Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom)"

Transcriptie

1 1 Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) Dames en heren, Wat een geweldige dynamische wereld is de maritieme sector! Vorige week mocht ik de vakbeurs Europort hier in Rotterdam openen en rondkijken op de beurs. En dat doe ik graag want het is niet alleen heel boeiend om te zien wat voor innovaties er zijn, maar het is ook boeiend om naar de vakmensen te luisteren. De ambitie spatte er van af, om maar meteen een link te maken naar uw thema van vandaag: De ambitie voor het zeescheepvaartbeleid. Wat dat betreft was het een uitstekende opwarmer voor deze ledenvergadering! Het gevoel dat ik altijd heb als ik in deze maritieme omgeving ben is een gevoel van trots.

2 2 We hebben alle reden om trots te zijn op ons maritiem cluster, en meer in het bijzonder op onze zeescheepvaart. Nederland is sterk geworden dankzij de zeescheepvaart. Het heeft ons voorspoed en kennis gebracht. En nog steeds is het een economische factor van betekenis. - Het hele maritieme cluster draagt voor bijna 14 mld bij aan de Nederlandse economie. Als je daar de havengerelateerde industrie bij optelt is dat getal meer dan twee keer zo groot mensen verdienen er hun brood. - 90% van het volume van alle Nederlandse im- en export gebeurt over zee. - We hebben de zevende vloot van Europa. - Er is veel kennis, en mede daardoor heeft de zeescheepvaart een aanjaagfunctie voor innovaties. Excellente voorbeelden hiervan werden in de schijnwerpers gezet bij het Maritime Awards Gala op 31 oktober. Zoals het LNG-schip de Greenstream, die een award kreeg.

3 3 Maar ook de Deepwater Construction Vessel van Heerema waarmee op een diepte van meer dan 3500 meter kan worden gewerkt dankzij een ultra-sterke kraan. Dat gevoel van trots gebaseerd op feiten en niet op romantiek uit het verleden wil ik met u ook in de toekomst kunnen delen. En daarom ben ik blij met het thema van vandaag. Dat geeft aan dat u toekomstgericht wilt denken en ook mogelijkheden ziet voor een sterke toekomst. Mijn belangrijkste boodschap is dat ik me daar volledig voor wil inzetten. Nederland kan niet zonder een ambitieuze Nederlandse zeescheepvaart. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen om de ambities waar te maken. Maar ik zeg daar één ding bij. De rol van de overheid is wel een andere dan in het verleden. Ik geloof vooral in de eigen kracht van de sector, niet in steun via starre subsidieprogramma s.

4 4 Daarom is mijn ambitie bovenal: gunstige randvoorwaarden scheppen, nationaal en internationaal! Ik zeg dit ook met het oog op een brief die ik in oktober kreeg van de Stichting Nederland Maritiem Land. Ze uitte hierin haar zorgen over de gevolgen van een krimpende overheid. Ik ben niet blind voor die zorgen. Een krimpende overheid mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van ons maritiem cluster en de manier waarop we ons internationaal positioneren. We moeten kijken hoe dit beter kan. Daarom lichten we het zeevaartbeleid door en maken we een nieuwe strategie voor de zeehavens, de binnenvaart en ook de zeevaart. Ik wil graag met u in gesprek gaan om onze rollen en werkwijzen nader te bepalen.

5 5 Het gaat erom dat we op een slimme manier onze krachten bundelen om te werken aan een sterk maritiem cluster dat sterk uit de economische crisis komt. Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat uw sector zware klappen heeft gehad door de crisis. Te veel schepen en te weinig lading zorgen voor lage vrachttarieven. Daarom is het goed om te constateren dat het maritiem cluster veerkracht heeft. Steeds meer ondernemingen richten zich op internationale omzet en zetten dochterondernemingen op in het buitenland. Gelukkig zien we ook dat veel buitenlandse maritieme bedrijven zich meer in Nederland vestigen. Ik wil er met u alles aan doen om die veerkracht te vergroten en daarom is het goed om gezamenlijk ambities uit te spreken en beter nog: ze waar te maken!

