en 155 meisjes de studierichting Kleding-confectie, 11 jongens en 1103 meisjes de studierichting Kleding-verkoop en retouches en 20 leerlingen (3 jongens en 17 meisjes) de studierichting Maatkleding heren BSO; in het 3 de leerjaar van de 3 de graad volgden 202 meisjes de studierichting Mode- en maatkleding dames BSO en 13 meisjes de studierichting Confectie-modelmaken BSO; in de vierde graad BSO volgden 124 leerlingen (3 jongens en 121 meisjes) de studierichting Kleding. In het Secundair Onderwijs voor Sociale Promotie volgden in het schooljaar in het traditioneel stelsel 3 mannen de hoger secundaire technische leergang in de afdeling Kleding-Textiel-Leder en 1220 cursisten (35 mannen en 1185 vrouwen) de hoger secundaire beroepsleergang in de afdeling Kleding-Textiel-Leder. In het systeem van kapitaliseerbare eenheden volgden in het 1 ste semester: 1 man en 61 vrouwen de afdeling Kleding; 1 man en 7 vrouwen de afdeling Kleding industriële technieken; 15 mannen en 962 vrouwen de afdeling Kleding-kleermaken dames; 23 mannen en 55 vrouwen de afdeling Meubelstofferen. Bij de VDAB hadden op 31 december 1999 in totaal 10 cursisten (5 werknemende en 5 werkzoekende vrouwen) een opleiding Strijken gevolgd Regionale spreiding van het opleidingenaanbod en de tewerkstelling in Vlaanderen en het Brussels Gewest. Er is een vraag naar opleidingen voor specifiek voorstrijk, tussenstrijk en eindstrijk. De VDAB geeft de opleiding momenteel in Oudenaarde, Hasselt en Roeselare. Strijksters zijn vaak verbonden aan grote confectiebedrijven maar kunnen ook terecht in textielverzorgingsbedrijven (wasserijen en stomerijen) en in strijkwinkels in samenwerking met het OCMW.

10 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Verantwoording van het te ontwikkelen beroepsopleidingsprofiel Er is een vraag naar gekwalificeerde strijksters. Het gebruik van nieuwe materialen met specifieke strijkeisen en de veranderende maatschappij (strijk wordt meer en meer uitgegeven) maakt dat er meer strijksters nodig zijn die over meer vaardigheden beschikken. Het is noodzakelijk dat de opleidingen aangepast worden aan de vragen en behoeften van de sector zodat de uitstroom van gekwalificeerden bevorderd kan worden.

11 8 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 3 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL (BOP) 3.1 Benaming van het beroepsopleidingsprofiel Het beroepsopleidingsprofiel heet Strijkster (m/v) en beschrijft de kwalificatie Strijkster. 3.2 Globale omschrijving van het beroepsopleidingsprofiel De toekomstige strijkster leert werken in een strijkafdeling, het eigen werk organiseren en de voor-, tussen- en eindstrijk uitvoeren. 3.3 Concrete vertaalslag Bijeenbrengen van de relevante beroepsprofielen Het beroepsopleidingsprofiel wordt afgeleid van het beroepsprofiel Strijkster (SERV/IVOC, 1999) Evaluatie van de taken uit het beroepsprofiel Het toegeleverde beroepsprofiel kan ondergebracht worden in type A; dat is een beroepsprofiel dat takenclusters omvat voorzien van kennis, attitudes en contextgegevens Selectie van takenclusters en taken BEROEPSPROFIEL BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL 1.1 Voorbereidende taken Voorbereiding van de werkzaamheden 1.2 Uitvoerende taken 1.2.1: Strijken : Voorstrijk : Tussenstrijk : Eindstrijk 1.2.2: Afwerking Vaardigheidscluster 1: Het eigen werk organiseren Vaardigheidscluster 2: Strijken, persen en stomen 1.3 Ondersteunende taken 1.3.1: Kwaliteitscontrole en veiligheid 1.3.2: Klein onderhoud

