Namens het Algemeen Bestuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Namens het Algemeen Bestuur"

Transcriptie

1 Vastgesteld in de 74 e Algemene Bestuursvergadering van 5 maart 2014

2

3 De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale visitekaartje als het gaat om innovatie, durf en ondernemingszin. Wereldwijd toonaangevend in oplossingen die anderen niet zien of niet aandurven. In 2014 verstevigde NML haar rol als een goed platform om de meest urgente en belangrijke zaken in de maritieme sector via korte lijnen te bespreken en aan te pakken. Meest in het oog springende voorbeelden hiervan waren de Maritieme Top Conferentie met Minister Schultz van Haegen, waar de basis werd gelegd van de in januari 2015 verschenen Maritieme Strategie De actieve participatie van de deelnemende organisaties en bedrijven maakte het mogelijk dat binnen de 4 Councils veel projecten werden gecontinueerd, geïnitieerd en afgerond. In de hiernavolgende pagina s wordt per Council verslag gedaan van de activiteiten uit In het verslagjaar kwam het Bestuur viermaal bijeen voor inhoudelijke discussie en besluitvorming. De Bestuursbezetting in 2014 bestond uit 21 zetels. In 2014 zijn voor het eerst twee monitoren verschenen, in maart met de cijfers over 2012 en in december met de cijfers over De Maritieme Monitor 2013 is door voorzitter Arie Kraaijeveld overhandigd aan Minister Kamp. De Monitor 2014 is officieel overhandigd aan Arie Kraaijeveld door Minister Schultz van Haegen. Een woord van waardering geldt het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Ministerie van Economische Zaken voor de blijvende directe ondersteuning van de activiteiten. Ook mijn voorganger Arie Kraaijeveld wil ik hartelijk danken. Dankzij zijn inzet is NML met een nieuw elan en bestuurlijke dynamiek op de kaart gezet en heeft zich ontwikkeld naar een volwaardig gesprekspartner voor de gehele Nederlandse maritieme sector en overheid. Namens het Algemeen Bestuur Wim van Sluis Voorzitter per 1 januari 2015

4

5

6 Sector Bestuurslid A Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Roland Kortenhorst BLN Havens Koen Overtoom Branche Organisatie Zeehavens Marine Maritieme Dienstverlening Rob Verkerk, vervanger van Matthieu Borsboom Koninklijke Marine Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Wim Nagtegaal, vervanger van Jan Willem Kelder Sjef van Dooremalen MKC NMT Offshore Sander Vergroesen IRO Scheepsbouw Peter Zoeteman NMT Scheepvaart Visserij Waterbouw Tineke Netelenbos* (vice-voorzitter) KVNR Watersportindustrie André Vink HISWA * Lid van het Dagelijks Bestuur Bestuurslid A = Vertegenwoordigers van en afkomstig uit maritieme brancheorganisaties Per 1 januari 2014 is Stichting BLN toegetreden als sectorvertegenwoordiger voor de Binnenvaart.

7 Sector Bestuurslid B Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Havens Ronald Paul* (penningmeester) Havenbedrijf Rotterdam Marine Andre Meijer Imtech Marine & Offshore Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Eric van Dijk Jacob van der Goot Willem Heijliger Bas Buchner* Marjolein Jansen Fred van Beers Nederlands Loodswezen ABN AMRO Fugro Marine Services MARIN STC-Group Wärtsilä Offshore Jan Pieter Klaver Heerema Marine Contractors Scheepsbouw Bram Roelse, vervanger van Goof Hamers* Kommer Damen Royal IHC Damen Shipyards Scheepvaart Bart Otto Flinter Management Visserij Waterbouw Watersportindustrie * Lid van het Dagelijks Bestuur Bestuurslid B = Vertegenwoordigers van en afkomstig uit maritieme bedrijfsleven Per 1 januari 2014 is de STC-Groep toegetreden als bedrijfsvertegenwoordiging bij Maritieme Kennisinfrastructuur.

8 Sector Vertegenwoordiger Onafhankelijk Arie Kraaijeveld (voorzitter) Binnenvaart Hester Duursema BLN Havens Jaap Jelle Feenstra Branche Organisatie Zeehavens Marine Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Johanna Rol, vervanger van Peter van Maurik (Johanna is later in 2014 vervangen door Mia Kemmel) Reginald Visser Peter Zoeteman Koninklijke Marine MKC NMT Offshore Sander Vergroesen IRO Scheepsbouw Peter Zoeteman NMT Scheepvaart Martin Dorsman KVNR Visserij Waterbouw Watersportindustrie André Vink HISWA Zowel in het Algemeen Bestuur als in het directeurenoverleg sluiten waarnemers aan van het Ministerie van EZ en I & M aan.

9 De directeur stelt in samenwerking met het bureau de strategie en de begroting op en bestuurt de organisatie. Hierbij krijgt hij ondersteuning van de bureaumanager, de event coördinator / project assistent, de financieel-administratief medewerker en de senior communicatie adviseur. In 2014 bestond het NML bureau uit: Arjen Uytendaal, directeur Wendy Hobma, bureaumanager Roegzana Hoesenie, event coördinator / project assistent Michiel Spitzer, senior communicatie adviseur Bianca Visser, financieel-administratief medewerker In totaal 3,3 Fte. In 2014 zijn de volgende Council overstijgende activiteiten verricht: Maritieme Monitor 2013 Voor deze monitor zijn voor het eerst de statistische gegevens uit de Havenmonitor afgestemd met die uit de Maritieme Monitor. Deze afstemming van statistische gegevens over de maritieme sectoren zorgt voor een nog beter beeld over het economisch belang van de maritieme cluster in Nederland. Uit de monitor blijkt dat de maritieme sector in deze economisch zware tijden een stabiele werkgever is voor bijna professionals. Minister Kamp (Minister van Economische Zaken) ontving op 10 maart 2014 het eerste exemplaar uit handen van de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld.

10 Maritieme Monitor 2014 Met een stijging van ruim 1300 banen en toename van zowel productiewaarde en toegevoegde waarde met 2% ( 610 miljoen en respectievelijk 266 miljoen) presteerde de maritieme cluster in 2013 wederom beter dan voorgaande jaren. In totaal werken er circa personen in de cluster, dat is 2,5% van de Nederlandse werkgelegenheid. De landelijke werkgelegenheid toonde een afname van 1,3%. De 2% groei van maritieme toegevoegde waarde was ook groter dan het bbp (0,3%). Dit valt na te lezen in de maritieme monitor Minister Schultz van Haegen (Minister van Infrastructuur & Milieu) overhandigde op dinsdag 16 december 2014 het eerste exemplaar aan de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld. Kernboodschappen en pay-off Op verzoek van het Algemeen Bestuur is aan de Public Relations Council gevraagd om kernboodschappen te formuleren. Na een aantal sessies en aanscherpingen zijn onderstaande 3 boodschappen geformuleerd. Uit deze drie boodschappen is een pay-off geformuleerd: High Tech, Hands On. Per kernboodschap is ook een Infographic ontwikkeld. De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale visitekaartje als het gaat om innovatie, durf en ondernemingszin. Wereldwijd toonaangevend in oplossingen die anderen niet zien of niet aandurven.

