Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem Kinderdagverblijf Januari 2016

2 Inhoud 1 Werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2. Overgaan naar een andere groep 1.3 Dagstructuur Dagindeling babygroep Dagindeling verticale- en peutergroep 1.4 Activiteiten en uitstapjes groep/jonge BSO 1.6 Rituelen 1.7 Regels 2 Randvoorwaarden 2.1 Ouderbeleid Wenochtend Thema-avonden Medezeggenschap 2.2 Personeelsbeleid 2.3 Organisatiebeleid Aanname Overlegvormen Financieel beleid Beleid t.a.v. gebruik maken van kinderopvang gedurende extra dagdelen Accommodatiebeleid 2.4 Extern beleid 3 Toetsing en implementatie 3.1 Toetsing 3.2 Implementatie 3.3 Vier ogen principe 3.4 Zorgen om ontwikkeling

3 1. HET WERKPLAN 1.1 Groepsopbouw In Villa Mare werken we met een babygroep, een verticale groep, een peutergroep, een BSO, KIDDOOS-Arnhem en de 3+/jonge BSO groep. Op de babygroep verblijven de kinderen tot ongeveer 15 maanden met een maximaal aantal van 9 kinderen per dag. Daarna worden ze doorgeplaatst naar een verticale groep of peutergroep. Op de verticale groep zitten kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, met een maximaal aantal van 12 kinderen per dag. De peutergroep is voor kinderen van 15 maanden tot 4 jaar, met een maximaal 13 kinderen per dag. Bij KIDDOOS-Arnhem zitten kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Met een max van 20 kinderen per dag. Op de maandag, dinsdag en donderdag is er een 3+ groep/jonge BSO groep voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. In het pand zijn in de huidige situatie maximaal 53 kinderen van 0 tot 13 jaar aanwezig. 1.2 Wanneer gaat een kind over naar een volgende groep De baby s verblijven op de babygroep tot ze ongeveer 15 maanden zijn. Op die leeftijd krijgen ze steeds meer interesse in andere kinderen en kunnen ondertussen goed zitten, rollen en kruipen. Vanaf die leeftijd is het dus voor hen leuker en uitdagender om mee te draaien op een verticale groep, met grotere kinderen. Villa Mare werkt momenteel met een verticale groep van 0 tot 4 jaar en een peutergroep van 15 maanden tot 4 jaar. In die periode verblijven de kinderen aldoor in dezelfde groep. Wel kan wanneer de ouder dit vraagt, of de planning daarom vraagt hiervan worden afgeweken. Dit alleen wanneer het betreffende kindje het aan kan en de ouder akkoord is. Villa Mare wil in de toekomst nog een peutergroep realiseren op de eerste verdieping naast de andere peutergroep. Indien de doorstroom van de huidige baby s dit vereist. Ook kunnen er situaties voorkomen waarbij ervoor gekozen wordt een kindje naar een andere stamgroep over te plaatsen. Dit kan n.a.v. de volgende situaties; Uit een oudergesprek of tijdens een groepsoverleg blijkt dat het wenselijk is het kind in een andere stamgroep te plaatsen. De geboorte van een broertje of zusje of een verhuizing kunnen aanleiding zijn om kinderen over te plaatsen zodat beide kinderen samen op een stamgroep geplaatst kunnen worden. Wanneer een baby overgaat naar een verticale- of peutergroep wordt er eerst geoefend. Gedurende korte periodes met verschillende pedagogisch medewerksters. Met de ouders en/of verzorgers vindt een overgangsgesprek plaats. 1.3 Dag structuur Dagindeling Babygroep Elke baby heeft zijn eigen dagritme. Naarmate baby s ouder worden veranderd dat in een vast ritme. We helpen ze hierbij door vaste momenten aan te bieden waarop pedagogisch medewerkers en kinderen gezamenlijk aan tafel zitten om te eten, te drinken, te zingen, voor te lezen en te praten. Deze vaste tijden zijn er om de kinderen een rustpunt te bieden waardoor er structuur en houvast ontstaat. Rond de leeftijd van 10 maanden gaan de baby s mee met het peuter ritme.

4 Er zijn vaste haal- en brengtijden, dit om de rust van de kinderen te bewaken. Dit is tussen en Gedurende de vroege breng- en late haalmomenten worden de groepen soms samengevoegd en worden de kinderen in één ruimte opgevangen. Dit kan ook voorkomen op dagen dat er weinig kinderen zijn en in de vakantieperiode. Wij beïnvloeden het welbevinden van de baby s door rust uit te stralen en de eigenwaarde van de baby s te respecteren. Het geven van individuele aandacht vinden wij erg belangrijk. Dit doen we tijdens het verzorg- en voedingsmoment van de baby s. De ontwikkeling van de baby s stimuleren wij door veiligheid te bieden en de baby s de mogelijkheid te geven zichzelf te ontwikkelen. Dit stimuleren wij mede door de baby s op de grond de wereld te laten ontdekken Dagindeling verticale- en peutergroep uur: De kinderen worden gebracht. We beginnen de dag op de eigen stamgroep of gezamenlijk op een groep. Haal en brengmomenten zijn belangrijk voor het welbevinden van de kinderen. Het is van belang dat de kinderen met een prettig en veilig gevoel bij ons komen en dat de ouder met een fijn gevoel naar het werk kan gaan. Wij zorgen onder andere voor een goede overdracht met ouders. Ook zorgen wij voor rust op de groep tijdens de haal en brengmomenten zodat we rustig alle vragen van de ouders kunnen beantwoorden en wij eventueel vragen aan de ouders kunnen stellen. Om rust te creëren leggen we vooraf speelgoed klaar op tafel, bijvoorbeeld; puzzels, boekjes of kleurplaten. We beïnvloeden het welbevinden van het kind door bij binnenkomst van het kind contact te maken met het kind door onder andere goedemorgen te zeggen en complimentjes te geven. Bij het afscheid nemen spelen wij in op de wensen van het kind, bijvoorbeeld door te gaan zwaaien bij het raam uur: Gaan de kinderen aan tafel, er wordt gezamenlijk gezongen of een verhaaltje verteld. De kinderen gaan aan tafel, er wordt gezongen of een verhaaltje verteld. We beïnvloeden het welbevinden van het kind door een gesprekje aan te gaan, samen te zingen, door de kinderen hun verhaal te laten vertellen en door te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het kind. Voor het tafelmoment worden de handen gewassen. Daarna eten we fruit en drinken diksap. Ieder kind krijgt een bakje fruit. De medewerker schilt het fruit aan tafel en betrekt de kinderen bij het tafelmoment door ze het fruit te laten benoemen en de kinderen hun verhaal te laten vertellen. We stimuleren de zelfredzaamheid van kinderen door ons te helpen bij het opruimen van de tafel en het naar de keuken brengen van de bakjes en bekers. Na het fruitmoment worden de gezichten en handen gewassen, waarna kinderen naar het toilet gaan of worden verschoond. Tijdens verzorgmomenten is persoonlijk contact zoals oogcontact, knuffelen en aandacht geven van belang voor het welbevinden.

