In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2013 is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van 2012. Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen."

Transcriptie

1 Vastgesteld in de 70 e Algemene Bestuursvergadering van 6 maart 2014

2

3 Was 2012 het jaar van continuering en transitie, stond goeddeels in het teken van het bestendigen van deze transitie en het behouden van de transparante organisatiestructuur en aanpak en het vergroten van de betrokkenheid van de brancheverenigingen en toonaangevende maritieme bedrijven. NML wordt gezien als een goed platform om de meest urgente en belangrijke zaken in de maritieme sector via korte lijnen te bespreken en aan te pakken. Door de unieke sector brede vertegenwoordiging kan de maritieme sector een veel sterker geluid laten horen bij bijvoorbeeld de overheden en de (publieke) media, dan als een op zichzelf staande branchevereniging. Gezamenlijk sterker staan, maar met behoud van de eigen identiteit. De uitdaging is om niet in problemen, maar vanuit oplossingen, gedragen door een visie, te communiceren. De actieve participatie van de deelnemende organisaties en bedrijven maakte het mogelijk dat binnen de 4 Councils veel projecten werden gecontinueerd, geïnitieerd en afgerond. In de hiernavolgende pagina s wordt per Council verslag gedaan van de activiteiten uit. In het verslagjaar kwam het Bestuur viermaal bijeen voor inhoudelijke discussie en besluitvorming. De Bestuursbezetting in bestond uit 19 zetels. Helaas heeft vanwege de verandering in visie de Vereniging van Waterbouwers besloten hun lidmaatschap per 2014 op te zeggen. Inmiddels zijn er wel gesprekken gaan met andere, bij de sector waterbouw aangesloten, organisaties voor invulling van deze vrijgekomen zetel. In is wederom verschenen de Maritieme Monitor met de cijfers van Deze is officieel overhandigd aan mij door Minister Schultz van Haegen. Een woord van waardering geldt het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Ministerie van Economische Zaken voor de blijvende directe ondersteuning van de activiteiten. Namens het Algemeen Bestuur Arie Kraaijeveld Voorzitter

4

5

6

7

8 Sector Bestuurslid A Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Teun Muller** CBRB Havens Ronald Paul* (penningmeester) Havenbedrijf Rotterdam Marine Matthieu Borsboom Koninklijke Marine Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Jan Willem Kelder Sjef van Dooremalen MKC Scheepsbouw Nederland Offshore Alexander Vergroesen IRO Scheepsbouw Scheepvaart Visserij Peter Zoeteman, vervanger van Mieke Bakker Tineke Netelenbos* (vice-voorzitter) Scheepsbouw Nederland KVNR Waterbouw Fries Heinis Vereniging van Waterbouwers Watersportindustrie André Vink HISWA * Lid van het Dagelijks Bestuur ** Het CBRB heeft voor het lidmaatschap van NML opgezegd Per 1 januari 2014 is Stichting BLN toegetreden als sectorvertegenwoordiger voor de Binnenvaart.

9 Sector Bestuurslid B Onafhankelijk Arie Kraaijeveld* (voorzitter) Binnenvaart Havens Marine Maritieme Dienstverlening Maritieme Kennisinfrastructuur Maritieme Toeleveranciers Andre Meijer, vervanger van Eric van den Adel Gerben Edelijn Eric van Dijk Jacob van der Goot Bas Buchner* Fred van Beers Imtech Marine & Offshore Thales Nederland Nederlands Loodswezen ABN AMRO MARIN Wärtsilä Offshore Jan Pieter Klaver Heerema Marine Contractors Scheepsbouw Goof Hamers* IHC Merwede Scheepvaart Coco Vroon VROON BV Visserij Waterbouw Watersportindustrie Kommer Damen Damen Shipyards * Lid van het Dagelijks Bestuur Per 1 januari 2014 zal de STC-Groep toetreden als bedrijfsvertegenwoordiging bij Maritieme Kennisinfrastructuur. A. Uytendaal per 1 mei 2012

10 De directeur stelt in samenwerking met het bureau de strategie en de begroting vast en bestuurt de organisatie. Hierbij krijgt hij ondersteuning van de bureaumanager, de secretaresse, de financieel-administratief medewerker en de communicatie adviseur. In bestond het NML bureau uit: Arjen Uytendaal, directeur Wendy Hobma, bureaumanager Roegzana Hoesenie, secretaresse Michiel Spitzer, communicatie adviseur Bianca Visser, financieel-administratief medewerker In zijn de volgende Council overstijgende activiteiten verricht: Vergaderruimte Maritime by Holland zaal Op de 15e etage van de Willemswerf aan de Boompjes 40 in Rotterdam, bevindt zich de Maritime by Holland zaal van Nederland Maritiem Land. Opvallend aan deze zaal is het mooie uitzicht over de skyline van Rotterdam. Op de achterwand van de zaal is een ets van een bijzonder schilderij waarvan het origineel in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt te bewonderen. Het schilderij De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië uit 1599, staat symbool voor een nieuw tijdperk. Aan alle participanten stelt NML haar vergaderruimte kosteloos beschikbaar. De zaal heeft een conference toestel en een LED touchscreen voor presentaties. In hebben diverse partijen hier gebruik van gemaakt.

11 Maritieme Monitor 2012 Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) overhandigde op 2 april het eerste exemplaar van de Maritieme Monitor 2012 aan de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld. De conclusies van de monitor is dat de economische situatie de komende jaren moeilijk blijft. De monitor laat zien dat de maritieme sector de situatie niet alleen onderkent, maar zich ook aan weet te passen. Minister Schultz van Haegen noemt dit vermogen een teken van veerkracht. Uit de resultaten concludeer ik dat de sector zich op alle fronten inzet om zich door lastige tijden heen te slaan en gericht is op de toekomst. Het is een cluster om trots op te zijn. Oproep voor wet bescherming piraterij Op 1 juli heeft NML namens de maritieme partners, waaronder de KVNR, Vereniging van Waterbouwers en de IRO een brief gestuurd naar de voorzitters van de vaste kamercommissies van Defensie, Infrastructuur &Milieu, Justitie en Buitenlandse Zaken met daarin een beroep aan de regering en de Tweede Kamer voor prioritering van spoedwetgeving voor de inzet van private beveiligers. Aandacht voor de maritieme sector Op 9 juli heeft NML een brief aan alle relevante Tweede Kamerleden gestuurd met de aankondiging van diverse maritieme activiteiten en de Maritieme Monitor. Dit had als doel om begrip en aandacht voor de sector te krijgen. Onderwijssituatie TU Delft Op 22 juli heeft NML namens het Bestuur een brief gestuurd aan het College van Bestuur van de TU Delft. Hierin werd aangegeven dat het bestuur graag in gesprek wilde gaan om enerzijds na te gaan in hoeverre er binnen de TU Delft mogelijkheden waren de onderwijscapaciteiten voor Werktuigbouw en Maritieme Techniek aan de toegenomen behoefte aan te passen en anderzijds te bezien hoe deze discussie tijdig op de politieke agenda te krijgen is. Dit gesprek heeft nog in plaatsgevonden.