6 6 Wat zijn mijn belangrijkste ambities en prioriteiten? In de eerste plaats: zorgen voor het behoud van het level playing field voor de Europese zeevaart. Bijvoorbeeld bij de staatssteun. De Europese Commissie denkt aan een herziening van de richtsnoeren. Het gaat hierbij vooral om loonfaciliteiten en tonnagebelasting. Ik wil daar helder over zijn. Voor het voortbestaan van maritieme bedrijvigheid in Europa is het noodzakelijk om de huidige mogelijkheden tot ondersteuning te handhaven. Ze stellen de Europese vloot in staat om wereldwijd te concurreren, houden Europese zeevarenden beter betaalbaar en maken dat Europa aantrekkelijk blijft als vestigingslocatie voor reders. Ze voorkomen dat scheepvaartondernemingen zich zullen vestigen in snel groeiende scheepvaartsectoren elders in de wereld, zoals Hong Kong en Singapore.

7 7 Met andere woorden: ze stimuleren een gezond economisch ondernemingsklimaat en ze houden geen verlieslijdende bedrijven in stand. Daarom is mijn ambitie: tenminste handhaving van de huidige richtsnoeren. Het tweede punt heeft ook te maken met behoud van het level playing field. Het gaat om de noodzaak dat Nederland op tijd voldoet aan nieuwe internationale verdragen. Bijvoorbeeld de verdragen voor arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden en kwaliteit van opleiding van zeevarenden. Ik heb het over het Maritiem Arbeidsverdag of Maritime Labour Convention, en de Manilla wijzigingen van het STCW verdrag. U kent ze denk ik nog beter dan ik.

8 8 Verdragen met een sociaal doel, maar ook met een economisch effect omdat ze invloed hebben op het hele internationale speelveld omdat het bijvoorbeeld gaat om extra inspectieverplichtingen en certificeringen. Er is - en er wordt nog steeds - hard gewerkt aan de invoering in de Nederlandse regelgeving. Gelukkig en ik heb daar veel waardering voor gebeurt dit in goede samenwerking met u en met de sociale partners. Met het MLC gaat het heel goed en met de invoering van de Manilla-wijzigingen zijn we nog hard bezig. We mogen er trots op zijn dat het overgrote deel van onze Nederlandse schepen [zo n 900] momenteel beschikt over het MLC-certificaat! Ik ben blij dat we ook hierbij goed samenwerken met de sociale partners in de zeevaart: Nautilus International, uiteraard ook de KVNR, de Vereniging van Waterbouwers, de Redersvereniging voor de Zeevisserij en de Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij.

9 9 Ik zeg hier nog één ding bij. Want er wordt ook wel eens beweerd dat Nederland het level playing field zelf verstoort door te streng te handhaven. De ILT handhaaft de internationale regels, of die nu van IMO of de EU komen. Als omringende landen minder strikt handhaven, is dat inderdaad slecht voor het level playing field. Daarom streef ik internationaal naar harmonisatie van inspecties. Een derde prioriteit is wat mij betreft het stimuleren van innovaties. Ruimte geven in de regelgeving staat wat mij betreft voorop. Niet tot in detail voorschrijven wat de sector moet doen, maar het resultaat voorop stellen door zogeheten doelregelgeving. Ik wil u vrijheid geven bij de invulling van de regels. Dat is ook mijn inzet internationaal.

10 10 Een voorbeeld daarvan is mijn inzet bij het vaststellen van CO2-reducerende maatregelen in IMO-verband [International Maritime Organisation]. Nederland heeft daar gepleit voor een systeem dat u die ruimte laat. De Energy Efficiency Design Index die in 2015 van kracht wordt, geeft wèl aan hoeveel minder CO2 een schip moet uitstoten. Maar hij schrijft niet voor hoe u die reductie dient te bereiken. Dan tot slot onze belangrijkste ambitie. Een schone, veilige, en rendabele Nederlandse vloot: dat zijn we en dat moeten we blijven! En daarom moet de Nederlandse vloot zo snel mogelijk weer in de top 10 staan van de Paris MoU Port State Control ranglijst 1! Helaas zijn we nu op plek 15, dat is goed beschouwd helemaal niet slecht. Maar we zijn aan onze stand verplicht om in het linkerrijtje te staan. 1 Internationale kwaliteits-ranglijst

11 11 En voor wat de milieuprestatie van de zeevaart: Ik weet dat u die ook wilt verbeteren. Ik beschouw uw milieubrochure Groen en krachtig varen als een krachtig statement! En wil er ook bij zeggen dat ik me realiseer dat het qua timing lastig is dat juist nu in deze economisch slechte tijd, veel internationale milieuafspraken binnenkort in werking treden. Daarom zal ik bijvoorbeeld goed afwegen of de invoering van een stikstof-emissiebeheersgebied voor de Noordzee op dit moment opportuun is. Ik ben daarover met andere Noordzeelanden in overleg. Tot slot. Alles bij elkaar is de uitgangssituatie van de Nederlandse scheepvaart goed. Er komt veel op u af. Maar uw kennis, uw vermogen om te innoveren en samen te werken moet vertrouwen geven. Niet om achterover te leunen en op de automatische piloot te varen.