5 uur: Vrij (buiten) spelen of meedoen aan (leeftijdsgerichte) activiteiten die worden aangeboden uur: We gaan rond half twaalf aan tafel als we merken dat de kinderen zin hebben om te eten en uitgespeeld zijn. De kinderen mogen helpen met het tafel dekken. Voor het tafelmoment worden de handen gewassen. Er wordt tussen de middag een warme maaltijd gegeten. Deze dienen we op in schalen aan tafel. Zo creëren we een huiselijke sfeer. Ook eten sommige kinderen een broodmaaltijd. Het brood wordt in een broodmandje gedaan om de huiselijk sfeer te creëren. De pedagogisch medewerksters eten samen met de kinderen aan tafel. We stimuleren de zelfredzaamheid van de kinderen door ze zoveel mogelijk zelfstandig te laten eten. De kinderen die brood eten stimuleren we om zelf te smeren, waar nodig worden de kinderen geholpen. De kinderen worden gestimuleerd om met een vork te eten. Ook het brood wordt met een vork aangeboden. Gezelligheid creëren wij aan tafel door te praten met de kinderen en door in te gaan op hun initiatieven. Na de lunch worden de gezichten en handen gewassen, waarna kinderen naar het toilet gaan of worden verschoond uur: De kinderen die tussen de middag gaan slapen worden omgekleed om een middagdutje te gaan doen. We stimuleren de zelfredzaamheid door de kinderen zichzelf uit te laten kleden en elkaar te laten helpen. Zij slapen (evt.) met hun eigen knuffeltje en/of speentje. Deze wordt na het slapen weer door de pedagogisch medewerkster in het eigen mandje opgeborgen. De kinderen gaan zelf lezen of worden voorgelezen op de bank. We beïnvloeden het welbevinden van het kind door de kinderen persoonlijke aandacht te geven. Bijvoorbeeld door het zingen van een slaapliedje of het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan. De kinderen worden altijd onder begeleiding van een pedagogisch medewerkster naar bed gebracht uur: De oudere niet slapers gaan vrij spelen. Er wordt een rustige activiteit aangeboden om de oudere kinderen ook een rust-moment te bieden. Ook is dit vaak een goede gelegenheid om op de leeftijd van oudere peuters afgestemd materiaal aan te bieden. Bij het spelen met kleinere materialen, zoals kraaltjes, spelen de kinderen altijd aan tafel en onder begeleiding van een pedagogisch medewerkster. Het materiaal wordt na het spelen direct opgeruimd. Daarnaast zijn ook de allerkleinste kinderen op dit tijdstip wakker en is er gelegenheid deze kinderen persoonlijke aandacht te geven. Er kan gebruik gemaakt worden van het open deurenbeleid door leeftijdsgerichte activiteiten aan te bieden voor alle kinderen binnen Villa Mare. Deze activiteiten worden over de verschillende groepen verspreidt en gedurende de gehele dag.

6 15.00/15.30 uur: De kinderen die uit bed komen worden verschoond of gaan naar het toilet. Alle kinderen gaan aan tafel en krijgen diksap te drinken en een koekje/cracker. Na het tafelmoment laten we de keuze aan het kind om vrij te gaan spelen of mee te doen aan een activiteit. Dit kan zowel binnen als buiten. 16:15/16:30 uur We verschonen de kinderen en stimuleren de zelfredzaamheid van de kinderen door de grotere kinderen zelf naar het toilet te laten gaan. Er is altijd een pedagogisch medewerkster in de buurt van het toilet om de kinderen te begeleiden. Rond uur: De kinderen worden uitgenodigd om aan tafel te komen. Er wordt of brood of een cracker/rijstwafel gegeten door de kinderen met een beker melk of sap. We beïnvloeden het welbevinden van de kinderen door structuur aan te bieden door middel van een opruimliedje en de kinderen de tafel mee te laten dekken. We benaderen de kinderen positief door ze zelf te laten kiezen wat ze op hun boterham en/of cracker willen. Wij bieden eerst een broodje met hartig aan en daarna met zoet beleg. Het brood wordt in stukjes gesneden om het eten met een vork te stimuleren. Kinderen smeren zelf hun broodje om de ontwikkeling te stimuleren. Na het tafelmoment bieden we de kinderen een gerichte activiteit aan om voor de kinderen de rust te bewaken tijdens overdrachtsmomenten met de ouders : Rond deze tijd komen de meeste ouders hun kind ophalen. We bewaken het welbevinden van het kind door rust te creëren op de groep en het voorkomen van rennende en/of gillende kinderen, vandaar dat wij rond deze tijd meestal aan tafel spelen. We gaan dan kleuren, boekjes (voor)lezen, of we spelen bijvoorbeeld met de treinbaan uur: Gaan we sluiten. 1.4 Activiteiten en uitstapjes We spelen dagelijks buiten. Het buiten spelen gebeurt altijd onder begeleiding van de pedagogisch medewerksters. Het buitenspeelgoed wordt bij het naar binnen gaan altijd weer opgeruimd. Om de kans op wespensteken zo klein mogelijk te houden wordt er buiten geen zoetigheid gegeten en/of gedronken. Binnen worden er leeftijdsgerichte activiteiten aangeboden zoals bijv. knutselen, verven, tekenen, constructiemateriaal of met zijn allen puzzelen. De kinderen mogen zelf kiezen of ze hieraan deel willen nemen; wel zullen de pedagogisch medewerksters de kinderen altijd stimuleren mee te doen met de aangeboden activiteit. Deze leeftijdsgerichte activiteiten kunnen plaats vinden in de eigen groep, maar ook kan de BSO ruimte of het buitenterrein hiervoor gebruikt, zodat er in de diverse ruimtes kinderen van de verschillende groepen mee kunnen doen aan een specifieke activiteit. Zo komt het dagelijks voor dat 3+ kinderen tussen de middag en namiddag indien gewenst bij elkaar gaan spelen op de groep of bij de BSO. Wij stimuleren het contact tussen de kinderen van de verschillende groepen. In een verticale groep kan het voorkomen dat een kind van een bepaalde leeftijd niet altijd een