12 Offshore Maritime Press Tour Van september werd voor het eerst Nederland bezocht door een groep maritieme en offshore journalisten. Op donderdag 19 september kwamen zij naar de Maritime by Holland zaal, waar gefaciliteerd door NML de KVNR, Scheepsbouw Nederland en de IRO gezamenlijk presentaties gaven over hun organisaties. Brief aan Minister Schultz van Haegen Op 17 oktober heeft NML namens het Bestuur een brief gestuurd aan Minister Schultz van Haegen, waarin we onze zorgen uitten over o.a. de bedreiging van de rol van de overheid voor onze sector. Ook werd aangegeven graag met haar in overleg te treden om de dynamiek voor de komende jaren te borgen en waar mogelijk verder uit te bouwen. Werkbezoek Minister Schultz van Haegen Op woensdag 29 november kwam Minister Schultz van Haegen op werkbezoek bij NML en de maritieme brancheorganisaties in de Willemswerf (KVNR, IRO en Scheepsbouw Nederland). Na een korte rondleiding langs alle kantoren was er een informeel gesprek met de voorzitters, vice-voorzitters en directeuren van de betrokken branchevertegenwoordigers.

13

14 was het tweede jaar voor de NML Innovation Council. Er is een stevige en simpele overlegstructuur opgezet die de samenwerking binnen de Maritieme sector combineert met het Topsectorenbeleid van de overheid (TKI Maritiem) zonder onnodige overlap. De vergaderingen van de Innovation Council worden goed bezocht en gewaardeerd door de aanwezigen. De uitgangspunten bij de vorming van de Innovation Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Innovation Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Innovation Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Innovation Council. Lidmaatschap van het Innovation Council geeft ook stemrecht als het gaat om de invulling van de Maritieme Innovatie-Impuls Projecten (MIIP) die door EZ worden betaald (250k ). De insteek is om een Innovation Council te hebben op het niveau van RD&I Managers. DEELNEMERS Buchner, B. (Bas), MARIN - voorzitter Steenhoff, M.C. (Michaël), HISWA Vereniging - secretaris Anink, D. (David), Scheepsbouw Nederland Beek, T. van (Teus), Wärtsilä Netherlands Boom, W. de (Wim), SBM Schiedam BV Brinkhuis, H. (Henk), NIOZ Dekker, S. (Sander), Van Oord Groenendijk, F. (Floris), IMARES Hoebée, W. (Wim), Port of Rotterdam Hoegee, J. (Jan), TNO Hollaar, G.X. (Guido), KVNR Hopman, J.J. (Hans), TU Delft Huisman, J. (Jaap), Koninklijke Marine Hurkmans, M. (Mart), Imtech Marine Netherlands Ketterij, R.G. van de (Robert), MTI Holland B.V. Koning ter Heege, M.G.M. (Martin), Thales Netherlands Group Koopman, (Frank), Heerema Marine Contractors Nederland SE Kramers, C.H.M. (Caspar), MKC Krijgsman, M. (Moritz), Alewijnse Marine Technology B.V. Krikke, E.M. (Marnix), Scheepsbouw Nederland Liem, R.T.T. (Ruud), IRO Mol, D.C.A. (Dennis), Imtech Marine Netherlands Noort, P.J. van (P.J.), Koninklijke Marine Rikken, R.H.B. (Eric), Vroon B.V. Steenbrink, S. (Sander), Boskalis Tachi, K. (Khalid), Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart Terwisga, P.F. van (Peter), Damen Shipyards Gorinchem Visser, R.T.B. (Reginald), MKC Jong, A.W. de (Bart), Ministerie van I&M - waarnemer Zweers, F.H. (Rik), Ministerie van EZ - waarnemer

15 Maritieme Innovatie Impuls Projecten Maritieme Innovatie-Impuls projecten zijn toegankelijk voor alle betrokken partijen in de Maritieme sector, ongeacht of zij zijn aangesloten bij de Innovation Council; Ze worden in het kader geplaatst van de doelstellingen van het Maritiem Innovatiecontract en primair beoordeeld naar hun bijdrage aan de realisatie van die doelstellingen; Ze zijn vooral bedoeld om een impuls te geven aan nieuwe initiatieven in de keten tussen kennis-kunde-kassa; Hierbij is samenwerking tussen kennis en toepassing van groot belang. Er dient daarom altijd sprake te zijn van samenwerkingsverbanden en/of de vorming daarvan. De breedte en de kwaliteit (kennis + toepassingsgerichtheid) daarvan is mede punt van beoordeling, waarbij de deelname van MKB van groot belang wordt geacht; Innovatie-impulsgeld wil impliciet zeggen dat er een vervolg wordt beoogd. Het uitzicht daarop is mede punt van beoordeling; Innovatie-impulsgelden zijn niet bedoeld voor het krijgen van extra geld voor al lopende projecten, het gaat om opstarten van nieuwe initiatieven. In zijn onderstaande projecten gekozen: Bollard Pull Standard SHAOLS Power Uitwisseling scheepsgeometrie Prepare to SALTO Scrubber Performance Shore Support 2.0 LNG distributiemodel via het water Zeewind in de rug Onboard DC grid De resultaten van de MIIP projecten zijn in een apart verslag gevat.

16 Top Kennis Instituut Maritiem Maritiem is één van de sectoren binnen de Topsector Water. In december 2011 is daarom het Maritiem Innovatiecontract opgesteld. Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken werd in op een update van alle Innovatiecontracten gevraagd. Forum Europa Doelstelling van Forum Europa is het afstemmen van wensen van Nederlandse maritieme organisaties voor Horizon 2020 werkplannen, het ondersteunen van de uitwerking van een maritiem Public Private Partnership, het geven van voorlichting en stimuleren van deelname van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan Europese research en innovatieprogramma s in het kader van Horizon 2020.

17 Maritiem MKB Innovatie Event: Van idee tot innovatie Op woensdag 24 april vond het gezamenlijke mkb Innovatie Event: Van Idee tot Innovatie, van TKI Maritiem en Agentschap NL plaats in Den Haag. De bijeenkomst was gericht op het informeren van mkb ondernemers over de beschikbare innovatiestimuleringsregelingen met bijbehorende deadlines wanneer de regeling wordt open gesteld, die via de Topsector Water door de overheid beschikbaar zijn. Ruim 80 geïnteresseerden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en de waterbouw waren naar Den Haag afgereisd. Maritiem Innovatie Event: Highlights en agenda Op woensdag 15 mei vond het gezamenlijke Maritieme Innovatie Event van TKI Maritiem en het MKC plaats op de inspirerende RDM Campus in Rotterdam. De bijeenkomst was gericht op het delen van resultaten van recente innovatie- en onderzoeksprojecten en het up-to-date maken van het Maritieme Innovatiecontract. Ruim 80 belanghebbenden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en kennisinstituten leverden een bijdrage aan dit event.