11 Kernboodschappen en pay-off Werken in de maritieme sector vergt een bijzondere combinatie van mentaliteit en vakmanschap. Avontuurlijk, zelfstandig, no-nonsense en lef. Wie dat aandurft, man én vrouw, wacht een duurzame carrière. Internationaal georiënteerd en gestoeld op eeuwen aan ervaring. De Nederlandse maritieme sector is klantgericht en compleet. Inlevend, uitdagend en wereldwijd aanwezig en toonaangevend in oplossingen die anderen niet zien of niet aandurven. Maatwerk in kwaliteit gebaseerd op vakmanschap, ervaring en innovatie. En op ons woord. Afspraak is afspraak. Maritiem Top Overleg/Maritieme Strategie Op 4 september heeft het Maritiem Top Overleg plaatsgevonden. Het belangrijkste resultaat uit deze bijeenkomst is de toezegging dat Minister Schultz van Haegen het eerste aanspreekpunt voor de hele maritieme sector wil zijn. De minister heeft gevraagd om zo snel mogelijk met concrete vraagstukken en suggesties voor oplossingen te komen. In aanwezigheid van alle topvertegenwoordigers uit het maritieme bedrijfsleven en de brancheorganisaties spraken de minister en diverse topambtenaren van andere departementen over actuele onderwerpen rondom human capital, innovatie en internationalisering. Na een korte introductie door NML voorzitter Arie Kraaijeveld gaf Minister Schultz van Haegen aan een brede maritieme strategie te maken en met het bedrijfsleven in overleg te willen over de praktische issues. Het hele najaar is er door het ministerie in nauwe overleg met NML en de aangesloten partijen gewerkt aan ht tot stand komen van een rijksbrede maritieme strategie In januari is deze maritieme strategie in de Tweede Kamer behandeld. European Maritime Day 2014 Op 19 en 20 mei werd de jaarlijkse European Maritime Day in Bremen georganiseerd. NML directeur Arjen Uytendaal was een van de vier sprekers tijdens de thematische sessie op 20 mei. Onderwerp was Innovation for the benefit of maritime communities.

12 European Network of Maritime Clusters Het ENMC is een netwerk voor soortgelijke maritieme clusters als NML. Zij organiseren jaarlijks een bijeenkomst bij een van de deelnemers. Op 25 en 26 september 2014 werd de bijeenkomst georganiseerd in Sofia, Bulgarije. Voor Nederland ging NML directeur Arjen Uytendaal naar deze bijeenkomst. Er werd gesproken over het verkennen van de mogelijkheden voor een Europese Maritime Monitor. imvo maritiem Nederland heeft als 'maritieme natie veel expertise en erfgoed op het gebied van de maritieme sector. Toch staat de sector de laatste jaren onder druk. Toenemende concurrentie vanuit het buitenland, een steeds hogere brandstofprijs, moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel en strengere wet- en regelgeving op milieugebied vragen om een innovatieve aanpak. Nieuwe, slimme oplossingen gericht op MVO bieden kansen. MVO Nederland is met ruim 15 koplopers, waaronder Nederland Maritiem Land aan de slag om een transitie naar een duurzamere maritieme sector te faciliteren. Met een meerjarige traject (uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) werken zij toe naar sociale innovaties, nieuwe verdienmodellen en een betere samenwerking tussen partijen in de keten. De focus ligt op Het schip: van ontwerp tot sloop. Uiteindelijk leidt het traject tot concrete projecten die de sector verder zullen helpen richting een duurzamer evenwicht. Op deze manier zal de Nederlandse maritieme sector zich in de toekomst steeds meer kunnen onderscheiden op duurzaamheid (MVO). Niet alleen met technologie, maar ook met sociale innovaties. Vergaderruimte Maritime by Holland zaal Op de 15e etage van de Willemswerf aan de Boompjes 40 in Rotterdam, bevindt zich de Maritime by Holland zaal van Nederland Maritiem Land. Opvallend aan deze zaal is het mooie uitzicht over de skyline van Rotterdam. Op de achterwand van de zaal is een ets van een bijzonder schilderij waarvan het origineel in het Rijksmuseum in Amsterdam is te bewonderen. Het schilderij De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië uit 1599, staat symbool voor een nieuw tijdperk. Aan alle participanten stelt NML haar vergaderruimte kosteloos beschikbaar. De zaal heeft een conference toestel en een LED touchscreen voor presentaties. In 2014 hebben diverse partijen hier gebruik van gemaakt.

13 2014 was het derde jaar voor de NML Innovation Council. Er is een stevige en simpele overlegstructuur opgezet die de samenwerking binnen de Maritieme sector combineert met het Topsectorenbeleid van de overheid (TKI Maritiem) zonder onnodige overlap. De vergaderingen van de Innovation Council worden goed bezocht en gewaardeerd door de aanwezigen. Maritieme Innovatie Impuls Projecten (mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van EZ Maritieme Innovatie-Impuls projecten zijn toegankelijk voor alle betrokken partijen in de Maritieme sector, ongeacht of zij zijn aangesloten bij de Innovation Council; Ze worden in het kader geplaatst van de doelstellingen van het Maritiem Innovatiecontract en primair beoordeeld naar hun bijdrage aan de realisatie van die doelstellingen; Ze zijn vooral bedoeld om een impuls te geven aan nieuwe initiatieven in de keten tussen kennis-kunde-kassa; Hierbij is samenwerking tussen kennis en toepassing van groot belang. Er dient daarom altijd sprake te zijn van samenwerkingsverbanden en/of de vorming daarvan. De breedte en de kwaliteit (kennis + toepassingsgerichtheid) daarvan is mede punt van beoordeling, waarbij de deelname van MKB van groot belang wordt geacht; Innovatie-impulsgeld wil impliciet zeggen dat er een vervolg wordt beoogd. Het uitzicht daarop is mede punt van beoordeling; Innovatie-impulsgelden zijn niet bedoeld voor het krijgen van extra geld voor al lopende projecten, het gaat om opstarten van nieuwe initiatieven. In 2014 zijn onderstaande projecten gekozen: H2020 Lean ships Deep Corr On Site Dutch Arctic Circle 3D printing Ship Design Protecting with Nature Exilence LineSense Platform MARCOM Hyropes

14 Maritieme Innovatie Impuls Projecten (mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van EZ Marktonderzoek Maritieme maatlatten De resultaten van de MIIP projecten zijn in een apart verslag gevat. Top Kennis Instituut Maritiem Maritiem is één van de drie sectoren binnen de Topsector Water. In december 2011 is daarom het Maritieme Innovatiecontract opgesteld door het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI). Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken werd in 2013 een update van het Maritieme Innovatiecontract opgeleverd met als titel: De Maritieme Wereldtop, Veilig, duurzaam en welvarend. De activiteiten van het TKI Maritiem werden voor advies voorgelegd aan het Innovatie Council van NML. In 2014 is aan de agenda verder invulling gegeven door het stimuleren van de vorming van Joint Industry Projecten, waarin bedrijven en kennisinstellingen samen industrieel onderzoek uitvoeren. Daartoe werd op 1 oktober het event: Filling the Gaps georganiseerd op een passende locatie aan de Maas in Hal4.1. Het NML bureau heeft bijgedragen aan de organisatie van het goedbezochte event. Daarnaast heeft het TKI Maritiem samen met NWO/STW en het MKC deelname van universiteiten aan het Waterbrede programma voor fundamenteel onderzoek in 2014 gestimuleerd. NML verzorgde het secretariaat, de financiële administratie en de PR van het TKI bureau en werkte daarin nauw samen met Netherlands Maritime Technology. De procedures voor het ontvangen en uitgeven van TKI toeslagen werden beschreven en de overheid werd voorzien van de benodigde informatie over Joint Industry Projecten. In totaal werd in 2014 M 2,5 aan TKI toeslag aangevraagd via het TKI bureau door MARIN, TNO en de TU Delft. Forum Europa Doelstelling van Forum Europa is het afstemmen van wensen van Nederlandse maritieme organisaties voor Horizon 2020 werkplannen 2014, het ondersteunen van de uitwerking van een maritiem Public Private Partnership, het geven van voorlichting en stimuleren van deelname van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan Europese research en innovatieprogramma s in het kader van Horizon 2020.