7 leeftijdsgenootje heeft om op hetzelfde niveau mee te spelen waardoor een kind zich kan gaan vervelen. De kinderen spelen dan ook regelmatig met elkaar en gaan ook op bezoek bij elkaar. We organiseren ook gezamenlijke feesten om het saamhorigheidsgevoel van alle kinderen binnen het kinderdagverblijf te bevorderen. Dit wordt gestimuleerd door het opendeuren beleid. Bij het buiten spelen worden de baby s - waar mogelijk - mee naar buiten genomen. Hiervoor hebben we kinderwagens en buggy s ter beschikking. Villa Mare heeft een peuterproject met de opa s en oma s. Dit is een zorgcentrum in Arnhem waar wij met de kinderen naar toe gaan om een activiteit te gaan doen met de bewoners. Ook maken we af en toe een uitstapje. Wanneer de situatie het toelaat gaan we bijvoorbeeld naar het park of een boodschap doen. Ook gaan we wel eens met een kleiner groepje naar bijv. een buitenspeeltuin. Villa Mare maakt hiervoor gebruik van het toestemmingsformulier uitstapjes. Hierin geven ouders wel/niet schriftelijk toestemming aan het kinderdagverblijf om hun kind mee te nemen op een dergelijk uitstapje groep/jonge BSO Op een aantal locaties binnen Villa Kakelbont kinderopvang wordt buitenschoolse opvang geboden in een 4-6 jarigen groep en 6-12 jarigen groep, zo ook op Villa Mare/Kiddoos Arnhem. Villa Kakelbont kinderopvang begrijpt dat een kind van 4-6 jaar hele andere behoeftes heeft dan oudere kinderen en hier spelen we op in door een 3+/jonge BSO groep aan te bieden. In deze jonge BSO groep, ligt de nadruk meer op lekker kunnen spelen, een rustpunt na een schooldag en leeftijdsgerichte activiteiten. Ook op basis van de klantvraag, lijkt de behoefte aanwezig voor een jonge BSO zodat ouders zich prettiger voelen bij een meer leeftijdsgerichte BSO; kleinere groepen, meer ontwikkelings/leeftijdgericht. Zo bieden wij 3+ activiteiten aan, voor de kinderen boven de drie jaar tot en met 6 jaar. De 3+ groep/jonge BSO is een variabele stamgroep, voor kinderen van drie tot zes jaar. Zodra de kinderen 3 jaar zijn, komen zij in aanmerking om naar de 3+ groep te gaan, dit is afhankelijk van de dagelijkse bezetting. Er wordt eerst met ouders overlegd of zij dit wensen. De kinderen die naar de 3+ groep gaan, worden door de ouders naar de 3+ groep gebracht. De 3+ groep is in principe tot het eind van de dag waarbij ouders hun kind op de 3+ groep kunnen ophalen. Tot uur is er de mogelijkheid voor andere kinderen vanuit andere groepen te laten deelnemen aan 3+ activiteiten. De jonge BSO kinderen worden door de pedagogisch medewerkers opgehaald vanuit school en voegen zich na uur bij de 3+ groep/jonge BSO. Op de 3+ groep/jonge BSO krijgen kinderen de gelegenheid om samen met leeftijdsgenootjes activiteiten te volgen die hen voorbereiden op de overgang naar de basisschool. De kinderen krijgen activiteiten en materialen aangeboden die bij hun ontwikkeling en interesse passen. Er wordt met een 3+ carrousel gewerkt waarin de verschillende leeftijdsgerichte activiteiten uitgebreid beschreven worden zoals; leren knippen, plakken, prikken enz. en ook leren benoemen van de kleuren en vormen, leren tellen en lijntjes trekken.

8 Deze 3+ carrousel heeft iedere maand een thema. Bij dit thema worden dan ook materialen gezocht. Daarnaast is de groepsruimte zo ingericht dat kinderen een groot gedeelte van de speelgoed zelf kunnen pakken en de keuze hebben om in verschillende speelhoeken te kunnen spelen. Deze speelhoeken bieden allemaal verschillende mogelijkheden en stimuleren daardoor de verschillende ontwikkelingsgebieden. De begeleiding op de 3+/jonge BSO groep is gericht op zelfstandigheid en zelfredzaamheid en die kinderen hierin te stimuleren. Zo leren kinderen op de 3+ groep onder begeleiding of zelfstandig naar het toilet te gaan en alle daarbij behorende handelingen uit te voeren. Door deze vaardigheden aan te leren zullen kinderen (3-4 jaar) beter voorbereidt zijn op de basisschool. Bij de 3+ groep/jonge BSO is de groepsgrootte variabel, de leidster- kindratio is op deze groep één pedagogisch medewerker op acht kinderen. Binnen deze vestiging kan er gekozen worden, indien de BSO ruimte vol is, dat de kinderen terug gaan naar de 0-4 jaar groep. De mogelijkheid bestaat dat de BSO kinderen kunnen verblijven op de 3+ groep, dit is altijd in overleg met ouders. Deze 3+/jonge BSO groep opent bij voldoende aanmeldingen. Dit is bij Villa Mare (KIDDOOS Arnhem) en Villa de Graaf en Gravin al het geval. 1.6 Rituelen Binnenkomst ritueel De kinderen (of hun ouders) doen bij binnenkomst hun jas in de daarvoor bestemde luizenzak en hangen deze aan de kapstok. Eventueel andere meegebrachte zaken, zoals bijvoorbeeld een knuffel, o.i.d. worden in hun mandje opgeborgen. Kinderen en ouders mogen wegens hygiëne voorschriften, niet met hun schoenen in de groepsruimte. Kinderen hebben daarom eigen slofjes aan in de groep en plaatsen hun schoentjes bij de kapstok. Ook ouders mogen geen schoenen aan op de groep. Voor hen staan er blauwe sloffen in de gang die over de schoenen aangetrokken kunnen worden. De pedagogisch medewerksters dragen ook sloffen of doen hun schoenen uit. Afscheidsritueel Bij het brengen mogen de kinderen aan tafel met een puzzeltje, blokken of een boekje, maar ze mogen ook vrij spelen. Voor de ouders is er de mogelijkheid om zo op een rustige manier afscheid te nemen, en eventueel nog overdracht te doen met de pedagogisch medewerkster. De kinderen nemen daarna echt afscheid van hun ouders door te zwaaien. Soms vraagt een kind om wat extra aandacht en heeft hij extra steun nodig van de pedagogisch medewerkster. De pedagogisch medewerkster begeleidt dit kind met afscheid nemen. Tafelritueel Aan tafel zingen we eerst het liedje smakelijk eten voordat we gaan eten en wensen elkaar daarna smakelijk eten. De kinderen die brood eten krijgen als eerste een boterham met iets hartigs daarna mogen ze kiezen voor zoet beleg. De rest krijgt een warme maaltijd.