12 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 9 Volgende vaardigheden werden aan het beroepsprofiel toegevoegd: de eigen administratie bijhouden voorstellen doen voor werk- en kwaliteitsverbetering Beroepshoudingen vermeld in het BP die niet als dusdanig werden opgenomen: Loyauteit aan het bedrijf' is bedrijfsgebonden; voor Omgaan met stress gaat de sectorcommissie ervan uit dat de beroepshoudingen Organisatievermogen, accuratesse en kwaliteitsbewustzijn de stressbestendigheid bevorderen; Zin voor esthetiek: bij het uitvoeren van taken desgevallend ook esthetische overwegingen laten meespelen maakt volgens de commissieleden wezenlijk deel uit van de vaardigheden en zit in de beroepshouding Beroepsfierheid. Volgende beroepshoudingen werden toegevoegd: Kwaliteitsbewustzijn / Organisatievermogen / Zin voor samenwerking / Kritische ingesteldheid / Leerbereidheid / Verantwoordelijkheidszin /Beroepsfierheid Formulering van vaardigheden met de bijbehorende kennis, houdingen en context De mate van beheersing van de vaardigheden en kennis wordt genuanceerd aan de hand van volgende criteria. Vaardigheden 1 = oriëntering Een cluster van vaardigheden waarmee de lerende/beginnende beroepsbeoefenaar kennis maakt. Hij/zij neemt deze vaardigheden waar of voert ze kort uit om een beter beeld te krijgen van de beroepsactiviteiten binnen de bedrijfstak. 2 = onder begeleiding uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin het voordoen/nadoen een rol spelen of waarin de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij derden ligt. 3 = zelfstandig uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin hij/zij op eigen initiatief handelt of waarin de verantwoordelijkheid bij de lerende zelf ligt. 4 = begeleidend uitvoeren De lerende/beginnende beroepsbeoefenaar voert deze vaardigheden uit in situaties waarin hij/zij de verantwoordelijkheid voor de uitvoering door derden op zich neemt. Ondersteunende kennis 1 = feitelijke kennis Deze kennis is op herkenning terug te voeren (Dit niveau kan omschreven worden door middel van werkwoorden van het type: reproduceren, bewust zijn, herinneren, herkennen, registreren, opnoemen, aanduiden, benoemen, opsommen,...)

13 10 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 2 = begripsmatige kennis Deze kennis is op inzicht terug te voeren (begrijpen, verstaan, aantal aangeven, verband uitdrukken, bewijzen, voorbeelden geven, typeren, de essentie aangeven, omschrijven, met eigen woorden zeggen,...) 3 = kennistoepassing Deze kennis past de feitelijke en begripsmatige kennis toe (gevarieerd aanwenden, uitwerken, beoordelen, evalueren, produceren, vergelijken met, structureren,...) 4 = integrerende De kennis in nieuwe situaties toepassen en zoeken naar innovaties.

14 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Uitwerking van de concrete vertaalslag CLUSTER 1: HET EIGEN STRIJKWERK ORGANISEREN Cluster van vaardigheden De leerling/cursist kan: 1.1 veiligheidsinstructies naleven Mate van Beheersing Ondersteunende kennis (K) en vaardigheden (V) Veiligheidsvoorschriften eigen aan het beroep Mate van Beheersing K1 1.2 uitgaande van een demonstratie/werkinstructiefiche een bewerking uitvoeren 1.3 het benodigde gereedschap en materiaal klaarleggen, de werkpost inrichten 1.4 stik- en weefselfouten aanduiden en melden 1.5 vlekken aanduiden en melden 1.6 permanent de kwaliteit van het werk controleren, het resultaat vergelijken met de opdracht, eigen fouten herstellen en andere aan de verantwoordelijke melden 1.7 apparatuur en gereedschap werkklaar houden 1.8 storingen van de apparatuur onderkennen en aan de verantwoordelijke melden 1.9 de werkplek met het gepaste gereedschap onderhouden 1.10 de eigen administratie bijhouden 1.11 voorstellen doen voor werk- en kwaliteitsverbetering Vakterminologie Symbolen Basiskennis van soepele materialen: soorten en strijkeigenschappen Werkinstructies kunnen interpreteren De vermelde materialen op de werkinstructiefiche kunnen herkennen Courant gebruikte industriële strijkapparatuur, onderdelen, hulpstukken en strijkvormen Basisprincipes van werkpostinrichting voor de strijkster Principes van ergonomie K1 Kwaliteitscriteria voor materialen K1 Kwaliteitscriteria voor elke bewerking in het strijkproces Een onderhoudshandleiding kunnen raadplegen Een probleem bondig en precies kunnen formuleren

