In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van 2012. Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen."

Transcriptie

1 Vastgesteld in de 70 e Algemene Bestuursvergadering van 6 maart 2014

2

3 Was 2012 het jaar van continuering en transitie, stond goeddeels in het teken van het bestendigen van deze transitie en het behouden van de transparante organisatiestructuur en aanpak en het vergroten van de betrokkenheid van de brancheverenigingen en toonaangevende maritieme bedrijven. NML wordt gezien als een goed platform om de meest urgente en belangrijke zaken in de maritieme sector via korte lijnen te bespreken en aan te pakken. Door de unieke sector brede vertegenwoordiging kan de maritieme sector een veel sterker geluid laten horen bij bijvoorbeeld de overheden en de (publieke) media, dan als een op zichzelf staande branchevereniging. Gezamenlijk sterker staan, maar met behoud van de eigen identiteit. De uitdaging is om niet in problemen, maar vanuit oplossingen, gedragen door een visie, te communiceren. De actieve participatie van de deelnemende organisaties en bedrijven maakte het mogelijk dat binnen de 4 Councils veel projecten werden gecontinueerd, geïnitieerd en afgerond. In de hiernavolgende pagina s wordt per Council verslag gedaan van de activiteiten uit. In het verslagjaar kwam het Bestuur viermaal bijeen voor inhoudelijke discussie en besluitvorming. De Bestuursbezetting in bestond uit 19 zetels. Helaas heeft vanwege de verandering in visie de Vereniging van Waterbouwers besloten hun lidmaatschap per 2014 op te zeggen. Inmiddels zijn er wel gesprekken gaan met andere, bij de sector waterbouw aangesloten, organisaties voor invulling van deze vrijgekomen zetel. In is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen. Een woord van waardering geldt het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Ministerie van Economische Zaken voor de blijvende directe ondersteuning van de activiteiten. Namens het Algemeen Bestuur Arie Kraaijeveld Voorzitter

4

5

6

7

8 Sector Bestuurslid A Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Teun Muller** CBRB Havens Ronald Paul* (penningmeester) Havenbedrijf Rotterdam Marine Matthieu Borsboom Koninklijke Marine Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Jan Willem Kelder Sjef van Dooremalen MKC Scheepsbouw Nederland Offshore Alexander Vergroesen IRO Scheepsbouw Scheepvaart Visserij Peter Zoeteman, vervanger van Mieke Bakker Tineke Netelenbos* (vice-voorzitter) Scheepsbouw Nederland KVNR Waterbouw Fries Heinis Vereniging van Waterbouwers Watersportindustrie André Vink HISWA * Lid van het Dagelijks Bestuur ** Het CBRB heeft voor het lidmaatschap van NML opgezegd Per 1 januari 2014 is Stichting BLN toegetreden als sectorvertegenwoordiger voor de Binnenvaart.

9 Sector Bestuurslid B Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Havens Marine Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Andre Meijer, vervanger van Eric van den Adel Gerben Edelijn Eric van Dijk Jacob van der Goot Bas Buchner* Fred van Beers Imtech Marine & Offshore Thales Nederland Nederlands Loodswezen ABN AMRO MARIN Wärtsilä Offshore Jan Pieter Klaver Heerema Marine Contractors Scheepsbouw Goof Hamers* IHC Merwede Scheepvaart Coco Vroon VROON BV Visserij Waterbouw Watersportindustrie Kommer Damen Damen Shipyards * Lid van het Dagelijks Bestuur Per 1 januari 2014 zal de STC-Groep toetreden als bedrijfsvertegenwoordiging bij Maritieme Kennisinfrastructuur. A. Uytendaal per 1 mei 2012

10 De directeur stelt in samenwerking met het bureau de strategie en de begroting vast en bestuurt de organisatie. Hierbij krijgt hij ondersteuning van de bureaumanager, de secretaresse, de financieel-administratief medewerker en de communicatie adviseur. In bestond het NML bureau uit: Arjen Uytendaal, directeur Wendy Hobma, bureaumanager Roegzana Hoesenie, secretaresse Michiel Spitzer, communicatie adviseur Bianca Visser, financieel-administratief medewerker In zijn de volgende Council overstijgende activiteiten verricht: Vergaderruimte Maritime by Holland zaal Op de 15e etage van de Willemswerf aan de Boompjes 40 in Rotterdam, bevindt zich de Maritime by Holland zaal van Nederland Maritiem Land. Opvallend aan deze zaal is het mooie uitzicht over de skyline van Rotterdam. Op de achterwand van de zaal is een ets van een bijzonder schilderij waarvan het origineel in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt te bewonderen. Het schilderij De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië uit 1599, staat symbool voor een nieuw tijdperk. Aan alle participanten stelt NML haar vergaderruimte kosteloos beschikbaar. De zaal heeft een conference toestel en een LED touchscreen voor presentaties. In hebben diverse partijen hier gebruik van gemaakt.