9 Alle kinderen die op dat moment wakker zijn zitten aan tafel of dichtbij de tafel (baby s in wipstoeltje). Alle kinderen eten, wanneer mogelijk, hun brood en warme maaltijd met een vorkje. Handen wassen Wanneer er buiten is gespeeld en de kinderen gaan weer terug naar binnen worden de handen gewassen. Wanneer de handen worden gewassen gebeurt dit met water en zeep en de kinderen moeten ook hun handen drogen. Het handen wassen gebeurt onder toezicht van een pedagogisch medewerkster. 1.7 Regels Om de structuur en de orde te behouden gelden er op Villa Kakelbont enkele regels. Sommige regels vallen ook onder het kopje rituelen, omdat deze onderdeel zijn van de structuur van een bepaalde activiteit of situatie. Binnen Villa Mare zijn er regels opgesteld die in het algemeen gelden binnen het hele kinderdagverblijf: Lief zijn voor elkaar. Respect hebben voor elkaar. Met speelgoed wordt er op de grond en tafel gespeeld. Zand blijft in de zandbak of zandtafel. Handen wassen voor het eten. Na het eten handen en gezichten wassen. Er wordt rustig gesproken met elkaar. Er wordt rustig gelopen op de groep. De bank en stoelen is om te zitten. Samen spelen. Voor het eten gaan we altijd smakelijk eten zingen. Met lege mond wordt er gepraat. 1 e boterham met hartig beleg, de tweede boterham mag met zoet beleg. We wachten totdat alle kinderen klaar zijn met van tafel gaan. Bij het buitenspelen houden we rekening met elkaar. Luisteren naar elkaar en naar de pedagogisch medewerkster. Eigen speelgoed mag meegenomen worden, maar op eigen verantwoordelijkheid en als we aan tafel gaan dan gaat het in het mandje. De kinderen en ouders hebben binnenslofjes voor op de groep. De ouders kunnen deze bij de entree pakken. Speelgoed ruimen we met zijn allen op. Eerst het speelgoed opruimen voordat je iets anders gaat doen. Als je met iets nieuws wilt spelen vraag je het eerst even aan de pedagogisch medewerkster. Op de gang en trap lopen we rustig. Pedagogisch medewerkers bergen hun tas en mobiel op. Kinderen slapen in een slaapzak. Om de 15 minuten wordt er op de slaapkamer en de leefruimte gekeken, waar kinderen slapen.

10 We leggen baby s alleen op de buik als ouders hiervoor het buikliggings-formulier hebben ondertekend en het kind op aerosleep matras slaapt. Kinderen worden onder de oksels opgetild en ondersteund onder de billen. Het is niet toegestaan om huisdieren mee te nemen in het kinderdagverblijf. Pedagogisch medewerker controleert de tuin op afval. Een kopje koffie/thee word buiten bereik van kinderen gezet. 2. RANDVOORWAARDEN Het pedagogisch werkplan staat niet op zichzelf. Op alle andere beleidsgebieden moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om het pedagogisch werkplan te kunnen uitvoeren. 2.1 Ouderbeleid Wij nemen de tijd voor de breng- en haalgesprekken met de ouders en/of verzorgers. Zij kunnen dan eventuele zaken met de pedagogisch medewerker bespreken. Hoe beter we weten wat een kind thuis heeft beleefd, hoe beter we het kunnen begeleiden. Tijdens het haalgesprek wordt aan de ouders en/of verzorgers verteld wat hun kind die dag meegemaakt heeft. Ook worden er belangrijke dingen vermeld of een leuke anekdote over hun kind. Elke pedagogisch medewerkster is in eerste instantie verantwoordelijk voor een goede relatie met de ouders en/of verzorgers van die kinderen: zij doet alle overdrachtsgesprekken en maakt een duidelijk dagrapportage voor haar collega s. Alle relevante informatie bespreekt zij met de ouders en/of verzorgers. Op deze manier zorgen we ervoor dat ook ouders en/of verzorgers niet tussen wal en schip raken en de pedagogische informatie over hun kind krijgen waar ze recht op hebben. Daarnaast werken we met een mentorensysteem. Ieder kindje heeft een vaste mentor, die van het kind een groeiboek bijhoudt met enerzijds ontwikkelings-verslagen en anderzijds knutsels, foto s en ander ludiek materiaal. De mentor verzorgt ook de oudergesprekken (op aanvraag en minimaal één keer per jaar actief aangeboden). De ouders worden verder geïnformeerd door middel van informatieflyers op het magneetbord in de gang. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over de geboden kinderopvang. Ook vindt u daar alles over ons beleid en de verschillende procedures, de algemene voorwaarden en de meest actuele inspectie rapporten. Tevens komen de vestigingen uitgebreid aan bod in woord en beeld. Naast deze website houden wij dagelijks een pagina bij van alle geboden activiteiten in de vestigingen op onze facebookpagina: x per jaar brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin nieuwtjes, foto's mededelingen, oproepjes e.d. De nieuwsbrief is altijd terug te vinden op de website.