18 Maritiem Innovatie Event: Bakens verzetten! Op dinsdag 3 september vond het Maritiem Innovatie Event: Bakens verzetten van TKI Maritiem plaats in het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven. Doel van de bijeenkomst was het stimuleren, en tot stand brengen, van samenwerking op het gebied van maritiem onderzoek en ontwikkeling. Ruim 80 deelnemers namen kennis van lopende projecten en kregen een beeld van nieuwe initiatieven in 8 korte pitches. Het event werd afgesloten met een JIP markt waar nieuwe initiatieven besproken werden. Verslag IRO Decommissioning Seminar 16 oktober Op 16 oktober heeft IRO haar jaarlijks decommissioning seminar georganiseerd tijdens de Offshore Energy Beurs en conferentie (15 en 16 oktober ) in de RAI in Amsterdam. Het IRO decommissioning seminar is georganiseerd in samenwerking met Decom North Sea en Navingo. Sprekers op het seminar waren Brian Nixon, Managing Director Decom North Sea die een market update gaf en met name inging op de vele decommissioning projecten die er op het moment worden uitgevoerd. Verder Erwin Lammerink, Commercial Director Seafox Contractors die in zijn presentatie een overzicht van de activiteiten van Seafox met betrekking tot een aantal aspecten van decommissioning: well plug, abandonment en removal. Tenslotte Gerard Lubbinge, Tender Manager Boskalis Offshore- Marine Contracting die een overzicht gaf van de door Boskalis Offshore- Marine Contracting uitgevoerde decommissioning projecten. Verder gaf hij een overzicht van de scope of work van een decommissiong project en tenslotte ging hij in op de lessons learned van decommissioning.. Hoewel ruim honderd personen zich voor het seminar hadden aangemeld hebben uiteindelijk slechts 40 personen aan het seminar deelgenomen. Het seminar is mogelijk gemaakt door ondersteuning van NML.

19

20 De HCC richt zich binnen human capital op drie focusgebieden: Kiezen voor de maritieme sector imago en instroombevordering Leren in de maritieme sector samenwerking onderwijs en bedrijfsleven versterken Werken in de maritieme sector ontwikkelkansen werknemers, kennisuitwisseling, etc.. DEELNEMERS Huisink, G.J. (Gert-Jan), opvolger van Bakker, M. (Mieke), Scheepsbouw Nederland (voorzitter) Houtman, (Annemiek), KVNR (secretaris) Baank, A. (Annewieke), Scheepsbouw Nederland Backx, N. (Nathalie), Port of Rotterdam Loof, M. (Michel), Koninklijke Marine/Ministerie van Defensie Marks, H.F.M. (Herman), Vroon B.V. Oord, H.L. van (Herbert), HISWA Vereniging Opstal, (Annette), Scheepsbouw Nederland Roozendaal, H.P. van (Han), Onderwijs Centrum Binnenvaart Tuinebreijer, D. (Diane), Wärtsilä Netherlands Verstraete, E. (Else), Imtech Marine Netherlands Vlier, L. van (Lea), Vereniging van Waterbouwers Vries, A. de (Arold), Damen Shipyards Gorinchem Wemmers, P.C. (Peter), IHC Merwede Opleidingen B.V. Westra, T. (Tjitso), KVNR Wijsman, C. (Chris), IRO Arbeidsmarktcommunicatiestrategie De juiste impulsen op het juiste moment, dat is het uitgangspunt van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie. De arbeidsmarktcommunicatiestrategie van Nederland Maritiem Land (NML) draagt bij aan een positieve beeldvorming over het leren en werken in de maritieme cluster. Op brancheniveau wordt er al veel aan arbeidsmarktcommunicatie gedaan.

21 Arbeidsmarktcommunicatiestrategie Idealiter zijn de communicatie-inspanningen van NML en de communicatie-inspanningen van de branches en bedrijven complementair aan elkaar. Waar mogelijk versterken zij elkaar. NML zet het gehele maritieme cluster op de kaart. De afzonderlijke branche-organisaties en bedrijven brengen elk hun eigen sector of bedrijf in beeld. NML geeft invulling aan deze complementaire rol door: aansluiting te zoeken bij maritieme trekpleisters, die reeds een groot bereik kennen van relevante doelgroepen voor de maritieme arbeidsmarkt en slimme impulsen te geven, gericht op het creëren van een (eerste) beleving, die smaakt naar meer; de samenwerking te zoeken met een beperkt aantal maritieme stakeholders, die relevante doelgroepen al aan zich weten te binden; incidenteel steun te verlenen aan een verkenning of een pilotproject, als dat een innovatieve bijdrage levert aan instroom, doorstroom of behoud in de maritieme cluster (vgl. VMBOonderzoek ). Arbeidsmarkt enquête Het is belangrijk dat het NML cluster als geheel en de brancheorganisaties afzonderlijk kunnen beschikken over actuele en accurate arbeidsmarktgegevens om deze in diverse gremia onder de aandacht te kunnen brengen. Dergelijke cijfers zijn bijvoorbeeld van belang voor het legitimeren van opleidingen in het MBO, HBO en WO. Brancheorganisaties worden in toenemende mate gevraagd om de arbeidsmarktrelevantie van opleidingen op landelijk en regionaal niveau aan te geven. Goed cijfermateriaal is daarbij onontbeerlijk. Daarnaast is het van belang om ontwikkelingen in de arbeidsmarkt proactief te duiden. In het kader van de werkgelegenheid, vergrijzing en ontgroening is het bijvoorbeeld van belang om de in- en uitstroom van medewerkers te monitoren. Digitale monitor Nederland Maritiem Land heeft op verzoek van de HC Council vanaf 2014 budget beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van een arbeidsmarktmonitor. Nederland Maritiem Land heeft in samenwerking met HISWA Vereniging in december een offertetraject uitgezet onder verschillende onderzoeksbureaus. De eerste keuze is gevallen op Ecorys. Dit bureau is gespecialiseerd in arbeidsmarktonderzoek, heeft ervaring in het NML cluster en biedt tegen een redelijke prijs een goede digitale arbeidsmarktmonitor. Tevens is het mogelijk om na één jaar te benchmarken. Bedrijven kunnen direct hun eigen gegevens lezen en spiegelen aan de gegevens van de branche en het NML cluster. Bedrijven kunnen de resultaten gebruiken voor hun eigen arbeidsmarktbeleid. De arbeidsmarktmonitor wordt digitaal aangeboden. Branches zetten zelf de monitor digitaal uit onder de eigen leden en bepalen hierin zelf hun eigen tempo.