11 Maritieme Monitor 2012 Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) overhandigde op 2 april het eerste exemplaar van de Maritieme Monitor 2012 aan de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld. De conclusies van de monitor is dat de economische situatie de komende jaren moeilijk blijft. De monitor laat zien dat de maritieme sector de situatie niet alleen onderkent, maar zich ook aan weet te passen. Minister Schultz van Haegen noemt dit vermogen een teken van veerkracht. Uit de resultaten concludeer ik dat de sector zich op alle fronten inzet om zich door lastige tijden heen te slaan en gericht is op de toekomst. Het is een cluster om trots op te zijn. Oproep voor wet bescherming piraterij Op 1 juli heeft NML namens de maritieme partners, waaronder de KVNR, Vereniging van Waterbouwers en de IRO een brief gestuurd naar de voorzitters van de vaste kamercommissies van Defensie, Infrastructuur &Milieu, Justitie en Buitenlandse Zaken met daarin een beroep aan de regering en de Tweede Kamer voor prioritering van spoedwetgeving voor de inzet van private beveiligers. Aandacht voor de maritieme sector Op 9 juli heeft NML een brief aan alle relevante Tweede Kamerleden gestuurd met de aankondiging van diverse maritieme activiteiten en de Maritieme Monitor. Dit had als doel om begrip en aandacht voor de sector te krijgen. Onderwijssituatie TU Delft Op 22 juli heeft NML namens het Bestuur een brief gestuurd aan het College van Bestuur van de TU Delft. Hierin werd aangegeven dat het bestuur graag in gesprek wilde gaan om enerzijds na te gaan in hoeverre er binnen de TU Delft mogelijkheden waren de onderwijscapaciteiten voor Werktuigbouw en Maritieme Techniek aan de toegenomen behoefte aan te passen en anderzijds te bezien hoe deze discussie tijdig op de politieke agenda te krijgen is. Dit gesprek heeft nog in plaatsgevonden.

12 Offshore Maritime Press Tour Van september werd voor het eerst Nederland bezocht door een groep maritieme en offshore journalisten. Op donderdag 19 september kwamen zij naar de Maritime by Holland zaal, waar gefaciliteerd door NML de KVNR, Scheepsbouw Nederland en de IRO gezamenlijk presentaties gaven over hun organisaties. Brief aan Minister Schultz van Haegen Op 17 oktober heeft NML namens het Bestuur een brief gestuurd aan Minister Schultz van Haegen, waarin we onze zorgen uitten over o.a. de bedreiging van de rol van de overheid voor onze sector. Ook werd aangegeven graag met haar in overleg te treden om de dynamiek voor de komende jaren te borgen en waar mogelijk verder uit te bouwen. Werkbezoek Minister Schultz van Haegen Op woensdag 29 november kwam Minister Schultz van Haegen op werkbezoek bij NML en de maritieme brancheorganisaties in de Willemswerf (KVNR, IRO en Scheepsbouw Nederland). Na een korte rondleiding langs alle kantoren was er een informeel gesprek met de voorzitters, vice-voorzitters en directeuren van de betrokken branchevertegenwoordigers.

13

14 was het tweede jaar voor de NML Innovation Council. Er is een stevige en simpele overlegstructuur opgezet die de samenwerking binnen de Maritieme sector combineert met het Topsectorenbeleid van de overheid (TKI Maritiem) zonder onnodige overlap. De vergaderingen van de Innovation Council worden goed bezocht en gewaardeerd door de aanwezigen. De uitgangspunten bij de vorming van de Innovation Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Innovation Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Innovation Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Innovation Council. Lidmaatschap van het Innovation Council geeft ook stemrecht als het gaat om de invulling van de Maritieme Innovatie-Impuls Projecten (MIIP) die door EZ worden betaald (250k ). De insteek is om een Innovation Council te hebben op het niveau van RD&I Managers. DEELNEMERS Buchner, B. (Bas), MARIN - voorzitter Steenhoff, M.C. (Michaël), HISWA Vereniging - secretaris Anink, D. (David), Scheepsbouw Nederland Beek, T. van (Teus), Wärtsilä Netherlands Boom, W. de (Wim), SBM Schiedam BV Brinkhuis, H. (Henk), NIOZ Dekker, S. (Sander), Van Oord Groenendijk, F. (Floris), IMARES Hoebée, W. (Wim), Port of Rotterdam Hoegee, J. (Jan), TNO Hollaar, G.X. (Guido), KVNR Hopman, J.J. (Hans), TU Delft Huisman, J. (Jaap), Koninklijke Marine Hurkmans, M. (Mart), Imtech Marine Netherlands Ketterij, R.G. van de (Robert), MTI Holland B.V. Koning ter Heege, M.G.M. (Martin), Thales Netherlands Group Koopman, (Frank), Heerema Marine Contractors Nederland SE Kramers, C.H.M. (Caspar), MKC Krijgsman, M. (Moritz), Alewijnse Marine Technology B.V. Krikke, E.M. (Marnix), Scheepsbouw Nederland Liem, R.T.T. (Ruud), IRO Mol, D.C.A. (Dennis), Imtech Marine Netherlands Noort, P.J. van (P.J.), Koninklijke Marine Rikken, R.H.B. (Eric), Vroon B.V. Steenbrink, S. (Sander), Boskalis Tachi, K. (Khalid), Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart Terwisga, P.F. van (Peter), Damen Shipyards Gorinchem Visser, R.T.B. (Reginald), MKC Jong, A.W. de (Bart), Ministerie van I&M - waarnemer Zweers, F.H. (Rik), Ministerie van EZ - waarnemer

15 Maritieme Innovatie Impuls Projecten Maritieme Innovatie-Impuls projecten zijn toegankelijk voor alle betrokken partijen in de Maritieme sector, ongeacht of zij zijn aangesloten bij de Innovation Council; Ze worden in het kader geplaatst van de doelstellingen van het Maritiem Innovatiecontract en primair beoordeeld naar hun bijdrage aan de realisatie van die doelstellingen; Ze zijn vooral bedoeld om een impuls te geven aan nieuwe initiatieven in de keten tussen kennis-kunde-kassa; Hierbij is samenwerking tussen kennis en toepassing van groot belang. Er dient daarom altijd sprake te zijn van samenwerkingsverbanden en/of de vorming daarvan. De breedte en de kwaliteit (kennis + toepassingsgerichtheid) daarvan is mede punt van beoordeling, waarbij de deelname van MKB van groot belang wordt geacht; Innovatie-impulsgeld wil impliciet zeggen dat er een vervolg wordt beoogd. Het uitzicht daarop is mede punt van beoordeling; Innovatie-impulsgelden zijn niet bedoeld voor het krijgen van extra geld voor al lopende projecten, het gaat om opstarten van nieuwe initiatieven. In zijn onderstaande projecten gekozen: Bollard Pull Standard SHAOLS Power Uitwisseling scheepsgeometrie Prepare to SALTO Scrubber Performance Shore Support 2.0 LNG distributiemodel via het water Zeewind in de rug Onboard DC grid De resultaten van de MIIP projecten zijn in een apart verslag gevat.