11 Een nieuwsflits wordt, zoals de naam al zegt, uitgebracht bij 'flitsnieuws'. Nieuws wat tussen de nieuwsbrieven door verspreid wordt. bijv. bij ziekte van medewerkers en/of het voorstellen van nieuwe medewerkers. Naar alle ouders wordt een link naar de website verstuurd waar de nieuwsflits te vinden is Wenochtend Voordat een kindje voor de eerste keer ons kinderdagverblijf bezoekt, wordt er een afspraak gemaakt voor een wenochtend. De aangewezen mentor van het kindje neemt met de ouder/verzorger nog een keer alle ingevulde gegevens door; telefoonnummer, adres, inentgegevens, BSN nummer e.d. Er wordt een vragenlijst ingevuld over de bijzonderheden en/of gewoontes van het kindje of de ouders. Wij gaan ervan uit dat ouders en/of verzorgers hun kind het beste kennen en weten wat de beste manier is om te wennen. Wij adviseren daarbij op grond van onze ervaringen. Bij jonge baby s vinden wij het belangrijk dat ouders en/of verzorgers vertrouwen in ons krijgen en er even bij kunnen blijven op de groep. Bij dreumesen en peuters is het wenproces van het kind ook heel belangrijk. Hoe rustiger een ouder en/of verzorger in dit proces is, des te sneller went een kind. In ieder geval mogen de kinderen een ochtend voor de geplande plaatsingsdatum komen oefenen. Wij adviseren de ouders om nadat zij er even bij hebben gezeten weer weg te gaan. In de beginperiode houden we zoveel mogelijk de manier van omgaan met het kind van de ouders en/of verzorgers aan. Zijn er grote verschillen tussen onze manier en die van de ouders en/of verzorgers dan praten we daarover. We doen moeite om samen met de ouders en/of verzorgers te komen tot een aanpak die voor het kind het beste is en die past binnen ons pedagogisch werkplan. Wij staan open voor gewoontes en gebruiken uit alle culturen en houden daar zoveel mogelijk rekening mee Thema avonden Thema avonden gebruiken we onder andere om over algemene pedagogische onderwerpen te praten en de mening van ouders en/of verzorgers te horen. Wij nemen hun adviezen en ideeën serieus. Er vindt een inventarisatie onder ouders plaats naar mogelijke interesses. Er wordt afhankelijk van het thema een presentatie gehouden door de pedagogisch medewerksters en/of de leidinggevende. Soms komt er een deskundige van buitenaf om een onderwerp toe te lichten Medezeggenschap Ouders en/of verzorgers hebben te allen tijde de mogelijkheid om het pedagogische werkplan in te zien. Op de vestiging is hiervoor een exemplaar ter inzage beschikbaar. Ouders en/of verzorgers kunnen zich beschikbaar stellen voor een plaats in de oudercommissie (zie hiervoor het reglement van de oudercommissie). De inspraak van ouders en/of verzorgers over zaken betreffende het kinderdagverblijf is geregeld via de oudercommissie. 2.2 Personeelsbeleid Per dag werken er maximaal 2 pedagogisch medewerksters op een groep. We werken met 1ratio.nl van de rijksoverheid om het kindleidster ratio te kunnen bepalen en hierop te roosteren.

12 Alle pedagogisch medewerkers beschikken over een diploma op minimaal MBO-3 niveau. Pedagogisch medewerksters werken minimaal 2 hele dagen per week. De pedagogisch medewerkster kan op die manier als volwaardig lid van het groepsteam fungeren. De twee hele dagen zijn ook nodig om een redelijke band met de kinderen op te kunnen bouwen. Bijna alle pedagogisch medewerksters hebben een flexibel contract waardoor zij naast hun minimale vaste uren flexibel inzetbaar zijn. Hierdoor kunnen wij flexibel gebruik maken van bekende gezichten en personen op de groepen in geval van ziekte en/of vakanties. Wij maken geen gebruik van onbekende invalkrachten maar hebben vaste pedagogisch medewerksters in dienst die voor de gehele organisatie in kunnen vallen. Stagiaires nemen we aan voor een minimale periode van een half jaar en voor minimaal 2 dagen per week. Alle pedagogisch medewerkers beschikken over een diploma op minimaal MBO-3 niveau. De leidinggevende is telefonisch bereikbaar bij afwezigheid op de vestiging. De leidinggevende ondersteunt het team bij aanwezigheid op de vestiging door op piekmomenten eventueel mee te helpen op de groep. Bij vakantie van de leidinggevende wordt er een vervanger aangewezen. Wij volgen een actief deskundigheidsbevordering beleid. Pedagogisch medewerksters kunnen hun opleidingswensen aangeven en de leidinggevende stimuleert pedagogische scholing. We zijn gestart met het in- company geven van de BHV- opleiding. Ook wordt er organisatie breed jaarlijks een opleiding dag en trainingsavonden verzorgd. 2.3 Organisatiebeleid Aanname De kinderen kunnen bij Villa Mare hele en halve dagen komen, met haal- en breng momenten tussen uur. Ook kunnen op bepaalde dagen oneven en even weken afgenomen worden Zij komen op vaste dagen per week met een minimum van 1 hele dag per week. Er kan gebruik gemaakt worden van 40, 45 of 48 weken opvang. Ouders sluiten voor hun kinderen op Villa Mare een contract af. De kinderen komen op vaste dagen per week. Dit kan variëren van 1 tot 5 dagen per week. De kinderen komen minimaal een halve dag per week, al naar gelang de behoefte aan opvang en plaatsingsmogelijkheden. Ook kan er om de week opvang plaatsvinden. De planning geeft aan hoeveel kinderen per leeftijdscategorie in een groep geplaatst kunnen worden. We streven ernaar om een goede opbouw in leeftijd per groep te hebben. Hier kunnen kleine afwijkingen in voorkomen. Een ouder kan extra dagen of dagdelen afnemen (zie ook kopje 2.3.4). Opvang op deze extra dagen vindt in principe plaats op de eigen stamgroep. Mocht dit niet mogelijk zijn dan wordt opvang aangeboden op één andere stamgroep. Dit vindt altijd plaats in overleg met en met toestemming van de ouder. Hier voor word het toestemmingsformulier getekend door de ouder. Het toestemmingsformulier is te vinden in de map formulieren.