22 Hiswa te Water NML heeft deelgenomen aan het kennisplatform programma 'Your future full of energy' van de Hiswa Vereniging. NML ondersteunde dit evenement als mediapartner en leverde tijdens dit evenement een bijdrage aan de voorlichting over de beroeps- en opleidingsmogelijkheden in de maritieme sector, in samenwerking met de TU Delft, De Eendracht, ZSZ en de Hiswa Vereniging NML. In overeenstemming met de vastgestelde arbeidsmarktcommunicatiestrategie (innovatie en duurzaamheid) werd op vrijdag, zaterdag en zondag een workshop zonnecelboot bouwen verzorgd, voor jongeren in de leeftijdsgroep tot twaalf jaar. Maritime Innovation Experience Matchmaking tussen bedrijf en toekomstige werknemer en maritieme innovatie stonden centraal tijdens de tweede Maritime Innovation Experience op 11 september in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Tijdens dit evenement ontmoetten honderden studenten en professionals elkaar op de centrale markt, bij diverse workshops, in SpeedSolving Maritime sessies en tijdens lezingen. NML heeft in het programma ruimte gekregen om ook hier de workshop zonnecelboot bouwen te verzorgen.

23 Recordpoging maritieme gastlessen De recordpoging maritieme gastlessen is ruimschoots in haar doelstelling geslaagd. In één week werden er maar liefst 314 verzorgd, zo maakte Jeannette Baljeu, wethouder Haven, Verkeer en Regionale economie van de gemeente Rotterdam zojuist bekend. De organisator van de Maritime Week, Nederland Maritiem Nederland, is dan ook uitermate tevreden met het resultaat. Naar een versterking van het VMBO Op 26 juni overhandigde de heer Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, het VNO-MKB rapport naar een versterking van het VMBO aan de heer drs. André de Jong, Directeur-Generaal Primair en Voortgezet Onderwijs van het ministerie van OCW. Aan het onderzoek, dat aan de basis ligt van dit rapport, werd medewerking verleend door de HC Council van NML. In het rapport wordt gepleit voor een grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het VMBO. De prioriteit van het bedrijfsleven ligt bij voldoende instroom in het MBO, maar een goede aansluiting vanuit het VMBO is van essentieel belang. In de sector techniek, waar ook de maritieme sectoren onder vallen, is een verdubbeling van het aantal leerlingen benodigd. De huidige trend in het VMBO onderwijs, met de gestegen populariteit van het intersectorale programma, staat daar haaks op. De gesignaleerde ontwikkelingen zijn zorgelijk en vragen volgens de opstellers van het rapport om een plan voor versterking van het VMBO.

24 In heeft de NML Trade Council ondanks beperkte middelen een aantal nieuwe initiatieven van de grond kunnen krijgen. Het belangrijkste was het van de grond krijgen van de Maritiem Hotspots Commissies: Rio de Janeiro/Santos, St. Petersburg en Istanbul. Al deze commissies kwamen meermaals bijeen en realiseerden activiteiten. De continuïteit van de Maritime Hotspots aanpak is echter een zorgenpunt, daar middelen voor 2014 voor dit initiatief vooralsnog niet gegarandeerd zijn. De Trade Council kwam in driemaal bijeen. De meeste activiteiten werden via de Maritime Hotspots commissies gerealiseerd: seminar Turkije, seminar/netwerkborrel Brazilië, onderzoekbelemmeringen en regelgeving Brazilië, onderzoek best practices van Noorwegen en strategische beursdeelname met uitgebreid programma tijdens de beurs NEVA in St. Petersburg. Daarnaast verleende de Trade Council steun aan enkele vernieuwende activiteiten zoals een missie naar Canada (HME) en een missie naar Noorwegen (IRO). De promotiefilm van Maritime by Holland werd voorzien van een update.. De uitgangspunten bij de vorming van de Trade Council zijn als volgt: Alle NML deelnemers hebben recht op een plek in de Trade Council. Andere bedrijven en organisaties kunnen aansluiten bij de Trade Council, maar zullen daar een fee voor moeten betalen (5000 /j, 2500 /j voor MKB). Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten van de Trade Council. De insteek is om een Trade Council te hebben op het niveau van decision makers op het gebied van Export. Per 1 januari heeft Michael Roerade van HME het stokje overgenomen van Ruud Liem van IRO als secretraris van de Trade Council.

25 DEELNEMERS Kraaijeveld, A. (Arie), Nederland Maritiem Land (voorzitter) Roerade, M. (Michaël), Scheepsbouw Nederland (secretaris) Baars, J.P. (Jan Piet), Vroon Offshore Services BV Bloem, M.W. (Martin), BloemDozeNienhuis Boer, S. (Sylvia), Damen Shipyards Gorinchem Burhan, RPPC Conyn, F.G.M. (Fritz), Conyplex B.V. Doornweerd, M. (Georgina), Scheepsbouw Nederland Dorsman, M. (Martin), KVNR Eenhuizen, J.H.A. (Joost), Port of Rotterdam Kosterink, G. (George), ABN AMRO Maritime Lavieren, M. van (Martin), Koninklijke Marine/Ministerie van Defensie Liem, R.T.T. (Ruud), IRO Peelen, J. (Jan), Ministerie van I&M Punt, P.T.I.J. (Pieter), IHC Parts & Services B.V. Schueler, A. (Anneloes), RVO Sirag, J. (Jeroen), HISWA Vereniging Warburg, M. (Marjolein), RPPC Wouterse, T. (Ton), Rabobank Ort, J.S. (Bas), Scheepsbouw Nederland (agendalid) Huisink, G.J. (Gert-Jan), Scheepsbouw Nederland Seminar Kansen Maritieme sector in West Afrika Op woensdag 10 juli, organiseerde de Trade Council van Nederland Maritiem Land een seminar over de marktmogelijkheden in West Afrika bij het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam. Veertig deelnemers waren hierbij aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst werden de uitkomsten van de marktstudie Maritiem West Afrika gepresenteerd. Het seminar werd voorgezeten door Martin Bloem, CEO Bloem Doze Nienhuis en lid van het kernteam Export en Promotie (Topsector Water). Tijdens het seminar presenteerde Marco Rensma, auteur van de marktstudie, de voornaamste conclusies uit het rapport. Voor een aantal deelnemers aan het seminar volstrekt nieuwe informatie, anderen waren meer op de hoogte van de ontwikkelingen in West Afrika. De Koninklijke Marine gaf vervolgens een presentatie over haar geplande reis naar de regio, met de Zr.Ms. Rotterdam. De missie African Winds zal vanaf 25 augustus van start gaan