16 Top Kennis Instituut Maritiem Maritiem is één van de sectoren binnen de Topsector Water. In december 2011 is daarom het Maritiem Innovatiecontract opgesteld. Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken werd in op een update van alle Innovatiecontracten gevraagd. Forum Europa Doelstelling van Forum Europa is het afstemmen van wensen van Nederlandse maritieme organisaties voor Horizon 2020 werkplannen, het ondersteunen van de uitwerking van een maritiem Public Private Partnership, het geven van voorlichting en stimuleren van deelname van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan Europese research en innovatieprogramma s in het kader van Horizon 2020.

17 Maritiem MKB Innovatie Event: Van idee tot innovatie Op woensdag 24 april vond het gezamenlijke mkb Innovatie Event: Van Idee tot Innovatie, van TKI Maritiem en Agentschap NL plaats in Den Haag. De bijeenkomst was gericht op het informeren van mkb ondernemers over de beschikbare innovatiestimuleringsregelingen met bijbehorende deadlines wanneer de regeling wordt open gesteld, die via de Topsector Water door de overheid beschikbaar zijn. Ruim 80 geïnteresseerden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en de waterbouw waren naar Den Haag afgereisd. Maritiem Innovatie Event: Highlights en agenda Op woensdag 15 mei vond het gezamenlijke Maritieme Innovatie Event van TKI Maritiem en het MKC plaats op de inspirerende RDM Campus in Rotterdam. De bijeenkomst was gericht op het delen van resultaten van recente innovatie- en onderzoeksprojecten en het up-to-date maken van het Maritieme Innovatiecontract. Ruim 80 belanghebbenden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en kennisinstituten leverden een bijdrage aan dit event.

18 Maritiem Innovatie Event: Bakens verzetten! Op dinsdag 3 september vond het Maritiem Innovatie Event: Bakens verzetten van TKI Maritiem plaats in het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven. Doel van de bijeenkomst was het stimuleren, en tot stand brengen, van samenwerking op het gebied van maritiem onderzoek en ontwikkeling. Ruim 80 deelnemers namen kennis van lopende projecten en kregen een beeld van nieuwe initiatieven in 8 korte pitches. Het event werd afgesloten met een JIP markt waar nieuwe initiatieven besproken werden. Verslag IRO Decommissioning Seminar 16 oktober Op 16 oktober heeft IRO haar jaarlijks decommissioning seminar georganiseerd tijdens de Offshore Energy Beurs en conferentie (15 en 16 oktober ) in de RAI in Amsterdam. Het IRO decommissioning seminar is georganiseerd in samenwerking met Decom North Sea en Navingo. Sprekers op het seminar waren Brian Nixon, Managing Director Decom North Sea die een market update gaf en met name inging op de vele decommissioning projecten die er op het moment worden uitgevoerd. Verder Erwin Lammerink, Commercial Director Seafox Contractors die in zijn presentatie een overzicht van de activiteiten van Seafox met betrekking tot een aantal aspecten van decommissioning: well plug, abandonment en removal. Tenslotte Gerard Lubbinge, Tender Manager Boskalis Offshore- Marine Contracting die een overzicht gaf van de door Boskalis Offshore- Marine Contracting uitgevoerde decommissioning projecten. Verder gaf hij een overzicht van de scope of work van een decommissiong project en tenslotte ging hij in op de lessons learned van decommissioning.. Hoewel ruim honderd personen zich voor het seminar hadden aangemeld hebben uiteindelijk slechts 40 personen aan het seminar deelgenomen. Het seminar is mogelijk gemaakt door ondersteuning van NML.

19

20 De HCC richt zich binnen human capital op drie focusgebieden: Kiezen voor de maritieme sector imago en instroombevordering Leren in de maritieme sector samenwerking onderwijs en bedrijfsleven versterken Werken in de maritieme sector ontwikkelkansen werknemers, kennisuitwisseling, etc.. DEELNEMERS Huisink, G.J. (Gert-Jan), opvolger van Bakker, M. (Mieke), Scheepsbouw Nederland (voorzitter) Houtman, (Annemiek), KVNR (secretaris) Baank, A. (Annewieke), Scheepsbouw Nederland Backx, N. (Nathalie), Port of Rotterdam Loof, M. (Michel), Koninklijke Marine/Ministerie van Defensie Marks, H.F.M. (Herman), Vroon B.V. Oord, H.L. van (Herbert), HISWA Vereniging Opstal, (Annette), Scheepsbouw Nederland Roozendaal, H.P. van (Han), Onderwijs Centrum Binnenvaart Tuinebreijer, D. (Diane), Wärtsilä Netherlands Verstraete, E. (Else), Imtech Marine Netherlands Vlier, L. van (Lea), Vereniging van Waterbouwers Vries, A. de (Arold), Damen Shipyards Gorinchem Wemmers, P.C. (Peter), IHC Merwede Opleidingen B.V. Westra, T. (Tjitso), KVNR Wijsman, C. (Chris), IRO Arbeidsmarktcommunicatiestrategie De juiste impulsen op het juiste moment, dat is het uitgangspunt van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie. De arbeidsmarktcommunicatiestrategie van Nederland Maritiem Land (NML) draagt bij aan een positieve beeldvorming over het leren en werken in de maritieme cluster. Op brancheniveau wordt er al veel aan arbeidsmarktcommunicatie gedaan.