13 2.3.2 Overlegvormen Er is op Villa Mare vier keer per jaar een teamvergadering. Indien nodig plannen we dit vaker. Ook hebben we een keer per 6 a 8 weken werkoverleggen. Een persoon per groep is aanwezig tijdens dit overleg. In dit overleg bespreken de pedagogisch medewerker de algemene, organisatorische en opvoedkundige zaken en thema s ten aanzien van het algemeen pedagogisch beleid. In het managementteam wordt het pedagogische werkplan bekrachtigd Financieel beleid Villa Mare heeft een eigen werkbudget, waarin een vast bedrag aan speelgoed en spelmateriaal besteed kan worden. In onderling overleg bespreken we wat op een bepaald moment prioriteit heeft. Er is een budget voor activiteiten en festiviteiten, zodat er ook buiten en binnen de vestiging feesten georganiseerd kunnen worden. Er is een budget gereserveerd voor deskundigheidsbevordering, voor zowel de pedagogisch medewerker als de leidinggevenden. Binnen dit budget zal de directie keuzes moeten maken. Zieke pedagogisch medewerker vervangen we voor honderd procent, zodat voor de kinderen alles gewoon doorgaat.

14 2.3.4 Beleid ten aanzien van het gebruik maken van kinderopvang gedurende extra dagdelen Extra dagdelen/uren Indien de groepsgrootte het toelaat is het mogelijk om in overleg met de locatie incidenteel gebruik te maken van extra opvang. Deze dagdelen/uren, dus buiten de contractueel overeengekomen dagdelen, worden extra aan de ouders achteraf in rekening gebracht. Extra dagdelen kunnen aangevraagd worden via het wijzigingsformulier die te vinden is op de website Ruilen van dagdelen Als u een dagdeel wil ruilen, geef dan voorafgaand aan de dag die u niet komt aan op welke datum u de dag zou willen 'inhalen'. U doet dat door het wijzigingen formulier in te vullen die te vinden is op de website Villa Kakelbont checkt dan voor u de mogelijkheden en laten u weten of uw verzoek mogelijk is. Plaatsing is altijd op basis van beschikbaarheid, dat wil zeggen dat er voldoende plaats is op een locatie/groep zodanig dat het maximale aantal kinderen (en de leidster kind ratio) niet overschreden wordt en we ons te allen tijde houden aan de wettelijke vastgestelde richtlijnen. U kunt maximaal 5 x per jaar een ruilaanvraag indienen (= 5 dagen). Wij streven er altijd naar uw kind op dezelfde stamgroep op te vangen en bij dezelfde groepsleiding. Het kan echter ook geplaatst worden op een andere, tweede, stamgroep: Dit gaat in overleg met de ouder en deze geeft hier toestemming voor. Wanneer mag u niet ruilen: - U kunt niet achteraf een 'gemiste' dag ruilen. - U kunt feestdagen niet ruilen Accommodatiebeleid De inrichting op de babygroep is helemaal afgestemd op de allerkleinsten. Er zijn zachte matten om op te liggen, veel zachte knuffels en leuke babygyms en andere stimulerende speelelementen. Ook is er een box en zijn er verschillende wandelwagens om de kindjes in te leggen. De inrichting op de verticale groep is zodanig, dat de zelfredzaamheid van de kinderen zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf bij bepaald speelgoed en er is zijn toiletjes en wastafel op kind hoogte. De verschillende activiteiten zijn zodanig ingericht dat de kinderen elkaar niet in de weg zitten. Er is een tafel waar geknutseld en getekend kan worden, er is een speelkleed om op de grond te spelen en een zithoek. Op de groep is verder vooral veel speelruimte. De ruimte is verdeeld in verschillende hoeken, zodanig dat kinderen in hun bezigheden zo min mogelijk gestoord worden door andere kinderen. Contact tussen de kinderen van de verschillende groepen is ook mogelijk. Wij hanteren een actief open deurenbeleid, daar leent de inrichting zich ook bij uitstek voor. De kinderen spelen regelmatig met elkaar. Ook bij de BSO.

15 We organiseren in de toekomst ook gezamenlijke feesten om het saamhorigheidsgevoel van alle kinderen binnen de vestiging te bevorderen. Bij de aanschaf van speelgoed en spelmateriaal letten we erop dat alle facetten van de ontwikkeling van kinderen aan bod kunnen komen. Buiten is er een speelplaats waar de kinderen kunnen spelen. 2.4 Extern beleid Uit de informatie op de website en beschreven in ons pedagogisch beleid, blijkt duidelijk wat onze doelstelling is. Tevens is er een exemplaar van dit pedagogisch werkplan ter inzage aanwezig op de vestiging. Ook staat deze op de website. Met dit pedagogisch werkplan willen we tevens aangeven dat we serieus met het opvoeden van de kinderen omgaan. 3 TOETSING EN IMPLEMENTATIE 3.1 Toetsing Toetsing vindt regelmatig plaats tijdens management overleggen en/of werkoverleg van pedagogisch medewerkers met de leidinggevende. Ook tijdens de teamvergaderingen komen op verzoek van pedagogisch medewerksters, ouders en/of verzorgers of leidinggevende, zaken aan de orde die te maken hebben met ons pedagogisch handelen en ons pedagogisch werkplan zoals het hier voor u ligt. Iedere twee jaar wordt het hele pedagogisch werkplan met het team en de oudercommissie doorgenomen om te zien of er zaken bijgesteld moeten worden. Ouders en/of verzorgers kunnen na het lezen van dit pedagogisch werkplan altijd met hun vragen terecht bij de pedagogisch medewerksters of de leidinggevende. 3.2 Implementatie Alle pedagogisch medewerksters binnen Villa Mare krijgen dit, specifiek op Villa Mare gerichte werkplan. Dit werkplan wordt gelezen en wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn kan dit besproken worden met de manager. Het werkplan wordt in overleg met alle pedagogisch medewerker gemaakt. Dit is zodat het werkplan ook haalbaar is. De pedagogisch medewerkers zullen volgens dit werkplan moeten werken. Het is niet alleen een richtlijn voor de pedagogisch medewerksters, maar het zorgt ook voor duidelijkheid en structuur voor zowel de pedagogisch medewerker als de kinderen. De implementatie volgt als vanzelf, wanneer de pedagogisch medewerksters werken volgens het werkplan. Dit wordt dan ook van hen verwacht. 3.3 Vier ogen principe Binnen Villa kakelbont worden onderstaande maatregelen in acht genomen ten behoeve van het 4 ogen principe, namelijk: Er kan altijd iemand binnen lopen. De schoonmaak, personeel en leidinggevende kunnen ten alle tijden naar binnen kijken en naar binnen lopen Groepen worden, waar mogelijk (afhankelijk van de vestiging), samengevoegd als er maar één pedagogisch medewerker aanwezig is.