12 12 Maar wel om steeds nieuwe kansen te vinden om te werken aan veilige, schone en concurrerende scheepvaart. Daar zet ik me graag samen met u voor in. Dank u wel.

Toekomst Nederlandse vlag

Toekomst Nederlandse vlag Toekomst Nederlandse vlag 1. Dames en heren, ik heet U allen van harte welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de KVNR. Ik ben blij, dat U in zo n grote getalen aanwezig bent. Een speciaal welkom voor de

Nadere informatie

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s,

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s, Speech door staatssecretaris Dijksma van Milieu op de Klimaatsessie over burgerluchtvaart en zeescheepvaart tijdens de gezamenlijke Informele Transport- en Milieuraad op 15 april 2016. Geachte commissarissen,

Nadere informatie

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Rotterdam, 7 januari 2010 Op 13 januari a.s. heeft de Vaste Kamercommissie voor Financiën een Algemeen Overleg met de Staatssecretaris van

Nadere informatie

Nieuwe milieuregelgeving in de zeevaart: Vloek of zegen? Bart de Jong, Hoofd afdeling Zeevaart en Security, Min. van IenM. Breukelen, 3 oktober 2013

Nieuwe milieuregelgeving in de zeevaart: Vloek of zegen? Bart de Jong, Hoofd afdeling Zeevaart en Security, Min. van IenM. Breukelen, 3 oktober 2013 Nieuwe milieuregelgeving in de zeevaart: Vloek of zegen? Bart de Jong, Hoofd afdeling Zeevaart en Security, Min. van IenM Breukelen, 3 oktober 2013 Milieuregelgeving: De komende jaren komt er heel wat

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zeescheepvaart KOPLOPER OP VELE TERREINEN

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zeescheepvaart KOPLOPER OP VELE TERREINEN Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zeescheepvaart KOPLOPER OP VELE TERREINEN INLEIDING Deze publicatie zet beknopt neer wat de zeescheepvaart nu al realiseert op het gebied van maatschappelijk

Nadere informatie

koninklijke vereniging van nederlandse reders Wijnhaven 65B 3011 wj rotterdam Tel.: 010-414 60 01 Fax.: 010-233 00 81 kvnr@kvnr.nl www.kvnr.

koninklijke vereniging van nederlandse reders Wijnhaven 65B 3011 wj rotterdam Tel.: 010-414 60 01 Fax.: 010-233 00 81 kvnr@kvnr.nl www.kvnr. koninklijke vereniging van nederlandse reders Wijnhaven 65B 3011 wj rotterdam Tel.: 010-414 60 01 Fax.: 010-233 00 81 kvnr@kvnr.nl www.kvnr.nl Groen en krachtig varen visie van de koninklijke vereniging

Nadere informatie

Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de Nederlandse scheepsregisters

Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de Nederlandse scheepsregisters Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. minister C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Rotterdam, 3 december 2018 Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de

Nadere informatie

GROEN EN KRACHTIG VAREN Visie van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders over de Nederlandse zeescheepvaart en het milieu

GROEN EN KRACHTIG VAREN Visie van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders over de Nederlandse zeescheepvaart en het milieu koninklijke vereniging van nederlandse reders Boompjes 40 3011 XB rotterdam Tel.: 010-414 60 01 kvnr@kvnr.nl www.kvnr.nl GROEN EN KRACHTIG VAREN Visie van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

Ik wil beginnen met U allen een heel goed 2014 toe te wensen. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Ik wil beginnen met U allen een heel goed 2014 toe te wensen. Zowel persoonlijk als zakelijk. Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met U allen een heel goed 2014 toe te wensen. Zowel persoonlijk als zakelijk. Over 2013 zullen we het maar niet meer hebben. Voor velen van ons is ook 2013 een moeilijk

Nadere informatie

Bijlage 1 bij verslag Transportraad 5+6 juni 2003

Bijlage 1 bij verslag Transportraad 5+6 juni 2003 Bijlage 1 bij verslag Transportraad 5+6 juni 2003 BEVORDERING VAN HET ZEEVERVOER EN VAN HET BEROEP VAN ZEEVARENDE - Raadsconclusies "DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE, Gelet op: de algemene structuur en de