26 Seminar Kansen Maritieme sector in West Afrika vanuit Den Helder en zal achtereenvolgens Marokko, Senegal, Ghana, Benin, Nigeria en Kameroen aan doen. Tijdens deze missie zullen er recepties aan boord van het marineschip worden gegeven, seminars worden gehouden op het gebied van watertechnologie, transport en logistiek en visserij inspecties/veiligheid. De missie wordt uitgevoerd in samenwerking met Amerikaanse, Britse en Spaanse manschapen. Maudy Keulemans(NABC) gaf meer informatie over de werkzaamheden van de Netherlands-African Business Council. NABC heeft veel ervaring met zakendoen in Afrika en dit deelde zij met het publiek. Tevens vervult het NABC een rol bij de missie African Winds. Het echt vuurwerk kwam aan het eind vanuit het bedrijfsleven zelf. In vier pitches van Sea Trucks Netherlands (Guy Devos), Sigma Coatings (Peter Schoneveld), Damen Services (Reinier van Herel) en Nile Dutch (Geert van IJserloo) werden de zakelijk Afrika strategieën toegelicht. Algemene conclusie: zet je zaken stap voor stap op, zoek de juiste lokale partners en besef dat Afrika draait om de goede relaties. Dan kun je er goed geld verdienen! Handelsmissie Canada In Canada liggen met name kansen vanwege de National Shipbuilding Procurement Strategy van de Canadese overheid. Hierdoor worden investeringen aangetrokken voor vele miljarden. Dit was aanleiding voor een handelsmissie naar de Oostkust van Canada inclusief een bezoek aan de beurs Mari-Tech Halifax. HME organiseerde deze missie voor 8 bedrijven in de periode juni. Er werd samengewerkt met het Nova Scotia Business Initiative. Met name de ontwikkeling van nieuwe kustwacht- en marineschepen bleek aanknopingspunten voor de deelnemende partijen. De Canadese markt is lange tijd op scheepsbouwgebied niet bijzonder veel in beweging geweest, maar als gevolg van de National Shipbuilding Procurement Strategy is er nieuw leven geblazen in de industrie en daarmee zijn de marktkansen voor maritieme toeleveranciers versterkt. Verslag IRO olie- en gasmissie naar Mexico juni Mexico heeft enorme olie- en gas reserves zowel onshore als offshore. Gezegd wordt dat de olie- en gas reserves van Mexico die van Brazilië overtreffen. Bovendien is Mexico naast aan conventionele olie en gas reserves ook rijk aan schalie gas. Doordat Pemex de Nationale oliemaatschappij tot nu toe het monopoly van exploratie en productie had en bovendien de Pemex winsten grotendeels naar de staat gaan bleef de productie achter. Pemex heeft niet voldoende kapitaal maar ook niet de mankracht, technologie en de organisatie om meer te exploiteren en te produceren dan het nu al doet. Mexico dreigt dan ook in plaats van een exporteur een netto importeur van olie te worden. Recent is de beslissing genomen dat ook buitenlandse oliemaatschappijen vergunningen voor upstream olie- en gasexploratie kunnen krijgen. De

27 Verslag IRO olie- en gasmissie naar Mexico juni verwachting is dat dit de weg opent voor grote met name diepe offshore olie en gas projecten. Dit biedt goede mogelijkheden voor de Nederlandse offshore industrie. Immers de Nederlandse offshore industrie behoort tot de beste ter wereld. Veel met name grote Nederlandse olie- en gas toeleveringsbedrijven zijn in afwachting van het openen van de exploratie en productie markt reeds actief in Mexico zoals Boskalis, Heerema Bluewater, Dockwise, IHC, Fugro etc. De IRO olie- en gasmissie naar Mexico mei is door IRO georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Mexico. Bezocht zijn de steden Villahermossa, Ciudad del Carmen en Mexico City waar belangrijke Pemex kantoren gevestigd zijn. Elf gerenommeerde Nederlandse toeleveranciers uit de olie en gasindustrie hebben aan de missie deelgenomen : het betreft: Bayards Aluminium Constructies, Bluewater, Boskalis Dragamex, Dockwise, Doedijns Group International, Frames, Full Crew, GSP Offshore, Gusto MSC, Heerema Marine Contractors en IHC Merwede. Het programma bestond uit bezoeken aan de Pemex kantoren en belangrijke toeleveranciers. Daarnaast vele presentaties van overheden, advocaten kantoren, accountants en consultants die een goed beeld van het de mogelijkheden en het zakendoen in Mexico gaven. Een netwerk receptie op maandag 13 mei in Villahermosa met de Ambassadeur Dolf Hogewoning als gastheer trok veel belangstelling. De ambassade is zeer goed ingevoerd in de olie- en gasindustrie in Mexico en heeft uitstekende werk geleverd met vele uren voorbereiding. Met name in landen als Mexico waar staatsoliemaatschappijen als Pemex de dienst uitmaken en waar het zakendoen in de olie- en gasindustrie sterk is verweven met de politiek is ondersteuning door een ambassade van groot belang. De IRO Olie- en gasmissie naar Mexico is mogelijk gemaakt door een ondersteuning van NML met een bedrag van 5000,- Verslag IRO olie- en gasmissie Noorwegen November Van 25 tot en met 27 November heeft IRO een olie- en gasmissie naar Stavanger Noorwegen georganiseerd. Reden voor het organiseren van de missie zijn recente gas vondsten in Noorwegen die zorgen voor en wederopbloei van de Noorse olie- en gas industrie. Er zijn zoveel projecten in Noorwegen dat er goede mogelijkheden zijn voor Nederlandse toeleveranciers. Het missie programma is gemaakt in samenwerking met Greater Stavanger een organisatie die de economische activiteiten in Stavanger bevorderd. Behalve bezoeken aan oliemaatschappijen, EPC contractors en grote fabricators bestond het programma uit presentaties die een beter beeld gaven van de olie- en gas ontwikkelingen en het zakendoen in Noorwegen. 18 bedrijven hebben aan de missie deelgenomen: A.Hak, Bakker Sliedrecht, Damen, Doedijns, Frames, Hatenboerwater, Hint, Iemants Steel Contructions, JB Systems, M. Restart,

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Namens het Algemeen Bestuur

Namens het Algemeen Bestuur Vastgesteld in de 74 e Algemene Bestuursvergadering van 5 maart 2014 De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector. Midden in de maatschappij en open voor samenwerking. Ons nationale

Nadere informatie

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen Netherlands Maritime Technology 10 september 2015 Groningen De roots van NMT liggen in Hoogezand 1900 Scheepsbouwvereniging Hoogezand opgericht 1917 CEBOSINE opgericht (CBSN Centrale Bond van Scheepsbouwmeesters