16 Er wordt gewerkt met boventallige inzet zoals pedagogisch medewerkers in opleiding. Pedagogisch medewerkers gaan altijd met z'n tweeën (of meer) op stap met de kinderen. Pedagogisch medewerkers lopen regelmatig elkaars groepsruimtes binnen zonder kloppen. De leidinggevende komt regelmatig binnen in de groepsruimtes. Op alle vestigingen is er openheid. Zo zijn er veel ramen aanwezig en zijn de verschoonruimtes op de groep of achter een deur met een raam. Zo is er altijd zicht op de groep. Babyfoons zijn aanwezig op de slaapkamers en staan altijd aan. Regelmatig staan de deuren van groepsruimtes open. Ook is een open klimaat op de werkvloer belangrijk waardoor pedagogisch medewerkers elkaar durven en kunnen aanspreken over bepaald gedrag. Bij het nemen van maatregelen is het in ieder geval van belang dat er rekening gehouden wordt met overige wetgeving. Hierbij kun je denken aan de eisen aan de groepsgrootte en privacywetgeving. 3.4 Zorgen om ontwikkeling Als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind bespreken de pedagogisch medewerkers dit altijd met ouders. In eerste instantie worden signalen die geobserveerd zijn, besproken met een directe collega en de leidinggevende. De leidinggevende neemt vervolgens contact op met de pedagoog die werkzaam is binnen Villa Kakelbont Kinderopvang om te overleggen over de bijzonderheden in de ontwikkeling van het desbetreffende kind en de pedagoog adviseert de leidinggevende en pedagogisch medewerkers over hoe te handelen en registreert. In overleg met de ouders wordt de aanpak bepaald om de ontwikkeling van het desbetreffende kind gericht te stimuleren. Villa Kakelbont Kinderopvang zal er alles aan doen om een kind de zorg te bieden die het nodig heeft. Mocht dit niet toereikend zijn, zullen ouders doorverwezen worden naar passende instanties. Op regioavonden wordt er door de leidinggevenden en de pedagoog uitleg en workshops gegeven hoe bijzonder gedrag te signaleren en hoe verder te handelen. De pedagoog is ten alle tijden beschikbaar voor overleg om mee te denken en te adviseren. De leidinggevende en/of de pedagoog neemt ook deel aan de gesprekken met ouders als de ontwikkeling van een kind zorgelijk is en blijft. De pedagogisch medewerker en leidinggevende en/of de pedagoog zal dan ouders adviseren welke zorg er meer nodig is voor het kind. Ook werken wij met de meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode helpt ons om goed te reageren bij signalen van dit soort geweld (zie ook onze website en pedagogisch beleid voor meer informatie).

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Januari 2016 1 Inhoud Werkplan 3 1.1 groepsopbouw 3 1.2. overgaan naar een andere groep 3 1.3 dagstructuur Witje, Pippi, Nielson & babygroep de Boefjes 3 1.3.1.

Nadere informatie

februari 2015 Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel

februari 2015 Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel februari 2015 Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Inhoud Werkplan 3 1.1 groepsopbouw 3 1.2. overgaan naar een andere groep 3 1.3 dagstructuur Witje, Pippi, Nielson & babygroep de Boefjes 3 1.3.1.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH

Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH Buitenschoolse opvang Januari 2016 Inhoud 1 Het werkplan 2 1.1 Groepsopbouw 2 1.2 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens school 2 1.3 Dagstructuur buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem

Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem Buitenschoolse opvang Januari 2016 Inhoud 1 Het werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens school 1.3 Dagstructuur buitenschoolse opvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De Graaf & Gravin (kdv) Tiel

Pedagogisch werkplan. De Graaf & Gravin (kdv) Tiel Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (kdv) Tiel Januari 2016 1 Inhoud Werkplan 1.1 groepsopbouw 1.2. overgaan naar een andere groep 1.3 dagstructuur 1.3.1. dagindeling baby s 1.3.2 dagindeling dreumesen

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem

Oktober Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem Oktober 2018 Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem Inhoud 1 Werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Doorstroom 1.2.5

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan Villa Juul Lienden

Oktober Pedagogisch werkplan Villa Juul Lienden Oktober 2018 Pedagogisch werkplan Villa Juul Lienden Inhoud 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Doorstroom 1.2.5 Uitstroom 1.3

Nadere informatie

Januari Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel

Januari Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel Januari 2016 Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel Inhoud 1 Het werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens school 1.3 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Oktober 2018 1 Inhoud 1 Werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Doorstroom 1.2.5

Nadere informatie

februari 2015 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden

februari 2015 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden februari 2015 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden Inhoud 1 Het werkplan 3 1.1 Groepsopbouw 3 1.2 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens school 3 1.3 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens

Nadere informatie

Mei Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem

Mei Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem Mei 2019 Pedagogisch werkplan Villa Mare - Arnhem Inhoud 1 Werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Doorstroom 1.2.5 Uitstroom

Nadere informatie

februari 2015 Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel

februari 2015 Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel februari 2015 Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (bso) Tiel Inhoud 1 Het werkplan 3 1.1 Groepsopbouw 3 1.2 Dagstructuur buitenschoolse opvang tijdens school 3 1.3 Dagstructuur buitenschoolse opvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Villa Safari Arnhem

Pedagogisch werkplan. Villa Safari Arnhem Pedagogisch werkplan Villa Safari Arnhem Oktober 2018 Inhoud 1 Werkplan 1.1 G roepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Kind volg systeem / Mentoren 1.3 Jonge BSO / ontwikkelgroep 1.4 D ag-structuur

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel

Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Pedagogisch werkplan Villa Kakelbont Tiel Mei 2019 1 Inhoud 1 Werkplan 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Doorstroom 1.2.5

Nadere informatie

Januari Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem

Januari Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem Januari 2018 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-Arnhem Inhoud 1 Het werkplan van KIDDOOS-Arnhem 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, volgen & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Uitstroom

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH Oktober 2018 Pedagogisch werkplan KIDDOOS BEACH Inhoud 1 Het werkplan van KIDDOOS-BEACH 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.5