Nadere informatie

Rotterdam, 11 april 2008

Rotterdam, 11 april 2008 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Mevrouw J.C. Huizinga-Heringa Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Rotterdam, 11 april 2008 Geachte Mevrouw Huizinga-Heringa, Betreft : KVNR-reactie op Beleidsbrief zeevaart

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

14890/09 gar/gar/sd 1 DG I

14890/09 gar/gar/sd 1 DG I RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 oktober 2009 (26.10) (OR. en) 14890/09 ENV 720 MAR 152 TRANS 414 INFORMATIEVE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: De delegaties Betreft: Een EU-strategie

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On

De Nederlandse Maritieme Cluster High Tech, Hands On De Nederlandse Cluster High Tech, Hands On Speerpunten 2016 FACTS & FIGURES HUMAN CAPITAL Totaal 253.000 mensen werkzaam 25% Havens 15% Offshore 11% Scheepsbouw 10% Binnenvaart 9% toeleveranciers 8% Jachtbouw/

Nadere informatie

Overlegorgaan Goederenvervoer. Doorkiesnummer Bijlage(n) 1. Uw kanmerk

Overlegorgaan Goederenvervoer. Doorkiesnummer Bijlage(n) 1. Uw kanmerk Overlegorganen Verkeer en Waterstaat Aan De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Mw J.e. Huizinga-Heringa Postbus 20901 2500 EX Den Haag Conlaclpe

Nadere informatie

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen Netherlands Maritime Technology 10 september 2015 Groningen De roots van NMT liggen in Hoogezand 1900 Scheepsbouwvereniging Hoogezand opgericht 1917 CEBOSINE opgericht (CBSN Centrale Bond van Scheepsbouwmeesters

Nadere informatie

Emissies, wet- en regelgeving. Leo van der Burg - projectmanager TCNN - projectmanager MariTIM - LNG Passenger Vessel

Emissies, wet- en regelgeving. Leo van der Burg - projectmanager TCNN - projectmanager MariTIM - LNG Passenger Vessel Emissies, wet- en regelgeving Leo van der Burg - projectmanager TCNN - projectmanager MariTIM - LNG Passenger Vessel Wetgeving ter stimulering duurzaam varen CCR (Centrale Commissie Rijnvaart): Eisen aan

Nadere informatie

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015)

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015) Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2015) 1.a. Netherlands' Maritime Employers Association, gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam; b. Vereniging van Werkgevers

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

Internationale Waterambitie

Internationale Waterambitie Internationale Waterambitie Adequate watervoorziening Grotere weerbaarheid Minder schade wereldwijd Een toelichting op de beleidsaccenten Eén ambitie Minister Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz

Nadere informatie

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot.

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. Datum age van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Handhavingcommunicatie 5 3. Reacties Nederlandse scheepsbeheerders op brieven 6 4. Werkwijze 7

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide Informatiebijeenkomst schone scheepvaart SHIP, 1 november Henri van der Weide Vluchtige organische stoffen (VOS), geur van lading en geluid bij overslag Kooldioxide (CO2),Stikstofoxiden (NO X), Zwaveloxiden

Nadere informatie

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken?

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? you make it work Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? ERIKS levert werktuigbouwkundige componenten in alle industriële sectoren. Maar we gaan verder dan dat. Als specialist

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 167 2 januari 2012 Convenant energie-efficiency en CO 2 -reductie zeevaart Partijen: De Koninklijke Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Samenvatting. De relaties tussen de zeevaart en de maritieme cluster zijn op basis van deze twee vormen van clustering verder uitgewerkt.

Samenvatting. De relaties tussen de zeevaart en de maritieme cluster zijn op basis van deze twee vormen van clustering verder uitgewerkt. Samenvatting De Nederlandse zeevaartsector is sterk internationaal georiënteerd maar tegelijkertijd van belang voor andere Nederlandse maritieme sectoren. Dit heeft niet alleen te maken met de aankopen

Nadere informatie

WELKOM BIJ PORT OF ROTTERDAM! Remco Neumann en Ankie Janssen 19 April 2018

WELKOM BIJ PORT OF ROTTERDAM! Remco Neumann en Ankie Janssen 19 April 2018 WELKOM BIJ PORT OF ROTTERDAM! Remco Neumann en Ankie Janssen 19 April 2018 Inleiding Wat doet het Havenbedrijf Rotterdam? Hoe bouwen wij aan een duurzame haven? Wat doen wij aan waterstof? 2 Wat doet het

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Europa dumpt nog steeds schepen op Aziatische sloopstranden 1?