Nadere informatie

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Monitor 2015 samenvatting facts & figures TRadE 23 miljard Toegevoegde waarde 2014 3,4% NL Percentage BNP 53 miljard 2000 1000 0 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

Hoe verder? (Bas Buchner)

Hoe verder? (Bas Buchner) Hoe verder? (Bas Buchner) 1 Het Maritiem Innovatiecontract Er wordt goed samengewerkt in projecten én er is ruimte/geld voor funderend (middel)lange termijn onderzoek. Zo ontwikkelen we de kennis en de

Nadere informatie

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector Martin Bloem Inhoud Wat is HME? Wat doet HME (niet)? Concrete activiteiten Trends in de maritiem-technische wereld Voorbeelden van innovatie

Nadere informatie

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016 Workshop Leertuin Maritieme Economie 23 november 2016 Facts en figures (Maritime Delta regio) Potentieel AV 2025 Maritieme maakindustrie 4.690 fte (bron: ETM regio AV) Facts en figures (Maritime Delta

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

Handelsmissie Offshore Wind Japan & Korea evaluatie & follow-up

Handelsmissie Offshore Wind Japan & Korea evaluatie & follow-up Handelsmissie Offshore Wind Japan & Korea evaluatie & follow-up Arjen Schutten, Directeur Holland Home of Wind Energy HHWE 10 december Internationale afstemming TKI WoZ Missie Japan 27 okt 1 nov Totaal

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 WELKOM 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 Partners LeerWerkLoket PROGRAMMA 8e Netwerkbijeenkomst Leren & Werken 16.00 uur Welkom Jan Pieters, Hogeschool InHolland o.a. lid van de stuurgroep Leerwerkloket

Nadere informatie

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus.

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus. Inleiding MCN Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013 Missie: Het duurzaam aanwenden van de zee en haar omgeving ten behoeve van het langdurig

Nadere informatie

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster

De Nederlandse. High Tech, Hands On. Monitor samenvatting. Maritieme Cluster De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Monitor 2016 samenvatting FACTS & FIGURES TRADE 23,7 miljard Toegevoegde waarde 2015 3,5% NL Percentage BNP 55 miljard 2000 1000 0 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

Vastgesteld in de Algemene Bestuursvergadering van 4 april 2013 Begin 2012 heeft Stichting Nederland Maritiem Land zich getransformeerd van een hoofdzakelijk overheids- naar een door het bedrijfsleven

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Toekomst HR in logistiek

Toekomst HR in logistiek Toekomst HR in logistiek Seminar 13 februari 2012 Bart Banning, Sector Banker Transport en Logistiek Logistieke arbeidsmarkt, úw uitdaging! uw meest waardevolle asset is sterk in beweging ABN AMRO Sectorrapport

Nadere informatie

Introductie: het maritieme cluster

Introductie: het maritieme cluster Themabijeenkomst Topsector Water Drechtstedendinsdag, 3 oktober 2013, 17:00-18:00 - inleiding Bert van de Burgt - inleiding Hans Tanis - Hans Huis in t Veld, boegbeeld topsector Water Introductie: het

Nadere informatie

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016

DGBC Events. Jaarplanning Versie 12 januari 2016 DGBC Events Jaarplanning 2016 Versie 12 januari 2016 Inhoudsopgave Over DGBC Missie en Visie Rollen Onze focus 2015 2017 Onze thema s Hoe pakken wij dat aan? Opleidingen Overzicht Events Jaarplanning Events

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Historie maritieme sector

Historie maritieme sector 09-02-2010 1 Historie maritieme sector Sanering maritieme sector in 80 er jaren: lage kosten strategie, Maritieme sector daarna pieken en dalen Huidig streven: excelleren in hoogwaardige niches met acceptabel

Nadere informatie

AVANS HOGESCHOOL. Nies Rijnders Manager of Centre of Expertise for Sustainable Business

AVANS HOGESCHOOL. Nies Rijnders Manager of Centre of Expertise for Sustainable Business Economische opgave Internationalisering - Kennis: wat gebeurt daar? - Verzoek van het bedrijfsleven uit de Osse Haven: logistieke hub - Internationale bedrijven naar Oss - Platform om andere partijen te

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND

STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND JAARVERSLAG 2011 Definitief Rotterdam 30 april 2012 2 STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND Verslag van het Bestuur Stichting Nederland Maritiem Land is op 27 juni 1997 opgericht

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt Monitor 2015 Ruud van der Aa Jeroen Kleingeld Lisa van Beek Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 3 2. Belangrijkste uitkomsten 5 3. Omvang en samenstelling

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 22 april 2013 Betreft: Beleidsreactie op het advies "De

Nadere informatie

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN OPTIMALISEER UW EMPLOYER BRANDING, RESEARCH & TALENT ACQUISITION. is onderdeel van de Informatie Memory Gold & Platinum Abonnementen Memory Online: Gold & Platinum Abonnementen

Nadere informatie

In opdracht van Nederland Maritiem Land (NML) en de aangesloten branches heeft Ecorys de maritieme arbeidsmarktenquête 2015 uitgevoerd. In 2015 is niet voor elke branche afzonderlijk een rapportage opgesteld.

Nadere informatie

Betekenis Windsector voor Nederlandse Economie. Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA

Betekenis Windsector voor Nederlandse Economie. Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA Betekenis Windsector voor Nederlandse Economie Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA Wie we zijn: De branchevereniging voor Windenergie op Land en Windenergie op Zee. Behartiger van allerlei bedrijven

Nadere informatie

Bent u een partner voor de finance executive? Toon uw kennis en expertise op CFO.nl #1 nieuws- en kennisplatform voor CFO s en Financieel Directeuren

Bent u een partner voor de finance executive? Toon uw kennis en expertise op CFO.nl #1 nieuws- en kennisplatform voor CFO s en Financieel Directeuren Bent u een partner voor de finance executive? Toon uw kennis en expertise op CFO.nl #1 nieuws- en kennisplatform voor CFO s en Financieel Directeuren CFO.nl CFO Community: het #1 platform voor finance

Nadere informatie

Olie en gas: 25 nov s-hertogenbosch. hoe diep wil je gaan. Reference: November 26,

Olie en gas: 25 nov s-hertogenbosch. hoe diep wil je gaan. Reference: November 26, Olie en gas: 25 nov. 2010 s-hertogenbosch hoe diep wil je gaan Reference: November 26, 2008 1 Offshore in Brabant off-course Minor Offshore Engineering & Automation Aanleiding: In 2007 doet Avans docent

Nadere informatie

SUCCES 6.000 AMBITIEUZE ONDERNEMERS EN DGA S, 1.000.000 ZAKELIJKE LEZERS 313.000 DECISION MAKERS. ONTMOET BEREIK 2 7, 2 8 E N 2 9 M A A R T 2 0 0 7