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS Tiel

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS Tiel Oktober 2018 Pedagogisch werkplan KIDDOOS Tiel Inhoud 1 Het werkplan van KIDDOOS-Tiel 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem 1.2.4 Uitstroom

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden

Oktober Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden Oktober 2018 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden Inhoud 1 Het werkplan van KIDDOOS-sub-SPORT 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem

Nadere informatie

Oktober Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (BSO) Tiel

Oktober Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (BSO) Tiel Oktober 2018 Pedagogisch werkplan De Graaf & Gravin (BSO) Tiel Inhoud 1 Het werkplan van De Graaf & Gravin BSO 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam 1 Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam Inhoud 1. informatie over Peuteropvang Wigwam p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling p. 5 5. vieren

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Ruilen van dagen We zoeken de balans tussen het bieden van flexibiliteit aan ouders en het garanderen van structuur en ritme voor de kinderen. We geloven dat goede communicatie hierin

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Vrijbuiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Vrijbuiters BSO De Vrijbuiters

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Wenbeleid KDV. Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg. Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei Documentnummer:

Wenbeleid KDV. Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg. Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei Documentnummer: Wenbeleid KDV Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg KCWA KDV Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei 2017 Titel: Wenbeleid KDV Documentnummer: 02.01. Proceseigenaar: Directeur Algemeen De overgangsfase

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang

werkplan buitenschoolse opvang werkplan L buitenschoolse opvang Locatie: BSO De Diamant Beemte Datum: 20 december 2017 gl Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Op kinderdagverblijf De Papegaai kunnen per dag maximaal 49 kinderen worden opgevangen. In de praktijk zijn op sommigen dagen halve en open.

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kiplinglaan, Teenz Datum: Augustus 2018 Ingevuld door: Elke Pijnenburg Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: Grote Vuurvlinder Datum: januari 2019 agogisch beleidsplan Doo Voorwoord Augustus 2015 U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: KDV Simcha opgemaakt d.d.: 23-01-2014 door: Monda Dorssers, coördinator Joods Integraal Kind Centrum Simcha Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal

Nadere informatie

Mei Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden

Mei Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden Mei 2019 Pedagogisch werkplan KIDDOOS-sub-Sport Lienden Inhoud 1 Het werkplan van KIDDOOS-sub-SPORT 1.1 Groepsopbouw 1.2 Instroom, doorstroom & uitstroom 1.2.1 Instroom 1.2.2 Mentoren 1.2.3 Kind-volgsysteem

Nadere informatie

informatieboekje bambi kinderdagverblijf

informatieboekje bambi kinderdagverblijf informatieboekje bambi kinderdagverblijf Bij Bambi wandel je zo binnen! Het voormalige schoolgebouw aan de Julianaweg is vanaf 1991 in gebruik en heeft een flinke verbouwing ondergaan om aan de huidige

Nadere informatie

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstellig van onze organisatie

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon:

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon: 2Kabouters 2Kabouters is een knus en gezellig kindercentrum, gelegen in de kleurrijke en actieve wijk Zeeheldenkwartier, nabij het centrum van Den Haag. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Korein Kinderplein Kiplinglaan BSO Datum: Oktober 2017 Ingevuld door: Elke Pijnenburg

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Amarant Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Amarant BSO Amarant heeft alles

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere Locatie: BSO Baloe Weremere Inleiding Deze locatie wordt ook wel De Spil genoemd (multifunctionele accommodatie) en grenst aan basisschool Weremere. Hier worden voornamelijk kinderen opgevangen van deze

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO t Kraaiennest Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO t Kraaiennest 't Kraaiennest

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Waterlopers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Waterlopers BSO Waterlopers

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Kinderen laten wennen op de opvang Wennen is belangrijk voor kinderen om ze een gevoel van vertrouwen en veiligheid te geven. In de wenperiode krijgt het kind

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De Gele Vlieger

Pedagogisch werkplan. De Gele Vlieger Pedagogisch werkplan De Gele Vlieger 2017 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inleiding Hoofdstuk1 Heyendael Pedagogiek doelen Hoofdstuk 2 Accommodatie; bijzonderheden eigen vestiging Hoofdstuk 3 Groepsgrootte en

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over de Boomhut Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en Pagina 1 van 5 De Boomhut De Boomhut is een kleine, gezellig

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Pancratius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Pancratius BSO Pancratius is

Nadere informatie

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert Overblijf De Kyckert In samenwerking met O.B.S. De Kyckert 1 Inhoudsopgave 1. De overblijf pag. 3 2. Lunchpakket pag. 3 3. Pedagogische uitgangspunten pag. 4 4. Regels pag. 4 5. Kosten pag. 5 6. Contracten

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over kinderdagverblijf Tierlantijn Bijlage Pedagogisch beleidsplan 0-4 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van kinderdagverblijf Tierlantijn

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Franchise Kinderdagverblijf Kalle is een franchiseonderneming van kindercentra LOKOWO bv. Het is een kleinschalig kinderdagcentrum dat net even iets meer kan bieden

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene beleidsplan heeft

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Ontdekkers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Ontdekkers BSO De Ontdekkers

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje 0 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 2 4. Opzeggingen 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Thema BSO Het Avontuur Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van Thema BSO Het Avontuur In

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn 1 De locatie van KDV Katrijn De locatie van KDV Katrijn straalt rust en sfeer uit en biedt vele mogelijkheden om

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Speelleerplein De Fonkeling Ingevuld door: Trees

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Servatius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Servatius BSO Servatius is gevestigd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Flierefluiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Flierefluiters Op deze

Nadere informatie

Werkmap. Dirksland KDV. Kinderopvang 2BKidz. Versie: 16 oktober 2014

Werkmap. Dirksland KDV. Kinderopvang 2BKidz. Versie: 16 oktober 2014 Werkmap Dirksland KDV Kinderopvang 2BKidz Transparant, betrouwbaar en betrokken! Versie: 16 oktober 2014 Inhoud 1.0 Groepsvorming op het KDV Dirksland 3 1.1Groepsindeling/ Stamgroepen 3 1.2 Babygroep:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Koppoter opgemaakt d.d.: 12 april 2015 door: Marijke Siffels Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen In principe is er ruimte om maximaal 70 kinderen per dag

Nadere informatie

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Samenstelling basisgroepen, verlaten basisgroep, opendeurenbeleid De Buiten Schoolse Opvang (BSO) bestaat uit drie groepsruimtes

Nadere informatie