15 MKB Innovatieprojecten Het Innovation Council heeft vanuit eigen funding in 2014 een vijftal MKB MIIP projecten ondersteund: Rope Holder Innovatieve houten jachtbouw SIP Side Thruster LNG op niet geclassificeerde schepen Onafhankelijke aandrijving contra rotating propellors De resultaten van deze projecten zijn in een aparte rapportage opgenomen. Maritiem MKB Innovatie Event: Van idee tot innovatie Op 12 maart 2014 vond het gezamenlijke mkb Innovatie Event: Van Idee tot Innovatie, van TKI Maritiem en RVO plaats in Den Haag. De bijeenkomst was gericht op het informeren van mkb ondernemers over de beschikbare innovatiestimuleringsregelingen met bijbehorende deadlines wanneer de regeling wordt open gesteld, die via de Topsector Water door de overheid beschikbaar zijn. Ruim 80 geïnteresseerden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en de waterbouw waren naar Den Haag afgereisd. MKC Seminar System Engineering Op 26 juni organiseerde MKC met TKI een seminar over system engineering in de maritieme sector bij IHC Offshore & Marine in Krimpen aan den IJssel. De bijeenkomst was gericht op het stimuleren van bredere inzet van system engineering methoden voor maritieme toepassingen. Ruim 130 belanghebbenden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en kennisinstituten leverden een bijdrage aan dit event.

16 Maritiem Innovatie Event: Filling the Gaps Op 1 oktober vond het Maritiem Innovatie Event: Filling the gaps van TKI Maritiem plaats in Hal 4.1 in Rotterdam. Doel van de bijeenkomst was om de vorming van nieuwe projecten te stimuleren en geïnspireerd te raken door lopende projecten. Ruim 60 deelnemers namen kennis van lopende projecten en kregen een beeld van nieuwe initiatieven in 7 korte pitches.

17 De HCC is in 2014 een nieuwe richting ingeslagen, Daarbij onderscheidt de Human Capital Council drie focusgebieden: Kiezen voor de maritieme sector imago en instroombevordering Leren in de maritieme sector samenwerking onderwijs en bedrijfsleven versterken Werken in de maritieme sector ontwikkelkansen werknemers, kennisuitwisseling, etc. Daarbij heeft de HCC vier rollen gedefinieerd, uitwisseling van informatie over projecten tussen branches en bedrijven, waar nodig gezamenlijke beleidsbeïnvloeding, netwerkvorming en uitvoering van een aantal sector brede projecten. In 2014 is ook een begin gemaakt om tot een breder gedragen gezamenlijk beeld te komen van de maritieme onderwijsinfrastructuur. De stip op de horizon daarbij is een aantal belangrijke reguliere opleidingspunten in Nederland waar een concentratie plaatsvindt tussen maritiem nautische, maritiem technische en algemeen technische opleidingen. Samenwerking, afstemming en netwerkvorming tussen betrokken opleidingsinstituten en met het bedrijfsleven zullen binnen de gezamenlijk vast te stellen infrastructuur verder worden vormgegeven. Dit zal in 2015 verder worden opgepakt, waarbij projecten ondersteunend en versterkend moet werken aan deze belangrijke onderwijsinfrastructuur voor de maritieme sector. Begin 2014 heeft de HCC het bestuur gevraagd om de maritieme week NML breed vanuit de Councils te ondersteunen. De Maritieme Week is succesvol verlopen en door de HCC zijn de gastlessen georganiseerd. De gastlessen vormden de rode draad door de maritieme week Het project arbeidsmarkt monitor is in 2014 weer voor het eerst uitgevoerd. De HCC, ondersteunt door het NML bestuur, heeft in principe afgesproken om deze monitor meerjarig uit te gaan voeren. Zodat per branche en voor de hele sector een goed beeld wordt verkregen van de arbeidsmarkt en de ontwikkeling daarvan.

18 Arbeidsmarkt monitor Om een goed beeld te krijgen over de jaren wordt de arbeidsmarktmonitor vanaf 2014 jaarlijks uitgevoerd. Het merendeel van de maritieme branches heeft deelgenomen aan de enquête die in het najaar is uitgezet bij het bedrijfsleven. De enquête is gericht op de belangrijkste kengetallen in de arbeidsmarkt: 1. Omvang van de werkgelegenheid; 2. In- en uitstroom van personeel; 3. Vacatures; 4. Opleiding en scholing. In december 2014 zijn de eerste conceptresultaten besproken in de HCC. Begin 2015 worden deze besproken met de deelnemende branches, waarna de resultaten naar buiten zullen worden gebracht. Deze resultaten zullen ook door de HCC gebruikt worden voor het arbeidsmarktbeleid. Maritieme gastlessen (mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van s-lands zeedienst) Met het project maritieme gastlessen wordt aan jongeren meer bekendheid gegeven aan de maritieme sector en de uitgebreide opleidings- en carrièremogelijkheden daarbinnen. Professionals uit de sector geven op allerlei niveau s gastlessen. De Maritieme Week werd op 6 november geopend met de eerste maritieme gastles door Ben Bekkering, plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten. Studenten van ROC Friese Poort, Nova College en STC kregen van Bekkering een tour de horizon van de ontwikkelingen bij de Marine en de samenhang met de rest van de maritieme sector. Aansluitend kregen de studenten een demonstratie van de nieuwste reddingsboot van de KNRM, gevolgd door een rondleiding op het schip. In totaal zijn er tijdens de maritieme week 406 gastlessen verzorgd. Daarmee is de recordpoging maritieme gastlessen geven opnieuw een succesnummer gebleken. De laatste gastles werd aan boord van de P&O ferry Pride of Rotterdam verzorgd door Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Reders Vereniging. De rest van de week hebben veel professionals op allerlei niveau s zich ingezet om de sector op de kaart te zetten bij de toekomstige generatie. Ook zijn er speciaal een aantal VIP gastlessen verzorgd door bestuursleden van NML. Ter ondersteuning voor de gastlessen is een eerste opzet gemaakt voor een toolbox. Met foto en video materiaal, basispresentaties en tips & tricks zal deze toolbox naar de toekomst toe verder worden geprofessionaliseerd waardoor er een duurzame informatie bron is voor mensen uit de sector die op school of bijvoorbeeld bij de scouting een gastles over de sector willen verzorgen.