SUCCES 6.000 AMBITIEUZE ONDERNEMERS EN DGA S, 1.000.000 ZAKELIJKE LEZERS 313.000 DECISION MAKERS. ONTMOET BEREIK 2 7, 2 8 E N 2 9 M A A R T 2 0 0 7 W E E K VA N D E O N D E R N E M E R 2 0 0 7 2 7, 2 8 E N 2 9 M A A R T 2 0 0 7 JAARBEURS UTRECHT SUCCES ONTMOET 6.0 6. 6.000 AMBITIEUZE ONDERNEMERS EN DGA S, BEREIK 00 1.000.000 ZAKELIJKE LEZERS EN 313

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Partners for International Business Overheid als strategische

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015 Dairy India NAFTC-India Zoetermeer, 18 February 2015 Netherlands Agro Food Technology Centre Publiek private samenwerking Sector vertegenwoordigend Expertise cluster focus Lokaal gevestigd Ervaring Introductie

Nadere informatie

Sher Ewo Regiodirecteur MeerBusiness Almere

Sher Ewo Regiodirecteur MeerBusiness Almere Brochure 2015 Sher Ewo Regiodirecteur MeerBusiness Almere Als regiodirecteur wil ik het beste uit MeerBusiness Almere halen en vooral veel te kunnen doen voor onze partners en leden. We willen een businessclub

Nadere informatie

Carrousel Drechtsteden Fysiek

Carrousel Drechtsteden Fysiek Carrousel Drechtsteden Fysiek Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Alblasserdam 2 oktober 2012 Proces Zuidvleugel: Economische Agenda Zuidvleugel November 2011: Economische Agenda

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Gemeente Den Haag Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Den Haag werkt aan betere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt Bedrijfsleven, onderwijs en bestuurders in de regio Den Haag slaan

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Netherlands-Asia Honours Summer School Organisatie NAHSS 2018

Netherlands-Asia Honours Summer School Organisatie NAHSS 2018 Netherlands-Asia Honours Summer School Organisatie NAHSS 2018 Inhoud Missie, visie en ambitie NAHSS Organisatiestructuur Succes in 2017 Taken van de PB Compensatie Selectieprocedure De NAHSS heeft een

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN OPTIMALISEER UW EMPLOYER BRANDING, RESEARCH & TALENT ACQUISITION. is onderdeel van de Informatie Memory Gold & Platinum Abonnementen Memory Online: Gold & Platinum Abonnementen

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Massa en kwaliteit gaan niet samen,

Massa en kwaliteit gaan niet samen, Massa en kwaliteit gaan niet samen, Maandag 17 maart heeft het NOM de bereikcijfers over 2007 gepubliceerd. Het bereik van Dagblad De Pers is in de 2e helft van 2007 gegroeid naar gemiddeld meer dan 900.000

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 R damse Nieuwe is een collectief van jonge ondernemende Rotterdammers die de nieuwe economie van de stad vertegenwoordigen. Onze droom

Nadere informatie

Aan het werk voor een groene, duurzame fysieke leefomgeving. Jaarverslag 2015

Aan het werk voor een groene, duurzame fysieke leefomgeving. Jaarverslag 2015 Aan het werk voor een groene, duurzame fysieke leefomgeving Jaarverslag 2015 Voorwoord Stadswerk is de vereniging van actieve gemeenten, betrokken bedrijven en gedreven professionals actief rondom vraagstukken

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma

13-6-2012. ALV 30 mei 2012. Programma ALV 30 mei 2012 Programma 14.30 15.00 ontvangst 15.00 16.30 jaarvergadering 16.30 16.45 presentatie Royal Huisman 16.45 18.00 rondleiding 18.00 18.30 afsluitende borrel 1 7. Verslag door de ALV 9. Invulling

Nadere informatie

Maritieme Innovatie Markt

Maritieme Innovatie Markt Maritieme Innovatie Markt Markt? Delta NML Innovation Council = TKI Maritiem Maritiem Watertech TKI: Topconsortium voor Kennis en Innovatie Maritiem Innovatiecontract 2016-2017 Fundamenteel Toegepast Innovatie

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober Verslag en advies

Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober Verslag en advies Themasessie Trots op de haven Bijeenkomst Havenontwikkeling Schiedam 29 oktober 2015 Verslag en advies Dit document combineert een verslag van de themasessie trots op de haven (onderdeel van de bijeenkomst

Nadere informatie

Starters International Business

Starters International Business Internationaal Ondernemen Starters International Business >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

Strategisch plan VAB

Strategisch plan VAB Strategisch plan VAB 2016-2019 Tijdens bijeenkomsten met de leden en het bestuur is een aanzet gemaakt tot het formuleren van een geactualiseerde missie, visie en strategie. De tijd is rijp om het bestaansrecht

Nadere informatie

Collectieve invoering ISO NRK leden Erik de Ruijter Marc van Steenoven Joost Krebbekx Gijs Duivenvoorde

Collectieve invoering ISO NRK leden Erik de Ruijter Marc van Steenoven Joost Krebbekx Gijs Duivenvoorde Collectieve invoering ISO 26000 NRK leden 2015 Erik de Ruijter Marc van Steenoven Joost Krebbekx Gijs Duivenvoorde MVO wordt afgedwongen en verwacht, maar wordt ook beloond Afgedwongen Verwacht Beloond

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014

De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 De Nederlandse Maritieme Arbeidsmarkt 2014 Sectorrapport Scheepsbouw Ruud van der Aa Jenny Verheijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijkste uitkomsten 4 1. Samenstelling werkgelegenheid 5 2. Verwachte

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Functieomschrijvingen bestuur Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten

Functieomschrijvingen bestuur Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten Functieomschrijvingen bestuur Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten 2012 2013 Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NEWS) is een netwerk van ruim 3000 Nederlandse studenten die een studie

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015

High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015 High Tech, Hands On JAARVERSLAG 2015 Vastgesteld in de 78 e Algemene Bestuursvergadering van 17 maart 2016 Voorwoord Voorwoord NML verenigt op een unieke wijze alle 12 branches in de maritieme sector,

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN. www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR

17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN. www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR 17 t/m 20 januari 2017 Ahoy Rotterdam SLIM VERBINDEN www.infratech.nl GASTHEREN STRATEGISCHE PARTNERS ORGANISATOR Slim verbinden is het thema van InfraTech 2017 in Ahoy Rotterdam. Letterlijk en figuurlijk.