15 12 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER CLUSTER 2: STRIJKEN, PERSEN EN STOMEN Cluster van vaardigheden De leerling/cursist kan: 2.1 de strijkapparatuur volgens de instructiefiche instellen 2.2 de in de instructiefiche vermelde strijkzool aanbrengen en aanpassen 2.3 de stukken correct op de stoom-, pers- en strijkinstallatie brengen 2.4 de strijkapparatuur veilig bedienen Mate van Beheersing Ondersteunende kennis (K) en vaardigheden (V) Parameters voor het instellen van strijkapparatuur: temperatuur, tijd, druk, afzuiging en stuwing, hoeveelheid en kwaliteit van de stoom Soorten strijkzolen en bijbehorende hulpstukken Mate van Beheersing K3 2.5 losse delen voorstrijken Krimpen en rekken 2.6 losse en gestikte onderdelen bekleven Technieken van bekleven De kleefpers Eigenschappen van kleefbare materialen 2.7 zomen omstrijken Technieken voor het instrijken van zomen Mallen kunnen gebruiken 2.8 plooien vormen en instrijken Soorten plooien Technieken voor het vormen en instrijken van plooien Mallen voor plooien kunnen gebruiken Plisseerapparaat K1 K1 2.9 naden strijken Technieken voor het openstrijken, rollen en platstrijken van naden 2.10 delen omkeren Omkeerapparaat K nepen strijken Technieken voor het platstrijken en op vorm strijken van nepen 2.12 rek, krimp en vormgeving volgens opgegeven maten en model aanbrengen Technieken voor het aanbrengen van rek, krimp en vorm 2.13 delen geassembleerd uit materialen met verschillende eigenschappen strijken Technieken voor het uitstrijken van voeringen De strijkmethode aan de gebruikte materialen kunnen aanpassen 2.14 de eindstrijk uitvoeren Methoden voor het strijken van een afgewerkt stuk 2.15 het afgewerkte stuk bijsturen: Technieken om afgewerkte stuk- (doordrukken, ken bij te sturen kreuken en plooien, pasvorm en lustervorming) 2.16 afgewerkte stukken volgens instructies ophan- gen 2.17 afgewerkte stukken volgens instructies manueel opvouwen K1