19 Maritieme gastlessen (mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van s-lands zeedienst) Wereld Water College Topsector Water gastlessen Tijdens het Wereld Water College, georganiseerd door de Topsector Water, worden jongeren bekend gemaakt met de breedte van de watersector. Naast maritieme technologie zijn wateren deltatechnologie voor Nederland van belang. Via diverse stands, waaronder verschillende maritieme, worden jongeren bekendgemaakt met de breedte van de watersector. Door NML is een druk bezochte stand georganiseerd waar jongeren een mini zonneboot konden bouwen. De boodschap die daarbij werd meegegeven aan de jongeren is dat duurzaamheid en innovatie belangrijke thema s zijn in de maritieme sector. Ook is in samenwerking met de organisatie de mogelijkheid geboden om voorafgaand aan het WWC een maritieme gastles te krijgen of tijdens een excursie de praktijk te bekijken. Een geslaagde samenwerking!

20 Workshop stageproblematiek Ondanks de crisis biedt de zeevaart nog altijd een stage- en baangarantie. Door de sterke groei van het aantal nautische studenten groeit ook de vraag naar stageplaatsen aan boord van de schepen. Het voldoen aan deze vraag blijkt lastig te zijn. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de KVNR op 24 juni was NML directeur Arjen Uytendaal uitgenodigd als inhoudsdeskundige om tijdens een parallelle workshop aan de hand van 3 stellingen een discussie te leiden over stageproblematiek.

21 In 2014 heeft de NML Trade Council met beperkte middelen een aantal nieuwe initiatieven van de grond kunnen krijgen. De hoogste prioriteit had het beter inrichten van de lobby op het gebied van exportpromotie, exportfinanciering en vestigingsklimaat. Hierdoor wordt de invloed en bekendheid van de Trade Council vergroot. Deze ambitie is ten dele geslaagd; het belangrijkste resultaat is de opgestelde rijksbrede maritieme strategie waar ook aandacht is voor deze thema s. In de Trade Council is in 2014 veel aandacht geweest voor de rol die de Council heeft. Hiervoor is o.a. een strategische sessie georganiseerd. De belangrijkste conclusie was dat de Trade Council zich primair moet richten op de positionering richting publieke organen. De Trade Council kwam in 2014 viermaal bijeen (+ een strategische sessie). De mate van actieve participatie in de council is een zorgenpunt. Echter, nu de focus van de council is aangescherpt, zal dit bijdragen aan de participatie. In 2014 is behoorlijk wat energie gestoken in het succesvol continueren van de Maritime Hotspots. Het commitment van de overheid in deze is echter achter gebleven bij de verwachtingen. In juli werd wel een bijeenkomst gerealiseerd over de Hotspots Rusland en Turkije. Deze bijeenkomst gaf aanknopingspunten voor een verdere invulling van het programma, maar hiervoor is vooralsnog geen duidelijke steun vanuit het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M). Eén van de hoogtepunten van het jaar was de realisatie van de maritieme strategische beursdeelname op de beurs SMM in Hamburg in september 2014 met tijdens de beurs een sterk geprofileerde Holland Dag. Expert Meeting Maritime Hotspots (mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van I&M) Op 2 juli werd een Expert Meeting over Maritime Hotspots fase twee georganiseerd. Het doel was om te concentreren op twee mogelijke, nieuwe deelprojecten. In aanwezigheid van ruim 30 deelnemers werd gesproken over deze deelprojecten: 1. Bouwpakketten Russische binnenvaart. Samen met de Nederlandse dienstverleners en maakindustrie is de ambitie een project op te starten voor de ontwikkeling en levering van Nederlandse technologie, bestemd voor afbouw van schepen in Rusland.

22 Expert Meeting Maritime Hotspots (mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van I&M) 2. Introductie van schone scheepvaart in de Bosporus regio (Turkije). Uit een recente handelsmissie kwam naar voren dat er in Turkije veel behoefte bestaat aan zuinige, milieuvriendelijke technologie zowel voor bestaande schepen als voor nieuwbouw. Hoe kunnen Nederlandse technologiebedrijven en maritieme spelers een bijdrage leveren? Strategische beursdeelname SMM Van 9 t/m 12 september 2014 vond de SMM beurs plaats in Hamburg in Duitsland. Dit is dé grootste maritieme vakbeurs. Dit jaar was SMM genomineerd als strategische beursdeelname voor de Topsector Water. Op dinsdag 9 september werd een Holland Day georganiseerd. Tijdens deze eerste beursdag werd Nederland op de kaart gezet onder het internationale publiek. De activiteiten waren de opening van het Holland Paviljoen door mevr. Monique van Daalen (NL Ambassadeur te Berlijn), gevolgd door een lancering van het Holland Paviljoen in nieuwe stijl. In de middag was er een conferentieprogramma over Lowering Operational Expenses (LOWPEX) dat volledig werd vormgegeven door Nederlandse inhoud. Deze conferentie vond plaats aan boord van het fregat Zn. Ms. Evertsen. De Koninklijke Marine werkte dus ook mee aan het evenement. De Holland Day werd afgesloten door een uitgebreide netwerkreceptie aan boord van de Evertsen. Hier waren ca. 300 gasten aanwezig. Naast deze evenementen op de eerste dag was er gedurende de beurs extra aandacht voor branding van Nederland als maritieme natie.

23 Onder verantwoordelijkheid van het bestuur van Nederland Maritiem Land (NML) streeft de Public Relations Council (PRC) naar imagoverbetering en naamsbekendheid van de Nederlandse maritieme sector. De PRC is verantwoordelijk voor de beeldvorming van de sector bij stakeholders in politiek, cluster en maatschappij in binnen- en buitenland. Portaal In juni 2014 is de nieuwe webportaal van NML gelanceerd. Het doel van het NML webportal is integreren en ontsluiten van bestaande informatie door het maken van slimme koppelingen en het aanbieden van eigen content. De belangrijkste uitgangspunten waren: Verbeteren van het imago van de maritieme sector; Verhogen zichtbaarheid van de maritieme sector; Het webportal wijst de weg naar alle maritieme brancheorganisaties en maritieme bedrijven (verwijst door naar relevante NML partijen); Verzamelen en delen belangrijkste maritiem nieuws en events (RSS feeds aangesloten brancheorganisaties, doorlinken naar bron); Webportal fungeert als verbindingsofficier; Webportal etaleert kennis zonder het weg te geven (showcases over wat samenwerking brengt).