21 Arbeidsmarktcommunicatiestrategie Idealiter zijn de communicatie-inspanningen van NML en de communicatie-inspanningen van de branches en bedrijven complementair aan elkaar. Waar mogelijk versterken zij elkaar. NML zet het gehele maritieme cluster op de kaart. De afzonderlijke branche-organisaties en bedrijven brengen elk hun eigen sector of bedrijf in beeld. NML geeft invulling aan deze complementaire rol door: aansluiting te zoeken bij maritieme trekpleisters, die reeds een groot bereik kennen van relevante doelgroepen voor de maritieme arbeidsmarkt en slimme impulsen te geven, gericht op het creëren van een (eerste) beleving, die smaakt naar meer; de samenwerking te zoeken met een beperkt aantal maritieme stakeholders, die relevante doelgroepen al aan zich weten te binden; incidenteel steun te verlenen aan een verkenning of een pilotproject, als dat een innovatieve bijdrage levert aan instroom, doorstroom of behoud in de maritieme cluster (vgl. VMBOonderzoek ). Arbeidsmarkt enquête Het is belangrijk dat het NML cluster als geheel en de brancheorganisaties afzonderlijk kunnen beschikken over actuele en accurate arbeidsmarktgegevens om deze in diverse gremia onder de aandacht te kunnen brengen. Dergelijke cijfers zijn bijvoorbeeld van belang voor het legitimeren van opleidingen in het MBO, HBO en WO. Brancheorganisaties worden in toenemende mate gevraagd om de arbeidsmarktrelevantie van opleidingen op landelijk en regionaal niveau aan te geven. Goed cijfermateriaal is daarbij onontbeerlijk. Daarnaast is het van belang om ontwikkelingen in de arbeidsmarkt proactief te duiden. In het kader van de werkgelegenheid, vergrijzing en ontgroening is het bijvoorbeeld van belang om de in- en uitstroom van medewerkers te monitoren. Digitale monitor Nederland Maritiem Land heeft op verzoek van de HC Council vanaf 2014 budget beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van een arbeidsmarktmonitor. Nederland Maritiem Land heeft in samenwerking met HISWA Vereniging in december een offertetraject uitgezet onder verschillende onderzoeksbureaus. De eerste keuze is gevallen op Ecorys. Dit bureau is gespecialiseerd in arbeidsmarktonderzoek, heeft ervaring in het NML cluster en biedt tegen een redelijke prijs een goede digitale arbeidsmarktmonitor. Tevens is het mogelijk om na één jaar te benchmarken. Bedrijven kunnen direct hun eigen gegevens lezen en spiegelen aan de gegevens van de branche en het NML cluster. Bedrijven kunnen de resultaten gebruiken voor hun eigen arbeidsmarktbeleid. De arbeidsmarktmonitor wordt digitaal aangeboden. Branches zetten zelf de monitor digitaal uit onder de eigen leden en bepalen hierin zelf hun eigen tempo.

22 Hiswa te Water NML heeft deelgenomen aan het kennisplatform programma 'Your future full of energy' van de Hiswa Vereniging. NML ondersteunde dit evenement als mediapartner en leverde tijdens dit evenement een bijdrage aan de voorlichting over de beroeps- en opleidingsmogelijkheden in de maritieme sector, in samenwerking met de TU Delft, De Eendracht, ZSZ en de Hiswa Vereniging NML. In overeenstemming met de vastgestelde arbeidsmarktcommunicatiestrategie (innovatie en duurzaamheid) werd op vrijdag, zaterdag en zondag een workshop zonnecelboot bouwen verzorgd, voor jongeren in de leeftijdsgroep tot twaalf jaar. Maritime Innovation Experience Matchmaking tussen bedrijf en toekomstige werknemer en maritieme innovatie stonden centraal tijdens de tweede Maritime Innovation Experience op 11 september in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Tijdens dit evenement ontmoetten honderden studenten en professionals elkaar op de centrale markt, bij diverse workshops, in SpeedSolving Maritime sessies en tijdens lezingen. NML heeft in het programma ruimte gekregen om ook hier de workshop zonnecelboot bouwen te verzorgen.

23 Recordpoging maritieme gastlessen De recordpoging maritieme gastlessen is ruimschoots in haar doelstelling geslaagd. In één week werden er maar liefst 314 verzorgd, zo maakte Jeannette Baljeu, wethouder Haven, Verkeer en Regionale economie van de gemeente Rotterdam zojuist bekend. De organisator van de Maritime Week, Nederland Maritiem Nederland, is dan ook uitermate tevreden met het resultaat. Naar een versterking van het VMBO Op 26 juni overhandigde de heer Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, het VNO-MKB rapport naar een versterking van het VMBO aan de heer drs. André de Jong, Directeur-Generaal Primair en Voortgezet Onderwijs van het ministerie van OCW. Aan het onderzoek, dat aan de basis ligt van dit rapport, werd medewerking verleend door de HC Council van NML. In het rapport wordt gepleit voor een grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het VMBO. De prioriteit van het bedrijfsleven ligt bij voldoende instroom in het MBO, maar een goede aansluiting vanuit het VMBO is van essentieel belang. In de sector techniek, waar ook de maritieme sectoren onder vallen, is een verdubbeling van het aantal leerlingen benodigd. De huidige trend in het VMBO onderwijs, met de gestegen populariteit van het intersectorale programma, staat daar haaks op. De gesignaleerde ontwikkelingen zijn zorgelijk en vragen volgens de opstellers van het rapport om een plan voor versterking van het VMBO.