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Europa dumpt nog steeds schepen op Aziatische sloopstranden 1? > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van Tineke Netelenbos uitgesproken op 13 januari 2016 ter gelegenheid van de KVNR Nieuwjaarsbijeenkomst

Nieuwjaarsspeech van Tineke Netelenbos uitgesproken op 13 januari 2016 ter gelegenheid van de KVNR Nieuwjaarsbijeenkomst Nieuwjaarsspeech van Tineke Netelenbos uitgesproken op 13 januari 2016 ter gelegenheid van de KVNR Nieuwjaarsbijeenkomst (alleen de uitgesproken tekst geldt) 1. Hartelijk welkom iedereen op onze traditionele

Nadere informatie

Convenant energie-efficiency en CO2-reductie zeevaart

Convenant energie-efficiency en CO2-reductie zeevaart Convenant energie-efficiency en CO2-reductie zeevaart De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, statutair gevestigd te Rotterdam, rechtsgeldig vertegenwoordigd door drs. M. Dorsman, hierna te noemen

Nadere informatie

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016 Workshop Leertuin Maritieme Economie 23 november 2016 Facts en figures (Maritime Delta regio) Potentieel AV 2025 Maritieme maakindustrie 4.690 fte (bron: ETM regio AV) Facts en figures (Maritime Delta

Nadere informatie

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam Werken bij Havenbedrijf Amsterdam De Amsterdamse haven Als vierde haven van West-Europa speelt de Amsterdamse haven een belangrijke rol in de regionale en nationale economie. Door de strategische ligging

Nadere informatie

C-166 Green Deal Scheepsafvalketen

C-166 Green Deal Scheepsafvalketen C-166 Green Deal Scheepsafvalketen Partijen Rijksoverheid 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp; 2. De Minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw M.H. Schultz van Haegen, de Staatssecretaris

Nadere informatie

Het beste hulpmiddel voor de navigatie is naar buiten kijken door het raam

Het beste hulpmiddel voor de navigatie is naar buiten kijken door het raam EXTERNE JAARREDE 2011 Het beste hulpmiddel voor de navigatie is naar buiten kijken door het raam Het is al jarenlang een goede gewoonte, dat de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter

Nadere informatie

Impact van. emissienormen op de. maritieme sector. Jaap Kolpa, beleidsmedewerker Ministerie van IenM, afd. Zeevaart

Impact van. emissienormen op de. maritieme sector. Jaap Kolpa, beleidsmedewerker Ministerie van IenM, afd. Zeevaart Impact van emissienormen op de maritieme sector Jaap Kolpa, beleidsmedewerker Ministerie van IenM, afd. Zeevaart Earnewald, 11 september 2013 Luchtemissies door zeeschepen: Kort overzicht van begrippen

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE

VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE A.D. McPherson & H.R. Veldhuis West-Terschelling 2015 Maritiem Instituut Willem Barentz 1 INHOUDSOPGAVE 2 Samenvatting... 2 3 Inleiding... 5 4 Afkeuring

Nadere informatie

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart Zeerecht GZV (1) Even voorstellen Fokko Snoek Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart fsnoek@xs4all.nl Wetboek van Koophandel - Artikel 367: De kapitein, vernemende dat de vlag, waaronder

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 15.6.2006 COM(2006) 288 definitief 2003/0103 (CNS) Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 069 Regels ten aanzien van de bestrijding van maritieme ongevallen, met inbegrip van wijziging van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en enige

Nadere informatie

Achtergrond Document. Beleidsbrief Zeevaart: Verantwoord varen en een vitale vloot

Achtergrond Document. Beleidsbrief Zeevaart: Verantwoord varen en een vitale vloot Achtergrond Document Beleidsbrief Zeevaart: Verantwoord varen en een vitale vloot ACHTERGROND DOCUMENT Beleidsbrief Zeevaart: Verantwoord varen en een vitale vloot Juni 2008 inhoudsopgave Voorwoord 4

Nadere informatie

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie.

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie. Toespraak van commissaris van de Koning en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 9 januari 2014 Dames en heren, Mooi dat we vandaag weer

Nadere informatie

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada!