16 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Beroepshoudingen Onder beroepshoudingen verstaan we de meer algemene, minder aan een specifieke uitvoering gebonden eigenschappen, attitudes, persoonlijkheids- en gedragskenmerken die functioneel kunnen zijn in het arbeidsproces. Het is het geheel van cognitieve, affectieve en actiecomponenten wezenlijk voor de uitoefening van een beroep. Accuratesse/Kwaliteitsbewustzijn erop gericht zijn binnen de voorgeschreven tijd een taak met inachtneming van gedefinieerde kwaliteitsstandaarden te voltooien. Organisatievermogen erop gericht zijn de taken zodanig te plannen dat het beoogde doel op een efficiente manier bereikt kan worden. Zin voor samenwerking bereid zijn om gemeenschappelijk aan eenzelfde opdracht te werken en regels en afspraken na te leven. Veiligheids- en gezondheidsbewustzijn actief en proactief gericht zijn op veiligheid en gezondheid. Erop gericht zijn onveilige situaties aan de verantwoordelijke te melden. Kritische ingesteldheid tegenover het resultaat van het eigen werk. Leerbereidheid bereid zijn om de eigen competenties te verbreden en uit te diepen, bereid zijn nieuwe technieken te leren en toe te passen. Verantwoordelijkheidszin materiaal, machines en gereedschap zorgvuldig gebruiken, niets verspillen, regels en afspraken respecteren. Beroepsfierheid Contextgegevens De taakinhoud van de strijkster wordt bepaald door het type van bedrijf en de arbeidsorganisatie. De evolutie in strijkapparatuur en de toenemende vraag naar kwaliteit veronderstellen een grotere vaardigheid en kennis van de toekomstige strijkster. 3.4 Niveau van het beroepsopleidingsprofiel De strijkster is verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van haar werk. Zij moet het eigen werk zodanig kunnen organiseren dat het optimaal kan verlopen. De meest frequente problemen kan de strijkster, dankzij haar ervaring, zelf oplossen. Grotere problemen worden doorgespeeld naar een hiërarchische meerdere. Gezien de mate van verantwoordelijkheid, de complexiteit van de arbeidssituatie en de mate van transfer, stelt de uitgebreide sectorcommissie voor de kwalificatie Strijkster op het niveau 2 te plaatsen (in de handleiding omschreven als een kwali-

17 14 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER ficatie die vooral praktisch werk omvat, dat zelfstandig kan worden uitgevoerd binnen de grenzen van de aangeleerde technieken). Het definitieve niveau van het beroepsopleidingsprofiel wordt bepaald door de vaste kern van de sectorcommissie bij het opstellen van de kwalificatiestructuur.

18 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER 15 4 BIBLIOGRAFIE Onderzoek naar de kwalificatiebehoeften voor strijkster, Brussel, Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen, oktober Handleiding voor het schrijven van beroepsopleidingsprofielen voor secundair en volwassenenonderwijs, Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Dienst voor Onderwijsontwikkeling, Statistisch jaarboek van het Vlaams Onderwijs, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Departement Onderwijs. 5 MEDEWERKERS AAN DE SECTORCOMMISSIE Liesbet Kenens, voorzitter van de sectorcommissie, VVKSO Peter Bynens, IVOC Lucien Bats, ABVV- Textiel, Kleding en Diamant Vera De Norre, ACV-Textiel en Kleding (CCTKB) Jo Verniers, Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding Caroline Campens, Hogeschool Gent Lieve Werkers, Plantijn Hoge-School van de Provincie Antwerpen Martine Van Renterghem, GO Reinhilde Simons, Provinciaal Instituut Sint-Godelieve, Antwerpen, CVPO Annemie Defoer, Stedelijk Instituut voor Technisch Onderwijs 1, Antwerpen, OVSG Chris De Wanckel, Instituut Heilige Familie, Ieper, VVKSO Christiane Dufoor, Inspectie Onderwijs Vera Timmers/Eva Verstraete, Dienst Beroepsopleiding Departement Onderwijs Rita Vanheste, Vlaamse Onderwijsraad

19 16 B EROEPSOPLEIDINGSPROFIEL STRIJKSTER Bijlage 1: Functiebeschrijvingen en beroepsprofielen in de kleding- en confectiesector (maart 2000) AFDELING FUNCTIEBESCHRIJVING BEROEPSPROFIELEN Ontwerpafdeling 1 Styling 2 Modelmaken 3 Patronen maken 4 Patronen intekenen Productieafdeling Leidinggevende en staffuncties Commerciële en administratieve afdelingen, directie, bedrijfsleiding, Snijzaal 5 Opleggen 6 Snijden 7 Confectie voorbereiden Stikzaal 8 Stikken Afwerking/finishing 9 Strijken 10 Afwerken 11 Magazijn 12 Bandleiden BP in ontwikkeling BP in ontwikkeling BP in ontwikkeling BP Snijdster (1999) BP Confectiestikster (1998) BP Strijkster (1999)

STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Snijdster m/v

STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Snijdster m/v STUDIE 140 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Snijdster m/v BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Snijdster m/v sector : kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Kleding - Confectie van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v

STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v STUDIE 179 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Patronenintekenaarster/Patronenmaakster m/v Patronenintekenaarster/patronenmaakster m/v sector: kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen kleding

Nadere informatie

STUDIE 139 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Confectiestikster m/v

STUDIE 139 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Confectiestikster m/v STUDIE 139 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Confectiestikster m/v BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Confectiestikster m/v sector : kleding - confectie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Kleding - Confectie van

Nadere informatie

STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Textielontwerper

STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Textielontwerper STUDIE 159 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Textielontwerper BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Textielontwerper sector: textiel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Textiel van de Vlaamse Onderwijsraad D/2000/6356/29

Nadere informatie

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen

Studie 200. Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studie 200 Beroepsopleidingsprofiel Offsetdrukker-vellenpersen Studiegebied: Grafische technieken Sector: grafische Beroep: offsetdrukker

Nadere informatie

STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakafdichter

STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakafdichter STUDIE 180 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakafdichter BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakafdichter sector: hout - bouw - decoratie subsector: bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout - bouw - decoratie

Nadere informatie

STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Torenkraanbestuurder

STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Torenkraanbestuurder STUDIE 138 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Torenkraanbestuurder BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Torenkraanbestuurder sector subsector : bouw - hout - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw

Nadere informatie

STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Meestergast in de weverij

STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Meestergast in de weverij STUDIE 149 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Meestergast in de weverij BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Meestergast in de weverij sector : textiel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen textiel van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 185 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Residentieel elektrotechnisch installateur

STUDIE 185 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Residentieel elektrotechnisch installateur STUDIE 185 Residentieel elektrotechnisch installateur Residentieel elektrotechnisch installateur sector: metaal - elektriciteit - kunststoffen subsector: elektriciteit Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief inkoopmedewerker

STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief inkoopmedewerker STUDIE 146 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief inkoopmedewerker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief inkoopmedewerker sector : handel - administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel

Nadere informatie

STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief commercieel medewerker binnendienst

STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Administratief commercieel medewerker binnendienst STUDIE 147 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief commercieel medewerker binnendienst BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Administratief commercieel medewerker binnendienst sector : handel - administratie Sectorcommissie

Nadere informatie

STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vertegenwoordiger business to business

STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vertegenwoordiger business to business STUDIE 191 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vertegenwoordiger business to business BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vertegenwoordiger business to business sector: handel - administratie subsector: handel Koepelcommissie

Nadere informatie

STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Monteur centrale verwarmingsinstallaties

STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Monteur centrale verwarmingsinstallaties STUDIE 181 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Monteur centrale verwarmingsinstallaties Monteur centrale verwarmingsinstallaties sector: mechanica - elektriciteit - kunststoffen subsector: metaal Sectorcommissie

Nadere informatie

STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Verkoper/verkoopster in de slagerij

STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Verkoper/verkoopster in de slagerij STUDIE 173 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Verkoper/verkoopster in de slagerij BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Verkoper/verkoopster in de slagerij sector: voeding - hotel subsector: voeding Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Slachter

STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Slachter STUDIE 134 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Slachter BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Slachter sector : voeding - hotel subsector : voeding Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen voeding - hotel van de Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen

STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen STUDIE 117 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Logistiek assistent(e) in de algemene en universitaire ziekenhuizen sector

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Modist BO MO 022

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Modist BO MO 022 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Modist BO MO 022 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Productieoperator in de voedingsindustrie

STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Productieoperator in de voedingsindustrie STUDIE 190 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Productieoperator in de voedingsindustrie BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Productieoperator in de voedingsindustrie sector: voeding - hotel subsector: voeding studiegebied:

Nadere informatie

TOEKOMST VOOR JOBS ACHTER DE MODESCHERMEN? ABSOLUUT!