24 In heeft de NML Trade Council ondanks beperkte middelen een aantal nieuwe initiatieven van de grond kunnen krijgen. Het belangrijkste was het van de grond krijgen van de Maritiem Hotspots Commissies: Rio de Janeiro/Santos, St. Petersburg en Istanbul. Al deze commissies kwamen meermaals bijeen en realiseerden activiteiten. De continuïteit van de Maritime Hotspots aanpak is echter een zorgenpunt, daar middelen voor 2014 voor dit initiatief vooralsnog niet gegarandeerd zijn. De Trade Council kwam in driemaal bijeen. De meeste activiteiten werden via de Maritime Hotspots commissies gerealiseerd: seminar Turkije, seminar/netwerkborrel Brazilië, onderzoekbelemmeringen en regelgeving Brazilië, onderzoek best practices van Noorwegen en strategische beursdeelname met uitgebreid programma tijdens de beurs NEVA in St. Petersburg. Daarnaast verleende de Trade Council steun aan enkele vernieuwende activiteiten zoals een missie naar Canada (HME) en een missie naar Noorwegen (IRO). De promotiefilm van Maritime by Holland werd voorzien van een update.. De uitgangspunten bij de vorming van de Trade Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Trade Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Trade Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Trade Council. De insteek is om een Trade Council te hebben op het niveau van decision makers op het gebied van Export. Per 1 januari heeft Michael Roerade van HME het stokje overgenomen van Ruud Liem van IRO als secretraris van de Trade Council.

25 DEELNEMERS Kraaijeveld, A. (Arie), Nederland Maritiem Land (voorzitter) Roerade, M. (Michaël), Scheepsbouw Nederland (secretaris) Baars, J.P. (Jan Piet), Vroon Offshore Services BV Bloem, M.W. (Martin), BloemDozeNienhuis Boer, S. (Sylvia), Damen Shipyards Gorinchem Burhan, RPPC Conyn, F.G.M. (Fritz), Conyplex B.V. Doornweerd, M. (Georgina), Scheepsbouw Nederland Dorsman, M. (Martin), KVNR Eenhuizen, J.H.A. (Joost), Port of Rotterdam Kosterink, G. (George), ABN AMRO Maritime Lavieren, M. van (Martin), Koninklijke Marine/Ministerie van Defensie Liem, R.T.T. (Ruud), IRO Peelen, J. (Jan), Ministerie van I&M Punt, P.T.I.J. (Pieter), IHC Parts & Services B.V. Schueler, A. (Anneloes), RVO Sirag, J. (Jeroen), HISWA Vereniging Warburg, M. (Marjolein), RPPC Wouterse, T. (Ton), Rabobank Ort, J.S. (Bas), Scheepsbouw Nederland (agendalid) Huisink, G.J. (Gert-Jan), Scheepsbouw Nederland Seminar Kansen Maritieme sector in West Afrika Op woensdag 10 juli, organiseerde de Trade Council van Nederland Maritiem Land een seminar over de marktmogelijkheden in West Afrika bij het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam. Veertig deelnemers waren hierbij aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst werden de uitkomsten van de marktstudie Maritiem West Afrika gepresenteerd. Het seminar werd voorgezeten door Martin Bloem, CEO Bloem Doze Nienhuis en lid van het kernteam Export en Promotie (Topsector Water). Tijdens het seminar presenteerde Marco Rensma, auteur van de marktstudie, de voornaamste conclusies uit het rapport. Voor een aantal deelnemers aan het seminar volstrekt nieuwe informatie, anderen waren meer op de hoogte van de ontwikkelingen in West Afrika. De Koninklijke Marine gaf vervolgens een presentatie over haar geplande reis naar de regio, met de Zr.Ms. Rotterdam. De missie African Winds zal vanaf 25 augustus van start gaan