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada! Clean Tech Delta Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking Welkom bij de Provada! Wij van Clean Tech Delta, thuishaven voor cleantech innovaties in de regio Delft-Rotterdam-Drechtsteden,

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1408 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota

Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Analyse Prinsjesdag 2016 Troonrede & Miljoenennota Inhoud 1. Samenvatting Miljoenennota en Troonrede 2. Advies Raad van State 3. Budgettair beleid per Ministerie 4. Vervolg 2016 Samenvatting Miljoenennota

Nadere informatie

GREEN AWARD FOUNDATION

GREEN AWARD FOUNDATION Bijeenkomst milieu-indices voor zeeschepen Rotterdam, 16 september 2010 Karin Struijk, Deputy Managing Director A simple, recognised tool to address air quality issues in ports The link between environment

Nadere informatie

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010)

Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010) Regeling tewerkstelling niet-eu-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (2010) Netherlands' Maritime Employers Association, gevestigd en kantoor houdende te Rotterdam; Vereniging van Werkgevers

Nadere informatie

A. Optimalisering inzet Vessel Protection Detachments (VPD s) voor schepen onder Koninkrijksvlag

A. Optimalisering inzet Vessel Protection Detachments (VPD s) voor schepen onder Koninkrijksvlag Deze notitie bevat een viertal elementen die de KVNR, Nautilus Int. en de NVKK gezamenlijk graag onder uw aandacht willen brengen ten behoeve van het AO piraterij 10 november 2011. De elementen betreffen:

Nadere informatie

Cor Lamers burgemeester Schiedam

Cor Lamers burgemeester Schiedam Schiedam & Europa What s in it for us? 25 november 2013 Cor Lamers burgemeester Schiedam Dames en heren, Ik ben vandaag gevraagd om u iets te vertellen over het belang van Europa voor gemeenten in het

Nadere informatie

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR Groen Gas als kans voor Noord-Holland Dames en heren, Kansen

Nadere informatie

Securityrapportage zeevaart 2010

Securityrapportage zeevaart 2010 Securityrapportage zeevaart 2010 2 Securityrapportage zeevaart 2010 Datum 18 april 2011 Status Definitief Securityrapportage zeevaart 2010 Datum 18 april 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door

Nadere informatie

Innovaties in publiek laden

Innovaties in publiek laden Innovaties in publiek laden Elektrisch rijden: een frisse blik op de uitrol Lennart Verheijen 6 oktober 2015 Op de toekomst voorbereid 70% van de Nederlanders geen eigen parkeerplaats Business case publieke

Nadere informatie

Geothermie. traditioneel energiebedrijf?

Geothermie. traditioneel energiebedrijf? 31 maart 2010 T&A Survey Congres Geothermie Duurzame bron voor een traditioneel energiebedrijf? Hugo Buis Agenda Duurzame visie & ambities Waarom kiest Eneco voor Geothermie? Stand van zaken Markten Pro

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL

100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL TIDAL POWER 100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL In 2025 100.000 Zeeuwse huishoudens voorzien van duurzame electriciteit uit getijdenenergie met een totale CO2-reductie van 140.000 ton

Nadere informatie

GELDERSE GIETERIJEN TOEKOMSTBESTENDIG

GELDERSE GIETERIJEN TOEKOMSTBESTENDIG GELDERSE GIETERIJEN TOEKOMSTBESTENDIG Plan van aanpak 21 juni 2017 AGENDA: 9.15 uur 9.30 uur 9.45 uur Inloop Welkom door Dirk Jan van den Hout, Managing Director Lovink Technocast B.V, Presentatie van

Nadere informatie

Produceren in China Goed voor de carbon footprint? Arnold de Vries Robbé

Produceren in China Goed voor de carbon footprint? Arnold de Vries Robbé Produceren in China Goed voor de carbon footprint? Arnold de Vries Robbé Project Analyse & Consultancy PAC How to present to Millennials? Opbouw presentatie Splits de vraag: 1) Staal productie in China

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16846 23 juni 2015 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 22 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/112915,

Nadere informatie

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Bart van Gent Directie Maritieme Zaken Melanie Kalis Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken Middagprogramma Inleiding Toelichting op de Beleidsregel

Nadere informatie

Duurzame scheepvaart omdat het loont Tekst: Ingrid Zeegers

Duurzame scheepvaart omdat het loont Tekst: Ingrid Zeegers 47 magazine over de zee # 1 october 2013 Tekst: Ingrid Zeegers De scheepvaartsector is druk in de weer met duurzaamheid. Deels vanwege internationale regelgeving, maar ook om de milieuvriendelijke reputatie