TOEKOMST VOOR JOBS ACHTER DE MODESCHERMEN? ABSOLUUT! TOEKOMST VOOR JOBS ACHTER DE MODESCHERMEN? ABSOLUUT! 1. VASTSTELLINGEN Januari 2008: Fashionate about creativity : kwantitatief gebrek aan gekwalificeerd personeel (patronenmaker - modellenstikster) Verwarring

Nadere informatie

STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dekvloerleggen

STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dekvloerleggen STUDIE 114 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dekvloerleggen BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dekvloerleggen sector subsector : bouw - hout - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw - hout - decoratie

Nadere informatie

STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton

STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton STUDIE 177 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Mecanicien personenen lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Mecanicien personen- en lichte bedrijfswagens tot 3,5 ton sector: mechanica - elektriciteit

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0088) Operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0088) Operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0088) Operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Operator strijkafdeling kleding- en confectieartikelen en textielverzorging

Nadere informatie

Studie 202. Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker

Studie 202. Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Studie 202 Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Studie 202 Beroepsopleidingsprofiel Chocoladebewerker Sector: voeding-hotel Subsector: voeding-hotel Beroep: chocoladebewerker D/2003/6356/7 De leden

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk kinder- en tienerpatronen BO MO 017

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk kinder- en tienerpatronen BO MO 017 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Maatwerk kinder- en tienerpatronen BO MO 017 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1

Nadere informatie

STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vloeren - Tegelzetten

STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Vloeren - Tegelzetten STUDIE 115 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vloeren - Tegelzetten BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Vloeren - Tegelzetten sector subsector : hout - bouw - decoratie : bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout

Nadere informatie

Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker

Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studie 199 Beroepsopleidingsprofiel Meubelmaker Studiegebied: Hout Sector: stoffering en houtbewerking Beroep: meubelmaker D/2003/6356/4 De leden van de

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003 STUDIEGEBIED KANT Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules... 3 1.1.3 Niveau en soort

Nadere informatie

STUDIE 152 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens

STUDIE 152 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens STUDIE 5 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien personen- en lichte bedrijfswagens sector: metaal - elektriciteit kunststoffen

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Meubelstoffeerder BO HO 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakdekker

STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Dakdekker STUDIE 183 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakdekker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Dakdekker sector: hout - bouw - decoratie subsector: bouw Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen hout - bouw - decoratie van de

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk Herenpatronen BO MO 018

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk Herenpatronen BO MO 018 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Maatwerk Herenpatronen BO MO 018 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED TEXTIEL

STUDIEGEBIED TEXTIEL STUDIEGEBIED TEXTIEL Modulaire opleiding Bobijnopzetter BO TX 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk Damespatronen BO MO 16

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Maatwerk Damespatronen BO MO 16 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Maatwerk Damespatronen BO MO 16 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 18 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

STUDIE 174 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Binnenschrijnwerker

STUDIE 174 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Binnenschrijnwerker STUDIE 174 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Binnenschrijnwerker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Binnenschrijnwerker sector: Bouw - hout - decoratie subsector: hout Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen Bouw - hout

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Zwevende modules

Nadere informatie

STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Daktimmerman

STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Daktimmerman STUDIE 178 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Daktimmerman BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Daktimmerman sector: bouw - hout - decoratie subsector: hout Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen bouw - hout - decoratie

Nadere informatie

Naaien. Algemene opleiding Studiegebied Huishoudelijke decoratie- en naaitechnieken AO HU