26 Seminar Kansen Maritieme sector in West Afrika vanuit Den Helder en zal achtereenvolgens Marokko, Senegal, Ghana, Benin, Nigeria en Kameroen aan doen. Tijdens deze missie zullen er recepties aan boord van het marineschip worden gegeven, seminars worden gehouden op het gebied van watertechnologie, transport en logistiek en visserij inspecties/veiligheid. De missie wordt uitgevoerd in samenwerking met Amerikaanse, Britse en Spaanse manschapen. Maudy Keulemans(NABC) gaf meer informatie over de werkzaamheden van de Netherlands-African Business Council. NABC heeft veel ervaring met zakendoen in Afrika en dit deelde zij met het publiek. Tevens vervult het NABC een rol bij de missie African Winds. Het echt vuurwerk kwam aan het eind vanuit het bedrijfsleven zelf. In vier pitches van Sea Trucks Netherlands (Guy Devos), Sigma Coatings (Peter Schoneveld), Damen Services (Reinier van Herel) en Nile Dutch (Geert van IJserloo) werden de zakelijk Afrika strategieën toegelicht. Algemene conclusie: zet je zaken stap voor stap op, zoek de juiste lokale partners en besef dat Afrika draait om de goede relaties. Dan kun je er goed geld verdienen! Handelsmissie Canada In Canada liggen met name kansen vanwege de National Shipbuilding Procurement Strategy van de Canadese overheid. Hierdoor worden investeringen aangetrokken voor vele miljarden. Dit was aanleiding voor een handelsmissie naar de Oostkust van Canada inclusief een bezoek aan de beurs Mari-Tech Halifax. HME organiseerde deze missie voor 8 bedrijven in de periode juni. Er werd samengewerkt met het Nova Scotia Business Initiative. Met name de ontwikkeling van nieuwe kustwacht- en marineschepen bleek aanknopingspunten voor de deelnemende partijen. De Canadese markt is lange tijd op scheepsbouwgebied niet bijzonder veel in beweging geweest, maar als gevolg van de National Shipbuilding Procurement Strategy is er nieuw leven geblazen in de industrie en daarmee zijn de marktkansen voor maritieme toeleveranciers versterkt. Verslag IRO olie- en gasmissie naar Mexico juni Mexico heeft enorme olie- en gas reserves zowel onshore als offshore. Gezegd wordt dat de olie- en gas reserves van Mexico die van Brazilië overtreffen. Bovendien is Mexico naast aan conventionele olie en gas reserves ook rijk aan schalie gas. Doordat Pemex de Nationale oliemaatschappij tot nu toe het monopoly van exploratie en productie had en bovendien de Pemex winsten grotendeels naar de staat gaan bleef de productie achter. Pemex heeft niet voldoende kapitaal maar ook niet de mankracht, technologie en de organisatie om meer te exploiteren en te produceren dan het nu al doet. Mexico dreigt dan ook in plaats van een exporteur een netto importeur van olie te worden. Recent is de beslissing genomen dat ook buitenlandse oliemaatschappijen vergunningen voor upstream olie- en gasexploratie kunnen krijgen. De

27 Verslag IRO olie- en gasmissie naar Mexico juni verwachting is dat dit de weg opent voor grote met name diepe offshore olie en gas projecten. Dit biedt goede mogelijkheden voor de Nederlandse offshore industrie. Immers de Nederlandse offshore industrie behoort tot de beste ter wereld. Veel met name grote Nederlandse olie- en gas toeleveringsbedrijven zijn in afwachting van het openen van de exploratie en productie markt reeds actief in Mexico zoals Boskalis, Heerema Bluewater, Dockwise, IHC, Fugro etc. De IRO olie- en gasmissie naar Mexico mei is door IRO georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Mexico. Bezocht zijn de steden Villahermossa, Ciudad del Carmen en Mexico City waar belangrijke Pemex kantoren gevestigd zijn. Elf gerenommeerde Nederlandse toeleveranciers uit de olie en gasindustrie hebben aan de missie deelgenomen : het betreft: Bayards Aluminium Constructies, Bluewater, Boskalis Dragamex, Dockwise, Doedijns Group International, Frames, Full Crew, GSP Offshore, Gusto MSC, Heerema Marine Contractors en IHC Merwede. Het programma bestond uit bezoeken aan de Pemex kantoren en belangrijke toeleveranciers. Daarnaast vele presentaties van overheden, advocaten kantoren, accountants en consultants die een goed beeld van het de mogelijkheden en het zakendoen in Mexico gaven. Een netwerk receptie op maandag 13 mei in Villahermosa met de Ambassadeur Dolf Hogewoning als gastheer trok veel belangstelling. De ambassade is zeer goed ingevoerd in de olie- en gasindustrie in Mexico en heeft uitstekende werk geleverd met vele uren voorbereiding. Met name in landen als Mexico waar staatsoliemaatschappijen als Pemex de dienst uitmaken en waar het zakendoen in de olie- en gasindustrie sterk is verweven met de politiek is ondersteuning door een ambassade van groot belang. De IRO Olie- en gasmissie naar Mexico is mogelijk gemaakt door een ondersteuning van NML met een bedrag van 5000,- Verslag IRO olie- en gasmissie Noorwegen November Van 25 tot en met 27 November heeft IRO een olie- en gasmissie naar Stavanger Noorwegen georganiseerd. Reden voor het organiseren van de missie zijn recente gas vondsten in Noorwegen die zorgen voor en wederopbloei van de Noorse olie- en gas industrie. Er zijn zoveel projecten in Noorwegen dat er goede mogelijkheden zijn voor Nederlandse toeleveranciers. Het missie programma is gemaakt in samenwerking met Greater Stavanger een organisatie die de economische activiteiten in Stavanger bevorderd. Behalve bezoeken aan oliemaatschappijen, EPC contractors en grote fabricators bestond het programma uit presentaties die een beter beeld gaven van de olie- en gas ontwikkelingen en het zakendoen in Noorwegen. 18 bedrijven hebben aan de missie deelgenomen: A.Hak, Bakker Sliedrecht, Damen, Doedijns, Frames, Hatenboerwater, Hint, Iemants Steel Contructions, JB Systems, M. Restart,

Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011. Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015

Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011. Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015 Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011 & Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015 (aanpak in het kader van de Green Deal Elektrisch vervoer in Fryslân) Vastgesteld door GS van de provincie Fryslân

Nadere informatie

Gert Jongeneel onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Gert Jongeneel onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau In het nieuwsd juni/juli 2012 In deze uitgave: Kick off WD SecretaresseNetwerk bij Van Leeuwen Algemene Ledenvergadering bij HVC Drechtsteden: de maritieme topregio Provincie en Drechtsteden investeren

Nadere informatie

Aanjagen, verbinden en versterken

Aanjagen, verbinden en versterken jaarverslag juni 2012 juni 2013 Energy Board Noord-Holland Aanjagen, verbinden en versterken De oogst van één jaar Energy Board jaarverslag juni 2012 juni 2013 Energy Board Noord-Holland Aanjagen, verbinden