24 Maritime Week Van 6 tot en met 14 november 2014 werd de maritieme sector ruim een week in de schijnwerpers gezet. Tijdens de vierde editie van de Maritime Week werd de aandacht op het innovatieve karakter, de gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de sector gevestigd. De start was tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag 6 november bij Taets in Zaandam. Doelstellingen De Maritime Week 2014 aantrekkelijk maken voor de landelijke pers; met een groot aantal publicaties, waaronder in het Stan Huygens journaal, Telegraaf, AD, Trouw en Volkskrant; De Maritime Week 2014 aantrekkelijk maken voor een breed publiek; onmeetbaar; Betrokkenheid uit de verschillende sectoren vergroten; met verschillende activiteiten vanuit NMT, KVNR, Vereniging voor Waterbouwers, Koninklijke Marine, MARIN, IRO en HISWA; Het aantal lessen en de geografische spreiding van de Maritieme Gastlessen verhogen met 50% (400 gastlessen); met een totaal aantal van 406 is dit gerealiseerd. De lessen zijn m.n. in de randstad gegeven. Er zijn wel diverse aanvragen uit andere regio s gekomen, maar dat was lastig matchen met gastdocenten uit de randstad. Redactie Adviesraad Maritime by Holland Magazine De secretaris van de PRC neemt namens NML deel aan de redactieadviesraad van het Maritime by Holland Magazine. Dit blad is gericht op exportpromotie en het laten zien van interessante showcases uit de maritieme sector. De uitgever (Navingo) weet NML steeds beter te vinden voor redactionele input vanuit de NML achterban. In overleg met de uitgever is besloten de gratis advertentieruimte vanaf 2014 te gebruiken voor redactie. In de zogenoemde Industry s View krijgen de bij NML aangesloten toonaangevende maritieme bedrijven ruimte om een opiniestuk over hun visie op een actueel onderwerp te plaatsen. Om aansluiting van zoveel mogelijk branches bij de redactieadviesraad zo laagdrempelig te maken, is, op verzoek van de uitgever, de secretarisrol van de redactieraadvergaderingen overgenomen door het NML bureau.

25 Redactie Adviesraad Maritime by Holland Magazine Redactie Adviesraad Maritiem Nederland De secretaris van de PRC neemt namens NML deel aan de redactieadviesraad van Maritiem Nederland. Dit blad is gericht op opinievorming en het bieden van achtergrondinformatie over actuele maritieme onderwerpen. Voorafgaand aan elke bijeenkomst zijn interessante onderwerpen geïnventariseerd bij de leden van de PRC. Dit heeft geleid tot verbetering van sector brede vertegenwoordiging in het blad. Ook in 2014 verschijnt er in elke editie de 'Stichting Nederland Maritiem Land Column', die aansluit bij het thema van het blad. Deze ruimte is gereserveerd voor de bij NML aangesloten brancheorganisaties. In de columns worden actuele onderwerpen behandeld, gezien vanuit het oogpunt van de desbetreffende brancheorganisatie, in relatie tot de gehele maritieme sector.

26 Maritime Awards Gala Vijf prijzen, één maritiem gala. Onder die noemer vond op 6 november de negende editie van het Maritime Awards Gala plaats in Taets in Zaandam. Het Maritime Awards Gala wordt georganiseerd door de Stichting Maritieme Prijzen. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, KVNR, KNVTS, NISS en de Koninklijke Marine vertegenwoordigd. Ten overstaan van 830 maritieme professionals, politici en leden van de pers werden de vijf belangrijkste maritieme prijzen voor reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers uitgereikt: KVNR Shipping Award; KNVTS Schip van het Jaar Prijs; Koninklijke Marine Van Hengel-Spengler prijs; VNSI Wim Timmersprijs; HME Maritime Innovation Award. NML was ook in 2014 hoofdsponsor van het gala. Daarnaast markeerde de avond ook de start van de Maritime Week 2014, die officieel werd geopend door Willem Laros, voorzitter Stichting Maritieme Prijzen.

27 Young Maritime Representatives In 2014 is NML opnieuw op zoek gegaan naar de meest veelbelovende studenten om als young maritime representative de maritieme sector te promoten. Tijdens het Maritiem Top Overleg op 4 september werd deze prijs voor de tweede keer uitgereikt aan Björn van Steenoven, Milan Zonneveld en Guus van Fulpen. Ook zij zullen het komend jaar als ambassadeurs voor de maritieme sector aan de slag gaan, niet alleen via presentaties maar ook via social media. Dong Energy Solar Challenge In de arbeidsmarktcommunicatiestrategie is gesteld dat middels zonneboten jongeren enthousiast gemaakt kunnen worden voor de maritieme sector. In 2014 heeft NML, met een bijdrage van de Samenwerkende Maritieme Fondsen (waaronder het Vaderlansch Fonds ter aanmoediing vnan s-lands zeedienst, het Admiraal van Kinsbergenfonds en de Vereeniging de Prins Hendrik Stichting), een drietal team gevolgd, die meededen aan de Dong Energy Solar Challenge. De maritieme sector kenmerkt zich door werknemers die wereldwijd als team werken. Hierbij worden sinds de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie al innovatieve technieken toegepast, die er voor zorgen dat de schepen sneller, beter, efficiënter en tegenwoordig ook energiezuiniger varen.

28 Young Maritime Magazine Naast de media aandacht voor de zonnebootraces, heeft NML ook een jongerenmagazine uitgebracht. In dit magazine wordt een indruk geven van de maritieme sector, de duurzame toepassingen binnen deze sector en een portret schetsen van de maritieme opleidingen waar onze deelnemende teams van de Dong Energy Solar Challenge vandaan komen. Met de Dong Energy Solar Challenge als kapstok is dit blad bedoeld als een eerbetoon aan iedereen die binnen de maritieme sector werkt of studeert. BNR Nieuwsradio Tijdens de Maritime Week 2014 is veel ingezet op het bereiken en interesseren van media. Een van de geïnteresseerden was BNR Nieuwsradio, die tijdens het programma zakendoen met topondernemers en het bedrijfsleven interviewt. Helaas lukte het niet om tijdens de Maritime Week een interview te laten plaatsvinden, maar wel een week later met Bram Roelse, CEO van Royal IHC. BNR heeft aangegeven bereid te zijn om iedere zes weken een maritieme topvertegenwoordiger te willen interviewen. Wereld Haven Dagen NML heeft tijdens de Wereld Haven Dagen 2014 maritieme studenten en zonneboten ingezet om jongeren te interesseren voor de maritieme sector. Drie maritieme studententeams die aan de World Cup voor zonneboten deelnamen, legden uit hoe zo n zonneboot werkt. NML wil met aandacht voor deze teams andere jongeren kennis laten maken met duurzame techniek én de maritieme wereld. Jonge bezoekers mochten in de stand ook zelf een mini-zonneboot maken. Op de jongerendag (5 september) werden ook demonstraties in de Rijnhaven gegeven.

29 Wereld Haven Dagen Wereld Water College Verbazing, uitdaging en kennis, dat zijn de drie kenmerken waarmee 1000 scholieren van 16 verschillende scholen uit Noord-, Midden- en Zuid- Nederland op 12 november jl. na deelname aan het Wereld Water College huiswaarts keerden. 25 Xperiences zorgen voor veel enthousiasme over de watersector bij de scholieren. Leraren namen het op tegen hun leerlingen om zo snel mogelijk een miniatuur van de Maaslantkering te bouwen. De Xperiences Bouw je eigen boot van NHL Scheepsbouw en De zonnebootrace van Nederland Maritiem Land waren een groot succes. Bijna de gehele dag stonden leerlingen in de rij om hun eigen gemaakte model te testten.