Nadere informatie

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017 Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken 6 september 2017 10 jaar Platform Schone Scheepvaart - Meer dan 30 seminars georganiseerd - Ruim 500 unieke bezoekers - Waarderingscijfer bezoekers:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 409 Zee- en binnenvaart Nr. 126 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld op 31 oktober 2016 De vaste commissie voor Infrastructuur en

Nadere informatie

SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN

SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN Ruud Verbeek Geert Jongeling, Rotterdam 30 november 2017 INHOUD Schone binnenvaart / klimaat Autonoom varen EMISSIES WAT IS SCHOON? Luchtkwaliteit en gezondheid Belangrijkste

Nadere informatie

Kansen voor groei. Nederland aan kop in luchten ruimtevaart

Kansen voor groei. Nederland aan kop in luchten ruimtevaart Kansen voor groei Nederland aan kop in luchten ruimtevaart Partners in groei Internationaal liggen er grote kansen voor groei van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart; met positieve effecten voor werkgelegenheid,

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 22 november 2001 PE 305.739/1-17 AMENDEMENTEN 1-17 ONTWERPVERSLAG - Piia-Noora Kauppi (PE 305.739) over de mededeling van de Commissie

Nadere informatie

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek INTRODUCTIE HANS VAN DEN BROEK Applied Research Professor Human Factors in maritime automation @ the Rotterdam University

Nadere informatie

Sandra van Putten, Martin Bloem, Johan Wagelaar, Yvonne Prince. Zoetermeer, April 2014

Sandra van Putten, Martin Bloem, Johan Wagelaar, Yvonne Prince. Zoetermeer, April 2014 Evaluatie zeevaartbeleid 2008-2013 Sandra van Putten, Martin Bloem, Johan Wagelaar, Yvonne Prince Zoetermeer, April 2014 De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij Panteia. Het gebruik van cijfers

Nadere informatie

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0390(COD)

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0390(COD) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 19.12.2013 2013/0390(COD) ***I ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ SCHEEPVAART EN TRANSPORTCOLLEGE. Opleiding Maritiem waterbouwer

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ SCHEEPVAART EN TRANSPORTCOLLEGE. Opleiding Maritiem waterbouwer RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ SCHEEPVAART EN TRANSPORTCOLLEGE Opleiding Maritiem waterbouwer Plaats: BRIN: Onderzoeksnummer: Onderzoek uitgevoerd op: Conceptrapport verzonden op: Rapport vastgesteld

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 8 november 2007 Ons kenmerk DGTL-2007/11414 Onderwerp Kamervragen Doorkiesnummer -

Nadere informatie

Zeerecht (GZV Blok 5)

Zeerecht (GZV Blok 5) Zeerecht (GZV Blok 5) 1 Inklaren (Immigratie & Douane) Schip, lading, personen en goederen Formaliteiten per land verschillend (zie: pilots) Binnen de Europese Unie afspraken over de formaliteiten Wereldwijde

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Voorstelling Landbouwrapport 2010 Het Vlaamse landbouwbeleid

Nadere informatie

Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart

Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart Telefonische enquête reders inzake evaluatie ingezet fiscaal stimuleringspakket zeevaart Eindrapport Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Transport en Luchtvaart Programma

Nadere informatie

WERKEN AAN WERK Persoonlijke begeleiding en training bij (dreigend) ontslag

WERKEN AAN WERK Persoonlijke begeleiding en training bij (dreigend) ontslag WERKEN AAN WERK Persoonlijke begeleiding en training bij (dreigend) ontslag Werken aan werk Persoonlijke begeleiding en training bij (dreigend) ontslag Om werknemers die ontslagen dreigen te worden of

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

congres Studenten voor Morgen op 10 oktober 2013. Duurzaamheid in het hbo: tijd voor verdieping en verbreding

congres Studenten voor Morgen op 10 oktober 2013. Duurzaamheid in het hbo: tijd voor verdieping en verbreding Speech Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen op congres Studenten voor Morgen op 10 oktober 2013. Duurzaamheid in het hbo: tijd voor verdieping en verbreding Dames en heren, Graag wil

Nadere informatie

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten 6-12-2016 Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Alles moet blijven zoals het is - YouTube Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Missie

Nadere informatie

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek.