Nadere informatie

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Als dit bericht geen beeld bevat klik dan hier om het bericht te openen via de browser. - Persbericht - BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Verbintenis tussen

Nadere informatie

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff Wind op zee en India 11 December, 2013 Ir. Leon Wijshoff Programma Energie Internationaal (PEI) - Doelstelling:EZ ondersteunen bij het uitvoeren van internationale energiebeleid, op het gebied van duurzame

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

De toekomst van handelsmissies

De toekomst van handelsmissies De toekomst van handelsmissies 1 Deze rapportage is een uitgave van het lectoraat International Business. Lectoraat International Business School of Business, Media en Recht Windesheim Campus 2-6 Postbus

Nadere informatie

Holland Marine Equipment

Holland Marine Equipment Holland Marine Equipment Projecten goed op koers houden Hoe houd je als kleine organisatie je projecten financieel op koers? Zeker als ze sterk verschillen in activiteiten en looptijd is dat niet eenvoudig.

Nadere informatie

Inhoud. Aanmelding HBO. Toestemmingsverklaring. Open dagen. Scholen Hogeschool Rotterdam. Scheepvaart- en transportcollege. InHolland Hogeschool

Inhoud. Aanmelding HBO. Toestemmingsverklaring. Open dagen. Scholen Hogeschool Rotterdam. Scheepvaart- en transportcollege. InHolland Hogeschool HBO Wijzer 1 Inhoud Aanmelding HBO Toestemmingsverklaring Open dagen Scholen Hogeschool Rotterdam Scheepvaart- en transportcollege InHolland Hogeschool De Haagse Hogeschool 2 Aanmelding Bron: www.studielink.nl

Nadere informatie

Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015

Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015 Unie van Waterschappen Jaarplan educatie en arbeidsmarkt 2014-2015 De Unie van Waterschappen wil haar middelen en beschikbare capaciteit optimaal benutten voor de sector als geheel. Deze notitie geeft

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

Hét carrière-evenement voor de financiële branche. Zaterdag 21 mei 2011 Stadion Galgenwaard Utrecht

Hét carrière-evenement voor de financiële branche. Zaterdag 21 mei 2011 Stadion Galgenwaard Utrecht Hét carrière-evenement voor de financiële branche Zaterdag 21 mei 2011 Stadion Galgenwaard Utrecht Carrière-evenement voor de financiële branche Marcommunity organiseert op zaterdag 21 mei 2011 de eerste

Nadere informatie

Keynotes #95. Beerendonk van, André (PJA) Online bekijken

Keynotes #95. Beerendonk van, André (PJA) Online bekijken Beerendonk van, André (PJA) Van: Keyport 2020 namens Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 11 oktober 2016 12:52 Aan: digitaleleeszaal

Nadere informatie

Sponsor & Expositiemogelijkheden

Sponsor & Expositiemogelijkheden Vakbeurs voor Credit Management Sponsor & Expositiemogelijkheden Woensdag 14 november 2012 Nieuwegein Business Center www.creditexpo.nl WAT IS CREDITEXPO? Credit Expo is een landelijk evenement op het

Nadere informatie

WAAR STAAT HET NFF VOOR

WAAR STAAT HET NFF VOOR WAAR STAAT HET NFF VOOR Het Nederlands Film Festival zet zich in voor de ontwikkeling en verspreiding van de Nederlandse film en de Nederlandse filmcultuur in brede zin. Dat doet het festival door aandacht

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Actueel beleidsplan Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut E vrienden@hubrecht.eu 2014-2016 1.1 Inleiding Naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek

Nadere informatie

marcom14 7.000 100+ 12.500M 2 PROFESSIONALS TOPSPREKERS INSPIRATIE, KENNIS, NETWERK

marcom14 7.000 100+ 12.500M 2 PROFESSIONALS TOPSPREKERS INSPIRATIE, KENNIS, NETWERK marcom14 Kennis, verdieping, netwerken en business. MARCOM is dé industry experience voor de marketing- & communicatiebranche. De grootste in de Benelux met zo n 7.000 professionals die elkaar ontmoeten

Nadere informatie

Een nationale alumnistrategie

Een nationale alumnistrategie Een nationale alumnistrategie Kijk voor meer informatie op www.nuffic.nl Het Nederlandse onderwijs is populairder dan ooit. Jaarlijks volgen meer dan 112.000 internationale studenten uit 164 landen een

Nadere informatie

OR informatie. Redactionele formule

OR informatie. Redactionele formule OR informatie OR informatie is een inspirerend, informatief, opiniërend, betrokken en betrouwbaar medium voor leden van ondernemingsraden. Het helpt leden van ondernemingsraden bij de uitoefening van hun

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Marketing voor bedrijvenparken. Samen bouwen aan succes.

Marketing voor bedrijvenparken. Samen bouwen aan succes. Marketing voor bedrijvenparken Samen bouwen aan succes. Grond en stenen met waarde Een vol bedrijvenpark zorgt voor een hogere grond- en steenprijs. Precies wat u als eigenaar van een bedrijvenpark wilt,

Nadere informatie

Meerjaren-Beleidsplan 2014

Meerjaren-Beleidsplan 2014 Meerjaren-Beleidsplan 2014 ALV, 2 oktober 2012 Inleiding Ambities IPMA Nederland voor 2014: IPMA Nederland is hét center of expertise voor projectmanagement in Nederland Doel van IPMA-NL: Verbeteren Projectmngt

Nadere informatie

Alumnitijden. 5 Juni 2013. Tijd voor een nieuwe koers PARSTEMPUS.NL. Bezoek voor actuele informatie onze website www. parstempus.nl.

Alumnitijden. 5 Juni 2013. Tijd voor een nieuwe koers PARSTEMPUS.NL. Bezoek voor actuele informatie onze website www. parstempus.nl. Nummer 5 Juni 2013 Alumnitijden Tijd voor een nieuwe koers Na een vliegende start van de vereniging met al snel veel leden, website, nieuwsbrief, goed bezochte alumnidag en workshops, zijn de activiteiten

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

Bent u een partner voor de CHRO en HR Directeur? Deel uw kennis en expertise in de CHRO Community #1 kennisplatform voor ambitieuze HR Directeuren

Bent u een partner voor de CHRO en HR Directeur? Deel uw kennis en expertise in de CHRO Community #1 kennisplatform voor ambitieuze HR Directeuren T GROOTS ONDR IK R B & HR CHRO S URN DIRCT Bent u een partner voor de CHRO en HR Directeur? Deel uw kennis en expertise in de CHRO Community #1 kennisplatform voor ambitieuze HR Directeuren CHRO.NL CHRO

Nadere informatie

Wat zijn e-skills? Wat is het probleem met e-skills?? Wat is het probleem voor Nederland? TaskForce e-skills Nederland

Wat zijn e-skills? Wat is het probleem met e-skills?? Wat is het probleem voor Nederland? TaskForce e-skills Nederland Agenda Wat zijn e-skills? Wat is het probleem met e-skills?? Wat is het probleem voor Nederland? TaskForce e-skills Nederland Resultaten Ronde Tafel Conferentie 15 september Plan van Aanpak Nederland e-skills

Nadere informatie