Nadere informatie

Oktober 2013. Drechtsteden. een kansrijke regio. Innovatief ondernemen. (interne) status quo doorbreken. dinnerdaten. vorkje prikken in de regen 1

Oktober 2013. Drechtsteden. een kansrijke regio. Innovatief ondernemen. (interne) status quo doorbreken. dinnerdaten. vorkje prikken in de regen 1 Oktober 2013 Drechtsteden een kansrijke regio Innovatief ondernemen (interne) status quo doorbreken dinnerdaten vorkje prikken in de regen 1 ACTIVITEITEN AGENDA Leerparkpromenade 2013 31 oktober 14 november

Nadere informatie

Het relativiteitsbeginsel. Drechtsteden. in de duurzaamheidsfabriek. de wet aanpassing bestuursprocesrecht. Slim werken, slim reizen

Het relativiteitsbeginsel. Drechtsteden. in de duurzaamheidsfabriek. de wet aanpassing bestuursprocesrecht. Slim werken, slim reizen Juni 2013 Slim werken, slim reizen Drechtsteden proeven van techniek in de duurzaamheidsfabriek de wet aanpassing bestuursprocesrecht Het relativiteitsbeginsel ACTIVITEITEN AGENDA Leerparkpromenade 2 Juli

Nadere informatie

ONTDEK!CITYMARKETING

ONTDEK!CITYMARKETING RAPPORT ONTDEK!CITYMARKETING CENTRUMMANAGEMENT EN LEIDEN MARKETING IN EEN NIEUWE FASE DEEL I & II 10 september 2012 INHOUDSOPGAVE Deel I NA DE BESLUITVORMING OVER LEIDEN MARKETING 2013-2016 I - 1 Inleiding:

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 OMFL. Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv

Jaarverslag 2010 OMFL. Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv OMFL Jaarverslag 2010 Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de provincie Flevoland laten we in dit jaarverslag enkele ondernemers aan het woord die een bijdrage

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaarverslag

Jaarverslag. Jaarverslag Jaarverslag Jaarverslag 2014 Woord van de voorzitter Op 24 november 2014 bestond het Bureau Voorlichting Binnenvaart 25 jaar en in die jaren is er - dankzij de bijdragen van alle deelnemers uit de eigen

Nadere informatie

WaterInternationaal. Floodmanagagement Polen: opdrachten naar. Watersector positioneren voor grote projecten Jakarta

WaterInternationaal. Floodmanagagement Polen: opdrachten naar. Watersector positioneren voor grote projecten Jakarta WaterInternationaal Informatie over internationaal waterbeleid en internationale kansen Samengesteld door Agentschap NL en het Netherlands Water Partnership, mogelijk gemaakt door het programma Partners

Nadere informatie

Energiediplomatie nieuwe stijl: Publiek private samenwerking in het buitenland

Energiediplomatie nieuwe stijl: Publiek private samenwerking in het buitenland Energiediplomatie nieuwe stijl: Publiek private samenwerking in het buitenland Joep Sweyen 1 April 2012 Nederland staat in het buitenland goed aangeschreven vanwege de economische kracht van diverse sectoren,

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Nederlandse Vereniging voor Autisme. De Bilt, 1 mei 2013. Website : www.autisme.nl. Telefoon : 030-2299800

Jaarverslag 2012. Nederlandse Vereniging voor Autisme. De Bilt, 1 mei 2013. Website : www.autisme.nl. Telefoon : 030-2299800 Jaarverslag 2012 Nederlandse Vereniging voor Autisme De Bilt, 1 mei 2013 Website : www.autisme.nl Telefoon : 030-2299800 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1 Doelstelling 1 2 Visie 1 3 Stichting Autisme

Nadere informatie

vba Artikel 3 Regelgeving

vba Artikel 3 Regelgeving vba J A A R V E R S L A G BEROEPSVERENIGING VAN BELEGGINGSPROFESSIONALS 09 10 Artikel 6 Advies Het advies of de opinie van het VBA-lid inzake een belegging, dient onafhankelijk, evenwichtig en deugdelijk

Nadere informatie

MVO Nederland Jaaroverzicht 2011

MVO Nederland Jaaroverzicht 2011 MVO Nederland Jaaroverzicht 2011 Datum: 23 juni 2012 2 / 115 Inhoudsopgave 1. Over MVO Nederland... 5 2. Managementsamenvatting jaaroverzicht... 6 3. Jaarthema s... 8 4. Publieke voorlichtingsfunctie...

Nadere informatie

Overal op de bres voor de Drechtsteden. de regiokracht. Succesvol van start in het nieuwe schooljaar1. Regionaal sectorplan maritiem

Overal op de bres voor de Drechtsteden. de regiokracht. Succesvol van start in het nieuwe schooljaar1. Regionaal sectorplan maritiem Oktober 2014 De missie van de WD Overal op de bres voor de Drechtsteden Samenwerken aan ambities Op duurzame wijze versterken van de regiokracht Regionaal sectorplan maritiem Succesvol van start in het

Nadere informatie

Maritieme Academie Holland: samen sterker. Businessplan / meerjarenbeleidsplan 2013-2015 / jaarplan

Maritieme Academie Holland: samen sterker. Businessplan / meerjarenbeleidsplan 2013-2015 / jaarplan Maritieme Academie Holland: samen sterker Businessplan / meerjarenbeleidsplan 2013-2015 / jaarplan april 2013 1. INLEIDING 3 1.1. WIE? 3 1.2. BELANGHEBBENDEN 4 1.3. GROEIMODEL PARTNERS 5 1.4. POSITIE TECHNIEK