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. Dit voorjaar vertrekt de grootste professionele en zeegaande zeilvloot van

Nadere informatie

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Drechtsteden Samen stad aan het water Met Rotterdam maritieme hoofdstad van Europa door een combinatie van haven- en maakindustrie. 2050 3,30% Drechtsteden

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.III.2007 C (2007) 1164 def. Betreft: Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart Excellentie, 1. Procedure 1. Bij brief van 10 augustus

Nadere informatie

Zeevaartbeleid 1996 2007. Een evaluatie van overheidsbeleid

Zeevaartbeleid 1996 2007. Een evaluatie van overheidsbeleid Zeevaartbeleid 1996 2007 Een evaluatie van overheidsbeleid 1 Voorwoord Voor de ontwikkeling van goed onderbouwd beleid is periodieke doorlichting van het bestaande beleid nodig. Dit document omvat de evaluatie

Nadere informatie

De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land

De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land Algemene Ledenvergadering NDL Amsterdam, 22 april 2016 Drs. René Buck Directeur Buck Consultants International Buck Consultants International

Nadere informatie

Evaluatie van de communautaire richtsnoeren betreffende staatssteun voor het zeevervoer

Evaluatie van de communautaire richtsnoeren betreffende staatssteun voor het zeevervoer Evaluatie van de communautaire richtsnoeren betreffende staatssteun voor het zeevervoer Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1 2597 JG Den Haag 1 ALGEMEEN De Nederlandse overheid is voorstander

Nadere informatie

Verantwoord varen en een vitale vloot;

Verantwoord varen en een vitale vloot; Verantwoord varen en een vitale vloot; Beleidsbrief Zeevaart 2008. 1. Zeevaart in perspectief. Nederland is door zijn geografische ligging en de aanwezigheid van de zeehavens, met inzet van bedrijfsleven

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole)

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Dictaat Zeerecht - Aanvulling 2 1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Opmerking Vanaf 1 januari 2011 gelden er nieuwe regels voor Port State Control, omdat op die datum het zgn. "New Inspection

Nadere informatie

Stad en Haven. De haven en kansen voor de stedelijke economie. Bart Kuipers RHV / Smart Port 26 Februari 2014 S M A R T P O R T

Stad en Haven. De haven en kansen voor de stedelijke economie. Bart Kuipers RHV / Smart Port 26 Februari 2014 S M A R T P O R T Stad en Haven. De haven en kansen voor de stedelijke economie. Bart Kuipers RHV / Smart Port 26 Februari 2014 Het Rotterdamse haven en industriecomplex Container hub: #1 in Europa, #11 in de wereld Chemisch

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole De ingenieur in de Scheepvaartcontrole FOD Mobiliteit en Vervoer FOD Mobiliteit en Vervoer Directoraatgeneraal Maritiem Vervoer Beleidsondersteuning Directie Exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden

Nadere informatie

DE GEVOLGEN VAN EEN MOGELIJKE UITBREIDING OP EU-NIVEAU VAN CONTROLEGEBIEDEN VOOR ZWAVELEMISSIES TOT DE GEHELE EUROPESE KUST

DE GEVOLGEN VAN EEN MOGELIJKE UITBREIDING OP EU-NIVEAU VAN CONTROLEGEBIEDEN VOOR ZWAVELEMISSIES TOT DE GEHELE EUROPESE KUST DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID VAN DE UNIE BELEIDSONDERSTEUNENDE AFDELING B: STRUCTUURBELEID EN COHESIE VERVOER EN TOERISME DE GEVOLGEN VAN EEN MOGELIJKE UITBREIDING OP EU-NIVEAU VAN CONTROLEGEBIEDEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 664 Wijziging van de Wet op de Europese ondernemingsraden en Titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de implementatie

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 706 Beveiliging zeevaartroutes tegen piraterij Nr. 75 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 27 mei 2016 De vaste commissie voor Defensie

Nadere informatie

1. Bent u ermee bekend dat sinds 6 januari 2007 enkele tientallen dode vogels zijn aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden?

1. Bent u ermee bekend dat sinds 6 januari 2007 enkele tientallen dode vogels zijn aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden? abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 2 februari 2007 Ons kenmerk RWS/SDG/NW2007/112/43233 Onderwerp Aangespoelde vogels Doorkiesnummer

Nadere informatie

rt state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport

rt state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport Port state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport Projectleden: Projectbegeleider: Opleiding: Niek van Moorsel Frank Woltman Jop Boiten Dhr. G.H. Scheepstra HBO Maritiem officier

Nadere informatie

Samenvatting ... 7 Samenvatting

Samenvatting ... 7 Samenvatting Samenvatting... In rapporten en beleidsnotities wordt veelvuldig genoemd dat de aanwezigheid van een grote luchthaven én een grote zeehaven in één land of regio, voor de economie een bijzondere meerwaarde

Nadere informatie