Naaien. Algemene opleiding Studiegebied Huishoudelijke decoratie- en naaitechnieken AO HU Algemene opleiding Studiegebied Huishoudelijke decoratie- en naaitechnieken AO HU 006 01.09.2018 Naaien Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFER NIVEAU BEROEPSKWALIFICATIE: 4 Pagina 1 van

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Retouches BO MO 015

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Retouches BO MO 015 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Retouches BO MO 015 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3

Nadere informatie

STUDIE 157 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens

STUDIE 157 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens STUDIE 57 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Hulpmecanicien bedrijfs- en vrachtwagens sector: metaal - elektriciteit kunststoffen subsector: auto

Nadere informatie

STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Zaal- en keukenmedewerker

STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Zaal- en keukenmedewerker STUDIE 118 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Zaal- en keukenmedewerker BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Zaal- en keukenmedewerker sector : voeding - hotel subsector : hotel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen voeding

Nadere informatie

STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnier

STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnier STUDIE 130 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnier BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnier sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0087) Operator snijafdeling kleding, confectie en meubelstoffering (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0087) Operator snijafdeling kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0087) Operator snijafdeling kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Operator snijafdeling kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) 1.2 Definitie De

Nadere informatie

STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhoudkundig bediende

STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhoudkundig bediende STUDIE 127 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhoudkundig bediende BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhoudkundig bediende sector : handel - administratie subsector : administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding Schoenmaker-ontwerper BO LB 03 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 1

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Borduren AO KA 004

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Borduren AO KA 004 STUDIEGEBIED KANT Modulaire opleiding Borduren AO KA 004 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Inhoud... 4 1.1.2 Modules... 4 1.1.3 Niveau en soort

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Naaien AO HU 002 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0083) Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0083) Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0083) Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering (m/v) 1.2 Definitie

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl6 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Opleiding Reclame- en decoratieschilder BO DT 001 (Ontwerp) technieken Reclame- en decoratieschilder - Versie

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Mode- en textielverkoop BO MO 021

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Mode- en textielverkoop BO MO 021 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Mode- en textielverkoop BO MO 021 Versie 1.0 DEF Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Plaatser soepele vloerbekleding BO BW 012 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VIZO VGO Vl.I.R VOCB VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Mode en interieur BO MO 020

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Mode en interieur BO MO 020 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Mode en interieur BO MO 020 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

STUDIE 150 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Uitsnijder - uitbener

STUDIE 150 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Uitsnijder - uitbener STUDIE 150 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Uitsnijder - uitbener BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Uitsnijder - uitbener sector : voeding - hotel subsector : voeding Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen voeding

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7 STUDIEGEBIED Hout Modulaire opleidingen Inhoud 1 Binnenschrijnwerker (BO HO

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties herenkleding BO MO 014

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties herenkleding BO MO 014 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Realisaties herenkleding BO MO 014 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 STUDIEGEBIED BOUW STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Dakdekker metalen dak BO BW 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vrijdag 5 mei 2006 1 Deel

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO RLLL/EXT/ADV/006bijl4 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED AUTO Zwevende modules (ontwerp) Versie 1.0 Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Zwevende modules in het studiegebied Auto... 3 1.1 Korte omschrijving...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO PZ 002 (Ontwerp) Informatiekunde Versie {1.0} Bijlage

Nadere informatie

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN STUDIEGEBIED BOEKBINDEN Modulaire opleiding Hulpboekbinder BO BB 305 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Zwevende modules

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Breien BO MO 023

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Breien BO MO 023 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Breien BO MO 023 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Installateur individuele gasverwarming BO KW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE

STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE STUDIEGEBIED KOELING EN WARMTE Zwevende modules Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1A Opleiding Industriële branders... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules... 3 1.1.3

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO BD 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding Marokijnbewerker BO LB 02 (Ontwerp) Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 13 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 23 januari 2007 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/008bijl2 STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Modulaire opleiding Naaien AO HU 002 Bijlage

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl20 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 03 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Diamantsnijder BO DB 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED DIAMANTBEWERKING Opleiding Kruiswerker BO DB 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 februari 2013 1 Opleiding...