30

31 De uitgangspunten bij de vorming van de Innovation Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Innovation Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Innovation Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Innovation Council. Lidmaatschap van het Innovation Council geeft ook stemrecht als het gaat om de invulling van de Maritieme Innovatie-Impuls Projecten (MIIP) die door het ministerie van Economische Zaken worden betaald (250k ). De insteek is om een Innovation Council te hebben op het niveau van RD&I Managers. DEELNEMERS Bas Buchner, MARIN (voorzitter) Michaël Steenhoff, HISWA Vereniging (secretaris) Theun Baller, TU Delft Teus van Beek, Wärtsilä Netherlands Wim de Boom, SBM Schiedam BV Henk Brinkhuis, NIOZ Ad de Brouwer, Bosch Rexroth Radbout van Dijk, Heerema Marine Contractors Nederland SE Jaap Gebraad, STC-Group Floris Groenendijk, IMARES Wageningen Sander den Heijer, Netherlands Maritime Technology Wim Hoebée, Port of Rotterdam Jan Hoegee, TNO Guido Hollaar, KVNR Hans Hopman, Technische Universiteit Delft Jaap Huisman, Koninklijke Marine Mart Hurkmans, Imtech Marine Netherlands Johan de Jong, MARIN Robert van de Ketterij, MTI Holland B.V. Caspar Kramers, Maritiem Kennis Centrum Moritz Krijgsman, Alewijnse Marine Technology B.V. Marnix Krikke, Netherlands Maritime Technology Ruud Liem, IRO Mark Linde, Imtech Marine Netherlands P.J. van Noort, Koninklijke Marine Eric Rikken, Vroon B.V. Lukas Roffel, Thales Netherlands Group Marck Smit, NIOZ Sander Steenbrink, Boskalis Gaby Steentjes, Flinter Management B.V. Khalid Tachi, eicb Peter van Terwisga, Damen Shipyards Gorinchem Reginald Visser, Maritiem Kennis Centrum Rik Zweers, Ministerie van Economische Zaken

32 DEELNEMERS Arjen Uytendaal, NML ad interim opvolger van Gert Jan Huisink, NMT (voorzitter) Leon Maas, Maas Management (secretaris) Annewieke Baank, NMT Nancy van der Drift, Nederlands Loodswezen MarnixKrikke, NMT Michel Loof, Koninklijke Marine Herman Marks, Vroon B.V. Annete Opstal, Netherlands Maritime Technology Henriëtte Schreuders, KVNR Diane Tuinebreijer, Wärtsilä Netherlands Arold de Vries, Damen Shipyards Gorinchem Peter Wemmers, Royal IHC Chris Wijsman, IRO Bart Verkade, Onderwijs Centrum Binnenvaart Herbert van Oord, HISWA Vereniging De uitgangspunten bij de vorming van de Trade Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Trade Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Trade Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Trade Council. De insteek is om een Trade Council te hebben op het niveau van decision makers op het gebied van Export. Per 1 januari 2014 heeft Arne Heutink van NMT het stokje overgenomen van Michael Roerade als secretaris van de Trade Council. DEELNEMERS Arie Kraaijeveld, Nederland Maritiem Land (voorzitter) Arne Heutink, Netherlands Maritime Technology (secretaris) Martin Bloem, BloemDozeNienhuis* Sylvia Boer, Damen Shipyards Gorinchem Albert Bos, STC-Group Ftiz Conyn, Conyplex B.V. Martin Dorsman, KVNR Joost Eenhuizen, Port of Rotterdam Jaap Jelle Feenstra, Port of Rotterdam George Kosterink, ABN AMRO Maritime Martin van Lavieren, Koninklijke Marine Ruud Liem, IRO Marjolein van Noort, Royal IHC Jeroen Sirag, HISWA Vereniging Marjolein Warburg, RPPC Peter Zoeteman, NMT Ort, J.S. (Bas), Scheepsbouw Nederland (agendalid) *maritieme vertegenwoordiger in Topsector Water kernteam Export en Promotie

33 Alle NML participanten hebben recht op een plek in de PRC. Geïnteresseerde organisaties kunnen aansluiten bij de PRC, voor een fee van: 5000 /j, 2500 /j voor MKB. Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de PRC. De PRC bestaat bij voorkeur uit leden die op management niveau werkzaam zijn. Het NML-bureau draagt waar mogelijk zorg voor de uitvoering van de activiteiten. Op 1 januari 2014 kreeg de Public Relations Council een nieuwe voorzitter in de persoon van Marjolein Jansen van de STC-Group. DEELNEMERS Marjolein Jansen, STC-Group (voorzitter) Michiel Spitzer, Nederland Maritiem Land (secretaris) Sylvia Boer, Damen Shipyards Annet Boers, Imtech Marine Netherlands Michelle Brama, Heerema Marine Contractors Jolanda Dietvorst, BLN Gert van Doorn, Wärtsilä Netherlands Karen Gelijns, Koninklijke Marine Liane Jansen, HISWA Vereniging Simonette Kraaij, STC-Group Marloes Kraaijeveld, IRO Marit Merkus, Port of Amsterdam Linda te Veldhuis, NMT Fred van Zeijl, KVNR Marianne van Broeckhuijsen, KVNR (agendalid) Esther Germanus, MARIN (agendalid)

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Monitor 2015 samenvatting facts & figures TRadE 23 miljard Toegevoegde waarde 2014 3,4% NL Percentage BNP 53 miljard 2000 1000 0 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Speerpunten 2016 FACTS & FIGURES HUMAN CAPITAL Totaal 253.000 mensen werkzaam 25% Havens 15% Offshore 11% Scheepsbouw 10% Binnenvaart 9% toeleveranciers 8% Jachtbouw/

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Cluster

De Nederlandse Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster Monitor 2017 Samenvatting sector: High Tech, Hands On De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale

Nadere informatie

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Monitor 2016 samenvatting FACTS & FIGURES TRADE 23,7 miljard Toegevoegde waarde 2015 3,5% NL Percentage BNP 55 miljard 2000 1000 0 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016 Workshop Leertuin Maritieme Economie 23 november 2016 Facts en figures (Maritime Delta regio) Potentieel AV 2025 Maritieme maakindustrie 4.690 fte (bron: ETM regio AV) Facts en figures (Maritime Delta

Nadere informatie

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen Netherlands Maritime Technology 10 september 2015 Groningen De roots van NMT liggen in Hoogezand 1900 Scheepsbouwvereniging Hoogezand opgericht 1917 CEBOSINE opgericht (CBSN Centrale Bond van Scheepsbouwmeesters

Nadere informatie

Hoe verder? (Bas Buchner)

Hoe verder? (Bas Buchner) Hoe verder? (Bas Buchner) 1 Het Maritiem Innovatiecontract Er wordt goed samengewerkt in projecten én er is ruimte/geld voor funderend (middel)lange termijn onderzoek. Zo ontwikkelen we de kennis en de

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Cluster

De Nederlandse Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster Monitor 2018 Samenvatting FACTS & FIGURES HUMAN CAPITAL 259.000 werknemers in de maritieme sector 2,9% NL Percentage beroepsbevolking Regionale verdeling vestigingen FACTS & FIGURES

Nadere informatie

Introductie: het maritieme cluster

Introductie: het maritieme cluster Themabijeenkomst Topsector Water Drechtstedendinsdag, 3 oktober 2013, 17:00-18:00 - inleiding Bert van de Burgt - inleiding Hans Tanis - Hans Huis in t Veld, boegbeeld topsector Water Introductie: het

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt Monitor 2015 Ruud van der Aa Jeroen Kleingeld Lisa van Beek Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 3 2. Belangrijkste uitkomsten 5 3. Omvang en samenstelling

Nadere informatie

Jaarplan Economic Development Board Drechtsteden

Jaarplan Economic Development Board Drechtsteden Jaarplan 2019 Economic Development Board Drechtsteden Wonen. Werken. Beleven. Innoveren. Drechtsteden groeit door naar meer dan 300.000 inwoners, de 5 e stad van Nederland, met 30.000 nieuwe banen en 25.000

Nadere informatie

High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015

High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015 High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015 Vastgesteld in de 78 e Algemene Bestuursvergadering van 17 maart 2016 Voorwoord Voorwoord NML verenigt op een unieke wijze alle 12 branches in de maritieme sector,

Nadere informatie

In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van 2012. Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen.