Nadere informatie

Bedrijfsleven is de belangrijkste economische ambassadeur

Bedrijfsleven is de belangrijkste economische ambassadeur In het nieuwsd April 2010 In deze uitgave: Topman Smit International wil sneltreinen naar Tweede Maasvlakte Project Leren en werken Drechtsteden groot succes Poortwachtercentrum Drechtsteden van start

Nadere informatie

Lach. U vindt ons in: Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Bergen op Zoom en Roosendaal. Bel 013-460 90 90 of mail info@cardan.com

Lach. U vindt ons in: Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Bergen op Zoom en Roosendaal. Bel 013-460 90 90 of mail info@cardan.com Lach. Werken is leuk, werken is plezier, het inspireert en zorgt voor waardering. Wij brengen mensen en werk succesvol met elkaar in contact. Ongeacht of het om een tijdelijke of een vaste aanstelling

Nadere informatie

Verslag van de TNO Raad van Bestuur 2013 Verslag TNO Raad van Toezicht Verslag TNO Raad voor het Defensieonderzoek Corporate governance 2013

Verslag van de TNO Raad van Bestuur 2013 Verslag TNO Raad van Toezicht Verslag TNO Raad voor het Defensieonderzoek Corporate governance 2013 JAARVERSLAG 2013 4 8 10 13 16 21 26 30 42 44 47 49 50 51 52 53 60 70 75 76 77 78 79 83 85 87 90 93 99 109 Verslag van de TNO Raad van Bestuur 2013 Verslag TNO Raad van Toezicht Verslag TNO Raad voor het

Nadere informatie

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten jaargang 6, juni 2009 prijs losse verkoop 5.95 Ondernemerschap prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Verder in dit nummer: Risicomanagement is kansen zien en benutten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. beeldengeluid.nl

Jaarverslag 2014. beeldengeluid.nl Jaarverslag 2014 beeldengeluid.nl INHOUDSOPGAVE BERICHT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT BESTUURSVERSLAG ACTIVITEITENVERSLAG Archieftaak voor de publieke omroep Collecties verrijken Bouwen aan de relatie met

Nadere informatie

Kansen voor mkb-metaal. Thema: export ARNOLD STOKKING: VERDIEPINGSSLAG MAKEN METAALUNIE: REGELDRUK AANPAKKEN RISICO S ELIMINEREN OP HET RACECIRCUIT

Kansen voor mkb-metaal. Thema: export ARNOLD STOKKING: VERDIEPINGSSLAG MAKEN METAALUNIE: REGELDRUK AANPAKKEN RISICO S ELIMINEREN OP HET RACECIRCUIT maandblad 58e jaargang april 2013 4 VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL ARNOLD STOKKING: VERDIEPINGSSLAG MAKEN METAALUNIE: REGELDRUK AANPAKKEN Thema: export Kansen voor

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIE. Koersdocument Duurzame Energie. Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA

DUURZAME ENERGIE. Koersdocument Duurzame Energie. Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA DUURZAME ENERGIE Koersdocument Duurzame Energie Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA 2 INHOUD CONTENTS 4 1 Energie & Economie in Noord-Holland 6 2 Governance en Financiën 6 2.1 Institutioneel kader

Nadere informatie

Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015

Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015 Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015 1 Voorwoord Voor u ligt het Koersdocument Duurzame Energie. Noord-Holland kiest onder het in 2011 aangetreden college van Gedeputeerde

Nadere informatie

Internationaal Marketing Plan Watersector. voorbereidend onderzoek

Internationaal Marketing Plan Watersector. voorbereidend onderzoek Internationaal Marketing Plan Watersector voorbereidend onderzoek Internationaal Marketing Plan Watersector voorbereidend onderzoek Frederik Claasen, Joren Ellenbroek In opdracht van Ministerie van Economische

Nadere informatie

Ondernemers voor een duurzame economie

Ondernemers voor een duurzame economie Ondernemers voor een duurzame economie Jaarverslag De Groene Zaak 2014 JAARVERSLAG 2014 Ondernemers voor een duurzame economie Jaarverslag De Groene Zaak 2014 Ondernemers voor een duurzame economie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. Jaargang 23, nr. 1 april 2014. Christa van Delen

Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. Jaargang 23, nr. 1 april 2014. Christa van Delen Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen Jaargang 23, nr. 1 april 2014 Christa van Delen 2 Zakelijkheden Verhuizing AddVision gaat door de groei van de afgelopen jaren naar een groter pand. Vanaf 31 maart

Nadere informatie

We willen dichtbij onszelf blijven

We willen dichtbij onszelf blijven Adelheid Ponsioen: We willen dichtbij onszelf blijven Juni 2011 Ledenmagazine van Ondernemerskansen in Turkije Biobased heeft de toekomst Beerze Bulten blijft innoveren Provincie Utrecht kan nog dynamischer

Nadere informatie

Transitie Jaarverslag Kamer van Koophandel 2014

Transitie Jaarverslag Kamer van Koophandel 2014 Transitie Jaarverslag Kamer van Koophandel 2014 Opdrachtgever Raad van Bestuur Status Vastgesteld door de Raad van Bestuur op 28 april 2015 Verspreiding Openbaar 2 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Verslag van

Nadere informatie

Frugi Venta Jaarverslag 2013

Frugi Venta Jaarverslag 2013 JAARVERSLAG 2013 JAARVERSLAG 2013 Frugi Venta Jaarverslag 2013 4 INHOUDSOPGAVE pagina Geen verandering omdat je het licht ziet, maar omdat je de hitte voelt Voorwoord Cees den Hollander 6 Missie 8 GroentenFruit

Nadere informatie

5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht?

5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? 5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? Den Haag mei 2015 Stichting Bibliotheek.nl 5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? 1. Introductie

Nadere informatie