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

STUDIE 182 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Sanitair installateur - loodgieter

STUDIE 182 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Sanitair installateur - loodgieter STUDIE 182 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Sanitair installateur - loodgieter BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Sanitair installateur - loodgieter sector: metaal - elektriciteit - kunststoffen subsector: metaal Sectorcommissie

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK0112) Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK0112) Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK0112) Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen (m/v) 1.2 Definitie Het manueel en/of computergestuurd

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl18 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 02 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Decoratieve technieken Opleiding Reclame- en decoratieschilder BO DT 001 decoratieschilder - Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder-decorateur BO BW 011 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 22 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Is er nog een toekomst voor jobs achter de modeschermen?

Is er nog een toekomst voor jobs achter de modeschermen? PERSDOSSIER MODEONDERWIJS IN VLAANDEREN ANNO 2008: Is er nog een toekomst voor jobs achter de modeschermen? Vrij regelmatig wordt de modesector om de oren geslagen met berichten van hoe slecht het toch

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties dameskleding BO MO 012

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties dameskleding BO MO 012 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Realisaties dameskleding BO MO 012 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnchef

STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Magazijnchef STUDIE 131 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnchef BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Magazijnchef sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Binnenschrijnwerker BO HO 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhouder

STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Boekhouder STUDIE 128 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhouder BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Boekhouder sector : handel - administratie subsector : administratie Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Hotelonthaal BO VO 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

STUDIEGEBIED TEXTIEL

STUDIEGEBIED TEXTIEL STUDIEGEBIED TEXTIEL Modulaire opleiding Stopper/Randafwerker BO TX 013 Versie: 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING Deel INTERNATIONALE VERGELIJKING INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Tegelzetter BO BW 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010 STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs afkortingen ASO Algemeen secundair onderwijs BIS Begeleid Individueel Studeren B.O. Buitengewoon onderwijs BSO Beroepssecundair onderwijs Bu.S.O. Buitengewoon secundair onderwijs BVJ Beroepsvoorbereidend

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: PRESS Modulaire opleiding Flexodrukker BO GR 204 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl5 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN STUDIEGEBIED BOEKBINDEN Modulaire opleiding Boekvergulder BO BB 306 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 7 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIEDOSSIER. Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering

BEROEPSKWALIFICATIEDOSSIER. Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering BEROEPSKWALIFICATIEDOSSIER Medewerker productielijn kleding, confectie en meubelstoffering ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1.

Nadere informatie

Bijlage. Beschrijving van de beroepskwalificatie van productievoorbereider kleding, confectie en meubelstoffering (0389) als vermeld in artikel 1.

Bijlage. Beschrijving van de beroepskwalificatie van productievoorbereider kleding, confectie en meubelstoffering (0389) als vermeld in artikel 1. Bijlage. Beschrijving van de beroepskwalificatie van productievoorbereider kleding, confectie en meubelstoffering (0389) als vermeld in artikel 1. 1. GLOBAAL a. Titel Productievoorbereider kleding, confectie

Nadere informatie

STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Winkelbediende

STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Winkelbediende STUDIE 119 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Winkelbediende BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Winkelbediende sector : handel - administratie subsector : handel Sectorcommissie beroepsopleidingsprofielen handel - administratie

Nadere informatie

STUDIE 151 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Bordenbouwer niveau 1 Bordenbouwer niveau 2

STUDIE 151 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL. Bordenbouwer niveau 1 Bordenbouwer niveau 2 STUDIE 151 BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Bordenbouwer niveau 1 Bordenbouwer niveau BEROEPSOPLEIDINGSPROFIEL Bordenbouwer niveau 1 Bordenbouwer niveau sector : metaal - elektriciteit - kunststoffen subsector

Nadere informatie

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie basisopleiding : 1C nautische wetenschappen (opleiding

Nadere informatie