In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van 2012. Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen. Vastgesteld in de 70 e Algemene Bestuursvergadering van 6 maart 2014 Was 2012 het jaar van continuering en transitie, stond goeddeels in het teken van het bestendigen van deze transitie en het behouden

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

Historie maritieme sector

Historie maritieme sector 09-02-2010 1 Historie maritieme sector Sanering maritieme sector in 80 er jaren: lage kosten strategie, Maritieme sector daarna pieken en dalen Huidig streven: excelleren in hoogwaardige niches met acceptabel

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Vastgesteld in de Algemene Bestuursvergadering van 4 april 2013 Begin 2012 heeft Stichting Nederland Maritiem Land zich getransformeerd van een hoofdzakelijk overheids- naar een door het bedrijfsleven

Nadere informatie

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma ALV 30 mei 2012 Programma 14.30 15.00 ontvangst 15.00 16.30 jaarvergadering 16.30 16.45 presentatie Royal Huisman 16.45 18.00 rondleiding 18.00 18.30 afsluitende borrel 1 7. Verslag door de ALV 9. Invulling

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Wat is de topsector water

Wat is de topsector water 9 Topsectoren De gouden driehoek Wat is de topsector water Drie deelsectoren Samenwerking tussen deel sectoren Samenwerking tussen sectoren Missie Topsector Water Nederland binnen de top 3 landen op het

Nadere informatie

Maritiem Innovatie Event: Plotting the course

Maritiem Innovatie Event: Plotting the course Maritiem Innovatie Event: Plotting the course Welkom bij Plotting the course! Hoe blijven we de maritieme wereldtop? Wat willen we als maritieme sector bereiken de komende jaren? Hebben we nog vergezichten?

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

In opdracht van Nederland Maritiem Land (NML) en de aangesloten branches heeft Ecorys de maritieme arbeidsmarktenquête 2015 uitgevoerd. In 2015 is niet voor elke branche afzonderlijk een rapportage opgesteld.

Nadere informatie

STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND

STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND JAARVERSLAG 2011 Definitief Rotterdam 30 april 2012 2 STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND Verslag van het Bestuur Stichting Nederland Maritiem Land is op 27 juni 1997 opgericht

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 22 april 2013 Betreft: Beleidsreactie op het advies "De

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Presentatie ALV NDL 20/11/2014 Agenda 1. Topsector logistiek 2. Organisatie en uitgangspunten 3. Cross-overs 4. Logistiek Koffertje en lonkend perspectief

Nadere informatie

S Kennisalliantie. ~emeente Werken~am. ~ngek.: 16 AUG ~aknummer:

S Kennisalliantie. ~emeente Werken~am. ~ngek.: 16 AUG ~aknummer: S Kennisalliantie Gemeente Werkendam t.a.v. burgemeester mevrouw drs. C.GJ. Breuer Postbus 16 4250 DA Werkendam ~emeente Werken~am ~ngek.: 16 AUG 2013 Delft, 12 augustus 2013 ~aknummer: Onderwerp: voorstel

Nadere informatie

Toekomst HR in logistiek

Toekomst HR in logistiek Toekomst HR in logistiek Seminar 13 februari 2012 Bart Banning, Sector Banker Transport en Logistiek Logistieke arbeidsmarkt, úw uitdaging! uw meest waardevolle asset is sterk in beweging ABN AMRO Sectorrapport

Nadere informatie

Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober Verslag en advies

Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober Verslag en advies Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober 2015 Verslag en advies Dit document combineert een verslag van de themasessie trots op de haven (onderdeel van de bijeenkomst

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Kansen in de deltatechnologie

Kansen in de deltatechnologie Kansen in de deltatechnologie 23 april 2013 Kennisconferentie Deltaprogramma Missie Topsector Water 1.Nederland binnen de top 3 landen op het gebied van water innovatie 2.Verdubbelde toegevoegde waarde

Nadere informatie

Maritieme Innovatie Markt

Maritieme Innovatie Markt Maritieme Innovatie Markt Markt? Delta NML Innovation Council = TKI Maritiem Maritiem Watertech TKI: Topconsortium voor Kennis en Innovatie Maritiem Innovatiecontract 2016-2017 Fundamenteel Toegepast Innovatie

Nadere informatie

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Drechtsteden Samen stad aan het water Met Rotterdam maritieme hoofdstad van Europa door een combinatie van haven- en maakindustrie. 2050 3,30% Drechtsteden

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Rotterdam, 7 januari 2010 Op 13 januari a.s. heeft de Vaste Kamercommissie voor Financiën een Algemeen Overleg met de Staatssecretaris van

Nadere informatie

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 R damse Nieuwe is een collectief van jonge ondernemende Rotterdammers die de nieuwe economie van de stad vertegenwoordigen. Onze droom

Nadere informatie

ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE

ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE Organisatie en hoofdactoren Ø Topteam: Manon Janssen (boegbeeld), Fokko Pentinga (vertegenwoordiger namens het MKB), Tim van der Hagen (vertegenwoordiger namens de kennisinstellingen),

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Scheepsbouw Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid 5 2. Verwachte

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector Martin Bloem Inhoud Wat is HME? Wat doet HME (niet)? Concrete activiteiten Trends in de maritiem-technische wereld Voorbeelden van innovatie

Nadere informatie

Carrousel Drechtsteden Fysiek

Carrousel Drechtsteden Fysiek Carrousel Drechtsteden Fysiek Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Alblasserdam 2 oktober 2012 Proces Zuidvleugel: Economische Agenda Zuidvleugel November 2011: Economische Agenda

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Sector High Tech, Hands On

De Nederlandse Maritieme Sector High Tech, Hands On De Nederlandse Maritieme Sector High Tech, Hands On Jaarverslag 2016 De kust is niet het einde van ons land, maar het begin van de wereld Piet de Jong, oud-onderzeebootcommandant en oud premier www.maritiemland.nl

Nadere informatie

Adviescommissie EV. 21 november 2018

Adviescommissie EV. 21 november 2018 Adviescommissie EV 21 november 2018 MRDH event vrijdag 30 november, 12.00 18.30 uur Aanmelden via de website: www.samenwerkenmaaktsterker.nl Werkbezoeken: Hellevoetsluis - Historisch centrum en Droogdok

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger.

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger. Voorwoord De Nederlandse advies- en ingenieursbranche levert innovatieve en duurzame oplossingen voor de Nederlandse en internationale samenleving. De branche is bepalend geweest voor het ontstaan van

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015

Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015 Unie van Waterschappen Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015 De Unie van Waterschappen wil haar middelen en beschikbare capaciteit optimaal benutten voor de sector als geheel. Deze notitie geeft

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

Den Haag Inclusief. Laat kansen niet onbenut. Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015

Den Haag Inclusief. Laat kansen niet onbenut. Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015 Den Haag Inclusief Laat kansen niet onbenut Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015 Inhoud 1. De stad Den Haag 2. Van onderzoek naar project 3. Insteek Den Haag Inclusief 4. Strategie

Nadere informatie

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus.

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus. Inleiding MCN Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013 Missie: Het duurzaam aanwenden van de zee en haar omgeving ten behoeve van het langdurig

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom)

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) 1 Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) Dames en heren, Wat een geweldige dynamische wereld is de maritieme sector!

Nadere informatie

Dutch Young Generation, Jaarverslag 2008

Dutch Young Generation, Jaarverslag 2008 Dutch Young Generation, Jaarverslag 2008 1. De Dutch Young Generation in 2008 en vooruitblik naar 2009 1 2. Toekomst DYG 3 3. Visie, Missie en Doelen DYG 4 4. Vooruitblik 2009 5 1. De Dutch Young Generation

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

MEI 2017 EVENEMENTENHAL GORINCHEM HÉT PLATFORM IN DE BENELUX VOOR DE GEHELE MARITIEME SECTOR DINSDAG WOENSDAG

MEI 2017 EVENEMENTENHAL GORINCHEM HÉT PLATFORM IN DE BENELUX VOOR DE GEHELE MARITIEME SECTOR DINSDAG WOENSDAG HÉT PLATFORM IN DE BENELUX VOOR DE GEHELE MARITIEME SECTOR 9.10.11 MEI 2017 EVENEMENTENHAL GORINCHEM DINSDAG 13.00 21.00 WOENSDAG 13.00 21.00 DONDERDAG 13.00 21.00 De Benelux is dé hotspot van de binnenvaart,

Nadere informatie

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015 Dairy India NAFTC-India Zoetermeer, 18 February 2015 Netherlands Agro Food Technology Centre Publiek private samenwerking Sector vertegenwoordigend Expertise cluster focus Lokaal gevestigd Ervaring Introductie

Nadere informatie

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar Nationaal Export Event Ruben Dubelaar I 1 Wat doet FME met voetbal? I 2 Clusters FME Agro & Food Betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen met technologie uit NL door slimmere samenwerking in de keten.

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen Ons wereldbeeld ???!!! Intussen in Trends en ontwikkelingen >9 mld mensen!!!!! Wat betekent dit? Kernvraag Hoe zorgen we voor een blijvend goed leefklimaat voor onze burgers? Wonen, werken, welzijn

Nadere informatie

Een nationale alumnistrategie

Een nationale alumnistrategie Een nationale alumnistrategie Kijk voor meer informatie op www.nuffic.nl Het Nederlandse onderwijs is populairder dan ooit. Jaarlijks volgen meer dan 112.000 internationale studenten uit 164 landen een

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017 Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken 6 september 2017 10 jaar Platform Schone Scheepvaart - Meer dan 30 seminars georganiseerd - Ruim 500 unieke bezoekers - Waarderingscijfer bezoekers:

Nadere informatie

RPPC Q BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN

RPPC Q BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN RPPC Q1 2016 BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN INNOVATION IS CRUCIAL MAKE IT HAPPEN Paul Smits Chief Financial Officer TOEN & NU NIEUWE WATERWEG

Nadere informatie

(G)een Nederlandse Nautische Commissie?

(G)een Nederlandse Nautische Commissie? (G)een Nederlandse Nautische Commissie? Peter Santema, senior rechter Maritieme Kamer Rechtbank Rotterdam en Jolien Kruit, advocaat bij Van Traa Advocaten 1 Agenda 1. Achtergrond 2. Doelstelling project

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

PURPOSE, ACTION, IMPACT!

PURPOSE, ACTION, IMPACT! PURPOSE, ACTION, IMPACT! Accelereren naar een duurzame toekomst Geen focus op visies en meningen, maar op concrete plannen en acties. Word jij onze nieuwe partner? Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum

Nadere informatie

Dutch Agri Food Week

Dutch Agri Food Week Dutch Agri Food Week Over Dutch Agri Food Week 2 e editie van 12-25 oktober 2016 Events en activiteiten in regio s verspreid over NL Doelen Helder en open zijn als sector, deuren openen en maatschappelijke

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid SundayNL 2014-19 november 2014 - Arnhem Wijnand van Hooff Programmadirecteur TKI Solar Energy Inhoud Het Nederlandse Energiebeleid en

Nadere informatie

LNG en Scheepvaart. Martin Quispel. Zwijndrecht 24 februari 2017

LNG en Scheepvaart. Martin Quispel. Zwijndrecht 24 februari 2017 LNG en Scheepvaart Martin Quispel Zwijndrecht 24 februari 2017 Het nationaal LNG Platform Doel platform: uitrol van LNG (vloeibaar gas) als nieuwe, schonere en stillere brandstof voor wegtransport en scheepvaart.

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Windenergie Volop kansen voor de Nederlandse Economie Samenwerking sector en onderwijs cruciaal

Windenergie Volop kansen voor de Nederlandse Economie Samenwerking sector en onderwijs cruciaal Windenergie Volop kansen voor de Nederlandse Economie Samenwerking sector en onderwijs cruciaal John Baken projectmanager TKI Wind op Zee trekker CAREER programma manager CoE Water & Energy Winddagen 2018

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016 DGBC Events Jaarplanning 2016 Versie 12 januari 2016 Inhoudsopgave Over DGBC Missie en Visie Rollen Onze focus 2015 2017 Onze thema s Hoe pakken wij dat aan? Opleidingen Overzicht Events Jaarplanning Events

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Maritieme Toeleveringsindustrie Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN. www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR

17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN. www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR 17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR Slim verbinden is het thema van InfraTech 2017 in Ahoy Rotterdam. Letterlijk en figuurlijk.

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

JONGERENCAMPAGNE VOOR DE WATERSECTOR

JONGERENCAMPAGNE VOOR DE WATERSECTOR JONGERENCAMPAGNE VOOR DE WATERSECTOR ACHTERGROND De instroom in de watersector moet worden vergroot. Maar jongeren denken niet snel aan een carrière in deze sector. Daarom is het nodig om jongeren op een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN SAIL TRAINING ASSOCIATION NETHERLANDS

BELEIDSPLAN SAIL TRAINING ASSOCIATION NETHERLANDS BELEIDSPLAN SAIL TRAINING ASSOCIATION NETHERLANDS 2014 TOT EN MET 2016 Bijlagen: Statuten Jaarrekening Uittreksel KVK ALGEMENE DOELSTELLINGEN EN STRATEGIE De statuten van de STAN zijn specifiek wat betreft

Nadere informatie